#Alive

#Alive/ #Saraitda

Il Cho 2020 kauhu/toiminta

* ½

Oh’in soulilaisperheen nuorukainen Joon-woo (Ah-In Yoo) on jäänyt kerrostaloasuntoonsa yksikseen muun porukan lähdettyä ulkoaskareisiin, kun äkkiä sekä uutiset että ikkunanäkymä kertovat jotain katastrofaalista tapahtuneen: mikälie virus on - yllätys yllätys! – muuttanut osan kansalaisista ihmislihaa himoaviksi raivopäiksi, ilman että se jostain syystä vaikuttaisi heihin itseensä heikentävästi/kuolettavasti... Jo 15 vuotta sitten aikansa eläneeltä tuntuneen leffaidean kruunaa alusta loppuun erinomaisen ärsyttävä pääosan esittäjänsä, kaikkine epäloogisine mahdottomuuksineen: esim. miten heppu olisi ollut noin teräkunnossa vielä 20 päivän piileskelyn jälkeenkin, ja miksi vasta siinä vaiheessa otti se vastapäisen huoneiston selviytyjä-söpöliini (Shin-Hye Park) yhteyttä? Jo moneen kertaan omaan sekä maailmanloppuun virittäytynyttä kaksikkoa jaksaa jokainen uusi käänne edelleen hämmästyttää ja kauhistuttaa yms yms – ja tuo lupaavinkin ylläri ensin pelastusta uumoilleen vanhemman herrasmiehen (Bae-soo Jeon) muodossa vesittyy tuotapikaa täysin. Sanoma: ole aktiivinen somettaja niin sinulla on ainakin noin kahden prosentin mahdollisuus selvitä zombi-epidemian puhjetessa. Hyun-Wook Lee, Hye-Won Oh.


Arkansas

Arkansas

Clark Duke 2020 rikos

* *

Myös Amerikan etelävaltioissa huumebisnes elää ja voi hyvin mm. 1980-luvulla, jolloin erään laajahkon kauppaketjun ottaa haltuunsa Arkansasissa majaansa pitävä salaperäinen takapiru nimeltä ’Frog’ (Vince Vaughn) – käyttäen homman kunniallisena julkisivuna metsänvartijoiden tukikohtaa. ”Firman” uudeksi kuriiriksi pestataan nuori Kyle-niminen kovanaama (Liam Hemsworth), saaden parikseen seudut tuntevan erikoislaatuisen pikkumiehen ’Swin’in (ohjaaja-Duke)... Tähän viimemainittuun, epäuskottavuudessaan vertaistaan hakevaan hahmoon kaatuu tämä ’tarantino’ tällä kertaa – sen hottisleidin (Eden Brolin) iskuyrityksen kesken markettireissun kruunatessa kaiken... siis menestyksekkään sellaisen rumalta, alamittaiselta ja ylipainoiselta jätkältä joka ei tuossakaan tilanteessa voisi enempää ’creep’ilta vaikuttaa. Tosin aivan liikaa muutenkin läpinäkyvän tarkoituksellisesti pelkästään lisäerikoisuuden nimissä ympättyjä sivuosatyyppejä, läppä samoin monessa kohtaa rasittavan muka-syvällistä jne. Vain aidosti coolin Hemsworthin takia jaksaa loppuun. John Malkovich, Vivica A. Fox, Michael Kenneth Williams, Jacob Zachar, Barry Primus, Chandler Duke, Patrick Muldoon, Brad William Henke, Jeff Chase, Juston Street.


Body Cam

Body Cam

Malik Vitthal 2020 rikos/toiminta/kauhu

* ½

LAPD:n kokenut musta naispoliisi (Mary J. Bige) palaa takaisin töihin pienen poikansa tapaturmaisen hukkumiskuoleman jälkeen, samaan aikaan kun media toitottaa taas yhtä valkoisen virkavallan suorittamaa ”rasistimurhaa” ja oikeudenkäynnin raukeamista ilman tuomioita. Nainen saa lisäksi uuden nuorehkon partiokaverin (Nat Wolff) rinnalleen, ja kaiken hässäkän päälle heti ensi yö on täynnä draamaa: kollegansa (Ian Casselberry) tulee autonpysäytyksen yhteydessä tapetuksi epäselvällä tavalla ja äärimmäisen brutaalisti... En ymmärtänyt kyseistä ”kostaja rajan takaa” -teemaa muuten kuin että kaipa sitä oikeutta vähemmistöille piti taas hakea yliluonnollisuuksien kautta kun jää arkielämässä saamatta – vaikka siis ei säästele mustiakaan uhreja tämä kummitus. Sen sijaan kaikki kohtaukset kadulla ja kaupassa vain entisestään vahvistivat omalla kohdalla noiden ”vahinkojen” välttämisenkään mahdottomuutta, Losissa ja muualla. David Zayas, Anika Noni Rose, David Warshofsky, Philip Fornah, Lara Grice, Demetrius Grosse.

Boss Level

Boss Level

Joe Carnahan 2020 toiminta/scifi

* ½

Roy Pulver (Frank Grillo) on fyysikkovaimostaan (Naomi Watts) ja Joe-pojastaan (Rio Grillo) ”työkiireidensä takia” pikkuhiljaa erilleen ajautunut, mutta nyttemmin puolisonsa päävastuussa toteuttaman ns. Osiris-projektin sivutuotteena aikaluuppiin juuttunut mies. Eikä helvetillisempää silmukkaa olisi itse paholainen kyennyt keksimään: aina herätessään kimppuunsa heti kättelyssä hyökkäävistä tappamisen ammattilaisista muutamasta ensimmäisestä oppinut jopa selviämään, mutta kuolema koittaa aina jossain vaiheessa – kunnes panokset kasvavat niin perhettään kuin koko maailmaakin koskien jo niin huimiksi, ettei epäonnistuminen ole enää vaihtoehto… Kovin korkealle levelille ei valitettavasti kyseinen ”päiväni murhattavana” nouse kaavamaisuuksineen – samapa tuo opetteleeko joku soittelemaan pianoa vai kehitteleekö taistelutaitojaan saadessaan siihen määrättömästi aikaa. Edelleen yli viiskymppisinäkin karismaattisen pääparin vastapainoksi orientaali-hahmot nyt niitä hirveimpiä, eli se yliyrittämisen maailmanennätystä tavoitteleva baarimikko (Ken Yeong) sekä yhtälailla pelkästään ärsyttävä miekkapimu (Selina Lo). Mel Gibson, Michelle Yeoh, Will Sasso, Annabelle Wallis, Sheaun McKinney, Meadow Williams, Mathilde Ollivier, Armida Lopez.

Breach

Breach

John Suits 2020 scifi/toiminta/kauhu

* *

Maapallo on ”jo” 2200-luvulla (hehe) ylikansoittunut elinkelvottomaksi, ja asukkaiden lisäharmiksi vihoviimeinen kuljetusalus satoinetuhansine syväunikennoineen on juuri lähdössä kohti riittävät olosuhteet omaavaa eksoplaneettaa. Muuan nuori teknikko nimeltä Noah (Cody Kearsley) kera raskaana olevan Hayley-vaimonsa (Kassandra Clementi) huijaavat itsensä viime hetkellä kyytiin - vaan sitten onkin vielä selvittävä valppaista turvamiehistä ja kaikkien kauhuksi aluksessa valloilleen ryöpsähtävästä zombi-viruksesta... Noin myöhäinen ajanjakso näin herran vuonna 2021 ajateltuna suorastaan yltiöoptimistinen, etenkin kun minkäänlaista sivistyskehitystä ei näytä ihmiskunnassa tapahtuneen – pikemminkin päinvastoin. Muutkin kronologiset kysymysmerkit naurattivat (porukka valikoituu rakettiin paperisilla dokumenteilla jne), mutta vaikka jääkin omassakin lajityypissään kauaksi mistään mestariteoksesta aikaisempien toimintascifien – ei vähiten ”Armageddon”in (1998) – häpeilemättömän ryöstöviljelyn ohessa niin semiviihdytti silti: action lähes taukoamatonta, näyttelijätyö vanhojen tuttujen konkarien (Bruce Willis, Thomas Jane, Ralf Moeller) toimesta genrensä mitat täyttävää ja väkivalta karua. Joten ei muuta kuin kaljapatteri viereen ja Viaplay auki niin eiköhän yksi iltapäivä joutune?! Rachel Nichols, Timothy V. Murphy, Callan Mulvey, Alexander Kane, Angie Pack.


The Comeback Trail

The Comeback Trail

George Gallo 2020 komedia/rikos

* ½

Hollywoodilaisen veteraanituottajan Max Barber’in (Robert De Niro) viimeisinkään ’tappajanunnat’ -aiheinen ”mestariteos” ei ole kerännyt teattereiden eteen kuin lauman uskovaisia mielenosoittajia. Nuoren assistenttinsa Walter’in (Zach Braff) lisäkärsimykseksi ja rahojaan kärttävästä negromafiapomostakin (Morgan Freeman) huolimatta Barber ei ole valmis myymään omistamaansa helmikäsikirjoitusta - nimeltään ”Paratiisi” - edes miljoonasta dollarista, mutta keksii sitten uutisia seuratessaan taas yhden timanttisen idean: hän palkkaisi ikälopun lännenelokuvien konkarin Duke Montana’n (Tommy Lee Jones) seuraavan filminsä sankariksi, ja kun tämä ”yllättäen” rankemmanpuoleisten kohtausten myötä suunnilleen kättelyssä kupsahtaisi jäisivät vakuutusrahat tuotantotiimin taskuun… Tavaraa ja huippunimeä riittäisi vaikka millaiseen huumoriklassikkoon elokuvantekemisen ihanuudesta ja kurjuudesta, mutta suorastaan uskomattoman laiska toteutus maailman ennalta-arvattavimpine vitseineen ja kohtauksineen pilaa kaiken. Toki De Niro & Jones pelkän karismansa voimalla kykenevät satunnaisesti välillä viihdyttämäänkin, mutta eivät lähellekään kokonaispettymykseen vaikuttavasti. Emile Hirsch, Kate Katzman, Sheryl Lee Ralph, Eddie Griffin, Chris Mullinax, Patrick Muldoon.

The Devil All The Time

The Devil All The Time

Antonio Campos 2020 draama/rikos

* * ½

Historian masentavimpien elokuvien ansiokkaaseen joukkoon ilman muuta pääsevä kertomus kahden pikkukylän - Meade, Ohio & Cole Creek, West Virginia - järjestään surullisista ihmiskohtaloista, kattaen ajanjakson Tyynen meren taisteluista 1945 aina parinkymmenen vuoden päähän. Hulluja saarnamiehiä, hyväksikäytettyjä tyttölapsia, murhia, itsemurhia ja pahoinpitelyjä koko kahden tunnin kestonsa ajan jo varsin puuduttavastikin, onneksi sentään Tom Holland pääosanuorukaisena aivan eri vakuuttavuustasolla kuin Hämähäkkimiehen asussaan. Eliza Scanlen, Riley Keough, Bill Skarsgård, Jason Clarke, Robert Pattinson, Michael Banks Repeta, Sebastian Stan, Haley Bennett, Harry Melling, Mia Wasikowska, Kristin Griffith, David Atkinson.


The Dry

The Dry

Robert Connolly 2020 draama/rikos

* *

Australialainen liittovaltion poliisi Aaron Falk (Eric Bana) palaa noin 20 vuoden jälkeen Kiewarra-nimiseen kotikyläänsä ikävissä merkeissä: lapsuudenystävänsä Luke (Sam Corlett) on mitä ilmeisimmin murhannut perheensä pikkuisinta lukuunottamatta – ja sen jälkeen itsensä. Vanhojen tuttujen ja maisemien kohtaaminen saa Aaronissakin traumaattiset muistot pintaan, joihin liittyy puolestaan lähijoesta kuolleena löytynyt teinityttö (BeBe Bettencourt)... Sympaattisen mysteerinratkojan Banan varassa sinnittelevä draamailu niin entisten kuin nykyistenkin syntien ja sovitusten äärellä – sortuen näille jutuille tyypillisesti kovin laskelmoituihin yhteensattumiin, ja nyt minäkin täysin poikkeuksellisesti arvasin ”pääroiston” heti kuviin ilmestyessään. Otsikosta ja saarivaltion kuivuuskriisiä korostavasta maisemakuvauksesta huolimatta varsinaista yleismaailmallista tosikatastrofia eli pohjavesien häviämistä ei käsitellä. ”Asfalttisoturin” (1981) hupiukko Bruce Spence mukana hänelle senjälkeisistä harvinaisen isossa roolissa. Genevieve O’Reilly, Keir O’Donnell, John Polson, Julia Blake, William Zappa, Matt Nable, James Frecheville, Jeremy Lindsay Taylor, Joe Klocek (nuori Aaron), Claude Scott-Mitchell, Miranda Tapsell, Daniel Frederiksen, Eddie Baroo, Renee Lim.


Echo Boomers

Echo Boomers

Seth Savoy 2020 rikos/draama

* ½

Kirjailija (Lesley Ann Warren) haastattelee vankilassa nuorta taidealan tutkinnon suorittanutta miestä nimeltä Lance (Patrick Schwarzenegger), jonka serkkunsa Jack (Gilles Geary) oli ensin houkutellut ”varman työpaikan” nimissä Chicagoon – mutta huiputtanut Lancen saman tien varakkaiden ihmisten kotoa keskellä päivää arvoesineet anastavan ryhmän jäseneksi... ”Myrskyn ratsastajien” (1991) kaikuja omaava tarina sekä rahan että yleisölle julistettavan sanoman merkeissä rötöstelevistä kaksvitosista - niinpä (ihan normivartaloisen!) Arskan pojan selonteko alkaakin typerällä varoituksella ”sukupolvien kuilusta” iäkkäälle kuuntelijalleen, vaikka tapahtumien osalta ei tule vastaan mitään sen mahdottomampaa ymmärtää kuin rikoksentekijöitä ylipäätään kautta historian. No, ehkä vastavalmistuneilla on tosiaan sitten noin vaikea työllistyä nykypäivän Amerikoissa, ei tarkempaa tilastotietoa asiasta... Rasittavien nuorempien vastapainoksi Michael Shannon sentään oma pätevä itsensä ryöstöretket ”tilaavana” kovanaamana, ja mukava oli myös nähdä yksi 80-luvun teinipojan märistä unista Warren edelleen voimissaan jos kohta aavistuksen rypistyneenä. Alex Pettyfer, Hayley Law, Oliver Cooper, Jacob Alexander, Kate Linder, Ali Freeman.

