The Accountant

The Accountant

Gavin O'Connor 2016 toiminta/rikos

* * ½

Tilintarkastaja Christian Wolff (Ben Affleck) on työhönsä viimeisen päälle omistautunut matemaatikkonero, mitä edesauttaa lapsesta saakka kärsimänsä mutta sittemmin lievempään muotoon asettunut autismi. Proteesitekniikkaa kehittävä suuryhtiö tarjoaakin miehelle seuraavaksi elämänsä rahakkainta toimeksiantoa, tehtävänään selvittää kirjanpidon epäselvyydet johtajan (John Lithgow) sekä sievän apurin (Anna Kendrick) tuella, mutta samaan aikaan FBI:n käynnistämä miesjahti liittyen mafiajärjestön sisällä tapahtuneeseen verilöylyyn tulisi koskettamaan Wolffiakin ja ennen kaikkea tämän toista salaisempaa minäänsä... Varsin näppärästi monipolvista juontaan purkava mutta toiminnaltaan melko tavanomaista 21. vuosisadan meininkiä tarjoava väkivaltaryske - ja etenkin Affleckin hahmo paljolti velkaa ilmeisten jasonbournien, jackreachereiden, bryanmillsien etc lisäksi myös Marvelin supersankareille synkän menneisyytensä sekä "erikoislaatuisen vammansa/sairautensa" myötä. Jon Bernthal, J.K.Simmons, Cynthia Addai-Robinson, Robert C. Treveiler, Jeffrey Tambor, Jean Smart, Andy Umberger, Mary Kraft, Jason Davis.



© Cape of Good Films/Emmay Entertainment/T-Series

Airlift

Airlift

Raja Menon 2016 draama/sota

* * *

Saddam Hussein'in Irak hyökkää varoittamatta Kuwaitiin elokuussa 1990 ja valloittaa koko maan tuotapikaa. Ulkomaalaiset kuuluvat periaatteessa rauhaan jätettävien piiriin: niin myös paikallisissa yhtiöissä työskentelevät peräti 170 000 intialaista, mutta sota on sotaa ja irrallisten armeijan yksiköiden käytöstä mahdoton ennakoida. Varakas liikemies Ranjit Katyal (Akshay Kumar) ottaa sydämenasiakseen päästä valloittajien kanssa sellaiseen sopimukseen että kansalaistensa evakuointi takaisin kotimaahansa mahdollistuisi... Erinomaisen sympaattiset Kumar ja vaimoaan esittävä melkoinen herkkupala Nimrat Kaur kantavat tätä muutenkin komeasti toteutettua dramatisointia tosielämän murhenäytelmästä. Vain nuo säännöllisin väliajoin koettavat musikaalikohtaukset(!) pilaavat hommaa, olivat nyt kuinkakin intialaisperinteiden mukaisia hyvänsä. Kumud Mishra, Prakash Belawadi, Inaamulhaq, Lena, Nissar Khan, Ninad Kamat.



© Bluegrass Films/CBS Films/Lionsgate

Ajojahti

Patriots Day

Peter Berg 2016 jännitys/toiminta

* * * ½

15.4.2013. Bostonin perinteikkään maratonin maalialueella perille hölkkääviä juoksijoita seuraavan ja kannustavan yleisön seassa räjähtää kaksi ”kattila”pommia surmaten kolme ja haavoittaen kymmeniä. Paikallinen poliisilaitos FBI:n ja muiden viranomaisjärjestöjen tukemana ryhtyy välittömästi toimeen saadakseen syylliset vastuuseen, joukossaan myös pahoista polvivaivoista kärsivä perusbostonilainen poliisikersantti Tommy Saunders (Mark Wahlberg). Todisteet viittaisivat pian Tshetsheniasta lähtöisin olevien muslimiveljesten (Themo Melikidze, Alex Wolff) suuntaan, mutta nämä ovat valmistautuneet taistelemaan viimeiseen asti… Pätevä ja jäntevästi toteutettu kuvaus tosielämän tragediasta eli taas yhdestä jo epidemian mittasuhteisiin uudella uljaalla vuosituhannella paisuneista terroriteoista. Odotettuihin ylidramaattisuuksiinkin ja -patriotismeihin sorrutaan onneksi vain aivan ohikiitävästi (Wahlbergin pääsankarilta edellytetyt pakolliset meuhkaamiset, se lopun uhmakas poliisitäti), enemmän häiritsikin tällä kertaa viranomaisten heikko toiminta siihen rajuimpaan yhteenottoon liittyen: ei tuollaisesta tilanteesta moisen terroristipojun yksinkertaisesti voi olla mahdollista paeta, aiheuttaen sitten vieläpä lisäbonuksena kokonaisen kaupunginosan sulkemisen. Ja Wahlbergikin vaan huoletta availee maanisen pommimiehen hylkäämän auton ovia heti paikalle osuessaan… Silti itsellä oli jotenkin mennyt täysin ohi se että näin eeppisiksi pääsivät maraton-iskun jälkeiset tapahtumat eskaloitumaan – siinäkin mielessä säväyttävä leffakokemus siis. Kevin Bacon, John Goodman, J.K.Simmons, Michelle Monaghan, Christopher O’Shea, Rachel Brosnahan, Jimmy O. Yang, Jake Picking, Melissa Benoist, Khandi Alexander, James Colby, Michael Beach, Vincent Curatola.


Alone In Berlin

Alone In Berlin

Vincent Perez 2016 draama/jännitys

* * ½

Berliiniläisen työläispariskunnan Otto (Brendan Gleeson) ja Anna Quangel’in (Emma Thompson) poika (Louis Hofmann) kaatuu satojentuhansien kohtalotovereidensa tavoin II maailmansodan rintamilla. Menetys järkyttää pariskuntaa niin syvästi että päättävät ryhtyä hengenvaaralliseen protestitoimintaan, mikä tarkoittaa natsivastaisten propaganda-postikorttien levittämistä ympäri pääkaupunkia. Luonnollisesti niin Gestapo kuin paikallinen poliisilaitoskaan pääetsivä Escherich’in (Daniel Brühl) johdolla ei säästele resursseja moisten ”petturiainesten” eliminoimiseksi… Tositapauksen ja Hampel-nimisen pariskunnan edesottamuksien asiallisen pätevä dramatisointi, eli taas yksi esimerkki niistä harvoista ”silmänsä auki saaneista” Kolmannen Valtakunnan kansalaisista (Schindler, von Stauffenberg, Sophie Scholl…) jotka uskalsivat edes jotain yrittää. Mutta ikävä kyllä ja samoin kuin muiden mainittujen kohdalla voi hyvällä syyllä kysyä että miksi vasta nyt eikä jo 1930-luvun alussa, kyseisenkin projektin hyödyn jäädessä odotetun minimaaliseksi kun vajaasta kahdesta sadasta kortista lähes kaikki päätyivät tuotapikaa viranomaisten pöydälle - mistään laajemmasta kansalaisliikkeestä puhumattakaan. Korutonta ja yllätyksetöntä on siis jälleen kertoma, ei sillä etteivätkö huippunäyttelijät vastaisi huutoon: erikoismaininta pääkolmikon lisäksi ruotsalaiselle Mikael Persbrandt’ille brutaalina (ja Brühliäkin kertaalleen turpaan vetävänä!) SS-upseerina. Katharina Schüttler, Godehard Giese, Jacob Matschenz, Lars Rudolph.


American Pastoral

American Pastoral

Ewan McGregor 2016 draama

* * ½

Kuuskymppinen kirjailija Nathan Zuckerman (David Strathairn) osallistuu newjerseylaisen oppilaitoksensa ’1951’-luokan vuosijuhliin, ja muun tylsyyden keskellä pysähtyy vitriinin eteen jossa kunnioitetaan kaikkien aikanaan palvomaa ’Swede’ Levov’ia (McGregor) – juutalaisuudestaan huolimatta ’Viikingiksi’ kutsuttua vaaleaa futissankaria ja koulunsa priimusta, joka nai heti sotapalveluksensa jälkeen tyrmäävän missiheilansa (Jennifer Connelly) ja jatkoi isänsä (Peter Riegert) jalanjälkiä tämän menestyksekkään nahkakäsinetehtaan johdossa. Vaan yhytettyään kohta perään Sweden nuoremman veljen Jerry’n (Rupert Evans) saakin Nathan kuullakseen, että sattumoisin juuri pari päivää takaperin kuolleen miehen elämä olikin kääntynyt kaikkea muuta kuin onnelliseksi tyttärensä Merry’n (Dakota Fanning) läpikotaisen radikalisoitumisen vuoksi 60-luvun kaoottisina vuosina... Hieman asetelmallinen mutta silti oivana esimerkkinä ”Amerikkalaisen Unelman” varjopuolista toimiva perhetragedia, vaikka siis aika epäuskottavankin totaalisesti teinityttären annetaan hurahtaa ilman että edes yritettäisiin takoa järkeä kalloon riittävillä vasta-argumenteilla – esim. ihan vain toteamalla miten tytteli-kapinallinen ahdistuisi kommarivaltiossa minkäänlaisen oikeusturvan JA mielipiteenilmaisun puutteeseen samantien (Lee Harvey Oswald’iakin alkoi Neuvostoliitto v-uttaa alle vuodessa!). ”Hysteeristen naisten uhri” McGregor saa tapansa mukaan sympatiat puolelleen, mutta häntäkin mahtavammin suoriutuu Riegert suorapuheisena isäukkona. Kaipa muuten myös poliisit ymmärsivät olla passissa lopun hautajaistilaisuudessa? Valorie Curry, Uzo Aduba, Molly Parker, Hannah Nordberg (Merry 12v), Mark Hildreth, Samantha Mathis.


Approaching The Unknown

Approaching The Unknown

Mark Elijah Rosenberg 2016 scifi/draama/seikkailu

* ½

Yksinäinen astronautti William D. Stanaforth (Mark Strong) lähetetään Zephyr-nimisellä aluksella kohti Marsia, jossa odottavat jo ensimmäisen tukikohdan perustamiseen tarvittavat varusteet. Stanaforthin henkilökohtainen panos mission menestyksen puolesta on suunnittelemansa insinööritekniikan huippusaavutus eli laite, joka suodattaa maaperästä juomakelpoista vettä. Miestä myös seuraa muutaman viikon viiveellä toinen avaruusmatkaaja nimeltä Emily Maddox (Sanaa Lathan) ohjelmanmukaisesti, mutta kohta tyhjyydessä ”päivystävältä” väliasemalta irrottautumisen jälkeen alkaa ilmetä ongelma toisensa perään… Aiheeltaan luonnollisesti huippukiinnostava Mars-lento kaatuu kuitenkin nopeasti selittämättömyyksiinsä: miksi kaikki toimivat yksin - niin Strong, Lathan kuin Maa-operaattori Luke Wilson’kin? Tai no, löytyy sieltä avaruusasemalta sentään kaksi miestä (Andersen Danielsen Lie, Charles Baker) mutta sekaisina kuin saunalyhdyt - ja mitähän se kolmen viikon rakettimatkan päässä sijaitseva laitoksensa oikein mahtoi kiertää, Kuuta vai? Mistä ne kaikki avaruussumut/auringonpurkaukset Maan ja Marsin välillä olivat yht’äkkiä peräisin? Ja edellisistä huolimatta jo alkumatkasta muutenkin omituisia höpisevä Strong toteaa huurteen peittäessä ikkunan ettei siellä toisaalta ”mitään nähtävää olisikaan”… Loppunsakin olisi ollut riittävän filosofinen vain sata kertaa eeppisempien tapahtumien jälkitunnelmissa.


Arrival

Arrival

Denis Villeneuve 2016 scifi/draama

* *

Louise Banks (Amy Adams) on jokin aika takaperin syöpään sairastuneen teini-ikäisen tyttärensä menettänyt yliopiston lingvistiikan professori. Eräänä päivänä luennolleen on ehtinyt vain kourallinen opiskelijoita ja hekin pyytävät välittömästi TV:n aukaisemista uutisten kuulemiseksi: 12 mitä ilmeisimmin ulkoavaruudesta ilmestynyttä jättimäistä alusta on asettunut hiljaisesti leijumaan omiin pisteisiinsä eri puolille maapalloa, Yhdysvaltain osalta Montanaan. Armeijan edustajat eversti Weber’in (Forest Whitaker) johdolla saapuvat Banksin koululle ja pyytävät tämän mukaan tiedemiestiimiin päätehtävänään kommunikaatioyhteyden rakentaminen ihmisten ja alieneiden välille… Kamppailee ennakko-odotuksiin nähden vuoden pahimmasta pettymyksestä ”Doctor Strange”n ja "Jason Bourne"n ohella. Jo aloitus laittoi hälytyskellot soimaan erään elokuvien umpikliseen eli päähenkilön painolastiksi sälytetyn pohjattoman menneisyyden trauman myötä, mutta paljon pahempaa tuon koko ihmiskunnan olemassaoloa (niin ainakin luulisi!) järisyttävän kohtaamisen muuttuminen hetki hetkeltä tolkuttomammaksi: 1) tähtien- ja/tai ulottuvuuksien väliä lentelevät 'mustekalat' eivät ole maapallolaisten kulttuurista kyenneet etukäteen (tai jälkikäteen kun kerran eivät seuraa aikaa lineaarisesti?) opiskelemaan mitään, edes morseaakkosia; 2) alukset levittäytyneet "asiantuntijoiden" mielestä täysin summamutikassa, vaikka ainakin minusta kartan perusteella hyvinkin tasaisen kattavasti mantereiden eri kolkkiin; 3) armeijan ja tiedustelupalvelujen porukoille pitää taas selittää kommunikoinnin alkeetkin kädestä pitäen; 4) viimemainitut koko ajan sormi liipaisimella valmiina ensihyökkäykseen ilman ajatustakaan siitä että joko alienit aseettomia eli harmittomia, tai sitten kykenevät tuhoamaan meidät vuorenvarmasti – ei muita vaihtoehtoja; 5) miten tuo vieraiden tarjoama universaali ”jumalan lahja” olisi ihmisolennon käytettävissä ilman kaiken älyllisen elämän ihmeen ja tarkoituksen katoamista; 6) siihen nähden että ymmärtävät heti kirjoituksen merkityksen niin miksei oltu edes yritetty ensin kuvilla, valoilla, äänillä jne? No, ainakin taas kerran pääsee toteamaan miten loistava alan teos Spielberg’in ”Kolmannen asteen yhteys” (1977) on - tosin siinäkin toki vähän liian suuri osuus niillä perheenisän painolasteilla… Jeremy Renner, Michael Stuhlbarg, Mark O’Brien, Tzi Ma.


Assassin's Creed

Assassin’s Creed

Justin Kurzel 2016 scifi/toiminta

* ½

Vuosisatojen takaisen Temppeliritareiden veljeskunnan keskeinen tavoittelun kohde oli aikanaan kuulema maagisia mahtivoimia sisältävä metallikuula eli ”Edenin Omena”, minkä taas espanjalaisperäinen ’Salamurhaajien’ kulttilahko pyrki kaikin keinoin estämään. Eräs viimemainittujen nykypäivän edustaja nimeltä Callum Lynch (Michael Fassbender) kaapataan uraauurtavaa teknologiaa käyttävän järjestön toimesta ja siirretään virtuaalitodellisuus-laitteella 1400-luvun Granadaan metsästämään tuota himoittua arvokalua... Tuhat kertaa ennenkin nähdyt taistelukohtaukset eivät ole kuitenkaan tämän tähtikaartilla ahdetun videopelin suurin murhe, vaan itse tarinaan kiinnittymisen mahdottomuus: noista Fassbenderin porukoista ei kyetty tekemään läheskään riittävän sankarillisia sen enempää kuin vastustajistaan vihattavia, että muutenkin epämääräisen missionsa puolesta jännittäisi vähääkään – mitä myös edelleen Euroopan manteretta uhanneiden muslimien aivan toissijainen käsittely entisestään korostaa. Oma lukunsa homman muuttuminen välillä kesken kaiken kaljamainokseksi kotkan kera liitelyineen... Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Charlotte Rampling, Michael Kenneth Williams, Denis Ménochet, Ariane Labed, Khalid Abdalla, Essie Davis, Matias Varela, Callum Turner, Carlos “Javierin isoveli” Bardem, Javier Gutiérrez.


The Autopsy Of Jane Doe

The Autopsy Of Jane Doe

André Øvredal 2016 kauhu

* *

Tilden’in suku on jo useammassa polvessa huolehtinut pikkukaupunkinsa ruumiinavauksista, tarvittaessa krematoriokäsittelyineen kaikkineen – niin myös tätä nykyä isä Tommy’n (Brian Cox) ja parikymppisen pojan Austin’in (Emile Hirsch) toimesta. Parivaljakko on siis periaatteessa tottunut vaikka mimmoiseen ihmisensohjoon, vaan sitten eräänä iltana pöydälleen tuodaankin todellinen hämmennyksen aihe: ulkomuodoltaan käytännössä virheetön mutta tuntematon nuori nainen (Olwen Catherine Kelly) eli viranomaisslangilla ’Jane Doe’, semminkin kun uhri oli löytynyt varsinaisen massamurhan tapahtumapaikalta. Silti mikään ei kykene valmistamaan siihen mitä ruumiinsa tutkimisoperaation eteneminen laukaisee... Erinomaiset aihiot jälleen kerran omannut noitailu sortuu loppua kohti pelkästään selittämättömään ryskeeseen, ihmisuhrien harhanäkyihin ja tuntemattomien voimien aiheuttamiin pahoinpitelyihin – että nyt perskele jos koskaan olisi saanut tuo supermalli Kelly lähteä myös liikenteeseen ja ottaa edes jonkinlaista vuorovaikutteista kontaktia pääosan patologi-kaksikkoon... ja miksei myös nuoremman tyttöystävään (Ophelia Lovibond). Michael McElhatton, Jane Perry.


Batman v Superman: Dawn Of Justice

Batman v Superman: Dawn Of Justice

Zack Snyder 2016 scifi/toiminta

* * ½

Gotham Cityn molemmat supersankarit Lepakkomies (Ben Affleck) ja Teräsmies (Henry Cavill) ovat yhä enenevässä määrin tulossa samaan lopputulemaan mitä suuri yleisökin: lain ja inhimillisen suorituskyvyn yläpuolella ei pidä kenenkään voida operoida, ei edes yhteiseksi hyväksi. Tämä väkivaltaiseksikin yltyvä keskinäinen kärhämä sataa tietenkin erityisesti pahantekijöiden laariin, joista vaarallisimmaksi on nousemassa nuori mutta nerokas tiedemies Alexander 'Lex' Luthor (Jesse Eisenberg)... Totutun komeaa tehosteshowta, mutta tällä kertaa jopa meikäläisen makuun ainakin alkupuoliskonsa epäuskottavankin apaattisissa ja synkeissä tunnelmissa - ihmiskunnan halutessa näemmä sittenkin kokea kohtalonsa mieluummin "sattuman sanelemana". Myös selkeästä ylipituudesta huolimatta meno paranee onneksi odotetun räjähtävän toiminnan myötä loppua kohti, ja toki tällaiset supersankarien sädekehien murentamiset tuottavat samalla ihan uusia näkökulmia koko saagaan. Amy Adams, Jeremy Irons, Laurence Fishburne, Diane Lane, Holly Hunter, Gal Gadot, Scoot McNairy, Callan Mulvey, Tao Okamoto, Kevin Costner.


Before I Wake

Before I Wake

Mike Flanagan 2016 kauhu

* *

Lapsensa (Antonio Evan Romero) tapaturmaisesti menettäneet vanhemmat (Kate Bosworth, Thomas Jane) ottavat adoptioviranomaisen (Annabeth Gish) suosittelun myötä huostaansa suunnilleen samanikäisen eli 8-vuotiaan Cody-pojan (Jacob Tremblay). Tällä on kuitenkin synkänmusta salaisuutensa, mikä oli tiennyt myös edellisten ottoperheidensä tuhoa: pojan näkemät unet muuttuvat nimittäin todellisuudeksi, mikä koskee tietenkin sitten pahimpia painajaisiaankin ’Canker’-nimisen hirviömiehen (Topher Bousquet) muodossa... Keskivertoa laadukkaampi muttei kuitenkaan tapahtumiltaan mitään uutta ja mullistavaa tarjoava unikummitus-stoori. Ja etenkin Jane suhtautuu yliluonnollisuuksiin yhtä ilmeikkäästi kuin paahtoleipään aamiaispöydässä, vaikka onkin edelleen tuollainen paranneltu versio Christopher ”Highlander” Lambert’ista. Dash Mihok, Jay Karnes, Lance E. Nichols, Kyla Deaver, Hunter Wenzel.


Ben-Hur

Ben-Hur

Timur Bekmambetov 2016 draama/seikkailu/toiminta

* ½

Jerusalemin erään huomattavimman juutalaisperheen pään Judah Ben-Hur’in (Jack Huston) ja roomalaissyntyisen ottopojan Messala’n (Toby Kebbell) veljeys katkeaa äkisti, kun viimemainittu päättää lähteä luomaan ihan omaa uraansa legioonalaisarmeijan jäsenenä mahtavan valtakunnan reunamien sotatantereille - toimien sitten vuosien kuluttua Juudeaan palattuaan jopa osallisena despoottisen käskynhaltijan Pontius Pilatuksen (Pilou Asbæk) määräämässä Ben-Hurin perheen karkotuksessa, sekä miehen itsensä tuomitsemisessa loppuiäkseen kaleeriorjalaivan uumeniin… Uusintayritelmä 11 oscarin megamenestyksestä vuodelta 1959 sekä samalla ”Kymmenen käskyn” (1956) ja minkä tahansa Jeesus-elokuvan yhdistelmästä epäonnistui erittäin tyypilliseen tapaan lähes kaikkien ”päivitystensä” osalta: ennen kaikkea mitä tulee tuohon päähepun pelastavan roomalaisylimyksen vaihtumiseen mustaihoiseen (tottakai!) kilpahevostallin pitäjään (MORGAN FREEMAN!). Ei edes iskevä toimintakuvaus etenkin meritaistelu-kohtauksessa nosta kokonaisuutta likikään riittävälle tasolle, kun itse päätapahtumakin eli kilpa-ajokliimaksi vain tylsempi versio ”Gladiaattorin” (2000) areena-verilöylystä - ja sitten tosiaan ne iänikuiset jeesustelut siihen vielä päälle… Rodrigo Santoro tällä kertaa uhreista puhtahimman roolissa. Nazanin Boniadi, Ayelet Zurer, Sofia Black-D’Elia, David Walmsley, James Cosmo, Haluk Bilginer.


Billy Lynn’s Long Halftime Walk

Billy Lynn’s Long Halftime Walk

Ang Lee 2016 draama/sota

* * ½

V.2004. 19-vuotias Billy Lynn (Joe Alwyn) kuuluu median lanseeraamana ”ykkössankarina” ns. ’Bravo-ryhmään’, miehenä joka Irakin sodassa erään kameralle taltioituneen tulitaistelun yhteydessä teki kaikkensa pelastaakseen haavoittuneen kersanttinsa (Vin Diesel) haji-sissien väijytyksen alta pois – lopulta kuitenkin turhaan. Nyt kyseinen kahdeksan sotilaan joukko vääpeli David Dime’n (Garrett Hedlund) johdolla on määrätty varsinaiseen erikoistehtävään kesken komennuksensa: osallistua kotimaassa samalla kuin edesmenneen toverinsa hautajaisiin myös Dallas Cowboysin stadionilla käytävän ottelun väliaikaohjelmaan, Destiny's Child -tyttötrion sekä muun spektaakkelimaisen oheisshown yhteydessä... Yllättävän hyvä (lue: kiitettävän vähän ”sekoileva” eli vain toisinaan ajatuksiinsa jäävä) Alwyn sekä vielä erinomaisempi Hedlund kompensoivat taas suorastaan korviariipovan lapsellista solttupoikien läpänheittoa, mikä saa aina itseni toivomaan välitöntä kurinpalautusta vaikkapa tuhannen etunojapunnerruksen mitalla – sekä noita loppupuolen syyntakeettomia ”armeijan miehille v-uilijoita”, etunenässä ne varmasti-pitkään-työnsä-pitää-saaneet roudarit. Steve Martin Cowboysin omistajana, se Alwynin cheerleader-ihastus (Makenzie Leigh) ja Kristen Stewart tiedostavana isosiskona myös kliseisiä mutta siedettäviä hahmotuksia. Kaipa tästä jonkinlaista sanomaa irtosi sotilaan tehtävästä kautta aikakausien. Chris Tucker, Arturo Castro, Beau Knapp, Astro, Barney Harris, Mason Lee, Ismael Cruz Córdova, Ben Platt, Tim Blake Nelson, Matthew Barnes, Deirdre Lovejoy.

Blood Father

Blood Father

Jean-François Richet 2016 rikos/toiminta

* *

Kolme vuotta takaperin kadonneeksi ilmoitettu mutta todellisuudessa ”suuren rakkauden perässä” (Diego Luna) diilerijengiin liittynyt, nyt 17-vuotias Lydia (Erin Moriarty) ajautuu niin pahaan pulaan murhineen kaikkineen että on lopulta pakotettu hakemaan apua omalta isältään(!): traileri-yhteisössä asuva tatuointi-ekspertti ja ex-linnakundi Link (Mel Gibson). Isukki luonnollisesti suostuu tekemään parhaansa tyttönsä hyväksi, mutta peräänsä lähteneestä latinotappajien joukosta selviytyminen voi osoittautua mahdottomaksi... Kovin jo nähtyä tyttärensuojelu/pelastus-tavaraa, mutta paremmin Gibsonin huumoripitoista mulkoilua silti jaksaa kuin esim. Stallone’n naamanvääntelyjä. Typerimmässä kohtauksessa kaksikolle tulee jostain syystä kauhea kiire kirjaamattoman motellihuoneensa varmasta turvasta autolleen, samalla kuin palkkatappaja-jahtaajansa (Raoul Max Trujillo) juuttunut tulitaisteluun poliisien kera toisella puolen pihaa – silti suurin miinus taas niistä maailman epäluotettavimmista (tietenkin) uusnatsi-punaniskoista pelkän haukotuttavan sanoman nimissä. Michael Parks, William H. Macy, Miguel Sandoval, Dale Dickey, Richard Cabral, Daniel Moncada, Ryan Dorsey, Thomas Mann.

Bodom

Taneli Mustonen 2016 kauhu

*

Kaksi teinityttöä (Nelly Hirst-Gee, Mimosa Willamo) suostuu tuttujen jätkien (Mikael Gabriel, Santeri Helinheimo Mäntylä) pyyntöön lähteä retkeilemään surullisenkuuluisalle Bodom-järven murhapaikalle – omista, vielä hyvin salatuista syistään... Kuin joidenkin vasta alaa opiskelevien amatöörien harjoitusversio ”suuren maailman” kauhuelokuvasta, jossa ihan ookoosti suoriutuvien ja katsomisen kestävien tyttöstenkin (vasta 17-vuotias povipommi Hirst-Gee etunenässä) hahmot pilattu psykologisesti sinnetänne horjuvilla persoonilla – näin jää naurettava ”Tiedän mitä teitte pari tuntia sitten” -loppunsakin vaikutukseltaan minimaaliseksi. Esikoulutasoisesta vastaparistaan eli sekundaräppäristä (Gabriel ei sentään näyttelijänä katastrofi) ja rillihämystä viitsi edes puhua, vaikka kai heidänkin kohtalollaan joku merkitys oli tarkoitus olla? Mutta minkäs teet kun yksittäiset kohtauksetkin jäävät kesken ja selittämättömiksi, mukaanlukien se alun kuin jossain kirkkosalissa nautittu perhepäivällinen Hirst-Geen psykoisän (Ilkka Heiskanen) raivonpurkausten säestyksellä... Sami Eerola, Pirjo Lankinen.

