Agentti 52

My Son John

Leo McCarey 1952 draama

* * ½

Jefferson'ien perheen nuoremmat pojat (Richard Jaeckel, James Young) lähtevät Korean rintamalle, aiheuttaen veteraani-isässä (Dean Jagger) ja iloluontoisessa äidissään (Helen Hayes) luonnollisesti sekä ylpeyden että pelon tunteita. Vanhin poika John (Robert Walker) saapuu työkiireistään huolimatta Washingtonista kotona käymään lievittääkseen vanhempiensa ahdistusta, mutta miehen radikaalit ajatukset ja sulkeutunut olemus herättävät ennemmin jopa levottomuutta kuin rauhoittavat... Viiltävä vuorosanailu sekä loistava Hayes korvaavat lopun jo varsin ylettömäksi kohoavaa patrioottista saarnaavuutta, samoin sinällään aina huutoon vastaava Walker oli silti aika ennalta-arvattava valinta jälleen kerran synkkiä salaisuuksia hautovaksi "vilunkipetteriksi" - lisäksi niin toimintansa mittasuhteet kuin FBI:nkin suunnitelmat jäävät epäselviksi. Päätähti menehtyi sitten ennen ensi-iltaa lääkemyrkytykseen vain 32-vuotiaana. Van Heflin, Frank McHugh, Minor Watson.


Amor sekaantuu peliin

Pat And Mike

George Cukor 1952 komedia

* *

Urheilumanageri Mike Conovan (Spencer Tracy) kiinnostuu myöhemmin useammankin lajin lahjakkuudeksi paljastuvasta naisgolffarista nimeltä Pat Pemberton (Katharine Hepburn, 45v!) ja tarjoaa tälle ammattilaissopimusta. Naisen dominoiva sulhaskandidaatti (William Ching) ei kuitenkaan osaa kykyjään ainakaan oikealla tavalla arvostaa, samalla kuin Conovanille alkavat tuottaa lisäongelmia bisnes-erimielisyydet hämäräainesten kanssa... Kaikella tapaa vanhentunut tämä ties monesko Tracy/Hepburn -yhteistyö, pääparin vetäessä roolinsa nyt häiritsevänkin itsetietoisesti ja sivuhahmotkin täysiä karikatyyrejä: etunenässä tuo iso, tyhmä ja mustasukkainen nyrkkeilijä-suojatti (Aldo Ray). Enkä olisi arvannutkaan että naisurheilu oli 1950-luvun alussa noin suosittua - mitä myös lukuisten oikeiden "starojen" (mm. Babe Didrikson) voimalla yritetään todistella. Sammy White, George Mathews, Charles Buchinsky (=Bronson).


© Paramount Pictures

atomcity.jpg

Atomikaupunki

The Atomic City

Jerry Hopper 1952 jännitys

* * *

Ydinfyysikon (Gene Barry) noin 8-vuotias poika (Lee Aaker) kidnapataan kommunistivakoojien toimesta, tarkoituksena tietenkin kiristää isältä vetypommin valmistuksen salaisuudet. Hänellä ja FBI:llä on vain vähän aikaa selvittää rikollisten lymypaikka... Mukavan rivakasti etenevä Kylmä sota –teemainen jännäri, kunhan alun dokumentinomaisesta luentovaiheestakin päästään varsinaisen elokuvan pariin. Muutamat epäuskottavuudetkaan eivät nyt liikaa häiritse, ja uusi ihmevimpain helikopteri saatu loppuun pörräämään vihulaisten kiusaksi. Lydia Clarke, Michael Moore, Nancy Gates, Milburn Stone, Bert Freed, Frank Cady.


Draama hotellissa

Don’t Bother To Knock

Roy Ward Baker 1952 draama/jännitys

* *

Nuori nainen nimeltä Nell Forbes (Marilyn Monroe) pestataan muutamaksi tunniksi hotellivieraiden (Lurene Tuttle, Jim Backus) pienen tyttären (Donna Corcoran) kaitsijaksi, sillä välin kun nämä osallistuvat alakerran firmanjuhliin. Nell on löytynyt setänsä eli talon hissinkuljettaja-veteraanin (Elisha Cook Jr.) suosituksesta, joka jättää kuitenkin paljastamatta mitään tämän mielisairaala-menneisyydestä uskoen veljentyttönsä täydelliseen parantumiseen. Samaan aikaan II maailmansodan veteraanilentäjä Jed Towers (Richard Widmark) yrittää toipua huoneessaan äskeisestä välirikosta hotelliravintolan laulajattaren Lyn Lesley’n (Anne Bancroft debyytissään) kera… Ihanan Marilynin mitat täyttävä suorituskaan ei pelasta tätä muuten dramaattisuutensa ja jännityksensä puolesta aivan liian heppoiseksi jäävää psyko-tarinaa: koko ajan ikään kuin meinataan kasvattaa kierroksia johonkin oikeasti vaikuttavaan lopputulemaan mutta njääh - ja hotellin kiertävältä valokuvaajaltakin näköjään pakko ostaa palvelunsa tai muuten on absoluuttinen mulkku… Cook heittää piccoloiden vakiovitsin sentään: ”Täs meikäläisen hommassa on omat nousunsa ja laskunsa”. Verna Felton, Don Beddoe, Willis Bouchey.


Ei rikkautta, vaan rakkautta

Has Anybody Seen My Gal

Douglas Sirk 1952 komedia

* ½

1920-luvun loppupuoli. Ökyrikas pohatta Samuel Fulton (Charles Coburn) – tietäen viimeisten vuosiensa olevan jo käsillä – on päättänyt testamentata omaisuutensa nuoruusaikojen ainoan tosirakkautensa jälkikasvulle, eli Hilvertonin pikkukaupungissa asustavalle Blaisdell’in perheelle: äiti (ja lemmenkohteen tytär) Harriet (Lynn Bari), isä Charles (Larry Gates), isosisko Millicent (Piper Laurie), veli Howard (William Reynolds), pikkusisko Roberta (Gigi Perreau) ja koira Penny. Haluten kuitenkin ensin selvittää onko Blaisdelleista yhtään mihinkään matkustaa ukko omakohtaisesti kyseiselle paikkakunnalle, ja tunkee puoliväkisin perheen kotiin alivuokralaiseksi tekaistulla nimellä... Vanhan biisin pohjalta nimetty hömppä ”ahneuden moraalittomuudesta” ei sentään miksikään musikaaliksi osoittautunut, mutta sepä onkin harvoja positiivisia asioita tässä tapauksessa: Coburn kaikki kaikessa, Perreau ja Gates ok, kun taas nättiydestään huolimatta Laurie tehty tyhmäksi kuin saapas eikä poikaystävän virkaa toimittavan kiukkupussin Rock Hudson'inkaan tekemisistä tolkkua ota – ja miksi se velipoika yleensä oli olemassa? Skip Homeier, Paul Harvey, Paul McVey, Gloria Holden, Frank Ferguson, Forrest Lewis.


Enkelin kasvot

Angel Face

Otto Preminger 1952 draama/rikos

* * ½

Rikkaan perheen äiti (Barbara O’Neil) on kuolla salaperäiseen kaasumyrkytykseen, mutta tapaus luokitellaan tapaturmaksi eikä paikalle rientäviä ambulanssimiehiäkään (Robert Mitchum, Kenneth Tobey) tarvita sen enempää - mitä nyt kaunis parikymppinen ottotytär (Jean Simmons) ihastuu kertalaakista heistä toiseen, tai niin hän ainakin tälle vannoo... Film noir -tyyppinen rikosdraama, jossa vahanaama-Mitchum vetelee roolinsa jo vähän liiankin välinpitämättömästi: ei juuri minkäänlaisia reaktioita tunnepitoisimmissakaan kohtauksissa. Ja sanoi se "huippuluokan" asianajaja (Leon Ames) mitä tahansa niin murhasta epäillyn parivaljakon naimisiinmeno juuri ennen oikeudenkäyntiä ei voisi olla näille mitenkään eduksi. Mona Freeman, Herbert Marshall.



© Warner Bros.


Fatiman ihme

The Miracle Of Our Lady Of Fatima

John Brahm 1952 draama

* * * *

Vuoden 1917 keväällä kolme portugalilaisen maalaiskylän lasta, murrosikäinen Lúcia dos Santos (Susan Whitney) ja nuoremmat Jacinta (Sherry Jackson) & Francisco (Sammy Ogg) kokevat läheisillä kukkuloilla ilmestyksen: Neitsyt Maria laskeutuu pilvistä puunlatvojen tasalle, esittäen lapsille maailmantilannetta koskevia enteitä sekä muita salaisuuksia, ja myös lupauksen ilmaantumisestaan samassa paikassa aina kuukauden välein. Tapaus herättää paikallisissa asukkaissa luonnollisesti yhä suurempaa kohua pitkin tulevaa kesää, lopulta myös maanlaajuisesti ja aivan erityisesti sosialistisen hallituksen huolestuttaen… Sopivasti juuri ennen sen viimeisen ja kuuluisimman ihmenäyn (100 000 ihmistä todisti Fatimassa ”auringon tanssia”) satavuotis-juhlapäivää ehdin näkemään tämän erinomaisesti kaikinpuolin toteutetun kuvauksen katolisen kirkon pyhittämästä tositapahtumasta. Muistuttaa paljolti muutama vuosikymmen varhempaa, yhtäläisen kansanliikkeen herättänyttä ”Lourdesin ilmestystä” sekä siitä tehtyä elokuvaversiota (”Bernadetten laulu” 1943) mutta ehkäpä vieläkin vakuuttavammin epäilijät haastaen… Mitään logiikkaa taivaallisten olentojen toiminnasta toki edelleen turha hakea. Nuoremmat lapset kuolivat kuten oli ennustettukin parin seuraavan vuoden aikana riehuneen Espanjantaudin uhreina, karmeliittanunna Lúcia dos Santos vasta v.2005 97-vuotiaana. Gilbert Roland, Angela Clarke, Frank Silvera, Jay Novello, Richard Hale, Norman Rice, Frances Morris, Carl Milletaire.


Ghost Ship

Ghost Ship

Vernon Sewell 1952 jännitys

* * ½

Kanadalainen ex-laivaston mies (Guy Thornton) hehkeine brittivaimoineen (Hazel Court) haaveilee pienen höyrylaivan ostosta ja seikkailuista ympäri maailman meriä, luullen löytäneensäkin kuvan perusteella unelmiensa kohteen: The Cyclops -nimisen aluksen. Venesatamassa odottaa kuitenkin ikävä yllätys, kun ensinnäkin kyseisen purtilon annettu ränsistyä koskemattomana vuosikaudet ja toiseksi kaikkien paikallisten merikarhujen mukaan se on varsinainen kummitusten tyyssija… Sympaattisen tosielämän avioparin Walsh/Court puolesta kestää katsoa tämän muutenkin viihdyttävästi vuorosanaillun mutta haukotuttavan loppupaljastuksen piinaaman ”aave”tarinan: meediota (Mignon O’Doherty) tarvitaan antamaan ei-yliluonnollinen selitys kaikelle. Hugh Burden, John Robinson, Hugh Latimer, Joan Carol, Joss Ambler.


Hirttosilmukka

Hangman’s Knot

Roy Huggins 1952 western

* *

Majuri Stewart’in (Randolph Scott) johtama Konfederaation iskujoukko yllättää Unionin saattueen, ampuu sotilaat hengiltä ja vie näiden kuljettaman kultalähetyksen. Mutta kaikkien yllätykseksi eräs pohjoisvaltiolainen ehtii ennen kuolemaansa kertoa että kenraali Lee oli antautunut jo kuukausi takaperin, joten miehet ovat olleet siis tavallisella rosvoretkellä mistä ei oikeudessa armoa annettaisi. Näin he saavat välittömästi peräänsä lähiseudun pyssymiehistä kootun rangaistuspartion, jolloin porukka päättää linnoittautua eteen tulevan postivaunujen seisahdusaseman sisätiloihin. Huolimatta muutamasta panttivangistakin takaa-ajajia tuntuisi kiinnostavan ainoastaan kullan anastaminen hintaan mihin hyvänsä… Vauhdikkaan väkivaltaisesti käynnistyvä mutta tuohon piiritystilanteeseen päästyään todella pahasti hyytyvä ja kliseisiinsä (sittenkin kunnon mies Scott, ”myös idiootti koska paha” Lee Marvin, viaton ja hyväsydäminen nuorukainen Claude Jarman Jr…) tukehtuva lännentarina. Ja esim. muuten kyllä rajun tappelukohtauksen yhteydessä on nolottavan ilmiselvää ettei pukareina oikeasti ole Scott eikä Marvin... Ikävää komean värikuvauksensakin puolesta. Donna Reed, Frank Faylen, Ray Teal, Richard Denning, Jeanette Nolan, Glenn Langan, Clem Bevans, Guinn ‘Big Boy’ Williams.



© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)


Hopeasiivet

Above And Beyond

Melvin Frank, Norman Panama 1952 draama/sota

* * *

Kertomus lentäjäeverstistä nimeltä Paul Tibbet (Robert Taylor), joka valitaan jo pari vuotta etuajassa sen lentueen komentajaksi mikä tulisi pudottamaan ensimmäisen atomipommin Japanin maaperälle 6.8.1945. Suunnitelmaa luonnollisesti ympäröivä ehdoton tietosuoja sekä pitkäkestoiset testitehtävät asettavat niin miehelle itselleen kuin perheelleen ennenkokemattomia paineita, vaikka myös viimemainittujen sallittiin muuttaa tukikohdan alueelle asumaan… Täsmällinen kuvaus maailmanhistorian eräästä kohahduttavimmista (ja traagisimmista) virstanpylväistä, erinomaisten Taylorin sekä vaimonsa Eleanor Parker’in johdolla. Kuolemanvakavaan aiheeseensa saatu vähän huumoriakin sekaan, etenkin Taylorin ilme kohtauksessa jossa vaimo on tarvinnut tiskialtaan korjaajaa ja napannut ensimmäisen ohikulkevan ”putkimiehen näköisen” palkiten tämän kahdella dollarilla palveluksistaan – kyseessä ollen oikeasti eräs atomifyysikoiden huipputiimin edustajista (Lawrence Dobkin)… Ennen lopun päätapahtumaa ehtii kuitenkin mennä jo rasittavankin paikallaan polkevaksi riitelyksi pariskunnan yhteiselo: ensinnäkin olisi nyt jotain voinut maailman luotettavimmaksi tiedetylle toiselle puoliskolleen vihjaista kaikesta huolimatta, samalla kuin upseerin vaimon itsekin tajuta edes sinne päin mistä voisi olla kysymys - ja jo rintamauutisten perusteella korostua se seikka että sota joka tapauksessa päättymässä tavalla tai toisella vain kuukausien sisällä. Toinen paha draamankaarivirhe pommin koelaukaisujen kokonaan käsittelemättä jättäminen sitä ensimmäistä onnistunutta Alamagordossa heinäkuussa 1945 myöten. James Whitmore, Larry Keating, Larry Gates, Marilyn Erskine, Stephen Dunne, Robert Burton, Hayden Rorke.


Hän tuli ikkunasta

Hannu Leminen 1952 komedia/rikos

* ½

Amerikansuomalainen Tom Mack (Tauno Palo) saapuu ”äidinmaahansa” ryhtyäkseen valmentamaan ”Suomen kiekkojoukkuetta” mm. kohti Oslon olympiakisoja, mutta juuttuu lumipyryn takia Turun lentokentälle vailla jatkomahdollisuutta Helsinkiin ainakaan sen illan puitteissa. Kun kaikki hotellitkin ovat varatut, ei auta kuin seurata sattumalta tapaamaansa kaunokaista (Helena Kara) tämän paikalliseen vuokra-asuntoon – tietämättä että muuan salakuljetusliiga on vaihtanut yhden laukuistaan asemalla... Pääsankarimme aksentit menevät juuri päinvastoin kuin olisi luullut: suomi täydellistä, englanti kehnoa – tai toisaalta Tauno Palolta täysin odotetusti, kaiken itsekeskeisen mulkkuilunsa ohessa. Onneksi sentään edes lyhyt väläys saadaan noista lätkähommistakin, muuten Mr. Mack olisi voinut olla yhtä hyvin vaikka hammastahnakauppias... Samalla kuin ihmetteli tuota maajoukkueemme tähteä Kullervo Jyränköä (Heikki Heino) että mitä järkeä olla samaan aikaan kapteeni ja maalivahti, sekä ennen kaikkea miksei reagoi mitenkään kihlattunsa ryöstöön vasta maisemiin ilmaantuneen ja tuplasti vanhemman koutsin toimesta? Pari onnistunuttakaan läppää ei auta yleisen hölmöilyn seassa, kun ne lopun rikossekoilutkin kestävät ikuisuuksia. Oiva Sala, Pentti Viljanen, Sasu Haapanen, Harri Sinijärvi, Kerstin Nylander, Leo Riuttu, Veikko Linna, Mai-Brit Heljo, Kaarlo Wilska.


Ikiru -tuomittu

Ikiru

Akira Kurosawa 1952 draama

* * ½

Kuolemanpelkoinen tokiolainen virkamies (Takashi Shimura) jää työpaikaltaan sairaslomalle, ja alkaa kiireesti opettelemaan elämisen taitoja uudelleen... Sinänsä mukavaa vaihtelua katsoa Kurosawaa kerrankin aikalaiskuvauksena eikä minään historiaeepoksena, mutta eipä tässä paljon muuta niin kovin mielenkiintoista olekaan: pääosan papparainen nimittäin tavallisen tylsä tyyppi joka tuntiessaan viikatemiehen jo koputtelevan olkapäille tuhlaa rahojaan ja aikaansa ensin lähinnä omaksi ilokseen, sitten nuoren tytön (Shin'ichi Himori) seuran vuoksi ja lopulta tehdäkseen jotain yleishyödyllistä. Pahin kupru kuitenkin, äijän jo heitettyä veivinsä, tuo loppuosan muistelomaratooni mikä ei tunnu päättyvän ollenkaan. Haruo Tanaka, Minoru Chiaki, Miki Odagiri, Bokuzen Hidari.


Invasion U.S.A.

Invasion U.S.A.

Alfred E. Green 1952 draama/sota

* *

Joukko ihmisiä on kokoontunut paikalliseen newyorkilaiseen baariin, päästen samalla kuuntelemaan TV-uutislähetystä jossa varoitellaan alati ajankohtaisesta Punaisesta Uhasta. Tiskin ääressä istuu myös salaperäinen miekkonen (Dan O'Herlihy), joka jatkaa aihetta vieden kaikkien mielet vielä synkempiin syvyyksiin - ja kohta pahimmat pelot tuntuvatkin käyvän toteen... Todellinen amerikkalainen "herätyselokuva", joka eskaloituukin nopeaan tahtiin viimeisen päälle painajaismaiseksi visioksi ja propaganda-houreeksi. Naurettavan puolustuskyvyttömäksi maailman suurin, kallein ja tehokkain armeija saatu kuitenkin näyttämään ryssän iskettyä muutaman sadan koneen ja laskuvarjojoukkojen voimalla ensin Alaskaan sekä siitä sitten Amerikan länsirannikolle, eikä myöskään esim. Washingtonia katsottu tarpeelliseksi suojata juuri millään tavalla punaisten pirujen sinnekin aikanaan ehtiessä. Urhoollisesti on joka tapauksessa yritetty b-budjetista huolimatta kuvata eeppiset tuhonäkymät vaatimattomien tehosteiden ja vanhojen filminpätkien (II maailmansodasta ja kenties Koreastakin) yhdistelminä, vastapainoksi sivujuonteena seuratuille ja taas kerran täysin turhanpäiväisille romanssikuvioille. Gerald Mohr, Peggie Castle, Robert Bice, Tom Kennedy, Wade Crosby, Erik Blythe, Phyllis Coates.


Ivanhoe

Ivanhoe

Richard Thorpe 1952 seikkailu/draama

* * ½

1100-luvun Englanti. Sir Wilfred of Ivanhoe (Robert Taylor) on vannonut ikuisen uskollisuudenvalan kuningas Rikhard Leijonamielelle (Norman Wooland), joka puolestaan jäänyt äskettäin itävaltalaisten panttivangiksi kesken paluumatkaansa Lähi-idän ristiretkiltä. Ivanhoe ottaa elämäntehtäväkseen lunnasrahojen kokoonkasaamisen, samalla kuin jännite saksien ja normannien välillä valtakunnassa kasvaa kasvamistaan... Komean värikäs historiallinen seikkailutarina Sir Walter Scott'in legendoja ja tositapahtumia surutta sekoittaneiden kirjallisten tuotosten pohjalta. Turnajais- ja taistelukohtauksia piisaa, tosin ovat tyypillisen vähäverisiä ajankohdan mukaisesti ja yleensä riittää kun huitoo miekalla vähän sinne päin. Juutalaisylimyksen tytärtä esittävä tyrmäävä Elizabeth Taylor jää lopulta Ivanhoen silmissä jostain syystä kakkoseksi paljon laimeammalle ladylle Joan Fontaine'lle... George Sanders, Emlyn Williams, Robert Douglas, Finlay Currie, Felix Aylmer, Francis De Wolff, Basil Sydney.


Kahdella pennillä toiveita

Due soldi di speranza

Renate Castellani 1952 komedia/draama

* *

Nuorimies Antonio (Vincenzo Musolino) palaa armeijavuosiensa jälkeen pieneen eteläitalialaiseen kotikaupunkiinsa ja lähtee samantien innokkaana työnhakuun - velvollisuutensa kun olisi elättää itsensä lisäksi niin ahne äitimuori (Filomena Russo), nuoremmat siskot kuin tuleva morsionsa Carmela’kin (Maria Fiore). Valitettavasti Antonio on laman kourissa kärvistelevien maanmiestensä joukossa vain yksi monista... Ihan sympaattisiakin elkeitä havaittavissa taukoamattoman pulinan ja huiskimisen seasta, mutta edelleen eteläeurooppalaiset (katolilaiset) kulttuuriperinteet sekä niiden henkilöhahmoille asettamat ”vaatimukset” eivät jätä täysipainoiselle samaistumiselle mitään mahdollisuuksia - ainakaan omalla kohdalla. Luigi Astarita, Luigi Barone.


Kahleita voimakkaampi

Carbine Williams

Richard Thorpe 1952 draama/rikos

* * ½

Kertomus David Marshall ’Marsh’ Williams’ista (James Stewart), joka tuomitaan kieltolain aikaan 30 vuodeksi pakkotyöhön pontikkaratsian yhteydessä tapahtuneen ammuskelun ja samassa rytäkässä surmansa saaneen liittovaltion sheriffin vuoksi. Aseita jo poikasesta rakennelleen Williamsin ”päätyöksi” muotoutuu vankilassakin sepänhommat ja erityisesti uuden mullistavan kiväärimallin kehittely... Asiallinen biografia mm. USA:n armeijan 2. maailmansodassa käyttämän perustyökalun eli M-1-kiväärin kehittäjästä. Jean Hagen, Wendell Corey, Carl Benton Reid, Paul Stewart, Otto Hulett, Rhys Williams, Herbert Heyes, James “The Thing” Arness, Leif Erickson.


Kaikkia lippuja vastaan

Against All Flags

George Sherman 1952 seikkailu

* *

1600-1700-lukujen taitteessa Madagascarin saarella majaansa pitävät merirosvot ovat jatkuvana riesana Intian kauppareittejä purjehtiville brittilaivoille, johtajanaan häikäilemätön mutta terävä-älyinen kapteeni Brasiliano (Anthony Quinn) kauniin adjutanttinsa ’Spitfire’ Stevens’in (Maureen O’Hara) kera. Englantilaiset päättävät lähettää sankarillisen vakoojansa Brian Hawke’n (Errol Flynn) soluttautumaan piraattien joukkoihin tekemään siinä sivussa omia tihutöitään... Hyviä aineksia kosolti sisältävä (ennen kaikkea tietysti ihan ”omia itsejään” esittävien Flynnin ja Quinnin osalta) sortuu kuitenkin jälleen kerran erääseen aikakautensa perisyntiin eli suunnilleen jokaisen vähänkään vauhdikkaamman kohtauksen nopeutustrikkeihin. Alice Kelley, Mildred Natwick, Robert Warwick, Harry Cording.