The Eight Hundred

Ba bai

Hu Guan 2020 sota

* *

Shanghai, 1937. Ties minne asti Japanin sotilasmahdin tieltä perääntyneen Kiinan pääarmeijan rippeet eli 800 miestä on jäänyt puolustamaan kaupungin viimeistä tukikohtaansa, isoa tehdashallia/viljamakasiinia – ja näistäkin osa pakotettuna... Noin puoleenväliin tehokkaasti etenevä ja visuaalisesti komea tosihistoriallinen Kiinan-Japanin sodan (1931-45) eräs sivuviite - mitä absurdi sijaintinsa kivenheiton päässä uinuvasta, valomainoksissa kylpevästä ”rauhoitetusta brittialueesta” lukemattomine tapahtuman katselijoineen ja toimittajineen entisestään korostaa. Mutta sitten väsähtää toinen toistaan hurmahenkisempien kohtausten kavalkadiksi, ja näistä huolimatta suomalaisena vaikea osoittaa mitään kovin valtavaa kunnioitusta noin yhteistyökyvyttömälle ja pelkurimaiselle 500-miljoonaiselle kansalle. Huang Zhizhong, Zhang Junyi, Oho Ou, Du Chun, Zhang Chen, Wang Qianyuan, Jiang Wu, Zhang Yi, Zhang Youhao, Vision Wei, Tang Yixin.

Emma.

Emma.

Autumn de Wilde 2020 komedia/draama

* *

V.1820. Parikymppinen Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) on varakkaan englantilaissuvun tyttö Lontoon lähiseudulta, joka kauneudestaan ja suosiostaan huolimatta keskittyy mieluummin muiden seurapiiri-tuttujensa lemmenasioihin – seuraavaksi olisi vuorossa sopivan kumppanin löytäminen pari vuotta nuoremmalle ystävälleen Harriet Smith’ille (Mia Goth). Vaan onko Emman ”taika” sittenkään niin kestävää kuin etenkin itse kuvittelee...? Historian kuuluisista naiskirjailijoista ehkä naisellisimman Jane Austen’in taas yhden romaanin pohjalta syntynyt romantiikan ajan ihmissuhde-tutkielma, jota ennen kaikkea viehättävä pääkaksikkonsa kannattelee seuraamisen arvoisena tönkköjen sulhasehdokkaiden parveillessa ympärillä ”ratkaisuja” odotellen. Suurin vikansa edelleen sama kuin muissakin teoksissaan: en millään pysty uskomaan että edes tuohon aikaan lähituttujen välinen vuoropuhelu olisi ollut noin tavattoman muodollista kahdenkeskisissäkin kohtauksissa. Johnny Flynn, Miranda Hart, Bill Nighy, Josh O’Connor, Callum Turner, Amber Anderson, Rupert Graves, Gemma Whelan, Tanya Reynolds, Connor Swindells, Oliver Chris, Chloe Pirrie.

The Empty Man

The Empty Man

David Prior 2020 rikos/kauhu

* ½

V.1995 Bhutanin vuoristoissa nuorelle neljän hengen patikkaseurueelle tapahtuu kauheita jonkinlaisen verenhimoisen buddhahengen toimesta. 23 vuotta myöhemmin missourilainen ex-poliisi (James Badge Dale) ryhtyy tutkimaan naapurinsa ja ex-salarakkaansa (Marin Ireland) lukioikäisen tyttären (Sasha Frolova) katoamistapausta – viiden muun nuoren tehtyä itsemurhan samassa yhteydessä... Dalen pahenevien sekoilujen myötä putosi ainakin tämä katsoja sitä varmemmin kärryiltä, eikä lopulta enää kiinnostanutkaan oikein mikään tai kenenkään kohtalo. Ihmetellään nyt huvikseen kuitenkin ääneen miksi sitä letkuissa makaavaa ”välittäjähahmoa” piti noin hyysätä vielä viime metreilläkin kun uusi oli jo valittu? Joka tapauksessa näyttäisi olevan tässä kyse ihan ”todellisista” pahoista voimista, että minkäs sille sitten mitään mahtaa – tylsää jo sinällään. Pieni sivuhuomio nykymeiningistä: en tiedä ovatko tupakkiyhtiöiden lobbarit tehneet voimalla comebackin vai eikö kukaan enää näinä aikoina välitä, mutta lähes parinkymmenen vuoden täyskiellon (sotaelokuviakin koskien!) jälkeen saavat sekä vanhat että nuoret vetää taas röökiä posket lommollaan! Samantha Logan, Evan Jonigkeit, Stephen Root, Virginia Kull, Robert Aramayo, Ron Canada, Jessica Matten, Aaron Poole.

Enola Holmes

Enola Holmes

Harry Bradbeer 2020 rikos/komedia/draama

* *

V.1900 Englannissa ylempien sosiaalipiirien kuuluisien Holmesin veljesten Mycroft’in (Sam Claflin) ja Sherlock’in (Henry Cavill) vähemmän tunnettu pikkusisko Enola (Millie Bobby Brown) täyttää kotikartanossaan 16 vuotta – ja samaan syssyyn rakas Eudoria-äitinsä (Helena Bonham-Carter) katoaa mystisesti vaikkakin ihan omasta tahdostaan, päämääränään mitä ilmeisimmin radikalististen suunnitelmiensa toteuttaminen Lontoossa. Mycroft katsoo olevansa nyt vastuussa Enolan kasvatuksesta työntäen tätä väkisin tyttöjen sisäoppilaitokseen, vaan enempi seikkailunhaluiseen Sherlockiin tullut neitonen ei halua kuullakaan moisesta... Tästä olisi tehnyt mieli kovastikin tykätä ennen kaikkea (oikeastikin ensi-iltavuonna vasta 16 täyttäneen) nätin ja raikkaasti esiintyvän Brownin vuoksi, mutta liiallisella itsetietoisuudella pilattu tämäkin brittituotanto – mitä tyttösen yhtämittaiset suoraan katsojalle viestittelyt korostavat kiusallisen alleviivatusti. Toiminnallisestikin puuduttaa jiujitsuineen (olivat kuinka taitavia hyvänsä niin vain voima puhuu miestä vastaan), ja loppuratkaisu varsinkin jo suorastaan hölmönhommaa: ”ammattitappaja” (Burn Gorman) ampuu antiikkisia arvoesineitä tuusannuuskaksi kohteidensa sijaan ilman mitään syytä. Myös etniset vähemmistöt olivat nousseet viktoriaanisessa luokkayhteiskunnassa hämmentävän korkealle tasolle, ajatellen miten yllättävissä paikoissa ja asemissa heitä tulee vastaan jatkuvalla syötöllä... Louis Partridge, Adeel Akhtar, Susan Wokoma, Frances de la Tour, Hattie Morahan, David Bamber, Claire Rushbrook, Fiona Shaw.© European Broadcasting Union (EBU)/Gary Sanchez Productions/Gloria
Sanchez Productions/Netflix/Truenorth Productions

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga

David Dobkin 2020 komedia/musiikki

* * *

Islantilaisen Húsvikin kalastajakylän poika Lars Erickssong (Alfie Melia) jytää täysillä mukana kun ABBA voittaa Eurovision laulukilpailut ”Waterloo”llaan keväällä 1974. 46 vuotta myöhemmin eli 2020 Lars (Will Ferrell) on reilu viiskymppinen paikallispoppari, joka haaveilee edelleen Euroviisuihin pääsystä ’Fire Saga’ -bändinsä hemaisevan naislaulajan Sigrit’in (Rachel McAdams) kera – tämän vakuuttaessa että ystäviensä haltioiden avulla homma vielä järjestyy, toisin kuin mm. äreä isäpappa (Pierce Brosnan) joka pitää Larsin unelmointia pelkästään naurettavana haihatteluna... Valtavista ennakkoluuloista huolimatta jo ensimmäinen Ferrellin/McAdamsin musavideo oikein hupaisaa ja ennen kaikkea uskottavaa tavaraa omassa hömppäsarjassaan – mutta kun sitten päästään niihin varsinaisiin Euroviisu-touhuihin niin suu loksahti totaalisesti: käytännössä täydellisesti tavoitettu kyseisen gay- & friikkishown ilmapiiri ja meiningit homojuontaja Graham Norton’ia myöten, eikä nämäkään biisit häviä ainakaan tämän vuosituhannen tuotoksille millään lailla (tosin tuo Fire Sagan oma bravuuri ”Ja Ja Ding Dong” olisi aivan ylivoimainen). Tyypillinen Ferrell-huumorikin puree enimmäkseen, samalla kuin myös sivuhahmot yllättävän onnistuneita se ylimielinen ryssäsuosikki (Dan Stevens) mukaanlukien. Silti muutama miinuspistekin sentään esim. välillä turhan totisista ”draamakohtauksista” ja enempi rasittavasta kuin hauskasta Brosnanista, sen sijaan sekä lämpiössä että lavalla hyvin esilläolevan suomalaisbändin nimeltä ’The Wonderfour’ unohtaminen kokonaan edes karsintakisan pistetaulukosta herätti ainoastaan säälinaurua taas... Kaiken kaikkiaan jo ajoituksensa puolesta hämmästyttävä tekele, kun nimenomaan kyseisenä vuonnahan nämäkin kekkerit peruuntuivat ensimmäistä kertaa (tietääkseni) 63-vuotisen historiansa aikana tämän perhanan koronaepidemian takia... Melissanthi Mahut, Mikael Persbrandt, Ólafur Darri Ólafsson, Joi Johannsson, Demi Lovato, Jamie Demetriou.


Extraction

Extraction

Sam Hargrave 2020 toiminta

* * ½

Mumbailaisen huumelordin (Pankaj Tripathi) poika (Rudhraksh Jaiswal) kidnapataan kilpailevan ryhmittymän toimesta, johtajanaan myös ”lapsityövoimaa” häikäilemättömästi käyttävä ja aina armeijan päällystötasolle suhteita omaava pahan ilmentymä (Priyashu Painyuli). Erikoisjoukoissa saamastaan koulutuksesta huolimatta pojan valvojaksi ja henkivartijaksi nimetty heppu nimeltä Saju Ray (Randeep Hooda) tietää että yksikseen ei kykene ”epäonnistumistaan” paikkaamaan, vaan pyytää avukseen kenties maapallon tehokkaimman palkkasoturin eli australialaisen Tyler Rake’n (Chris Hemsworth)... Nykytrendin mukaisesti ’body count’in osalta useimmat sotaleffatkin haastava rytinä miellyttää mutkattomuudessaan ja aina luonnollisen luontevan Hemsworthin ansiosta – eikä sivuosakaartikaan onnistu mitenkään ärsyttämään tuo pääpelastuskohde-poju mukaanlukien. Toki uskottavuusasiat samaten totuttua tasoa: ikuisuuksia kestävät ja valtavien mittasuhteiden massaverilöylyt keskellä ruuhka-Intiaa eivät näytä mediaa eikä nähtävästi kadunmiehiäkään kännyköineen kiinnostavan pätkääkään – ehkäpä sitten ”business as usual” tuolla päin mualimaa... Golshifteh Farahani, David Harbour, Adam Bessa, Shataf Figar, Suraj Rikame. Ohjaaja itse yhtenä pääsankarin kollegoista.


Fukushima 50

Fukushima 50

Setsurô Wakamatsu 2020 draama/jännitys

* *

11.3.2011 noin 70 kilometriä Japanin itärannikolta tapahtuu meren alla valtava maanjäristys, jonka synnyttämä tsunami ei aiheuta vain 20 000 kuolonuhria vaan iskee myös Fukushiman ydinvoimalaan katastrofaalisin seurauksin. Viidenkymmenen työntekijän harteilla on nyt koko saarivaltion tulevaisuus yrittäessään rajoittaa vahinkoja niin paljon kuin mahdollista – räjähtelyjen, säteilyn, virtakatkosten ja hallintoviranomaisten painostuksen keskellä... Tositragedian kuvauksena tietenkin äärimmäisen mielenkiintoinen eikä mikään saanut epäilemään tapahtumien kulkua juuri nähdyllä tavalla – mutta myös aasialaisen draamataiteen perisynnit (tässä tapauksessa oikeasti yllättäen) iskevät jälleen kerran päin länsimaista katsojaa koko voimallaan: en muista tähän hätään edes samuraiseikkailua jossa ilveilyt, ärjähtelyt ja katumuksessa piehtaroinnit olisivat nousseet vastaaviin mittoihin... Ken Watanabe, Tomorô Taguchi, Takumi Saitoh, Hidetaka Yoshioka, Mark Chinnery, Kôichi Satô, Masato Hagiwara, Masane Tsukayama, Akio Kaneda, Riho Yoshioka, Yuri Nakamura, Shigeru Izumiya, Yasuko Tomita, Shirô Sano (pääministeri Naoto Kan).

