The Age Of Adaline

The Age Of Adaline

Lee Toland Krieger 2015 draama

* * ½

Adaline Bowman (Blake Lively) syntyy v.1908 kasvaen aikanaan ihan normaaliksi (tosin keskivertoa nätimmäksi) naiseksi, mutta sitten 29-vuotiaana kokemansa auto-onnettomuuden, kylmän veden ja salamaniskun yhteisvaikutuksen seurauksena tapahtuu soluissaan mutaatio mikä tekee hänestä nähtävästi kuolemattoman. Ja tilanne on sama vielä 2010-luvullakin, mistä johtuen tyttärensäkin (Ellen Burstyn) joutuu valehtelemaan kaikille olevansa oman äitinsä isoäiti! Salaisuutensa suojelu merkitsee myös sitä ettei Adalinen ole mahdollista sitoutua mihinkään suhteeseen kovin pitkäksi aikaa - vai olisiko sittenkin kun vastaan tulee viidenkymmenen vuoden takaisen ihastuksen (Anthony Ingruber/Harrison Ford) poika (Michiel Huisman)…? Miellyttävimmästä päästä näistä viime vuosina nähdyistä ”ikäfriikki”-fantasioista (”Benjamin Buttonin uskomaton elämä” 2008, ”Mr. Nobody” 2009, ”Talvinen tarina” 2014 jne), johtuenko sitten niinkin proosallisesta seikasta kuin kauniista naisesta pääosassa? Myös Burstyn odotetusti ja Fordkin nyt tuikitavallisen perheenisän roolissaan erinomaisia, sen sijaan tuo minusta vain lähinnä häntäheikkimäisiä piirteitä omaava partasuti-Huisman ihan liian valju tapaus todellisen ihmeleidin kumppaniksi. Pieniä kerronnallisia omituisuuksia, kuten se muka ”epätavallinen” tilanne mikä johtaa Adalinen ensimmäiseen avioliittoon (kukapa EI jo ihan vaistomaisesti pysäyttäisi tuulen viemää hattua, erityisesti nuorelle naiselle kuuluvaa?), ja miten niin tämä ei koskaan löytäisi tuolle luonnonoikulleen tieteellistä selitystä kun se oli juuri fysiikan ja kemian termein hyvinkin tarkkaan analysoitu? Ja miksi sen poliisin on niin totaalisen mahdoton uskoa että 45-vuotias voisi vielä näyttää vähintään 16 vuotta nuoremmalta? Kathy Baker, Amanda Crew, Lynda Boyd, Richard Harmond.


American Poltergeist

American Poltergeist

Michael Rutkowski 2015 kauhu

*

Viisi nuort... Ei prkl... Pornotehtailijan lahjakkuudella kuvattu ja käsikirjoitettu hirvitys opiskelijajoukon kokemista ikävistä tapahtumista vuokraamassaan hulppeassa kartanossa, kun emäntä (Donna Spangler) katsoo tarpeettomaksi kertoa miten justiinsa samassa lukaalissa muuan Lizzie Borden (Nicole Holland) hakkasi kirveellä vanhempansa säpäleiksi reilu 120 vuotta takaperin. Mielipuolinen verenroiske olisi saattanut tässäkin vielä jotain pelastaa mutta nyt jätettiin sekin edes kokeilematta – parhaan esimerkin touhusta antaa porukan ainoa mustaihoinen (tyttö) jonka ei vain kohtalo vaan koko olemassaolonsa unohtuu täysin loppuhölmöilyjen tuoksinassa. Ehkä jutun anteeksiantamattomin ja törkein herja kuitenkin tuo supercool nimikkeensä. Ashley Green Elizabeth, Nikole Howell, Luke Brandon Field, Simona Fusco, Aaron Lee, Nicholas Talone.


Ant-Man

Ant-Man

Peyton Reed 2015 scifi/toiminta/komedia

* *

Vankilasta vapautuva murtovaras (Paul Rudd) on päättänyt erityisesti pienen tyttärensä (Abby Ryder Fortson) takia siirtyä rehellisempiin hommiin, kun samaan aikaan erään mega-tech-yhtiön suuruudenhullu pääjohtaja (Corey Stoll) keikkuu parhaillaan läpimurron partaalla uraauurtavan atomikutistus-laitteen tehoamisessa myös eläviin olentoihin - mutta viimeistelyyn tarvittaisiin jo ajat sitten ovet paukkuen ulos marssineen tiedemies-veteraanin (Michael Douglas) tietotaitoa... Marvel-sarjakuvaa teknisine meriitteineen (erityisesti ne pienoismallien seassa taistelut), mutta tikahtuu muuten jo aivan ylettömyyksiin paisuneisiin perisynteihinsä: juonen ennalta-arvattaviin kaavamaisuuksiin sekä tuohon ikuisesti ei-hauskaan nörttipelle-kolmikkoon (Michael Peña, David Dastmalchian, T.I.). Lisäksi kaikki se muurahaisten kera touhuilu menee jo liikaakin "disneilyksi" eikä esim. "sankariäiti pelasti maailman tuhoamalla lennosta venäläisen mannertenvälisen ydinkärkiohjuksen muuttamalla itsensä subatomeiksi" -perhetragedia välttämättä kovin monen katsojan kera tunteita jaa... Evangeline Lilly, Bobby Cannavale, Judy Greer, Anthony Mackie, Hayley Atwell, John Slattery, Martin Donovan.


Ava's Possessions

Ava’s Possessions

Jordan Galland 2015 kauhu/draama/komedia

* *

Ava (Louisa Krause) on kaksvitonen mediatuottaja, joka joutuu käymään työnsä ohessa säännöllisissä terapiaistunnoissa – hän on nimittäin muun vertaisryhmänsä tapaan tullut nuorempana riivatuksi ärhäkkään demonin toimesta, ja syyllistynyt tuon episodin aikana niin väkivalta- kuin intohimorikoksiinkin… Ideansa mainio, eli ’paholaisen riivaamien’ kykeneväisyys elämään normaalin yhteiskunnan puitteissa omana pikku vähemmistönään vampyyrien, ihmissusien etc tapaan – ja kuten vaikkapa heroinistit, myös kaivaten aika ajoin niitä väristyskokemuksia joihin tuossa vaarallisessa poikkeustilassaan pääsivät. Mutta valitettavasti toteutus jää puolitiehen erityisesti mitä demonien osuuteen koko hommassa tulee, ja ylipäätään ”riivatuista” päähenkilö mukaanlukien olisi pitänyt saada suunnattomasti enemmän irti kauhun, veren ja suolenpätkien mitalla. Harmi potentiaalinsa osoittavan ja miellyttävästi ”vain naapurintytön näköisen” Krausen sekä ylipäätään harvinaisen luontevien perhe/kaverisuhteidensa puolesta. Whitney Able, Deborah Rush, William Sadler, Zachary Booth, Lou Taylor Pucci, Wass Stevens, Annabelle Dexter-Jones, Geneva Carr.


Avengers: Age Of Ultron

Avengers: Age Of Ultron

Joss Whedon 2015 scifi/toiminta

* * ½

Hitech-guru Tony Stark eli 'Iron Man' (Robert Downey Jr.) saa myös tiedemies-kollegansa Bruce Banner'in eli 'Hulk'in (Mark Ruffalo) vakuuttuneeksi lopulliseen maailmanrauhaan tähtäävistä suunnitelmistaan: miksi S.H.I.E.L.D. -järjestönsä supersankarien pitäisi jatkuvasti huhkia terroristien perässä ympäri maapalloa kun rakentamansa megarobot hoitaisivat homman puoletaan? Muiden ykköstiimin jäsenten eli 'Thor'in (Chris Hemsworth), 'Mustan Lesken' (Scarlett Johansson), 'Captain America'n (Chris Evans) sekä 'Haukansilmän' (Jeremy Renner) epäilyt homman toimivuudesta saavat valitettavasti vahvistuksen tuotapikaa, ja kohta ihmiskunnan olemassolo roikkuu jälleen kerran hiuskarvan varassa... Ensikohtauksen hieman puuduttavankin ylivoimaisten sankareiden esittelyrytinän jälkeen päästään onneksi taas nostamaan mukavasti panoksia uusien mielikuvituksellisten hahmojensa ja apokalyptisen meininkinsä myötä. Lisäksi noihin Tuomiopäivän enteisiin liittyvä kyynisyys viimeisiään vetelevän ihmislajikkeen kohtalosta miellytti, kuten myös pääosa-kuusikon valkoisuus (tällaisesta sinisilmäisestä näkökulmasta) - toki tätä yltiörasismia kompensoidakseen pitää jokaikisen luottoapurinsa ollakin sitten hersyvän hauska ja täydellisen erehtymätön musta mies (Samuel L. Jackson, Anthony Mackie, Don Cheadle). Yleisarvosanaa tuo kliseisyys ei kuitenkaan himmennä, vaan sen tekee tämänkin tutun sarjakuva-jutun jo kyllääntymiseen asti koettu silmäkarkki-ryske. James Spader ('Ultron'in ääni), Elizabeth Olsen, Aaron Taylor-Johnson, Paul Bettany, Cobie Smulders, Linda Cardellini, Stellan Skarsgård, Claudia Kim, Andy Serkis, Thomas Kretschmann.


Backtrack

Backtrack

Michael Petroni 2015 jännitys/rikos

* ½

Australialainen psykiatri Peter Bower (Adrien Brody) on jokin aika takaperin menettänyt auton alle jääneen kymmenvuotiaan tyttärensä (Emma O’Farrell), mistä tuntee edelleen syviä syyllisyydentuskia – niin ettei tahdo löytyä riittävää lohtua yhtälailla surevalle vaimolle (Jenni Baird) saati omissa traumoissaan velloville asiakkaille. Viimemainituista pysäyttävimmän vaikutuksen tekee n. 12-vuotias mitäänpuhumaton tyttölapsi (Chloe Bayliss, 23v!), joka ottaa tavakseen ilmestyä kuin tyhjästä yksikseen toimistolle ja kadota yhtä salaperäisesti... Voi tätä tragedian määrää mistä Brody joutuu taas kärsimään kyseisessä ”Kauhunkierteen” (1973) ja ”Kuudennen aistin” (1999) ristisiitoksessa: kuollut lapsi, lohduton vaimo, karmea salaisuus menneisyydestä lisätaakkana sekä vielä nuo kummittelevat asiakkaat (plus yksi kollegakin mentori Sam Neill’in muodossa?!)... Vaan miksi ryhtyvät säikyttelemään miestä myös hirviöinä (kertokaa asianne prkl) ja vasta nyt, eikä kukaan teinipoikakaan niin idiootti olisi että jättäisi fillarinsa keskelle junarataa – tai vakoilisi autossa muhinoitsijoita suoraan etuvaloista päin ettei varmasti näkisi mitään. Se ”kaiken paljastava” loppukeikaus hipoi sitten jo epäuskottavuuden maailmanennätystä, naispoliisin (Robin McLeavy) sooloiluineen kaikkineen. George Shevtsov, Malcolm Kennard, Bruce Spence, Anna Lise Phillips.