Kapteeni Flagg

What Price Glory

John Ford 1952 sota/komedia

* *

Amerikan sodanjulistuksen jälkeen v.1917 eri puolilla maailmaa kannuksiaan hankkineet merijalkaväen osastot ovat ensimmäisiä Ranskaan lähetettäviä - niin myös äkkipikaisen ja viinaanmenevän mutta mitäänpelkäämättömän kapteeni Flaggin (James Cagney) johtama komppania. Mutta jo ennenkuin rintamalle on käsky käynyt koetaan majoituspaikassa tulikivenkatkuisia hetkiä paikalle ilmestyvän vanhan tutun ylikersantti Quirt’in (Dan Dailey), Flaggin sekä yhteisen ihastuskohteen ranskalaisneito Charmaine’n (Corinne Calvet) välillä... Fordilaista machoilua, hurttia huumoria, juopottelua sekä tietenkin sankar’tekoja tämäkin I maailmansota –hölmöily täynnään - höystettynä taas kerran äärimmäisen huonosti sekaan sopivilla ”traagisilla ihmiskohtaloilla”. Varsinaisia taistelukohtauksia vain pari, mikä toisaalta hyväkin asia ajatellen jo niissä esiintyvien epäuskottavuuksien vilinää: esim. se että saksalaisupseerit olisivat perustaneet suojaamattoman pääesikuntansa aivan eturintaman kärkeen... William Demarest, Robert Wagner, Craig Hill, Marisa Pavan, Max Showalter, James Gleason.


Karmiininpunainen merirosvo

The Crimson Pirate

Robert Siodmak 1952 seikkailu/toiminta/komedia

* * ½

Atleettinen merirosvokapteeni Vallo (Burt Lancaster) miehistöineen onnistuu kaappaamaan vahvasti aseistetun diplomaatti-aluksen Karibian meren vesillä ovelalla hämäystaktiikalla, ja nyt muun saaliin ohessa olisi mahdollisuus tehdä kaupat yhtä häikäilemättömän merkkimiehen paroni Gruda’n (Leslie Bradley) kera: läheisellä sisällissodan riivaamalla ’Cobra’-nimisellä saarella pitäisi ensin myydä tykistö kapinallisille, minkä jälkeen kidnapattaisiin näiden johtaja ’El Libre’ (Frederick Leister) ja luovutettaisiin paikallisen käskynhaltijan (Eliot Makeham) armoille... Lancaster kera luottomiehensä (Nick Cravat) esittelee jälleen alusta loppuun sirkuksessa opittuja akrobaattitaitojaan tässä ihan viihdyttävässä, vauhdikkaassa ja värikkäässä mutta juonikäänteiltään turhankin mielikuvituksekkaassa piraattihassuttelussa. Eva Bartok, Torin Thatcher, James Hayter, Christopher Lee, Margot Grahame, Noel Purcell.


Kauhujen juna no 63

The Narrow Margin

Richard Fleischer 1952 jännitys/rikos

* * ½

Murhatun gangsterin vaimo (Marie Windsor) on lupautunut todistamaan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, ja nyt olisi poliisien tehtävänä saada nainen toimitettua junakuljetuksella Los Angelesissa tapahtuvaan oikeudenkäyntiin hengissä - mutta jo turvahuoneesta lähtiessä ammutaan toinen saattueen etsivistä (Don Beddoe) kuoliaaksi... Sinällään ihan jännittäväkin kissa-hiiri-leikki, valitettavasti vain juonenkäänteiden naurettavuuksien ehdoilla: huolimatta siis poliisivartion kokemasta väijytyksestä heti kättelyssä matka vaan jatkuu yhden ”sankarietsivän” (Charles McGraw) varassa... ja miksi siinä kuljetuksessa olisi alunperinkään edes vaihtoehtona julkinen liikenneväline? Mitä ihmeen hyötyä Windsorille oli käyttäytyä historian veemäisimmän bitchin tavoin, etenkin loppupaljastuksen valossa? Miksi muuten ok ”Kirk Douglasin ja Lawrence Tierneyn risteytys" McGraw juoksee jatkuvasti ympäri junaa ahtaan hyttinsä tarjoamasta parhaasta turvasta huolimatta? Jne jne. Jacqueline White, David Clarke, Peter Virgo, Paul Maxey, Peter Brocco.



© Silver Films

jeux-interdits-1952-02-g1.jpg

Kielletyt leikit

Jeux interditsacademy_award_trophy.jpg

René Clément 1952 draama/sota

* * *

Kesäkuussa 1940 pakolaisvirrat vaeltavat Pariisista kohti maaseutua, mutta saksalaiset tuhokoneet ovat jatkuvana uhkana siviilipakolaisillekin eikä pienen 6-vuotiaan Paulette-tytön (Brigitte Fossey) vanhempien kohtalo poikkea monista muista: kuolema tienvarressa luotien puhkomana. Tyttö lähtee omille teilleen, osuen lopulta suurperheen asuttamalle maatilalle jonka suojissa etenkin talon noin kymppivuotiaasta pojasta (Georges Poujouly) tulee Pauletten tuki, turva ja opastaja... Traagisuudestaan huolimatta omat koomisetkin hetkensä sisältävä ”lapset ja kuolema” –teemainen ranskalaisklassikko - myös symboliikaltaan mieleenpainuva erityisesti sen jatkuvan maatilojen välisen naapurisodan suhteen. Vahvatunnelmaista draamaa himmentää kuitenkin jonkin verran noiden maalaisporukoiden tekeminen liioitellunkin tolloiksi sekä lapsosten kohtalot avoimeksi jättävä loppunsa. Tunnussävelmästä tuli vuosia myöhemmin meilläpäin melkoinen iskelmähitti Carolan esittämänä. Lucien Hubert, Amédée, Laurence Badie.


Kilimanjaron lumet

The Snows Of Kilimanjaro

Henry King 1952 draama/seikkailu

* ½

Amerikkalaiskirjailija nimeltä Harry Street (Gregory Peck) on loukannut pahasti jalkansa viimeisimmällä Afrikan-reissullaan ja uumoilee jo melodramaattiseen tyyliinsä hengenlähtöä, erityisesti vaimonsa (Susan Hayward) mielipahaksi. Reporankana maatessa on aikaa myös muistella menneitä matkoja ja naisseikkailuja... Pohjattoman pitkäveteinen ”Hemingway”-tarina tylsästä äijästä, joka ei osaa muuta kuin valittaa ja ampua eläimiä - ”mies joka ei metsästä ei ole mitään” oli näet kuulunut jo isäpapan (Leo G. Carroll) ohjenuoriin Harry-pojalle, mikä tietysti filosofiana niin päin ahteria kuin mahdollista. Mutta naisia toki riittää ah niin komean ja kuuluisan hepun ympärille jatkuvasti kaikesta huolimatta. Ava Gardner, Hildegard Knef, Torin Thatcher, Marcel Dalio.


Kohtalon tähti

Lone Star

Vincent Sherman 1952 western

* * ½

Muutamia vuosia sen jälkeen kun Texasista oli tullut itsenäinen tasavalta (1836) sodittuaan voitokkaasti meksikolaisia vastaan käy julkinen väittely kuumana siitä, pitäisikö maan liittyä osaksi alati laajenevaa Amerikan Yhdysvaltoja? Liittoajatusta vahvasti tukeva hallitus presidentti Jackson’ia (Lionel Barrymore) myöten lähettää kokeneen lännenveteraanin Devereaux Burke’n (Clark Gable) suostuttelemaan paikalliset vastustajat ja etenkin kansallissankari Sam Houston’in (Moroni Olsen) yhteisen tavoitteen taakse... Ihan mukiinmenevää tavaraa näitten Vanhan Lännen malliin pyssyjen kera ja ehdoilla käytyjen poliittisten ”neuvottelujen” seuraaminen - tosin lopulliset välienselvittelyt ja etenkään niiden tuottamat ratkaisut eivät realistisuudellaan päätä huimaa. Ava Gardner, Broderick Crawford, Beulah Bondi, Ed Begley, James Burke, William Farnum, Lowell Gilmore, Russell Simpson, William “Cannon” Conrad.


Korkean taivaan alla

The Big Sky

Howard Hawks 1952 western

* *

1830-luvulla erityisesti Amerikan luoteiset osat ovat vielä ”kesyttämättä” ja ilman kunnollisia kauppareittejä - niinpä myös kuljeskelija Jim Deakins (Kirk Douglas) on matkalla St. Louisiin ja sieltä Missouria pitkin kulkevaan jokilaivaan antaakseen oman panoksensa kehityksen rattaisiin. Sitä ennen mies törmää kuitenkin metsätiellä kovanyrkkiseen ja äkkipikaiseen Boone Caudill -nimiseen nuoreen mieheen (Dewey Martin), kaksikon jatkaessa pienistä erimielisyyksistä huolimatta yhdessä taivaltaan kohti jokiseikkailuaan. Reissun päällä saavat sitten muun miehistön kera kohdatakseen niin ystävällisiä kuin vihamielisiäkin intiaaneja sekä epäluotettavia turkismetsästäjiä… Muuten riittävän eeppisesti kuvatun ja näyttelijätyöltään pätevän (loistavan partanaama-veteraanin Arthur Hunnicutt’in johdolla) vaellustarinan pilaa lähes täydelleen tuntemattomaksi jääneen Martinin karmea sekä roolihahmo että suoritus – vaikkei toki luonnollisestikaan tällaisten huumoriksi tarkoitettujen typeryyksien erikoismiehen Hawksin mielestä. Ei sillä etteikö suunnilleen jokainen väkivaltainen yhteenottokin kysymysmerkkejä herättäisi, että mitähän nyt oikeasti yritetään…? Elizabeth Threatt, Buddy Baer, Steven Geray, Henri Letondal, Hank Worden, Jim ”Dallas” Davis.


Kuoleman syleily

The Las Vegas Story

Robert Stevenson 1952 draama/rikos

* *

Lasvegasilaisen kasinon pianonpimputtaja (Hoagy Carmichael) kohtaa miellyttävän yllätysvieraan menneisyydestä: aikanaan kovinkin suositun laulaja-kaunottaren Linda Rollins’in (Jane Russell), joka on tullut miehensä Lloyd’in (Vincent Price) keralla nauttimaan vielä kertaalleen uhkapelikaupungin huumasta. Samalla olisi tarkoitus ainakin Lindan puolelta paikkailla jo kovastikin rakoilevaa liittoa, mutta Lloydin silmissä siintävät vain noppapöytien potentiaaliset jättipotit - huolimatta siitä että muutenkin hämäräpuuhiin syyllistynyt mies on vaimonsakaan tietämättä veloissa korviaan myöten... ”Kirjavan sataman” (1944) tapaan kuulu säveltäjä Carmichael tarkkailee soittimensa takaa tapahtumia ja aina väliin esittelee harvinaisen tylsiä biisejään. Ajoittainen kipakka vuorosanailu, Russellin kaula-aukko sekä luonnostaan antoisa Vegas-ympäristö eivät myöskään vaisuja juonenkäänteitään onnistu pelastamaan tällä kertaa. Victor Mature, Brad Dexter, Gordon Oliver, Jay C. Flippen, Will Wright, Bill Welsh, Ray Montgomery, Colleen Miller, Chester Marshall, Robert J. Wilke.


