Aavelaiva
The Wreck Of Mary Deare
Michael Anderson 1959 seikkailu/jännitys/rikos
* * ½
Pieni pelastusalus on tulla ison rahtilaivan jyräämäksi Englannin kanaalin lähistöllä pimeässä ja myrskyssä. Ensinmainitun kapteeni Sands (Charlton Heston) päättää kavuta tutkimaan tilannetta ajelehtivaan ja autiolta vaikuttavaan alukseen, löytäen kohtapuoliin yhden matkustajankin: myös kapteeniksi itseään nimittävän miehen nimeltä Patch (Gary Cooper), jonka käytös on kuitenkin ensihetkestä lähtien varsin epäilyttävää - koskien niin muun miehistön kuin laivansa kohtaloa ylipäätään... Kahden todellisen ikonin kohtaaminen (ja jopa Cooperin tavallista lievempi jähmeys) sekä sivuosienkin all-star-porukka kompensoi muuten aika vaisuksi etenkin loppuratkaisujensa puolesta jäävää tarinaa laivanvarustamon hämäräbisneksistä. Michael Redgrave, Emlyn Williams, Cecil Parker, Alexander Knox, Virginia McKenna, Richard Harris.
© Allied Artists Pictures
Al Capone
Al Capone
Richard Wilson 1959 rikos
* * *
“Historian kuuluisimman rikollisen” Alphonse Caponen (1899-1947) tarina Rod Steiger’in tällä kertaa jopa mainiosti hahmottamana, ennenkaikkea nousunsa kieltolainaikaisen Chicagon ykköspomoksi ja sitten tuhonsa veronkiertosyytösten myötä. Pätevää työtä kaikinpuolin, vain murhatun kilpailijan vaimon (Fay Spain) kääntyminen tekijäksi tietämänsä Caponen vihaamisesta peräti tämän rakastajattareksi epäuskottavaa - tai vähintäänkin käsittämätöntä meininkiä. James Gregory, Martin Balsam, Nehemiah Persoff (Torrio), Murvyn Vye (’Bugs’ Moran), Robert Gist (O’Banion), Joe De Santis (Colosimo), Lewis Charles.
Anne Frankin päiväkirja
The Diary Of Anne Frank
George Stevens 1959 draama
* * ½
Maailman kuuluisimman ja traagisimman päiväkirjan pohjalta tehty pätevä elokuvasovitus kahden juutalaisperheen yli kahden vuoden mittaisesta piileskelystä amsterdamilaisen toimistorakennuksen yläkerrassa 1942-44... Joissain kohdin odotetun tapahtumaköyhä ja kaikenkaikkiaan ylipitkä klaustrofobia-teos herättää silti normaalikatsojassa suuttumusta ja hammastenkiristelyä kuten oli tarkoituskin: etenkin sen ilmiantajan osalta jota ikävä kyllä eivät löytäneet edes sodan jälkeen käristääkseen tämän pallit hiljaisella tulella. Toisaalta osoittaapa taas myös sen ettei lemmikkieläimistäkään (tässä kissa) ole yleensä mitään muuta kuin harmia...! Pääosassa 13-15- vuotiaana Annena 21-vuotias Millie Perkins, joka oli siis oikeasti samanikäinen kuin isosiskoaan esittävä Diane Baker. Joseph Shildkraut, Shelley Winters, Richard Beymer, Lou Jacobi, Ed Wynn.
Ase ja laki
Blaise Starrett (Robert Ryan) ratsastaa kaverinsa Dan’in (Nehemiah Persoff) kera halki lumisten wyomingilaisten erämaiden, suuntanaan vanha kotipaikkansa eli syrjäinen hökkelikylä parinkymmenen hengen asujaimistoineen. Miehellä takoo päässä ainoastaan kalavelkojen perintä aseen voimalla Hal Crane -nimiseltä maanviljelijältä (Alan Marshal), tämä kun oli aikoinaan mennyt ottamaan Starrettin hehkeän heilastuksenkin (Tina Louise) omakseen - mutta juuri kun miesten välinen yhteenotto olisi lähestymässä ratkaisuaan paikalle hyökkääkin pakomatkalla oleva, iäkkään ex-upseerin (Burl Ives) johtama häikäilemätön roistosakki… Sinänsä kyllä tiivistunnelmainen ja komeita talvimaisemia tarjoava panttivankikriisi, mutta sittenkin turhan hitaasti laahustavalla ja samankaltaisia tilanteita toistavalla kaavalla. Myös jopa Ryanin raivopäinen ehdottomuus kalpenee sen tappajaporukan alinomaa hihittelevän ääliömäisen parivaljakon (Jack Lambert, Lance Fuller) rinnalla, joita ei oikeasti ottaisi vaivoikseen mikään seurue ikinä missään - ja siihen sitten vielä päälle umpivaisut lopputapahtumat. Venetia Stevenson, David ”Rickyn veli” Nelson, Frank DeKova, Elisha Cook Jr, Dabbs Greer.
Baskervillen koira
The Hound Of The Baskervilles
Terence Fisher 1959 rikos/jännitys
* * ½
”Baskervillen kirous” on saanut alkunsa jo monta sukupolvea takaperin täysin syyntakeettoman Sir Hugo Baskervillen (David Oxley) suorittamien hirmutekojen ja niiden seurauksena kokemansa yliluonnollissävyisen kuoleman myötä. Myös 1800-luvulla samoja tiluksia isännöimään saapuvan jälkeläisensä Sir Henry’n (Christopher Lee) pelätään olevan siinä määrin vaarassa, että suojelussaan tarvitaan peräti Englannin terävimpiä aivoja itsensä Sherlock Holmes’in (Peter Cushing) sekä tämän uskollisen partnerin tri Watson’in (André Morell) mitalla... Hammer-yhtiö tarttui kauhujuttujensa välissä Arthur Conan Doyle’n jo useampaan kertaan filmattuun Holmes-tarinaan, toki tässäkin lajityyppiä sivutaan sukukirouksineen ja paholaiskoira-legendoineen. Villin mielikuvituksekkaat juonikuviot uhmaavatkin turhan räikeästi mestarietsivän ylimielisiä ”aivan alkeita!” –kommentteja... Marla Landi, Francis De Wolff, Miles Malleson, Ewen Solon, John Le Mesurier.
© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Ben-Hur
Ben-Hur
William Wyler 1959 draama/seikkailu
* * *
Ajanlaskumme alkupuoli. Charlton Heston on rikas juudealainen juutalaisylimys nimeltä Juuda Ben-Hur, joka erinäisten sattumusten kautta ajautuu kaleeriorjaksi ja sittemmin roomalaisen mahtimiehen (Jack Hawkins) perijäksi tämän hengen pelastettuaan - ja kun vielä onnistuu itseensä Jeesukseenkin "törmäämään" useampaankin otteeseen niin eihän siinä elokuvalle muuta vaihtoehtoa jää kuin saada vuosikymmeniksi ennätykselliset 11 oscaria... Muistettavia kohtauksia siellä täällä (etenkin se edelleen komealta näyttävä hevosajokisa) mutta ei tämänkään silti tarvitsisi yli kolmea tuntia kestää - ja turhan osoitteleva natsi-allegoria häiritsee myös: eiköhän 'Pax Romana' sentään barbaarihallintoa parempi vaihtoehto ollut. Haya Harareet, Stephen Boyd, Hugh Griffith, Martha Scott, Cathy O'Donnell, Sam Jaffe, Finlay Currie, Frank Thring, Terence Longdon, George Relph, André Morell.
A Bucket Of Blood
Elämän liekki
Eränkävijä
Yellowstone Kelly
Gordon Douglas 1959 western
* * ½
1870-luku. Eläinnahkojen kaupustelulla itsensä elättävä Luther Kelly (Clint Walker) on jo vuosikaudet metsästellyt ja ansastellut Yellowstonen tutkimattomilla seuduilla, paikallisten intiaaniheimojen pitäessä tätä yksinäistä ja rohkeaa valkonaamaa enimmäkseen maisemaan kuuluvana harmittomuutena. Mutta nyt on siouxsien vihamielinen toiminta lisääntynyt siinä määrin, että kauppakeskuksesta täydennystä hakiessaan esittää tukikohdan majuri (Rhodes Reason) tälle tehtäväpyynnön: ryhtyä armeijan tiedustelijaksi, päämääränä ollen alkuasukkaiden ajaminen takaisin pohjoisemmille alueilleen. Kelly kieltäytyy jyrkästi monestakin syystä, ja lähtee taas uusille retkilleen ottaen mukaansa luotettavaksi osoittautuneen nuorukaisen (Edd Byrnes) oppimaan eränkäynnin saloja… Maisemiltaan komea mutta sisällöltään hieman tasapaksu ja ennalta-arvattava eräseikkailu ”köyhän miehen Gregory Peckin” Walkerin johdolla, kun tarinakin jämähtää nopealla aikataululla vain kilpailuksi tuon yhden ”arapaho”-kaunottaren (Andra Martin) omistuksesta. Lopun rajunpuoleinen intiaanitaistelu – kuten niin usein muulloinkin – pelastaa paljon. John Russell, Ray Danton, Claude Akins, Gary Winson. Warren Oates pikkuroolissa öykkärimäisenä korpraalina.