A Bigger Splash

A Bigger Splash

Luca Guadagnino 2015 draama

* ½

Dokumentintekijä Paul De Smedt (Matthias Schoenaerts) viettää työ/kuherruslomaa monivuotisen naisystävänsä, äänensä menettäneen mutta edelleen kuuluisan rocktähden Marianne Lane’n (Tilda Swinton) kera Lampedusan saarella Italian eteläisimmässä osassa. Yht’äkkiä kesken rannalla makoilun Paul saa soiton vanhalta kaveriltaan Harry Hawkes’ilta (Ralph Fiennes), eksentriseltä musiikkituottajalta ja myös Mariannen ex-mieheltä – joka ilmoittaa olevansa juuri koneessa ja laskeutuvansa aivan kohta paikalliselle kentälle. Sekavia tunteita aiheuttava vieras sotkee pakkaa entisestään kun tuo vielä mukanaan muiston lukuisista naisseikkailuistaan, eli parikymppisen tyttärensä Penelope’n (Dakota Johnson)... Ikuisuuksia kestävät mm. tanssi- ja ruuanlaittokohtaukset, pelkästään ärsyttävä Fiennes (jos itseäsi ei haittaa heilua ilkosillaan joka välissä niin se ei tarkoita ettei kaikkia ympärilläolijoita) sekä henkilökohtaisesti täysin käsittämätön 55-vuotias(!) haaveilujen kohde Swinton tekivät tästä välimerellisestä tragediasta aikamoisen raskaan kaksituntisen. Ja ei, ”Emotional Rescue” ei kolahda vieläkään vaikka kuinka myisi. Lily McMenamy, Aurore Clément, Elena Bucci, Corrado Guzzanti.© Plan B Entertainment/Regency Enterprises/Paramount Pictures

The Big Short

The Big Short

Adam McKay 2015 draama

* * *

V.2005. Sijoittajafirman rahastonhoitaja, varsinainen idiot savant Michael Burry (Christian Bale) on tuhansien asuntovelallisten listaa tutkittuaan vuorenvarma siitä, että koko luototusjärjestelmä tulisi romahtamaan kuin korttitalo: nämä ihmiset menisivät yksinkertaisesti henkilökohtaiseen konkurssiin heti kun korkomenot parin seuraavan vuoden aikana vääjäämättä kohoaisivat ylitsepääsemättömiin lukemiin. Niinpä Burry keksii verrattoman rahanansaitsemiskeinon sijoittamalla satoja miljoonia luottoriskivakuuksiin, eli kun tuo em. kauhuskenario toteutuisi niin voittonsa olisivat lähes ennennäkemättömät. Muutama muukin taho on kuitenkin hajulla tilanteesta... Taas yksi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopun katastrofaalisen talousromahduksen kuvaus, varsin sujuva sellainen ja viihdyttävällä huumorillakin ryyditettynä. Parhaassa kohtauksessa "vihermiljonääri" Brad Pitt pistää omahyväiset liituraitapojat (John Magaro, Finn Wittrock) ojennukseen: "Tässä ei ole mitään juhlimista! Ettekö tiedä että jo yhden prosentin työttömyysasteen nousu aiheuttaa 40 000 kuolemantapausta? Tanssit sikseen!". Steve Carell puolestaan maneereineen taas aikamoisen rasittava, umpitosikossa roolissaankin. Ryan Gosling, Jeremy Strong, Rafe Spall, Hamish Linklater, Marisa Tomei, Melissa Leo, Tracy Letts.


Blackhat

Blackhat

Michael Mann 2015 jännitys/toiminta

* ½

Vankilassa viruva mestarihakkeri Nick Hathaway (Chris Hemsworth) saa liittovaltion viranomaisilta tarjouksen tuomionsa lieventämisestä, jos tämä avustaisi heitä niin kiinalaisia ydinvoimaloita kuin Wall Streetiakin kyberhyökkäyksillään ravistelleen tuntemattoman vihulaisen nappaamisessa. Jostain hämärästä syystä miehelle sälytetään keskeinen rooli myös lukuisten väkivaltaisten yhteenottojen osalta Hong Kongia ja Indonesiaa myöten käytävässä terroristijahdissa... Tähän päälle vielä zombiemaisen hengetön "romanssi" kiinalaisheilastuksensa (Wei Tang) kera niin voidaan todeta loistojuttuihinkin ("Psykopaatin jäljillä" 1986, "Heat -ajojahti" 1995 jne) aikanaan kyenneen Mannin otteen kirvonneen karmaisevalla tavalla. En esimerkiksi tiedä mihin liittyvästä kansanjuhlasta oli lopussa kysymys, mutta näköjään ainakin Jakartassa päin voit huoletta alkaa lahtaamaan kaiken keskellä porukkaa tarvitsematta pelätä paikallisviranomaisten tilanteeseen puuttumista tai edes sen hätääntyneempiä reaktioita ympärilläolijoiden taholta... Leffan nimike tarkoittaa kaiketi nimenomaan 'hakkeria' nörttislangilla, mutta itselle tuli mieleen heti paljon kuulimpi ja kliinimpi: 'Black Hatter'. Siitä vaan käyttöön, ei maksa mitään... Leehom Wang, Viola Davis, Holt McCallany, Andy On, Christian Borle, John Ortiz. Lontoon oma "Jukka Virtanen" Richie Coster jälleen kerran ilkimyksen roolissa.


Black Mass

Black Mass

Scott Cooper 2015 rikos

* * ½

Etelä-Bostonin irlantilaismafian pääpomo James "Whitey" Bulger (Johnny Depp) saa oleellista "virka-apua" taisteluunsa muita rikollisryhmittymiä vastaan, kun saman kylän poika FBI-agentti John Connolly (Joel Edgerton) haluaa väen vängällä lapsuudenkaverinsa tiedonantajakseen. Connollyn motiivit ovat täydellisen itsekkäät mikä alkaa pikkuhiljaa valkenemaan niin kollegoille, esimiehille kuin vaimollekin (Julianne Nicholson)... 1970-80-luvun tositapahtumiin perustuva, seikkaperäinen mutta rutiinimaisen yllätyksetön "The Departed"in (2006), "Donnie Brasco"n (1997) ja vastaavien toisinto. Ehkä suurin ongelmansa kuitenkin pääosan Depp, joka ihan ok-suorituksestaan huolimatta ei saa katsojaa koskaan unohtamaan että siinähän on Johnny Depp... Juno Temple'lle sen sijaan ei kai muita kuin 'pikkulutkan' rooleja voi ajatellakaan. Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon, Jesse Plemons, David Harbour, Adam Scott, Corey Stoll, Peter Sarsgaard, Rory Cochrane.


Bone Tomahawk

Bone Tomahawk

S.Craig Zahler 2015 western/kauhu

* * ½

Bright Hope -nimisen 1800-luvun lopun lännenkylän normimeininki järkkyy perustuksiaan myöten, kun tähän asti lähinnä myyttien ja legendojen joukkoon lasketut kannibalistiset luolaintiaani-heimolaiset uskaltautuvat ensi kertaa ihmisyhteisön keskuuteen kidnapaten joitakin asukkaita omia kammottavia tarkoitusperiään tyydyttämään. Pelastusretkikunnan muodostavat kivenkovan veteraanisheriffi Hunt’in (Kurt Russell) sekä vielä iäkkäämmän apulaisensa (Richard Jenkins) lisäksi ylivertaisuuttaan asesankarina todistella haluava Brooder (Matthew Fox) ja ennen kaikkea nuoren vaimonsa (Lili Simmons) villeille menettänyt tilallinen Arthur O’Dwyer (Patrick Wilson) - taakkanaan kuitenkin pahemmanlaatuinen jalkavamma… Noin puoleenväliin asti mahtavasti edennyt ja lajityypiltään aniharvinainen gore-länkkäri valitettavasti kadottaa ylipitkän erämaa-vaelluksen kestäessä sekä poljentonsa että (kauhu)tunnelmansa lähestulkoon kokonaan, eivätkä edes lopun ultraväkivaltaisuudet onnistu enää kokonaisuutta pelastamaan - vaikka siis loistavasti konkariroolistaan taas kerran suoriutuvan Russellin erään apulaissheriffin (Evan Jonigkeit) kohtalo intiaanien käsittelyssä kuuluu totta tosiaan elokuvahistorian shokeeraavimpien joukkoon... mm. ”Erämaa syö miestä” (1999) -sukulaisteoksen ja perinteisempien zombie-leffojen pahimmatkin kuvastot haastaen. Myös aivan alku huonosti harkittu mitä draamankaareen tulee, kun katsoja saa heti kärkeen todistella brutaaleja kaulankatkomisia ihan ”tavallisen” roistokaksikon (David Arquette, Sid Haig) toimesta… Fred Melamed, Maestro Harrell, James Tolkan, Kathryn Morris, Zahn McClarnon.© Wildgaze Films/BBC Films/Parallel Film Productions

Brooklyn

Brooklyn

John Crowley 2015 draama

* * *

V.1952. Nuorelle äärimmäisen kiltille ja hiljaiselle irlantilaisneidolla Eilis Lacey’lle (Saoirse Ronan) on järjestynyt kirkonmies-setänsä (Jim Broadbent) ansiosta sekä asuin- että työpaikka valtameren takaa New Yorkin Brooklynista, kuten niin monille maannaisilleen & -miehilleen häntä ennen. Rakkaan äidin (Jane Brennan) ja isosiskon (Fiona Glascott) taakse jättäminen on etenkin alkuunsa Eilisille se pahin kanto yleisen koti-ikävän lisäksi, mutta sitten tansseissa tapaamansa italialaisjuurinen nuorukainen nimeltä Tony (Emory Cohen) tuntuisi muuttavan nopealla aikataululla kaiken… Erinomaiset näyttelijäsuoritukset viehkeän jääsilmän Ronanin johdolla kannattelevat tätä muuten käytännössä juonetonta siirtolaistarinaa, sen lisäksi että jopa ne potentiaaliset kiusaajahahmot – tavaratalo-osaston pomo (Jessica Paré), täysihoitolan kikatteleva juoruilija-kaksikko (Eve Macklin, Emily Bett Rickards) – osoittautuvat sittemmin ihan hyväätarkoittaviksi tyypeiksi. Mutta harmillisesti traagisimmat tapahtumat tuntuivat laskelmoidunkin päälleliimatuilta, ja aivan erityisesti tuo että kunnollisista kunnollisin katolilaistyttö edes harkitsisi tuoreen unelmamiehensä pettämistä – ja siinäpä olisi myös sitä irkkukaveria (Domhnall Gleeson) kohdannut mukava yllätys hääyönä… Pieni kronologiavirhe: siskotytön kuolinpäivä on 1.7.1952, mikä tarkoittaa että edes ”Laulavat sadepisarat” (Amerikan ensi-ilta 27.3.1952) ei oikein aikajanaan mahdu eikä ”Vaitelias mies” (21.8.) teoriassakaan. Julie Walters, Brid Brennan, Eva Birthistle, Nora-Jane Noone.© The Weinstein Company/Film4/Number 9 Films/Killer Films

Carol

Carol

Todd Haynes 2015 draama

* * *

1950-luvun alkupuolen New York. Hiljainen mutta säntillinen Therese (Rooney Mara) saa töitä tavaratalon myyjänä, tosin lahjakkaana valokuvaajana tulevaisuuden haaveissaan siintäisivät tehtävät jonkun sanomalehden palveluksessa. Kiinnostuneita miehiäkin ympärillään pyörii, vakavimmin poikaystävän virkaa toimittava Richard (Jake Lacy) – vaan sitten paremmista piireistä tuleva ehta rotunainen nimeltä Carol (Cate Blanchett) ilmestyy tiskinsä eteen ostamaan joululahjaa pienelle tyttärelleen (Sadie/Kk Heim), ja molemminpuolinen intiimejäkin tunteita väreilevä ihastussuhde on samantien tosiasia… Huipputasoisen leidikaksikkonsa ansiosta harvinaisella tavalla vaikutuksen tekevä kuvaus kielletystä suhteesta vielä puritaanisten moraalilakien vahvasti hallitsemalta aikakaudelta. Ja mitä sitä kiertelemään: tietenkin naisten (ainakin Blanchettin ja Maran näköisten!) välisen homosuhteen ”harmittomuus” keskivertoheteron silmään yksi ratkaisevista tekijöistä – itse asiassa tämän parin rakkaudenosoituksia ja -tunnustuksia suorastaan odotti ja toivoi. Eipä näin ollen ihme että keskeiset mieshahmot (Kyle Chandler, Lacy) jäävät tyypilliseen tapaan melko pahasti alikirjoitetuiksi. Sarah Paulson, John Magaro, Cory Michael Smith, Kevin Crowley, Nik Pajic.


