Adamin omena

Adams æbler

Anders Thomas Jensen 2005 draama/rikos

*

Tanskalainen uusnatsi Adam Pedersen (Ulrich Thomsen) passitetaan suorittamaan loppuosaa vankilatuomiostaan syrjäisen kirkon tontille työavun merkeissä, saaden valvojakseen suorastaan puritaanisella hartaudella laumaansa kaitsevan pastori Ivan’in (Mads Mikkelsen). Oppinsa eivät ole kuitenkaan kovin hyvin uppoutuneet siellä jo asuviinkaan, joten mitä mahdollisuuksia Adamin kanssa olisi...? Äärimmäisen epäuskottavia, käytännössä mahdottomia hahmoja ja tilanteita alusta loppuun. Komedianakin tätä mainostettiin, mutta näin aivotonta leikittelyä vakavilla asioilla voi pitää jo kuolemansyntinä. Vain yksi esimerkki: ”Kyllähän täällä tunteet leimahtelee ja vähän väliä joku saa kunnolla turpaansa, mutta ei se mitään: pitäkää vaan käsiaseenne jos haluatte”. Nicolas Bro, Paprika Steen, Ali Kazim, Ole Thestrup, Nikolaj Lie Kaas, Gyrd Løfquist.


Aeon Flux

Aeon Flux

Karyn Kusama 2005 scifi/toiminta

* * ½

Tappava virus on tuhonnut 99% ihmiskunnasta ja 400 vuotta myöhemmin koko jäljellä oleva väestö asuu yhdessä ainoassa 5 miljoonan asukkaan yhteisössä nimeltä Bregna - samalla kuin muu maailma rehottaa luonnontilassa. 'Goodchild'in suku on hallinnut kaikkea alusta lähtien, mutta heitä vastustavat kapinalliset 'monikaanit' kasvaneet vahvemmiksi kuin koskaan… Surkean vastaanoton saanut taas yksi apokalypsi-visio ei minusta kuitenkaan häviä juuri mitenkään muille vastaaville scifitoimintarytinöille - ja vaikka peruskliseisyyden piikkiin menee tietysti sekin miten naissankarit saavat muka miessotilailta hengen pois vain parilla käden liikkeellä, niin näitäkin kompensoi aina miellyttävä Charlize Theron (’Aeon Flux’) pääosassa sekä useampikin ihan näppärän mielikuvituksellinen yksityiskohta tulevaisuuden maailmaa koskien. Tarinan alustus kyllä huvitti: ”Jotkut kutsuivat Bregnaa täydelliseksi yhteiskunnaksi, toiset sivilisaation huipuksi”. Mitäs väliä sillä oli miksi maapallon viimeistä ja ainoaa kaupunkia kutsuttiin? Vaihtoehtoja/vertailukohteita nolla. Marton Csokas, Jonny Lee Miller, Sophie Okonedo, Frances McDormand, Pete Postlethwaite, Amelia Warner.


Alaston totuus

Where The Truth Lies

Atom Egoyan 2005 draama/rikos

* * ½

V.1962. Nuori naistoimittaja (Alison Lohman) haluaa kirjoittaa vuosia takaperin erilleen ajautuneen tv-koomikkoparin (Kevin Bacon, Colin Firth) elämäntarinan, ja saada samalla vastauksen mysteeriin johon liittyy kaverusten hotellihuoneesta samoihin aikoihin löytynyt alastoman naisen (Rachel Blanchard) ruumis… Minun makuuni hieman liikaa perversioita sisältävä, silti myös oudolla tavalla kiehtova ihmissuhdetragedia: vähäisin syy tähän ei tietenkään loistava pääosakolmikko, erityisesti aina erinomainen ”pikkupimu” Lohman. David Hayman, Maury Chaykin, Sonja Bennett, Kristin Adams.


American Gun

American Gun

Aric Avelino 2005 draama

* *

Yritteliäs mutta lopulta vaisuksi jäävä sanomadraama ”jenkkiparoista aseiden ikeessä”: keskiössä lähiökoulussa tapahtunut joukkomurha ja sen vaikutukset toisen ampujan äitiin (Marcia Gay Harden), pikkuveljeen (Chris Marquette), rehtoriin (Forest Whitaker) ja paikalle ensiksi ehtineeseen poliisiin (Tony Goldwyn). Innoituksensa siis saanut näistä ’columbine’ista ja vastaavista tapauksista, mutta totuus taitaa olla se ettei niitä pyssyjä oikein voi enää lakipykälin kansalaisilta kieltääkään kun joka rikollisella sellainen kumminkin taskussa on. Mutta tarvitsisiko kuitenkaan lisää tehtailla miljoonan kappaleen vuosivauhtia? Arlen Escarpeta, Linda Cardellini, Donald Sutherland, Amanda Seyfried, Melissa Leo, Rex Linn.


The Amityville Horror

The Amityville Horror

Andrew Douglas 2005 kauhu

* *

V.1975. Lutz'in perhe - isäpuoli George (Ryan Reynolds), äiti Kathy (Melissa George), 7-vuotias tytär Chelsea (Chloë Grace Moretz) sekä murrosikäiset pojat Billy ja Michael (Jesse James, Jimmy Bennett) - löytää "unelmiensa talon" eli siirtomaa-aikaisen kartanon Long Islandilta, vieläpä pilkkahintaan. Uusi koti huokuu kuitenkin synkkiä salaisuuksia, sillä se on mm. Ronald DeFeo -nimisen nuoren miehen toteuttaman massamurhan tyyssija... En oikein hiffaa miksi näistä aikansa menestysfilmeistä pitää nykyään tällaisella volyymilla uusversioita tehdä, vieläpä ilman juurikaan mitään omia näkökulmia saati parannuksia. Nyt ei olisi edes paljon vaadittu köykäistä alkuperäistä (1979) ajatellen, pari haamusäikkyä ja söötti Moretz debyytissään ei riitä. Rachel Nichols, Philip Baker Hall, Isabel Conner.© Warner Bros.

batman1-large.jpg

Batman Begins

Batman Begins

Christopher Nolan 2005 scifi/toiminta/rikos

* * * ½

Vihdoinkin "Batman"-filmi aikuisille, sisältäen totisen väkivallan lisäksi jopa kauhuelementtejä: Bruce Wayne'n (Christian Bale) kamppailua lapsuuden traumoja ja ympäristön odotuksia vastaan varakkaan perijän ominaisuudessa, kunnes koittaa ura Gotham Cityn rikollisporukoiden ykkösvihollisena Lepakkomiehenä - eli perusstoori sinänsä tuttu, poikkeuksena tietenkin tuo alkupuolen "harjoitusleiri" joka toi kovasti mieleen "Viimeisen samurain" (2003)... Mutta ei se mitään tällä kertaa, hyvä leffahan sekin on... Ja erinomaisia näyttelijöitäkin saatu lähes joka rooliin, varsinkin Gary Oldman kerrankin hyvänä ja Liam Neeson pahana tyyppinä miellyttävät. Jopa odottamisen arvoisia jatko-osia luvassa loppukohtauksen perusteella. Katie Holmes, Michael Caine, Morgan Freeman, Rutger Hauer, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Ken Watanabe.


Be Cool

Be Cool

F.Gary Gray 2005 rikos/komedia/musiikki

* *

Jälleen mielenkiintoisten näyttelijänaamojen kansoittama, ajoittain kohtalaisen viihdyttäväkin jatko-osa "Get Shorty" (1995) -pätkälle. Miinuspuolelle menevät kuitenkin kuten aina rääväsuinen neekerijengi Cedric The Entertainer'in johdolla sekä lähes koko ajan syvältä ahterista oleva musiikki - myöskään Uma Thurman ei muista avuistaan huolimatta ole mikään historian suurin komedienne. John Travolta, Harvey Keitel, Vince Vaughn, The Rock, James Woods, Debi Mazar, Steven "Aerosmith" Tyler, Danny DeVito.


Bee Season

Bee Season

Scott McGehee, David Siegel 2005 draama

* ½

Juutalaisperheen 11-vuotias tytär (Flora Cross) osoittautuu ilmiömäiseksi sanojen tavaajaksi, mistä varsinkin professori-isänsä (Richard Gere) riemastuu. Äiti (Juliette Binoche) ja isoveli (Max Minghella) alkavat sen sijaan tuottaa yhä enemmän huolta omituisella ja vetäytyvällä käytöksellään... Katsojan täysin ulkopuoliseksi jättävä perhetutkielma, jossa yhdenkään roolihahmon tekemisiä ja keskinäisiä suhdeongelmia ei valaista eikä taustoiteta sen kummemmin - varsinkaan sitä että mikä tuossa isukissa nyt niin tavattomasti muita perheenjäseniä mätti? Ja mitä hyötyä oli tyttärelle hävitä viimeinen kisa koko maan mestaruudesta tahallaan? Hieno esimerkki muka-syvällisestä hölynpölystä siis. Kate Bosworth.


BloodRayne

BloodRayne

Uwe Boll 2005 kauhu/toiminta

* ½

1700-luvun Romaniassa vampyyreja piisaa tunnetusti valtoimenaan, niin metsissä kuin kylienkin ihmisvilinässä. Nuori neito Champir (Kristanna Loken) on vain puoliksi sellainen, niinpä hänelle ei tuota tuskaa ottaa näitä pois ”päiviltä” aina tilaisuuden tullen. Lopullisena päämääränään tyttö halajaa kostoa äitinsä raiskanneelle ja tappaneelle verenimijä-ruhtinas Kagan’ille (Ben Kingsley)... Verenroisketta ja paljasta pintaa riittämiin tässä muuten megahölmössä vampyyrirallissa: etenkin toimintakohtaukset harvinaisen kökösti toteutettu, ja miksi alussa karnevaalien yhteydessä esiintyvän Champirin ”ihmeparantumiset” olisivat millään lailla hämmästelyn väärti kun kerran samaan pystyviä lajitovereitaan löytyy joka kulman takaa? Kaikkien naisten märkien unien kohde (hehe) eli rokkivaari Meat Loaf vilahtaa asiaankuuluvasti omaa haaremiaan pitävänä kartanonherrana. Michael Madsen, Matthew Davis, Will Sanderson, Michelle Rodriguez, Geraldine Chaplin, Udo Kier, Michael Paré, Billy Zane.


Brokeback Mountain

Brokeback Mountain

Ang Leeacademy_award_trophy.jpg 2005 draama

* ½

"Hän ei oo oikea gayboy, jos naista ei voi saada mielestään"... Kaksi lännenmiestä (Heath Ledger, Jake Gyllenhaal) rakastuu toisiinsa kesken lampaanajon yllämainitulla vuoristoseudulla v.1963, ja siitä alkaa lähes parin vuosikymmenen mittainen salailun, kaipuun ja katkeruuden täyttämä ajanjakso elämässään... "Pahamaineisen" mutta myös kauniiksi ja rajoja rikkovaksi ylistetyn kolmen oscarin homoleffan suurimmat "synnit" olivat täysin ennalta-arvattavat, eli tuo miesten välinen suhde hallitsee niin täydellisesti kerrontaa että kaikista muista roolihahmoista tehty pelkkiä yksiulotteisia stereotyyppejä. Lisäksi siloposkiset Gyllenhaal ja Ledger jo ulkonäöltäänkin turhan paljon taipumuksiinsa sopivia, pari kunnon karjua pääosiin ja hienovaraisempi intiimi lataus olisi lisännyt draamavaikutusta oleellisesti. Mutta leffan ylivoimaisesti suurin vika kuitenkin sen pohjattomassa tylsyydessä: tässä ei tapahdu mitään hätkähdyttävää tai ennennäkemätöntä, puhumattakaan kiinnostavasta. Randy Quaid, Michelle Williams, Anne Hathaway, Graham Beckel.


Capote

Capote

Bennett Miller 2005 draama/rikos

* *

Ainakin kulttuuripiireissä tunnettu ja pidetty boheemikirjailija Truman Capote (Philip Seymour Hoffmanacademy_award_trophy.jpg) kiinnostuu lähes pakkomielteenomaisesti kansasilaisen Clutter'in perheen sanomalehtien etusivut täyttävästä joukkomurhasta v.1959, ja ennenkaikkea teon suorittaneesta luuseri-parivaljakosta (Clifton Collins Jr, Mark Pellegrino)... Hoffmanin hahmotus hinttikynäilijästä oli varmaankin oscarinsa arvoinen, mutta kovin hitaasti etenevä tämä on eikä huvikseen tappavien sääliminen tai edes ymmärtäminen kuulu minun tunnevarastooni. Ja tarinakin oli jo, tosin tietenkin pääosin juuri itsensä Capoten ansiosta(!) turhan tuttu samannimiseen kirjaansa (1966) pohjautuvan kulttielokuvan "Kylmäverisesti" (1967) myötä. Catherine Keener, Chris Cooper, Bruce Greenwood, Bob Balaban.