© Carlyle Productions/Columbia Pictures
Erään murhan anatomia
Anatomy Of A Murder
Otto Preminger 1959 draama
* * *
Asianajaja Paul Biegler (James Stewart) puolustaa miestappoon syyllistynyttä luutnanttia ja Korean sodan veteraania (Ben Gazzara), joka väittää kyseessä olleen vain hetken mielenkuohuissa suoritettu kosto raiskatun vaimonsa (Lee Remick) puolesta... Aikanaan kovinkin rohkealla otteella arkaa aihettaan käsitellyt oikeussalidraama on tietenkin nykykatsojan silmissä melkoisen vanhentunut ja ylipitkä, mutta onneksi Stewartin papan samoin kuin tosielämässäkin lakimiehenä toimineen tuomarin Joseph N. Welch'in humoristiset hahmotukset tekevät tästä riittävän viihdyttävän tuotoksen. Arthur O'Connell, George C. Scott, Eve Arden, Murray Hamilton, Kathryn Grant, Brooks West, Orson Bean, Russ Brown.
© Warner Bros.
FBI iskee
The FBI Story
Mervyn LeRoy 1959 rikos/draama
* * * ½
FBI:n siihenastinen tarina agenttikonkari ’Chip’ Hardesty’n (James Stewart) samalla omaa uraa peilaavana luentona 1920-luvun orastavasta ihmisoikeuksien ja ääriliikkeiden valvonnasta 1930-luvun gangsteriepidemian kautta II maailmansotaan - sekä sen jälkeiseen kommunistijahtiin... Erinomaisesti toteutettu kronikka Yhdysvaltain liittovaltion poliisin (Federal Bureau of Investigation) tärkeimmistä vaiheista ja mikä hämmästyttävintä, ohessa seurattu Stewartin ja Vera Miles’in perhe-elämäkin kaikkea muuta kuin jotain melodramaattista tai sokerikuorrutettua pakkopullaa. Harvinaisen älykäs käsikirjoitus saa katsojan jopa jättämään huomiotta että kyseessä taas yksi Stewart-rooli jossa tämän ulkonäkö ei muutu juuri miksikään vuosikymmenten taakse vievistä muisteluista huolimatta... FBI:n "ikuinen pomo" J.Edgar Hoover’in ketkukin vilahtaa omana itsenään. Murray Hamilton, Larry Pennell, Nick Adams, Diane Jergens, Jean Willes, Joyce Taylor.
Hannibal
Hannibal/ Annibale
Carlo Ludovico Bragaglia, Edgar G. Ulmer 1959 seikkailu/sota
* *
218 eKr. Karthagon kaupunkivaltion mahtava sotapäällikkö Hannibal (Victor Mature) on päättänyt tehdä lopullisesti selvää Välimeren alueiden hallinnan ikiaikaisesta kilpailijasta eli tietenkin Rooman valtakunnasta, ja yllättää hyökkäämällä ”niskaansa” marssittuaan elefantteineen kaikkineen Alppien yli Pohjois-Italiaan. Näin käynnistyy ns. II puunilaissota, jota Hannibalin ei ole hämmästyttävän urotekonsakaan jälkeen mahdollista voittaa ilman muiden kansojen ja heimojen liittolaisuutta – ja vaikka ensimmäisissä taisteluissa vihollisen legioonat murskataan kymmenien tuhansien kaatuneiden mitalla. Rooman antautuminenkin on totta kai aina vaihtoehtojen joukossa, mitä mahdollisuutta hierotaan erityisesti ylhäiseen sukuun kuuluvan ja rakastajattareksi muodostuvan Sylvia-neidon (Rita Gam) välityksellä… Viimemainittu parasta antia näyttelijäosastolla jopa aidonmakuista tunteiden paloa hehkuvana Hannibalin armaana, vastapainona totutun jähmeälle (ja parrattomalle!) lurppasilmä-Maturelle. Kuuluu hyviä aihioita omanneiden mutta lopulta järjestään epäonnistuneiden 1950-luvun historiallisten valloittajalegendojen sarjaan (”Attila” -54, ”Aleksanteri Suuri” -56, ”Valloittaja” -56…), eikä tämäkään italialaistuotanto tee siis poikkeusta yhden heppoisen ja yhden huomattavasti komeammankaan taistelukohtauksensa voimalla. Gabriele Ferzetti, Milly Vitale, Rik Battaglia, Franco Silva, Terence Hill (=Mario Girotti), Mirko Ellis, Andrea Aureli, Andrea Fantasia, Renzo Cesana, Bud Spencer (=Carlo Pedersoli).
Haudanryöstäjät
Plan 9 From Outer Space
Edward D. Wood Jr. 1959 scifi/kauhu
(*)
Edesmennyttä vaimoaan sureva mies (Bela Lugosi) tulee ulos talosta ja jää auton alle. Hautajaistensa jäljiltä löydetään kaksi haudankaivajaa murhattuna, samalla kuin mies itse jotenkin herännyt henkiin ja muitakin eläviä kuolleita hipsii ristien sekä paasien keskellä: avaruuden muukalaisilla on jotain hurjaa mielessään... Kaikkien aikojen huonoudestaan kuuluisa elokuva, toisaalta yhtään parempana ei olisi tietenkään läheskään nykyisenkaltainen kulttisuosikki - ja on myös todettava että kyseessä huonoin leffa jonka sentään pystyy katsomaan ja nauramaan läpi (esim. moraalisesti mielenvikaiset eksploitaatiotuotannot kuten joku "Bloodsucking Freaks" (1976) pysyvät omassa luokassaan). Viimeistään Tim Burton'in hupaisa elämänkertaelokuva "Ed Wood" (1994) teki suuremmallekin yleisölle tutuksi ohjaajan, joka ehti valitettavasti kuolla v.1978 näkemättä suosionsa huippua kotivideoiden vallankumouksen myötä 80-luvulla... Naiszombieta esittävä Vampira (kauhuaiheisen yöshown vetäjä 50-luvulla televisiossa) oli puolestaan suomalaisjuurinen Maila Nurmi, vaikka senhän kaikki jo tietää. Tor Johnson, Criswell, Gregory Walcott, Mona McKinnon, Lyle Talbot, Tom Keene, Dudley Manlove, Joanna Lee, John Breckinridge.
He pakenivat huomispäivää
Odds Against Tomorrow
Robert Wise 1959 rikos
* *
Vanhempi ukko (Ed Begley) on suunnitellut “pomminvarman” pankkiryöstön, jonka toteutukseen pestaa mukaan pahoissa rahavaikeuksissa kamppailevat nuoremmat kaverinsa valkoisen Slater’in (Robert Ryan) ja mustan Ingram’in (Harry Belafonte)... Viimeiseksi film noir -leffaksikin tituleerattu ryöstötarina ei kuitenkaan erityisempää uutta ja kiinnostavaa tarjoa mitä tulee niin henkilöhahmoihinsa, rasismiviittauksiinsa kuin itse pääoperaation tapahtumiinsakin - lisäharmina jatkuvat itsetarkoitukselliset ”Uuden Aallon” innoittamat kamerataiteilut. Shelley Winters, Gloria Grahame, Will Kuluva. Sittemmin peräti ”Kummisedän” (1972) henkivartiokaartiin ylennyksen saanut Richard Bright jo tässä nuorena gangsterina.