Brain On Fire

Brain On Fire

Gerard Barrett 2016 draama

* * ½

Parikymppinen Susannah Cahalan (Chloë Grace Moretz) on nuoruudestaan huolimatta työpaikallaan uutislehden toimituksessa suosittu ja selkeästi urallaan ylöspäin matkalla oleva toimittaja. Oma vuokra-asuntokin juuri hankittuna ja lupaavalta vaikuttava suhde muusikko-poikaystävän (Thomas Mann) kera kukoistaa. Vaan sitten kuin salamana kirkkaalta taivaalta Susannah alkaa saada sekä epilepsiaa että psykoosia muistuttavia kohtauksia yhä tihenevään tahtiin, eivätkä lääkäritkään kaikista mahdollisista kokeista huolimatta tahdo löytää niille kliinistä syytä… Tositapaukseen perustuva kuvaus harvinaisen ja hoitamattomana kohtalokkaan aivosairauden uhriksi joutuvasta nuoresta naisesta jää kuitenkin – varsin tyypillisesti – ”vain” päteväksi yksittäiskohtalon esittelyksi. Iranilaissyntyinen Navid Negahban silti mieleenpainuva ”pelastavan enkelitohtorin” osassaan, kompensoiden tuon öykkäröivän partanaama-isukin (Richard Armitage) superärsyttävyyttä - kun taas odotetun onnistuneesti traagisesta roolistaan suoriutuvalla Moretzilla näyttäisi olevan kova skaba (hehe) meneillään vuotta nuoremman Elle Fanning’in kanssa tämän hetken halutuimpana ex-lapsitähtenä. Carrie-Anne Moss, Jenny Slate, Tyler Perry, Alex Zahara, Jenn MacLean-Angus, Robert Moloney, Agam Darshi, Janet Kidder.


Brimstone

Brimstone

Martin Koolhoven 2016 western/draama/kauhu

* *

1800-luvun alkupuolen Amerikka. Rankan menneisyytensä johdosta kirjaimellisesti kielipuoli ja sen takia vain viittomalla miehensä (William Houston) ja pienen tyttärensä (Ivy George) kera kommunikoiva nuori äiti Liz (Dakota Fanning) toimii myös luotettuna kätilönä maaseutuyhteisössään - vaan sitten kun pääsee luomaan ensi kerran silmänsä kylän seurakunnan uuteen pastoriin (Guy Pearce), tulvahtavat hirveät tukahdetut muistot lapsuudestaan ja nuoruudestaan samantien takaisin mieleen… Nyt jo niin yhtämittaisen rankkaa naisten ja lasten hyväksikäyttöä/pahoinpitelyä (eikä edes sen kummempaa helpotusta lopuksikaan luvassa jonkinlaisen kompensaation muodossa), että mistään viihtymisestä tämän parissa turha puhuakaan. Silti toki näyttelijäsuorituksista isot plussat: erityisesti hunajanvaalealle 22-vuotiaalle ja lapsitähti-uransa muistaen entistä enemmän suojeluhalun tunteita herättävälle Fanningille, sekä murrosikäistä versiotaan esittävälle Emilia Jones’ille. Carice Van Houten, Paul Anderson, Kit Harington, Jack Hollington, Carla Juri, Vera Vitali.


Café Society

Café Society

Woody Allen 2016 komedia

* * ½

Juutalaisnuorukainen Bobby (Jesse Eisenberg) saapuu New Yorkista Hollywoodiin 1930-luvun puolenvälin paikkeilla, tarkoituksenaan päästä mihin tahansa töihin mahtituottaja-setänsä Phil’in (Steve Carell) elokuvastudioille. Heti ensi silmäyksellä hän rakastuu palavasti Veronica-nimiseen sihteeriin (Kristen Stewart)... Allenilaisen sujuvaa romanssi-, periodi- ja vähän rikoshömppääkin, jossa Carell yllättävän erinomainen ja vielä hämmästyttävämmin Stewartkin ihan ok – kompensoiden tuota iänikuisen toivotonta lässyttäjä-pojua Eisenbergia. Vähänkään karismaattisempi heppu pääosassa olisi nostanut tämän kevyesti kolmeen tähteen ja ehkä vähän ylikin, myös jo kättelyssä mielenkiintoisen tapahtumaympäristönsä puolesta. Blake Lively, Parker Posey, Corey Stoll, Jeannie Berlin, Ken Stott, Stephen Kunken, Sari Lennick, Anna Camp, Paul Schneider, Sheryl Lee, Tony Sirico.


Captain America: Civil War

Captain America: Civil War

Anthony Russo, Joe Russo 2016 scifi/toiminta

* * ½

Avengers -tiimin taas yksi periaatteessa "onnistunut" mutta runsaasti viattomia sivullisuhreja samalla tuottanut operaatio Nigerian Lagosissa tietää sitä, että YK:ssa valmistellulla kansainvälisellä sopimuksella tultaisiin ehdottomasti kieltämään vastedes ryhmän toimiminen ominpäin. Vaan sitten tuhoisa autopommiräjähdys kyseisen kokouksen yhteydessä sekä samanaikaiset vihjeet muutenkin lisääntymään päin olevasta terroritoiminnasta saavat entiset kumppanukset jakaantumaan kahteen leiriin... Sinällään kiintoisaa seurata vaihteeksi tämmöistä "jäsentenvälistäkin" otatusta ('Spider-Man'illa (Tom Holland) ja 'Ant-Man'illa (Paul Rudd) höystettynä), ja toimintaa & tehosteita tietenkin edelleen kankaalla niin että silmiin sattuu. Ei silti oikein mitään järisyttävän uutta tai ihmeellistä tarjolla, lukuunottamatta tuota naurettavaa afrikkalaisprinssiä (Chadwick Boseman) ties mistä ukabuka-maasta 'Musta Pantteri' -hahmoineen - saaden kuulema vieläpä omilta satelliiteiltaan yms verkostoistaan riittävät taustainfot touhuilleen! Joku roti Marvel-maailmankin mielikuvituksellisuuksiin... Chris Evans, Robert Downey Jr, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Daniel Brühl, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Don Cheadle, Emily VanCamp, William Hurt, Paul Bettany, Jeremy Renner, Frank Grillo, Martin Freeman, John Slattery, Hope Davis, Marisa Tomei, Alfre Woodard.


Captain Fantastic

Captain Fantastic

Matt Ross 2016 draama/seikkailu

* *

Ben Cash’ista (Viggo Mortensen) tulee kuuden noin 6-18-vuotiaan lapsensa yksinhuoltajaisä, kun saa kuulla vaimonsa (Trin Miller) menehtyneen pitempiaikaisen sairauden murtamana. Pariskunta uskoi vakaasti yhteiskunnallisten sääntöjen ja systeemien ulkopuoliseen, vasemmistolaisuuden oppien mukaiseen elämäntyyliin paimentaen katrastaan syrjäisessä metsäleirissään mahdollisimman luonnonmukaisissa oloissa mitä tahansa hippi/kulttilahkoa muistuttaen - ei siis ihme että muutenkin Benin filosofioita jyrkästi vastustanut varakas appiukko (Frank Langella) aikoo nyt tyttärensä kuoleman jälkeen vaatia lastenlastensa täyttä huoltajuutta, mikä käy viimeistään hautajaisissa katkeralla tavalla selväksi… Hengeltään toisen ”erilaisten elämäntapojen hienouden” sanomaa julistaneen eli ”The Kids Are All Right” -leffan (2010) mieleentuova, muttei onneksi aivan niin pahasti epäonnistunut tapaus ennen kaikkea huomattavasti sympaattisempien roolihahmojensa ansiosta. Silti kovin puolivillaiseksi ja sitä myöten epäuskottavaksi jää tämäkin paremman maailman haaveilu, erityisesti mitä noiden lasten reaktioihin nopeasti muuttuviin olosuhteisiinsa tulee: sen yhden vastarannankiiskin (toiseksi vanhin poika Nicholas Hamilton) sentään ymmärtää mutta että kaikille olisi ilman isompia mukinoita ihan ok homma isovanhempien kartanoon asettuminen ikänsä metsässä asumisen jälkeen? Ja miten voi älykkökasvattaja-Ben olla noin tietämätön sosiaalisten kykyjen kirjaviisauttakin suuremmasta tärkeydestä? Jo aikuisiän kynnykselle varttuneet tyttäret (Samantha Isler, Annalise Basso) eivät näytä kokeneen vielä minkäänlaista seksuaalista heräämistä jne jne… Eniten kiinnitti kuitenkin huomion tämän mainostus draamakomediana, mihin titteliin ei nytkään riitä muutama ilmiselvästi huumoriksi tarkoitettu kohtaus. George MacKay, Kathryn Hahn, Steve Zahn, Ann Dowd, Erin Moriarty, Missi Pyle.


Central Intelligence

Central Intelligence

Rawson Marshall Thurber 2016 toiminta/komedia

*

Calvin ‘Golden Jet’ Joyner (Kevin Hart) oli valittu aikoinaan lukionsa valmistujaisjuhlissa ylivoimaisesti suosituimmaksi ja ”todennäköisimmin menestyväksi” oppilaaksi, samalla kuin kiusaajaporukka raahannut keskelle salia kaikkien hilpeydeksi suoraan suihkusta sen toisen ääripään: hyllyvän läskiporsaan Willie Dichreidtin (Dwayne Johnson). Nyt 20 vuotta myöhemmin pahaisen tilintarkastajan toimistohommiin juuttunut Joyner saakin sitten yllättävän tapaamispyynnön juuri Willie’lta, joka ei ole vain vaihtanut nimeään ’Bob Stone’ksi vaan osoittautuu myös komeaksi ja pikkumies-Joyneria kaksi kertaa isommaksi lihaskimpuksi! Pelkkä jälleennäkeminen ei ole kuitenkaan motiivinaan, sillä Bob tarvitsee myös ”vanhan kaverinsa” apua päästäkseen tsekkaamaan ulkomaisia tilejään – juuri ennenkuin CIA hyökkää paikalle pidättämään tämän etsityn ja huippuvaarallisen petturiagentin... Surkeaa nekru”viihdettä” (ehdottomasti mukaanlukien se työpaikan valkoihoinen superääliö) alusta loppuun, jossa Hartin sadasta vitsistä ja ilveilystä onnistuneita noin kaksi. Haukotuttavista yhtämittaisista kulttuuriviittauksista jää mainitsematta ’Golden Jet’ -lempinimen varastaminen lätkälegenda Bobby Hull’ilta, mutta mistäpä nämä olisivat sen voineet tietää... Amy Ryan, Danielle Nicolet, Aaron Paul, Jason Bateman, Tim Griffin, Thomas Kretschmann.

Clash

Eshtebak

Mohamed Diab 2016 draama

* *

Egyptin “Arabikevään” eli presidentti Hosni Mubarakin eroamisilmoituksen seurauksena v.2011 syntyneen valtatyhjiön jälkikaaoksessa eri ryhmittymien väkivaltaiset mielenosoitukset ovat Kairossa arkipäivää. Hallituksen sotilaiden yrittäessä parhaansa (tai pahimpansa) mukaan pitää järjestystä yllä kiinniotettuja mellakoitsijoita tungetaan surutta panssariautoihin erimielisistä taustoistaan piittaamatta: tässäkin tapauksessa samasta ahdingosta löytävät itsensä niin amerikkalaismedialle raportoivat toimittajat, uudistusmieliset nuorison edustajat, lapsiaan etsineet vanhemmat kuin muslimiveljeskunnankin jäsenet... Tapahtumaympäristöltään kiintoisa ja tietenkin koko maan tilaa pienoiskoossa tutkaileva näkökulma asiaankuuluvan kaaosmaisesti kuvattuna. Valitettavasti jokaisen henkilöhahmon yllättävänkin odotetunlainen kehitysmaa-sivistymättömyys (mikä ilmenee selkeimmin melko täydellisenä yhteistyökyvyttömyytenä) tekee objektiivisellekin eurooppalaiskatsojalle tärkeimmän eli kohtalostaan kiinnostumisen vähäiseksi. Itse asiassa jälleen kerran tuli lopulta vain mieleen lähettää se hiljainen kiitos yläkertaan mm. Wienin kaupungin puolustajille (1529 ja 1683). Nelly Karim, Hani Adel, El Sebaii Mohamed, Ahmed Abdelhamid Hefny, Mahmoud Fares, Waleed Abdel Ghany, Attef Ammar, Tarek Abdel Aziz, Hosny Sheta, Ahmed Dash, Ahmed Malek, Mohamed Abdel Azim, Gamil Barsoum, Khaled Kamel, Mohamed Tarek.


Collide

Collide

Eran Creevy 2016 toiminta/rikos

* ½

Köln, Saksa. Nuori huumekauppaan, autoryöstöihin yms hämäriin liiketoimiin sekaantunut amerikansiirtolainen Casey (Nicholas Hoult) näkee paikallisessa diskossa baarimyyjänä toimivan maannaisensa Juliette’n (Felicity Jones) ja ihastuu oitis. Tytön ehdottoman kielteisestä kannasta johtuen Casey lopettaa laittomat puuhastelunsa siihen paikkaan - mutta kun sitten kohta paljastuu Julietten kärsivän leikkausta (=rahaa) vaativasta hengenvaarallisesta munuaistaudista, päättää mies palata vielä kerran vanhan pomonsa (Ben Kingsley) pakeille ottaakseen turkkilaiskaverinsa (Marwan Kenzari) kera vastaan jo aiemmin tarjotun huippurahakkaan erikoistehtävän. Ja koska kyseinen keikka iskee suoraan pahimman kilpailijan & mahtimiehen nimeltä Hagen Kahl (Anthony Hopkins) bisnesten sydämeen, ei Caseylla tule tämän jälkeen olemaan elämässään ainuttakaan tylsää hetkeä… Jokaisen toimintakohtauksensa ja käänteensä osalta epäuskottavuudeltaan megaluokkaa, kuten myös Hopkinsin ja Kingsleyn tekemiset omine maneerisine hillittömyyksineen. Harmi sillä kameratyö ei ollenkaan surkeimmasta päästä, Saksa-ympäristö kiinnosti ja Hoult/Jones ihan symppispari jos kohta eivät mitään historian suurimpia näyttelijöitä hekään (tai mistäs tietää mihin yltyvät sitten vanhempina ja ”viisaampina”!). Aleksandar Jovanovic, Christian Rubeck, Erdal Yildiz, Clemens Schick.


Consumed

Food/ Consumed

Daryl Wein 2016 draama/rikos/jännitys

* * ½

Yksinhuoltajaäiti Sophie'n (Zoe Lister-Jones) alaluokkalainen Garrett-poika (Nick Bonn) sairastuu mystisesti, kärsien pahoinvoinnista ja koko vartaloon leviävästä ihottumasta. Kun mitään varmaa syytä eivät lääkäritkään saa tutkimuksissaan selville, alkaa äiti muistakin vastaavista tapauksista luettuaan epäillä mahdolliseksi aiheuttajaksi geenimanipuloitua ruokaa... Jos "Tappajahain" (1975) jälkeen ei uskaltautunut avoveteen uimaan tai "Liekehtivän tornin" (1974) nähtyään vähänkään korkeampaan rakennukseen tai "Teksasin moottorisahamurhaajan" (1974) pelottamana maaseudulle jne, niin nyt ei sitten arvaa enää syödäkään mitään! Alkuunsa kiinnostava sanomaleffa ja Lister-Jonesin pitkälti henkilökohtainen projekti (myös tuotanto/käsikirjoitus) hiipuu kuitenkin pikkuhiljaa lähinnä epäuskottaviin henkilökytkyihinsä, ja olisi edellämainitulla voinut taas olla hieman vähemmänkin niitä painolasteja murheenaan (pojan lisäksi oma mielenterveys- & alkoholi-ongelma taustalla, sairasteleva äitimuori (Beth Grant) etc). Victor Garber, Taylor Kinney, Danny Glover, Kunal Nayyar, Griffin Dunne, Anthony Edwards, Tim Hopper.


Criminal

Criminal

Ariel Vromen 2016 toiminta/jännitys/scifi

* ½

"Jason Bourne”- ja ”Die Hard” -leffojen jalanjälkiä epätoivoisesti seurata yrittävässä sekasotkussa on pari lupaavaakin aihiota: omaperäinen aivosolujensiirto-operaationsa sekä Kevin Costner’in esittämän kriminaalipapan herkulliset öykkäröinnit ja ihmistenhakkaamiset kunnes tuon ”toisen minänsä” Ryan Reynolds’in moraalihempeilyt alkavat ottaa liikaa sijaa miehen mielessä. Alkupuolen karmean epäuskottavista asetelmista - ennen kaikkea sen terroristijohtajan (Jordi Mollá) ja hakkerinuorukaisen (Michael Pitt) selittämättömästi haltuunsa saamat kaikki mahdolliset nettikoodit & linkit ydinohjuksia myöten - edetäänkin sitten ratkaisuvaiheiden megalomaanisten mahdottomuuksien kautta lopun umpikliseiseen perheonneen… Gary Oldman CIA:n paikallisjohtajana pääsee myös huutamaan taas kaikissa kohtauksissaan melkein päänsä halki, samalla kuin ryntää henkilökohtaisesti alaistensa mukaan joka iskutehtävään. Tommy Lee Jones, Gal Gadot, Antje Traue, Amaury Nolasco, Alice Eve, Scott Adkins, Lara Decaro.


A Cure For Wellness

A Cure For Wellness

Gore Verbinski 2016 kauhu

* *

Nuori newyorkilaisyhtiön edustaja Lockhart (Dane DeHaan) lähetetään Sveitsiin hakemaan firman toista työntekijää paikallisesta terveyskylpylästä, mielenliikkeiltään epävakaaksi kirjeidensä perusteella luokiteltua mutta tulevan fuusion kannalta ratkaisevan tärkeää miestä nimeltä Pembroke (Harry Groener)... Tunnelmaltaan ”Suljettua saarta” (2010) muistuttava mutta vieläkin epäloogisemmaksi ja ennenkaikkea ylipitkäksi lässähtävä hallu-painajainen: neuroottisten roolien erikoismieheksi jo kolmekymppisenä leimaantunut DeHaan joutuu jatkuvasti keskelle mitä karmeampia tilanteita, mutta vakioratkaisuksi näihin tarjotaan toistuvasti ”heräämistä” kohta ihan muualla. Ja siihen nähden millaisia salaisuuksia kyseinen parantola sisällään pitää niin harvinaisen löperöjä turvatoimenpiteensä – tosin lopun yhtäkkisten yliluonnollisuuksien kai tarkoitus ”selittää” sitäkin asiaa. Komeamaiseminen alppiympäristö parasta antia, kenties samalla sisäpiirin viittaus monien Stuart Gordon’in ja Dario Argento’n kauhutuotosten tapahtumapaikoille... Jason Isaacs, Mia Goth, Ivo Nandi, Adrian Schiller, Celia Imrie, Tomas Norström, Ashok Mandanna, Magnus Krepper, Peter Benedict, Michael Mendl, Maggie Steed, Craig Wroe, David Bishins.


The Darkness

The Darkness

Greg McLean 2016 kauhu

* *

Taylor’in perhekunta kera sukulaistensa tekee rennon ja onnistuneen lomareissun Grand Canyoniin, mutta vanhempien (Kevin Bacon, Radha Mitchell) tietämättä murrosikäinen autistipoikansa Michael (David Mazouz) kuljettaa kotiin asti luolastoista löytämänsä muinaisen intiaaniheimon ”pyhät” kivenmurikat leikkikaluikseen. Kohta alkavat pahaenteiset ilmiöt kiusata muutenkin arkihuoliensa parissa painiskelevia Tayloreita, kun mm. teinityttärensä (Lucy Fry) osoittautuu syömishäiriöiseksi… Alkuunsa ikimiellyttävän pääosaparinsa Bacon/Mitchell myötä koukuttava ”Poltergeist” (1982) -versio kaatuu kuitenkin paikalleen polkemaan jämähtäviin ja loppukliimaksinkin osalta umpivaisuihin intiaanikirouksiinsa, samalla kuin tuo ensin niin toimivalta - nuorimmainen pipipää poislukien tietysti - tuntunut perheyhteisökin hajoaa keksitynmakuisiin riidanaiheisiinsa. Näin ollen kenenkään roolihahmo ei lopulta oikein vakuuta, ei edes muuten sympaattisten henkien manaamiseen erikoistuneiden navajo-äidin ja lapsenlapsensa (Alma Martinez, Ilza Ponko) kohdalla. Paul Reiser, Judith McConnell, Trian Long Smith, Tara Lynne Barr.


Deadpool

Deadpool

Tim Miller 2016 toiminta/scifi/komedia

* * ½

Hetkessä haavoistaan paraneva eli käytännössä kuolematon ase- ja miekkamestari 'Deadpool' (Ryan Reynolds) ei ole mm. parin X-mutantin 'Kolossin' (ääni: Stefan Kapicic) & 'Negasonic'in (Brianna Hildebrand) pyynnöistä huolimatta halunnut liittyä kyseiseen järjestöön, vaan ihan henkilökohtaisen ristiretken nimissä etsii käsiinsä entisen (erikoisjoukkojen sotilas-)elämänsä, rakkaussuhteensa (Morena Baccarin) sekä ulkonäkönsä tuhonneita pahan liittouman edustajia... Huiman arvostelusuosion saanut kuluvan vuosituhannen noin kahdes miljoonas Marvel-tehtaan tuotos ei toki teknisesti eikä teemallisesti pettänyt minuakaan, mutta silti turhan paljon 'Spider-Man'ia muistuttava pääsankari niin olemukseltaan kuin läpältäänkin häiritsee aikalailla. Tai itse asiassa tuo vitsailu mennyt jo niin katkeamattomaksi tykitykseksi että uhkaa se vähäinenkin jännitys haihtua toimintakohtauksista taivaan tuuliin, mitä seikkaa yritetään sentään paikata myös verisen väkivallan reippaalla lisäyksellä. Musiikista (George Michael!) muutama huvittunut pluspiste, mutta valitettavasti loppuratkaisutkin jäävät jossain määrin vaisuiksi kaikessa mielikuvituksettomuudessaan. Ed Skrein, T.J.Miller, Leslie Uggams, Gina Carano, Jed Rees, Karan Soni. 94-vuotias Stan Lee tekee vakio-cameonsa nyt jopa keskivertoa pitemmässä muodossa club-deejiinä.


Deepwater Horizon

Deepwater Horizon

Peter Berg 2016 draama/jännitys

* * ½

Lukuisat laiminlyönnit turvallisuusasioissa Deepwater Horizon -öljynporauslautalla Meksikon lahdella vievät huhtikuussa 2010 koko valtavaa rakennelmaa yhä lähemmäksi täystuhoa, minkä keskelle tulisivat jäämään niin British Petroleumin pomomiehet (John Malkovich, Brad Leland), työnjohtaja Jimmy Harrell (Kurt Russell), sähkölaitteiden pääinsinööri Mike Williams (Mark Wahlberg) kuin muukin yli satapäinen henkilökuntansa... Varmaankin ihan pätevää tositapauksen (josta kaupan päälle myös historian pahin ympäristökatastrofi) kuvausta latistaa vääjäämätöntä odotellessa porausporukan vaikeasti seurattava sisäpiiriläppä sekä etenkin Malkovichin turhankin omalaatuinen suoritus. Räjähdyksen koittaessa sitten sankaritarinaa tarjolla loppuitkuineen kaikkineen tavanomaisen yllätyksettömästi, poislukien noinkin monen hengissä selviytyminen massiivisesta infernosta: vain 11 kuolonuhria. Gina Rodriguez, Kate Hudson, Dylan O'Brien, Ethan Suplee, David Maldonado, James DuMont, Joe Chrest.


Denial

Denial

Mick Jackson 2016 draama

* * ½

Historian asiantuntijaksi ja professoritason tutkijaksi itsensä nimittänyt brittikirjailija David Irving (Timothy Spall) ryhtyy todennäköisesti silkan kohun ja mammonan takia 1990-luvulla pontevasti kieltämään Euroopan juutalaisten järjestelmällisen massatuhon II maailmansodassa saksalaisten toimesta. Kun amerikanjuutalainen naishistorioitsija Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) mainitsee omassa ’holokaustia’ käsittelevässä teoksessaan muiden muassa Irvingin hyvin halveksivaan sävyyn, nostaa mies kanteen kunnianloukkauksesta. Seuraa taas yksi monista kuuluisista vedenjakaja-oikeudenkäynneistä: ääriliikkeiden mölinät sikseen, mutta miten olisi sen tärkeimmän eli Suuren Yleisön vakuuttamisen laita mitä totuuteen tulee - etenkin nuoremman polven osalta…? Asiallinen tosidraama erinomaisin näyttelijäsuorituksin, ihana Weisz etunenässä – tosin juuri hänen kontolleen oli toki laitettava ne liioitelluimmat hermoilut, ihmettelyt ja huokailut homman keskeisenä omatuntona. Suurin vikansa odotetusti koko aiheen turhuus täysjärkiselle: pitkälti 1920-luvun ”apinaoikeudenkäynnin”, kuulentojen kieltämisten ja WTC-tornituhoihin liitettyjen salaliittoteorioiden malliin… Tom Wilkinson, Andrew Scott, Jack Lowden, Caren Pistorius, Alex Jennings, Harriet Walter, Mark Gatiss, John Sessions.


Don't Breathe

Don’t Breathe

Fede Alvarez 2016 rikos/kauhu

* *

Rikkinäisten kotien detroitilaisnuoret Rocky (Jane Levy), Alex (Dylan Minnette) & Money (Daniel Zavatto) ovat erikoistuneet asuntomurtoihin, käyttäen hyväkseen sisäpiirin infoa ihmisten hälytysjärjestelmistä Alexin turvafirmaa edustavan isän tietämättä. Toistaiseksi kolmikko on tyytynyt pikkusaaliisiin ollakseen herättämättä liikaa viranomaisten ja median huomiota, mutta sitten saavat kuulla eräästä näkövammaisesta sotaveteraanista (Stephen Lang) jolta löytyisi satojen tuhansien dollarien arvoinen omaisuus kotikassakaapista. Etenkin Rockyn mielessä alkaa väikkyä kauan odottamansa pääsylippu Kaliforniaan ja uuteen elämään… Muuten varsin laatuisa ja energinen ”kauhujen talo” jämähtää kuitenkin loppua kohti juuri niihin samoihin kliseisiin epäuskottavuuksiin mitä nähty jo maailman sivu, eritoten mitä tulee tuon sokean ukon lähes kaikkiin tekemisiin. Lisäharmeina superrasittava Zavatto sekä näihin yleisesti kuuluvat ikuisuuksia kestävät hiiviskelyt ennen seuraavaa vähemmän odottamatonta shokkiyllätystä - ja sellaista helvetinkoiraahan ei edelleenkään yksinkertaisesti ole olemassa minkä saisi elokuvassa tappaa… Emma Bercovici, Franciska Töröcsik.


Doctor Strange

Doctor Strange

Scott Derrickson 2016 scifi/toiminta/seikkailu

* ½

Huippuluokan tietotaidot omaava eikä sitä seikkaa yhtään peittelevä lääkärikirurgi Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) joutuu hengenvaaralliseen auto-onnettomuuteen, kun yrittää pimeällä mutkaisella vuoristotiellä ylinopeutta ajaessaan samalla näpytellä smartphonensa kautta livenä hoito-ohjeita kollegalleen(!). Pikkuhiljaa toipuvan miehen ne tärkeimmät ”työkalut” eli kädet ovat vaurioituneet kuitenkin parantumattomasti, jolloin viimeisenä keinonaan Strange matkustaa saamiensa vihjeiden perusteella Nepaliin sikäläisen mystisiäkin voimia (lievästi sanoen) omaavan kulttilahkon hoteisiin… Marvel-sarjakuvia yllättävänkin vähän harrastaneena minulle tuntemattoman Tri Oudon ensiseikkailu jäi melkoisesta IMDb-hypetyksestä yms huolimatta itselle pahaksi pettymykseksi: pääosin ”Inception”in (2010) efekteillä ja Kung Fu Pandan filosofialla (hehe) ratsastavan tekeleen toimintakohtaustenkin tasapaksuuden (ne loppuratkaisujen ikuisuuksia kestävät uudelleenkelaukset siihen päälle) vielä kestäisi, mutta ei sitä uskomattoman tylsää välihöttöä eli yhtämittaisia hoito-, harjoitus-, luento- etc operaatioita. Mount Everestin laella tulee kyllä näköjään vilu mutta happea riittää, entä mihin liittyivät pääosahepun tietämys jonkin popmusa-lajityypin jonkin aikakauden biiseistä ja se rannekello-kokoelmansa? Mutta ilmeisesti Cumberbatchin fanitus on jo sellaisella pohjalla että voi käydä kameran edessä hösäämässä mitä huvittaa ilman pelkoa menestyksen puolesta - toisin kuin nähtävästi Michael Stuhlbarg’in kohdalla jonka ammattitaidottoman lääkärintapaisen roolista olisi selvinnyt Edelmannkin. Rachel McAdams, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen, Benedict Wong, Benjamin Bratt.


