Alien Raiders

Alien Raiders

Ben Rock 2008 scifi/toiminta/kauhu

* ½

Lupaavasti käynnistyvä mutta nopeasti katajaan kapsahtava b-luokan alienscifeily amerikkalaisen pikkukaupungin supermarkettiin hyökkäävästä aseporukasta, joka ei ole niinkään ryöstö- tai terrorismiaikeissa kuin metsästysreissulla... Erityisesti juuri lahtauskohtaukset sekä selitykset niihin toteutettu luvattoman sekavasti, ja aivan liikaa asioita tapahtuu myös kuvan ulkopuolella. Tarpeetonta kai enää nykyaikana mutta mainitaan silti että tuo raiderijengi koostuu valkoisten jätkien lisäksi mustasta, naisesta ja orientaalista. Carlos Bernard, Mathew St. Patrick, Rockmond Dunbar, Courtney Ford, Jeffrey Licon, Samantha Streets.


Appaloosa

Appaloosa

Ed Harris 2008 western

* * ½

Karaistunut parivaljakko (Harris, Viggo Mortensen) ratsastaa Appaloosa-nimiseen villin lännen kaupunkiin tarkoituksenaan ottaa paikallinen lainvalvonta hoitoonsa: edellinen sheriffi oli nimittäin juuri äskettäin kadonnut ja epäilemättä murhattu läheisen ranchin häikäilemättömän kaivospomon (Jeremy Irons) käskystä, mutta asia pitäisi toki pystyä todistamaankin jotenkin... Rankkojen roolien veteraanien tähdittämä ja jykevää toimintaa sisältävä lännentarina, valitettavasti vain juonikuviot turhankin tutun oloisia ja varman päälle rakenneltuja. Toimiva ohjaustyö (uran toinen) silti näyttelijänäkin aina vakuuttaneelta Harrisilta. Renée Zellweger, Timothy Spall, Tom Bower, James Gammon, Ariadna Gil, Lance Henriksen, Adam Nelson, Rex Linn, Bob L. Harris.


Australia

Australia

Baz Luhrmann 2008 draama/sota

* *

V.1939. Englantilaisleidi Ashley (Nicole Kidman) saapuu Pohjois-Australiaan miehensä karjafarmille vain huomatakseen tämän tulleen äskettäin murhatuksi paikallisten alkuasukkaiden käyttämällä perusaseella eli metsästyskeihäällä. Tilan työntekijä ’Drover’ (Hugh Jackman) kertoilee että todennäköisin syy tapaukselle on yhä koveneva kilpailu armeijan kanssa tehtävistä sopimuksista, mutta varoitteluista huolimatta Ashley päättää jatkaa siippansa aloittamalla tiellä... Puuduttava lehmien ja aboriginellien hyysääminen - vähemmistön edustajat taas täydellisen virheettömiä sankariolentoja - saa loppua kohti edes jonkinlaista ryhtiä tuon japanilaisten suorittaman yllätyshyökkäyksen myötä, senkin vesittyen kuitenkin yleiseen muhkeaan ylipituuteen. Pahanlaisia anakronismi-virheitäkin kun sekä ikivihreää "Brazil” –iskelmää että ”Ihmemaa Oz” –leffaa esitetään reippaasti ennen näiden 'downunder'iin saapumista, ja myös noin 2,5 vuoden hyppäys maailmansodan aatosta Darwinin pommitukseen (helmikuussa 1942) tapahtuu häiritsevän hetkessä. Tuttuja aussiveteraaneja mukana tottakai kuten Bryan Brown, Bruce Spence sekä vakio-abo David Gulpilil. David Wenham, Brandon Walters, Jack Thompson, Ben Mendelsohn.© Constantin Film Produktion

baader-meinhof.jpg

Baader Meinhof Komplex

Der Baader Meinhof Komplex

Uli Edel 2008 toiminta/draama

* * *

Andreas Baader (Moritz Bleibtreu) on kouluja käymätön rikollinen, Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) toimittaja ja Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) tyypillinen vasemmistolainen yliopistoradikaali. Yhdessä he muodostavat pahamaineisen saksalaisen terroristijärjestön RAF:n (Rote Armee Fraktion) ja sen "ensimmäisen sukupolven" johtoryhmän v.1970, toteuttaen seitsemän vuoden ajan omatoimisesti ja yhä kasvavan seuraajajoukon tuella pankkiryöstöjä, kaappauksia, murhia, pommi-iskuja yms - siihen tahtiin että ovat ironisesti omalta osaltaan ajamassa Länsi-Saksaa vihaamansa poliisivaltion suuntaan... Rajusti jyräävä ja historiallisine taustafilmeineen katseen vangitseva terroristitarina alkaa kuitenkin toistaa itseään pääporukan vankilatuomioiden myötä loppua kohden yhä puuduttavammin, eli nopeamminkin olisi voitu siinä vaiheessa noihin pahimman radikaalitoiminnan lopettaneisiin joukkoitsemurhiin siirtyä: niitä kai nimittäin epäilyistä huolimatta olivat, tosin se miten Baader onnistui ampumaan erikoisvartioidussa sellissään itseään niskaan herättää edelleen lievää ihmettelyä... Bruno Ganz, Nadja Uhl (Brigitte Mohnhaupt), Stipe Erceg (Holger Meins), Niels-Bruno Schmidt (Jan Carl Raspe).


Babylon A.D.

Babylon A.D.

Mathieu Kassovitz 2008 scifi/toiminta

* *

Lähitulevaisuuden Venäjä on kaaosmaisessa, anarkistisessa (kas kummaa!) tilassa. Kaiken keskellä piileskelee myös pahamaineinen palkkasoturi lännestä nimeltä Toorop (Vin Diesel), joka saa paikalliselta mahtigangsterilta (Gérard Depardieu) erikoistehtävän: kuljettaa aasialaisessa luostarissa kasvanut parikymppinen tyttö (Mélanie Thierry) suojelijoineen (Michelle Yeoh) halki vihamielisen mantereen, lopullisena päämääränään New York... Liiankin moneen ideaansa ja vertauskuvaansa kapsahtava visio, jossa Diesel astuu taas kerran jo vähän puuduttavankin ylivoimaisen 'Riddick'-tyylisen toimintasankarinsa saappaisiin. Pahinta silti että leffa tuntuu loppuvan ikäänkuin kesken ennen todellista kliimaksia eli koko homman takapirun (Charlotte Rampling) kohtaamista... Lambert Wilson, Mark Strong, Jérôme Le Banner, Joel Kirby.


The Bank Job

The Bank Job

Roger Donaldson 2008 rikos/jännitys

* * ½

V.1971, Lontoo. Pikkurikollismenneisyyden omaava Terry (Jason Statham) on nykyinen käytettyjen autojen kauppias, joka ei kuitenkaan siinäkään hommassa ole turvassa aiemman uransa haamuilta. Sen tietää myös entinen heilastus Martine (Saffron Burrows) joka ilmestyy tarjoamaan vastustamattoman tuottoisaa ja "varmaa" keikkaa pankin tallelokero-holviin. Ei muuta kuin vanhat kaverit kasaan ja tunnelia kaivamaan, huolimatta juttuun liittyvistä salamyhkäisyyksistä sekä kotona pienten tyttärien kera huolissaan odottelevasta vaimosta (Keeley Hawes)... Ihan viihdyttävä tositapahtumiin pohjautuva keikka-leffa luonnostaan sympaattisen Stathamin johdolla. Suuri särö sädekehäänsä tulee kuitenkin tuosta täysin tarpeettomasta syrjähyppelystään, vieläpä tunnustaen asian vaimolle vaikkei ollut juurikaan mitään pelkoa kiinnijäämisen puolesta (tapahtui lukitussa pankkiholvissa!). Muutenkin niin paljon pelureita korkeimpia tahoja myöten juonessa mukana ettei yleisempääkin ylidramatisoinnin makua voi välttää. Stephen Campbell Moore, Daniel Mays, Richard Lintern, David Suchet, Peter De Jersey, James Faulkner, Alki David, Michael Jibson, Georgia Taylor.


Battle For Haditha

Battle For Haditha

Nick Broomfield 2008 sota/draama

* * ½

Dokumentaarinomainen, vaikuttava kuvaus eräästä välikohtauksesta Irakin sodassa marraskuussa 2005 jolloin amerikkalaissotilaita tappaneen autopommiräjähdyksen jälkiselvittelyissä 24 paikallista siviiliä (myös naisia ja lapsia) sai surmansa. Ei silti esikuvansa "Taistelu Algeriasta" (1966) -elokuvan tapaan mitään erityisiä yllätyksiä sanomansakaan puolesta tarjoa: sota on syvältä kaikkien osapuolten kannalta ja sitä rataa. Matthew Knoll, Eric Mehalacopoulos, Nathan De La Cruz, Elliot Ruiz, Yasmine Hanani.


Benjamin Buttonin uskomaton elämä

The Curious Case Of Benjamin Button

David Fincher 2008 draama/scifi

* *

Kuolinvuoteellaan makaava vanha nainen nimeltä Daisy (Cate Blanchett) antaa tyttärensä (Julia Ormond) lukea molemmille ääneen vuosien takaisen rakkautensa, uskomattoman Benjamin Buttonin (Brad Pitt) kirjoittaman päiväkirjan. Button eli nimittäin elämänsä väärinpäin: hän syntyi vanhuksena v.1918 ja nuoreni siitä sitten jatkuvasti vuosikymmenten kuluessa samalla kuin muut ympärillään normaalisti vanhenivat... Haikeita tunnelmia ja traagisia kuolinkohtauksia kosolti sisältävä, mutta psykologisesti kestämätön ja aivan liian totinen fantasia F.Scott Fitzgeraldin ironisen lyhyttarinan pohjalta. Ja miten tuo mies ei muka ollut median, tiedepiirien ym ym hellittämättömän mielenkiinnon kohde? Taraji P. Henson, Tilda Swinton, Jason Flemyng, Jared Harris, Elias Koteas. Ynnä lukuisat Benjaminin ja Daisyn esittäjät näiden eri ikävaiheissa.


Blackout

JP Siili 2008 rikos/draama

* *

Noin nelikymppinen mies (Petteri Summanen) herää 13 kuukauden koomasta pyssyllä ammuttu naula päässään, kärsien melkoisista muistiaukoista viimeisten vuosien osalta: jopa ministerivaimonsa (Irina Björklund) ja kirurginammattinsa salojen takaisin palauttaminen tekee tiukkaa, puhumattakaan siitä arvoituksesta että kuka hänet yritti tappaa ja miksi...? Yritteliäs ja ajankohtaisia aiheita (armomurha, potilasjonot) käsittelevä sairaalatrilleri on saatu kuitenkin minkäänlaisen jännityksen puolesta tehokkaasti vesitettyä epäloogisten roolihahmojen (joita myös aivan liikaa), jatkuvan sisäpiirimäisen lääkärijargonin, muutenkin epäselvän huolimattomasti puhutun dialogin ja kamalan poppisjumputuksen vieraannuttavan vaikutuksen myötä. En oikein ymmärrä miksi näihin pitää - kun ei muita suuria vikoja ole - sitten ahtaa näin jumalattomasti epäoleellista tavaraa, eli ei ihmekään ettei kyetä kaikkea uskottavasti käsittelemään. Propsit ohjaajalle sentään siitä ettei se kamera heilu tällä kertaa käsivaralla joka kohtauksessa, vielä kun olisi luottanut itseensä sen verran että olisi jättänyt myös tuon yhtämittaisen leikkauskikkailun pois. Jenni Banerjee, Ismo Kallio, Mikko Kouki, Risto Kaskilahti, Mari Perankoski, Mikko Leppilampi, Lena Meriläinen, Asko Sarkola, Eppu Salminen, Miitta Sorvali, Hannu-Pekka Björkman.


Blown Apart

Incendiary/ Blown Apart

Sharon Maguire 2008 draama

* *

Pohjoislontoolainen nuori nainen (Michelle Williams) elää näennäisen onnellista elämää poliisin pomminpurkaja-erikoisyksikköön kuuluvan miehensä (Nicholas Gleaves) ja pienen poikansa kera - mutta menee sitten eräänä päivänä ihastumaan peruuttamattomasti sattumoisin pubissa tapaamaansa toimittajaan (Ewan McGregor). Kesken yhteisten lemmenleikkien suoran TV-lähetyksen välittämä terroristi-isku Arsenal FC:n kotikentällä Emirates-stadionilla räjäyttää puolestaan tilanteen taas ihan uusiksi... Tuosta dramaattisesta käänteestään huolimatta täysin tyhjänpäiväiseksi jäävä hapuilu kohti syvempiä tasoja ja teemoja: erityisesti kaikki Williamsin tekemiset herättävät (naisohjaajalle niin valitettavan tyypillisesti) pelkkiä kysymyksiä eikä yhtään vastausta. Kävipä muuten isällä ja pojalla tavattoman huono säkä, ottaen huomioon että Emiratesin yleisökapasiteetti on 60 000 ja kuolonuhreja lopulta vain noin tuhat... Matthew Macfadyen.


Bronson

Bronson

Nicolas Winding Refn 2008 draama/komedia

* * ½

Vapaamuotoinen kertomus “Britannian vaarallisimmasta vangista” Michael Peterson’ista alias taiteilijanimeltään ’Charles Bronson’ista (Tom Hardy), joka on v.1974 alkaneesta linnakierteestään istunut suurimman osan eristyksissä... Hardy vetää melkoisen tour de forcen tällä vuoroin pelottavalla ja huvittavalla sosiopaatti-hahmotuksellaan, muuten aika lailla sitä samaa rundia alusta loppuun. Matt King, James Lance, Amanda Burton, Kelly Adams, Juliet Oldfield, Jonathan Phillips.


Burn After Reading

Burn After Reading

Ethan & Joel Coen 2008 komedia/toiminta

* * ½

Muistelmiaan kirjoittavan erotetun CIA-agentin (John Malkovich) salaisuudet uhkaavat paljastua kuntosalin pukuhuoneeseen unohtuneen CD-levytiedoston muodossa. Tilanteesta yrittävät hyötyä sekä paikan työntekijät että agenttimieheensä lopen kyllästynyt ja tätä valtiovarainministeriön edustajan (George Clooney) kanssa pettävä vaimo (Tilda Swinton) omilla tahoillaan ja tavoillaan... Uusia suuntia lupailleen mainion "Menetetyn maan" (2007) jälkeen Coenin pojat palasivat jälleen tällaiseen pikkunäppärään vauhtifarssi-lajityyppiin, ja onnistuneita tuokioita nytkin toki mutta monessa kohtaa taas uskottavuuden kustannuksella: miksi Frances McDormand päästäisi sen maailman tylsimmän nettideittinsä kaikesta huolimatta sänkyynsä, miksi CIA-agentin vaimo pitäisi miehensä muistelmateoksen menestysmahdollisuuksia täysin naurettavana ajatuksena jne? Brad Pitt, Richard Jenkins, Elizabeth Marvel, David "Moukarimies" Rasche, J.K.Simmons.


The Burrowers

The Burrowers/ Demons Underground

J.T.Petty 2008 western/kauhu

* *

V.1879 kahden dakotalais-maatilan perheenjäseniä sekä teurastetaan että kaapataan syyllisten matkaan, mitä ilmeisimmin sioux- tai crow-intiaanien tekosina. Paikallisista koostuva ryhmä konkarien John Clay (Clancy Brown) ja William Parcher (William Mapother) johdolla samalla kuin armeijan yksikkökin lähtee armottomaan takaa-ajoon - vaan pitkin matkaa miehet saavat kuulla huhuja ennestään tuntemattomasta, kaikkien pelkäämästä heimosta: ”Maanalaisista”... Muuten mielenkiintoista lajityyppi-yhdistelmää pilaa aivan liian korostunut keskittyminen yökohtauksiin (nuotion ympärillä istuskeluista saadaan nautiskella varmaan tuollaiset kymmenen eri kertaa) sekä shokkituokioiden epämääräisen sekava toteutus. Makaaberi loppu jää sentään mieleen. Karl Geary, Laura Leighton, Alexandra Edmo, Sean Patrick Thomas, Doug Hutchison, Tatanka Means, Anthony Parker.


Cadillac Records

Cadillac Records

Darnell Martin 2008 draama

* * ½

Juutalainen musiikkituottaja Leonard Chess (Adrien Brody) perustaa levytysstudion Chicagon mustan väestön kansoittaman kaupunginosan sydämeen, tarkoituksenaan saattaa rhythm'n'blues -mestarien klassikkobiisit koko valtakunnan tietoon. Pikkuhiljaa mm. Muddy Waters'in (Jeffrey Wright), Willie Dixon'in (Cedric The Entertainer), Little Walter'in (Columbus Short), Howlin' Wolf'in (Eamonn Walker) sekä Chuck Berry'n (Mos Def aka Yasiin Bey) tuotokset alkavatkin saavuttaa ansaitsemaansa huomiota - millä on toki hintansakin 1950-luvun rotuerottelun leimaamassa Amerikassa... Kiintoisa mutta siellä täällä myös selkeän ylidramatisoitu tarina bluesin sekä siitä luontevasti johdetun uuden megailmiön "rock'n'rollin" roturajattoman suosion synnystä. Beyoncé Knowles (Etta James), Gabrielle Union, Emmanuelle Chriqui, Shiloh Fernandez, Jay O. Sanders, Eric Bogosian, Kevin Mambo.© Imagine Entertainment/Malpaso Productions/Universal Studios

2008_changeling_002.jpg

Changeling

Changeling

Clint Eastwood 2008 draama

* * *

Los Angeles 1928. Puhelunvälittäjän työtä tekevä yksinhuoltajanainen (Angelina Jolie) joutuu lähtemään ylimääräiselle työkeikalle kesken vapaapäivänsä: täten jää kymmenvuotiaalle pojalleen (Gattlin Griffith) lupaamansa huvitteluretki seuraavaan kertaan, ikävä vain ettei äiti tulisi näkemään lastaan enää koskaan... Pätevä kuvaus eräästä kaikkien aikojen kuuluisimmasta oikeusmurhasta, jossa kasvojensa pesuun pyrkinyt L.A:n poliisilaitos sortui vain entistä pöyristyttävämpään toimintaan pääosan epätoivoista naisparkaa "auttaessaan". Hätkähdyttävän ja mielikuvituksellisen tarinan suurimmat miinukset: tuon sarjamurhaajan (Jason Butler Harner) apupojan (Eddie Alderson) dramaattiseksi tarkoitettu avautuminen toteutettu kiusallisen kömpelösti, ja se henkilö jonka Jolie alussa lupaa tulla poikaansa vahtimaan unohtuu jatkossa kuvioista täysin. John Malkovich, Michael Kelly, Jeffrey Donovan, Colm Feore, Amy Ryan, Denis O'Hare.© Paramount Pictures

640px-cloverfield_skyline.jpg

Cloverfield

Cloverfield

Matt Reeves 2008 scifi/kauhu/toiminta

* * *

Etukäteisepäilyistä huolimatta (ja "Blair Witch Project"in (1999) nähneenä) yllättävän toimiva "videokameralla" ja käsivaralla kuvattu katastrofileffa, jossa Isoa Omenaa ilmestyy jälleen tuhoamaan lähes kaikkivoipainen jättihirviö jostain tuntemattomien taipaleiden takaa - samalla kuin yhtä perinteisesti joukko nuoria aikuisia joutuu todistelemaan tapahtumia liiankin läheltä... Se etteivät edes ohjukset tehoa kyseiseen pilvenpiirtäjiä kaatavaan otukseen tietenkin taas aikamoista, mutta kuvaus siis sittenkin tarpeeksi selkeää, oudot näyttelijänaamat riittävän osaavia ja kaikinpuolinen "dokumentaarinen" ote kiehtoo - ja tuo alienikin aidosti cool. Michael Stahl-David, T.J.Miller, Lizzy Caplan, Jessica Lucas, Odette Yustman, Mike Vogel.