Herrasmies hakee paikkaa
Hiiri joka murisi
The Mouse That Roared
Jack Arnold 1959 komedia
* ½
Alppien keskellä sijaitsevan pikkuruisen herttuakunnan Grand Fenwickin talous on kuralla, jolloin hallitus päättää kaikessa viisaudessaan julistaa sodan Yhdysvalloille - sillä ajatuksella että nopean antautumisen jälkeen suurvalta olisi perinteisesti avustamassa tukipakettien myötä entisiä ”vihollisiaan” jaloilleen. Noin 40:n jousisotilaan ryhmä lähtee laivalla valloittamaan New Yorkia ensi alkuun, etunenässä urhojen urho Tully Bascombe (Peter Sellers)... Asetelmiltaan Marx-klassikolle "Neljä naurettavaa naapuria" (1933) paljolti velkaa olevaa mutta onnettoman heppoisten vitsien varassa keikkuvaa "sota"farssia ei pelasta edes Sellersin kolmoisrooli tällä kertaa - ei myöskään muuten söötti ja tosielämässään sittemmin surullisia kohtaloita kokeva Jean Seberg. Leo McKern, William Hartnell, David Kossoff, MacDonald Parke, Austin Willis, Timothy Bateson.
Hiroshima -rakastettuni
Hiroshima mon amour
Alain Resnais 1959 draama
* * ½
Kertomus ranskalaisnaisen (Emmanuelle Riva) ja japanilaismiehen (Eiji Okada) kiihkeästä rakkaussuhteesta Hiroshiman jälleenrakennetussa kaupungissa, joiden molempien elämää varjostavat painajaismaiset muistot Toisesta maailmansodasta... Vertauskuvia, symboliikkaa ja yllätyksellisiä kamerakulmia jotka tuottivat jossain määrin jopa minun kylmään mieleeni porautuvia mielikuvia tässä eurooppalaisen Uuden Aallon eräässä keskeisessä teoksessa. Stella Dassas, Pierre Barbaud, Bernard Fresson.
Hirsipuu
The Hanging Tree
Delmer Daves 1959 western
* * ½
Tri Frail (Gary Cooper) ei pääammatistaan huolimatta ole mikään kirjanoppinut hyväntekijä, vaan samalla varsin kokenut aseen- ja nyrkinheiluttelija. Tämä tulee nopeasti selväksi paikalliselle rähjäsakillekin miehen palatessa tuttuihin kullanhuuhtojien asuttaman leirikylän maisemiin reissuiltaan, etenkin jos joku erehtyy huomauttamaan synkästä menneisyydestään... Eipä olisi Cooperin vain parin vuoden päässä siintävään kupsahtamiseen uskonut, siinä määrin tuntuisi olevan karskin karjun fysiikka edelleen kohdillaan. Henkilöasetelmiltaan mielenkiintoinen ja loppuratkaisuiltaan yllättävänkin rankaksi muuttuva lännendraama, tarinan rytmityksessä sen sijaan jonkin verran horjuntaa: mahtoiko sitten Davesin sairastuminen ja leffan pääroiston Karl Malden’in hyppääminen välillä myös ohjaajan pallille vaikuttaa asiaan? George C. Scott’in debyyttiroolikaan sekopäisenä saarnamiehenä ei tuntunut erityisen tarpeelliselta. Maria Schell, Ben Piazza, Karl Swenson, Virginia Gregg, John Dierkes, King Donovan.
House On Haunted Hill
House On Haunted Hill
William Castle 1959 kauhu
* ½
Tunnetuimpia halpiskauhujen tuottaja Castlen "gimmick"-leffoja, joiden näytöksissä esim. muoviluurangot lenteli sopivassa kohtaa yleisön riemastukseksi. Aina mainio Vincent Price kuitenkin leffan ainoa todellinen kiinnostuksen kohde, siksi kökösti tämä tarina vierasjoukosta kummitustalon armoilla muuten toteutettu - ja mitä ihmettä se vanha talkkaripariskuntakin (nainen sokea!) siellä oikeasti teki? Carol Ohmart, Richard Long, Alan Marshal, Carolyn Craig, Elisha Cook Jr.
Hummerityttö
Jack The Ripper
Kaikki alkoi puhelimesta
Pillow Talk
Michael Gordon 1959 komedia
* ½
Karmealla alkuteksti- ja teemabiisi-kohtauksella käynnistyvä, muutenkin aikamoisen tyhjänpäiväinen hömppäpömppä-romanssi. Edes iki-ihana Doris Day ei onnistu tällä kertaa viihdyttämään/vakuuttamaan tuuliviiri-roolissaan millään muotoa, tullen siinä sivussa (kuten aina) huijatuksi Rock Hudson’in toimesta - siis vähän samaan malliin kuin komistuksen ihailijat tosielämässäkin(!). Ainoa valopilkku edes satunnaisesti hauska Tony Randall, kun taas Thelma Ritter’inkin juoppotäti-rooli oikea turhuuksien turhuus. Jostain pöyristyttävästä syystä käsikirjoitus-oscaria tälle kuitenkin pukkasi. Nick Adams, Julia Meade, Allen Jenkins, Marcel Dalio.
Kaksoisolento
The Scapegoat
Robert Hamer 1959 draama/rikos/jännitys
* * ½
Brittiläinen yliopiston professori Barratt (Alec Guinness) joutuu täydellisen kaksoisolentonsa ranskalaiskreivi De Gue’n (Guinness) murhanhimoisten juonittelujen uhriksi... Villin mielikuvituksekas mutta oudolla tavalla kiehtovakin rikosmysteeri, ennen kaikkea tietysti mahtavan Guinnessin tuplasuorituksen ansiosta. Bette Davis, Nicole Maurey, Irene Worth, Pamela Brown, Annabel Bartlett, Geoffrey Keen, Noel Howlett, Peter Bull, Leslie French, Alan Webb.
Kenraali della Rovere
Kesäpaikka
Länsirannikolla sijaitsevan Pine Islandin kesäparatiisin isäntäpari Bart (Arthur Kennedy) ja Sylvia Hunter (Dorothy McGuire) ovat saamassa mahdollisimman ristiriitaisia tunteita herättävän vieraan vuosien takaa: nuorena opiskelijapoikana paikallisena uimavahtina toimineen mutta sittemmin rikastuneen Ken Jorgenson'in (Richard Egan), mukanaan vaimonsa Helen (Constance Ford) sekä teini-ikäinen tyttärensä Molly (Sandra Dee). Viimemainittuun ihastuu kertakiikaroinnilla Hunterien vain vähän vanhempi Johnny (Troy Donahue) tunteen ollessa vieläpä kaikkien huolestukseksi molemminpuolinen, samalla kuin Sylvian ja Kenin keskinäiset romanssimuistot pulpahtavat pintaan täydellä voimallaan... Varsinainen suhdekaruselli luvassa siis mutta onneksi kaikkea muuta kuin minään sokerikuorrutettuna hömppänä: tulikivenkatkuiset yhteenotot seuraavat toistaan kun kahdenkymmenen vuoden patoutumat alkavat purkautua eikä seksiasioissakaan säästellä - jopa vuotavaan vessaansa hermostunut iäkäs kummitäti (Beulah Bondi) saa Eganilta kaksimielisen osansa kysyessään tältä "How about fixing my leak?" - "Just where are you leaking?"! Muutamia pieniä kysymysmerkkejä toki jää, kuten se miten Kennedyn alkuperäisenä huolenaiheena tulijoiden suhteen muka pelkästään joku luokkaero-kysymys? Ja vaikka toki kyseessä melodraamahistorian toistuvin kautta vääjäämättömin ongelmatilanne, niin miten nämäkään nuoret vuoden(!) itsensä kurissapitämisen ja kaiken puhumisen jälkeen eivät osaa suojautua mitenkään sen vihdoin koittavan ekakertansa yhteydessä? Eikö edes tuonikäiset melkein-aikuiset saaneet 1950-luvulla itse päättää kumman vanhemman luona asuvat? Myös fiksulle ja filmaattiselle Kenille (erinomainen Egan) olisi luullut löytyvän "Sylviansa korvikkeeksi" kuka tahansa muu vaihtoehto kuin Fordin kaltainen veemäinen tylsänaama... Max Steiner'in taustateemasta tuli todellinen megahitti ja ikivihreä. Jack Richardson, Martin Eric.