The Cave

The Cave

Bruce Hunt 2005 scifi/toiminta/kauhu

* ½

Hirviöitä asustelee syvällä maan uumenissa, joiden armoille taas kerran kovin epäsovinnainen tutkimusryhmä jää sokkeloisten luolastojen pimeydessä... Mutta valitettavasti ihmisten kuolemat eivät liikuta koska heitä ei tunne, ja sekavan epäselvään kuvaukseenkin kyllästyy hetkessä. Porukan orientaali (Daniel Dae Kim) kelpasi uhrilampaiden joukkoon, sen sijaan musta mies (Morris Chestnut) ei tietenkään - Cole Hauser'in vetäistessä puolestaan jo mm. "Pimeän uhkasta" (2000) tutun "armeija/poliisitaustaa omaavan hämärämiehen" roolinsa. Eddie Cibrian, Lena Headey, Piper Perabo, Rick Ravanello.© Universal Pictures/Miramax Films

cinderella_man.jpg

Cinderella Man

Cinderella Man

Ron Howard 2005 draama

* * *

Raskaan sarjan nyrkkeilijän James J. Braddock'in (Russell Crowe) tarina, jossa lupaava alku-uransa tyssää loukkaantumisiin ja tie vie lamakauden rutiköyhyyteen - vaan sitten yllättäen myös uuteen mahdollisuuteen ja peräti maailmanmestaruusotteluun pelättyä Max Baer'ia (Craig Bierko) vastaan v.1935... Pätevästi toteutettu nyrkkisankari-stoori, jossa kuitenkin turhan paljon väritystä etenkin Baerin "demonisen" hahmon osalta - mutta ennen kaikkea Crowe jälleen erinomainen roolissaan lähes pyhimyksen asemaan nostettuna "New Jerseyn ylpeytenä" ja tunnollisena perheenisänä, joka teki urheiluhistorian erään suurimmista comeback-ylläreistä. Renée Zellweger, Paul Giamatti, Bruce McGill.


Coach Carter

Coach Carter

Thomas Carter 2005 draama

* *

Kertomus koripallovalmentaja Ken Carter’ista (Samuel L. Jackson), joka saadessaan pestin kalifornialaisen Richmondin lukion joukkueen vetäjänä ryhtyy ennenkuulumattomasti vaatimaan pelaajlta kolmea asiaa: rautaista juoksukuntoa, moitteetonta pukeutumista kentän ulkopuolella sekä etenkin kouluarvosanojensa nostamista tyydyttävälle tasolle... Tositapahtumiin perustuva ”ghettopojista miehiksi” -tarina, tosin oikeasti Carterin valmennusjakso kesti viitisen vuotta minkään neljän kuukauden projektin sijaan – tässä kuvattujen kausitapahtumien (v.1999) ajoittuessa tarkalleen pestin puoliväliin. Ilmeisesti juuri pakolliset tiivistykset ja dramatisoinnit saaneet sitten muutenkin aikaiseksi varsinaisen kliseepaketin, eli eipä käytännössä yhteenkään ennalta-arvaamattomaan yllätykseen etenemisensä osalta tarvitse pelätä törmäävänsä (ehkä viimeisen matsin lopputulema poislukien). Kovimman kohtalon saanut kokeakseen tuo surkimuskoulunsa koristiimin ainoa valkonaama Channing Tatum, joka täten mm. ymmärrettävästi unohtanut miten edes pipoa kuuluisi päässä pitää... Rick Gonzalez, Robert Ri’chard, Rob Brown, Nana Gbewonyo, Antwon Tanner, Ashanti, Texas Battle, Denise Dowse, Debbi Morgan, Mel Winkler, Octavia Spencer.


Constantine

Constantine

Francis Lawrence 2005 scifi/toiminta/kauhu

* * ½

Yliluonnollisuuksiin läpikotaisin perehtynyt yksityisetsivä John Constantine (Keanu Reeves) on tottunut toimimaan erityisesti demonien ja enkelien ikuisen taistelun välimaastossa, mikä tarkoittaa mm. riivajaisten karkoitusta teini-ikäisistä uhreistaan. Jotain nähtyä vielä mahtavampaa ja synkempää on kuitenkin tuloillaan Jeesuksen kyljen puhkoneen keihäänkärjen löytyessä Meksikosta sekä sen sisältämien voimien myötävaikutuksella... Kohtalaisen rivakkaotteinen sarjakuvapohjainen Hyvän ja Pahan välinen ilmeisen ikuinen otatus, etenkin lopussa ilmaantuvan Peter Stormare’n suoritus niljakkaana ’Lucifer’ina huvittaa. Hieman kyseenalaisesti itsekunkin voimannäytöt vaihtelevat tilanteesta toiseen, eli säpsäyttäviä yllätyshyökkäyksiä saattaa seurata heti ihmeellinen hidastelu. Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Djimon Hounsou, Max Baker, Pruitt Taylor Vince, Gavin Rossdale, Tilda Swinton, José Zúñiga.


Cursed

Cursed

Wes Craven 2005 kauhu/komedia

* *

Taas yksi cravenilainen teinikauhuhölmöily, tällä kertaa ihmissusien kustannuksella - vaikka jonkinlaisena kompensaationa toki jälleen myös (ihmishahmossaan!) nättejä typyköitä mukana lukuisasti, Christina Ricci etunenässä. Jesse Eisenberg, Judy Greer, Joshua Jackson, Portia "Ally McBeal" de Rossi. Mukana vilahtaa myös 1970-luvun teinisuosikki, nykyinen "ai kuka?" Scott Baio.


The Dark

The Dark

John Fawcett 2005 kauhu

* *

Amerikkalaisäiti (Maria Bello) matkustaa n. 12-vuotiaan tyttärensä (Sophie Stuckey) kera Walesin rannikolle, jonne brittimiehensä (Sean Bean) oli muuttanut pariskunnan eron jälkeen. Tyttö olisi halukas jäämään isänsä luokse peräti pysyvästi asumaan, tosin ympäristö vaikuttaa vähemmän lapsiystävälliseltä: vaarallisten jyrkänteiden ja tyrskyisten rantakallioiden lisäksi lähistöltä löytyy hylätty teurastamo, ja koko seutua vainoaa vuosikymmenten takainen kirous paikallisen uskonlahkon joukkoitsemurhan seurauksena... Ihan laadukas näyttelijätyö ei pelasta haukotuttavan rutiinimaiselta perusjuonelta, johon otettu kaikki mahdolliset elementit viime vuosien "japsikauhu"-buumista: eli rääkätyt lapsiaaveet kummittelevat kun väliverhot tuonpuoleiseen rakoilevat. Maurice Roëves, Abigail Stone.


The Deal

The Deal

Harvey Kahn 2005 draama/rikos/jännitys

* *

Murhatun liikemiehen tilalle pestataan "helpommin ohjailtava" kollega Tom Hanson (Christian Slater), joka ryhtyy nuoren vastavalmistuneen assistenttinsa (Selma Blair) kera junailemaan parinkymmenen miljardin hintaisia öljykauppoja venäläisten kanssa. Vaan kapuloita rattaisiin laittavat joka käänteessä niin ryssämafia kuin kateelliset virkatoveritkin... Tunnelmiltaan horjuvasti tilanteesta toiseen etenevä bisnesmaailman, salamurhatrillerin ja ihmissuhdekuvauksen ristisiitos, mitä seikkaa entisestään korostaa Blairin erityisen epävakaa roolihahmo. Tyypillisenä esimerkkinä koko hommasta kohtaus, jossa Slater löytää jääkaapistaan (eläimen) verisen sydämen: mies ei osaa ensinnäkään aavistaa miksi ja kuka moisen uhkailuviestin olisi saattanut jättää, lisäksi pitää tapausta monta kertaa dramaattisempana kuin äskettäistä murhayrityksen uhriksi joutumistaan keskellä moottoritietä... Angie Harmon, Robert Loggia, Colm Feore, John Heard, Kevin Tighe, Philip Granger, Francoise Yip, Jim Thorburn, Mike Dopud.


The Descent -loukussa

The Descent

Neil Marshall 2005 kauhu/toiminta

* *

Kuuden naisen kiipeilijäryhmä lähtee todellisen atleetti-ihmeen Julia’n (Natalie Mendoza) johdolla ihan uuteen jännittävään seikkailuun: syrjäisillä vuoristoseuduilla sijaitsevaa luolastoa tutkimaan. On kulunut vuosi Sarah-nimisen jäsenen (Shauna Macdonald) lohduttomasta perhetragediasta, joten matka toimisi samalla toivottavasti hänenkin kohdallaan terapeuttisen virkistävänä – mutta lähes kättelyssä paluutien tukkivat tunnelisortumat aiheuttavat pikemminkin paniikkitunnelmia, ja tämä on vasta alkua uskomattomalle painajaiselle... Motto ”Pelottavin elokuva mitä maa sisuksissaan kantaa” suunnilleen näppärintä kamaa kyseisessä kliseepaketissa, jossa harvinaisesta naisjoukkio-näkökulmasta huolimatta itsensä väenvängällä luonnon riskialttiille armoille tunkevan ryhmän puolesta jaksaa huolestua yhtä vähän kuin ennenkään – se yliluonnollinen (zombi)elementti mukaanlukien. Alex Reid, Saskia Mulder, MyAnna Buring, Nora-Jane Noone.


Doom

Doom

Andrzej Bartkowiak 2005 scifi/kauhu/toiminta

* *

Onhan tässä Doominkin aineksia, mutta enemmänkin muistuttaa varsinkin lavastukseltaan toista räiskintäklassikkoa Quake'a. (Duke Nukem minun suosikkini kaikista.) Anywho, pahin moka todellisen verihurmeisen lahtauksen puuttuminen pitkin matkaa kun monstereitakin aivan liian harvassa ja lajimielessä yksipuolisesti - sen sijaan pääosan muskelimasa The Rock vetäisee jälleen b-luokan toimintasankari-kategoriassa keskitasoa kiintoisamman roolin. Eihän aiheesta olisi saanutkaan mitään kestävää laatuelokuvaa millään mutta kuitenkin paljon jännemmän ja, kuten todettua, action-täyteisemmän. Karl Urban, Rosamund Pike, Razaaq Adoti, Richard Brake, Dexter Fletcher, Al Weaver, Ben Daniels.


Emily Rosen riivaaja

The Exorcism Of Emily Rose

Scott Derrickson 2005 kauhu/draama

* ½

Katolista pastoria (Tom Wilkinson) syytetään kuolemantuottamuksesta tämän yritettyä "parantaa" sairasta 19-vuotiasta tyttöä (Jennifer Carpenter) manausrituaalien voimalla, sen sijaan että olisi toimittanut uhrin sairaalaan tehohoitoon... Naurettava riivaustarina, jossa asianajajan (Laura Linney) puolustus perustuu ilman muuta olettamukseen tapauksen sisältämistä muka aidoista yliluonnollisuuksista - tai ainakin paikallaolleiden todistajien vahvaan uskoon demonien olemassaolosta, bonuksena vielä ne oikeudenkäynnin aikanakin koetut pelottavat "näyt". Kyseessä siis läpeensä katolisessa perheessä kasvanut, epileptiseen psykoosiin sairastunut teini jonka olisi pelastanut lopussa vain pakkoruokinta. Perustuu löyhästi vastaavanlaiseen kohutapaukseen L-Saksassa v.1976. Campbell Scott, Colm Feore, Joshua Close, Kenneth Welsh, Mary Beth Hurt.


Flightplan

Flightplan

Robert Schwentke 2005 jännitys/toiminta

* ½

Juuri miehensä Berliinissä tapahtuneessa onnettomuudessa menettänyt amerikkalaisnainen (Jodie Foster) lähtee viemään pienen tyttärensä kera puolisonsa arkkua Atlantin yli kohti kotimannerta - vaan yht'äkkiä kesken lennon katoaa myös tuo pikkutyttö kuin tuhka tuuleen... Muistuttaa tietenkin Hitchcock'in "Nainen katoaa" -klassikon (1938) perustilannetta, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvat: terroristien uskomattoman suunnitelman onnistuminen on taas kiinni niin monesta mahdollisesti muuttuvasta tekijästä että hohhoijaa... Itse asiassa heti lennon alusta asti tulee sellainen tunne että suunnilleen kaikkien matkustajien ja koko henkilökunnan oltava mukana juonessa - mutta ei ne kaikki ole. Peter Sarsgaard, Sean Bean, Greta Scacchi.© Warner Independent Pictures (WIP)/2929 Productions

good-night-and-good-luck.jpg

Good Night, And Good Luck.

Good Night, And Good Luck.

George Clooney 2005 draama

* * *

Kertomus CBS-yhtiön legendaarisesta TV-toimittajasta Edward R. Murrow'sta (David Strathairn) ja hänen kuuluisimmasta "keissistään": kommunistipelkoa ja -vihaa lietsovan senaattori Joseph McCarthy'n uran alamäen aloittanut kriittinen dokumentti ja haastattelu v.1954... Hollywoodin vuosituhannen vaihteen "tiedostavien" näyttelijöiden kärkikaartiin kuuluva Clooney teki hyvin näköisensä leffan tästä mustavalkoisesta, sananvapauden puolesta kampanjoivasta tosipohjaisesta journalismin historian eräästä virstanpylväästä. Hienoja roolisuorituksia erotettavissa sankan tupakansavun keskeltä (heh) ja tapaus sinänsä kiinnostaa, mutta hieman liikaa yhden aiheen ja huoneen (studion) draamaa silti. Clooney itse esittää tuottajaa. Jeff Daniels, Patricia Clarkson, Robert Downey Jr, Frank Langella, Ray Wise, Reed Diamond, Tate Donovan.© Miramax Films/Village Roadshow Pictures

sm_thegreatraid_miramax1.jpg

The Great Raid -suuri pelastusoperaatio

The Great Raid

John Dahl 2005 sota

* * *

Pätevästi toteutettu tositapahtumaan perustuva tarina yli 500:n amerikkalaisen sotavangin uskaliaasta pelastusoperaatiosta japanilaisten kynsistä Cabanatuanin leiristä Filippiineillä tammikuussa 1945, samaan aikaan kun tappiolle joutunut keisarillinen armeija oli menettämässä ne vähäisetkin moraaliset estonsa vangitsemiensa liittoutuneiden käsittelyn suhteen... Etenkin pääosien upseereiden Benjamin Bratt'in ja James Franco'n näyttelijätyö miellyttää, ja itse hyökkäys erinomaisen iskevästi kuvattu - vain vankileiriläisten elämänmenoa kuvataan monessa kohtaa hieman pitkäpiimäisesti. Joseph Fiennes, Connie Nielsen, Marton Csokas, Cesar Montano, Max Martini, Dale Dye.


