American Beauty

American Beautyacademy_award_trophy.jpg

Sam Mendesacademy_award_trophy.jpg 1999 draama

* *

Sisäänpäinkääntyneeseen perheeseensä kyllästynyt isukki (Kevin Spaceyacademy_award_trophy.jpg) päättää muuttaa elämänsä kertaheitolla, alkaen harrastelemaan kaikenlaista uutta ja erikoista... Tämän oscaroidun leffan suosiota vaikea käsittää (muuten kuin että upposi kai sitten myös joidenkin miespuolisten katsojien estrogeeneihin erityisen vahvasti hehe), sisältäen ainoastaan ultra-epäuskottavia ihmistyyppejä ja joka tapauksessa niin outoja kaikkinensa että samaistuminen käy jälleen kerran mahdottomaksi. Yllättävän harvoin nykypäivän elokuvantekijät tajuavat muutenkaan toteuttaa yksinkertaista asiaa: jos et kuvaa ihmisiä jollaisia katsojat voisivat olla niin kuvaa edes sellaisia joita he haluaisivat olla. Samalla kuin ymmärtäisivät ettei millekään tietylle kohderyhmälle räätälöidyt teokset ole ennenkään pystyneet kovin kummoiseen älyllisyyteen ja ahaa-elämyksien tuottamiseen - laatuelokuva on universaali. Annette Bening, Wes Bentley, Thora Birch, Mena Suvari, Peter Gallagher, Chris Cooper.


Ansa viritetty

Entrapment

Jon Amiel 1999 rikos/toiminta

* *

Innokkaalle ja nopeaälyiselle vakuutusetsivälle (Catherine Zeta-Jones) annetaan lupa yrittää saattaa mestarivaras MacDougal (Sean Connery) käpälälautaan, vaan kuka onkaan millä asialla ja miksi on kohta epäselvää vähän jokaisen henkilöhahmon kohdalla... Tylsähkö huijausleffa, jossa pääosaparin ikäerossa rikotaan jo lähes ennätyksiä (Connery 69v, Zeta-Jones 30v) mutta niin vain ollaan kohta taas niin ihastuneita toisiinsa että. Useammassakin ryöstökeikka-elokuvassa yritetään muuten selvitä (ja myös onnistutaan) kohteen suojaksi viritetystä lasersädeverkosta, vaikka saisihan nuo tietenkin sellaisiksikin että läpimeno olisi yksinkertaisesti mahdotonta. Ving Rhames, Will Patton, Maury Chaykin.© Screen Gems

arlington_road.jpg

Arlington Road -kavahda naapuriasi

Arlington Road

Mark Pellington 1999 jännitys

* * *

Yliopiston professori Michael Faraday (Jeff Bridges) alkaa monenlaisten vihjeiden myötä epäilemään, että naapuriin muuttanut salamyhkäinen Oliver (Tim Robbins) saattaisi olla ihka aito terroristi. Toisaalta kyse voi olla myös juuri vaimonsa hämärissä olosuhteissa menettäneen miehen vainoharhoista... Jo pelkästään totuuden esiin räjäyttävän loppunsa ansiosta katsomisen arvoinen trilleri. Joan Cusack, Hope Davis, Robert Gossett, Mason Gamble, Spencer Treat Clark, Stanley Anderson.


Astronautin vaimo

The Astronaut's Wife

Rand Ravich 1999 scifi/kauhu

* ½

Avaruussukkulan kaksihenkinen miehistö onnistuu palaamaan takaisin maanpinnalle huolimatta kiertoradalla tapahtuneesta "räjähdysonnettomuudesta". Eipä kuitenkaan aikaakaan kun toinen heistä (Nick Cassavetes) kuolee massiiviseen aivoverenvuotoon, ja vaimonsa (Donna Murphy) tekee heti perään itsemurhan - jolloin henkiinjääneen astronautin (Johnny Depp) siipassa (Charlize Theron) heräävät pian epäilykset onko hänenkään miehessään kaikki kunnossa... Surkealla käsikirjoituksella tuhottu lähtökohtaisesti mielenkiintoinen alien-tarina, jossa 23-vuotias mallikaunotar Theron alkoi jo erikoistumaan näihin keskimääräistä karmeampiin naiskohtaloihin. Joe Morton, Clea DuVall, Samantha Eggar, Blair Brown, Tom Noonan.


Austin Powers -agentti joka tuuppasi minua

Austin Powers: The Spy Who Shagged Me

Jay Roach 1999 komedia

* * ½

Aivan samaa kamaa kuin ykkönenkin (1997), yhdellä lisäyksellä: Mike Myers'in kolmannen roolihahmon käyttöönotto hervottoman skottilaisen läskikasan 'Fat Bastard'in muodossa, ja nimihän jo kertoo miehestä kaiken... Jälleen Dr. Evil uhkailee Amerikkaa (nyt vuodessa 1969), aikamatkustus on kovassa huudossa ja uskomattomana pääbeibenä tällä kertaa Heather Graham. Myös Evilin ja poikansa (Seth Green) lievästi sanoen ristiriitainen suhde tulee tässäkin harvinaisen selväksi, erityisesti Jerry Springer Show -kohtauksessa. Michael York, Robert Wagner, Rob Lowe, Mindy Sterling, Verne Troyer (Mini-Me), Tim Robbins, Charles Napier. Cameo-rooleissa vilahtelee taas vaikka ketä Will Ferrell'ista Woody Harrelson'iin.


Bad Luck Love

Olli Saarela 1999 rikos/draama

*

Syntyperäisten kontulalaisten aikaansaannos? Pääosassa kovia kokevana itähelsinkiläisenä pikkurikollisena kankea Jorma Tommila, mainettaan pilaamassa myös Ilkka Koivula ja (aina vaan) Kari Väänänen. Maria Järvenhelmeltä sentään siedettävä suoritus naisena jota kaikki tavoittelevat jostain hämärästä syystä. Tarja-Tuulikki Tarsala, Tommi Eronen, Gyan Dookie, Rauno Juvonen, Petri Manninen.


Bats

Bats

Louis Morneau 1999 kauhu

*

Hallituksen salaista projektia (aggressiivisten superlepakoiden muodossa tällä kertaa) toteuttamaan ryhtyneeltä hullulta tohtorilta (Bob "aina mulkkurooli" Gunton) karkaavat koekappaleet ja alkavat niittämään tuhoa läheisessä pikkukaupungissa. Vain muutama sankarillinen tutkija voi pelastaa koko Amerikan tältä vitsaukselta - ja myös tekee sen huolimatta siitä ettei miltään muulta taholta heru tukea eikä ymmärtämystä... Kuulostaako tutulta? Todellinen kliseepaketti kyseessä siis ilman yhtään omaa ideaa, minkä lisäksi kuvaus ja dialogi tylsää sekä tyhjänpäiväistä. Eräänlaista huipentumaa edustaa "hauskaa" läppää heittävä musta jätkä sivuroolissa, joka kuuluu tietenkin samalla hengissäselviytyjien harvalukuiseen joukkoon. Lou Diamond Phillips, Dina Meyer.


The Blair Witch Project

The Blair Witch Project

Daniel Myrick, Eduardo Sanchez 1999 kauhu

*

Kauhuleffaksi yksi harmillinen puute: ei aiheuttanut minkäänlaisia tuntemuksia kyllästymistä ja vaivaantuneisuutta lukuunottamatta, lopullisen kiinnostuksen mennessä siinä vaiheessa kun se yksi hemmo oli selityksittä viskonut kartan jonnekin huitsun persiiseen... Vaikkakin aivan tarkoituksella 1.99 dollaria maksaneen opiskelijatyön näköinen ja oloinen, niin tästä tuntuvat pitäneen vain ne jotka eivät yleensä erityisemmin perusta juuri kauhuelokuvista - me alan veteraanit emme menneet "halpaan"! Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams.


Boondock Saints: Etelä-Bostonin enkelit

The Boondock Saints

Troy Duffy 1999 rikos/toiminta/komedia

* * ½

Bostonilaisista irlantilaisveljeksistä (Sean Patrick Flanery, Norman Reedus) muotoutuu paikallisten mafiaryhmien pahimmat viholliset: ensin vähän kuin vahingossa ja sitten hyvinkin tappavalla tarkoituksella. Äärimmäisen eksentrisen FBI-miehen (Willem Dafoe) tuntemukset jahtaamaansa parivaljakkoa kohtaan ovat täten harvinaisen kaksijakoiset... Omat huvittavat hetkensä kaiken ultraväkivaltailun lomassa toki tässä kulttisuosikissa, mutta menee silti itsetietoisessa tyylittelyssään ja Dafoen minun makuuni jo liioitellun perverssiksi yltyvän hahmon myötä turhan epärealistiseksi hommailuksi. David Della Rocco, Billy Connolly, David Ferry, Brian Mahoney, Bob Marley, Richard Fitzpatrick. Sivuroolissa mafiagangsterina itse pornolegenda Ron Jeremy.


Bowfinger -koukkusormi

Bowfinger

Frank Oz 1999 komedia

* *

Odotetun typerä tarina ö-luokan elokuvatuottajasta (Steve Martin), joka päättää kuvata elokuvatähteä (Eddie Murphy) tämän tietämättä ja ujuttaa otokset omaan tekeillä olevaan alien-leffa-sekoiluunsa. Vain juuri nuo gonzokuvaukset huvittavat edes jossain määrin, Murphyn muutaman lohkaisun ohessa ("Would you be willing to cut your hair"? - "Well, yeah, but it would probably be better if someone else did it. I've had a few... accidents."). Ihanaisen Heather Graham'in kohtalona olla sen sijaan taas vain popcorn-aivoinen wanna-be-tähtönen-hutsu, joka jakaa rasiaansa äijälle kuin äijälle ikään ja rotuun katsomatta - eli mielenkiintoinen naisnäkökulmakin jälleen kerran. Christine Baranski, Jamie Kennedy, Terence Stamp, Robert Downey Jr.


Boys Don't Cry

Boys Don't Cry

Kimberly Peirce 1999 draama

* * ½

Perustuu tositapahtumiin Nebraskassa 1993. Tyttö nimeltä Teena Brandon (Hilary Swankacademy_award_trophy.jpg) haluaa olla poika nimeltä Brandon Teena, ja poikana hän myös ujuttautuu varsinaisen poor-white-trash-porukan sekä erityisesti perheen nuoren tyttären (Chlöe Sevigny) lähipiiriin. Siitä ei lopulta hyvä seuraa... Swank sai tästä ensimmäisen oscarinsa, perustehan on viime vuosikymmeninä ollut "mitä epänormaalimpi sen parempi" - silti yllättävän vaikuttavasti ja uskottavasti kuvattu inhimillinen tragedia. The Curen sytyttävä nimikkobiisikin kuullaan ohimennen. Peter Sarsgaard, Brendan Sexton III, Alicia Goranson, Alison Folland, Jeannetta Arnette, Rob Campbell, Matt McGrath.


Bringing Out The Dead

Bringing Out The Dead

Martin Scorsese 1999 draama

* ½

Scorsesen aniharvinainen, täydellinen huti yritti ilmeisesti tehdä "Taksikuski"-klassikkoa (1976) uusiksi, tällä kertaa henkisesti väsyneen ambulanssimiehen (Nicolas Cage) näkökulmasta. Sekopäitä riittää muitakin joka lähtöön niin työkavereissa kuin asiakkaissakin, ja ainoa "sanoma" mikä tästä jää mieleen se että New York näköjään viimeinen kaupunki missä kannattaa itseään satuttaa, tai ainakin paikallisten ensihoitajien käsiin joutumista vältellä kuin ruttoa - millä ei taatusti ole totuuden kanssa mitään tekemistä. Ei siis järjen hiventä joten sikäli juuri Cage ihan oikea valinta pääosaan tietysti. Patricia Arquette, John Goodman, Ving Rhames, Tom Sizemore, Nestor Serrano.


