After.Life

After.Life

Agnieszka Wojtowicz-Vosloo 2009 jännitys/draama

*

Nuori opettaja Anna Taylor (Christina Ricci) on jälleen saanut muhkean riidan aikaiseksi avomiehensä (Justin Long) kanssa ja lähtee autollaan tien päälle edelleen sekavassa tilassa, kohtalokkain seurauksin: nainen "herää" hautaustoimiston ruumishuoneella kesken pääurakoitsijan nimeltä Eliot Deacon (Liam Neeson) toimenpiteiden, mutta ei ilmeisistä syistä suostu uskomaan olevansa kuollut - kaikki kun on liian todellista ja tuo outo mieskin kykenee kommunikoimaan kanssaan, väittäen tosin että "hänellä nyt vain sattuu olemaan sellainen erikoislahja". Miten päästä totuudesta perille ennen hautajaisia...? Älyvapaa tarina saatu surkealla käsikirjoituksella myös mahdollisimman epäkiinnostavaksi: yksikään henkilöhahmo ei vakuuta, mutta draaman kannalta suurin ongelma ikiteini Ricci joka ei ainakaan vielä oikein tunnu soveltuvan tällaisiin aikuisen naisen osiin - ja moiseksi hysteerikoksi tehtynä lopullista kuolemaansakin pikemmin toivoo kuin jännittäisi puolestaan. (Toisaalta Justin Longille ei liene sopivaa roolia olemassakaan.) Mutta siis: oliko Neeson joku sadisti jolle sairaalat lähettelevät puolieläviä leik(it)eltäviksi vai eräänlainen "tuonelan lautturi"? Miten päin vain, leffa yhtäläisen järjetön. Chandler Canterbury, Celia Weston, Josh Charles.


Agora

Agora

Alejandro Amenábar 2009 draama

* * ½

Aleksandria 391 jKr. Kunnioitetun ja varakkaan miehen (Michael "Kuuraketti" Lonsdale) huippuälykäs tytär Hypatia (Rachel Weisz) opettaa nuoria miehiä tähtitieteen ja filosofian saloihin, mutta jatkuvat uskonnolliset kahinat sekä muinaisjumalien palvojien että kristittyjen ja juutalaisten välillä uhkaavat kaikkia osapuolia ja koko yhteiskuntaa - samalla kuin "ikuisen järjestyksenvalvojan" eli liitoksissaan natisevan Rooman vaikutusvalta heikkenee vuosi vuodelta... Varsin hyvälaatuinen vaikkakin kerronnaltaan hieman kaavamainen historiallisiin tositapahtumiin perustuva tragedia ja taas yksi fundamentalistisen hulluuden esimerkki. ’Agora’ = ‘tori’. Max Minghella, Oscar Isaac, Ashraf Barhom, Rupert Evans.


Alice Creedin tapaus

The Disappearance Of Alice Creed

J Blakeson 2009 jännitys/rikos

* *

Parikymppinen Alice Creed (Gemma Arterton) kidnapataan kahden ex-linnakundin (Eddie Marsan, Martin Compson) toimesta. Kaikki on suunniteltu viimeisen päälle, tavoitteena ollen tietenkin muhkean lunnassumman hankkiminen varakkaalta isäukolta... Ei mitään yllätyksiä sisältävä yhden huoneen ihme, jos ei noita uskottavuutta koettelevia henkilökytkyjä (äijätkin rakastavaisia!) lasketa.


The Answer Man

The Answer Man/ Arlen Faber

John Hindman 2009 komedia/draama

* * ½

Keski-ikäinen philadelphialainen Arlen Faber (Jeff Daniels) on kirjoittanut vuosia takaperin filosofis-spirituaalisen kirjan nimeltään "Minä ja Jumala", josta muodostunut todellinen ilmiö ainakin Amerikoissa - mutta ikävä kyllä valtaisaa hypeä ja ihmisten loputonta uteliaisuutta vältellessään mies on muuttunut pikkuhiljaa epäsosiaaliseksi erakoksi. Toistuvat ja pahenevat selkäkivut pakottavat kuitenkin etsimään ulkopuolista apua, jolloin eteen osuu heti miellyttävänoloinen yksinhuoltaja-kiropraktikko (Lauren Graham)... Leffan sanoma lienee se että ihmisellä on elämänasenteellisesti kaksi vaihtoehtoa: olla joko epävarma vähän kaikessa tai sitten paatunut kyynikko. Daniels vetää roolinsa kyllä mallikkaasti, mutta muuten näissä jenkkijutuissa pistää ärsyttämään se miten nuo traumaatikot ovat lähes aina samalla epätavallisen kauniita ja komeita - eli se oleellinen asia automaattisesti kunnossa mitä ei minkäänlainen meditointi ja itsetunnon kohottelu parantaisi. No, onpa mm. tuo kirjakauppias (Lou Taylor Pucci) tavattoman epäuskottava hahmo muutenkin. Olivia Thirlby, Nora Dunn, Kat Dennings.


Antichrist

Antichrist

Lars von Trier 2009 draama/kauhu

*

Pariskunnan (Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg) harrastaessa kiihkeää seksiä heidän pikkulapsensa pääsee karkaamaan pinnasängystään ja putoaa avoimesta ikkunasta kuolemaansa. Joitakin aikoja myöhemmin mies, psykiatrian ammattilaisena, vie vaimonsa "terapialomalle" näiden syrjäiselle metsämökille... Lopun 'Tarkovski'-kunnianosoituksesta huolimatta minusta vähintään yhtälailla bergmanilaisia sävyjä myötäilevä teos ihmisluonnosta perversioineen, mieleen tullen vahvimmin tietysti "Persona" (1966). Dafoen(?) heppikin tanakasti yli 45 asteen kulmassa useammassa kohtaa, mutta eipä sisällä tämän lisäksi mitään muutakaan kiinnostavaa tai ajatuksia herättävää - vain kahden ihmisen veriseksi yltyvää mökkihöperöintiä traumojensa keskellä.


Armored

Armored

Nimród Antal 2009 toiminta/rikos

* *

Rahavaikeuksissa oleva ja teini-ikäisestä veljestään (Andre Kinney) huolehtimaan joutunut ex-sotilas (Columbus Short) ottaa vanhan kaverinsa (Matt Dillon) työtarjouksen vastaan, jolloin hänestä tulee rahakuljetuksista vastaavan tiiviin vartijatiimin jäsen. Rento yhteishenki ja ilmapiiri uhkaa kuitenkin pian kiristyä, sillä porukan lähitulevaisuuden suunnitelmat eivät päivänvaloa kestä… Kliseisesti jopa yltiöpäinen juoniaiheensa uskottavampaa kamaa kuin sitten suunnilleen kaikki käänteensä varsinaisen toiminnan pärähtäessä käyntiin. Laurence Fishburne, Jean Reno, Milo Ventimiglia, Fred Ward, Skeet Ulrich, Amaury Nolasco.


The Army Of Crime

L’armée du crime

Robert Guédiguian 2009 jännitys/draama/sota

* * ½

Kertomus ranskalaisista vastarintaliikkeen terroristeista 2. maailmansodassa, joiden aktiivisuus lisääntyi sitä mukaa kun maansa miehitys pitkittyi... Laadukas ja odotetun traaginen mutta samalla ylipitkä ja täysin yllätyksetön 'vastarintaliike vs. natsit' -draama (yhtä hyvin voisi olla 'IRA vs. britit' tai 'algerialaiset vs. ranskalaiset' jne) - eli näitä jo aika läjä nähty. Edelleen voi myös miettiä noiden sinänsä rohkeiden marttyyrien hyödyllisyyttä, SS kun kosti kahta kovemmin viattomille jokaisen menettämänsä sotilasryhmän tai rautatiesillan. Eurooppalainen elokuva muuten leviää meilläkin nykyään hyvin usein englanninkielisellä nimellään, hieman erikoista kun asiaa tarkemmin ajattelee... Simon Akbarian, Virginie Ledoyen, Robinson Stévenin, Grégoire Leprince-Ringuet, Lola Naymark.


Avatar

Avatar

James Cameron 2009 scifi/seikkailu/toiminta

* *

Jalkansa aikaisemmissa taisteluissaan halvaannuttanut merijalkaväen sotilas Jake Sully (Sam Worthington) saa siitä huolimatta tehtävän lähteä jatkamaan tiedemies-veljensä työtä Pandora-nimiselle planeetalle, jossa luodaan dna:n ja hermostokytköksien avulla sivupersoonia eli 'avatareja' - lähes aidon näköisiä paikallisen Na'vi-heimon sini-ihoisia edustajia kanssaan tehtävän yhteistyön ja toisenlaisessa ilmakehässä selviämisen helpottamiseksi. Omapäinen ja sotahaukka-eversti Quaritch'in (Stephen Lang) laskuun lähtökohtaisesti vakoileva "nurmipora"-Jake ajautuu lähes samantien hengenvaarallisiin vaikeuksiin vuoronperään kummassakin leirissä... 3D-tekniikan esittelyssään visuaalisesti toki mullistavan hieno tämä vuoden 2009 odotetuin kohutapaus, mutta sanomaltaan sekä tarinaltaan 5-vuotiaan tasolla operoiva sekasotku lukemattomien elokuvien (kuten ainakin "Tanssii susien kanssa" (1990), "Pieni suuri mies" (1970), "Jedin paluu" (1983), Disney'n "Pocahontas" (1995) & "Tarzan" (1999) jne jne) jo moneen kertaan kalutuista teemoista/kohtauksista. Siihen päälle keskimääräistäkin pahemmat epäuskottavuudet ja juoniaukot (esim. millä perusteella se muutenkin hampaitavihlova macholeidi Michelle Rodriguez sai jatkaa vahvuudessa räikeän tottelemattomuutensa jälkeenkin?), niin olihan tämä tavaton pettymys aikaisemmin myös sisällöllisiin vaikuttavuuksiin kyenneeltä megaohjaajaltaan. Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Wes Studi, Laz Alonso.


Big Fan

Big Fan

Robert D. Siegel 2009 draama

* ½

Pulska ja lievästi jälkeenjäänyt pikkumies Paul (Patton Oswalt) on samanhenkisen kaverinsa Sal’in (Kevin Corrigan) tapaan pakkomielteenomainen New York Giants –jenkkifudisjoukkueen fani - jopa niin että kun resurssinsa eivät ihan stadikalle asti riitä livenä matseja seuraamaan niin toteuttavat omasta mielestään toiseksi parasta vaihtoehtoa: telkkarin välityksellä viereisellä parkkipaikalla kaikkine asiaankuuluvine releineen ja elkeineen - yllättävän monen muun "kohtalotoverinsa" tavoin. Vaan sitten eräänä iltana bongatessaan snagarilla jengin tähtipelaajan (Jonathan Hamm) päättävät lähteä tietenkin seuraamaan tätä ja porukkaansa, aina eliittiiluokan strippariklubille asti... Epämääräisen sympaattisiakin piirteitä omaava Oswaltin paksukainen ainoa kehuttava asia tässä tyhjänpäiväisessä ja kliimaksiltaankin umpivaisuksi jäävässä köyhän miehen ”Koomikkojen kuningas” (1982) –teemaisessa psykofanituksessa. Michael Rapaport, Marcia Jean Kurtz, Serafina Fiore, Gino Cafarelli, Matt Servitto.


Black Dynamite

Black Dynamite

Scott Sanders 2009 rikos/toiminta/komedia

* *

1970-luvun blaxploitaatio-leffojen kunnianosoitus ja satiiri on sinänsä odotetun hauska kaikessa tahallisessa amatöörimäisyydessään, mutta sittenkin kohtaustensa ennalta-arvattavuus alkaa kyllästyttämään ennen pitkää – ja huolimatta mainiosti onnistuvasta näyttelijäkaartistakin pääosan joka suhteessa ylivoimaisen Michael Jai White’n johdolla perimmäinen "ongelmansa" pysyy, eli riittävän kieli poskella ja b-halpuutensa auliisti tunnustaen ne esikuvansakin tehtiin. Onkohan muuten olemassa leffaa josta Mike Starr selviäisi tulematta tapetuksi tai hakatuksi vähintään sairaalakuntoon? Salli Richardson, Arsenio Hall, Kevin Chapman, Tommy Davidson, Obba Babatundé, Richard Edson, Buddy Lewis, Brian McKnight, Nicole Ari Parker, Byron Minns, James McManus (Richard Nixon), Phil Morris, Kym Whitley, Mykelti Williamson, John Sailey, Bokeem Woodbine, Cedric Yarbrough, Roger Yuan.


The Box

The Box

Richard Kelly 2009 draama/scifi/jännitys

* *

V.1976, vähän jälkeen Viking 1:n Marsiin laukaisun. Yliopiston opettajana toimiva perheenäiti (Cameron Diaz) saa eräänä iltapäivänä yllätysvieraan: kasvoiltaan muotopuolen miehen (Frank Langella), joka kantaa mukanaan pientä nupilla varustettua laatikkoa. Mies lupaa naiselle tuosta vaan miljoona dollaria jos tämä suostuu painamaan sitä vuorokauden kuluessa, mutta juju on siinä että samalla joku vieras ihminen jossakin päin maailmaa kuolee... Vähän liikaakin mielenkiintoisia juonikehittelyjä heti alkuunsa tarjoava ja näin ollen loppuratkaisuiltaan odotetusti pettymyksen tuottava alien-stoori, jossa tilanteeseen nähden epäuskottavan tyynenä pysyttelevän pariskunnan sinänsä ihan sujuva jutustelu ei peitä henkilöhahmojen tarkoitushakuisesti rakenneltuja piirteitä (aviomies James Marsden työskentelee missäpä muuallakaan kuin NASAssa, poika ylifiksu kymmenvuotias) - ja ennenkaikkea unohtuu taas kysyä ehdotuksentekijältä ensimmäiseksi ne olennaisimmat: "Miksi ja miksi juuri me"? James Rebhorn, Holmes Osborne, Gillian Jacobs, Celia Weston.© Millennium Films/Thunder Road Pictures/Overture Films

finest_a.jpg

Brooklyn's Finest

Brooklyn’s Finest

Antoine Fuqua 2009 rikos

* * *

Kolmen NYPD:n poliisin tarina: juuri eläkkeelle katupartiosta jäävä yksinäinen kyynikko (Richard Gere), rahahuolien kanssa painiskeleva perheellinen huumeyksikön jäsen (Ethan Hawke) sekä musta peiteoperaatioihin erikoistunut katujen kasvatti (Don Cheadle)... Tiukkaotteinen ja mukavasti lopussa yhteennivoutuva "kytät vastaan huumediilerijengit" -stoori, jossa kaikki saavat suunnilleen sen minkä ansaitsevatkin. Silti mukana turhan paljon tätä iänikuista "Crash" (2004) -tyyppistä rasismilässytystä, ja jos on todellinen pyrkimys tehdä huippuleffaa niin ensimmäinen juttu olisi jättää tuo oikeasti lahjaton Gere pois pääosista. Myös Hawke jämähtänyt luuseriroolien erikoismieheksi mutta hän sentään sopii niihin. Wesley Snipes, Brian F. O’Byrne, Will Patton, Lily Taylor, Ellen Barkin, Vincent D'Onofrio.


Brothers

Brothers

Jim Sheridan 2009 draama

* *

Afganistanin sodan veteraani-kapteeni Sam Cahill (Tobey Maguire) pääsee komennustensa välillä kotonakin käymään vaimonsa (Natalie Portman) ja pienten tyttäriensä iloksi - saaden samalla mahdollisuuden ottaa vastaan vuosien istumisen jälkeen vankilasta vapautuvan veljensä Tommy'n (Jake Gyllenhaal). Selvää kuitenkin kättelyssä on kumman pojan suuntaan erityisesti upseeri-isänsä (Sam Shepard) sydän sykkii... Muutamista todenmakuisistakin kohtauksistaan huolimatta aivan liian kunnianhimoton, ts. joka käänteessään ennalta-arvattava perhe- ja kaverisuhdedraama - silti uskottavuuttakin koetellen: miksi se jätkäporukka teki keittiöremonttia normivaatteissa? Miksei sissien vangiksi jäänyt Maguire iskenyt sillä rautaputkella lähintä partanaamaa? Järjestetäänkö sotilashautajaiset todella viikkojen sisällä ilman tietoakaan ruumiista jne? Suurin miinus kuitenkin pääosan 'Spider-Man'ista, ei Maguiren näköisestä pojusta saa vielä jämäkkää perheenisä-sotaveteraania tekemälläkään. Mare Winningham, Patrick John Flueger, Clifton Collins Jr, Carey Mulligan, Ethan Suplee.


Case 39

Case 39

Christian Alvart 2009 kauhu

* ½

Sosiaalityöntekijä (Renée Zellweger) saa väliaikaiseen huostaansa murrosikäisen tytön (Jodelle Ferland), jonka ilmeisen mielenvikaiset vanhempansa yrittivät käristää keittiön uunissa(!). Aluksi seesteisesti kuluneiden päivien jälkeen alkaa vaikuttaa kuitenkin siltä ettei tuossa lapsessakaan olisi kaikki ihan kohdallaan... Turhan paljon aiemmin samana vuonna ilmestynyttä "Ottolapsi" -leffaa (2009) ja miksei kaikkia muitakin kaltaisiaan perusjuoneltaan muistuttava "riivattu pentu" -kauhuilu, kaatuen silti pahiten todelliseen epäuskottavuuksien riemujuhlaansa: koko se sosiaalityön prosessi tytön ja tämän vanhempien kera; näiden tyttärelleen varaama mahdollisimman hidas ja hankala teloitustapa; vastaanotto orpokodissa kuin Auschwitzissa; paholaistytön hyvin epäjohdonmukaiset ajatustenluvut sekä fyysiset voimannäytöt jne. Myös jonkinlainen tieto Zellwegerin jatkomahdollisuuksista kaiken tapahtuneen jälkeen (ystävät tapettu, talo palanut yms) olisi kiinnostanut, mutta sehän olisi ollut jo vakiokaavojen rikkomista... Ian McShane, Bradley Cooper, Adrian Lester, Cynthia Stevenson.


Chicago Overcoat

Chicago Overcoat

Brian Counter 2009 rikos

* * ½

65-vuotias palkkatappaja-veteraani (Frank Vincent) on tehnyt "kevyempiä" hommia viimeiset parikymmentä vuotta chicagolaisen mafiarenkaan palveluksessa, kunnes jälleen omaa ja yksinhuoltaja-tyttären (Gina D’Ercoli) rahapulaa helpottaakseen haluaa näille tuottoisemmille keikoille. Pomot suostuvat pitkin hampain, mutta ovat kohta sitä mieltä että ukko sooloilee omiaan liikaa ja saanut sitäpaitsi poliisitkin kintereilleen... Rauhallisesti etenevästä alusta melkoiseksi verioperetiksi loppua kohti yltyvä 'hitman'in tarina, jota aina pätevä Vincent kannattelee tukevasti pystyssä muutamista epäuskottavuuksistaan huolimatta. Kathrine Narducci, Mike Starr, Danny Goldring, Barret Walz, Armand Assante, Stacy Keach.


Chloe

Chloe

Atom Egoyan 2009 draama

* * ½

Keski-ikäinen gynekologi-vaimo (Julianne Moore) epäilee vahvasti komean professorimiehensä (Liam Neeson) pettävän tätä nuorten opiskelijaneitostensa kera, siinä määrin että päättää pestata sattumalta tapaamansa escort-kaunottaren (Amanda Seyfried) "iskemään" siippansa saadakseen todisteet asialle... Vallan ok-laatuinen yhden perheen neloisdraama, kun soppaan sekaantuu vielä teini-ikäinen poikakin (Max Thieriot) - tällä kertaa tosin miehen pettämishalut olisivat jopa täysin ymmärrettäviä tuon kaikinpuolin rasittavan (ja taas lesboilevan!) Mooren takia, verrattuna vaikkapa kolmikkoon Michael Douglas/Glenn Close/Anne Archer ("Vaarallinen suhde" 1987)... R.H.Thomson, Nina Dobrev.


City Island

City Island

Raymond De Felitta 2009 draama/komedia

* * ½

Keski-ikäinen newyorkilainen vanginvartija ja perheenisä Vince Rizzo (Andy Garcia) on käynyt jo jonkin aikaa “pokeri-illan” varjolla salaa näyttelijäkursseilla kaukaisena haaveenaan päästä edes jonkintasoisille estradeille. Samaan syssyyn mies toteaa erään nuoren autovarkaan (Steve Strait) papereihin tutustuessaan että tämä on mitä ilmeisimmin hänen oma hairahduksensa nuoruusvuosilta, päättäen ottaa kyseisen "lehtolapsen" henkilökohtaiseen valvontaansa läheisiltään kysymättä - mutta eihän tällaisia salaisuuksia voi tietenkään loputtomiin muilta piilotella... Lennokkaasta juonipohjastaan huolimatta sittenkin riittävällä vakavuudella ja sujuvasti toteutettu ihmissuhde-sekoilu, vaikka toki nytkin juonenkäänteiden sattumanvaraisuudet välillä haukotuttavatkin. Julianna Margulies, Emily Mortimer, Ezra Miller, Dominik García-Lorido, Alan Arkin.