Kuollut mies kummittelee

Jorma Nortimo 1952 jännitys/rikos

* *

Ei aivan onneton viimeinen osa "Kuollut mies" -sarjaan (1942-), jossa pääosan "suomalaista James Bondia" eli eversti Sarmoa ('Döttman') esittää taattuun tyyliinsä Joel Rinne. Tosin paljon huumoripitoisemmankin tulevaisuudessa siintävien Palmujen malliin olisi hahmostaan voinut kirjoittaa muuten harvinaista kansainvälisyyttä huokuvan tarinan höysteeksi - kun sulavan agentin kaveriksi taas kerran pestattu perusjuntti eli (kukapa muukaan kuin) Reino "Ritvan isä" Valkama pelkästään totutun kaamea hahmo. Varsinaiset toimintakohtaukset normaalin kömpelöitä, ja yleinen hämmästys siitä että koko homman takapiruksi paljastuu vasta kasvonaamion poisoton jälkeen tuo maailman tunnistettavimman äänen omaava bisneskollega Arvo Lehesmaa ihan hippasen epäuskottavaa... Hilkka Helinä, Mai-Brit Heljo, Paavo Jännes, Ekke Hämäläinen, Jalmari Rinne, Aarne Laine, Thure Bahne, Siiri Angerkoski.


Laulavat sadepisarat

Singing In The Rain

Stanley Donen, Gene Kelly 1952 musiikki/komedia

* * ½

Elokuvahistorian eräs ärsyttävimmistä ilmiöistä ovat (tämä ihan henkilökohtaisena ja selventävänä mielipiteenä) musikaalileffojen tanssijoiden mielipuolimaiset ilveilyt ja elehtimiset - eikä niiltä vältytä tässäkään maailman tunnetuimmassa ja pidetyimmässä lajityyppinsä hupailussa. No, ok, toki tällä kertaa mukana miellyttävänä höysteenä hollywoodilaista itseironiaakin pitkin matkaa, mutta vaikka yleensä vähintään yksi ikimuistoinen biisikin (kai nytkin?) löytyy näistä oscar-pyydyksistä niin silti: aivan yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta ("Cabaret" 1972, "Grease" 1978...) liian epärealistisen aurinkoista ja toiveikasta hassunhauskaa tyylittelyä minun makuuni järjestään. Gene Kelly, Debbie "Prinsessa Leian äiti" Reynolds, Donald O'Connor, Jean Hagen, Millard Mitchell, Cyd Charisse, Douglas Fowler, Rita Moreno, Kathleen Freeman.



© Universal International Pictures (UI)

bendoftheriver390.jpg

Maa vuorten takana

Bend Of The River

Anthony Mann 1952 western

* * *

McLyntock (James Stewart) auttaa noin sadan uudisraivaajan joukon perille oregonilaisiin vuoristomaisemiin Portlandin satamakaupungin lähistölle. Maanviljely ei vielä ensi kuukausina mitään yhteisölle tietenkään tuota, joten McLyntockin seuraava tehtävä on lähteä hakemaan kaupungista riittävää määrää tarvikkeita jotta porukalla olisi mahdollisuus selvitä talven yli. Matka muodostuu koettelemuksia täynnä olevaksi, eikä vähiten luotettavuudeltaan kyseenalaisten ”apurien” takia... Aluksi silkalta kepeäotteiselta matkakertomukselta ja kaveritarinalta vaikuttava Mann/Stewart -western muuttuukin noin puolenvälin paikkeilla yhä synkemmäksi ja väkivaltaisemmaksi (ruumiita tusinoittain!), samalla kuin Stewartin nahan ties kuinka monta kertaa siihen mennessä pelastanut Arthur Kennedy osoittautuu aika epäuskottavankin kaksinaamaiseksi psykomurhaajaksi - ja mikähän mahtoi loppujen lopuksi olla tuon Rock Hudson’in esittämän keikarin rooli koko salaliitossa? Jay C. Flippen, Julie Adams, Lori Nelson, Chubby Johnson, Stepin Fetchit, Harry Morgan, Howard Petrie.


Merirosvo Mustaparta

Blackbeard, The Pirate

Raoul Walsh 1952 seikkailu/toiminta

* *

Pahamaineinen merten kauhu Blackbeard (Robert Newton) on viimeisimpänä temppunaan kaapannut jamaikalaiseen Port Royalin satamaan yön pimeydessä ankkuroituneen brittilaivan, mistä tietämätön paikallisen kuvernöörin asialla liikkuva vakooja Robert Maynard (Keith Andes) liittyy vaivihkaa miehistön joukkoon toverinsa (Richard Egan) kera laivalääkärin valeroolissa: tarkoituksena oli alunperin ottaa selvää oman merirosvouransa muka taakse jättäneen ja myös kyseisen aluksen matkaansaattaneen Henry Morgan’in (Torin Thatcher) todellisista aikomuksista – mutta sitten kun matkustajien joukkoon liittyy vielä viimemainitun rakastajatar-leidikin (Linda Darnell) on varsinainen soppa valmis… Komeasta värikuvauksestaan huolimatta aivan liian moneen suuntaan tarinansa puolesta hajoava ”jatko-osa” Newtonin lanseeraaman merirosvokapteenin ikiaikaisen stereotyypin seikkailuihin (”Salainen aarresaari” 1950), eikä edes hehkeä Darnell avonaisine kaula-aukkoineen auta asiaa riittävästi. Puolenvälin jälkeen meno sentään hieman paranee tuon todellisen elinvoimaisuuden ruumiillistuman (”Arrrrrr!”) onnistuessa välttelemään hengenlähtöään uskomattomalla sitkeydellä lähes loputtomiin, siitä huolimatta että miehellä ollut suunnilleen koko muu maailma vastassa heti ensi hetkistä lähipiiriään myöten...! William Bendix, Irene Ryan, Alan Mowbray, Skelton Knaggs, Dick Wessel, Anthony Caruso, Jack Lambert.


Neljän naamion salaisuus

Kansas City Confidential

Phil Karlson 1952 rikos

* * ½

Keski-ikäinen ex-poliisi (Preston Foster) kutsuu kolme pohjalla olevaa roistoa (Jack Elam, Lee Van Cleef, Neville Brand) yksi kerrallaan suunnittelemaan "täydellistä rikosta" eli rahakuljetuksen ryöstöä. Mies pitää samalla koko ajan naamaria kasvojensa suojana ja edellyttää itse keikalla kaikkien tekevän samoin, jolloin kukaan ei voisi tunnistaa rikoskumppaneitaan. Erään sivullisen kukkalähetin (John Payne) auto sattuu olemaan täsmälleen samanlainen kuin rikollisten pakoretkellään käyttämä... Keskiverto film noir -vivahteinen rikosdraama, jota heikentää ennalta-arvattavuus etenkin jatkuvien yhteenottojensa osalta: vuoronperään ja kohtauksesta toiseen joku uhkaa jotakuta toista aseella kunnes tulee äkisti "yllätetyksi" - silti mitään ei opita. Myöskään jatkuva hurja naamoihin hakkaaminen ei saa aikaan muuta näkyvää kuin yhden nenäverenvuodon. Coleen Gray.


Niskavuoren Heta

Edvin Laine 1952 draama

* * ½

Rikkaan Niskavuoren ylpeä talontytär Heta (Rauni Luoma) menee yllättäen naimisiin tilan rengin Akustin (Kaarlo Halttunen) kanssa, mutta osittain myös pakon sanelemana: "vahinko" kun oli päässyt jo tapahtumaan. Akustin omistamassa maatilkunpahasessa laitetaan heti hihat heilumaan ja tehdään samalla selväksi kuka on sen paikan uusi käskijä.... Hella Wuolijoen suursuositun Niskavuori-sarjan tyylipuhdas edustaja, jossa hämäläisen maalaisyhteisön elämänmenoa saadaan "ihastella" 1800-luvun lopulta eteenpäin. Mitään sen kummempia hienouksia tai huomionarvoisia oivalluksia ei tämäkään sukukronikka toki tarjoa, ellei yllättävänkin rohkeaa saunakohtausta paljaine rintoineen sellaisena pidä. Mirjam Novero, Eino Kaipainen, Leo Lähteenmäki, Martti Katajisto, Hillevi Lagerstam, Marjatta Kallio, Emma Väänänen, Pentti Irjala, Kullervo Kalske, Uljas Kandolin.


Noita palaa elämään

Roland af Hällström 1952 draama/kauhu

* ½

Arkeologi-pariskunta (Toivo Mäkelä, Hillevi Lagerstam) kaivaa pohjoissuomalaisesta suosta esiin noin 300 vuotta vanhan haudan, jossa makaa paikallisten perimätietojen mukaan nuoren noidan ruumis haapaseiväs sydämensä läpi iskettynä. Kohta samaisesta kuopasta lähikartanon asukit löytävät rajuilman keskellä hehkeän neitokaisen (Mirja Mane) ilmielävänä ja vailla rihmankiertämää... Kotimaisittain sinänsä huomionarvoisesta eli tietenkin aniharvinaisestä fantasia-teemasta tekisi mieli antaa edes sympatiapisteitä, mutta ne karisevat viimeistään loppua kohti yhä älyvapaammaksi menevän sekoilun myötä. Ei auta edes sensuellia vartaloaan (millä tahansa mittarilla hämmästyttävällä antaumuksella) esittelevä herkkupala mutta tähdenlennoksi jäänyt 23-vuotias Mane. Helge Herala, Sakari Jurkka, Aku Korhonen, Einari Ketola, Jalmari Parikka.


Omena putoaa

Valentin Vaala 1952 komedia/rikos

* ½

Iäkäs teollisuuspohatta (Valtteri Virmajoki) auttaa mereen ”pudonneen” parikymppisen tyttösen (Toini Vartiainen) ylös satama-altaasta ja vie kartanoonsa. Ylitsevuotava huolenpitonsa johtuu neidon hämmentävästä yhdennäköisyydestä äskettäin onnettomuudessa menehtyneen tyttärensä kanssa, mutta tämä takapihan sussu päättääkin köyhälistöystävineen ja –sukulaisineen nyhtää ukolta kaiken minkä irti saa... Tavallisen typerä kotimainen huijaus-komedia, jossa tolkuttomista hahmoista voiton vie tällä kertaa Leo Riutun ”kaikkivaltias” lakimies, ja mitä se kauppiasnuorukainenkin (Mauno Hyvönen) teki loppujen lopuksi koko elokuvassa? Tauno Palo, Reino Valkama, Pentti Viljanen, Senni Nieminen, Tarmo Manni, Matti Lehtelä, Emma Väänänen, Kirsti Ortola.


On lautalla pienoinen kahvila

Thure Bahne 1952 musiikki/komedia

*

Tavallistakin sietämättömämpi suomalainen tukkijätkäpölvästely sisältäen kaameita tyyppejä (etenkin tuo kurkkumätäpotilaan kuuloinen Kalle Viherpuu), hirveitä biisejä ja naurettavaa vuorosanailua. Täytyy suorastaan ihmetellä mikseivät nuo uuden kahvilatytön Tuija Halosen päälle kuolaavat umpilapselliset junttieinarit joukkoraiskanneet tätä heti ensi tilaisuuden tullen? No, Turkan versiossa sitten jos olisi koskaan semmoinen ilmestynyt... Siiri Angerkoski, William Markus, Joel Asikainen, Retu "Anssin isä" Kukkonen, Aarne Helen, Pentti Viljanen, Pentti Forsman, Armas Jokio, Kauko Laurikainen.


Onnen aika

The Happy Time

Richard Fleischer 1952 komedia

* * ½

Kanadan pääkaupunki Ottawa, 1920-luku. Bonnard’in ranskankielisen ja iloluontoisen perheen muusikkoisä Jacques (Charles Boyer) pitää lämpimällä huumorillaan myös läheisensä, ennen kaikkea varhaisteini-Robert’in (Bobby Driscoll) ja isoisän (Marcel Dalio) uskollisina ”fanittajinaan” – ja vakiovieraisiin kuuluvat myös sedät eli naapuritalostaan vaimon (Jeanette Nolan) motkotuksen alta vähän väliä pakeneva viininlitkijä-Louis (Kurt Kasznar) sekä maata ristiin rastiin kiertävä playboy-myyntimies Desmond (Louis Jourdan). Äiti-Susan (Marsha Hunt) yrittää puolestaan olla se suvun ”järkinainen” ja puolitosissaan toppuutella menoa, mutta hänkin aidosti sydämellisenä persoonana loputtoman kärsivällisesti. Pientä ”kriisin” tynkää aiheuttavat kaksi viimeaikaista muutosta: Robertin yhä kasvava kiinnostus vastakkaista sukupuolta kohtaan sekä taloon hankittu nuori hemaiseva kotiapulainen (Linda Christian)... Muutenkin kuin jatkuvasti tapahtumia alleviivaavan musiikkitaustansa ja ”Peter Pan” -Driscollin myötä Disney-henkinen kuvaus sadunomaisen onnellisesta perheestä sortuu turhan ennalta-arvattaviin imelyyksiin vasta aivan loppusuoralla – pahin huti silti ylivoimaisesti sen Kasznarin tyttären kosiomiehen (Richard Erdman) tolkuton karikatyyrihahmo. Yllätysveto kaiken kaikkiaan synkän realistisista rikoselokuvista tutummalta ohjaajaltaan, samalla kuin ikivalloittava Hunt edelleen elossa tätä kirjoitettaessa (5.1.2022) 104-vuotiaana. Jack Raine, Marlene Cameron, Gene Collins, Maurice Marsac.