Grimmin veljekset

The Brothers Grimm

Terry Gilliam 2005 seikkailu/jännitys/komedia

* *

V.1811, ranskalaisten miehittämä Saksa. Satuiluihin erikoistuneet Grimmin veljekset Wilhelm ja Jacob (Matt Damon, Heath Ledger) huijaavat hyväuskoisia maaseudun asukkeja esittämällä ”noitien” yms riivajaisten karkoittajia - vaan sitten saavat tehtäväkseen tutkia kadonneiden tyttöjen arvoitusta eräällä metsäseudulla, missä toisiaan seuraavat fantastiset ilmiöt pakottavat nämäkin miehet uskomaan pikkuhiljaa ihmeisiin... Sekava ja muutenkin epäonnistunut toteutus pilaa raivostuttavasti periaatteessa mahtavaa ideaa kansantarujen (”Lumikki”, ”Tuhkimo”, ”Prinsessa Ruusunen”, ”Hannu ja Kerttu”, ”Punahilkka”...) pohjautumisesta todellisiin tapahtumiin. Lena Headey, Jonathan Pryce, Peter Stormare, Monica Bellucci, Mackenzie Crook, Richard Ridings.


Hard Candy

Hard Candy

David Slade 2005 jännitys/rikos

* * ½

14-vuotias Hayley (Ellen Page) ja kolmekymppinen muotikuvaaja Jeff (Patrick Wilson) sopivat muutaman ”nettitapaamisen” päätteeksi treffeistä paikallisessa kahvilabaarissa. Kaksikolla tuntuu synkkaavan hienosti ja ikäisekseen kypsäksi osoittautuva tyttö suostuu näin mielihyvin Jeffin luo jatkoille - vaan se onkin sitten yllättäen viimemainittu, joka tulee katumaan tätä päätöstä raskaasti aivan tuotapikaa... ”Yö ei tunne armoa” (1994) ja ”Pieni tyttö joka asuu kujan päässä” (1976) –leffojen sekoitus on käsikirjoitukseltaan vähän liiankin ”ovela”, puhelias ja ahtaine asetelmineen puuduttava psykoilu - silti keskeisen sanomansa puolesta pakko antaa kaikki mahdolliset pisteet: kerrankin näin päin! Sandra Oh.


Harsh Times

Harsh Times

David Ayer 2005 rikos/draama

* * ½

Irakin sodan veteraani (Christian Bale) palaa kotimaisemiin Los Angelesiin tavoitteenaan kaksi asiaa: jostain lainvalvontaelimestä työnsaanti sekä meksikolaisheilansa (Tammy Trull) järjestäminen rajan yli yhteisen katon alle. Näitä pyrkimyksiä haittaa pahasti miehen pakkomielteinen päihdekierre, eikä samanhenkinen kaverikaan (Freddy Rodriguez) juuri tilannetta paranna... Erinomaisen elämänmakuista L.A.-Mex –stooria pilaa pahasti loppua kohti yhä laskelmoidumman tuntuiset Balen sekoilut: täten myös täydellisen ansaittu (ja samalla epäuskottava) kohtalonsa jättää katsojan vain haukottelevan asiantoteajan asemaan. Pirtsakan sexy Eva Longoria miellyttää toki silmää kuten aina, ja yleensä vastenmielinen Terry Crews nyt hämmästyttävän hyvä pääkaksikon mustana kaverina. Chaka Forman, J.K.Simmons.


A History Of Violence

A History Of Violence

David Cronenberg 2005 draama/rikos/toiminta

* * ½

Aluksi hieman häiritsi leffan tyhmemmälle yleisönosalle suunnattu alleviivaavuus: tässä on hyvä perhe täynnä hyviä ihmisiä, joita ulkopuoliset pahat ja väkivaltaiset psykot uhkaavat sanoin sekä teoin. Sitten kun tulee se Suuri Paljastus niin alkavat häiritä Viggo Mortensen'in ylimaalliset supersankari-otteet, ja kun kaikki on ohi niin mitä jäi käteen? Vain tuota yhtä perhettä koskenut täysin uskomaton tarina, ilman mitään yleismaailmallista "väkivallan historiikkia". Silti onnistuu nousemaan 2000-luvun heikkotasoisen trilleri/actionkaman keskiarvon yläpuolelle kevyesti. Maria Bello, Ed Harris, William Hurt.© Baker Street/OddLot Entertainment

hooligans.jpg

Hooligans

Hooligans/ Green Street Hooligans

Lexi Alexander 2005 draama

* * *

Amerikkalaispoika Matt Buckner (Elijah "hobitti" Wood) uhrautuu rikkaan isin pojan puolesta ja mukavan korvauksen myötä tunnustaa Harvardin opiskelijakämpästä löytyneet huumeet omikseen, saaden tietenkin lähtöpassit. Matt päättää lähteä Lontoossa asuvaa siskoaan (Claire Forlani) moikkaamaan, jonka mies (Marc Warren) on entinen ja tämän veli (Charlie Hunnam) nykyinen West Hamin fudisjoukkueen kannatusryhmän taisteluosaston kingi. Tuotapikaa on jenkkivieraskin tiiviisti mukana porukassa... Mutta tämä siirtymä tapahtuu niin kovin kovin helposti: mahdoton uskoa että moinen nörtti a) uskaltaisi mukaan tai b) selviäisi yhdestäkään tappelusta ilman teho-osastoa - joten ilmeisesti tämä (kuten mm. "Sin City" 2005) kuului taas sarjaan "hobitti-maine karistettava niskasta vaikka väkisin"... Muuten aivan erinomainen ja raa'an realistinen kuvaus futisfanaatikkojen 'fight club' -meiningistä sekä niistä koodeista ja rituaaleista mitä tuohon maailmaan liittyy, tehden luultavasti tehtävänsä: luupäät innostuu, kukkahattu-porukka säikähtää entisestään. Elijahin lisäksi kuitenkin vielä eräs toinen epäloogisuus, eli tuo ex-kingi Warren "eläköidyttyään" olisi oikeassa elämässä muuttanut perheineen noilta kaduilta jonnekin huitsun nevadaan takuuvarmasti (aivan kuten olisi pitänyt sen Tim Robbins'in hahmon "Menneisyyden ote" (2003) -leffassa). Leo Gregory, Geoff Bell, Kieran Bew, Henry Goodman.


Hostel

Hostel

Eli Roth 2005 kauhu

* *

Kahden amerikkalaisen (Jay Hernandez, Derek Richardson) ja yhden islantilaisen (Eythor Gudjonsson) yhtämittaisen stondiksen kiusaama nuorten miesten turistiporukka ei saa muka tarpeekseen actionia Länsi-Euroopassa, vaan ovat heti valmiita lähtemään vihjeen saatuaan kohti Slovakiaa "uskomattoman halvan, helpon ja hyvännäköisen tussun" perään. Kaikki vaikuttaakin aluksi olevan juuri niinkuin luvattiin... Mainostettiin kovimmaksi kamaksi mitä Suomen TV:stä kuunaan on tullut, mutta jää nyt valovuosien päähän esim. "Erämaa syö miestä" - (1999) ja "Kill Bill" -leffojen (2003, 2004) raakuuksista. Toki sitä 'medieval on your ass' -meininkiä ihan mukavasti tässäkin Tarantino-tuotannossa, ja nuo typerät tupakalle nyrpistelevät kasvissyöjä-jutkujenkithän saavat tietenkin justiinsa ansioidensa mukaan! Barbara Nedeljakova, Jan Vlasák, Rick Hoffman.


Hyökkäys poliisiasemalle

Assault On Precinct 13

Jean-Francois Richet 2005 toiminta

* *

John Carpenter'in erinomainen alkuperäisversio vuodelta 1976 oli kumarrus sekä Peckinpah'in "Olkikoirien" (1971) että Romero'n "Night Of The Living Dead"in (1968) suuntaan, jotka taas muistuttivat asetelmaltaan kovasti Hitchcock'in "Lintuja" (1963)! Eli taloon linnoittautunut epäsovinnainen porukka taistelee ulkoatunkevia epäinhimillisiä voimia vastaan... Kulunut aihe siis, jota tosiasiaa yritetään peittää tutun pätevillä näyttelijänaamoilla (Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Gabriel Byrne, John Leguizamo, Brian Dennehy) sekä aivan uusituilla juoniratkaisuilla - ja sen suurimman muutoksen eli hyökkääjien henkilöllisyyden juuri ja juuri hyväksyykin Höllywöödin Pyhän Epälogiikan lain puitteissa, mutta venytettyä & vanutettua viimeistä puolituntista ei millään. Kaiken kruunaa loppukuva joka on niin daihaardia niin daihaardia että enää ei puutu taustalta kuin Sinatra ja "let it snow, let it snow, let it snow"... Rajansa se on muistumillakin, tahallisilla tai tahattomilla... Maria Bello.


Ihmeneloset

Fantastic Four

Tim Story 2005 scifi/seikkailu

* * ½

Tyypillisen vauhdikas ja komeatehosteinen "sarjakuvien supersankarit" -genren tuotos: nyt on oudon avaruusilmiön yhteydessä erikoisvoimia pyytämättä saaneita maailman - tai ainakin kotikaupungin - pelastajia peräti neljin kappalein (Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael "Shield" Chiklis), joita vastassa pahistelee hähes kaikkivoipainen überrikollinen 'Doom' (Julian McMahon). Huumoriakin piisaa, mutta mitään lajityypille uutta ei tässä varsinaisesti ole. Hamish Linklater, Kerry Washington, Laurie Holden, David Parker, Kevin McNulty.


The Island

The Island

Michael Bay 2005 scifi/toiminta

* *

Ewan McGregor ja Scarlett Johansson äärettömän sympaattisena ja silmäämiellyttävänä pääosaparina kannattelevat tätä nyky-actionin puuduttavaa perikuvaa, joka toisin sanoen pysyttelee noin puoleenväliin kiintoisana ja vauhdikkaana mutta alkaa sitten tuntua väkisin pitkitetyltä niin toimintansa kuin juonensakin osalta. Kloonauksen hirviömäisistä puolista joka tapauksessa kyse ei-niinkään-kaukaisessa tulevaisuudessa. Djimon Hounsou, Sean Bean, Steve Buscemi, Michael Clarke Duncan.


Kaksipäisen kotkan varjossa

Timo Koivusalo 2005 draama/musiikki

* ½

Suomalaisen pikkukaupungin ankeita oloja venäläisvallan ikeessä 1910-luvulla, hieman ennen Itsenäisyysjulistusta ja Kansalaissotaa... Tarinaan mitenkään liittymättömät hilpeät jenkat, mukadramaattiset schlaagerit ynnämuut laulelmat aina noin viiden minuutin välein sotkevat katsomiselämyksen täydellisesti, jos ei juoni nyt muutenkaan kekseliäisyydellään päätä huimaa. Veteraaneista Vesa-Matti Loiri esiintyy totutusti edukseen, mutta hän kuten pätevät nuoret näyttelijät Mikko Leppilammen ja Helena "Vesantytär" Vierikon johdolla menevät täten jälleen kerran pahasti hukkaan. Tapio Liinoja, Anneli Saaristo, Vesa Vierikko, Esko Nikkari, Seela Sella, Kai Lehtinen, Eriikka Väliahde, Ilkka Koivula, Paavo Liski, Heikki Nousiainen.


The King

The King

James Marsh 2005 draama/rikos

* *

Perheetön ja koditon nuorimies nimeltä Elvis (Gael Garcia Bernal) vapautuu laivastopalveluksestaan, suunnaten kohti teksasilaista Corpus Christin kaupunkia: hän on nimittäin saanut tietoonsa, että oikea isänsä (William Hurt) toimii paikallisena saarnamiehenä... Tarinan tietyt koukuttavuudet sekä pätevä näyttelijätyö kokevat kuitenkin pahoja kolauksia epäloogisiin ratkaisuihin pitkin matkaa sortuvien hahmojensa myötä - ja sellaistakin turhauttavaa mielikuvaa vaikea välttää että myös juonen käänteitä mietitty vasta juuri ennen seuraavaa kohtausta. Pell James, Paul Dano, Laura Harring.


