Akseli ja Elina
Edvin Laine 1970 draama/sota
Anna
Jörn Donner 1970 draama
* * ½
Nelikymppinen nukutushoitaja-nainen (Harriet Andersson) lähtee kesälomallaan mökkeilemään saaristoon tyttärensä (Maarit Hyttinen) ja kotiapulaisensa (Marja Packalén) kanssa. Naapureikseen he saavat juopon kommunistin ja ex-kansanedustajan (Tapio Rautavaara) sekä tämän hellittämättömän kiihotustilan vallassa huitelevan poikansa (Pertti Melasniemi)... Bergmanilainen kesäleikki, jossa tietenkin myös ihmissuhteita ruoditaan urakalla sen minkä veneilyiltä ja uimareissuilta ehditään. Huomattavasti viihdyttävämpi kuin mainitun ohjaajamestarin oma mökkihöperöinti "Persona –naisen naamio" (1966) sentään, Rautavaaran Tapsakin lähestulkoon onnistuu tässä. Riikinruotsalaisen Anderssonin valinta pääosaan suomenkielisine päälleäänityksineen joka tapauksessa omituinen ratkaisu. Ulf Törnroth, Tapani Perttu.
Aristokatit
The AristoCats
Wolfgang Reitherman 1970 animaatio
* *
Disney'n mittapuulla harvinaisen tylsä ja etenemiseltään tuttuakin tutumpi tarina pariisilaisen kissaperheen matkasta kotia kohti, kun paha hovimestari (Roddy Maude-Roxby) on ensin katit maaseudulle muiluttanut... "Lupsakkaat luppakorvat" (1961) kissaihmisille. Phil Harris, Eva Gabor, Sterling Holloway, Scatman Crothers.
Aseman lapset
Balladi Cable Hoquesta
The Ballad Of Cable Hoque
Sam Peckinpah 1970 western
* *
Keski-ikäinen lännenkulkuri Cable Hoque (Jason Robards) löytää sattumoisin vesilähteen keskeltä aavikkoa ja päättää perustaa paikalle seisahdusaseman. Pian hän saa kavereikseen hehkeän blondin (Stella Stevens) sekä jonkinlaisen saarnamiehen ja seksimaanikon yhdistelmän (David Warner)... Omituinen puolifarssimaisella otteella väritetty, mutta kaikenkaikkiaan kovin tapahtumaköyhä Peckinpah-länkkäri - varsinkin kun vertaa ohjaajan edelliseen infernaaliseen väkivaltaklassikkoon "Hurjaan joukkoon" (1969), eikä edes siitä myös tähän napattu mainio roistokaksikko Strother Martin & L.Q.Jones asiaa paljonkaan paranna. Slim Pickens, R.G.Armstrong, Kathleen Freeman.
Barquero
Bensaa suonissa
Risto Jarva 1970 draama
* ½
Pertti Melasniemi ajaa rallia, Lilga Kovanko istuu kyydissään ja Badding laulaa. Leffan sanoma jos sellaista oli tarkoitus ollakaan jää epäselväksi tässä tarinansa puolesta etanan lailla matelevassa köröttelyssä... Jaa, saatiinhan sittemmin ryömintävauhti moottoriteillekin. Ulf Törnroth, Perttu Näsänen, Matti Ollila, Jorma "Ruutuysi" Pulkkinen, Kaj Rainer, Sirkka Räike, Elina Salo. Sekä muutama aitokin rallihurjastelija Lampisia ja Mäkisiä myöten.
Beyond The Valley Of The Dolls
Beyond The Valley Of The Dolls
Russ Meyer 1970 draama/erotiikka/musiikki/rikos
* ½
Kolmen nuoren kaunottaren (Dolly Read, Cynthia Meyers, Marcia McBroom) bändi matkustaa Kaliforniaan, jossa mahdollisen läpilyönnin lisäksi laulaja-keulakuvaa (Read) odottaa muhkea perintöomaisuus äitinsä äskettäisen menehtymisen johdosta. Pilvi, seksi ja biletys vie kuitenkin nopeasti tyttösten päällimmäiset ajatukset... Satiirinen ajankuvauksensa ei kaikesta potentiaalista huolimatta nouse lähellekään riittävää vaikuttavuutta, osoittaen viimeistään trash-Meyerin kyvyttömyyden ohjaajana - huolimatta siis urallaan ennätysmäisestä budjetista, sirkeäsilmäisestä Playboy-bunny Readista ja lopun charlesmansonmaisesta verilöylystä (mistä tulee mieleen tietysti Sharon Tate, yksi ”Nukkelaakso” (1967) -esiteoksen tähtösistä). Alkupuolen hiluissa esiintyy mm. hittinsä ”Incense And Peppermint” heittävä Strawberry Alarm Clock, kun taas pääosan neitosten itse-soittamattomuus on kättelyssä ilmiselvää umpiamatöörillekin. John Lazar, Michael Blodgett, David Gurian, Edy Williams, Erica Gavin, Phyllis Davis, Harrison Page, Duncan McLeod, Charles Napier.
© Lion's Gate Films/Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Brewster McCloud
Brewster McCloud
Robert Altman 1970 draama/komedia
* * *
Kiintoisa tajunnanvirta-elokuva jenkkifutisstadionilla asustavasta nuorukaisesta (Bud Court) joka haluaa ryhtyä "lintumieheksi": oppia siis lentämään. Oman lisänsä soppaan tuovat eksentrinen mutta ymmärtäväinen tyttöystävä (Sally Kellerman), lähiseudulla tapahtuvat salaperäiset murhat (uhrit linnunkakan peitossa!) ja niitä tutkiva kovanahkainen etsivä (Michael Murphy). Kertojana myös koko ajan enemmän huuhkajan näköiseksi muuttuva Rene Auberjonois, eli kaikinpuolin aikamoista pilvikamaa siis... Shelley Duvall, Stacy Keach, William Windom, John Schuck, Margaret Hamilton, Jennifer Salt, Corey Fischer, G.Wood, Bert Remsen.
Chisum
Chisum
Andrew V. McLaglen 1970 western
* * ½
V.1878. Mahtava karjaparoni John Chisum (John Wayne) saa roppakaupalla huolenaiheita, kun asuttamansa newmexicolaisen Lincoln Countyn seudulle on tunkenut häikäilemätön liikemies Lawrence P. Murphy (Forrest Tucker) joukkoineen vallaten maita ja kauppakeskuksia. Siihen päälle omaan veljentyttäreen (Pamela McMyler) selvästi silmänsä iskenyt naapuriranchin nuori karjapaimen (Geoffrey Deuel) - joka paljastuu vieläpä ei enempää eikä vähempää kuin pahamaineiseksi ’Billy The Kid’iksi - sekä yhä voimistuva yleinen laittomuus ja korruptio niin tekemistä toden totta riittää kokeneimmallekin jäärälle... Mukavasti kuuluisaa tosihistoriaa henkilöhahmojen - jos ei aina ihan yksityiskohtaisesti tapahtumiensa - kautta peilaava Wayne-tuote, ja ajankohdalleen tyypillisesti porukkaa laitetaan tusinoittain ja verisesti kylmäksi, oli näillä ase tai ei... Mistä johtuen myöskään lähes tauotta soiva "hihhuli"musiikki ei oikein taas kokonaisuuteen istu (Merle Haggard'in tunnari ok). Tuleva sheriffilegenda Pat Garrett (Glenn Corbett) ilmestyi nähtyä vasta paljon myöhemmin Billy The Kidin kuvioihin eikä heillä todellisuudessa ollut muita yhteyksiä kuin mitä nyt viranomaisella ja rikollisella yleensäkin. Ben Johnson, Christopher George, Andrew Prine, Bruce Cabot, Patric Knowles, Richard Jaeckel, Lynda Day George.