© Twentieth Century Fox Film Corporation

5_fingers.jpg

Operaatio Cicero

5 Fingers

Joseph L. Mankiewicz 1952 jännitys

* * *

Ankara, Turkki, maaliskuu 1944. Tositapahtumiin perustuva kuvaus albanialaissyntyisestä Britannian suurlähetystön palvelijasta (James Mason), joka ryhtyy toimittamaan natseille huippusalaisia dokumentteja liittoutuneiden suunnittelemista operaatioista. Osoituksena ensinmainittujen idioottimaisuudesta nämä maksavat muitta mutkitta huikeita summia tiedoista, joihin eivät edes usko (etenkään siihen tulevan maihinnousun tapahtumapaikkaan ja ajankohtaan) - tosin väärennetyllä rahalla mutta joka tapauksessa oli sitten näköjään aikaa moiseen leikkimiseen... Totutun erinomainen Mason parasta antia muutenkin kiintoisassa tarinassa miehestä ”joka olisi voinut kääntää maailmansodan kulun”, ja mitäpä tätä esim. brittien toimesta oikeastaan petturiksi syyttelemään kun ei kerran ollut maanmiehiä ja silkkaa ahneuttaan tarttui tilaisuuteen? Tai no, osuutensa toki eräällä aatelisleidilläkin (Danielle Darrieux)... Michael ”Klaatu” Rennie, Walter Hampden, Oskar Karlweis, Herbert Berghof, John Wengraf.


Paholainen kolmantena

The Devil Makes Three

Andrew Marton 1952 jännitys/toiminta

* * ½

Amerikkalainen sotilasupseeri nimeltä Eliot (Gene Kelly) palaa vuosien jälkeen yhä sodan runtelemaan Müncheniin, tarkoituksenaan etsiä käsiinsä häntä aikoinaan autellut ja piilotellut saksalaisperhe. Muut jäsenet ovat kuitenkin menehtyneet, ainoastaan nyt jo nuoreksi neidoksi kasvanut tytär Willie (Pier Angeli) löytyy lähikapakasta ilotytöksi rahapulassaan ajautuneena. Eliot lupaa tietysti autella tyttöä jaloilleen parhaansa mukaan, mutta sekaantuu samalla tietämättään muutenkin valloillaan rehottavaan salakuljetusbisnekseen... Nätin Angelin ja ajankuvauksena kiinnostavan tarinansa myötä katsottava ”Saksa vuonna 1 tai 2” -trilleri - ja selviää Kellykin draamaroolistaan ihan kohtuullisesti, vaikka hahmonsa tehtykin väkinäisesti liian tyhmäksi heti tajuamaan ettei ihastuskohteellaan ollut noiden vilunkitouhujen suhteen paljon vaihtoehtoja... Richard Rober, Richard Egan, Claus Clausen, Wilfried Seyferth, Margot Hielscher, Annie Rosar.


Parrasvalot

Limelight

Charles Chaplin 1952 draama/komedia/musiikki

* * ½

Kuuluisa, mutta jo lähes eläkeikäinen ja suurimmat menestysvuotensa ohittanut varietee-klovni Calvero (Chaplin) pelastaa nuoren naisen (Claire Bloom) viime hetkellä tämän yritettyä itsemurhaa. Nainen osoittautuu elämänuskonsa menettäneeksi balettitanssijaksi, mutta Calveron hellällä huolenpidolla ja kannustuksella innostuu pian tavoittelemaan parempaa tulevaisuutta... Niin teemoiltaan kuin etenemiseltään tyypillistä Chaplin-meininkiä, eli ylitunteellisuuden ja "hyvien tekojen palkitsemisen" juhlaahan tässä jälleen kerran vietetään. Chapen ikimuistettava teemamusiikki, yhteinen lavaesiintyminen Buster Keaton'in kanssa sekä kaikessa häpeilemättömyydessäänkin vaikuttava loppukohtaus pelastavat paljon. Nigel Bruce, Sydney Chaplin.


Pelko

Sudden Fear

David Miller 1952 jännitys/rikos

* *

Kuuluisa näytelmäkirjailijatar (Joan Crawford) hylkää viimeisimmän teoksensa teatteriversion päätähdeksi valitun miehen (Jack Palance), mutta kun he hieman myöhemmin tapaavat sattumoisin junassa niin ihastuvatkin toisiinsa lähes samantien edellämainitusta ikävästä tapahtumasta huolimatta - ja kohta jo hääkellot soivat. Vaan sitten kuvioihin ilmestyy miehen huomattavasti tuoretta vaimoaan nuorempi ex-heila (Gloria Grahame)... Kiintoisasti alkuosaltaan etenevä pahaenteinen kolmiodraama sortuu käänteidensä epäuskottavuuteen, ja aivan erityisesti Crawfordin kaikkiin tekemisiin totuuden paljastumisen jälkeen. Bruce Bennett, Virginia Huston, Mike Connors.


Pohjoisvaltojen asiamies

Springfield Rifle

André De Toth 1952 western

* *

Sisällissodan aikaan ovat hevos- ja asesaattueita ryöväävät Konfederaation iskujoukot muodostuneet Unionin armeijalle todelliseksi ongelmaksi. Erään tällaisen tapauksen yhteydessä majuri Kearney (Gary Cooper) joutuu pelkuruudesta sotaoikeuteen ja tulee häpeällisesti erotetuksi, erityisesti perheensä kärsimykseksi - hekään kun eivät tiedä että kaikki on yhtä suurta juonta jossa Kearneyn tehtävänä toimia pohjoisvaltiolaisten salaisena agenttina... Hieman sekavaksi jäävä ”desantti”western jonka yhtämittaisiin käänteisiin turtuu jo hyvissä ajoin, enkä oikein usko että totuuden paljastaminen vaimolle (Phyllis Thaxter) olisi haitannut itse operaatiota millään lailla. David Brian, Paul Kelly, Lon Chaney Jr, Philip Carey, James Millican, Guinn ’Big Boy’ Williams, Alan Hale Jr.


Puhelu tuntemattomalta

Phone Call From A Stranger

Jean Negulesco 1952 draama

* *

Lakimies David Trask (Gary Merrill) päättää ottaa ainakin toistaiseksi "miettimislomaa" perheestään vaimonsa (Helen Westcott) syrjähyppy-tunnustusten jälkeen. Lentomatkallaan kohti Los Angelesia hän tutustuu vähän pintaa syvemmältäkin kolmeen muuhun matkustajaan: kapakkalaulajattareen (Shelley Winters), kauppamatkustajaan (Keenan Wynn) sekä lääkärismieheen (Michael Rennie) - joista jokainen ehtii paljastella Traskille synkkiäkin menneisyyksiään, ennenkuin kohtalokas onnettomuus iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta... Käynnistyy sittemmin katastrofi-elokuvista tutuksi muodostuvalla kaavalla "osallistujien esittelyineen", hiipuen jatkossa turhankin saarnaavaksi perhedraamailuksi vaikka nimestä päätellen odotteli enempi jotain film noir -tyyppistä jännäriä. Näyttelijäosastolla ei toki suurempia puutteita, ei myöskään vasta aivan lopuksi kohtaavan tosielämän avioparin Merrill - Bette Davis puolesta. Beatrice Straight, Evelyn Varden, Craig Stevens, Ted Donaldson, Warren Stevens.


Punainen Mylly

Moulin Rouge

John Huston 1952 draama/musiikki

* * ½

Pariisi 1890. Nuori taiteilija Henri de Toulouse-Lautrec (José Ferrer) istuu vakiopöydässään kaupungin kuuluisimmassa kabaree-ravintolassa ja piirtelee tapansa mukaan kaikkea näkemäänsä konjakin kittaamisen ohessa. Edes Offenbach'in "Can-Can"in huumaavat tahdit eivät saa miestä muiden tavoin riehaantumaan, sillä lapsena koetut onnettomuudet ovat jättäneet hänet lähes kääpiöksi ja raajarikoksi... Vain 37-vuotiaana alkoholismiin kuolleen, erään impressionistisen ajan kuuluisimman taidemaalarin dramaattinen tarina - ja olisi vieläkin koskettavampi, jos aluksi pelkästään kyyniseksi älyköksi kuvattu päähenkilö ei sortuisi vähän väliä etenkin naissuhteissaan itsesäälinsekaisiin mustasukkaisuuspurkauksiin. Viinan kestokykynsäkin tuntuu häviävän loppua kohti jonnekin, tosin juomat siinä vaiheessa vaihtuneet jo absintin kaltaisiin myrkkyihin. Värikylläistä kameratyötä häiritsevät puolestaan tylsähköt laulut, joita ei onneksi muutamaa enempää. Colette Marchand, Zsa Zsa Gabor, Suzanne Flon, Claude Nollier. Sivurooleissa "taiteensuosijoina" myöhemmät kauhuleffa-ikonit Peter Cushing ja Christopher Lee.


Punainen planeetta

Red Planet Mars

Harry Horner 1952 scifi/draama

* *

Mars-planeetan pinnasta on saatu ennennäkemättömän tarkkoja kuvia, mitkä osoittavat vääjäämättömästi että tuota taivaankappaletta asuttaa Maapalloakin kehittyneempi (oho!) sivilisaatio. Nyt pitäisi vain saada jonkinlainen kontakti näihin "uusiin ystäviin", ainoat riittävän laadukkaat vehkeet hommaan omaa tutkija-pariskunta nimeltä Cronyn (Peter Graves, Andrea King)... Onhan sitä hieman liian suurta palaa haukata yrittäneitä leffoja (ja aivan erityisesti scifi/uskonto-teemojen ympärillä) nähty jo maailman sivu, mutta tässä jos missä ei mikään ole riittänyt... 1) Todisteet maan ulkopuolisesta älykkäästä elämästä jäävät aivan sivuseikaksi Marsin kuulema mittaamattomien luonnonvarojen rinnalla (hyödyttävät meitä miten?), jolloin länsimaisten talouksien perusrakenteet sortuvat samantien; 2) kommunismin perusrakenteet puolestaan sortuvat yhtä helposti humanoidien vain muistuttaessa Jeesuksen opeista kyseistenkin maiden kansalaisia ('Voice of America'n kautta tietenkin); 3) uuden Utopian ilmestyy kättelyssä tuhoamaan "saatanallisine säkeineen" Andeilla omassa laboratoriossaan piileskellyt juoppo natsi (Herbert Berghof)! Eikä missään vaiheessa nähdä vilaustakaan niistä marsilaisista, puhumattakaan että jotain maailmojen sotaa... Kaiken edellisen huomioonottaen jopa hämmästyttävän asiallisesti näytelty houre kautta linjan. Walter Sande, Marvin Miller, Willis Bouchey, Morris Ankrum.