The Duel

The Duel/ By Way Of Helena

Kieran Darcy-Smith 2016 western

* *

V.1866 Teksasin Helenassa mies nimeltä Jesse Kingston (Jimmy Lee Jr.) ottaa vastaan paikallisen saarnamiehen/tappajan Abraham Brant’in (Woody Harrelson) haasteen veisten kera käytävään kaksintaisteluun, lähes sataprosenttisen varmasti aina toisen osapuolen kuolemaa tietävään. Niin nytkin, mutta 22 vuotta myöhemmin tuolloin isänsä menettänyt ’Texas Ranger’ David Kingston (Liam Hemsworth) saa erikoistehtävän lähteä tutkimaan Mount Hermonin pikkukaupungin lähistöltä löytyneiden meksikolaisruumiiden arvoitusta – ja samalla tarkkailemaan kyseisen seudun mahtimiestä eli ketäpä muutakaan kuin juuri Abraham Brantia. Davidin ensimmäinen virhe on kuitenkin ottaa kaunis etelämaalainen vaimonsa Marisol (Alice Braga) matkalle mukaan... Harrelsonin ja Hemsworthin veljesten (kumpi vaan kulloinkin) luonnollinen karisma kaikki kaikessa tässäkin muuten käänteiltään yhtämittaisen epärealistisessa tarinassa, jonka myös niin perimmäinen juonensa (”Hard Target” 1993) kuin loppumatsikin (”Armoton ajojahti” 1976) lainattu mennävuosien b-tuotannoista. Emory Cohen, Felicity Price, William Sadler, Christopher James Baker, Christopher Berry, Benedict Samuel, Giles Matthey, Raphael Sbarge, Jason Carter, David Born, Lawrence Turner, Kimberly Daugherty.


Eddie The Eagle

Eddie The Eagle

Dexter Fletcher 2016 komedia

* ½

Jo pienestä pojasta asti on 'Eddie' Edwards (Taron Egerton) pitänyt itsestäänselvyytenä että hänestä tulee olympiaurheilija, ihaillen oikeiden tähtien saavutuksia halki lapsuus- ja nuoruusvuosien. Paha vain ettei Eddie näytä olevan missään lajissa edes keskinkertaisella tasolla kuten rappari-isänsäkin (Keith Allen) joutuu tuskastuneena kerta toisensa jälkeen pojalleen toteamaan, äidin (Jo Hartley) ollessa sentään huomattavasti kannustavampi. Kesälajien haastavuus saa Eddien siirtämään katseensa brittiurheilijoille vähemmän menestyksekkäiden talviolympialaisten suuntaan, mutta kun alppilajeihinkin on jo ihan oikea joukkue valittu niin viimeiseksi vaihtoehdoksi jää eräs mitä ei saarivaltakunnassa ole harrastettu yli 50 vuoteen: mäkihyppy... Ei niinkään lähes kaikkien mahdollisten yksityiskohtien mielikuvituksellisuudessa tai Eddien symppishahmossa (jota kai pelkästään lisää tuo vasta 24-vuotiaan hepun eläkeläisvaarin ulkomuoto!) sinänsä mitään, mutta tässä iskee "vanhan liiton" miehellä periaatteet vastaan: olympiakisojen pitäisi olla vain ja ainoastaan parhaiden urheilijoiden mittelö eikä mikään pelleilyareena, kun näille riittää kyllä foorumia sitten jossain ihan muualla pilvin pimein. Esimerkiksi jos itse olisin huipputason pitkänmatkanjuoksija ja alkuerän loppukaarteessa sijoituksista kamppaillessa joku zumbasaarten edustaja koikkelehtisi kolme kierrosta jääneenä edessä tajuamatta väistää ulkoradalle niin jyräisin kumoon. Eniten nauratti ne "keskustelut" meidän Matin (Edvin Endre, Ruotsi!!) kanssa, kun tämä ummikko kosmopoliittimme ei tietäisi edes suomeksi mitä käsite 'patronizing' tarkoittaa... No, tulipahan sentään vihdoin rekisteröityä se seikka ettei päähenkilömme oikea nimi ollut sittenkään 'Edward Edwards' (hehe). Hugh Jackman, Iris Berben, Rune Temte, Christopher Walken, Jim Broadbent.


The Edge Of Seventeen

The Edge Of Seventeen

Kelly Fremon Craig 2016 draama

* *

17-vuotias opiskelijatyttö Nadine (Hailee Steinfeld) on jo pienestä saakka tuntenut itsensä erilaiseksi kuin muut ja jäävänsä ennen kaikkea komean & joka asiassa menestyvän isoveljensä Darian’in (Blake Jenner) varjoon. Rakkaan isän (Eric Keenleyside) neljän vuoden takaisen äkillisen kuoleman myötä oli tilanne tulehtunut entisestään, ja nyt lopullisesti kun paras - ja ainoa - kaverinsakin (Haley Lu Richardson) menee ihastumaan kaikista jätkistä juuri Darianiin… Hyviäkin hetkiä ja näyttelijäsuorituksia sisältävä teiniangsti kaatuu kuitenkin laiskaan käsikirjoitukseensa – ennen kaikkea leffan potentiaalinen ryhdinpitäjä eli Woody Harrelson’in opettajahahmo hukataan lähes totaalisesti, ja dramaattisimmat käänteet maistuvat järjestään tietoisen harkituilta. Myös Steinfeldin ongelmat kumpuavat tylsästi lähes pelkästään vain oman päänsä syövereistä eivätkä mistään ulkopuolelta, saati että olisivat muutenkaan erityisen poikkeuksellisia. Natsisyytöksiltä välttymisen sekä hän että tuotantotiimi varmisti ottamalla sydämenvalitukseen aasialaisperäisen hepun (Hayden Szeto) tällä kertaa, ja todennäköisesti parempi olikin: tiedä mitä kyseinen koulumassamurhaajan prototyypiltä vaikuttava ”herkkä taiteilijasielu” olisi tehnyt tarpeeksi suututtuaan/turhauduttuaan… Kyra Sedgwick, Alexander Calvert, Nesta Cooper.



© Amazon Studios/Autumn Productions/Batrax/GEM

Elvis & Nixon

Elvis & Nixon

Liza Johnson 2016 komedia

* * *

Joulukuussa 1970 ”Rock’n'rollin Kuningas” Elvis Presley (Michael Shannon) päättää antaa kotimaansa mielestään turmioon vievän huumekulttuurin vastustukselle oman panoksensa, ja lähtee lähiystäviensä Jerry’n (Alex Pettyfer) ja Sonny’n (Johnny Knoxville) kera Washingtoniin itseään presidentti Richard M. Nixon’ia (Kevin Spacey) tapaamaan. Vaikka laulajatähden kieltämättä erikoislaatuinen käytös virkamerkki-pakkomielteineen arveluttaakin ’Tricky-Dick’ia, saavat tämän nuoret avustajat (Colin Hanks, Evan Peters) miehen lopulta vakuuttuneeksi kohtaamisen imagoarvosta... Erinomaiset vaikkeivät tietenkään yksi yhteen näköiset Shannon & Spacey kruunasivat tämän muutenkin viihdyttävän kohutapaamisen, sivuosakaartin vahvalla tuella – vaikka saikin samalla mietiskelemään että oliko Elvis tosiaan noin hölmö mm. aseiden kanssa niin lentokoneeseen kuin Valkoiseen Taloon tunkiessaan. Syvempääkin ajatusta mukana mitä tuli ”hännysmiesten” rooliin Kuninkaitaan palvellessaan, ja ironisin puoli koko jutussa tietysti Elviksen oma toivoton sekä varhaiseen kuolemaansa johtanut lääke- ja huumekoukku vain muutaman vuoden sisällä. Elvaria ei vähän yllättäen juuri soundtrackilla kuulla, tunnusbiisinäkin soi sijastaan Sam & Dave’n klassikko ”Hold On, I’m Comin’” (tosin jo vm 1966 sekin). Sky Ferreira, Tracy Letts, Tate Donovan (Haldeman), Ahna O’Reilly, Kamal Angelo Bolden, Ashley Benson.



© Ostar Productions/Alton Road Productions/Silver Reel/Lotus Entertainment/
Film House Germany/uFund/Umedia/Screen Flanders

The Exception

The Exception

David Leveaux 2016 draama/jännitys

* * *

Puolan rintamalla edellissyksynä haavoittunut nuori Wehrmachtin kapteeni Brandt (Jai Courtney) saa erikoistehtävän keväällä 1940 Hollannin samanaikaisen kukistumisen kunniaksi: asettua maanpakoon ajetun vanhan keisari Wilhelm II:sen (Christopher Plummer) syrjäiseen maaseutukartanoon ”takaamaan tämän turvallisuus”, siksi aikaa kun Hitler ja muu SS-porukka keksisi mitä tehdä tälle entiselle valtakunnan päämiehelle. Paikallinen gestapo komentajansa Dietrich’in (Mark Dexter) johdolla puolestaan kiristää päivä päivältä otettaan selvittääkseen aivan lähimaisemissa toimivan vakoojan henkilöllisyyden, Brandtin käsittäessä ensimmäisenä että kyseessä on hänen tuore juutalaisrakkaansa ja talon nuori sisäkkö Mieke de Jong (Lily James)… Alusta loppuun sekä viihdyttävä että mielenkiintoinen kissa-hiiri-leikki, huolimatta siitä että vain itse Wilhelmiin ja tilanteeseensa liittyvät asetelmat edes lähellä historiallista totuutta. Vaikea myös uskoa että vierailulla pistäytyvä Himmler (Eddie Marsan) olisi saattanut olla ihan noin läpikotaisen tökerökäytöksinen apina… Mutta onneksi aina mainion rehvakas Plummer sekä vilpittömyyden perikuvat Courtney & James enemmän kuin kompensoivat, vaikka huimat oli edelleen esteet rakkaustarinansa lopullisen täyttymyksen tiellä: erityisesti upseeri-Brandtin selviytymismahdollisuudet kesään 1945 asti pyörivät varmaan siinä 10 prosentin hujakoilla… Janet McTeer, Ben Daniels, Kris Cuppens, Anton Lesser, Lucas Tavernier.

Exposed

Exposed

Declan Dale (=Gee Malik Linton) 2016 draama/rikos

* * ½

Nuori päiväkodissa työskentelevä, syvästi uskonnollinen latinotyttö Isabel (Ana de Armas) päättää lähteä ystäviään aikaisemmin yökerhosta kotia kohti. Metroasemalla hän kokee hämmentävän, yliluonnollisen näyn kun taas vielä myöhään samana yönä paikalle hälytetään poliisit komisario Galban'in (Keanu Reeves) johdolla: tuttu etsiväkollegansa on löydetty tapettuna ratakiskoilta... Tajunnanvirtana etenevä draama- & rikosmysteeri ennen lopun selventävää "mitä todella tapahtui?" -osiota - tosin edelleen jäi noiden albiinokummitusten merkitys ainakin minulle hämärän peittoon. Pääosan söötti kuubatar sekä poliisin leski Mira Sorvino kompensoivat tuota taas lähes puhekyvytöntä Keanua, samalla kuin koko porukalle pelkkiä kovia kohtaloita, surua ja menetyksen tunteita tarjolla silmät korvat täyteen. Täytynee edelleen lykätä sitä New Yorkin reissua... Gabe Vargas, Christopher McDonald, Big Daddy Kane, Ariel Pacheco, Ismael Cruz Cordova, Denia Brache.


The Eyes Of My Mother

The Eyes Of My Mother

Nicolas Pesce 2016 draama/rikos/kauhu

*

Amerikan maaseudulla asustavan portugalilaisperheen erikoislaatuinen äiti (Diana Agostini) on aina korostanut pienelle tyttärelleen Francisca’lle (Olivia Bond) silmien oleellisuutta ihmiskehossa ”sielun peilinä” yms – havainnollistaen asiaa mm. lehmien päitä leikkelemällä. Sitten eräänä päivänä sarjamurhaajan (Will Brill) osuminen yksinäiselle maatilalleen suistaa myös Franciscan elämän lopullisesti raiteiltaan, johtaen moniin lisämurhenäytelmiin aikuiseksi (Kika Magalhães) kasvettuaan... ”Taiteellinen” tajunnanvirta-tyylinsä tarkoitti jälleen kerrran esim. että moni aivan ensisijainen kohtaus – psyko-Brillin kohtalo erityisesti – jäi kysymysmerkiksi eli katsojan mielikuvituksen varaan, kyseisen perheen yhdenkään jäsenen motiiveista puhumattakaan. Ja samalla sitä miten pelkät toinen toistaan seuraavat inhottavuudet eivät onnistuneet tekemään minkäänlaista vaikutusta. Paul Nazak, Flora Diaz, Joey Curtis-Green.

A Family Man

A Family Man

Mark Williams 2016 draama

* ½

Dane Jensen (Gerard Butler) on ns. “headhunter”, toisin sanoen työntekijöitä etsiviin firmoihin sopivia kandidaatteja tarjoavan newyorkilaisyhtiön kivikova ja häikäilemätön ryhmänvastaava. 70-tuntiset työviikot ovat tietysti samalla viisihenkisen perheensä arjesta pois, ja täten yhtämittaisen neuvottelun aihe Elise-vaimon (Gretchen Mol) kera - kunnes sitten eräänä päivänä lapsista vanhin eli kymmenvuotias Ryan-poika (Maxwell Jenkins) sairastuu vakavasti… Trump-aikakauden amerikkalaisdraama: et ansaitse käytännössä mitään jos sinulla ei ole varaa kolmanteenkin Ferrariin (ihan vaan kauppa-autoksi), ja perhe- & kristityt arvot ensisijaisia mutta vain puheiden tasolla, ei tekojen. Pääpariskunnan ajoittainen sympaattisuuskaan ei pelasta leffaa tukehtumasta umpikliseiseen etenemiseensä, jonka ainoa todellinen valopilkku omalla panoksellaan heppoisia leffoja pohjimmaisesta suosta aiemminkin nostanut ”ikärasismin uhri” Alfred Molina - sen sijaan tavanomaisemman epäluulon ja syrjinnän kohteeksi tähän tuotesijoitettu turbaanipäinen intialaislääkäri (Anupam Kher) taas kerran jeesustakin nöyrempi ja hienompi ihmisolento. Willem Dafoe, Alison Brie, Mimi Kuzyk, Dustin Milligan.



© Pathé/BBC Films/Canal+/Ciné+/Qwerty Films/Pathé P.I.

Florence

Florence Foster Jenkins

Stephen Frears 2016 komedia/draama/musiikki

* * *

V.1944, New York. Jo iäkäs mutta yhä varakas seurapiirien lemmikki Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) on suuri musiikin rakastaja, itsekin aikanaan taitava pianisti ja lapsuudesta saakka menestyksekkään muusikon urasta haaveillut. Mutta vaikka paha nuoruudessa koettu käsivamma olikin tuhonnut nämä unelmat niin erään tavallista upeamman esityksen kuultuaan leidissä syttyykin vielä kerran palava halu kokeilla siipiään laulajana - mihin ikikannustava brittimiehensä St.Clair Bayfield (Hugh Grant) tarjoaa jälleen täyden tukensa. Vain kaksi asiaa huolettaa: myös syfiliksestä vuosikymmenten ajan kärsineen naisen jaksaminen, sekä se seikka että laulun lahjoja tämä ei omaa käytännössä yhtään... Muuten erinomaisten suoritusten seuraamista häiritsee tuo säestäjäksi palkattu pianisti (Simon Helberg): miksi noin nilkinoloinen ja omituisesti puhuva/ilmeilevä tapaus? Dramatisoinnin piikkiin menee epäilemättä myös viimemainitun aluksi jyrkkä kieltäytyminen Carnegie Hall -keikasta vaikka oli jo menestyksellä levyttänyt Florencen taustasoittajana, samoin kuin Bayfieldin puolet nuoremman salarakkaan (Rebecca Ferguson) yht’äkkinen kiire erota juuri ennen ainoan ”esteen” tiedetysti lähitulevaisuudessa koittavaa kuolemaa. Ajankohdallisia kysymysmerkkejä edustivat puolestaan Wagnerin esittäminen pahimman saksalaisvihan aikaan, sekä noiden mustien sotilaiden (veteraaneja tai ei) sisäänpääsy - ainakaan muun yleisön seassa - kaupungin huomattavimpaan konserttisaliin? Mutta loppusiirapeistakin huolimatta onnistunut ylistyslaulu omakohtaisesti lahjattomille taiteenrakastajille, eikä tuo Florencen kiljahtelu nyt mitään mahdotonta määkimistä ollut – hyvin kävi kaikkein vähiten itseänikin kiinnostavan klassisen musiikin saran eli ”kurkku suorana sooloilun” parodiasta. Nina Arianda, Stanley Townsend, Allan Corduner, Christian McKay, David Haig, John Sessions, Brid Brennan, John Kavanagh.



© FilmNation Entertainment/The Weinstein Company

The Founder

The Founder

John Lee Hancock 2016 draama/komedia

* * *

V.1954. Illinoislainen Ray Kroc (Michael Keaton) on tuotteidensa menekin suhteen koko uransa ajan kamppailemaan joutunut myyntimies, kaupitellen tällä erää pirtelökoneita. Kun hän sitten tuhannen ”ein” jälkeen saakin yllättäen kertaheitolla oikein massatilauksen San Bernardinossa sijaitsevaan McDonald's-nimiseen hampurilaisravintolaan, päättää mies lähteä henkilökohtaisesti paikan päälle katsomaan millaisesta yrityksestä mahtaa olla kysymys… Viihdyttävä vaikkakin aika tyypillisen Keaton-leffan tapaan itsetietoiseen ylinokkeluuteenkin sortuva maailman suosituimman ravintolaketjun syntytarina. Siinäkin mielessä kuitenkin poikkeaa valtavirrasta, että harvemmin ensi alkuun katsojien sympatiat puolelleen voittava pääosakaveri osoittautuu sittemmin näin absoluuttiseksi kokovartalomulkuksi(!): kohtelee sekä hyväntahtoisia McDonald-veljeksiä (Nick Offerman, John Carroll Lynch) että vaimoaan (Laura Dern) kuin ilmaa, napaten päälle päätteeksi liikekumppaninsa (Patrick Wilson!) kauniin ja monilahjakkaan siipankin (Linda Cardellini) vierelleen... Tuskinpa kuitenkaan hänestä johtui että ensimmäinen ’mäkki’ rantautui Stadiin vasta 1984 (ei kovinkaan monta vuotta ennen Moskovaa!), mutta meilläpä oli jo siihen mennessä noin vuosikymmenen toiminut kunniakkaasti ihan vastaava Carrols - kunnes eräs junttiketju jonka nimi ei ansaitse tulla mainituksi tässä alkoi 1990-luvulla jyrätä muut alleen… B.J.Novak, Justin Randell Brooke, Kate Kneeland.


Genius

Genius

Michael Grandage 2016 draama

* *

Jo Ernest Hemingway’n (Dominic West) ja F.Scott Fitzgerald’in (Guy Pearce) kustantajana toimineen eli todellisen kirja-alan ammattilaisen Maxwell Perkins’in (Colin Firth) huomion kiinnittää seuraavaksi pöydälleen ilmestyvä raakaversio satojen sivujen mittaisesta teoksesta täynnään ”runollista elämäntuskaa” otsikolla ’O Lost’ – tekijänä eksentrinen nuorimies nimeltä Thomas Wolfe (Jude Law). Molempien onneksi suunnilleen ainoa menestyvä ala lama-ajan Amerikassa on teatterin ja elokuvan lisäksi nimenomaan kirjallisuus... Raikkaasti ja hyväntuulisesti käynnistyvä mutta loppua kohti yhä pahemmin paikalleen jämähtävä ”erään taiteilijan tarina”, suurimpana ongelmanaan juurikin Lawn boheemihahmo kaikkine mahdollisine kliseineen: viinaa haitallisissa määrin vetävä, kollegoilleenkin ylimielisesti v-uileva sekä vaimoaan (Nicole Kidman) syrjivä mulkku. Mitä viimeiseen kohtaan tulee, se ettei kahteen vuoteen löydy edes parina iltana yhteistä aikaa aviopuolisolle tekee koko naimisissaolonsa tietenkin täysin käsittämättömäksi - ja sekin jäi epäselväksi miksi Firth’in piti pitää ihan joka paikassa (myös ruokapäydässä!) hattua päässään kun taas Law ei pahimmassakaan kaatosateessa... Laura Linney, Gillian Hanna, Makenna McBrierty, Vanessa Kirby, Corey Johnson.


Gods Of Egypt

Gods Of Egypt

Alex Proyas 2016 seikkailu/toiminta/scifi

* * ½

Muinaisessa Egyptissä jumalolennot elivät hyvinkin tiiviissä kanssakäymisessä ihmisten keralla: niin myös vanha kuningas Osiris (Bryan Brown) joka on juuri aikeissa kruunata uudeksi hallitsijaksi veljenpoikansa Horuksen (Nikolaj Coster-Waldau) mistä valtaa himoava paha setä Set (Gerard Butler) ei tulisi olemaan välttämättä mielissään. Samaan aikaan kaunis palvelustyttö nimeltä Zaya (Courtney Eaton) toteaa sekä huolestuneena että huvittuneena miten poikaystävänsä Bek (Brenton Thwaites) jatkaa edelleen uraansa suorastaan parantumattomana mestarivarkaana... Aivan mitat täyttävä jos ei nyt maailmoja (ainoastaan noita Niilin seutuja) mullistava tehosteralli sympaattisine ja hyvännäköisine näyttelijöineen sekä loogisine epäuskottavuuksineen: esimerkkinä vaikkapa tuo loppumatsi pilvenpiirtäjä-tornin huipulla, kun Set ei saa tavallista kuolevaista Bekia paiskattua reunan yli tyhjyyteen ja hommaa siltä osin käsitellyksi. Enemmän häiritsi kuitenkin valkoisia jumalia kumartavan mustan väestönosan tolkuton runsaus, keulakuvanaan toki rotuveljen eli Chadwick Boseman'in karmaiseva hahmotus 'Viisauden Herrana' tai minälie. Geoffrey Rush, Elodie Yung, Emma Booth, Rufus Sewell, Goran D. Kleut (Anubiksen ääni).


Gold

Gold

Stephen Gaghan 2016 seikkailu/draama

* *

Kenny Wells’in (Matthew McConaughey) isältään (Craig T. Nelson) perimä kaivosfirma on puilla paljailla, ja mies päättää laittaa kaiken yhden kortin varaan: hän sponsoroisi venezuelalais-brittiläistä kullankaivaja-eksperttiä nimeltä Michael Acosta (Edgar Ramirez) tämän Indonesian hankkeessa – vaarantaen samalla firmansa ja maineensa lisäksi myös avioliittonsa... Odotetun tylsäksi viidakossa peuhaamiseksi nopeasti kapsahtava tosipohjainen kuvaus pakkomielteisestä kultakuumeesta kärsivästä hepusta – jota varsinkin tällaisen vähemmän ahneen ja kunnianhimoisen katsojan entistä vaikeampi ymmärtää. Kuten sitäkään mitä Bryce Dallas Howard alunperinkään näki moisessa kaljuuntuvassa kaljamahassa? Corey Stoll, Toby Kebbell, Stacy Keach, Bill Camp, Joshua Harto, Timothy Simons, Macon Blair, Adam Lefevre.


The Great Wall

The Great Wall

Yimou Zhang 2016 scifi/toiminta/seikkailu

* * ½

Noin tuhannen vuoden takaisessa Keski-Aasiassa jostain kaukaa lännestä tuleva ratsumiesjoukkio pakenee kuin viimeistä päivää seudulla vaeltelevia rosvolaumoja. Yöllisessä piilopaikassaan joutuvat sitten muun hyvän lisäksi tunnistamattoman petoeläimenkin hyökkäyksen kohteeksi, soturikaksikon William (Matt Damon) ja Tovar (Pedro Pascal) jäädessä ainoina henkiin. Parivaljakon ruudinhankinta-reissu tuntuu siis saavan surkean lopun heti kättelyssä, kunnes törmäävät viime hetkellä seinämään mikä ei olekaan vähempää kuin silmänkantamattomiin molempiin suuntiin leviävä mahtava Kiinan muuri. Paikallinen keisarin armeijan yksikkö ottaa epäilyksistään huolimatta miehet toistaiseksi vankeina huostaansa, mutta kaikkien ajatukset vie kohta äärettömästi vaarallisempi vihollinen… Miellyttävän vauhdikkaasti ja värikkäästi (etenkin mitä tuohon määrältäänkin vaikutuksen tekevään kiinalaisarmeijaan tulee) eteenpäin viuhtova mielikuvituseepos – sen sijaan jättihyeenan ruumiilla ja mosasauruksen päällä varustetut, ”Starship Troopers”in (1997) mieleentuovasti tulvehtivat alienhirviönsä jo turhankin työläästi tapettavia. Eniten tökkivät kuitenkin tyypillisen yliampuviin sfääreihin nousevat pääheppujen (super)sankariotteet erityisesti loppua kohti, ja mitähän hyötyä noista soturileidien benji-taktiikoistakin oikeasti oli? Mutta kaikenkaikkiaan reilusti ennakko-odotuksia viihdyttävämpää CGI-meininkiä tarjolla. Tian Jing, Willem Dafoe, Andy Lau, Hanyu Zhang, Han Lu.


Hacksaw Ridge -aseeton sotilas

Hacksaw Ridge

Mel Gibson 2016 sota

* * ½

Kertomus syvästi uskonnollisesta Desmond Doss -nimisestä maalaiskylän pojasta (Andrew Garfield), joka huolimatta kaikkien ihmettelystä ja vastustuksesta, alkoholisoitunut I maailmansodan veteraani-isänsä (Hugo Wieving) etunenässä, halusi lähteä tuhansien muiden nuorten poikien keralla täyttämään velvollisuuttaan Tyynen meren taistelukentille. Mutta vain asetta kantamattomana lääkintämiehenä… Pienet itsestäänselvät dramatisoinnit, hassuttelut ja tiivistyksetkin huomioonottaen päähepun koulutusvaihetta sotaoikeudenkäynteineen hankala käsittää: siis oikeasti vasta ampumaradalla kaikille selviää ettei tämä jätkä tartu aseeseen? Miespuolisen ’Florence Nightingale’n sankarillinen esimerkki ei tee onneksi (hehe) vaikutusta japanilaisiin, vaan loppupuolen raivokkaan tehokkaasti kuvatut verilöylykohtaukset (”Pelastakaa sotamies Ryan”in (1998) malliin) Okinawan helvetissä petraavat kovasti siihen asti umpikliseisesti edennyttä melodraamaa. Vince Vaughn, Sam Worthington, Teresa Palmer, Rachel Griffiths, Luke Bracey.