Clairen polvi
Colossus -koneiden valta
Colossus: The Forbin Project
Joseph Sargent 1970 scifi/jännitys
* * ½
Joskus lähitulevaisuudessa ovat amerikkalaiset tiedemiehet hallituksen siunauksella onnistuneet rakentamaan kaikkivoipaisen supertietokoneen, jonka tunteettomalle kontolle jätetty koko ohjuspuolustus-järjestelmä - ja samalla myös hyökkäysjärjestelmä jos niikseen tulee. Kaiken pitäisi olla nyt turva-asioissa viimeisen päälle kun "inhimillinen tekijä" poistettu, mutta eipä ehdi presidentti (Gordon Pinsent) edes juhlapuheita loppuun asti pitämään kun jo alkaa tapahtua kummia... Myöhempi Tunteita ja tuoksuja -saippuasarjan "tähti" Eric Braeden on tässä koko katastrofin päävastuullinen professori Forbin, jonka niin henkilökohtaiset kuin venäläistenkin kanssa juonitut suunnitelmat vallan ottaneen koneen harhauttamiseksi tuntuvat valuvan hukkaan. Mutta mitäs menivät keinoälylle Tuomiopäivän asearsenaalin haltuun antamaan, ja toisaalta unohtui taas täysin se kaikki virtapiirit kerralla sammuttava pääkytkin... Saarnaavasta ja sormea heristelevästä pohjavireestään huolimatta 1970-luvulle ominaisesta vakavasta ja aikuismaisesta lähestymistavasta pisteet. Susan Clark, William Schallert, Leonid Rostoff, Georg Stanford Brown, Willard Sage, Alex Rodine, Martin E. Brooks, Marion "Onnen päivät" Ross, Dolph Sweet.
Cromwell
Darling Lili
Darling Lili
Blake Edwards 1970 draama/sota/musiikki
* *
Vaikka ei laadullisesti mikään täydellinen floppi tämä Ensimmäisen maailmansodan aikaan sijoittuva 'Julie Andrews' -musikaali niin katastrofi lippuluukuilla silti hyvin ymmärrettävissä: puhtoisen päähenkilön rooli revyyesitystensä lomassa vihollisen laskuun toimivana vakoojana Pariisissa oli epäilemättä suurelle yleisölle liian vastenmielinen ajatus, kuten myös saksalaisen avustaja-agenttinsa (erinomainen Jeremy Kemp) joviaalisuus ja älykkyys. Vieläkin vähemmän vakuuttaa surkeasti kirjoitettu romanssi amerikkalaislentäjä Rock Hudson'in kera, ja ne biisitkin harvinaisen tylsiä. Ilmataistelu-kohtaukset sentään elokuvahistorian komeimmasta päästä lajiaan ja noihinhan se suurin panostus sitten mitä ilmeisimmin suuntautunutkin. Kliseistä mutta edes jonkinlaista huumorintynkää tarjoaa tässä vain tohelo ranskalainen etsiväpari. Lance Percival, Michael Witney, Gloria Paul, Jacques Marin.
Dracula, paholaisen lähettiläs
Taste The Blood Of Dracula
Peter Sasdy 1970 kauhu
* * ½
1890-luku. Kolme brittiläistä herrasmiestä (Geoffrey "Bond-ministeri" Keen, Peter Sallis, John Carson) ovat näennäisesti varakkaita ja seurapiireissä tunnettuja perheenpäitä, mutta iltayön tullen kaikenlaiset syntiset harrasteet vetävät ukkoja puoleensa. Kun muuan huikentelevainen nuorimies (Ralph Bates) väittää kykenevänsä herättämään henkiin itse päävampyyri Draculan (Christopher Lee) tiettyjen tykötarpeiden kera, on koko kolmikko heti valmiina sponsoroimaan hommaa... Mukavaa vaihtelua perinteisimpiin vampyyrikaavoihin nimenomaan juonensa osalta latistaa kuitenkin Batesin karmea ylinäyttely, itse pääkreivin ikijäykkyys ja vaisuhko loppunsa. Bonuksena pieni mutta silti huomion kiinnittänyt yksityiskohta: tavoitellun nuoren neitsyen roolissa tällä kertaa esiintyvän vaalean sinisilmän Linda Hayden’in molemmat vanhemmat ovat (äidillään varsinkin tummaakin tummemmat) ruskeasilmäisiä - kai ihan mahdollista mutta... Anthony Higgins, Isla Blair, Martin Jarvis, Roy Kinnear, Gwen Watford.
Dunwichin hirviö
The Dunwich Horror
Daniel Haller 1970 kauhu
* ½
Kammottavan hitaasti etenevä ja muutenkin paljon enemmän lupaileva kuin tarjoava H.P.Lovecraft'in tarinaan perustuva elokuva miehestä (Dean Stockwell), jolla on sukurasitteena periytynyt pakkomielle saada yhteys tuonpuoleisiin hirviöihin pahamaineisen Necronomicon-kirjan sisältämien rituaalien voimalla. Kaikkinainen typeryys huipentuu sitten siihen että kun heppu lopulta onnistuu hommassaan niin se tietää välittömästi myös omaa tuhoaan... "Hirviötehosteet" rajoittuvat kirkkaiden värien välähtelyyn ja avuttoman näköiseen nukkeolioon. Sandra Dee, Ed Begley, Lloyd Bochner, Sam Jaffe, Talia Shire (vielä sukunimellä Coppola).
Ei tuumaakaan
Sometimes A Great Notion
Paul Newman 1970 draama
* *
"Maailman sinisilmäisin" näyttelijäkolmikko Paul Newman, Henry Fonda ja Lee Remick pääosissa tässä oregonilaisten metsureiden, ts. todellisten jäykkiskonservatiivien arkitouhuista kertovassa draamassa. Sukulaispoikansa Michael Sarrazin palaa kotikulmilleen päästäkseen taas kunnon töiden pariin, aiheuttaen samantien hämminkiä punaniskaperheen arkeen: jatkuvana ihmetyksen aiheena mm. jätkän pitkä tukka, vaikka eihän tuo ole pitkää nähnytkään. Ken "Käenpesä" Kesey'n kirjaan perustuva leffa ei oikein lähde käyntiin missään vaiheessa. Richard Jaeckel, Linda Lawson, Cliff Potts, Sam Gilman, Lee de Broux, Jim Burk, Roy Jenson.
El Topo
Meksikon väkivaltaisissa aavikkomaisemissa kuljeskeleva armoton kostaja (Jodorowsky) tappaa ensimmäiseksi sorrettujen avustuksella ryhmän hirmuiseen verilöylyyn syyllistyneitä bandiittoja, mutta erehtyy sen jälkeen valitsemaan itsekeskeisen naisen (Mara Lorenzio) matkakumppanikseen hyläten samalla leppymättömästi asiasta katkeroituvan pienen poikansa (Brontis Jodorowsky). Seuraavaksi onkin sitten vuorossa leidin vaatimuksesta varsinainen "miehuudenosoitus" eli Neljän Mestarin haasto, sekä viimetöikseen raajarikko-yhteisön pelastusoperaatio... 'Topo' tarkoittaa 'myyrää', ja kyllähän tässä hiekkaa, hiekkaan ja tunneliakin lopuksi kaivetaan - mutta miksi? Oliko Jeesuskin "kaivaja" loppujen lopuksi? Pysäyttävällä kymmenien teurastettujen miesten, naisten, lasten, hevosten jne ruumismerellä käynnistyvä yhden miehen odysseia lössähtää siitä eteenpäin pelkästään kaikkien kuviteltavissa olevien uskonnollis-symbolisten kuvastojen sirpaleiseksi tajunnanvirraksi, ilman logiikan murentakaan. Danny Peary: "Se etteivät muut käsitä tekemisiäsi ei tee niistä syvällisiä". Jacqueline Luis, Robert John, Paula Romo, David Silva.
Epäilyksen yläpuolella
Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto
Fasisti
Il conformista
Bernardo Bertolucci 1970 draama/jännitys
*
V.1938. Italian fasistihallituksen salainen asiamies (Jean-Louis Trintignant) lähetetään Ranskaan likvidoimaan sinne siirtynyt "kommunisti"professori (Enzo Tarascio)... Tämän täytyykin olla todellinen mestariteos ja elokuvataiteen merkkipaalu, sillä: 1) en ymmärtänyt mistään mitään, syystä että 2) kenen tahansa mikä tahansa reaktio mihin tahansa puheeseen tai tekemiseen mahdollinen ja 3) suunliikkeet osuvat jälkiäänityksen kanssa taas niin hyvin että voisivat puhua alunperin vaikka mongoliaa. Stefania Sandrelli, Gastone "Fanucci" Moschin, Dominique Sanda, Fosco Giachetti, José Quaglio, Pierre Clémenti.