Chappie

Chappie

Neill Blomkamp 2015 scifi/toiminta

* * ½

Etelä-Afrikan Johannesburg on lähitulevaisuudessa ajautunut käytännössä anarkian partaalle: vahvasti aseistetut rikollisryhmittymät hallitsevat jo keskustan ulkopuolisia alueita pelottavalla otteella. 'Tetravaal'-yhtiön valmistamat robotti-poliisit ovat onnistuneet tuomaan hieman toivoa järjestäytyneen yhteiskunnan puolesta, mutta firman sisälläkin käydään omia valtakamppailuja johtajattaren (Sigourney Weaver), megaluokan sotakonettaan lobbaavan ex-agentin (Hugh Jackman) sekä yhä kehittyneempää keinoäly-projektia valmistelevan insinöörin (Dev Patel) kesken... Taas yksi rajumman luokan tulevaisuudenvisio eteläafrikkalaisohjaajalta tuntuu kuitenkin aivan liikaa jo nähtyjen scifiklassikoiden yhdistelmältä, tuoden ennen kaikkea "RoboCop"in (1987) sekä "A.I. -tekoälyn" (2001) mieleen - vaikka sisältääkin samalla toki ihan koskettaviakin hetkiä liittyen tuohon kasvattiroboon nimeltä 'Chappie' (Sharlto Copley) sekä rikollisperheensä suhteisiin. Ninja (Watkin Tudor Jones), Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Brandon Auret, Anderson Cooper.


Child 44

Child 44

Daniel Espinosa 2015 rikos/jännitys

* *

V.1953, Moskova. Leo Demidov (Tom Hardy) on armeijan tiedustelu-upseeri, ja yhtäläisellä kommunistisella vakaumuksella etsii käsiinsä "valtakunnan vihollisia" kuin kollegansakin. Myös sisäiset juonittelut ovat kuitenkin tunnetusti voimissaan ja kenen tahansa sädekehän mahdollista murentua hetkessä - ja kun lisäpaineita tuottavat vielä tyytymättömän opettajavaimon (Noomi Rapace) aiheuttamat huolet kotirintamalla sekä sarjamurhaajaan viittaavat nuorten lasten ruumislöydöt junarataverkon varsilta niin onhan siinä taas yhdelle miehelle kylliksi... Juuri tämä draamaa draaman päälle -kuvio osoittautui liian haastavaksi käsitellä kuten odottaa sopikin, niinpä henkilöhahmojen tekemisten logiikat ja motiivit jäävät enimmäkseen hämärän peittoon - ja kai nyt tuollainen sarjamurhaaja-jahtikin kyettiin salassa hoitamaan niinkuin kaikki muutkin asiat, ilman että Isä Aurinkoisen ihannevaltion tahraton maine olisi sen enempää kärsinyt? Stalin'ista puheen ollen, tapahtumat sijoittuvat maaliskuussa kokemansa kuoleman vuodelle mutta edes mitään mainintaakaan tästä "murhenäytelmästä" ei kuulla... eikä tuolla ainakaan talvi näytä enää vallitsevan. Gary Oldman, Joel Kinnaman, Fares Fares, Jason Clarke, Vincent Cassel, Paddy Considine.


Colonia

Colonia

Florian Gallenberger 2015 draama

* *

Chilessä tapahtuu vallankaappaus marraskuussa 1973, jonka pyörteisiin jäävät myös nuoret rakastavaiset eli brittiläinen lentoemäntä Lena (Emma Watson) sekä saksalainen sosialisti-opiskelija Daniel (Daniel Brühl). Kun viimemainittu passitetaan pahamaineiseen kulttilahko- ja keskitysleirin yhdistelmään nimeltä ’Colonia Dignidad’, seuraa Lena itsepintaisesti perässä... Lukuisten Chile-kuvauksien veteraanille tapahtumien tuttuus pienempi murhe kuin ne ”valtaisat yllätykset” joita päähenkilömme saavat kohdatakseen jatkuvalla syötöllä: ”Hei täällähän mellakoidaan”, ”Jaa armeija näyttääkin päässeen voitolle, ikävää paikallisten kaverien puolesta”, ”Kai nyt tässä paetessa voi samalla vähän sotilaiden pahantekoja valokuvatakin, tuskin siitä suuttuvat”, ”Mitä eikö opiskelijatoverit aio tehdäkään itsemurhaiskua keskitysleiriin Danielin pelastaakseen”, ”Ei ole kiva tämä lahko mihin valehenkilöllisyyden turvin soluttauduin” jne. Lisäksi lähes pelkästään englanninkielen käyttö (leirinkin enemmistö saksalaisia) häiritsee muuten varsin kansainvälisessä projektissa, ja etenkin loppuvaiheet epäilemättä ylidramatisoituja – tai sitten Länsi-Saksan Santiagon suurlähetystö oli tasan yhtä epäluotettava kuin USA:nkin vastaava. Homman suola eli Michael Nyqvist'in paholaismainen leirinjohtajan olemus kompensoi sekin vain osittain pikku-Emman vajavaisia lahjoja. Richenda Carey, Vicky Krieps, Jeanne Werner, Julian Ovenden, August Zirner, Martin Wuttke, Nicolás Barsoff, Steve Karier.


Concussion

Concussion

Peter Landesman 2015 draama

* * ½

Eräs historian suurimmista NFL-tähdistä, Pittsburgh Steelers'in Mike Webster (David Morse) joutuu elämässään kohta 18-vuotisen uransa jälkeen todelliseen syöksykierteeseen: jatkuvat päänsäryt ja unettomuus saavat miehen kiskomaan sisäänsä kaikkea mahdollista pilleriä ja päihdykettä, kunnes sydänkohtaus armahtaa viiskymppisenä v.2002. Kuolemansyyntutkimukseen erikoistunut siirtolaislääkäri Nigeriasta nimeltä Bennet Omalu (Will Smith) kiinnostuu sekä Websterin tapauksesta että kohta suorastaan tulvimalla saapuvista ex-jalkapalloilijoiden itsemurha-uutisista - mutta lajiliitto sen paremmin kuin suuri yleisökään ei halua luonnollisesti vaarantaa miljardibisnestä epäilyksillä mistään terveysriskeistä, joten Omalu saa teorioitaan tukevista kollegoistakin huolimatta todeta edessään melkoisen vuoren kiivettäväksi... Mielenkiintoinen tositarina kontaktiurheilun vaaroista, ja kyllähän tuo ihan loogiselta kuulostaa että jos pää saa jatkuvaa iskua vuodesta toiseen niin tuskin se ainakaan hyväksi voi olla. Toisaalta: mitäpä siinä voi tehdä riskien kaikille asianosaisille selväksi tekemisen ja pitempien sairaslomien lisäksi, jos siis halutaan pitää tietyt lajit edelleen riittävän miehisinä mittelöinä - yksilöllistähän se fyysinen kestävyys joka tapauksessa on (siinä missä taito ja intohimokin) ja joku vuorikiipeilykin kiellettävä muussa tapauksessa samantien. Vahinko sen sijaan että kun Smith suoriutuu kerrankin ihan mitat täyttävästi niin sitten roolihahmonsa yhtä tylsä ja rasittava kuin koko kohteenaan oleva pallopelikin... Albert Brooks, Alec Baldwin, Gugu Mbatha-Raw, Arliss Howard, Mike O'Malley, Eddie Marsan, Hill Harper, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Stephen Moyer, Paul Reiser, Luke Wilson.


Creed

Creed

Ryan Coogler 2015 draama

* *

Edesmenneen nyrkkeilijämestarin Apollo Creedin murrosikäinen poika Adonis joutuu losangelesilaisessa koulukodissaankin jatkuvasti kaikenlaisiin vaikeuksiin lähinnä tappeluhalukkuudestaan johtuen - kunnes eräänä päivänä Apollon varakas ex-vaimo (Phylicia Rashad) saapuu tapaamaan arestiin jälleen kerran suljettua epeliä, tarjoten asuinpaikkaa luonaan sekä tietenkin samalla mahdollisuutta muuttaa elämänsä suuntaa. Palo seurata isänsä jälkiä kasvaa kuitenkin liian polttavaksi miehen mittoihin vartuttuaan (Michael B. Jordan), ja epävirallisten otteluiden myötä itsensä riittävän lahjakkaaksi tietävä Creed nuorempi ymmärtää tarvitsevansa nyt maan parasta nyrkkeilyasiantuntijaa: jo eläkeikäistä ex-maailmanmestaria ja yhä Philadelphiassa asustelevaa Rocky Balboa’a (Sylvester Stallone)… IMDb:n arvostuksesta päätellen oletin tästä todennäköisesti viimeisestä Stallonen tähdittämästä ”Rocky” -saagaan (1976-) kuuluvasta leffasta jotain poikkeuksellista, mutta ainoa todellinen parannus olikin vain noiden matsien saaminen niitä 30+ vuoden takaisia realistisemmiksi - muuten sitä samaa haukotuttavan ennalta-arvattavaa kamaa mitä aina, väkisinväännettyine kiistanaiheineen mitkä eivät tietenkään pelasta lopun imeliltä miestenvälisiltä lemmentunnustuksilta… Räppikin soi ihan liikaa mikä tarkoittaa yhtään. Tessa Thompson, Andre Ward, Tony Bellew, Ritchie Coster, Jacob ’Stitch’ Duran, Graham McTavish.


Criminal Activities

Criminal Activities

Jackie Earle Haley 2015 rikos

* *

Kun neljän nuoren miehen (Michael Pitt, Dan Stevens, Christopher Abbott, Rob Brown) osakesijoitukset epäonnistuvat katastrofaalisesti, joutuvat he satojentuhansien velkataakkansa kuitatakseen suostumaan rikollispomo Eddie Lovanto’n (John Travolta) vaatimukseen: heidän tulisi kidnapata musta katugangsteri nimeltä Marques (Edi Gathegi), jonka veli oli äskettäin mennyt kaappaamaan puolestaan Lovanton veljentyttären kiristyksen merkeissä. Läpikotaisesta amatöörimäisyydestään huolimatta pojat saavat homman ensivaiheen suoritettua, ja sitten jäädäänkin odottelemaan piilopaikan suojissa kuka sinne ensiksi mahtaa löytää – Marquesin kostonhimoinen lähipiiri, FBI vai sittenkin Eddie hännysmiehineen... Alkupuoleltaan sujuva ja sanailultaan iskevä ”kuka-huijaa-ketä?” -stoori kaatuu pahasti koko tuon panttivanki-episodin totaalityperyyksiin: ensinnäkin muutenkin hengenvaarallinen kohteensa on suunnitelman mukaan pääsemässä vapaaksi vuorokauden kuluttua, mutta pojat silti katsoneet omien kasvojen tai uhrin silmien peittämisen tarpeettomaksi – lisäksi vaikka mitään syytä yhteisille juttuhetkille ei viimemainitun kera ole niin henkilökohtaisia asioita, kaverien nimiä ja osoitteitakin heitellään ”tunnekuohuissa” surutta... Ruokaakin unohtui varata kun eihän 24 tunnissa (jos aikataulu edes pitää) nyt nälkä voi ketään yllättää, ja miksi juuri Zach (Pitt) yhtään epäröisi lopussa aseenkäytön suhteen ja miksi Marquesin pöntöllä istumista pitäisi vahdata nenää pidellen aivan tappituntumassa jne jne. Ikuisesti aliarvostettu Travolta ja psykoroolien erikoismies Pitt onnistuvat pitämään jutun kaikesta huolimatta juuri ja juuri katsottavana, ohjaaja Haley myös ok ensinmainitun tehokkaana käsikassarana. Morgan Wolk, Travis Aaron Wade, Alan B. Jones. Tyrone Jenkins.