Deep Blue Sea

Deep Blue Sea

Renny Harlin 1999 kauhu/toiminta/scifi

* * ½

Alzheimerin tautiin lääkettä etsiessään tiedemiehet keksivät suuressa viisaudessaan, että haiden aivoja suurentamalla saataisiin helpommin niistä uutettavat parantavat entsyymit talteen. Kolme valtavan kokoista älykkökalaa onnistuu tietenkin karkaamaan tutkimuslaitoksen hallusta ja aloittaa ihmissyömingit... Jopa kohtuullista actionia ja jännitystä aika ajoin tarjoava Renny-tuote, jossa ei nyt tietenkään mitään erityisen muistettavaa sentään tapahdu - ellei Samuel L. Jackson'in hervotonta äkkiloppua sellaisena pidä. Thomas Jane, Saffron Burrows, LL Cool J, Michael Rapaport, Stellan Skarsgård.


Dogma

Dogma

Kevin Smith 1999 komedia/toiminta/kauhu

* * ½

Varsinainen sekametelisoppa verta, hupia, maailmanlopun enteitä sekä yliluonnollisiin rooleihinsa antaumuksella heittäytyviä tähtinäyttelijöitä - keskeisenä juoniaihiona Taivaan ja Helvetin välillä käytävä ilmeisen ikuinen taistelu. Nuori naimaton Bethany-niminen nainen (Linda Fiorentino) saa kuulla olevansa Jeesuksen (joka oli kuulema oikeasti musta, heh heh) sukulainen suoraan alenevassa polvessa ja samalla ainoa este kahden langenneen enkelin (Ben Affleck, Matt Damon) tuhoa tuottavalla tiellä... Monista hyvistä hetkistä huolimatta leffan tarkoitusperät jäävät hämäriksi ja etenkin tuo pitkätukkainen, yhtä mittaa kiroileva seksimaanikko (Jason Mewes) todella rasittava - ohjaaja-Smith tämän lähes mykkänä kaverina siedettävämpi. Itse "Jumala" saadaan sitten kuviin lopussa, ollen tietenkin puolestaan nainen ja ihan Alanis Morrisette'n näköinen(!) jotta Bethany pääsisi kysymään tältä "elämän tarkoitusta"... Tämä iänikuinen siis paljon helpompien ja eritellympien sijaan, kuten esim. mihin tarvittiin dinosauruksia ja mihin tarvitaan koko käsittämättömän kokoista maailmankaikkeutta...? Alan Rickman, Chris Rock, Jason Lee, Salma Hayek, George Carlin, Janeane Garofalo, Bud Cort.


Elämäni John Malkovichina

Being John Malkovich

Spike Jonze 1999 scifi/komedia/draama

* *

Vähemmän menestyksekäs nukketeatteriin erikoistunut mies (John Cusack) etsii vaimon (Cameron Diaz) kehotuksesta itselleen myös päivätöitä omituisesta ja omituisten tyyppien kansoittamasta, kerrosten välissä sijaitsevasta matalakattoisesta toimistosta. Kohta hän löytää eräästä huoneesta pienen salaoven ja sen takaa tunnelin, joka on samalla myös portti näyttelijä John Malkovichin tajuntaan... Omalaatuinen tekele - jonka ilmeisesti Coen'in veljekset ja Terry Gilliam sillä kertaa passasivat - sisältää joitakin näppäriäkin ideoita, mutta yleisilmeeltään aivan liian mahdoton ja henkilökohtainen(!) juttu tehdäkseen suurta vaikutusta. Huvitti muuten se ensimmäinen asiakas, joka maksaa muitta mutkitta 200 dollaria jotta pääsee ryömimään ahtaaseen luukkuun "olemaan J.M."... Yhtään ei mahtaisi epäilyttää koko asian todenperäisyys ja mitä noilla homman järjestäjillä saattaisi olla oikeasti mielessä...? Catherine Keener, Orson Bean, Mary Kay Place. Charlie Sheen, Sean Penn ja Brad Pitt vilahtavat myös omina itsenään.


End Of Days

End Of Days

Peter Hyams 1999 toiminta/kauhu

*

Yes! Hooray for Catholics! Ainoa porukka tässä maailmassa kun tietää missä mennään! Mutta kiitos ennen kaikkea Iso-Arska Schwarzenegger'ille, maallisten voimien menestyksekkäälle puolustajalle joka selviää meidän kaikkien onneksi mm. pesäpallomailajengin joukkohutkinnasta vain parilla muutaman tikin vaatineella viiltohaavalla - ettei esimerkiksi mennyt luita poikki... Tasapuolisuuden nimissä kiitokset myös Gabriel Byrne'n Pahulaiselle että käytti kaikkivoipaisuuttaan noinkin vaihtelevasti ja säästeliäästi, etenkin Arskan kanssa piruillessaan: saatanallista urheilumieltä! Mutta tuo ainokainen tähtönen nyt kuuluu kumminkin vain loppupuolen junakohtaukselle, josta tuli mieleen PSykkösen suurinpiirtein paras peli Resident Evil 2... Homman kruunaavat "vannoutuneet hengenmiehet" Rod Steiger, Udo Kier ja itse Paavina Mark Margolis. Robin Tunney, Kevin Pollak, CCH Pounder, Miriam Margolyes, David Weisenberg.© Twentieth Century Fox Film Corporation

ravenous-1999.jpg

Erämaa syö miestä

Ravenous

Antonia Bird 1999 kauhu

* * * ½

Kathryn Bigelow ("Pimeyden läheisyys" 1987) kohtasi viimein voittajansa: hurjin ja kuvottavin naisen ohjaama yleiseen levitykseen päässyt laatuleffa. Häpeällisesti monissa maissa vain suoraan videolle/dvd:lle pukattu pienimuotoinen helmi, jossa yleensä vieroksumani Guy Pearce ja Robert Carlyle tekevät todennäköisesti uransa komeimmat roolityöt. Kannibalismista kysymys Yhdysvaltain ja Meksikon välisten kahakoiden aikakaudelta 1800-luvun puolivälin tienoilla välttämättömän mustan huumorin säestyksellä - eikä enempää juuri kannatakaan paljastaa tästä shokkirallista... Jeffrey Jones, James Spencer, Neal McDonough, David Arquette, Jeremy Davies, Stephen Spinella, Sheila Tousey, Joseph Runningfox, Billy Brochtrup.


Etsivä Gadget

Inspector Gadget

David Kellogg 1999 komedia/toiminta/rikos

* ½

Harvinaisen epäonnistunut piirrossarjan versiointi "inspehtorista" (Matthew Broderick), joka on räjähdyksen jäljiltä kasattu uudelleen kaikenmoisin ihonalaisin vempelein vahvistettuna. Paria hupaisaa lohkaisua lukuunottamatta aikamoisen tylsää tavaraa, sitäpaitsi toinen nokkela animaatiosalapoliisi eli saksalainen Nikke Knatterton oli jo alkuperäistäkin Gadgetia paljon hauskempi ja ainakin meilläpäin suositumpi. Rupert Everett, Joely Fisher, Michelle Trachtenberg, Andy Dick, Dabney Coleman, Rene Auberjonois.


eXistenZ

eXistenZ

David Cronenberg 1999 scifi/jännitys/toiminta

* *

Videopelimaailman vallankumouksellinen suunnittelijaihme Allegra Geller (Jennifer Jason Leigh) esittelee orgaanisella konsolilla pelattavaa uutta interaktiivista "eXistenZ"-rooliseikkailuaan kokeilunhaluiselle seminaariryhmälle, kunnes joutuu yht'äkkiä murhayrityksen kohteeksi. Nuori ohjelmistofirman työntekijä (Jude Law) auttaa naisen pakoon, mutta homman edetessä käy yhä epäselvemmäksi milloin ollaan reaalimaailmassa ja milloin mahdollisesti ei... Cronenbergimaisen pimeä ja lihamössöinen, olemassaolon ja ihmismielen tasoja sekä rajoja tutkiva virtuaalitrilleri jää kuitenkin jälleen kerran katsojalle varsin etäiseksi kokemukseksi kaikessa hämäryydessään ja kylmyydessään. Ian Holm, Willem Dafoe, Christopher Ecclestone, Sarah Polley.© Warner Bros.

eyes-wide-shut-1999-tom-cruise-27898514-500-270.jpg

Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut

Stanley Kubrick 1999 draama/jännitys

* * *

Kubrickin joutsenlaulu jäi harmillisen epätasaiseksi: välillä lähestytään totuttua mestarillisuutta kuten molempien "kartanojuhla" -kohtausten aikana heti alussa ja myöhemmin niissä salaperäisissä bakkanaaleissa (oikeasti hiuksianostattava kohtaus!), kunnes kohta taas pulistaan tyhjänpäiväisyyksiä (seksistä ja semmoisesta) - ja pitkään! Sydney Pollack'in loppuselityksiä mysteeriin voidaankin pitää sitten jo varsinaisena antikliimaksin huippuna. Pääosaparista Tom Cruise selviää pelättyä siedettävämmin, oikeasti lahjakas Nicole Kidman odotetun upeasti. Ohjaajan kuolema heti filmausten päätyttyä aiheutti sen että vuosikymmeniä vaalima lempiprojektinsa "A.I." (2001) ei koskaan valmistunut, jolloin asian otti hoitaakseen Steven Spielberg tuskin ainakaan paremmaksi pannen... Marie Richardson, Todd Field, Rade Serbedzija, Vinessa Shaw, Leelee Sobieski, Sky du Mont, Faye Masterson.


Fight Club

Fight Club

David Fincher 1999 toiminta/draama

* * ½

Kummallinen, välittömän kulttimaineen saavuttanut elokuva miehisen turpaanvedon ihanuudesta, jossa periaatteessa kaikki kohdallaan mutta ei vaan allekirjoittanutta viihdyttänyt eikä kiehtonut juuri ollenkaan: kylmyys, kyynisyys ja nihilismi toimivat aina lisämausteena mutta eivät pelkästään, ja loppu"paljastuskin" jää kaikesta paukkeesta huolimatta antikliimaksiksi. Toisella katsomiskerralla parani hieman muttei tarpeeksi. Edward Norton, Brad Pitt, Meat Loaf, Zach Grenier, Richmond Arquette, David Andrews, Helena Bonham Carter, Jared Leto.© DreamWorks SKG

galaxy.jpg

Galaxy Quest

Galaxy Quest

Dean Parisot 1999 komedia/scifi

* * *

Avaruussarjan televisiotähdet joutuvat yllättäen pätemään rooleissaan myös tosielämässä: he saavat tehtäväkseen pelastaa ihan oikeat, rauhaarakastavat humanoidit paikallisten vihulaisten hirmuvallan uhalta jossain Linnunradan tuolla puolen... Etenkin mahtavan pääosaporukan (Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman, Tony Shalhoub, Sam Rockwell) ansiosta mainiosti toimiva näppärä ja satiirinen hupailu yleisestikin tv-sarjojen kliseiden mutta ennenkaikkea scifi-genren kustannuksella - ja jo viisikymppinen Weaver näyttää yllättävän seksikkäältä tyköistuvassa avaruusmatkaajan asussaan... Kaikessa b-luokan sarjakuvamaisuudessaan kulttimainetta pukkaava helmi. Daryl Mitchell, Enrico Colantoni, Robin Sachs, Patrick Breen, Missi Pyle, Jed Rees, Justin Long, Rainn Wilson.