Kingdom Of Heaven -taivas maan päällä

Kingdom Of Heaven

Ridley Scott 2005 draama/sota

* * ½

Kohtalainen pettymys tämä taas yksi 2000-luvun historiallinen (tietokone)spektaakkeli, johtuen lähinnä nuoren pääosasankarinsa (Orlando Bloom) ilmeettömyydestä ja yleisestä vaisuudesta: enimmän aikaa katsoja saa vain arvailla että mitä se nyt miettii ja se siitä samaistumisprosessista, samalla kuin kuvankauniin prinsessa Sibylla'nkin (Eva Green) välittömän rakastumisen syyt jäävät siinä ohessa hämärän peittoon. Elokuva on myös tapahtumakuvauksiltaan harmillisen summittainen: mm. aikansa ehdoton päätaistelu eli Hattin (1187) ohitetaan lähes maininnalla ja ristiretkeläisten ruumismerta vain näyttämällä - Jerusalemin antautuminen allahin porukoille kun oli tämän jälkeen pelkkä muodollisuus. Alkupuolella tuli puolestaan pelästyttyä pieneen ritarijoukkioon jälleen kerran väkisin ujutetun mustan soturin takia, samalla kuin todettua että eipä ole enää näillä kiintiövaatimuksilla näemmä mitään rajaa... Mauri ihme kyllä kuolee heti ensimmäisessä kahakassa, toki vaalean jättimäisen arjalaisteutonin (ex-"maailman vahvin" Jouko Ahola!) on heitettävä myös veivinsä varmuuden vuoksi: siinä ne sitten vierekkäin makoilee tantereessa, todella raastavan symbolisesti. David Thewlis, Edward Norton, Brendan Gleeson, Jeremy Irons, Liam Neeson, Jon Finch.


King Kong

King Kong

Peter Jackson 2005 scifi/seikkailu

* *

Sinänsä ei mikään ihme että "Taru sormusten herrasta" -trilogian (2001-2003) huumaava menestystarina sai uusseelantilaisohjaajan suuruudenhulluksi, mutta kaikista CGI:n suomista mahdollisuuksista huolimatta tämä(kin) klassikoiden klassikon (1933) uudelleenlämmittely jäi monumentaaliseksi epäonnistumiseksi: hurjasti ylipitkä, ylipakattu (tarjoten kaikennäköisiä ja -kokoisia monstereita yksinkertaisesti liikaa) - ja kun alkuperäisessä elokuvassa ison apinan kohtalo oli aidosti koskettava, niin tässä jo kauan ennen loppua rukoilee otuksen (Andy Serkis) pikaista kuolemaa... Lisäksi maanisen elokuvatuottajan roolin ottanut Jack Black kaikki näyttelijät huomioiden suunnilleen maailmanhistorian epäkarismaattisin, onneksi edes lahjakkuudeltaan ja ulkonäöltään lähes oman ykkössuosikkini Nicole Kidman'in veroinen kaunotar Naomi Watts ymmärrettiin pestata hirviön "sussuksi". Adrien Brody, Kyle Chandler, Thomas Kretschmann, Colin Hanks, Evan Parke, Jamie Bell.


Kiss Kiss Bang Bang

Kiss Kiss Bang Bang

Shane Black 2005 rikos/komedia

* * ½

Epäonninen ex-taikuri ja murtovaras Harry Lockhart (Robert Downey Jr) osuu poliiseja pakoillessaan vahingossa näyttelijöiden koe-esiintymistilaisuuteen - tullen totta kai valituksi ja sen jälkeen lähetetyksi suoraan tyypillisiin Hollywood-pirskeisiin kaikkine herkkuineen eli tutustumaan tuottajiin sekä muihin silmäätekeviin. Varsinainen show alkaa siitä hetkestä kun Harry tapaa samanaikaisesti homon yksityisetsivän (Val Kilmer) sekä vanhan ihastuksensa lukioajoilta (Michelle Monaghan)... "Se oli sattuman sanelema juttu" - tosin taas vähän liiankin... "Tarantinomaisesti" kieli poskella vedetty vauhdikkaan väkivaltainen rikossekoilu, jossa osa vitseistä toimii ja osa vähemmän - samalla kuin virallinen poliisitoimintakin vaikuttaisi olevan Los Angelesin kaupungin osalta tyystin lopetettu, ainakaan nämä eivät mihinkään välikohtaukseen mukaan ehdi. Huumeongelmaisen mutta näyttelijänä mainion Downey Jr:n paluu yhä vahvempiin rooleihin miellyttää, kuten myös Monaghanin juuri ja juuri lapasessa pysyvä hössääminen nättinä hollywood-escortina. Kilmer vie silti potin joka tilanteen hallitsevana homppelina. Corbin Bernsen, Dash Mihok, Larry Miller, Rockmond Dunbar.


Kohtalon kolhuja

The Big White

Mark Mylod 2005 rikos/draama

* ½

Alaska, U.S.A. Rahavaikeuksien keskellä kamppaileva matkatoimistovirkailija (Robin Williams) haluaisi nostaa henkivakuutusrahat kadonneesta hulttioveljestään (Woody Harrelson), mutta sehän ei ilman ruumista onnistuisi vielä vuosikausiin. Sattuman kaupalla mies törmää kohta roskalaatikkoon piilotettuun ja umpijäähän jämähtäneeseen rikoksen uhriin, jonka saa näin näppärästi ”omaan käyttöön” - vaan siitäpä syntyykin kaikkien aikojen soppa... Köyhän miehen ”Joka leikkiin ryhtyy” (1998), rutiköyhän miehen ”Fargo” (1996). Mahdottomia hahmoja, laskelmoituja juonenkäänteitä ja itsetietoista näyttelemistä - pahimpana esimerkkinä tuo tuntematon, pelkästään eksoottisuusmielessä pestattu liituraita-inkkari (Billy Merasty). Holly Hunter, Giovanni Ribisi, Alison Lohman, Tim Blake Nelson, W.Earl Brown.


Kolmesti kuopattu

The Three Burials Of Melquiades Estrada

Tommy Lee Jones 2005 draama/rikos/seikkailu

* *

Vasta paikkakunnalle muuttanut ja työt aloittanut rajapoliisi Mike Norton (Barry Pepper) tulee vahingossa ampuneeksi Melquiades Estrada -nimisen meksikolaisen työmiehen (Julio Cedillo) - tämä kun oli puolestaan vain kojoottia metsästämässä tietämättä edellisen läsnäolosta mitään. Estradan pomo ja paras kaveri, vanha rajaseudun veteraani Pete Perkins (Jones) etsii Nortonin käsiinsä ja kidnappaa aseella uhaten mukaansa osallistumaan virallisiin hautajaisiin - jotka järjestettäisiin Meksikon puolella, vainajan kotikylässä... Vaikka kuinka haluaisi mainion Jonesin leffalle pisteitä enemmänkin antaa, niin vain hyvällä tahdolla komeille maisemille tippuu pari: muuten tarjolla pelkästään mukahauskoja kohtauksia ja sivurooli-hahmotuksia aivan järkyttävissä määrin, pahimpana Pepperin lisäksi tuo sysipimeä sheriffi Dwight Yoakam. Draamallisesti ymmärtäisi pääheppuakin paremmin jos se Estrada olisi ollut joku oppipoikansa lapsesta saakka etc vaan eipä ollut... ja mitä teki January Jones koko jutussa? Melissa Leo, Levon Helm, Mel Rodriguez.


Kuokkavieraat

Wedding Crashers

David Dobkin 2005 komedia

* *

John (Owen Wilson) ja Jeremy (Vince Vaughn) ovat pientä asianajotoimistoaan pyörittäviä päältä kolmekymppisiä pelimiehiä, jotka ottaneet suorastaan pakkomielteiseksi harrastuksekseen tuntemattomien ihmisten hääjuhlissa kuokkimisen ja samalla tietysti näiden tilaisuuksien tarjoamista kaikista mahdollisista ilmaisherkuista nauttimisen – milloin missäkin valeroolissa. Mutta varsinkin John alkanut pohtimaan vähitellen ihan ääneenkin että olisiko syytä näillä vuosilla siirtyä pikkuhiljaa jo hieman vakaampaan elämäntyyliin, johon vastahakoinen Jeremy antaa sen verran perään että vielä yhdet bileet ja sitten loppu: itsensä vaikutusvaltaisen mahtipoliitikon William Cleary’n (Christopher Walken) tytär on nimittäin juuri astumassa avioliiton satamaan… Perinteisen jämäkkä Walken, aivan ok Wilson (miinus tietysti nuo lässynlässyn-vakavoitumisensa) sekä suorastaan erinomainen ihastuskohteensa Rachel McAdams tekevät jutusta loppuun asti sinnittelyn arvoisen niiden tyypillisempien ylilyöntien (Vaughn puheripuleineen, Bradley Cooper kavereineen, homopoika Keir O’Donnell, kiintiöiden kiintiö-palvelija Ron Canada…) seassa. Isla Fisher, Jane Seymour, Ellen Albertini Dow, Henry Gibson, Dwight Yoakam, Rebecca De Mornay.© Universal Pictures

land-of-the-dead-2005.jpg

Kuolleiden valtakunta

Land Of The Dead

George A. Romero 2005 kauhu/toiminta

* * *

Romeron zombi on Romeron zombi. Mies tuntee genrensä paremmin kuin kukaan, ja vielä kun mukana sellaisia mainioita veikkoja kuin John Leguizamo ja Dennis Hopper niin odotukset olivat tällaisen mielikuvitushirviöitä jo pienestä fanittaneen(!) kohdalla tietenkin korkealla. Mutta... kovin "ahtaalta" tämäkin leffa vaikuttaa, vaikka nimenomaan siihen seikkaan olisi luullut ohjaajan parannusta hakevan - vaikka sitten nykytekniikkaakin hyväksikäyttäen - "yhden tilan ihmeestä" eli aikoinaan trilogian päättäneestä "Day Of The Dead"ista (1985) viisastuneena(?). Ei siis ymmärtänyt ottaa mallia "Dawn Of The Dead"in uusintaversiosta (2004) tai (hehe) edes omasta vanhastaan (1978), kun tämänkaltainen apokalyptinen maailmantuho jos mikä vaatisi leveyttä ja laveutta - myös ajallista eli muutama päiväkohtaus enemmän ei olisi ollut pahitteeksi. Ja samaa puutetta sivuaa sekin miten kaikki henkilöhahmot jäävät kovin ohuiksi, eli kohtalonsa näin ollen enempi vähempi yhdentekeviksi: mitä karmeampia monstereita kimpussa, sitä inhimillisempinä tulisi niitä vastaan taistelevat ihmiskunnan edustajat kuvata. Plussapuolelle laitettava kuitenkin asiaankuuluvan yhtämittainen väkivalta ja jopa Romeron goreasteikolla kaameat tuokiokuvat - sitähän tässä haetaan, ja vain ne elokuvat jotka eivät pelkää viedä käsittelemiään asioita loppuun asti säilyttävät kiinnostavuutensa/rehellisyytensä. Täyttää siis juuri ja juuri tehtävänsä, mutta vielä kerran että tulee kaikille selväksi: "Dawn Of the Dead"it pysyvät kirkkaassa ja ylhäisessä yksinäisyydessään zombie-elokuvien johtotähtinä. Simon Baker, Asia Argento, Robert Joy, Eugene Clark, Joanne Boland.


Kätketty

Caché

Michael Haneke 2005 draama/jännitys

* *

Ranskalaispariskunta (Daniel Auteuil, Juliette Binoche) saa säännöllisin väliajoin järkytyksekseen tuntemattomalta taholta videokasetteja, joissa on kuvattu mm. heidän talonsa edustaa tuntikaupalla, sekä niiden kylkiäisinä uhkaavanoloisia verta valuvia tikkuhahmo-piirustuksia... Lupaavasti etenee tämäkin Cannesissa ym palkittu eurooppalaistrilleri, kunnes lässähtää loppuratkaisujensa osalta täysin: yksinkertaisenkin asian sanominen vie taas ranskalaisilta hirvittävän kauan, eikä sittenkään mikään tahdo selvitä - ja mikä sitä niiden poikaakin (Lester Makedonsky) lopulta vaivasi? Arabit ja mustat koetaan tämän mukaan keskivertoranskisten silmissä pelkästään pelottavina, mikä nyt on toisaalta aika monen kohdalla varmasti tottakin. Maurice Bénichou, Annie Girardot, Bernard Le Coq, Walid Afkir, Lester Makedonsky.


Linnunradan käsikirja liftarille

The Hitchhiker's Guide To The Galaxy

Garth Jennings 2005 scifi/komedia

* * ½

Ihan kunnioitettava yritys muuttaa kuviksi todellisen kulttiklassikon maineessa oleva Douglas Adams'in radiokuunnelma/kirjasarja (1978-), vaikka lähinnä huimaavien CGI-efektiensä varassahan tämäkin nykyscifi elää. Huumorikin ajoittain onnistunutta, mutta turhan usein myös (brittiläisen) itsetarkoituksellista ja ennalta-arvattavaa - lisäksi keskeinen hahmo nimeltä Ford Prefect (Mos Def) ei tietenkään alunperin ollut musta. Martin Freeman, Zooey Deschanel, Sam Rockwell, Bill Nighy, John Malkovich. Yksi elokuvien vakio-kääpiöistä, Warwick Davis, maanis-depressiivisen robotin asussa (äänenä Alan Rickman) ja Stephen Fry kertojana.