Hell Or High Water

Hell Or High Water

David Mackenzie 2016 rikos/toiminta/draama

* * ½

Veljekset Tanner (Ben Foster) & Toby Howard (Chris Pine) ryhtyvät toteuttamaan pankkiryöstöjen sarjaa Länsi-Teksasin pikkukaupungeissa, mutta tällä kertaa harvinaisen ”jalosta” syystä: tarkoituksena olisi helpottaa jälkimmäisen eroperheen taakkaa hoitamalla ainakin asuntolainat pois kiusaamasta. Kerätty käteinen pestään lähiseudun intiaanikasinolla ja samalla tietysti vähän hauskaakin pitäen etenkin Tannerin toimesta, mutta Texas Rangerit veteraanisheriffi Marcus Hamilton’in (Jeff Bridges) johdolla ovat jo tiukasti miekkosten kantapäillä… Tunnelmaltaan ”Menetettyä maata” (2007) muistuttava mutta toiminnaltaan hillitympi sukulaisteos, jossa kaikessa miellyttävyydessäänkin kliseisten Bridgesin ja Pinen rinnalla Foster loistaa nyt kirkkaimmin: kerrankin ymmärretty pitää leffan potentiaalinen sekopää-hahmo riittävän realistisissa mitoissa ja loppuun asti kurissa. Kameratyöstä lisäplussaa asiaankuuluvan eeppisine aavikkomaisemineen. Gil Birmingham, John-Paul Howard, Marin Ireland, Katy Mixon, Dale Dickey, Heidi Sulzman, Buck Taylor.


Hidden Figures: varjoon jääneet

Hidden Figures

Theodore Melfi 2016 draama

* * ½

NASA ryhtyy 1960-luvun alussa presidentti Kennedy’n suorastaan hurmiollisella myötävaikutuksella tosissaan tavoittelemaan ”kuuta taivaalta”, pyrkien luonnollisesti kaikin muinkin mahdollisin tavoin päihittämään vielä tässä vaiheessa kovasti nokittelevan CCCP:n avaruusohjelmien välisessä taistossa. Tämä tarkoittaa lähes rajatonta budjettia eli valtavaa palkattujen avustajien joukkoa – mukaanlukien noin parikymmentä valtakunnan lahjakkaimmasta päästä olevaa mustaa naista. Näistäkin fysiikan/matematiikan mestarikolmikko ja samalla parhaat ystävykset Katherine (Taraji P. Henson), Dorothy (Octavia Spencer) & Mary (Janelle Monáe) tuntuisivat olevan aivan omassa luokassaan keihin hyvänsä verrattuna… Itsestäänselvä tasa-arvosanomansa huomioiden hämmästyttävän irrallisiksi jäävät juuri näihin liittyvät aiheenkäsittelyt, läpinäkyvine ylidramatisointeineen kaikkineen: jokainen ongelmakohta ratkeaa välittömästi kunhan vain tajuavat lopulta mennä asiasta kertomaan suoraan esimies Kevin Costner’ille (”olis kiva jos talossa olis edes yks vessa jota mekin saatais käyttää” etc). Olisi myös kiinnostanut esim. tietää kuinka isoa prosenttia tuo varsin hulppea joukko edusti koko tiimistä, ja missä kaikki mustat miehet? Vai suosittiinko naisia/värillisiä sittenkin vain halvemman työvoiman eli kylmän bisnesajattelun nimissä? Joka tapauksessa huvittavakin näpäytys erityisesti Spencerin taholta allekirjoittaneelle, kun ”Piiat” (2011) -elokuvan yhteydessä ehdottelin piruuttani matalapalkka-alojen kadotessa pyrkimistä nimenomaan NASAlle töihin… Kirsten Dunst, Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge, Glen Powell, Kimberly Quinn, Olek Krupa.


Hienoin hetki

Their Finest

Lone Scherfig 2016 draama/sota

* * ½

Nuori lontoolais-pariskunta, käsikirjoittaja-Catrin (Gemma Arterton) & taidemaalari-Ellis (Jack Huston) kärsii päivittäisten saksalaispommitusten tuottaman hengenvaaran lisäksi myös taloudellisesta ahdingosta ja jopa asuntonsa menettäminen uhkaa kesällä 1940. Catrinia kuitenkin pian onnistaa päästessään sotaministeriön propagandafilmien tekijätiimiin, mutta kuinka pitkäikäisellä sopimuksella on tietenkin naisen omasta tehokkuudesta ja ammattitaidosta kiinni... Oikein sujuvasti rytmitettyä ja viihdyttävää kerrontaa kotirintaman edesottamuksista Brittein saarten koko 20. vuosisadan ratkaisevimman ajanjakson ikeessä, traagisia yksittäiskohtaloita unohtamatta. Loppua kohti sorrutaan kuitenkin turhiin ylidramaattisuuksiin (ennen kaikkea mitä muun kaartin tapaan erinomaisen Artertonin miessuhteisiin tulee) ja yleiseen sokerisiirappiin sen sankarifilmin julkistamisen myötä – olipa kuinka odotettua hyvänsä. Sam Claflin, Bill Nighy, Rachael Stirling, Helen McCrory, Eddie Marsan, Henry Goodman, Richard E. Grant, Jake Lacy, Jeremy Irons, Paul Ritter, Michael Marcus, Claudia Jessie, Stephanie Hyam.


Hymyilevä mies

Juho Kuosmanen 2016 draama

* * ½

Kuvaus kolmen vuoden takaisen nyrkkeilyn amatöörien euroopanmestarin mutta nyt tittelinsä uusimista ammattilaistasolla yrittävän Olli Mäen (Jarkko Lahti) valmistautumisesta kyseiseen koitokseen ilmeisen sateisena kesänä 1962... Ehkä tarpeettomankin tehokkaasti eli nopein leikkauksin alkuunsa etenevä urheilijadraama, kun taas myöhemmät pitemmät kohtaukset tarkoittavat – turhan usein – vain päähenkilön mykkää toljottelua. Ja kuinka tuo kihlattu (Oona Airola) tuntui olevan kaikella tapaa pelkkä keinotekoinen riippakivi, eli eikö mistään voinut ihan reilusti sopia näin lyhyen ajanjakson kohdalla? Ja miksi noin kokenut ottelija ei paremmin osaa tai halua syömisiään/kilojaan kontrolloida? Samoin ne kaikki epämääräiset sponsorikuviot (mihin rahaa ylipäätään niin kauheasti tarvitaan?) luulisi olleen sovittu jo aikapäiviä sitten jne. Mutta aina erinomainen Eero Milonoff manageri Elis Askina, luonnollisen viehättävä Airola sekä ennen kaikkea mustavalkokuvauksen avulla mainiosti tavoitettu nostalginen perioditunnelma yksityiskohtia myöten (saunaämpäritkin vielä sinkkiä) kompensoivat komeasti. Joanna Haartti, John Bosco Jr. (mestari Davey Moore).


Ice Age: Törmäyskurssilla

Ice Age: Collision Course

Mike Thurmeier, Galen T. Chu 2016 animaatio

* ½

Esihistoriallisten eläinseikkailujen viidennessä osassa vaara uhkaa tällä kertaa avaruudesta meteoriittien muodossa, onneksi pääsankariemme vanha tuttavuus eli aussiaksentilla horiseva Buck (Simon Pegg) ilmestyy alamaailmastaan kertomaan millä keinoin se isoin jytky olisi mahdollista estää. Siinä sivussa mammutti-Manny (Ray Romano) ei ole vielä ihan varma kuinka suhtautua tyttären (Keke Palmer) tuoreeseen mutta ilmeisen läheiseksi muodostuneeseen poikaystävään (Adam Devine)… Nimensä mukaisesti nyt jo aivan tolkuttomiin sfääreihin kohoava törmäily ilman ajatuksen häivää, mikä koskee niin sen pähkinäoravan ufoiluja kuin noita maailmanlopun meininkejäkin. Bonuksena (ja oikeastaan edelliseen liittyen) sitten päälle vielä hipuhauskaa teini- & etnokulttuurin urakalla tuputusta minkään todellisen universaalin sanoman sijaan. John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Jennifer Lopez, Jessie J, Jesse Tyler Ferguson. Kaikkien vähemmistöjen suosikkiastronomi Neil deGrasse Tyson tuo “tieteellistä näkökulmaa” sekoiluun.


I, Daniel Blake

I, Daniel Blake

Ken Loach, Laura Obiols 2016 draama

* * ½

Daniel Blake (Dave Johns) on 59-vuotias ja ikänsä rakennuksilla ansiokkaasti palkkansa tienannut newcastlelainen leskimies – joutuen sitten lähes kohtalokkaan sydänkohtauksen uhriksi. Terveystahojen langettamasta ehdottomasta työkiellosta huolimatta sosiaalihuoltotoimisto katsoo kuitenkin Blaken jostain syystä työkykyiseksi, asettaen omat tiukat vaatimuksensa ennenkuin nyörinsä aukeaisivat edes toimeentulotuen mitalla... Toki koskettaviakin hetkiä sisältävä iäkkään brittihepun kujanjuoksu herätti kuitenkin myös muutamia häiritseviä kysymysmerkkejä: 1) jo alkutilanteensa ns. mahdoton ja olisi korjattu varmasti ilman ylimääräisiä prosesseja samantien; 2) kuinka noin silminnähtävän säästeliäästi eläneellä lapsettomalla miehellä ei olisi käytännössä mitään säästöjä/omaisuutta? Ja 3) tämä äijä jos kuka olisi ottanut tuossa älyttömässä tilanteessaan sen tarjotun työpaikan vastaan, oma asiansahan pumppunsa kunto nyt sentään olisi – ja mitä vääriin ratkaisuihin tulee, yhtälailla oli vaikeuksia kaivaa sympatioita sille toiselle ”alan ekspertille” eli läheiseksi muodostuvalle nuorelle yksinhuoltajaäidille (Hayley Squires). Kema Sikazwe, Briana Shann, Dylan McKiernan, Kate Rutter, Sharon Percy, Steven Richens.


Independence Day: Uusi uhka

Independence Day: Resurgence

Roland Emmerich 2016 scifi/toiminta/sota

* * ½

Tasan 20 vuotta ensimmäisen hyökkäyksensä jälkeen sotaisat ja nyt myös kostonhimoiset alienit tulevat jälleen: tällä kertaa vieläkin isomman eli halkaisijaltaan peräti jotain 5000 kilometrin kokoisen tuhokoneen voimalla. Päätarkoituksenaan ei ole kuitenkaan niinkään jyrätä ihmisten suurkaupunkeja tasaiseksi kuin porata valtavan sädeaseen voimalla reikä maapallon sisukseen asti ja aiheuttaa tätä kautta planeettamme kuolema. Onneksi maapallolaiset ovat juuri edellisen kahakan jäljiltä moninkertaisesti kehittyneemmillä sotavehkeillä liikenteessä hekin... Universumin kokoisista ennakkoepäilyistä (ehe ehe) huolimatta huomasin viihtyväni tämän "kaikkien mahdollisuuksien tuhlaaja" -leffan (1996) jatkosodan parissa enemmän, ilmeisesti melko tarkkaan Will Smith'in poissaolon verran. Ykkösosan diggailijat - sellaisiakin nähtävästi on - pitäneet erityisesti ensimmäistä puoliskoa unettavan tylsänä, itsellä alkoivat jälleen vatsanväänteet vasta varsinaisen ryskeen pamahtaessa käyntiin: edelleen nimittäin heitettävä "kevennykseksi" niitä pakonomaisia vitsejä samalla kun miljoonat heittävät henkensä (lähinnä Tokiossa ja Lontoossa) - silti sekä ne että lopun patrioottiset hurmahenkisyydet paljon pelättyä lievemmässä muodossa, kuin myös paluun tekevien veteraanien (Bill Pullman, Brent Spiner, Judd Hirsch) hassuttelut. 85-vuotias sankarikenraali Robert Loggia ei puolestaan jaksa enää vain vähän ennen kuolemaansa kuin juuri ja juuri kättä lippaan nostaa... Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Maika Monroe, Jesse T. Usher, Nicolas Wright, William Fichtner, Sela Ward, Angelababy (=Angela Yeung Wing), Deobia Oparei, Vivica A. Fox.


In Dubious Battle

In Dubious Battle

James Franco 2016 draama/toiminta

* * ½

Lama puraisee edelleen syvältä pitkin 1930-luvun alkua erityisesti Amerikan köyhempää työläiskansanosaa, joiden otettava pesti sieltä mistä saa melkeinpä millä ehdoilla tahansa: niin myös Kalifornian omenaviljelmillä, joista eräälläkin omistajataho ilmoittaa heti kauden aluksi kylmästi pudottavansa palkkion yhteen dollariin päivässä luvatun kolmen sijaan. Tätä ja muita epäkohtia saapuu korjaamaan kommunistiagitaattori Mac McLeod (Franco), kaverinaan & ”oppipoikanaan” runsain mitoin vääryyttä jo kokea ehtinyt nuori idealisti nimeltä Jim Nolan (Nat Wolff)... Tehokkaasti etenevää mutta jo mm. ”Vihan hedelmistä” (1940) tuttuakin tutumpaa juttua työläisten taistelusta oikeuksiensa puolesta, John Steinbeck’in kynästä edellämainitun klassikon tapaan – niinä viimeisinä aikoina kun länsimaissakin pelkkä lakkoilu ja palopuheet saattoivat johtaa massamurhiin viranomaisten toimesta, kommarivaltioiden mallin mukaisesti (joissa nyt tietenkään kukaan ei ole ollut koskaan turvassa missään asemassa). Muuten pätevän kaartin heikoin lenkki yksi-ilmeinen Wolff, lisäksi sen petturin (Josh Hutcherson) niin motiivit kuin paljastumattomuus jäävät kysymysmerkeiksi. Vincent D’Onofrio, Sam Shepard, Selena Gomez, Ahna O’Reilly, Lio Tipton, Robert Duvall, Jack Kehler, Ed Harris, John Savage, Scott Haze, Joel Marsh Garland, Bryan Cranston, Ashley Greene.

Inferno

Inferno

Ron Howard 2016 toiminta/jännitys

* *

Kulttuurihistorian professori Robert Langdon (Tom Hanks) herää firenzelaisessa sairaalassa parin päivän tajuttomuudesta: mies oli poimittu kadulta ammottava haava päässään, mutta ei kykene muistamaan siihen johtaneista tapahtumista yhtään mitään. Häntä hoitavan brittiläisen tri Brooks’in (Felicity Jones) avustuksella yritetään palauttaa lähimenneisyyttä mieleen edes pätkittäin, kunnes molemmat joutuvat pakenemaan henkensä kaupalla karabinieerin puvussa paikalle hyökännyttä salamurhaajaa (Ana Ularu). Muiden vihjeiden lisäksi innokkaimmaksi jahtaajakseen osoittautuva Maailman Terveysjärjestö viittaisi siihen, että eräs globaalia liikakansoitusta radikaalein metodein vähentämään pyrkivä anarkisti-julkkis (Ben Foster) olisi koko hässäkän takana – äskettäisestä itsemurhastaan huolimatta… Kolmas Dan Brown’in kynästä lähtenyt Langdon-seikkailu (”Da Vinci -koodi” 2006, ”Enkelit ja demonit” 2009) jatkaa edellisten perinteitä varsin uskollisesti mahdottomien juonenkäänteidensä ja erityisesti niin viranomaisten kuin palkkatappajienkin järkyttävätasoisen ammattitaidottomuuden puolesta. Plussaakin sentään antaumuksella tarjotuista kaupunkinähtävyyksistään sekä ennen kaikkea maapallon ykkösongelman ytimeen osumisesta, kun kolme keskeistä asiaa ovat jatkuvasti jo liian ”epämiellyttäviä totuuksia” puututtavaksi: 1) liikakansoitus, 2) addiktien/rikollisten tehohoito, 3) yksityisautoilu. Samoin kuin se että ensinmainittu olisi Euroopassa olematon murhe ilman näitä ystäviämme pakolaisia… Omar Sy, Irrfan Khan, Sidse Babett Knudsen, Ida Darvish.


The Infiltrator

The Infiltrator

Brad Furman 2016 rikos/draama

* * ½

Kolumbialaiset kokaiinimarkkinat paisuvat 1980-luvun Amerikoissa jo satojen miljoonien dollareiden bisnekseksi itse presidentti Reagan'inkin huolestuttaen, joten luonnollisesti tullivirasto siinä missä muutkin lainvalvonta-organisaatiot ryhtyvät vastatoimiin. Tehokkaimmin kyseistä rikollisuutta saadaan murennettua omia agentteja salakuljettajien sekaan soluttamalla, ja nimenomaan valeroolien todellisia ammattilaisia kuten Robert Mazur (Bryan Cranston)... Tositapahtumiin perustuvaa ja lähtökohtaisesti tietenkin huiman mielenkiintoista poliisioperaatiota häiritsee kuitenkin aika tavalla tiukimpien tilanteiden selkeä ylidramatisointi, mistä osoituksena Mazurin jatkaminen tämänkin tapauksen jälkeen ihan samoissa hommissa: eli mitäpä itselle, kollegoille ja perheelleenkin aiheutuvasta hengenvaarasta, vaimolle (Juliet Aubrey) annetuista eläkkeellejäänti-lupauksista kuin niistä syyllisyydentunteistakin mitä liian läheisistä suhteista kriminaaliperheisiin saattaa syntyä... Toisaalta eipä taida viimemainittujen "traitor!" -huutelut paljon vaikuttaa mieheen joka on jo "infiltrator"! Viiskymppisenäkin edelleen mainio John Leguizamo vaihteeksi kunnon roolissa, kuuskymppisen Cranstonin "oppipoikana" hehe... Diane Kruger, Benjamin Bratt, Yul Vazguez, Rubén Ochandiano, Amy Ryan, Olympia Dukakis, Joe Gilgun, Said Taghmaoui, Elena Anaya, Carsten Hayes, Jason Isaacs, Michael Paré.


In A Valley Of Violence

In A Valley Of Violence

Ti West 2016 western

* *

Kohti Meksikoa matkaava ex-sotilas (Ethan Hawke) kera uskollisen koiransa riisuu ensin kohtaamansa huijaripapin (Burn Gorman) aseista, ja jatkaa sitten tämän varoitteluista huolimatta edessäolevaan Dentonin pikkukaupunkiin – kun ei sen kiertämiseenkään viitsi aikaa tuhlata. Ja totta tosiaan, lähes samantien saluunaan astuessaan mies ajautuu sheriffinpojan (James Ransone) silmätikuksi porukoineen... Heppoinen, henkilöhahmoiltaan ylikirjoitettu ja tapahtumiltaan ennalta-arvattava hirtehishuumorinen pikku lännenstoori. Myös Karen Gillan osoittaa kuuluvansa näiden ’miellyttävä katsella/näyttelijänä kyseenalainen’ -söpöliinien joukkoon (Scarlett Johansson, January Jones, Megan Fox, Kristen Stewart...). John Travolta, Taissa Farmiga, Toby Huss, Tommy Nohilly, Larry Fessenden, Michael Davis, James Cady.


I.T.

I.T.

John Moore 2016 jännitys/rikos

* ½

Mike Regan (Pierce Brosnan) elää ratkaisevia aikoja johtamansa lentoyhtiön suhteen: lähiviikkoina toteutuva pörssiin siirtyminen näyttäisi olevan jo kirkossa kuulutettu kehitysaskel, ja uusi käänteentekevä älysovellus takaamassa lisämenestyksen. Vielä kun saisi koti-WiFitkin toimimaan vaimon (Anna Friel) ja ennen kaikkea 17-vuotiaan tyttären (Stefanie Scott) mieliksi – ja tähän tuntuukin löytyvän apu kätevästi suoraan omasta firmasta nuoren IT-harjoittelijan nimeltä Ed Porter (James Frecheville) muodossa. Pian kuitenkin selviää, että muutenkin psykopaatiksi osoittautuva mies on tulkinnut täysin väärin tämän yhdenkertaisen kotiinkutsun... ”Ydinperhettä uhkaava stalkkeri” on leffamaailmassa jo varsin kulunut aihe, eikä 2010-luvulle ominaisen älyteknologisen näkökulman lisäksi mitään erityistä uutta ole tarjolla tässäkään harrisonf... eikun piercebrosnanissa: uhrien ongelmanratkaisuyritykset umpityperiä ja viranomaiset idiootteja eli ainoa pelastus joku salaperäinen hallituksen tiedustelu-ukkeli (Michael Nyqvist) – ennen isukin loppusankarointeja tietenkin. Adam Fergus, Jason Barry, Jay Benedict.



© Fox Searchlight Pictures/LD Entertainment/Jackie Productions

Jackie

Jackie

Pablo Larrain 2016 draama

* * *

Jacqueline ’Jackie’ Kennedy (Natalie Portman) ottaa vastaan lehdistön edustajan (Billy Crudup) miehensä ja ex-presidentin John F. Kennedyn (Caspar Phillipson) loma-asunnolla Hyannis Portissa, vain viikkoja sen jälkeen kun tämä oli tullut verisesti murhatuksi viereltään Dallasissa 22.11.1963. Seuraa avoin tilinteko tapahtumista ja tuntemuksistaan ennen, aikana ja jälkeen tuohon ”vuosisadan murhenäytelmään” liittyen… Jopa yllättävän onnistuneesti ja ennenkaikkea riittävän intiimisti käsitelty lisäys lähihistorian kohutuimpaan tragediaan maailman sen hetken kuuluisimman leidin näkökulmasta. Portman (minusta esikuvaansa vieläpä huomattavasti kauniimpi) pääosassa erinomainen mikä olikin jo aikalailla itsestäänselvyys, ja himmentää mm. vähemmän vakuuttavaa Peter Sarsgaard’in suoritusta RFK:na sekä muita mahdollisia totuudenoikomisia. Jackien tärkeimmäksi henkiseksi tueksi muodostuu puolestaan loppuun asti ahkeroinut John Hurt yhdessä viimeisistä rooleistaan vanhana mutta lohdullisena kirkonmiehenä. Greta Gerwig, John Carroll Lynch (LBJ), Beth Grant (Lady Bird), Richard E. Grant, Max Casella.


Jack Reacher: Paluu päämajaan

Jack Reacher: Never Go Back

Edward Zwick 2016 toiminta/jännitys

* * ½

Jo "siviiliin siirtynyt" erikoisjoukkojen ex-majuri Jack Reacher (Tom Cruise) ajautuu kaikesta huolimatta takaisin tositoimiin, kun lähin kontaktinsa Washingtonissa majuri Turner (Cobie Smulders) pidätetään vakoilusyytösten perusteella. Lisää päänvaivaa miehelle tuottavat samaan aikaan eteensä ilmestyvät "todisteet" 15-vuotiaan Samantha-nimisen tytön (Danika Yarosh) isyydestä, mikä näyttäisi osoittavan ainakin sen että jonkinlainen yleisempikin salaperäisistä motiiveista kumpuava mustamaalaus-operaatio olisi meneillään. Pian jäljet tuntuisivat johtavan asetehtailijoiden hämäräbisnesten suuntaan... Suoraviivaisen etenemisensä ja väkivaltaisuutensa puolesta mitat täyttävä, ties kuinka mones Cruisen Tompan toimintajyräys. Viimemainitun ilmeetön viileys sopii nyt roolihahmolleen sikälikin, ettei noita koko ajan jostain valittavia bitchejä (kun itse en huomannut veteraanin tekevän yhtään väärää liikettä) muuten oikein jaksaisi. Ja kuinka se voi ollakin taas noin mahdotonta lopussa Yaroshin piiloutua kymmenen tuhannen kadullajuhlijan sekaan? Aldis Hodge, Patrick Heusinger, Holt McCallany, Robert Knepper.


Jacques -elämä merellä

L’odyssée/ The Odyssey

Jérôme Salle 2016 seikkailu/draama

* *

“Mikä on märkä, punanen ja haisee kalalle?” (Hehhehhee)... Maailman kuuluisimman mertentutkijan eli ranskalaisen Jacques Cousteau’n (Lambert Wilson) tarina, odotetusti komealla luontokuvauksella mutta muuten pitkäpiimäisesti toteutettuna 1940-luvulta nuoremman poikansa Philippe’n (Pierre Niney) lento-onnettomuuskuolemaan 1979. Esimerkkinä ne tilanteet jossa jää kuuskymppisenä(!) uskottomuudesta kiinni vaimolle (Audrey Tatou) ja ”lopullisesti isäänsä pettyneelle” Philippellekin toteaa ettei ”minun olisi pitänyt tehdä lapsia” – ja sitten heti seuraavissa kohtauksissa ollaan taas keskenään niinkuin ei mitään. Myös sodanaikaisista edesottamuksista olisi ollut asiallista saada näytettä sammakkomiesten varusteiden kehittämisineen ja osallistumisineen mm. kommandoiskujen suunnitteluun. TV-sarjansakin totesin jo 70-luvulla varsin tylsäksi ja tapahtumaköyhäksi (tärkeämpää oli näyttää mitä joku ’Jean’ touhusi aluksen moottorin kanssa kuin meren alla), joten minun kirjoissani mies ansaitsee todellista kunnioitusta vain noiden keksintöjensä puolesta. Laurent Lucas, Benjamin Lavernhe, Vincent Heneine, Thibault de Montalembert, Roger Van Hool, Chloe Hirschman, Adam Neill, Ulysse Stein (Philippe lapsena).

Jason Bourne

Jason Bourne

Paul Greengrass 2016 toiminta/jännitys

* *

Ex-superagentti Jason Bourne aka David Webb (Matt Damon) tienaa CIA:lta piileskelynsä lomassa taskurahoja niittaamalla kaljupäisiä lihaskimppuja ketoon pimeästi järjestetyissä ottelutapahtumissa ympäri Balkania. Samaan aikaan ex-agentti Nicky Parsons (Julia Stiles) hakkeroi Reykjavikissa ex-työnantajansa keskustiedostoihin ja pääsee näin käsiksi huippusalaisiin kansioihin koskien mm. Webbin isän (Gregg Henry) julmaa kohtaloa... Luvattoman laiskasti kirjoitettu viides osa "Bourne" -saagaan (2002-), pääteemanaan lisäksi itseäni mahdollisimman vähän kiinnostava "johtavan sosiaalisen median valjastaminen tiedustelupalvelun täysivaltaisen kontrollin alle". Edelleen kaiken pahan alku ja juuri on CIA:n yli-ikäinen operatiivinen johtaja (tässä Tommy Lee Jones), Bourne saa murjottavakseen joka paikkakunnalla uuden perusjamppa-tiimin vaikka jo ykkösosassa popsi erikoismiehiäkin aamupalaksi, eikä yksikään naispuolinen roolihahmo jonka kanssa ajautuu tekemisiin (tässä Alicia Vikander) voi vastustaa "lankeamista" pääsankarin apuriksi. Tähän päälle vielä genrekin huomioiden tolkuttomat mahdottomuudet alun takaa-ajojen yhteydessä keskellä Kreikka-mellakoita sekä kiintiökaverin (Ato Essandoh) keskimääräistäkin silmiinpistävämpi näyttelijätaidottomuus, niin 'aivot narikkaan' -actionina toimiminenkin ihan siinä ja siinä. Vincent Cassel, Riz Ahmed, Scott Shepherd, Bill Camp, Vinzenz Kiefer.


Juna Busaniin

Busanhaeng

Sang-ho Yeon 2016 kauhu/toiminta

* *

Kiireinen soulilainen liikemiesisä (Gong Yoo) suostuu entisiä laiminlyöntejäänkin hyvittääkseen viemään n. 8-vuotiaan tyttärensä (Su-an Kim) äidin luokse Busaniin synttäreiden viettoon. Mutta ennenkuin ehtivät edes luotijunaansa nousta alkavat maailmalle levitä uutiset paikallisen biotekniikkalaitoksen vuodon aiheuttamasta epidemiasta, joka tekee ihmiset raivohulluiksi ihmislihan metsästäjiksi... Teknisesti laadukas ja junainteriööriltään vaihtelua tuova lisäys joka tapauksessa puhkikuluneeseen zombie-aiheeseensa, vakiokliseineen ja kysymysmerkkeineen: vielä sadannesta hyökkäyksestä selvinneillekin jokainen uusi sellainen tulee paikoilleen jähmetyttävänä yllätyksenä, miksi sitä porukan pahinta kusettaja-mulkkua (Eui-sung Kim) ei jo elävien toimesta vähintään tyrmätty, ja tuo ettevät tartunnan saaneet kyenneet tunneleiden kohdalla (kun ei ainakaan kuvassa juna täysin valottomaksi mene) aistimaan senttien päässä huohottavien uhrien läsnäoloa todella typerä idea. Pultsarillekin (Choi Gwi-hwa) olisi itkuisen tuijottelun sijaan sanottu vaan kiitos ja heippa sankaroinnistaan, ja ne sotilaat lopussa päästäneet nyt sentään kahtasataa metriä lähemmäs yksinäisen naisen (Jung Yu-mi) ja pikkuisen Su-anin ennen ampumiskäskyä... Ma Dong-seok, Choi Woo-shik, Sohee, Jang Hyuk-jin.