Crimson Peak

Crimson Peak

Guillermo del Toro 2015 kauhu

* ½

1800-1900-lukujen vaihteen tienoilla nuori amerikkalaisnainen Edith Cushing (Mia Wasikowska) haaveilee kirjailijan urasta, vaikka varakkaan liikemies-isän (Jim Beaver) firmassa onkin aina varma työpaikka tiedossa. Vaan sitten kohtaa komean britti-baronetin nimeltään Thomas Sharpe (Tom Hiddleston), ja huolimatta miehen hyvin epämääräisestä onnenonkija-maineesta ei aikaakaan kun ollaan jo naimisissa ja siirrytty asumaan Englannin Cumberlandiin isoon mutta ränsistyneeseen kartanoon. Se että Thomaksen kylmäkiskoinen sisar Lucille (Jessica Chastain) asuu saman katon alla on aluksi vain pieni häiriötekijä... Potentiaalia erityisesti hurjannäköisten aaveluomustensa puolesta omaava mutta sekä juonensa että henkilöhahmotuksiensa tolkuttomuuksiin kupsahtava goottikauhuilu, varsinkin mitä yleensä erinomaiseen Wasikowskaan tulee: äitinsä mädänneen ruumiin vierailut jo murrosiästä lähtien eivät saa tyttöä sen pahemmin traumatisoitumaan, ja reaktionsa jäävät yhtä käsittämättömän vaisuiksi niin rakkaan isänsä kuin pelastajansakin (Charlie Hunnam) raakalaismaisten murhien kohdalla. Tuosta kummituskartanosta vielä sen verran että kyllähän niillä tunnearvoa saattaa olla ja pienet rapistumiset vuosikymmenten kuluessa ymmärrettäviä, mutta siinä vaiheessa kun keskitalvella lunta satelee sisään kinoksiksi asti niin jotain kai tarttis tehä? Burn Gorman, Leslie Hope.


Daddy's Home

Daddy's Home

Sean Anders 2015 komedia

* *

Paikallisradio-isäntä Brad Whitaker (Will Ferrell) yrittää kaikin keinoin pitää uusioperheensä eli Sara-vaimon (Linda Cardellini) sekä lapsensa (Scarlett Estevez, Owen Vaccaro) tyytyväisinä, ja vaikuttaa siltä että onkin pikkuhiljaa onnistumassa "projektissaan". Vaan sitten maisemiin pärähtää mahdollisimman ei-toivottu vieras: lasten biologinen isä Dusty (Mark Wahlberg), joka tietenkin kaiken muun lisäksi on melkoinen lihaskimppu ja varsinainen monitaituri... Kaikki kootut Ferrell-kliseet sisältää tämäkin kuvaus isäpuolen tyypillisimmistä huolenaiheista potenssiin viisi mutta naurattaakin siellä täällä ihan mojovasti, etenkin se "pikku koeajo moottoripyörällä" -kohtaus: tietäähän sen pieleen menevän mutta... ja lopussa Wahlbergkin kutistuu silmissä kun vapaaottelija John Cena vyöryy paikalle puolen metrin muskeleineen. Suurin miinus taas sen sijaan siitä maailman rasittavimmasta kiintiökaverista (Hannibal Buress). Thomas Haden Church, Bobby Cannavale.


Dark Places

Dark Places

Gilles Paquet-Brenner 2015 draama/rikos

* ½

Kolmevitonen Libby Day (Charlize Theron) ei ole – täysin ymmärrettävästi – kyennyt kaikkien vuosienkaan vierähdettyä unohtamaan lapsuusaikojensa (Sterling Jerins) murhenäytelmää, kun äitinsä (Christina Hendricks) sekä nuoret sisaruksensa (Natalie Precht, Madison McGuire) tulivat raa’asti murhatuiksi maaseututilallaan eräänä synkkänä iltana – Ben-nimisen pääongelmista kärsineen ja edelleen vankilassa viruvan isoveljen (Tye Sheridan/Corey Stoll) saadessa syytteet niskaansa. Libby oli kirjoittanut aikanaan varsin menestyneenkin kirjan tapahtumasta mutta nyt olivat rahansa melkein lopussa, kun naiseen ottaa äkkiäarvaamatta yhteyttä nuorimies nimeltä Lyle Wirth (Nicholas Hoult) joka pyytää Libbya hämäräperäisiä murhia tutkivan klubinsa vieraaksi maksua vastaan. Tästä alkaa vyyhti jonka pikkuhiljaa auetessa mm. Benin syyllisyys ei olekaan niin itsestäänselvää kuin tähän asti kaikki asianosaiset luulleet… Nimensä lunastaen todellakin ihmismielen synkimpiin syövereihin vievä draamamysteeri, kaatuen kuitenkin perusteellisesti totaalisiin epäuskottavuuksiinsa: tuo murha-klubi, koko se palkkatappaja-juoni, Benin käytös alusta loppuun, Chloë Grace Moretz’in esittämän sutturan touhut myös aikuisena (Andrea Roth) kera yhtä pimeän tyttärensä (Denise Williamson) jne. Sean Bridgers, J.LaRose, Shannon Kook, Jennifer Pierce Mathus, Lori Z. Cordova, Jeff Chase, Drea de Matteo, Addy Miller.


The Debt

Oliver’s Deal/ The Debt

Barney Elliott 2015 draama

* ½

Oliver Campbell (Stephen Dorff) on ison amerikkalaisyhtiön maakauppa-keinottelija, erityiskohteenaan viimeiset pari vuotta ollen Etelä-Amerikka ja Peru. Nyt nelikymppisenä mies tuntee olevansa uransa huipulla, kun sitten yht’äkkiä esimiehensä (David Strathairn) vetäisee maton alta: pitkään ja hartaasti hierottu diilinsä ei ole sittenkään riittävän kannattava lukkoon lyötäväksi. Katkera Campbell vaatii kiihkeästi vielä lisäaikaa mennäkseen vaikka henkilökohtaisesti kääntämään viimeisen vastahakoisen maatilallisen (Amiel Cayo) pään, ja saakin sitä mutta vain vaivaiset 10 päivää... Traagisista kohtaloistaan huolimatta aivan liian pitkäveteisesti toteutettu ja ennalta-arvattavasti etenevä moraalisaarnailu. Brooke Langton, Carlos Bardem, Alberto Ammann, Elsa Olivero, Melvin Quijada, Lucho Cáceres, Marco Antonio Ramirez.

Demonic

Demonic

Will Canon 2015 kauhu

*

Syrjäiseen kartanoon hälytetyt poliisivoimat pääetsivä Lewis’in (Frank Grillo) sekä on-off-naisystävänsä, osaston psykologin tri Klein’in (Maria Bello) johdolla löytävät vain yhden kuudesta paikallaolleesta nuorison edustajasta (Dustin Milligan) elossa – loput ruumiina tai kadoksissa. Syyllinen kaikkeen on kuulema talossa yhä kummittelevan ex-asukkaan ilkeä henkiolento, jonka uhreista shokissa oleva nuorimies vaatii ensisijaisesti pelastamaan raskaana olevan tyttökaverinsa (Cody Horn)... Ikipätevä kaksikko Grillo/Bello ei auta tässä umpikliseisessä, yhtään mitään omaperäistä tai yllättävää sisältävässä haukotuttavassa hiiviskelyssä. Scott Mechlowicz, Megan Park, Aaron Yoo, Alex Goode, Terence Rosemore, Jesse Steccato.

Everest

Everest

Baltasar Kormákur 2015 seikkailu/draama

* * ½

Maailman korkeimman vuoren Mount Everestin 8848 metrin korkeudessa sijaitsevalle huipulle toukokuussa 1996 yrittäneiden kiipeilijäryhmien tarina, kun äkisti huonontuneet sääolot ajoivat kokeneimmatkin oppaat hengenvaaraan turisteista puhumattakaan… Dramaattisia ihmiskohtaloita mahtavissa maisemissa, eli tarjoaa täydelleen sitä mitä ikinä osasi odottaakin tämä tosielämän murhenäytelmän rekonstruointi. Kiinnostus kiipeilyharrastusta kohtaan varmaankin tehostaisi vaikutusta, valitettavasti itse en liikahtaisi vaikka maksettaisiin osallistumisestani se 65 000(!) dollaria mikä kuulema Everestille pyrkijöiltä laskutetaan. Eniten jäi mietityttämään kuitenkin ihan fyysisbiologisesti tuon lisähapen tarpeen jotenkin epämääräisesti toteutettu suunnittelu, kun luulisi noissa korkeuksissa ja moisella rasitusasteella jokaikisen joutuvan käyttämään happilaitteita käytännössä keskeytyksettä… Loppuosa jämähtää luonnollisesti melkoiseksi nyyhkivien naamojen paraatiksi, Keira Knightley’n johdolla. Jason Clarke, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Robin Wright, John Hawkes, Emily Watson, Sam Worthington, Michael Kelly, Thomas Wright, Martin Henderson, Elizabeth Debicki, Naoko Mori.


© Universal Pictures International (UPI)/Film4/A24

Ex Machina

Ex Machina

Alex Garland 2015 scifi/jännitys

* * * *

Megaluokan nettiyhtiön nuori ohjelmoija Caleb (Domhnall Gleeson) "voittaa pääpalkinnon" firman sisäisessä kisassa eli matkan jo gurun maineessa olevan pääpomon Nathan'in (Oscar Isaac) syrjäiseen hi-tech-kartanoon, tehtävänään avustaa viimemainitun uraauurtavassa tekoäly-projektissa. Caleb pääsee pian todistamaan jotain mikä tulisi muuttamaan maailman kuten me sen tunnemme... Viiltävän älykäs kahden (aidon!) ihmisen ja yhden rakennuksen scifi-trilleri, jossa myös tuoreet tähtinimet Gleeson & Isaac nousevat pelottavien alkukliseisyyksien suosta draamallisesti vallan riittäviin ulottuvuuksiin. Ainoa hieman puuduttava seikka näissä A.I.-fantasioinneissa tuo ikuisesti vallitseva fakta, miten kone on kone on kone: miksi sellaiseen pitäisi mitään tunteita, "oma-aloitteisuutta" tai edes huumorintajua istuttaa? Alicia Vikander, Sonoya Mizuno.© Raindog Films/Entertainment One

Eye In The Sky

Eye In The Sky

Gavin Hood 2015 jännitys/sota

* * *

Britannian UCAV(=Unmanned Combat Aerial Vehicle)-yksikkö saa vihdoin vuosien tarkkailun jälkeen tähtäimeensä ryhmän Nairobissa Keniassa toimivan terroristisolun päätekijöitä. Kohteena olevan rakennuksen sijainti tyypilliseen tapaan keskellä siviiliasutusta herättää voimakkaita vastareaktioita erityisesti tapahtumien kulkua livenä seuraavien brittipoliitikkojen keskuudessa, kun taas armeijan ja tiedustelupalvelun edustajat eversti Powell'in (Helen Mirren) johdolla vaativat sota-artiklojen mukaista toimintaa ennenkuin on liian myöhäistä... Vakuuttavasti toteutettu kuvaus nykypäivän terrorismisodasta ja sen tuottamista "viattomista uhreista": inhimillisten arvojen mittariksi nousee tässä "Schindlerin listan" (1993) punatakkisen juutalaistytön tapaan omaa leipäkioskiaan aivan tuhokohteen tuntumassa pitävä somalityttönen (Aisha Takow). Vaan minkäs teet? Hieman omahyväisesti jenkkiliittolaiset taas kuvattu varsinaisina sydämettöminä sotahaukkoina, vaikka kaikki mahdolliset ikävätkin tilanteet varmasti yhdessä huomioitu, läpikäyty ja sovittu jo ajat sitten moneen kertaan. Teknisellä puolella minulle uutta ja varsin coolia tavaraa edustivat nuo jopa rakennuksiin sisälle lentelevät "ötökkäkamerat". Mainion veteraanin Alan Rickman'in viimeisiä töitä ennen syöpään menehtymistään. Aaron Paul, Barkhad Abdi, Jeremy Northam, Iain Glen, Phoebe Fox, Monica Dolan.