Helvetillinen suunnitelma

Best Laid Plans

Mike Barker 1999 rikos/jännitys

* ½

Nick’in (Alessandro Nivola) vanha opiskelijakaveri (Josh Brolin) soittaa ja kertoo että on hemmetinmoisessa pulassa: edellisillan kapakkareissun jälkeen asuttamaansa vieraskartanoon viemänsä nuori söpöliini (Reese Witherspoon) onkin alkanut syytellä aamulla miestä raiskauksesta ja menevänsä suoraan poliisin juttusille. Tyttö on nyt vankina, mutta mitä hänelle jatkossa tehtäisiin kuuluu kuuma kysymys...? Ihan ookoosti käynnistyvä, kuitenkin nopeasti kiinnostavuutensa menettävä petosvyyhti jossa lähes jokainen juonipaljastus pelkästään vesittää tarinaa entisestään. Rocky Carroll, Gene Wolande.© Universal Pictures

denzel20washington2020_.jpg

The Hurricane

The Hurricane

Norman Jewison 1999 draama/rikos

* * *

Kesäkuussa 1966 tapahtuu newjerseylaisessa baarissa joukkomurha, jonka tekijöiksi todistajat kuvailevat kahta mustaa miestä. Muutaman kilometrin päässä poliisit pysäyttävät erään juhlista kotimatkalla olevan parivaljakon auton, toisen matkustajista ollessa välisarjan ex-nyrkkeilymestari Rubin ”Hurricane” Carter (Denzel Washington). Alkaa syyttömän miehen 19 vuotta kestävä taistelu oikeuksiensa puolesta vankilasta käsin… Pätevä kuvaus taas yhdestä rasismin sävyttämästä tosielämän oikeusmurhasta, ja sen verran kuuluisasta tapauksesta kyse että itse Bob Dylan värkkäsi Carterista laulun jo v.1975. Vicellous Reon Shannon, Deborah Kara Unger, Liev Schreiber, John Hannah, Dan Hedaya, Debbi Morgan, Clancy Brown, David Paymer, Harris Yulin, Rod Steiger, Vincent Pastore.


Häjyt

Aleksi Mäkelä 1999 draama/rikos

* *

Tämäkin uuden suomalaisen elokuvamenestyksen aallonharjalla ratsastanut tekele keräsi muutaman satatuhatta katsojaa. Juonen osaltahan ei sen kummoisempia kuin että vankilasta vapautuvat äijänköriläät Jussi (Samuli Edelmann) ja Antti (Juha Veijonen) palaavat kotikonnuilleen Pohjanmaan maisemiin ja alkavat vanhasta muistista samantien terrorisoimaan lähiseutua, eikä Antin isäukkoakaan (Kalevi Haapoja) poikien tempaukset suuremmin liikuttele - pikemminkin päinvastoin. Ryyppäämistä ja rellestystä suomalaisten "rakastamaan" tyyliin: parhaassa kohtauksessa Veijonen sanoo itsensä räväkästi irti kauppa-apulaisen hommasta, epäuskottavimmassa taas vanhat isännät (Juuso Hirvikangas etunenässä) kykenevät muka kartuillaan hakkaamaan häiriköistä perhanat pellolle ilman pelkoa minkäänlaisista jälkiseuraamuksista... Teemu Lehtilä, Arttu Kapulainen, Sari Havas, Eero Aho, Kari Väänänen, Vesa Mäkelä, Oiva Lohtander, Jussi Lampi, Katariina Kaitue, Heikki Hela, Risto Salmi.© Touchstone Pictures/Spyglass Entertainment

theinsider1.jpg

Insider -sisäpiirissä

The Insider

Michael Mann 1999 draama

* * *

Tositapahtumiin perustuva kuvaus tri Jeffrey Wigand'ista (Russell Crowe), tupakkayhtiöstä irtisanotusta kemististä joka saa jälkikäteen tuta kaikenlaista painostusta ja uhkailua entisen työnantajansa taholta - tyhmää siksikin että ainoastaan juuri tuo halveksittava käytös saa miehen ottamaan yhteyttä 60 minuuttia -ohjelman tekijöihin tarkoituksenaan tuoda tulenarat tietonsa julkisuuteen. Suurin ongelma piilee siinä miten kiertää allekirjoitettu vaitiolosopimus... Hyvin näytelty tarina eräästä 1990-luvun kohutuimmasta paljastustapauksesta, jossa etenkin Al Pacino loistaa toimittaja Lowell Bergman'ina selvittäen avainkohtauksessaan myös FBI-agenttikaverilleen (Nestor Serrano) journalistiikan mahtia: "Otapa selvää näistä poliiseista jotka asiakastani kiusasivat, koska minä alan olla kahta asiaa: raivoissani ja utelias!". Veteraani Christopher Plummer hoitelee samoin pätevästi (ohjelmana muuten jonkin verran yliarvostetun) 60 minuutin ärhäkkään keulakuvan ja ikonin Mike Wallace'n roolin, silti vain Crowe pääsi ehdolle oscarinsaajaksi virheettömästä mutta tällä kertaa melko vähän vaatineesta hiljaisen miehen osastaan. Sen sijaan todellinen miinus siitä että loppua kohti kun jännityksen luulisi vain kasvavan niin tapahtuukin päinvastoin: hidastuu, hidastuu... lähes kaikki dramatiikka jo koettu kun vielä olisi viimeinen kolmannes leffasta edessä. Diane Venora, Philip Baker Hall, Lindsay Crouse, Debi Mazar, Stephen Tobolowsky, Bruce McGill, Gina Gershon, Michael Gambon, Rip Torn.


Jakob -valehtelija

Jakob The Liar

Peter Kassovitz 1999 draama/komedia

* * ½

Itä-Puola 1944. Juutalainen kokki Jakob (Robin Williams) kuulee ghettonsa saksalaisen komentajan huoneessa piipahtaessaan radiosta lyhyen pätkän uutisia, joiden mukaan venäläiset olisivat jo aivan lähellä kyseistäkin yhdyskuntaa. Ensin luotetusti vain pienelle piirille jakamansa tiedotus leviää pian koko asujaimiston keskuuteen, mistä alkaa Jakobin kiirastuli: toiset innostuvat, toiset syyttelevät turhan toivon herättämisestä - mutta siitä ovat kaikki varmoja että tällä on tuo melkein asettakin kielletympi esine itsellään jossain jemmassa... Omat vaikuttavat hetkensä kuten tapa on näissä keskitysleiri-kuvauksissa, mutta silti jää ihmetyttämään miksei tuo Jaakoppi voinut heti kertoa mistä uutisensa kuuli? Ja miksi sakemanneillekin tulee yht'äkkiä niin hirveä hätä löytää yksi radio kun koko ghetto tultaisiin likvidoimaan parin päivän sisällä joka tapauksessa? Williamsin yliarvostetun uran hienoin roolisuoritus silti. Liev Schreiber, Bob Balaban, Alan Arkin, Armin Mueller-Stahl, Mark Margolis, Hannah Taylor-Gordon, Michael Jeter, Nina Siemaszko.© Gaumont/Columbia Pictures

the_messenger_the_story_of_joan_of_arc_milla-jovovich-army-france.jpg

Jeanne D'Arc

The Messenger: The Story Of Joan Of Arc

Luc Besson 1999 draama/sota

* * *

Historialliseen tositarinaan pohjautuva kuvaus yksinkertaisesta sekä syvästi uskonnollisesta maalaistytöstä nimeltä Jeanne (Milla Jovovich), josta on tuleva koko Ranskan uuden nousun symboli ja pyhimyksen asemaan nostettu sankari taistelussa englantilaisia valloittajia vastaan - Orléans'in vapauttamisesta (1429) aina näihin päiviin asti, ja huolimatta roviolla kokemastaan marttyyrikuolemasta jo 19-vuotiaana 1431... Kieltämättä hieman turhan antaumuksella ja lähietäisyydeltä palvoo ohjaaja-aviomies ukrainalaissyntyisen pääosasankaritar-vaimonsa sinänsä kyllä nättejä kasvoja, ilmeensä kun menevät monessa kohtaa jo koomisen paatoksen puolelle. Muuten oikein komea ja sujuva sekä tietenkin väkivaltainen historiikki Englannin ja Ranskan Satavuotisen sodan (1337-1453) myyttisiä ja yliluonnollisiakin piirteitä omaavasta suuresta käännekohdasta hetkellä, jolloin koko valtakunnan luisuminen lopullisesti Britannian haltuun näytti enemmän kuin todennäköiseltä. John Malkovich, Faye Dunaway, Vincent Cassel, Dustin Hoffman, Tchéky Karyo, Richard Ridings, Desmond Harrington, Timothy West.


8MM

8MM

Joel Schumacher 1999 draama/rikos

* *

Rankkaakin rankemmalla aiheellaan keskivertokatsojia (naispuolisia) pelotellut iljetys, jossa Nicolas Cage saa tehtäväkseen ottaa selvää ns. 'snuff'-lajityyppiin kuuluvassa filminpätkässä esiintyvän ja kuolevan(?) tytön todellisesta kohtalosta. Mutta eipä äijän naamanvääntelyitä meinaa tälläkään kertaa jaksaa, ja vaikka lähtökohdat taas hyvinkin lupaavia niin lässähtää loppua kohti kaikinpuolin muutenkin. Joaquin Phoenix, James Gandolfini, Peter Stormare, Catherine Keener.


Kaksoismurha

Double Jeopardy

Bruce Beresford 1999 rikos/jännitys

* *

Pienen pojan äidin (Ashley Judd) elämä murskautuu kertaheitolla tämän herätessä romanttisen veneretken yhteydessä aluksen hytistä yksikseen ja huomatessaan armaan aviomiehen (Bruce Greenwood) kadonneen. Joka puolelle roiskuneet verijäljet sekä miehen viime hetken hätäsanoma vakuuttavat viranomaiset kyseessä olevan selvän murhatapauksen, ja vaimolla alkaa monen vuoden vankilahelvetti sekä taistelu syyttömyytensä puolesta... Mutta kai nyt edes nuo veritahrat tarkistettiin että olivat peräisin Greenwoodista...? Lupauksia (taas kerran!) herättävän alun jälkeen kaikki uskottavuusasiat lennähtävät taivaan tuuliin sillä hetkellä kun Judd sieppaa veneen kannelta löytämänsä ”murha-aseen” kouraansa. Tommy Lee Jones ärhäkkäänä ehdonalaisvalvojana yrittää pelastaa käsikirjoituksen typeryyksiltä sen minkä voi, selventäen mm. elämän realiteetteja taparikollisille: ”Tämä ei ole mikään toisen mahdollisuuden vaan sen viimeisen mahdollisuuden paikka”. Annabeth Gish, Roma Maffia, Davenia McFadden.


Kenraalin tytär

The General's Daughter

Simon West 1999 rikos/draama

* *

Maankuulun ja politiikan huipulle seuraavaksi aikovan kenraalin (James Cromwell) upseeri-tytär (Leslie Stefanson) murhataan raakaan tyyliin: tämän alaston ruumis löydetään makaamasta aukiolta keskeltä sotilastukikohtaa. Tapauksen päätutkijan, vääpeli Brennerin (John Travolta) tietojen ja johtolankojen keräilyä hankaloittaa pahan kerran vähän joka taholla kohtaamansa "vaikenemisen laki"... Erinomaisen epäuskottava juoni sekä etenkin Travoltan ja Madeleine Stowe'n epävakaat roolisuoritukset tekevät tästä muuten normaalin kliseepakatusta armeijajännäristä suorastaan tylsän elämyksen. Timothy Hutton, James Woods, Daniel von Bargen, Clarence Williams III, Peter Weireter, Mark Boone Jr., John Beasley.