Jättiläinen

Aleksi Salmenperä 2016 draama

* * ½

Dramatisoitu kuvaus Sotkamossa sijaitsevan, valtionkin tukeman Talvivaaran monimetallikaivoksen aiheuttamasta ympäristötuhosta suoja-altaan petettyä v.2012 sekä siihen johtaneista tapahtumista – johtokunnan laittaessa tietoisesti taloudelliset tavoitteet riskienhallinnan edelle… Mitä isot edellä sitä ”maailman rehellisin ja luotettavin pikkuvaltio” Perästä kuuluen hehe… Eli kyseisen tapauksen piittaamattomuuden ruumiillistumaksi iskostui tunnetusti ja luonnollisesti yhtiön isopomo Pekka Perä, jota loistavasti esittävän Jani Volasen vuoro jälleen kerran osoittaa mihin ykköskoomikoidemme (Loiri, Petelius...) draamakyvytkin riittävät tilaisuuden tullen. Jää toki kaikinpuolin yleisjännitteeltään ja mittasuhteiltaan kauaksi mistään ’deepwaterhorizoneista’, mihin myös asianosaisten lievät tuomiot ja kaivoksen toiminnan jatkuminen ennallaan viittaavat – toisaalta eihän me pienet ihmiset koskaan kaikkea saada tietää ja mitäpä nyt ylipäätään parista pikkujärvestä… Joonas Saartamo, Peter Franzén, Saara Kotkaniemi, Elena Leeve, Leea Klemola, Pertti Sveholm, Jussi Nikkilä. Pienemmissä rooleissa tutuimpia naamoja edustavat Tommi Korpela, Raimo Grönberg, Jukka-Pekka Palo, Mari Rantasila, Eero Saarinen, Antti Virmavirta sekä viimeisen kerran vielä samana ensi-iltavuonna menehtyvä Pekka Valkeejärvi.


Keeping Up With The Joneses

Keeping Up With The Joneses

Greg Mottola 2016 komedia/toiminta

* ½

Atlantalaislähiössä asusteleva Gaffney’n pariskunta Jeff (Zach Galifianakis) ja Karen (Isla Fisher) kiinnostuu uusista naapureistaan Joneseista (Jon Hamm, Gal Gadot), ja päivä päivältä enemmän mitä tutummaksi tulevat: ensi alkuun hämmästyttää vain kielitaitonsa ja ilmeinen maailmankansalaisuutensa… En tiedä kuka ja missä vaiheessa keksi että tämä lyhyenläntä tylsänaama Zach G. olisi joku jumalan lahja komediataivaalle koska itseäni onnistuu ainoastaan ärsyttämään – myös Gadot pelkkä silmänruoka siedettävien Fisherin ja Hammin rinnalla. Kaikinpuolin aivan turhanpäiväinen mitä nyt tylsempi ”Mr. & Mrs. Smith” (2005) -kopio kyyläävillä naapureilla höystettynä. Patton Oswalt, Ming Zhao, Matt Walsh, Maribeth Monroe, Michael Liu, Kevin Dunn.


A Kind Of Murder

A Kind Of Murder

Andy Goddard 2016 rikos/draama

* *

1960-luvun alkupuoli, New York. Menestyvä arkkitehti ja siinä sivussa harrastelijadekkaristi Walter Stackhouse (Patrick Wilson) on kauniine Clara-vaimoineen (Jessica Biel) myös seurapiirien lemmikki - valitettavasti viimemainittu jo pitempään sekä kieltäytynyt aviollisista velvollisuuksistaan että pakkomielteenomaisesti epäilee Walterilla olevan joku toinen. Turhautuneena mies ajautuukin suhteeseen nuoren laulajakaunottaren (Haley Bennett) kera, samalla kuin ryhtyy omin päin tutkimaan lähistöllä sijaitsevan antikvariaatin omistajan (Eddie Marsan) vaimon murhatapausta... Loppuratkaisultaan vaisuksi ja mielikuvituksettomaksi jäävä, ennen sitäkin liiaksi asetelmiinsa jämähtänyt murha- ja suhdepeli Patricia Highsmith’in romaanin pohjalta. Vincent Kartheiser, Jon Osbeck, Radek Lord, Christine Dye, Corrie Danieley.


Kingsglaive: Final Fantasy XV

Kingsglaive: Final Fantasy XV

Takeshi Nozue 2016 scifi/seikkailu/toiminta/animaatio

* * ½

Oma ainokainen Final Fantasy -kokemukseni Pleikka-ykkösen peliversiosta järjestysnumerolla VII ei kauheasti auttanut tähän huimasti kehittyneeseen & mielikuvituksekkaaseen roolipelikaanoniin sisällepääsyssä, mutta alati vauhdikkaana ja toiminnantäyteisenä kokodigitalisoituna silmäkarkkina viihdytti tällaista ’nyyppääkin’ ihan kohtuullisesti. Eniten hämmennystä aiheuttivat mahtivoimaisten hahmojen hyppelyt ”normaalin” aikakautensa, hulppealla alientekniikalla varustetun futuristiympäristön sekä sitten hyvinkin arkisen nykymaailman välillä kaupunkimaisemineen ja nelipyöräisineen. Aaron Paul, Lena Headey, Sean Bean, Neil Newbon, Adrian Bouchet, Liam Mulvey, Alexa Kahn, Todd Haberkorn, John DeMita, David Gant, Darin De Paul, Trevor Devall, Ben Diskin, Max Mittelman, Will Bowden, Wendee Lee.

Kirottu 2

The Conjuring 2

James Wan 2016 kauhu

* ½

Vuonna 1977 Warren’in kuulusta kummitustutkija-pariskunnasta Lorraine-vaimoa (Vera Farmiga) ovat alkaneet vainota yhä häiritsevämmät näyt ja painajaiset, kulminoituen miehensä Ed’in (Patrick Wilson) väkivaltaisen kuoleman ennakkoaavistukseen. Niinpä Lorraine ilmoittaa vakaan halunsa jäädä pysyvästi varhaiseläkkeelle näistä paranormaalien ilmiöiden perässä juoksemisista, ja huolimatta mm. kirjojensa tuottoisasta menekistä Edkin on ilman suurempaa vastustusta valmis kunnioittamaan vaimonsa päätöstä. Vaan sitten saavat kuullakseen lontoolaisen nelilapsisen yksinhuoltaja (Frances O’Connor) -perheen jäämisestä rajuotteisen kiusanhenkiaaveen (Bob Adrian) armoille… Vaikka itse pääuhrin (11-vuotiasta esittävä Madison Wolfe) puolesta niin mielellään sympatiapisteitä antaisikin ei yleistä ja läpikotaista kliseisyyttä sekä säikkyjensä liukuhihnamaisuutta kykene hänkään kompensoimaan - ja kiitos vaan muuten niin ihanalle sankari-Edillekin siitä maalaamastaan kivasta taulusta! Entäpä sitten se kirottu nurkkatuoli: miten helkkarissa tuota aavepapan kuolinsijaa ei saatu ensi töikseen raijattua kämpästä pellolle? Etc etc. Simon McBurney, Maria Doyle Kennedy, Simon Delaney, Franka Potente, Lauren Esposito, Benjamin Haigh, Patrick McAuley. Pääpahalaisen eli demoninunnan maskin alta löytyy ilmankin pelottavannäköinen nainen nimeltä Bonnie Aarons.


Kongens nei

Kongens nei

Erik Poppe 2016 draama/sota

* * ½

Viimeistään siinä vaiheessa kun uutiset Tanskan pikaisesta antautumisesta hallituksen ja kuningas Kristian’in yhteisellä päätöksellä Natsi-Saksan vastustamattoman vyöryn alla kantautuvat Norjaan asti huhtikuussa 1940, on myös kyseiselle kansakunnalle selvää Kristianin veljeä Haakon VII:ää (Jesper Christensen) myöten että olisivat heti seuraavaksi vuorossa. Alkaa kuningasperheen monivaiheinen pakomatka kohti Ruotsin rajaa, samalla kuin norjalaisia syvästi kunnioittava Saksan suurlähettiläs (Karl Markovics) yrittää tehdä kaikkensa jotta väkivaltaisuuksilta vältyttäisiin… Suurinpiirtein yhtä paljon joka osa-alueellaan laajamittaisempi ja kunnianhimoisempi teos verrattuna edellisvuoden tanskalaistuotantoon ”9. huhtikuuta” (2015) kuin mitä olivat käsittelemänsä konfliktinsakin. Christensen erinomainen, ja ainakin tämän perusteella sekä hän että Norjan seuraavakin päämonarkki Olav (Anders Baasmo Christiansen) olivat jopa varsin lähellä jäädä saksalaispommitusten uhreiksi muutaman sadan maanmiehensä tavoin - lapsiprinssi Harald oli saatu sentään jo rajan yli turvaan. Tuva Novotny, Katharina Schüttler, Erik Hivju, Svein Tindberg, Arthur Hakalahti.


Lady Macbeth

Lady Macbeth

William Oldroyd 2016 draama

* ½

1860-luvun Englanti. Nuori Katharine (Florence Pugh) käytännössä pakkonaitetaan varakkaan maatilallisen (Christopher Fairbank) pojalle (Paul Hilton), mutta syystä tai toisesta muuten öykkärimäistä viimemainittua eivät edes yölliset velvollisuudet kiinnosta – joten miehen pitkäkestoisten matkojen aikana lohtusyli löytyy nopeasti tumman tallirengin (Cosmo Jarvis) huomasta… Kiinnostus erään aikansa neitosen omakohtaisia ratkaisuja kohtaan putosi jo hyvin varhaisessa vaiheessa pakkaslukemiin, kun niin hänen (p-a avioliitto, juu juu) kuin varsinkaan muun kaartin motiiveista ei ymmärtänyt hölkäsen pölähtävää. Itse en olisi missään historian vaiheessa käyttänyt mustaa palveluskuntaa vaikka he olisivat maksaneet siitä minulle. Naomi Ackie, Golda Rosheuvel, Anton Palmer.


La La Land

La La Land

Damien Chazelle 2016 musiikki/draama/komedia

*

Kaksvitonen losilainen Mia (Emma Stone) jättää autonsa mitälie puuhatessaan tientukkeeksi keskelle siltaa ja pitää muita idiootteina kun tööttäilevät. Myöhemmin työpaikallaan kahvilamyyjänä ilmoittaa yhtäkkiä joutuvansa lähtemään lääkäritapaamiseen siltä seisomalta (törmäten vieläpä kiireessään asiakkaaseen saaden kahvit rinnuksilleen), mutta todellisuudessa näyttelijänurasta haaveileva Mia on matkalla taas kerran turhaan jonkun leffan/sarjan koetilaisuuteen sillä hän ei ole kovin hyvä. Samaan aikaan jazzpianisti Sebastian (Ryan Gosling) joutuu tyytymään ruokaravintola-soittajan rooliin muita tilaisuuksia odotellessaan, eikä huolimatta epätoivoisesta rahatilanteestaan malta nytkään rikkoa vannomisiaan pomolleen (J.K.Simmons) vaan vetäisee erikoissoolojaan viihdestandardien väliin ja potkut tulee että heilahtaa. Nämä kaksi eri alan ihmistä sattuvat sitten törmäämään toisiinsa tarpeeksi monta kertaa (L.A. kun on sellainen pikkukylä) että äärimmäisen ennalta-arvattavalla kaavalla etenevä vuoristorata-romanssi on selviö… Ja tuohon pelkästään mahdollisimman rasittavaksi saatuun pääkaksikkoon kaatui tämä vuotensa oscar-rohmu (6), kun kohtalonsa ei edellä tiivistämieni hahmoesittelyjen jälkeen voinut vähempää kiinnostaa. Goslingilta nyt mitään odottanutkaan, mutta että tähän asti itseään leffasta toiseen upeasti läpilyönyt Stonekin saa sen oscarinsa nähdynkaltaisesta naamanvääntelystä, tanssahtelusta ja lauleskelusta… huh! ”Amerikkalainen Pariisissa” (1951) -kopiossa pientä yritystä sentään koreografia-osastolla, mutta kun biisitkin alusta loppuun ainoastaan unilääkkeiden topkymppiin kuuluvia niin ei auta – mihin puolestaan suurimpana syynä juurikin tämä jazz-tanssi-pimputtelu verrattuna vaikkapa rock-musikaaleihin (”Hair”, ”Grease”…). John Legend, Rosemarie DeWitt, Finn Wittrock, Jessica Rothe, Sonoya Mizuno, Callie Hernandez.


LBJ

LBJ

Rob Reiner 2016 draama

* * ½

Kuvaus Yhdysvaltain 36. presidentin Lyndon Baines Johnson’in (Woody Harrelson) ratkaisevimmista uravaiheista - ensin Kennedy’n klaanin väheksymänä varapresidenttinä ja ”Etelän junttina”, sitten 22.11.1963 tapahtuneen historian kuuluisimman murhenäytelmän sekavissa jälkitunnelmissa maan päämieheksi nousemisineen kaikkineen… Harrelsonin karmea LBJ-maski – suorastaan irvikuva! – vie kohtuuttoman paljon huomiota muuten erinomaisesta Amerikan taas yhden kiistanalaisen johtajan tulkinnasta, tosin tässä ei siis niihin isoimpiin ristiriitaisuuksiin edes ehditä koskien tietenkin Vietnamin sotaa (”Hey hey LBJ, how many kids you killed today?”) ja kansalaisoikeuslakejaan (mitkä nekin sitten räjähtivät käsiin kun eivät käytännössä parantaneetkaan mustien elinolosuhteita samantien). Eli ainakin Oliver Stone’n (”Nixon” 1995, ”W.” 2008), Steven Spielberg’in (”Lincoln” 2012) ja Roger Donaldson’in (”Kolmetoista päivää” 2000) presidenttikuvaelmat jäävät edelle niin mielenkiintoisuudessaan kuin toteutuksen laadussa. Michael Stahl-David (RFK), Richard Jenkins (Richard Russell), Jennifer Jason Leigh (Lady Bird Johnson), Jeffrey Donovan (JFK), Bill Pullman, John Burke, C.Thomas Howell, John Ellison Conlee, Michael Mosley (Kenny O’Donnell).


The Lennon Report

The Lennon Report

Jeremy Profe 2016 draama

* *

Newyorkilaisen tv-uutiskanavan tuottaja Alan Weiss (Walter Vincent) törmää moottoripyörällään taksiin 8. joulukuuta 1980 ja kuljetetaan Roosevelt-sairaalaan tutkimuksiin. Siellä käytävällä maatessaan ohitseen kärrätään tuotapikaa ampumavälikohtauksen uhri, jonka sisääntuoneista poliiseista yksi mainitsee kuin ohimennen: ”John Lennon – ajatella”... Minkä jälkeen Weissin elämäntehtäväksi muodostuukin vammoistaan huolimatta puhelimen ääreen pääsy ja erään vuosisadan suurimman uutisen toimitukseensa tiedottaminen... Tirkistelymielessä aihettaan mukaillen kiintoisa ja ainakin sairaalatapahtumien puolesta kenties todellisuuttakin kohtalaisesti myötäilevä, mutta enemmän TV- kuin teatterielokuvamainen dramatisointi. Ja mitä Dakota-rakennuksen edustan murhenäytelmään tulee niin käsittääkseni sekä ovimies, poliisit että koko ajan miehensä vierellä ollut Yoko (Karen Tsen Lee) kailottivat varsin avoimesti jo tapahtumapaikalla nopeasti kasvavalle väkijoukolle miten on käynyt ja kenelle. Lennonia kuuluisasti kertaalleen haastatellutkin urheiluselostaja Howard Cosell (Rick Crom) sai sitten ”kunnian” ilmoittaa tragediasta ensimmäisenä kaikelle kansalle kesken jenkkifudismatsin. Evan Jonigkeit, Richard Kind, Stef Dawson, Devin Ratray, David Zayas, Ashlie Atkinson, Adrienne C. Moore.



© New Line Cinema/Grey Matter/Atomic Monster/Warner Bros.

Lights Out

Lights Out

David F. Sandberg 2016 kauhu

* * *

Vaatetehtaan osastopäällikkö (Billy Burke) tulee mystisesti ja väkivaltaisesti tapetuksi eräänä iltana työpaikallaan. Vähän tämän jälkeen edellämainitun kymmenvuotiaan pojan Martin’in (Gabriel Bateman) tilanne pitkine unettomuusjaksoineen alkaa huolestuttaa yhä kasvavissa määrin jo kotoa muuttanutta isosiskoa Rebecca’a (Teresa Palmer), tietäen äitinsä (Maria Bello) historian ja tasapainottomuuden. Pojankin halusta huolimatta suora adoptointi ei luonnollisesti tule kysymykseen minkä tekevät sisarelle selväksi niin sosiaalityöntekijät kuin huomionkipeä poikaystäväkin (Alexander DiPersia) – mutta yliluonnollisia piirteitä nopeasti saavat painajaiset eivät ota laantuakseen, päinvastoin… Vaikuttava ja oikeasti pelottava, perusasetelmiltaan hieman jopa ”The Brood” -klassikkoa (1979) muistuttava kummittelu – eikä siihen muuta ”taikatemppua” tarvittu kuin päähenkilöiden (erityisesti herkkublondi-Palmerin ja Batemanin) tekeminen persooniltaan välittämisen arvoisiksi. Alicia Vela-Bailey (hirviö), Andi Osho, Rolando Boyce, Maria Russell, Elizabeth Pan.


Liisan seikkailut peilimaassa

Alice Through The Looking Glass

James Bobin 2016 scifi/seikkailu

* * ½

Teini-Liisasta (Mia Wasikowska) on tullut Ihmemaasta (2010) selvittyään innokas valtamerillä seikkailija sekä maailmankiertäjä purjelaivansa kapteenina – vaan kotimaahansa palattuaan ja rakkaan äitinsä (Lindsay Duncan) luona vieraillessaan aiheuttaa heti pahennusta mm. ilmestyessään seurapiirijuhliin kiinalaisen prinsessan puvussa. Myöhemmin etsiesään salaa todisteita ylhäistön vilunkipelistä kyseisen kartanonomistajan (Leo Bill) virkahuoneessa Liisa joutuu kiinnijäämisen pelossa pakenemaan seinäpeilin kautta jälleen Ihmemaan maisemiin, missä päätehtäväkseen muodostuu pysyvään masennustilaan vajonneen Hullun Hatuntekijän (Johnny Depp) palauttaminen edesmenneen perheensä huomaan aikamatkustuksen avulla... Viimemainittuihin ’trippeihin’ liittyvät efektit häikäisevätkin visuaalisuudessaan, ja muutenkin ”ikimahdottomiin” aikahyppy-luonnonlakeihin saatu nyt harvinaisen loogista sisältöä. Itse ’Herra Aika’ eli Sacha Baron Cohen’in veijari parasta antia näyttelijäpuolella, synnynnäistä karismaa edelleen hehkuvan Wasikowskan ohella tietenkin – kaksikon kompensoidessa täten ylimaneerisen Deppin sekä persoonaltaan sinnetänne horjuvan Herttakuningattaren (Helena Bonham Carter) tylsyyttä. Anne Hathaway, Rhys Ifans, Matt Lucas, Geraldine James, Andrew Scott, Richard Armitage, Ed Speleers. Hahmojen ääninä mm. Alan Rickman, Timothy Spall, Paul Whitehouse, Stephen Fry, Barbara Windsor, Michael Sheen ja Matt Vogel.



© Paramount Pictures/GK Films/Huahua Media/ImageMovers

Liittoutuneet

Allied

Robert Zemeckis 2016 draama/jännitys/sota

* * * ½

V.1942. Kanadalaisagentti Max Vatan (Brad Pitt) matkaa Marokon Casablancaan tehtävänään salamurhata paikallinen Saksan suurlähettiläs, tavaten sitä ennen kyseiseen operaatioon osallistuvan partnerinsa eli hemaisevan ranskalaisen naisvakoojan nimeltä Marianne Beauséjour (Marion Cotillard). Missio onnistuu paremmin kuin olisi uskaltanut toivoa, eivätkä Max ja Marianne voi myöskään välttää toisiinsa palavasti rakastumista sekä avioitumista Lontoossa - pariskunnan ensimmäisen lapsenkin syntyessä jämptisti yhdeksän kuukauden päästä keskellä pommituksia, eli kaikki on yhtä auvoa edelleen jatkuvasta sodasta huolimatta. Mutta sitten miehen maailma mustenee saadessaan kuulla esimiehiltään vaimonsa olevankin todellisuudessa natsien laskuun operoiva petturi… Suoraviivaisen selkeä eteneminen mitä tulee niin toimintaosuuksiinsa kuin pääparin suhteeseenkin miellyttää, tosin samalla jäävät myös minkäänlaiset yllätyskäänteet hyvin vähälle. Pittin ikävät vastoinkäymiset rakkaimpiensa osalta saivat siis jatkoa (”Intohimon tuulet” 1994, ”Seitsemän” 1995, ”Mr. & Mrs. Bridge” 2005…), itse olisin lopussa yrittänyt vedota myös siihen tosiseikkaan että Saksa oli jo hävinnyt sodan – teki se enää mitä tahansa. Ja vieläköhän Göringin hupenevat ilmavoimatkaan kykenivät noin rajuihin pommitusaaltoihin Lontoon kimppuun 1942-43 kuten tässä kuvattu…? Jared Harris, Matthew Goode, Lizzy Caplan, Anton Lesser, August Diehl, Camille Collin, Charlotte Hope, Marion Bailey, Simon McBurney.


The Limehouse Golem

The Limehouse Golem

Juan Carlos Medina 2016 draama/rikos/kauhu

* *

Lontoo, Limehousen kaupunginosa, 1880. Scotland Yardin tuore päätutkija Kildare (Bill Nighy) ottaa verisen sarjamurha-aallon lisäksi tehtäväkseen selvittää John Cree -nimisen näytelmäkirjailijan (Sam Reid) myrkytyskuolemaa, sekä tämän nuoren näyttelijävaimon Lizzie’n (Olivia Cooke) osuutta asiassa. Pian Kildare huomaa tapausten kytkeytyvän mitä ilmeisimmin toisiinsa, mutta kuka varsinaisesti olisi noiden ’Golem’-murhiksi kutsuttujen raakuuksien takana...? Tylsästi kuvattu ja loppuratkaisultaan äärimmäisen epäuskottavakin ”From Hell” (2001) ja ”Stage Beauty” (2004) -elokuvien ristisiitos, mitä vaikutelmaa korostaa entisestään lähes jokaisen roolihahmonsa vastenmielisyys. Ikipätevä Nighy ja edes jollain menestyksellä saavutettu perioditunnelma kompensoivat vain hieman. Douglas Booth, Maria Valverde, Daniel Mays, Eddie Marsan, Henry Goodman (Karl Marx).


Live By Night

Live By Night

Ben Affleck 2016 rikos/toiminta

* *

Irlantilaisen poliisipäällikön (Brendan Gleeson) poika ja I maailmansodan veteraani Joe Coughlin (Affleck) toteuttaa kavereineen omia ryöstökeikkojaan samalla kuin suurin osa ”maanmiehistään” taistelee italialaismafian kera verissäpäin kaupungin herruudesta kieltolainaikaisessa Bostonissa. Vaan sitten salaisen suhteensa paljastuminen ensinmainittujen pomon Albert White’n (Robert Glenister) Emma-nimiseen tyttöystävään (Sienna Miller) pakottaa Joen liittymään vastapuolen leiriin… Värikästä väkivaltaa ja tapahtumia periaatteessa yllin kyllin tarjolla jo laadukkaitakin rikoskuvauksia (”The Town” 2010) ohjata ehtineeltä Hollywood-staralta, mutta jämähtää tällä kertaa päärooliaan myöten yksi-ilmeiseksi ja hengettömäksi silmäkarkiksi. Tekee siis vielä paljon vaatimattomamman vaikutuksen kuin mm. vähän samoja vikoja omanneet sukulaisteokset ”Lahjomattomat” (1987) ja ”Miller’s Crossing” (1990), eivätkä totaaliset epäuskottavuudet (KKK-kohtaukset, hotelli-verilöyly) ja ylidramaattisuudet (viimeinen yllätyskäänne) auta asiaa. Zoe Saldana, Chris Cooper, Elle Fanning, Remo Girone, Chris Messina, Matthew Maher, Miguel, Max Casella, Titus Welliver, Clark Gregg.


London Has Fallen

London Has Fallen

Babak Najafi 2016 toiminta

* *

Britannian pääministeri kuolee yllättäen sydänkohtaukseen Downing Streetillaan, joten uhkatekijöistä huolimatta valtioiden päämiehet valmistelevat isäntien kanssa yhteistyössä pikavauhtia mahdollisimman turvatun vierailuohjelman - ja tietenkin aivan erityisesti Amerikan presidentti Asher'ia (Aaron Eckhart) silmällä pitäen. Mutta kun vähintään puolet Lontoon poliisivoimistakin osoittautuu sitten terroristien kätyreiksi, joutuu jopa Salaisen Palvelun agenttien ykkösmies Mike Banning (Gerard Butler) laittamaan kaikkensa peliin ja vähän enemmänkin... "Valkoisen Talon kaatumisen" (2013) jälkeen on tällä kertaa kunnottomien arabien vuoro räjäytellä hännysmiehineen siis Englannin pääkaupunkia huolella tasaiseksi, ja kuten viimeksikin ihan tanakkaa ultraväkivaltaa nytkin tarjolla riittämiin. Mutta aivan yhtä lailla niitä naurettavia mahdottomuuksia mitä tulee koko tuon jättimäisen salaliiton mittasuhteisiin sekä etenkin loppupuolen hurmahenkisyyksiin - ja kylläpä tuntui taas vaikealta suurkaupungissakaan kahden ihmisen piiloutua johonkin mistä ei varmasti löydettäisi... Morgan Freeman, Radha Mitchell, Charlotte Riley, Alon Aboutboul, Angela Bassett, Colin Salmon, Bryan Larkin, Patrick Kennedy, Waleed Zuaiter, Jackie Earle Haley, Melissa Leo, Robert Forster.


Love Records - Anna mulle Lovee

Aleksi Mäkelä 2016 draama/musiikki

* *

Kolme helsinkiläistä suomenruotsalaista musiikki- ja kulttuurivaikuttajaa Atte Blom (Jarkko Niemi), Christian Schwindt (Riku Nieminen) ja Henrik Otto Donner (Tomi Alatalo) päättävät v.1966 yhteistuumin - kyllästyneenä alaa monopolimaisesti hallitseviin ja paikoilleen jymähtäneisiin levy-yhtiöihin - perustaa oman vaihtoehtotarjontaan keskittyvän firmansa Love Recordsin. 13-vuotisen historiansa aikana projekti kokee monia myrskyisiä hetkiä, mutta tuottaa myös lukemattomia suomimusiikin ja erityisesti -rockin klassikoita... Kiintoisa mutta kaavamaisuuteensa mätkähtävä muistelo, mikä tarkoittaa taas uutta pikaisesti studiossa vilahtavaa esiintyjää biiseineen sekä taas yhtä mietintäpalaveria pääkolmikon välillä - tai Fazer-pomo Topi Kärjen (Pirkka-Pekka Petelius) ja Scandian Roger Lindbergin (Jukka-Pekka Palo) keskinäistä taivastelua että ”koskas ne kukonpojat mahtaa tehdä sen konkurssinsa”? Toki sen ymmärtää että vieläkään ei panostus näissä periodikuvauksissa riitä kovin laajamittaiseen 50 vuoden takaisten Stadin maisemien/tunnelman esittelyyn. Alina Tomnikov, Taneli Mäkelä, Maija Junno, Ilkka Forss, Kari Hietalahti, Robin Svartström. Studiossa vilahtelee siis vaikka ketä Kaj Chydeniuksesta Baddingiin kenen milloinkin näitä muistuttavien esittäminä, mutta ikävä kyllä mestarivalmentajaamme Jukka Jalosta ei todennäköisesti edes kysytty M.A.Nummisen rooliin!