Crazy Heart

Crazy Heart

Scott Cooper 2009 draama/musiikki

* *

Rehellisenmakuinen mutta täysin yllätyksetön ja käytännössä juoneton tarina ikääntyneestä kantrilaulajasta (Jeff Bridgesacademy_award_trophy.jpg), joka on tietenkin piireissä tunnettu mutta silti pakotettu ajelemaan ristiin rastiin keikkojen perässä pitkin eteläosavaltioita pysyäkseen viskin syrjässä kiinni - kunnes vastaan tulee "se oikea" yksinhuoltaja-leidi (Maggie Gyllenhaal), jolloin mies toteaa ajan olevan vihdoin kypsä laittaa elämänarvoja uuteen uskoon... Onneksi sentään tuo uusi puolta nuorempi naisystävä lopulta tarpeeksi järkevä tajuamaan, ettei vanhalle juopolle yksi klinikkakäynti enää anna kuin vähän jatkoaikaa - ja olivatpa päivänsä jo ihan sairaalalääkärinkin toimesta luetut. Ja miksi mies koki nuoren "oppipoikansa" (Colin Farrell) menestyksen niin vastenmielisenä vaikkei yhteisissä kohtauksissaan näytä olevan minkäänlaisia erimielisyyksiä? Joka tapauksessa kerrankin esiintyjänsä puolta vilpittömästi pitävä managerihahmo (Paul Herman) miellytti, eivätkä kuultavat kantribiisitkään lajityyppinsä yleistylsyydestä huolimatta ihan sieltä pahanhajuisimmasta lantakasasta kaivettuja. George Duvall, Tom Bower.© Columbia Pictures/BBC Films/Screen Yorkshire/Left Bank Pictures

The Damned United

The Damned United

Tom Hooper 2009 draama

* * * *

Kertomus suorasanaisen ja kiistanalaisen ex-sarja- & maajoukkuefutaajan Brian Clough’in (Michael Sheen) sekä tämän uskollisen apurin Peter Taylor’in (Timothy Spall) ohdakkeisesta, mutta myös mahtavia menestyksiä tuottaneesta manageriurasta Derbyn, Leedsin ja Nottinghamin organisaatioissa 1967-1980... Itse asiassa Clough jatkoi Nottingham Forestin peräsimessä aina vuoteen 1993 asti ennen eläköitymistään, kykenemättä kuitenkaan enää sen huomattavampiin saavutuksiin Euroopan Cup -voittojensa jälkeen 1979-80. Loistavien Sheenin ja Spallin johdolla muukin roolikaarti suoriutuu mainiosti tässä kaikinpuolin hyvin koostetussa semidokumentissa – jonka ehdin katsoa vuosien varrella kolmeen kertaan ennenkuin tajusin ettei kyse olekaan silkasta TV-tuotannosta. Colm Meaney (Don Revie), Jim Broadbent, Maurice Roëves, Henry Goodman, Stephen Graham (Billy Bremner), Peter McDonald (Johnny Giles), Brian McCardie (Dave Mackay), Mark Bazeley.© Lionsgate/AFFC

daybreakers_rivers_of_grue-3.jpg

Daybreakers

Daybreakers

The Spierig Brothers 2009 kauhu/toiminta

* * *

V.2019 vampyyriepidemia on saastuttanut ihmiskunnan jo siihen tilaan että aidot kuolevaiset jääneet peräti vähemmistön asemaan, mutta suhteellisen normaaliin malliin ovat verenimijätkin pyrkineet kuitenkin jatkamaan yhteiskunnan rattaiden pyörittämistä - huolimatta siitä että tuo välttämätön ravinnonlähde uhkaa ehtyä olemattomiin... Loistavan ihmissusi-pelottelun ”Ulvonnan” (1981) tapaan vampyyreja kiehtovasti vain yhtenä olemassaolostaan kamppailevana lajikkeenaan muiden joukossa kuvaava kauhuvisio, jossa verellä ja suolenpätkillä mässäily lähestyykin sitten loppua kohti jo mm. George A. Romero’n zombi-hurjastelujen ulottuvuuksia. Miinusta jonkun verran noiden "taudista parantavien" keinojen helppoudesta/nopeudesta, ja millä perusteella pääsankareiden (Ethan Hawke, Willem Dafoe) kokemat puremat massiivisine verenhukkineen eivät näytä haittaavan menoa millään lailla? Sam Neill, Claudia Karvan, Michael Dorman, Isabel Lucas.


Deadline

Deadline

Sean McConville 2009 kauhu/rikos

* ½

Alice (Brittany Murphy) on nuori elokuvakäsikirjoittaja, jolle traumaattinen lähihistoria – poikaystävän (Michael Piscitelli) murhayritys – aiheuttanut melkoisen takalukon. Ainoaksi keinokseen saada viimeisin työnsä valmiiksi ennen määräaikaa neitonen katsoo muuttamisen väliaikaisesti syrjäiseen kartanoon, mistä paras kaverinsa Rebecca (Tammy Blanchard) on varsin epäileväisellä kannalla. Ja ei aikaakaan kun Alice löytää edellisten asukkaiden hyvin häiritseväsisältöisen kotivideokokoelman: pääosassa lasta odottava nuori Lucy (Thora Birch) sekä tämän pikkuhiljaa mielenvikaiseksi ajautuva mies David (Marc Blucas)... Tyttöparkoja hullujen mieskumppaniensa armoilla sanomaltaan hämärällä toteutuksella normaaleine hiiviskelyineen ja harha-aistimuksineen - eikä auta edes osaava Murphy viimeisessä esiintymisessään ennen epäilyttävää yliannostus-kuolemaansa vielä samana vuonna, saati aina alle kykyjensä leffansa/roolinsa valinnut ihana Birch. Claudia Troll.


District 9

District 9

Neill Blomkamp 2009 scifi/toiminta

* * ½

Etelä-Afrikan Johannesburgin ylle ilmaantuu eräänä päivänä valtava avaruusalus, ja aikansa mykkänä leijuvaa vierasta ihmeteltyään paikallinen hallitus lähettää armeijan joukot tutkimusretkelle: aluksen sisätiloista löytyykin sitten tuhansista yksilöistä koostuva, kosmisilta reiteiltään eksynyt nälkiintynyt siirtokunta rapumaisia humanoideja. Suurinpiirtein ihmisten tasolla älyltään operoiville olennoille tarjotaan turvapaikkaa eli omaa eristettyä asuinaluetta ("Piiri 9") kaupungin sisällä, mutta 20 vuoden päästä nopeasti slummiutunut ja ongelmapesäkkeeksi muodostunut yhteisö päätetään siirtää syrjäisemmille seuduille erämaahan... Peter Jackson'in tuottaman, "dokumentaarisesti" haastatteluin ja tallennetun kuvamateriaalin kautta osittain kerrotun mielikuvituksellisen tarinan suurin virhe oli käsitellä tällaista historiallisesti käänteentekevää megatapahtumaa näin paikallisella tasolla ja humoristisella pohjavireellä. Päähenkilönsä (Sharlto Copley) kohtalon osalta pohjana ollut tietenkin vahvasti Kafka'n "Muodonmuutos", mutta se kuten muutkin vertauskuvalliset (apartheid-)sanomayritykset jäävät puolivillaisiksi. Jason Cope, Nathalie Boltt.


Dolan's Cadillac

Dolan's Cadillac

Jeff Beesley 2009 rikos

* * ½

Mahtaileva rikollispomo Dolan (Christian Slater) onnistuu murhauttamaan naispuolisen silminnäkijätodistajan (Emmanuelle Vaugier) ennen oikeudenkäyntiä poliisin tarjoamasta suojelusta huolimatta, jättäen uhrin aviomiehen (Wes Bentley) vannomaan armotonta kostoa... Kohtalainen Stephen King -novellin leffaversiointi, etenkin Slaterin yllättävän mehukkaan roolisuorituksen ansiosta - samoin ne tietyö-pomot huvittivat kaikessa ilkeilevässä inhorealismissaan duuniin halajavaa mutta kokematonta Bentleyta kohtaan. Sen sijaan juuri viimeksimainittu on "kiihkeästä kostonhimostaan" huolimatta koko ajan kovin vaisu ja ilmeetön, eli itse asiassa jopa tappaja-Slateria enemmän pääongelmista kärsivän oloinen heti alkukohtauksista lähtien! Greg Bryk, Aidan Devine, Al Sapienza.


Don McKay

Don McKay/ Moment Of Truth

Jake Goldberger 2009 rikos/jännitys

* * ½

Bostonilaisen koulurakennuksen nelivitonen huoltomies Don McKay (Thomas Haden Church) saa kirjeen kotiseuduiltaan, pienestä maalaisyhteisöstä: lukioaikainen heilastuksensa (Elisabeth Shue) on kuolemansairas ja haluaa tavata ”entisten muistelun” merkeissä... Kieli poskessa tehty ja varsinaiseksi murhaleikiksi äityvä sekoilu, jota sopivasti kroonisen hämmentyneenoloinen (Stephen King -lookalike!) Church pitää kohtuullisesti kasassa. Hajoaa kyllä loppua kohti naurettaviin juonenkäänteisiinsä melko perusteellisesti. Melissa Leo, M.Emmet Walsh, Pruitt Taylor Vince, Keith David, James Rebhorn.


Dorian Gray

Dorian Gray

Oliver Parker 2009 draama/kauhu

* *

Parikymppinen Dorian Gray (Ben Barnes) saapuu syrjäkyliltä Lontooseen ottaakseen perintökartanon nimiinsä isoisänsä kuoltua. 1800-luvun loppupuolen paikallinen eliitti on innoissaan uudesta ”jäsenestään”, viattomasta mutta häikäisevän komeasta nuorukaisesta – erityisesti pahamaineinen nautiskelija lordi Henry Wotton (Colin Firth), joka vieläpä tilaa Dorianista loisteliaan muotokuvan herrasmiesmäiseltä taiteilijaystävältään Basil Hallward'ilta (Ben Chaplin). Wottonin vaikutuksesta nuori mies alkaa pian korruptoitua kaikin kuviteltavissa olevin tavoin, mistä ensimmäisenä esimerkkinä nuoren suloisen näyttelijänalun (Rachel Hurd-Wood) viettely ja hylkääminen kohtalokkain seurauksin... Oscar Wilde’n kuuluisan kauhutarinoiden perusteoksen (1890) versiointi jää kuvaukseltaan turhan rutiinimaiseksi ja kohtauksiltaan kaavamaiseksi, etenkin verrattuna komeaan vuoden 1945-klassikkoon – tosin tarjoten molemmissa yhtäläisen ”sielutonta” kiiltokuvapoikaa päähenkilöksi. Kaikinpuolinen rimannosto mitä tapahtumien graafiseen rankkuuteen tulee itsestäänselvyys, kuten sekin etteivät nämä sinällään leffan laatua lisää välttämättä millään muotoa. Johnny Harris, Rebecca Hall, Emilia Fox, Fiona Shaw, Maryam D’Abo, Caroline Goodall, Michael Culkin.


Drag Me To Hell

Drag Me To Hell

Sam Raimi 2009 kauhu/komedia

* *

Nuori pankin lainaosaston virkailija (Alison Lohman) ei suostu enää kolmatta kertaa antamaan vanhalle mustalaiseukolle (Lorna Raver) lykkäystä asuntovelkojensa maksuun, tehden samalla ”helvetillisen” virheen... Mm. hulvattoman ”Kauhun riivaamat” –sarjan (1981-87-92) isä heittelee surutta samoja elementtejä tähänkin kirous-huttuunsa, jossa yökötystehosteinen melskaus ehtii kuitenkin mennä taas kerran turhan överiksi jo kauan ennen loppua. Lisämiinuksena aina umpitylsä Justin Long, eikä puutteita kompensoi edes pääosan lahjakas söpöliini Lohman riittävästi. Dileep Rao, David Paymer, Adriana Barraza, Chelcie Ross, Molly Cheek.


Echelon -salaliitto

Echelon Conspiracy

Greg Marcks 2009 jännitys/toiminta

* * ½

Taas yksi tietotekniikalle/keinoälylle liian suuren roolin antamisen vaaroista muistuttava koohotus, ja huolimatta nettiyhteyksien, kännyköiden, turvakameroiden etc räjähdysmäisestä joka puolelle levinneisyydestä kovin kaukaa haetulta uhalta edelleen tuntuisi - yhtä lailla kuin joidenkin vainoharhaisten mielissä FBI:n ja vastaavien "salaliittojärjestöjen" touhut. Ei silti juuri sen huonompaan suuntaan eroa muista kaltaisistaan postmodernin kaaosmaisesti kuvatuista tiedustelupalvelu-rytinöistä, ja nykytrendin mukaisesti myös toiminta sijoittuu aidoille tapahtumapaikoille Prahaa ja Moskovaa myöten. Shane West, Edward Burns, Ving Rhames, Sandra de Sousa, Martin Sheen, Sergei Gubanov, Jonathan Pryce.


Elämä pelissä

The Blind Side

John Lee Hancock 2009 draama

* ½

Tosipohjainen tarina mustasta jättimäisestä nuorukaisesta nimeltä Michael ‘Big Mike’ Oher (Quinton Aaron), joka rikkinäisistä perhetaustoistaan ja olemattomasta sivistyksestään huolimatta otetaan potentiaalisen urheilulahjakkuutensa vuoksi sisään paremman (valkoisen) väen kristilliseen kouluun Tennesseessa. Ja sitten tutustuessaan puheliaaseen murrosikäiseen poikaan nimeltä ’SJ’ (Jae Head) Mike pääsee myös kohta peräti tämän varakkaan perheen ”adoptoimaksi” - ennen kaikkea tehomamma Leigh Anne’n (Sandra Bullockacademy_award_trophy.jpg) myötävaikutuksella... Läheistensä varaukseton tuki itsepintaiselle äiti-Bullockille miellyttävintä ja varmaankin ihan realistista antia, muuten läpinäkyvällä dramatisoinnilla kohtauksesta toiseen pilattu sokerikakku ja todellinen yksittäistapaus. Esimerkki: se ei sitten kuitenkaan muita perheenjäseniä edes mainitsemisen arvoisesti huolettanut vaikka Bullock ravaa useampaan kertaan hengenvaarallisissa jengikortteleissa selvittämässä Michaelin asioita? Häpeämätöntä, pintasiloista jenkki-buulsittiä alusta loppuun kristillisine sanomineen - tosirikossarjoista sitten ne tapaukset kun tällainen naiivi hyväntekeväisyys päättyikin vähän ikävämmin... Tim McGraw, Lily Collins, Ray McKinnon, Kim Dickens, Kathy Bates, Adriane Lenox, IronE Singleton.


Enkelit ja demonit

Angels & Demons

Ron Howard 2009 toiminta/jännitys

* *

Taas yksi paavi-vanhus kuolee Vatikaanissa, ja seuraavan valinta olisi kardinaaleilla edessä - vaan sitten joku tuntematon tihulainen (Nikolaj Lie Kaas) päättää kaapata sekä neljä vahvinta ehdokasta että hypervaarallisen antimateriaa sisältävän säiliön Sveitsissä sijaitsevasta CERNin hiukkaskiihdytinkompleksista. Pahantekijä uhkaa ensinnäkin murhata tiettyjen rituaalien puitteissa nuo pappismiehet tunnin välein, ja lopuksi räjäyttää koko Rooman keskustan taivaan tuuliin Pietarin kirkkoineen päivineen. Harvardin yliopiston symboliikkahistorian erikoistuntijalle professori Langdon'ille (Tom Hanks) tulee jälleen kiirus äärimmäisen monimutkaisten vihjeiden ja johtolankojen selvittämisen kanssa, kuten muutama vuosi takaperin "Da Vinci -koodin" (2006) tapausta tutkiessaan... Suunnilleen kaikki Dan Brown -diggarit haukkuivat tämän pystyyn, mutta erosi nyt alkuperäiskirjasta miten paljon hyvänsä niin puhtaasti elokuvanakin älyttömyydet ilmeiset: Vatikaanin poliisipäällikön (Stellan Skarsgård) järjetön käyttäytyminen heti alusta alkaen, muiden viranomaisten ammattitaidosta puhumattakaan - ja koko Ewan McGregor'in hahmon sekä suunnitelmiensa mahdottomuus, samalla kuin tuolla salamurhaekspertilläkin olisivat inhimillisen suorituskyvyn rajat tulleet kyseisen aikataulun puitteissa vastaan moneen kertaan. Lopuksi se että eräs paaviehdokkaista oli musta voisi olla huomionarvoista, jos yleensäkään yhtään kiinnostaisi kuka tai mikä jonkin perhanan katolisen kirkon johtoon valitaan tai jätetään valitsematta. Ayelet Zurer, Pierfrancesco Favino, Armin Mueller-Stahl.© Nord-Ouest Productions/La Bureau/Pathé

l-affaire-farewell-2009-17387-204064036.jpg

Farewell

L’affaire Farewell

Christian Carion 2009 jännitys/draama

* * *

Tositapahtumiin löyhästi perustuva Kylmän sodan aikainen vakoojatrilleri alkaen vuodesta 1981, jolloin maansa nykysysteemiin kyllästynyt KGB-agentti (Emir Kusturica) päätti alkaa romuttamaan järjestelmää paljastaen länsivalloille ensin venäläisten vakoilukohteet ja myöhemmin itse vakoojat. Yhdyshenkilökseen mies oli valinnut erään Moskovassa perheineen asustelevan ranskalaisinsinöörin (Guillaume Canet), joka alkaa sitten ajan myötä - syystäkin - tulla yhä vainoharhaisemmaksi... Päähenkilön hahmo pohjautuu tiedustelu-upseeriin nimeltä Vladimir Vetrov, joka ennen kiinnijäämistään ja teloitustaan v.1985 ehti olla yhtenä suurena osatekijänä (Afganistanin sodan ja itäblokin turhautuneen nuorison ohessa) kommunismin romahdukseen. Bosnia&herzegovinalaisen ohjaajamestarin Kusturican ranskan-, venäjän- ja englanninkielinen roolisuoritus ilmiömäinen, sen sijaan amerikkalais"tähdet" eli Willem Dafoe CIA:n edustajana, Fred Ward presidentti Reagan’ina ja David Soul tämän avustajana jäävät vain kuriositeeteiksi. Helsingissä (ainakin Pengerkatua ajellaan eestaas!) ja Pohjois-Suomessa osittain kuvattu, meikäläisiä näyttelijöitä vilahtaa myös sotilaiden ja agenttien muodossa sivusivurooleissa. Alexandra Maria Lara, Philippe Magnan (Francois Mitterrand). Diane Kruger halusi minuutiksi kuviin kiinnijäävänä naisvakoojana, syystä tai toisesta.


The Final Destination 3D

The Final Destination

David R. Ellis 2009 kauhu/toiminta

* *

Neljä kalifornialaista nuorta istuu muun yleisön seassa seuraamassa autokisoja. Äkkiä yksi heistä (Bobby Campo) saa niin voimakkaan enneaavistuksen tulevasta suuronnettomuudesta ja myös heidän itsensä tuhosta siinä samalla, että hoputtaa viime hetkellä kaverinsakin stadionin ulkopuolelle. Pian tämän jälkeen kaikki tuon ”déjà vu”n avulla pelastuneet alkavat päästä hengestään vuoronperään mitä pöyristyttävimpien sattumien kautta... Kuten seuraavan vuoden ”Piranha 3D”nkin kohdalla, nuorten ja vähän vanhempienkin typerysten veriseksi mössöksi murskautuminen homman parasta ja huvittavinta antia - mikä tietysti tarkoituskin kuten myös se ettei päähenkilöistä ollut todennäköisesti taas tavoitteenakaan tehdä sellaisia joista oikeasti välittäisi. Jotain rajaa toivoisi silti joskus, esim. tuolla porukan ’Hunt’-nimisellä hepulla (Nick Zano) ei oikeasti voisi olla yhtään kaveria. Shantel VanSanten, Haley Webb, Mykelti Williamson, Krista Allen, Andrew Fiscella.


The Firm

The Firm

Nick Love 2009 draama/rikos

* ½

Muutaman vuoden välein alkanut ilmestymään näitä brittiläisistä jalkapallohuligaaneista kertovia kuvauksia, joten ovat siitä päätellen kotimaassaan kai kohtalaisen suosittujakin. Tämä noin vuoteen 1984 sijoittuva yritelmä kaatuu kuitenkin parikymppisen pääosanesittäjänsä (Calum MacNab) täydelliseen kyvyttömyyteen osoittaa mitään tunteita tai reaktioita missään tilanteessa, joten myös yht’äkkinen huliganismi-innostuksensa siinä missä paikallisen "firman" pomon (Paul Anderson) idolisointi jäävät selityksittä - eivätkä toisaalta kiinnostakaan. Ja vaikka kotioloissaankaan ei tunnu suurempia ongelmia olevan niin silti "järkiinsä" tultuaan ainoa vaihtoehto näköjään palata tuttuihin kuvioihin eli notkumaan kaduille ja polttelemaan pilveä: terve vaan ja onnea! Pisteenä iin päälle ne joukkomyllykohtauksetkin kaiken nostatuksen ja uhoamisen jälkeen hetkessä ohi. Daniel Mays, Doug Allen, Joe Jackson, Eddie Webber.


500 Days Of Summer

500 Days Of Summer

Marc Webb 2009 komedia/draama

* ½

Hemaiseva ja fiksu Summer-niminen neitonen (Zooey Deschanel) ilmestyy eräänä päivänä uudeksi sihteeriksi losangelesilaiseen onnittelukortti-firmaan, jolloin arkkitehdin urasta haaveileva mutta addressien raapusteluun toistaiseksi tyytymään joutunut Tom (Joseph Gordon-Levitt) ihastuu ensisilmäyksellä. Tunnustelevan alun jälkeen pääsee viimemainittu myöhemmin muistelemaan kaiholla viittäsataa on/off-seurustelupäiväänsä Summerin kera… Niin huumoriltaan kuin muutenkin etenemiseltään läpikotaisen kliseinen ”erään nuorenparin vajaan puolentoista vuoden mittainen deittailu” upposi ilmeisesti juuri tästä syystä kriitikoiden ja (nais?)katsojien tajuntaan – ”I’ve been there”! Deschanel vetää kyllä sinänsä erinomaisesti mielialoiltaan ja tunteiltaan epäjohdonmukaisesti vaihtelevan eli lajityypilleen uskollisen roolinsa, eikä Gordon-Levitt kykene pitämään loputtomiin tilannekoomikko- & ajatustenlukija-moodiaan vaan jää nopeasti pelkästään ripustautuvaksi ihmettelijäksi. Mutta onneksi löytyi edes tuo murrosikäinen Chloë Grace Moretz epätoivoisen miehen parisuhde-neuvojaksi… Ainoat säännön vahvistavat poikkeukset: kaksikon sekoilut tavaratalon sisustusosastolla sekä se viimeinen vitsi. Geoffrey Arend, Matthew Gray Gubler, Clark Gregg, Patricia Belcher, Rachel Boston, Minka Kelly.