Greenland

Greenland

Ric Roman Waugh 2020 jännitys/draama

* *

Ennenhavaitsematon komeetta lähestyy maapalloa. Aluksi kaikkien lähteiden mukaan vain “vierestä pyyhkivä” taivaankappale on kuitenkin niin pirstaloitunut, että riittävän isoja osia siitä alkaa tippuilemaan myös ilmakehään katastrofaalisin seurauksin. Siellä täällä tärkeiden alojen ammattilaisia valikoituu hallituksen toimesta pikavauhtia evakuoitaviksi väestönsuojiin, niin myös arkkitehti John Garrity (Gerard Butler) vaimoineen (Morena Baccarin) ja n. 8-vuotiaine poikineen (Roger Dale Floyd) – mutta ensimmäisen ison mutkan matkaan tuottaa viimemainitun sokeritauti... Useimpia Tuomiopäivän elokuvia vakavahenkisempi ja jopa aidosti vaikuttavia hetkiä omaava apokalypti-visio, jossa etenkin tämän hetken keski-ikäisten leidien ykköspuuman paikasta kamppaileva Baccarin erinomainen. Mutta voi niitä kliseitäkin sitten taas: negrot ja latinot jelppii pitkin matkaa kun taas vain valkoiset vaarallisia psykopaatteja (luojan lykky että äiti ja poika törmäsivät apteekissa nimenomaan mustaan asemieheen, muuten olisivat tulleet tietenkin teloitetuksi siihen paikkaan ilman mitään syytä), ja sitten se täsmälleen kohdalle osuva meteoripommitus (yksi murikka tyytyy kolauttamaan auton nokkapeltiin pikku lommon sen sijaan että menisi suoraan läpi ja samalla sekä räjäyttäisi koko vehkeen että vähintään aarin kokoisen kuopan) – mutta pahin koittaa lopussa kun ne välähdykset menneistä onnen ajoista eivät tienneetkään kaiken loppua... Scott Glenn, Hope Davis, David Denman, Andrew Bachelor, Merrin Dungey.


Happiest Season

Happiest Season

Clea DuVall 2020 draama/komedia

* ½

Abby Holland (Kristen Stewart) ja Harper Caldwell (Mackenzie Davis) ovat kolmekymppisiä kämppäkavereita ja rakastavaisia, minkä viimemainittu haluaisi viimein julkituoda myös varakkaalle suvulleen konservatiiviset vanhempansa (Mary Steenburgen, Victor Garber) etunenässä. Yhteinen perhejoulun vietto Caldwelleilla toisi tähän mitä mainioimman tilaisuuden, vaikka Abbylla toki syitä varautuneisuuteensa riittää: 1) luonnollinen ulkopuolisuutensa, mitä 2) omien lähiomaisten puuttuminen vielä korostaa - ja 3) lopultakin epäilys Harperin uskalluksen riittävyydestä vakuutteluistaan huolimatta... Kiintoisat asetelmat vakavine aiheineen onnistutaan jälleen tuhoamaan järjettömillä farssiaineksilla ja muilla epäuskottavuuksilla: mikseivät kämppikset voineet vieraisillakin huonetta jakaa? Miksi Stewartin pitäisi salaa hiipiä kyseiseen huoneeseen Davisia tapaamaan kun voisihan hänellä olla tälle mitä tahansa tähdellistäkin asiaa? Mikä esti viimemainittua ”Kanadan Krista Kososta” nyt ainakin sille ex-poikakaverille (Jake McDorman) totuutta paljastamasta? Miten Stewartille saattoi olla epäselvää kuka sen korun oli laukkuunsa kaupassa pistänyt kun toinen mukanaolleista lapsista oli sitä juuri hetki sitten kädessään pidellyt? Päälle vielä ne ”in your face” -hahmot eli Stewartin umpihomo paras kaveri (Dan Levy) sekä isosiskon (Alison Brie) mustaihoinen (ja kesken joulujuhlien tätä komerossa pettävä!) mies (Burl Moseley), niin eipä muuta kuin kiitos taas tästäkin ”naisasiasta”. Aubrey Plaza, Mary Holland, Ana Gasteyer.

Hirviöongelmia

Love And Monsters

Michael Matthews 2020 scifi/seikkailu/jännitys/komedia

* * ½

Maailma tai ainakin tuntemamme sivilisaatio yhteiskuntarakenteineen on (vihdoin) tullut tiensä päähän seitsemän vuotta takaperin, tosin melkoisen yllättävän tapahtumaketjun myötä: kohti kiitäneen asteroidin onnistunut tuhoaminen ydinaseilla aiheuttikin samalla sellaisen myrkkylaskeuman ilmakehään, että suuri osa hyönteisistä ja nilviäisistä mutaatioitui valtavankokoisiksi ihmissyöjiksi. Katastrofi tiesi myös teinirakastavaisten Joel’in (Dylan O’Brien) & Aimee’n (Jessica Henwick) eroa, mutta kuuluvat sentään vielä kaikkien näiden vuosienkin jälkeen 5 prosentin selviytyjäjoukkoon omissa erillisissä maanalaisissa siirtokunnissaan. Kunnes sitten eräänä päivänä nörtti-Joel toteaa että nyt saa kokin ja radiomiehen hommat toistaiseksi riittää, hän lähtisi yksikseen vaeltamaan 85 mailin matkan kohti länttä ja tyttöään... Erinomaisen houkuttava lähtöideansa sekä fantasia-sarjassaan riittävästi suoriutuva roolikaarti (erityisesti konkari-metsästäjä Michael Rooker!) pitivät mukavasti hereillä komeiden maisemien ja – tosin iänikuisen epäloogisesti käyttäytyvien – monstereidensa lisäksi. Mutta valitettavasti yleinen ”Hobitti”-tunnelma päähepun ’martinfreeman’-imitointeineen(!) kaikkineen, Rookerin lähinnä ärsyttävä kakara-apuri (Ariana Greenblatt) sekä ”silmistä kilteiksi tunnistettavat” hirviöt (ne joko käyttävät ihmisiä ravinnokseen tai eivät) lakastivat kokonaisuutta taas kerran turhan lapselliseen suuntaan. Dan Ewing, Ellen Hollman, Pacharo Mzembe, Senie Priti, Amali Golden, Te Kohe Tuhaka, Tasneem Roc, Tre Hale.


Honest Thief

Honest Thief

Mark Williams 2020 rikos/toiminta/jännitys

* *

Kuusikymppinen Tom (Liam Neeson) on viranomaisten ja median lanseeraama, vuosikausia puuhastellut ’In & Out’ -ryöstäjä: koskaan kiinnijäämätön, vain yöaikaan iskenyt kassakaappiekspertti. Mutta tavatessaan sitten aivan odottamatta vielä näillä päivillään elämänsä naisen (Kate Walsh) päättää muutenkin menneisyyttään häpeävä mies siivota pöydän puhtaaksi ja tehdä sopimuksen FBI:n kanssa – kaikki saalisrahatkin kun makaavat yhä varastossa käyttämättöminä. Vaan melkoiseksi epäonnekseen juttu määrätään todennäköisesti koko valtakunnan häikäilemättömimmälle poliisille (Jai Courtney), kera järkevämmän mutta selkärangattoman partnerinsa (Anthony Ramos)... Hohhoijaa taas... Niin että kyllähän tuo Neesonin setä oli mennyt niitä pankkeja ryöstelemään suutuspäissään mutta muuten varsinainen pyhimys merijalkaväki-taustoineen etc. Sitäpaitsi yksi sun toinen (melkein) viaton joutuu kokemaan kovia nimenomaan äijän takia, hänhän koko sopan keitti ”rahanjemmaus-manioineen” – eli miksi ihmeessä pariskunta ei marssinut suoraan sinne liittovaltion toimistoon viimeistään kolmannen todistajan eli Ramosin puolelleen saatuaan? Walshin roolihahmo pelastaa paljon ’karenallenmaisella’ reippaudellaan ja uskollisuudellaan, hermoillen toki aikansa mutta täysin normaalissa määrin Neesonin luurangoista. Jeffrey Donovan, Robert Patrick, Jasmine Cephas Jones.

Horizon Line

Horizon Line

Mikael Marcimain 2020 seikkailu/jännitys

* *

Nuoret rakastavaiset Sara (Allison Williams) & Jackson (Alexander Dreymond) ovat viettäneet varsinaista riemulomaa etelän rannoilla, mutta nyt on tullut aika erota: Sara saanut nimittäin Lontoosta työtarjouksen josta ei voi kieltäytyä - ja koska Jackson viihtyy puolestaan omissa hommissaan sukelluskouluttajana kaukana normi-oravanpyöristä näyttää taas yksi kaunis tarina saavan päätöksensä. Vaan eipä kulu kuin vuosi niin edessä olisi yhteisen tuttavan häätilaisuus eräällä Mauritiuksen ulkosaarella, johon heidät molemmat on lupautunut kuljettamaan yksityiskoneellaan lupsakka mutta sydänsairas pilottiveteraani Wyman (Keith David)... Kerrankin siedettävän sympaattiselle pääparille ja harvinaisemmalle pienkone-paniikille pisteitä, muttei sittenkään niin paljon että typeryyksistä kautta epäuskottavuuksista yli pääsisi: esim. kaikki pohdinnat mitä suunnistukselta ja löpön riittävyydeltä jäisi koskisi laskeutumista, ja aivan mahdoton uskoa ettei tuollaisesta 95% ajasta meren päällä lentelevästä vehkeestä kumivenettä löytyisi – hätäraketeista etc puhumattakaan – joten täysamatöörien kannattaisi varmaan antaakin polttoaineen loppua ja sitten niin tasaisesti sekä hissukseen leijaillen kuin ikinä veteen. Toinen asia se että mitä ihmeen järkeä oli järjestää hääjuhlat jossain saarella mihin reissu kestää lentämälläkin jotain puolitoista tuntia... Pearl Mackie, Jumayn Hunter.


I'm Thinking Of Ending Things

I’m Thinking Of Ending Things

Charlie Kaufman 2020 draama

* *

Nuori fysiikanopiskelija-nainen (Jessie Buckley) astuu kadunvarrelta paikalle kaartaneeseen autoon, jota ajaa poikaystävänsä Jake (Jesse Plemons): he ovat menossa ensi kertaa tapaamaan viimemainitun vanhempia (Toni Collette, David Thewlis) kaupungin ulkopuolelle lähimaakuntaan. Päällepäin iloista neitosta painavat todellisuudessa raskaat epäilykset suhteensa tulevaisuudesta ja näin ollen tämänkin ”rituaalin” turhuudesta, eikä pitkin matkaa paheneva lumipyry kohenna mielialaa... Kohti jotain kaameampiakin tapahtumia/kohtaloita jännittyneine ilmapiireineen ikäänkuin etenevä ja varsinkin sen illalliskohtauksen yleisen hermostuneisuuden katsojaankin tartuttava draamailu, mutta jämähtää sitten tuon ensimmäisen aikahyppäyksen myötä silkaksi metatasolla liikkuvaksi tutkielmaksi ihmissuhteista, elämästä ja eksistenssistä. Tylsä juttu erityisesti viehättävän ja osaavan Buckleyn kannalta, roolissa johon ei mitään missimallia toki kaivattukaan – sen sijaan lopun ”koulutanssiaisissa” häntä kyllä esittää sitten todellinen balettikaunotar eli Unity Phelan. Guy Boyd, Abby Quinn, Colby Minifie, Jason Ralph, Oliver Platt (vain kertojana).


Into The Darkness

De forbandede år

Anders Refn 2020 draama/sota

* * ½

Tanskalaisen tehtaanjohtaja Karl Skov’in (Jesper Christensen) hopeahääpäivä-juhlien pilallemeno 9.4.1940 Natsi-Saksan armeijan miehityksen myötä on vasta pientä alkusoittoa sille miten seuraavien vuosien painostava ilmapiiri tulisi repimään rikki niin perhe- kuin ystävyyssuhteitakin: saksalaisia kohtaan avoimen vastenmielisyytensä jatkuvasti osoittavat vaimo (Bodil Jørgensen) ja Aksel-poika (Mads Reuther) vastaan Talvisodankin kokenut esikoispoika Michael (Gustav Dyekjær Giese) sekä vihollisupseeriin (Roman Schomburg) ihastuva teinitytär Helene (Sara Viktoria Bjerregaard Christensen) – samalla kuin keskimmäiset Knud (Lue Dittmann Støvelbæk) & Valdemar (Sylvester Byder) keskittyvät lähinnä jazz-harrastuksiinsa... Äärimmäisen mielenkiintoinen kuvaus Tanskan yhden päivän Wehrmachtilta ottaneesta valloituksesta ja senjälkeisestä miehityksen ajasta suunnilleen puoleenväliin saakka, jolloin alkaa etenkin noiden perheen sisäisten jännitteiden osalta polkemaan pahan kerran paikallaan – ennalta-arvattavine ihmiskohtaloineen. Ärsyttävästi jäkättävää vaimoa ja vastenmielistä kommaripropagandaa kompensoivat kaikinpuolin todellinen ammattimies Christensen sekä tietysti tuo ”Talvisodan sankari” Giese. Pernille Højmark, Steen Stig Lommer, Kathrine Thorborg Johansen, Cyron Melville, Paul Hüttel, Julie Agnete Vang, Peter Eggers.