Maailman lahjakkain tyttö

The Girl With All The Gifts

Colm McCarthy 2016 scifi/kauhu/toiminta

* ½

Melanie (Sennia Nanua) on murrosikäinen tumma brittityttö, joka päällepäisestä normaaliudestaan ja valtavasta tietokapasiteetistaan huolimatta joutuu asumaan tarkkaan vartioidussa laitoksessa ja aina liikuteltaessa sidotaan tiukasti rullatuoliin: hän on nimittäin kymmenien muiden vangittujen ikätoveriensa tapaan ns. zombie-aikakauden lapsi, ja nälän yllättäessä ympärilläolijoille hengenvaarallinen. Sen sijaan jo toivottomasti epidemian myötä hirviöiksi muuttuneita vanhempien sukupolvien edustajia velloo tuhansittain tukikohdan ulkopuolella, ja on vain ajan kysymys milloin tämänkin ”turvasaarekkeen” kohtalo sinetöity... Erilaisesta lähestymistavastaan huolimatta tasan niihin samoihin umpi-zombi-kliseisiin sortuva visio kuin suurin osa edeltäjistäänkin (ja varmasti myös tulevista): ihmiset käyttäytyvät tilanteesta toiseen kuin riemuidiootit (”hyväsydäminen” Gemma Arterton etunenässä), sotilastukikohdan tulivoima/puolustusesteet naurettavan heiveröisissä mitoissa ja muutenkin kaikki jo keskustellutkin asiat pamahtavat jatkuvasti uudelleen eteen valtavana yllätyksenä – kun lähtökohtaisesti esim. jonkinlainen puremankestävä, kaulaan asti puettava asu olis kiva. Paddy Considine, Glenn Close, Dominique Tipper, Fisayo Akinade, Anthony Welsh.


Manchester By The Sea

Manchester By The Sea

Kenneth Lonergan 2016 draama

* ½

Lee Chandler (Casey Affleck) tekee huoltomiehen hommia massachusettsilaisessa Manchesterin rannikkokaupungissa, kunnes eräänä päivänä kuulee suru-uutisen: sydänsairas veljensä Joe (Kyle Chandler!) oli saanut kokeakseen sen lopullisen infarktinsa. Tapaus tuottaa myös monia hankalia käytännön pulmia kuten edesmenneen omistaman asunnon ja veneen sekä ennen kaikkea 16-vuotiaan Patrick-poikansa (Lucas Hedges) kohtalo - ja siihen vielä päälle Leen omaakin perhettä aikanaan koskettanut murhenäytelmä, joten vaadittavat päätökset uhkaavat muodostua miehelle ylivoimaisen haastaviksi… En tiedä mitä itseltä jäi taas tajuamatta tai näkemättä tästä huippuarvostuksen ja kuusi oscar-ehdokkuutta keränneestä laatudraamasta, mutta omalla kohdalla vain tavatonta pitkäveteisyyttä ja tapahtumaköyhyyttä tarjolla. Edellämainittuakin paljon pahempi asia kuitenkin se ettei yksikään noista pahasuisista öykkäri-Chandlereista herätä minkäänlaisia sympatioita – ja vaikka Affleckilla nyt onkin hyvät perusteet katkeruudelleen niin ei se tieto paljon ympärilläolijoitaan saati meitä sivustaseuraajia lohduta. Alkupuolen riidanhaastotkin aikamoisen väkisinväännettyjä: miksi esim. kenenkään tarvitsisi suihkuun mennä sen tarkistamiseksi että vuotaako kylppäri? Michelle Williams, Gretchen Mol, C.J.Wilson, Tate Donovan, Kara Hayward, Anna Baryshnikov, Heather Burns.


Manhattan Nocturne

Manhattan Nocturne/ Manhattan Night

Brian DeCubellis 2016 draama/rikos

* * ½

Jos ei ammattikunnassaan kovin korkealle arvostettu niin ainakin yleisönsä löytävä ”human interest” -toimittaja Porter Wren (Adrien Brody) tapaa eräillä kokkareilla Caroline-nimisen seurapiirileidin (Yvonne Strahovski), joka pyytää palvelusta: selvittää mitä todella tapahtui ex-elokuvaohjaaja-miehelleen Simon Crowley’lle (Campbell Scott), jonka kaameakuntoinen ruumis oli löytynyt sortuneen rakennuksen alle jääneenä muuten autiolta purkutyömaalta. Asiaan jollain lailla liittyvän mahtimiehen (Steven Berkoff) tuoman kiristyvän uhan lisäksi kaksikon välille syntyy kiihkeä romanssi, huolimatta Wrenin kotona odottavista kauniista vaimosta (Jennifer Beals) ja lapsista... Hyvää tässä nykyajan malliin lähes pelkästään digikamera-todisteiden varassa etenevässä neonoirissa ihmisten tietoisuus tekemisistään, toisin sanoen eivät vain tyhmyyttään ajaudu jatkuvasti väärille poluille – ja ”silence of the horses” -loppupaljastuksetkin ihan mitat täyttäviä. Valitettavasti tuo Brodyn syrjähyppely vei enimmän kiinnostuksen kohtalostaan, ja Scott koko ajan pelkästään megaärsyttävä tapaus. ”Flashdance”-Beals sen sijaan samalla kuin ok pienessä roolissaan niin suorastaan hämmentävän paljon ikävuosiaan (52) nuoremman näköinen. Linda Lavin, Frank Deal, Stan Carp.


Marauders

Marauders/ Raiders

Steven C. Miller 2016 toiminta/rikos/jännitys

* *

Cincinnati, Ohio. Naamioituneet pankkiryöstäjät ampuvat näennäisen tarpeettomasti ja kuin sivutyönään kyseisen konttorin managerin (Chick Bernhard), samalla kuin jättävät kuolleen sotaveteraanin (Texas Battle) sormenjäljen toistaiseksi selittämättömäksi vihjeeksi paikan päälle. FBI aloittaa tekijöiden hellittämättömän ajojahdin johtavan agentin Montgomery’n (Christopher ”Kova laki” Meloni) näyttäessä omalla aktiivisuudellaan esimerkkiä, saaden vastaansa militaristipiirien ammattimiesten lisäksi korruptoituneiden poliisienkin alajaoston… Melonin mainio ’no-bullshit’-suoritus menee aika lailla hukkaan tässä tarinaltaan turhan monipiippuisen epäuskottavassa ja kameratyöltään kliseisen hölmössä (hidastukset, lähikuvat) väkivaltatoiminnassa. Ja mitä teki Dave Bautista koko leffassa, surkeiden vitsien laukomisen lisäksi? Pääpahalaisella Bruce Willis'illakin olisi kai ollut varaa hommata se toinenkin turvamies itselleen jne. Adrian Grenier, Johnathon Schaech, Lydia Hull, Tyler Jon Olson, Christopher Rob Bowen, Richie Chance, Chris Hill, Tara Holt, Alyshia Ochse, Carolyn Alise.

Mercy

Mercy

Chris Sparling 2016 jännitys/rikos

* ½

Iäkäs nainen (Constance Barron) makaa kuolemankielissä maaseudulla sijaitsevan talon yläkerrassa. Tämän mies (Dan Ziskie) on kutsunut omat poikansa (Michael Godere, Mike Donovan) selvittämään tuotapikaa koittavaa perinnönjakoa, mutta vähän kuin ylimääräisinä vieraina paikalle tupsahtavat myös potilaan jälkikasvu edellisestä liitostaan eli ex-linnakundi Travis (Tom Lipinski) sekä Brad (James Wolk) tyttöystävineen (Caitlin FitzGerald)... Alun aikamoisesta epäselvyydestä täyteen tolkuttomuuteen noiden kulttilahkolaisten hyökkäyksen myötä etenevä sekoilu – pahimpana seurauksena tietysti vääjäämättä se ettei kenenkään kohtalo kiinnosta loppua kohti hiukan vertaa. Dion Graham.


Metsästäjä ja talvinen tarina

The Huntsman: Winter's War

Cedric Nicolas-Troyan 2016 seikkailu/toiminta

* *

Taikapeilinsä vangiksi jäänyt noitakuningatar Ravenna (Charlize Theron) oli kuitenkin sitä ennen ehtinyt tuhota - Lumikin kaltoin kohtelun lisäksi - silkkaa kateuttaan myös jo sisarensa Freya'n (Emily Blunt) perheonnen. Kylmän tunteettomaksi tästä muuttunut Freya pakeni tuolloin pohjoiseen hallitsemaan Jääkuningattarena omaa ikiroutaista valtakuntaansa, mihin kuului kiinteästi eliittiarmeijan kasvattaminen ja harjoittaminen lähikylistä väkipakolla viedyistä lapsista. Rakkaudenosoituksien ehdottomasta kiellosta huolimatta yhdessä taistelutaidoiltaan ylivertaisiksi kehittyvät kirvessoturi Eric (Chris Hemsworth) sekä jousitaituri Sara (Jessica Chastain) eivät voi tietenkään estää keskinäisten tunteiden pääsyä valloilleen... Edeltäjäänsä "Lumikkia ja metsästäjää" (2012) toiminnallisempi ja samalla "Frozen" (2013) -buumista kaiken irtiottava fantasiasatu, tosin ei kohtalaisessa väkivaltaisuudessaan ihan pienimpien prinsessojen silmille sopivaa tavaraa. Yhdenkään naishahmon motiiveista ja päämääristä ei meinaa taas saada oikein tolkkua (ehkä tuota Alexandra "Thatcher" Roach'in kääpiöleidiä lukuunottamatta), lisäksi häiritsevät ainakin esteettistä silmää nuo tähänkin perinteiseen (pohjois)eurooppalaiseen satumaailmaan väkisin ympätyt afrikkalaisrotujen edustajat. Nick Frost, Rob Brydon, Sheridan Smith.



© Warner Bros./Tri-State Pictures

Midnight Special

Midnight Special

Jeff Nichols 2016 scifi/draama/seikkailu

* * *

Alton (Jaeden Lieberher), hyvin erikoislaatuinen pikkupoika, on asunut viimeiset vuodet 'Ranch'iksi kutsutun seurakuntalahkon hoteissa palvottuna "ihmeidentekijänä". Mutta kun asiasta vihiä saaneet liittovaltion viranomaiset vihdoin iskevät rakennukseensa, heille kerrotaan että poika on juuri äskettäin napattu mukaan kohti tuntematonta määränpäätä isänsä Roy'n (Michael Shannon) ja tämän ex-maantiepoliisi-kaverin Lucas'in (Joel Edgerton) toimesta. Alton haluaisi yhä palavammin "omiensa joukkoon" toiseen ulottuvuuteen, ja miesten lisäksi myös äitinsä Sarah (Kirsten Dunst) päättää toteuttaa tämän toiveen hinnalla millä hyvänsä... Eräänlainen "Tulessa syntyneen" (1984) ja "Kolmannen asteen yhteyden" (1977) yhdistelmä miellyttää tunnelmallisen ja ylilyöntejä välttelevän etenemisensä puolesta jälkimmäisen esimerkin tavoin, kun myös loppukliimaksi tekee tässäkin riittävän vaikutuksen ilman mitään isompia räjähdyksiä tai muita murhenäytelmiä. Silti useampikin kohtaus jää turhan selittämättömäksi kesken kaiken katketessaan, samalla kuin selventävät vuorosanailut kovin niukoiksi vain laskelmoidun arvoituksellisuuden nimissä. Onneksi Shannonin, Lieberherin ja varsinkin Dunstin sekä kameratyön mahtavuus eeppisine laajakuva-maisemineen korvaavat paljon näitäkin puutteita. Adam "Kylo Ren" Driver, Sam Shepard, David Jensen, Paul Sparks, Bill Camp, Scott Haze.


Misconduct

Misconduct

Shintara Shimosawa 2016 rikos/draama

* ½

Nuori ja kunnianhimoinen lakimies (Josh Duhamel) huomaa saavansa viimeinkin tilaisuuden kammeta pestistään ökyrikas mutta korruptoitunut, aikanaan monen ihmisen kuolemaa tienneestä lääkehuijauksestakin kuin koira veräjästä selvinnyt liikemies-pohatta (Anthony Hopkins). Samaan aikaan joku ryhtyy kiristämään kyseistä ukkoa kidnappaamalla tämän nuoren rakastajattaren (Malin Akerman), tai siltä ainakin näyttää… Läpinäkyvän totisella otteella ja ”vakavuudella” (=laskelmoidusti) toteutettu ’hitchcock’-yritelmä pyllähtää kuitenkin pahiten harhaluuloon, että ihmisten erikoiset reaktiot kohtauksesta toiseen ilman muuta lisäisivät mielenkiintoa – kun etenkään Duhamelin vaimokkeesta Alice Eve’sta ja motiiveistaan ei saa mitään tolkkua. Yleiseltä väkinäisyydeltä liian moneen suuntaan hajoavine juonineen ja haukotuttavine loppu”ylläreineen” ei pelasta edes Al Pacino. Lee Byung-hun, Julia Stiles, Glen Powell, Marcus Lyle Brown, Leah McKendrick, Christopher Rodriguez Marquette, Skye P. Marshall, Gregory Alan Williams.


Money Monster

Money Monster

Jodie Foster 2016 jännitys/rikos/draama

* * ½

Veteraani-juontaja Lee Gates (George Clooney) vetää raha- ja osakemarkkinoiden suhdanteita käsittelevää TV-ohjelmaansakin todelliseen jenkkiläiseen huumorishow-tyyliin - vaan sitten onkin eräänä kauniina päivänä vitsit vähissä kun katkeroitunut nuorimies (Jack O’Connell) tunkeutuu studioon uhkaillen Gatesia aseella ja pakottaen vieläpä pukemaan pommiliivin päällensä, ilmoittaen samalla ettei hommaan saada onnellista loppua ennen kuin selviää miksi mies menetti koko perintöomaisuutensa sijoittaessaan ”varmaan” kohteeseen eli IBIS-nimiseen rahoitusyhtiöön… Tehokkaasti etenevä ja globaalia sanomaakin tietysti runsain mitoin pukkaava panttivanki-trilleri lapsitähdestä todelliselle menestysuralle aikuisiässäkin kyenneeltä Fosterilta. Myös Clooney hoitelee totutun pätevästi varsin epäuskottaviin sfääreihin etenkin loppua kohti kohoavan roolinsa, ja Julia Roberts ohjaaja-avustajanaan ainakin ulkonäöksellisesti kuin kopio itsestään 25 vuoden takaa! Sen sijaan se O’Connellin raskaana oleva pikkuvaimo (Emily Meade) tolkuttomassa hysteerisyydessään sataprosenttisen sietämätön hahmo. Dominic West, Caitriona Balfe, Giancarlo Esposito, Christopher Denham, Lenny Venito, Dennis Boutsikaris, Chris Bauer.


A Monster Calls

A Monster Calls

J.A.Bayona 2016 draama

* ½

Murrosikäisellä englantilaispojalla nimeltä Conor O’Malley (Lewis MacDougall) ei mene hyvin: rakas äitinsä (Felicity Jones) makaa vakavasti syöpäsairaana milloin kotona ja milloin sairaalassa, isä (Toby Kebbell) on muuttanut eron jälkeen Los Angelesiin ja vierailee pari kertaa vuodessa, isoäiti (Sigourney Weaver) on jäykkäpipoinen komentoora muistuttaen ehtimiseen Conoria tulevasta huoltajuudestaan - ja päälle päätteeksi koulussakin isommat pojat pistelevät turpaan lähes päivittäin. Ei siis sinällään ihme että Conor pakenee julmaa todellisuutta mielikuvitusmaailmaan, jossa kohtaa pian kaikessa mahtavuudessaan & kyynisessä viisaudessaan käänteentekevän olennon: Puujättiläisen (Liam Neeson)… Erään brittipojan tarina, joka jättää valitettavasti vastaamatta kysymykseen miksi kukaan ei tunnu hänestä välittävän - äitiä tietenkin lukuunottamatta mutta kun tämänkin poismeno vain viikkojen kysymys - eli täytyihän kaverissakin joku vika olla? Puuolion ”opettavaiset” satuilut tajunnanräjäyttävine ”ihmisissä on monta puolta” -sanomineen olisivat nekin todennäköisesti vain pahentaneet pikkumiehen oloa entisestään, sillä oikeastihan tarujen/myyttien alkuperäinen tarkoitus ollut nimenomaan kuvata täydellisyyttä ja sankaruutta jota kohti ihmispolojen tulisi edes yrittää ponnistella parhaansa mukaan. Patrick Ness -nimisen kynäilijän (myös käsikirjoitus) hämmentävä mitäänsanomattomuus uponnut silti komeasti syvempiä tasoja alati janoavaan rahvaaseen (ainakin IMDb:n perusteella), olipa se fantasiointi filosofialtaan ja vertauskuviltaan aivan millaista huttua tahansa. Ben Moor, James Melville, Geraldine Chaplin.


Moonlight

Moonlight

Barry Jenkins 2016 draama

* *

Chiron (Alex R. Hibbert) on hiljainen ja muiden koululaisten kiusaama ala-asteikäinen musta poika Miamista, johtuen lähinnä isättömyydestään sekä huumekierteessä olevasta äidistään (Naomie Harris). Muuan paikallinen diileri nimeltä Juan (Mahershala Ali) ottaa Teresa-vaimoineen (Janelle Monáe) Chironin puolittain huollettavakseen - mutta sitten teini-ikäiseksi kasvettuaan (Ashton Sanders) ja Juaninkin jo siirryttyä manan majoille on koulussa kokemansa syrjintä muuttumassa yhä väkivaltaisemmaksi erityisesti nuoren kriminaalinalun nimeltä Terrel (Patrick Decile) toimesta. Lohtua tarjoaa ainoa kaveri Kevin (Jharrel Jerome), hyvin salatusti jopa seksuaalista sellaista… Kiinnostavampaan suuntaan aluksi ikäänkuin menossa oleva, mutta nopeasti kaikki mahdolliset tutut kliseet sisältäväksi ghettobluesiksi lässähtävä ”mustan pojan/teinin/miehen” tarina. Totuudellisuudestaan ei toki voi lähteä kiistelemään mutta valitettavasti kyseisen väestönosan kulttuurin ominaispiirteet eivät ole koskaan onnistuneet herättämään mitään intohimoja, eivät edes niiden tuorevoimaisempien sanomateosten kohdalla vuosikymmeniä sitten - yksinkertaisesta syystä että mikään nähty ei yllättänyt silloinkaan eikä mikään tunnu muuttuneen. Maailman anteliaimmat hyväntekijätkin saaneet kautta historian turhaan hakea parannusta näihin ja muihin vastaavankokoisiin ongelmiin, sillä mikään ilmaiseksi saatuhan ei ole kestävää (=kaikki hyvä pitää ansaita edes jollain tavalla). No se siitä, vielä yksi kysymys: olisiko siis päähepun (Trevante Rhodes) seksikokemukset jääneet siihen ainoaan kertaan jos kaveri (André Holland) ei olisi aivan sattumalta soittanut jotain 10 vuoden päästä? Tanisha Cidel, Edson Jean.


Morgan

Morgan

Luke Scott 2016 scifi/kauhu/toiminta

* ½

Hallituksen asianainen Lee Weathers (Kate Mara) saapuu salaiseen tutkimuskeskukseen tehtävänään arvioida todellisen geeniteknologian ihmeen nimeltä Morgan (Anya Taylor-Joy) yliluonnollista fysiikkaa ja henkistä kehitystilaa: vasta 5 vuotta täyttänyt tyttö näyttää jo teini-ikäiseltä, ja ilmeisesti pitkälti juuri tästä johtuvien pääongelmiensa vuoksi oli äskettäin pahoinpidellyt erään ”hoitajansa” (Jennifer Jason Leigh) hengenvaarallisesti. Asiallinen ja kohtelias mutta ilmeetön esiintymisensä jakaa myös tutkijoiden mielipiteet kahteen eri leiriin, traagisin seurauksin… Aivan liian yksioikoinen ”Ex Machina”n (2015) rutiköyhä versiointi, mikä harmittaa erityisesti uuden lupaavan ”nuorisotähden” Taylor-Joyn puolesta - samalla kuin täysin tyhjänpäiväiseksi jäävän muun kaartin (hahmojensa odotetun typeryyden lisäksi) kohtalo aiheutti täten vielä vähäisempiä tunnereaktioita, ja myös Maran oikean olemuksen arvaa heti kättelyssä. Rose Leslie, Michael Yare, Toby Jones, Chris Sullivan, Boyd Holbrook, Michelle Yeoh, Vinette Robinson, Paul Giamatti, Brian Cox.


Nainen junassa

The Girl On The Train

Tate Taylor 2016 draama/rikos

* ½

Rachel Watson (Emily Blunt) on ottanut tavakseen aina lähijuna-työmatkoillaan New Yorkin keskustaan tarkkailla ohivilahtavaa entistä kotitaloaan, sekä siinä uuden Anna-vaimonsa (Rebecca Ferguson) ja pienen tyttärensä kera asuvaa ex-miestään Tom’ia (Justin Theroux). Muistot ovat kuitenkin niin raskaita että vaihtaa päähuomionsa kohta muutaman talon päässä asuvaan nuoreenpariin (Haley Bennett, Luke Evans) ja alkaa kehitellä heille omaa tarinaa harhaisessa päässään – Rachel on nimittäin toivoton alkoholisti ja itse asiassa saanut potkutkin työpaikastaan jo kuukausia sitten… Tolkuttomiin käänteisiinsä, yhteensattumiinsa ja epäuskottavuuksiinsa hajoava kuusio(!)-tragedia (kun lasketaan soppaan mukaan vielä Bennettin viettelyjen kohteeksi joutuva psykiatrinsa Edgar Ramírez) valjuilla näyttelijäsuorituksilla höystettynä – harmi erityisesti osaavan & näyttävän naiskolmikkonsa puolesta. Ja taas kerran vanha neuvo: älä koskaan hauku ketään psykoksi päin naamaa kun tämä oikeasti on sitä… Allison Janney, Laura Prepon, Lisa Kudrow, Darren Goldstein.


The Neon Demon

The Neon Demon

Nicolas Winding Refn 2016 draama/kauhu

* ½

16-vuotias Jesse-niminen tyttö (Elle Fanning) saapuu Los Angelesiin, josta hänelle on luvattu poikkeuksellisen näyttävän ulkomuotonsa ansiosta mallin töitä. Kaikki tuntuisikin lähtevän sujumaan hienosti tähtiuraa ennustelevan managerin (Christina Hendricks) sekä nopeasti läheisimmäksi kaveriksi muodostuvan meikkaajan (Jena Malone) myötä, eikä komean valokuvaaja-nuorukaisen (Karl Glusman) kiinnostuskaan mikään harmin aihe ole. Vaan sitten Jessen viattoman olemuksen herättämä huomio alan merkkimiesten silmissä alkaa aiheuttaa yllättävänkin katkeria oireiluja vanhempien mallikaunottarien keskuudesssa… Ohjaajansa hämäriin taiteellisuuksiin lopulta täydellisesti hukkuva muotimaailman kritiikki(?), ja tämän ”dog eat dog” -sanoman vielä ihan ymmärtääkin mutta juuri mitään muuta ei: miksi siellä motellihuoneessa oli puuma? Mihin se potentiaalinen poikaystävä-Glusman katoaa? Missä vaiheessa oltiin noista kaikista Fanningin kuvauksissa käyttämistä tilpehööreistä ja killuttimista sovittu? Mitä Keanu Reeves teki ylipäätään leffassa? Jne jne. Päätähtösenkään hahmon kilpailijoihinsa nähden noin tavaton ylistely ei tuntunut välttämättä realistiselta, sööttihän Fanning on mutta esim. piirteiltään epäsuhtainen. Bella Heathcote, Abbey Lee, Desmond Harrington, Charles Baker.


The Nice Guys

The Nice Guys

Shane Black 2016 toiminta/komedia

* ½

Los Angeles 1977. Pornotähti ’Misty Mountains’ (Murielle Tello) kuolee hämäräperäisen autokolarin seurauksena – ollen kuitenkin vain yksi viimeisimmässä elokuvassaan mukanaolleista jotka joutuvat tuotapikaa erinäisten ”onnettomuuksien” uhreiksi. Tapaukseen sotkeentuvat myös railakasotteiset yksityisetsivät Jackson (Russell Crowe) ja Holland (Ryan Gosling) sekä viimemainitun 13-vuotias tytär Holly (Angourie Rice)… Surkeat vitsit ja toiminnankin jämähtäminen silkkaan typerään törmäilyyn pieni murhe verrattuna lastenkin osallistuttamiseen pornon, väkivallan ja likaisen kielenkäytön maailmaan täysin edesvastuuttomasti – suunnilleen huonoiten isän rooliin ikinä sopivan Goslingin ja Ricen suhteen toimiessa tietysti malliesimerkkinä. Tilannehuumorin tasosta kertonee puolestaan parhaiten kohtaus jossa pojat heittävät biletyspaikan pihamaalta löytämänsä ruumiin aidan yli suoraan keskelle naapureiden pitopöytää: sinällään hulvatonta mutta kun ei heillä ollut alun perin minkäänlaista tarvetta koskea koko vainajaan… Veteraani-ikäisistä vierailijoista Kim Basinger’in osuus järkyttävän alikirjoitettu, mutta mukava oli sentään nähdä vanha ketku Keith David (”The Thing” 1982, ”Platoon” 1986 etc) yhä hengissä ja voimissaan… Matt Romer, Margaret Qualley, YaYa DaCosta, Beau Knapp, Lois Smith.


Ouija: Origin Of Evil

Ouija: Origin Of Evil

Mike Flanagan 2016 kauhu

* *

V.1967, Los Angeles. Zander’ien perhe eli äiti Alice (Elizabeth Reaser), 15-vuotias Lina (Annalise Basso) ja 9-vuotias Doris (Lulu Wilson) tuntee yhä suurta surua jokin aika sitten edesmenneen Roger-isänsä vuoksi, ja on senkin takia Alicen johdolla äärimmäisen kiinnostunut spiritismistä myös asiakkaille tarjottuine istuntoineen etc. Viimemainitun sitten eräänä päivänä ostama Ouija-lauta osoittautuu nuorimmaisen Doriksen käsittelyssä kykeneväksi ihka-aitohin yliluonnollisuuksiin aikaisempien pikkuhuijausten sijaan, mutta samalla myös kaikenlaiset uhkaavammatkin ilmiöt ovat tosiasia… Koskettavaakin perhedraamaa ajoittain sisältävä ”tyttöperheen” traaginen tarina sortuu loppua kohti niihin jo tuhanteen kertaan nähtyihin pirunpeijaisiin sekä nimenomaan sympaattisia päähenkilöitään ajatellen vastenmielisiin roisiuksiin. Henry ”E.T.” Thomas, Parker Mack, Halle Charlton, Alexis G. Zall.