4th Kind

The Fourth Kind

Olatunde Osunsamni 2009 scifi/jännitys

* ½

Alaskalainen pikkukaupunki on saanut kokeakseen jo vuosikymmenten ajan outoja katoamisia, hysteria-aaltoja ja jopa kuolemantapauksia. Paikallinen psykiatri (Charlotte Milchard) kertoo TV-haastattelussa takautumien kautta miten hän (Milla Jovovich) ryhtyi tutkimaan ilmiöitä ja asukkaita kadottaen siinä sivussa pysyvästi omankin tyttärensä "vierailijoille" - viranomaisten ja etenkin piirikunnan sheriffin (Will Patton) jopa vihamielisiksi yltyvistä epäluuloista ja tarkkailusta huolimatta... 1.aste = näet jotain selittämätöntä; 2.aste = näkemäsi ilmiö jättää fyysisiä todisteita; 3.aste = kohtaat ilmiön aiheuttaneet olennot; 4.aste = fyysinen kontakti edellämainittujen kanssa. Jollain toisilla tasoilla yrittää liikkua tämä hölynpölykin muka-todellisten ja dramatisoitujen tilanteiden sekä henkilöiden välillä vaihteluineen, kaatuen tietysti siihen ettei koko mysteerillä ole minkäänlaista tosiasiallista pohjaa. Elias Koteas, Corey Johnson, Enzo Cilenti.


Friday The 13th

Friday The 13th

Marcus Nispel 2009 kauhu

* ½

Nuorisoporukka reissaa pahamaineisen Crystal Laken maisemiin, kuultuaan huhuja että siellä kasvaisi luonnonvaraisena varsinainen kannabiskasvi-pelto – ja tällainen myös joukkion riemuksi heti ensimmäisenä iltana löytyykin. Pari muutakin asiaa tapahtuu ennen aamun valkenemista: yksi jätkistä (Jonathan Sadowski) kertoo leirinuotiolla vuosikymmenten takaisen legendan juuri samalla paikalla riehuneesta massamurhaajasta, ja kohta tuo lätkämaskinen korsto nimeltä Jason Voorhees (Derek Mears) hyökkääkin paikalle tappavat työkalut kourissaan. Muutamia viikkoja myöhemmin paikallisten kiusaksi ilmaantuu taas uusi meluisa lauma bilenälkäisiä nuorison edustajia, sekä ennen kaikkea Whitney-siskoaan (Amanda Righetti) sitkeästi etsivä heppu nimeltä Clay Miller (Jared Padalecki)… Alkuperäistä (1980) paremmaksikin sanottu, mutta kyse taas niin pienistä marginaaleista ettei merkitystä: sitä samaa huoletonta nuorison sekoilua yksi tai kaksi vuorollaan ennen seuraavaa Jasonin ”yllätys”iskua. Vaan mitähän kummaa viimemainittu oli tässä välivuosina puuhaillut, miten ihmeessä Righetti viikkojen jälkeen noin hyväkuntoisena kidnappauksen uhrina löytyi, miksi se ”tiedoksi-nulkit-ettei-me-täällä-mitään-juntteja-olla”-sheriffi (Richard Burgi) tulee sitten yksikseen tutkimaan hätäpuhelua ympäristössä riehuvasta tappajasta jne. Danielle Panabaker, Travis Van Winkle, Aaron Yoo, Julianna Guill, Ben Feldman, Arlen Escarpeta, Ryan Hansen, Willa Ford.


Friikkisirkus: Vampyyrin oppipoika

Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant

Paul Weitz 2009 kauhu/komedia

* *

Teinikaverukset mutta kuin toistensa vastakohdat, tunnollinen Darren (Chris Massoglia) sekä hulttio Steve (Josh Hutcherson) saavat kadulla maleksiessaan käsiinsä mainoksen kaupunkiin saapuneesta ”friikkisirkuksesta”. Paikan päälle rientäneisiin poikiin yliluonnollissävyiset esitykset tekevätkin lähtemättömän vaikutuksen – erityisesti seremoniamestari Crepsley’n (John C. Reilly) moneksi tulevaksi harmiksi... Mainio Reilly, mitat täyttävä vihulainen Ray Stevenson sekä ok-pari Massoglia/Jessica Carlson eivät pelasta suurinpiirtein kaikkien muiden hahmojen selittämättömältä sekopäisyydeltä – ennen kaikkea Hutchersonin esittämässä hepussa ei ainuttakaan ominaisuutta että voisi kuvitella yhtään kenenkään kaveriksi. Ylipäätään väkinäisen huumorin kokonaan poistamalla homma olisi parantunut kymmenkertaisesti. Michael Cerveris, Patrick Fugit, Salma Hayek, Ken Watanabe, Morgan Saylor, Don McManus, Colleen Camp, Orlando Jones, Frankie Faison, Willem Dafoe.


Gamer

Gamer

Mark Neveldine, Brian Taylor 2009 scifi/toiminta

* *

Lähitulevaisuuden pelimaailmassa ohjattavat 'avatarit' voivat olla myös ihka-aitoja ihmisiä kuten uraauurtava megailmiö nimeltä Society on todistanut: voit laittaa vapaaehtoisen hahmosi tekemään mitä, milloin ja kenen kanssa haluat (eli todennäköisesti harrastamaan seksiä ja/tai väkivaltaa mitä pikimmin) - ja tätä samaa statusta tavoittelee uudempi Slayers-niminen räiskintä, jossa vankilan asukeille annettu mahdollisuus lunastaa vapautensa lahtaamalla menestyksellä kohtalotovereitaan. Kaikkea kontrolloi uuden ajan "Bill Gates" eli nuori ohjelmoija-miljardööri Ken Castle (Michael C. Hall)... Tietyssä mielessä jo nykyistäkin maailmanmenoa mielenkiintoisesti peilaava visiointi "peliaddiktin maksiimista", mutta oikeasti: kuinka moni haluaisi mieluummin toisen ohjattavaksi kuin olla itse ohjaajana? Lisäksi tyypillisemmät synnit eli ylilevoton kameratyö (myös pelin ulkopuolella) sekä silmille hyppivät kiintiöroolit ärsyttävät taas jonkunkin verran. Gerard Butler, Amber Valletta, Kyra Sedgwick, Logan Lerman, Alison Lohman, Terry Crews.


G.I.Joe: The Rise Of Cobra

G.I.Joe: The Rise Of Cobra

Stephen Sommers 2009 scifi/toiminta

* *

Keskivertoakin keskiverrompi mutta ylipitkä perusräiskintä, jossa hitech-eliittikommando-joukko yrittää tehdä tyhjäksi menneisyyden vääryyksiin hyvitystä useamman suurkaupungin tuhon muodossa hakevan skotti-megalomaanin (Christopher Eccleston) suunnitelmat. Hieman tavallista moniulotteisempaa pahuuden edustajien kuvausta sekä todellisen herkkupalan Sienna Miller’in tuomaa kiinnostusta pilaavat erityisesti naishahmojen nykytrendinmukaiset superkyvyt sekä porukan niggat (”hauska” ja ”macho”) lukuisten muiden kiintiökliseiden ohessa - vahinko vain ettei yhtään eskimoa ollut taas ilmeisesti näyttelijämarkkinoilla vapaana... Channing Tatum, Dennis Quaid, Joseph Gordon-Levitt, Rachel Nichols, Jonathan Pryce, Arnold Vosloo, Kevin J. O’Connor.© Marv Films/UK Film Council/Lionsgate

michael-caine-in-harry-br-001.jpg

Harry Brown

Harry Brown

Daniel Barber 2009 rikos/toiminta

* * *

Eläkkeellä oleva entinen brittisotilas ja leskimies Harry Brown (Michael Caine) asustelee nuorisorikollisten kansoittamassa ja sitämyöten kovin levottomassa kaupunginosassa. Kun sitten vielä parhaan kaverinsa (David Bradley) ennakkopelot käyvät toteen ja tämä tulee raa'asti murhatuksi huligaanien toimesta, alkavat kostoajatukset itää vanhan veteraanin mielessä... Mukavasti pahimpia ”väkivallan vihollinen” –kliseitä välttelevä brittiläisen maanläheinen rikosdraama, ja hieman liioitellussa muodossaankin joka tapauksessa ajankohtaista sanomaa sekä ajatusta pukkaava. Vaan missä poliisien kumiluodit ja kyynelkaasu lopun mellakoissa, ei ihme jos eivät meinaa pärjätä...? Emily Mortimer, Charlie Creed-Miles, Liam Cunningham, Iain Glen, Sean Harris, Ben Drew, Jack O’Connell.


Hassut hurjat hirviöt

Where The Wild Things Are

Spike Jonze 2009 seikkailu/komedia

* ½

Pikkupoika (Max Records) hermostuu sekä yksinhuoltaja-äitiinsä (Catherine Keener), tämän miesystävään (Mark Ruffalo) että siskoonsa (Pepita Emmerichs) ja pakenee mielikuvitusmaahan seikkailemaan... Ilmeisesti jotain hirmuhienoa ”rikkinäisen uusperheen” symboliikkaa sisältävä, Amerikassa supersuosittuun lastenkirjaan (Maurice Sendak) perustuva satuilu - mutta nimenomaan edellämainittu huomioiden meno tuolla hirviösaarella anteeksiantamattoman vaisua, ja erityisesti kaikki draamalliset sivujuonteet jättävät täysin kylmäksi. Ja mitä huipputyyppi ála Ruffalo teki koko leffassa? James Gandolfini, Paul Dano, Catherine O’Hara, Forest Whitaker, Chris Cooper yms tähdet tarjosivat yhtäläisen turhaan äänensä.


The Hills Run Red

The Hills Run Red

Dave Parker 2009 kauhu

*

Suoraan videolle tussahtanut haukotuttava verimessu, jossa pääosahemmon (Tad Hilgenbrink) pakkomielteenä löytää vain trailerina netissä liikkuva ja jo parikymmentä vuotta sitten filmattu splatter&gore -teos "The Hills Run Red" kokonaisuudessaan tai vähintään tekemisessä mukana olleet asianosaiset - huolimatta siitä että tuo pätkä ei näytä eroavan esim. "Friday The 13th" -tuhnuista (1980-) mitenkään naamarikasvoista massamurhaajaansa myöten, eikä tämä itse leffakaan sisällä mitään uutta minkään suhteen. Sophie Monk, William Sadler, Janet Montgomery, Alex Wyndham.


The House Of The Devil

The House Of The Devil

Ti West 2009 kauhu

* ½

Keskivertoa paremmat näyttelijäsuoritukset ja kauhu/trilleri-veteraanit Tom Noonan sekä Dee Wallace eivät pelasta pohjattoman tylsää & ennalta-arvattavaa tarinaa opiskelijatytöstä (Jocelin Donahue), joka palkataan perustaksaa moninkertaisesti isommalla summalla huolehtimaan eristetyssä huoneessa makaavasta sairaasta vanhuksesta - jota ei pääse tietenkään edes ovelta vilkaisemaan ennen kuin loppuveristelyt koittavat jne. Mary Woronow, Greta Gerwig, AJ Bowen.


Ice Age 3: Dinosaurusten aika

Ice Age 3: Dawn Of The Dinosaurs

Carlos Saldanha, Mike Thurmeier 2009 animaatio

* * ½

Jään peittämien lakeuksien alta löytyy yllättäen "kadonnut maailma", jossa dinosaurukset ovat edelleen hallitseva laji ja mammutitkin saavat huomata olevansa peräti minikokoa jopa T-Rexiin verrattuna... Värikäs mutta joka käänteessä ennalta-arvattava jatko mammuttien (Ray Romano, Queen Latifah), sapelihammastiikerin (Denis Leary) ja maalaiskiaisen (John Leguizamo) seikkailuihin. Homman pelastaa katsottavaksi ystäviemme oppaaksi tuppautuva puolihullu aussihahmo Buck (Simon Pegg), samalla kuin poppoon lopullinen päävastus eli hirmuinen Spinosaurus varsinkin paisutettu aivan mahdottomiin godzillamaisiin mittoihin...


Ilmiantaja!

The Informant!

Steven Soderbergh 2009 draama/komedia/rikos

* *

Kertomus ravinnetehtaan toimitusjohtajasta (Matt Damon) joka vuosina 1992-95 toimi FBI:n kanssa yhteistyössä paljastaakseen työnantajansa vehkeilyt etupäässä aasialaisyhtiöiden kanssa, liittyen markkinahintojen manipulointiin. Miehen vuodattamat tiedot tuntuvat kuitenkin tutkimusten edetessä yhä epäluotettavammilta ja vaillinaisemmilta, etenkin mitä omaan rooliinsa firman raha-asioissa tuli... Toki laatuisa mutta hieman valjuksi jäävä ilmiantaja-stoori, ennen kaikkea siksi ettei mitään hengenvaarallista kenenkään suhteen ole missään vaiheessa tapahtumassa. Lisäksi tosipohjaisuudestaan ja romaaniin (Kurt Eichenwald) perustumisestaan huolimatta Damonin yhtämittaiset ääneenlausutut aatokset triviaaleine "tietoiskuineen" haiskahtivat ennemmin ohjaajansa kuin juonen kannalta tarpeellisilta. Scott Bakula, Melanie Lynskey, Joel McHale, Thomas F. Wilson, Tom Papa, Rick Overton, Patton Oswalt, Clancy Brown.


The Imaginarium Of Doctor Parnassus

The Imaginarium Of Doctor Parnassus

Terry Gilliam 2009 scifi/komedia/seikkailu

* *

Tohtori Parnassus (Christopher Plummer) on tehnyt kauan kauan sitten sopimuksen itsensä Paholaisen (Tom Waits) kanssa, saaden ”lahjaksi” kuolemattomuuden sekä myöhempänä lisäyksenä unelmiensa naisen (Lily Cole) sekä liiton hedelmänä syntyneen ja hehkeäksi 16-vuotiaaksi nyttemmin kasvaneen Valentina-tyttären (Cole). Kaksikko kuuluu Parnassuksen perustamaan ja englantilaiskaupunkien toreja kiertelevään kabaree-ryhmään taikuri-Anton’in (Andrew Garfield) ja pikkumies-Percy’n (Verne Troyer) kera, tarjoten ihmeellisiä mielikuvitusmatkoja kaikille ’Peilimaahan’ uskaltautuville ja maksukykyisille asiakkaille. Vaan sitten erään sillan kupeeseen hirttäytyneen hämäräperäisen nuoren miehen (Heath Ledger) viime hetken pelastus ja joukkoon pestaaminen uhkaa rikkoa seurueen välit lopullisesti, erityisesti mitä Valentinaan mustasukkaisesti suhtautuvaan Antoniin tulee… Tyypillinen Gilliam-tuote joka suuntaan räiskähtelevänä mahtilavaste-fantasiana, koetellen katsojan vastaanottokykyä huumorimelskauksen ja ”ihmissuhdedraaman” lisäksi myös kuolemanvaara-aineksineen - eli ongelmana taas mihinkään kiinnittymisen vaikeus (tässäkin mielessä Cocteau’n ”Orfeus”-klassikkoa (1950) mukaillen) erityisesti mitä reaalimaailmaan tulee omine välttämättömine rakenteineen: raha, työ, laki ja järjestys etc. Minustakin toki lahjakkaan mutta massiivisen ylihypetyksen kohteeksi päässeen Ledgerin äkillinen poismeno kesken kuvausten sai sitten päätymään sinänsä ihan metkaan ideaan palkata kolme todellista sydäntensärkijää (Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell) esittämään mielikuvitusmaailman hahmoaan, silti mm. herkullisen leikkisä Lucifer-Waits sekä säihkysääri-Cole heitäkin paljon vahvemmin mieleen jäävät - sen sijaan supertähteyteen vasta matkalla oleva ”Hämähäkkimies”-Garfield Ledgeriakin tylsempi tapaus. Vielä yksi pikkujuttu: mitkään kurkkuputket ei auta siinä vaiheessa kun hirttäytymiseen liittyy metrien pudotus, niska katkeaa ilman muuta. Paloma Faith, Maggie Steed, Richard Riddell.


The International

The International

Tom Tykwer 2009 toiminta

* * ½

Vaikutusvaltaisen luxemburgilaispankin hämäräbisnekset mm. asekauppojen muodossa ovat alkaneet kiinnostaa niin Interpolia kuin muitakin tiedustelupalveluja, mutta tarkkailusta huolimatta kyseisen liikelaitoksen asioita penkovilla tuntuu olevan henki koko ajan höllemmässä... Nimensä kyllä lunastava toimintarytinä, maat ja maisemat vaihtuvat hengästyttävällä tahdilla niin Bondeista kuin Bourneistakin opittuun malliin. Hieman kuitenkin epäilyttää ettei mikään pankkilaitos tuollaista ammattimaista tappoarmeijaa kykenisi millään rahalla salaa ylläpitämään... eli sitä kaivattua uskottavuutta huutaa taas, etenkin näin jyrkkään maailmanpoliittiseen kannanottoon. Myös action-kohtauksensa jo tuhanteen kertaan nähtyä tavaraa. Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thomsen.


In The Electric Mist

In The Electric Mist

Bertrand Tavernier 2009 rikos

* *

Aina vakuuttavan jäärän Tommy Lee Jones'in varassa etenevä mutta loppua kohti ikävästi huteroituva tarina iäkkäästä louisianalaisesta etsivästä, joka jahtaa nuoria naisia lahtaavaa sarjamurhaajaa pitkin upottavia soita ja hämäriä kapakoita. Samalla miestä vainoavat hatarat muistot mustan kahlekarkurin ampumisen silminnäkijänä, mikä sekin ilmeisesti lisätty tähän cajun-soppaan vain "jännittävän" lisädraaman nimissä - ja sitä samaa sarjaa edustaa tuo avustamaan ilmestyvä alle 160-senttinen latino-naisagentti FBI:stä (Justina Machado). John Goodman, Peter Sarsgaard, Kelly Macdonald, Mary Steenburgen, Ned Beatty, James Gammon, Pruitt Taylor Vince.


In The Loop –silmukka kiristyy

In The Loop

Armando Iannucci 2009 draama/komedia

* *

Brittihallituksen avainpelurit käyvät kiivasta keskinäistä vääntöä siitä, millä ehdoin olisivat lähdössä amerikkalaiskollegoidensa puuhaaman taas yhden sodanjulistuksen tukijoiksi... Suorasukaisen alatyylisen sanailunsa myötä ajoittain iskeväkin poliittinen satiiri, erityisesti mitä tulee noihin jo psykopaattisia piirteitä omaaviin kaikkivoipaisiin brittivirkamiehiin (Peter Capaldi, Paul Higgins). Muuten mennään huumoriosastolla sitten sitäkin pahemmin metsään läpinäkyvän itsetietoisine vitseineen sekä ylinokkeline kielikuvineen ja vertauksineen. Tom Hollander, James Gandolfini, Mimi Kennedy, Gina McKee, David Rasche, Chris Addison, Anna Chlumsky, Olivia Poulet, Zach Woods, Steve Coogan.© Warner Bros./Malpaso Productions

invictus-movie-review-morgan-freeman-matt-damonjpg-2034969e567109b1_large.jpg

Invictus -voittamaton

Invictus

Clint Eastwood 2009 draama

* * *

Kansansankari Nelson Mandela (Morgan Freeman) vapautetaan ensin yli 25 vuoden virumisen jälkeen vankilasta v.1990 ja valitaan sitten neljän vuoden päästä peräti Etelä-Afrikan presidentiksi. Päämääränään saada kaikin mahdollisin tavoin vanhat haavat paranemaan ja kansakunnan puhaltamaan yhteen hiileen Mandela näkee eräänä mainiona tilaisuutena rugbyn MM-kotikisat sekä oman joukkueen menestyksen niissä... Kiintoisa kuvaus Mandelan presidenttiyden alkutaipaleesta ja vuoden 1995 suuresta urheilujuhlasta, vaikka loppua kohti yhä enemmän keskiöön asettuva rugby onkin omalla listalla siellä palloilujen pohjasakassa käsi- ja vesipallon seurassa - tästä huolimatta Matt Damon hoitelee erinomaisesti jengin kapteenin Francois Pienaar’in roolinsa, kuten Freemankin tietysti omansa. Tositapahtumiin perustui myös tuo matkustajakoneen matalalento ennen MM-finaalia, ja vaikka tempaus oli oikeasti etukäteen kaikkien tiedossa niin järjetöntä riskinottoa silti tuommoinen "pelleily" mielestäni... Scott "ohjaajanpoika" Eastwood saa kunnian pamauttaa ratkaisevat maalit, tai pisteet tai suoritukset tai mitä lienevätkään... Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern, Julian Lewis Jones.


Jennifer’s Body

Jennifer’s Body

Karyn Kusama 2009 kauhu

* ½

Lukiolaisen Needy’n (Amanda Seyfried) tätä huomattavasti räväkämpi kaveri Jennifer (Megan Fox) suostuu eräänä iltana lähtemään paikalliseen baariin esiintymään tulleen goottibändin matkaan, palaten myöhemmin synkkien tapahtumien täyttämältä reissultaan todellisena naispaholaisena... Kohtuullisen suorasukainen nuorten välinen sanailu ainoa positiivinen asia (tietysti näyttävien Seyfriedin ja Foxin lisäksi) tässä muuten kökössä ’succubus’-tarinassa. Johnny Simmons, Adam Brody.


John Rabe

John Rabe

Florian Gallenberger 2009 draama/sota

* *

Kertomus tehdasmagnaatista sekä natsipuolueen jäsenestä (Ulrich Tukur), josta tehdään Japanin Nanjing-invaasion aikaan v.1937-38 kansainvälisen (eurooppalaisen) turva-alueen johtohenkilö... ”Saksalaisella tehokkuudella” lupaavasti alkava tosielämän draama miehestä joka apureineen pelasti jopa n. 200 000 kiinalaista valloittajien hirmuteoilta. Jatkossa kuitenkin lähes jokaisen käänteensä ylidramatisointi ja suoranainen fiktiivisyys pilaavat hommaa pahan kerran. Daniel Brühl, Steve Buscemi, Anne Consigny, Dagmar Mazel, Jingchu Zhang, Teruyuki Kagawa.


Kaappaus metrossa –Pelham 1 2 3

The Taking Of Pelham 1 2 3

Tony Scott 2009 jännitys/rikos/toiminta

* * ½

Mainion trillerin (1974) uusintaversio kärsii jälleen pahan kerran Scottin perisynnistä eli jännitystä haihduttavan levottomasta kameratyöstä - mikä on harmi sillä yleensä hysteerisen maneeriset Denzel Washington junatarkkailijana ja John Turturro panttivankineuvottelijana yllättävät kerrankin peräti asiallisilla suorituksillaan. Vastapainoksi John Travolta’n roolihahmo kaappareiden pomona riehuu joka suuntaan sitten senkin edestä... Luis Guzmán, James Gandolfini, Michael Rispoli, Victor Gojcaj, Ramón Rodriguez, Robert Vataj.