Columbus Day

Columbus Day

Charles Burmeister 2008 rikos/draama

* *

Ammattirikollinen (Val Kilmer) on juuri tehnyt elämänsä keikan, nyt pitäisi vain kyetä muuttamaan tuo sisällöltään katsojalle salaisuudeksi jäävä mutta joka tapauksessa suunnattoman arvokas salkku rahaksi - mikä tarkoittaa soittelukierrosta kaikille mahdollisille tutuille ja sukulaisille samalla kuin pitkää odottelua paikallisessa puistossa. Noin 8-vuotias yltiöutelias musta vekara (Bobb'e J. Thompson) ilmestyy häiritsemään muutenkin jännittynyttä miestä vähän väliä... Kilmerin ihan sympaattinen & cool pääosahahmotus hukkuu aika lailla juonen tyypillisiin epäuskottavuuksiin, ja tietenkin myös tuo pikkupoju tasan niin ärsyttävä kuin olettaa sopiikin - saaden silti ah niin ihmeellisesti kivikovan gangsterinkin heltymään. Latinon pitää puolestaan opettaa "sivistymätöntä valkoista" puhelimessa mikä päivä on kyseessä ja mitä Kolumbus yleensä merkitsee amerikkalaisille, ja miksi Kilmer valitsi vale/pakoasukseen juuri mahdollisimman riskialttiin eli poliisin virkapuvun? Entä olisiko kannattanut jäädä sinne soittolavan alle turvaan edes vähän pitemmäksi aikaa kunnes pahin hässäkkä olisi ohi jne jne? Richard Edson, Marg Helgenberger, Ivana Milicevic.


Day Of The Dead

Day Of The Dead

Steve Miner 2008 kauhu/toiminta

* ½

Väitetään perustuvan samannimiseen Romeron zombi-saagan kolmanteen osaan (1985), mutta on vielä tuotakin pahasti viallista splatter-hurjastelua suunnattomasti kesympi tekele niin laadultaan kuin ennen kaikkea väkivallan rankkuudella mitattuna - ja yhtälailla tietenkin varastettu kaikista muistakin mahdollisista leffoista (tai peleistä) joissa kunnostaudutaan elävien kuolleiden lahtauksessa. Myös pimeässä tapahtuu aivan liian paljon asioita, pahin huti kuitenkin taas kerran tuo suutansa joka käänteessä soittava kiintiömusta (Nick Cannon) - Ving Rhames sen sijaan vakuuttaa tapansa mukaan pienessäkin roolissa. Mena Suvari, Michael Welch, AnnaLynne McCord, Ian McNeice.


Doubt –epäilys

Doubt

John Patrick Shanley 2008 draama

* * ½

V.1964, Bronx, NY. Katolilaisen koulun rehtori-abbedissa (Meryl Streep) ei ole erityisen tykästynyt seurakunnan pastoriin (Philip Seymour Hoffman) tämän tiukimpia kirkon oppeja vastustavan ajatusmaailman vuoksi - vaan tuntee sitten saavansa kaipaamansa valttikortin, kun nuori opettajatar (Amy Adams) ilmoittaa epäilevänsä pastorin ja erään mustan kuoripojan (Joseph Foster) suhteessa olevan jotain ”hämärää”... Hanakasti päivänpolttavaan aiheeseensa pureutuva pedofiliaepäily laatunäyttelijöiden voimalla ei ihan loppuun asti vakuuta mitä tulee niin aikuisten kuin lastenkin käytökseen, ja väkinäisimmän makuinen kohtaus säästetty sitten aivan vihoviimeiseksi. Viola Davis, Alice Drummond.


Eagle Eye

Eagle Eye

D.J.Caruso 2008 scifi/toiminta

* *

Taas kerran ihmiset (lue: Amerikan Yhdysvaltain hallitus) ovat tehneet sen virheen että antaneet kaiken tarvittavan vallan yhden vastakehitellyn supertietokoneen haltuun, joten omiaanhan se hetikohta alkaa säätämään ja väsäämään... Teknisesti totta kai laadukas mutta tieteistoimintana jo liiankin nähdyn oloinen rymistely, jonka tapahtumat sijoitettu lisäksi turhan lähitulevaisuuteen - joku sata vuotta eteenpäin olisi tuonut tarpeellista "uskottavuutta" rutkasti lisää. Silti vaikea ymmärtää miten esim. tuo 'kotkansilmä' kontrolloi ehkä kaikkia turvakameroita, liikennevaloja jne, okei, mutta kuinka se muka kykenisi säätelemään kymmenien autoilijoiden omia ratkaisuja yhtä sataprosenttisesti? Alkupuolen korttipelikohtaus muuten kuin nyky-Hollywoodin sanoma ja arvomaailma pienoiskoossa: juutalainen (pääosasankari Shia LaBeouf) kertoo waspi-kaverilleen miten asiat on - kun tämä ei nähtävästi itse tajua mitään - voittaen tietysti pelinkin siinä sivussa, ja vieressä naureskelee tilanteelle lihava negro. Michelle Monaghan, Billy Bob Thornton, Rosario Dawson, Michael Chiklis, William Sadler.© Rollercoaster Films/Optimum

eden_lake_2008.jpg

Eden Lake

Eden Lake

James Watkins 2008 draama/kauhu

* * *

Kolmekymppinen brittipariskunta (Kelly Reilly, Michael Fassbender) lähtee telttaretkelle syrjäiselle mutta upeamaisemiselle järvelle. Valitettavasti kyseessä on myös paikallisen, vähemmän asiallisen nuorison hengailumesta... Hieman liikaa edestakas pusikoissa juoksentelua, muuten inhorealistisuudessaan vaikuttava syrjäseutuhorror. Parasta (ja järkyttävintä) kylmäävä loppu, mikä vastenmielisyydestään huolimatta nosti tämän kahdesta ja puolesta kolmeen tähteen oitis! Siis voihan pyhä helevetti mitä poor-white-trash-juntteja... Tara Ellis, Jack O'Connell, Finn Atkins, Jumayn Hunter, Thomas Turgoose, James Burrows.


Ehdottomasti ehkä

Definitely, Maybe

Adam Brooks 2008 komedia/draama

* ½

Will Hayes’ille (Ryan Reynolds) lykätään toimistonsa pöydälle postilähetys sisältäen virallisen eropaperin vaimostaan, mikä saa illalla n. 9-vuotiaan Maya-tyttärensä (Abigail Breslin) todelliselle tenttaustuulelle isänsä historiasta tarkemminkin – koulussakin kun oli vieläpä juuri kyseisenä päivänä annettu yleistä seksivalistusta. Will-parka joutuu iltasadun muodossa kertomaan koko ”kolmen naisen” (Isla Fisher, Rachel Weisz, Elizabeth Banks) elämäntarinansa salanimillä (jättäen Mayan tehtäväksi arvata kuka heistä on äitinsä), ja juttu käynnistyy vuodesta 1992 jolloin isukki toimi yhtenä Bill Clinton’in vaalikampanja-avustajista... Hölmöllä kehysidealla paiskattu - kuka tuon ikäinen jaksaisi kuunnella saati ymmärtäisi noin loputtomiin ja yksityiskohtaisesti aikuisten suhdesotkuja? - ja muutenkin tylsän kliseinen triplahömppä. Reynoldsin heppoisia vitsejä laittaa vielä potenssiin sata pahemmaksi tuo kiintiökaverinsa (Derek Luke), ja millä ihmeen logiikalla ensinmainittu haluaisi olla Banksin ”hairahduksesta” kuultuaan missään tekemisissä kummankaan kanssa? Kevin Kline, Adam Ferrara, Annie Parisse, Liane Balaban, Nestor Serrano.© Stage 6 Films/Tucker Tooley Entertainment/Pantry Films


Felon

Felon

Ric Roman Waugh 2008 rikos/draama

* * *

Menestyvän rakennusurakoitsijan ja perheenisän Wade Porter’in (Stephen Dorff) maailma mustenee yhdellä baseballmailan huitaisulla, kun se sattuu osumaan jahtaamaansa murtovarasta kuolettavasti päähän - ja mikä pahinta: vasta talon pihamaalla. Melko lievällä tuomiolla kaikesta huolimatta aluksi selviävän hepun epäonni jatkuu kuitenkin jo vankilabussin kyydissä tapahtuvan puukotusmurhan yhteydessä, kun mies ei suostu todistamaan Arjalaisen Veljeskunnan pahamaineista paikallispomoa (Chris Browning) vastaan. Wadella alkaa vähintään noin puolentoista vuoden mittainen helvetti erityisosastolla, katkeran ja häikäilemättömän päävartija Jackson’in (Harold Perrineau) valvonnassa... Vahvaotteinen, jos ei nyt mitään suurempia yllätyksiä etenemisensä suhteen tuottava katsaus USA:n vankilasysteemin arjesta pahimmillaan. Päällisin puolin tavoitettua raa’an realismin yleissävyä rikkoo kuitenkin jonkin verran turhankin kohdalleen osuvat yhteensattumat ja suhdekuviot, lisäksi se kuinka innokkaasti vangit itse noihin vartijoiden järjestämiin piha-alue-matseihinsa lähtivät jää hieman epäselväksi – kun lopputuloksesta huolimatta palkkana oli aina vähintään pippuriluotia kehoon. Dorff nyt ainakin ja kenties myös jopa elinikäiskonkari Val Kilmer ”isällisenä opastajanaan” saivat kaikesta huolimatta aikaan komeinta jälkeä mitä näyttelijäuriinsa tulee. Marisol Nichols, Sam Shepard, Nick Chinlund, Anne Archer, Nate Parker, Johnny Lewis, Greg Serano, Shawn Prince, Jake Walker.© Handmade International/Future Films/Metrodome

fifty_dead_men_walking.jpg

Fifty Dead Men Walking

Fifty Dead Men Walking

Kari Skrogland 2008 draama/toiminta

* * *

Pohjois-Irlanti 1999. Martin McGartland'iin (Jim Sturgess) ammutaan tuntemattoman palkkatappajan toimesta peräti kuusi luotia mutta tämä selviää kuin ihmeen kaupalla. Murhayritys on kostoa tapahtumista kymmenisen vuotta aikaisemmin, jolloin McGartlandin vuotamiset brittien salaiselle palvelulle IRA:n iskuista pelastivat poliisin laskelmien mukaan yhteensä noin 50 ihmishenkeä... Kiinnostava ja erinomaisesti näytelty tosielämän kuvaus, jossa puidaan yhden ilmiantajan moraalia, motiiveja ja asemaa samoista näkökulmista kuin on mahdollista tarkastella koko Irlannin katolisten "itsenäisyystaistelua" vuodesta 1969 lähtien. Ben Kingsley, Kevin Zegers, Natalie Press, Rose McGowan, Tom Collins.


Flash Of Genius

Flash Of Genius

Marc Abraham 2008 draama

* * ½

Detroit, 1960-luku. Insinööri, fysiikanopettaja ja suurperheen isä Robert Kearns (Greg Kinnear) tulee miettineeksi, miksi tuulilasinpyyhkijien pitäisi tihkusateellakin heilua edestakaisin täydellä vauhdilla? Hän kehittelee nopeasti kellarissaan systeemin joka jaksoittaa sulkien liikkeen tajuten samalla että onnistuneella markkinoinnilla kyseessä olisi autokaupungin mullistava ja samalla perheensä rikkaaksi tekevä keksintö. Ford Motor Company vaikuttaakin ensin kovasti kiinnostuneelta mutta peruuttaa sitten yht’äkkiä koko homman, mikä ei estä tuota Kearnsin patenttia löytämästä jotenkin tietään niin Fordin kuin kohta kaikkien muidenkin yhtiöiden autoihin... Hieman TV-elokuvamainen mutta muuten toki erinomaisesti kautta linjan näytelty, todellisiin tapahtumiin perustuva kuvaus yksilön taistelusta ahneita suuryhtiöitä vastaan. Toisaalta kyse lopulta yhtä paljon egoilusta ja "kilpailun voittamisesta" perheen hyvinvoinninkin kustannuksella kuin isommastakaan rahallisesta korvauksesta mitä normikatsojan vaikea ymmärtää - samoin kuin sitä että mikä tuossa keksinnössä nyt niin vaikeaa oli autotehtaiden itsensä toteuttaa? Lauren Graham, Dermot Mulroney, Alan Alda, Mitch "X-Files" Pileggi, Tim Kelleher, Bill Smitrovich.


Forgetting Sarah Marshall

Forgetting Sarah Marshall

Nicholas Stoller 2008 komedia

* ½

Poliisisarjan taustamuzak-mies Peter Bretter (Jason Segel) heilastelee samalla ohjelman päätähteä Sarah Marshall’ia (Kristen Bell), kunnes eräänä päivänä tämä käy kertomassa että onkin ihastunut toiseen. Peter hajoaa aivan palasiksi, ja velipojankin (Bill Hader) yllytyksestä päättää ottaa irtioton muutaman päivän Havaiji-loman muodossa. Vaan kuinka ollakaan, törmää heti saavuttuaan luksushotellin vastaanottotiskillä kehenkäs muuhun kuin Sarahiin - kera uuden poikaystävänsä eli supercoolin poptähden Aldous Snow’n (Russell Brand). Onneksi sentään nätti hotellivirkailija (Mila Kunis) tarjoaa samaan syssyyn apuaan riutuneelle miehelle, ensimmäisen kerran... Segel alkaa ärsyttämään suunnattomasti kohtauksesta yksi lähtien, mikä ei varmaan ollut tarkoitus – kuten ei myöskään sen itsestäänselvyyden tajuaminen että huumori saa olla hölmöä muttei ikinä näin tuskallisen lapsellista. Ja miten jätkä ei reagoi aluksi juuri mitenkään tyrmäävän näköiseen ja avuliaaseen Kunisiin, vaikka muuten yrittää panna kaikkea liikkuvaa? Pari-kolme juttua sentään hörähdytti tässäkin pölvästelyssä, muttei millään IMDb-keskiarvoa (7,2) ymmärrettävissä määrin. Pintapuolen asioista vielä: Bell ei etenkään viimemainittuun verrattuna ole minusta ”ihan ok” -blondia kummempi, ja Havaijin paratiisimaisemiin sekä toinen toistaan kauniimpiin rikkaisiin & kuuluisiin itse paikallisväestö muodostaa harvinaisen räikeän (ja tämän mukaan usein pelottavankin) kontrastin... Jonah Hill, Paul Rudd, Jack McBrayer, Maria Thayer, Da’vone McDonald, Liz Cackowski, Taylor Willy.© Universal Pictures

frost-nixon-cp-2825677.jpg

Frost/Nixon

Frost/Nixon

Ron Howard 2008 draama

* * *

Yhdysvaltain toistaiseksi ainoa virastaan eroamaan joutunut presidentti Richard M. Nixon (Frank Langella) arvelee voittavansa kansan sympatiat takaisin puolelleen suostumalla muutamaa vuotta myöhemmin brittiläisen viihdeohjelmien tekijän David Frostin (Michael Sheen) haastatteluun... Toki kiintoisa, mutta mm. DVD-ekstrojen väitteistä huolimatta monessa kohtaa selkeästi ylidramatisoitu versiointi eräästä poliittisen journalismin kuuluisimmista episodeista vuodelta 1977. Sam Rockwell, Kevin Bacon, Matthew Macfadyen, Oliver Platt, Rebecca Hall.


Ghost Town

Ghost Town

David Koepp 2008 komedia/draama

* *

Ghost Town = New York. Antisosiaalinen brittiläinen hammaslääkäri (Ricky Gervais) saa leikkauspöydällä tapahtuneen sydänpysähdyksen jälkeen pyytämättä kyvyn nähdä kuolleitten ihmisten haamuja, pystyen jopa keskustelemaan kanssaan: eikä turhaan sillä kaikilla heistä on kuulema jokin tehtävä kesken ennen siirtymistään seuraavalle tasolle... "Tuonpuoleisista" kertovien tarinoiden kliseitä kelaava tragikomedia ei aina herkullisen kyynisestä The Office -Gervaisista huolimatta viihdytä riittävästi, puhumattakaan Téa Leoni'n selittämättömästä kiinnostuksen heräämisestä moista tylsimystä kohtaan. Greg Kinnear, Aasif Mandvi, Kristen Wiig, Alan Ruck.© Fandango

gomorra_film_still_2.jpg

Gomorra

Gomorra

Matteo Garrone 2008 rikos

* * *

Iskevästi toteutettu ja asiaankuuluvan väkivaltainen katsaus useamman pahamaineiseen Camorraan eli Napolin mafiaan eri tavoin kytkeytyvän henkilön näkökulmasta. Silti jää juuri sen verran pintapuoliseksi ettei ihmisten kohtaloilla tahdo olla aivan riittävää vaikutusarvoa, varsinkaan kun vähän järkevämmätkin tyypit tekevät niitä ”ratkaisevia typeryyksiä” kuitenkin aina jossain vaiheessa ja noita loppuja täysin syyntakeettomia gangsterinalkuja ei sitten ymmärrä sitäkään vähää - siis näitä joita on viimeisen 35 vuoden aikana päässyt hengestään yksi joka kolmas päivä... Gianfelice Imparato, Toni Servillo, Salvatore Abruzzese, Salvatore Cantalupo, Marco Macor, Ciro Petrone, Carmine Paternoster, Giovanni Venosa, Vittorio Russo.