Kohtalokas kotiinpaluu
© Alby Pictures/Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Kohtaus rajalla
The Journey
Anatole Litvak 1959 draama/jännitys
* * *
Marraskuu 1956, Budapest. Kun neuvostoviranomaiset päättävät sulkea kaupungin lentokentän huolimatta jo onnistuneesta Unkarin kansannousun murskaamisestaan, joutuu kansainvälinen turistijoukko tyytymään bussikuljetukseen kohti Itävallan rajaa. Vain muutama kilometri ennen määränpäätä heidät kuitenkin pysäytetään erääseen pikkukaupunkiin jota valvoo rautaisella otteella muuten keskivertoa onneksi sivistyneemmältä vaikuttava majuri Surov (Yul Brynner)... 1960-luvun "Kylmä sota" -teemaisten leffojen todellista buumia enteilevä rautaesiripun taakse sijoittuva jännäri - ja kaltaistensa tapaan älykkäästi kirjoitettu, erinomaisesti näytelty ja myös vastapuolta kohtaan pientä kunnioituksenpoikastakin sisältävä: etenkin Vladivostokissa syntyneen kalju-Brynnerin venäjänkieli soljuu komeasti sotilaskollegoidensa kesken. Taustalla tapahtuva historiallinen murhenäytelmä ei toki kuitenkaan pääse missään vaiheessa unohtumaan, mm. Jason Robards'in (debyytissään) esittämän väärän henkilöllisyyden turvin matkaavan ja ampumahaavojaan samalla salailevan unkarilaistaistelijan ansiosta. Amerikkalaisperheen 5-vuotias poika Ron Howard näyttää puolestaan ryssäsotilaalle bussin ikkunasta kieltä! Deborah Kerr, Robert Morley, E.G.Marshall, Anne Jackson, David Kossoff, Kurt Kasznar, Anouk Aimee.
Kovaa peliä Pohjolassa
T.J.Särkkä 1959 rikos/komedia
* ½
Tauno Palo kaksoisroolissa hämäriin liiketoimiin erikoistuneena pohattana sekä täsmälleen samannäköisenä huoltoaseman duunarina. Roolinvaihtoja sun muita kommervenkkejä kohta tarvitaankin etteivät elintärkeät atomisalaisuudet eksyisi vääriin käsiin... Suomalaista pikkupojan näkemystä siitä miten tehdä kovan luokan rikoselokuva, samalla yritetään taas erittäin huonolla huumorilla peitellä sitä tosiseikkaa ettei mihinkään kunnon trilleriin ollut koskaan mitään mahdollisuuksiakaan... No, Palon charmi puree minkä puree ja Hannes Häyrinen tyypillisellä rentoudellaan koittaa selättää akuankka-käsikirjoitusta - Teija Sopanen puolestaan ulkonäöksellisesti yliarvostettu mutta julkkisnäyttelijäksi vallan siedettävä. Päägangsterin (Kaarlo Halttunen) hännysmiehinä mm. Oke Tuuri ja Leo Jokela, poliiseina Eino Kaipainen ja Kosti Klemelä. Arvo Lehesmaa, Gunvor Sandkvist, Heikki Savolainen, Anja Hatakka.
Kuoleman kukkula
Pork Chop Hill
Lewis Milestone 1959 sota
* * ½
Korean sota on loppuvaiheissaan keväällä 1953. Ei kovinkaan kaukana paikasta missä rauhanneuvotteluja käydään määrätään luutnantti Clemons’in (Gregory Peck) johtama komppania vielä kerran valtaamaan strategisesti arvoton Pork Chop Hill –kukkula... Taas yksi pätevä havaintoesimerkki sodan mielettömyydestä, kuvaavimpana kohtauksenaan tuo missä kiinalainen propaganda-kuuluttaja (Viraj Amonsin) toivottaa suorastaan huvittuneena tervetulleeksi yön pimeydessä pitkin rinteitä "salaa" etenevät jenkkijoukot... Harry Guardino, Rip Torn, George Peppard. Rivisotilaista tutuimpina vilahtavat mm. Woody Strode, Norman Fell, Robert Blake, Martin Landau ja Harry Dean Stanton.
Käärmeennahkatakki
The Fugitive Kind
Sidney Lumet 1959 draama
* ½
Kitaransoitolla itsensä viime aikoina elättänyt kuljeskelija Valentine 'Snakeskin' Xavier (Marlon Brando) osuu reissullaan etelävaltiolaiseen pikkukaupunkiin, eikä aikaakaan kun italialaissyntyinen keski-ikäinen rouva Lady Torrance (Anna Magnani) tarjoaa komealle muukalaiselle töitä hänen ja miehensä (Victor Jory) omistamasta sekatavarakaupasta. Viimemainitun katkeran invalidin kera onnettomassa avioliitossa jo pitempään riutuneen naisen päätös saa tietenkin huhut välittömästi liikkeelle ympäri asujaimistoa… Kaikkien henkilöhahmojen sysipimeys vie tästä ’tennesseewilliamsista' mielenkiinnon suht täydellisesti tällä kertaa, Joanne Woodward'in aivan erityisesti kunnostautuessa totaalisen ennalta-arvaamattomana hutsuna ja jonkinlaisena happo- & hippiliikkeen edustajien esiasteena. Maureen Stapleton, R.G.Armstrong, Madame Spivy.
© Columbia Pictures Corporation
Lainsuojattoman jäljillä
Ride Lonesome
Budd Boetticher 1959 western
* * *
Palkkionmetsästäjä-veteraani Brigade (Randolph Scott) yhyttää jahtaamansa miehen eli nuoren tappajan (James Best), mutta lähtiessään kuljettamaan tätä takaisin kaupunkiin tuomittavaksi Brigade huomaa pian saaneensa kolme huolenaihetta lisää: seudulla riehuvat mescalero-apassit, epämääräinen seikkailija-parivaljakko (Pernell ”Bonanza” Roberts, James Coburn) sekä ennen kaikkea herkeämättä perässä seuraava vangitun velimies (Lee Van Cleef) porukoineen... Viihdyttävä ja tapahtumarikas Boetticher/Scott -western, jossa myös psykologista näkökulmaa riittävästi tarjolla roolihahmojensa höysteeksi. Karen Steele.
Laki ja väkivalta
Warlock
Edward Dmytryk 1959 western
* * ½
Warlock-nimisen pikkukaupungin asujaimisto on jo lopen kyllästynyt McQuown-nimisen hulttion (Tom Drake) johtaman roskasakin vierailuihin ja aina senjälkeiseen uuden sheriffin etsimiseen, joten päättävät hankkia todellisen kovanaama-legendan lakia valvomaan: palkkatappajan ja kaksintaistelu-ekspertin nimeltä Clay Blaisedell (Henry Fonda) apureineen (Anthony Quinn)... Rajuotteinen ja komeasti Cinemascope-kuvattu lännentarina sisältäen kuitenkin vähän liikaakin kompleksisia hahmoja, henkilöhistorioita sekä suhdekiemuroita - ja eikös tuollaiset valtoimenaan mellastavat parikymmenpäiset rikollisporukat olisi olleet jo armeijan heiniä? Richard Widmark, Dorothy Malone, Dolores Michaels, Wallace Ford, DeForest Kelley, Richard Arlen, Vaughn Taylor, Don Beddoe, Whit Bissell, Regis Toomey. Sivuosa-veteraani L.Q.Jones vilahtaa myös.
Liekkejä yössä
Never So Few
John Sturges 1959 sota/draama
* ½
Köykäinen ja etenkin b-luokan kameratyöstä kärsivä “kaveriprojekti” mm. Frank Sinatra’n, Peter Lawford’in ja Steve McQueen’in tähdittämänä: aiheena jenkkien erikoisjoukkojen toiminta Burman viidakoissa II maailmansodassa, päätehtävänään avustaa paikallisia heimolaisia näiden taistelussa japanilaisvalloittajia vastaan... Päälle vielä puuduttavaa klisee-romantiikkaa mosuri-Sinatran saadessa lopulta omakseen mitenkään taktiikkaansa matkan varrella muuttamatta hienostokaunotar Gina Lollobrigida’n, vaikkei tämä pidä aluksi Frankie-boyta yhtään minään ja varattukin on jne jne. Richard Johnson, Paul Henreid, Brian Donlevy, Dean Jones, Charles Bronson.