The Invisible Man

The Invisible Man

Leigh Whannell 2020 jännitys/rikos/scifi

* ½

Nuorehko nainen nimeltä Cecilia (Elisabeth Moss) toteuttaa pitkään muhineen suunnitelmansa, ja pakenee yötä myöten tyrannimaisen aviomiehensä Adrian’in (Oliver Jackson-Cohen) linnoitusmaisesta loistolukaalista siskonsa Emily’n (Harriet Dyer) avustuksella. Cecilia piileskelee seuraavat viikot luotetun mutta Adrianille tuntemattoman ystävänsä (Aldis Hodge) sekä tämän teinityttären (Storm Reid) hoteissa, kunnes sisko käy tuomassa ilouutisen: ex-siippansa on tehnyt itsemurhan, ja jättänyt vieläpä 5 miljoonan dollarin perintörahat karkulaisvaimonsa käyttöön. Vaan kohta viimemainittu alkaakin kokea kaikenlaista yhä pöyristyttävämpää kiusantekoa, tietäen lähes kättelyssä ”edesmenneen” optiikkatieteen huippututkija-miehensä syypääksi mutta kykenemättä ymmärrettävästi vakuuttamaan ketään muita tahoja... Mainio ”Upgrade” (2018) jäi sitten Whannellilta vain ohimeneväksi välähdykseksi, ainakin tämän alusta loppuun järkyttävän hölmön ”trillerin” perusteella: 1) mikään tuon Cecilian ominaisuus ei saa miehensä noin pakkomielteistä suhtautumista käsittämään, ja 2) ei sitten tule edes puheeksi testamentin jälkeinen omilleen muutto toisten nurkista, saati myöskään abortti huolimatta... öö... kaikesta? Sisaren hirvittävä kuolema otetaan myös naurettavan tyynesti, mutta ehkäpä törppöilynsä alun pakokohtauksessa potutti pääosaleidiä edelleen – mistä itselle jäi mieleen vielä vahvemmin oma kämmäilynsä sen koiran kera... Siis taas yksi perhanan hyödyllinen kirppusäkki, josta muutkin välittivät sitten niin paljon että annettiin näköjään tehtäväksi vartioida tyhjää kuolinpesää maailman tappiin asti? Michael Dorman, Benedict Hardie, Renee Lim.


Irresistible

Irresistible

Jon Stewart 2020 komedia

* *

Demokraattisen puolueen “presidentintekijä” Gary Zimmer (Steve Carell) epäonnistuu vuoden 2016 vaaleissa tehtävässään sitten sitäkin surullisenkuuluisan ruhtinaallisemmin. Seuraavaksi mies päättää lähteä vetämään huomattavasti pienimuotoisempaa mutta silti mediahuomiota herättävää kampanjaa wisconsinilaiseen 5000 asukkaan tuppukylään, tarkoituksena nostaa ”heikon ihmisen” puolesta puhuva armeijan upseeri evp ja nykyinen maajussi (Chris Cooper) pormestarin virkaan. Istuvan vastaehdokkaan (Brent Sexton) yllättävän näyttävät omat mainostempaukset kertovat hänen saaneen taakseen puolestaan republikaanien porukat – mukaanlukien ei enempää eikä vähempää kuin Zimmerin päänemesiksen, todellisen rautaleidin Faith Brewster’in (Rose Byrne)... Suurin kysymys tietenkin kuuluu että kuinkahan paljon tällaiset syrjäkylien ”kuntavaalit” oikeasti yleisöä kiinnostavat, sen koommin Amerikoissa kuin muuallakaan? Ennalta-arvattavasti etenevä ’pääkaupungin jupit vs. junttilan väki’, mitä nyt selvästi ainakin alkuun pyritty jättämään ylettömimmät farssikuviot pois ”vakavahenkisen” sanoman nimissä. Sitä pahemmin alkaa joka osaltaan horjumaan ja natisemaan loppua kohti tämäkin pyhä tyhjänpäiväisyys, harmi homma erään historian älykkäimmän TV-show-juontajan Stewartin puolesta. 1970-80-luvun kovanaamaroolien erikoismies William Smith vilahtaa viimeistä kertaa iäkkäänä baarikärpäsenä. Mackenzie Davis, Topher Grace, Natasha Lyonne, Will Sasso, C.J.Wilson, Alan Aisenberg, Debra Messing, Christian Adam, Will McLaughlin, Blair Sams.


Isä

The Father

Florian Zeller 2020 draama

* ½

Iäkäs lontoolainen pappa (Anthony Hopkinsacademy_award_trophy.jpg) sekoilee seniiliydessään niin tuttujen tunnistamisen, asuinpaikkansa kuin tekemistensäkin kanssa... Tätä aivan alusta loppuun katsojaa yhtään armahtamatta – kuka tällaisista nauttii tai saa muutenkaan mitään? No, vessahommat jätettiin käsittelemättä, kiiitos edes siitä. 83-vuotiaasta Hopkinsista tuli vanhin pääoscarilla hemmoteltu. Olivia Colman, Olivia Williams, Rufus Sewell, Imogen Poots, Mark Gatiss, Ayesha Dharker.


The Kid Detective

The Kid Detective

Evan Morgan 2020 draama/komedia/rikos

* *

Abe Applebaum (Adam Brody) on ollut jo pienestä pitäen kyvykäs ratkaisemaan kaikenlaisia arvoituksia, ja edelleen nyt kolmekymppisenä pyörittää noin 14-vuotiaana (Jesse Noah Gruman) perustamaansa yksityisetsivätoimistoa. Niin nuorten kuin aikuistenkin vähäisempiin ongelmiin (lemmikkien ja tavaroiden katoamisiin yms) Abe on suunnilleen kaikki pikkukaupunkinsa asukkaat tuntevana osannut antaa oikeat vinkit edes tuoliltaan nousematta, mutta sitten muuan lukiolaistyttö nimeltä Caroline (Sophie Nélisse) ilmestyykin tarjoamaan tosihaastetta: kuka tappoi poikaystävänsä 17:llä veitseniskulla...? Söötti ja ujoluonteinen viimemainittu parasta antia tässä sekä nuoremman Brodyn että nykyhahmonsa osalta täydellisen epäuskottavassa ’Peyton Placessa’: automaattisestiko mm. viranomaiset toimivat teinipojan vihjeiden mukaan, ja miksi taas ketkään nuorison edustajat aikuisen hepun puoleen kääntyisivät kaverikiistoineen – kaikkien maksaessa tiedoistaan siis? Hulvattomaksi huumoriksihan nämä tietenkin tarkoitettu mukaanlukien ne Brodyn ”ovelat” etsiväkikat ikkunoiden avaamisineen ja komeroissa kyttäilyineen, mutta valitettavasti loppua kohti yltyviin dramaattisuuksiin vaikea taas kerran reagoida sitten enää oikein mitenkään. Peter MacNeill, Maurice Dean Wint, Tzi Ma, Wendy Crewson, Jonathan Whittaker, Sarah Sutherland, Dallas Edwards, Kaitlyn Chalmers-Rizzato.

Kuriiri

The Courier

Dominic Cooke 2020 draama/jännitys

* * ½

V.1960. Venäjän ministeriön tiedeosastoon kuuluva Oleg Penkovski (Merab Ninidze) ottaa yhteyttä parin tavallisen amerikkalaisturistin kautta Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystöön, luvaten viestissään jatkossakin luovuttaa keskeisiä tietoja Neuvostoliiton aseteknologian kehityksestä sekä Hrushtsev’in (Vladimir Chuprikov) & kumppaneiden kulloisistakin mielialoista. CIA ryhtyykin heti toimiin brittien kera yhteistyössä näiden parempien idänkauppayhteyksien takia, varsinaiseksi ’kuriiriksi’ valikoituu tehdaskoneita myyvä liikemies Greville Wynne (Benedict Cumberbatch)... Ihan laatuisasti mutta hieman liiankin sujuvasti ja liukkaasti etenevä, taas eräs tosihistoriallinen Kylmän sodan traagisesti päättyvä mutta ilmeisen menestyksekäskin vakoojapeli – huipentuen syksyllä 1962 vihjeeseen Kuubaan asennettavista neuvosto-ohjuksista. Itse edelleen kyseenalaistan koko tämän agenttipelleilyn ja siihen kohdistetut valtavat voimavarat, olisi ainakin länsimaailma voinut jättää kommunismi-imperiumin tuhoutumaan omaan mahdottomuuteensa... Kun ei sitä ensi-iskua olisi kuitenkaan osattu sen aikaisemmin aavistaa, ja mitäpä siitä lopputuloksen kannalta vaikka oltaisiin. Rachel Brosnahan, Jessie Buckley, Angus Wright, Zeljko Ivanek, Kirill Pirogov, Anton Lesser, Maria Mironova.

The Last Thing He Wanted

The Last Thing He Wanted

Dee Rees 2020 draama/jännitys

* ½

Washingtonilaisen Atlantic Post -lehden tehokkaasta ja pelottomasta naistoimittajasta Elena McMahon’ista (Anne Hathaway) muodostuu varsinainen piikki Reagan’in hallituksen lihassa, koskien erityisesti Yhdysvaltain Väli-Amerikan häikäilemätöntä ’etupiiri’-politiikkaa... Tähtikaartistaan huolimatta sekavan etenemisensä myötä epämääräiseksi jäävä ristiretki ja Iran-Contra-skandaalin tutkielma – ongelmallisimpana piirtenään Hathawayn hahmon täydellinen fiktiivisyys. Ben Affleck, Willem Dafoe, Edi Gathegi, Mel Rodriguez, Onata Aprile, Toby Jones, Carlos Leal, Ben Chase, Julian Gamble (George Schultz).


Let Him Go

Let Him Go

Thomas Bezucha 2020 draama/rikos

* * ½

V.1961. Vanhempiensa George’n (Kevin Costner) ja Margaret’in (Diane Lane) luona montanalaisella maatilalla edelleen asuva nuori perheenisä (Ryan Bruce) saa surmansa ratsastusonnettomuudessa, jättäen jälkeensä vaimon (Kayli Carter) sekä poikavauvan. Kolmisen vuotta myöhemmin leskiäiti menee naimisiin Donnie Weboy -nimisen miekkosen (Will Brittain) kanssa, joka osoittautuu sittemmin väkivaltaiseksi mulkuksi – mistä huolimatta vanhuspari saa eräänä päivänä huomatakseen koko kolmikon karanneen hyvästejä ilmoittamatta miehen sukulaisten hoteisiin Pohjois-Dakotaan... Jo Teräsmiehenkin aikoinaan yhdessä kasvattanut (”Man Of Steel” 2013) symppispari Lane-Costner sekä alkuunsa todenmakuinen ja nautittavasti jännitystä tasaisesti kiristävä tarinankuljetus ei nytkään harmillisesti pelastanut loppupuolen kliseisyyksiltä ja epäuskottavuuksilta – verilöylyineen ja sen inkkaripojan (Booboo Stewart) ’deus ex machina’ -rooleineen. Ja tuskinpa myöskään tuo kyläsheriffi (Greg Lawson) ylintä viranomaistahoa edusti noillakaan umpijuntti-seuduilla jne. Lesley Manville, Jeffrey Donovan, Connor Mackay, Adam Stafford, Bradley Stryker.

Lost Girls

Lost Girls

Liz Garbus 2020 draama/rikos

* *

V.2010. New Yorkin osavaltion pikkukaupungissa asuvan yksinhuoltajaäidin Mari Gilbert’in (Amy Ryan) epämääräisille teille ajautunut vanhin tytär nimeltä Shannan katoaa eräänä yönä kuin tuhka tuuleen. Hänet oli viimeksi nähty Oak Beachin yksityisessä ja syrjäisessä naapurustoyhteisössä, josta poliisi viimein tapaukseen riittävää huomiota kiinnitettyään alkaa löytää useampien nuorten naisten ruumiita ties miten monen vuoden ajalta... Ihan mitat täyttävän säväyttävään tositarinaan pohjautumisestaan huolimatta laahaava ja paikallaanpolkeva – sanalla sanoen tylsä – toteutus ei suurta elämystä tarjoa. Ja vaikka traagisuuttahan myös tuossa Ryanin esittämän naarasleijonan esikuvassakin piisasi: Shannanin murhaajaa ei olla tänä päivänäkään löydetty, ja skitsofreniasta kärsinyt nuorin tytär (Oona Laurence) meni ja tappoi äitinsä kuusi vuotta myöhemmin... Thomasin McKenzie, Gabriel Byrne, Lola Kirke, Dean Winters, Molly Brown, Reed Birney, Miriam Shor, Ana Reeder, Grace Capeless, Kevin Corrigan.