Fantastic Four

Fantastic Four

Josh Trank 2015 scifi/toiminta

* *

Jo lapsena teleportti-laitteen rakentamaan onnistuva Reed Richards (Owen Judge) ei saa kuitenkaan tiedeyhteisöä vielä nuorena aikuisenakaan (Miles Teller) vakuuttuneeksi että kyseessä olisi mitään muuta kuin taitava illuusiotemppu - lukuunottamatta messuilla pakeilleen saapuvaa Baxter-instituutin johtavaa suunnittelijaa Franklin Storm'ia (Reg E. Cathey), jonka tarjoamilla resursseilla sekä muista innokkaista nuorista kerätyn tiimin (Kate Mara, Toby Kebbell, Michael B. Jordan, Jamie Bell) avulla päästään kohta ennennäkemättömiin tuloksiin... Saamaansa murskakritiikkiä huomattavasti siedettävämpi "ihmeneloset" suht perus-läppineen ja äksöneineen - vaikka myönnetään että minustakin voisi alkaa jotain tapahtumaan nopeamminkin kuin vasta n. 40 minuutin kohdalla. Tim Blake Nelson, Dan "Simpsonit" Castellaneta.


Fathers And Daughters

Fathers And Daughters

Gabriele Muccino 2015 draama

* *

Katie Davis (Amanda Seyfried) on nuori lastenpsykiatrian kandi, joka tutkintotehtävänään yrittää saada kontaktia puhumattomaan ja syrjäytyneeseen 12-vuotiaaseen tyttöön (Quvenzhané Wallis). Samalla Katie oireilee omissa traumoissaan mm. harrastaen seksiä lähes jokaisen vastaantulevan baarikärpäsen kera, johtuen sekä äitinsä (Jenny Vos) että kuulun kirjailija-isänsä (Russell Crowe) menettämisestä jo lapsena (Kylie Rogers) auto-onnettomuuden seurauksena. Vaan sitten tapaa kenties juuri sen ”oikean” (Aaron Paul), joka saattaisi auttaa elämänsä vihdoin raiteilleen… Kahta traagista tarinaa samanaikaisesti seuraava murheiden alho fyysisiin, henkisiin ja taloudellisiin ongelmiin ajautuneen yksinhuoltaja-isän kamppailusta sekä tyttärensä myöhemmistä ihmissuhde-tuskailuista – jääden pelkästään itsetietoisen koruttomaksi ja vaikuttavuudeltaan vähäiseksi yksittäistapaukseksi ilman läheskään riittäviä selityksiä hahmojensa motiiveille (Crowen sairautensa vähättely, Seyfriedin seksimania, tuttavapariskunnan Diane Kruger & Bruce Greenwood pakkomielteenomaiset huostaanottovaatimukset). Myöskään tuon tylsänaama-Paulin poikkeuksellinen erinomaisuus seurustelukumppanina ei katsojalle asti välittynyt. Janet McTeer, Jane Fonda, Octavia Spencer.


February

February/ The Blackcoat’s Daughter/ Daughter Of Evil

Oz Perkins 2015 kauhu

*

Kaksi tyttöoppilasta joutuu jäämään katoliseen sisäoppilaitokseensa myös talviloman ajaksi, vanhempiensa ollessa eri syistä estyneitä heitä hakemaan. Rehtori (Peter James Haworth) vakuuttaa kuitenkin kaksikolle, että olot tehtäisiin henkilökunnan toimesta niin mukavaksi kuin suinkin – samalla kuin pyytää hieman vanhempaa Rose’a (Lucy Boynton) huolehtimaan 15-vuotiaan Katherine’n (Kiernan Shipka) tarpeista. Toisaalla keski-ikäinen pariskunta (James Remar, Lauren Holly) löytää bussipysäkiltä värjöttelemästä yksinäisen parikymppisen (Emma Roberts) ja tarjoaa tälle kyytiä, aavistamatta että kyseinen tyttö on puolestaan mielisairaalasta karannut ja oikeasti vaarallinen tapaus... Rakkailla lapsilla ja huonoilla elokuvilla on usein yksi yhteinen piirre, eli monta nimeä: tuolla yläpuolella olevalla kolmannella versiolla nimittäin Viaplayssa mainostettiin tätä järjetöntä soppaa kolmesta nuoresta neidosta, joista yksi jo valmiiksi hullu ja toinen sekoaa ilmeisesti jonkinlaisen riivauksen uhrina. Ainoa sanoma minkä tajusin oli muistutus vanhasta varoituksesta miten ”yksikään hyvä teko ei jää rankaisematta”, ehkä tämä olikin sitten se homman clue. Greg Ellwand, Elena Krausz, Heather Tod Mitchell, Peter Gray, Emma Holzer.© Groundswell Productions/Studio Solutions/Ulterior Productions/Sony

The Final Girls

The Final Girls

Todd Strauss-Schulson 2015 komedia/draama/kauhu/scifi

* * *

Lukioikäinen Max (Taissa Farmiga) on kaksi vuotta aiemmin autokolarissa menehtyneen kauhuhalpisten kulttiblondin Nancy Cartwrigh’tin (Malin Akerman) tytär, ja vaikka kaikki paikkakunnan nuoret tietenkin asiasta tietoisia niin vaatimattoman mukavana tyttönä saanut pelkästään tukea ja kannustusta suruunsa. Nyt saattaisi kuitenkin jo olla pikkuhiljaa aika jättää pahimmat synkkyydet taakse ja antaa elämän voittaa, etenkin kun Chris-niminen komistus (Alexander Ludwig) ryhtynyt tosissaan piirittelemään - ja niinpä Max suostuu lähtemään kavereidensa kera peräti äitinsä elokuvan ”Camp of Bloodbath” retronäytökseen. Vaan sitten alkaakin tapahtua esityksen aikana ihmeitä... Mahtava juoni-ideansa tuntui nimenomaan näin nuorisohömppä-leffaan yhdistettynä kovastikin tuoreelta, vaikkei periaatteessa sitä tietysti ollutkaan – lähtien jo klassikko-koomikko Buster Keaton’in tuotannosta (”Sherlock Holmes Jr.” 1924). Mutta täten jopa katastrofihahmot mallia ”seksihullu punkero” (Adam Devine) saivat kerrankin oikeutuksensa, valitettavasti se yksi reaalimaailman idiootti (Thomas Middleditch) jäi vielä hampaita vihlomaan. Muuten erinomaisten Farmigan ja Akermanin tunneryöpyt menivät myös loppua kohti jo vähän liiallisuuksiin (sitäkin mahdottomampaa ettei ainakin tytär olisi ensi töikseen tarkistanut sen ”leffapakun” takaosaa), mutta kokonaisuutena siis raikas tuulahdus kaiken tämän hirvittävän nuorisomoskan lomaan mistä me jokainen joudumme 99%:sesti kärsimään. Nina Dobrev, Alia Shawkat, Angela Trimbur, Chloe Bridges, Tory N. Thompson, Daniel Norris (naamarimurhaaja).

Get Hard

Get Hard

Etan Cohen 2015 komedia/rikos

* *

James King’illa (Will Ferrell) on elämä mallillaan: hyväpalkkainen työ menestyvässä sijoitusfirmassa, ja pomo (Craig T. Nelson) joka ei lupaile vain ylennystä vaan haluaa Jamesin myös vävypojakseen hottis-tyttärensä (Alison Brie) naimisen myötä. Vaan sitten elämä mustenee (hehe) kertaheitolla kun James pidätetään kavallussyytteiden perusteella, ja miehellä on kaksi kuukautta aikaa kovettaa itsensä tulevaa vankilajaksoa silmälläpitäen – mihin koulutukseen tarvitsee tietenkin jonkun tummahipiäisen kaverin, kuten tutun autokorjaamon pitäjän nimeltä Darnell (Kevin Hart)... Kovin ennalta-arvattava hupailu Ferrelilta tällä kertaa – ennen kaikkea mitä tämän yhden kansanryhmän nuoleskeluun taas vaihteeksi tulee, samalla kuin varsinkin koko loppuosio jo liiankin yliammutun älyvapaata tavaraa. Ja siinä kohtaa kun Hart hyökkää liekinheitin kourassa sinne nazibaikkereiden varastolle olisi pääkaksikolla ollut oikeasti noin viisi sekuntia elinaikaa. Edwina Findley Dickerson, Ariana Neal, Erick Chavarria, T.I., Paul Ben-Victor, Greg Germann. Kitarastara John Mayer esiintyy omana itsenään.


The Gift

The Gift

Joel Edgerton 2015 jännitys/draama

* *

Kolmevitonen aviopari Simon (Jason Bateman) & Robyn (Rebecca Hall) muuttaa Los Angelesiin, törmäten tuotapikaa ensinmainitun vanhaan luokka”kaveriin” Gordon’iin (Edgerton). Osoitteet vaihdettuaan pariskunta yllättyy saadessaan varsin kalliitakin tervetuliaislahjoja uudelta tuttavaltaan, mutta sitten kun myös tämän loistolukaali-koti osoittautuu huijaukseksi on selvää että kaikki ei ole nyt kohdallaan... Osaavan aussinäyttelijän Edgertonin debyyttiohjaus on ihan pätevää työtä muttei tokikaan mitään ’Hitchcock’-tasoa sentään – johtuen pääosin liiankin simppelistä ”kosto”-juonestaan sekä Batemanin olemuksesta: yhtä vaikea uskoa moista puu-ukkoa sen enempää Hallin rakkaaksi kuin ex-koulukiusaajaksikaan. Toisin sanoen ja mikä pahinta, kummankaan pääosa-äijän kohtalosta ei välitä lopulta hiukkaakaan. Tim Griffin, Allison Tolman, Beau Knapp, P.J.Byrne, David Denman.


The Gunman

The Gunman

Pierre Morel 2015 toiminta/jännitys

* ½'

Mustia operaatioita' jenkkien laskuun toteuttavan tiimin ykkösmiehen nimeltä Terrier (Sean Penn) viimeisin tehtävä koskee erään poliitikon salamurhaa Kongossa. Homma onnistuu mutta tietää samalla Terrierin painumista vuosiksi maan alle ja muuttoa toiselle mantereelle, jättäen näin taakseen sekä tyttöystävänsä (Jasmine Trinca) että luotetuimmat(?) kollegatkin (Javier Bardem, Mark Rylance)... Ja niin hypätään hetkessä peräti 8 vuotta eteenpäin, mikä seikka jo itsessään vesittää tarinan samantien lähes täydelleen. Asiaa ei auta myöskään tuon "kolmiodraaman" totaalisen hengetön epäuskottavuus sekä toimintakohtausten rutiinimaisuus, joista rajuimman sijoittaminen jo leffan puolenvälin paikkeille latistaa loppuratkaisujakin oleellisesti. Peter Franzén tekee sentään "samuliedelmannit" ("Mission: Impossible - Ghost Protocol" 2011) pahisporukan sitkeimpänä soturina. Ray Winstone, Idris Elba.