© Twentieth Century Fox Film Corporation
Matka maan keskipisteeseen
Journey To The Center Of The Earth
Henry Levin 1959 scifi/seikkailu/jännitys
* * *
Edinburgh 1880. Emeritus-professori Lindenbrook (James Mason) saa nuorelta geologi-opiskelijaltaan (Pat Boone) lahjaksi laavakiven, jonka sisältä löytyy erittäin mielenkiintoisin kirjoituksin varustettu rautapunnus: erään kauan sitten kadonneen tutkimusmatkailijan merkinnät vaikuttavat vihjaavan reitistä islantilaisen tulivuoren kautta syvälle maan uumeniin, jopa aivan planeetan keskipisteeseen saakka. Historialliselle retkelle lähtijät saavat kuitenkin vaarallisia kilpailijoita... Klassisen tieteiskirjailijan Jules Verne’n kynästä (1864) peräisin olevan taas yhden mielikuvitusseikkailun paras filmiversiointi, jossa etenkin mainio Mason loistaa teräväpäisenä ja äkkivääränä proffana - eikä puhtoinen laulajapoika Pat Boone’kaan liikoja ärsytä edes niiden parin harmittoman biisinsä osalta. Erikoistehosteensa ja (studio)lavasteet toki enimmäkseen ikäisensä näköisiä, silti varsinkin ne lihansyöjä-liskot ihan näppärästi toteutettu. Arlene Dahl, Diane Baker, Thayer David. Lisäbonuksena kenties historian sympaattisin ”yksinkertainen vierastyöläinen”, ts. se islantilainen voimamies (Peter Ronson).
McBride ja haltijat
Miehemme Havannassa
© Warner Bros.
Mies Philadelphiasta
The Young Philadelphians
Vincent Sherman 1959 draama
* * *
Nuori ja älykäs lakitieteen opiskelija Anthony Judson Lawrence (Paul Newman) ei kaihda velvollisuudentunnossaan raksahommia eikä edes palvelusta Korean sodassa yliopistolukujensa ohessa, mutta kaikesta huolimatta sukuperimänsä edesauttaa monen muun philadelphialaisen tavoin Lawrencenkin pääsyä automaattisesti varakkaisiin ja kuuluisiin piireihin - vaan miten on sisäisen onnellisuuden laita...? Harvinaisen näppärä, uskottava ja sitämyöten kiinnostava vuorosanailu tekee tästä ihmissuhdedraamailusta pienimuotoisen helmen - ja vaikka hieman "sattuman kaupalla" kytkeytyvät ihmisten kohtalot toisiinsa tässäkin pitkin matkaa niin eipä tuokaan nyt liikoja haitanne. Barbara Rush, Alexis Smith, Brian Keith, Robert Vaughn, Diane Brewster, John Williams, Otto Kruger, Billie Burke. Alkupuolen häämenojen onnetonta sulhasta esittää itse alkuperäinen herra 'Batman', Adam West.
The Mummy
Musta Orfeus
Orfeu Negro
Marcel Camus 1959 musiikki/draama
* ½
Huiman värikäs, jatkuvan sambarytmin tahdittama kolmiodraama riolaisesta Orfeus-nimisestä ratikkavahdista (Breno Mello) ja tämän rakastumisesta juuri karnevaalien aattona maaseudulta tulla tupsahtavaan nuoreen Euridice-neitoon (Marpessa Dawn). Tilannetta väijyy yhä mustempisukkainen Orfeun kihlattu Mira (Lourdes de Oliveira)... Vaikka pohjautuukin kuuluisaan kreikkalaiseen tragediaan on meininki niin täyttä brasiliaa loputtomine tanssahteluineen ja 'hangon keksi' -virnuiluineen että hohhoijaa: vastaavan saisi aikaan kuka tahansa dokumenttikuvaaja joka helmikuu, paitsi että esiintyjät olisivat todennäköisesti luontevampia. Mutta ennen kaikkea kulttuurisesti niin monen valovuoden päässä meikäläisiltä leveysasteilta jossa mm. "ensin työ, sitten huvi" -mentaliteetti ollut aina edes jonkinlaisessa arvossa että täysin yli hilseen menee - myös ja etenkin ihmissuhdekuvioiltaan. Marcel Camus, Fausto Guerzoni, Léa Garcia, Ademar Da Silva, Alexandro Constantino.
© Les Films du Carrosse/Sédif Productions
400 kepposta
Les quantre cents coups
Francois Truffaut 1959 draama
* * *
Antoine Doinel -nimistä noin 13-vuotiasta pariisilaispoikaa (Jean-Pierre Léaud) kiinnostaa kaikenlainen vilppi ja rötöstely ennemmin kuin koulunkäynti, eikä ahtaassa kodissakaan ole oikein viihdykkeitä tarjolla - mitä nyt äidin (Claire Maurier) ja isän (Albert Rémy) riitelyn kuunteleminen näiden joskus samanaikaisesti paikalla ollessa... Truffautin klassikko lempiaiheestaan eli lasten/nuorten maailman kuvauksesta, jossa pääosan pojan (ja kavereidensa) temput eivät kuitenkaan mitään harmittomia kepposia ole vaan usein ihan rikoksen tunnusmerkit täyttäviä... Viini ja röökikin maistuu jo kuin vanhoilla tekijöillä, vaikka paljon pahempiakin koti- ja kouluoloja nähty. Harmillisinta silti koko jutussa loppuratkaisujen jättäminen aikalailla tyhjän päälle, vaikka näyttelijätyö toki pienimmästä suurimpaan (ja nuoremmasta vanhempaan) rooliin mahtavaa. Guy Decomble, Patrick Auffay.
Nunnan tarina
The Nun’s Story
Fred Zinnemann 1959 draama
* *
1920-luku. Nuori belgialaisneitonen (Audrey Hepburn) haluaa liittyä nunnaluostariin ja erikoistua sairaanhoitajaksi, tässä järjestyksessä - lääkäri-isänsä (Dean Jagger) maltillisesta vastahakoisuudesta huolimatta. Osoittamansa vihkiytymisen ja ahkeruuden myötä suurin toiveensa täyttyykin pian saadessaan uuden asemapaikan Afrikan Kongossa, jossa ryhtyy avustamaan pääasiallisesti suorapuheista ”siviililääkäriä” nimeltä Fortunati (Peter Finch). Välilleen kehkeytyykin pian epäsovinnainen suhde omine rajoitteineen ja ristiriitaisuuksineen... En ole uskovainen (katolilaisesta puhumattakaan), mutta vielä enemmän tämän kaksi ja puolituntisen umpitylsyydet kumpusivat nunna-Hepburnin sekä lääkäri-Finchin häiritsevän epäuskottavista hahmotelmista: ensinmainitun tuntemukset heiluvat lähes koko uransa ajan laidasta laitaan, ja vaikka tohtori väittää tehneensä heikäläisten kanssa töitä vuosikaudet niin juttujensa perusteella sekin tuntuu mahdottomalta (esim. tarjotessaan olutta teltassa keuhkotautia potevalle Hepburnille sanoo samalla että ”voit tehdä mitä vain, kukaan ei näe”!). Ja mikä siinä Kongossakin nyt niin viehätti mihin tahansa muuhun paikkaan verrattuna? Taikauskoisten alkuasukkaiden käännyttäminen rokotusohjelman ohessa sitten vissiin... Loppukohtaus joka tapauksessa yllättävänkin mieleenpainuva. Edith Evans, Peggy Ashcroft, Mildred Dunnock, Beatrice Straight, Colleen Dewhurst.
Nuori viha
Operaatio Alushame
Operation Petticoat
Blake Edwards 1959 komedia/sota
* ½
Komentaja Sherman'in (Cary Grant) päälliköimä sukellusvene kärsii pahoja vaurioita siinä missä muutkin USA:n armeijan yksiköt japanilaisten moukaroidessa Filippiinejä sodan alkuvaiheiden voimansa tunnossa. Hän lupaa kuitenkin esimiehelleen kykenevänsä kuljettamaan aluksensa miehistöineen Australian rannikon suojiin, missä tehtävässä Shermania ilmestyy auttamaan kauppamiehen taidoillaan varsinainen vilunki-playboy-upseeri nimeltä Holden (Tony Curtis). Homma mutkistuu entisestään kun myös haaksirikkoutuneelle ryhmälle lottia joudutaan tarjoamaan kyyti turvaan... Omahyväisiin hölmöilyihinsä (Edwardsin myöhempikin helmasynti) sekä ylipituuteensa sortuva sota-farssi, jonka muut epäuskottavuudet kruunaa japanilaiskoneiden tolkuton saamattomuus kun pitäisi lopullisesti upottaa tuo läpikotaisin pinkiksi(!) maalattu vihollisalus... Joan Evans, Dina Merrill, Dick Sargent, Virginia Gregg, Gavin "Lemmenlaiva" McLeod.