Lord Of War

Lord Of War

Andrew Niccol 2005 draama/toiminta/jännitys

* * ½

Yleismaailmallista sanomaa tungetaan taas oikein kauhakuormalla silmistä ja korvista, eli asekauppa rehottaa ja etelän köyhillä "mutakuonoilla" kiire tappaa toisensa rikkaan pohjoisen vempeleillä ennenkuin aids ja nälänhätä hoitavat homman puolestaan: totta ja ikävää muttei pitäisi olla mitään uutta ja ihmeellistä kenellekään - kukkahatut sun muut hurmahenget pääsevät toki kauhistelemaan kun eivät muuhun pysty. Nicolas Cage'n suunnilleen jok'ikiseen mahdolliseen hellholeen itsensä tunkeminen ja sieltä takaisin selviytyminen leffan parasta antia, sen sijaan Jared Leto'n rooli nyt sitä älyvapaa-osastoa ja Bridget Moynahan'kin mukana vain kyseenalaisena koristuksena. Kuvaus sentään "oliverstonemaisen" tehokasta, mutta mitäpä pieni ihminen voisi tämän nähtyään taas muuta todeta kuin että "kiitos maailmantilanne-tiedotuksesta, nyt takaisin jääkiekon pariin"! Ethan Hawke, Nalu Tripician, Eamonn Walker, Ian Holm, Tanit Phoenix. Donald Sutherland tarjoaa vain äänensä Oliver North -tyyppisen hämäräupseerin roolissa.


Lupaus

Ilkka Vanne 2005 sota/draama

* *

Porkkalassa sijaitsevan varakkaan liikemiehen (Pertti Sveholm) maatilan tyttäret liittyvät hyvässä järjestyksessä Lotta Svärd -järjestöön, ensin vanhempi Anna (Karoliina Vanne) ja kohta Talvisodan sytyttyä myös 19-vuotias ylioppilas Mona (Laura Birn). Molemmat kokevat luonnollisesti riittämiin traagisia tapahtumia palveluksensa kestäessä, ja sama laulu jatkuu pikaisen välirauhan jälkeen sittemmin myös Jatkosodassa... Tyytyy suomalaisittain silkaksi näkemyksettömäksi kuvasarjaksi ennalta-arvattavia tapahtumia tämä 'Lotta'-kunnianosoitus, karttaen samalla minkäänlaista yritystä mitä henkilöhahmojen syventämiseen tulee: sitä ikävämpää taas näyttelijöiden kannalta joissa ei pääsääntöisesti suurempaa vikaa, viehättävä ja lahjakas Birn tietenkin mukaanlukien. Miitta Sorvali, Turkka Mastomäki, Ilkka Villi, Hanna Lekander, Kari Hietalahti, Eeva-Maija Haukinen, Jenni Kokander, Kai Lehtinen, Pekka Huotari, Ville Virtanen, Tapani Perttu. Anja Pohjola itseoikeutetusti järjestön johtajattaren Fanni Luukkosen roolissa.© Paramount Pictures

waroftheworlds.jpg

Maailmojen sota

War Of The Worlds

Steven Spielberg 2005 scifi/toiminta

* * *

Alku on huisin jännä, kuten olin jo etukäteen antanut itselleni kertoakin: sähkömyrsky minkä suojissa alienit maanalaisiin aluksiinsa syöksähtelevät muistuttaa "Ytimessä"-leffan (2003) vastaavia luonnonilmiöitä - sitäkin vaikuttavampia henkilökohtaisesti nämä visiot kun olen jo kauan sitten nähnyt unessa maailmanlopun tulevan vähän tuohon malliin (eli planeettamme elektromagneettiset voimat menee sekaisin, tai jotain). Lisäksi nuo giganttimaiset tripodit todella komean näköisiä kuolemankoneita ja osaavat pitää helvetillistä meteliäkin. Mutta kuten myös olin jo ennestään ymmärtänyt leffa latistuu melkoisen paikallaanpolkevaksi Tim Robbins'in ilmestymisestä lähtien, ja H.G.Wells'in tarinan alunperinkin heikohkoa loppuratkaisua olisi voitu soveltaa muutenkin jännittävämmäksi: kunnon suurtaistelu sitten kun ensin keksitty miten noiden vehkeiden energiasuojat saadaan riisuttua esimerkiksi, ja yleensäkin turhan helppoa tuo iänikuinen että "niillä nyt vaan on semmonen näkymätön suojakilpi päällä ettei mikään tehoo". Miljardi kuolonuhria kuulema, mutta Cruise'n Tompan perhe - lapsista Dakota Fanning totutun ok, sitävastoin Justin Chatwin'in "teinikapinallinen" todella rasittava - pelastuu tietenkin kokonaisuudessaan. Miranda Otto, Rick Gonzalez, Lenny Venito. 50-luvun version (1953) pääosapari Gene Barry/Ann Robinson tekee lopussa odotetun cameon.


Madagaskar

Madagascar

Eric Darnell, Tom McGrath 2005 animaatio

* *

Modernin animaatiotekniikan jälleen yksi hieno visuaalinen taidonnäyte (DreamWorks). Suunnilleen joka hahmon jatkuva ylihysteerisyys käy kuitenkin hyvin nopeasti normaalille aikuiskatsojalle ylirasittavaksi, mutta tämähän oli kai odotettavissa jo siinä vaiheessa kun ääniksi palkattiin pelkkiä juutalaisia ja mustia rääväsuita: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada "Willin siippa" Pinkett-Smith, Sacha Baron "Ali G/ Borat" Cohen, Cedric The Entertainer, Andy Richter... (tosin itse olen nähnyt tämän vain surkealla suomen kielellä dubattuna). Kaikinpuolin kuuli pingviiniporukka saa sentään synninpäästön...


Matadori

The Matador

Richard Shepard 2005 toiminta/rikos/draama

* *

Ammattitappaja (Pierce Brosnan) ja liikemies (Greg Kinnear) tapaavat sattumoisin baaritiskillä Mexico Cityssa. Ensinmainitun arvaamaton käytös saa jälkimmäisen levottomaksi alkuunsa, mutta jo seuraavan tapaamisen aikana miesten välille syntyy erityislaatuinen yhteys... Brosnanin aavistuksen särmempi meininki niihin omahyväisimpiin veijarirooleihinsa verrattuna ”kompensoituu” kuitenkin molempien pääosahahmojen totaalisen epäuskottavuuden myötä. Hope Davis, Philip Baker Hall, Adam Scott, Dylan Baker.


Match Point

Match Point

Woody Allen 2005 draama/rikos

* *

On se vaan tuo rillirousku-jutkumme ovela kutale: lukekaa (jos ette vielä ole) se Mia Farrow'n kirja niin ymmärrätte miksi mies tekee näitä "you can get away with everything" -leffojaan... Sujuvahan tämä on ja laadukkaasti näytelty (tietenkin kun kerran briteissä ollaan), mutta ei oikeastaan esitä mitään uutta missään muodossa eikä edes äijän omassa tuotannossa ("Rikoksia ja rikkomuksia" 1989) - ja pääosan nuoren Elviksen näköinen Jonathan Rhys Meyers kävisi ilmeettömyydessään hyvin psykopaatista jos olisi pelkästään sitä. Sori nyt, mutta tämä haisee niin monin tavoin: siitä rangaistuksena vain nuo kaksi tähtöstä. Scarlett Johansson, Brian Cox, Emily Mortimer.


Merijalkaväen mies

Jarhead

Sam Mendes 2005 sota/draama

* ½

Persianlahdelle sotimaan v.1991 lähtevää merijalkaväen miestä esittävä Jake Gyllenhaal yrittää olla parikymmentä vuotta myöhemmin kuin Matthew Modine "Full Metal Jacket"issa (1987) - ja muutenkin Kubrick'in loistava leffa yritetty selvästi tehdä uusiksi, totaalisesti epäonnistuen: miten on voitu kuvitella että toistuvat epäoleellisuudet (täysin juonen kannalta irrallinen mutta muka "vaikuttava" kohtaus) edesauttaisivat kokonaisuutta jotenkin? Vaikka Gyllenhaalin hahmokin perustuu todellisen henkilön muistelmiin, ei ajatuksistaan saa lopulta mitään tolkkua ja se siitä samaistumisesta - vain Jamie Foxx melkein uskottava komppanian liiderinä melkein loppuun asti. Komeannäköisestä mutta tyhjyyttään kumisevasta sotadraamasta tuli päämäärätön farssi. Peter Sarsgaard, Chris Cooper, Brian Geraghty, Lucas Black, Evan Jones, Laz Alonso, Jacob Vargas, John Krasinski, Dennis Haysbert.


Mr. & Mrs. Smith

Mr. & Mrs. Smith

Doug Liman 2005 toiminta/komedia

* *

5-6 vuotta naimisissa ollut aviopari John (Brad Pitt) ja Jane Smith (Angelina Jolie) on tuntenut viime aikoina ajautuvansa erilleen, mitä käyvät myös terapeutin (William Fichtner) sohvalla setvimässä. Ja ihmekös tuo, sillä kumpikin kuuluu toisen tietämättä omaan salaiseen agenttijärjestöönsä sen todellisena superjäsenenä… Vain teknisiltä puitteiltaan toimivaksi jäävä Pittin & Jolien myös tosielämässä yhdistänyt väkivaltainen huumoriprojekti - muuten saadaan nauttia kaikista kuviteltavissa olleista kliseistä nahkoineen karvoineen ilman yhtä ainutta yllätystä etenemisensä (tai läpänsä) puolesta. Vince Vaughn, Adam Brody, Kerry Washington, Keith David, Chris Weitz, Rachael Huntley, Michelle Monaghan, Stephanie “Kova laki -juristi” March.


München

Munich

Steven Spielberg 2005 draama/toiminta

* * ½

Palestiinalainen Musta Syyskuu -terrorijärjestö ottaa joukon israelilaisia urheilijoita panttivangikseen olympiakylässä Münchenin kisoissa 4.9.1972, mikä johtaa kuuluisasti murhenäytelmään saksalaispoliisien lentokentällä suorittaman yllätysiskun aiheuttaessa suurinpiirtein kaikkien asianosaisten kuoleman. Israel perustaa oman salaisen erikoisryhmänsä, jonka tehtävänä on likvidoida siellä täällä lähinnä Euroopassa majailevat hyökkäyksen suunnitteluun osallistuneet henkilöt... Niinhän se kulkee taas noin puoleenväliin kuin vain Spiilperillä parhaimmillaan voi: vaikuttavaa, jännittävää, upeasti kuvitettua toimintaa mukaanlukien sujuvan notkeasti esitellyt ja uskottavanmakuiset henkilöhahmot. Mutta sitten homma vain yhtäkkiä pysähtyy tai alkaa mieluumminkin polkea paikallaan, eli kaikkien yllätyskäänteiden vastapainoksi loppuratkaisut jäävät taas kovin mitäänsanomattomiksi - samalla kuin tositapahtumien jäljittelyn hankaluudet tulevat häiritsevän selväksi katsojallekin, viimeisen puolituntisen hyytyessä pelkkään jaaritteluun ja päähenkilön (sinänsä ok Eric Bana) vainoharhoihin. Valitettavaa mutta ei siis mitään uutta Spielbergilta, joka ei ole osannut lopettaa elokuviaan ajoissa ja/tai muistettavalla tavalla ainakaan viimeiseen viiteentoista vuoteen. Daniel Craig, Ciarán Hinds, Geoffrey Rush, Michael Lonsdale.


Narnian tarinat: Velho ja leijona

The Chronicles Of Narnia: The Lion, The Witch And The Wardrobe

Andrew Adamson 2005 scifi/seikkailu

* ½

Neljä brittilasta, murrosikäiset Peter (William Moseley), Edmund (Skandar Keynes) ja Susan (Anna Popplewell) sekä pikku-Lucy (Georgie Henley) lähetetään saksalaisten pommituksia pakoon sedän (Jim Broadbent) maaseutukartanoon. Eipä siellä aikaakaan, kun piilosta leikkiessään porukan kuopus huomaa vaatekomeron kautta pääsevänsä ihmeelliseen fantasiaulottuvuuteen nimeltä Narnia... C.S. (Clive Staples) Lewis'in suursuosittuun lasten/nuortenkirja -sarjaan pohjautuva CGI-leffaversio on odotetun häpeilemätön tunnekalastelu, jonka teemat ja tapahtumat turhan rankkoja pienille ja liikaa typeryyksiä sisältäviä isommille. Sinänsä värikäs Narnia-maailma myös kohtuuttomasti velkaa Tolkien'ille, Andersen'in "Lumikuningattarelle" jne, mutta kaikkein epäonnistunein idea sittenkin mahdollisuus hyppiä sinne ja takaisin miten huvittaa. Ja miksi tuota 2. maailmansodan tosielämän painajaista tarvittiin taustalle? Tilda Swinton, James McAvoy, James Cosmo, Elizabeth Hawthorne. Vain eläinhahmojen ääninä mm. Liam Neeson, Ray Winstone, Dawn French ja Rupert Everett.


40 vuotta ja neitsyt

The 40 Year Old Virgin

Judd Apatow 2005 komedia

* *

Täydellisen tyypillinen Ben Stiller -elokuva, tosin ilman Ben Stilleria... eli Steve Carell esittää kilttiä ja siistiä miespoikaa joka ei ole pannut ketään vielä keski-ikäisenäkään. Tämän yhden vitsin varassa sitten keikutaan niin kohtuullisen hauskat kuin älyttömätkin käänteet läpi kohti ah niin onnellista loppua. Yllättävän suorasukainen (vaikkei useinkaan järin uskottava) "näistä asioista pitää pystyä puhumaan" -läppä roolihahmojen kesken joka tapauksessa mukavaa vaihtelua, kuten myös lopun "Hair"-tunnelmat. Ei kuitenkaan montaakaan todella naurattavaa kohtausta. Catherine Keener, Paul Rudd, Romany Malco, Seth Rogen, Elizabeth Banks, Leslie Mann, Jane Lynch. Pikaisemmin vilahtavat Kat Dennings ja Jonah Hill.