Lupaava nuori nainen

Promising Young Woman

Emerald Fennell 2020 draama/rikos

* * ½

Cassandra (Carey Mulligan) on lääketieteen opinnot sattuneesta traagisesta syystä aikoinaan kesken jättänyt kolmekymppinen kahvilatyöntekijä, jonka iltariennot ovat varsin poikkeuksellisia: hän esittää yökerhoissa umpikännistä hempukkaa eli ”helppoa saalista”, ja aina sitten jonkun himokkaan idiootin kämpille päädyttyään pelästyttää tämän toimintakyvyttömäksi yhtäkkisellä selventymisellään. Motiivinsa kumpuavat edellämainituista menneisyyden traumoista parhaan ystävänsä tultua teini-ikäisenä joukkoraiskatuksi muiden opiskelijoiden toimesta, päätekijänä sittemmin arvostetuksi lääkäriksi edennyt Al Monroe -niminen heppu (Chris Lowell). Vaan tavatessaan eräänä päivänä työpaikallaan sanavalmiin nuoren miehen Ryan’in (Bo Burnham) vaikuttaisi aito rakastuminen Cassienkin kohdalla mahdolliselta tulevaisuudennäkymältä... Satiirinen sanomansa tulee kyllä selväksi nais- ja miesrooli- sekä hyväksikäyttö-tutkielmineen, mutta itse tarina herätti turhan paljon kysymysmerkkejä: miksei ensinnäkään Cassie keskittynyt täysillä tuohon päätekijään kun vähintään maineensa mustaamiseen ei olisi tarvittu kummempiakaan temppuja? Ja ketä hittoja olivat nuo palkkaamansa miehet, joista varsinkin siihen nais”kaverin” (Alison Brie) nolaamiseen osallistuva mukana maailman epäselvimmässä ja -varmimmassa suunnitelmassa? Pisteenä iin päälle tuo ”valittunsa” Burnham joka alusta loppuun aivan hirveä tapaus – mutta tärkeintä tietysti ettei ollut rasisti, eli olisi ihan yhtä hyvin kyennyt joukkoraiskaamaan myös mustan naisen. Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Alfred Molina, Laverne Cox, Molly Shannon, Connie Britton, Adam Brody, Max Greenfield, Christopher Mintz-Plasse.© Netflix

Mank

Mank

David Fincher 2020 draama/komedia

* * * *

RKO-yhtiö John Houseman’in (Sam Troughton) ja ”lapsinero” Orson Welles’in (Tom Burke) johdolla tilaa v.1940 elokuvakäsikirjoituksen alan mestarilta Herman J. Mankiewicz’ilta (Gary Oldman), jolloin tämä vetäytyy rantahuvilan rauhaan työskentelemään nuoren brittisihteerin (Lily Collins) ja saksalaisen kotipalvelijattaren (Monika Gossmann) ylläpidolla. Humoristiselta älyköltä alkaa tekstiä syntyäkin ihan kiitettävään tahtiin, mutta kaksi vaaratekijää leijuu koko ajan homman varjona: Mankiewiczin paha alkoholiongelma, ja ennen kaikkea ”fiktiivisen” suurmiehen noususta & tuhosta kertovan tarinansa ilmiselvät viittaukset pahamaineisen vaikutusvaltaiseen sanomalehtimoguliin William Randolph Hearst’iin (Charles Dance) sekä tämän elokuvatähti-suojattiin Marion Davies’iin (Amanda Seyfried)... Kerrankin alusta loppuun hallittu ja nimenomaan katsojan sivistyksen vastuulle paljon jättävä hollywood-inside: loistava Oldman pitää nyt roolinsa hämmästyttävänkin tiukasti aisoissa (siis välttäen niin usein ylitseläikkyneet mahtipontiset maneerinsa), tietäen ja ääneenkin lakonisesti todeten asemansa monivuotisena ”hovinarrina”... Eli kiihkeätkin yhteenottonsa isokenkäisten – jopa Louis B. Mayer’in (Arliss Howard)! – kera käydään juupas-eipäs-huutamisen sijaan herkullisen terävin sivalluksin puolin ja toisin, samalla kuin välit ohjaajasuuruus-veljeen Joseph’iin (Tom Pelphrey) myös mitä lämpimimmät. Ainoa pieni miinus Collinsin hieman turhanpäiväiseksi jäävästä hahmosta muun komeuden rinnalla, muistuttaen samankaltaisesta ’varaventtiili’-roolistaan pari vuotta takaperin puolestaan Howard Hughes’in tempausten armoilla (”Rules Don’t Apply” 2016). Tuppence Middleton, Joseph Cross, Toby Leonard Moore (David O. Selznick), Ferdinand Kingsley (Irving Thalberg), Jamie McShane, Jack Romano.


Metsäjätti

Ville Jankeri 2020 draama

* ½

Kolmevitonen Pasi Kauppi (Jussi Vatanen) on ison metsäyhtiön vaneriosaston kehityspäällikkö, ja tässä ominaisuudessa saa esimieheltään (Anu Sinisalo) tehtävän lähteä keskisuomalaiseen Törmälän tehdaspitäjään ”kohtuullisista” supistuksista sopimaan – saman kylän poikia kun sattuu kaiken lisäksi olemaan. Tietenkin myös perhe- ja asumisasiat pyörivät yhtäaikaisesti ajatuksissa, hehkeä raskaana oleva vaimo (Sara Soulié) etunenässä... Arkipäivän työläisrealismina ihan ookoosti käynnistyvä mutta pikkuhiljaa noiden rasittavan itseääntoistavien kylänmiesten, umpiturhien nuoruusmuisteloiden sekä hups miten sopivasti kohdalleen osuvien kunnallisvaalien kera hiipuva yhteiskuntakatsaus – ennen koko sitä loppuosan uskomatonta sanomasiirappia taas. Käsikirjoittajakin väsähtänyt tarinan edetessä yhä pahemmin mitä Vatasen vuorosanoihin tulee (kaikki energia meni siihen tv-haastatteluun), ja miten kieroinkaan esimiehen mulkku kuvittelisi että alaisen ”omiensa keskelle” lähettäminen olisi kenenkään etu? Karmeimmat huumoriyritelmät jäivät onneksi sentään lähinnä Santeri Kinnusen kertojanäänen varaan... Metallican papparaisetkin esiintyvät ihan livenä jollain festareilla yhdessä vaiheessa ja kiva sinällään, ei vaan sekään kohtaus tietenkään liittynyt oikein mihinkään. Hannes Suominen, Tommi Korpela, Ilkka Forss, Anna-Riikka Rajanen, Tomi Alatalo, Jari Virman, Matti Onnismaa, Philip Zandén.


The Midnight Sky

The Midnight Sky

George Clooney 2020 scifi/draama/seikkailu

* *

Maapallolla tapahtuu suurkatastrofi (ilmeisesti) ydinsodan muodossa, samaan aikaan kun viisihenkinen (Felicity Jones, David Oyelowo, Kyle Chandler, Demián Bichir, Tiffany Boone) miehistö avaruusaluksineen on asiasta tietämättömänä palaamassa kotiin terraformoidulta Jupiterin kuulta K-23. Jo muutenkin syöpäsairas tri Augustine Lofthouse (Clooney) lupautuu jäämään viimeisenä vielä toistaiseksi säteilystä puhtaaseen Pohjoisnavan tutkakeskukseen, ottaakseen yhteyttä saapuviin astronautteihin heti kun mahdollista... Tekninen ja lavastuksellinen komeus riittää taas johonkin asti muttei pidemmälle, kun mm. kohokohdaksi tarkoitetun kohtauksen eli avaruuskävelyn yhteydessä miehistön kaikki tekemiset ennen, aikana ja jälkeen pelkästään ärsyttävät – ja ainoa hyvä puoli Jonesin tilassa se että säästi katsojatkin enemmiltä Oyelowon käpälöinneiltä. Myös Clooneyn jo aiemmista scifijutuista (”Solaris" 2002, ”Gravity” 2013...) tutut kaihoilut tuntuivat taas kovasti laskelmoiduilta, etenkin mitä siihen pikkutyttöön (Caoilinn Springall) tulee loppu”paljastuksineen” kaikkineen. Oma lukunsa sitten tuo yht’äkkiä yllättäen seuraavan 30 vuoden aikana aurinkokunnastamme löytyvä ja elämiseen sopiva uusi taivaankappale... Sophie Rundle, Ethan Peck (nuorempi Augustine).


Minari

Minari

Lee Isaac Chung 2020 draama

* * ½

1980-luku. Nelihenkinen korealaisperhe muuttaa kalifornialaisista kaupunkioloista arkansasilaiselle maaseudulle ”jalasmökkiin”, toteuttaen isä-Jacob’in (Steven Yeun) pitkäaikaisen haaveen omavaraisesta viljelyspalstasta – ikävä kyllä kaikenlaiset epämukavuudet vesikatkoksista lähtien pitävät hommaan etukäteenkin epäillen suhtautuneen Monica-vaimon (Yeri Han) mielen nyreänä. Ystävällinen vaikkakin raamattuunsa jo ylitsevuotavan hurmoksellisissa määrin hurahtanut naapurin mies (Will Patton) on ainakin toistaiseksi suureksi avuksi, mutta perheen pariin suoraan emämaasta muuttava mamma (Youn Yuh-jungacademy_award_trophy.jpg) oudoksuttaa varsinkin alakouluikäisiä lapsia (Alan S. Kim, Noel Kate Cho) lähes yhtäläisellä erikoisuudellaan... Ei siis ennakkoajatuksista huolimatta mikään ”Maastamuuttajat” (1971) vaan hyvin oli nuorella perheellä jo Amerikan meiningit kieltä myöten hallussa (tosin vanhempien länsimaiset nimet hieman ihmetyttivät kun olivat kuitenkin kai Koreassa syntyneet?). Muuten melko vähädramaattisen ja juonikuvioiltaan vaatimattoman tarinan pelastavat katsottavaksi aivan mahtavilla suorituksillaan Kim fiksuna mutta ilkikurisena seitsenvuotiaana pojankloppina, sekä tuo yhtäkkiä sittenkin ”hyödylliseksi” oman vesikaali-viljelmänsä (=’minari’) myötä osoittautuva mummeli. Scott Haze, Jacob Wade, Skip Schwink.


Monster Hunter

Monster Hunter

Paul W.S. Anderson 2020 scifi/toiminta/seikkailu

* ½

Kirjaimellisesti ”erämaan laivalla” jossain toisessa ajassa/ulottuvuudessa pitkin hiekka-aavikkoa puskeva soturijoukko ajautuu rajumyrskyyn ja jättimäisten hirviöotusten armoille. Hyppy ”reaalimaailmaan”, jossa Lähi-idässä toimiva Yhdysvaltain armeijan partioyksikkö saa tehtävän lähteä pelastamaan pulaan joutuneet asetoverinsa - törmäten hetikohta tuohon samaiseen, maagisia teleporttaus-voimia omaavaan kurimukseen... ”Mad Max: Fury Road”in (2015), ”Titaanien taistelun” (2010), ”Starship Troopers 3”:n (2008) yms ristisiitos, jossa sekä pääosan Milla Jovovich että nuo hiekkamonsterit turhan epäuskottavan ”iskunkestäviä” kaiken muun kliseisyyden ja hurmahenkisen uhon ohessa. Tony Jaa, Ron Perlman, T.I., Diego Boneta, Meagan Good, Josh Helman, Jin Au-Yeung, Hirona Yamazaki, Jannik Schümann, Nanda Costa, Nic Rasenta.

The New Mutants

The New Mutants

Josh Boone 2020 scifi/draama/kauhu

* *

Noin 15-vuotias cheyenne-tyttö Dani (Blu Hunt) tulee herätetyksi keskellä yötä isänsä (Adam Beach) toimesta ja suoraan keskelle pahinta painajaista: maa tärähtelee jonkin valtavan olennon voimasta ja koko lähiseutu liekehtii. Kaksikko pakenee metsän suojin mutta sinnekin tuo salaperäinen kauhistus seuraa perässä, mikä tietää isän kuolemaa ja Danin vaipumista syvään tajuttomuuteen. Joitakin aikoja myöhemmin tämä herää tuntemattomassa laitoksessa, jota ylläpitää alkuunsa ystävällisentuntuinen tohtori (Alice Braga) sekä asuttaa neljä muuta erikoislaatuista nuorta (Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Henry Zaga, Charlie Heaton)... Herkkävireisen ja söötin Huntin erinomainen suoritus sekä intiimejäkin piirteitä saava suhteensa ”ainoaan kaveriin” Williamsiin antoivat lupauksia, mitkä sitten niin lopun kliseeryske kuin varsinkin Taylor-Joyn jo lähtökohtaisesti todellinen katastrofihahmo pitkälti tuhoavat: millä perusteella kyseisellä ryssällä (tai latino-Zagalla) olisi ensinnäkään varaa v-uilla rasistisesti alkuperäisamerikkalaiselle? Logiikat muutenkin hakusessa pitkin matkaa: esim. voisivathan nuo ihmeteinit suostua tohtoritädin suunnitelmiin ihan vain poispääsyään (tavalla tai toisella) nopeuttaakseen, tai panna ranttaliksi supervoimineen heti ensi harmistuksen iskiessä... No, menipä taas yksi miljardiluokan Pentagon-projekti joka tapauksessa ihan ketuiks – koskahan oppivat? Thomas Kee, Happy Anderson, Dustin Ceithamer.

News Of The World

News Of The World

Paul Greengrass 2020 western

* * ½

Sisällissodan veteraani Kapteeni Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) on keksinyt omaperäisen liikeidean toimeentulonsa turvaksi: mies kiertelee pitkin Keskilännen asutuskeskuksia ja lukee useimmiten varsin kouluttamattomalle yleisölle edellisten viikkojen tärkeimpiä sanomalehtiuutisia – niin paikalliset, piirikunnalliset kuin maanlaajuisetkin 10 sentillä per kuulija. Vaan törmää sitten eräänä päivänä metsäpolulla yksikseen jääneeseen pikkutyttöön (Helena Zengel), joka vaaleudestaan huolimatta puhuu intiaanien aikoinaan kaappaamana vain kiowaa. Armeijan muut kiireet jättävät Kiddin tehtäväksi kuljettaa lapsi sukulaistensa hoiviin... Peruslaadukas eräänlainen lännenversio Hanks-leffasta ”Matkalla Perditioniin” (2002), mutta yllätyksettömämpi ja kaavamaisempi: esim. tyttö rähisee aluksi joka jutusta aikansa kunnes rauhoittuu kohta taas hetkessä täydelliseen yhteistoimintaan, eivätkä ne takaa-ajavat roistot olisi ikinä ampuneet ensimmäisiä laukauksiaan ohi. Hieman ihmetytti myös miten hankalan tuntuisesti pääsankari luki uutisiaan – jollain lailla mukavampaan ja helpompaan suuntaan luulisi kehittyvän tuokin homma. Michael Covino, Fred Hechinger, Neil Sandilands, Thomas Francis Murphy, Mare Winningham, Elizabeth Marvel, Chukwudi Iwuji, Ray McKinnon, Bill Camp.