Finzi Continin puutarha
Il giardino dei Finzi Contini
Helvetin esikartano
Hoffman
Hupsun kotirouvan päiväkirja
Huuhkaja ja kissimirri
The Owl And The Pussycat
Herbert Ross 1970 draama
* ½
Naapurin "vallatonta" elämää viettänyt nuori nainen (Barbra Streisand) tunkeutuu hänelle häädön järjestäneen kirjailijan (George Segal) asuntoon ja ilmoittaa tämän olevan velkaa vähintään yösijan. Siitä alkaa lähes tauoton huutokilpailu asianosaisten välillä, joka jatkuu siihen asti kunnes mieskin tulee häädetyksi ja molemmat joutuvat etsimään yöpymispaikkaa viimemainitun kaverin (Robert Klein) luota. Onnistuessaan ajamaan metelöinnillään pian vuorostaan kyseisen asunnonomistajan karkumatkalle lähtee mölyapina-kaksikkommekin hetkeksi omille teilleen, jolloin korvat (ja hermot) saavat kaivattua lepoa - mutta kohtaavat sitten taas ja sama meininki jatkuu... Ainahan Streisand leffoissaan enempi vähempi ärsyttävä on mutta tässä rikotaan kyllä kaikki ennätykset - eikä Segalkaan näyttänyt saaneen sitten tarpeekseen osallistumisestaan muutama vuosi takaperin vielä pahempaan möykkäteokseen "Kuka pelkää Virginia Woolfia?" (1966). Allen Garfield, Roz Kelly.
Huuto yössä
Scream And Scream Again
Gordon Hessler 1970 scifi/toiminta/kauhu
* *
Lenkkeilevä brittimies saa sairaskohtauksen ja herää oudon hiljaisessa ”sairaalassa”, huomaten kauhukseen että häneltä puuttuu toinen jalka. Samaan aikaan Lontoota kuohuttaa nuorten naisten raaka murhasarja - kun taas jossain nimeämättömässä kommunistivaltiossa salaisen palvelun upseeri (Marshall Jones) tappaa puolestaan suunnitelmiensa tielle tulevia kollegoitaan täysin mielivaltaisesti... Kolmen todellisen kauhuikonin (Vincent Price, Christopher Lee, Peter Cushing) tähdittämä, monitahoisuudessaan kunnianhimoinen mutta lopulta epäonnistuneeksi rikos-, salaliitto- ja kauhuelokuvan yhdistelmäksi jäävä brittituotanto. Hyvänä esimerkkinä se sarjamurhaajan (Michael Gothard) takaa-ajo mikä ei oikeasti tunnu päättyvän ikinä, ja miten tuon komukka-agentinkin tappava "hartiaote" oikein toimi? Mm. tunnusbiisin klubilavalla vetäisevä Amen Corner –bändi kompensoi edes hieman muuten korviariipovaa jatsitaustaa. Alfred Marks, Christopher Matthews, Judy Huxtable, Uta Levka. Pienessä ja täysin tarpeettomassa sivuroolissa yksi ”vampyyriseksin papittarista” Yutte Stensgaard.
I Never Sang For My Father
Joe –armoton
Joe
John G. Avildsen 1970 rikos/draama
* * ½
Alkukohtauksiltaan (ja myöhemminkin) haukotuttavaa aikalaiskuvausta huume/seksiaddikti -hippeineen, ja tuskinpa jonkun narkkarin (Patrick McDermott) murha tuollaisia mediaotsikoita olisi aiheuttanut. Homma saa jatkossa kuitenkin myös yllättävän kiintoisia piirteitä väkivaltaisten käänteidensä, yhteiskunnallisten kommenttiensa sekä ennen kaikkea tuon pääosan 'Joe'n (Peter Boyle’n tour de force) myötä: äijän rinnallahan joku Archie Bunker’kin vaikuttaa lähes pyhäkoulupojalta... Ja debyyttinsä tekevä 23-vuotias Susan Sarandon ainakin vangitsee katseen jos ei muuta. Dennis Patrick, Audrey Caire, K Callan.
Julius Caesar
Jussi Pussi
Ere Kokkonen 1970 draama/komedia
* *
Jussi (Vesa-Matti Loiri) on opiskelija ja naissankari, joka etsii epätoivoisesti töitä ettei mm. vuokranmaksu jäisi kämppäkaverin (Simo Salminen) kontolle ihan joka kuukausi. Ihastuminen nuoreen naiseen (Leena Brusiin) uhkaa kuitenkin viedä ne viimeisetkin markat... Vain siellä täällä hymyilyttävä Speden porukan harvinainen, uuden aallon tyyliin kuvattu yhteiskunnallinen kannanotto yliopistomaailman oikeisto- ja vasemmistosiipineen. Edellisten keulakuva Jaakko Talaskivi pitänyt tietenkin esittää täydellisenä tollona verrattuna "normaaliin" Sulevi Peltolaan (joka samalla sentään osoittaa että hänkin osannut joskus puhua), ja Brusiinin rooli surkean alikirjoitettu. Pentti Irjala, Rauni Ranta.
Kellyn sankarit
Kelly's Heroes
Brian G. Hutton 1970 sota/komedia
* *
Ranska 1944. Vangittu saksalainen upseeri paljastaa kersantti Kellyn (Clint Eastwood) kuulustelussa, että Clermontin kaupungin pankissa olisi 14 000 kultaharkkoa natsien säilytyksessä. Ei muuta kuin riittävästi porukkaa kasaan ja ryöstöretkelle vihollislinjojen taakse... Komeiden taistelukohtausten sävyttämää ja huumoripitoista sotaleffaa pilaa jälleen kerran satamäärin lahdattavien saksalaissotilaiden täydellinen amatöörimäisyys - sekä oletus siitä että muutaman hassun idioottijenkin kaatuminen siinä samalla olisi katsojalle joku elämää suurempi tragedia. Lisäksi Donald Sutherland'in Vietnam-ajan hippi- ja pilvenveikko-rooli selvästi pelkästään tietoisena "tilaustavarana" sekaan ympätty. Telly Savalas, Don Rickles, Carroll O'Connor, Gavin "Kapteeni Stubing" McLeod, Jeff Morris, Perry Lopez, Harry Dean Stanton.
Kellyn veljekset
Kesäkapina
Kiitorata
Airport
George Seaton 1970 draama/jännitys
* *
Ei laadultaan huonoin mutta luultavasti tapahtumaköyhin edustaja aloittamastaan varsinaisesta (lento)katastrofielokuvien ja tähtikavalkadi-spektaakkelien buumista - eikä edes jumalaisen kaunis Jacqueline Bisset saati "kunnia"oscarilla palkittu legenda Helen Hayes pysty pitämään tätä riittävissä korkeuksissa. Tuttujen naamojen vilinässä pääosia vetävät Burt Lancaster ja Dean Martin, sekä sittemmin suunnilleen jokaisesta lajityypin tuotoksesta itsensä löytänyt George Kennedy. Jean Seberg, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter, Lloyd Nolan, Barbara Hale.
Kosto on kova
Kourallinen dynamiittia
Two Mules For Sister Sara
Don Siegel 1970 western
* *
Komeamaiseminen mutta tylsänpuoleinen, italolänkkärien menestysreseptin keinoin tehty rapakontakainen viritelmä. Clintti on clintti, tuhmana "seurakunnan sisarena" sexy Shirley MacLaine. Muu näyttelijäkaarti miehitetty lähinnä meksikaanoilla. Manolo Fabregás, Alberto Morin, Armando Silvestri, John Kelly, David Povall.
Kremlin kirje
© Prima Cinematografica
Kuoleman etuvartio
Uomini Contro
Francesco Rosi 1970 sota
* * *
Yllättävän pätevä kuvaus I maailmansodan melskeistä italialaissotilaiden silmin, pahimmat "kansalliset" kliseet ja hillittömyydet loistavat kerrankin poissaolollaan. Tunnetuimpana kasvona joukosta erottuu spagettiwesternien veteraani Gian Maria Volontè. Mark Frechette, Alain Cuny, Giampiero Albertini, Pier Paolo Capponi.