Neverwas –Satumaa

Neverwas

Joshua Michael Stern 2005 draama

* *

Psykiatri Zach Riley (Aaron Eckhart) saapuu vanhoihin kotimaisemiinsa ottaakseen pestin paikallisessa mielisairaalassa, minkä koeajaksi saakin johtajan (William Hurt) vastahakoisuudesta huolimatta - ja jo ensimmäisen ryhmäterapia-istunnon yhteydessä iäkkäin ja hiljaisin potilaista (Ian McKellen) osoittaisi ikäänkuin tuntevansa nuoren miehen. Myöhemmin paljastuu että ukolla onkin ollut vielä läheisempi suhde erääseen sairaalan ex-asukkaaseen, nimittäin Rileyn satukirjailija-isään (Nick Nolte)... Laatucasting ei kykene pelastamaan tätä puolifantasiaa sisältönsä tyhjänpäiväisyydeltä ”hullujen hourailuineen” - ja miksi piti laittaa mm. mainio veteraani Michael Moriarty aivan mitääntekemättömään rooliin yhtenä rivipotilaista? Brittany Murphy, Jessica Lange, Bill Bellamy, Alan Cumming, Vera Farmiga, Cynthia Stevenson.


The New World

The New World

Terrence Malick 2005 draama/seikkailu

* ½

Vuonna 1609 englantilaiset saapuvat aluksineen Virginian rannikolle ja ryhtyvät rakentamaan välittömästi ensimmäistä siirtokuntaansa paikallisen intiaaniheimon sekä hämmennykseksi että harmiksi. Uudisasukkaiden komentaja-upseeri (Christopher Plummer) päättää kohta lähteä takaisin kotisaarelle tuodakseen aikanaan paikalle lisää väkeä sekä tarpeellisia tarvikkeita, ja määrää kapinahenkisen mutta neuvokkaan John Smith'in (Colin Farrell) virkaatekeväksi johtajaksi - erityisesti mitä tulee suhteiden rakenteluun alkuperäisamerikkalaisten kanssa. Kohta mies onkin jo toivottoman rakastunut heimon päällikön suosikkityttäreen (Q'orianka Kilcher)... Malickin tyyliin kauniita maisemia tarjoava mutta kerronnaltaan jännitteettömäksi jäävää historiankuvausta: mitään kohtausta ei alusteta vaan seuraavaan siirrytään samantien suoraan tapahtumien keskiöön, jolloin niiden vaikutus jää olemattomaksi. Lopullisesti päähenkilöihin kiinnittymismahdollisuudet tuhoaa kuitenkin Farrellin äkillinen kuvasta poistuminen ja Christian Bale'n ilmaantuminen kuin tilauksesta täyttämään Pocahontas'in (jota nimeä en kuullut kertaakaan käytettävän) rakastajan rooli... Eräässä vaiheessa muuten sairaudet ja väkivaltaiset yhteenotot verottaneet miesten määrän kuulema alle neljäänkymmeneen, mutta kohta koittavan verisen intiaanitaistelun jäljiltäkin heitä tuntuu viimeiseen yksilöön kuolemisen sijaan riittävän missionsa jatkamiseen siinä missä ennenkin... August Schellenberg, Wes Studi, David Thewlis, Yorick van Wageningen, Ben Mendelsohn, Noah Taylor, Ben Chaplin, Eddie Marsan.


North Country

North Country

Niki Caro 2005 draama/rikos

* *

Tositapahtumiin perustuva mutta joka käänteessä dramatisoitu juttu Minnesotan hiilikaivosyhteisöstä, jonne pääosan yksinhuoltaja-nainen (Charlize Theron) haluaa väkisin töihin - sen seurauksena että häntä ja muita "akkoja" aletaan sitten kiusaamaan päivittäin. Entinen NHL-tähti Bill White (Woody Harrelson) tulee asianajajan ominaisuudessa jelppimään, ja niin on oikeus kohta voittanut taas tämänkin päähänpotkitun kohdalla menneisyyden raskaiden painolastien lopulta paljastuessa. Sissy Spacek, Frances McDormand, Sean Bean, Jeremy Renner.


Paha maa

Aku Louhimies 2005 draama/rikos

* *

En kyllä taas ymmärrä miksi tätäkin niin tavattomasti kehuttu: kaikki saavat mitä ansaitsevat, joten miksi välittämään? "Perussuomalainen" Sulevi Peltola jälleen niin perhanan nöyrä, "nuorison edustaja" (Jasper Pääkkönen) kuuntelee räppiteknoa pipo syvällä päässä huumeidenvedon ja hanurinsa myymisen ohessa, poliisi (Matleena Kuusniemi) "todella pätevä" alansa ammattilainen joka käänteessä... ja ulkomailla luullaan kai tämän jälkeen että me aina paiskotaan läheistemme tuhkat lähimpään lumihankeen (oikein erityisen vajakki kohtaus muutenkin)? Ihmiset jäävät tuntemattomiksi joten perusteet käytökselleen siinä samalla, tosin eipä yhteenkään haluaisi tutustuakaan - harmi homma sillä kuvauksen ja kerronnan sujuvuuden suhteen ei ole enää pitkään aikaan ollut valittamista, mikä tarkoittaa tietenkin ettei tuote siitä itsestään muutu silkkipaperiin käärittynäkään. Johtoteemana Eppujen "Murheellisten laulujen maa" -biisi, mutta minulle tuli mieleen yksi ihan toinen samalta ("Tie Vie") albumilta: "Jos et löydä haukkumista pelkään että pääsi on tehty kumista"... Mikko Leppilampi, Pamela Tola, Petteri Summanen, Mikko Kouki, Pertti Sveholm, Samuli Edelmann, Pekka Valkeejärvi, Paavo "Illi" Westerberg.


Panttivanki

Hostage

Florent Emilio Siri 2005 toiminta/rikos

* ½

Tyypillinen nyky-äksön eli lupaavan alun jälkeen juoni alkaa rönsyillä niin monimutkaisiin ja uskomattomiin sfääreihin, ettei jaksa edes ihmetellä mitään: kuinka traumaattisen kokemuksen uhri Bruce Willis saa uuden tilaisuuden pelastella panttivankeja, samalla kuin hoidellaan taas oma ydinperhe kasaan - koska eihän tavallinen poliisi ole vielä mies eikä mikään, katsotaan sitten vasta kun on kyennyt siinä sivussa vähintään puoli maailmaa pelastamaan... Ja ampumaan päälle muutaman tusinan pahiksia, joista tässä pahin pahis (Ben Foster) tekee ainoan muistettavan roolityön (tosin hänenkin käsiaseella ampumistaitonsa ovat "hieman" epäuskottavasti olympialuokkaa). Kevin Pollak, Jimmy Bennett, Michelle Horn, Jonathan Tucker, Marshall Allman, Serena Scott Thomas, Rumer "tytär" Willis, Kim Coates, Robert Knepper, Tina Lifford.© Augustus Film/Lama Productions

paradise-now_420.jpg

Paradise Now

Paradise Now

Hany Abu-Assad 2005 draama/jännitys

* * *

Uskottavasti toteutettu kuvaus palestiinalaisten fundamentalistien itsemurhapommittajien maailmasta, toisin sanoen siitä mistä tuo koko järjettömyys kumpuaa: kaikkein pelottavintahan se kuinka seikkaperäisesti ja asiallisesti nuorten miesten tehtäväänsä koulutus toteutetaan vanhempien oppineiden toimesta - ikäänkuin vain jokapäiväisenä "business as usual" -meininkinä. Onneksi lähipiirissäkään ihan kaikki eivät jaa murhaajien ajatuksia, joten toivoa näyttäisi olevan tämän mukaan muslimeillakin... Uskon silti edelleen muun maailman enemmistön olevan pakotettuja pohtimaan tosissaan koko lahkon olemassaolon tarkoitusta ei-niin-kaukaisessa tulevaisuudessa. Lubna Azabal, Kais Nashif, Ali Suliman.


Pinnan alla

Into The Blue

John Stockwell 2005 seikkailu/rikos

* * ½

Bahamalla jo pitempään viihtynyt nuori sukeltaja-ekspertti Jared (Paul Walker) hakee rahapulassaan sitä vielä yhtä isoa saalista jonkin muinaisen aarrelaivan muodossa, vaikka tyttöystävänsä Sam’in (Jessica Alba) mielestä ainakin enimmät riskinotot saisivat pikkuhiljaa riittää. Myös vanha kaverinsa (Scott Caan) saapuu avustamaan etsinnöissä tuoreine heilastuksineen (Ashley Scott), ja kohta lupaavan näköinen apaja vaikuttaisikin löytyneen. Vaan sitten porukan tielle osuu varsinainen kiusausten kohde: pohjaanuponnut lentokone täydessä kokaiinilastissa... Komeita paratiisimaisemia niin veden alla kuin päälläkin riittää tietysti ja Alba pikku pikku bikineissä, nam. Eikä meininki muutenkaan hassumpaa, itseä ei tosin näiden sukellushommien seuraaminen ihan näin runsaana annoksena ole koskaan oikein kiinnostanut - ja lopun ratkaisevissa yhteenotoissakin joudutaan siitä realismista odotetusti tinkimään: esim. hait käyvät nappaamassa aina päähenkilöille sopivalla hetkellä juuri ne tyypit jotka pitääkin. Josh Brolin, James Frain, Tyson Beckford, Dwayne Adway.


Pterodactyl -hirmuliskojen jäljillä

Pterodactyl

Mark L. Lester 2005 scifi/kauhu/toiminta

*

Leffoja joille yksikin tähti on liikaa. Vain lentoliskoefekteiltään jotenkuten onnistunut hölmöily, jossa jälleen kerran joukko ääliömäisiä ihmisiä - joista jokaisen pikaista kuolemaa alusta lähtien suorastaan toivoo - lähtee syrjäseuduille hirviöiden syötäväksi. Eihän yksityiskohtiin kannata sen kummemmin mennä mutta kuitenkin: noin 5000 luotia ammutaan turhaan kohti noin tusinaa lentokoneen kokoista liskoa, kun yksikin osuma vaikkapa vain siipeen riittäisi pudotukseen... Cameron Daddo, Coolio, Amy Sloan.


Rahantekijä

Two For The Money

D.J.Caruso 2005 draama

* *

Tämäkin sinänsä laadukas kuvaus jenkkifudiksen vedonlyöntibisneksistä kovin jo entuudestaan nähdyn oloinen: ensin päähenkilöillä menee hyvin, sitten huonosti ja lopuksi kaikki on yhden kortin varassa. Al Pacino taas ihan kuin Al Pacino säännöllisine hillittömyyskohtauksineen, Matthew McConaughey omaan tyypilliseen tapaansa aika värittömän valju ja Rene Russo edelleen köyhän miehen Susan Sarandon. Armand Assante, Jeremy Piven, Jaime King, Kevin Chapman, Ralph Garman, Gedde Watanabe.


Revolver

Revolver

Guy Ritchie 2005 rikos/draama/toiminta

*

Ammattilais-uhkapeluri Jake Green (Jason Statham) vapautuu vankilasta useamman vuoden lusimisen jälkeen. Ensimmäisenä toimenpiteenään mies on päättänyt vähintäänkin nolata julkisesti pettäjänsä eli kasinopomo ’Mr. D’:n (Ray Liotta) ryöväämällä tältä pelipöydästä jättipotin – mutta vaikka homma onnistuukin niin heti perään Green kokee todellisen tragedian: äkillisen tajuttomuuskohtauksen mikä johtuu parantumattomasta sairaudesta, aikaa kolme päivää… Kuten niin usein vastaavissa tapauksissa, epätoivoiset yritykset tuoda väkisin machotoiminnan keskuuteen (nyt oikein kahmalokaupalla) filosofisia ulottuvuuksia henkilöhahmojen yhtämittaisine ”mietteineen ja muisteloineen” tuhoaa sen vähäisenkin kiinnostavuuden mitä näistä muuten joskus jopa löytyy. Vincent Pastore, André Benjamin, Terence Maynard, Andrew Howard, Mark Strong, Francesca Annis.


Ring 2

The Ring Two

Hideo Nakata 2005 kauhu

* *

Katsottava mutta rutiinimainen jatko-osa, tällä kertaa myös jenkkiversion puikoissa alkuperäisten japanilaisten "Ringu"-elokuvien (1998-) ohjaaja - eli eipä edelleenkään paljon muuta kuin että sitkeästi se kirottu kakara (Daveigh Chase) vaan kaivostaan ylös pyrkii... Naomi Watts, Simon Baker, David Dorfman, Elizabeth Perkins, Gary Cole, Sissy Spacek.