Nomadland

Nomadlandacademy_award_trophy.jpg

Chloé Zhaoacademy_award_trophy.jpg 2020 draama

* *

Rehellisen ja realistisen makuinen kuvaus Amerikan ihmemaan keskilännen ”vaeltelijoista” eli matkailuautoissaan asuvista karavaanareista, tienaten vähät rahavaransa siellä sun täällä monenmoista pätkäkeikkaa tekemällä – mutta eipä sitten juuri muuta. Minun elokuvissani kun saisi edelleen olla ihan selkeä juoni alku-, keski- ja loppuvaiheineen, joten nyt ei paljon auta edes sinänsä totutun erinomainen Frances McDormandacademy_award_trophy.jpg pääosassa. Lisäksi noiden arkirutiinien seuraaminen ajoittaisine pikku ongelmineen eivät edes kaltaiselleni RV-maallikolle kummempia yllätyksiä tuottaneet, ja senkin tajusin miten onnekas yksilö juuri McDormand on omatessaan kaikesta huolimatta auliisti asuinpaikkaa perheensä hoteista tarjoavan sisaren (Melissa Smith) sekä myöhemmin samaa ehdottelevan mieskumppanin (David Strathairn). Perustuu todellisen henkilön muistelmiin, ja homman ”aitoutta” korostavat myös ehdat kuljeskelijansa sekä karavaanariyhteisön perustanut Bob Wells omana itsenään – vaan, kuten sanottu, totuus ei siis tälläkään kertaa ollut tarua ihmeellisempää. Strathairnin poika Tay myös leffassa samassa roolissa. Linda May, Charlene Swankie.


The Outpost

The Outpost

Rod Lurie 2020 sota

* *

Edelleen jatkuvan Afganistanin sodan kuumimpina vuosina 2000-luvulla Yhdysvaltain armeija sijoitti ’11/9’ -iskun jälkeen ns. etuvartiolinnakkeita sinne tänne vuoristovaltiota, kahdella päätavoitteella: pitääkseen yhteistyömahdollisuuksia yllä paikallisten kylien asukkaiden kera sekä mm. Al-Qaidaa suojelevat talibani-taistelijat kurissa. Kauimpana pohjoisessa sijaitsi Kamdeshin pesäke, jota pidettiin yleisesti todellisena kuolemanloukkuna vain reilu 50 sotilaan amerikkalaismiehistöineen – ja pahimmat pelot saavatkin vahvistuksen eräänä lokakuun päivänä 2009... Miksi tällä lailla ”toinen käsi munissa” lähdettykin taas yhtä surkimusmaata uudelleenrakentamaan oli kysymys, mikä herahti ensimmäisenä mieleen meikäläisenkaltaiselle länsimaisen kulttuurin hartaalle esitaistelijalle. Mutta kaikkinainen kiinnostus syvempiin pohdintoihin katosi nopeasti valtavaan armeijakliseiden iänikuiseen suohon: solttupoikien keskinäinen läpänheitto hampaitavihlovan lapsellista, tulokkaille pitää selittää asioita mitkä pitäneet olla tiedossa viikkoja ennen siirtoa, nekrut ja latinot taas kaikessa kymmenen kertaa parempia kuin pelkästään sähläävät valkonaamat jne. Lopun tulitaistelu kompensoi toki jonkin verran teknisenä & ohjauksellisena taidonnäytteenä mutta eipä siinäkään mitään uutta aikaisempiin vastaaviin, lukuunottamatta yllättävän komeaa loppusaldoa: jenkkiruumiita ainoastaan kahdeksan vs. vihollisten noin 150 - tosin näyttelijöistä vain Scott ”Clintin poika” Eastwood’in kohtalo kiinnosti edes hippasen vertaa. Caleb Landry Jones, Orlando Bloom, Jack Kesy, Cory Hardrict, Milo “Melin poika” Gibson, Jacob Scipio, Taylor John Smith, Jonathan Yunger, Alexander Arnold, George Arvidson, Scott Alda Coffey, Sharif Dorani, Kwame Patterson.


Palm Springs

Palm Springs

Max Barbakow 2020 komedia/scifi

* * ½

Nyles-niminen heppu (Andy Samberg) herää aamuun jossa ohjelmaa riittää: tuoreen tyttöystävän (Meredith Hagner) yksi sisarista (Camila Mendes) on menossa naimisiin samana iltana, ja siksipä pariskunta muun lähipiirin tavoin onkin jo majoitettuna varakkaiden vanhempien (Peter Gallagher, Jacqueline Obradors) hoteisiin näiden hulppeaan Palm Springsin lukaaliin. Itse tilaisuudessa kyyninen Nyles keskittyy lähinnä ryyppäämiseen, sillä henkilökohtaisen järisyttävän salaisuutensa lisäksi mies on jo tietoinen myös mm. sekä oman kumppaninsa että sulhasen (Tyler Hoechlin) syrjähyppelyistä – kunnes kiinnostuu toden teolla yhtälailla vieraantuneenoloisesta mutta nätistä kolmannesta siskosta Sarah’ista (Cristin Milioti)... Ihan hupaisa ja riittävästi esikuvastaan ”Päiväni murmelina” (1993) eroava eksistentialismin tutkielma, itselle ikävuosistaan huolimatta (42 ja 35!) entuudestaan tuntemattoman mutta hyvin suoriutuvan pääparin Samberg & Milioti johdolla – J.K.Simmons’in varastaessa sitten jo totutusti shown aina kuviin ilmestyessään. Vakavat aiheet vesittyvät kuitenkin ikävästi turhan hartaalla ”humoristisiin” suhdepeleihin keskittymisellään, ja olisikohan leffa pahasti taas kärsinyt jos myös ne hipuhauskat kiintiöhahmot (’homoneekeri’, ’aasialaiscowboy’) olisi kerrankin maltettu jättää pois? June Squibb, Dale Dickey, Conner O’Malley, Jena Friedman.

Possessor

Possessor

Brandon Cronenberg 2020 scifi/rikos/kauhu

* ½

Hämäräperäinen tiedelaitos kykenee siirtämään “toimijayksilönsä” Tasya Vos’in (Andrea Riseborough) kohteidensa mieliin asettamalla ensin implantin näiden aivoihin, saaden täten kehonsa suorittamaan haluamiaan ilkitöitä: ennen muuta salamurhia. Ensimmäiseksi pikkuharmiksi osoittautuu kuitenkin Vosin epäröinti itsensä ampumisen suhteen heti tekonsa jälkeen, mikä olisi se yksinkertaisin tie omaan ruumiiseensa palaamisessa... Vaan mitkä olivat kyseisen laitoksen varsinaiset päämäärät tässä koko touhussa, mistä rahoitus jne? Kymmeniä kysymyksiä taas kerran vain ilmaan jättävä scifi”trilleri”, jonka puuduttaa lopullisesti niin Riseboroughin kuin uhriensa läpikotainen tunteettomuus – sen itsestäänselvyyden lisäksi ettei ollut enää viime kädessä pahemmin väliksikään tapahtuuko jotain ”oikeasti” ja kenen todellisuudessa? Christopher Abbott, Jennifer Jason Leigh, Rossif Sutherland, Tuppence Middleton, Sean Bean, Gage Graham-Arbuthnot, Hrant Alianak, Gabrielle Graham, Raoul Bhaneja.


Proximity

Proximity

Eric Demeusy 2020 scifi/jännitys

* *

NASAlla työskentelevä parikymppinen ‘whiz kid’ Isaac Cypress (Ryan Masson) on ollut jo pitempään masentunut isänsä taannoisen poismenon johdosta, mutta saa ammattiauttajalta neuvon ryhtyä pitämään videopäiväkirjaa. Tästä ottaakin vaarin lähtien kameran kera mm. patikkaretkelle lähikukkuloille, kunnes yht’äkkiä isohko meteoriitti kiinnittää koko seutukunnan huomion ilmojen halki savuavana kiitäessään ennen kuin törmää mäenrinteeseen aivan Isaacin silmien alla. Kohta Amerikan puolustusvoimat tuntuvat vyöryvän joka puolelta paikalle, jolloin nuorukainen katsoo parhaaksi luikkia kasvuston sekaan piiloon - minkä jälkeen kaikki tapahtuu nopeasti: taivaalle ilmaantuu valtava hopeinen lautasmallinen lentoalus, Isaacin nenän eteen yksinäinen mykkänä tuijottava alien ja samassa poika herää aivan eri paikassa edelliset päivät täysin muististaan pyyhkiytyneenä... Osaamatta päättää ollako ’nuorisohömppä’ yhtämittaa ärsyttävästi pauhaavine poppisbiiseineen, vakavasti otettava ’kontakti-kuvaus' vai yhteiskunnallinen ’vainoharha-trilleri' leffa tuhoaa pitkälti itse itsensä – minkä hallituksen järjestölle vieläpä selittämättömästi sälytetty 2050-luvun ase- & androiditeknologia entisestään varmistaa. Sellainen huomio tuli tehtyä että eipä taida näistä UFO-asioista tietoisuus erityisen kivaa olla kummassakaan leirissä: äärimmäisen eristyneinä ja hissukseen joutuvat sekä viranomaiset että näiltä piileskelevät yksityiset kansalaiset puuhastelemaan salaisia juttujaan jossain sademetsien siimeksessä, huitsun nevadoissa tai vaikkapa Kanadan erämaissa... Highdee Kuan, Christian Prentice, Don Scribner, Shaw Jones, Max Cutler, Kylie Contreary.


Quo vadis, Aida?

Quo vadis, Aida?

Jasmila Zbanic 2020 draama/sota

* * ½

Kommunismin romahduksen ja Itä-Euroopan vapautumisen yleisen euforian traagisimpana oheistuotteena leimahti Jugoslaviassa naapurikansojen välinen sota v.1991, jota kävivät erityisen aggressiivisesti serbialaisjoukot bosnialaisia muslimeja kohtaan kymmenien tuhansien siviiliuhrien mitalla. Hollantilaisten YK-joukkojen valvomassa pakolaiskeskuksessa pyritään takaamaan edes viereisestä Srebrenican kaupungista paenneiden asukkaiden turvallisuus, mikä ilman todellista puolustusjärjestelmää osoittautuu lähinnä vitsiksi – minkä joutuu lopulta toteamaan myös paikallinen tulkki Aida Selmanagic (Jasna Djuricic) yrittäessään työnsä ohessa epätoivoisesti pelastaa pahimmalta niin miehensä (Izudin Bajrovic) kuin kaksi poikaansakin (Boris Ler, Dino Bajrovic)… Tosipohjainen ja odotetun kylmäävä kuvaus järjestelmällisestä kansanmurhasta slaavilaiseen tapaan – ja erinomainen muistutus tänne lintukotoihinkin miten riittävä sotilaallinen valmistautuminen koko meidänkin olemassaolomme elinehto. Vaikutusta vie kuitenkin omakohtaisesti ja tässäkin tapauksessa kyseisen maailmankolkan vieraus: en voisi edes kuvitella asuvani koskaan missään ex-itäblokki-maassa, islamilaisista valtioista puhumattakaan. Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Isakovic (Ratko Mladic), Emir Hadzihafizbegovic, Reinout Bussemaker, Teun Lujikx, Juda Goslinga, Jelena Kordic Kuret, Alban Ukaj, Ermin Bravo.


Rakkaat toverit

Dorogie tovarishchi

Andrey Konchalovsky 2020 draama

* *

Novocherkasskissa Etelä-Venäjällä kuohuu alkukesästä 1962: elintarvikkeiden hinnankorotuksista suivaantuneet paikallisen veturitehtaan työntekijät ovat ryhtyneet lakkoilemaan ja protestoimaan tuhansien samanmielisten tuella politbyroota vastaan Hrushtshev mukaanlukien. Aluehallinnon puolueosaston etuoikeutettu jäsen Ljudmila Semina (Julija Vysotskaja) pitää virallisen kannan mukaisesti kyseistä toimintaa silkkana isänmaanpetturuutena ja huliganismina, joutuen siinä sivussa kuitenkin huolehtimaan mielipiteiltään ärhäkkäiden 17-vuotiaan tyttärensä (Julija Burova) sekä vanhan isäukkonsa (Sergei Erlish) hyvinvoinnista... Kun kerran Itä-Saksassa (1953) ja Puolassakin (1970 ja pitkin 80-lukua) niin pitihän itse emämaassakin ainakin yksi verisesti tukahdutettu työläisten kapina järjestää – se vaan että mitähän nuo protestoijat sitten odottivat tapahtuvaksi, kun liikkeen minkäänlaiseen laajemmalle leviämiseenkään ei juuri mahdollisuuksia annettu. Kaikkinainen venäläinen logiikka muutenkin huipussaan eli Lenin & Stalinkin yht’äkkiä todellisia pyhimyksiä vain siksi kun nykyinen heitä kritisoinut johtaja epäonnistunut talouspolitiikassaan, ja tuon pääosaleidin ajatuksenjuoksusta ei saa katsoja (kenties tarkoituksella muttei auta) kiinni sitäkään vähää: hänenhän olisi pitänyt olla vain tyytyväinen jos suuren ja mahtavan Neuvostoliiton sotilaan luoti oli laittanut pisteen ”huligaani”tyttärensä maanpetostouhuille... Ja isoisäkin pelkkä höperehtijä ”filosofointeineen”: ”Ongelmista tulisi loppu jos Kennedy viskaisi tänne ydinpommin”. Niin? Andrey Gusev, Vladislav Komarov, Oleg Tsvetanovitch, Dimitriy Koshelev, Artjom Krysin, Olga Vasileva.