Harjoittelija

The Intern

Nancy Meyers 2015 draama/komedia

* *

Seitsenkymppinen newyorkilainen Ben (Robert De Niro) tuntee eläkeiästään ja hyvävaraisuudestaan huolimatta, että virtaa riittäisi vielä työrintamallakin. Niinpä mies päättää hakea vaatealan nettimyyntifirmaan harjoittelijaksi, tämä kun vieläpä sijaitsee sattumoisin vanhan työpaikkansa tiloissa… Sukupuoli- ja ikärooli-kliseillä leikittelevä eli ”nykypäivän yhteiskuntaa peilaava”, hyväntuulinen mutta liiankin harmiton draamakomedia jääden täten tavoitteiltaan hieman hämäräksi. Ylilyöntien välttely miellyttää sinänsä, mutta etenkin pääpari De Niro & Anne Hathaway tehty joka suhteessa jo liiankin täydellisiksi tyypeiksi jolloin mm. jälkimmäisen aviokriisi tuntui melkoisen laskelmoidulta ja päälleliimatulta – ja sai vain ihmettelemään miten tuo jätkä (Anders Holm) ei muka tajunnut olevansa ”the happiest man in the world”? Rene Russo, Andrew Rannells, Adam Devine, Zack Pearlman, Jason Orley, Christina Scherer, Nat Wolff.


The Hateful Eight

The Hateful Eight

Quentin Tarantino 2015 western

* * ½

Yksinäiset vankkurit tekevät matkaa Red Rock -nimiseen kaupunkiin halki Wyomingin lumisten maisemien joitain vuosia Sisällissodan (1861-65) jälkeen, kun eteen osuu kylmiä etsintäkuulutettujen raatoja samaan suuntaan kuljettava mutta hevosensa menettänyt musta palkkionmetsästäjä Majuri Warren (Samuel L. Jackson). Kyyti ei kuitenkaan heltiä kuin vasta tiukkasävyisen palaverin jälkeen, sillä vankkurit on ominut itselleen Warrenin piinkova kollega eli suorastaan legendaarinen John 'Hangman' Ruth (Kurt Russell) joka ei aio riskeerata piirun vertaa mitä tulee vangitsemaansa kymppitonnin arvoiseen naisrikolliseen (Jennifer Jason Leigh). Vaan vähänpä keskenään kärhämöivät miehet tietävät, että varsinainen helvetti odottelee heitä seuraavan seisake-aseman muodossa... Herkullisen brutaaleja kohtauksia toteutettuna valitettavasti vain Tarantinolle jo turhankin kaavamaiseen "kohahduttavaan" tyyliin, samalla kuin liian moni käänne perustuu jälleen hahmojensa epäuskottaviin tekemisiin ja tekemättä jättämisiin: miksei esim. edes se punaniska-sheriffi (Walton Goggins) reagoi mitenkään nekru-Warrenin pöyristyttävään etelävaltiolaisupseerille (Bruce Dern) kohdistettuun v-uiluun ja senjälkeiseen murhaamiseen, miksi roistoporukan pomo (Channing Tatum) ampuu vain yhden laukauksen kellaristaan jne? Ennio "spagettiwestern" Morricone'n oscaroitu musiikkitausta toden totta homman komeinta antia, ja Leigh taitaa tämän myötä julistautua lopulliseksi voittajaksi kisassaan Charlize Theron'in kanssa mitä tulee leffahistorian kaltoimmin kohdeltuihin naisiin... Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, James Parks, Zoë Bell.


He Never Died

He Never Died

Jason Krawcyk 2015 rikos/kauhu

* *

Jack (Henry Rollins) on yksinäinen, hiljainen ja vaatimattomanoloinen mies jonka ainoat säännöllisemmät kontaktitahot tuntuisivat olevan muuan nuori katukauppias (Booboo Stewart) sekä lähikahvilan tarjoilijar (Kate Greenhouse). Vaan sitten kun 17-vuotiaaksi ongelmateiniksi kasvanut tytär (Jordan Todosey) saapuu yllättäen ensi kertaa näytille, alkaa niin Jackin vanha rikollismenneisyys kuin omat hurjat persoonaansa liittyvät salaisuudet nousta pintaan... Verisiä tuokioita piisaa ja kukapa ei "Heviäijä" Rollinsista diggaisi? Loppua kohti hepun kaikkivoipaisuus alkaa saada kuitenkin jo puuduttaviakin piirteitä, eivätkä kuviot muutenkaan tahdo lähteä etenemään oikein minnekään. David Richmond-Peck, Steven Ogg.


Henkesi edestä

Petri Kotwica 2015 draama/rikos

* *

Reilu kolmekymppiset Kiia (Laura Birn) ja Lauri (Eero Aho) ovat onnellisesti aviossa sekä samalla myös turkulaisen seurakuntansa kanttori & pastori, odottaen parhaillaan toista lastaan tavallistakin toiveikkaammin mielin - esikoisensa oli nimittäin aikanaan menehtynyt ennenaikaisessa synnytyksessä. Mutta sitten kaverihäiden jälkitunnelmissa pariskunnan autoa kotimatkalla kuljettava Kiia alkaa yllättäen saamaan kouristuksia ja osuu sillan kupeessa pimeydessä seisoskelevaan mieheen (Teijo Eloranta), vaivuttaen tämän pysyvästi koomaan. Laurin nopean tilanteentarkistuksen jälkeen (”Se oli varmasti peura”) he jatkavat järkytyksestä huolimatta matkaa kohti synnytyslaitosta, kun samaan aikaan lähellä parkissa istuskellut uhrin vaimo (Mari Rantasila) vasta ehtii turmapaikalle - ainoastaan todetakseen epämääräisen mieshahmon astuvan autoon ja pyyhältävän pois… Hallittu pienimuotoinen ”syyllisyydentuska” -draama ehjin näyttelijäsuorituksin (aina erinomainen Rantasila etunenässä) sortuu valitettavasti melkoisiin epäuskottavuuksiin varsinkin loppua kohden: ei esim. Aho sitten lähestyvää autoa havainnut muuten liikenteestä tyhjällä maantiellä? Muita häiriötekijöitä ihmisten keskustelujen seuraamista ärsyttävästi vaikeuttava äänityksen heikko laatu, stadilaisten taas kerran selittämätön Turku-invaasio – ja koko kaupungissa rikoksia tutkii nähtävästi tasan 1 nais- ja 1 mieskonstaapeli.© Walt Disney Pictures/Pixar Animation Studios

Inside Out -mielen sopukoissa

Inside Out

Peter Docter 2015 animaatio

* * *

Pienen minnesotalaisen Riley-tyttösen (Kaitlyn Dias) pään sopukoissa tunnetila-hahmonsa (Ilo=Amy Poehler, Suru=Phyllis Smith, Raivo=Lewis Black, Pelko=Bill Hader, Inho=Mindy Kaling) yrittävät antaa parhaan mahdollisen eli kehittävimmän vastineen tämän elämänkokemuksille. Perheen muutto San Franciscoon tietää sitä, että nuo 'emojit' joutuvat nyt 11-vuotiaan lätkäharrastajan kanssa peräti ylitöihin... Yllättävän toimivaksi osoittautui tämä(kin) Pixar-yhtiön idea tunteiden ”seikkailuista” mielen vuoristoradoilla, tosin loppua kohti energia hieman hiipuu kaiken ennalta-arvattavuuden ohessa. Lisäksi ihmetytti miten murrosikäiselle tytölle kaverien ja joukkueensa taaksejättäminen ainakin alkuunsa noin yhdentekevältä vaikutti, ja muutenkin olisi toivonut vähän enemmän tähän juuri herkimpään kehitysvaiheeseensa liittyvää yleistä tunnekuvausta. Toivottavasti joku sentään tajuaa ajoissa mainita ettei harrastuksestaan ainakaan taloudellisen tulevaisuutensa kannalta ole mitään hyötyä... (Ja Suru napille!) Richard Kind, Diane Lane, Kyle MacLachlan.


Into The Forest

Into The Forest

Patricia Rozema 2015 draama

* *

Massiivinen sähkökatkos jättää ainakin Pohjois-Amerikan kokonaisuudessaan ilman sähköä, ja samaa tietä menevät sitten nopeaan tahtiin lähestulkoon kaikki muutkin palvelut – esim. mitä tulee ruoka- ja polttoainehuoltoon tai sosiaaliseen mediaan. Syrjäisessä omakotitalossaan Brittiläisen Columbian metsäseuduilla yrittävät nuoret aikuiset ja sisarukset opiskelija-Nell (Ellen Page) & tanssija-Eva (Evan Rachel Wood) kera yksinhuoltajaisänsä (Callum Keith Rennie) suunnitella elämäänsä tulevaisuudenkin kannalta niin hyvin kuin mahdollista, vaan eivätpä hekään osaa arvata miten kauaskantoisesta katastrofista onkaan kysymys... Täsmälleen ennakkopelkojen mukaisesti alkuunsa äärimmäisen koukuttava mutta noin puolenvälin paikkeilla lässähtävä visio, ilman mitään selityksiä tai loppuratkaisuja – siis ensinnäkin mikä siinä sähkönjakelun palauttamisessa niin mahdottomaksi meni? Ikävää aina erinomaisen ja nytkin lähes yksikseen tätä kannattelevan Pagen puolesta, etenkin kun vertaa hampaitavihlovan ärsyttävään vinkuja-isosiskoonsa noine v-n tanssiharrastuksineen. Ja oliko isukin hautaaminen metsikköön sitten jo aiemmin yhteisesti sovittu homma, joka tapauksessa tästäkin asiasta olisi suonut edes ohikiitävää keskustelua. Naisohjaaja ei siis tälläkään kertaa saanut iloisesti yllättymään vaikka kuinka kädet ristissä toivoi. Max Minghella, Michael Eklund, Wendy Crewson.


Into The Grizzly Maze

Into The Grizzly Maze

David Hackl 2015 jännitys/seikkailu

* ½

Alaskan erämaissa eivät riehu pelkästään metsurit moottorisahoineen tai niin luvalliset kuin luvattomatkin metsästäjät kivääreineen, vaan myös kaikkia vastaantulijoita yhtä mielellään popsiva valtavankokoinen harmaakarhu. Tämän joutuvat paikalliset poliisitkin toteamaan sheriffi Beckett’in (Thomas Jane) johdolla, jolle tuottaa lisämurheita oman kuuromykän luontokuvaaja-heilastuksen (Piper Perabo) samanaikainen metsässä samoilu sekä arvaamattoman linnakundi-velipojan (James Marsden) äkillinen ilmestyminen takaisin kotimaisemiin… Ei maailmanhistorian huonoin mutta kaikinpuolin puuduttavan kliseinen ”luonnon armoilla” -kuvaus, jossa yksikään yökohtaus ei ole liian hämärä esitettäväksi eikä mikään ase tarpeeksi tarkka moiseen jättiotukseen osuakseen – ja olisi nyt kuuromykälläkin jonkinlainen hätäviestintäväline mukanaan luullut olevan mettään mennessään. Niinpä koko aikana ei oikeastaan kiinnostanut kuka syödään seuraavaksi, vain vähän enemmän koska ja miten. Billy Bob Thornton, Scott Glenn, Michaela McManus, Adam Beach, Kelly Curran.