Good

Good

Vicente Amorim 2008 draama

* *

Saksalainen yliopiston professori (Viggo Mortensen) on kirjoittanut natsipuolueen mielestä "ideologialtaan kiinnostavan" romaanin jossa käsitellään armokuolemaa ja sen oikeutusta. Vastentahtoisesti mutta ilman valitusoikeutta SS:n sätkynukeksi yhä tiiviimmin jatkossa ajautuva, siihen asti hyvänä ja ystävällisenä tunnettu mies eristäytyy kohta niin perheestään kuin juutalaisesta lääkärikaveristaankin (Jason Isaacs)... Potentiaalisesti kiinnostavan juonen omaava sanomaleffa epäonnistuu kuitenkin melko pahoin, lähinnä siksi ettei mitään esiin nousevaa teemaa kaluta päähenkilön osalta loppuun asti: siis tämän suhdetta armokuolemaan, puolueeseen, syttyvään sotaan, perheeseen - tai parhaaseen ystävään joka sattuu olemaan juutalainen. Silti lähes joka kohtaus tarpeettoman pitkäkestoinen. Jodie Whittaker, Steven Mackintosh, Mark Strong, Gemma Jones.


Gran Torino

Gran Torino

Clint Eastwood 2008 draama/rikos

* * ½

Varsinainen ikijäärä ja Korean sodan veteraani (guess who?) ei katso hyvällä naapuriinsa muuttavaa "vinosilmä"-laumaa, ajautuen silti tuota pikaa osalliseksi kyseisen perheen ja muiden paikallisten teinien paheneviin välienselvittelyihin... Eastwoodin taas yksi rasismia ruotiva 'Only In America' -stoori on laadultaan ok, mutta etenkin loppuratkaisut kristusmaisine uhrauksineen sortuvat jälleen kerran häpeilemättömäksi katsojan manipuloinniksi. Eikä lopultakaan jaksettu keksiä oikein vakuuttavia perusteita sille miksi noiden korealaisten ongelmat ja typerät kulttuuriperinteet alkaisivat yht'äkkiä kiinnostamaan kyynistä papparaista? Siinä sentään oikeassa että pojantyttärensä (Dreama Walker) napapaita-asu alun hautajaiskohtauksessa oli (epäuskottavan) järkyttävä valinta... Bee Vang, Ahney Her, Christopher Carley, Brian Haley, Brian Howe, John Carroll Lynch.


The Happening

The Happening

M.Night Shyamalan 2008 kauhu/scifi

* * ½

New Yorkin keskuspuistosta lähtee salaperäinen ilmiö kulovalkean tavoin leviämään muuallekin USA:n koillisosiin, nimittäin ihmisten massoittainen itsemurhien aalto. Ensin selitykseksi tarjotaan jonkinlaista terroristien levittämää hermokaasua, mutta myöhemmin vahvimmaksi syyllisehdokkaaksi nousevat kasvit ja niiden kemikaaleihin perustuva puolustusjärjestelmä... Ohjaajan laadullisesti vuoristoratamaisen mysteerileffa-uran jonnekin keskivaiheille osuva apokalypsi-visio, jossa kovasti Stephen King'in "Kuulolla"-romaania (2006) muistuttava lähtötilanne vesittyy jonkunkin verran sen johdosta että hulluiksi tulevat ihmiset ovat tässä vaaraksi lähinnä vain itselleen. Mark Wahlberg onnistuu "sankari"roolissaan odotettua paremmin, sen sijaan Zooey Deschanel sortuu leffan pahimpiin latteuksiin samalla kuin ympärillä koko sivilisaatio tuntuu olevan mennyttä kalua. John Leguizamo, Betty Buckley.


Hellboy II: The Golden Army

Hellboy II: The Golden Army

Guillermo del Toro 2008 scifi/toiminta

* * ½

Hellboyn (Ron Perlman) tehtäväksi muodostuu tällä kertaa pelastaa maailma "Kultaiselta Armeijalta" eli muinaisilta ihmiskuntaa vihaavilta, kirjaimellisesti luonnonheimoon kuuluvan pahan prinssi Nuada'n (Luke Goss) johtamilta pysäyttämättömän tuntuisilta käskyläisiltä. Mutta millä hinnalla, etenkin kun oma rakas tulityttökin (Selma Blair) on siunatussa tilassa...? Ykköstä (2004) jopa vauhdikkaampi mutta hieman irrallisen tuntuisten kohtausten varassa etenevä jatko-osa demonimiehen seikkailuihin. Myöskään hahmojen välisten suhteiden syvennysyritykset eivät vakuuta siihen malliin kuin varmaan tarkoitus oli. Doug Jones, Anna Walton, Jeffrey Tambor, John Hurt.


Hell Ride

Hell Ride

Larry Bishop 2008 toiminta

* *

Ohjaaja itse prätkäjenginsä pomona nimeltä Pistolero, jonka kostoretki lähinnä muiden kovanaamojen 'The Gent'in (Michael Madsen) ja 'Comanche'n (Eric Balfour) enemmän ja vähemmän luotettavalla avustuksella tuottaa läjäpäin ruumiita vastustajien leireissä... Ultraväkivaltaa, prätkiä, uskomattomia beibejä, aavikkomaisemia, kaljan kittausta pitkäkaulaisista pulloista yms Quentin Tarantino'n tuottamaa tosicoolia taas tarjolla viimeisen päälle. Nyt kuitenkin jo aivan liian sarjakuvamaisen pinnallisissa merkeissä: mikään nähty ei enää tunnu oikein miltään, ja "sarkastinen läppä" -tavaramerkkikin alkanut toistaa itseään vaikka uusia tuulia yritetään lähinnä nykypäivänä pakollisen kiintiömustan kautta - varmaan heitä vilahtelee kohta natsien SS-joukoissakin II maailmansodasta kertovissa leffoissa... ettei vaan tekijöitä rasisteiksi haukuttaisi! Bishop sen sijaan hän joka vilahti muistettavasti myös "Kill Bill Vol. 2":ssa (2004) Madsenille herkullisesti rähisevänä baarinomistajana. Vinnie Jones, Leonor Varela, Dennis Hopper, David Carradine.


How To Lose Friends & Alienate People

How To Lose Friends & Alienate People

Robert B. Weide 2008 komedia/draama

* *

Kotimaassaan jonkinmoista kohua popkulttuuri-rintamalla aikaansaaneelle brittikolumnisti Sidney Young’ille (Simon Pegg) tarjotaan ”unelmien työpaikkaa” newyorkilaisesta tabloidilehdestä. Homma käynnistyy kuitenkin nihkeästi itsevarman mutta jenkkimeiningin suhteen vielä untuvikon Youngin osalta, vaikka opastajakseenkin määrätään heti ensimmäisestä päivästä tehokas ja viehättävä neitonen nimeltä Alison (Kirsten Dunst)... Puuduttavan kliseisesti etenevä huumoriromanttinen tarina ”ah niin sympaattisesta veikosta”, joka vaatimattomasta ulkomuodostaan huolimatta saa tietenkin lopuksi omakseen hinkumansa kaunottaren vain siksi koska näin luki käsikirjoituksessa – kaiken maailman meganfoxien ja muiden sutturoiden jäädessä nuolemaan näppejään. Ja vaikka tekee myös ammatillisesti niin lapsellisia virheitä (esim. haluten ilmeisesti osoittaa kaikille tavattoman tietämättömyytensä kun ei ota selvää kohteidensa taustoista) että kuka muu tahansa olisi saanut kenkää alle viikossa. Ikimiellyttävä Dunst sekä nyt myös Jeff Bridges tiukkana & terävä-älyisenä pomona tekivät tästä kuulema tositarinaan perustuvasta - tällä kertaa ei kiinnostanut pätkääkään lähteä tarkistelemaan - hölmöilystä juuri ja juuri katsottavan. Danny Huston, Gillian Anderson, Max Minghella, Miriam Margolyes.


Hunger

Hunger

Steve McQueen 2008 draama/rikos

* * ½

Kertomus IRA:n taistelijasta Bobby Sands’ista (Michael Fassbender) joka terrorismitoiminnan kiihkeimpinä vuosina 1980-luvun alussa ryhtyi vankilassa nälkälakkoon kokien lopulta marttyyrikuoleman... Hankalasti arvosteltava elokuva siinä mielessä että toki pätevä tositapauksen kuvaus sinänsä erinomaisin näyttelijäsuorituksin, mutta kohtauksiltaan myös paikka paikoin tavattoman hidasta ja pahimmillaan suorastaan tylsää kamaa. Vaikeasti samaistuttaviakin tapauksia nuo irkkukapinalliset kun eivät edes oman maansa enemmistön mielipiteitä heijastele, ja protestikeinoihinsa kuuluivat mm. peseytymislakot sekä koppinsa sotkeminen omilla ulosteilla... Liam Cunningham, Liam McMahon, Stuart Graham.© Voltage Pictures/First Light Production/Summit Entertainment

hurtlocker.jpg

The Hurt Locker

The Hurt Lockeracademy_award_trophy.jpg

Kathryn Bigelowacademy_award_trophy.jpg 2008 sota

* * *

Realistisenmakuinen kuvaus amerikkalaissotilaiden ja etenkin tienvarsi-, auto- ynnä muiden pommien purkamiseen erikoistuneiden miesten hermojaraastavasta arjesta Irakissa... Voitti parhaan elokuvan lisäksi viisi muuta oscaria vasta vuonna 2010, vaikka oli esitetty jo 2008 mm. Venetsian filmifestivaaleilla. Joku "Avatar" (2009) olikin syytä päihittää hinnalla millä hyvänsä, mutta ei tämäkään mikään täydellinen leffa sentään ole: varsinkin jännityskohtausten välillä seurattavan tarinan rytmityksessä ("draaman kaaressa") pahoja ongelmia. Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Fiennes, David Morse, Evangeline Lilly.


Häpeäpaalu

Disgrace

Steve Jacobs 2008 draama

* *

Etelä-Afrikan Kapkaupungin yliopiston viisikymppinen professori (John Malkovich) omaa sen verran aktiivisen libidon, ettei pysty pitämään näppejään erossa mm. nuoresta mustasta opiskelijatytöstä (Antoinette Engel). Tapaus aiheuttaa skandaalin ja professori muuttaa hälyn keskeltä tyttärensä (Jessica Haines) luo hiljaisempiin mutta - etenkin valkoisille - vaarallisiin maaseutumaisemiin... Epämääräistä sanomaa tarjoava "jälkeen apartheidin" -kuvaus jossa isän epäkorrekti käytös ikäänkuin kostetaan kahta kauheammin tyttärelle - ainoan mutta ratkaisevan eron ollen tietysti se ettei Malkovichin intohimojen kohdetta tarvinnut sen kummemmin pakottaa seksiin. Ja lopussa kaikki olevinaan päähenkilöiden kohdalla okei, ikävästi vaan katsojalle jää sellainen mielikuva ettei mikään oikein ole... Eriq Ebouaney.© Universal Pictures

the-incredible-hulk-2008-stills-the-incredible-hulk-1195269_1500_916.jpg

The Incredible Hulk

The Incredible Hulk

Louis Leterrier 2008 scifi/toiminta

* * *

Vähän joka osa-alueella edellisen "The Hulk"in (2003) paremmaksi pistävä rymistelyleffa Vihreän Jätin edesottamuksista: Edward Norton tällä kertaa pääosan Bruce Banner, joka Amerikan sotilaskoneistolta piileskellessään yrittää samalla epätoivoisesti löytää parannuskeinoa toistuvasti liiallisen kiihtymystilan vuoksi käynnistyvään muodonmuutokseensa. Loppu vain turhan suoraan "Transformers"ista (2007) tai "Iron Man"ista (2008) - miksei myös "Jurassic Park II"sesta (1997) tai "King Kong"ista (2005). Liv Tyler, William Hurt, Tim Roth, Tim Blake Nelson. Sivurooleissa vilahtavat perinteisesti "ex-Hulk" Lou Ferrigno ja Marvel-sarjakuvayhtiön isä Stan Lee.


Indiana Jones ja Kristallikallon valtakunta

Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull

Steven Spielberg 2008 seikkailu

* *

Ties monesko leffa 2000-luvulla jossa yllättäen palataan jo aikoja sitten paketoiduksi ja sinetöidyksi luullun elokuvasarjan pariin, ja valitettavan heikolla menestyksellä tälläkin kertaa: harvoja hyviä puolia sentään se ettei 65-vuotiaan Harrison Ford'in ikää juurikaan kaunistella, mutta hämmästyttävästi nimenomaan jokainen toimintakohtaus tuntuu sataan kertaan nähdyltä ja ennalta-arvattavalta kaikessa tyypillisessä mahdottomuudessaan. Shia LaBeouf juuri ja juuri menettelee Jones juniorina mitä ei tee mm. Ray Winstone täysin käsittämättömässä agenttiroolissaan, samoin Karen Allen'in paluu Indyn siipaksi toteutettu erityisen kökösti. Ryssät ottaneet puolestaan 1950-luvulle sijoittuvan tarinan kunniaksi natsien paikan päävihulaisina, mutta tuttu meininki jatkuu: vaikka käskettäisiin ampua pelkästään varoituslaukauksia ilmaan niin tuskin onnistuisivat siinäkään... Pystyyn haukuttu loppukliimaksi sentään kaikesta huolimatta riittävän eeppinen. Cate Blanchett, John Hurt, Jim Broadbent, Igor Jijikine.© Paramount Pictures

rdj-iron-man.jpg

Iron Man

Iron Man

Jon Favreau 2008 scifi/toiminta

* * *

Tony Stark (Robert Downey Jr.) on upporikas keksijä ja asetehtailija, joka puolustelee maailmalle ammattiaan Amerikkaa uhkaavien terroristiryhmien ja -valtioiden lahtaamisen välttämättömyyden nimissä. Hän ei ole kuitenkaan tullut ajatelleeksi että kehittelemänsä superaseet saattaisivat ajautua myös vastapuolen käsiin... Parhaimman luokan Marvel-studio-kamaa toistaiseksi, eli jopa ajatuksia herättävää ja aikuisemmalle kansanosalle suunnattua väkivaltaviihdettä hieman "RoboCop"in (1987) malliin - itse asiassa näyttelijätyön erinomaisuus (etunenässä Downey ja Gwyneth Paltrow) sekä reaalimaailman tilanteeseen sidottu sanomapuoli tekevät kaikesta mielikuvituksellisesta supersankari-scifeilystä melkeinpä häiriötekijän kokonaisuuteen! Muutamine pikku yksityiskohtineen, kuten tuo että Downeyn värkkäämä luodinkestävä haarniska painaisi todellisuudessa vähintään satoja kiloja jne jne mutta mitäs noista - sen sijaan loppu olisi saanut olla vähän vähemmän peruskamaa, eli "ylivertaisten jättien kaksinkamppailua keskellä kaupunkia" (vrt. mm. "Transformers" 2007 tai "The Incredible Hulk" 2008) jälleen kerran tarjolla. Alussa virittää tunnelman AC/DC:n "Back In Black" ja lopuksi kuullaan vihdoin myös tuon Black Sabbathin nimikkokappaleen sulosointuja. Jeff Bridges, Terrence Howard. Stan Lee vilahtaa totutusti huvittavassa cameossa.


Jumper

Jumper

Doug Liman 2008 scifi/toiminta

* *

David Rice (Hayden "Darth Vader" Christensen) kuuluu sellaiseen ihmislajiin joka kykenee muuttamaan olinpaikkaansa mihin päin maapalloa tahansa halunsa mukaan murto-osasekunnissa. Takaa-ajajansa Mr. Roland (Samuel L. Jackson) ei samaan pysty ja ilmeisesti siitä suivaantuneena metsästää hännysmiehineen näitä ns. "jumpereita" tavoitteenaan hävittää friikit sukupuuttoon... Hieman liian kaikkivoipaisen idean varaan rakennettu kuvitelma jää puolitiehen vähän joka osa-alueella. Jamie Bell, Rachel Bilson, Diane Lane, Michael Rooker, Tom "Amadeus" Hulce, Kristen Stewart.


Kaaosteoria

Chaos Theory

Marcos Siega 2008 draama/komedia

* *

Tehokkuus-asiantuntija (Ryan Reynolds) huomaa äkkiä ettei kykenekään hallitsemaan ja organisoimaan kaikkea elämässään, etenkään mitä perhesuhteidensa kiemuroihin tulee... Tarinan edetessä yhä pitkästyttävämmäksi (ja epäuskottavammaksi) jämähtävä ”American Beauty” (1999) –henkinen ”keski-iän kriisi”. Pääosajeppekin sellainen totaaliluuseri ettei kohtalonsa kiinnosta lopulta hiukkaakaan. Emily Mortimer, Stuart Townsend, Sarah Chalke, Mike Erwin, Constance Zimmer, Matreya Fedor.


21

21

Robert Luketic 2008 draama

* * ½

Useita MIT:n (Massachusetts Institution of Technology) matemaattisesti lahjakkaimpia nuoria on jo vuosien ajan rekrytoitu salaiseen ryhmään, joka professori Rosa'n (Kevin Spacey) johdolla käy viikonloppuisin Vegasissa putsaamassa blackjack-pöytiä korttien laskentaa ja vastaavia kyseenalaisia temppuja hyväksikäyttäen. Harvardin lääketieteelliseen yliopistoon mielivä mutta rahaton "kävelevä taskulaskin" Ben (Jim Sturgess) huomaa myös tilaisuutensa tulleen... Sujuvasti mutta tuhanteen kertaan nähdyn tarinakuvion varassa etenevä uhkapeli... anteeksi, laskentakaavio-leffa - äärimmäisen ennalta-arvattavaa kamaa siis. Perustuu tositapahtumiin, vaikkakin ajallisesti ja draamallisesti reippaasti tiivistetyssä muodossa. Kate Bosworth, Aaron Yoo, Liza Lapira, Jacob Pitts, Laurence Fishburne, Jack McGee, Josh Gad, Sam Golzari, Helen Carey.