Rattiraivo

Unhinged

Derrick Borte 2020 jännitys/rikos

* *

Nuori perheenäiti (Caren Pistorius) tööttäilee väärälle kaverille (Russell Crowe) ruuhkaliikenteessä, sillä kyseinen äijä on juuri lakia paossa ja muutenkin ”irti saranoiltaan” ex-vaimonsa sekä tämän uuden rakastajan vastikään raa’asti murhanneena... Alkukuvien ja selostuksen perusteella mitään zombie-epidemioita ei sivilisaation katoamiseen enää tarvita, sen verran holtitonta on meininki ainakin Amerikan maanteillä. Jonkinlainen ”Liftari”n (1986) ja ”Rankan päivän” (1993) yhdistelmä toimii mitenkuten suoraviivaisuudessaan Crowen (muka) pysäyttämättömän massamurhaajan johdolla, sen sijaan Pistoriuksen nätti mutta totaalisen epäuskottava ”I promise I promise” -hahmo – miksi kukaan enää koskaan luottaisi mihinkään mitä hän sanoo tai tekee? – ärsyttää joka hetki enemmän. Esimerkkinä loppukohtaus jolloin voisivat poikansa (Gabriel Bateman) kera piileskellä ihan missä vaan mistä tuokaan psykopaatti ei ikimaailmassa löytäisi... Jimmi Simpson, Austin P. McKenzie, Juliene Joyner.The Rental

The Rental

Dave Franco 2020 kauhu

* ½

Pikkufirman työpari Charlie (Dan Stevens) ja Mina (Sheila Vand) päättää onnistuneen diilin kunniaksi viettää oikein rentouttavan viikonloppuloman syrjäisessä vuokrahuvilassa siippoineen: Michelle (Alison Brie) sekä Danin veli Josh (Jeremy Allen White). Heti kättelyssä tunnelmaa latistaa kuitenkin omalaatuinen talonmies (Toby Huss), jota mm. Mina haluaa tilille siitä johtuiko alkuperäisen varauksensa hylkääminen arabiankielisestä sukunimestään? Mutta tämä on vasta alkua... Nopeaan tahtiin iänikuisiin kliseisiinsä sortuva ”kauhujen mökkiloma”, jossa pääosin ihmisten omat järjettömät ratkaisut vievät lopulta tuhoon – siinä määrin ettei sitä ’halloween’-kopioitua ”aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan” liikuskelevaa hirviötappajaa olisi välttämättä edes tarvittu. Connie Wellman.


Run

Run

Aneesh Chaganty 2020 jännitys

* *

Diane-nimisen nuoren naisen (Sarah Paulson) ilo muuttuu painajaiseksi, kun synnyttämänsä ja pitkään kaipaamansa lapsi on vakavine komplikaatioineen vaarassa menehtyä heti elämänsä ensi tunneilla. Vuosia myöhemmin pyörätuoliin sidottu teini-ikäinen Chloe (Kiera Allen) alkaa ymmärryksen ja maailmankuvansa laajentuessa epäilemään, onko pelkästään äitinsä seurassa oleilu sekä lähes poikkeuksetta neljän seinän sisällä pysytteleminen sittenkään tarpeellista – puhumattakaan erinäisistä mm. lääkitykseensä liittyvistä huolestuttavista havainnoistaan… ”Kaksin karkuteillä” -disneilyn (2010) ja ”Piinan” (1990) yhdistelmään olisi ennen kaikkea kaivannut juurikin tuon ensinmainitun esimerkin mukaista ulkopuolista (poika)kaveria, joka olisi a) tuonut kuvioon asiaankuuluvaa lisäjännitettä sekä b) osoittanut tytölle seksuaalisen heräämisensä myötä että ainakin se tärkein juttu alapäässään toimii. (Kenties alussa mainitussa sairaskertomuksessa tehtiin myös tämä aspekti mahdottomaksi, mutta juonivirhehän tapahtui sitten jo siinä.) Keskiverto-psykoilua pilaavat lisäksi muutamat onnettomasti kirjoitetut sivuosahahmot, pahimpana se apteekin täti (Sharon Bajer). Sara Sohn, Pat Healy, Erik Athavale, BJ Harrison.

Run Hide Fight

Run Hide Fight

Kyle Rankin 2020 jännitys/rikos

* ½

Zoe Hull (Isabel May) on ‘poor white trash’ -statuksellaan lukionsa väheksytyintä kaartia nörttien ja muiden ”friikkien” ohella, mutta muuten varsinainen kovanaama metsästäjä-isänsä (Thomas Jane) tyttärenä. Ja huolimatta traumaattisesta lähimenneisyydestään äidin (Radha Mitchell) äskettäisen poismenon myötä asian saavat tuta myös kouluunsa hyökkäävä neljän aseistautuneen sekopään (Eli Brown, Cyrus Arnold, Britton Sear, Catherine Davis) ryhmä... Näin vakavan sekä jatkuvasti ajankohtaisen aiheen pilaaminen mahdottomuuksilla ja ärsyttävyyksillä sitäkin anteeksiantamattomampaa: miksi nyt kuitenkaan oikein nätti ja fiksu May hengailisi ainoastaan osavaltion rumimman jätkän (Olly Sholotan) ja läskin (Shelby Mayes) kera? Ja samaan hengenvetoon miksi tapporyhmän äärimmäisen terävä-älyisen pomon (Brown) kaverit (ja rakastaja!) olisivat moisia täydellisen epäluotettavia idiootteja? Miten poliisilta kesti vähintään 20 minuuttia ehtiä paikan päälle kymmenien hätäpuheluiden jälkeenkin? Ja vaikka psykopaattien pakettiautossa näyttäisi olevan räjähdysainetta parin beirutin verran niin lopputulema umpisäälittävä tusahdus... Ikävää erityisesti pääosan vähän kuin Jennifer Lawrence’n nuoremman version sekä tuttujen veteraanien (Treat Williams, Barbara Crampton) puolesta. Kenneisha Thompson, Zachary Le Vey, Cindy Vela.

Se mieletön remppa

Taneli Mustonen 2020 komedia

* ½

Tukevasti keskenään viihtyvän mutta toistaiseksi lapsettoman ja lastenkirjojensakin myynnin hyytymisen myötä miehen (Sami Hedberg) räväkkäotteisen äidin (Rea Mauranen) hoteissa asumiseen pakotetun pariskunnan vaimo (Kiti Kokkonen) saa kaiken murheilun keskelle yllättäviä uutisia: Hulda-tätinsä on liiskautunut ”meteoriitin” alle mutta jättänyt perinnöksi hulppean kokoisen huvilan – vahinko vain että sisätiloiltaan täysin ränsistyneen... Siihen remontin varsinaiseen alkamiseen asti siedettävällä sujuvuudella etenevä ’hedberg’-hölmöily – minkä turhat liukuhihnalta syötetyt sivupersoona-roolinsa sekä lopun odotettu sokerikakkutarjoilu lässäyttivät ns. normaalille suomifilmi-tasolle. Ja millä eväillä köyhimykset olivat sitä ”unelmaansa” eli maailmanympäripurjehdustaan toteuttamassa, ja miksi puutarhastaan viimeisen päälle huolehtiva vanhuspari oli sitten talonsa täysin asumattomaan kuntoon päästänyt? Koska leffa ei nyt kuitenkaan ollut vielä vihoviimeisiä näkemättä jääneitä maailmassa, niin syy omaan katsomiseen oli toinen: sen ihmettely miten kyseinen teos saattoi aikanaan paistatella mm. maksullisten Viaplay-tarjokkaiden kärjessä kuukausikaupalla...? Kari Ketonen, Hannu-Pekka Björkman, Inka Kállen, Jukka Rasila.

Seurapeli

Jenni Toivoniemi 2020 draama

* *

Naiskolmikko Mitzi (Emmi Parviainen), Ulla (Paula Vesala) ja Natali (Ida-Maria Heinonen) lähtee kimppakyydillä ajelemaan kohti ”pääkallopaikkaa” eli Helsingin edustalla sijaitsevaa saarihuvilaa, viimemainitun pitäessä samalla yhteyttä siskoonsa Veronikaan (Laura Birn) joka vasta saapunut lentokentälle ruotsalaisen näyttelijämiehensä (Christian Hillborg) kanssa. Tarkoituksena olisi lähinnä nuoruudenkavereiden ”iloinen jälleennäkeminen” talonomistaja Härden (Eero Milonoff) ja tämän pikkuveljen Jannen (Paavo Kinnunen) isännöimänä, ja siinä sivussa viettää myös vastahakoisen Mitzin synttäreitä – mutta odotetusti yleinen ilmapiiri alkaa kiristymään sitä mukaa kun bailut etenevät ja vanhat (tai uudet) patoutumat purkautua... Jo ”Pelin säännöistä” (1939) tai miksei myös kotimaisesta ”Yö meren rannalla” (1981) -teoksesta umpituttujen kuvioiden mukaan toteutuva kaverikohtaaminen, noin puoleenväliin asti raikkaasti soljuvana ja sujuvalla läpällä (myös englanniksi ja ruotsiksi) höystettynä – mutta sitten menee haukotuttavaksi väkisinväännettyine ihmissuhdetilityksineen ja toistensa kiusaamisineen, samalla kuin suurin ongelmansa luonnollisesti taas se ettei nyt niin kauheasti sivustaseuraajaa hetkauttanut mitä näille lopulta aika rasittaville tyypeille tapahtuu. Eniten jäikin kiinnostamaan tuo kun Hillborg osasi ”Paratiisi” -biisin noinkin täydellisesti på svenska, niin onko ollut isokin hitti myös kotimaassaan? Samuli Niittymäki.


Shadow In The Cloud

Shadow In The Cloud

Roseanne Liang 2020 scifi/jännitys/sota

*

Toisen maailmansodan aikaan nuori naissotilas (Chloë Grace Moretz) tunkee itsensä myrskysään pimeydessä juuri lähdössä olevaan, uusseelantilaisella miehistöllä varustettuun pommikoneeseen: hänellä on mukanaan salaperäinen laukku ja komentavan upseerin määräys kuljettaa tämä ylimääräinen matkustaja lennon määränpäähän Samoaan. Epäileväiset sekä tilanteen odotetun äärisovinistisesti ottavat miehet sulkevat neidon ensi töikseen ahtaaseen ala-ampumoon pois jaloista ja pohtivat toimenpiteitä erityisesti laukkua koskien… Olin varma että viimemainittu esine sisältää juurikin syyn sille miksi tuo ties mistä ilmaantunut pikkumonsteri konetta riivaa, mutta ei: yhtä järjettömäksi jää olemassaolonsa kuin kaikki muutkin tapahtumat laukkuarvoituksen paljastuksesta eteenpäin – jolloin siihen asti koukuttava alku ja nätti Moretz hukkuvat nopeasti alati kiihtyvän sekamelskan (ja perhedraaman!) syövereihin. Nick Robinson, Beulah Koale, Taylor John Smith, Callan Mulvey, Benedict Wall, Byron Coll, Joe Witkowski.

The Silencing

The Silencing

Robin Pront 2020 draama/rikos

* ½

Keski-ikäinen miekkonen nimeltä Rayburn (Nikolaj Coster-Waldau) on lähes täysin erämökkiinsä erakoitunut ja yhtämittaa juopotteleva metsänvartija – syystä että teini-ikäinen tyttärensä oli kadonnut viisi vuotta sitten teille tietymättömille, mikä johti myös eroon käytökseensä lopulta kyllästyneestä vaimosta (Melanie Scrofano). Sitten eräänä päivänä mies huomaa valvontakamerastaan miten joku nuori tyttö (Charlotte Lindsay Marron) pakenee henkensä hädässä salaperäistä hahmoa, jolla päällään jonkinlainen katseilta hyvin suojaava turkispuku ja varusteenaan ikivanha intiaanien nuoliase... Enempi vastenmielisyyksiä kuin mitään piinaavaa jännitystä tarjoava tylsimys, suoranaisia naurettavuuksiakaan unohtamatta: 1) Waldau löytää kyllä jahdatun tytön suunnilleen sieltä mistä osasi kameroidensa mukaan etsiäkin, mutta ovatkin sitten yht’äkkiä niin syvällä metsässä että joutuvat siellä myös yöpymään; 2) naissheriffi (Annabelle Wallis) sattuu saapumaan mökille ja katsahtamaan samaisia näyttöruutuja juuri silloin kun taas painellaan kameran edestä; 3) pahasti haavoittunut Waldau ajatetaan sheriffien toimesta seudun poliisivihamielisimpään paikkaan saamaan hoitoa sairaalan sijaan; 4) minkäänmoisia esimiehiä ei tunnu olevan niin Waldaulla kuin Wallisillakaan; 5) tappajan henkilöllisyys ja motiivit, tosin nämähän nyt on jo iänikuisia. Pisteenä iin päälle tuo herkkublondi-luokkaan muuten varmaan kuuluva Wallis, joka ei omituisine ilmeilyineen näyttelijäosastolla vielä valitettavasti vakuuta. Hero Fiennes Tiffin, Zahn McClarnon, Shaun Smyth, Danielle Ryan.

Spenser Confidential

Spenser Confidential

Peter Berg 2020 rikos/toiminta

* ½

Bostonilainen poliisimies Spenser (Mark Wahlberg) pahoinpitelee korruptoituneen murhaetsivän (Michael Gaston) tämän kotipihalla ja saa viisi vuotta linnaa. Vapauduttuaan Spenser huomaa vilunkipelien olevan kaikkea muuta kuin saatettu päätökseen ja selvitetty, päinvastoin: tuon pahoinpitelyn kohteensa lisäksi toinenkin ex-kollega BPD:sta (Brandon Scales) sekä vielä muuan nuori kansalaisoikeusaktivisti (Alexandra Vino) tulevat raa’asti murhatuiksi... Ei sen huonolaatuisampi kuin ne tuhat edellistäkään ”mustamaalattu mies kostoretkellä” -jututkaan, mutta kaikilta käänteiltään siis jo äärimmäisen nähtyä tavaraa jätkästä joka rakastaa hakkaamista ja hakatuksi tulemista. Paljon haukotuttavampaa silti tuo nykypäivän hyväntekeväisyys-sanomansa: vain mustat voivat olla kavereita tai hyviä poliiseja - valkoiset sen sijaan täysiä pellejä FBI:tä myöten (Dustin Tucker) tai kieroutuneita kissantappajia (James DuMont). Puolitoista tähteä lankeaa täten kokonaisuudessaan Wahlbergin hankalan mutta suorasukaisen muijan (Iliza Shlesinger) hinkeille. Winston Duke, Alan Arkin, Bokeem Woodbine, Hope Olaide Wilson, Marc Maron, Ayana Brown, Post Malone, Cassie Ventura, Colleen Camp.