The Invitation

The Invitation

Karyn Kusama 2015 draama/kauhu

* *

Kolmevitonen Will (Logan Marshall-Green) on päättänyt pitkän pohdinnan jälkeen hyväksyä ex-vaimonsa Eden’in (Tammy Blanchard) illalliskutsun heidän vanhaan kotitaloonsa Los Angelesin kukkuloille, huolimatta katkerasta yhteisestä menneisyydestään sekä tämän uudesta miehestä David’ista (Michiel Huisman). Oma tuore tummahipiäinen rakastettunsa Kira (Emayatzy Corinealdi) seuralaisenaan ja tukenaan Will saa sitten perillä huomata, että kyseessä varsinainen kaveripiiri-tapahtuma niin lukuisten vanhojen tuttujen kuin parin oudonoloisen vieraankin (John Carroll Lynch, Lindsay Burdge) mitalla – ja kohta paljastuu että sekä viimemainitut että isäntäpari kuuluvat erikoislaatuiseen, ”kuoleman armeliaisuutta” ihannoivaan lahkoon… Muuten asetelmiltaan kutkuttava ja kiristyvän jännityksen luomiseen ilman ihmetemppuja kuin itsestään kykenevä trilleri sortuu kuitenkin pahiten pääosaheppuunsa, jonka pitäisi olla luonnollisesti katsojankin ensisijainen tunteiden tulkki - mutta nyt päinvastoin se porukan ärsyttävin omissa traumoissaan vellova sekoilija ja hysteerikko, jonka oikeaanosuneetkin aavistukset jäävät täten hyödyttömiksi… Eli epäillä aina sopii mitä vaan kunhan ei näytä todellisia ajatuksiaan ulospäin (hyvä neuvo joka tilanteeseen), varsinkaan oletetuille vaaranaiheuttajille. Ei siis onnistu kompensoimaan muita odotettuja miinuksia, kuten henkilöhahmojen yleistä kliseisyyttä tai juonen naurettavuuksia (kännykät ei toimi losilaisessa loistolukaalissa, kyseinen kultti-ilmiö paljastuu yht’äkkiä todelliseksi epidemiaksi etc). Ja ilman mitään omalaatuisuuksiakin sanomatta selvää että itse häipyisin vartin sisällä kaveri”bileistä”, joissa ei ole tarkoitus olla ensimmäisen tunnin jälkeen vähintään yhden promillen kännissä. Michelle Krusiec, Jay Larson, Mike Doyle, Jordi Vilasuso, Marieh Delfino, Karl Yune, Aidan Lovekamp.


I Saw The Light

I Saw The Light

Marc Abraham 2015 draama/musiikki

* *

Manageri Fred Rose (Bradley Whitford) muistelee uudenvuodenpäivänä 1953 vain 29-vuotiaana kesken pitkän automatkan menehtynyttä country&western-tähteä, mutta myös rock’n’roll-pioneeria Hank Williams’ia (Tom Hiddlestone): kuinka tämä alkoholi- ja naisongelmistaan huolimatta sai aikaiseksi 55 top10-hittiä joista ykköspaikalle nousi 12… Aina miellyttävästä pääparista Hiddlestone/Elizabeth Olsen ja vähintäänkin riittävän dramaattisista tapahtumistaan huolimatta kovin pinnalliseksi jäävä henkilökuva taas yhdestä amerikkalaisikonista, jonka biisikimarastakin (”Lovesick Blues”, ”Move It On Over”, ”Hey Good Lookin´”, ”Your Cheatin´Heart”…) uupuu oudosti se ehkä nykyään legendaarisimpana pidetty ja lukemattomien coveroima ”Jambalaya”. Toisaalta toki tärkeämpää oli todeta kuinka esim. tuo ”Move It On Over” (1947) kuulostaa pitkälti ikäänkuin varhaisemmalta versiolta sittemmin pankin räjäyttäneestä ”Rock Around The Clock”ista. Traagisen lopun epämääräisyys varsinaisen poismenonsa suhteen ärsyttää myös. Maddie Hasson, Cherry Jones, Wrenn Schmidt, David Krumholtz, Josh Pais.


Jane Got A Gun

Jane Got A Gun

Gavin O’Connor 2015 western

* *

V.1871. Nuorella äidillä Jane Hammond’illa (Natalie Portman) on menossa toinen yritys seesteiseen perhe-elämään syrjäisellä maatilallaan: ensimmäisen pilasi seitsemän vuotta aiemmin John Bishop’in (Ewan McGregor) johtama häikäilemätön rikollisjoukko hukuttamalla pienen tyttärensä ja pakottamalla naisen prostituoiduksi. Vaan sitten kun Jane näkee miehensä sekä toisen lapsensa isän Bill’in (Noah Emmerich) ratsastavan viimeisillä voimillaan puhkiammuttuna kohti kotitaloa, tietää hän samantien etteivät menneisyyden haamut ole kadonneet minnekään... Draamaa, kuumia tunteita ja väkivaltaa piisaa kyllä riittämiin tässäkin lännentarinassa, mutta sekä turhan tiiviisti vanhojen tuttujen väliseksi ”saippuaksi” että yllätyksittä eteneväksi jää - mitä nyt lopullisessa yhteenotossa se piirittävä roistosakki olisi sytyttänyt talon tuleen samantien ilman muuta, varsinkin juuri itse kokemansa käristyksen jälkeen. Ja Emmerich kaiken suoranaisen sankarointinsa jälkeenkin on ja pysyy muiden silmissä omituisesti melkein silkkana hylkiönä... Joel Edgerton, Boyd Holbrook, Rodrigo Santoro, James Burnett, Sam Quinn.

Jurassic World

Jurassic World

Colin Trevorrow 2015 seikkailu/toiminta/jännitys

* *

Ensimmäisestä dinosaurus-teemapuiston 22 vuoden takaisesta katastrofaalisesta kohtalosta on (toivon mukaan) otettu opikseen ja avattu aivan uusi, nykyaikaistettu megapark. Tämänkertainen "inhimillinen erehdys" menty kuitenkin jo toteuttamaan entistäkin tappavamman hybridi-lihansyöjälajin kehittelyn muodossa, mitä nuori 'raptorinkesyttäjä' nimeltä Owen (Chris Pratt) osaa heti kättelyssä epäilläkin - muttei saa tietenkään sen paremmin puiston johtajatarta (Bryce Dallas Howard) kuin ketään muutakaan vakuuttuneeksi tilanteen vaarallisuudesta... Alkuosaltaan sujuva ja asetelmat herkullisesti tarjolle laittava hirviömellastus osa 4 hajoaa kuitenkin vauhtiin päästyään tarkalleen aikaisempien malliin, samoista syistä: millään sauruksella olisi karkuun päästyään (15-metrisillä nyt varsinkin) oikeasti elinaikaa korkeintaan tunti vaikka luonnottoman luodinkestävältä vaikuttaa tämäkin yksilö, ja miksi niiden lentoliskojenkin oli pitänyt antaa lisääntyä satamäärin jne jne? Loppupuolen vitsailut erityisesti Howardin toimesta saivat myöskin jo nähtyjen verilöylyjen jälkeen ainoastaan kiemurtelemaan, mutta kaikesta huolimatta toki se tärkein eli noiden monstereiden näyttävyys kohdallaan - ennen kaikkea mitä toiseen uuteen ultracooliin tuttavuuteen eli meripeto mosasaurukseen tulee. Irrfan Khan, Vincent D'Onofrio, Ty Simpkins, Nick Robinson, Jake Johnson, Omar Sy, BD Wong, Judy Greer, Andy Buckley.


Kamppailu merta vastaan

In The Heart Of The Sea

Ron Howard 2015 seikkailu/jännitys

* *

Kyllähän tässä meren tyrskyjäkin vastaan joudutaan taistelemaan mutta ennen kaikkea lajitoveriensa kohtelusta oikeutetusti raivostunutta kaskelottia, jollainen oikeastikin onnistui upottamaan HMS Essex -nimisen valaanpyyntialuksen keskellä Tyyntä merta v.1820. Parinkymmenen pelastusveneisiin selviytyneen joukolla alkoi sitten kannibalismiakin vaatinut eloonjäämiskamppailu, mistä silloinen laivapoika (Tom Holland) kertoilee kolme vuosikymmentä myöhemmin (Brendan Gleeson) itselleen "Moby Dick" -kirjaklassikon (1851) isälle Herman Melville'lle (Ben Whishaw)... Puhtaasti leffana ei suuria vikoja sisällä mutta puuduttavan yllätyksetöntä on meininki alusta loppuun, koskien niin 1. perämiehen (Chris Hemsworth) ja kapteenin (Benjamin Walker) välisiä kähinöitä kuin tätä koko "meren armoilla" -teemaakin. Cillian Murphy, Michelle Fairley, Paul Anderson, Frank Dillane.


Katseeseen kätketty

Secret In Their Eyes

Billy Ray 2015 rikos/jännitys

* ½

Los Angelesin huumeviraston erikoisyksikön entinen agentti Ray Kasten (Chiwetel Ejiofor) on sittemmin ja New Yorkiinkin muutettuaan pyhittänyt viimeiset 13 vuotta elämästään löytääkseen ex-kollegansa Jessica Cobb’in (Julia Roberts) tyttären (Zoe Graham) murhaajan. Vihdoin eräs pidätyskuva muistuttaa mielestään silloista ykköepäiltyä, mutta maan alle kadonnutta nuorta miestä nimeltä Beckwith (Joe Cole) - niin paljon, että Kasten lähtee siltä istumalta kohti länsirannikkoa ja vanhaan työpaikkaansa vakuuttamaan asianosaiset tapauksen uudelleenavaamisen kannattavuudesta… Perusaineksilla höystetty mutta kliseisiinsä sekä raskaaseen ilmapiiriinsä tikahtuva murha- ja perhetragedia: etenkin tuo niljake Cole taas totaalisen epäuskottava hahmo ja tapahtumat lähes järjestään luotaantyöntäviä – Ejioforin kiimainen yksikön esimiehen Nicole Kidman’in vahtaaminen mukaanlukien. Dean Norris, Alfred Molina, Michael Kelly, Patrick Davis, Eileen Fogarty, Lyndon Smith, Kim Yarbrough.


Kidnapping Mr. Heineke

Kidnapping Mr. Heineke

Daniel Alfredson 2015 rikos/jännitys

* *

Kuulun hollantilaisen panimosuvun päämies Alfred 'Freddy' Heineken (Anthony Hopkins) tulee eräänä iltana v.1983 kaapatuksi kotiovensa edestä ja vietyä autonkuljettajineen varmaan säilöön viiden nuoren rikollisen (Jim Sturgess, Sam Worthington, Ryan Kwanten, Mark van Eeuwen, Thomas Cocquerel) toimesta. Tarkoituksenaan on tietenkin kiristää miljoonaluokan lunnaat vastineeksi Heinekenin hengestä... Tositapaukseen pohjautuva kaappaustarina on asiallisesta etenemisestään huolimatta hieman jännitteettömäksi ja tapahtumaköyhäksi jäävä rikosdraama - ja luonnollisesti sitä korostuneemmin mitä paremmin homman lopputulos etukäteen tiedossa. Jemima West, David Dencik.


Knock Knock

Knock Knock

Eli Roth 2015 rikos/jännitys

* *

Arkkitehti-perheenisä Evan (Keanu Reeves) jää kotiin tekemään viikonlopuksi töitä kuvanveistäjä-vaimonsa (Ignacia Allamand) ja lapsensa lähtiessä lomanviettoon. Mutta ei aikaakaan kun ulko-ovelta kuuluu koputus, ja sen takaa paljastuu kaksi tyrmäävännäköistä mutta kaatosateen armoilla värjöttelevää neitosta (Lorenza Izzo, Ana de Armas) jotka haluaisivat vain oikean osoitteen etsimäänsä biletyspaikkaan - tai sitten jotain ihan muuta... Mahdollisimman koukuttavan juoniaihion ikäänkuin tyttöversiona "Funny Games" (2007) -leffasta alkuunsa tarjoava, mutta sittemmin valitettavasti puuduttavuuksiinsa kapsahtava terrori-tekele: 1) omituisen pehmoksi lopulta jää edellämainittuun psykoiluun ja ohjaaja-Rothin maineeseen verraten; 2) Reevesin draamakyvyt edelleen kiusallisen olemattomat; 3) pääjehun taidepiiri-kaverin (Aaron Burns) kaikkinainen hirveys; 4) myös se "viimeinen herja" eli Facebook-video olisi voinut olla vielä paljon suorasukaisempaa hardcorea; 5) miten näinkin hulppeasti muuten varusteltuun lukaaliin on näköjään suunnilleen yhtä vaikea murtautua kuin navettaan? Silti tyttösten paholaismaisessa ilonpidossa omat nautittavat puolensa, etenkin tuon kohtalonsa ansainneen pettäjä-pöljäkkeen toimiessa kohteena. Colleen Camp.Koodinimi U.N.C.L.E.