© Ashton Productions/The Mirisch Corporation/United Artists
Piukat paikat
Some Like It Hot
Billy Wilder 1959 komedia/rikos
* * * ½
"Iloinen" 1920-luku, Chicago. Kaksi rutiköyhää muusikkokaverusta Joe (Tony Curtis) ja Jerry (Jack Lemmon) ajautuu gangsteriporukan tappolistalle, koska "he tietävät liikaa". Niinpä pojat keksivät viimeisenä keinonaan pestautua naisiksi pukeutuneina tyttöorkesteriin päästen näin mukaan keikkamatkalle kohti Floridaa - eli varmaa turvapaikkaa, tai niin ainakin luulisi... Menestyskomedia joka vaikuttaa olevan myös myöhempien sukupolvien mustavalkosuosikki - ja onhan tämä toki enimmäkseen hauska & vauhdikas, muttei minusta esim. Wilderin pari vuotta myöhemmin tekemän hengästyttävän älykkään "Yks' kaks' kolme!" (1961) -farssin tasoa. Lisäksi "mies hameessa" -idea ei ole koskaan sinänsä naurattanut, puhumattakaan jo överiksi menevästä Lemmon/Joe E. Brown -sekoilusta... No jaa: pobody's nerfect! Juhlakakusta esiin poukkaava konepistoolimies on Edward G. Robinson Jr, yhtenä monista sisäpiirivitseistä. Marilyn Monroe, George Raft, Pat O'Brien, Nehemiah Persoff, Joan Shawlee, Billy Gray, George E. Stone, Dave Barry, Mike Mazurki, Harry Wilson.
© Walt Disney Productions
Prinsessa Ruusunen
Sleeping Beauty
Clyde Geronimi, Les Clark, Eric Larsen, Wolfgang Reitherman 1959 animaatio
* * * * *
Olipa kerran kauan kauan sitten kaukaisessa maassa hyvä kuningaspari jotka jo pitkään olivat toivoneet perillistä, kunnes viimein koittaa tuo ilon päivä ja heille syntyy Aurora'ksi ristimänsä tytär (Mary Costa). Kastetilaisuuteen he ikävä kyllä "unohtavat" kutsua mahtivelho Pahattaren (Eleanor Audley), joka kaikesta huolimatta tekee näyttävän vierailun linnan juhlasaliin langettaen pikku-Auroran päälle kirouksen: 16-vuotissyntymäpäivänään tämä tulisi koskettamaan värttinänneulaa ja kuolisi... Kun Suomen ja ehkä koko maailmankin mittakaavassa laajimman Disney-aiheisen yksityiskokoelman omaavalta mieheltä kysyttiin minkä yhtiön piirretyn hän ottaisi mieluiten autiolle saarelle, vastaus oli "ehdottomasti 'Prinsessa Ruususen' vaikka olenkin nähnyt sen 22 kertaa"! Ja upea elokuvahan tämä onkin: Tshaikovski'n baletista sovitettu musiikki ja hurja loppukliimaksi jäävät vahvimmin mieleen. Häviää kuitenkin hieman "Pinokkio"lle (1940) hahmojen värikkyydessä ja piirrostekniikassa - animaattorit tosin puolustautuivat sillä että tavoitteena oli jäljitellä keskiaikaista ranskalaista kuvitustyyliä. Bill Shirley, Verna Felton, Barbara Luddy, Barbara Jo Allen, Taylor Holmes, Bill Thompson.
Punainen viiva
Matti Kassila 1959 draama
* *
Romppasen Topi (Holger Salin) yrittää pitää perhekuntansa, vaimonsa Riikan (Liisa Nevalainen) sekä neljän pienen lapsensa leivän syrjässä kiinni pientilallaan itärajan tuntumassa v.1906. Työmiehelle kohta koittavista paremmista ajoista antaa lupauksia 'sosialidemokratian' leviäminen myös syrjäkylille vierailevien tiedonantajien toimesta, ja etenkin mahdollisuus saada lähiaikoina pidettävien (ja naisväellekin vihdoin sallittujen) eduskuntavaalien kautta maahan vasemmistolainen hallitus vetämällä ”punainen viiva” oikeaan kohtaan äänestyspaperia... Ilmari Kiannon romaaniin pohjautuvan puuduttavan juntteilun vastapainoksi lopun jopa ylidramaattisiksi yltyvät tapahtumat jäävät vahvasti mieleen, lisäbonuksena Jussi Jurkan mahtavasti vetäisemä agitaattori-hahmo. Rakel Laakso, Tarmo Manni, Pentti Irjala, Tyyne Haarla, Toivo Mäkelä, Matti Oravisto, Leo Jokela, Martti Kainulainen.
Purista paholaisen kättä
Shake Hands With The Devil
Michael Anderson 1959 toiminta/jännitys
* * ½
1920-22 Irlannin tasavaltalaisarmeija käy kiihkeää sotaansa brittiläisiä, usein brutaaliotteisia 'Black & Tan' –miehitysjoukkoja vastaan. Eräs taistelijoiden salaisia johtomiehiä on kuulu lääketieteen professori Sean Lenihan (James Cagney), jonka parhaisiin oppilaisiin kuuluva amerikkalaisirlantilainen nuorimies nimeltä Kerry O’Shea'kin (Don Murray) ajautuu lopulta odotetusti mukaan terroritoimintaan - vaan onko omantunnon miehen mahdollista seurata häikäilemättömän Lenihanin jokaista käskyä...? Tiukkaotteinen ja –tunnelmainen muttei muuten mitään järin suuria ylläreitä tarjoava IRA-stoori. Dana Wynter, Glynis Johns, Michael Redgrave, Sybil Thorndike, Cyril Cusack, Marianne Benet, John Breslin, Harry Brogan, Robert Brown, Richard Harris.
© The Mirisch Corporation/United Artists
Ratsuväen urhot
The Horse Soldiers
John Ford 1959 western
* * *
Karskille Unionin joukkojen everstille (John Wayne) ja tämän rykmentille annetaan tehtäväksi tuhota syvällä etelässä sijaitseva Konfederaation juna- ja tavara-asema. Tärkeintä olisi liikkua nopeasti mm. pikkuvammat ja -vaivat sivuuttaen, joten mukaan määrätty tunnontarkka lääkintämajuri (William Holden) uhkaa käydä heti kättelyssä vanhan jenkkiupseeriveteraanin hermoille... Fordin kenties paras ratsuväkielokuva, jossa toimintaa ja tapahtumia riittää peruskomean maisemakuvauksen lisäksi. Constance Towers, Judson Pratt, Hoot Gibson, Ken Curtis, Hank Worden. Sivuroolissa sotilaskarkurina Strother Martin.
© Darryl F. Zanuck Productions/Twentieth Century Fox
Rikollinen vietti
Compulsion
Richard Fleischer 1959 rikos
* * *
V.1924. Kaksi varakkaisiin sukuihin kuuluvaa opiskelijakaverusta (Dean Stockwell, Bradford Dillman) kuristaa murrosikäisen pojan, tavoitteenaan ”täydellinen murha” ja motiivinaan ainoastaan yli-ihmismoraalinsa - vaan minkäs teet kun aina uhkaa joku huomaamatta jäänyt yksityiskohta pilata kaiken... Erääseen historian kuuluisimpaan rikosjuttuun eli ”Leopold & Loeb” –kohutapaukseen pohjautuva psykotutkielma näihin sittemminkin vetoa tunteneelta ohjaajalta. Upeat näyttelijäsuoritukset kompensoivat mainiosti tapahtumien ja lopputuleman selvyyttä - tosin niin tunteettoman analyyttisia kaverit koko ajan pöyristyttävien tekostensa suhteen ovat, että kiinnostaisi sivustakatsojaa hiukkaakaan välttävätkö kuolemantuomion vai eivät... Orson Welles, E.G.Marshall, Diane Varsi, Martin Milner, Richard Johnson, Edward Binns. Pienessä sivuroolissa syyttäjän apurina Gavin “Lemmenlaiva-kapu” McLeod.
© Warner Bros.