Kadonneen jäljillä

In Her Skin/ I Am You

Simone North 2009 rikos/draama

* * ½

Tositapahtumaan perustuva kertomus 15-vuotiaasta ”kunnon perheen” aussikaunottaresta nimeltä Rachel Barber (Kate Bell), joka katoaa eräänä päivänä mystisesti kuin tuhka tuuleen. Syylliseksi paljastuu uhria hieman vanhempi ja omaa olemustaan sairaalloisesti vihaava lihava naapurintyttö (Ruth Bradley)... Bradleyn loistava psykosuoritus jää parhaiten mieleen tästä muuten hysteerireaktioista tunnelmapaloihin hieman horjuvasti etenevästä murhatragediasta. Joitain kummastelun aiheitakin: miksi viimemainittu näkee fantasioissaan ”kohteensa” aivan erinäköisenä ja millä keinoin hän uhrinsa ruumiin maaseutumökille onnistui roudaamaan? Guy Pearce, Miranda Otto, Sam Neill, Justine Clarke, Jack Finsterer, Eugene Gilfedder, Khan Chittenden, Rebecca Gibney.


Kaksinaamaista peliä

Duplicity

Tony Gilroy 2009 toiminta/jännitys/komedia

* * ½

Kahden suuryhtiöiden laskuun työskentelevän teollisuusvakoojan (Clive Owen, Julia Roberts) tiet risteytyvät aina parin vuoden välein ympäri maailmaa ja kulloinenkin tehtävänsä saa jäädä hetkeksi sivuseikaksi. Vai onko kaikki sattumaa sittenkään, varsinkaan nyt kun kilpailu käy saman kohteen eli mullistavan shampoo-kaavan ympärillä... Ajoittain viihdyttävä "spy vs. spy" -ottelu, jonka jatkuvat juonikeikaukset tupla- ja triplahuijauksineen aiheuttavat toki jo tiettyä turtumustakin katsojassa ennen pitkää. Eikä pääparia itseään lukuunottamatta liennyt kenellekään yllätys mitä välillään lopuksi tapahtuu, sillä mistä muualtakaan he vertaisiaan löytäisivät? Saapa muuten nähdä miten käy Robertsin urakäyrän kun tästä vielä vähän vanhenee, näyttelijälahjoiltaan kun ei mikään Meryl Streep ole... Paul Giamatti, Tom Wilkinson, Denis O’Hare, Oleg Stefan, Kathleen Chalfant.


2012

2012

Roland Emmerich 2009 scifi/draama/seikkailu/toiminta

*

Maailmanloppu on tulossa maya-intiaanien ennustusten mukaisesti 21.12.2012: auringonpurkausten levittämät neutriinot ovat nimittäin kiehuttaneet maapallon sisuksen (tai jotain) ja mannerlaatat lähtevät liikenteeseen tuhoisin seurauksin. John Cusack kera lastensa ja ex-vaimonsa (Amanda Peet) selviävät viime sekunneilla niin Kalifornian tuhoutumisesta, Yellowstonen supertulivuoren räjähdyksestä kuin Himalajan vuoriston peittävästä hyökyaallostakin, monen "pienemmän" sattumuksen ohella... Sitten semmoinen suloinen pikku hauvelikin selviää hengissä vaikka mistä mikä kompensoi mukavasti maapallon kaikkien muiden eläinten kohtaloa, puhumattakaan muutamasta miljardista ihmisestä. Hirvittävän typerä, ylipitkä ja rasistisesti (nimenomaan muodikkaasti valkoihoisia alentavassa mielessä) asenteellinen katastrofihuttu. Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Oliver Platt, Danny Glover, Woody Harrelson, Thomas McCarthy.


Kauhea kankkunen

The Hangover

Todd Phillips 2009 komedia

* ½

Losilaiset Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis) ja Doug (Justin Bartha) lähtevät viimemainitun polttareita viettämään muka sivistyneesti Napa Valleyn viinitiloille – oikeasti matka vie tietenkin Las Vegasiin hummailemaan asiaankuuluvine rituaaleineen. Aamulla herätessä kukaan ei muista miksi Phililla on sairaalaranneke, Stu menettänyt hampaansa, vessassa lymyää tiikeri, kaapissa itkee vauva, avomersunsa vaihtunut poliisiautoon ja ennen kaikkea: missä on Doug...? Hämmentävän typerä menestysleffa ilman yhtäkään oivaltavaa kohtausta tai vitsiä – vain käsikirjoittajien todennäköisesti kaatokännissä hihityksen lomassa paperille rustaamia ultralapsellisia mahdottomuuksia: ei tullut mieleen jättää sitä vauvelia heti respaan ja kertoa huoneistossa olevasta tiikeristä? Miten tuo elikko oltiin huoneeseen edes saatu kenenkään huomaamatta ja miksi alunperin noin kiltisti lähti tuntemattoman äijäporukan matkaan? Miksi poliisi tekisi mitään sopimuksia siinä vaiheessa kun autonsakin ajettu paskaksi? Hahmoista Helms edes yrittää, kun taas psyko-Galifianakis totaalikatastrofi ja Heather Graham vakioroolissaan lutkana jolle kaikki käy. Suomalaiset onnistuivat toki laittamaan vielä huonommaksi ”Luokkakokouksillaan” (2015-). Sasha Barrese, Rachael Harris, Jeffrey Tambor, Ken Jeong, Mike Epps, Rob Riggle. 1980-luvun nyrkkeilykehien yksinvaltiaan ja 1990-luvun korvanpurija-raiskaajan Mike Tyson’in cameo yllättävän ok.


The Keeper

The Keeper

Keoni Waxman 2009 toiminta/rikos

* ½

LAPD:n huumekyttä (Steven Seagal) tulee viittä vaille murhatuksi oman parinsa toimesta tämän osoittautuessa ahneeksi kakkiaiseksi. Tapauksesta sentään hengissä selvittyään mies joutuu kuitenkin vammojensa vuoksi jäämään poliisivoimista sairaseläkkeelle, vaan sitten vanha kaveri (Steph DuVall) Meksikon puolelta ottaa yhteyttä ja kertoo parikymppisen tyttärensä (Liezl Carstens) tarvitsevan henkivartijaa... Muuten Seagal-asteikolla näyttelijäsuorituksiltaan harvinaisen siedettävä toimintarytinä kaatuu kuitenkin lopulta jokaisen henkilöhahmon sekä juonenkäänteen tavattomaan epäuskottavuuteen: lähtien tietysti tuosta supersankari-otteisiin kykenevästä "sairaseläkeläisestä"... Arron Shiver, Johnnie Hector, Luce Rains, Kevin Wiggins, Thrine Christensen.


Kilpajuoksu Taikavuorelle

Race To Witch Mountain

Andy Fickman 2009 scifi/seikkailu/toiminta

* *

Ex-rikollinen mutta tätä nykyä lainkuuliainen taksisuhari Las Vegasissa nimeltä Jack Bruno (Dwayne Johnson) saa eräänä päivänä yllättäviä kyytiläisiä: kaksi murrosikäistä lasta nimeltään Sara (AnnaSophia Robb) ja Seth (Alexander Ludwig). Pian käy selväksi, että näiden hyvin erikoislaatuisten lapsosten perässä ovat niin hallituksen agentit kuin salaperäinen panssaripukuinen muukalainenkin... Ensin hyvät asiat tässä v.1975 tehdyn Disney-leffan lämmittelyssä: koko "sankari"nelikko (mainittujen lisäksi Carla Gugino) tavanomaista sympaattisempi, ja tuo vihdoin oikeiden omistajien haltuun saatettu UFO coolin näköinen. Huonoa onkin sitten melkeinpä kaikki muu, kun juuri yhdestäkään noiden jahtaajien iskuyrityksestä ei löydy logiikan ja uskottavuuden häivää... Mikseivät esim. kyseiset hallituksen edustajat sen ensimmäisen takaa-ajon yhteydessä käskeneet ihan omine valtuuksineen Brunoa vain pysäyttämään taksiaan, sen sijaan että alkavat heti törmäilemään päin? Ja vaikka se palkkasoturi-alieni paiskoo Johnsonia useammassa kohtaa kuin räsynukkea ympäri seiniä niin ilman mustelman mustelmaa selviää satakiloinen lihaskimppu. Mitä siihen suunniteltuun alieneiden invaasioon tulee, kaipa se on sitten lopussa peruttu kun ehkä jopa 1 prosentti kaikista tapaamistaan ihmisistä osoittautui minkään arvoisiksi... Ciarán Hinds, Tom Everett Scott, Chris Marquette, Billy Brown, Garry Marshall. 70-luvun version lapsitähdet Kim Richards ja Ike Eisenmann tekevät cameot, ensimmäinen tarjoilijan ja jälkimmäinen sheriffin roolissa.


Kunniattomat paskiaiset

Inglourious Basterds

Quentin Tarantino 2009 sota/komedia

* * ½

Ranska 1944. Amerikkalaisten lähettämä, juutalaisista koostuva erikoisjoukkio tappaa ja skalpeeraa saksalaisia joukoittain rintamalinjojen takana intiaanivertakin omaavan luutnantti Apassi-Aldo'n (Brad Pitt) johdolla. Sitten tulee tieto, että Hitler (Martin Wuttke) ja muut natsipamput osallistuisivat Pariisissa yhteistuumin erään propagandaelokuvan ensi-iltaan, jolloin liittoutuneet ryhtyvät laatimaan suunnitelmaa koko teatterin räjäyttämiseksi taivaan tuuliin natseineen päivineen - aavistamatta että paikan tädiltään perinyt nuori ranskalaisneito mutta oikeasti teloitetun juutalaisperheen ainoana hengissä selvinnyt tytär (Mélanie Laurent) on täsmälleen samalla asialla... Jälleen kieltämättä taitavaa tarinankerrontaa Tarantinolta, kompastuen kuitenkin tällä kertaa lähes täydellisesti aihevalintaansa: fiktiivisten ja farssimaisten tapahtumien yhdistely todelliseen (itsessään kai riittävän järkyttävään?) sotahistoriaan vielä vuonna 2009 sarjakuvamaisen sadismin ryydittämänä ei ainakaan omalla kohdalla oikein toiminut. Ja olisi muuten se lopun attentaattikin onnistunut paljon vähemmälläkin vaivalla kun koko natsijohto ei näköjään katsonut tarvitsevansa paria vartijaa enempää turvakseen keskellä Pariisia vuonna 1944... Christoph Waltzacademy_award_trophy.jpg, Eli Roth, Diane Kruger, Daniel Brühl, Til Schweiger, Michael Fassbender, B.J.Novak, Mike Myers, Christian Berkel. Tunnistamattomaksi ehostettu näyttelijäveteraani Rod Taylor on puolestaan olevinaan Winston Churchill.© Liberty Films UK/Stage 6 Films/Sony Pictures

moon2.jpg

Kuu

Moon

Duncan Jones 2009 scifi/draama

* * *

Sam Bell (Sam Rockwell) huolehtii yksinäisellä asemapaikallaan Kuun pinnalla mullistavan energialähteen 'helium-3':n kaivauksesta ja Maahan lähettämisestä, älykkään ja inhimillisenkin tietokoneen ’Gerty’n (Kevin Spacey) avustuksella. Jo selviä liiallisen avaruudessa vietetyn ajan (kolmisen vuotta) oireita omaava mies on kuitenkin yhä toiveikkaammalla tuulella, sillä kotiutus ja perheen luo pääsy siintää vain parin viikon päässä. Vaan sitten kesken kuurekalla tehdyn rutiinikierroksen tapahtuukin lähes kohtalokas onnettomuus... Ajankohtaista sanomaa kloonauksen hirviömäisistä puolista sekä megayhtiöiden kyynisyydestä tarjoava scifidraama aina mainion Rockwellin koskettavasti tulkitsemana, ja samalla aniharvinaisen kiinnostavaksi saatu yksinäisen - syystä tai toisesta - ihmisen tarina. Tämä "helium-3-teoria” toistui sittemmin myös kohutussa suomituotannossa ”Iron Sky” (2012). Dominique McElligott. Ohjaaja-Jonesin isä on muuten eräs kohtuulegendaarinen rockmies nimeltä David Bowie.


Lainkuuliainen kansalainen

Law Abiding Citizen

F.Gary Gray 2009 rikos/toiminta/jännitys

* * ½

Philadelphialaisen Clyde Shelton’in (Gerard Butler) perhe teurastetaan silmiensä edessä ryöstömurhaajien toimesta. Kiinnijäätyään pääsyylliselle (Christian Stolte) langetetaan vain viiden vuoden tuomio todistettuaan lähinnä sivustakatsellutta mutta teloituspöydälle päätyvää rikostoveriaan vastaan, eikä Sheltonille tämä riitä tietenkään lähimaillekaan: kohta ovat hengenvaarassa tuon kriminaalin lisäksi kaikki tapaukseen liittyneet oikeuslaitoksen viranomaisetkin... Keskimääräistäkin huimempaa epäuskottavuutta (lähtien jo alun murhenäytelmän naurettavasta oikeuskäsittelystä) ja asianajaja Jamie Foxx’in umpitylsyyttä kompensoi pääosan "väkivallan vihollisen" kostotoimenpiteiden herkullisesti koko ajan ylitsepaisuvampi kohtuuttomuus, saaden samalla miettimään itse kunkin (miespuolisen) kohdalla omia toimintamallejaan mahdollisessa vastaavassa tilanteessa. Vaan miksi nuo k-päät alunperin jättivät perheenisän yleensä henkiin? Bruce McGill, Colm Meaney, Leslie Bibb, Annie Corley, Richard Portnow, Viola Davis.


Land Of The Lost

Land Of The Lost

Brad Silberling 2009 komedia/scifi

* ½

Will Ferrell esittää tällä kertaa hiukkasfyysikkoa, joka koko muun tiedeyhteisön halveksunnasta huolimatta väittää keksineensä aikapoimun repäisevän laitteen. Vain eräs nuori brittinainen (Anna Friel) uskoo tähän ja pestautuu puoliväkisin äijän assistentiksi matkalle kohti "kadonnutta maailmaa"... Ferrellin tavanomaistakin liukuhihnamaisemman oloinen hupipätkä naurattaa harvakseltaan siellä täällä, mutta eipä sen enempää tästä mm. dinosaurusten ja apinaihmisten keralla tapahtuvasta tehostemelskauksesta. Danny McBride, Jorma Taccone, John Boylan.


Leaves Of Grass

Leaves Of Grass

Tim Blake Nelson 2009 draama/rikos

* * ½

Itärannikolle muuttanut, filosofiaa lukenut ja peräti yliopiston professoriksi ylennyt Bill (Edward Norton) saa eräänä päivänä kuulla että kotimaisemiin Oklahomaan lähinnä marijuana-bisneksiä pyörittämään jäänyt hulttioveljensä Brady (Norton) olisi viimein kokenut jopa odotetunlaisen kohtalon - eli tullut surmatuksi kilpailijoiden toimesta. Kaikki on kuitenkin vain suurta huijausta jolla saadaan velipoika paikan päälle tapaamaan viimeisen kerran asuntolaan muuttanutta äitimuoria (Susan Sarandon) kuin myös avustamaan Bradya hämäriin liiketoimiinsa liittyvissä suunnitelmissa... Rento meininki näppärine vuorosanailuineen ja Nortonin hieno kaksoisrooli kokevat kuitenkin pahanlaisia säröjä loppua kohti yhä pahenevien epäuskottavuuksien myötä. Ohjaaja-Nelson itse tuon hipimmän Nortonin kriminaalikaverina, ja alkukohtausten himokkaana käyvää mutta kaamean näköistä opiskelijavamppia esittää Danny DeVito’n (ja Rhea Perlman’in) tytär Lucy. Keri Russell, Melanie Lynskey, Richard Dreyfuss, Pruitt Taylor Vince, Steve Earle, Josh Pais, Ty Burrell.


Lesbovampyyrien tappajat

Lesbian Vampire Killers

Phil Claydon 2009 komedia/kauhu

*

Brittihalpiksen nimi jo kaiken kertoopi, eli teini-ikäisten kehitystasolla operoivien iloksi luvassa mallimittaisia vampirelloja sekä paljon paljasta pintaa erittäin huonolla huumorilla höystettynä. Tyttöystävänsä (Lucy Gaskell) toimesta taas kerran heivatuksi tullut nörttipoika (Mathew Horne) ja kaikella tapaa syyntakeeton läskikaverinsa (James Corden) valitsevat retkeilykohteensa ”kehnosti” päätyessään Cragwich-nimisen, synkän menneisyyden omaavan maalaiskunnan tietämille. Vaan eipä valtoimenaan riekkumaan äityvistä, kansallisuuksiltaan hyvin kirjavista verenimijöistä kummempaa vastusta ole edes näille totaaliluusereille. Pari vitsiä sentään melkein hymyilytti. MyAnna Buring, Paul McGann, Vera Filatova, Silvia Colloca.


Mein Kampf -taisteluni

Mein Kampf

Urs Odermatt 2009 draama

* *

Kertomus nuoren itävaltalaisen nimeltä Adolf Hitler (Tom Schilling) saapumisesta pikkukylästään Wieniin 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, tarkoituksenaan hakeutua kaupungin taidekouluun. Silmiinpistävä saamattomuutensa ja lahjattomuutensa ei kuitenkaan jää huomioimatta niin uudelta lähipiiriltään kuin akatemiankaan taholta, niinpä Hitlerkin tarttuu pikkuhiljaa yhä vahvemmin siihen hänenkaltaiselleen ainoaan oljenkorteen jossain päteäkseen: vihapropagandaa viljelevä järjestömies, kohteenaan erityisesti juutalaiset ja slaavisiirtolaiset yleensä... Schillingin ja joksikin aikaa mentorikseen hyväksymänsä juutalaisukon Götz George’n mitat täyttävät suoritukset eivät pelasta tarinansa lähes täydelliseltä fiktiivisyydeltä – lähtien siitä että Adolfin piti läpikäydä myös pieni Ensimmäiseksi maailmansodaksi kutsuttu muodollisuus ennen varsinaisen politikointinsa käynnistymistä nopeasti kasvavine kannattajakuntineen kaikkineen. Ja siitäkin sitten vasta vuosia (1923) myöhemmin toteutui tuon ”Mein Kampf” -manifestinsa kirjoittaminen vankilassa istuessaan epäonnistuneen kapinan jälkimainingeissa. Siis: nimenomaan tässä tapauksessa ei olisi kaivannut yhtään tiivistyksiä tai tulevien tapahtumien ennakointeja, vaan mahdollisimman realistisesti sitä mitä tiedetään ajanjaksosta jolloin Antikristus ei ollut vielä saanut riittävän montaa miljoonaa seuraajaa lähtemään mukaan... krhm... hullutuksiinsa. Anna Unterberger, Bernd Birkhahn, Wolf Bachofner, Elisabeth Orth, Karin Neuhäuser, Simon Schwarz.


Merirosvoradio

The Boat That Rocked/ Pirate Radio

Richard Curtis 2009 komedia/musiikki

* ½

Kuumimpina svengivuosina 1966-67 ainoa pelastus rock & pop -nälkäiselle brittinuorisolle (ennen kuin BBC heräsi) olivat ns. piraatti-radioasemat, jotka sijaitsivat Pohjanmeren kansainvälisillä vesillä seilaavilla laivoilla. Meno oli villiä noilla paateilla kuten kuvitella saattoikin... Ohjaaja/käsikirjoittaja Curtisin ("Neljät häät ja yhdet hautajaiset" (1994), "Rakkautta vain" (2003) jne) tyypillisen läpitunkeva, joka kohtauksen katsojaa manipuloiva imelyys ja ennalta-arvattava itsetarkoituksellisuus onnistui sitten pilaamaan täydellisesti tämänkin erinomaista potentiaalia omanneen materiaalin. Vain mahtavalle aikalaismusalle kaikki nuo 1½ tähteä, tosin moni biisikin soi jo ennen aikojaan. Esimerkki ns. huumorista: aluksen kapteeni (Bill Nighy) ilmoittaa että hänellä on hyviä ja huonoja uutisia. "Hyvät ensin", huutaa miehistö. "Okei. Laivan moottori on räjähtänyt ja tulemme kaikki kuolemaan." – "No mikähän voisi olla huono uutinen sitten?" – "En vielä kertonut miten tulemme kuolemaan: hukkumalla Pohjanmeren hyisiin vesiin"... Ai JAA! Philip Seymour Hoffman, Nick Frost, Tom Sturridge, Kenneth Branagh, Rhys Ifans, Chris O’Dowd, Jack Davenport, Emma Thompson, January Jones.


The Messenger

The Messenger

Oren Moverman 2009 draama

* *

Toisin kuin vielä esim. II maailmansodan aikoihin, rintamalta kantautuvia suruviestejä ei enää lähetetä amerikkalaisten uhrien perheille sähkeellä vaan sotilasviranomaisten suullisesti toimittamana. Tätä luonnollisesti äärimmäisen herkkäluonteista tehtävää määrätään suorittamaan kersantti Montgomery (Ben Foster) kokeneen kapteeni Stone’n (Woody Harrelson) opastuksella... Kiinnostavasti käynnistyvä mutta loppua kohti luvattomissa määrin tyhjäkäynnille lässähtävä ”se sodan toinen puoli”: ennen kaikkea dramaattisimmat perhekohtaamiset koetaan heti kättelyssä, eikä myöskään Fosterin menestys naiskuvioidensa osalta voisi vähempää huolettaa. Kaiken kaikkiaan tuota hysteeristä hommaa kun katselee niin yksinkertainen neuvo täältä jumalan selän takaa Amerikan armeijalle: palatkaa siihen sähke-systeemiin. Piste. Samantha Morton, Jena Malone, Steve Buscemi.