Kukkoilijat

In Bruges

Martin McDonagh 2008 rikos

* *

Irlantilainen palkkatappaja-parivaljakko (Brendan Gleeson, Colin Farrell) lähetetään Belgian Brüggeen ”maan alle” edellisen keikkansa jäljiltä isopomon (Ralph Fiennes) toimesta. Nuorempikin miehistä alkaa löytää vanhasta mannermaisesta kaupungista edes joitain siedettäviä piirteitä muutaman päivän totuteltuaan... Nihkeän alun jälkeen jopa mainioksi sanailuksi kääntyvä makaaberi rikossekoilu, erityisesti Farrell pistelee parastaan - vaan voihan surkeus: viimeinen kolmannes sortuu suorastaan megalomaaniseen epäuskottavuuteen, lähtien siitä ettei tappajiltaan piileskelevä Farrell keksi tuoreine tyttöystävineen (Clémence Poésy) mitään muuta hengailumestaa kuin kaupungin keskustorin! Toisaalta paikallisia poliiseja ei kiinnosta näköjään partiointi alueella ainakaan 10 km säteellä joten ehkä ihan ok valinta sittenkin, mutta siis ja taas kerran: loppu huonosti, kaikki huonosti. Melkoinen harmi erinomaisen pääosakolmikkonsa puolesta, sen sijaan Jordan Prentice -niminen heppu ei kykene antamaan mitään lisäarvoa tyypillisen turhalle kääpiöroolille. Zeljko Ivanek, Eric Godon.


Kummeli Alivuokralainen

Matti Grönberg 2008 komedia

* ½

Kummeli-porukan toistaiseksi selvästi heikkotasoisin tekele isoa Bulevardilla sijaitsevaa lukaalia jakavasta parivaljakosta: kirurgista (Mikko Kivinen) ja hyönteistutkijasta (Heikki Silvennoinen), joilla ei kuitenkaan ole mitään homo-suhdetta (mitä nyt viimeksimainittu sellaiseen lopuksi "pääsee"). Sen sijaan kyseistä suuntausta edustavaa porukkaa alkaa kohta tunkea taloon uuden vuokralaisen (Timo Kahilainen) mukana pilvin pimein, siihen päälle vielä pari puolihullua tätiä (Tuija Ernamo, Mari Turunen) sekä täyskahjo armeijan kapiainen (Heikki Hela) niin hauskaa piisaa - eikö? Ei. Alkukohtausten perusteella myös afrikkalaisten toukkien pitäisi tuoda jonkinlainen (kauhu-scifi?)sivujuonne mukaan mutta epäselväksi jää niidenkin merkitys. Jussi Lampi, Ritva Jalonen, Risto Korhonen, Jasper Pääkkönen, Heikki Vihinen, Oiva Lohtander, Juha Veijonen.


Kung Fu Panda

Kung Fu Panda

Mark Osborne, John Stevenson 2008 animaatio

* * ½

Peruskliseinen IMAX-tuote DreamWorks-yhtiöltä: kaikkein viimeiseksi hommaan kykeneväksi tuomittu kiinalainen pandanlyllerö (Jack Black) pelastaa lopulta koko kaupungin voittamattoman supertiikerin (Ian McShane) kynsistä... Noin kilometrin mittaiset ilmalennotkaan eivät hahmoja liian pahasti loukkaa, puhumattakaan päävihulaisen ihmetempuista välittömästi kahdenkymmenen vuoden kahleissaolon jälkeen! Värikkyydestä, yksityiskohtiensa kekseliäisyydestä, teknisistä meriiteistä jne jälleen pisteet kuitenkin. Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Jackie Chan, Seth Rogen, Lucy Liu, James Hong, Michael Clarke Duncan.


Kuningattaren sisar

The Other Boleyn Girl

Justin Chadwick 2008 draama

* *

1500-luvun Englanti. Kuningas Henrik VIII (Eric Bana), kyllästyneenä pitkäaikaisen vaimonsa Katariina Aragonialaisen (Ana Torrent) kyvyttömyyteen synnyttää poikapuolista perijää iskee silmänsä Boleynin nuoriin sekä kauniisiin sisaruksiin Anne’en (Natalie Portman) ja Mary’yn (Scarlett Johansson) - eikä edes jälkimmäisen jo avioon ehtiminen merkitse mitään... Kaikinpuolinen tekninen laadukkuus ja riittävä tosipohjaisuus ei pelasta yleiseltä tapahtumaköyhyydeltä: erityisesti viimeinen puolituntinen silkkaa puuduttavaa nyyhky-melodraamaa. Ja kuten aina, tuon Henrikin paskiaisen täydellinen valta naida ketä vaan ja teloittaa kenet vaan koska tahansa sekä pöyristyttää että turhauttaa. Mark Rylance, Kristin Scott Thomas, David Morrissey, Benedict Cumberbatch, Oliver Coleman, Eddie Redmayne, Juno Temple.


Lakeview Terrace -tarkkailun alla

Lakeview Terrace

Neil LaBute 2008 rikos/jännitys

* *

Nuorehko ir-pariskunta (Patrick Wilson, Kerry Washington) muuttaa losangelesilaiseen lähiöön - valitettavasti vain mustan LAPD:n yksinhuoltaja-poliisin (Samuel L. Jackson) naapuriin, jonka monien muiden kiveen hakattujen periaatteiden joukkoon kuuluu myös ehdoton - ainakin näinpäin menevien - erirotuisten liittojen vastustus... Harmillisesti ihan näppärän suorasukaisesta dialogista roolihahmojen epäuskottaviin tekemisiin ja mielenliikkeisiin horjahteleva rasismi-näkökulma, huolimatta perustumisestaan tositapaukseen. Ron Glass, Regine Nehy, Jaishon Fisher, Jay Hernandez, Keith Loneker, Justin Chambers, Robert Pine.


Landshark Inc.

August

Austin Chick 2008 draama

* *

Toimitusjohtaja Tom (Josh Hartnett) ja suunnittelija Josh (Adam Scott) ovat veljeksiä sekä ohjelmistofirma Landsharkin perustajia. IT-alan kiristyvässä kilpailussa firman menestyskäyrä on kuitenkin menossa yhä huolestuttavampaan suuntaan... Omituisesti noin puolenvälin paikkeilla kaiken jännitteensä hukkaava bisnesdraama johtuen lähinnä Hartnettin hahmon (ilmeisen tarkoituksellisesta) vaikeaselkoisuudesta, samalla kuin myös ongelmalliset sukulaissuhteensa ilman sen kummempaa taustoitusta jäävät katsojalle hämäriksi. Kaavaan sopinee näin ollen tuo selittämätön ihastus minusta kovin mitättömän näköiseen afroamerikkalaiseen naiseen (Naomie Harris), toisaalta näissä asioissahan kaikilla meillä on omat yksilölliset fetissimme... Robin Tunney, Andre Royo, Caroline Lagerfelt, Rip Torn, David Bowie, Alan Cox.


Lapsenvahdin painajainen

Babysitter Wanted

Jonas Barnes, Michael Manasseri 2008 kauhu

* ½

Tyttö (Sarah Thompson) saapuu opiskelemaan amerikkalaiseen pikkukaupunkiin ja tarvitsisi monen kollegansa tapaan kipeästi lisätienestejä. Lapsenvahtia haetaan kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan maalaistaloon ja mikäs siinä, oma autokin kun käytössä... Tietty b-leffamainen kieli poskella -meininki ja mukavan kaamea perusjuoni hukkuvat yleiseen kliseisyyteen sekä ihmisten äärimmäiseen hidasteluun aina kun ei pitäisi. Voisi olla myös ihan kivaa vaihtelua nähdä joskus college-juttu, jossa jo päähenkilön kämppis tai kämppikset eivät olisi jollain tapaa "from hell". Bruce Thomas, Kristen Dalton, Matt Dallas, Bill Moseley.


Lukija

The Reader

Stephen Daldry 2008 draama

* ½

Sodanjälkeisessä Berliinissä 16-vuotias poika (David Kross) aloittaa salasuhteen häntä tuplasti vanhemman Hanna Schmitz –nimisen yksinäisen naisen (Kate Winsletacademy_award_trophy.jpg) kera. Intiimin kanssakäymisen lisäksi Hanna rakastaa kirjallisuuden klassikoita ja etenkin sitä kun joku lukee niitä hänelle, omaten kuitenkin samalla synkän ja vaietun menneisyyden joka vain odottaa paljastumistaan... Pitkäveteinen draamailu, eikä lopunkaan iänikuisia ”natsikortteja” ollut kovin vaikea arvata tapahtumapaikan ja -ajan huomioiden. Ralph Fiennes, Jeanette Hein, Susanne Lothar.


Matka maan keskipisteeseen

Journey To The Center Of The Earth

Eric Brevig 2008 scifi/seikkailu/komedia

*

Scifikirjallisuuden isän Jules Verne'n seikkailuteokset perustuivat kuulema tosikertomuksiin - tai ainakin näin yritetään väittää tässä maan sisään sijoittuvaan klassikkotarinaansa (1864) perustuvassa umpipöhkössä hölmöilyssä. Geologilla (Brendan Fraser), tämän veljenpojalla (Josh Hutcherson) sekä islantilaisheilastuksella (Anita Briem) joka tapauksessa pakkomielteenä päästä tuonne tulikuumaan paikkaan, jossa kaikesta huolimatta meret velloo ja elämää kuhisee... Ei niinkään matkan turhuudessa mitään eikä pudotuksen saati ylösnousemuksen mahdottomuudessa, mutta se että äiti pystyy soittamaan kesken kaiken pojan kännykkään tuhansien kilometrien syvyyteen jo liikaa... Seth Meyers.


Me And Orson Welles

Me And Orson Welles

Richard Linklater 2008 draama/komedia

* * ½

New York, 1937. Lukioikäinen Richard (Zac Efron) haaveilee opintojensa lomassa näyttelijänurasta, ja kiinnittääkin oikea-aikaisella paikalleosumisellaan Mercury-teatterin nuoren mutta dynaamisen pomon Orson Wellesin (Christian McKay) huomion. Richard saa pikkuosan työn alla olevaan ”Julius Caesar” –näytelmään, mutta yhä enemmän ajatukset vie kulissientakainen suhdepeli... Todenmakuisella olemuksellaan (ja äänellään!) vakuuttava McKay elämää suurempana Wellesina korvaa muuten hieman liian tietoisesti rakenneltuja kohtauksia ja hahmotuksia: pääosan ”17-vuotias” nuorukainen vallankin ikäisekseen mahdottoman tietäväinen ja syvällinen tapaus. Claire Danes, Eddie Marsan (John Houseman), James Tupper (Joseph Cotten), Ben Chaplin (George Colouris), Leo Bill, Zoe Kazan, Kelly Reilly, Imogen Poots.


The Midnight Meat Train

The Midnight Meat Train

Ryûhei Kitamura 2008 kauhu

* ½

Nykiläinen freelancer-valokuvaaja (Bradley Cooper) ryhtyy pakkomielteisesti toteuttamaan yöllisiä ”metsästysretkiä” vangitakseen filmille jotain ”ekstriimiä”, huolta kantavasta herkku-tyttöystävästäkin (Leslie Bibb) huolimatta. Eikä aikaakaan kun hänestä tulee viimeinen henkilö joka on nähnyt metromatkalla kadonneen mallineidon elossa… Hieman ”The Driller Killer”in (1979) kaikuja tässä citykauhussa, sillä erolla tietysti ettei Cooper sentään itse murhia tehtaile – tosin voisi yhtä hyvin, siinä määrin hirveällä yrityksellä miehestä saatu taas täysi sekopää harhanäkyineen. Hyvätkin ideat (”lihaa alieneille” -juoni, miellyttävä ja kerrankin koko ajan päähepun touhuista perillä oleva ’Tuesday Weld’ -kopio Bibb) onnistuttu samoin tuhoamaan hämmentävän perusteellisesti keskittymällä silkkaan kameratyylittelyyn ilman mitään kiinnostusta loogiseen sisältöön. Esimerkki: ketään ei kiinnosta asemalla tunteja kaikkien muiden ihmisten ja turvakameroiden nähtävillä liikahtamatta istuva mies (Vinnie Jones), joka odottelee vain juuri sitä yön viimeistä metroa jossa ihmisiä katoilee jatkuvalla syötöllä… Brooke Shields, Roger Bart, Tony Curran, Barbara Eve Harris.© Focus Features

milk_film3.jpg

Milk

Milk

Gus Van Sant 2008 draama

* * *

Nelikymppinen Harvey Milk (Sean Pennacademy_award_trophy.jpg) ajelehtii tuoreen poikaystävänsä (James Franco) kanssa New Yorkista muidenkin homojen suosimaan kaupunginosaan San Franciscoon v.1972 ja perustaa kamerakaupan, josta tulee nopeasti gay-yhteisön hengailumesta uskovaisten heteroasukkaiden vastustuksesta huolimatta. Pian Milk huomaa millaisen voimaliikkeen kaupungin syrjitty homovähemmistö voisi muodostaa myös poliittisesti... Pennin ja muidenkin mahtavat näyttelijäsuoritukset kannattelevat tätä muuten keskivertoheterolle melko vähän "intohimon" aiheita tarjoavaa tositarinaa, siis ennen tuota lopun murhenäytelmää ja sen pöyristyttäviä jälkiseurauksia: Milkin ja San Franciscon pormestarin George Moscone'n (Victor Garber) ampuja Dan White (Josh Brolin) selvisi harkituista murhistaan käytännössä sormien läpsäyksellä - onneksi edes maine meni niin että lähtö tuli oman käden kautta vain muutamaa vuotta myöhemmin... Henkilökohtaisesti eivät silti tämänkaltaiset "maailmaa parantavat" teokset mitään ennakkoluuloja onnistu murentamaan niin kauan kuin pojat edelleen keskenään tekevät mitä tekevät: eli käyttäytyvät täsmälleen ennakko-odotusten mukaisesti... Lait ja oikeudet tietenkin suotava yhtäläisinä kaikille. Emile Hirsch, Diego Luna, Alison Pill, Denis O'Hare.


Mirrors

Mirrors

Alexandre Aja 2008 kauhu

* * ½

Erinäisten vaikeuksien vuoksi työstään hyllytetty NYPD:n poliisimies (Kiefer Sutherland) ottaa väliaikaisen pestin tulipalossa osittain tuhoutuneen, goottityylisesti rakennetun tavaratalon yövartijana. Etenkin talon peileissä vaikuttaisi olevan heti jotain outoa... Keskivertoa jopa aavistuksen parempi kauhuhuttu "pahasta joka asuu omassa peilikuvassasi", ja odotetusti aiheen tiimoilta kunnon säikkypommeja piisaa. Kliseisyyksiä silti rasittavuuteen asti kuten nuo ex-poliisin avio-ongelmat mitkä johtuvat juoppomenneisyydestään, minkä taas oli laukaissut eräs traumaattinen ampumavälikohtaus jne - eihän kukaan nyt sitten näistä johtuen miehen höpötyksiä meinaa ajoissa uskoa, muuten kyllä? Liikaa myös loputtomantuntuista hiiviskelyä ennen seuraavaa peiliin vilkaisua, ja demonimittelö-finaali turhan yliampuvaa touhua. Paula Patton, Amy Smart, Mary Beth Peil.


Mitäs me spartalaiset

Meet The Spartans

Jason Friedberg, Aaron Seltzer 2008 komedia

* ½

Kaksi lievästi kehumisen arvoista yksityiskohtaa: American Idol -viittaukset ja naisihmisen (Nicole Parker) kerrankin edes kohtuullisen huvittavat imitaatiopelleilyt. Muuten mm. kuolettavan typerillä nigga-sketseillä melko perusteellisesti pilattu spoof, vaikka mahtipontisen machoileva "300" (2006) -leffa olikin sinänsä mitä otollisin valinta pilailun kohteeksi. Sean Maguire, Carmen Electra, Ken Davitian, Kevin Sorbo.


Mutant Chronicles

Mutant Chronicles

Simon Hunter 2008 scifi/toiminta/kauhu

* * ½

V.2707. Maailma on jakautunut neljän suurkorporaatin hallitsemiin lohkoihin jotka ovat jatkuvassa sotatilassa keskenään. Euroopan sydämessä käydyn taistelun yhteydessä maan sisään muinoin hautautunut planeetan ulkopuolelta peräisin oleva ”mutanttitehdas” herää taas toimimaan, jolloin ihmiskunnan pakko ainakin yrittää unohtaa vanhat kaunat ja yhdistää voimansa uudenlaista superuhkaa vastaan... Peruselementit kohdillaan eli hellittämätöntä videopeliväkivaltaa ja verenroisketta piisaa. Monsterit vain turhan tuhanteen kertaan nähdyn zombiemaisia ja miten noita ei armeijoiden asevoimin kuriin saatu? Missä pommikoneet ja ydinlataukset? Muutenkin omituisen perinteisin menoin sotaa käydään tuossa vielä 700 vuoden päästä... Kovaa tehtävää suorittamaan lähtevän eliittijoukon koostumus: pari valkoista (jenkki ja ”natsi”), pari orientaalia, yksi musta ja yksi latino - joten eskimoita sekä aboriginelleja syrjittiin taas rasistimaisesti. Thomas Jane, Ron Perlman, Devon Aoki, Sean Pertwee, Benno Fürmann, Anna Walton, John Malkovich, Tom Wu.


Naisen kivitys

Sangsâr Sorayâ M.

Cyrus Nowrasteh 2008 draama

* * ½

Koruton, julma ja kaunistelematon kuvaus ”naisen kohtalosta” islamilaisessa maailmassa sekä sitä olemattomammasta oikeusturvastaan mitä syrjäisemmillä seuduilla liikutaan: pikkukylän vaikutusvaltainen vanginvartija Ali (Navid Negahban) on iskenyt silmänsä uuteen 14-vuotiaaseen pikkumorsiameen, haluten täten eroon uskollisen vihkiytyneestä nykyisestä vaimostaan Soraya’sta (Mozhan Marnó) – perheen neljästä lapsestakin huolimatta. Halvin tapa on ryhtyä levittämään perätöntä huhua Sorayan yrityksistä vietellä paikallinen pelkurimainen automekaanikko (Parviz Sayyad), mikä ”todistettuna” johtaa naisen kivittämällä suoritettavaan kuolemantuomioon. Vaan onneksi edes tämä yksi tapaus tulisi leviämään maailmalle kohta murhenäytelmän jälkeen paikalle osuneen ranskaniranilaisen toimittajan Freidoune Sahebjam’in (Jim Caviezel) sekä myöhemmän bestsellerinsä myötä, mitä hyötyä siitä sitten ollutkin? Yleisen järjettömyyden ohessa katsoja meinaa tuskastua myös yksittäisiin typeryyksiin: kuinka mitään pahansuopuutta olisi enää noissa olosuhteissa mahdoton uskoa – allahin lisäksi? Shohreh Agdashloo, Ali Pourtash, David Diaan, Vida Ghahremani.