Rio Bravo
Rio Bravo
Howard Hawks 1959 western
* * *
Salomo ja Saban kuningatar
Seikkailija Rio Grandesta
The Wonderful Country
Robert Parrish 1959 western
* * ½
Pyssysankari (Robert Mitchum) Missourista on viime vuodet toiminut kuulun rajajoen eteläpuolella Meksikossa, mutta saapuu sitten vierailulle newmexicolaiseen pikkukaupunkiin tarkoituksenaan ostaa uusien isäntiensä joukoille aseita. Reissu ei käynnisty ihan onnistuneesti kun hevosensa pelästyy keskellä katua ja mies murtaa jalkansa pudotessaan, mutta tämä on vasta alkusoittoa kuumatunnelmaisille seikkailuille Rio Granden molemminpuolin... Tapahtumia kyllä piisaa jääden kuitenkin niiden suhteen vähän poukkoilevaksikin lännentarinaksi, vaikka Mitchum huomattavasti normaalia moniulotteisemman roolin vetäiseekin. Julie London, Gary Merrill, Albert Dekker, Pedro Armendáriz, Jack Oakie, Charles McGraw, Leroy ’Satchel’ Paige, Anthony Caruso, Mike Kellin, Victor Manuel Mendoza, John Banner.
© Universal International Pictures (UI)
Suurinta elämässä
Imitation Of Life
Douglas Sirk 1959 draama
* * *
Työtarjousten perään haikaileva näyttelijätär-yksinhuoltaja Lora Meredith (Lana Turner) tutustuu rannalla mustaan naiseen nimeltä Annie (Juanita Moore) sekä tämän harvinaisen vaaleaihoiseen Sarah Jane -tyttäreen (Karin Dicker), jonka kanssa oma tyttönsä Susie (Terry Burnham) tuntuu viihtyvän heti mitä parhaiten. Anniekin on töitä vailla ja lupautuu tulemaan Loralle kotiapulaiseksi mitätöntä korvausta vastaan, muttei aikaakaan kun Lora saa suuren tilaisuutensa Broadwaylla ja tie tähtiin on auki. Vuosien kuluttua teini-ikäisiksi kasvaneet tytöt alkavat kuitenkin oireilla omien ongelmiensa keskellä: Sarah Jane (Susan Kohner) häpeää ja salailee neekeriperimäänsä, Susie (Sandra Dee) puolestaan ei tahdo kestää äidin jatkuvaa poissaoloa... Parasta mahdollista saippuaoopperaa älykkään ja suorasukaisen käsikirjoituksen voimin tarjolla tässä jo vuonna 1934 filmatun leffan kovasti muunnellussa uusintaversiossa. Vain loppupuolella menee hieman ylitsevuotavankin melodramaattiseksi kun muuten fiksu, kiltti ja hauska Susie ei muka tajua äidin vanhaan miesystävään (John Gavin) rakastumisensa mahdottomuutta - ja Annien sekä kuolin- että hautajaiskohtaus tuntuvat kestävän ikuisuuksia, Mahalia Jackson'in esittämästä kirkko-gospelista "Trouble Of The World" huolimatta (tai sen takia hehe). Dan O’Herlihy, Robert Alda. Troy Donahue sivuroolissa Sarah Janen rasistipsykoksi paljastuvana poikakaverina.
Suurkaupungin poika
Go, Johnny, Go!
Paul Landres 1959 musiikki/draama
* * ½
Laulajapoika Johnny Melody (Jimmy Clanton) haluaa kuuluisuuteen kuten tuhannet kaltaisensa. Rock’n’roll-tuottaja Alan Freed on kuitenkin hukkua demolevyjään lähetteleviin ehdokkaisiin, joten lahjakkaan Johnnynkin todelliset kyvyt vaarassa jäädä ilman ansaitsemaansa huomiota. Jo jonkinlaista mainetta äänellään hankkinut tyttöystävä Julie (Sandy Stewart) saattaisi olla asiassa suureksi avuksi... Yllättävänkin kohtuullisesti näyttelemishommissa selviävät tässä leffan mittaisessa rockshowssa niin pääosapari kuin myös Freed ja etenkin ikonien ikoni Chuck Berry. Pääpaino toki mahtavassa esiintyjäkaartissa: Eddie Cochran, The Cadillacs, Jackie Wilson, Richie Valens (vain pari kuukautta ennen kuolemaansa) jne - sekä tietenkin Berry itse ilmiömäisine klassikkoineen (”Johnny B. Goode”, ”Memphis Tennessee”...), kompensoiden ”vähän” vaatimattomammaksi legendaksi jäänyttä Clantonia. Herb Vigran, Frank Wilcox, Barbara Wooddell.
Taas tapaamme Suomisen perheen
T.J.Särkkä 1959 komedia/draama
* *
Kesäistä olemista Suomisten jo ikääntyneen perheen rantahuvilalla, samalla kuin lähikartanon ostaneet ökyrikkaat 'Lokat' herättävät epäilyksiä monella taholla... 14 vuotta edellisestä Suomis-leffasta tehty uudelleenlämmittely ei turhuudestaan huolimatta ole laadultaan sen huonompi kuin ne 40-luvunkaan tuotokset: Pöystin Lassesta varsinkin jo havaittavissa ominaisuuksia jotka tulevat vanhemmiten nostamaan hänet suurimpien suomalaisten teatteri- ja elokuvanimien joukkoon... Maire Suvanto, Marjatta Kallio, Matti Oravisto, Elina Salo, Siiri Angerkoski, Elsa Turakainen, Arvo Lehesmaa, Pentti Irjala, Aarne Laine, Emma Väänänen, Unto Salminen, Kaarlo Wilska.
Tarzanin suuri seikkailu
Tarzan’s Greatest Adventure
John Guillermin 1959 seikkailu/toiminta
* *
Yhdeksi parhaista kehuttu brittivalmisteinen Tarzan-seikkailu tuottikin aikamoisen pettymyksen, Anthony Quayle’n ja Sean Connery’n harvinaisista pahojen miesten rooleista huolimatta: suurin mielenkiinto menee jo alkupuolella kun ensin leffan Jane (Sara Shane) selviää lentokoneensa alassyöksystä ilman naarmun naarmua, ja heti perään ”apinain kuningas” Gordon Scott tappaa raivoisassa taistelussa kumilelukrokotiilin. Yleisilmettä eivät kohenna sen paremmin myöskään roolihahmojen täysin epäuskottavat ratkaisut tilanteesta toiseen - joten ainoastaan värikylläinen kuvaus kestää katselun. Niall MacGinnis, Al Mulock, Scilla Gabel.
Taskuvaras
Pickpocket
Robert Bresson 1959 rikos/draama
* * ½
Mm. Baghin "elämää suurempana" pitämä kertomus ranskalaismiehestä (Martin LaSalle), joka ei pysty ilmaisemaan itseään muuten kuin varastamalla: yhä taitavammaksi tekniikkaansa kehittävä pitkäkynsi iskee kaikkialla missä vain ihmisiä paljon koolla, eikä poliisi epäilyksistään huolimatta saa kaveria kiinni rysän päältä. Kaiken takana on nuori nainen nimeltä Jeanne (Marika Green) sekä miehen tukahdutettu rakkaus tätä kohtaan... Leffan suurin ongelma tuo "karipekkakyrömäisen" ilmeetön päähenkilö joka ei täten herätä katsojassakaan minkäänlaisia tunteita - ei edes antipatiaa huolimatta hepun rikollisista harrastuksista ja röyhkeydestä. Jean Pélégri, Dolly Scal, Pierre Leymarie.
Tilaa huipulla
Room At The Top
Jack Clayton 1959 draama
* *
Nuori brittimies ja II maailmansodan sota(vanki)veteraani Joe Lampton (Laurence Harvey) palaa kotikaupunkiinsa, ja huolimatta pääsemisestään valtiovarainministeriön sivuhaarakonttorin alemmaksi virkamieheksi tuskailee työväenluokkaisen taustansa takia - varsinkin nyt kun mennyt ihastumaan rikkaan suvun tyttöön (Heather Sears). Vaan sitten tapaa juhlissa elämää nähneen ja kokeneen, rakkaudettomassa liitossaan riutuvan ranskalaisrouvan (Simone Signoret)... Puuduttavan hitaasti etenevä ihmissuhde-huopailu, jonka suurin virhe (jälleen kerran) oli tehdä pääosan hepusta mahdollisimman vaikeasti samaistuttava tyyppi. Donald Wolfit, Donald Houston, Hermione Baddeley, Allan Cuthbertson.
Tohtori Cordelierin testamentti
Le testament du Docteur Cordelier
Jean Renoir 1959 kauhu/rikos
* * ½
Alunperin Ranskan televisiolle tuotettu, mutta ainakin Suomessa vuosia myöhemmin teatterissakin esitetty Renoir'n versiointi Robert Louis Stevenson'in kuuluisasta "Tri Jekyll & Mr. Hyde" -kauhuklassikosta. Rotannaamaisen Hyden (Jean-Louis Barrault) hyökkäilyt yllättävänkin brutaaleja ja homma kuvattu muutenkin kiitettävän jännittävästi aina loppuselityksiin asti, jotka kestävät sitten ikuisuuksia... Ohjaaja hoitelee itse alkuesittelyn vähän kuin Alfred Hitchcock TV-sarjassaan ikään. Michel Vitold, Micheline Gary.