Minne tuuli kuljettaa

Like Dandelion Dust

Jon Gunn 2009 draama

* * ½

Alkoholiongelmaiselle metalliduunarille Rip Porter'ille (Barry Pepper) mätkäistään peräti 7 vuoden tuomio vaimonsa Wendy’n (Mira Sorvino) pahoinpitelyn seurauksena. Vapauduttuaan mies saa kohta kuulla murheen murtamalta Wendylta tämän synkästä salaisuudesta: hän oli huomannut olevansa raskaana pian Ripin linnaanjoutumisen jälkeen, mutta poikalapsen synnytettyään antanut tämän välittömästi adoptoitavaksi. Rip lupaa kuitenkin kääntää kivet ja kannot jotta nyt jo 6-vuotias Joey (Maxwell Perry Cotton) saataisiin oikeusteitse palautettua "oikeille omistajilleen”, mutta varakkaat sijaisvanhemmat (Cole Hauser, Kate Levering) ovat luonnollisesti yhtä järkähtämättöminä ajatusta vastaan… Semidramaattinen kuvaus eräästä yleisestä, mutta epäilemättä hyvinkin usein nähdynkaltaisen kipeitä tunnekuohuja herättävästä aiheesta pätevin näyttelijäsuorituksin – ja erityismaininta mahtavasti suoriutuvalle pikkupojulle. Loppuratkaisujen osalta olisi kuitenkin toivonut jotain vielä rajumpaa niiden muutaman epäuskottavuuden päälle, kun biologistenkaan vanhempien (ex-linnakundin ainakaan) asema ei voisi olla näin vahva edes jenkeissä noin monen vuoden jo vierähdettyä... Ja kaikista maailman maista rikkaan perheen pakopaikaksi valikoitui varsinainen paratiisivaltio nimeltä Haiti… L.Scott Caldwell, Abby Brammell, Kirk B. R. Woller, Brett Rice.


Mother

Madeo

Bong Joon Ho 2009 draama/rikos

* ½

Käynnistyy korealaisen täti-ihmisen (Hye-ja Kim) tanssilla keskellä peltoa, eikä tästä tylsyydestä ja hölmöydestä jatkossakaan paljon koheneva ”Parasite” (2019) -ohjaajan varhaisempi teos: itse asiassa kyseinen päähenkilö on lievästi jälkeenjääneen poikansa (Won Bin) rohto- ja yrttikauppaa pitävä äitimuori, joka lähtee selvittämään lähikorttelissa tapahtunutta nuoren tytön murhaa vapauttaakseen ainoan lapsensa ykkössyytetyn penkiltä. Ironinen huumori (myös poliisien harrastama teini-ikäisen murhapaikalla) vaikeasti ymmärrettävää, ja millä perusteella pojat (Won, Jin Goo) siinä alussa tiesivät heti käyvänsä golfkentällä oikeiden ”mersunomistajien” kimppuun? Je-mun Yun, Mi-seon Jeon, Sae-byeok Song, Yeong-seok Lee, Hee-ra Mun, Woo-hee Sun, Byoung-Soon Kim.


Mr. Nobody

Mr. Nobody

Jaco Van Dormael 2009 draama/scifi

*

118-vuotias ukkeli nimeltä Nemo (Jared Leto) herää v.2092 ties miten pitkästä koomasta ja on aikalaisväestölle suuri hämmästyksen kohde viimeisenä ei-kloonattuna ”kuolevaisena”. Vaari suostuu muistelemaan haastattelijalle (Daniel Mays) menneitä, erityisesti lukuisia naissuhteitaan ja synnynnäistä kykyään ennustaa silloin tällöin tulevaisuutta... Wesandersonimaisen järjetön ja ikuisuuksia (heh) kestävä yhden ihmisen elämänkaari - johon heitetty sitten väliin muka-syvällisiä filosofointeja professori-Leton luennoimana maailmankaikkeudesta ja psykobiologiasta, jotta tyhmempi katsoja luulisi todistavansa jotain hienompaakin merkkiteosta. Noin kolmevitosen ”hämmentynyttä” olemustaan ei hiukkaakaan kompensoi teinihahmonsa (Toby Regbo) sinnetänne heiluva epäjohdonmukaisuus kaikessa tekemisessä, ja myös edellämainitun teiniheilastus Juno Temple tuhlaa jo tässä vaiheessa ilmiselviä lahjojaan surkeiden leffavalintojensa myötä (toisin kuin monet muut ”tyttö"näyttelijät mallia Dakota Fanning, Chloë Grace Moretz, Ellen Page etc). Sarah Polley, Diane Kruger, Linh Dan Pham, Rhys Ifans, Natasha Little, Clare Stone, Allan Corduner.© China Film Group/Media Asia Distribution

nanjing.jpg

Nanjingin verilöyly

Nanjing! Nanjing!/ City Of Life And Death

Chuan Lu 2009 sota/draama

* * *

Kuvaus Kiinan silloisen pääkaupungin Nanjingin valtauksesta ja sen asukkaiden joukkomurhasta ja –raiskauksesta japanilaisten toimesta v.1937... Vaikuttava, taistelukohtauksiltaankin teknisesti täysin mihin tahansa Hollywood-produktioon verrattavissa oleva mustavalkoinen dramatisointi historian eräästä pahimmista murhenäytelmistä ja rikoksista: kuudessa viikossa yli 200 000 kiinalaismiestä, -naista ja -lasta ammuttiin, puukotettiin, mestattiin, haudattiin elävältä yms - ja vain kaupungin muutamat paikalle jääneet eurooppalaiset saivat pelastettua väestön sentään täystuholta. Hideo Nakaizumi esittää inhimillistä mutta yhtäläisen voimatonta japanilaissotilasta. Yuanyuan Gao, Wei Fan, John Paisley, Yuko Miyamoto, Ye Liu.


The New Daughter

The New Daughter

Luis Berdejo 2009 kauhu

* ½

Yksinhuoltaja-isä (Kevin Costner) muuttaa kahden lapsensa, 7-vuotiaan pojan (Gattlin Griffith) ja 12-vuotiaan tyttären (Ivana Baquero) kanssa maaseudun rauhaan isoon omakotitaloon, jonka lähimaastosta löytyy kättelyssä salaperäinen kumpare - todennäköisesti vanha intiaanien hautamuistomerkki... Muutaman paremman leffan jälkeen Costner sortui taas aikamoiseen humpuukiin, eli mm. "Signs" (2002) -elokuvaa köykäisesti jäljittelevään monsteri-hölmöilyyn. Yksikään rooli ei vakuuta, esimerkkinä muuten fiksu seitsenvuotias joka asuntoon piilotetun aseen sattumalta löydettyään heiluu sen kanssa kuin mielipuoli. Samantha Mathis, Noah Taylor, Erik Palladino, James Gammon.


Not Forgotten

Not Forgotten

Dror Soref 2009 rikos/jännitys

* *

Teksasilaisessa pikkukaupungissa aivan Meksikon rajalla asuvan pariskunnan (Simon Baker, Paz Vega) 12-vuotias tytär (Chloë Grace Moretz) katoaa kesken jalkapalloharjoitusten. Virallisten tutkimusten lisäksi isä aloittaa henkilökohtaisen ajojahtinsa, tietäen että omalla hämärällä menneisyydellään saattaa olla osuutensa tapahtumiin... Noin puoleenväliin asti asiallinen ja otteessaan pitävä, lipsahtaen välillä jopa yliluonnollisen puolelle "antikristus"-viitteineen lisäten kiinnostusta entisestään. Mutta niin vain loppu taas sellainen vesitys että oksat pois: nykypäivänä jo suorastaan odotettua mutta aina yhtä sylettävää. Michael DeLorenzo, Daniel Escobar, Ken Davitian.© Ecosse Films/Film4/UK Film Council/Aver Media/North West Vision/
Lippsync Productions


Nowhere Boy

Nowhere Boy

Sam Taylor-Johnson 2009 draama/musiikki

* * *

15-vuotias John Lennon (Aaron Taylor-Johnson) on Mimi-tätinsä (Kristin Scott Thomas) hoteissa asustava kapinahenkinen liverpoolilaisnuorukainen, jota ei terävä-älyisyydestään huolimatta oikein koulunkäynti kiinnostaisi – sen sijaan tytöt ja jonkinlaiselle estradille tulevaisuudessa esiintymään pääseminen sitäkin enemmän. Jo vuosia sitten pojastaan luopuneen hupakko-äidin Julia’n (Anne-Marie Duff) ilmestyminen takaisin maisemiin blues/rock-levyineen ja erilaisine musiikki-instrumentteineen tuo toisaalta selkeyttä Johnin päämääriin, mutta myös rankkoja tunnekuohuja sotkuisten perhesalaisuuksien paljastuessa… Lennonin teinivuodetkin olivat toki allekirjoittaneen kaltaiselle vannoutuneelle beatlefanille jo entuudestaan varsin hyvin hallussa Paul’in (Thomas Sangster) ja George’n (Sam Bell) ensitapaamisia myöten, mutta ehkäpä juuri siksi sujuvalle etenemiselle ja Taylor-Johnsonin täsmällisesti kohdalleen osuvalle ”älykkään öykkärin” hahmotukselle täytyy hattua nostaakin. Aniharvinainen onnistuminen naisohjaajaltaankin siis, joka päätyi sitten peräti naimisiin 23 vuotta nuoremman(!) päätähtensä kera – siinäkö lie osasyynsä ettei viimemainitusta ole oikein mitään tullut myöhemmällä urallaan…? David Threlfall, Josh Bolt, Ophelia Lovibond, James Johnson, Angelica Jopling.


Nuori Victoria

The Young Victoria

Jean-Marc Vallée 2009 draama

* * ½

17-vuotias Britannian kruununperillinen Victoria (Emily Blunt) ei kaikista epävarmuuksistaan huolimatta malta odottaa seuraavaa syntymäpäiväänsä, sillä sen jälkeen hänestä todellakin tehtäisiin maan virallinen hallitsija vanhan kuninkaan Vilhelm IV:n (Jim Broadbent) vedellessä viimeisiään. Tytärtään väheksyvä ja omia etujaan ajava Kentin herttuatar (Miranda Richardson) on hovin pääneuvonantajan (Mark Strong) tukemana pitänyt prinsessaa käytännössä kotiarestissa, ja vaatimalla vaatinut Victoriaa joko luopumaan vallasta äitinsä hyväksi tai ainakin odottamaan 25 vuoden ikään. Mutta pian siis koittaisi tuo vapautuksen päivä 20.6.1837, olkoonkin että asemansa tuo muassaan tietenkin verrattomia velvollisuuksiakin esim. valtakunnanpolitiikkaan vaikuttamisen ja jonkun sopivan aatelispuolison etsimisen muodossa… Mitat täyttävä kuninkaallinen historiikki erinomaisen Bluntin johdolla jää silti hieman tapahtumaköyhäksi: ensinnäkin syystä ettei mitään isompaa kansainvälistä selkkausta juuri tuolloin ollut meneillään, ja toisaalta siksi että Englannin kuningattaren toimivalta oli jo tässä historian vaiheessa varsin nimellinen ja rajoitettu. 63 vuotta kesti siitä huolimatta jatkuvasti suosiotaan kasvattaneen monarkin 'viktoriaaninen ajanjakso'. Rupert Friend, Paul Bettany, Thomas Kretschmann, Jesper Christensen, Harriet Walter, Jeanette Hain, Julian Glover.


Odottamaton ehdotus

The Proposal

Anne Fletcher 2009 komedia

* ½

Amerikkalaisen kustantamoyhtiön menestyvä toimitusjohtaja Margaret Tate (Sandra Bullock) saa eräänä päivänä kuullakseen yllättävää jobinpostia: joidenkin laiminlyömiensä oleskelu- ja työlupa-papereiden vuoksi hänet tultaisiin karkoittamaan synnyinmaahansa Kanadaan vähintään vuodeksi. Hätäpäissään nainen ilmoittaa avioliittosuunnitelmistaan monivuotisen miessihteerinsä Andrew Paxton’in (Ryan Reynolds) kera, ja melkoisen kulissientakaisen väännön jälkeen tämä suostuukin järjestelyyn muutamalla ehdolla – joista yksi sisältää viikonloppureissun Paxtonin sukulaisten luo Sitkaan, Alaskaan... Haukotuttavan odotetusti kaikki kootut kliseet ja ennalta-arvattavuudet tarjoava feikkiromanssi katastrofihahmoineen – etunenässä se ”jokapaikanhöylä”-Ramone (Oscar Nuñez) sekä naurettavan virkaintoinen maahanmuuttoviskaali (Denis O’Hare). Sen sijaan pääparin kohdalla joutuu hämmästelemään heti alusta asti lähinnä sitä, miten eivät olleet toisiinsa jo aikoja sitten ihastuneet edes kokeeksi: harvoin nähnyt noin toimivaa yhteispeliä niin työ- kuin muissakin asioissa (esim. kaikki pikku ongelmatilanteet Alaskan matkalla puhutaan hetkessä selviksi), eikä Bullock onnistu myöskään antamaan itsestään mielikuvaa minkäänlaisesta ’tyrannibossista’ vaikka tarkoitus oli. Betty White, Craig T. Nelson, Mary Steenburgen, Malin Akerman, Aasif Mandvi, Michael Nouri.


Oma taivas

Lovely Bones

Peter Jackson 2009 draama/rikos

* *

Pennsylvania, 1973. 14-vuotias Susie (Saoirse Ronan) katoaa eräänä kylmänä syyspäivänä kuin tuhka tuuleen, jolloin sekä huolesta sairaat vanhempansa (Mark Wahlberg, Rachel Weisz), sisaruksensa (Rose McIver, Christian Thomas Ashdale), kaverinsa kuin juttua tutkivat poliisitkin alkavat nopeasti pelätä pahinta - eikä turhaan, sillä Susie on joutunut naapurissa asuvan sarjatappaja-pedofiilin (Stanley Tucci) uhriksi... Tuttu näyttelijäkaartikaan ei pelasta tarinan hämäryyksiltä, kuten tuon tyttörukan ikuisuuksia kestävät ”kummitusseikkailut” jossain rajatilassa sekä Susan Sarandon’in isoäiti-hahmon täydellinen turhuus. Kaikkein typerin homma ja samalla läpikotaisen epätyydyttävä kuitenkin niljakkaan pervo-Tuccin lopullinen kohtalo, mikä tietenkin juuri se seikka joka sai loppuun asti sinnittelemään... Toisaalta melko odotettua tavaraa siis aikamme yliarvostetuimmalta ohjaajalta. Michael Imperioli, Reese Ritchie, Carolyn Dando.


Ondine

Ondine

Neil Jordan 2009 draama/rikos

* * ½

Äskettäin viinasta ja samalla alkoholistivaimostaan (Dervla Kirwan) irti päässyt irlantilaiskalastaja (Colin Farrell) löytää "kaikkien aikojen saaliin" eräänä päivänä verkostaan, nimittäin tuntemattoman nuoren neidon (Alicja Bachleda) vettyneenä ja puolikuolleena. Mies tarjoaa maja- ja piilopaikan salaperäiselle vieraalle, ja siinä onkin tyttärellä (Alison Barry), ex-vaimolla ja koko kylällä kohta ihmettelemistä... Ennenkin vastaavia tehneen veteraaniohjaajan sinänsä ihan kiehtova aikuisten satu sympaattisten näyttelijöiden esittämänä. Valitettavasti loppuratkaisut heittävät jälleen kerran jo koettujen tapahtumien päälle aivan liian ison epäjohdonmukaisuuden varjon, kuten esim. että mitä ihmettä "merenneidon" ja niiden huumekuriirien päässä mahtoi oikeasti liikkua koko tuon roolileikin ajan? Mitä he odottivat? Myös lapsihahmojen tekeminen turhan älykkäiksi ikäisikseen tässä toistuva elokuvien yleisempikin helmasynti. Stephen Rea, Tony Curran, Marion O’Dwyer.


Ottolapsi

Orphan

Jaume Collet-Serra 2009 kauhu/rikos

* *

Avioparilla (Vera Farmiga, Peter Sarsgaard) on ongelmallinen menneisyytensä ja etenkin perheen kolmannen lapsen menetys keskenmenon myötä painaa yhä molempien mieltä. Asiat saattaisivat heidän mielestään korjaantua adoptoimalla orpokodista murrosikäinen tyttölapsi (Isabelle Fuhrman)... Aidosti jännittäviä ja kiintoisiakin hetkiä kompensoivat taas kerran kliseiset mahdottomuudet: ei isä saati psykiatri(!) suostu millään näkemään uuden tulokkaan outoutta ennen kuin on liian myöhäistä (vrt. "Ennustus" 1976) - ja ilman yliluonnollisia kykyjäkin tämä pystyy nyt tekemään temppujaan sekä olemaan aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ja miksi tuo pariskunta alunperinkään haluaisi juuri venäläisen ylikehittyneen 9-vuotiaan, jonka menneisyyskin hämärän peitossa? Tyypillisiin ylettömyyksiin venytetyt loppuhiiviskelyt ja -raakuudet eivät paranna asiaa, sen sijaan oikeastikin kuulovammaiselle pikkusiskolle (Aryana Engineer) pakko antaa kunniamaininta. Jimmy Bennett, CCH Pounder, Karel Roden.


Paha poliisi –määräsatama New Orleans

The Bad Lieutenant: Port Of Call –New Orleans

Werner Herzog 2009 rikos/toiminta

* * ½

Välittömään kulttimaineeseen tuomittu hillitön ”versiointi” Abel Ferrara’n yliarvostetusta, totisesta ja sensaatiohakuisesta tarinasta New Yorkin korruptoituneimmasta rikosetsivästä (1992) on kieltämättä kaikessa 'kieli poskella' –meiningissään parempaa tavaraa - silti huolimatta Nicolas Cage’n (omassa sarjassaan) huippusuorituksesta kaatuu tämäkin pitkälti päähenkilön mahdottomuuteen sekä loppupuolen jo pelkästään älyvapaiksi yltyviin käänteisiinsä. Sivuosakaartissa riittää mielenkiintoista naamaa pilvin pimein. Eva Mendes, Val Kilmer, Xzibit, Shawn Hatosy, Tom Bower, Jennifer Coolidge, Vondie Curtis-Hall, Brad Dourif, Michael Shannon, Fairuza Balk, Shea Whigham, Marco St.John.


Pandorum

Pandorum

Christian Alvart 2009 scifi/toiminta/kauhu

* * ½

Elämä on 2200-luvulla muuttunut maapallolla sietämättömäksi kun vähäisistä elintarvikkeista ja muista resursseista taistellaan joka puolella - niinpä ennen lopullista tuhoa on päätetty lähettää uusia siirtokuntia kohti (kosmisessa mittakaavassa) "lähellä" sijaitsevaa neitseellistä eksoplaneettaa. Aluksessa nimeltä Elysium tiedeupseerit (Ben Foster, Dennis Quaid) heräilevät jostain syystä ennen aikojaan syväunesta, eivätkä mitenkään lupaaviin olosuhteisiin... Hieman liian tutulla kaavalla etenevä (etenkin "Pimeän uhka" (2000) tulee pyytämättä mieleen), muuten keskivertoa parempi scifi-pläjäys hirviölaumoineen kaikkineen - tosin kyseiset monsterit eivät nyt olekaan varsinaisia "alieneita" vaan jonkinlaisia ihmismatkustajista (reissuhan on kestänyt satoja vuosia) muotoutuneita mutaatioita, mutta se meni vähän ohi mikä oli näitä vastaan jo ties miten kauan taistelleiden ja ilmeisesti aluksen miehistöön kuuluvien rooli koko sopassa? Leffan nimike tarkoittaa eräänlaista hulluksi tekevää avaruusmatkaajien "ammattitautia", toisaalta melko tarpeettomalta tuntui sen tarkempi analysointi miksi joku sekoaisi universumin äärettömyydessä... Joten ei muuta kuin onnea vaan noille reilulle tuhannelle perille päässeelle uuden Edenin asukkaalle, ja etenkin niille vähiten idiooteille porukasta! Antje Traue, Cung Le, Eddie Rouse, Cam Gigandet.


A Perfect Getaway

A Perfect Getaway

David Twohy 2009 seikkailu/jännitys/toiminta

* * ½

Pariskunta Cydney & Cliff (Milla Jovovich, Steve Zahn) suuntaa häämatkansa Havaijille ja sen kuuluja luontopolkuja patikoimaan. Vasta varsinaiseen lähtöpaikkaan siirtyessään he kokevat vähemmän miellyttävän kohtaamisen epämääräisen liftarikaksikon (Marley Shelton, Chris Hemsworth) kera, mutta saavat sitten retkikumppaneikseen todellisen jymyparin: sanavalmiin huumoriveikon ja ex-erikoisjoukkojen sotilaan Nick’in (Timothy Olyphant) sekä tämän yhtä seikkailuhenkisen vaimon Gina’n (Kiele Sanchez). Samaan aikaan uutiset raaoista, pääsaarella tapahtuneista ja tuntemattoman parivaljakon suorittamista murhista kiirivät myös turistien keskuuteen... Laadukkaiden scifijännäreiden ohjaajan näppärällä sanailulla, komeilla maisemilla ja myös näyttävillä roolihahmoilla täytetty lomaparatiisi-trilleri kärsii kuitenkin pahoin keskivaiheen tyhjänpäiväisyyksistään – kun tyhmemmällekin katsojalle (siis jopa minulle) asioiden todellinen laita jo selviö, ja samalla etenkin kaksikon Jovovich/Zahn tekemiset keskinäisine pulinoineen kaikkineen ajautuvat yhä naurettavampaan valoon. Nuorten näyttelijöidensä sinänsä onnistunut yhteinen hauskanpito-projekti siis, mutta hyvin vähän mitään muuta. Anthony Ruivivar, Dale Dickey.


Petoksen valtakunta

Formosa Betrayed

Adam Kane 2009 draama/rikos/toiminta

* * ½

V.1983. Arvostettu taiwanilainen professori (Joseph Anthony Foronda) salamurhataan Chicagossa, maanmiehikseen osoittautuvien tekijöiden ehtiessä kuitenkin paeta takaisin Taipeihin. FBI-agentti (James Van Der Beek) lähetetään avustamaan paikallispoliisia syyllisten kiinnisaamiseksi, mutta pian alkaa olla ilmiselvää että tapaus on poliittisesti liian kuuma peruna avoimen ja rehellisen tutkinnan kannalta... Tositapahtumiin perustuva ja juuri noiden harvemmin käsiteltyjen Taiwan-kytkentöjensä myötä kiinnostavakin takaa-ajo-trilleri ei kuitenkaan ihan loppuun asti kanna lähinnä kroonisen valjun uuden tuttavuuden Van Der Beekin takia, jonka agenttihahmo suhtautuu tyypilliseen tapaan epäuskottavan intohimoisesti tehtäväänsä. Kollegansa John Heard yrittää veteraanin ammattitaidolla paikata minkä voi kyynisellä realismillaan, todeten mm. että ”nuohan näyttääkin kaikki ihan samanlaisilta” - mikä nyt vaan on meikäläisten vinkkelistä tosi kuin vesi ilman mitään sen kummempia arvopainotuksia. Wendy Crewson, Will Tiao, Tzi Ma, Thienchai Jayasvasti Jr., Chelcie Ross, Leslie Hope, Kenneth Tsang.