Purkaus yössä

Clash By Night

Fritz Lang 1952 draama

* * ½

Nelikymppinen Mae Doyle (Barbara Stanwyck) palaa vuosien jälkeen maailman turuilta kotimaisemiin, pieneen kalastajakylään nuoremman veljensä (Keith Andes) hoteisiin. Miessuhteisiinsa pettyneenä nainen etsii nyt vain turvallista ja vakaata kainaloa loppuelämäkseen, tai siltä ainakin sillä hetkellä tuntuu... Laadukasta melodraamaa hyvillä näyttelijöillä ja ennen kaikkea hehkeällä Marilyn Monroe’lla höystettynä: kerrankin asiat myös puhutaan halki ja päin naamaa riittävän ajoissa ennenkuin ihmiset ehtivät tekemään mustasukkaisuuksissaan mitään peruuttamatonta - vaikka tuo Vince-setä (J.Carrol Naish) kaikkensa yrittääkin olemalla varsinainen lörppähuuli ja pahanilmanlintu! Paul Douglas, Robert Ryan, Silvio Minciotti.



© Twentieth Century Fox Film Corporation

monkey2.jpg

Rakas, minä nuorrun

Monkey Business

Howard Hawks 1952 komedia

* * *

Kaikkien hajamielisten professorien mallikappale Barnaby Fulton (Cary Grant) on kehittelemässä eliksiiriä joka nuorentaisi ihmismieltä jopa vuosikymmeniä. Aineen tehon hän pääsee pian itse toteamaan omakohtaisen kokeilun kautta, eikä vaimonkaan (Ginger Rogers) vastustuskyky sen kummoisempi ole... Oikein viihdyttävä hupailu, jossa etenkin Rogers loistaa normaalisti uskollisena ja ymmärtäväisenä mutta ”lääkkeen” vaikuttaessa murrosikäisesti kiukuttelevana vaimokkeena. Myöskään Marilyn Monroe’ta sihteerikkö-vamppi-roolissaan ei mitenkään vastentahtoisesti katsele. Charles Coburn, Hugh Marlowe, Henri Letondal, Robert Cornthwaite, Larry Keating, Kathleen Freeman.


Rakastajatar

Casque d'or

Jacques Becker 1952 draama/rikos

* * ½

"Elämää suurempi" melodraama, jossa ihanaan Marie'en (Simone Signoret) monen muun tavoin palavasti ihastunut pariisilainen puuseppä George (Serge Reggiani) joutuu lopulta maksamaan rakkaudestaan jälleen kerran sen kovimman hinnan... Selkeä mutta liiankin pelkistetty ranskalaisklassikko, täynnä hyvin näyteltyjä mutta yhtäkaikki kliseisiä stereotyyppejä: esim. tuo Signoretin alkuperäinen kavaljeeri (William Sabatier) kuvattu yksinomaan veemäisenä ja typeränä mulkerona, ja eikö muka yhteisesti sovitussa kaksintaistelussa ole voittajan osalta lieventäviä asianhaaroja? Tosin leffa sijoittuu 1900-luvun alkuun jolloin mies joutui Ranskassa giljotiiniin varmaan jo siitä jos kehtasi esiintyä julkisesti ilman viiksiä... Claude Dauphin, Raymond Bussières.


Rikoksen verkossa

The Turning Point

William Dieterle 1952 rikos/jännitys

* * ½

Arvostetun veteraanipoliisin Matt Conroy’n (Tom Tully) poika John (Edmond O’Brien) valitaan kotikaupunkinsa hallituksen perustaman erikoiskomission pääsyyttäjäksi, sillä rikollisuus on levinnyt hälyttävästi jo yhteiskunnan joka askelmalle. Ensimmäiseksi otetaan tähtäimeen paikallisen kuljetusliikkeen pitkäaikainen pomo Neil Eichelberger (Ed Begley), joka virallisen työnsä ohessa harjoittaa mm. mittavaa lahjonta- & uhkapeli-bisnestä. Johnia ilmaantuu auttamaan pyrkimyksissään lapsuudenkaverinsa, suoraselkäinen mutta poliitikkoihin kyynisesti suhtautuva lehtimies Jerry McKibbon (William Holden)… Kiintoisa ja tiukkatunnelmainen mutta valitettavasti ainoastaan sen O’Brienin johtaman komitean suorittaman julkisen kuulustelun osalta aitoa realistisuutta lähestyvä kuvaus korruption kitkemisen vaikeudesta. Erityisesti ne molemmat salamurha-kohtaukset niin puolivälissä (tutkinnan amatöörimäisyys) kuin lopussakin (oikein täsmätilatun ’hitmanin’ Neville Brand’in luokattomuus) harmillisen epäuskottavaa tavaraa. Alexis Smith, Danny Dayton, Adele Longmire, Ray Teal, Ted de Corsia, Don Porter, Howard Freeman.


Rikollinen nainen

Teuvo Tulio 1952 draama/rikos

* *

Kerrankin epätyypillinen mutta samalla harmillisen heppoisesti toteutettu suomalainen psykodraama, jossa perheenäiti (Regina Linnanheimo) vaihtaa onnettoman sattuman myötä paikkaa karanneen naisrikollisen kanssa... Muistan miten pikkulapsena välillä pelottikin tätä katsoessa: kaipa pääsyynä olivat nuo mieleltään järkkyneen (ja myös käsikirjoituksesta vastanneen) Linnanheimon toistuvat lähikuvatut silmienpyörittelyt ylidramaattisen musiikin pauhatessa, mutta juonen osalta jää niin paljon selittämättä loppuratkaisuja myöten etteivät tarinan vaikuttavammat puolet kykene kokonaisuutta pelastamaan. Vuoropuhelu myös aikansa mukaista eli sietämättömän banaalia, vain 8-vuotias Martti Palo selviää kohtuullisen luontevasti sillä osastolla. Tauno Majuri, Eija Karipää, Kurt Ingvall, Pentti Irjala.


Sala-ampuja

The Sniper

Edward Dmytryk 1952 rikos/jännitys

* * ½

Pääongelmista kärsivällä nuorella miehellä (Arthur Frantz) on pahemmanlaatuinen naiskompleksi: hän ei kestä torjutuksi tulemista, suoranaisesta pilkasta puhumattakaan. Heppu alkaa hoidella vihansa kohteita pois päiväjärjestyksestä tarkkuuskiväärillään... Hieman turhan opetuselokuvamainen, varhaisuutensa puolesta mielenkiintoinen salamurhaajan tarina. Aina erinomainen Adolphe Menjou pääetsivänä parasta antia muutamien typerien sivuhenkilöiden (se kattoampujaa leikkivä teini, itsensä huutamisellaan tapattava huoltomies) vastapainoksi. Gerald Mohr, Marie Windsor, Frank Faylen, Richard Kiley.


Sammuva tähti

The Star

Stuart Heisler 1952 draama

* *

Margaret Elliot (Bette Davis) on oscar-palkittu elokuvatähti, jonka ura kuitenkin ollut jo pitempään jyrkässä alamäessä: edes vuokraan ei tahdo enää rahat riittää, ja teini-ikäinen tytärkin (Natalie Wood) asuu isänsä sekä tämän uuden vaimon (Barbara Woodell) hoivissa. Pohjakosketus tulee vastaan lööppeihin pääsevän rattijuopumuksen & putkareissun myötä, mutta pientä toivonkipinää tarjoaa apuun rientävä kiitollinen ex-näyttelijätoveri sekä nykyinen purjehtija Jim Johannsen (Sterling Hayden)... Kuuluu Davisin myöhempiä (50-luvulta lähtien) teoksia leimanneisiin "has-been"-rooleihin niin käsikirjoituksen kuin todellisen uransakin osalta, mutta jää tällä kertaa vaikuttavuudeltaan vähäiseksi elämän realiteetteja yksioikoisesti pakenevan hahmonsa takia - ei näin ollen tipu sympatiaa hänelle, eikä yllättäen söpölle Nataliellekaan joka myös tehty aivan tyhjäpäiseksi pikkulikaksi. Warner Anderson, Minor Watson, June Travis, Kay Riehl. Loppujen lopuksi varsin vaatimattomasti historiaan jäänyt Barbara Lawrence esittää itseään "uutena nousevana tähtenä".



© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

scaramouche.jpg

Scaramouche -säilän sankari

Scaramouche

George Sidney 1952 draama/seikkailu

* * * *

1700-luvun loppupuolen Ranskassa hieman ennen vallankumousta komedianäyttelijä Andre Moreau (Stewart Granger) vannoo kuuluisalle miekkamestarille markiisi de Maynes'ille (Mel Ferrer) kostavansa tälle jonakin päivänä ystävänsä (Richard Anderson) surman. Siitä hetkestä mies on kuitenkin itse jatkuvan takaa-ajon kohteena... Kenties kaikkien aikojen paras miekkailuelokuva "Kaksintaistelijoiden" (1977) ohella, loistavan Grangerin johdolla - tosin avokaulaisissa asuissaan keikistelevät naisystävänsä (Eleanor Parker, Janet Leigh) vievät suurimman huomion aina kuviin ilmestyessään... Kerrankin myös teatteri-kohtaukset eli "näytelmät näytelmässä" viihdyttävät sellaisinaan eivätkä tunnu vain ajantäytteeltä. Henry Wilcoxon, Nina Foch, Lewis Stone.


Sepä vasta mies!

The Card

Ronald Neame 1952 komedia

* * ½

Edward Henry ‘Denry’ Machin (Alec Guinness) on jo nuorena poikana selvinnyt mm. koulun ohdakkeisesta opintiestä ajoittaisella pikku vilungilla, huolimatta köyhistä kotioloistaan armaan pyykinpesijä-äitinsä (Veronica Turleigh) yksin kasvattamana. Mieheksi vartuttuaan työnsaanti on kuitenkin edelleen tiukassa 1890-luvun kotikaupungissaan Bursleyssa, mutta sitten onnekkaan sattumuksen eli asianajotoimistoa pyörittävän pomomiehen (Edward Chapman) kadulle pudonneen lompakon palauttamisen kautta järjestyy paikka sihteerinä – ja edelleen pienten harmittomien huijausten tuloksena tie menestykseen niin rahan kuin rakkaudenkin osalta alkaa hahmottua… Perus-Ealingiin verraten harvinaisen suoraviivaisesti etenevä ”onnekkaan miehen tarina” on toki alusta loppuun hyväntuulinen mutta samalla ehkä turhankin kepeäksi jäävä hupailu, pakollisine epäuskottavuuksineen: mm. se miten huonosti pääosaheppu muka kaikkien vuosien jälkeen tunsi äitimuorinsa tälle tyrkyttämiensä lahjoitusten sekä muiden elinolojen kohennusehdotuksiensa perusteella - ja jaksoipa taas myös tuleva tosielämän hittilaulaja-kaunotar Petula Clark odotella ihastuksensa järkiintuloa loputtomiin… Leffan alkuperäisnimike tarkoittaa brittislangilla juurikin sankarimme tapaista puuhastelijaa eli todellista "ässää" mieheksi. Glynis Johns, Valerie Hobson, George Devine, Joan Hickson, Frank Pettingell, Gibb McLaughlin.


Serkkuni Raakel

My Cousin Rachel

Henry Koster 1952 draama

* *
Englanti, 1830-luku. Orpopoika Philip Ashley (Richard Burton) on lähes koko ikänsä asunut rikkaan Ambrose-serkkunsa (John Sutton) hoteissa tämän rannikolla sijaitsevassa linnamaisessa kartanossa, kun sitten eräänä päivänä Ambrose ilmoittaa jo nuoreksi mieheksi kasvaneelle Philipille että matkustaisi terveydellisistä syistä ainakin talvikaudeksi johonkin lämpimään - tässä tapauksessa Italiaan. Jonkin ajan kuluttua kantautuu Firenzesta yllätysuutinen: mies on mennyt naimisiin Rachel-nimisen seurapiirileidin (Olivia de Havilland) kanssa, kirjeidensä muuttuessa kuitenkin nopealla aikataululla yhä synkkäsävyisemmiksi. Ja kun kohta tulee tieto serkun kuolemasta pitää Philip vuorenvarmana että tuoreella vaimolla olleet ahneet näppinsä pelissä... Daphne du Maurier'in romaaniin pohjautuva goottisävyinen vainoharha-elokuva, muistuttaen tunnelmiltaan paljolti saman tekijän "Rebekkaa". Muuten laatuisaa teosta pilaa pahan kerran Burtonin myöhempääkin uraa leimannut ikihermostunut, mielialoiltaan sinne tänne heiluva mutta silti kovin yksi-ilmeinen suorittaminen. Pienenä merkityksettömänä yksityiskohtana mainittakoon klassisen joululaulun "Deck The Halls" esittäminen vuosikymmeniä ilmestymistään aikaisemmin. Audrey Dalton, Ronald Squire, George Dolenz, Tudor Owen, J.M.Kerrigan.