13. soturi

The 13th Warrior

John McTiernan 1999 seikkailu/toiminta

* *

Bagdadista karkoitettu ja jonnekin mahtavan Volga-joen laitamille vaeltanut arabikaravaani mukanaan nuorehko runoilija Ahmed ibn Fadlan (Antonio Banderas) kera iäkkäämmän matkaseuralaisensa (Omar Sharif) joutuu pakenemaan sotaisia tataareja virran rantaan leirinsä pystyttäneiden hurjien Pohjanmiesten huomaan. Latinaa käyttämällä jopa jonkinlainen keskusteluyhteys parivaljakon sekä viikinkien välillä syntyy nopeasti päällikköään (Vladimir Kulich) myöten, vaan sitten saapuu samoilta kaukaisilta mailta peräisin oleva laiva matkustajineen pyytämään apua taistelussa kyliinsä hyökänneitä ja peräti kannibalismia harjoittavia ”karhumiehiä” vastaan. Noitaloitsut paljastavat että kahdentoista soturin - yksi vuoden joka kuukaudelle – ryhmä riittäisi, jos vielä saadaan kaupan päälle se kolmastoista ”ulkopuolinen”… Niin vain näinkin pienellä porukalla sitten myös pärjätään, vaikka vastassa sentään vieläpä ratsain liikkuvia mitälie-heimolaisia satamäärin. Taistelukohtauksensa muutenkin kaikkea sen erityisempää eeppisyyttä omituisesti vältteleviä, ja esim. valtavien luolasokkeloiden suojassa sijaitsevien vihollispesäkkeiden läpi onnistutaan rymistelemään ilman minkäänlaista etukäteissuunnittelua tuosta noin. Lisäksi keskeinen juoniteemansa että juuri muslimi liittyy sankaroimaan urheiden skandinaavi-arjalaisten joukkoon haukotuttaa, yrittäen tarjota kai samalla jotain yleismaailmallisempaakin sovintosanomaa (ennen kaikenmuuttavia WTC-iskuja). Harmillisia häiriötekijöitä siis tässä sinällään ihan sujuvassa pimeän keskiajan miekkaseikkailussa. Diane Venora, Dennis Storhøi, Clive Russell, Richard Bremmer, Tony Curran, Sven Wollter, Maria Bonnevie.


Kolme kuningasta

Three Kings

David O. Russell 1999 sota/draama

* * ½

Kolme Persianlahden "taisteluissa" 1991 mukana ollutta amerikkalaissotilasta (George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube) saa kahinan jo ollessa pikkuhiljaa ohi tietoonsa irakilaisten Kuwaitista varastaman kulta-aarteen olinpaikan, ja kun periaatteessa ovat maassa nyt herroja & isäntiä niin mikään ei estäisi miehiä hakemasta vähän eläketurvaa itselleen. Vaan joutuessaan yllättäen todistamaan paikan päälle saavuttuaan siviilien raakaa kohtelua ei homma tunnukaan enää niin yksinkertaiselta... Teknisesti hyvälaatuinen, jännittäväkin ryöstoperaatio-kuvaus jossa myös luodin matka ruumiiseen kuvataan harvinaisen yksityiskohtaisesti... Henkilökuvaus vain sen verran ohkaista ettei itsekunkin motiiveja aina ymmärrä. Nora Dunn, Mykelti Williamson, Judy Greer.


Konttorirotat

Office Space

Mike Judge 1999 komedia

* * ½

Initech-yhtiön toimistotyöntekijät ovat lähes järjestään ryytyneet tapahtumaköyhään ja vähemmän antoisaan duuniinsa. Tilanteen ja yleisen ilmapiirin mallikappaleeksi muotoutuu muuan Peter Gibbons (Ron Livingston), joka päättää yhtenä päivänä alkaa käymään työpaikallaan vain silloin harvoin kuin huvittaa - samalla kuin tekee vihdoin aloitteen jo pitempään seuraamansa tarjoilijatytön (Jennifer Aniston) suuntaan... Ajoittain hauska mutta sittenkin hieman liian itsetietoinen ja ylinokkela työpaikkafarssi Beavis & Butthead -kulttipiirrossarjan isältä. Turhan paljon erikoisia luonteenpiirteitä ainoastaan käsikirjoituksen palveluksessa, vaikka mm. tuo luuserien luuseri Stephen Root saakin nauramaan kaikessa mahdottomuudessaan. David Herman, Ajay Naidu, Gary Cole, Diedrich Bader, Richard Riehle, John C. McGinley.© Artista Filmi Oy

kulkuri.jpg

Kulkuri ja joutsen

Timo Koivusalo 1999 draama/musiikki

* * * ½

Kaunis kuvaus Tapio Rautavaaran (Tapio Liinoja) ja Repe Helismaan (Martti Suosalo) taipaleesta yhdessä ja erikseen suomalaisen viihdemaailman huipulla edellisen olympiakullasta 1948 jälkimmäisen kuolemaan 1965. Koivusalon draamallinen debyytti jäänee todennäköisesti uransa onnistuneimmaksi saavutukseksi: mm. Masa "Pätkä" Niemen (Ari Wirta) itsemurhakohtaukseenkin saatu kerrankin aitoa liikuttavuutta. Heikki Nousiainen (Esa Pakarinen), Matti Mäntylä (Toivo Kärki), Martti Katajisto (T.J.Särkkä), Esko Nikkari, Pertti Koivula, Heidi Herala, Ilkka Koivula, Kai Lehtinen.


Kun maailma ei riitä

The World Is Not Enough

Michael Apted 1999 toiminta

* *

Bondit eikun muuttuvat vaan tylsemmiksi, jos en nyt koskaan mikään suurfani ollut muutenkaan. Tietty "liukuhihnamainen" meininkihän näissä leffasarjoissa aina vähän kuuluukin asiaan, mutta Pierce Brosnan'in aikana vaikutelma vain entisestään korostunut. Pientä positiivistakin: roistot (tässä Robert Carlyle) edelleen herkullisen moniulotteisia hahmoja kuten ennenkin vanhaan. Sophie Marceau pahana, Denise Richards hyvänä typykkänä. Robbie Coltrane, Judi Dench, Desmond Llewelyn, John Cleese.


Kuolettavan kaunis

Drop Dead Gorgeous

Michael Patrick Jann 1999 komedia/rikos

* * ½

Minnesotalaisessa Mount Rosen pikkukaupungissa kuten niin ilmeisen monissa kaltaisissaan ympäri Amerikkaa on tärkeää vuosittain selvittää, kuka mahtaa olla paikkakunnan kaunein neitonen. Tällä kertaa ylivoimainen suosikki on paikallisen liikepampun (Sam McMurray) ja ex-missin (Kirstie Alley) itserakas mutta kieltämättä tyrmäävän näköinen tytär (Denise Richards), silti joku tuntematon tihulainen katsoo asiakseen harventaa kilpailijajoukkoa kuolettavien pikku "onnettomuuksien" muodossa... Etenemiseltään ennalta-arvattava makaaberi missisatiiri osuu monessa kohtaa maaliinkin, ja myös näyttelijäkaarti suoriutuu mainiosti: Kirsten Dunst vallankin tuntuu sopivan erinomaisesti näihin draaman ja mustan huumorin välillä keikkuviin tekeleisiin. Skandinaavi-osavaltio Minnesota kuvattu jälleen varsinaisena tomppelien asuinpaikkana, ja se yksi suomalaisen sukunimen omaava (naispuolinen missituomari) tietenkin koko leffan ajan kuin pelkästään sitruunoilla elävä mykkäkoulun pitäjä...! Ellen Barkin, Allison Janney, Mindy Sterling, Brittany Murphy, Amy Adams. Sivuroolissa omana itsenään suosikkijuontajaa esitttävä Adam "Batman" West.© Hollywood Pictures/Spyglass Entertainment

the_sixth_sense_6.png

Kuudes aisti

The Sixth Sense

M.Night Shyamalan 1999 draama/kauhu

* * * *

Lapsiin ja nuoriin erikoistunut psykiatri Malcolm Crowe (Bruce Willis) päättää juhlistaa saamaansa tunnustuspalkintoa, komeaa seinäplakaattia, pikkukemuilla - tosin ihan vaan kotioloissa vaimon (Olivia Williams) ja samppanjan kera. Hilpeä meno katkeaa kuitenkin äkisti kun pariskunta huomaa puolialastoman tunkeilijan (Donnie Wahlberg) seisovan kylpyhuoneen ovella: nuori mies osoittautuu tohtorin entiseksi asiakkaaksi ja tähän pahasti pettyneeksi ihmisraunioksi, joka äkkiä kesken valituksensa ottaa aseen esille ja ampuu Crowea sekä heti perään itsensä. Traumaattisen tapauksen jälkeen kestää kuukausia ennen kuin Crowe on valmis yrittämään seuraavaa hoitosuhdetta pelokkaan ja erakoituneen, noin kymmenvuotiaan Cole-nimisen pojan (Haley Joel Osment) kanssa... Jopa nolostuttavan vaikuttava aavetarina, jonka oleellisinta jujua ei "Kauhunkierteen" (1973) tapaan pidä julkisen jalkapuurangaistuksen uhalla tietämättömälle paljastaa. Varsinkin lopussa tahtoo Kallion kovanaamallekin tulla hieman tukalat oltavat, enkä tarkoita tietenkään niitä Willisin viimehetken rakkauslöpinöitä vaan sitä kun Osment kertoo vihdoin salaisuutensa äidilleen (Toni Collette'n upea roolityö) ja tämä uskoo... Mischa "O.C." Barton esittää murhattua murrosikäistä. Trevor Morgan, Greg Wood, Angelica Page.


Lahjakas herra Ripley

The Talented Mr. Ripley

Anthony Minghella 1999 rikos/draama/jännitys

* * ½

1950-luvun lopun Italiaan sijoittuva "hitchcockilaiseksi" kehuttu kolmiodraama, jonka kohtuullista näppäryyttä ja jännitystä pilaavat pahasti epätyydyttävät loppuratkaisut. Komeat välimerelliset maisemat parasta antia, toki myös nuori tähtikaarti pistää parastaan. Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Jack Davenport, James Rebhorn, Philip Baker Hall.


Lapin kullan kimallus

Åke Lindman 1999 seikkailu/draama/komedia

* * ½

V.1869. Keskisuomalainen maalaisisäntä Jakob Ervast (Vesa Vierikko) ottaa entisen merimiehen Nils Lepistön (Pirkka-Pekka Petelius) partnerikseen ja lähtee Lapin jokivarsille kultaa etsimään – luvattuaan sitä ennen vaimolleen (Kaija Pakarinen) että palattuaan ainakin rahahuolensa olisivat pitkäksi aikaa menneiden talvien murheita. Huippuapaja löytyykin, mutta ikävä kyllä maanomistuslait ovat vähintäänkin muuttuvaa sorttia ja ahnetta vilunkiporukkaa riittää joka lähtöön... Noin puoleenväliin asti mainon sujuvaa ja maisemiltaan komeaa meininkiä värikkäine hahmoineen, mutta sitten alkaa polkemaan jutut paikallaan – mitä itse leffan kulloisistakin tunnelmista riippumatta alusta loppuun taustalla soiva täsmälleen yksi ja sama musiikkiteema entisestään alleviivaa, puhumattakaan tuon Ralla-Kaisan (Minna Turunen) jo korviariipovista jollotuksista. Lasse Pöysti, Jarmo Mäkinen, Ismo Apell, Johan Simberg, Mats Långbacka, Ville Haapasalo, Martti Suosalo, Asko Sahlman, Risto Tuorila, Ove Grundström, Irina Björklund.