Sputnik

Sputnik

Egor Abramov 2020 scifi/kauhu

* ½

V.1983. Venäläisellä takaisin kohti maata kiitävällä avaruusaluksella tapahtuu jotain mikä tietää toisen kosmonautin veristä kuolemaa ja toisen “sairastuneen” (Pjotr Fjodorov) sulkemista salaiseen armeijan tutkimuskeskukseen: tämän ruumiiseen on pesiytynyt myös näyttäviin ulostuloihin kykenevä, aggressiivinen ja hengenvaarallinen parasiitti-olio. Naispuoliselle psykiatrille (Oksana Akinshina) annetaan varsin epämääräisin tavoittein tehtäväksi ottaa selvää molempien todellisesta olemuksesta ennen jatkotoimenpiteitä… Tekninen laadukkuuskaan ei pelasta kokonaisuutta tyypilliseltä ryssäläiseltä liirumlaarumilta, vielä vähemmän Akinshinan “Jodie Foster” -rooli (“Uhrilampaat” 1991): ei varmaan kohtausta missä joku ei puhuisi “isänmaan sankareista”. Huvittavaa muuten miten näiden kaikkien kansainvälisempien itänaapurin tekeleiden on sijoituttava jonnekin takavuosiin, ettei vaan vahingossakaan edes kiertotien kautta tule nykyhallintoa arvosteltua… Fedor Bondarchuk, Anton Vasilev, Aleksei Demidov.


Tove

Zaida Bergroth 2020 draama

* *

Henkilökuva maailmalla kenties tunnetuimmasta suomalaisesta (joka kuulema ainakin leffan mukaan mieluummin oksensi kuin puhui suomea!) eli Muumi-täti Tove Jansson’ista (Alma Pöysti) uransa merkittävimmältä ajanjaksolta vuodesta 1944 noin 50-luvun puoliväliin. Mainion alun jälkeen hyytyy kuitenkin liikaa boheemin neidon suhdesukkulointiin ”elämänsä miehen” Atos Wirtasen (Shanti Roney) ja teatteriohjaaja Vivica Bandler’in (Krista Kosonen) välillä - juhlista seuraavaan, hurmiollisine tanssahteluineen yksin tai porukassa - ennenkuin ”seestyi” lopullisesti pysyvään rakkausliittoon taidegraafikko Tuulikki Pietilän (Joanna Haartti) kera. ”Lassen pojantytär” Pöysti erinomainen ja korvaa etenkin Kososen (tai sitten myös tosielämän Bandlerin) vaisuutta. Eeva Putro, Jakob Öhrman, Robert Enckell, Kajsa Ernst, Liisi Tandefelt, Emma Klingenberg, Juhana Ryynänen, Henrik Wolff, Dick Idman, Wilhelm Enckell, Simon Häger.


© Dreamworks/Amblin Partners/CAA Media Finance/Cross CreekDouble Infinity/
MadRiver/Marc Platt/Paramount/Reliance Entertainment/Rocket Science/ShivHans

The Trial Of The Chicago 7

The Trial Of The Chicago 7

Aaron Sorkin 2020 draama

* * *

Demokraattien Chicagon puoluekokous elokuussa 1968 oli kuuluisasti eräs Amerikan kansalaisoikeushistorian häpeäpilkkuja niin salissa kuin varsinkin sen ulkopuolella, kun pormestari John Daley ei maineensa mukaisesti säästellyt mitään viranomaiskeinoja lähinnä Vietnamin sotaa protestoivien mielenosoittajien kuriinlaitossa. Muutamia kuukausia myöhemmin - vallankin jo ehdittyä vaihtua republikaanipresidentti Nixon’in hallitukseen - oikeusministeri John Mitchell (John Doman) vaatimalla vaatii seitsemälle keskeiselle ”agitaattorille” syytettä ja mielellään ainakin jonkinmittaista vankilatuomiota: selkeänä varoituksena kaikkien sodanvastustajien ja muiden ”Nixonin vihollisten” suuntaan. Tehtävä lankeaa pääosaltaan jo alkuunsa homman järkevyyttä epäilevän nuoren lakimiehen Richard Schultz’in (Joseph Gordon-Levitt) harteille... Käynnistyy mainiosti värikkäiden hahmojensa, vaivatta tavoitetun ajankuvauksensa sekä ironisen huumorinsa voimalla – mutta harmi kyllä alkaa keskivaiheilla etenkin viimemainitun osalta polkea paikallaan kaikessa itsetietoisuudessaan, touhun jumittuessa muutenkin silkaksi ”juupas-eipäs”-väittelyksi. Sacha Baron Cohen’inkaan uran huippusuoritus ’YIPPIE’-liikkeen perustajana Abbie Hoffman’ina ei täten loppuun asti jaksanut sivuhahmojen turhuutta kannatella, sen sijaan ’Pantteri’-johtajan Fred Hampton’in (Kelvin Harrison Jr.) pahamaineinen ”teloitus” poliisirynnäkön yhteydessä tuo vahvinta ja uskottavinta lisädraamaa yleiseen ilmapiiriin. Se ettei muuten äkkiväärä tuomarivanhus Frank Langella heittänyt Hamptonia kuitenkin jo kättelyssä pihalle yleisön joukosta - mihin hänellä täysi oikeus - ilmiselvästä lakiavustajana kaverilleen (Yahya Abdul-Mateen II) toimimisesta suurin ihmettelyn aihe, samalla kuin sille ex-oikeusministeri Ramsay Clark’in (silminnähtävästi isompaa roolia halunnut Michael Keaton) sisäkölle olisi itseni tehnyt mieli siinä kohtaa vastata: ”Ole sinä orja hiljaa!”. Eddie Redmayne, Mark Rylance, Jeremy Strong, John Carroll Lynch, Alex Sharp, Ben Shenkman, J.C.McKenzie, Danny Flaherty, Noah Robbins, Caitlin FitzGerald.


The Vanished

The Vanished /Hour Of Lead

Peter Facinelli 2020 rikos/jännitys

* *

Keski-ikäinen pariskunta Paul (Thomas Jane) ja Wendy (Anne Heche) sekä kymmenvuotias tyttärensä Taylor (Kk Heim) matkaavat asuntoautollaan syrjäiselle leirintäalueelle järven rannalle Kiitospäivän aattona. Ei kuitenkaan aikaakaan kun iloisen kolmikon tunnelma synkkenee ratkaisevasti, sillä Taylor katoaa tuotapikaa jäljettömiin. Paikallinen sheriffi Baker (Jason Patric) lupaa tehdä alaisineen kaikkensa jotta tyttö löytyisi, mutta epätoivoiset vanhemmat eivät aio jäädä vain sivustakatsojiksi… Loppupaljastuksen myötä paljon anteeksi saava mysteeri olisi silti parantunut puolella, jos katsojat olisi säästetty sekä (muuten kivasti säilyneen viiskymppisen) Hechen hysteerisyyksiltä että siihen kaupanpitäjään (John D. Hickman) liittyviltä epäuskottavuuksilta friikinoloisine poikineen (Alex Haydon). Ohjaaja-käsikirjoittaja Facinelli sheriffin lähimpänä apurina. Aleksei Archer, Kristopher Wente, Rebecca Lines.

Wander

Wander

April Mullen 2020 rikos/jännitys/draama

* *

Ex-etsivä ja perheensä menetyksestä traumatisoitunut Arthur Bretnik (Aaron Eckhart) on nykyinen salaliittoteoreetikko, joka ylläpitää todellista paikallisradiota keskellä teksasilaista aavikkoa vanhemman kaverinsa Jimmy’n (Tommy Lee Jones) kera. Eräänä iltana lähetykseen soittaa muuan nainen (Deborah Chavez) läheisestä Wanderin pikkukaupungista, luvaten 10 000 dollaria tyttärensä Zoe’n (Elizabeth Selby) murhaajien löytäjälle… Niitä leffoja jotka olisivat olleet parempia juuri sellaisena niin kuin se etenee ja kuvissa näkyy, ilman mitään hallu-visioita tai ylifantastisia juonikuvioita. Ja koska nainen ratissa niin toki pääheppu saa nyt lisäksi suorastaan velloa perhetraumoissaan sekä muissa syyllisyydentuskissaan pillereiden vauhdittamana, eli kunhan inhimillisiä tunteita piisaa niin ei silläkään mitään väliä ettei samaistumisen mahdollisuuksia ole. Pappa-Jones ei ilmeisesti vanhoilla päivillään enää suostu näyttelemään muualla kuin kotiosavaltionsa maisemissa, kun taas edelleen syötävä Heather Graham vaihteeksi miellyttävän suuressa mutta samalla totaalisen epäuskottavassa roolissa. Katheryn Winnick, Raymond Cruz, Brendan Fehr, Roger Dorman, Nicole Steinwedell, Tylannie Smith-Scott, David Gibson.

What Is Life Worth

What Is Life Worth/ Worth

Sara Colangelo 2020 draama

* *

‘9/11’ -terrori-iskun yksi jälkiseuraamus on luonnollisesti Yhdysvaltain hallituksen jonkinlaisen rahallisen kompensaation tarjoaminen uhrien perheille. Käytännön työhön asian edistämiseksi ilmoittautuu suorastaan halukkaasti vaikeista sopimuskorvauksista aikaisempaakin kokemusta omaava asianajaja Ken Feinberg (Michael Keaton) alaisineen – olettaen noin 7000 asianosaisen itsestäänselvän nurinan milloin mistäkin laantuvan viimeistään hakemuksen aikarajan lähestyessä kahden vuoden kuluttua... Jenkkiläistä nyyhkytuubaa vaativimmallekin takuulla riittämiin tarjoava ”inhimillisyys vs. kylmä raha” -puntarointi – mutta: a) minkä ihmeen takia ei lähdetty heti kättelyssä vaikkapa juuri siitä 200 000 dollarin tasasummasta kaikille ja (b) jätetty jokaisen omaksi asiaksi oliko lisärahaa tulossa henkilökohtaisten henkivakuutusten muodossa, mikä niiden ainoa tehtävä onkin? Lisäksi c) hakemuksen ollessa vapaaehtoinen miksi hallitusta kiinnostaisi pätkääkään kuinka moni ”marttyyri” kieltäytyisi, kun jollain naurettavalla tavalla kaikki kaatuisi vieläpä yksinomaan Mr. Feinbergin syyksi? Kotonansa, kirkon penkeillä ja terapeutin sohvilla sitten muita häiritsemättä ne vuodatukset kiitos (tosin tuo viimemainittukin maksaa, ja paljon). Keatonin tiimiin kuuluu Amy Ryan’in ohella intialainen nainen (Shunori Ramanathan) ja musta mies (Ato Blankson-Wood) herättäen taas valtavat epäilykset värikynän käytöstä, mutta olkoon kun en kuvia alkuperäisestä kokoonpanosta löytänyt... Stanley Tucci, Tate Donovan, Talia Balsam, Laura Benanti, Chris Tardio, Carolyn Mignini, Victor Slezak.

The Wolf Of Snow Hollow

The Wolf Of Snow Hollow

Jim Cummings 2020 kauhu/rikos/draama/komedia

* ½

John Marshall (Cummings) on pohjoisen pikkukaupunkinsa toisen polven sheriffi, joka alkoholisminsa lisäksi kamppailee perheongelmiensa keskellä mitä tulee niin teinityttärensä (Chloe East) yksinhuoltajuuteen kuin jo terveydeltään reistailevaan mutta yhä virastaan tiukasti kiinnipitävään isäukkoonsakin (Robert Forster). Tämän henkilökohtaisen myllerryksen keskelle ilmaantuu sitten paikkakuntaa terrorisoimaan aina täydenkuun aikaan iskevä ja silvottuja ruumiita jälkeensä jättävä ”ihmissusi”... Päähepun (myös käsikirjoitus) omakohtainen projekti jäi lähes kaikilta osiltaan epäonnistuneeksi sekasotkuksi, johtuen enimmin miehen itsensä surkealla menestyksellä ”humoristiseksi” tarkoitetusta hahmosta sekä loppupaljastuksen ”shyamalanilaisesta”(!) naurettavuudesta. Omituiset leikkausratkaisut hankaloittivat horjuvan juonenkulun seuraamista entisestään, eivätkä tosielämässäkin viimeisiään vetelevän Forsterin karisma saati raikkaasti suoriutuvan Eastin terhakkuus enää paljoa auttaneet. Riki Lindhome, Will Madden, Annie Hamilton, Jimmy Tatro, Hannah Elder, Kelsey Edwards, Skyler Bible, Anne Sward, Demetrius Daniels.


The World To Come

The World To Come

Mona Fastvold 2020 draama

* ½

V.1856. Maatilallaan asustelevan pariskunnan (Katherine Waterston, Casey Affleck) keskinäiset tunteet ovat romahtaneet lähes nollatasolle pienen tyttärensä (Karina Ziana Gherasim) menehtymisen jälkiseuraamuksena. Valoa vaimon elämään tuo kuitenkin lähes välittömästi ilmaantuessaan kylän uusista tulokkaista se kauniimpi, naapurin isännän hehkeä puoliso nimeltä Tallie (Vanessa Kirby)… Kukapa ei rotuleidi Kirbyyn ihastuisi, mutta kokonaisuutena taas niin tavattoman laahaavaa tavaraa: mitään yllättäviä juonenkäänteitä ei koeta, edes 1800-luvun maalaisrouvien lesbosuhteen ”skandaalimaisuus” ei aiheuta sen dramaattisempia toimenpiteitä kenenkään taholta – niin miksipä meitäkään kiinnostaisi? Ioachim Ciobanu, Daniel Blumberg.

Paras elokuva: Mank (David Fincher)

Miespääosa: Gary Oldman (Mank)

Naispääosa: Rachel McAdams (Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga)

Miessivuosa: Arliss Howard (Mank)

Naissivuosa: Amanda Seyfried (Mank)

Golden Turkey: The Invisible Man (Leigh Whannell)