© Stanley Kramer Productions/United Artists

highnoon.jpg

Sheriffi

High Noon

Fred Zinnemann 1952 western

* * *

Ja kello tikittää... Jo parhaat päivänsä nähnyt lainvalvoja Will Kane (Gary Cooperacademy_award_trophy.jpg) odottelee tappajasakkia saapuvaksi tiettynä päivänä tasan kello kahdentoista junalla, muttei tahdo saada minkäänlaista apua tai tukea vellihousuisilta kaupunkilaisilta - ainoastaan yhä epätoivoisempia ilmeitä nuoren Amy-vaimonsa (Grace Kelly) suunnalta... Cooperin pääosapystin lisäksi Tex Ritter hoilasi myös ikivihreän tunnusbiisin "Do Not Forsake Me, Oh My Darlin´" oscarin arvoisesti. Kymmenen suurimman lännenklassikon joukkoon yleisesti luettu. Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Otto Kruger, Lon Chaney Jr., Harry Morgan, Ian MacDonald, Lee Van Cleef.


Sitä kasvaa puussa

It Grows On Trees

Arthur Lubin 1952 komedia

* *

Baxter’in cincinnatilaisperheessä joutuvat sekä äiti Polly (Irene Dunne), isä Phil (Dean Jagger), teinitytär Diane (Joan Evans) että murrosikäinen Flip (Dee Pollock) harmikseen kerta toisensa jälkeen toteamaan ettei taloudellinen tilanteensa anna myöten hankkia mitään ylimääräistä kivaa. (Pikkuista Midge’a (Sandy Descher) ei asia vielä niin kovin huoleta kunhan kissanruokaa riittää.) Mutta sitten alkaa tuulen tuomia viiden ja kymmenen dollarin seteleitä löytyä tontilta kuin taikaiskusta jatkuvalla syötöllä, joiden arvoituksellisen alkuperän keksii lopulta vain Polly: äskettäin pihalle istutetut, tuntematonta lajiketta edustavat pensaspuut. Rva Baxter päättää olla asiasta hissukseen, vaan mitä sanoisivat viranomaiset moisen valuutan käytöstä vai suhtautuisivatko kuin mihin tahansa väärän rahan levitykseen…? Perustunnelmaltaan ihan viihdyttävä fantasia ja etenkin Jagger mainio järki- mutta myös huumoriveikkona, lisäksi nuori Richard Crenna kumma kyllä paljon luontevampi kuin sitten vuosikymmeniä myöhemmin varsinaisen läpilyönnin tehdessään mm. ”Rambo” -leffojen (1982-) upseerina. Kaatuu kuitenkin lähes täysin tuohon Dunnen järkyttävään hahmoon, joka ei ehkä kliinisesti mielenvikainen (kuten itku kurkussa itseään puolustelee) mutta koko ajan käyttäytyy sellaisen lailla - vaikka jo Jaggerin ensimmäisen selvennyksen talouspolitiikan laeista olisi pitänyt riittää: siis ettei rahoja sen paremmin kuin vaikka persikoita voi syytää markkinoille mielin määrin. Mutta ei. Edith Meiser, Les Tremayne, Forrest Lewis, Malcolm Lee Beggs, Frank Ferguson, Bob Sweeney.


Suuri maailmansirkus

The Greatest Show On Earthacademy_award_trophy.jpg

Cecil B. DeMille 1952 draama/toiminta/musiikki

* * ½

Ringling Bros. And Barnum & Bailey -jättisirkuksen matkaa läpi isompien ja pienempien amerikkalaiskaupunkien seurataan uskollisesti, ja suureellisen värikkäät shownumerot seuraavat toistaan... Ylipitkää trapetsi-, eläin- ja klovnitemppuilunäytöstä kompensoi taustoissa käytävä yllättävän vivahteikas ihmissuhderalli, myös lopun dramaattinen junaonnettomuus kuvattu erinomaisen vaikuttavasti. Charlton Heston, Betty Hutton, Cornel Wilde, Gloria Grahame, James Stewart, Dorothy Lamour, Henry Wilcoxon, Lawrence Tierney. Kertojana ohjaaja itse, ja cameo-rooleissa vilahtavat mm. Bing Crosby, Bob Hope ja Edmond O'Brien.


Syntinen Ruby

Ruby Gentry

King Vidor 1952 draama

* *

Ruby Corey (Jennifer Jones) on matalan torpan tyttö Pohjois-Carolinasta, missä etenkin pienemmillä paikkakunnilla suvun sosiaalisella asemalla oli vielä 20. vuosisadallakin usein ihmiskohtaloiden osalta ratkaiseva merkitys. Niinpä myöskään Rubyn ei anneta unohtaa köyhiä lähtökohtiaan hehkeäksi neidoksi kasvettuaankaan, ei vaikka seudun varakkain Gentry-niminen pariskuntakin (Karl Malden, Josephine Hutchinson) oli ottanut tämän teini-ikäisenä kuin omaksi tyttärekseen ja kartanoonsa asumaan kustantaen mm. opiskelunsa. Suurinta murhetta tilanteensa suhteen tuottaa epätoivoinen rakkaus komeaa suurtilallisen jälkeläistä Boake Tackman’ia (Charlton Heston) kohtaan… Ohjaaja-Vidor sai yleensä rooleissaan onnistuneen kaunottaren Jonesin ilmeilemään taas lemmentuskissaan aivan ”Kaksintaistelu auringossa” -westernin (1946) malliin, samalla kuin melodraaman luokkaero-typeryydet aiheuttivat ties monennenko kerran kotikatsomossa pelkästään haukotusoireita: kukapa nyt tuommoisen seksiätihkuvan reippaan ja huumorintajuisen kissan - joka lisäksi tykkää miehisistä harrastuksista kuten metsästyksestä - nyt vaimokseen haluaisi? Ja kai se Hestonin sopivammaksi katsoma ”bisnes-vaihtoehtokin” (Phyllis Avery) ymmärtäisi asioiden oikean tolan, ettei välttämättä historian onnellisinta avioliittoa hänellekään lupaile…? Ärsyttävyyspalkinnon vie silti tuo Jonesin hihhuliveli (James Anderson) ennalta-arvattavia lopputragedioita myöten - kun taas huvittavin ”lisuke” myös kertojana toimiva ja pääleidistä haaveilevien kerhoon liittyvä, mutta valitettavasti lähinnä sammakkoa muistuttava tohtorisetä Barney Phillips…! Tom Tully, Herbert Hayes, Myra Marsh, Charles Cane, Sam Flint, Frank Wilcox.


Särkyneiden haaveiden kaupunki

The Bad And The Beautiful

Vincente Minnelli 1952 draama

* * ½

Hollywood-kuvaus Hollywoodista, jossa paha tuottaja-ohjaaja Kirk Douglas pyörittelee lähimpiäänkin mielensä mukaan tähtäimenään vain menestys teattereiden kassaluukuilla... Douglas vetää kyllä pätevästi maanisen leffamiehen roolinsa, mutta juuri tuosta raivopäisestä ehdottomuudestaan johtuen sivuosat ovat nyt "normaalijärkisyydessään" kiinnostavampia: Lana Turner surkean menneisyyden omaavana näyttelijätähtenä, Barry Sullivan petettynä yhtiökumppanina, Dick Powell vastahakoisena käsikirjoittajana ja Walter Pidgeon elokuvamogulina. Ja miksei myös Gloria Grahameacademy_award_trophy.jpg vajaan kymmenen minuutin mittaisessa oscar-suorituksessaan Powellin vaimokkeena. Gilbert Roland, Leo G. Carroll.


Teräsansa

The Steel Trap

Andrew L. Stone 1952 rikos/jännitys

* * ½

Kokeneella pankkivirkailijalla Jim Osborne’lla (Joseph Cotten) on elämä periaatteessa oikeinkin mallillaan: varma työpaikka, rakastava vaimo (Teresa Wright) ja pieni tytär (Stephanie King). Vaan sittenkin mies tuntee ettei näillä palkoilla perheenkään osalta mitään unelmia pysty toteuttamaan, ja aluksi pelkästään takaraivossa jyskyttänyt ajatus seuraavana perjantaina miljoonan dollarin arvosta talletettavista palkkarahoista paisuu hetki hetkeltä yhä houkuttelevammaksi... Ja niinpä ainoastaan homman onnistumisessa vaadittava ylikireä aikataulu voi enää lopullisen onnen estää...? Yllättävän jännittävästi yhtämittaisine ’hiuskarvan varassa’ -tilanteineen ja mm. vaimon huijaamisineen eteenpäin rullaava ryöstökeikka: käänteitä piisaa monimutkaisen suunnitelman joka vaiheeseen niin että aikansa ”hitchcockeillakin” tekemistä. Toki suurehko miinus siitä ettei mitään kovin traagista (tai rahakasta!) kohtaloa tarvitse kenenkään pelätä pääosan symppisparille lankeavan. Jonathan Hale, Walter Sande, Eddie Marr, Carleton Young, Katherine Warren, Tom Powers, Aline Towne.


Tule takaisin, pikku Sheba

Come Back Little Sheba

Daniel Mann 1952 draama

* *

Keski-ikäinen tri Delaney (Burt Lancaster) on onnistunut olemaan jo vuoden raittiina, muttei silti valmis vielä kovin vilkkaaseen sosiaaliseen elämään - niinpä mies alkaa oireilemaan yhä huolestuttavammin kun uskollinen mutta höppänä vaimonsa Lola (Shirley Boothacademy_award_trophy.jpg) on omin lupineen mennyt ottamaan alivuokralaisen, sirkeän taideopiskelija-tyttösen nimeltä Marie (Terry Moore)... Ihan sympaattisesta naapurilähiö-arkirealismistaan huolimatta aika tyhjänpäiväiseksi ja paikallaanpolkevaksi jäävä alkoholistidraama. Lancasteria 15 vuotta vanhempi (ja siltä myös näyttävä) Booth pariskunnasta pikemminkin se joka ikäänkuin yhtämittaisessa päihteessä, ja tässäpä suurin ongelma koko jutussa: itse en kestäisi kumpaakaan viittä minuuttia selvinpäin... Leffan nimike viittaa aikoinaan kadonneeseen lemmikkihauveliin. Richard Jaeckel, Philip Ober, Edwin Max, Lisa Golm.


Umberto D -elämän vanki

Umberto D

Vittorio De Sica 1952 draama

* *

Vanha mies (Carlo Battisti) seuranaan vain pikku koiransa painiskelee yhä pahenevien rahaongelmiensa kanssa, ja jopa kadulle joutuminen saattaa olla eläkeläisellä kohta edessä kuten ahne vuokraemäntä (Lina Gennari) muistaa muistutella... Kurosawan "Ikiru"n (1952) rinnakkaisteos tyypillisen italialaisen neorealismin hengessä, valitettavasti samoine vikoineenkin: mikään nähty ei poista sitä mahdollisuutta etteikö ukko voisi myös ihan ansaita kohtaloaan - joten kiinnostavan sanomapuolen kanssa ollaan taas vähän niin ja näin. Maria-Pia Casilio.