© Paramount Pictures
Love Story
Love Story
Arthur Hiller 1970 draama
* * *
Miljonääri-isäänsä (Ray Milland) vihaava Harvardin opiskelija (Ryan O'Neal) ihastuu vaatimattomasta mutta muuten onnellisesta kodista tulevaan älykkötyttöön (Ali McGraw), ja kohta jo suunnitellaan naimisiinmenoa sekä perheen perustamista. Tulevaisuus näyttäisi siis olevan näiden kahden nuoren rakastavaisen kohdalla silkkaa auringonpaistetta täynnään... Olisikohan tällä klassikkoromanssilla suurin syynsä siihen omituisuuteen ettei sittemmin olla samanikäisten alle kolmekymppisten uskottavaa rakkaustarinaa juuri nähty? Hyvin lähellä myös viihdyttävintä itkettäjää ikinä, samalla kuin syvempiäkin tasoja tavoitellaan pariskunnan isäsuhteiden myötä. Sen sijaan Francis Lai'n imelä, jokaisen tuntema oscaroitu teemabiisi sopisi ehkä johonkin muuhun leffaan muttei oikein tällaisen modernin ja suorasukaisen yliopistomeiningin taustalle. John Marley, Russell Nype, Katharine Balfour, Sydney Walker, Robert Modica. Yhtenä O'Nealin kavereista nuori Tommy Lee Jones, jonka tosielämän opiskelijakämppiksiä oli mm. "melkein presidentti" Al Gore...
Mansikoita ja verta
The Strawberry Statement
Stuart Hagmann 1970 draama
* ½
Aikansa kukkaislapsi: yliopisto-opiskelijat kapinoivat, kunnes kansalliskaarti porhaltaa paikalle ja niin vie väkivaltakoneisto jälleen voiton paremman maailman haaveilijoista. Leffa ei oikein löydä suuntaansa missään vaiheessa. Bruce Davison, Kim Darby, Murray McLeod, Tom Foral, Michael Margotta, Bob Balaban, Bud Court, Israel Horovitz.
Marlerin ratkaisu
© Twentieth Century Fox Film Corporation
M*A*S*H*
M*A*S*H*
Robert Altman 1970 komedia/sota
* * * * ½
Korean sodan aikaisen liikkuvan kenttäsairaalan ilot ja pikku murheetkin lähinnä huippukirurgikolmikon (Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt) silmin nähtynä... Yksi kaikkien aikojen hauskimmista elokuvista: Altmanin muistakin filmeistä tuttu jatkuva ja improvisoidunmakuinen puhetulva, levoton kamerankäyttö sekä ylenmääräinen roolimiehitys sopivat sotasairaalan sekavaan tunnelmaan loistavasti - bonuksena kenties leffahistorian ikimuistoisin jalkapallo-ottelu sekä samassa yhteydessä kuultu ihkaensimmäinen "fuck!". On kuitenkin huomattava, että 'Hawkeye' (Sutherland), 'Trapper' (Gould) ja kumppanit selviävät härskeistä tempauksistaan vain ehdottoman ammattitaitonsa nojalla... Poiki supersuositun samannimisen jenkkisarjan, kun taas hieno teemabiisi "Suicide Is Painless" nousi brittilistojen kärkeen kymmenen vuoden kuluttua ensi-illasta! Robert Duvall, Sally Kellerman, Roger Bowen, Gary Burghoff, Rene Auberjonois, Fred Williamson, David Arkin, Jo Ann Pflug, John Schuck, Carl Gottlieb, Bud Court, Michael Murphy.
© Paramount Pictures
Me sotasankarit
Catch-22
Mike Nichols 1970 komedia/draama/sota
* * * * ½
Pommittajakapteeni Yossarian (Alan Arkin) lyö kättä everstien (Martin Balsam, Buck Henry) kanssa, astuu lennonjohtotornista alas kentälle ja heittää lentäjänmerkkinsä hemmettiin - samassa joku iskee häntä puukolla kylkeen ja pakenee. Alkaa tapahtumien selvittely takaumien kautta: mitä syytä kellään olisi yrittää murhata pommittajakapteeni Yossarian...? Monitasoinen, satiirinen, kaoottinen musta komedia jenkkipommittajista Välimerellä joilta natsien ilmatorjunta ja ennenkaikkea "Sääntö-22" ovat viemässä viimeisenkin järjenhitusen. Eli: sinun ei tarvitse lentää pommituslentoja jos olet tullut hulluksi, mutta vapautuksen saa vain pyytämällä sitä itse - ja vapautuksen pyytäminen vaarallisilta pommituslennoilta todistaa että et ole hullu ja niinpä jatkat lentämistä! Pikkuhiljaa tuo kirottu sääntöpykälä laajennetaan kuitenkin laillistamaan armeijan johdon mielivaltaisimmatkin manööverit... Psykologi Joseph Heller'in hillittömän romaanin erinomainen elokuvasovitus sekä samalla "M*A*S*H"in (1970) vakavampi ja viiltävämpi rinnakkaisteos, ainoana miinuksenaan Arkinin pitkäpiimäiset pelehtimiset sen italialaishutsunsa (Olimpia Carlisi) kera. Anthony Perkins, Richard Benjamin, Jon Voight, Martin Sheen, Art Garfunkel, Orson Welles, Charles Grodin, Jack Gilford, Paula Prentiss, Bob Balaban, Bob Newhart, Norman Fell, Marcel Dalio, Austin Pendleton, Peter Bonerz, Susanne Benton.
Mies hevosena
A Man Called Horse
Elliot Silverstein 1970 western
* *
Eränkävijä John Morgan'ista (Richard Harris) tulee sioux-heimon täysivaltainen jäsen mielipuolimaisten ruumiillisten itsekuritusriittien jälkeen... Aikansa tyypillinen intiaaneja "ymmärtävä" teos, turhan tapahtumaköyhällä kaavalla vain. Harris jatkoi metsäsamoilujaan vanhan lännen maisemissa heti seuraavana vuonna ("Mies erämaasta" 1971). Judith Anderson, Jean Gascon, Manu Tupou, Corinna Tsopei, Dub Taylor, James Gammon.
Musiikin rakastajia
The Music Lovers
Ken Russell 1970 draama
* *
Romantiikan ajan tunnetuimpiin kuuluvan säveltäjän Pjotr Tshaikovski'n (Richard Chamberlain) katkera kamppailu niin musiikillisen uransa kuin rakkaussuhteidensa pyörteissä: ennen kaikkea homoseksuaalisuutensa piilottelu häneen palavasti rakastuneen ex-prostituoidun Nina’n (Glenda Jackson) hellässä huomassa ajaa miestä lopulta jopa itsetuhoisiin tekoihin... "Siitä vaan, sano Tshaikovski"! Klassisen musiikin kenties tuotteliaimman "hittitehtailijan" yletön ja vimmainen henkilökuva ohjaajalleen tyypilliseen tapaan. Kuvallisesti upeat kohtaukset eivät kuitenkaan pelasta enimmäkseen vastenmieliseltä sisällöltä, parasta antia luonnollisesti nuo tuttuakin tutummat sävellykset (mm. "Joutsenlampi", "Pianokonsertto nro 1", "Romeo ja Julia", "Pateettinen sinfonia", "1812"...). En tiedä tajuttiinko asia jo tuossa vaiheessa mutta Dr. Kildare-Chamberlainin oma kaapista ulostulohan tässä muun ohessa kyseessä. Max Adrian, Christopher Gable, Kenneth Colley, Izabella Telezynska.
Myra –herkkua helmoissa
Myra Breckinridge
Michael Sarne 1970 komedia/musiikki
* ½
Pahamaineinen ja kohun saattelemana erääksi kaikkien aikojen huonoimmaksi leffaksi useammankin tahon listoilla rankattu sensaatiotekele, jossa nuorimies nimeltä Myron (Rex Reed) muuttuu sukupuolenvaihto-operaation myötä (ainakin päällisin puolin!) Myra-nimiseksi hehkeäksi neidoksi (Raquel Welch) ja lähtee Hollywoodiin laittamaan stereotyyppiset roolikäsitykset kertaheitolla uusiksi... Sisällöltään siis toden totta pelkkää hölynpölyä ja älyvapaita kohtauksia toisensa perään, mutta oli tässä silti tiettyä ajatuksentynkää sekä huvittaviakin sutkauksia siellä täällä - ja myös ne porua asianosaisilta herättäneet lukemattomat klipit vanhoista filmeistä turhuudestaan huolimatta suht näppärästi sekaan siroteltu. Monituiset vanhat veteraanit (Mae West, John Huston, John Carradine, Jim Backus, Andy Devine...) tuovat oman ja ihan itsensä näköisen lisänsä soppaan, kun taas 23-vuotias tuleva ”Charlien Enkeli” Farrah Fawcett paljastelee vartaloaan ikihäveliästä Welchia huomattavasti anteliaammin... ja Tom ”Magnum” Selleck debytoi yhtenä Westin nuorista ”orhista”! Roger Herren, Roger C. Carmel, George Furth, Calvin Lockhart, Toni Basil.