Powder Blue

Powder Blue

Timothy Linh Bui 2009 draama

* ½

Neljän losilaisen luuserin elämä kietoutuu sattumien kautta toisiinsa joulun alla: Rose (Jessica Biel) tanssii strippariklubilla ja etsii varakasta kumppania josta saattaisi olla myös hyötyä koomaan vajonneen poikansa sairaalakulujen hoidossa; juuri vapautunut iäkäs linnakundi Jack (Ray Liotta) haluaa tehdä jotain hyvää ennen syöpäkuolemaansa; Charlie (Forest Whitaker) on rakkautensa ja uskonsa menettänyt itsetuhoinen ex-pappi; ja Qwerty (! Eddie Redmayne) nuori hautaustoimiston pitäjä, yksinäinen hänkin... Pohjattoman tylsä kuvaus äärimmäisen epäkiinnostavista ihmisistä ja kohtaloistaan, jossa esim. Bielin näköinen nainen ei taas seuraa (& edes jonkinlaista tukijaa) saisi muka millään - ja onpa vanhemmillakin välähtänyt tuon ’Qwerty’n kohdalla: varmaan joko kirjailijoita tai toimittajia tai sitten kenties kirjoituskonekauppiaita olleet molemmat... Sinänsä yritteliäälle näyttelijätyölle pikku tunnustus Patrick Swayze mukaanlukien, jonka rooli tanssiravintolan pomona jäi viimeisekseen. Lisa Kudrow, Alejandro Romero, Sanaa Lathan, Kris Kristofferson.© Walt Disney Animation Studios/Walt Disney Pictures

scene-from-the-princess-a-001.jpg

Prinsessa ja sammakko

The Princess And The Frog

Ron Clements, John Musker 2009 animaatio

* * *

Neworleansilainen musta tarjoilijaneito Tiana (Anika Noni Rose) haaveilee kuten tuhannet kaltaisensa isommista estradeista, kuuluisuudesta ja rikkauksista. Sekä tietysti ihkaomasta komeasta prinssistään, mutta viimemainitun osalta tilaisuutensa koittaa varsin eriskummallisissa merkeissä: muuan eteensä törmäävä puhelias sammakko (Bruno Campos) väittää olevansa oikeasti sellainen mutta vielä tässä vaiheessa pahan voodoo-velhon (Keith David) kirouksen uhri - toki ”se perinteinen prinsessan suudelma” kaiken muuttaa voisi, ja niin myös käy... Välttelin pitkään tätä Disney’n ”aluevaltausta” mustan kulttuurin tuputtamisena, mutta antaessani sitten viimein mahdollisuuden yllätyin iloisesti todeten homman olevan loppujen lopuksi perinteisen vauhdikasta ja värikästä (hehe) meininkiä. Alku ei tosin liikoja lupaillut jazz-svengailuineen (mitä myös läpikotaisin rockmiehenä pidän pitemmän päälle kyllästyttävänä), mutta pian musiikkikin monipuolistuu mukavasti ja pääpari pakotettu seikkailemaan valtaosan ajasta eläinhahmoissaan. Lisäbonuksena tarjoillaan tuttuja kauhuaineksia tällä kertaa niiden voodoo-varjomiesten muodossa. Viimeinen nurina: olisi se lopulta sammakon nahoistaan kuoriutuva prinssi voinut tasa-arvoisuuden nimissä(!) olla valkoihoinen, vaikka onkin tiedossa miten superharvinaista tämä yhdistelmä näin päin tosielämässä on... Michael Leon-Woody, Jennifer Cody, Jim Cummings, Peter Bartlett, Jenifer Lewis, Oprah Winfrey, Terrence Howard, John Goodman.


Public Enemies

Public Enemies

Michael Mann 2009 rikos/toiminta

* * ½

Liiankin musiikkivideomaisen sujuva lisäys jo moneen kertaan filmatun Amerikan kuuluisimman pankkiryöstäjän John Dillinger'in (Johnny Depp) tarinaan, eikä tässä sisällöllisestikään paljon lisättävää ollut joitain historiallisista tosiseikoista poikkeamisia lukuunottamatta - mm. se että Dillinger ammuttiin oikeasti aikaisemmin kuin suurin osa rikostovereistaan on kai näissä jo yleisesti hyväksytty kronologia-virhe. Näyttelijät hoitavat leiviskänsä kuitenkin ihan pätevästi: jopa Depp, vaikka 1973-version ("Dillinger") Warren Oates'in tasolle hänellä ei tietysti ollutkaan mitään mahdollisuuksia. Marion Cotillard, Christian Bale, Jason Clarke, Christian Stolte, Stephen Graham, Stephen Lang, David Wenham, Stephen Dorff, Matt Craven, Billy Crudup, John Ortiz, Giovanni Ribisi, Lili Taylor, James Russo.© Summit Entertainment/Icon Productions

push1.jpg

Push

Push

Paul McGuigan 2009 scifi/toiminta

* * *

Nick Gant (Chris Evans) piileskelee Hong Kongissa pahantahtoista ’Osasto’ksi kutsuttua Amerikan(?) hallituksen erikoisryhmää, joka pyrkii saamaan kontrollinsa alle juuri hänenkaltaisensa mutantti-kansalaiset: mies on nimittäin telekinesiaan kykenevä toisen polven ns. ’Siirtäjä’, jolle onneksi ystäviksikin luettavia kohtalotovereittensa joukosta siunaantuu - etunenässä muuan 13-vuotias ’Näkijä’ Cassie (Dakota Fanning) tämän tarjotessa peräti miljoonaluokan tehtävää... Hyvätasoinen friikki-rytinä, vaikka toki nuo kaikkivoipaiset superkyvyt tuottavat tiettyä turtumistakin katsojassa ennen pitkää - sitäpaitsi voisi olla aivan hyvin nimeltänsä ”X-Men osa 5" tai jotain, kun eipä juuri mitään ratkaisevaa eroa niihin meininkeihin. Camilla Belle, Djimon Hounsou, Cliff Curtis, Maggie Siff, Ming Na-Wen, Neil Jackson, Nate Mooney.


Rajattu maa

Crossing Over

Wayne Kramer 2009 draama/rikos/toiminta

* *

Amerikan Yhdysvallat ei enää aikoihin ole ollut paikka jonne voi vaan tulla oleskelemaan ja luvattomasti töitä tekemään, puhumattakaan täydellisestä epäkunnioituksesta maan lakeja ja arvoja kohtaan - mutta siitähän laittomat meksikolaissiirtolaiset tuntuvat olevan yhtä vähän perillä kuin asioitaan miten sattuu hoitavat aussinuoret tai jo maassa pitempään asuneet islamilaiset "terroristien ymmärtäjät" jne... Köyhän miehen "Crash"iksi (2004) sanottu, vaikka eipä tuo "esikuvakaan" yhtään vähemmän turhalta tuntunut kaikessa rautalangasta vääntelyssään - tosin siinähän oli kyse lähinnä arkipäivän rasismista kun taas tässä puhtaasti lakeja rikkovista ihmisistä. Siirtolaispoliisi-veteraani Harrison Ford'kin joutuu pääosassa ihmettelemään nykymaailman menoa. Cliff Curtis, Ray Liotta, Ashley Judd, Jim Sturgess, Alice Eve, Alice Braga, Summer Bishil, Justin Chong.


Romahduksen anatomia

44 Inch Chest

Malcolm Venville 2009 draama/jännitys/rikos

* *

Keski-ikäinen brittimies (Ray Winstone) ei kestä vaimon (Joanne Whalley) syrjähyppy-tunnustusta vaan menee päinvastoin täysin suunniltaan: hän hakkaa "hutsun", pistää kämpänkin samantien palasiksi - ja myöhemmin kidnappaa kavereineen tuon ilmitulleen salarakastajan eli ranskalaisen ravintolatarjoilijan (Melvil Poupaud) keskellä kirkasta päivää tämän työpaikalta... Tunnetut näyttelijäkonkarit, selkeän dramaattinen perustilanne ja mustahuumorinen "Tarantino"-läppä pitivät mielenkiinnon yllä tässä kaappaustrillerissä noin puoleenväliin saakka, kunnes päähenkilön yhä pahemmat harhakuvitelmat ja koko loppuratkaisun onttous tuottavat pahan pettymyksen. Myös samaistumisprosessia haittaa aika tavalla se että kenen tahansa erohalut Winstonen näköisestä ja tapaisesta äijästä tuntuvat harvinaisen järkeenkäyviltä... Tom Wilkinson, Ian McShane, John Hurt, Stephen Dillane, Steven Berkoff.


Rööperi

Aleksi Mäkelä 2009 rikos/draama

* *

Helsingin kantakaupunkia edustava Punavuori eli Rödberg oli kuulema vielä 1960-luvulla hämärätoiminnan paratiisi ja kaikenlainen pimeä kauppa kukoisti, viinanmyynti-bisnes luonnollisesti etunenässä. Kaverukset Tomppa (Samuli Edelmann), Krisu (Peter Franzén) ja Kari (Kari Hietalahti) päättävät ottaa alueen yksinoikeudella haltuunsa isommat tienestit mielessään, mutta asiassahan on omat vaaransa... Kerrankin roolissaan onnistuva Edelmann ja aina muutenkin luokkaa laadukkaampi Franzén kompensoivat minkä voivat itse tarinan erinomaista ennalta-arvattavuutta ja mielikuvituksettomuutta. Bonuksena nuo ”ultrapahat” hahmot kaikessa epäuskottavuudessaan (Jasper Pääkkönen, Pekka Valkeejärvi), enkä oikein tajunnut miksi Edelmannkin menisi lopussa uhoamaan vielä kerran ilman apuvoimia Pääkköselle eli tekemään viittä vaille itsemurhan? Käsikirjoittajalle vihjeeksi myös että noin seitsemännen kuolemantapauksen kohdalla katsoja tietänee jo että seurauksena ovat aina hautajaiset, ettei tarvitse joka kerta sentään niiden osalta samaa kohtausta toistaa... Ihmettelin myös miten alussa hypätään yht’äkkiä vuodesta 1966 vuoteen 1972 (”Sininen Ja valkoinen” -biisi soi) mutta se olikin taas vain sitä ”taiteellista vapautta”. Pihla Viitala, Juha Veijonen, Kalle Holmberg, Kristo Salminen, Santeri Kinnunen, Pirkko Mannola, Leena Uotila.


A Serious Man

A Serious Man

Ethan & Joel Coen 2009 draama/komedia

* *

Minnesota 1967. Yliopiston fysiikan professorilla (Michael Stuhlbarg) on ongelmia perheensä kanssa, eikä töissäkään mene ihan putkeen - eli rahavarat uhkaavat loppua ja pojankin (Aaron Wolff) bar mitzva lähestyy ym ym. Nyt pitäisi saada vastauksia ongelmiin tai vähintään henkistä apua rabbilta, edes joltakulta heistä... Coenin veljesten juutalaisfarssi ei kaadu pahiten niinkään päähenkilönsä "vakavuuteen" kuin tämän muuhun saamattomuuteen/apaattisuuteen, ja jos ei häntä kiinnosta niin miksi meitäkään pitäisi? Sinänsä käytöksensä ei ihmetytä, sen verran vastenmielisiä tyyppejä suunnilleen kaikki ihmiset ympärillään... Joitakin hauskojakin huomioita ja ajankuvaa, mutta odotetun itsetietoista (ja henkilökohtaista) yhtäkaikki - esimerkkinä kohtaus jossa rabbivanhus osaa luetella kaikki Jefferson Airplanen jäsenet, mitä nyt 'Jorma Kaukonen' tuottaa vähän vaikeuksia! Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Adam Arkin.© Warner Bros.

sherlock_holmes02.jpg

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes

Guy Ritchie 2009 toiminta/rikos/komedia

* * *

Viktoriaaninen Lontoo. Itsetietoinen ja antisosiaalinen mestarietsivä Holmes (Robert Downey Jr.) saa vihdoin kriittisen mutta uskollisen apurinsa Watson'in (Jude Law) avustuksella hoidettua ylivertaisella päättelykyvyllään ja myöskään kovia otteita kaihtamatta salatieteisiin hurahtaneen lordi Blackwood'in (Mark Strong) hirttolavalle. Mutta edes kuoleman portit eivät tunnu pidättelevän kyseistä superrikollista... Arthur Conan Doyle'n klassisista herrasmieshahmoista tehtiin sitten todellisia toimintasankari-parivaljakkojen ruumiillistumia - ja mukavan hellittämätöntä onkin meininki alusta loppuun, tarjoten vihjeitä sekä arvoituksia ennen ratkaisuja siihen malliin ettei meinaa ensikatsomalla mukana pysyä. Suurimpana miinuksena taas kerran hieman horjuvat naisroolit: Rachel McAdams kirjoitettu yli siinä missä Kelly Reilly ali. Eddie Marsan, Robert Maillet, Geraldine James, William Houston, James Fox, William Hope.


Shrink

Shrink

Jonas Pate 2009 draama

* ½

Kirjoistaankin kuuluisa Hollywood-tähtien ja muun paikallisen eliitin suosima "kallonkutistaja" eli psykiatri Henry Carter (Kevin Spacey) on itse varsinainen ruohoa lähes tauotta kiskova ihmisraunio. Miehellä on ongelmiinsa syynsä ja niin on tietysti kaikilla asiakkaillaankin... Kävipä kovasti sääliksi näitä rikkaita ja kuuluisia, joiden kompensoitava kokemaansa glamouria vetämällä urakalla kaikkea mahdollista roinaa - onneksi voi sentään vierailla välillä psykiatrin sohvalla itkemässä surkeaa kohtaloaan. Siihen päälle vielä roolihahmojen tyypillisen totaalisen epäuskottava toisiinsa kytkeytyminen, niin kyllä saa taas keskivertokatsoja todeta tuhlanneensa 104 minuuttia elämästään ihan hukkaan - kun senkin ajan olisi voinut vaikka ryypätä. Mark Webber, Dallas Roberts, Keke Palmer, Pell James, Saffron Burrows, Jack Huston, Jesse Plemons, Robert Loggia, Robin Williams, Gore Vidal.


Solitary Man

Solitary Man

Brian Koppelman, David Levien 2009 draama

* *

Menestyksekäs liikemies (Michael Douglas) kuulee lääkäriltään hälyttäviä uutisia sydämensä kunnosta. Vaistotessaan ensi kertaa olemassaolon rajallisuuden mies luulee vain "täysillä irrottelemalla" saavansa lisäaikaa, aiheuttaen samalla niin työuransa kuin sosiaalisen elämänsäkin totaalisen alasajon... Osin vaikuttavakin ja realistisenmakuinen yhden miehen syöksykierteen kuvaus menettää kuitenkin tehoaan sanomansa itsestäänselvyyden eli päähenkilönsä täysin ansaitun kohtalon myötä: ihmisen kun tulisi aina ajatella vain aivoillaan, ei koskaan sydämellään saati vielä vähemmän munillaan...! Susan Sarandon, Jenna Fischer, Danny DeVito, Mary-Louise Parker, Imogen Poots, Jesse Eisenberg, Richard Schiff.


Solomon Kane

Solomon Kane

Michael J. Bassett 2009 seikkailu/toiminta

* * ½

V.1600. Julma merikapteeni Solomon Kane (James Purefoy) hyökkää taas yhden pohjoisafrikkalaisen rannikkokaupungin kimppuun joukkoineen, murskaten vastarinnan yhtäläisellä helppoudella kuin aina ennenkin - vaan tällä kertaa paikalliseen palatsiin tunkeuduttuaan siellä lymyävät demonit tekevät ensin selvää armeijastaan ja Kane itsekin tulee kirotuksi pääpaholaisen toimesta. Vuotta myöhemmin mies pyrkii edelleen ”puhdistautumaan” syrjäisen luostarin huomassa, mutta kirkonmiehet katsovat parhaaksi hankkiutua merkatusta syntipesästä eroon... ”Conan -barbaari”n isän Robert E. Howard’in kehittelemän toisen miekkasankari-hahmon leffasovitus on kyllä odotetun verinen mutta hieman liikaa paikallaan polkevia kohtauksia sisältävä aikuisten satu, eivätkä Purefoyn käymät sisäiset kamppailut oikein vakuuta tai toisaalta paljon kiinnostakaan. Sen nyt pääsee jälleen toteamaan miten mahtavaa aikaa oli 1600-luku ihmisen elellä: tulla vain ryöstetyksi suorastaan taivaan lahja kaiken tappamisen, kidutusten, orjuutusten, noitavainojen, tautien ja 'pikku jääkauden' (jolloin Britanniakin suuren osan vuodesta kylmä kuin pakastin) keskellä. Supersöötti Rachel Hurd-Wood päässyt Kanen pääsuojelukohteeksi oikean pikkuveljensä Patrick’in kera. Pete Postlethwaite, Max von Sydow, Samuel Roukin, Mackenzie Crook, Ian Whyte, Alice Krige, Jason Flemyng, Philip Winchester.


Splice

Splice

Vincenzo Natali 2009 scifi/draama/kauhu

* ½

Kaksi geeniteknologia-eksperttiä (Adrien Brody, Sarah Polley) onnistuu keinosynnyttämään firmalleen jättimäisiä toukkia muistuttavia otuksia, joiden toivotaan mullistavan koko lääketieteen. Ei kuitenkaan aikaakaan kun pakkomielle lisätä hybrideihin myös ihmisen DNA:ta kasvaa liian suureksi... Lupaavasti käynnistyvä ja viimeisen päälle nykypäivää/lähitulevaisuutta koskeva teemansa pitää otteessaan siihen geenimuunnellun lapsen syntymään asti - mikä sekin vielä alustavasti menetteli ”scifikauhu-genren” nimissä. Vähittäinen logiikan mureneminen kaikkien tahojen osalta kasvaa kuitenkin niin eeppisiin mittoihin leffan viimeisen puolituntisen koittaessa, että jättää ennen kaikkea sen Brodyn ”lankeemuksen” kohdalla katsojalle vain kaksi vaihtoehtoa: pään poispäin kääntäminen epäuskoisen pahoinvoinnin vallassa tai sitten räjähtäminen hysteeriseen nauruun. Delphine Chanéac, Brandon McGibbon, Simona Maicanescu, David Hewlett.© Paramount Pictures

star-trek-2009-hq-spirk-34857317-1920-800.jpg

Star Trek

Star Trek

J.J.Abrams 2009 scifi/seikkailu/toiminta

* * *

V.2233. USS Kelvin tutkii outoa sähkömyrskyä avaruuden syvyyksissä kun äkkiä kuin tyhjästä ilmestyy 'romulanien' heimolle kuuluva valtava taistelualus. Ennen tuhoa Kapteeni Kirk (Chris Hemsworth) ehtii juuri ja juuri pitää komentamansa Yhdysvaltain laivaston ylpeyden siksi aikaa kasassa, että muutama sata miehistön jäsentä pääsee pakenemaan - mukaanlukien viimeisillään oleva vaimonsa, joka synnyttääkin kaiken paniikin keskellä pariskunnan ensimmäisen ja viimeisen lapsen. 25 vuotta myöhemmin pojasta on kasvanut todellinen öykkäri ja baarikärpänen James T. Kirk (Chris Pine), jonka lahjakkuuden kykenee tunnistamaan vain muuan laivaston upseeri (Bruce Greenwood)… En ole koskaan ollut mikään kummoinen 'trekkie', mutta tälle päähenkilöiden nuoruudenaikoja kuvaavalle lievästi sanoen tapahtumarikkaalle ja teknisesti mahtavalle avaruusmatkalle pakko antaa pisteitä: etenkin taistelukohtauksiensa osalta lähestyy peräti ”Starship Troopers”in (1997) maailmoja, ja sehän on jo jotain se. Hienona bonuksena myös historian suosituin vulcanilainen (hehe) eli aito ja alkuperäinen ’Mr. Spock’ Leonard Nimoy mukana kuvioissa. Zachary Quinto, Eric Bana, Karl Urban, Zoe Saldana, Anton Yelchin, Simon Pegg, John Cho, Ben Cross, Winona Ryder.


Staten Island

Staten Island/ Little New York

James DeMonaco 2009 rikos/draama

* * ½

Staten Island, New Yorkin "viides kaupunginosa". Kertomus mafiapomosta (Vincent D'Onofrio), nuoresta pariskunnasta (Ethan Hawke, Julianne Nicholson) ja vanhasta kuuromykästä lihakauppiaasta (Seymour Cassell) joiden elämät kietoutuvat toisiinsa traagisella tavalla... Ajoittain vaikuttaviakin tuokioita tarjoava mutta kokonaisuutena vain kohtalaiseksi yritykseksi jäävä James Ellroy'n hengessä kyhätty rikos- ja ihmissuhdesoppa: etenkin tuo D'Onofrion yht'äkkinen "luonnonpelastus"-mania - miksi juuri murhayrityksestä tekijöiden tietämättä selvinnyt gangsteri haluaisi välittömästi julkisuuteen? - tylsä, typerä ja epäuskottava. Lynn Cohen, Michael Hogan, Adrian Martinez, Ian Brennan.


State Of Play

State Of Play

Kevin Macdonald 2009 draama/rikos/jännitys

* * ½

Amerikkalaissenaattori Collins'in (Ben Affleck) nuori avustaja-leidi jää metrojunan alle, mistä lähtee luonnollisesti liikkeelle varsinainen median rumputuli vihjailuineen ja paljastuksineen: minkälainen oli suhteensa laatu, oliko kyseessä itsemurha vai jotain vielä synkempää jne. Poliitikon vanha opiskeluaikojen kämppis, joka puolelle muutenkin suhteita omaava Washington Globe -lehden veteraanitoimittaja (Russell Crowe) päättää lähteä tonkimaan juttua pohjia myöten... Ystävyyden ja ammattietiikan arvoja/eroavaisuuksia punnitseva poliittinen trilleri, joka ei laadukkuudestaan huolimatta ihan loppuun asti vakuuta etenkään naisrooliensa osalta: Helen Mirren päätoimittajana (joka kiroilee kuin merimies ikäänkuin vahvistaakseen "The Queen" (2006) -oscarhahmonsa olevan todellakin menneisyyttä), Robin Wright petettynä vaimona ja Rachel McAdams toimittajakollegana käyttäytyvät kaikki kovin epäjohdonmukaisesti - tosin viimeksimainittu samalla odotukset täyttäen koko ajan nätti, kokematon ja nirppanokkainen, ilmeisesti tarkoituksenaan olla kaikkien katsomon nättien kokemattomien nirppanokkien samaistumiskohde? Jeff Daniels, Jason Bateman,Michael Berresse, Harry Lennix, Josh Mostel, Michael Weston, Barry Shabaka Henley, Viola Davis, David Harbour.