Niko –lentäjän poika

Michael Hegner, Kari Juusonen 2008 animaatio

* * ½

Niko (Olli Jantunen) on nuori poropoika Suomen Lapista joka haaveilee kauan sitten häipyneen isänsä tavoin pääsemisestä itsensä Joulupukin kuuluisaan rekivaljakkoon mukaan. Mutta sitä ennen pitäisi oppia tietenkin lentämisen jalo taito, ja löytää myös oikea reitti Korvatunturille... Visuaalisesti komeaa, täysin kansainväliset mitat täyttävää jälkeä tämä pääosin suomalaisena tuotantona valmistunut tietokoneanimaatio. Vielä kun dialogiin olisi vähän enemmän panostettu, vaikka alunperin englanninkielelle sovitetut suunliikkeet tuottivat kai omat vaikeutensa. Sen sijaan "liian ilkeiksi" hahmoiksi jollain tahoilla parjatut sudet jäävät nyt valovuosia esim. Disney’n noitien ja kapteenikoukkujen pelottavuudesta... Hannu-Pekka Björkman, Vuokko Hovatta, Vesa Vierikko, Jussi Lampi, Risto Kaskilahti, Minttu Mustakallio, Juha Veijonen, Puntti Valtonen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Aarre Karén.


Nothing But The Truth

Nothing But The Truth

Rod Lurie 2008 draama

* *

Washingtonilaisen lehden poliittisen osaston toimittaja Rachel Armstrong (Kate Beckinsale) ottaa elämänsä riskin julkistaessaan erään CIA-operaattorin (Vera Farmiga) nimen ja todennäköisen yhteytensä peräti äskettäin tapahtuneeseen Yhdysvaltain presidentin salamurhayritykseen venezuelalaisten(!) toimesta. Mutta koska Rachel ei suostu paljastamaan lähdettään, uhkaa perheenäitiä määrittelemättömän pituinen vankilatuomio... Tositapauksesta innoituksensa saanut mutta heti alkukohtauksiltaan (vertavaluva presidentti juoksee itse autoonsa, musta nainen (Angela Bassett) valtalehden päätoimittajana) täydelliseksi fiktioksi tunnustautuva oikeusjuttu. Pääosan ”sankari"leidillekään vaikea sympatiapisteitä heruttaa kun jopa perheensä kustannuksella ristiretkeilee, muutenkin loppupaljastus herättää ainoastaan kysymyksen: miksi ihmeessä ei olisi voinut salaisuuttaan paljastaa, kun vuorenvarmasti tuokin olisi ”kansallisen turvallisuuden nimissä” jätetty vain asianosaisten tietoon? Kiintiö-Bassett ärsyttää siinäkin mielessä että tottakai ainoastaan hän se Beckinsalen lähipiiristä loppuun asti luotettava ja uskollinen ystävä. Alan Alda, Matt Dillon, David Schwimmer, Courtney B. Vance, Noah Wyle.


Oikeuden kasvot

Righteous Kill

Jon Avnet 2008 rikos/toiminta

* *

Jo eläkeikäiset Robert De Niro ja Al Pacino kohtaavat jälleen, mutta juuri mitään edellisen "Heat -ajojahdin" (1995) erinomaisuudesta ei tähän kyllä tarttunut. Molemmat saavat nyt tilaisuuden esittää "pahoja poliiseja", jotka eivät kaihda esim. todistuskappaleiden lavastamista kunhan vain roistoiksi tiedetyt mutta jonkin muotoseikan takia tuomioita väistelleet joutuvat maksamaan teoistaan. Miten yleistä tämä sinänsä kannatettava toiminta on oikeasti poliisien keskuudessa jää kunkin meistä pähkäiltäväksi, juoni tuntuu joka tapauksessa tuhanteen kertaan nähdyltä ja sen syyllisen noihin roistojen teloituksiin pitäisi olla heti kättelyssä selviö sillekin parivaljakon osapuolelle joka ei niitä tehtaile. Räppikunkku 50 Cent (=Curtis Jackson) sentään yllättävän pätevä menestyvän huumepomon roolissaan. Carla Gugino, John Leguizamo, Donnie Wahlberg, Brian Dennehy, Trilby Glover.© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)/United Artists

2008_valkyrie.jpg

Operaatio Valkyrie

Valkyrie

Bryan Singer 2008 draama/jännitys/sota

* * * ½

Saksan valtakunnankanslerin Adolf Hitler'in (David Bamber) päivät ovat vihdoin viimein luetut 20.7.1944, kun salaliittolaiset saavat kuljetettua pommisalkun kokoussalin pöydän alle ja myös räjäytettyä sen. Vai ovatko sittenkään...? Erinomaisen tarkasti todellisiin tapahtumiin pohjautuva kertomus eversti Claus von Stauffenberg'in (Tom Cruise) ja muiden armeijan upseereiden huolellisesta (kaiken kaikkiaan noin kymmenennestä) mutta lopulta jälleen kerran uskomattoman epäonnisestä suunnitelmasta tappaa mielipuolinen Führerinsa - toimien toki samalla myös eräänä vahvimmista esimerkeistä siitä miten piru tosiaan omistaan huolen pitää... Toisaalta voiko noille "sankareille" sittenkään antaa täydellistä synninpäästöä kun sodan ilmiselvässä tappiovaiheessa vasta heräsivät? Läpikotaisesta laadukkuudestaan huolimatta tätä hieman hankala arvostella syystä että se elintärkeä jännitys puuttuu juonenkäänteiden osalta, lopputuloksen ollessa lisäksi huomattavasti masentavampi kuin vaikkapa "Apollo 13" (1995) -leffassa. Bill Nighy, Kenneth Branagh, Tom Wilkinson, Terence Stamp, Thomas Kretschmann, Kevin McNally, Carice van Houten, Christian Berkel, Eddie Izzard, Jamie Parker, Tom Hollander, Bernard Hill. Pienessä sivuroolissa Stauffenbergin aito tyttärenpoika Philipp von Schulthess.


Outlander

Outlander

Howard McCain 2008 scifi/seikkailu

* *

Mies tulevaisuudesta nimeltä Kainan (Jim Caviezel) putoaa avaruusaluksellaan vuoteen 709 ja Norjaan, juuri kun oli kuljettamassa vieraan eksoplaneetan lähes kaikkivoipaista hirviöotusta... no, jonnekin - ja sehän tietenkin karkaa samassa rytäkässä... Ennakkotiedoillaan paljonkin lupaillut tieteisrytinä kaatuu yltiökliseiseen pohjatarinaansa, mahtipontisuuteensa (etenkin jatkuvapauhuisen musiikkinsa osalta) ja ammottaviin juoniaukkoihinsa: miksi järkyttävää tuhoa jo omienkin sukulaisten/ystävien keskuudessa aiheuttanutta hirviötä piti vielä ympäri (aika)avaruuksia kuskailla? Ja kuinka monsteri jonka lajitoverit oli aikaisemmin saatu hävitettyä sukupuuttoon nimenomaan tulen ja räjähdysten voimalla ei ole yht'äkkiä moksiskaan vaikka muuttuu eläväksi soihduksi? Edellisten tapahtumien valossa ei sitten tunnu kovin uskottavalta että vihulaisesta päästään lopullisesti eroon vain katkaisemalla tältä jalka ja pudottamalla koskeen... Samassa kohtauksessa pääsankari roikottanut yhdellä kädellä muutaman tonnin painoista hirviötä kielekkeen reunalla hyvän tovin jne jne. Mutta kaikesta huolimatta itse monsu ja verilöylykohtaukset ihan ok. Sophia Myles, Jack Huston, John Hurt, Ron Perlman.


Passengers

Passengers

Rodrigo García 2008 draama/jännitys/scifi

* * ½

Nuori psykologi (Anne Hathaway) lähetetään tarjoamaan terapiointiapua niille muutamalle onnekkaalle jotka reilun sadan matkustajan joukosta selvisivät äskettäisestä lento-onnettomuudesta. Lentoyhtiön selitykset tapahtuman kulusta herättävät kuitenkin epäilyksiä heti alkuunsa... Tietyt vaikuttavuutensa sisältää kuten tämäntyyppiset jutut useimmiten, ja ehkäpä keskeisimpien juonikuvioiden epäloogisuudetkin menevät ”yleisen hämmennyksen” piikkiin. Vastaa sentään ikiaikaiseen kysymykseen että onko tuonpuoleisessa sitä seksiä vai ei? Patrick Wilson, Andre Braugher, Dianne Wiest, David Morse, Clea DuVall. Salaisten kansioiden “tupakkamieskin” (William B. Davis) vilahtaa.


Petollinen suhde

Deception

Marcel Langenegger 2008 jännitys/rikos

* *

Keikkatyötä tekevä tilintarkastaja Jonathan McQuarrie (Ewan McGregor) tutustuu taas yhden firman toimitiloissa yömyöhään työskennellessään komeaan ja menevään asianajajaan nimeltä Wyatt Bose (Hugh Jackman). Myöhemmin useamman railakkaan kaveri-illan jälkeen miesten kännykät vaihtuvat "vahingossa" juuri ennen Bosen ulkomaanmatkaa, jolloin McQuarrie pääsee estoitta käyttämään tämän suorastaan kohtuuttoman mittavasti escort-kaunokaisia sisältävää puhelinluetteloa... Edes osaava pääosakolmikko ('femme fatalena' Michelle Williams) ei kykene nostamaan tätä puuduttavan kliseistä, epäuskottavaa ja katsojaa aliarvioivaa petosvyyhtiä tuhansia kaltaisiaan ylevämmälle tasolle. LisaGay Hamilton, Maggie Q, Paul Sparks.


Pineapple Express -pilvinen pakomatka

Pineapple Express – pilvinen pakomatka

David Gordon Green 2008 komedia/rikos/toiminta

* *

Kolmekymppinen Dale Denton (Seth Rogen) jakaa työkseen ovelien valeasujensa avulla oikeushaasteita niitä muuten onnistuneesti vältelleille velallisille yms, tapaillen siinä sivussa vielä lukiota käyvää hottia blondiheilaansa (Amber Heard) - ja ennen kaikkea pössyttelee ehtimiseen ruohotuotteita, Saul-nimisen hepun (James Franco) toimiessa viime aikaisena vakiodiilerinään. Vaan sitten eräänä iltana mies joutuu vahingossa murhan todistajaksi, kun huumekingi Ted Jones (Gary Cole) kera poliisirakkaansa (Rosie Perez) tekevät selvää kilpailevan järjestön jäsenestä… Ihan mukavalla meiningillä käynnistyvä mutta jatkossa normaalin puuduttavaan melskaukseen ajautuva pilvifarssi, sittemmin turhankin tutuksi tulevan ydinporukan (Rogen, Franco, Danny McBride, Craig Robinson…) toteuttamana – ja etenkin homman saattaminen päätökseen missään järkevässä ajassa ollut taas ylivoimainen tehtävä. Eniten kuitenkin hytisytti tuon plösön pää”sankarin” suhde johonkin superbabe-Heardiin, mahdollista vain siksi kun äijä nyt sattuu olemaan menestynyt leffantekijä ja tämänkin yksi käsikirjoittajista. Kevin Corrigan, Ed Begley Jr, Nora Dunn, James Remar, Bill Hader.


Pride And Glory

Pride And Glory

Gavin O'Connor 2008 rikos/toiminta/draama

* * ½

Kertomus poliisiperheen tragediasta, eli kahden korruptoituneen (Colin Farrell, Noah Emmerich) ja yhden nuhteettoman (Edward Norton) isänsä (Jon Voight) pojan väistämättömästä yhteentörmäyksestä... Varsinkin alussa ja lopussa ylidramatisointiin sortuva, muuten kivikovan näyttelijäkaartinsa tuella kiinnostava kyttästoori. Jatkuva kiroilu ja muu tunteiden palo ei kuitenkaan täysin katsojaan tartu, varsinkaan meikäläiseen joka aina automaattisesti virkavallan puolella vaikka vähän mutkiakin työssään oikoisivat (ainakin kun kohteenaan nämä yhteiskunnan pohjamudat). Siksipä Farrellin epäuskottava kohtalo lopussa vihaamiensa "latinoapinoiden" käsittelyssä jättää viimeistään ikävän maun suupieleen. Jennifer Ehle, John Ortiz.


Punainen paroni

Der Rote Baron

Nikolai Müllerschön 2008 sota

* *

Komeilla (CGI-)lentokohtauksilla odotusten mukaisesti täytetty tarina I maailmansodan kuuluisimmasta yksittäisestä taistelijasta, "herrasmiesmäisestä" lentäjäsankarista Manfred von Richthofen'ista (Matthias Schweighöfer). Mutta vaikka mies aikalaistietojenkin mukaan oli varsin etäinen ja huumorintajuton, niin näin kylmäksi lähes joka kohtauksensa osalta jättävää historiikkia ei silti olisi kaivannut. Draaman kaari töksähtää muutenkin todella pahasti loppupuolella, kun sekä miehen pahaan haavoittumiseen että myöhemmin kuolemaan johtavat tapahtumat jätetään kokonaan visualisoimatta... Lena Headey, Til Schweiger, Joseph Fiennes, Volker Bruch.


Päivä jona maailma pysähtyi

The Day The Earth Stood Still

Scott Derrickson 2008 scifi/jännitys/toiminta

* *

Yllättävän pahasti epäonnistunut yritelmä tämäkin vuoden 1951 scifiklassikon uudelleenversiointi: kutkuttavat apokalypsi-enteet ja Klaatu-alienin (Keanu Reeves) alkuunsa järkkymättömällä ehdottomuudella jakelemat tuhoviestit vesittyvät lopullisesti, kun pari kolme tapaamaansa maapallolaista onnistuu vakuuttamaan hänet siitä että "ihmiskunta voi sittenkin muuttua" - vaikka oikeasti tällä planeetalla mihinkään järkevään kykeneviä korkeintaan 10 prosenttia koko sakista ja minkäpä muun takia nuo humanoidit olisivat alunperin ryhtyneetkään toimeen...? Jotain olisi ehkä todistanut viimeistään myös se lyijypitoinen vastaanotto Klaatulle heti aluksestaan ulostautuessaan... Pahin tapaus kuitenkin tuo Jennifer Connelly'n huollettava, vain ärsyttämään kykenevä ja juonen kannalta tarpeeton 'bushbaby' - esittäjänään kukapa muu kuin sitten jatkossakin täysin lahjattomaksi osoittautuva Will Smith'in poika Jaden. Kathy Bates, John Cleese, James Hong, Jon Hamm, Kyle Chandler, Robert Knepper.


Quantum Of Solace

Quantum Of Solace

Marc Forster 2008 toiminta

* *

Englannin tiedustelupalvelun salaisella asiamiehellä numero 007 James Bond'illa (Daniel Craig) on kosto mielessään, seikkailujensa edellisosassa ("Casino Royale" 2006) tapahtuneen ihastuksensa Vesper Lynd'in (Eva Green) kuoleman johdosta. Pian alkavatkin kohteena olevan salajärjestön jäsenet huveta Bondin ryhtyessä tuimaan toimeen siihen malliin, että jopa pomonsa M (Judi Dench) miettii jo keinoja saada ykkösagenttinsa pysäytettyä... Ihan mukavan suoraviivainen action-bondeilu, mutta juuri siksi katsojan myös helposti kylmäksi jättävä väkivaltasoppa: nämä takaa-ajot, katoilla hyppelyt ja rakennusten räjähtelyt nähty jo tuhanteen kertaan - valitettavasti. Lisäksi kyseiset toimintakohtaukset vaikkakin tehokkaasti niin myös sekavasti toteutettu, ja Olga Kurylenko söpöydestään huolimatta yksi tyhjänpäiväisimmistä bond-tytöistä kautta aikojen. Mathieu Amalric, Giancarlo Giannini, Jeffrey Wright, Jesper Christensen.


Rambo

Rambo

Sylvester Stallone 2008 toiminta

* *

John Ramboa (Stallone) tulee tällä kertaa burmalaiseen pöheikköön maanittelemaan avukseen joukko coloradolaisia hihhuleita, joiden pyhä missio olisi päästä tiettyyn kylään tarjoamaan hoitoapua köyhille ja sorretuille. Kyyninen ja kovaksikeitetty veteraani ei korvaansa lotkauta, kunnes porukan naisjäsen (Julie Benz) pyytelee aikansa että "lähe nyt lähe nyt lähe nyt"... Ei siinä sitten muuta kuin kaikki veneeseen ja jokea pitkin kohti helvettiä... Semmoinen alustus/selitys tällä kertaa Rambon infernaaliselle riehumiselle, ronskin palkkasoturiporukankin tukiessa verikekkereissä kiitettävästi kohteenaan neanderthalilaisten inhimillisyydellä paikallisia asukkaita kohtelevat sissit. Kaikessa anarkistisuudessaan ajoittain jopa toimiva väkivallan ylistyslaulu. Matthew Marsden, Graham McTavish.


Red

Red

Trygve Allister Diesen, Lucky McKee 2008 rikos/draama

* *

Sekatavarakaupan omistava iäkäs leskimies (Brian Cox) kalastelee kaikessa rauhassa lempipaikallaan lähijärven rannalla seuranaan uskollinen koiransa Red. Paikallinen nuorisoporukka osuu metsästysreissullaan paikalle jolloin retkueen liideri (Noel Fisher) aikoo ensin muitta mutkitta ryöstää ukon, mutta pettyneenä miehen rahattomuuteen ampuvat edes jotain pahaa aikaansaadakseen tämän rakkaan lemmikin ennen häipymistään... Realistisenmakuisesti käynnistyvä pikkukaupunkilaisdraama sortuu jatkossa yhä paheneviin epäuskottavuuksiinsa, lähtien siitä mahdottomuudesta etteivät päähenkilöt muka tuntisi toisiaan yhtään entuudestaan. Kyle Gallner, Kim Dickens, Tom Sizemore, Richard Riehle, Robert Englund, Amanda Plummer, Ashley "Hellraiser" Laurence.