Nimeni on Trinity -paholaisen oikea käsi
Norjan laulu
Norjan kansallissäveltäjän Edvard Grieg’in (Toralv Maurstad) nuoruusvuosiin 1860-luvulle keskittyvä tarina, eli vielä mainetta ja menestystä hakevana pianistina sekä samalla laulaja-heilastuksensa Nina Hagerup’in (Florence Henderson) kera tulevaisuuden haavelinnoja rakennellen… Monilla listoilla maailman huonoimpien elokuvien joukkoon armotta läntätty teos, mikä tietysti melkoinen saavutus historiallisen elämänkerta-filmin kohdalla – mutta todellakin: ilman juuri minkäänlaista rytmiä tai ryhtiä etenevä hömppä, jossa alkupuolen perusteella Norjassa ei tehty 150 vuotta sitten mitään muuta kuin tanssahdeltiin naama virneessä pitkin niittyjä ja hurjasteltiin hevosrattailla vuoristoteitä kunnes suistuttiin hassunhauskasti jorpakkoon. Tahattomasta huumorista esimerkkinä kohtaus missä paras kaveri Rikhard (Frank Porretta) laulaa kahvilapöydässä päin vastapäätä istuvan hämmentyneen Griegin naamaa jotain aivan hirveää biisiä viisi minuuttia - kun mitään varsinaista draamaa saadaan odottaa viimeiselle puolituntiselle säveltäjämestarin rahahuolien ja aina huutoon vastaavan Edward G. Robinson’in esittämän mesenaatti-ukon myötä. Vaikka ajanjaksollisesti ei suurimpiin saavutuksiinsa ehditäkään (erikoinen ratkaisu ylipäätään sekin), niin toki esim. ”Pianokonsertto A-molli op.16” soi jo alkuteksteissä ja ”Peer Gynt”istäkin kuullaan pari irtopalaa. Christina Schollin, Harry Secombe, Robert Morley, Elizabeth Larner, Oskar Homolka.
Nottinghill klo 11.17
Performance
Donald Cammell, Nicolas Roeg 1970 rikos/draama
* * ½
Brittiläisen uuden aallon eräs kovaotteisimmista ilmentymistä kyseinen tarina rikollisesta (James Fox), joka löytää itsestään ennenkokemattomia piirteitä käyttäessään hippiporukan kämppää piilopaikkanaan... Kipeä mutta mielenkiintoinen tutkielma, jossa erityisesti näyttelijänä melkein laulutaidoilleen vertoja vetävän (he he) Mick Jagger'in kuolinkohtaus kuvattu ikimuistoisesti. Naispääosan Anita Pallenberg puolestaan - joka ruotsalaisesta nimestään huolimatta oli Italiassa syntynyt Englannissa asusteleva amerikkalainen - pelehti tuohon aikaan (ainakin) kolmen Rollarin petikumppanina! Michéle Breton, Ann Sidney, John Bindon, Stanley Meadows, Allan Cuthbertson, Anthony Morton, Johnny Shannon, Anthony Valentine, Kenneth Colley, John Sterland.
Nyt! Getting Straight
Paluu apinoiden planeetalle
Beneath The Planet Of The Apes
Ted Post 1970 scifi/seikkailu
* * ½
Jatkuu siitä mihin ykkönen (1968) jäi: astronautti Taylor (Charlton Heston) ratsastaa kohti tuntematonta "luolanaisensa" (Linda Harrison) kanssa saatuaan vihdoin todisteen siitä että Maapallolla kaikesta apina-meiningistä huolimatta ollaan v.3978 - tosin juuri äskettäin saman aikapoimun läpi tullut Tayloria etsivä kaksihenkinen avaruusretkikunta (James Franciscus, Tod Andrews) luulee vuoden olevan 3955, mutta se nyt on varmaan taas joku pieni tietokonebugi vain... Vielä leffahistorian tässä vaiheessa harvinaisesti suoranaiseksi elokuvasarjaksi muotoutuvan scifeilyn kakkososassa häiritsee edelleen monenlaiset muutkin epäloogisuudet sekä se, että vaikka lääniä olisi silminkantamattomiin niin vain muutaman hehtaarin (New Yorkin?!) kokoisella alueella tunnutaan pyörivän. Loppua kohden yhä roisimmaksi yltyvät tapahtumat maanalaisine mutantteineen ja ydinpommeineen pelastavat kuitenkin katsottavaksi. Maurice Evans, Kim Hunter, Paul Richards, Victor Buono, James Gregory, Jeff Corey.
Patton -panssarikenraali
Patton/ Patton: Lust For Glory
Franklin J. Schaffner 1970 sota
* * ½
Muiden pystien lisäksi myös pääosan George C. Scott palkittiin oscarilla (tosin ei suostunut vastaanottamaan sitä) II maailmansodan karskiudestaan kuuluisan jenkkikenraalin (1885-1945) roolistaan, varmaankin ihan ansaitusti. Kaikin puolin komeannäköinen ja värikäs sotaspektaakkeli kärsii kuitenkin etenemisensä yllätyksettömyydestä, joten taistelukohtauksistaan saksalaisten "viimeinen rypistys" eli vastahyökkäys Ardenneilla ainoa todellisen vaikutuksen tekevä. Muita sodan legendaarisia komentajia esittävät Karl Malden (Omar Bradley), Karl Michael Vogler (Erwin Rommel) ja Michael Bates (Bernard Montgomery). Stephen Young, Michael Strong, Carey Lofting, Albert Dumortier, Frank Latimer, Morgan Paull, Bill Hickman, Pat Zurica, James Edwards.
© Cinema Center Films/Stockbridge-Hiller Productions
Pieni suuri mies
Little Big Man
Arthur Penn 1970 western
* * * *
121-vuotias Jack Crabb (Dustin Hoffman), Villin Lännen legendojen ja vaarojen näkijä ja kokija, kertoo vihdoin tarinansa haastattelijalle (William Hickey) 1950-luvun alussa - olettaen että 25. kesäkuuta 1876 mies olisi ollut n. 45-vuotias, selviten tuolloin ainoana valkoihoisena hengissä Little Bighornin taistelusta... Intiaanien kohtalo ottaa kyllä jonkun verran päähän ja varsinkin Washita-joen teurastusta katsoessa suorastaan raivostuu... No, leffan intiaanipäällikkö Chief Dan George pääsi suorituksellaan peräti oscarehdokkaaksi joten eiköhän se korvanne kaikki historian vääryydet (heh heh) - palkinnon olisi voinut kylläkin vaikka jakaa loistavan Richard Mulligan'in (George Armstrong Custer) kanssa. Merkittävä häiriötekijä komeassa eepoksessa hieman liiankin farssimainen ote "valkoisten kesken", myöskään mikään teinipoika ei ampunut 'Wild Bill' Hickock'ia (Jeff Corey) ja lisäksi tämä murha tapahtui noin viisi viikkoa Custerin tappion jälkeen. Sen sijaan Hoffmanin fiktiivisen hahmon todellisen ongelman tajusin vasta myöhemmin: mies on koko ajan tapahtumien keskiössä, toisin kuin esim. "Brianin elämän" (1979) pääheppu. Faye Dunaway, Martin Balsam, Aimee Eccles, Kelly Jean Peters, Thayer David. "Jokapaikan höylä" M.Emmet Walsh käväisee tärisemässä postivaunujen epäonnisena kakkoskuskina.
Pilvilinna
Pinna piukalla
Poikamiehen painajaiset
Where’s Poppa?