Lokakuun taivas

October Sky

Joe Johnston 1999 draama

* * ½

Coalwoodin hiilikaivosyhteisö Virginiassa on kuten monet kaltaisensa varsinainen tuppukylä ei-missään, ainakin vielä vuoden 1957 kieppeillä. Ensimmäinen neuvosto-satelliitti Sputnik 1 aiheuttaa silti jännittynyttä säpinää muun maailman tavoin Coalwoodinkin asukkaiden arkeen - ei kuitenkaan kenenkään kohdalla samassa mitassa kuin mainareiden esimiehen John Hickam'in (Chris Cooper) 17-vuotiaassa pojassa Homer'issa (Jake Gyllenhaal), tämän parhaissa kavereissa (William Lee Scott, Chad Lindberg) sekä luokan yksinäisessä rillipäänörtissä (Chris Owen). Nuorukaiset alkavat pakkomielteenomaisesti suunnittelemaan ja rakentamaan yhä kehittyneempiä miniraketteja... Kaikinpuolin laatuisa ja lämminhenkinen tositapahtumiin perustuva muistelo, valitettavasti vain itse aiheensa aika tyhjänpäiväinen kun eihän noista leluista mitään käytännön hyötyä ollut - jos ei Homerin tulevaisuuden työpaikkaa NASAlla lasketa. Natalie Canerday, Laura Dern, Elya Baskin, Scott Thomas, Randy Stripling, Chris Ellis, Kaili Hollister.


The Lost Son

The Lost Son

Chris Menger 1999 rikos

* * ½

Traumaattisen menneisyyden omaava ex-pariisilainen poliisimies Xavier Lombard (Daniel Auteuil) hoitaa nykyään häpeilemättömän yksityisetsivän tointa Lontoossa, kun kollega takavuosilta (Ciarán Hinds) ottaa yllättäen mieheen yhteyttä: erään edustamansa ökyrikkaan perheen poika on kadonnut teille tietymättömille. Etsinnät johtavat Lombardin lopulta peräti hengenvaarallisen lapsiseksi-ringin ytimeen… Pääosan enempi taviksenoloinen ”truffaut”-tyyppi minkään machosankarin sijaan miellyttää, siinä missä rajun veriset otteensa sitten kun niihin kaikki mahdollinen oikeutus saadaan. Lopputapahtumat jäävätkin edelliseen nähden yllättävän vaisuiksi (ja silti epäuskottaviksi), huolimatta siitä että ne puidaan kaikkien massaverilöylyjen kehdossa eli Meksikossa. Nastassja Kinski, Katrin Cartlidge, Marianne Denicourt, Billie Whitelaw, Cyril Shaps, Bruce Greenwood, Jamie Harris, Michael Liebmann.


Luunkerääjä

The Bone Collector

Phillip Noyce 1999 rikos/jännitys

* *

Äärimmäisen terävä-älyinen rikospaikkatutkija mutta samalla osittain halvaantunut, sänkyynsidottu raajarikko (Denzel Washington) auttaa viimeisimmän tapauksen tiimoilta lähinnä muuatta naispoliisia (Angelina Jolie) keräämään johtolangan palasia kasaan - jahdin kohteena ollen (taas kerran!) ultrasadistinen sarjamurhaaja... Muuten kohtalaisen laadukasta ja rankkojakin väläyksiä sisältävää trilleriä pilaa pahasti poliisien kuvaus "vain ihmisinä": ainakaan minua eivät henkilökohtaiset ongelmansa ole koskaan kiinnostaneet, he ovat töissä, piste - tai sitten vaihdetaan tiimiä. Denzelia tarvittiin taas "kassamagneetiksi" vaikka tässäkin alkuperäiskirjan (Jeffery Deaver) päähenkilö oli valkoinen. Queen Latifah, Michael Rooker, Luis Guzmán, Leland Orser, Ed "Al Bundy" O'Neill.


Magnolia

Magnolia

Paul Thomas Anderson 1999 draama

* ½

Monista erilaisista toisiinsa linkittyvistä ihmiskohtaloista koostettu mosaiikki, jonka alkupuoli Tom Cruise'n esittämän konsultin ronskisti vetämän "miehisyys"-luennon myötä lupaakin jotain tulevaksi - mutta lässähtää sitten umpitylsäksi inhimillisten tunteiden purkutyömaaksi. Lopussa taivaalta alkaa sataa sammakoita, kiva. Valtava määrä tuttuja viime- ja takavuosien näyttelijänaamojakaan ei auta. Julianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly, Philip Baker Hall, Philip Seymour Hoffman, Jason Robards, Alfred Molina, Melinda Dillon, Luis Guzmán, Henry Gibson, Michael Murphy, Eileen Ryan, Thomas Jane.


Man On The Moon

Man On The Moon

Milos Forman 1999 draama/komedia

* *

Koomikko Andy Kaufman'in (Jim Carrey) tarina, joka ei nyt vaan yksinkertaisesti ole mikään elämää suurempi - esim. "Lenny" (1974) huomattavasti kovempaa kamaa. Suht kiinnostava Saturday Night Live -esitykseen asti joka onkin ehdoton huippukohta, jatko tasaista alamäkeä niin niin surulliseen loppuun. Courtney Love, Danny DeVito, Paul Giamatti, Gerry Becker, Leslie Lyles, George Shapiro, Melanie Vesey, Michael Kelly, Vincent Schiavelli, Peter Bonerz. Stand up -koomikko ja sittemmin mm. Kova laki: Erikoisyksikössä esiintynyt mainio Richard Belzer käväisee omana itsenään.© Warner Bros.

matrix.png

Matrix

The Matrix

The Wachowskis 1999 scifi/toiminta

* * * *

Thomas Anderson (Keanu Reeves) elää kahta elämää: päivisin hän on kunniallisesti töissä isohkossa ohjelmointifirmassa, mutta kotiluukussaan hänestä tulee täydellisesti alansa hallitseva superhakkeri nimeltä Neo. Salaperäinen Morfeus (Laurence Fishburne) on kiinnostunut nuoresta miehestä, lähettelee tälle viestejä ja houkuttelee sisälle johonkin jota kutsutaan nimellä 'Matrix': sinne päästäkseen ihmisen on vain muututtava psykofyysisestä kokonaisuudesta sähkökemialliseksi - tai itse asiassa päinvastoin... Ultramoderni kybertrilleri sisältäen kaiken teknojytinän ohessa myös hurjia tulitaisteluita ja nyrkkipotkutappeluita, ja varsinkin jälkimmäisten osalta koko pääosaporukka saatu tietokonetekniikalla aivan uskomattoman taidokkaiksi. Logiikkaahan ei kannata eri olomuotojen ja aikatasojen jatkuvasti vaihdellessa jäädä miettimään, mutta mitä pelättävää heillä oli esim. noiden 'metsästäjäkoneiden' suhteen kun kerran löytyi se kaikkivoipainen EMP-puolustusase? Lisäksi tuo yksi kehuttu kohokohta eli virastotalon eteishallissa tapahtuva ammuskelu- ja akrobaattinäytös poliiseja ja sotilaita vastaan jopa tylsä, kun lopputulemat tiedossa ensisekunneilta lähtien... No, sekä teknisesti että sisällöllisesti uuden vuosituhannen aaton elokuva viimeisen päälle. Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Joe Pantoliano, Gloria Foster, Marcus Chong, Julian Arahanga, Matt Doran, Belinda McClory, Anthony Ray Parker.


The Minus Man

The Minus Man

Hampton Fancher 1999 rikos/draama

* ½

Nuori koditon mies nimeltä Vann (Owen Wilson) kiertelee pitkin Amerikkaa pickupillaan ja viettää yönsä esim. hiekkarannoilla nukkuen - mutta kun sitten erään paikkakunnan sheriffikin kiinnostuu vetelehtijästä ja häätää tiehensä, toteaa Vann ajan olevan kypsä hakea jonkinlaista vuokrakortteeria itselleen. Pian hän osuukin huonettaan tarjoavan perheen talolle, mutta vähänpä viimemainitut tietävät että Vann on todellisuudessa uhrejaan myrkyllä manan majoille saatteleva sarjamurhaaja... Aihioita omaava mutta loppua kohti yhä päämäärättömämmäksi sekoiluksi sortuva psykotarina, jonka suurin virheensä oli tehdä myös perheenisä Brian Cox’ista lähestulkoon Wilsonin veroinen vajakki. Mercedes Ruehl, Janeane Garofalo, Dennis Haysbert, Dwight Yoakam, Sheryl Crow, Larry Miller.


Minä päivänä tahansa

Any Given Sunday

Oliver Stone 1999 draama

* * ½

Yllättävän tylsänoloinen tarina amerikkalaisen jalkapalloliigan kovista ympyröistä kuvitteellisen ammattilaisjoukkueen näkökulmasta, ohjaaja ja laatucasting huomioiden - tai sitten aiheesta ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista saada kiinnostavampaa meikäläisenkaltaiselle vähemmän lajista innostuneelle eurooppalaiselle. Al Pacino'a ei ainakaan missään vaiheessa erehdy luulemaan jenkkifudis-koutsiksi, puhumattakaan että Cameron Diaz'ia joukkueen omistajaksi - onneksi sentään tutun vimmainen Stone-kuvaus vie juttua riittävän energisesti eteenpäin. Sivuosissa paljon entisiä ja nykyisiä pelimiehiä, mutta kun ei heistäkään mitään tiedä. Dennis Quaid, James Woods, Jamie Foxx, LL Cool J, Matthew Modine, Lauren Holly, Ann-Margret, Aaron Eckhart, Elizabeth Berkley, Charlton Heston, John C. McGinley, James Karen.© Universal Pictures

the-mummy-1999-brendan-fraser_rachel_weisz_treasure-hunt-film.jpg

Muumio

The Mummy

Stephen Sommers 1999 seikkailu/kauhu

* * *

Mukavasti kieli poskessa tehty vauhdikas muunnelma vanhoista muumio-legendoista, tällä kertaa henkiin heräävä muinainen ylipappi (Arnold Vosloo) käyttää hyvinkin suorasukaisia ja ilkeännäköisiä menetelmiä saadakseen lihaa pölyttyneiden luidensa ympärille - ja sen verran vahvantuntuiset voimat tuntuvat tätä muutenkin ympäröivän etteivät valtapyrkimyksensä tule välttämättä rajoittumaan vain 1930-luvun Egyptiin... Yllättävän rankkoja efektejäkin (melkeinpä päävihulaistakin kammottavampia otuksia nuo lihaa syövät jättiskarabeet), vaikka onkin selvästi pääasiassa teineille tarkoitettu hupikauhu. Brendan Fraser kerrankin sopiva valinta pääosaan ja myös muut roolit täytetty pätevillä naamoilla, vain ohjauksessa toivomisen varaa - kovin tasapaksun rutiinimaista se. Rachel Weisz, John Hannah, Kevin J. O'Connor, Jonathan Hyde.


Naisen logiikka

Spede Pasanen 1999 komedia

*

”Speden viimeisen elokuvan” tittelillä kulkeva (tosin hieman monipiippuinen asia sikäli että jo v.1992 ilmeisesti suurimmaksi osaksi kuvattu), TV-sarjasta tuttujen mutta jo valmiiksi melkoisen väsyneiden sketsien varassa kokoonkyhätty tekele. Anteeksiantamattomaan laiskuuteen sorruttiin myös ja ennen kaikkea siinä miten nimenomaan noita Hannele Laurin ja Riitta Väisäsen juttuja ei sitten viitsitty lähteä visualisoimaan, eli kuvaamaan edesottamuksiaan mm. tieliikenteen ”epäloogisten” sääntöpykälien viidakossa. Yksi kohtalainen läppä heti alussa (Spede täräyttää ikävät uutiset Salmisen Simolle aikalailla päin naamaa vaikka juuri oltiin sovittu ”hienotunteisuudesta”) riitti yhteensä noin reiluun pariin sataan teatterikatsojaan. Teija Korkeamaa.