River King

The River King

Nick Willing 2005 draama/rikos

* ½

Pikkukaupungin menneisyyden synkät painolastit tuntuvat kasautuvan erityisesti paikallisen poliisimiehen (Edward Burns) tutkiman hukkumistapauksen yhteydessä... Pimeä elokuva kaikinpuolin, niin käsikirjoituksellisesti kuin roolisuorituksiltaankin - etenkin opettajatarta esittävä Jennifer Ehle olisi pelkästään tämän perusteella eräs huonoimmista koskaan näkemistäni naisnäyttelijöistä. Thomas Gibson, John Kapelos, Jamie Thomas King, Rachelle Lefevre.© Twentieth Century Fox Animation

robots-robots-2005-1851722-500-372.jpg

Robotit

Robots

Chris Wedge, Carlos Saldanha 2005 animaatio

* * *

Juoneltaan perinteinen mutta yhtä kaikki tyypillisen vauhdikas ja kekseliäs Blue Sky Studios -animaatio robottien asuttamasta maailmasta, jossa ei pahojen konehahmojen hallitsemalta suuryhtiöltä tahdo hellitä yhteiskunnan vähäosaisille enää yhtä ainutta varaosaa... Ruostukoot! Paula Abdul, Halle Berry, Lucille Bliss, Terry Bradshaw, Jim Broadbent, Mel Brooks, Amanda Bynes, Drew Carey, Jennifer Coolidge.


Rocket

The Rocket/ Maurice Richard

Charles Binamé 2005 draama

* * ½

Kertomus kanadanranskalaisesta Mauriche Richardista (Roy Dupuis), joka toteaa teini-ikäisenä tehdastyöläisenä kutsumuksensa siintävän ennemmin kiekkokaukaloiden sankarina. Ohdakkeisen ja loukkaantumisten sävyttämän alku-uran jälkeen hänestä tuleekin lopulta eräs lajin suurimpia: Montreal Canadiensin legendaarinen nro 9, 'The Rocket'... Muuten mitat täyttävä kuvaus merkittävimmät silloiset NHL-ennätykset peliuransa aikana (1942-60) rikkoneesta - ja mm. kuuluisan 'Rocket Riot' -mellakan kotikaupungissaan sytyttäneestä - kiekkotähdestä sortuu valitettavasti seuraamaan "siviilissä" vaisuhkon miehen ihmissuhde- etc kuvioita hieman liian hartaasti kaukalosuoritusten kustannuksella. Oikeita ammattimiehiä odotetusti joukkuekavereiden joukossa, kuten Mike Ricci, Ian LaPérriere, Vincent Lecavalier ja Stéphane Quintal. Stephen McHattie (Dick Irvin), Julie LeBreton, Philip Craig, Patrice Robitaille, Michel Barrette, Diane Lavallée, Tony Calabretta (Frank Selke), Randy Thomas (Toe Blake), Francois Langlois-Valliéres (Richard teininä).


Sahara

Sahara

Breck Eisner 2005 seikkailu/toiminta

* ½

Länsi-Afrikassa leviää tappava tauti kulovalkean tavoin. WHO:n tutkijat tohtori Eva Rojas’in (Penélope Cruz) johdolla haluavat analysoida mm. pohjavesiä paikan päällä Nigerin sotaisissa maisemissa, samaan aikaan aarteenetsijä-seikkailija Dirk Pitt (Matthew McConaughey) kera apuriensa (Steve Zahn, Rainn ”The Office” Wilson) lähtee etsimään alueelta sinne huhujen mukaan kadonnutta Amerikan Sisällissodan aikaista panssarilaivaa… Alkupuoleltaan paljonkin parempia lupaileva ”köyhän miehen Indiana Jones” puutuu seikkailijasankareidensa väkinäisen vitsailun siivittämänä loppuratkaisuiltaan jo täysin älyvapaaksi farssiksi. William H. Macy, Delroy Lindo, Lambert Wilson, Lennie James, Robert Cavanah.© Universal Pictures/Barry Mendel Productions


Serenity

Serenity

Joss Whedon 2005 scifi/seikkailu/toiminta

* * *

Ihmiskunta on joutunut olojen käytyä kotipallolla ahtaaksi levittäytymään aikojen saatossa eksoplaneetoille sekä näitä kiertäviin kuihinsa asustelemaan. Erään yhteisön 17-vuotias koulutyttö nimeltä River (Summer Glau) osoittaa hallitsevansa niin vahvoja psyykkisiä kuin fyysisiäkin voimia että hallituksen edustajat kaappaavat tämän muitta mutkitta omia synkkiä tarkoitusperiään hyödyntämään. Tytön veli Simon (Sean Maher) onnistuu kuitenkin uhkarohkean juonen avulla vapauttamaan siskonsa ja viemään mukanaan kivikovan Mal-nimisen avaruusseikkailijan (Nathan Fillion) johtaman palkkasoturiryhmän suojelukseen, mutta pakomatka on jatkuvia hengenvaaroja täynnään zombiemaisten ihmismutanttien ’reaver’eiden sekä peräänsä lähtevän superagentin (Chiwetel Ejiofor) muodossa… Muuten hyvälaatuinen ja onnistuneella huumorillakin silattu väkivaltascifi kärsii kuitenkin aika lailla vaatimattomasta kameratyöstä ahtaine kuvakulmineen sekä yhtämittaisine lähikuvineen. Myös tulevaisuuden maailmansa minun makuuni edelleen turhan ”monikulttuurinen”, ja taitaa tuo umpipaha Ejioforkin säästyä kuolemanrangaistukselta ainoastaan ihonvärinsä takia… Gina Torres, Alan Tudyk, Morena Baccarin, Adam Baldwin, Jewel Staite, Ron Glass, David Krumholtz, Sarah Paulson.


Sidottu

The Jacket

John Maybury 2005 jännitys/rikos/draama

* *

Persianlahden veteraani (Adrien Brody) saa rintamalla luodin päähänsä ja "kuolee" ensimmäisen kerran. Mies kärsii vammansa takia muistikatkoksista, ja vaelleltuaan kotiutuksen jälkeen asunnottomana aikansa iskee jälleen pimeys - vaan nyt herättyään lojuu nenän edessä syytös peräti poliisimurhasta. Mies todetaan syyntakeettomaksi mutta omakohtainen helvetti odottaakin vankilan sijaan mielisairaalassa, jonka johtava lääkäri (Kris Kristofferson) käyttää varsin kyseenalaisia menetelmiä saadakseen potilaansa "järjestykseen"... Näyttelijät suoriutuvat hyvin ja loppuun asti joutuu arvoituksen ratkaisua väijymään, mutta pettymyshän se taas on kuten niin usein näissä 'hallu'-elokuvissa - samalla kuin myös Brodyn äärimmäisen introvertin hahmon henkilöhistoriasta olisi ollut mukava tietää edes jotain. Keira Knightley, Jennifer Jason Leigh, Daniel Craig, Brad Renfro, Kelly Lynch, Mackenzie Phillips.© Dimension Films/Troublemaker Studios

sincity.jpg

Sin City

Sin City

Frank Miller, Robert Rodriquez, Quentin Tarantino 2005 toiminta/rikos

* * * ½

Ruutia, räminää, rakkautta. Irtojäseniä ja monenvärisen veren roisketta, muutenkin varsin vetävää ja coolia meininkiä. Jessica Alba lääh puuh ja vanhat äijät (Bruce Willis, Mickey Rourke) myös hyvässä vedossa kun ei tämmöisessä sysimustassa sarjakuvassa tarvitse kovin ilmeikäs olla - Elijah Wood puolestaan halusi jälleen jotain muuta kuin "hobitti"-roolin ja sai. Yksi pieni miinuksentapainen kuitenkin: yleensä ihmisten tappamiseen ei tarvita useampaa autolla yliajoa tai tuhattaviittäsataa luotia... comixia comixia juu mutta kaikki silti vähän liian mahdollista. Kehuista huolimatta en silti ole varma kovin nopeasta uusintakatseluhalusta, sen verran kertakäyttökaman makua. Clive Owen, Michael Madsen, Benicio Del Toro, Nick Stahl, Powers Boothe, Rutger Hauer, Josh Hartnett, Rosario Dawson, Michael Clarke Duncan, Carla Gugino, Jaime King, Brittany Murphy, Alexis "Gilmoren tytöt" Bledel, Tommy Flanagan, Nick Offerman... ja pappina itse sarjakuvan "isä" Frank Miller.© Lucasfilm

starwarsiii460.jpg

Sithin kosto

Star Wars: Episode III - Revenge Of The Sith

George Lucas 2005 scifi/seikkailu

* * *

Kuusiosaisen mahtavan "Star Wars" -saagan (1977-) vihdoin viimein lopullisesti täydentävä episodi, ja odotukset luonnollisesti Linnunradan tuolla puolen... Mutta... Niin vain todettava että pettymyshän tämä on, valitettavasti: vaikka tavaraa kankaalla enemmän kuin ikinä missään on toiminta ja dialogi niin uskomattoman kömpelösti rytmitetty ettei kunnon fiilikseen päästä koskaan (oliko Lucasille tullut kiire leikkausvaiheessa vai mistä kiikasti?). Varsinkin pahan kanslerin (Ian McDiarmid) puliukkomaiset örinät ärsyttävät: "Goooood!" (minkä sanan ei pitäisi kuulua edes sith-lordin varastoon...), kuten myös Natalie Portman'in jääminen nyt aivan statistiksi - eli aikaisempien osien taistelija-leidi tässä pelkkä kyynelehtivä raskaana oleva naisrukka. Samoin Ewan McGregor venyy tylsimpään suoritukseensa todennäköisesti olosuhteiden uhrina hänkin, siinä missä Hayden Christensen sentään kohentaa pahan omana edes ulkonäkö-osakkeitaan kovasti. Mutta kaiken kaikkiaan kävi kuten alkuperäistrilogian kanssa: päätösjakso kusi. Hyllykamaa silti, ei toki puhettakaan muusta - sen takaavat jo kaikki mestari Yoda'an (Frank Oz) liittyvät kohtaukset. Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, Matthew Wood (kenraali Grievous'in ääni), Christopher Lee, Bruce "Asfalttisoturi" Spence.


The Skeleton Key

The Skeleton Key

Iain Softley 2005 kauhu

* *

Nuori New Orleansissa työskentelevä saattohoitaja nimeltä Caroline (Kate Hudson) ottaa seuraavaksi tehtäväkseen avustaa syrjäisellä plantaasilla halvauksen seurauksena invalidisoituneesta miehestään (John Hurt) huolehtivaa iäkästä naista (Gena Rowlands). Kartano tuntuu lähes kättelyssä huokuvan synkkiä ja vaiettuja salaisuuksia... Huomattavasti kauhugenrensä keskivertoa laadukkaampi toteutus sekä erityisesti poikkeuksellisen fiksu pääosa-blondinsa lienee valitettavasti suurin syy siihen, että samalla varsinaiset hiuksianostattavat elementit jäävät todella vähiin. Myös tapahtumaympäristönsä eli jo valmiiksi synkän masentavat ja voodoo-meininkiä sykkivät louisianalaiset rämeseudut pikemmin latistavat tunnelmaa entisestään. Peter Sarsgaard, Joy Bryant.© Broth Film/Goldkind Filmproduktion

7_sophie_scholl.jpg

Sophie Scholl -viimeiset päivät

Sophie Scholl -Die letzten Tage

Marc Rothemund 2005 draama

* * *

Tosikertomus Valkoisen Ruusun vastarintaliikkeen nuorista saksalaisopiskelijoista, ja ennenkaikkea sen 21-vuotiaasta naispuolisesta pääjäsenestä (Julia Jentsch), jotka lopulta sodanvastaisia lehtisiä kuukausia jaettuaan jäivät Gestapon kynsiin ja teloitettiin keväällä 1943... Koskettava mutta samalla päähenkilön ihailtavaa rohkeutta korostava kuvaus eräästä natsihirviöiden luvuttomien rikosten kuuluisimmasta yksittäistapauksesta. Tässäkään ei vain ymmärrä että mitä tarkoitusta varten noita farssioikeudenkäyntejä ylipäätään pidettiin...? Alexander Held, Fabian Hinrichs, Johanna Gastdorf, André Hennicke.


Stay

Stay

Marc Forster 2005 draama

* *

Psykiatri (Ewan McGregor) kiinnostuu pakkomielteenomaisesti itsetuhoisesta nuorukaisesta (Ryan Gosling), osittain senkin takia että myös oma avovaimo (Naomi Watts) kärsi aikoinaan samoista ongelmista... Vertauskuvin ja symboliikalla ladattu tajunnanvirta-elokuva, jossa ainakin minulla oli vaikeuksia pysyä kärryillä siitä onko mikäkin kohtaus kenenkin kuvittelua vai sittenkin jotain muuta? Loppukohtauksen selvennysyrityksistä ja laatunäyttelijöistä huolimatta joka tapauksessa luvattoman laahaava mentaalitapaus. Bob Hoskins, Janeane Garofalo, B.D.Wong.© Warner Bros.

syriana-2005.jpg

Syriana

Syriana

Stephen Gaghan 2005 draama/jännitys/toiminta

* * *

Kapitalistisen lännen ja arabimaitten kädenvääntö öljymarkkinoilla on kovaa bisnestä, johon myös molempien osapuolten tiedusteluelinten aktiivisuus kuuluu kiinteästi... Haastavan nopeatempoinen, useamman roolihahmon tarinaa seuraava poliittinen trilleri josta ainakin minä putoilin kärryiltä vähän väliä: tavalliselle tallaajalle vieraan aihepiirinsä lisäksi ylilevoton kamerankäyttö sekä tulipalokiireellä hypähtelyt paikasta ja tilanteesta toiseen sotkevat katsomiselämystä. Tiukkoja, mieleenjääviä kohtauksia kuitenkin toki myös. George Clooneyacademy_award_trophy.jpg, Jeffrey Wright, Matt Damon, Chris Cooper, Amanda Peet, Christopher Plummer, William Hurt, David Clennon, Tim Blake Nelson.