© Raymond Productions/Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Uhkaavat vuoret
The Angry Hills
Robert Aldrich 1959 jännitys/sota
* * *
V.1941. Amerikkalainen sotakirjeenvaihtaja nimeltä Mike Morrison (Robert Mitchum) tapaa Ateenassa saksalaismiehityksen alkumainingeissa vanhan tohtorikaverinsa (Donald Wolfit), joka menee ja lykkää lupaa kysymättä ensinmainitun taskuun listan kreikkalaisista liittoutuneiden vakoojiksi halukkaista kansalaisista. Nyt olisi Morrisonin tehtävä toimittaa tuo tulenarka paperi brittien tietoon, mutta natsiagentit ovat jo tiukasti kantapäillä... Tiivistunnelmainen ja jopa sakemannien osalta tällä kertaa uskottavanmakuinen ”salainen operaatio”, vaikka hieman turhankin onnekas pääosan vahanaamainen jenkkisankari tuppaa taas olemaan tiukasta tilanteesta toiseen. Erityisesti tuo suorastaan maanpetturiksi kääntyvä gestapon asiamies-hahmo (Stanley Baker) yllättää, mikä kuitenkin vielä pientä verrattuna siihen paikalliseen tanssijaneitoon joka heiluu täysin estoitta rinnat paljaina - vuonna 1959...! Omat leuat loksahtivat totaalisesti, mutta ilmeisesti leffa muuten niin vähän katsottu ja epäkiintoisa etten löytänyt tuosta mitään mainintaa Wikipediasta enkä IMDb:stä (toki kyseessä varmastikin vain eurooppalaisversioon kelpuutettu kohtaus). Elisabeth Müller, Gia Scala, Theodore Bikel, Sebastian Cabot, Peter Illing, Leslie Phillips, Marius Goring, Jocelyn Lane.
Uudet tähdet syttyvät
© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Vaarallinen romanssi
North By Northwest
Alfred Hitchcock 1959 rikos/seikkailu
* * *
Liikemies Roger Thornhill (Cary Grant) pyytää anteeksi ravintolavierailtaan ja lähtee soittamaan puhelua, kun äkkiä joku tuntematon kovanaama tökkää aseen kylkeensä ja käskee seuraamaan kiltisti ulkona odottavaan autoon. Thornhillia luullaan selvästi joksikin toiseksi henkilöksi, mutta se tieto ei miestä paljon lohduta tässä ja seuraavissa uhkaavissa tilanteissa... Kuuluisin ja suosituin Hitchcock-klassikko "Psyko"n (1960) jälkeen sisältää taas kuitenkin mestarillisesti rakennettujen jännitysmomenttien välissä aivan liian paljon hömppää - etenkin nuo Grantin ja Eva Marie Saint'in lemmensutinat sen ikiaikaisen kaavan mukaan että kaunis nuori blondi ja kolmekymmentä vuotta vanhempi mies olevinaan joku romantiikan huipentuma... yäk, sanon minä! Toista Hitchin "kardinaalivirhettä" eli logiikan tahallista vieroksumista edustaa puolestaan esim. alun sieppauskohtaus: eivätkö nuo lounasvieraat ihmettele kun tuttu bisneskumppani katoaa ravintolasta kuin tuhka tuuleen? James Mason sentään pääpirun roolissaan erinomainen kuten aina. Leo G. Carroll, Martin "Avaruusasema Alfa" Landau, Jessie Royce Landis, Josephine Hutchinson, Philip Ober.
Viimeinen juna Gun Hillistä
Last Train From Gun Hill
John Sturges 1959 western
* * ½
Kaksi nuorta hulttio-cowboyta (Earl Holliman, Brian G. Hutton) menee ja pahoinpitelee intiaaninaisen (Ziva Rodann) hengiltä syrjäisellä metsätiellä, mutta yhdeksänvuotias poikansa pääsee pakoon kertomaan tapahtuneesta tuoreeltaan isäukolle - joka ei olekaan enempää eikä vähempää kuin lähikaupungin sheriffi nimeltä Matt Morgan (Kirk Douglas). Syyllisten jäljet johtavat Gun Hillin kylään ja paikallisen mahtimiehen Craig Belden'in (Anthony Quinn) maatilalle, ja vaikka toinen nuorukaisista paljastuu peräti viimemainitun omaksi jälkikasvuksi niin Morgan joutuu varoittamaan vanhaa kaveriaan: hän veisi parivaljakon mukanaan tuomiolle, maksoi mitä maksoi... "Se viimeinen juna mun laukun vei...". Pätevä mutta täysin yllätyksetön "sankarisheriffi kostoretkellä" -länkkäri, pienenä poikkeuksena lopun kaksintaistelu: vaikkei mitenkään hidas ole tuo Quinnikaan niin Douglas suorastaan ajatusta nopeampi... Carolyn Jones, Brad Dexter, Bing Russell, Val Avery, Walter Sande.
© Stanley Kramer Productions/United Artists
Viimeisellä rannalla
On The Beach
Stanley Kramer 1959 scifi/draama
* * *
Koko maailma on tuhoutunut ydinsodan seurauksena, ja vain Australiasta löytyy enää ihmiskunnan edustajia - mutta radioaktiivinen saastepilvi lähestyy vääjäämättä myös tätä "viimeistä rantaa"... "THERE IS STILL TIME... BROTHER", kuten banderolli yrittää vielä laitimmaisella hetkellä myrkkykapseleitaan jonottavia kannustella. Loppua kohden yhä koskettavammaksi muuttuva melankolinen sanomaelokuva kaiken inhimillisen typeryyden huipentumasta voisi silti olla aavistuksen lyhyempi kestoltaan, ja mitä järkeä olisi mm. Anthony Perkins'in tai kenenkään muunkaan kiirehtiä omaa sekä läheisten itsemurhaa? Vetää nyt vaikka viikon kännit ja sitten nielee sen pillerin jos niikseen tulee... Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire, Donna Anderson, John Tate.
Virtaset ja Lahtiset
Jack Witikka 1959 komedia
* * ½
Hupaisa ajankuva 50-luvun lopun stadilaisista perhekuvioista, joita hahmottavat hauskimmin teini-ikäisen tyttären roolissa Ritva Valkama ja tätä piirittävät "pärinäjannut" eli (tosielämän miehensä) Pertti Palo, Olavi Ahonen ja Helge Herala. Heimo Lepistö, Uljas Kandolin, Saara Ranin.
Yö on viholliseni
Libel
Yön pahat silmät
© Columbia Pictures Corporation
Äkkiä viime kesänä
Suddenly, Last Summer
Joseph L. Mankiewicz 1959 draama/kauhu
* * *
Vuosi 1937. Nuori nainen (Elizabeth Taylor) on joutunut todistamaan miespuolisen serkkunsa kuolemaa lomamatkalla Etelä-Euroopassa "äkkiä viime kesänä" ja menettänyt siinä yhteydessä sekä muistinsa että henkisen tasapainonsa. Kärsivällinen ja ystävällinen, lobotomialeikkauksiin erikoistunut tohtori (Montgomery Clift) päättää selvittää naisen synkeän salaisuuden - samalla kuin taustapiruna häärii ehkä jopa liiankin läheistä suhdetta kuolleeseen poikaansa ylläpitänyt upporikas Violet-täti (Katharine Hepburn)... Tämä leffa jäi etenkin kaamean loppunsa osalta tiukasti muistiin jo pikkupoikana 1970-luvulla, pohjanaan Tennessee Williams'in aavistuksen henkilökohtaisenkin ristiretken makuinen näytelmä homo- ja lobotomiateemoineen. Joka tapauksessa Taylorilta jälleen kerran upea roolisuoritus hirveiden piilotettujen muistikuvien riivaamana naisena. Albert Dekker, Mercedes McCambridge, Gary Raymond.
Paras elokuva: Piukat paikat (Billy Wilder)
Miespääosa: Albert Sharpe (McBride ja haltijat)
Naispääosa: Elizabeth Taylor (Äkkiä viime kesänä)
Miessivuosa: Pat O'Brien (Piukat paikat)
Naissivuosa: Marilyn Monroe (Piukat paikat)