Notting Hill

Notting Hill

Roger Michell 1999 draama/komedia

* ½

Hugh Grant on tavallinen lontoolainen kirjakaupan pitäjä ja Julia Roberts kuuluisa Hollywood-tähti, joka sattuman kaupalla osuu Grantin liikkeeseen ostoksille. Suunnilleen seuraavassa kohtauksessa miehen käytyä hakemassa pikalounaan kaksikko törmää toisiinsa kadunkulmassa, ja Roberts saa tuoremehut rinnuksilleen (oddsit?). Sitten mennään Grantin kämppään vaihtamaan vaatteet ja leffan lopputulos sitämyöten selviö, jatkuvasta eestaas huopaamisesta huolimatta... Umpityypillinen brittiläinen "romanttinen komedia" mukahuvittavine jutusteluineen, sattumuksineen ja sivuhahmoineen: edes joku muu kuin juuri Hugh Grant miespääosaan olisi saattanut tuoda reippaasti jos ei uskottavuutta niin ainakin mielenkiintoa lisää, ja samaa voi kyllä sanoa neanderthalilaisen kehitystasolla operoivasta ha-ha-hassunhauskasta kämppiksestään (Rhys Ifans)... Tim McInnerny, Gina McKee, Emma Chambers, Hugh Bonneville. Pikkurooleissa vilahtavat myös mm. Alec Baldwin, Emily Mortimer ja Mischa Barton.


Oikukkaat sydämet

Random Hearts

Sydney Pollack 1999 draama

*

Sisäisen tutkinnan etsivän (Harrison Ford) vaimo (Susanna Thompson) ja senaattoriehdokkaan (Kristin Scott Thomas) mies (Peter Coyote) kuolevat samassa lento-onnettomuudessa. Erinäiset vihjeet antavat ensinmainitulle riittävästi aihetta olettaa menehtyneillä olleen intiimi suhde, jolloin mies aloittaa pakkomielteenomaisen totuudenetsinnän vaatien osallistumista myös ”vastapariltaan”... Fordin totaalisen epäkiinnostava missio on kaiken lisäksi erinomaisen tylsästi ja ylipitkästi toteutettu - siihen päälle sitten vielä älyvapaat rikoskuviot ja pääparin selittämätön ihastussuhde niin morjens. Pollack tunkenut itsensä tapansa mukaan myös kameran eteen. Charles S. Dutton, Bonnie Hunt, Dennis Haysbert, Richard Jenkins, Paul Guilfoyle, Dylan Baker, Kate Mara, Bill Cobbs.


Oman elämänsä sankari

The Cider House Rules

Lasse Hällström 1999 draama

* * ½

1940-luku. Tri Wilbur Larch (Michael Caine) johtaa lämpimällä ja loputtoman ymmärtäväisellä persoonallaan syrjäistä mainelaista orpokotia, suorittaen laittomia abortteja epätoivoisille naisille siinä sivussa. Lapsikatraan vanhin Homer (Tobey Maguire) on lähes pyhittänyt elämänsä mitä tulee isähahmonsa jalanjälkien seuraamiseen... Lämminhenkinen ja kauniisti kuvattu mutta siellä täällä myös aikamoiseen tunnekalasteluun sortuva draamailu, josta todellinen "urakkamies" Caine katsottiin toista kertaa sivuosaoscarin arvoiseksi. Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd, Kathy Baker, Jane Alexander, Paz de la Huerta, Kieran Culkin, Kate Nelligan, J.K.Simmons, Erykah Badu.


Pahin rikos

True Crime

Clint Eastwood 1999 rikos

* * ½

Sanomalehtitoimittaja (Eastwood itse luonnollisesti) saa vihiä, että kuolemansellissä viruva nuori musta mies (Isaiah Washington) ei mahdollisesti olekaan tappanut ketään kaupanryöstön yhteydessä. Hänellä on vain muutama tunti aikaa todistaa asia... James Woods'in tavallistakin hervottomampi roolisuoritus Clintin pomona parasta antia tässä muuten rutiinimaisessa, mutta Itäpuun asteikolla aivan katsottavassa jännärissä. Sen sijaan mahdotonta niellä että tuo "huumorikevennys"-kaveri eli kaikilta ohikulkijoita jotain tivaava (miehiltä rahaa, naisilta muutakin) neekeripummi olisi lopuksi saanut hommia katulähetyksen joulupukkina... mahtoi olla keräyslippaassa paljon jäljellä hyväntekeväisyyteen sitten kun palautuksen aika koitti! Viimemainitun lisäksi myös Michael "Spinal Tap" McKean'in esittämä pappi täysin turha hahmo, ja tapahtumien aikataulussa melkoisia epäselvyyksiä. Denis Leary, LisaGay Hamilton, Bernard Hill, Diane Venora, Michael Jeter, Hattie Winston, John Finn, Laila Robins, Sydney Tamiia Poitier, Christine Ebersole, Tom McGowan, Francesca "tytär" Eastwood, Frances "edellisen äiti" Fisher, Anthony Zerbe, Mary McCormack, Marissa Ribisi.


Paholaistalo

The Haunting

Jan De Bont 1999 kauhu

*

Niin yliluonnollisen huono kummitustalo-stoori että hyvä kun jaksaa edes arvostella: ainoa positiivinen leffaan liittyvä asia oli hyvät naurut, jotka City-lehden Harri Närhi aikanaan aiheutti antamalla kolme tähteä. Näyttelijöistäkin näkee jo hyvissä ajoin etteivät oikein usko tähän huttuun. Lily Taylor, Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones, Owen Wilson, Bruce Dern.


Payback -tilinteko

Payback

Brian Helgeland 1999 toiminta/rikos

* * ½

Kovapintainen ammattilaisrikollinen Porter (Mel Gibson) tulee petetyksi 140 000 dollarin arvoisen keikan yhteydessä. Mies kuitenkin selviää pari ylimääräistä reikää kehossaan ja aloittaa säälimättömän kostoretken, tai itse asiassa häntä kiinnostaa vain oma osuutensa rahoista... Yksioikoinen "Tappajan jäljet" (1967) -leffan ynnä muiden vastaavien kopio, jonka suorasukaisuudessa oma viehätyksensä. Epäuskottavuuksiakin toki normaaliin malliin pitkin matkaa, mutta älyttömäksi homma menee oikeastaan vasta tuossa "ammuskelu lähijuna-asemalla" -kohtauksessa mikä ei näytä aiheuttavan sivullisissa sen kummempaa paniikkia - ja poliiseillakin tuntuu kestävän ikuisuuksia löytää paikalle. (Tämä siis Director’s Cut -versiossa, loppuratkaisuista nimittäin olemassa kaksi täysin erilaista.) Maria Bello, Gregg Henry, James Coburn, William Devane, David Paymer, Deborah Kara Unger, Bill Duke, Jack Conley, Lucy Liu, John Glover.© Lucasfilm

star-wars-episode-i-the-phantom-menace.jpg

Pimeä uhka

Star Wars I -The Phantom Menace

George Lucas 1999 scifi/seikkailu

* * * * ½

Avaruuskauppareittien verotuksesta suivaantunut Kauppaliitto on vahvan droidiarmeijansa ja "taustapiru" Lordi Sidious'in voimalla asettanut avuttoman Naboo-planeetan saarroksiin. Kuningatar Amidala (Natalie Portman) lähettää liiton johtoalukselle kaksi jedi-ritaria (Liam Neeson, Ewan McGregor) neuvotteluihin, mutta nämäkin joutuvat tuotapikaa murhayrityksen kohteeksi... Lucasin haave uljaasta uudesta tekniikasta toteutui viimein 1990-luvun lopulla, jolloin "Tähtien sota" -avaruussaagan (1977-) kolmen ensimmäisen episodin filmaus tuli vihdoin mahdolliseksi. Tämä ykkönen osoittautuikin teknisesti juuri niin loistokkaaksi kuin sopi odottaa, ja lähinnä aina vakuuttavien Neesonin ja McGregorin ansiosta myös tarina kiinnostaa. Ilman ilmeisen pakollista "humoristista neekerihahmoa" mallia Jar Jar Binks (Ahmed Best) ja vitsienvääntöön lopun mahdottomien sattumiensa lomassa myös sortuvaa Jake Lloyd'ia (muuten ookoo "pikku-Anakin-ei-vielä-Vader" -osassaan) leffa olisi täydellinen - eritoten huima lasermiekkailu-kliimaksi pyyhkii kevyesti lattiaa muiden episodien vastaavilla. Ian McDiarmid, Anthony Daniels (C-3PO), Kenny Baker (R2-D2), Samuel L. Jackson, Pernilla August, Oliver Ford Davies, Hugh Quarsie, Brian Blessed (Boss Nass), Andy Secombe (Watto), Ray Park (Darth Maul), Lewis Mcleod (Sebulba), Terence Stamp. 13-vuotias Keira Knightley esittää kuningattaren valeasuista "kaksoisolentoa", mutta ei kyllä todellisuudessa muistuta Portmania ainakaan riittävästi.


Päätön ratsumies

Sleepy Hollow

Tim Burton 1999 seikkailu/jännitys

* *

V.1820 kirjoitettuun "Sleepy Hollown legenda" -kauhutarinaan pohjautuva versiointi Ichabod Crane -nimisestä poliisimiehestä, joka tutkii salaperäisiä ja brutaaleja murhia Amerikan itärannikolla... Burton kamppailee tiukasti historian yliarvostetuimman elokuvaohjaajan tittelistä: mielenkiintoisia, synkkäsävyisiä aiheita aina, mutta jättäisi nämä satuilevan lapselliset toteutukset vähemmälle - etenkin tällaisten aidosti potentiaalia omaavien ja visuaalisesti komeiden silpomiskekkerien yhteydessä. Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Casper Van Dien, Christopher Walken, Jeffrey Jones, Richard Griffiths, Ian McDiarmid, Steven Waddington, Christopher Lee.© Granada Film Productions/Newmarket Capital Group/Pathé

rogue_trader_1999.jpg

Pörssipeluri

Rogue Trader

James Dearden 1999 draama/rikos

* * *

Kiintoisa ja ajoittain jännittäväkin dramatisointi pörssisijoittaja Nick Leeson'ista (Ewan McGregor), jonka väärinkäytökset ja riskinotot Singaporessa johtivat lopulta Englannin vanhimman pankin Baringsin konkurssiin v.1995. Vaikka ei tämän nähtyäänkään edelleenkään ymmärtäisi meikäläisen tavoin tuosta osakekurssien, rahansiirtojen, lainojen ja marginaalien maailmasta tuon taivaallista, niin McGregor ja vaimoaan esittävä Anna Friel sympaattisuudellaan enemmän kuin korvaavat moisen sivuseikan. Sitäpaitsi rahaahan se vain oli, moni raiskaaja/tappaja selviää pienemmin tuomioin kuin Leeson lopulta tässä... Yves Beneyton, Betsy Brantley, Caroline Langrishe, Nigel Lindsay, Tim McInnerny, Irene Ng, Lee Ross.


Rakkaudella, Maire

Veikko Aaltonen 1999 draama

* ½

Keski-ikäinen nainen (Eeva Litmanen) kiinnostuu pakkomielteenomaisesti nuoresta helsinkiläisäidistä (Minna Haapkylä), joka on pienine tyttärineen pari vuotta aikaisemmin menettänyt poliisimiehensä virantoimituksessa sattuneessa surmatapauksessa... Täydellisen tyhjänpäiväinen hulluuteen vajoavan yksinäisen tädin tarina, mennen yhä sekavammaksi juonensakin osalta loppua kohti. Esko Salminen, Matti Onnismaa, Reino Nordin, Susanne Ringnell, Antti Reini, Pertti Melasniemi.