Carl Reiner 1970 komedia
* * ½
Asianajaja Gordon Hocheiser (George Segal) jakaa edelleen reilu kolmevitosenakin asuntonsa äitimuorinsa (Ruth Gordon) kera, edesmenneelle isälle annetun lupauksen mukaisesti – ikävä vain että tämä on täysin dementoitunut ja arvaamaton niin puheissaan kuin liikkeissäänkin, mikä muodostaa ylitsepääsemättömän esteen ennen kaikkea ”sen oikean” metsästyksessä. Mutta sitten ilmaantuu työpaikalleen kodinhoitajan paikkaa hakeva hemaiseva nuori nainen nimeltään Louise Callan (Trish Van Devere) ja molemminpuolinen ihastus kättelyssä tosiasia, jolloin Gordon päättää että tämä juttu tulee onnistumaan hinnalla millä hyvänsä… Aina tylsästä Segalista epätoivoisine naamanväänteineen, vanhentuneista epäsovinnaisuuksistaan sekä ylivedetyn älyvapaista kohtauksistaan (suunnilleen kaikki sen velipoika Ron Leibman’in touhut) huolimatta riittävästi viihdyttäviäkin hetkiä tarjoava ”kolmiodraama” - etenkin loppunsa huvitti kun Segal jättää viimeinkin sietämättömän äiteensä tavaroineen vanhainkodin edustalle ilman sen kummempia seremonioita, ja raahaapa vielä (edelleen mitään puhumatta) lähimmän ukkelin muorin seuraksi sitä kauan kaivatun ”papan” virkaa toimittamaan… Ehkä jälkikäteen ajatellen kiistanalaisinta kamaa mustien kuvaus pelkästään pelottavina ja kaukaa kierrettävinä tyyppeinä, kun taksikuskikin ottaa mieluummin kyytiin gorillapukuisen miehen keski-ikäisen ja siististi pukeutuneen neekerirouvan sijaan…! Ohjaajanpoika Rob ”Läskipää” Reiner vähemmän yllättävästi nuoren sodanvastustaja-radikaalin roolissa. Barnard Hughes, Vincent Gardenia, Rae Allen, Paul Sorvino, William LaMassena, Michael McGuire.
Punainen ympyrä
Le cercle rouge
Jean-Pierre Melville 1970 rikos/jännitys
* *
Juuri vapautunut ammattirikollinen (Alain Delon) lyö hynttyyt yhteen pakomatkalla olevan kollegan (Gian Maria Volonté) sekä alkoholisoituneen ex-poliisin (Yves Montand) kera suunnitellen pariisilaisen jalokiviliikkeen ryöstöä. Viranomaiset ovat kuitenkin tiiviisti porukan kintereillä alusta alkaen... Tavattoman totinen ja hidastahtinen ranskalaisen rikoselokuvan klassikko. Epäuskottavuuksiakin jonkin verran, kuten tuo Volontén alkupuolen karkumatka (ei loukkaa itseään yhtään vaikka hyppää ikkunan läpi liikkuvasta junasta, sitten metsän poikki pinkoessaan pysähtyy joka puun ja risun kohdalla katselemaan taakseen jne) sekä ruudinkäryinen loppukohtauksensa. Bourvil, Paul Crauchet, Paul Amiot, Pierre Collet, Francois Périer.
Päämaja
Matti Kassila 1970 draama/sota
* * ½
Yllättävän pintapuolinen ja ulkokohtainen kuvaus tapahtumista Jatkosodan aikaan Mannerheimin (Joel Rinne) päämajassa Mikkelissä: olen nähnyt useita kertoja mutta oikein mitään ei ole jäänyt mieleen kertaakaan enemmän kuin historiallisesti mielenkiintoisesta aiheestaan huolimatta. Päämajan muiden upseerien (mm. Jussi Jurkka ja Martti Pennanen) välienselvittelyjä kuvataan ainakin turhan ahkerasti, ja ehkäpä Rinne oli jo sittenkin liian vanha jopa 75-vuotiaan Marskin rooliin. Pakollista naisnäkökulmaa edustaa Tamara Lund. Kapo Manto, Matti Pihlaja, Leif Wager, Veijo Pasanen.
Rajut kuviot
Five Easy Pieces
Bob Rafelson 1970 draama
* * ½
Jack Nicholson'in matkaa erääksi Hollywoodin historian suurimmista vauhditti tämä sosiodraama karskista öljykenttätyöläisestä nimeltä Robert Eroica Dupea, joka joutuu kohtaamaan menneisyyden haamut matkustaessaan kotikonnuilleen sairasta isäänsä tapaamaan - Robert kun olisi kaikkien mielestä tehnyt loistavaa uraa myös konserttipianistina (mihin leffan alkuperäinen ja päähepun toinen nimi viittaa)... Oikein klassikkokohtauksia ei tästä hitaasti etenevästä kulttijutusta kuitenkaan löydy kuin se yksi: Nicholsonin ärhentely tiukkapipoiselle tarjoilija-akalle (Lorna Thayer)... Vahvoja naisrooleja piisaa muutenkin, kuten "Easy Rider"(1969) -mimmit Karen Black & Toni Basil, Sally "Perhe on pahin" Struthers, Susan Anspach, Fannie Flagg, Marlena McGuire, Lois Smith ja Helena Kallianiotes. Billy Green Bush, Richard Stahl, Ralph Waite, William Challee, John P. Ryan.
Rakastajia ja muita veijareita
Rio Lobo
Rio Lobo
Howard Hawks 1970 western
* *
Raisusti käynnistyvä mutta loppua kohti yhä väkisin venytetymmän ja vanutetumman tuntuiseksi muuttuva, samalla aivan liian montaa roolihahmoa mukanakuljettava myöhäinen Wayne/Hawks -länkkäri - etenkään naispääosan kaunokaiselle (Jennifer O'Neill) ei löydetty mitään järkevää tekemistä, ja ratkaiseva yhteenottokin kuin kopio "Rio Bravo"sta (1959) aseilla & dynamiitilla räiskimisineen. Jorge Rivero, Jack Elam, Christopher Mitchum, Victor French, Mike Henry. Sivurooleissa mm. Jim "Dallasin Jock" Davis ja toimittajalegenda George Plimpton.
Ryanin tytär
Ryan’s Daughter
David Lean 1970 draama
* *
I maailmansodan aika. Irlantilaisen rannikkokylän kapakanpitäjä Ryanin (Leo McKern) parikymppinen tytär Rosy (Sarah Miles) on ainakin luulemansa mukaan rakastunut jämäkkään ja turvalliseen viiskymppiseen opettajaan nimeltä Shaughnessy (Robert Mitchum) - ja huolimatta miehenkin varoitteluista ikäeronsa tuomista vääjäämättömistä ongelmista hääkellot soivat tuota pikaa. Tasaisen harmaa kotielämä ei kuitenkaan odotetusti tahdo pitemmän päälle pikkurouvalle riittää, joten nuoren brittimajurin (Christopher Jones) ilmestyminen maisemiin saattaa olla naula katolilaisenkin avioliiton arkkuun... Kuulun ohjaajansa näköisesti eli komeasti kuvattu mutta suunnattomassa ylipituudessaan (3h+) enimmäkseen pitkäveteinen draamailu. Vain ne IRA-miehet (Barry ”Frenzy” Foster etunenässä) sekä McKernin erinomaisuus tuovat riittävää säpinää, kun taas tuohon oscaroituun(!) kylähulluun John Mills'iin kyllästyy totaalisesti jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Trevor Howard, Gerald Sim, Barry Jackson.
© The Mirisch Corporation/United Artists
Sherlock Holmesin salaisuus
The Private Life Of Sherlock Holmes
Billy Wilder 1970 komedia/jännitys
* * *
Omituisesti kahteen osaan jaettu leffa joista ensimmäinen loistava, Holmesin (Robert Stephens) yksityiselämää ehkä vähän liikaakin(!) valottava tarina. Siihen mitenkään liittymätön tylsähkö kakkosepisodi kuvaa sitten Sherlockia työn touhussa eli pulmallisen rikospähkinän kimpussa... Suuresti arvostamani brittinäyttelijä Stephens aivan ilmiömäinen maailman kuuluisimman etsivän roolissaan, Colin Blakely myös pätevä Watson - samaan hengenvetoon todettava että vaikka S.Holmesista tehty enemmän elokuvia kuin mistään muusta hahmosta (fiktiivisestä tai todellisesta), niin täysosuman tai edes muistettavan esimerkin puute hieman ihmetyttää. Christopher Lee, Geneviéve Page, Tamara Toumanova, Clive Revill, Irene Handle, Mollie Maureen, Stanley Holloway, Catherine Lacey.