Säämies

The Weather Man

Gore Verbinski 2005 draama

* *

Suosion ja kuuluisuuden niin plussapuolet kuin kirotkin lähes päivittäin kohtaava paikallis-TV:n säämies (Nicolas Cage) joutuu kamppailemaan myös perheongelmiensa kera yhä pahenevissa määrin: ex-vaimolla (Hope Davis) on jo uusi mies (Michael Rispoli), lapset oireilevat haitallisten harrastusten parissa ja isäukolta (Michael Caine) löydetään kohtalokas kasvain... Nykyelokuville tyypilliseen tapaan ideoiden loppua kohti ehtyessä aina vain tylsemmäksi yltyvä ihmissuhdedraama, mikä sikäli harmi että siihen asti Cage jopa yllättänyt lähes siedettävällä suorituksellaan tässä taas yhdessä neurootikko-roolissaan - vastapainoksi Caine puolestaan alinäyttelee kuin olisi ollut jo syntymästään jonkun aivokasvaimen uhri. Kaikkea itsetarkoituksellista alakuloisuutta korostaa tavallistakin puuduttavampi musiikkitausta. Gemmenne de la Peña, Nicholas Hoult, Gil Bellows, Judith McConnell.© Room 9 Entertainment/Content Film

thank_you_for_smoking.jpg

Thank You For Smoking

Thank You For Smoking

Jason Reitman 2005 draama/komedia

* * *

Nick Naylor (Aaron Eckhart) on tupakkateollisuuden puolestapuhuja, joka yrittää kaiken asiaan liittyvän hysterian vastapainoksi tolkuttaa suurelle yleisölle sitä tosiasiaa ettei tupakointi välttämättä aiheuta syöpää tai muita sairauksia - hakien samalla vertaistukea kuulumalla ns. MOD (='Merchants Of Death') –ryhmään alkoholi- (Maria Bello) ja ase- (David Koechner) lobbarien kera. Vaan miten miehen mahdollisimman julkinen ja kiistanalainen työ vaikuttaa läheisiinsä, erityisesti siitä kovasti kiinnostuneeseen murrosikäiseen poikaan (Cameron Bright)...? Tärkeitä inhimillisiä perusteemoja kuten (kaksinais)moraalia, yksilönvapautta ja suurten massojen joukkotyhmyyttä käsittelevä hauska ja ajatuksia herättävä satiiri, jossa yleensä aikamoinen tylsimys Eckhartkin loistaa nyt pääosan ”totuuden torvena”. Tupakointihan on itsestäänselvästi riskialtis harrastus kuten myös seksi, syöminen, juominen, osakesijoittelu, vuorikiipeily jne jne - mutta ottaen nämä ja kaikki vielä paljon pahemmat jutut tällä surkimusplaneetalla huomioon vasta noin sijalla 200 minun huolenaiheitteni listalla. Kim Dickens, J.K.Simmons, William H. Macy, Robert Duvall, Katie Holmes, Rob Lowe, Sam Elliot, Adam Brody.


Tulkki

The Interpreter

Sydney Pollack 2005 jännitys/draama

* * ½

Kohtuullista jännitystä tarjoava poliittinen trilleri fiktiivisessä Afrikan maassa kasvaneesta naisesta (Nicole Kidman), joka pääsee tällä perusteella YK-rakennukseen tulkiksi: entisen kotivaltionsa presidentti on näet tulossa vierailulle ja tätä odotetaankin suurella mielenkiinnolla monella taholla... Laatuleffan suurin miinus siitä että lähes joka kohtaus venytetty tarpeettoman pitkäkestoiseksi. Sean Penn, Catherine Keener, Jesper Christensen (taas yksi tanskalainen) sekä sekalainen lauma afrikkalaisia tai ainakin heikäläisiä esittäviä. Ohjaaja itse vilahtaa poliisiesimiehenä.


Tumma vesi

Dark Water

Walter Salles 2005 kauhu

* *

Juuri eronnut nuori äiti (Jennifer Connelly) muuttaa tyttärineen (Ariel Gade) uuteen kerrostaloasuntoon. Jo tulovaiheessa isännöitsijän (John C. Reilly) omalaatuisen käytöksen pitäisi antaa varoitusmerkkejä siitä, että jotain on jossain pahasti pielessä... Jälleen esimerkki 2000-luvun arveluttavasta suosikkigenrestä "alkuperäistarina japsi, uhrina lapsi" - eli tavallista laadukkaammasta näyttelijäkaartistakin huolimatta yhtäläistä kirous/kummitushölmöilyä kuin ne muutkin, ja kaiken lisäksi enemmänkin ahdistus- kuin säikkytiloja aiheuttavaa tällä kertaa. Tim Roth, Dougray Scott, Pete Postlethwaite.


Uskollinen puutarhuri

The Constant Gardener

Fernando Meirelles 2005 draama/rikos

* * ½

Diplomaatti (Ralph Fiennes) ihastuu nuoreen aktivistinaiseen (Rachel Weiszacademy_award_trophy.jpg), joka vasta äsken oli onnistunut tyhjentämään koko luentosalin raivokkaalla kritiikillään Britannian harjoittamaa afrikanpolitiikkaa kohtaan. Neitosesta tulee miehen pysyvä kumppani tämän työskennellessä Keniassa ja samalla paikallisten köyhien auttaja, mutta edelleen kiihkeät kannanottonsa mm. lääkefirmojen suuntaan uhkaavat herättää jo vaarallistakin huomiota... Laatuisa mutta hieman "ristiretken" makuinen poliittinen trilleri, jonka kuvaamat ongelmat tuntuvat kovin kaukaisilta ja joka tapauksessa tavallisten ihmisten ulottumattomissa olevilta. Hubert Koundé, Danny Huston, Bill Nighy.


Usva

The Fog

Rubert Wainwright 2005 kauhu

*

John Carpenter’in köykäistä alkuperäistä (1980) ei olisi ollut hirvittävän vaikeaa paremmaksi laittaa, mutta että vielä huonommaksi... Hidas, tylsä ja se viimeinen oljenkorsikin eli ultraväkivalta unohtui tällä kertaa. Ainoa pienenpieni ja varovainen nyökkäys parhaansa yrittävän pääosa-blondi Maggie Grace’n suuntaan, sen sijaan voi herranjestas jälleen tuota kiintiö-klisettä: se että mustan pojan (DeRay Davis) kuolema jätetään taas muun murhaamisen ohessa ”armeliaasti” näyttämättä oma lukunsa (tässä mielessä ovat koirien kanssa samalla tasolla), mutta eihän sekään sitten riittänyt kuten kohta paljastuu... Tom Welling, Selma Blair, Kenneth Welsh, Adrian Hough.


Vaimoni on noita

Bewitched

Nora Ephron 2005 komedia

* ½

Kaunis noita-neito (Nicole Kidman) haluaisi ryhtyä elämään tavallisen pulliaisen tavoin: hankkia oman talon, työpaikan, miehen, lapsia... Velho-isänsä (Michael Caine) seuraa vierestä heitellen huvittuneita kommenttejaan homman onnistumisen suhteen, mutta kohta ainakin jotain tapahtuu kun klassisen TV-sarjan Vaimoni on noita tulevan uusversion päätähti (Will Ferrell) törmää naiseen kirjastossa... Ei edes aina ihana Kidman pelasta tätä typerää huttua aivan liian kaikkivoipaiset taikavoimat omaavasta loitsija-kaunottaresta, eivätkä sutinat omahyväisen ärsyttävän ikimulkun Ferrellin kera auta asiaa - ”Naisväen Tuotantoa” -leima paistaa siis jälleen kerran kaikesta läpi. Shirley MacLaine, Jason Schwartzman, Kristin Chenoweth, Heather Burns, Jim Turner, Stephen Colbert, David Alan Grier, Michael Badalucco, Carol Shelley, Steve Carell. Omina itsenään vilahtavat myös TV-shownsa isännät James Lipton ja Conan O’Brien.


V niinkuin verikosto

V For Vendetta

James McTeigue 2005 toiminta/jännitys

* *

Omaperäinen lähitulevaisuuden visiointi ja samalla sikäli tyypillinen brittituotanto, että ainakin kyseinen saarivaltakunta ajautunut jälleen kerran fasistiseksi poliisivaltioksi jossa "isoveli" valvoo kansalaisiaan tiiviisti. Yksinäinen ja (rumaan) 'Guy Fawkes' -naamariin sonnustautunut veitsiä heilutteleva kostaja (Hugo Wieving) kohoaa kuitenkin nopeasti suuren yleisön sankariksi ja kulttihahmoksi, kuin lupauksena kohta koittavista paremmista ajoista - samalla oiotaan tavan mukaan logiikan ja uskottavuuden mutkia aina tarpeen vaatiessa, jolloin kaikki muuttuu "vähän" liian mahdolliseksi. Lopun mahtipontinen Tshaikovski-soitantakin ("1812") olisi vaikuttavampi jos olisi ensimmäistä kertaa käytössä. Natalie Portman, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt.© Twentieth Century Fox Film Corporation

walk-the-line-ps02.jpg

Walk The Line

Walk The Line

James Mangold 2005 draama/musiikki

* * *

Pätevän ja uskottavan tuntuinen kuvaus Miehestä Mustissa, eli meikäläisittäin 'Jussi Käteisestä' (Joaquin Phoenix) tämän ohdakkeisella matkalla kohti kantrirock-legendan asemaa. Mutta kuten lähes aina näissä, lapsuusajan kuvaukset ja alku-uran kamppailut ne kiinnostavimmat vaiheet verrattuna lopulliseen läpimurtoon ja kuuluisuuteen - sekä etenkin tässä tapauksessa kaveripiiri johon kuuluivat 1950-luvulla mm. Elvis (Tyler Hilton), Jerry Lee Lewis (Waylon Payne), Roy Orbison (Johnathan Rice), Carl Perkins (Johnny Holiday)... Sitten kun alkavat nuo iänikuiset huumesekoilut ja hutsujen panemiset ("kun on niin s-tanan rankkaa tää kiertue-elämä!") niin hohhoijaa: tuntuu nimittäin olleen täsmälleen sama kuvio jokaisella rokkeripojalla ja miksei -tytölläkin, tosin heistä muuan Janis ollut kai ihan oma lukunsa(?). Eli ura sitämyöten vääjäämättä alamäessä ja velkojat kimpussa ja blaa blaa ja kenenkähän vika se on? Vain vähän aikaisemmin näkemäni "Ray" (Charles) -leffa (2004) onkin tarinaltaan melkeinpä yksi yhteen(!), onneksi molemmissa tapauksissa tarttuva musa tietenkin pelastaa paljon - ja kun kerran oltava pääosassakin "cover" niin tuskin Phoenixia (tai Jamie Foxx'ia) parempaa olisi löytynyt, samoin Reese Witherspoonacademy_award_trophy.jpg yllättävän hyvä June Carter joten oscariaan voi pitää jopa ansaittuna. Ginnifer Goodwin, Robert Patrick, Dallas Roberts (Sam Phillips), Dan John Miller, Larry Bagby, Shelby Lynne.


Wolf Creek

Wolf Creek

Greg McLean 2005 seikkailu/kauhu

* *

Kolme australialaisnuorta (Cassandra Magrath, Kestie Morassi, Nathan Phillips) lähtee lomansa kunniaksi autoreissulle. Matkallaan he päättävät piipahtaa myös kaikenlaisia mystisiä ilmiöitä huhujen mukaan vilisevällä Wolf Creek -nimisellä meteoriittikraaterilla, mutta perille päästyään autonsa hajoaa ja kolmikko jää jumiin syrjäiseen erämaahan. Onneksi(?) paikalle saapuu kohta apuaan tarjoamaan aluksi mukavan tuntuinen keski-ikäinen miekkonen nimeltä Taylor (John Jarratt)... Tositapahtumiin perustuva ja siitä mahdollisesti johtuen tavallista uskottavammin etenevä "psykomurhaajan armoilla" -tarina. Ei silti mitään varsinaista uutta tai yllätyksellistä lajityyppinsä puitteissa. Gordon Poole, Guy O'Donnell.


Yölento

Red Eye

Wes Craven 2005 kauhu

* ½

Vieras mies (Cillian Murphy) lyöttäytyy nuoren naisen (Rachel McAdams) seuraan lentokentän baarissa, ja myöhemmin kuin vahingossa heille osuvat vierekkäiset paikat myös koneessa. Pian kuitenkin paljastuu että moisilla "sattumilla" onkin oma tappava tarkoituksensa... Murphy omaa kyllä psykopaatille sopivan naamataulun mutta roolihahmonsa täysin naurettavan mahdoton, leffan juonesta puhumattakaan - toisaalta mihinkäs Craven karvoistaan pääsisi? Kaikki pisteet nätille ja ilmiselviä lahjoja omaavalle McAdamsille. Brian Cox, Laura Johnson, Max Kasch, Jayma Mays, Angela Paton, Suzie Plakson, Jack Scalia.Paras elokuva: Sin City (Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino)

Miespääosa: Joaquin Phoenix (Walk The Line)

Naispääosa: Alison Lohman (Alaston totuus)

Miessivuosa: Charlie Hunnam (Hooligans)

Naissivuosa: Catherine Keener (Capote)

Golden Turkey: King Kong (Peter Jackson)