Rakkaudesta peliin

For Love Of The Game

Sam Raimi 1999 draama

* ½

Baseball-joukkue Detroit Tigersin syöttäjälegenda Billy Chapel (Kevin Costner) pelaa kenties uransa viimeistä ottelua ”perivihollinen” NY Yankeesia vastaan, alkaen samalla muistelemaan muutamaa viime vuotta ja vuoristoratamaista yhteiseloaan kauneusalan kolumnistin Jane’n (Kelly Preston) kera... Äärimmäisen nyyhkymössöinen urheilusankari-tarina, mikäli baseball urheiluksi lasketaan. Muutama onnistunutkaan pelitilanne-väläys ei auta, kun varsinkin Preston heittää koko viime vuosituhannen erään karmeimmista vaimoke-rooleista. Omituinen lajivalinta kaikinpuolin toimintaohjaaja-Raimilta. John C. Reilly, Jena Malone, J.K.Simmons, Brian Cox.© Matila Röhr Productions

rukajarven_tie.jpg

Rukajärven tie

Olli Saarela 1999 sota

* * *

Sujuvaa kuvausta suomileffojen ikuisuusaiheesta eli sota-ajan tapahtumista: vuosi 1941 hyökkäysvaiheineen meneillään joten ryssäpoikaa viedään vielä aika surutta, ja varsinkin loppukohtaus jossa murtaudutaan linjojen läpi ryminällä komeaa katsottavaa. Tyypillisen suomielokuvan tapaan näyttelijänaamat vaihtelevat rooleihinsa sopivista totaalisen sylettäviin, tästä huolimatta uuden kotimaisen menestysbuumin kärkiteoksia. Peter Franzén, Irina Björklund, Kari Heiskanen, Taisto Reimaluoto, Kari Väänänen, Tommi Eronen, Pekka Huotari, Tero Jartti, Arttu Kapulainen, Kristo Salminen, Kari-Pekka Toivonen, Maria Järvenhelmi, Ilkka Heiskanen, Kai Lehtinen.


Seikkailija Thomas Crown

The Thomas Crown Affair

John McTiernan 1999 rikos/draama/komedia

* *

Thomas Crown (Pierce Brosnan) on upporikas playboy, ja samalla myös suuri taiteensuosija. Kaikista lempitauluistaan hän ei kuitenkaan halua maksaa miljoonia kun ne on kerran mahdollisuus hankkia ilmaiseksikin... Ajoittain viihdyttävä mutta koko ajan epäuskottava niin "herrasmiesvaras" Crownin tempausten kuin tämän ja vakuutusetsivä Rene Russo'n välisen rakkaustarinankin suhteen. Viimeksimainitun ulkonäkö ja ikä tuskin muutenkaan enää (jos ennenkään) riittäisi kisassa jossa miehellä olisi varaa valita suurinpiirtein kenet hyvänsä - siihen päälle vielä molempien jatkuva ärsyttävä omahyväisyys niin phoh. Uusintaversio yhtä köykäisestä tekeleestä vuosimallia 1968. Denis Leary, Ben Gazzara, Frankie Faison, Faye Dunaway, Fritz Weaver, Mark Margolis.


Sinisilmä-Mickey

Mickey Blue Eyes

Kelly Makin 1999 komedia/rikos

* * ½

Taidehuutokauppameklarina New Yorkissa toimiva, sliipattu mutta huumorintajuinen brittiläinen nuorimies (Hugh Grant) on rakastunut tummaan Vitale-nimiseen tyttöön (Jeanne Tripplehorn). Tuleva appiukkonsa (James Caan) ei tietenkään ole mikään tavallinen putkimies... Yksi monista kaltaisistaan mafiahassutteluista, joka ennalta-arvattavine tapahtumineenkin ihan hauska joskin loppua kohti juonensa osalta jo turhankin hölmöihin kuvioihinsa sotkeutuva farssi. Mm. Sopranos-sarjasta tuttuja makaroninaamoja tämäkin täynnään, kuinkas muuten. Burt Young, James Fox, Joe Viterelli, Gerry Becker, Tony Darrow, Vincent Pastore, Frank Pellegrino, John Ventimiglia, Mark Margolis, Tony Sirico.


South Park

South Park: Bigger, Longer & Uncut

Trey Parker 1999 animaatio

* * ½

Amerikan TV-historian rohkeimman kulttisarjan päähenkilöiden eli isopäisten, rivosuisten nelosluokkalaisten paljon sanomaakin sisältävä huumori ja besserwisserismi siirtyi sitten tuotapikaa myös valkokankaille. Suunnilleen puoleenväliin jaksaa toimia härskillä anarkiallaan ja energiallaan, sitten alkaa hiipumaan: ainakin Beavis & Butthead tuntui kääntyvän paljon paremmalla menestyksellä pitkäksi leffaksi (1996). Alkupuolen "Shut Your Fucking Face, Unclefucker" -biisi jäi yllätys yllätys elämään... Sarjan tekijät Parker ja Matt Stone tunnetusti myös puhuvat lähes kaikki äänet itse, muutamia naishahmoja sekä soul-kokki 'Chef'ia (Isaac Hayes) lukuunottamatta.


Stigmata

Stigmata

Rupert Wainwright 1999 scifi/kauhu/draama

* *

Newyorkilainen kampaajaneitonen (Patricia Arquette) alkaa täysin varoittamatta saamaan verisesti ja väkivaltaisesti kehoonsa Jeesuksen kärsimyksen merkkejä, vaikkei kuulu edes mihinkään kirkkokuntaan. Vatikaanissa työskentelevä irlantilaispappi (Gabriel Byrne) on erikoistunut uskonnollisten ilmiöiden tutkimiseen ja lähtee ottamaan selvää myös tämän tapauksen todenperäisyydestä... Sympaattinen pääosapari ei pelasta tarinan hömppäpiirteiltä salaliittojuonineen kaikkineen, ja vaikka "tutkimattomia ovat Herran tiet" niin silti hengenmies valmis lopettamaan ilmiselvistä merkeistä huolimatta uhrin auttamisen samantien kun kuulee tämän olevan ateisti... Jonathan Pryce, Nia Long, Thomas Kopache, Rade Serbedzija, Dick Latessa, Portia de Rossi.


The Straight Story

The Straight Story

David Lynch 1999 draama

* *

73-vuotias iowalaisukko ja 2. maailmansodan veteraani Alvin Straight (Richard Farnsworth) on kaukana mistään teräskunnosta enää itsekään, minkä viimeisin pökertymisensä kotituvan lattialle todistaa – mutta kun hän kuulee veljensä Lyle’n (Harry Dean Stanton) lähes kohtalokkaasta sydänhalvauksesta päättää tehdä vielä yhden sukulaisvierailun noin 400 kilometrin päähän Wisconsiniin. Tyttärenkään (Sissy Spacek) vastalauseet eikä edes heikkonäköisyydestä johtuva ajokortittomuus merkitse mitään Alvinin lähtiessä minitraktori-peräkärry-yhdistelmällä reissuunsa, tietäen toki tarvitsevansa pitkin matkaa niin paljon kuin suinkin hyväntahtoisuutta ja auttamishalua muiden kansalaisten taholta selvitäkseen… Sinänsä mukavaa vaihtelua päästä seuraamaan niitä Americanan valoisampia puolia huomattavasti yleisempien rikosten tai muiden traagisten kohtaloiden uhriksi joutumisten sijaan tässä roadmoviessa, valitettavasti kyseisen papparaisen odotetut pikku vastoinkäymiset saati hulppea maisemakuvaus – Farnsworthin ja Spacekin luontainen karismakaan – eivät onnistuneet tuottamaan riittävän vaikuttavaa elokuvadraamaa. James Cada, Wiley Harker, John Lordan, Jane Galloway Heitz, Joseph Carpenter, Donald Wiegert, Ed Grennan, Jack Walsh, Everett McGill, Anastasia Webb, Kevin Farley, John P. Farley,


Summer Of Sam

Summer Of Sam

Spike Lee 1999 draama/rikos

* * ½

New Yorkissa eletään monin tavoin kuumia hetkiä kesällä 1977: suurinta kohua herättää 'Samin pojaksi' itseään tituleeraava sarjamurhaaja, ja jokainen vähänkin oudoksi tyypiksi tiedetty on heti potentiaalinen ykkösehdokas syylliseksi kadunkulmissa vetelehtivien pikkurikollisjengien silmissä... Mukavan realistisenmakuisesti rähjäisten kortteleiden ja paikallisten renttuporukoiden elämää kuvaava draama, jota kuitenkin pilaa melko pahan kerran yleensä sympaattisten John Leguizamo'n ja Mira Sorvino'n tulikivenkatkuinen yhteiselo - melkein jo toivoo loppuvaiheissa että osuisi se David Berkowitz pyssyineen kohdalle... Adrien Brody, Jennifer Esposito, Michael Rispoli.


Sunshine

Sunshine

István Szabó 1999 draama

* * ½

Muhkea sukukronikka liittyen unkarinjuutalaisen Sonnenschein'in (myöhemmin Sors) perheen vaiheisiin 1800-luvun loppupuolelta kommunismin luhistumiseen: Ralph Fiennes esittää kolmoisroolissa ensin Itävalta-Unkarin monarkialle uskollista oikeuden tuomaria, sitten fasistisessa diktatuurissa tämän miekkailumestari-upseeri-poikaa, ja lopulta pojanpoikaa josta tulee II maailmansodan jälkeisessä sosialistivaltiossa piinkova kommunisti - vaan sitten kansannousun 1956 myötä jo valtion vihollinen... Seksiä & väkivaltaa mukana riittävästi ja ajankuvaukset toteutettu oikein hienosti, mutta hieman suoraviivaisen yksioikoinen eepos silti kyseessä. Eikä Berliinin olympialaisten 1936 yhdenkään miekkailusarjan voittaja ollut nimeltään Adam Sors... Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker, James Frain, John Neville.


Sweet And Lowdown

Sweet And Lowdown

Woody Allen 1999 komedia/draama/musiikki

* * ½

Kertomus viinaan ja naisiinmenevästä fiktiivisestä 1930-luvun kitaramestarista Emmet Ray'sta (Sean Penn), tämän urakamppailuista "maailman parhaan" Django Reinhardt'in varjossa sekä ennen kaikkea suhteestaan nättiin mutta puhekyvyttömään tyttöön nimeltä Hattie (Samantha Morton)... Totuttuun malliin viihdyttäviäkin hetkiä sisältävä, mutta tarinaltaan taas kovin rakennellun oloinen "kunnianosoitus" Allenilta hänelle niin rakkaan klassisen jazz-musiikin tiimoilta. Penn (jonka esittämän kuvitteellisen päätähden suosikkibiisi vaikuttaisi olevan moneen kertaan näppäilty "I'm Forever Blowing Bubbles" -ikivihreä) ja 22-vuotias Morton suoriutuvat hienosti keskivertoa vaativimmista rooleistaan - molempien tullessa palkituksi myös oscarehdokkuudella. Anthony LaPaglia, Uma Thurman, James Urbaniak, John Waters, Gretchen Mol, Denis O'Hare, Molly Price.


Särkynyt palatsi

Brokedown Palace

Jonathan Kaplan 1999 draama

* * ½

Kaksi lapsuudenkaveria (Claire Danes, Kate Beckinsale) päättää lähteä juhlimaan lukiosta valmistumistaan iänikuisen Havaijin sijasta Thaimaahan. Siellä he tapaavat tuotapikaa miellyttäväntuntuisen aussikaverin (Daniel Lapaine), joka pyytää neitokaisia viikonloppureissulle Hong Kongiin - vaan sitten lentokentällä tytöt tulevatkin samantien pidätetyiksi paikallisviranomaisten toimesta kun kassistaan löytyy kilokaupalla heroiinia... ”Keskiyön pikajunan” (1978) pehmennetty ”tyttöversio" sisältää joitain koskettaviakin hetkiä, mutta ei nyt mitään elämää suurempaa draamaa kuitenkaan. Leffa kuvattiin Filippiineillä, ja 19-vuotias Danes sai kovasti kritiikkiä osakseen haukkumalla kyseisen maan olosuhteet pystyyn - toisaalta Beatlesinkin kokemuksia muistellen en itse lähde ”hemmotellun jenkkiblondin” väitteitä kiistämäänkään... Bill Pullman, Jacqueline Kim, Lou Diamond Philips, Tom Amandes, Aimee Graham.