Red Cliff

Chi bin

John Woo 2008 sota

* *

Kiina 200-luvulla AD. Pohjoisinta osaa valtakuntaa Han-dynastian nimissä suvereenisti hallitsevan keisari Xian’in (Ning Wang) sodanhimoinen pääministeri Cao Cao (Fengyi Zhang) pyytää ja saa luvan lähteä mahtavine armeijoineen valloittamaan ”vihollisten” jalansijoja etelässä ja lännessä... Kaikkea sitä mitä historialliselta Kaukoidän eepokselta voi ikinä odottaa häikäisevää värikkyyttä ja suurenmoisia joukko/taistelukohtauksia myöten - mutta samalla myös ainakin tälle länsimaiselle ihmiselle etäiseksi jäävää henkilökuvausta omaperäisellä huumorilla höystettynä. Joitakin sotataktiikoita sai lisäksi kovastikin ihmetellä, kuten missä jousimiehet ylipäätään nuolisateineen ensimmäisen kahakan ja missä palavat sellaiset tuon yöllisen ”meritaistelu”-hämäyksen yhteydessä? Kyseessä vasta ykkösosa todellisesta kiinalaisesta suurtapahtumasta 1800 vuoden takaa, mutta taitaa se kakkonen jäädä suosiolla väliin... Tony Chiu-Wai Leung, Takeshi Kaneshiro, Cheng Chang, Wei Zhao, Jun Hu, Shidô Nakamura, Chi-Ling Lin, Yong You.


Revolutionary Road

Revolutionary Road

Sam Mendes 2008 draama

* ½

Amerikka, 1950-luku. Nuori mies (Leonardo DiCaprio) ja nuori nainen (Kate Winslet) tapaavat juhlissa, ollen kohta naimisissa ja kahden lapsen vanhempia. Pariskunta ryhtyy tässä vaiheessa liittoaan haaveilemaan elämänmuutoksesta, minkä voisi tuoda vaikkapa muutto Pariisiin... "Titanic"in (1997) suosikkikolmikon (DiCaprio, Winslet, Kathy Bates) yhteensaattaminen Winsletin huonomman puoliskon ohjauksessa epäonnistui: tuloksena ei nimittäin muuta kuin käytännössä juoneton tarina ihmisistä jotka yrittävät välillä puhua, välillä huutaa toisensa kuoliaiksi. Eikä ikuinen teinipoika DiCaprio nyt tietenkään tällaisiin "draamakouluharjoituksiin" sovellu alunperinkään, puhumattakaan sen puolihullun perhetutun (Michael Shannon) läpikotaisesta naurettavuudesta. Huimasti yliarvostetun "American Beauty"n (1999) vielä surkeampi hengenheimolainen. Kathryn Hahn, David Harbour, Dylan Baker, Richard Easton, Jay O. Sanders.


RocknRolla

RocknRolla

Guy Ritchie 2008 toiminta/rikos/komedia

* *

Aikaisempia brittimenestyksiään (”Puuta, heinää ja muutama vesiperä” 1998, ”Snatch -hävyttömät” 2000...) häpeämättömästi ryöstöviljelevä taas yksi huumoritoiminta Richielta: jälleen jäävät Lontoon hämärämaailman ”symppiskaverit” (Gerard Butler, Idris Elba, Tom Hardy) velkaa jättisumman paikalliselle rikollispomolle (Tom Wilkinson), mistä seuraa varsinainen soppa venäläismafioineen ja salaperäisine poliisin vasikoineen kaikkineen. ”Yllätys”käänteensä kuitenkin puuduttavat nyt jo ensimmäisistä lähtien, kun perustuvat järjestään siihen ettei omaa selustaa varmisteta millään lailla vastapuolen kimppuun iskettäessä (jätetään ovet perässä lukitsematta, tuhlataan aikaa naurettavilla epäoleellisuuksilla etc). Samoin yhtämittaiset vitsiyritelmät saivat lähinnä huokailemaan, ainoastaan kohtaus missä tuo ryssäksikin harvinaisen sitkeä tapaus (Alex Kovas) ilmestyi yht’äkkiä täyttä vauhtia pakenevan auton katolle vähän hymähdytti. Wilkinsonin ärhäkkä hahmo silti melko yksinäinen valopilkku koko kaartista. Thandie Newton, Mark Strong, Toby Kebbell, Karel Roden, Jeremy Piven, Ludacris (=Chris Bridges), Jimi Mistry, Matt King, Geoff Bell, Dragan Micanovic, Michael Ryan, Nonso Anozie, Gemma Arterton.


Salainen agentti 86

Get Smart

Peter Segal 2008 komedia/toiminta/scifi

* * ½

Leffaversiointi suositusta 1960-lukulaisesta farssisarjasta eli "rutiköyhän miehen bondin" Maxwell Smart'in seikkailuista on alkupuoleltaan lupaava, kääntyen sitten loppua kohti melko tavanomaiseksi alatyyliseksi mesoamiseksi - toisaalta pitkälti sen näköiseksi kuin pääosaan laitetulta Steve Carell'ilta sopii odottaakin. Naisagentti 99:ä esittävä Anne Hathaway joka tapauksessa todellinen silmänruoka ja kyllähän niitä naurunaiheitakin piisaa siellä täällä. Dwayne 'The Rock' Johnson, Alan Arkin, Terence Stamp, Terry Crews, David Koechner. James Caan vilahtaa presidenttinä ja Bill Murray puun sisään "unohdettuna" tarkkailija-agenttina. Mukana tietenkin myös omaan sivutuotokseensa päässyt nörttiparivaljakko Masi Oka ja Nate Torrence.


Salainen agentti 86: Bruce ja Lloyd vauhdissa

Get Smart's Bruce And Lloyd Out Of Control

Gil Junger 2008 komedia/toiminta/scifi

* *

Jossain ilmeisesti pääteltiin, että "Salainen agentti 86" (2008) –leffan "hupaisat" sivuhahmot eli aasialainen Bruce (Masi Oka) & paksukainen Lloyd (Nate Torrance) pärjäisivät omillaankin, ja siitä sitten tekemään tällainen 70-minuuttinen spin-off. Kyllähän tässä jokunen vitsi ihan toimiikin, etenkin ne Lloydin epätoivoiset iskuyritykset jotka eivät tällä kertaa myöskään (luojan kiitos) johda mihinkään edes loppujen lopuksi. Jayma Mays, Marika Dominczyk, Larry Miller.


Sauna

Antti-Jussi Annila 2008 kauhu/seikkailu

* * ½

Vuosi 1595. Ruotsi-Suomen ja Venäjän lähettiläät ovat yhteisesti sopimassa rajalinjojen sijoittelusta jossain päin Karjalan korpimaisemia Pitkän Vihan sotatoimet päättäneen Täyssinän rauhan jälkeen. Suomalaisten yllä tuntuu leijuvan kirous kohdeltuaan matkallaan kaltoin erään maatalon isäntää (Taisto Reimaluoto) ja tytärtä (Vilhelmiina Virkkunen), eikä eteen tuleva syrjäkyläkään saunoineen tuo armahdusta... Yritteliäs ja etenkin kameratyönsä puolesta toimiva historiallinen kauhukertomus. Dialogin "nykyaikaisuus" kuitenkin hieman häiritsee (esim. tokaisua 'okei' käytetään ainakin 300 vuotta liian aikaisin), samoin juonenkulku muuttuu loppua kohden yhä hämärämmäksi. Ville Virtanen, Tommi Eronen, Viktor Klimenko, Rain Tolk, Kari Ketonen, Sonja Petäjäjärvi, Kati Outinen, Ismo Kallio.


Semi-Pro

Semi-Pro

Kent Alterman 2008 komedia

* *

Showmies Jackie Moon’in (Will Ferrell) omistama ABA-korisliigan jengi Flint Michigan Tropics häviää pelin toisensa jälkeen kaudella 1975-76, jolloin katsomokin alkaa ammottaa tyhjyyttään ja rahat loppumassa. Ylemmällä tasolla pelailleen jos kohta lähinnä penkillä istuneen veteraanin (Woody Harrelson) hankkiminen ei voine enää huonompaankaan suuntaan hommaa kääntää... Tyypilliseen tapaan siinä vaiheessa kun kaikki menee jengillä vielä päin prinkkalaa niin vitsitkin naurattavat ääneen, etenkin mitä tulee tuohon totaaliväsyneeseen selostajakaksikkoon (Will Arnett, Andrew Daly). Mutta uppoaa sitten ”tosidraamailujensa” myötä suohon melko perusteellisesti, ja aina yhtä käsittämätön idea tunkea moisia tällaisen muuten puhtaan mielipuolifarssin sekaan. Itse pelissä huomion kiinnitti heti kolmen pisteen viiva, mutta näköjään tuo oli jo 1960-luvulla kyseiseen liigaan lanseerattu (esim. Euroopan kentille ilmestyi vasta 1980-luvun puolivälissä)... André Benjamin, Maura Tierney, Andy Richter, David Koechner, Jackie Earle Haley.© R&C Produzioni

siciliana.jpg

Sisilialainen tyttö

La siciliana ribelle

Marco Amenta 2008 rikos

* * *

Kun 17-vuotiaan sisilialaisen tytön nimeltä Rita (Veronica D’Agostino) velikin (Primo Reggiani) murhataan muutama vuosi rakkaan isänsä Don Michele’n (Marcello Mazzarella) jälkeen, päättää tämä rikkoa pyhän ’omertan’ eli vaikenemisen lain ja lähtee Palermoon paljastamaan kaikki tietonsa asiaansa vihkiytyneelle tuomarille (Gérard Jugnot)... Traagisia tosielämän 1990-luvun alun tapahtumia Italiassa vahvasti peilaava mafiakuvaus - tosin alkuperäinen ’Rita’ oli harvinaista kyllä huomattavasti paremmannäköinen kuin leffaversionsa. Mario Pupella, Francesco Casisa, Lucia Sardo.


Slummien miljonääri

Slumdog Millionaireacademy_award_trophy.jpg

Danny Boyleacademy_award_trophy.jpg 2008 draama/rikos

* *

Mumbailainen nuorukainen ja teleoperaattori-yhtiön teepoika Jamal Malik (Dev Patel) on päässyt sattuman kautta Haluatko miljonääriksi? -ohjelman intialaisversion kilpailijaksi, ja kuin ihmeen kaupalla slummien kasvatti myös etenee viimeiseen 20 miljoonan rupian arvoiseen kysymykseen saakka - joutuen sitä ennen kuitenkin poliisiasemalle kovaotteiseen kuulusteluun huijauksesta epäiltynä. Pitkin matkaa pojan mieleen nousevat välähdykset menneisyydestä, erityisesti koskien täysipäiväiseksi gangsteriksi ryhtynyttä Salim-veljeään (Madhur Mittal) sekä ikiaikaista rakkauttaan jo lapsuusvuosista lähtien: hemaisevaa Latika-neitoa (Freida Pinto)... Vuotensa oscar-rohmu on tyypillisen yliarvostettu, manipuloiva ja mielikuvituksellinen ”ryysyistä rikkauksiin” -stoori, jonka ainoa sanoma mikä itselle välittyi oli harvinaisen hyvin tiedossa jo ennestään: ”Intia on p-a maa” – TV-juontajiaan (Anil Kapoor) myöten. Ilmeetön pääheppunsakaan ei saanut kohtalostaan kiinnostumaan, sen sijaan aina erinomainen Irrfan Khan poliisipäällikkönä jälleen parasta antia. Siihen Latikan vihdoin onnistuneeseen pakomatkaan liittyen ihmetyttivät sitten ihan yleiset leffa-epäuskottavuudet: miten noin mahtavalla rikollispomolla (Mahesh Manjrekar) ei näyttänyt pihalle asti riittävän vartijoita, eli yhtä hyvin olisi kuka tahansa voinut tuossa kohtaa tehdä kerralla selvää koko porukasta vain taloonsa kävelemällä pyssyt paukkuen... Muutenkin todella houkuttavan intialaisen kulttuuriesittelyn kruunasivat tietenkin nuo ”hilpeät” lopputanssahtelut. Ayush Mahesh Khedekar (lapsi-Jamal), Azharuddin Mohammed Ismail (lapsi-Salim), Rubina Ali (lapsi-Latika), Tanay Chheda (teini-Jamal), Ashutosh Lobo Gajiwala (teini-Salim), Tanvi Ganesh Lonkar (teini-Latika), Ankur Vikal, Saurabh Shukla.


Spiderwickin kronikat

The Spiderwick Chronicles

Mark Waters 2008 scifi/seikkailu/kauhu

* *

Tuore yksinhuoltaja Helen Grace (Mary-Louise Parker) joutuu rahapulassaan muuttamaan vanhaan sukukartanoon katraansa kera: teini-ikäinen Mallory (Sarah Bolger) sekä vähän nuoremmat kaksospojat Jared & Simon (Freddie Highmore). Erityisesti Jared oireilee muualle muuttaneen isän (Andrew McCarthy) perään minkä kerkeää, mutta saa kohta ihan toisenlaisia huolenaiheita kun vintiltä löytyneen mielikuvituksellisen kirjan salaperäiset voimat avaavat tonttia ympäröivän fantasiamaailman portit... Hyviä aihioita omaava satuilu näyttävine ja oikeasti vaarallisine otuksineen Mulgarath-hirviön (Nick Nolte) johdolla kärsii pahasti tuosta Highmoren pelkästään ärsyttävästä Jared-hahmosta: kuin demonien riivaama versio Haley Joel Osment’in kummitusnäkijästä (”Kuudes aisti” 1999) – ylinössön kaksoisveli-roolinsa toimiessa enemmän lisähämmennyksenä minkään vastapainon sijaan. Muutamakin lapsikatsoja saattanut myös pahoittaa jonkun verran mieltään ”sankaripossu” Hogsqueal’in (Seth Rogen) ruokavalion – pikkulinnut! – vuoksi... eli olisi nyt syönyt mieluummin vaikka kissanpentuja. David Strathairn, Joan Plowright, Martin Short (’Thimbletack’), Jordy Benattar, Ron Perlman (‘Red Cap’).


Splinter

Splinter

Toby Wilkins 2008 kauhu

* ½

Metsikkötien varressa sijaitsevan huoltoaseman pitäjä kuulee pihakasvuston seasta jonkun pikkueläimen ääntä ja lähtee muun tekemisen puutteessa tutkimaan minkälainen otus mahtaisi olla kyseessä. Samaan aikaan poliiseja pakoileva pariskunta (Shea Whigham, Rachel Kerbs) ottaa toisen nuorenparin (Jill Wagner, Paulo Costanzo) autoineen panttivangikseen ja käskee ajamaan eteenpäin, mutta juuri edellämainitun huoltiksen kohdalla höyryävä jäähdytin pakottaa nelikon pysähtymään… Virkistävästi aikaisemmin nähdyistä poikkeavilla ominaisuuksilla varustettu parasiitti-hirviönsä ei kuitenkaan pelasta tätäkin halpista jo ikuiselta tuntuvalta kardinaalimokalta: uhrinsa saatu taas niin vastenmielisiksi/typeriksi/tyhjänpäiväisiksi etteivät karmeatkaan kohtalonsa kosketa hiukkaakaan. Surkea kameratyöskentely sitten siihen päälle lisäbonuksena, kun tätäkin ohjaajaa esti kuvaamasta tapahtumia ja ihmisiä vielä lähempää varmaan vain se ettei olisi mahtunut enää työsuojelulain puitteisiin… Laurel Whitsett.


Starship Troopers 3: Marauder

Starship Troopers 3: Marauder

Edward Neumeier 2008 scifi/toiminta/sota

* *

Kolmas ja heikoin lenkki SST-sarjaan, vaikka pääosaan palannut itse ykkösen (1997) sankari Casper Van Dien: toiminnan sijaan tullut aivan liiaksi filosofista ja jopa uskonnollista höpinää, ja mikseivät ihmiset käytä tehokkaammin niitä massatuhoaseitaan kun kerran semmoisia on? Ja miksi edelleenkään perustaa mitään tukikohtia vieraille, vihamielisille planeetoille ennen totaalista "ötökkäpuhdistusta"? Väkivaltakohtaukset silti sattuessaan yhä katsomisen arvoisia. Jolene Blalock, Stephen Hogan.© Lucasfilm

star-wars-the-clone-wars-season-3-episode-22.jpg

Star Wars: The Clone Wars

Star Wars: The Clone Wars

Dave Filoni 2008 animaatio

* * *

Tietokoneanimoidun TV-sarjan pohjalta koostettu elokuvanmittainen oheislisäys Tähtien sota -perheeseen, kiinnittyen erityisesti sen kakkosepisodiin "Kloonien hyökkäys" (2002). Ja huolimatta siitä että hahmot ulkonäöltään turhan "nukkemaisia" (1960-luvun Myrskylinnut -kulttisarjan mieleen tuoden) jälki muuten kaikinpuolin mitat täyttävän komeaa ja taistelukohtauksia piisaa hengästyttävään tahtiin. Elokuvasarjan hc-fanien ja luonnollisesti koko genreä vihaavien täysin lyttyyn lyömä, onneksi itse liikun tässäkin asiassa jossain siinä välimaastossa... Matt Lanter (Anakin), Ashley Eckstein (Ahsoka Tano), James Arnold Taylor (Obi-Wan Kenobi), Catherine Taber (Amidala). Plus jo liveleffoista tutut Samuel L. Jackson (Mace Windu), Anthony Daniels (Cee Threepio) sekä Christopher Lee (Count Dooku).


Street Kings

Street Kings

David Ayer 2008 rikos/toiminta

* * ½

Tom Ludlow (Keanu Reeves) on rämäpäinen, mutkia halunsa mukaan oikova LAPD:n poliisi joka saa tukea vain omalta ryhmältään Sisäisen Tutkinnan ja muiden työtään "häiritsevien" tahojen pitämiseksi loitolla. Erään vastustajiinsa kuuluneen kollegan (Terry Crews) raaka teloitusmurha laittaa Ludlown kuitenkin uusien valintojen eteen... James "L.A. Confidential" Ellroy'n käsikirjoitus suoltaa taas kerran niin nopeatempoista ja (yli)dramaattista tavaraa että laatunäyttelijätkin ovat vuorosanoihinsa kompastua vähän joka kohtauksessa. Poliisilaitoksen sisäisestä korruptiosta ja vinoutuneista henkilösuhteista saatu kyllä jälleen tiukkaa ja mielenkiintoistakin tarinaa sinänsä, mutta yllätyskäänteiden yhtämittaisen vyöryn sulattaminen koettelee jo katsojankin vastaanottokykyä... Forest Whitaker, Hugh Laurie, Chris Evans, Cedric The Entertainer (kerrankin siedettävässä roolissa), Jay Mohr.