The Stepfather

The Stepfather

Nelson McCormick 2009 kauhu/draama

* * ½

Ei oikeastaan hassumpi versiointi kulttisuosikista vuodelta 1987 - etenkin Sela Ward vaimona, Penn Badgley teinipoikanaan ja Amber Heard tämän tyttöystävänä onnistuvat eikä viimeksimainitun jatkuva bikineissä keikistely siinä sivussa haittaa ollenkaan... Suurin ongelma pääosan 'isäpuoli' Dylan Walsh, joka vaikka saikin mahdottoman tehtävän sen ainoan oikean eli Terry O’Quinn'in kanssa edes lähelle samaa tasoa pääsemisessä niin voisi joka tapauksessa olla hieman persoonallisempi ja ilmeikkäämpi. Lisäksi myös loppuratkaisut alkuperäistä heikompia. Sherry Stringfield, Paige Turco, Jon Tenney.


Stolen Lives

Stolen Lives

Anders Anderson 2009 draama/rikos

* *

Poliisietsivä (Jon Hamm) jättää kymmenvuotiaan poikansa pariksi minuutiksi yksikseen kahvilabaarin penkille vessareissunsa ajaksi. Kahdeksan vuotta myöhemmin mies hakee edelleen vastausta kadonneen lapsensa kohtaloon, ollen samalla varma että linnassa muiden rötöksiensä takia jo istuva iäkäs taparikollinen (James Van Der Beek) olisi syyllinen. Vaikka paikalliselta rakennustyömaalta löytyy sitten sattumoisin paljon aiemmin murhatun pikkupojan luuranko ja tutkinta saa yleisemminkin uutta vauhtia, olisi toivonsa jo menettänyt vaimo (Rhona Mitra) valmis luovuttamaan... Ihan sujuvasti kahta 50 vuoden välistä rinnakkaistarinaa seuraileva tragedia ei kuitenkaan juonellisesti mitään suuria yllätyksiä tai ahaa-elämyksiä tarjoa: lapsenmurhaajat edelleen hirteen munista, eipä siinä muuta - ja Mitralle voisi joku kertoa että näytteleminen on mahdollista toistakin ilmettä välillä käyttämällä. Pientä ihmetystä herätti tulevan kidnappaajansa kertaalleen jo tavannut poika, joka ei reagoi mitenkään kohdatessaan tämän myöhemmin ”isän työkaverina”... Josh Lucas, Jessica Chastain, Joan Cassidy, Morena Baccarin, Rutanya Alda.


Strigoi -Karpaattien vampyyrit

Strigoi

Faye Jackson 2009 kauhu/komedia

* *

Italiassa lääkärin uraa epäonnistuneesti tavoitellut Vlad Kozma (Catalin Paraschiv) palaa romanialaiseen pikkukyläänsä höperöityneen isäukkonsa (Rudy Rosenfeld) hoteisiin, osuen sitten taloja kiertäessään kohta erään tutun naapurismiehen ”ruumiinvalvojaisiin”: jostain syystä paikalliset ovat vaimoa (Camelia Maxim) myöten vakaasti sitä mieltä että tällainen rituaali olisi tarpeen ennen hautaan laskemista. Samaan aikaan kaikenlaiset maakauppa- ja omistuskiistat vellovat kuumina, mistä myös seudun mahtimies Tirescu (Constantin Barbulescu) käy Vladia valistamassa – huolimatta siitä että hänkin oli puolisoineen (Roxana Guttman) tullut jo murhatuksi kyläläisten toimesta... Kiinnostavasti käynnistyvä brittituotanto (kaikki puhuvat pääosin murteellista englantia) itse legendojen emämaassa hiipuu kuitenkin aivan liian ”kotikutoiseksi” ja vähäveriseksi juonittelumysteeriksi, mitä epämääräiset kulttuuriset erikoisuudet yhtäkkisine tanssahteluineen yms korostavat. Ja miksi sen kauhusta kankean kotirouvankin piti kotona pysytellä ja tuolle loputtomasti ruokaa ahmivalle zombinaiselle ehtimiseen aterioita kokata? Dan Popa, Vlad Jipa, Zane Jarcu, Mircea Nicola, Neculai Relu Stingaciu.


Surrogates –sijaisrobotit

Surrogates

Jonathan Mostow 2009 scifi/toiminta

* * ½

Tulevaisuuden maailmassa (miinus edelleen tietenkin jotkut afrikat?) ihmiset voivat kokea kaiken haluamansa ”sijaisrobottien” kautta pelkästään kotona maaten, asianmukaisiin laitteisiin kytkettynä - mikä aikaansaanut mm. sen että rikollisuus hiipunut siinä ohessa lähes olemattomiin. Mutta sitten joku tihulainen saa käsiinsä laitteen jolla ei ole pelkästään mahdollista tuhota näitä konehenkilöitä vaan isäntänsäkin siinä samalla - vahvimmat epäilykset kohdistuvat luonnollisesti koko tätä ”ihmisyyden alasajoa” vastustavien lahkojen suuntaan... Aavistuksen toista vuotensa samanhenkistä visiota (”Gamer”) kiinnostavampi scifeily, silti ne odotetun melkomoiset logiikka-aukot tuottivat taas isoimmat vatsanväänteet: miten on mahdollista tuntea robottinsa kautta kaikkea muuta muttei kipua, ja eivätkö ihmiset turpoaisi hetkessä muodottomiksi läskeiksi? Bonuksena tietenkin pääosakyttä Bruce Willis’in iänikuinen puhekyvyttömyys ja ’hippivasuri’-tyyppiset kapinalliset, joiden mielestä ilmeisesti se elämän perimmäisin tarkoitus on edelleen asua mahdollisimman rähjäisissä kaatopaikka-olosuhteissa? Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell, Ving Rhames, Boris Kodjoe.


Survival Of The Dead

Survival Of The Dead

George A. Romero 2009 kauhu/toiminta

*

Amerikan itärannikon edustalla sijaitsevalla pikkusaarella on kahden suvun välinen pitkäaikainen kauna muuttunut avoimeksi vihanpidoksi apokalyptisen zombie-epidemian riistäydyttyä valloilleen. Tähän soppaan sekaantuvat myös neljä armeijan sotilasta (Alan Van Sprang, Athena Karkanis, Stefano DiMatteo, Eric Woolfe) sekä mukanaan seuraava nuorukainen (Devon Bostick)... Romeron zombie-saagan ehdoton pohjanoteeraus ja mätämuna, niin epäkiinnostavien/vastenmielisten tapahtumiensa kuin umpityperien ihmishahmojensakin puolesta. Jopa perinteinen kekseliäisyys teurastuskohtauksissa jää nyt enimmäkseen toteutumatta, joten ensimmäistä kertaa sympatiat täydelleen noiden elävien kuolleiden puolella. Kenneth Welsh, Kathleen Munroe, Richard Fitzpatrick, Joris Jarsky.


Taking Woodstock

Taking Woodstock

Ang Lee 2009 draama/komedia/musiikki

* * ½

Kesä 1969. Reilu parikymppinen juutalaispoika Elliot (Demetri Martin) pitää vanhempineen (Henry Goodman, Imelda Staunton) motellia White Lake -nimisessä maalaiskunnassa New Yorkin osavaltiossa, ollen samalla myös paikallisen asukasyhdistyksen puheenjohtaja - ja siinä asemassa mm. organisoinut ulkoilmakonsertteja lähiseudun ihmisten viihdykkeeksi. Kun Elliot sitten huomaa lehdestä miten rockfestivaalien järjestäjät etsivät epätoivoisesti pitopaikkaa vuosikymmenen suurimmalle hippikokoontumiselle nimeltä 'Woodstock', päättää nuorimies tarttua tilaisuuteen... Äärimmäisen mielenkiintoinen kuvaus tapahtumista Woodstockin kulisseissa ennen tuon monien muiden tapahtumien ohessa (kuulento, Altamonte, Charles Manson jne) 1960-luvun päättäneen kaikkien aikojen festarin toteutumista, sen aikana ja vähän jälkeenkin. Loppua kohti alkaa kuitenkin monensorttinen sekoilu nousta liikaa pääosaan ja tyyppien friikkeys häiritä: se drag-"henkivartija" (Liev Schreiber), festaritoimikunnan keulakuva (Jonathan Groff), Elliotin mutsi, koko hippiarmeija... ja pääheppukin intoutuu tulemaan samaan syssyyn kaapista ulos. Onneksi näitä kompensoi taustalla koko loppuajan jytisevä loistava psykedeeli-rock. Eugene Levy (Max Yasgur), Emile Hirsch, Mamie Gummer, Jeffrey Dean Morgan, Richard Thomas, Dan Fogler, Paul Dano, Kelli Garner.


Tenderness

Tenderness

John Polson 2009 draama/rikos

* * ½

Buffalo, USA. Eric Komenko (Jon Foster) vapautetaan nuoreksi aikuiseksi kasvettuaan vankilasta, jossa oli istunut muutaman vuoden syyllistyttyään alaikäisenä vanhempiensa murhaan. Eläkeikää lähestyvä veteraanietsivä Cristofuoro (Russell Crowe) ilmoittaa pojalle päin naamaa että tulisi seuraamaan tämän liikkeitä herkeämättä, koska on vakuuttunut etteivät tekemänsä surmatyöt olleet ainoita eivätkä tulisi myöskään jäämään sellaisiksi. Niinpä kun pikapikaa laitoksessa viimeisenä päivänään tapaamansa neitonen (Alexis Dziena) kutsuu Ericin käymään luonaan Albanyssa, ei hän kauaa aikaile vaan lähtee melkein samantien tätinsä (Laura Dern) hoteista tien päälle muka opiskelupaikkojen katsastelun nimissä – vaan yllätys on melkoinen kun takapenkin kätköistä ponnahtaa kesken matkanteon 16-vuotias tyttö: kotoaan karannut, Ericin telkkarista bongannut ja ennen muuta seksuaalisesti hämmentynyt Lori (Sophie Traub)... Tunnelmallinen menneisyyden taakkojen karistelu- ja tulevaisuuden haaveiden toteutus-yritys, jota pilaa vaisu ”Paikka auringossa” (1951) -loppunsa sekä ulkonäöltään vaatimaton Traub. Myös tuo Crowen sairaalassa halvaantuneena viruva vaimoke tuntui jo varsin ylimääräiseltä sivuviitteeltä. Arija Bareikis, Michael Kelly, Tim Hopper.


Terminator -pelastus

Terminator Salvation

McG 2009 scifi/toiminta

* * ½

Metallisen rajut toimintarymistelyt, viimeistä huutoa olevat efektit (jopa täysin Arnold Schwarzenegger'in näköisen kyborgin verran) ja muutkin tutunoloisuutta lisäävät viittaukset elokuvahistorian huimimpaan toimintatrilogiaan (1984-91-03) niin tapahtumien kuin henkilöidenkin osalta parasta antia. Mutta valitettavasti aikaisempien episodien karismaattisiin roolihahmoihin verrattuna joka iikka jää nyt liiankin sarjakuvamaisen pinnallisiksi, jolloin myös todellinen (ja välttämätön) jännitystunnelma kärsii pahoin - samoin arvoveteraaneja kuten Michael Ironside ja Jane Alexander uhrattu aivan turhanpäiväisiin rooleihin. Christian Bale (John Connor), Sam Worthington, Moon Bloodgood, Helena Bonham Carter, Anton Yelchin (Kyle Reese), Bryce Dallas Howard.


The Thaw

The Thaw

Mark A. Lewis 2009 scifi/kauhu

* *

Ilmaston lämpenemistä ja jäätiköiden sulamista Alaskassa tutkiva geologitiimi tri Kruiper'in (Val Kilmer) johdolla löytää hämmästyksekseen syvänteen pohjalta niille sijoilleen menehtyneen jääkarhun sekä tämän osittain syömän mammutin jäännökset, kiikuttaen molemmat raadot pikapikaa leiriin tarkempaan syyniin. Samaan aikaan tapahtumapaikkaa lähestyy nuorten opiskelijoiden ryhmä mukanaan Kruiperin omapäinen tytär Evelyn (Martha MacIsaac)... Alkuperäisen "suojasää"-nimen sijaan otsikolla "Arctic Outbreak" Pohjoismaissa pyörinyt ajankohtaista ja tärkeää sanomaa henkivä ötökkä-halpis, tarjoten ohessa myös vähemmän käsiteltyä näkökulmaa esihistoriallisine epidemia-uhkineen (tiedä sitten miten mahdollista). Muuten toki normaaleihin henkilöhahmojen epäloogisuuksiin ja etenkin loppuratkaisujen epäuskottavuuksiinsa kapsahtaa, ylevimpänä & inhimillisimpänä sankarinaan kukas muu kuin musta mies (Viv Leacock). Salaisten kansioiden 'Tupakkamies' William B. Davis puolestaan vilahtaa tuomiopäivän ennustuksia tässäkin viljelevänä alan asiantuntijana. Aaron Ashmore, Kyle Schmid, Steph Song, Anne Marie DeLuise.


Tie

The Road

John Hillcoat 2009 draama/seikkailu/jännitys

* ½

Koko Amerikan manner on tuhoutunut valtavissa tulipaloissa kolmannen maailmansodan jäljiltä. Isä (Viggo Mortensen) ja poika (Kodi Smit-McPhee) matkaavat yhdessä kohti etelän rannikkoseutuja ja edes jollain tasolla ihmisarvoista elämää, jatkuvana vaaranaan kannibalismiakaan kaihtamattomat ryövärisakit… Kaikkien mahdollisuuksien leffasta (bonuksenaan vielä Charlize Theron ja Guy Pearce) saatiin kuin saatiinkin sitten pohjattoman pitkäveteinen raahustelu: ei logiikan häivää, etenkään mitä tulee tuohon n. kymppivuotiaaseen poikaan joka olisi noissa olosuhteissa kovettunut jo ajat sitten nähdynkaltaisen valittajanössön sijaan. Robert Duvall, Molly Parker.


Tieto

Knowing

Alex Proyas 2009 scifi/jännitys

*

Massachusetts 1959. Ekaluokkalainen tyttö saa kohtauksen ja kirjoittaa paperiarkkinsa numeroita täyteen tunnilla, jolla oli tarkoitus pelkästään piirtää tulevaisuudenvisioita laitettavaksi kapseliin mikä tultaisiin hautaamaan koulun piha-alueelle 50 vuodeksi. Vuonna 2009 paperin saa kouraansa poika (Chandler Canterbury) jonka isä (Nicolas Cage) sattuu olemaan MIT:n astrofysiikan professori - paitsi että äskettäisen vaimonsa kuoleman johdosta tätänykyä myös melkoinen viskisieppo. Tästä huolimatta mies hoksaa heti samana iltana tarkemmin numerorypästä tutkiessaan että sehän on selviä katastrofiennustuksia täynnään: huolestuttavin, koko maapalloa koskeva ennuste odottaa viimeisenä... Muutama kysymys: ensinnäkin mitä hyötyä noista alieneiden ennustuksista ja lasten kiusaamisista oli? Miksi he halusivat ahdistella yhden tytön/naisen lopulta hengiltä? Miksi tähtienvälejä matkustelevat ja muotoaan muuttamaan kykenevät jne olennot ajelevat ympäriinsä tavallisilla autoilla? Miksi ne tuijotteli metsästä ja jakeli niitä kiviä? Kuinka he olivat järjestäneet lasten hengissäselviytymisen uudella planeetallaan? Miten maailman kenties huomattavimman tiedekoulun astrofysiikan professori voi pohdiskella totuutta evoluution ja teologian välillä vielä vuonna 2009? Maailmanloppu luuraa muutaman tunnin päässä mutta Cage haluaa vielä "neuvotella" humanoidien kanssa pyssy kourassa? Jne jne. Ja kun tämän skientologia-sopan tietenkin täydentää Cagen yhden (typerän) ilmeen näyttelijätaidot niin siinäpä se. Rose Byrne.


Transformers: Revenge Of The Fallen

Transformers: Revenge Of The Fallen

Michael Bay 2009 scifi/toiminta/seikkailu

* ½

Eeppisen metallirymistelyn (2007) jatko-osa tarjoaa totta kai samaa tavaraa mutta nyt vielä enemmän pelkän silmäkarkin muodossa: väsyneitä vitsejä, surkeaa näyttelemistä, mielenkiinnoton juoni ja jopa nuo visuaalisesti huikeat taistelukohtaukset ennalta-arvattavan tylsiä. Pääosan juutalaisheppu (Shia LaBeouf) menee alussa yliopistoon ja arvatkaapa kämppäkaverinsa? Jep, latino (Ramon Rodriguez), musta ja valtaväestön edustajana(?) pipopäinen hysteerikko-rillihämy - samoin Megan Fox mukana nyt vain lähinnä esittelemässä itseään ja tissejään. Kaiken kruunaa loppukohtaus: valtava räjähdys lennättää LaBeoufia kymmeniä metrejä, hän käy kuoleman porteilla mutta saadaan kohta elvytettyä takaisin tolkkuihinsa... Ja katso, ei aivotärähdystä, ei murtumia, ei mitään... Halleluja! John Turturro, Kevin Dunn, Julie White, Josh Duhamel.


Triage

Triage

Danis Tanovic 2009 draama/sota

* *

V.1988. Sotatoimialueisiin erikoistunut ja viimeksi Kurdistanissa operoinut freelancer-valokuvaaja (Colin Farrell) tuntee olevansa kotiin Irlantiin palattuaan - huolimatta omastakin haavoittumisestaan - vastuussa kateisiin jääneen kaverinsa (Jamie Sives) kohtalosta. Espanjalainen vaimo (Paz Vega) epäilee miehen jättävän jotain oleellista kertomatta, ja kutsuu hämärän menneisyyden omaavan lääkäri-isoisänsä (Christopher Lee) tätä tapaamaan... Aina ajankohtaisen sanomansa turruttavan junnaavan kerronnan alle hukuttava syyllisyydentuska-draama - ja vaikka Farrell & Lee automaattisesti kiinnostava parivaljakko niin esim. ensinmainitun ja vaimonsa välinen suhde ei väreile tarpeellista kemiaa missään vaiheessa. Leffan nimi tarkoittaa tilannetta jossa toivoa omaavat loukkaantuneet/sairaat valikoidaan pelastettaviksi ja loput päästetään armeliaasti päiviltä, kuten mm. kurdien ensiapuleirissä pakon sanelemana näyttäisi tapa olevan. Kelly Reilly, Branko Djuric, Juliet Stevenson.


Triangle

Triangle

Christopher Smith 2009 scifi/kauhu

* ½

Jess (Melissa George) on miamilainen autistisen Tommy-poikansa (Joshua McIvor) yksinhuoltajaäiti, jota arjen huolet ja murheet alkaneet ilmiselvästi painamaan jo psyykeeseen vaikuttavissa määrin. Pientä vaihtelua voisi tuoda purjehdusretki miesystävänsä Greg’in (Michael Dorman) Triangle -nimisellä paatilla muutaman muun tutun kera, vaan sitten avomerelle päästyä eipä aikaakaan kun seurue törmää todelliseen rajumyrsky-rintamaan... Minkä jälkeen porukka pelastautuu käsittämättömästi tyhjillään olevaan risteilyalukseen, mutta siitä se sekoilu vasta alkaakin aikasilmukoineen, kaksoisolentoineen ja rinnakkaistodellisuuksineen. Koskaan ei päästä sinne ensisijaiseen paikkaan eli laivan ohjaussillalle, vaan lähdetään pyörimään hyödyttömästi ympäri hyttikäytäviä – ja ehkä missasin jotain silmät puoliummessa kyllästyksestä hölmöilyä seuratessani, mutta miksei Jess todellakin keskity sen kaavan muuttamiseen niin että ilman kuolemia selvittäisiin? Aussinäyttelijöistä huolimatta tapahtumat siirretty Miamin rannikolle epäilemättä myös ’Bermuda Triangle’ -mysteeriä mukaan saadakseen, mutta kukaan ei tätäkään ulottuvuutta ota edes sivulauseessa puheeksi autiossa jättialuksessa esim. ”aikasiirtymä”- tai ”UFO”-teorioita kelaillen. Rachael Carpani, Henry Nixon, Liam Hemsworth, Emma Lung.