© Columbia Pictures/Village Roadshow/LStar Capital

Passengers

Passengers

Morten Tyldum 2016 scifi/draama/jännitys

* * * ½

Valtava avaruusalus on matkalla halki tyhjyyksien kuljettaen yli viittätuhatta syväunitilassa kapseleissaan makaavaa matkustajaa sekä miehistön jäsentä ylikansoittuneelta Maapallolta kohti 'Homestead 2' -nimistä eksoplaneettaa ja uuden elämän alkua. 50 prosentin valonnopeudellakin reissu kestää 120 vuotta, siksipä kaikki on ajastettu siten että älykoneet herättäisivät nukkujat vasta muutamaa kuukautta ennen määränpäätä. Vaan sitten alus törmää meteoripilveen mikä suojatoimista huolimatta aiheuttaa monenlaisia vakavia teknisiä vaurioita, mukaanlukien erään Jim Preston -nimisen mekaanikon (Chris Pratt) virkoamisen vaatimattomat 90 vuotta ennen aikojaan… Aniharvinaisesti lähes kaikilta tieteellisiltä osa-alueiltaan vaikutuksen tekevä avaruusmatka, ja löytyypä myös pääparin (Pratt ja edesvastuuttomasti ”kaverikseen” herättämä Jennifer Lawrence) yhteiselosta ajatuksia sekä kiinnostavia näkökulmia ihan riittävissä määrin. Eristyneisyys luksusluokan rakennelmassa ja se Michael Sheen’in androidi-baarimikko toivat mieleen ”Hohto”-leffan (1980) mutta ratkaisuhetkien jännityspaikoista huolimatta mistään kauhutarinasta ei toki kyse, mitä nyt tuo kirjailija-Lawrence totuuden kuultuaan meinaa Prattin viittä vaille murhatakin… Silti melkein odotin että olisivat joutuneet herättämään horroksestaan myös sen ”kätilön” jossain vaiheessa! Ainoa amatööriastronomin silmään pistänyt yksityiskohta: punainen jättiläistähti Arcturus ohitetaan todennäköisesti aivan liian läheltä ja joka tapauksessa tuolla vauhdilla 40 vuotta liian aikaisin… Laurence Fishburne. Andy Garcia’lle ymmärretty antaa kerrankin kykyjään vastaava osa kun vilahtaa vasta aivan loppusuoralla aluksen kapteenin roolissa ilman vuorosanoja kokonaisen kymmenen sekunnin ajan hehe.


Race

Race

Stephen Hopkins 2016 draama

* *

Kertomus mustan pikajuoksijan Jesse Owens’in (Stephan James) tiestä köyhästä maalaispojasta rotusyrjinnän vahvasti sävyttämän kotimaansa edustajaksi Berliinin olympiakisoihin 1936 ja siellä natsipamppujen harmiksi juhlituksi neljän kultamitalin voittajasankariksi... Ikävästi lähes jokaisen kohtauksensa osalta ylidramatisoitu Amerikan tunnetuimman yleisurheilijan (ennen 1980-lukua ja Carl Lewis’ta) tarina, mikä koskee niin pääsankaria kuin Jeremy Irons’in esittämän liittopomo Avery Bundage'nkin edesottamuksia - lähtien tietysti siitä jatkuvasta valituksenaiheesta miten Hitler ei suostunut neekereitä kättelemään, mikä ei alkuunkaan pitänyt paikkaansa: Owenshan korosti jälkikäteen kaikissa haastatteluissaan miten ylipäätään sai osakseen suunnattomasti parempaa kohtelua Natsi-Saksassa kuin keskimäärin kotimaisemissaan... Mutta media oli jo valintansa tehnyt levittäen mieluummin paljon herkullisempaa ”legendaa”. Suomalaiskilpailijoistakin mm. estejuoksun hopeamies Kaarlo Tuominen opetti Jesselle aina yhtä käyttökelpoisen sivistyssanan ”perkele!” - tästä huolimatta härmäläiset mitaliuroot jätetään taas kerran tyyten mainitsematta, yllätys yllätys. Owensin olympialaisia edeltävänä vuonna hyppäämä pituustulos 813 säilyi sitten maailmanennätyksenä vaivaiset 25 vuotta. Jason Sudeikis, Eli Goree, Shanice Banton, Carice van Houten (Leni Riefenstahl), William Hurt, David Kross (Luz Long), Jonathan Higgins, Tony Curran, Amanda Crew, Barnaby Metschurat (Göbbels).



© Columbia Pictures/LD Entertainment/Affirm Films/Patrick Aiello

Risen

Risen

Kevin Reynolds 2016 draama

* * * ½

33 AD, Jerusalem. Roomalainen kenturio Clavius (Joseph Fiennes) saapuu prefekti Pontius Pilatuksen (Peter Firth) käskystä henkilökohtaisesti toteamaan "juutalaisten kuninkaaksi" kutsutun miehen (Cliff Curtis) juuri äskettäin ristiinnaulitsemisen myötä koittaneen kuoleman. Hän antaa luvan vainajan läheisille oman uskontokunnan perinteiden mukaiseen hautaamiseen, mutta samalla olisi tarkoitus varmistaa että tuo viimeinen leposijansa myös pysyisi koskemattomana eikä mitään etukäteen ennustettuja "ylösnousemuksia" tapahtuisi: ilman sionistien odottamia messiaitakin nämä seudut kun olivat ihan riittävän levottomia jatkuvine mellakoineen ja kansannousuineen... Miellyttävän realistisesti ja "maallisesti" etenevä näkemys Jeesuksen resurrektiosta sekä siitä miten ainakin yksi miehittäjien edustaja joutui vääjäämättömien todisteiden edessä uskomaan omia silmiään. Niistä puheen ollen, perinteisten sinisten (Jeffrey Hunter, Max von Sydow, Willem Dafoe...) sijaan nyt joudutaan tyytymään Curtisin tummanruskeisiin (heh) mikä tietenkin oikeasti ihan yksi ja sama, mutta se kyllä harmittaa miten vähän Fiennesilla on kysyttävää Jumalan Pojalta kun kerrankin tilaisuus koittaisi... Tom Felton, Maria Botto (Maria Magdaleena), Stewart Scudamore (Pietari), Stephen Hagan, Luis Callejo, Andy Gathergood, Richard Atwill, Antonio Gil.



© Lucasfilm/Walt Disney Pictures/Allison Shearmur/Stereo D

Rogue One

Rogue One

Gareth Edwards 2016 scifi/seikkailu/toiminta

* * * * ½

Pahan Keisarin ja sithlordi Darth Vader’in (äänenään edelleen James Earl Jones) johtaman Imperiumin joukot laskeutuvat Lah’mu -planeetalle ja Galen Erso -nimisen (Mads Mikkelsen) miehen isännöimälle maatilalle. Aseistautunut ryhmä ilmoittaa komentajansa kenraali Krennic’in (Ben Mendelsohn) suulla että kyseinen ex-aseinsinööri lähtisi mukaansa hyvällä tai pahalla viimeistelemään universumin mahtavimman tuhoaseen Kuoleman Tähden käyttövalmiiksi. Sanojen vahvistukseksi vaimonsa (Valene Kane) tulee lyhyen kärhämän yhteydessä ammutuksi, mutta noin 8-vuotias tytär Jyn (Beau Gadsdon) pääsee sentään pakenemaan vaikutusvaltaisen palkkasoturi-pomon Saw Gerrera’n (Forest Whitaker) suojelukseen. Vuosia myöhemmin nuoreksi naiseksi kasvanut neito (Felicity Jones) ajautuu odotetusti Imperiumia vastaan taistelevien kapinallisten leiriin, silti omin motiivein ja kehenkään luottamatta… Kyseessä siis kertomus siitä miten ja keiltä onnistui Kuoleman Tähden piirustusten varastaminen juuri ennen episodi IV:n (”A New Hope” 1977) tapahtumia, ja tuokin muassaan todellisen raikkaan tuulahduksen maailman suosituimpaan saagaan tämä ns. Star Wars Anthology -trilogian lähtölaukaus - kaikessa synkkyydessään, ja vaikkei tehosteiltaankaan häviä mahtavuudessa yhtään niin näitäkin nyt ymmärretty käyttää harkitummin (verrattuna erityisesti 1999-2005 ilmestyneisiin episodeihin 1-3). Uusi sankarileidi Jones pesee ”The Force Awakens”in (2015) kaamean (yhdeksän vuotta nuoremman) Daisy Ridley’n vasemmalla kädellä, ja tunnelma nostettu muutenkin aivan eri tasolle tuosta surkeaan hassutteluun sekä kömpelöihin juonikäänteisiin sortuneesta tekeleestä. Sai kritiikkiä CGI-käsitellyistä hahmoistaan kuten Peter Cushing’in kuvernööri Tarkin’ista (Guy Henry) ja Carrie Fisher’in prinsessa Leia’sta (Ingvild Deila), mutta vaikka kai nuo saattavat joidenkin mielestä edesmenneiden uraa ja muistoa halventaa niin eipä minua haitanneet yhtään - eivätkä loukkaa, hehe... Diego Luna, Alan Tudyk (K-2SO), Donnie Yen, Wen Jiang, Riz Ahmed, Jimmy Smits.


Rules Don't Apply

Rules Don’t Apply

Warren Beatty 2016 draama

* *

Reilu viiskymppinen miljardööri Howard Hughes (Beatty) on 1950-luvun loppupuolella edelleen vaikutusvaltainen moguli niin elokuva-alalla kuin lentoliikenne-bisneksissäkin, mutta samalla yhä enemmän eristäytyvä ja käytökseltään arvaamaton. Vasta juuri ja juuri teini-iän ohittaneita näyttelijänurasta haaveilevia tyttöjä kutsutaan toki siinä missä ennenkin kasapäin Hollywoodiin koekuvauksiin Hughesinkin studiolle, heidän joukossaan Marla Mabrey (Lily Collins) äitinsä (Annette Bening) kera. Nuori limusiininkuljettaja Frank (Alden Ehrenreich) ihastuu välittömästi siveelliseen mutta määrätietoiseen neitoseen… Beattyn ukon taas yksi ”tragikoominen” hahmotelma kärsii pinnallisesta ja kaavamaisesta etenemisestään, vaikeuttaen niin tarinaan kuin henkilöihinsäkin kiinnittymistä – eikä asiaa auta ihmisten mielialojen kovin itsetarkoituksellisen makuinen heittelehtiminen ääripäästä toiseen yhden ja samankin kohtauksen aikana. Ilmapiiriä korostaa entisestään runsaslukuisen veteraaniosaston vain vilaukselta näyttäytyminen: Martin Sheen, Paul Sorvino, Steve Coogan, Ed Harris, Dabney Coleman, Amy Madigan… Pisteenä iin päälle muuten niin säntillisen neitsyt-Collinsin ”samppanjapohjaisen hairahduksen” tuottama muisto (Evan O’Toole), jonka tämä sitten taluttaa 4,5-vuotiaana täysin erakoitunutta Beattya tapaamaan: ”isänsä poika” varmasti juu, mutta kukaan ikäisensä ei silti never ever käyttäytyisi nähdyllä tavalla kyseisessä tilanteessa. Matthew Broderick, Alec Baldwin, Haley Bennett, Taissa Farmiga, Oliver Platt, Candice Bergen, Marshall Bell.


Run Hide Fight

Run Hide Fight

Kyle Rankin 2020 jännitys/rikos

* ½

Zoe Hull (Isabel May) on ‘poor white trash’ -statuksellaan lukionsa väheksytyintä kaartia nörttien ja muiden ”friikkien” ohella, mutta muuten varsinainen kovanaama metsästäjä-isänsä (Thomas Jane) tyttärenä. Ja huolimatta traumaattisesta lähimenneisyydestään äidin (Radha Mitchell) äskettäisen poismenon myötä asian saavat tuta myös kouluunsa hyökkäävä neljän aseistautuneen sekopään (Eli Brown, Cyrus Arnold, Britton Sear, Catherine Davis) ryhmä... Näin vakavan sekä jatkuvasti ajankohtaisen aiheen pilaaminen mahdottomuuksilla ja ärsyttävyyksillä sitäkin anteeksiantamattomampaa: miksi nyt kuitenkaan oikein nätti ja fiksu May hengailisi ainoastaan osavaltion rumimman jätkän (Olly Sholotan) ja läskin (Shelby Mayes) kera? Ja samaan hengenvetoon miksi tapporyhmän äärimmäisen terävä-älyisen pomon (Brown) kaverit (ja rakastaja!) olisivat moisia täydellisen epäluotettavia idiootteja? Miten poliisilta kesti vähintään 20 minuuttia ehtiä paikan päälle kymmenien hätäpuheluiden jälkeenkin? Ja vaikka psykopaattien pakettiautossa näyttäisi olevan räjähdysainetta parin beirutin verran niin lopputulema umpisäälittävä tusahdus... Ikävää erityisesti pääosan vähän kuin Jennifer Lawrence’n nuoremman version sekä tuttujen veteraanien (Treat Williams, Barbara Crampton) puolesta. Kenneisha Thompson, Zachary Le Vey, Cindy Vela.


The Shallows

The Shallows

Jaume Collet-Serra 2016 jännitys

* *

Nuori Nancy-niminen teksasilaisnainen (Blake Lively) haluaa päästä kokemaan äskettäin edesmenneen äitinsä kunniaksi vielä kerran syrjäisen meksikolaisrannan tarjoamia muistoja ja samalla viettämään rentouttavan lomapäivän lempiharrastuksensa surffauksen merkeissä. Pari paikallistakin jäbää (Angelo Josue Lozaeno Corzo, Joseph Salas) maisemissa pyörii mutta onneksi varsin harmittomasti, sen sijaan silkaksi painajaiseksi homman tekee ennen pitkää lähistöllä kelluva valaanraato ja tätä apajaansa raivokkaasti vahtiva valkohai… Odotetut lievemmät epäuskottavuudet huipentuvat jopa ”Tappajahai”-leffojen (1975-) loppuratkaisuja mahdottomampaan onnenpotkuun – ei sillä etteikö jonkun missimallivartaloisen Livelyn päätös lähteä yksikseen hengailemaan vartioimattomalle meksikolaisbiitsille kuulostanut alunperinkin itsemurhamissiolta, ilman mitään ihmissyöjäpetojakin… Óscar Jaenada, Brett Cullen, Sedona Legge.


Shepherds And Butchers

Shepherds And Butchers

Oliver Schmitz 2016 draama/rikos

* *

Etelä-Afrikka 1987. Nuori vanginvartija (Garion Dowds) ampuu vapaa-ajallaan takaa-ajon jälkeen seitsemän Mini-Vanin kyydittämää ja häneen melkein törmännyttä mustaa miestä pistoolillaan kuoliaaksi. Tällaisesta joukkomurhastahan seuraa tavanmukaisesti automaattinen kuolemantuomio, mutta puolustusasianajaja Johan Webber (Steve Coogan) yrittää vakuuttaa nuorukaisen traumatisoituneen työssään nimenomaan kuolemanselli-osastolla... Fiktiivinen ja jo itse rikoksensa suhteen liioiteltu yhden asian sanomaelokuva, eikä tuo tekijäkään voisi enempää ”pojummalta” näyttää. Hurmahenkisyyden piikkiin menee varmasti sekin miten uhrien ihonväriin eivät lakimiehet puutu keskusteluissaan kertaakaan (1980-luvun E-Afrikassa siis) – mainiten ainoastaan ettei ”kukaan voi tämmöisestä rangaistuksetta selvitä, paitsi jos on poliisi”... Niin? Rankan yksityiskohtaiset mutta liukuhihnamaiset hirttotapahtumat eivät tee isompaa vaikutusta tuntemattomaksi jäävien ja samannäköisten uhriensa myötä (tiedä vaikka lastenmurhaajia kaikki), mutta Mandela laittoi sitten lopullisen pisteen touhulle valtaan tultuaan 1995. Sitä olen kuitenkin asiaan liittyen miettinyt, että eikö kuolemaantuomittujen viimeinen toive voisi jonkun sapuskan lisäksi olla riittävä annos huumaavaa ainetta kehoon? Andrea Riseborough, Marcel van Heerden, Deon Lotz, Robert Hobbs, Inge Beckmann, Carel Nel.


Silence

Silence

Martin Scorsese 2016 draama

* *

1640-luku. Kaksi nuorta portugalilaista jesuiittapappia (Andrew Garfield, Adam Driver) vaatimalla vaatii kirkkonsa kardinaalilta (Ciarán Hinds) matkustuslupaa Japanin eristyneeseen saarivaltioon, jonne takavuosien oppi-isänsä nimeltä Ferreira (Liam Neeson) oli aikanaan kadonnut – eli todennäköisesti tullut murhatuksi suurinpiirtein kaikkien kohtalotovereidensa tapaan vihamielisten ja omista perinteistään tiukasti kiinni pitävien paikallisten toimesta. Mutta asiaan olisi toki hyvä saada vahvistus, ja jospa sittenkin onnistuttaisiin kristinuskon levityksen osaltakin edes vähän edellisvuosia menestyksekkäämmin... Ensimmäinen ajatus leffan alussa tietenkin se, mitenkähän mahtavat pääosien vähemmän lahjakkaina pitämäni ’Spider-Man’ ja ’Kylo Ren’ selviytyä – ja toki ihan siedettävästi sentään, koska Scorsese. Asiallinen ja traaginenkin, mutta ylipitkä ja alusta loppuun päällehyökyvän masentava tapaus jatkuvia marttyyrikuolemia todistellessa. Tadanobu Asano, Issei Ogata, Shin’ya Tsukamoto, Yoshi Oida, Yôsuke Kubozuka.



© Endgame/Vendian/Krautpack Entertainment/Open Road Films

Snowden

Snowden

Oliver Stone 2016 draama/rikos

* * * ½

Yhdysvaltain Keskustiedustelu- ja Kansallisen turvallisuuspalvelun nuori ohjelmoija Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) tekee toistaiseksi 2010-luvun kohauttavimman tempun julkistaessaan maanpakolaisuutensa (Hong Kongista Moskovaan) yhteydessä tulenarat tietonsa medialle, koskien Amerikan arveluttavia metodeja mitä tulee omienkin kansalaistensa tarkkailuun... Modernin ajan 'Daniel Ellsberg'in (ns. "Pentagonin papereiden" julkistaja 1971) tarina Stonen rautaisella ammattitaidolla toteutettuna - aivan erityisesti jäi mieleen se hallituksen pomomiehen (Rhys Ifans) "isoveli valvoo, nyt ja ikuisesti" -kohtaus metrien kokoisena seinältä tuijottaessaan ja pääosaheppua grillatessaan. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan pidä viimemainittua sen enempää sankarina kuin petturinakaan, johtuen lähinnä paljastustensa merkityksettömyydestä: saa olla nykyaikana melkoinen taukki jos ei tajua tällaisten vilunkipelien olemassaolon itsestäänselvyyttä kaikkien niiden valtakeskittymien kohdalla jotka sellaisiin pystyvät. Ja niin kauan kuin maailma jakaantunut peruuttamattomasti eri heimokuntiin on kyseessä välttämätön paha. Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Timothy Olyphant, Nicolas Cage, Ben Schnetzer, Lakeith Stanfield, Scott "Clintin poika" Eastwood, Joely Richardson, Ben Chaplin. Myös itse "juhlakalu" tekee lopuksi cameon.



© BRON Studios/Unanimous Entertainment/Stage 6 Films/Netflix

Special Correspondents

Special Correspondents

Ricky Gervais 2016 komedia

* * *

Paikallisen newyorkilaisen radioaseman ”tähti”toimittaja Frank Bonneville (Eric Bana) on varsinainen vilunkitemppujen mestari, mitä tulee niin kohujuttujen löytämiseen kuin niitä jopa omasta päästään tuottamiseen - mutta ikävä kyllä pomonkin (Kevin Pollak) mitta jo lopullisesti täyttynyt miehen puuhasteluihin, antaen kuitenkin vielä viimeisen mahdollisuuden. Vaan sitten kun teknikkonsa Finch (Gervais) kadottaa parivaljakon passit juuri ennen reportaasimatkaa sisällissodan partaalla horjuvaan Ecuadoriin on edessä kaikkien aikojen vedätyksen paikka... Yllättävän hallittu journalistihupailu tähän asti vähemmän leffarintamalla vakuuttaneelta Gervaisilta - Banan, Pollakin, sympaattisen naapurikahvilan latinopariskunnan (America Ferrera, Raúl Castillo) sekä erityisesti kuolemakseen kyllästyneen vaimon Vera Farmiga’n tarjotessa mainiota sivustatukea. Koko tuo lopun Ecuador-seikkailu (miksi paikallisasemalta porukkaa ylipäätään noille leveysasteille lähetettäisiin?) meni kyllä sitten jo turhan överiksi, mutta ehkei sekään niin paljon kuin olisi olettanut. Kelly Macdonald, Benjamin Bratt.


Spectral

Spectral

Nic Mathieu 2016 scifi/toiminta/kauhu

* * ½

Venäjän rajanaapurissa käydään taas sisällissotaa, tällä kertaa Moldovassa. Myös amerikkalaiset ovat erikoisjoukkoineen sotkeentuneet kärhämään, mutta sissikapinallisten sijaan heidän päävastustajakseen ilmaantuu vain älylasien läpi näkyvät aavemaiset "alienit" jotka kykenevät tappamaan pelkästään koskettamalla välittömästi. Tärkeimmäksi yksittäiseksi palaseksi tässä taistelussa nousee mainittujen optisten laitteiden kehittäjäguru nimeltä Clyne (James Badge Dale)... Keskivertoa sujuvampi ja samalla teknisiin aspekteihin panostuksellaan "uskottavampi" scifitoiminta. Silti hieman liian helposti käy noilta olioilta ihmisten lahtaaminen (Sormus-trilogian "Kuninkaan paluun" (2003) aavesoturit mieleentuovasti) kuten myös taistelujoukoilta uusien vasta-aseiden lennosta rakentelu aina kun sellaisia tarvitaan - eli käytännössä alusta loppuun. Emily Mortimer, Max Martini, Bruce Greenwood, Clayne Crawford, Gonzalo Menendez, Ursula Parker.


Split

Split

M. Night Shyamalan 2016 jännitys

* * ½

Multipersoona-skitsofreniasta kärsivä Kevin (James McAvoy) kidnappaa kolme teinityttöä (Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson, Jessica Sula) ja vie "kotipesäänsä" eli omistamaansa kokonaiseen kellaritilaan varastohuoneineen, kapeine käytävineen ja putkistoineen. Miehen yhtämittaiset hahmovaihdokset (mm. 9-vuotiaaksi pojaksi) antavat kuitenkin kaapatuille lisäaikaa tehdä omia suunnitelmiaan ennenkuin pahempaa tapahtuu - samoin Kevinin lähes päivittäiset käynnit iäkkään psykiatrin tri Fletcher’in (Betty Buckley) vastaanotolla… Kaipa tätä jonkinlaisena ”Shyamalanin comebackina” voi pitää koukuttavimpana teoksenaan sitten ”Signs”in (2002), tuttuine perusvikoineenkin: melkein jokaiseen kohtaukseen pitänyt edelleen sisällyttää joku ylinokkela piirre tai juonivihje, mikä ei estä asianosaisten yhä epäuskottavampia ratkaisuja loppua kohti. Ja sinänsä mieleenjäävän roolin tekevä, persoonallisen kaunis Taylor-Joy kohtalotovereineen olisi voinut edes keskustella mm. kylpyhuoneen peilin sekä lasisten hammasmukien käytöstä aseina mahdollisessa yllätyshyökkäyksessä pienikokoisen kaapparinsa kimppuun jne. Myös edellämainitun painolastiksi sälytetyt lapsuusajan (Izzie Coffey) traumat hyväksikäyttöineen tarpeettoman rankkaa lisädraamaa. Brad William Henke, Sebastian Arcelus, Neal Huff.


Star Trek Beyond

Star Trek Beyond

Justin Lin 2016 scifi/seikkailu/toiminta

* * ½

Naispuolinen humanoidi (Lydia Wilson) lähettää pelastuskapselistaan hätäviestin valtavalle Yorktowniksi nimetylle avaruusasemalle: aluksensa on joutunut tekemään pakkolaskun viereiselle Altamid-planeetalle itsensä leijuessa "jumissa" tähtisumussa sijaitsevan meteoripilven keskellä. Kuten odottaa sopii James T. Kirk (Chris Pine) kera uskollisen USS Enterprisen miehistönsä ilmoittautuu pelastusretkikunnaksi, tietämättä että kyseessä onkin pahan Krall-nimisen sotalordin (Idris Elba) juoni mikä tulee nopealla aikataululla vaarantamaan koko liittovaltion tulevaisuuden... Periaatteessa samaa hyväksi havaittua startrekki-tavaraa kuin tähänkin asti, mutta sittenkin hieman vaisumpitunnelmaiset fiilikset jättäen: erityisesti kaikki toiminta tuon planeetan pinnalla jopa tylsähköä seurattavaa, jos kohta eeppiset avaruustaistelut kompensoivat toki mukavasti. Ohjaajana Lin ja tuottajana Jung, siitäkö lie kiikastaa? Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Sofia Boutella, Joe Taslim, Shohreh Agdashloo.



© Warner Bros./Malpaso Productions/Village Roadshow Pictures

Sully -uroteko Hudson-joella


Sully

Clint Eastwood 2016 draama

* * *

Lentokapteeni Chesley 'Sully' Sullenberger (Tom Hanks) tekee lintuparven murskaamista moottoreistaan huolimatta onnistuneen pakkolaskun matkustajakoneellaan Manhattanin ja New Jerseyn väliä halkovaan Hudson-jokeen 15.5.2009, synnyttäen taas yhden amerikkalaisen sankaritarinan - siis kaikkien muiden paitsi lentoturmatutkinta-lautakunnan mielestä... Pätevästi rekonstruoitu kuvaus todellisesta ihmepelastumisesta niin kerronnallisesti kuin itse tapahtumankin osalta, sikälikin että kyseinen tuhoon tuomittu lentohan kesti kokonaisuudessaan vain alle seitsemän minuuttia. Pientä ylidramatisoinnin makua ei toki siltikään voi täydelleen välttää, erityisesti mitä tulee tuohon suorastaan inkvisitio-henkiseen lautakuntaan sekä vaimon (Laura Linney) kanssa käytyihin puhelinkeskusteluihin. Aaron Eckhart, Mike O'Malley, Anna Gunn, Jamey Sheridan, Holt McCallany, Sam Huntington, Christopher Curry, Molly Hagan, Brett Rice, Michael Rapaport.


Tarzanin legenda

The Legend Of Tarzan

David Yates 2016 seikkailu/toiminta

*

1880-luku, Lontoo. Sir John Clayton (Alexander Skarsgård) päättää Williams-nimisen (Samuel L. Jackson) amerikkalaislähettilään maanittelun seurauksena palata lapsuus- ja nuoruusmaisemiinsa keskiseen Afrikkaan Jane-vaimonsa (Margot Robbie) kera, sillä pahat riistäjä-eurooppalaiset (lähinnä belgialaiset) aikovat entistäkin tehokkaammin orjuuttaa koko Kongon alueen asujaimiston ja ryöstää maan rikkaudet omiin tarkoitusperiinsä häikäilemättömän liikemiehen Leon Rom’in (Christoph Waltz) kanssa yhteistyössä… Hämmentävän tylsä versiointi lukemattomia kertoja aikain saatossa filmatun viidakkosankarin seikkailuista niin juoneltaan, tapahtumiltaan, kameratyöltään kuin henkilöhahmoiltaankin. Ilmeettömän ja muutenkin nössön (häviää joka matsin apinoille kun ei veistä halua käyttää) päähepun missio ”pelastaa” eläinystävineen joku kehitysmaa ei yksinkertaisesti kiinnosta, muiden kummallisuuksien ihmettelyn ohessa: miksi noita kaappareita kohti ammuskellaan täysin holtittomasti vaikka kuljettavat kai juuri tämän estämiseksi panttivankeja mukanaan (mm. Janea)? Mikseivät Tarzan ja muutenkin uupumuksen partaalla roikkuva Williams tee matkaa niillä norsuilla ainakin muiden eläinten taholta uhkaavat vaarat välttääkseen? Ja vaikka Clayton/Tarzan ehtinyt viihtyä Lontoon sivistyksessä jo ties miten pitkään niin on sitten myös viidakossa heti kuin kotonaan... Siihen päälle vielä muka-omaperäiset leikkaus- ja kamerakulma-ratkaisut sekä ulkonäöltään historian vaatimattomin Jane niin soppa on valmis. Djimon Hounsou, Ben Chaplin, Jim Broadbent, Simon Russell Beale.