© Filmituotanto Spede Pasanen
Speedy Gonzales -Noin 7 veljeksen poika
Spede Pasanen 1970 komedia/western
* * * * ½
Speedy Gonzales (Spede itse tietenkin) saapuu villin lännen pikkukaupunkiin nimeltä New York. Mies on päättänyt ottaa selvää että kuka se oikein tappoi hänen veljensä Mooseksen... "Haaskalinnut saalistaa"... Suunnattoman hauskaa huulenheittoa täynnä oleva definitiivinen härmä-western, jossa Spede selvittelee välejään mm. Ville-Veikko Salmisen (Bat Masterson), Esko Salmisen (Manolito) ja Simo Salmisen (Hämeen Hitain) sekä lukuisten ei-salmisten kera supisuomalaisissa lännenkylälavasteissa, havumetsiköissä ja hiekkakuopissa... Ja ruumiita tulee, osa taitaa jäädä jopa "samaan kasaan"! Esimerkkiläpäksi kelvannee sheriffi Leo Jokelan kotikaupunkinsa esittely Speedylle: "Okei! Tää New York on vielä pieni kylä, mut mä takaan et se siitä vielä turpoo"! Tarja Markus, Pertti Melasniemi, Olavi Ahonen, Leena Brusiin, Juhani Kumpulainen, Pentti Irjala, Jukka Virtanen, Leo Lastumäki, Pia Hattara.
Takiaispallo
Veli-Matti Saikkonen 1970 draama
* * ½
Elämänmakuinen ja realistinen kuvaus perheestä, jossa tehdastyöläis-isä (Tapio Hämäläinen) on malliesimerkki sodan kokeneesta jäärästä ja sosiaalisesti kyvyttömästä tervaskannosta etenkin teini-ikäisiä lapsiaan (ihana Terhi Panula, erinomainen Pekka Saaristo) kohtaan - ja äiti (Hillevi Lagerstam) yrittää sitten sovitella siinä välissä. Miinuksena epäuskottavat suhteet mökkinaapureihin (Aila Arajuuri, Gustav Wiklund) ja laulajapoika Kirkan turhanpäiväisyys - leffassa vain jotta pääsisi esittämään "Saat kaiken" -biisinsä sekä heilastelemaan (ilman vuorosanoja) Panulaa. Lisäksi loppu tylsän hätäratkaisun tuntuinen. Mukana myös Sami "pikkuveli" Panula sekä Anitta Niemi tyttären kaverina.
Tik... tik... tik
...tick ...tick ...tick...
Ralph Nelson 1970 rikos/draama/toiminta
* ½
Etelävaltiolaisen tuppukylän sheriffi (George Kennedy) tulee äänestetyksi virastaan syrjään, vieläpä ”omiensa” tuella voittaneen mustan "pojan" (Jim Brown) tieltä. Tämän jälkeen alkaa lähinnä veikkailu siitä kuinka monta päivää uudella lainvalvojalla on elinaikaa... ”Verenpunainen sotilas” -Nelsonin vuoden toinen kovaotteinen rasismikuvaus on sinänsä kunnioitettavasta sisällöstään huolimatta yhtäläisen kökköä tavaraa kaikinpuolin, eikä auta edes parhaansa yrittävät ja aina pätevät Kennedy sekä legenda Fredric March joviaalina pormestarina. Minkäänlaiset työvelvoitteet eivät myöskään näytä paikallista punaniska-asujaimistoa rasittavan, ja kyllä kai hekin nyt herranjestas olisivat valkoisen pikkutytön yliajaneen ja siitä vähät välittävän rattijuopon samantien vähintään sairaalakuntoon hakanneet...? Lynn Carlin, Don Stroud, Janet MacLachlan, Richard Elkins, Clifton James, Bernie Casey, Dub Taylor, Karl Swenson.
Too Late The Hero
Tora! Tora! Tora!
Tora! Tora! Tora!
Richard Fleischer, Toshia Masuda, Kinji Fukusaku 1970 sota
* * ½
Pearl Harborin yllätysisku 7.12.1941 ei unohdu amerikkalaisten (tuskin japanilaistenkaan) mielestä, sen takaa aina uusi suurtuotanto aiheesta noin vuosikymmenen välein. Tässä haetaan sentään kiinnostavasti näkökulmaa molemmilta puolilta, ja tehosteet niin mahtavat kuin ajankohtansa huomioonottaen mahdollista. Elokuvan nimikehän oli koodikäsky jolla Zerot ja Nakajimat lähetettiin tekemään tihutyönsä, sinetöiden täten samalla myös Japanin keisarikunnan vääjäämättömän tuhon. Martin Balsam, Sô Yamamura, Jason Robards, Joseph Cotten, Tatsuya Mihashi, E.G.Marshall, Takahiro Tamura, James Whitmore, Ejirô Tôno, Wesley Addy, Leon Ames, Richard Anderson, Neville Brand, George Macready.
Tristana
Tunnustus
L'aveau
Costa-Gavras 1970 draama
* * *
V.1951, Tshekkoslovakia. Anton Ludvik (Yves Montand), tosin sodan aikana perimällään ranskalaisnimellä Gérard paremmin tunnettu hallituksen varaulkoministeri pidätetään pitkällisen seurannan jälkeen salaisen poliisin toimesta monen muun kollegansa ohella ja viedään kuulusteltavaksi. Totalitäärisille valtioille tyypilliseen tapaan Gérard ei ole syyllinen tosiasiassa yhtään mihinkään, vaan kyse on taas vain mielivaltaisesta pudotuspelistä kommunismin nimissä ihmisten uran ja koko elämän kustannuksella... Taattua poliittista kannanottoa äärimmäisen tehokkaaseen Costa-Gavras -tyyliin, jossa Montandin kafkamainen kujanjuoksu alkaa käymään katsojankin voimille loppua kohden. Perustuu Prahassa käytyyn ns. "Slánský-oikeudenkäyntiin" 1951-52, jonka motiivina näytti olleen kaikkein vahvimmin kohteidensa juutalaisuus: 14 syytetystä 11 hirtettiin. Simone Signoret, Gabriele Ferzetti, Michel Vitold, Jean Bouise, László Szabó.
Tyttö sopassa
There’s A Girl In My Soup
Roy Boulting 1970 komedia/draama
* ½
Keski-ikäinen Robert Danvers (Peter Sellers) on brittiläisten ruokaohjelmien TV-kuuluisuuden lisäksi varsinainen naistennielijä ja vannoutunut poikamies - vaan sitten tapaa suorapuheisen 19-vuotiaan amerikkalaistytön (Goldie Hawn) josta ei niin vain haluaisikaan päästää irti... Köykäinen aikansa sukupolvien kuilua tutkaileva ihmissuhdehölmöily, jossa ikäistään jopa vanhemman näköinen "tosielämän hermokimppu" Sellers ei nyt vaan tunnu mitenkään uskottavalta playboy-roolissaan - eikä Hawninkaan iänikuinen kikattajahahmo ole koskaan kolahtanut. Ainoa valopilkku Sellersin kaveria esittävä järki- ja ukkomies Tony Britton. Nicky Henson, Diana Dors, Judy Campbell.
Vampyyrin arvet
Scars Of Dracula
Roy Ward Baker 1970 kauhu
* *
1800-luvun lopulla jossain Keski-Euroopassa. Huikentelevainen nuorimies (Christopher Matthews) suututtaa naisseikkailuretkillään viimeisimmän valloituksensa, mikä on paha virhe sillä kyseessä paikallisen pormestarin (Bob "Benny Hill Show" Todd) tytär. Pakomatkallaan hän päätyy lopulta erään kreivi Draculan (Christopher Lee) linnaan, myöhemmin miehen veli (Dennis Waterman) ja molempien rakastettu (Jenny Hanley) lähtevät ottamaan selvää tämän kohtalosta... Peruskamaa oleva Hammer-kauhu, jossa edelleen toivoisi vampyyrikreivin paljastavan vähän enemmän itsestään ja haaveistaan jne - mutta eipä taas paljon muuta kuin verta tissien väliin vaan. Myös surkeat nukke-lepakot pilaavat kauhutunnelmaa pahasti. Patrick Troughton, Michael Gwynn, Michael Ripper, Wendy Hamilton.