Surveillance

Surveillance

Jennifer Lynch 2008 rikos/jännitys

* * ½

Kaksi FBI-agenttia (Bill Pullman, Julia Ormond) saapuu paikalliselle poliisiasemalle selvittämään maantiellä äskettäin tapahtunutta joukkomurhaa... Elokuvaohjaajien villin pojan David Lynch'in tyttären juoneltaan kovasti yliammuttu mutta silti kiintoisa rikostrilleri. Sadististakin väkivaltaa sisältävän leffan käänteet vaihtelevat uskomattomasta mahdottomaan vähän väliä, mutta erinomaiset näyttelijät onnistuvat pitämään homman tyydyttävästi kasassa. Pell James, Michael Ironside, Kent Harper, French "Kolmas kivi auringosta" Stewart, Ryan Simpkins.© Touchstone Pictures/Kathy Morgan International

imgswing20vote1.jpg

Swing Vote

Swing Vote

Joshua Michael Stern 2008 draama/komedia

* * * *

Amerikan presidentinvaalit istuvan päämiehen Andrew Boone’n (Kelsey Grammer) sekä demokraattiehdokkaan Donald Greenleaf’in (Dennis Hopper) välillä osoittautuvat jälleen kerran tiukaksi kuin mitkäkin, asian edetessä lopulta siihen pisteeseen että pienessä newmexicolaisessa kyläpahasessa nimeltä Texico asustava keski-ikäinen kaljaveikko Bud Johnson (Kevin Costner) tulisi ratkaisemaan koko homman uusintaäänestyksen myötä. Vitsi on siinä että hän ei ollut edes paikalla epäonnistuneen ensiyrityksen yhteydessä vaan äänestämisen hoiti salaa huippufiksu 11-vuotias tyttärensä Molly (Madeline Carroll)... Hyväntuulinen ja sujuvasti etenevä, mutta myös ajatuksia herättävää perhedraamaa sekä poliittista peliä sisältävä satiiri Amerikan keskeisistä instituutioista ja arvoista. Lisäksi pidän lapsinäyttelijöistä muutenkin luonnollisen aitoutensa takia (useimmiten!), mutta nyt Carroll tässä keskivertoakin ilmiömäisempi - toki Costner tehty sitten samalla jo vähän epäuskottavankin saamattomaksi typerykseksi, ja asian luulisi tajuavan itsekunkin viimeistään siinä vaiheessa kun joutuu kaikessa kysymään neuvoa omalta murrosikäiseltään... Paula Patton, Nathan Lane, Stanley Tucci, George Lopez, Judge Reinhold, Charles Esten, Mare Winningham, Mark Moses. NASCAR- ja kantritähti-veteraanit Richard Petty ja Willie Nelson vilahtavat myös.


Synecdoche New York

Synecdoche New York

Charles Kaufman 2008 draama

*

Viheltäen lensi minun käenpesäni yli tämäkin eri aikatasoilla liikkuva tunteiden vuoristorata, jossa neuroottista teatteriohjaajaa Philip Seymour Hoffman'ia raastavat vuorollaan niin ihmissuhde-, työ- kuin omat terveysongelmatkin. Mutta miksi noiden pitäisi sivustakatsojaa kiinnostaa jää epäselväksi. Samantha Morton, Catherine Keener, Michelle Williams, Tom Noonan, Jennifer Jason Leigh, Hope Davis, Emily Watson, Dianne Wiest.© EuropaCorp

taken-2008-film-picture_1024x768_19640.jpg

Taken

Taken

Pierre Morel 2008 toiminta

* * *

Äärimmäisen suoraviivaisesta mutta hyvälaatuisesta toiminnasta pitävien juhlaa: Liam Neeson on entinen hallituksen asiamies jonka 17-vuotias tytär (Maggie Grace) ja tämän ystävätär kaapataan kesken näiden Pariisin-matkan albanialaisten naisorjakauppiaiden toimesta. Mies saa kännykän kautta juuri riittävästi vihjeitä tyttöjen kohtalosta jotta pääsee aloittamaan armottoman takaa-ajon... Huvittavinta tässä verisessä kostoreissussa se miten Neeson joutuu listimään aina vaan uuden ja uuden vastaantulevan äijäporukan päästäkseen vihdoin varsinaiselle pääkallopaikalle (rikkaan arabin haaremilaivalle)... eli melkoiset on naisorjamarkkinat Euroopassa näköjään! Voi myös leikitellä ajatuksella että olisiko isukki samaan ruljanssiin edes lähtenyt jos olisivat vieneet vain tuon tyttären blondibimbo-kaverin kuten aluksi meinaa käydä? Famke Janssen, Leland Orser, Xander Berkeley.


10,000 BC

10,000 BC

Roland Emmerich 2008 seikkailu

* ½

Kymmenentuhannen vuoden takainen pohjoisafrikkalainen ihmisasujaimisto on jatkuvassa vaarassa ratsain ja laivoin liikkuvien orjienmetsästäjien taholta - mutta kun kylän tavoiteltu kaunotarkin (Camilla Belle) siepataan viimeisimmän ryöstöretken yhteydessä on se sentään sotureista urheimmille liikaa, ja alkaa näiden pitkä takaa-ajo- & kostoreissu useammankin alkuasukasheimon tukemana... Mahdollisuutensa perusteellisesti hukkaava esihistoriallinen seikkailu, jossa ainoan todellisen säpinäkohdan saa aikaan verenhimoisten hirmulintujen hyökkäys. Sitten on niitä mammutteja, mutta mihin katoaa tuo sapelihammaskissa kesken kaiken? Tarttis nimittäin elukoita lisää kun kerran kaikki ihmisten välinen toiminta haukotuttavan mielikuvituksetonta... 10,000 Before Critics. Steven Strait, Cliff Curtis.


Toinen mies

The Other Man

Richard Eyre 2008 draama

*

Varakas brittimies (Liam Neeson) on alkanut epäillä vaatesuunnittelija-vaimonsa (Laura Linney) lukuisten matkojen erityisesti Milanoon toimineen samalla aviorikoksen tapahtumapaikkana. Hän lähtee tutkimaan asiaa ja löytääkin syyllisen (Antonio Banderas) nopeasti, päättäen ennen muihin toimenpiteisiin ryhtymistä tutustua tähän salarakkaaseen tarkemmin... Neesonia viedään taas kerran ”rikollisten” perässä oman perheensä hyvinvointi mielessään, mutta nyt täydellisen tyhjänpäiväiseksi jäävän ihmissuhdedraamailun muodossa. Lopussa paljastuva juonikeikaus onnistuu ainoastaan kuolettamaan sen vähänkin kiinnostuksen. Romola Garai, Craig Parkinson.


Tortured

Tortured

Nolan Lebovitz 2008 rikos/jännitys

* *

Rikollisorganisaatioon peitehenkilöllisyyden turvin ujuttautuva FBI-mies (Cole Hauser) saa tehtäväkseen kiduttaa järjestön raha-asioiden hoitajaa (Laurence Fishburne), jonka epäillään kavaltaneen 10 miljoonaa dollaria. Hän paneutuukin työhönsä antaumuksella, yrittäen kuitenkin oikeasti saada selville missä on itse isopomo eli salaperäinen 'Ziggy'...? Tiukkaotteinen mutta järjettömän epäuskottava agenttitrilleri: miten moiseen suunnilleen FBI:n historian haasteellisimpaan tehtävään laitettaisiin itsensä tiedustelujärjestön johtajan (James Cromwell) poika, halusi tai ei? Miksi jo kynsiä irti kiskonutta kiduttajaeksperttiä alkaisi yht’äkkiä omatunto soimata kun uhri ilmoittaa olevansa naimisissa ja lapsikin löytyy (oho!)? Päälle vielä normikliseet eli avovaimon (Emmanuelle Chriqui) pillitys poliisimiehensä työaikojen vuoksi ja Ziggyn lopulta paljastuvan henkilöllisyyden älyttömyys, niin olihan siinä taas. James Denton, Jon Cryer, Kevin Pollak.


Traitor

Traitor

Jeffrey Nachmanoff 2008 toiminta/jännitys

* * ½

Sudanilais-amerikkalainen Samir Horn (Don Cheadle) passitetaan jemeniläiseen vankilaan pomminosien myynnistä kiinnijääneenä. Siellä häntä kuulustelee hetken mm. CIA-agenttikaksikko (Guy Pearce, Neal McDonough) mutta turhaan, ja ei aikaakaan kun mies on paikallisen islamilaisen jihad-ryhmittymän sisäpiirissä. Huolella suunnitellun pakoreissun jälkeen ovatkin seuraavaksi vuorossa suuremman luokan terrori-iskut Amerikan manteretta myöten... Otteessaan luonnollisesti pitävä mutta sittenkin jo hieman kuluneentuntuinen salaliitto-palapeli moninkertaisine valerooleineen kaikkineen. Tekee toki tehtävänsä eli "9/11"–jälkeinen pelko ja epäluulo tiettyjä kansanosia kohtaan ei tule todennäköisesti koskaan enää häviämään minnekään. Said Taghmaoui, Alyy Khan, Archie Panjabi, Raad Rawi, Jeff Daniels, Lorena Gale.


Transsiberian

Transsiberian

Brad Anderson 2008 jännitys/toiminta

* *

Kiinassa työmatkalla ollut amerikkalainen pariskunta (Emily Mortimer, Woody Harrelson) on palaamassa rautateitse halki koko laajan Venäjän maan Moskovan kautta kotiin. Junassa he tapaavat omalaatuisen espanjalaismiehen (Eduardo Noriega) tyttöystävineen (Kate Mara), joilla tuntuu alusta lähtien olevan jotain vilunkipeliä meneillään... Hitchcock-tyylinen trilleri kaatuu pahiten pääparin epäuskottavaan typeryyteen vähän joka käänteessä, lähtien siitä etteivät muka olleet etukäteen tietoisia edes paikallisten miliisiviranomaisten surullisenkuuluisasta "luotettavuudesta"... Ben Kingsley, Thomas Kretschmann.


Trick 'r Treat

Trick ’r Treat

Michael Dougherty 2008 kauhu/komedia

* *

Hieman kaikkien sarjakuvakauhujen äitiin "Creepshow -yöjuttuun" (1982) viittaileva, "omaperäisesti" halloween-perinteiden kustannuksella pelotteleva verikekkeri useamman tarinan yhteensovituksena. Ihan kohtuullisen mielikuvituksekasta ja värikästä hommaa pilaavat pahasti taas kerran kunkin uhrilampaan ikuisuuksia kestävä hiiviskely lopulliselle teurastuspaikalleen, tietenkin noin tuhannen väärän hälytyksen kautta. Kahdesta mieleenjääneestä teiniroolista toisessa Anna "True Blood" Paquin tekee jo turhankin totutusti lähempää tuttavuutta kulmahampaiden kanssa, toisessa ilkeilee musiikkipiireistä paremmin tunnettu Britt McKillip. Missähän muuten tuokin lähiö sijaitsee? Muuttaisin heti. Dylan Baker, Brian Cox, Lauren Lee Smith, Isabelle Deluce.


Tropic Thunder

Tropic Thunder

Ben Stiller 2008 komedia/seikkailu/toiminta

* * ½

Vietnam-veteraanin nimeltä Four Leaf Tayback (Nick Nolte) muistelmiin pohjautuvan, asiaankuuluvan rajuotteisen ja traagisen elokuvaversion kuvaukset ovat täydessä vauhdissa Kaukoidän viidakkomaisemissa. Niin itse kirjailijan kuin raivopäisen tuottajankin (Tom Cruise) mielestä homma on kuitenkin ajautumassa hakoteille mm. päätähtien Tugg Speedman’in (Stiller) ja Kirk Lazarus’in (Robert Downey Jr.) pikkumaisten riitelyiden sekä brittiohjaaja Cockburn’in (Steve Coogan) kyvyttömyyden takia, jolloin ydinporukka päätetään lähettää keskelle syvintä pöheikköä karumman ja realistisemman ilmapiirin nimissä. Vaan vähänpä tietävät että myös paikalliset hampaisiin asti aseistautuneet heroiiniviljelijät ryhtyvät tuotapikaa seuraamaan ryhmän liikkeitä… Odotetun epätasainen ”Vietnam”-farssi, jossa esittäjänsäkin vaihtelevat iki-sietämättömistä (Jack Black) mainioihin (Downey Jr.) ja jossain siinä välillä heiluviin (Stiller, Cruise). Mustaksi mieheksi itsensä muuttaneen Downeyn aniharvinainen tämän lajityypin leffoista suotu oscarehdokkuus aiheutti tietysti ainakin puolitotista porua kyseisen kansanosan keskuudessa, samalla kuin oman aidon edustajansa (Brandon T. Jackson) turhuutta kompensoi ainoastaan hersyvä roolinimensä ’Alpa Chino’! Alun leffatrailerit ja ylipäätään lukuisat viittaukset muihin ”oikeisiin” teoksiin parasta kamaa. Matthew McConaughey, Jay Baruchel, Danny McBride, Brandon Soo Hoo, Bill Hader, Trieu Tran, Reggie Lee.


Twilight -houkutus

Twilight

Catherine Harwick 2008 draama/kauhu

* *

Lukiolaistyttö Bella (Kristen Stewart) muuttaa ainakin joksikin aikaa poliisi-isänsä (Billy Burke) luokse Washingtonin sateiseen ja sumuiseen osavaltioon, syystä että äitinsä (Sarah Clarke) tuore miesystävä oli saanut tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi. Asiaa ei toisaalta helpota uusi koulu ja kaveripiiri vaikka ihan asiallisesti hänet vastaan otetaankin, mutta eniten hämmennystä aiheuttaa tuotapikaa paikallinen "namupoika" Edward Cullen (Robert Pattinson)... 2000-luvun todellisen vampyyri-buumin eräs ilmentymistä tämä ah niin romanttinen ja tunteellinen näkökulma verenimijöiden kulttuuriin sekä ainakin joidenkin heistä yrityksistä sopeutua normaali-ihmisten yhteiskuntaan. Kuin suoraan jostain Hertta- tai Sydän -sarjasta, tosin jäykkien näyttelijäsuoritusten myötä pääparin rakkaushuumat ja -värinät välittyvät katsojalle äärimmäisen nihkeästi. Millähän keinoin he muuten ajattelivat selvittää ne noin tuhat käytännön ongelmaa suhteessaan? Entä mikä oli loppujen lopuksi noiden intiaanien eli "susien jälkeläisten" rooli koko tarinassa? Naisen ohjaama ja käsikirjoittama perustuen naiskirjailijan alkuperäisromaaniin, joten kaikenlainen loogisuus oli toki tuomittukin jäämään sivuseikaksi... Peter Facinelli, Anna Kendrick, Cam Gigandet, Rachelle Lefevre.


Uhma

Defiance

Edward Zwick 2008 sota

* * ½

Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon kesällä 1941 on etenkin rintamien taakse jäävien juutalaisasujaimistojen kohtalo totutun karmea. Bielskin karskit valkovenäläisveljekset (Daniel Craig, Liev Schreiber) ovat kuitenkin sitä lajia jotka eivät noin vain suostu uhrilampaiksi, päinvastoin: he aloittavat metsän suojiin mukaansa lähteneen pakolaislauman kera aseellisen partisaanitoiminnan... Pätevä mutta sittenkin aika yllätyksetön tosipohjainen sotakuvaus, ja perivihollistemme venäläisten sankaritarinat yksi asia mutta kun juutalaistenkin kärsimykset olleet itsellä täydellisen tiedossa jo Polttouhreista (1978) lähtien. Bondi-Craig jälleen jostain syystä viimemainittujen edustajana kuten Spielberg’in ”München” (2005) –leffassakin vaikkei tietääkseni ole heikäläisiä, senkin jäädessä hieman epäselväksi miksi välillä puhutaan paikalliskieltä ja välillä ei. Jamie Bell, Alexa Davalos, Mia Wasikowska, Iben Hjejle, Allan Corduner, Mark Feuerstein, Tomas Arana, Jodhi May, Mark Margolis.


Untraceable –jälkiä jättämättä

Untraceable

Gregory Hoblit 2008 jännitys/rikos

* * ½

FBI:n IT-osaston agentti Jennifer Marsh (Diane Lane) törmää eräänä päivänä koneensa ääressä livestream-sivustoon nimeltä ’killwithme.com’, jossa tunnuttaisiin olevan ensin tarjoamassa hidasta kissantappo-videota kaikille sellaisen näkemisestä kiinnostuneille idioottivierailijoille (mitä enemmän kävijöitä sivulla, sitä nopeammin katti kuolisi). Pian kohteet tulevat kuitenkin muuttumaan näennäisen sattumanvaraisesti valituiksi kansalaisiksi… Edelleen ihana Lane onnistuu tällä kertaa pätevästi myös ”kiintiö”roolissaan naispoliisina, ja tavallista tiheämpi tunnelma juonenkin osalta saa edes osittain unohtamaan megaluokan epäuskottavuudet: ensinnäkin sen ettei kukaan kykenisi tietenkään tuolla tavalla FBI:n kanssa leikittelemään jäämättä heti kiinni. Billy Burke, Colin Hanks, Joseph Cross, Mary Beth Hurt, Peter Lewis, Perla “Kill Bill -tytär” Haney-Jardine.© Warner Bros.

bodyoflies.jpg

Valheiden verkko

Body Of Lies

Ridley Scott 2008 toiminta/jännitys

* * *

CIA:n agentti (Leonardo DiCaprio) etsii Lähi-idässä paikallisine apureineen kuumeisesti terroristijärjestöjen jäseniä, pääkohteenaan tällä erää Euroopassa pommitusaallon toteuttaneen muslimiporukan nokkamies Al-Saleem (Alon Abutbul). Hommaa hankaloittaa nihkeät välit yhteistyötahoihin ja ennenkaikkea käskyjä kotimaasta käsin lähettelevään operatiiviseen johtajaan (Russell Crowe)... DiCaprio jälleen tappamisen erikoismiehenä eksoottisessa ympäristössä (vrt. "Blood Diamond" 2006), ja yllättävän hyvin nämä roolit tuntuvat nuorukaiselle (tosin jo kolmevitoselle) sopivankin. "Medusan verkon" (2002) jatko-osien tasolla huitova ja uusimman bondin (2008) helposti päihittävä toimintatrilleri, jossa myös pelottavaa päivänpolitiikkaa tarjotaan islamilaisen uhan muodossa niin että varmasti tulee kaikille selväksi. Mark Strong, Golshifteh Farahani, Oscar Isaac, Simon McBurney.