Vaarallinen kaupunki

The Captive City

Robert Wise 1952 rikos/jännitys

* * ½

Lehtimies Jim Austin (John Forsythe) ajaa vaimo (Joan Camden) kyydissään reipasta vauhtia pitkin moottoritietä, molempien vilkuillessa yhtenään taakseen pelosta kankeina – siis selvästikin jonkin vaarallisen tahon jahtaamina. Eteentuleva pikkukaupunki suo ainakin hetken helpotuksen, ja ennen kaikkea sen poliisiasema jonka sisälle pariskunta syöksyy: Jim on nimittäin matkalla Washingtoniin antamaan kongressille todistajanlausuntoa Kennington-nimiseen kotipaikkaansa viime aikoina pesiytyneestä järjestäytyneestä rikollisuudesta, ja anoo nyt loppuetapille turvasaattuetta... Kiintoisa, tosipohjainen kuvaus organisoidun rikollisuuden leviämisestä yhä voimallisemmin Amerikan mantereella ja lopussa itsensä asialle vihkiytyneen kongressiedustaja Estes Kefauver’in kommentoimana – kunnioitettavaa aikakaudella jolloin edes J.Edgar Hoover ei ollut valmis myöntämään koko ilmiön olemassaoloa. Eräässä kohtaa ikipätevä Forsythe sekä vielä upeammin suoriutuva Camden keskustelevat jopa mafiasta oikealla nimellään, sen historiasta ja asemasta nyky-yhteiskunnassa. Ikävä kyllä varsinainen toiminta sekä suurimmaksi osaksi myös vuorosanailu jämähtänyt mutkia oikovan kliseiseksi, ja miksi juuri ne henkilöt jotka kipeimmin asetta tarvitsisivat eivät sellaista hanki? Harold J. Kennedy, Marjorie Crossland, Victor Sutherland, Ray Teal, Martin Milner, Geraldine Hall, Hal. K. Dawson, Ian Wolfe.



© Argosy Pictures/Republic Pictures

quiet.png

Vaitelias mies

The Quiet Man

John Fordacademy_award_trophy.jpg 1952 draama/komedia

* * * ½

Lännentarinoidensa ohessa Ford kuvasi mieluusti tämmöistä irlantilaista "oman kylän poikien" elämänmenoa - ja nyt ollaankin päästy oikein paikan päälle Vihreän Saaren maisemiin, jonne ikänsä Amerikassa asunut mutta sittemmin isiensä maille takaisin haikaileva ex-nyrkkeilijä Sean Thornton (John Wayne) saapuu aiheuttaen heti kaikenlaista hässäkkää paikallisten asukkien keskuudessa. Mies itse rakastuu tuotapikaa Mary Kate -nimiseen punapäähän (Maureen O'Hara), mutta tämän äreä veli (Victor McLaglen) on melkoisen paha kanto kaskessa mitä avioliittosuunnitelmiin tulee... Hehkuvat värit, mainiot sivuosahahmot ja normaalia huomattavasti vähemmän tylsä Wayne tekevät tästä hienon katsomiselämyksen - ja ilman tuota lopun älytöntä, ikuisuuksia kestävää iskujenvaihtoa tämä olisi minunkin mielestäni ihan oikeasti "ikivihreä" klassikko. Barry Fitzgerald, Ward Bond, Jack McGowran, Mildred Natwick.



© Junior-Filmi

valkoinenpeura.jpg

Valkoinen peura

Erik Blomberg 1952 draama/kauhu

* * *

Ulkomaisissa elokuvapiireissä tunnetuin suomalainen filmi, ainakin ennen 1990-lukua ja Aki Kaurismäkeä. Kuvauksellisesti upea kertomus Lapin noidasta (Mirjami Kuosmanen) - jonkinlaisesta vampyyrin ja ihmisporon yhdistelmästä - sekä tähän ihastuvasta nuoresta lappalaismiehestä (Kalervo Nissilä). Miinuksena kaikkien sivuosanesittäjien (kuten mm. vielä tässä vaiheessa paremmin jalkapallokentillä pärjänneen Åke Lindmanin) täydellinen amatöörimäisyys - silti, jos tällaisia fantasiaelokuvia olisi rillumareitten sijaan uskallettu tehdä jatkossakin enemmän (tai yhtään) olisi jopa Suomeen voinut syntyä jonkinlainen kansainvälisestikin tunnustettu elokuvakulttuuri... Jouni Tapiola, Arvo Lehesmaa, Tyyne Haarla, Kauko Laurikainen, Pentti Irjala, Evald Terho, Heimo Lepistö.


Varastettuja salaisuuksia

The Thief

Russell Rouse 1952 jännitys/rikos

* *

Newyorkilainen ydinfyysikko (Ray Milland) toimittaa huippusalaisia dokumentteja eteenpäin venäläisvakoojille huolellisesti suunniteltujen hämäysoperaatioiden avulla. Sattuman kautta FBI pääsee kuitenkin miehen kintereille ja alkaa melkoinen kissa-hiiri-leikki... Kunnianhimoisesti täysin ilman dialogia toteutettu vakoojatrilleri ei kuitenkaan pelkkänä hitaahkona tapahtumakuvauksena kykene pitämään riittävää jännitysmomenttia päällä lähimainkaan koko kestonsa ajan. Martin Gabel, Harry Bronson, Rita Vale.


Viimeinen uhkaus

Deadline -U.S.A.

Richard Brooks 1952 rikos/draama

* * ½

The Day -niminen vuosikymmeniä painettu sanomalehti tultaisiin myymään ja samalla lopettamaan muutaman päivän sisällä. Päätoimittaja Ed Hutcheson (Humphrey Bogart) on asiasta luonnollisesti harmissaan, mutta vähemmän omasta kuin osaavien alaisten sekä poikkeuksellisen riippumattoman/lahjomattoman lehtensä puolesta. Mies määrää koko osaston keskittävän kaikki voimansa viimeiseen työtehtävään, mikä koskisi kaupungin huomattavimman liikemiehen mutta samalla häikäilemättömän gangsteripomon nimeltä Rienzi (Martin Gabel) saattamista käpälälautaan… Pätevä puolustuspuheenvuoro "moraalisesti terveen” lehdistön vaikutusmahdollisuuksista rötösherrojen suhteen, tosin niin räikeiltä kyseisen isopomon liikkeet koko ajan tuntuvat että joutuu vähän ihmettelemään näinkin kauan välteltyä paljastumistaan. Plussaa Bogartin & ex-vaimonsa Kim Hunter'in harvinaisen rehellisenmakuisesta sekä realistisesta suhdekuvauksesta, miinusta alkupuolen turhan sekä pitkäkestoisista että tylsistä lehtimiesten/naisten pulinapalavereista niin työssään kuin vapaa-ajallakin. Ethel Barrymore, Ed Begley, Warren Stevens, Paul Stewart, Joe De Santis, Audrey Christie, Jim Backus, John Doucette, Kasia Orzazewski, Joe Sawyer.


Villin lännen villikissa

Rancho Notorious

Fritz Lang 1952 western

* * ½

Ihan tavallisen lännenjussin (Arthur Kennedy) kihlattu murhataan kaupanryöstön yhteydessä. Pyhää kostovihaa huokuva mies lähtee syyllisten perään ja tapahtumarikkaan tiedustelureissun päätteeksi osuu lopulta pääkallopaikalle: joka ilmansuunnasta kerääntyneiden desperadojen asuttamaan linnoitukseen, johtajattarenaan kuuluisa ex-kapakkaviihdyttäjä Altar Keane (Marlene Dietrich)... Karmean tunnuslaulun ja paatoksellisen maneeristen Kennedyn & Dietrichin vastapainoksi Mel Ferrer tekee erinomaisen suorituksen pyssysankarina tässä loppua kohti muutenkin mukavasti tiivistyvässä väkivaltaisessa ”emo”länkkärissä. ’Chuck-a-luck’ eli ’onnenpyörä’ homman avainteemoja myös. Lloyd Gough, Jack Elam, George Reeves, William Frawley.



© Twentieth Century Fox Film Corporation

640px-viva_zapata_movie_trailer_screenshot_26.jpg

Viva Zapata

Viva Zapata!

Elia Kazan 1952 sota/draama

* * *

Meksiko, 1909. Maassa on käynnissä kuuma valtataistelu ja vallankumous kytee joka kolkassa. Taistelevien ryhmittymien johtajat käyvät jatkuvaa kiistaa hallituksen kera mm. maankäyttöoikeuksista, ja kaikenlaiset salaliitot sekä puolenvaihdot ovat arkipäivää - eikä edes legendaksi ja köyhien sankariksi nouseva Emiliano Zapata (Marlon Brando) Eufemio-veljineen (Anthony Quinnacademy_award_trophy.jpg) saa koko kansan varauksetonta tukea... Kuvaukseltaan ja useammankin näyttelijäsuorituksen osalta edellä aikaansa oleva teos Meksikon sisällissodan verisistä vuosista - valitettavasti tämä ei koske Brandon nimiroolia: vahakasvoinen muminansa ei saa ikonia taas millään katsojan silmissä 'Zapata'ksi muuttumaan. Loppuratkaisu silti ikimuistoinen ja samalla kuin esinäytöstä "Butch ja Kid –auringonlaskun ratsastajat" -leffan vastaavalle, puhumattakaan vaikutteistaan kokonaisuudessaan toiseen kyseisen vuoden (1969) uraauurtavaan mestariteokseen "Hurja joukko"... Jean Peters, Joseph "Dr No" Wiseman, Arnold Moss, Alan Reed, Harold Gordon.


Wait Till The Sun Shines, Nellie

Wait Till The Sun Shines, Nellie

Henry King 1952 draama

* ½

Chicagon lähellä sijaitseva Sevillinoisin pikkukaupunki viettää 50-vuotisjuhliaan kesällä 1945. Eläkeläisukko nimeltä Ben Halper (David Wayne) vajoaa parturintuolissa maatessaan muistoihinsa ja noihin kaupungin varhaisvuosiin, jolloin mies saapui perustamaan paikkakunnalle ensimmäisen alan liikkeen nuorikkonsa (Jean Peters) alkujärkytyksestä huolimatta: tämä kun oli luullut näkevänsä kuherrusmatkallaan maailmaa ainakin Chicagon ja New Yorkin mitalla. Jatkossakin ohdakkeinen elämänmeno lasten kasvatusongelmineen yms sisältää muutamia onnenhetkiäkin sentään… Tapahtumapaikkansa nimen tavoin myös kuvaukseltaan erikoinen katkeransuloinen muistelo, kun suunnilleen puolet kohtauksista esitetään lähestulkoon pilkkopimeissä tiloissa! Samoin joitain yksittäisiä tilanteita seurataan loputtomiin, kun taas niihin johtaneet paljon mielenkiintoisemmat vaiheet sivuutetaan maininnalla tai hypätään yli kokonaan. Homman kruunaa pääosan näyttelijäkyvyiltään vajavainen ja muutenkin varsinainen tylsimysnaama Wayne. Hugh Marlowe, Albert Dekker, Tommy Morton, Helene Stanley, Joyce Mackenzie, Alan Hale Jr., Richard Karlan, Bill Walker.


Zendan vanki

The Prisoner Of Zenda

Richard Thorpe 1952 seikkailu/toiminta

* *

Brittiläinen herrasmies (Stewart Granger) on kalastusreissulla jossain 1890-luvun keskieurooppalaisessa ruhtinaskunnassa, juuri kun hämmästyttävän samannäköisen paikallisen kuninkaallisen Rudolf V:n (Granger) kruunajaiset ovat ovella. Viimemainitun kaukaiseksi sukulaiseksi myös sitten osoittautuvaa matkalaista tulee pian tapaamaan Rudolfin kaksi adjutanttia (Louis Calhern, Robert Coote), jotka tarvitsevat miestä ”pieneen naamioleikkiin”: tarkoitus olisi suojella tulevaa hallitsijaa ennen kaikkea kateellisen ja pahantahtoisen herttuan (Robert Douglas) juonilta… Mainio näyttelijäkaarti ja reipashenkinen seikkailullisuus eivät pelasta sekä tapahtumien että vuorosanailunsa epäuskottavuuksilta tässä jo v.1937 filmatun leffan uusintaversiossa - eritoten psykopaattisen tappaja-upseerin James Mason’in (taas ”natsi”rooli!) suuhun eivät vitsit sovellu edes vähän alusta. Deborah Kerr, Jane Greer, Lewis Stone.



Paras elokuva: Scaramouche -säilän sankari (George Sidney)

Miespääosa: John Wayne (Vaitelias mies)

Naispääosa: Ginger Rogers (Rakas, minä nuorrun)

Miessivuosa: Barry Fitzgerald (Vaitelias mies)

Naissivuosa: Susan Whitney (Fatiman ihme)