Vampyyrit -eroottinen painajainen
The Vampire Lovers
Roy Ward Baker 1970 kauhu
* * ½
1830-luku, Keski-Eurooppa. Muuan kreivitär (Dawn Addams) jättää kauniin tyttärensä Marcilla’n (Ingrid Pitt) tanssiaisissa tapaamansa kenraalin (Peter Cushing) asuinkunnan suojelukseen - mutta eipä aikaakaan kun sijaisperheen nuori tytär (Pippa Steel) alkaa ensin kärsiä painajaisista ja löytyy sitten eräänä aamuna verenvähyyteen menehtyneenä sängystään. Marcilla katoaa samanaikaisesti kuin tuhka tuuleen... Irlantilaisen J.Sheridan Le Fanun (1814-1873) Mircalla-nimisen lesbovampyyrin tarinoihin perustuva Hammer-kauhu, jossa jo aiemmissakin yhtiön tuotannoissa merkittävää osaa näytellyt eroottisuus ja väkivalta ryöpsähtivät varsinkin ensinmainitun osalta aivan uudelle tasolle. Ns. 'tits & blood' -lajityypin lähtölaukaus teki myös pääosan (hieman ulkonäöltäänkin muistuttamiensa Helen Mirren’in ja Lee Grant'in tapaan slaavilaistaustaisesta) Pittista todellisen vampyyriseksin ylipapittaren, lumoten sekä naiset että miehet kulmahampaidensa armoille. Juonikin tässä hieman höystetympi kuin yleensä kovin kaavamaisissa genrensä tuotoksissa tapana, mutta silti: kukahan mahtoi lopulta olla se metsästä tapahtumia ratsunsa selästä virnuillen kyttäävä viittaäijä (John Forbes-Robertson)? Kate O’Mara, Madeline Smith, Ferdy Mayne, Jon Finch, George Cole, Douglas Wilmer, Harvey Hall.
Verinen Mamma Barker
Bloody Mama
Roger Corman 1970 rikos
* *
Vapaamuotoinen kuvaus häikäilemättömästä matriarkasta ‘Ma’ Barkerista (Shelley Winters) sekä tämän neljästä yhtä hullusta pojasta (Don Stroud, Clint Kimbrough, Robert De Niro, Robert Walden), jotka tehtailivat murhia ja ryöstöjä pitkin Amerikan etelävaltioita 1930-luvun alun villeinä ”gangsterivuosina”. Brutaalit hillittömyytensä paikka paikoin huvittavatkin, mutta eihän koko touhussa missään vaiheessa mitään järkeä ole - jääden mm. kovasti muistuttamaansa ”Dillinger”ia (1973) selkeästi heikkolaatuisemmaksi alansa tuotokseksi kaikinpuolin. Pat Hingle, Diane Varsi, Bruce Dern, Scatman Crothers.
Verinen sotilas
Soldier Blue
Ralph Nelson 1970 western
* ½
Kökösti ja amatöörivoimin toteutettu eksploitaatioleffa vakavasta aiheesta, eli intiaanikylän tuhoamisesta naisineen ja lapsineen uljaan ratsuväen toimesta: taitaa olla kyseessä Sand Creekin verilöyly (1864) tällä kertaa. "Alkuperäisamerikkalaisten" synkän historian ja myös senhetkisten ongelmien esiintulo kansakunnan tietoon oli joka tapauksessa tosiasia monella tapaa 1970-luvun alkupuolella. Candice Bergen, Peter Strauss, Donald Pleasence, Jorge Russek.
Viisi pahaa miestä
Vuokraisäntä
Waterloo
Waterloo
Sergei Bondartshuk 1970 sota
* * ½
Kertomus juuri maanpaosta takaisin Ranskan hallitsijaksi palanneen Napoleon Bonabarte'n (Rod Steiger) ratkaisevasta yhteenotosta Wellingtonin herttuan (Christopher Plummer) johtamia brittijoukkoja ja preussilaisia vastaan 18.6.1815 pienen belgialaisen kylän liepeillä... Mahtava, eeppinen rekonstruointi (mm. 18 000:n venäläisavustajan voimalla) kaikkien aikojen kenties kuuluisimmasta taistelusta - ja myös Steiger pitää ennakkopeloista huolimatta lopulta pahimmat hillittömyydet sekä maneerit kurissa. Vahinko vain että ennen kuin niihin sotatoimiin päästään niin puolet leffasta kestävän kehittelyvaiheen kuvaus- ja leikkausratkaisut ovat todella "venäläisiä" nekin, eli kohtaukset etenevät kovin hitaasti ja jähmeästi vaihtuakseen seuraavaan sitten aivan odottamatta. Dan O'Herlihy (Ney), Jack Hawkins (Picton), Orson Welles (Ludvig VIII), Virginia McKenna, Rupert Davies, Ian Ogilvy, Michael Wilding.
Ylpeä jättiläinen
The Great White Hope
Martin Ritt 1970 draama
* * ½
Jack Jefferson (James Earl Jones) on 1900-luvun alkuvuosina ensimmäinen nyrkkeilyn mustaihoinen maailmanmestari ja tällaisena “eksoottisena poikkeuksena” valkoisen median sekä yleisön jopa osittain hyväksymä tapaus. Miehen ylpeä teräväkielisyys ja itsetehostus silti omiaan synnyttämään myös vihamiehiä hallintokoneistoa myöten, ollen kuitenkin vielä pientä siihen kohuun verrattuna mitä valkoinen morsionsa (Jane Alexander) tuottaa... Tosielämän maailmanmestarin Jack Johnson’in (1878-1946) tarinaan pohjautuva rankanpuoleinen nyrkkeilydraama. Jonesin ja Alexanderin loistosuoritukset eivät kuitenkaan sinänsä peitä juonen yllätyksettömyyttä mitä tulee rasismiteemaansa tai tuhoontuomittuun suhteeseensa - ja luulisi nyt jonkun ”Setä Tuomon tuvan” olleen viimeinen näytelmä johon Jefferson olisi suostunut menemään mukaan... Chester Morris, Robert Webber, R.G.Armstrong, Hal Holbrook, Beah Richards, Moses Gunn.
Zabriskie Point
Zabriskie Point
Michelangelo Antonioni 1970 draama/seikkailu
* *
Nuorimies (Mark Frechette) liittyy 'Weathermen'-tyyppiseen radikaalijärjestöön, tulee ampuneeksi erään talonvaltauksen yhteydessä poliisin ja pakenee lentokoneella erämaahan. Samaan aikaan aavikolla etsii ”itseään” ja siinä sivussa muuatta kommuunijohtajaa kaunis hippityttö (Daria Halprin), ollen myös rikkaan bisnesmiehen (Rod Taylor) sihteeri & rakastajatar… Kaikenlaista mielenkiintoista taustatarinaa löytyy tästä taas yhdestä 1960-70-luvun vaihteen opiskelijoiden taistelusta valtiovaltaa ja sen käskyläisiä (='poliisisikoja') vastaan: Frechette (alias ’Carl Marx’!) asusteli oikeassa elämässäänkin hippikommuunissa kunnes ryösti kavereineen pankin ja joutui vankilaan missä kuoli 27-vuotiaana ”kuntoiluvälineonnettomuudessa”. Halprinista puolestaan tuli hieman myöhemmin Dennis Hopper’in vaimo ja alun opiskelijakokouksessa puhetta johtaa aito ’Musta Pantteri’ Kathleen Cleaver. Myös Harrison Ford'in voivat tarkkasilmäisimmät bongata yhtenä pidätetyistä nuorista putka-kohtauksessa. Lässähtää kuitenkin lähes täydelleen jo puolenvälin paikkeilla päähenkilöiden erämaavaeltelun sekä seksiseikkailujensa yhteydessä, ja mikä niiden liikemiesten huvilankin lopussa oikein räjäytti? Ei kuitenkaan niin paha katastrofi mitä maineensa täydellisenä kassa- ja kritiikkifloppina edellyttäisi. Paul Fix, G.D.Spradlin, Bill Garaway.
Paras elokuva: M*A*S*H* (Robert Altman)
Miespääosa: Alan Arkin (Me sotasankarit)
Naispääosa: Ali McGraw (Love Story)
Miessivuosa: Richard Mulligan (Pieni suuri mies)
Naissivuosa: Sally Kellerman (M*A*S*H*)