Vantage Point

Vantage Point

Pete Travis 2008 toiminta

* ½

Salamanca, Espanja. Amerikan presidentti (William Hurt) ammutaan heti kättelyssä tämän astuttua podiumille pitämään julkista puhettaan terroristiongelmaa koskeneen huippukokouksen päätteeksi. Alkaa tapahtumien uudelleenkelaus usean tragediaa todistaneen henkilön näkökulmasta... Vaikka sivuuttaisikin itse salamurhaajien pääsuunnitelman toteutumisen absoluuttisen mahdottomuuden, on tässä monesta eri vinkkelistä kuvatussa sekametelisopassa muutenkin niin valtava määrä epäloogisuuksia - ja kierrätettävien kohtauksien osalta suorastaan huijauksen makuisia poikkeamia jo nähtyihin - että kaikki kiinnostus loppuratkaisujen suhteen niiden vihdoin koittaessa hävinnyt sen siliän tien... Eli ei voi taas muuta kuin ihmetellä että ketä näitä kirjoittelee ja miksi? Lisätodisteena Sigourney Weaver niin mitättömässä roolissa että siitä olisi selvinnyt humalainen sumuisten vuorten gorillakin... Dennis Quaid, Forest Whitaker, Eduardo Noriega, Matthew "Lost" Fox, Edgar Ramirez, Saïd Taghmaoui, Bruce McGill, James LeGros.


Velipuolet

Step Brothers

Adam McKay 2008 komedia

* ½

Varakkaat kuusikymppiset yksinhuoltajat (Richard Jenkins, Mary Steenburgen) kohtaavat sattumoisin ja päättävät mennä todellisen pikaromanssin seurauksena samantien naimisiin. Molempia yhdistää myös edelleen kotona asuva nelikymppinen luuseripoika (Will Ferrell, John C. Reilly), joista tulee täten velipuolia... Muutama täydellisessä typeryydessään hekotuttava tilanne ja tokaisu ei tietenkään riitä pelastamaan umpilapsellista (ja Ferrellin tapauksessa myös jo kaavamaista) kokonaisuutta. Eikä sitä että sen lisäksi että jätkät ovat idiootteja ovat he myös äärimmäisen vastenmielisiä idiootteja kaikilla mittareilla. Kathryn Hahn, Andrea Savage.


Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona

Woody Allen 2008 draama

* ½

Kaksi ystävätärtä, vakaasti kihloissa oleva Vicky (Rebecca Hall) ja huikentelevaisempi Cristina (Scarlett Johansson) matkustavat rentoutumislomalle Barcelonaan - ja eipä aikaakaan kun törmäävät paikalliseen taiteilija-gigoloon nimeltä Juan Antonio (Javier Bardem), jolloin varsinainen tunteiden & ihmissuhteiden vuoristorata on valmis... Iänikuisen sujuvaa mutta samalla äärimmäisen epäuskottavaa ”ei-ikinä-tai-ehkä-sittenkin” -sutinahuttua Allenilta taas kerran, jonka tylsin piirre olisi tapahtumien krooninen ennalta-arvattavuus jos näiden ihmisten kohtalot ylipäätään yhtään kiinnostaisivat. Lähes aina tarpeeton kertoja (Christopher Evan Welch) pisteenä iin päälle (tai viivan alle). Penélope Cruzacademy_award_trophy.jpg, Chris Messina, Patricia Clarkson, Kevin Dunn.


Välähdyksiä menneisyydestä

Flashbacks Of A Fool

Baillie Walsh 2008 draama

* *

Hollywoodissa menestystä mutta samalla myös naisia ja huumeita niittänyt brittinäyttelijä Joe Scot (Daniel Craig) saa kuulla agentiltaan (Mark Strong) olevansa täydellisessä umpikujassa uransa suhteen, ryhtyen tästä masentuneena muistelemaan menneitä nuoruusvuosiaan (Harry Eden): silloisia perheenjäseniään ja ystäviään Englannin rannikkoseudulla 1970-luvun puolivälissä... Aikalailla tyhjänpäiväiseksi jäävä muistelo, ennenkaikkea siksi ettei Craigin esittämä roolihahmo ole erityisen kiinnostava tai edes mitenkään arvostettava "narri". Claire Forlani, Felicity Jones, Olivia Williams, Helen McCrory, Keeley Hawes, Jodhi May, Miriam Karlin, Eve, Emilia Fox, Max Deacon.© Lionsgate/QED International/Omnilab Media

w.jpg

W.

W.

Oliver Stone 2008 draama

* * *

Lähes koko 2000-luvun Amerikan presidenttinä toimineen George W. Bush'in (Josh Brolin) tarina... Tolkuttoman mielenkiintoinen poliittishistoriallinen katsaus ja henkilökuva tämäkin Stonelta toki, mutta jotenkin vaikkapa "Nixon"iin (1995) verrattuna puolitiehen jäävä. Ehkäpä tehtiin liian aikaisin, toisaalta keskeisten tapahtumien sivuuttaminen kuten vuoden 2000-vaalien skandaalimaiset ääntenlasku-epäselvyydet sekä "9/11"-terrori-iskut joka tapauksessa käsittämätön ratkaisu. Brolin loistaa pääosassa, kuten myös James Cromwell Bush seniorina. Richard Dreyfuss (Dick Cheney), Toby Jones (Karl Rove), Jeffrey Wright (Colin Powell), Elizabeth Banks (Laura Bush), Ellen Burstyn (Barbara Bush), Thandie Newton (Condoleezza Rice), Scott Glenn (Donald Rumsfeld), Bruce McGill (George Tenet), Dennis Boutsikaris (Paul Wolfowitz), Stacy Keach, Noah Wyle.© Walt Disney Pictures

wall-e.jpg

WALL-E

WALL-E

Andrew Stanton 2008 animaatio

* * *

Maapallo on muuttunut saasteista johtuen asumiskelvottomaksi 2100-luvun alkupuolella ja ihmiskunta paennut kaukana avaruudessa sijaitsevan tukikohdan suojiin. Satoja vuosia myöhemmin jaksaa edelleen yksi aurinkovoimalla toimiva urhoollinen roskienkerääjärobotti WALL-E tehdä työtään ja laittaa jätekuutioita pinoon valtaviksi torneiksi, kunnes tapahtuu lähes samanaikaisesti kaksi mullistavaa asiaa: yksinäinen älykone löytää kaiken roinan keskeltä hengissä olevan viherkasvin, ja pian tämän jälkeen lähistölle laskeutuu suuri avaruusalus "matkustajineen"... Kaikessa tärkeää sanomaa pukkaavassa apokalyptisessa tunnelmassaan leffan alkupuoli koko animaatiohistorian komeimpia saavutuksia - vaan sitten kun päästään sinne Aurinkokunnan toisella laidalla sijaitsevalle avaruusasemalle niin alkaa jo perinteisempi melskaus ja meininki. Pahimmat häiriötekijät silti: miksi tuo videopätkissä esiintyvä mahtimies (Fred Willard) aidosti ihmishahmoinen, kun taas asemaa kansoittavat pullukat animoituja karikatyyreja? Ja miksi roboteille rakennettu kyky inhimillisiin eleisiin ja jopa ilmeisiin, mutta muuten tehty käytännössä puhekyvyttömiksi? Paljon mielenkiintoisempaa olisi jos joutuisivat osoittamaan tuntemuksensa ihan omilla ehdoillaan ja tavoillaan eikä ihmisiä matkien... minkä jo muuan R2D2 näytti mahdolliseksi.


WarGames: The Dead Code

WarGames: The Dead Code

Stuart Gillard 2008 jännitys

* * ½

Teinipoika (Matt Lanter) hakkeroi kavereineen (Nicolas Wright) epähuomiossa tällä kertaa ’Homeland Security’n keskusyksikköön, joka tulkitsee pelailunsa todelliseksi terroristioperaatioksi... 1980-luvun menestysleffan (1983) ”päivitetty" versio paukahti suoraan dvd:lle ja yleisen murskakritiikin kohteeksi. Minusta vallan viihdyttävä ja sujuvasti etenevä ”lopun aikojen” nörtteily, kun ei näiltä mitään nähtyä kummempia koskaan odotakaan. Bonuksena söötti Amanda Walsh pääjepen tyttökaverina, korvaten totaalisen ennalta-arvattavaa 25 vuoden takaisen kaavan mukaista loppuratkaisua. Colm Feore, Chuck Samata, Maxim Roy, Gary Reineke.


War, Inc.

War, Inc.

Joshua Seftel 2008 toiminta/draama/komedia

* * ½

Globaalin megayhtiön johtaja (Dan Aykroyd) lähettää ammattitappajan (John Cusack) pieneen Turqistanin ”rättipää”-valtioon tekemään selvää presidentiksi pyrkivästä ja kansallismielisestä öljymagnaatista (Lyubomir Neikov), peitetarinanaan muka paikallisen poptähtösen (Hilary Duff) lähestyvien mediahäiden sponsorointi-projekti. Sinnikäs ja terävä-älyinen, vanhastaan tuttu sosiaalisesti tiedostava toimittajaneitonen (Marisa Tomei) ilmaantuu kuitenkin sotkemaan kuvioita monellakin tapaa... Ei aivan täysillä maaliinsa osuva satiiri Amerikan maailmanvalloitus-pyrkimyksistä niin poliittisessa, taloudellisessa kuin mediapropaganda-mielessäkin: liian monessa kohtaa ajatus korvataan yliräiskyvän mielikuvituksellisilla kohtauksilla ja hahmoilla, joista pahimpana esimerkkinä (jälleen!) Joan Cusack veljensä avustaja-sihteerikkönä. Yhtenä käsikirjoittajista ja tuottajistakin toimineen, selvästikin "maailmantilanteesta huolissaan olevan" Johnin ja erityisesti Tomein suoritukset riittävät nostamaan tämän silti katsottavien sarjaan. Ben Kingsley, Sergej Trifunovic, Ned Bellamy.© Battleplan Productions/Yari Film Group Releasing

whatdoesnt.jpg

What Doesn't Kill You

What Doesn’t Kill You

Brian Goodman 2008 rikos/draama

* * *

"...makes you stronger"? Kaksi jo reilusti yli kolmekymppistä bostonilaiskaverusta Brian (Mark Ruffalo) ja Paulie (Ethan Hawke) ovat toimineet paikallisen rikollisliigan palveluksessa teinipojista lähtien. Ensinmainitulla painavat kuitenkin perheasiat yhä raskaammin päälle, ja kumpikin on joka tapauksessa sitä mieltä ettei pelkästään näillä tuloilla maksella enää edes sähkölaskua... Laadukas ja pätevästi näytelty mutta tapahtumiltaan turhan yllätyksetön ja suoraviivainen "keikkamiesten" tarina. Päähenkilöiden kohtaloista joka tapauksessa välittää riittävästi ollakseen puolellaan, viimeistään siinä vaiheessa kun käyvät vankilassa pedofiilin kimppuun... Ohjaaja-Goodman jätkien pomona. Amanda Peet, Will Lyman, Donnie Wahlberg, Angela Featherstone, Edward Lynch.


What Just Happened

What Just Happened

Barry Levinson 2008 draama/komedia

* *

Hollywood-elokuvatuottajalla (Robert De Niro) on monta rautaa tulessa samanaikaisesti kuten kai ammatinkuvaan kuuluukin: juuri valmistuneen rikosleffan myyminen yleisölle huolimatta ”koirantappo”(!)-loppukohtauksestaan, toisen myöhässä olevan saaminen kuvausvaiheeseen kunhan Bruce Willis ymmärtäisi ajaa ensin ajatollah-partansa(!) hittoon sekä siihen päälle vielä koville ottava eroprosessi nykyisestä vaimosta (Robin Wright) ja alakouluikäisistä lapsista… Maailman helpoimmat asetelmansa tuottivat toki monia teräviäkin huomioita filmimaailman raaoista lainalaisuuksista, muttei läheskään tarpeeksi siltä ikävimmältä mieleentulevalta ajatukselta välttyäkseen: että kyseessä vain kyyninen ja laskelmoitu Hollywoodin silmäätekevien yhteinen hauskanpito-projekti. Sujuvasti mutta lähes alusta loppuun yllätyksettä etenemisensä sisältää myös anteeksiantamattomia puolivillaisuuksia kuten päähepun suhde vanhimpaan tyttäreensä (Kristen Stewart), jonka oma flirttailu "moraalittomien leffapiirien" kera jää vain hämärän vihjailun asteelle. Pisteitä silti ehdottomasti tuosta historian yliarvostetuimman luontokappaleen murhasta, oikein nautinnolla sai hekumoida ajatuksella tosielämänkin katsomon tauno tasalakin mielenjärkkymisestä… tosin jokaikinen ohjaajantapainen (Michael Wincott mukaanlukien!) olisi sentään tajunnut noin antaumuksella kuvatun koiranverellä mässäilyn uupuvan pelkäksi tarkoitukselliseksi sensaationhauksi. John Turturro, Catherine Keener, Stanley Tucci, Jason Kravits, Mark Ivanir, Remy K. Selma, Christopher Evan Welch, Sean Penn.


The Wrestler -painija

The Wrestler

Darren Aronofsky 2008 draama

* * ½

Kertomus viisikymppisestä mutta yhä suositusta showpainijasta (Mickey Rourke), jonka terveys ei kuitenkaan enää antaisi myöten jatkaa niitä touhuja - vaan kun mies ei oikein muutakaan osaa... Erinomaisen realistisesti - lähes dokumentinomaisesti - kuvattua "kehäraakin" elämää noin puoleenväliin asti, kunnes alkaa tuo jälleen pettymyksen tuottava klisee-murheilu: stripparibaarin tanssija (Marisa Tomei) ei halua edes ystäväksi vanhalle tutulle asiakkaalle (tietenkin itsekin myöhemmin ihmetellen jotta miksei?), aikoinaan pois kuvioista jääneen tyttären (Evan Rachel Wood) kanssa uudelleen hierottu sovinto murskaantuu ravintolaillallis-oharin myötä (ei tämäkään äijä yksinkertaisesti voisi vaan unohtaa vuosia odottamaansa tilaisuutta) - ja työpaikasta eli kaupan lihatiskin takaa otetaan ryminällä lopputili hermojen "yht’äkkiä yllättäen" petettyä. Ja kaikki itse aiheutettua, joten vetistelköön lopussa ken haluaa. Mark Margolis, Todd Barry.© EFTI

latdenratte.jpg

Ystävät hämärän jälkeen

Låt den rätte komma in

Tomas Alfredson 2008 kauhu/draama

* * *

Tukholmalaisessa lähiössä 1980-luvun alussa yksinhuoltajaäitinsä (Karin Berquist) kera asustava Oskar (Kåre Hedebrant) on koulukiusattu 12-vuotias poika, jonka seinänaapuriin muuttaa eräänä päivänä keski-ikäinen mies (Per Ragnar) kera murrosikäisen tytön nimeltä Eli (Lina Leandersson). Varovaisten tutustumisriittien jälkeen lapsista tulee kohta erottamattomat ystävykset, senkin jälkeen kun paljastuu että tyttö on alati vertajanoava vampyyri... Vahvatunnelmainen ja verinen ruotsalaiskauhu, huolimatta (turhankin) arkisista henkilöistään ja viranomaisten/median epäuskottavan vähäisestä kiinnostuksesta kyseistä mitä pöyristyttävimpien tapahtumien keskuspaikkaa. Yllättävän uskollisesti toteutettu jenkkiversio (2010) onnistui sittemmin vieläpä lähes kaikissa pikku korjausliikkeissään, etenkin noiden tyypillisten (hehe) svenskiperversioiden osalta: vampyyrilapsen alkuperäinen sukupuoli, paikallisten kaljaveikkojen epäilyttävän läheinen ”suhde” jne...! Sinänsä mahtavasti suoriutuva Leandersson myös varsin kaukana "eteerisen kaunis paholaisen tytär” -perinteistä. Henrik Dahl, Peter Carlberg, Ika Nord.


Yön ritari

The Dark Knight

Christopher Nolan 2008 scifi/toiminta/rikos

* * ½

Erinomainen "Batman Begins" (2005) sai nopeasti aivan IMDb:n listojen kärkipäähän sekä myös kriitikoiden lemmikiksi kohonneen jatko-osansa, ja tokihan homma kuvaukseltaan/tehosteiltaan sekä tunnelmiltaan edelleen komean synkeää etc etc... Mutta: ei tässä muuten ihan oikeasti ole mitään uutta ja erikoista, ei toiminnallisesti, juonellisesti eikä roolisuorituksiltaan - mukaanlukien taivaisiin asti ylistetty ja oscaroitu Heath Ledgeracademy_award_trophy.jpg -vainaan Jokeri-psykoilu (ks. "Crow" 1993!). Rasittavinta kuitenkin tuo lähes jokaisen hahmon laskelmoitu kaikkivoipaisuus aina tarpeen tullen, mikä mahdollistaa minkä tahansa toiminnan ilman selityksiä: esim. räjähteitä päästään rauhassa asettelemaan ympäri sairaaloita, matkustajalauttoja jne kenenkään huomaamatta vaikka koko Gotham City tuntuu olevan jatkuvassa hälytystilassa. Itse Lepakkomies Christian Bale menettelee edelleen näyttelijäpuolella Gary Oldman'ista & Michael Caine'sta puhumattakaan, Maggie Gyllenhaal'in ja Aaron Eckhart'in tilalla voisi sen sijaan mainiosti olla kuka tahansa muukin. Morgan Freeman, Eric Roberts, Cillian Murphy.Paras elokuva: Swing Vote (Joshua Michael Stern)

Miespääosa: Robert Downey Jr. (Iron Man)

Naispääosa: Madeline Carroll (Swing Vote)

Miessivuosa: Josh Brolin (Milk)

Naissivuosa: Golshifteh Farahani (Valheiden verkko)

Golden Turkey: Indiana Jones ja Kristallikallon valtakunta (Steven Spielberg)