© Paramount Pictures/Bad Robot/Spectrum Effects

10 Cloverfield Lane

10 Cloverfield Lane

Dan Trachtenberg 2016 jännitys/scifi

* * *

Nuori sanfranciscolainen Michelle (Mary Elizabeth Winstead) tekee päätöksensä ja jättää entisen elämänsä asuntoineen sekä poikaystävineen niille sijoilleen, lähtien ajelemaan itään päin autollaan. Radiosta kantautuu pitkin matkaa epämääräisiä uutisia epidemian lailla leviävistä sähkökatkoksista, kunnes yht’äkkiä Michellen auto paiskautuu rajusti tien poskeen. Jonkin ajan kuluttua nainen herää patjalta vieraan talon kellaritilasta ja vaikka vammansa tuntuvatkin asiallisesti hoidetulta, on hänet samalla myös kytketty seinään kiinni ja jätetty lukitun oven taakse. Pian kaappaajansa paljastuu olevan muuan kuusikymppinen Howard-niminen mies (John Goodman), joka ilmoittaa ettei ulos ole menemistä ainakaan vuoteen-pariin tuntemattoman tahon suorittamasta kaasuhyökkäyksestä johtuen… Otteessaan pitävä kidnappaustrillerin ja harmageddonin yhdistelmä keskimääräistä terävä-älyisemmän kolmikkonsa Winstead-Goodman-John Gallagher Jr ansiosta. Tosin ”War Of The Worlds” -loppunsa kohoaa jo aikalailla ylettömiin sfääreihin todelliseksi supersankarittareksi äityvän pääosaneidon myötä, onneksi tätäkin kompensoidaan mitat täyttävällä CGI:lla. Vaan mikäs noita varsin aggressiivisilta vaikuttavia alieneita esti taloihin sisään tunkeutumasta, ja se pelätty kaasupilvikin hajoaa näköjään jo noin viidessä minuutissa täysin vaarattomaksi… Bradley Cooper’ia kuullaan yhden puhelinsoiton verran poikakaverin ominaisuudessa.


13 Hours

13 Hours

Michael Bay 2016 toiminta

* * ½

Kertomus Yhdysvaltain erikoisjoukkojen 13:sta kriittisestä tunnista heidän yrittäessään ensin pelastaa maansa suurlähettilästä (Matt Letscher) hyökkäyksen kohteeksi joutuneen lähetystönsä tulimeren keskeltä, ja sen jälkeisestä puolustustaistelusta piiritettynä CIA:n rakennuskompleksiin Libyan Benghazissa 11.-12.9.2012... Erityisesti tuon yöllisen infernaalisen tulitaistelun osalta (muistuttaen elävästi kuin vanhojen länkkäreiden "intiaanit piirittää linnaketta" -kohtauksia) säväyttävä tositapahtuman kuvaus, enkä pelkkien uutistiedotusten perusteella ollut koskaan edes tajunnut miten laajamittaisesta konfliktista olikaan kyse: eli melkeinpä "mogadishuksi" meni taas kerran! 'Body count'inkin puolesta saatu homma lähestulkoon kohdalleen (4 vs. noin 100), sitäpaitsi ne parikin eliittitaistelijaa oikeastaan vain kehnomman säkän myötä eli kaukaa ammuttujen kranaattien uhreiksi joutuneina. Baylle tyypilliset ylidramaattiset tunnekalastelut pilaavat kuitenkin taas hommaa oleellisesti. John Krasinski, James Badge Dale, Pablo Schreiber, David Denman, Dominic Fumusa, Max Martini, Alexia Barlier, David Costabile, Peyman Moaadi, Toby Stephens.


Transpecos

Transpecos

Greg Kwedar 2016 rikos/draama

* *

Texasin-Meksikon rajalla vartijakolmikon (Johnny Simmons, Gabriel Luna, Clifton Collins Jr.) huoleton päivystysvuoro saa dramaattisen käänteen, kun ensin väkisin eteläpuolelle yrittänyt huumekuski tulee ammutuksi ja sitten myös yksi porukasta paljastuu kartellin ”ostamaksi” mieheksi... Lupaavan alun jälkeen homma lässähtää valitettavan pitkäpiimäiseksi ja tapahtumaköyhäksi vaelteluksi pitkin erämaita, ikuisuuksia kestävine moraalipulinoineen - myös hahmojensa tekemisten ollessa uskottavuudeltaan koko ajan erittäin kyseenalaista. Will Brittain, Alma Martinez, Julio Oscar Mechoso.


Triple 9

Triple 9

John Hillcoat 2016 rikos/jännitys/toiminta

* * ½

Kaksi Atlantan poliisivoimiin kuuluvaa rikosetsivää (Anthony Mackie, Clifton Collins Jr.) on liittoutunut rikolliskolmikon (Chiwetel Ejiofor, Aaron Paul, Norman Reedus) kera tehtaillen virallisen työnsä ohessa mm. pankkiryöstöjä venäläismafian laskuun. Seuraavaksi aiottu isku peräti Kansallisen turvallisuuden arkistoihin onkin sitten sen verran vaativampi keikka että siinä tarvitaan jo poliisin ampumisesta ilmoittavaa ns. ’999’-koodia, millä huijattaisiin kaikki kynnelle kykenevät partiot väärään osoitteeseen... Intensiivisen sähäkästi etenevä muttei sittenkään ”paha poliisi” –genren osalta erityistä uutta sisältävä rikostrilleri, tuoden monessa kohtaa ennen kaikkea ”The Departed”in (2006) mieleen. Kovaa kaartia riittää näyttelijäpuolella, mutta jopa esim. aina mainion Woody Harrelson’in rooli nyt melkoisesti ylikirjoitettu. Casey Affleck, Kate Winslet, Gal Gadot, Teresa Palmer.


Tulen morsian

Saara Cantell 2016 draama

* *

Myös Ruotsinmaalla koetaan 1600-luvun loppupuoliskolla melkoinen noitavaino-villitys satoine uhreineen, mikä heijastuu Ahvenanmaan saaristoonkin uuden kuninkaan nimittämän puritaanisen tuomarin (Magnus Krepper) johdolla – siveettömän paikallisen pastorin (Claes Malmberg) kuiskiessa korvaansa omia synkkiä juoniaan edistäviä satuja. ”Lisäbensaa liekkeihin” tarjoilee 16-vuotias söpöliini ja perheen palvelijatar Anna Eerikintytär (Tuulia Eloranta) seksuaalisen heräämisensä pauloissa ja miehentuskissaan… Viimemainittuun näyttelijälahjoiltaan vajavaiseen pääosaneitoon kapsahtaa vahvimmin tämä haukotuttavan yllätyksittä etenevä historiakatsaus – erityisesti mitä kiireisen nopeatahtiseen ja epäselvään ulosantiinsa tulee (ja miksi tässä kukaan puhuisi suonea?). Jonkinlaista epookintuntua saisi näihin aina sisältyä myös maisemakuvaukseltaan, nyt pyöritään samojen rakennusten ympärillä koko puolitoistatuntinen. Lauri Tanskanen, Kaija Pakarinen, Antti Reini, Elin Petersdottir, Sonja Halla-aho, Johanna af Schultén, Pirkko Hämäläinen, Maria Sid.


Underworld: Blood Wars

Underworld: Blood Wars

Anna Foerster 2016 kauhu/toiminta

* *

Loputtomantuntuiselle karkumatkalle pakotettu vampyyri-klaanin Kuolemanjakaja Selene (Kate Beckinsale) jää liikennetunnelissa taas yhden ihmissusiryhmän asettamaan ansaan - onneksi paikalle osuu avustamaan myös toinen supervampyyri eli vanhaan verenimijäsukuun kuuluva David (Theo James), ja yhteistuumin tehdään tästäkin hukkalaumasta selvää. Viimemainittujen käskijäksi kohonneelle hybridi Mariukselle (Tobias Menzies) tämä on kuitenkin vain yksi pieni takaisku pääsuunnitelman etenemisessä: tarkoituksena olisi viime kädessä kaapata Selenen jäljettömiin kadonnut, huippuarvokkaan veren omaava tytär Eve… Jo viidenteen osaansa ehtinyt hirviösota (2003-) tarjoaa toki edelleen sitä tutun turvallista verenroiskeista tehosterallia mitä tähänkin asti ja täyttää siinä mielessä (vähät) odotukset, mutta yhtä varmasti myös jatkuvat itseään toistavat yhteenotot sekä aina jonkin uuden ”superhybridi-piirteen” tuottamat muka-yllätykset saavat kaiken ajatuksenjuoksun hyytymään katsojankin päässä minkäänlaisen koukuttavan jännityksen sijaan. Mietinnän paikka siinäkin että vaikka vampyyrien puolellehan näissä yleisöä ohjataan, niin keiltäs olennoilta hekin mahtavat ravintonsa (=verensä) edelleen imeä - ja entäpä sitten noiden ”kuolemattomien” jälkikasvun vanhenemisen biologia/aikataulu? Lara Pulver, Charles Dance, James Faulkner, Peter Andersson, Clementine Nicholson, Bradley James, Daisy Head.


5. aalto

The Fifth Wave

J Blakeson 2016 scifi/toiminta

* ½

Valtava UFO ilmestyy Ohion osavaltion ylle. Ensin se katkaisee kaikki energianlähteet, sitten ryhtyy pienentämään massoittain ihmiskuntaa tulvien ja virusepidemian muodossa - kunnes "neljäntenä hyökkäysaaltona" avaruusvieraat soluttautuvat maan asukkien ruumiisiin murhaten koskemattomat aina tavatessa. Amerikan armeija alkaa puolestaan harjoituttamaan jäljelläolevasta lapsi- ja teiniväestöstä taisteluyksiköitä muutamien kymmenien kilometrien päässä sijaitsevassa tukikohdassa, jonne myös nuori Cassie (Chloë Grace Moretz) tekee matkaa henkensä kaupalla pikkuveljensä (Zachary Arthur) löytääkseen... Kuuluu niiden lukemattomien alieninvaasio-juttujen sarjaan, joissa aggressiivisten muukalaisten logiikasta ei ymmärrä hölkäsen pölähtävää. Siis oliko noita aluksia vain tuo yksi? Ja toteutettiinko kaikissa maailman muissakin armeijatukikohdissa tätä samaa mahdollisimman hidasta ja monimutkaista suunnitelmaa? Miksi Moretz kirjoittaa päiväkirjaansa alieneiden tarkoituksena olevan viedä ensimmäiseksi ihmisyytemme, kun ovat jo sitä ennen ihan muilla keinoin tappaneet noin 95% koko populaatiosta? Mukavaa myös että neitosella oli aikaa edelleen ulkonäöstään huolehtia (esim. kynsiään lakkailla) keskellä maailmanloppuakin... Silti siirtymisensä lapsitähdestä nuoren naisen rooliin tuntuisi sujuneen suht kitkattomasti, toivottavasti valitsee jatkossa elokuvansa vain vähän huolellisemmin... Nick Robinson, Alex Roe, Liev Schreiber, Ron Livingston, Maria Bello, Maggie Siff.


Vuosisadan naiset

20th Century Women

Mike Mills 2016 draama

* ½

V.1979. 15-vuotias Jamie (ohjaajan ’alter ego’ Lucas Jade Zumann) yrittää kasvaa, oppia ja löytää samalla omaa identiteettiään kolmen naisen ”loukussa”: liberaali äitinsä Dorothea (Annette Bening), naapurin hieman vanhempi tyttökaveri-vaan-ei-heilansa Julie (Elle Fanning) sekä alivuokralaisena asuva ja samoin yhä tietään hakeva kaksvitonen Abbie (Greta Gerwig)… Niitä vauhdikkaasti eteneviä muisteloelokuvia joissa kyllä päällisin puolin tapahtuu koko ajan kaikenlaista mutta oikeasti niin tarinaltaan kuin vaikuttavuudeltaan lähestytään absoluuttista nollapistettä: Bening, Fanning & Gerwig oikein sympaattisia kaikki vaan eihän se vielä pelkästään mihinkään riitä, kun yksikään päähenkilöiden kokema asia ei ole millään lailla a) poikkeuksellinen tai b) tunnu täydellisen itsetietoiselta ja harkitulta. Jamielle: täyspäinen isä/isovelihahmokin varmasti auttaisi, mutta koita nyt ihmeessä hankkia edes pari-kolme ikäistäsi jätkäkaveria yhteisten harrastusten nimissä… kun ei ainakaan päällepäin niiden puutteeseen mitään järkevää syytä näy. Harmillisen tyhjänpäiväisiin osiin muutenkin viime vuosina hiipuneen Billy Crudup’in rooli jäi puolestaan jo niin ennätysmäisen turhaksi ja kehittelemättömäksi ettei meinaa uskoa enää mahdolliseksikaan – puhumattakaan siitä yhteiseen pöytään raahatusta kiintiömustasta, joka pääsee muun muassa todistamaan tyttösten mieltäylentävää ruokapöytäjutustelua kuukautisista ja neitsyydenmenetyksistä etc. Joten ainoa kiinnostuksen aihe koko touhussa lepäsi onneksi jatkuvalla syötöllä tarjotussa aikalais(punkrock)musassa. Alison Elliott, Thea Gill, Olivia Hone, Waleed Zuaiter, Curran Walters.

Warcraft: The Beginning

Warcraft

Duncan Jones 2016 scifi/seikkailu/toiminta

* *

Pääosin ihmislajin asuttama Azerothin valtakunta joutuu vakavan uhan eteen, kun paha örkkivelho Gul'Dan (Daniel Wu) onnistuu muinaisen mahtitaian avulla ja kaikkien lähiympäristön elävien olentojen energiaa käyttäen muodostamaan portaalin kahden maailman välille. Omissakin alaheimoissaan kytee kuitenkin jatkuva epäilys vuosisataisten kunniaperinteiden rikkomisesta moisessa sodanlietsonnassa, erityisesti mitä tulee Hallasusi-ratsastajien päällikköön Durotan'iin (Toby Kebbell)... Ihan nättiä historian suosituimman nettiroolipelin (World Of) Warcraftin leffatoteutusta sinänsä, ja yllättävän paljon "henkilösuhde-draamaakin" sekaan siroteltu. Jää silti jotenkin vaisuksi kokemukseksi, ehkä eniten syystä ettei mitään todellista megaboss-vastustakaan oltu varattu loppukliimaksiin: pari lennossa muotoaan hieman muuttavaa petturivelhoa ei riitä. Samoin tarinan vähemmän levoton eteneminen (tutuissa paikoissa/ympäristöissä olisi voinut pitempäänkin viivähtää) ja erilaisten ominaisuuksien mihin itse pelaaminen oleellisesti perustui (hahmojen ammattiluokka, kokemushistoria, panssareiden ja aseiden tehosaldot etc) edes jonkinlainen käsittely olisi tuonut ratkaisevaa lisäfiilistä juurikin Warcraft-veteraaneille. Nyt kiinnitti heti huomion esim. pääsankarin (Travis Fimmel) syöksyminen loppumatsiin avojaloin, kun huonommistakin saappaista saisi sentään sen pienen lisän kaivattua AC:ta...! Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Ben Schnetzer, Robert Kazinsky, Clancy Brown, Ruth Negga, Anna Galvin, Burkely Duffield.


War Dogs

War Dogs

Todd Phiilips 2016 draama/rikos

* *

David Packouz (Miles Teller) on Miamissa hehkeine vaimoineen (Ana de Armas) asusteleva nuorimies, joka etsii kuumeisesti jotain vähän tuottavampaa duunia kuin kokeilemansa hierojan ja liinavaatemyyjän hommat. Sitten David törmää sattumoisin kouluaikojen kaveriinsa, toiseen juutalaisheppuun nimeltä Efraim Diveroli (Jonah Hill) joka kertoo tienaavansa varsin mukavasti aseita kaupittelemalla - eikä aikaakaan kun pojat päättävät lyödä hynttyyt yhteen ja suuntaavat samalla katseensa isompiin afääreihin peräti Yhdysvaltain armeijalle suoritettavien asetoimituksien muodossa. Vaan mitäpä uskaltaisi näistä usein melkoisen riskaabeleista bisneksistä (etenkin kun joudutaan henkilökohtaisesti matkustamaan mitä levottomimpiin maailmankolkkiin) vaimolle kertoa, joka kaiken lisäksi ilmoittaa olevansa pieniin päin… Tosipohjainen ja aikamoisen hämmentävä tarina kahdesta aseiden ”amatööri”lobbarista, nimenomaan ajatellen sitä uskomattomuutta että maailman mahtavimman armeijan mikään operaatio olisi tällaisten nulkkien varassa. Mutta raha puhuu näemmä vahvasti näissäkin ympyröissä, tosin miksi alunperinkään vaatia juuri niiden maiden tuotteita joiden kanssa kaikenmoisia kauppasuhderajoitteita yms? Luotaantyöntävä pääkaksikko kuitenkin jutun heikoin lenkki, näyttelijälahjoiltaan vaatimattoman Tellerin ja loputtoman ahneen läskin Hillin kohtalot eivät pahemmin kiinnostaneet - niinpä myös sukupolvensa näyttävimmästä päästä olevan de Armasin osa ensinmainitun vaimona sai lähinnä säälittelemään puolestaan… Mitähän ne toiset firman työntekijät muuten kauppasivat samalla kuin parivaljakkomme hieroi miljoonadiilejään, vesipyssyjäkö? Bradley Cooper, Kevin Pollak, Patrick St. Esprit, JB Blanc, Gabriel Spahiu, Shaun Toub.


War On Everyone

War On Everyone

John Michael McDonagh 2016 komedia/rikos/toiminta

* *

New Mexicossa Albuquerquessa toimiva etsiväpari Monroe (Alexander Skarsgård) & Bolaño (Michael Peña) on juuri sitä lajia kaksikko, joka ei isoja pisteitä keräisi tosielämässä ja hyvin kyseenalaisesti (ainakin jos minulta kysytään) tekee niin elokuvasankareinakaan - antaen nimittäin piupaut poliisityön säädöksille ja lakikiemuroille, puhumattakaan että olisivat kuulleetkaan jostain vallitsevasta ’pc-kulttuurista’... Hampaat kirskuen kun kuitenkin kykenin nämä hölmön hommat alkuunsa sietämään, niin löytyy poikien johdonmukaisesta syyntakeettomuudesta oma pieni viehätyksensäkin loppua kohti: verta roiskuu ihan ’tarantinosti’, samalla kuin Paul Reiser pätevä kliseisen mutta aina yhtä herkullisen k-piintyneen esimiehen roolissa - ja yleensä rasittava Tessa Thompson’kin yllättävän ok Skarsgårdin tummana ihastuksen kohteena. Lopussa vähän kummastelin, miten The Clashin ”I Fought The Law” -hitti ei saanut muun ohessa varsinaisiksi trivia-tietopankeiksi osoittautuneita amerikkalaispoikia huomauttamaan ”meidän version” (Bobby Fuller Four v.1966) paremmuudesta. Theo James, Caleb Landry Jones, Malcolm Barrett, Stephanie Sigman, David Wilmot, Zion Rain Leyba, Antonio Valdez Jr.


Whiskey Tango Foxtrot

Whiskey Tango Foxtrot

Glenn Ficarra, John Requa 2016 draama/sota

* *

Uutistomittaja Kim Barker (Tina Fey) haluaa ja pääsee toimistohommiin tympääntyneenä raportoimaan paikan päälle Afganistanin sodan tilannetta v.2003 – ja saa huomatakseen miten sekaiset ja vaaralliset olosuhteet kyseisessäkin maassa edelleen vallitsevat huolimatta maailman katseen kiinnittymisestä juuri käynnistyneeseen Irakin invaasioon... Draamallisesti ok mutta senkin osalta täysin yllätyksetön kuvaus valinnanvaraisen muslimivaltion sekasortoisuudesta ja takapajuisesta yhteiskuntakulttuuristaan mm. naisia sortavine taikauskoineen. Huumoriyritelmänsä sitten lähes järjestään lapsellisen typeriä, eivätkä kansainvälisen journalistiporukan väliset seksisuhteet kiinnosta sitäkään vähää: Martin Freeman etenkin sopii nais(ja nyrkki!)sankari-rooliin tasan yhtä huonosti kuin jotkut Bill Murray tai Mike Myers, ja miksi helkkarissa skotlantilainen haluaisi tietää lemmittynsä suosikkihahmon jostain muinaishistoriallisesta jenkkiläisestä farssisarjasta (The Three Stooges) – jotain merkitsevänkin musamaun tai lempiruuan sijaan? Margot Robbie, Christopher Abbott, Billy Bob Thornton, Alfred Molina, Sheila Vand, Josh Charles, Nicholas Braun, Steve Peacocke, Evan Jonigkeit, Scott Takeda.

The Whole Truth

The Whole Truth

Courtney Hunt 2016 rikos/draama

* ½

Nuorta miestä (Gabriel Basso) syytetään rikkaan mutta ilkeämielisen liikemies-isänsä (James Belushi) murhasta, asianajajansa (Keanu Reeves) yrittäessä saada poikaa kertomaan edes jotain sellaista mitä voisi käyttää lieventävänä asianhaarana… Pirteästi käynnistyvä oikeussalidraama etenkin mitä ikipökkelö-Keanuun tulee, mutta lässähtää sitten itse tapauksen ”salaperäisyyksien” sekä henkilöhahmojensa tympeyden osalta täydellisesti – siinä määrin ettei lopussa kiinnosta enää hiukkaakaan kuka teki mitä ja miksi. Renée Zellweger, Gugu Mbatha-Raw, Jim Klock, Richie Montgomery, Christopher Berry.



© Twentieth Century Fox Film Corporation


X-Men: Apocalypse

X-Men: Apocalypse

Bryan Singer 2016 scifi/toiminta

* * *

3600 vuoden takaisessa Egyptissä muuan paholaismaisia voimia omaava kulttilahko valmistautuu pyramidin uumenissa rituaaliin, jossa heidän johtajalleen En Sabah Nur'ille (Oscar Isaac) annettaisiin lähestulkoon kaikkivaltiaan voimat. Kapinoiva kansa ryhtyy kuitenkin viime hetkellä toimeen, aiheuttaen koko rakennelman sortumisen sekä pelätyn noitahallitsijan hautautumisen syvälle maan uumeniin. Vaan sitten v.1983 alkaa samaan aikaan tapahtua dramaattisia asioita niin Kairossa kuin Puolassakin, jonne yksi voimakkaimmista mutanteista eli Magneto (Michael Fassbender) oli vetäytynyt "tavalliseksi" perheenisä-duunariksi menneisyytensä unohtaakseen... Ehkäpä nyt sitten entistäkin enemmän maailmanlopun meininkiä otsikon mukaisesti luvassa, kun hieman "Muumio"-leffatkin (1999-) mieleentuovasti muinainen egyptiläisvelho nousee vuosituhantisesta haudastaan perimään saataviaan. Ihmiskunnan onneksi vastaansa asettuu sentään oma tuttu X-porukkamme erikoisvoimineen mm. tri Xavier'in (James McAvoy), 'Raven'in (Jennifer Lawrence) ja 'Beast'in (Nicholas Hoult) johdolla, eikä ole muuten koskaan tajunnutkaan mitä sanonta "viime hetkellä" edes tarkoittaa ennenkuin on nähnyt tuon 'Quicksilver'in (Evan Peters) pelastamassa koko oppilas- & henkilökuntaa räjähtävästä koulusta... Taattua, hengästyttävää Marvel-kamaa kaikinpuolin - lisäksi jo alkuaikojen Metallican ("The Four Horsemen") sekä Beethoven'in (7. sinfonia op.92) soittelusta pamahtaa puoli tähteä automaattisesti. Rose Byrne, Sophie Turner, Tye Sheridan, Kodi Smit-McPhee, Josh Helman, Lucas Till, Alexandra Shipp, Ben Hardy, Olivia Munn, Tómas Lemarquis. Hugh Jackman'in käväisy 'Wolverine'n hahmossaan lasketaan taas vain minuuteissa, mutta ehtii siinäkin ajassa listiä komppanian verran armeijan erikoisjoukkoja.


Yön eläimet

Nocturnal Animals

Tom Ford 2016 draama/rikos

* * ½

Exhibitionistista performanssitaidetta luova nelikymppinen Susan Morrow (Amy Adams) saa edelliseltä aviomieheltään Edward’ilta (Jake Gyllenhaal) romaanin raakaversion josta tuo exä toivoo rehellistä palautetta. Päällisin puolin aiheena on hätkähdyttävä rikostapaus jossa tavallisen perheenisän (Gyllenhaal) vaimo (Isla Fisher) ja tytär (Ellie Bamber) kidnapataan keskellä yöllistä teksasilaista maantietä, mutta terapeuttisesti tärkeät symboliikat nimenomaan kirjailijalle itselleen suhteessa Susaniin ovat ilmiselvät. Alkaa naisen kipeä muistelumatka menneisyyteen samalla kuin teoksen traagiset käänteet etenevät omaa tahtiaan… Kohtalaisen onnistunutkin tutkimusmatka erään keski-ikäisen naisen sielunelämään, mikä korvaa tuohon kirjatarinaan kiinnittymisen hankaluutta: kolmannet tasot (mm. teatterin/elokuvanteon kuvausten ja taikatemppuesitysten tapaan) kun harvemmin muutoinkaan onnistuvat riittävää vaikutusta tekemään. Sen sijaan alkukohtaus saattaa hyvinkin viedä herkemmältä mieheltä tietyt halut vähintään viikoiksi eteenpäin... Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Armie Hammer, Karl Glusman, Laura Linney, Andrea Riseborough, Michael Sheen.


Z: Amazonin kadonnut kaupunki

The Lost City Of Z

James Gray 2016 draama/seikkailu

* *

Pakottava seikkailunhalu vetää nuorehkoa brittiupseeria Percy Fawcett’ia (Charlie Hunnam) löytöretkeilemään kartoittamattomiin Amazonian viidakoihin uuden vuosisadan käynnistymisen kunniaksi – huolimatta kotiinjäävästä ja toista lasta odottavasta vaimosta (Sienna Miller) sekä matkan lukemattomista vaaroista... En tiedä missä mättää, mutta oikeasti koukuttavaa ja jännittävää Etelä-Amerikan viidakkoseikkailua on ensimmäisen "Predator"in (1987) lisäksi tainnut koko elokuvahistoriassa saada aikaiseksi vain Steven Spielberg ”Kadonneen aarteen metsästäjissään” (1981) sen n. 15 minuutin mittaisen alkujakson ajan. Tässäkin tosipohjaisessa tarinassa olisi ollut mahdollisuuksia vaikka kuinka, mutta ennalta-arvattavan vihamielisten myrkkynuoli-intiaanien varassa taas kerran kaikki todellinen säpinä. Robert Pattinson, Tom Holland, Edward Ashley, Angus Macfadyen, Ian McDiarmid, Clive Francis.



© Walt Disney Pictures/Walt Disney Animation Studios

Zootropolis -eläinten kaupunki

Zootopia

Byron Howard, Rich Moore 2016 animaatio

* * *

Porkkananviljelijä-vanhempien (Don Lake, Bonnie Hunt) Judy-niminen puputyttö (Ginnifer Goodwin) toteuttaa riittävän "isoksi" kasvettuaan - yleisestä vähättelystä huolimatta - kutsumuksensa: hän matkustaa suurkaupunki Zootopiaan ja liittyy poliisivoimiin. Jättimäisten kasvissyöjien ja kissaeläinten joukossa tarjolla ei ole kuitenkaan ensi alkuun kuin parkkipirkon tehtävät, vaikka samaan aikaan paikallisia kuohuttaa lukuisten eläinkansalaisten katoamistapaukset... Jopa yllättävän sujuvaa ja vauhdikasta animaatioseikkailua Disneyn malliin edelleen tarjolla "näinä viimeisinäkin aikoina", taustalla punotun pääjuonenkin ollessa riittävän sekä salamyhkäinen että "vaarallinen". Hieman raskastekoinen kuitenkin tuo tasa-arvo-teemainen sanomapuolensa ("jos nyt sittenkin lähettäisitte mieluummin vaikka tiikeri- kuin pupupoliisin, kiitos!") ja millähän perusteella eläinmaailman infrastruktuuri täysin kuin ihmisten vastaava...? Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate, Nate Torrence, Tommy Chong, J.K.Simmons, Octavia Spencer, Alan Tudyk. Shakira turhimmassa roolissa (kuten tosielämässäkin hehe) laulavana gasellina.



Paras elokuva: Rogue One (Gareth Edwards)

Miespääosa: Tom Hanks (Sully)

Naispääosa: Kirsten Dunst (Midnight Special)

Miessivuosa: Ben Foster (Hell Or High Water)

Naissivuosa: Amy Ryan (The Infiltrator)

Golden Turkey: Tarzanin legenda (David Yates)