12 Rounds

12 Rounds

Renny Harlin 2009 toiminta

* *

Rivakkaotteinen poliisimies (John Cena) on aiheuttanut pahamaineisen IRA-terroristin (Aidan Gillen) mielestä tämän tyttöystävän kuoleman, niinpä vankilasta paettuaan tällä takoo vain yksi ajatus päässä: silmä silmästä... "Die Hard –koston enkeli" (1995) -kopio on kuitenkin köykäisen lajityyppinsä ihan keskivertomitat täyttävä action-räiskintä - toki kamera heiluu jälleen eestaas ja lähelle/kauas kuin juopon heinämiehen käsissä, mutta siihenhän saanut jo tottua melkein jokaisen nykyohjaajan kohdalla. Showpainin 2000-luvun ykkösnimi Cena sen sijaan jopa yllättää siedettävyydellään, on hän vähintään yhtä ilmeikäs kuin Willisin Bruce. Ashley Scott, Steve Harris, Brian J. White.© Artista Filmi Oy

tpa8.jpg

Täällä Pohjantähden alla

Timo Koivusalo 2009 draama/sota

* * *

Suuri Suomalainen Spektaakkeli Väinö Linnan romaanista kuvaten tapahtumia 1800-luvun lopulta Kansalaissotaan hämäläisen maalaisyhteisön kokemana - toinen esitys. Kohtauksiltaan ensimmäistä (1968) näin tarkkaan seurailevana herättää tietenkin kysymyksen tarpeellisuudestaan (ja ajankohtaisuudestaan), mutta vain omat ansionsa huomioonottaen puolustaa silti ihan kiitettävästi paikkaansa vaikuttavana historiallisena draamana. Ilkka Koivula pääosassa Koskelan Akselina vähintään Aarno Sulkasen veroinen, ja muutkin tärkeimmät roolit täytetty erinomaisen pätevästi. Toki olisi voinut jättää pois vielä ne "porno"kohtaukset sekä tuon Laurilan talon kaikin puolin yliampuvan mielipuolipojan - onneksi sentään näille junttikansan ikoneille ja henkilökohtaisille vastenmielisyyksille Sulevi Peltolalle, Oiva Lohtanderille, Risto Salmelle ja Pekka Huotarille annettu vain suhteellisen vähäpätöiset osat. Kaiken kaikkiaan tunnettuja näytteljöitä tietenkin mukana niin valtava määrä että mainitaan vain ensisijaisimmat: Risto Tuorila (Koskelan Jussi), Esko Roine (Kivivuoren Otto), Vera Kiiskinen (Kivivuoren Elina), Hannu-Pekka Björkman (rovasti Salpakari), Jonna Järnefelt (rouva Salpakari), Heikki Nousiainen (sosialisti-agitaattori Halme), Mikko Nousiainen (Koskelan Aku), Elena Leeve (Laurilan Elma), Ritva Jalonen (Koskelan Alma), Tomi Salmela (Laurilan Anttoo), Sara Paavolainen (Kivivuoren Anna), Juhani Niemelä (Töyryn isäntä), Niko Saarela (Kivivuoren Oskari), Raimo Grönberg (Hellberg), Tapio Liinoja (Ylöstalo), Göran Schauman (paroni).


Underworld: Rise Of The Lycans

Underworld: Rise Of The Lycans

Patrick Tatopoulos 2009 kauhu/toiminta

* *

Kolmas osa "Varjojen valtakunnasta" (2003) alkaneeseen 'vampyyrit vs. ihmissuhdet' –kauhusaagaan, jossa ensinmainittujen armottomalle johtajalle Viktor’ille (Bill Nighy) oman tyttären (Rhona Mitra) rakkaus "eläinten" ykkösedustajaan Lucian’iin (Michael Sheen) uhkaa olla se ehdoton viimeinen pisara... Edelleen hieman voimasuhteiltaan hämärä (ovatko esim. vampyyrien aseet tehty hopeasta ja jos eivät niin miksei?) kahden kuningaslajin mittelö, jatkuvien yö/kellarikäytävä/jne -kohtausten pimeydestä puhumattakaan. Ja koko leffan ainoa - todellinen kiintiö siis - musta heppu (Kevin Grevioux) tietenkin jälleen kerran se pääsankarin ylimmäinen luottomies... Sitäkin voisi ihmetellä miksi juonikuviot näissä aina 10-vuotiaan tasolla mutta toteutus muuten K-18 -kamaa... Steven Mackintosh, David Aston, Geraldine Brophy.


Up –kohti korkeuksia

Up

Pete Docter, Bob Peterson 2009 animaatio

* *

Pikkupoika Carl ihailee muiden naapuruston lasten tavoin yli kaiken kuuluisaa 1930-luvun seikkailijaa ja löytöretkeilijää nimeltä Charles Muntz (Christopher Plummer), joka esiintyy elokuvateatterin uutispätkissä sankarin elkein. Vaan sitten kun erään Etelä-Amerikan reissun jäljiltä suurella kohulla kotomaahan raahattu esihistoriallisen linnun luuranko osoittautuu väärennökseksi rapistuu miehen sädekehä hetkessä, jolloin katkera Muntz lähtee takaisin viidakkoja samoamaan luvaten tuoda ”kiittämättömälle” kansalle seuraavaksi peräti elävän todistuskappaleen - jääden kuitenkin sille tielleen. 70 vuotta myöhemmin leskeksi jäänyt pappa-Carl (Ed Asner) päättää viimein toteuttaa myös edesmenneen vaimonsa jakaman ikiaikaisen haaveen ennen kuin pakottavat vanhainkotiin: hän matkustaisi tuhannen ilmapallon nostamana taloineen päivineen ilmojen halki kohti Muntzin oletettua Kadonnutta Maailmaa… Mm. IMDb-yleisön huimasta arvostuksesta huolimatta alkupuolen realistinen ote ja traagisuuttakin huokuvat elämänkuvaukset sopivat minusta äärimmäisen heikosti muuhun tyypilliseen megatason Pixar-mielikuvituksellisuuteen - jolloin oikealla tavalla koukuttavaa ilmapiiriä ei saavuteta missään vaiheessa vaan homma koko ajan juoneltaan sekä omituista että sekavaa: miksi sen ärsyttävän paksukaispojan (Jordan Nagai) piti olla juuri amerikkalaisjapanilainen, miksi papparainen sai kaikessa rauhassa leijua ”lentorakennuksensa” kera karkuun, miksi vähintään satavuotias Muntz liikkuisi ja puhuisi yhä vetreästi kuin kuusikymppinen jne jne? Toinen ohjaajista eli Peterson niiden puhuvien koirien (yksi pimeistä ideoista) johtajauroksen äänenä. Delroy Lindo, Jerome Ranft, John Ratzenberger, David Kaye.© Paramount Pictures

upintheair.jpg

Up In The Air

Up In The Air

Jason Reitman 2009 draama

* * * ½

Ryan Bingham (George Clooney) on keski-ikäinen, sulava ja komea konsultti jonka tehtävänä kiertää ympäri maata "myymässä" eropaketteja mistä firmasta milloinkin potkut saaneille työntekijöille. Rutiiniin tuo muutoksen samanaikainen ihastuminen kaltaiseensa bisnesnaiseen (Vera Farmiga) sekä toimiminen oppaana nuorelle ja terhakkaalle, mutta vielä kovin kokemattomalle tulokkaalle (Anna Kendrick)... Kerrankin ohjat käsissään lähes alusta loppuun pitävä ihmissuhde-hetteikkö, ja vaikka keskiössä ovatkin useimpien kokemuspiirin ulkopuolelle jäävät eliittiluokassa lentelevät liituraitasnobit niin kerronnan realistisuus ja uskottavuus saavat aniharvinaisella tavalla välittämään kohtaloistaan. Erityismaininta tuoreelle tulokkaalle, 157-senttiselle pikkuleidille Kendrickille. Jason Bateman, Amy Morton, Melanie Lynskey, Danny McBride, Sam Elliott, J.K.Simmons.


Vaaleanpunainen pantteri 2

The Pink Panther 2

Harald Zwart 2009 komedia/rikos

* * ½

Steve Martin jälleen Ranskan hölmöimmän rikosetsivän tarkastaja Closeau'n kengissä, ja maailman arvokkaimpia aarteita anastelevan salaperäisen mestarivarkaan jäljillä... Jollakin tapaa tämä kohellus viihdytti ykkösosaa (2006) huomattavasti enemmän: etenkin John Cleese jo kauan sitten toivonsa menettäneen poliisijohtajan roolissa mainio. Emily Mortimer, Jean Reno, Andy Garcia, Alfred Molina, Aishwarya Rai, Yuki Matsuzaki, Lily Tomlin, Jeremy Irons.


Valehtelemisen sietämätön keveys

The Invention Of Lying

Ricky Gervais, Matthew Robinson 2009 komedia/draama/scifi

* *

Maailma onkin paikka, jossa ihmiset eivät osaa valehdella eivätkä edes tiedä mitä se tarkoittaa - niinpä elokuvien käsikirjoittaja Mark Bellison (Gervais) saa melkoisen etulyöntiaseman keksiessään ensimmäisenä tuon jalon taidon... Ajoittain toki hauskakin mutta lopulta liian itsetarkoituksellisen manipuloiva kuvitelma loogisine mahdottomuuksineen: ihmiskunnan historian tapahtumat eivät olisi muka tyystin toisenlaisia (poliitikkojen ja päämiesten tapaamiset!), etenkin kun kaikilla näköjään pakkomielle sanoa ääneen vain ikävät henkilökohtaiset asiat ja mielipiteet. Ja miten on lasten, hullujen, humalaisten ja seniilien vanhusten laita - ei koskaan puutaheinää niiltäkään tahoilta? Brittiläiseen maailmojasyleilevään tapaan "luuseritkin" löytävät lopuksi toisensa, paitsi että Gervaisille ei tietenkään koko aikana kelpaa kukaan Jennifer Garner'ia vaatimattomampi tapaus... Jonah Hill, Louis C.K., Jeffrey Tambor, Fionnula Flanagan, Rob Lowe, Tina Fey.


Valhalla Rising

Valhalla Rising

Nicolas Winding Refn 2009 draama/seikkailu/toiminta

* ½

Skotlannissa ilmeisesti noin vuoden 1000 paikkeilla kaukaa Pohjanmeren takaa peräisin olevaa, paikallisen klaanin vangitsemaa yksisilmäistä viikinkisoturia (Mads Mikkelsen) käytetään lähinnä vedonlyöntikohteena ’mies vs. mies’ -otteluissa. Onnistuttuaan erään kerran yllättämään ja tappamaan koko joukon ’Yksisilmä’ törmää sitten jonkin aikaa vaellettuaan toisiin, enemmän kristillisiä arvoja kunnioittaviin puritaaneihin – edellisestä leiristä seuranneen n. 11-vuotiaan poikasen (Maarten Stevenson) toimiessa ”puhemiehenään”. Paremman vaihtoehdon puutteessa kaksikko lähtee seurueen mukana laivamatkalle kohti etelää ja Pyhää Maata, mutta sen sijaan tuulet kuljettavatkin sankan sumun keskellä porukan länteen Pohjois-Amerikan rannikolle... Brutaalin väkivaltaiset yhteenotot eivät pelasta itse tarinaa etenemästä ilman juuri minkäänlaista ryhtiä ja logiikkaa – kaiken mudan, lian, sumun ja yleisen synkkyyden keskellä. Suurta ’dreyermaista’ symboliikkaa tihkuu varmaan joka kohtauksesta, mutta ei se näiden alkuihmisten tekemisiä yhtään ymmärrettävämmäksi saa... esim. muutenkin väki todella vähissä niin miksi niiden ”viihdeotteluidenkin” piti aina 110-prosenttiseen kuolemaan johtaa? Ewan Stewart, Gary Lewis, Alexander Morton, Jamie Sives, Stewart Porter, Gordon Brown, Gary McCormack, Charlie Allan.


Viimeinen asema

The Last Station

Michael Hoffman 2009 draama

* * ½

Venäjän kansalliskirjailija Lev Nikolajevits Tolstoi (Christopher Plummer), länsimaisittain ’Leo’, viettää vanhuudenpäiviään maaseudun rauhassa omassa ”vapaudelle ja tasa-arvoisuudelle” pyhitetyssä kommuunissaan v.1910. Legendan perustaman liikkeen nuorempi aatetoveri Tshertkov (Paul Giamatti) lähettää vasta 23-vuotiaan kirjailijan urasta haaveilevan Valentin Bulgakov’in (James McAvoy) paikan päälle ”oppikouluun” ja samalla henkilökohtaiseksi tarkkailijakseen – mutta nuorukaisen suurimman huomion vievät heti naiset: Tolstoin ärhäkkä ja suorapuheinen vaimo Sofia (Helen Mirren) sekä ennen kaikkea seksuaalisesti estoton neitonen Masha (Kerry Condon)... Niin laadukas draama kuin oli todennäköisesti mahdollista tehdä näin vähäisistä eli alusta loppuun asetelmiltaan paikoilleen jämähtäneistä aineksista. Hämmästyttävintä se, ettei ”tolstoilaisuuden” ja vain muutaman vuoden kuluttua väkivaltaisessa vallankumouksessa jättivaltion järjestelmäksi runnotun kommunismin yhteneväisyyksiä (tai eroja) käsitellä ollenkaan. John Sessions, Patrick Kennedy, Anne-Marie Duff.


Vuohia tuijottavat miehet

The Men Who Stare At Goats

Grant Heslov 2009 komedia/draama/seikkailu

* *

Tositapahtumiin jossain määrin perustuva kertomus toimittajasta (Ewan McGregor), joka saa kuullakseen ensin sekopäiseltä vaikuttaneelta Vietnam-veteraanilta (Stephen Root) Yhdysvaltain armeijan salaisesti jo vuosikymmeniä toteuttamasta ns. "psyko-ohjelmasta" - mutta löytääkin sitten myöhemmin tarinaan vahvistusta sotakirjeenvaihtajaksi Irakiin siirryttyään v.2003, ennen kaikkea peitetehtävissä olevan "super-jedi-sotilaan" (George Clooney) suusta... "Wes Anderson"- tai vaihtoehtoisesti "Coen" -tyyliin kyhätty makaaberi armeijasatiiri täsmälleen samoine heikkouksineenkin: liian itsetietoista ja manipuloivaa kamaa, mitä myös sinänsä ikivihreät mutta yhtäläisen harkitunoloisesti taustalla liukuhihnalla soivat rock-klassikot korostavat. Koko tuohon mentaali-touhuun ei minulta löydy lisättävää erään sotilaan kommenttiin, koskien esitystä jossa joku kovanaamamosuri kannattelee monen kilon painoista punnusta palliensa varassa: "Mitä käytännön hyötyä tästä on?". Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang, Robert Patrick.


Väärä alibi

Beyond A Reasonable Doubt

Peter Hyams 2009 rikos/jännitys

* ½

Nuori TV-toimittaja (Jesse Metcalfe) on vakuuttunut siitä että menestyvä ja kuvernöörinkin virkaa havitteleva syyttäjä (Michael Douglas) lavastaa DNA-todisteita saadakseen rikoksentekijät(?) tuomituiksi. Hän saa houkuteltua työkaverinsa (Joel Moore) mukaan suunnitelmaan jossa tekaisee itsestään tarkoituksella riittävästi todisteita joutuakseen oikeuden eteen prostituoidun murhasta syytettynä - vain ratkaiseva DNA-näyte puuttuisi vielä... Ihan sujuvasti ja kiinnostavasti etenevä versiointi Fritz Lang'in trilleristä (1956) aina siihen asti kunnes tuohon oikeudenkäyntiin päästään, jossa mies tuomitaan hetkessä kuolemaan(!!!) vaikka: 1) jätkä on toimittaja ja pakkomielteensä syyttäjää kohtaan ollut koko ajan kaikkien tiedossa pomoaan (Sewell Whitney) myöten; 2) itsensä lavastamiseen liittyvistä hankinnoistaan löytyy kuitit ja todistajat (homma mm. kuvattiin aina päivän lehti kourassa); 3) kaverinsa joutuu auto-"onnettomuuteen" matkalla oikeussaliin jolloin myös videotodisteet tuhoutuvat tulipalossa - montako mahdollisuutta miljardista että kyseessä oikeasti silkka sattuma? Eli muutama pieni seikka painolastiksi valamiehistön ratkaisulle "ilman kohtuullista epäilyä"... Onneksi tyttöystävällä (Amber Tamblyn) ainakin aikaa penkoa juttua omine lupineen, kuolemanrangaistuksen toteutukseen sen langettamisesta kun menee keskimäärin 6-10 vuotta. Loppukeikaus jo niin naurettava ettei siitä sen enempää. Lawrence P. Beron, Orlando Jones, David Jensen.© Warner Bros./Paramount Pictures

2009_watchmen_020.jpg

Watchmen

Watchmen

Zack Snyder 2009 scifi/toiminta

* * *

Vuosi 1985, U.S.A. Richard Nixon (Robert Wisden) jatkaa ties monettako kauttaan presidenttinä, Vietnamin sota onnistuttiin sittenkin voittamaan 1971 ja ydinsota Neuvostoliiton kanssa lähempänä kuin koskaan. Maapallon "siviiliin" siirtyneistä supersankareista yksi, Koomikko (Jeffrey Dean Morgan) on murhattu ja kollegoillaan miettimisen paikka: kannattaako tämän tai minkään muunkaan asian takia enää nykymaailmassa uhrautua sankaroimaan? Tosin porukasta vain energialataus Dr. Manhattan (Billy Crudup) kykenee tekemään suunnilleen mitä haluaa, muut enempi "batman-tasoa"... Rajuotteista rinnakkaistodellisuus-sarjakuvaa, jossa vertauskuvia ja filosofisia ulottuvuuksia melkein tukahduksiin asti sekä muistumia mm. "Sin City" (2005)- ja "Natural Born Killers" (1994) –leffoista - myös nuo pysäytyskuva-efektit tappelukohtauksissa alkavat olla jo nähty. Pituuttakin leffalla aavistus liikaa, silti maailmankuvansa toki riittävän rehellisenmakuinen kaikessa pessimistisyydessään. Malin Åkerman, Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Carla Gugino, Stephen McHattie.


Whatever Works

Whatever Works

Woody Allen 2009 komedia

* *

Allenin peruskauraa: pääosan vanhana vihaisena älykkönä eli alter egonaan tällä kertaa Larry David, jonka muutamat herkulliset lohkaisut ja elämänfilosofiat ainoa kiinnostuksen aihe... ja samalla taas rasittavin piirre siinä mielessä, että tietenkin nuo äreät ehdottomuudet ja solvaukset uppoavat kuin kuuma veitsi voihin sattumalta tapaamaansa parikymppiseen söpöliiniin (Evan Rachel Wood). Muutenkaan äijä ei näytä saavan kaikesta huolimatta turpaansa ihan alvariinsa vaan päinvastoin: ystäviä tuntuu riittävän siinä määrin että loppua kohti ”parhain päin” korjaantuvat suhdesotkut imelyyksineen paisuvat jälleen kerran sekä sietämättömiin että lievästi sanoen epäuskottaviin mittoihin. Patricia Clarkson, Henry Cavill, Ed Begley Jr, Michael McKean, Conleth Hill, Olek Krupa, Carolyn McCormick.


Whiteout –kuolema jäätiköllä

Whiteout

Dominic Sena 2009 toiminta/jännitys

*

Hemaiseva mutta traumaattisen uramenneisyyden omaava naispoliisi (Kate Beckinsale) saa varsinaisen ”pakasteviran”, kun hänet lähetetään Antarktiselle tutkimuskeskukselle ylimmäksi lainvalvojaksi. Kohta kuitenkin hommia riittää todellisen murha-aallon muodossa, liittyen viitisenkymmentä vuotta takaperin pudonneeseen venäläiseen rahtikoneeseen... Lannistavan typerä ja kliseinen toimintahuttu: arvatkaapa esimerkiksi minkävärinen kaikista niistä sen 'hakku-jackin' uhreista jää eloon? Tom Skerritt, Gabriel Macht, Columbus Short, Alex O’Loughlin, Shawn Doyle, Joel Keller.© Em & Me Productions

winter.jpg

Winter Of Frozen Dreams

Winter Of Frozen Dreams

Eric Mandelbaum 2009 draama/rikos

* * *

Wisconsin talvella 1977. Nuori mies (Brendan Sexton III) saapuu poliisiasemalle ja kertoo juuri piilottaneensa tyttöystävänsä Linda'n (Thora Birch) kanssa tämän asunnosta löytyneen miehen (Dan Moran) ruumiin. Poliisien alkaessa tutkimaan tapausta kyseisen "Lindan" henkilöhistoriasta löytyy pian yllättäviä asioita... Tositapahtumiin perustuva, miellyttävän elämänmakuisesti etenevä murhastoori. Birch loistaa pääroolissa, mutta niin tekevät muutkin - ja ennen kaikkea hienoa nähdä pitkästä aikaa veteraani Keith Carradine piippua polttelevana, leppoisana mutta terävä-älyisenä komisariona. IMDb-keskiarvo 4,7 käsittämätön, ilmeisesti suurimmalle osalle porukkaa liian "masentava, tunteeton ja kylmä" teos kyseessä. Leo Fitzpatrick, Dean Winters, Scott Cohen.


X-Men Origins: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine

Gavin Hood 2009 scifi/toiminta

* * ½

'X-Men' -porukkaan kuuluvan "Ahmamiehen" (Hugh Jackman) ja tämän kaverin "Susimiehen" (Liev Schreiber) tarina traagisesta lapsuudesta 1800-luvun alkupuolelta useamman jenkkisodan kautta lopulta Vietnamiin, jolloin hallitus on vihdoin päättänyt valjastaa parivaljakon kyvyt erikoisaseosaston käyttöön... Sujuva, näyttävä ja rajuotteinen mutta käytännössä yllätyksetön Marvel-action. Arvoitus: minkähän värinen mahtaa olla se ainoa luotettava tyyppi pääsankarin vanhoista kollegoista? Oikein. Entäpä miksi noiden mutanttiäijien vanheneminen on pysähtynyt juuri noin kolmenkympin kieppeille? Danny Huston, Lynn Collins, Taylor Kitsch, Dominick Monaghan, Ryan Reynolds, Kevin Durand.


Zombieland

Zombieland

Ruben Fleischer 2009 kauhu/toiminta/komedia

* *

Zombiet ovat (taas kerran!) ilmestyneet riehumaan valtoimenaan Yhdysvaltain maaperälle, jolloin nuori opiskelija-hemmo (Jesse Eisenberg) päättää lähteä pitkälle ja vaaralliselle reissulle Teksasista kohti kotikontuja Columbukseen Ohioon - josko vielä löytäisi perheenjäseniään elossa? Tien päällä hän törmää tuotapikaa muihin matkalaisiin, arvaamattoman asehulluun cowboyhin (Woody Harrelson) sekä samanhenkisiin sisaruksiin (Emma Stone, Abigail Breslin)... Siellä täällä viihdyttäväkin mutta kokonaisuutena sittenkin liian älytön zombie-hupailu, bonuksena vielä Shia LaBeouf’iakin huonommin toimintasankarin rooliin soveltuva Eisenbergin nörtti. Ja kuka piti yhä sähköverkkoa toiminnassa ja täytti huoltoasemien bensasäiliöt? Amber Heard, Bill Murray.Paras elokuva: Up In The Air (Jason Reitman)

Miespääosa: Emir Kusturica (Farewell)

Naispääosa: Thora Birch (Winter Of Frozen Dreams)

Miessivuosa: Christoph Waltz (Kunniattomat paskiaiset)

Naissivuosa: Anna Kendrick (Up In The Air)

Golden Turkey: Tieto (Alex Proyas)