Tarina meistä kahdesta

The Story Of Us

Rob Reiner 1999 komedia/draama

*

Karmea floppi nimenomaan näyttelijäohjaajana aikaisemmin vakuuttaneelta "Läskipää"-Reinerilta: nyt ikäänkuin ensin kerätty porukka kasaan ja sitten vasta mietitty että mitähän tehtäisiin...? Lopputulemaksi jäi täydellisen tyhjänpäiväinen ihmissuhdekomedia täysin toisilleen sopimattomasta pariskunnasta (Bruce Willis, Michelle Pfeiffer), jotka eivät kuitenkaan tunnu osaavan erotakaan. Homman kruunaavat Reiner itse ja Paul "Hulluna sinuun" Reiser miehen parhaina kavereina, joiden kaikki riemukkaan älylliset keskustelunaiheet pyörivät juutalaiseen tapaan navan alapuolella. Tim Matheson, Julie Hagerty, Rita Wilson, Betty White, Red Buttons.


Tarzan

Tarzan

Kevin Lima, Chris Buck 1999 animaatio

* * ½

Vauhtia ja väriä totuttuun malliin tässäkin Disney-versiossa eräästä kirjallisuuden historian kuuluisimmasta fiktiivisestä sankarista (Tony Goldwyn), mutta samalla myös liikaa aina toteutusongelmista kärsivien ihmishahmojen (vrt. supertylsä "Pocahontas" 1995) varassa. Muutenkin muistuttavat nämä viimeiset kaksiulotteiset animaatiot ennen lopullista siirtymistä Pixar-tekniikkaan enemmän jo tietokonepelejä kuin mitään klassikkopiirrettyjä. Minnie Driver, Glenn Close, Brian Blessed, Nigel Hawthorne, Lance Henriksen, Wayne Knight, Rosie O'Donnell.© Village Roadshow Pictures/Warner Bros.

analyze.jpg

Terapian tarpeessa

Analyze This

Harold Ramis 1999 komedia

* * *

Vaikka olenkin aina pitänyt Billy Crystal'ia vain mainiona oscargaalajuontajana enkä elokuvistaan paljon kehumisen aiheita löytänyt, niin tämä mafiapsykiatri-roolinsa oli ennalta-arvattavuudessaankin ihan hupaisa. Vaan mistähän leffan idea lienee peräisin, ettei vaan eräästä aiheeseen liittyvästä TV-sarjasta...? Robert De Niro'n vuoro pitää vaihteeksi hauskaa 'cosa nostra'n kustannuksella, muiden italiaanojen keralla (mm. Chazz Palminteri ja Joe Viterelli). Turhahko jatko-osa 2002. Lisa Kudrow, Kyle Sabihy, Pat Cooper, Joe Rigano, Leo Rossi, Max Casella, Richard C. Castellano.© Walt Disney Pictures

toy_story_2_-2.jpg

Toy Story 2

Toy Story 2

John Lasseter, Ash Brannon, Lee Unkrich 1999 animaatio

* * *

Monet rankkaavat tämän jopa ykkösosaakin (1995) paremmaksi, minusta ei läheskään vaikka onkin edelleen ihan mainiota jälkeä. Nyt kyseessä Woody-nuken (Tom Hanks) "kidnappaus" ja Buzz'in (Tim Allen) & kumppaneiden organisoima pelastusoperaatio - lännensankarimme tavatessa kuitenkin uudessa pitopaikassaan siksi mielenkiintoisia omaan tuotesarjaansa kuuluvia hahmoja (Joan Cusack, Kelsey "Frasier" Grammer), ettei luotaan niin kiirettä ehkä olisikaan pois... Don Rickles, John Ratzenberger, Annie Potts, Wayne Knight, Laurie Metcalf.© Castle Rock Entertainment/Warner Bros.

968full-the-green-mile-screenshot.jpg

Vihreä maili

The Green Mile

Frank Darabont 1999 draama/rikos/scifi

* * *

Kerrankin kirjalle uskollinen Stephen King -stoori, siksipä kestääkin yli kolme tuntia. Paikoittaisesta ylidramaattisuudesta huolimatta erinomaista viihdettä kuolemanselleistä(!) ja värikkäistä hahmotuksista etenkin tuo kaikkien p-päiden kuningas 'Wild Bill' Wharton (Sam Rockwell) naurattaa - kunnes kokee ansaitsemansa kohtalon, vaikka olisi hänkin tietysti saanut päätyä ratsastamaan salamalla kuiva sieni päässään. Vartijoina mm. Tom Hanks, David Morse, Doug Hutchison, Jeffrey DeMunn ja Bill McKinney, vankeina mainitun 'Villi Bill'in lisäksi ihmeitä tekevä neekerijätti ja jeesushahmo Michael Clarke Duncan, Michael Jeter, Graham Greene sekä vanha kantripaappa Harry Dean Stanton. Vankilanjohtajaa esittää puolestaan aina vakuuttava korsto James Cromwell, joka lohkaisee muistettavimman läpän vartijoista mulkuimmalle (Hutchison): "Kauanko kusit vessanpytyn kannen päälle ennenkuin tajusit nostaa sen?". Patricia Clarkson, Barry Pepper, William Sadler, Gary Sinise.


Virgin Suicides

The Virgin Suicides

Sofia Coppola 1999 draama

* ½

Typerä, epäuskottava tarina Lux-nimisen perheen viidestä nuoresta 13-17v tytöstä (Kirsten Dunst, A.J.Cook, Hanna Hall, Leslie Hayman, Chelsea Swain) ja yhtä monesta selittämättömästä itsemurhasta 1970-luvun Michiganissa - siis aivan turha. James Woods ja Kathleen Turner "epäonnistuneina" vanhempina. Josh Hartnett, Michel Paré, Scott Glenn, Danny DeVito, Jonathan Tucker, Robert Schwartzman, Hayden Christensen.


Vuosi nuoruudestani

Girl, Interrupted

James Mangold 1999 draama

* *

Parikymppinen kirjailijanurasta haaveileva ja muutenkin ns. kunnon perheen tyttö Susanna Kaysen (Winona Ryder) passitetaan parantolaan itsemurhayrityksensä jälkeen. Siellä muiden vielä vaikeampien tapausten seassa Susanna heiluu pitkään harhaisuuden ja selväjärkisyyden rajatilassa, eikä yleistä ilmapiiriä mitenkään kohenna juuri käynnistyvä maailmanlaajuinen ”hullu vuosi” 1968... Tositapaukseen perustuva, sisällöltään tyhjänpäiväinen yhden nuoren ihmisen sairaskertomus. Sivuosa-oscarin vieneen Angela Jolie’nkinacademy_award_trophy.jpg herjaava ja viisasteleva sosiopaatti-hahmotus käy nopeasti pelkästään rasittavaksi, ja myös tuon hoitopaikan toiminnan taso herättää aika ajoin epäilyksiä: esim. vierailevan poikaystävän kanssa muka näköjään ihan sallittua harrastaa seksiä potilaan omassa (jaetussa) huoneessa jonkin erillisosaston sijaan... Clea DuVall, Brittany Murphy, Whoopi Goldberg, Jeffrey Tambor, Vanessa Redgrave, Elisabeth Moss, Jared Leto, Bruce Altman.


Väärä valinta

Dreaming Of Joseph Lees

Eric Styles 1999 draama

* * ½

Somerset, Englanti, 1958. Parikymppinen Eva (Samantha Morton) on säntillinen nuori nainen, joka hoitelee sihteeritöidensä lisäksi vara-äidin tehtäviä rakkaasta leski-isästään (Frank Finlay) sekä nuoremmista sisaruksistaan (Lauren Richardson, Felix Billson) huolehtien – tapaillen siinä sivussa vilkasta naapurin poikaa Harry’a (Lee Ross), muttei ole kuitenkaan koskaan kyennyt unohtamaan vimeksi teini-iässä näkemäänsä ihastuskohdettaan: isänsä serkkua Joseph Lees’ia (Rupert Graves), tuolloin maailmalle lähtenyttä ja sittemmin kaivosonnettomuudessa toisen jalkansa menettänyttä geologia… Miksipä ei tuo haaveri olisi voinut pysyä yllätyksenä muulle suvulle loppuun asti, ja olla juuri se syy miksi Lees panttaillut kotiinpaluuta…? Tämänkaltaista lisädraamaa olisi toivonut turhan varman päälle ottavan käsikirjoituksen, pelkästään ärsyttävän ylihysteerisen Rossin ja hieman liian hissukan Mortonin vastapainoksi – sen sijaan valloittavan söötti Richardson suorastaan loistaa muutenkin huomionarvoisen isossa roolissaan. Holly Aird, Nicholas Woodeson, Miriam Marglyes, Vernon Dobtcheff.


The Yards

The Yards

James Gray 1999 rikos/draama/jännitys

* *

Nuori mies Leo (Mark Wahlberg) on juuri päässyt vankilasta ehdonalaiseen, minkä kunniaksi sukulaiset ja tuttavat pistävät juhlat pystyyn ja erityisesti Frank-setä (James Caan) sekä paras kaveri Willie (Joaquin Phoenix) ovat valmiita tarjoamaan vastavapautuneelle töitä siltä seisomalta. Valitettavasti vain nämäkään hommat eivät välttämättä päivänvaloa kestä, liittyen kaupungin rautatieverkostoon ja kiihkeään urakointifirmojen väliseen kilpailuun… Perusroolituksia: Wahlberg heiluu jälleen jossain coolin ja vaisuuden välimaastossa, Phoenix on liero, Caan korruptoitunut ”pomo” ja Charlize Theron kokee kovia tässä muutenkin turhan ennalta-arvattavassa ja rutiinimaisessa kuvauksessa rikollisuudesta bisneksenä ihmissuhteiden kustannuksella. Ellen Burstyn, Faye Dunaway, Steve Lawrence, Andy Davoli, Tony Musante, Victor Argo, Tomas Milian.


Yhdeksäs portti

The Ninth Gate

Roman Polanski 1999 jännitys

* *

Kolmea helvetinkirjaa ja ennenkaikkea niiden yhdessä tuottamia oletettuja yliluonnollisia voimia hamuava mies (Frank Langella) antaa antikvariaatinpitäjälle (Johnny Depp) tehtäväksi kyseisten opusten etsimisen... Aikamoinen pettymys Polanskilta tämä okkultisväritteinen mysteerielokuva, aivan paria mieleenjäävää tuokiokuvaa lukuunottamatta (alkutekstit, kuoliaaksi liekehtivät ihmiset). Tuntuu melkein siltä että Depp tekee jo läsnäolollaan leffoille samaa kuin Nicolas Cage... eli ei tuo ainakaan parannusta. Lena Olin, Emmanuelle Seigner, James Russo, Allen Garfield.Paras elokuva: Pimeä uhka (George Lucas)

Miespääosa: Haley Joel Osment (Kuudes aisti)

Naispääosa: Mira Sorvino (Summer Of Sam)

Miessivuosa: Robert Carlyle (Erämaa syö miestä)

Naissivuosa: Toni Collette (Kuudes aisti)

Golden Turkey: Paholaistalo (Jan De Bont)