The Man From U.N.C.L.E.

Guy Ritchie 2015 toiminta/jännitys/komedia

* * ½

1960-luvun alkupuoli. CIA:n superagentti Napoleon Solo (Henry Cavill) pelastaa nuoren naispuolisen ”mekaanikon” (Alicia Vikander) Itä-Berliinistä lännen puolelle, KGB:n kovimman asiamiehen Ilja Kurjakin’in (Armie Hammer) raivokkaista estely-yrityksistä huolimatta: nainen on nimittäin saksalaisen raketti-ekspertin (Christian Berkel) tytär, ja näyttäisi vahvasti siltä että mies olisi pakotettu yhteistyöhön Kolmannen Valtakunnan paluuta atomipommien voimalla havittelevien natsien kera. Eripuraiselle kolmikolle annetaan tehtäväksi tuhota moiset suunnitelmat… V.1964-68 pyörineen suositun TV-sarjan kohtalainen leffaversiointi, jonka sujuvuus ja tekninen laatu ei kuitenkaan peitä toiminnan kliseisyyttä sekä huumorin ennalta-arvattavuutta. Nimikkeen lyhenne koostuu sanoista 'United Network Command for Law and Enforcement'. Elizabeth Debicki, Luca Calvani, Sylvester Groth, Hugh Grant, Jared Harris, Misha Kuznetsov.


Krampus

Krampus

Michael Dougherty 2015 kauhu/komedia/draama

* *

Engel’in viisihenkinen pikkukaupunkilaisperhe valmistautuu joulun viettoon perinteisin menoin, eli äiti-Sarah’in (Toni Collette) vieraisille saapuvan Linda-siskon (Allison Tolman) katraan kera. Etenkään murrosikäinen Max (Emjay Anthony) ja teini-Beth (Stefania LaVie Owen) eivät ole koskaan tulleet toimeen ylipainoisten serkkujensa (Queenie Samuel, Lolo Owen, Maverick Flack) kanssa erityisen, aikuisväki pitää puolestaan mukaan ängennyttä ja alati nalkuttavaa isotätiä Dorothy'a (Conchata Ferrell) jo varsinaisena kävelevänä katastrofina. Kaikki nämä murheet jäävät kuitenkin taka-alalle kun ensimmäisen ilmiriidan päätteeksi koko tienoo peittyy jääkylmään pakkassumuun samalla kuin ympäristössä alkaa liikuskella monenkirjavia, hengenvaarallisiksi osoittautuvia hirviöotuksia… Hyviä aihioita sisältävä ja selvästikin jonkinlaista ”Gremlins” (1984) -tyyppistä tunnelmaa ja meininkiä hakeva joulupainajainen jää kuitenkin niin pelottavuutensa, huumorinsa kuin perhedraamankin osalta puolivillaiseksi - harmi erityisesti tuttujen ja tuntemattomien näyttelijänaamojensa kovan yrityksen puolesta. Adam Scott, Krista Stadler, David Koechner.


Kultainen nainen

Woman In Gold

Simon Curtis 2015 draama

* *

Dramatisoitu tosikertomus iäkkään juutalaisnaisen Maria Altmann’in (Helen Mirren) viime vuosituhannen lopulla aloittamasta oikeustaistelusta saadakseen takaisin natsien aikoinaan perheeltään anastamat ja sittemmin wieniläismuseoon päätyneet taideteokset, asianajajansa (Ryan Reynolds) sekä paikallisen itävaltalaistoimittajan (Daniel Brühl) avustuksella: tärkeimpänä legendaarisen Gustav Klimt'in suihkuseura-kulttuuripiireihin kuuluneesta tädistään Adele Bloch-Bauer’ista (Antje Traue) v.1907 maalaama muotokuva "Kultainen nainen"… Sekä draamaltaan että huumoriltaan kliseinen kuvaus taas yhdestä historiallisen vääryyden korjaamisesta, jossa ainoastaan Mirrenin lapsuusmuistoihin saatu riittävää nostalgiaa - sen sijaan etenkin Reynoldsin roolihahmon typeryys jätti kiinnostuksen uransa ja perheonnensa puolesta vähäiseksi. Myöskään itävaltalaisen oikeuslaitoksen kuuluisa ”objektiivisuus” ei tullut yllätyksenä Suomen katkeraa jääkiekkohistoriaa vähänkään paremmin tunteville…! Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons, Charles Dance, Allan Corduner, Elizabeth McGovern, Jonathan Pryce, Frances Fisher, Tom Schilling, Henry Goodman.© One Race Films/Goldmann Pictures/Summit Entertainment

The Last Witch Hunter

The Last Witch Hunter

Breck Eisner 2015 kauhu/toiminta

* * *

1200-luku. Kaulder-nimellä tunnettu noitienmetsästäjä-joukkionsa pomo (Vin Diesel) käy seuraavaksi itse päävelhon (Julie Engelbrecht) kimppuun, jotta saataisiin lopullisesti katkaistua lähiseutukuntaa riivaava pahuus. Rajun kamppailun jälkeen homma onnistuu periaatteessa, mutta samalla Kaulder itse tulee kirotuksi kuolemattomuuteen ja ikiajoiksi jahtaamaan näitä paholaisen kätyreitä - niin myös nykypäivän New Yorkissa, apurinaan jo 36. polvessa Dolan-niminen iäkäs pappismies (Michael Caine)... Viihdyttävän napakasti eteenpäin jyräävä kauhutoiminta, samalla kuin noita-teemaan liittyviä historioita ja elementtejäkin käsitellään kiitettävän kattavasti. Juonenkäänteensäkään eivät kulje kaikkein arvattavimpia latuja, eikä varsinkaan tuo päähirviö ainakaan liian helpolla putoa... Rose Leslie, Elijah Wood, Ólafur Darri Ólafsson, Rena Owen, Joseph Gilgun, Isaach De Bankolé.


The Lazarus Effect

The Lazarus Effect

David Gelb 2015 scifi/kauhu

* ½

Pariskunnan Frank (Mark Duplass) ja Zoe (Olivia Wilde) johtama tiedemies-tiimi huomaa kesken aivojen rappeutumistutkimustensa olevansa jonkin vielä suuremman läpimurron äärellä – koskien peräti jo kliinisesti kuolleiden potilaiden elintoimintojen palauttamista hermolääkityksen keinoin. Periaatteessa onnistuneen koirakokeen jälkeen seuraa kuitenkin kolme asiaa: 1) koekappaleen vähintään lievää huolestusta aiheuttavat oireet, 2) johtokunnan ensin kielteinen ja sitten aggressiivinen tutkimuksiin puuttuminen, ja 3) odotettu kiistanaihe mitä tulee ihmisten ottamiseen ”parannus”kohteiksi... Tavanomaista hieman vakavahenkisemmin käsitelty resurrektio-trilleri niin moraalipohdintojensa kuin stereotyyppisten rooliensakin osalta, homman kaatuessa sitten kuitenkin lopun haukotuttavaan mellastukseen – Wildenkin hahmon jäädessä kuin suorakopioksi ”X-Men” -sarjan (2000-) Famke Janssen’ista. Ja milläs pelkkä vilkastunut aivotoiminta esim. peruuttamattomasti tiltanneen sydänlihaksen tai rekan alle ruhjoutuneen ruumiin korjaisi? Sarah Bolger, Evan Peters, Donald Glover, Amy Aquino, Ray Wise.


Legenda

Legend

Brian Helgeland 2015 rikos

* * ½

Kaksoisveljekset Kray eli skitsofreeninen Ron (Tom Hardy) ja vähän enemmän ajatuksella operoiva Reggie (Hardy) nousevat liigoineen yhä korkeammalle Lontoon alamaailman hierarkiassa 1950-60-luvun vaihteessa. Kukoistavia klubiravintola-bisneksiä alkavat kuitenkin häiritä jopa kilpailijoita pahemmin Reggien toistuvat linnareissut sekä ennen kaikkea tämän ihastuminen nuoreen Frances-nimiseen neitoon (Emily Browning)… Hardyn mahtava tuplarooli (etenkään tuota psyko-Ronia vaikea saada mielestään) kaikki kaikessa muuten turhan ”brittihenkisessä” tarinankerronnassa, mikä tarkoittaa katsojan osalta äärimmäisen hankalaa asennoitumista lopun traagisuuksiin ensimmäisen puoliskon jopa väkivaltakohtauksiin liitettyjen huumorihassuttelujen jälkeen. Lisäksi joidenkin sivuhenkilöiden logiikka jää turhan hämäräksi, kuten mafiakuriiri Chazz Palminteri’n nähtävästi muuten vaan Reggielle ehdottama velipojan eliminointi (”Aha no ei sitte…”) sekä pikkunilkki Sam Spruell’in kuolemaahalveksiva uho vielä pyssynpiippuunkin tuijotellessaan… David Thewlis, Christopher Eccleston, Taron Egerton, Colin Morgan, Tara Fitzgerald, Paul Anderson, Jane Wood, Paul Bettany, Shane Attwooll, Kevin McNally, John Sessions.


Life

Life

Anton Corbijn 2015 draama

* *

Life -lehden nuori valokuvaaja Dennis Stock (Robert Pattinson) saa loppuvuodesta 1954 tehtäväkseen seurata nousevaa nuorisotähteä James Dean’ia (Dane DeHaan), toistaiseksi vasta TV:ssä esiintynyttä mutta maaliskuussa ensi-iltaansa tulevan huippuohjaaja Elia Kazan’in (Michael Therriault) tuoreimman teoksen ”Eedenistä itään” pääosan esittäjää… Ja siinä kaikki, valitettavasti – toisin sanoen kulissien takainen hollywood-draama jää harmillisen vähiin, pääpainon pysyessä Stockin ja Deanin intiimistäkin kiintymyksestä vihjailevassa suhteessa (mm. viimemainitun sussusta eli ihanasta italialaistähtösestä Pier Angeli’sta (Alessandra Mastronardi) huolimatta). Lisäksi molempien uraa koskevat menestyspähkäilyt aikamoisen tyhjänpäiväisiä, kun se kaikenratkaiseva ensi-ilta koittamassa joka tapaksessa jo muutaman viikon päästä ja ”Nuoren kapinallisen” (1955) kuvaukset alkamassa heti perään… Ben Kingsley (Jack Warner), Joel Edgerton, Stella Schnabel, Kristen Hager.


The Lobster

The Lobster

Yorgos Lanthimos 2015 draama/komedia/scifi

* *

Epämääräisen matkan päässä siintävässä tulevaisuudessa yksinäiset ihmiset kuten vaimonsa jättämäksi tullut David (Colin Farrell) passitetaan erikoislaatuiseen seurahaku-keskukseen, jossa asukkailla on ensi alkuun noin kuukauden verran aikaa löytää itselleen elämänkumppani. Tavoitteen epäonnistuessa ihminen muutetaan jakson päättyessä jonkinlaisen salaperäisen prosessin myötä itse valitsemakseen eläimeksi - Davidin halutessa olla sitten omalaatuisen perustelunsa mukaisesti hummeri(!). Päiviään on kuitenkin mahdollisuus lisätä pyydystämällä nukutusnuoli-pyssyillä lähimetsässä kirmaavia karkureita… Turhan hämäräksi jäävä visio ja ihmissuhdesatiiri ilmeettömine henkilöhahmoineen sekä omituisine tapahtumineen, kun näin mielikuvituksellinen projekti nimenomaan vaatisi paljon selkeämmin laadittuja rakenteita ja sääntöjä (tarjoten katsojalle edes sen mahdollisuuden yrittää pysytellä homman logiikasta kärryillä). Nyt jäi ainakin itsellä lähinnä näyttelijäkaunottarien Rachel Weisz’in ja Léa Seydoux’in ihasteluksi ilman sen kummempaa ajatusta muusta, ja omaksi eläinhahmokseni olisin valinnut mieluummin vaikkapa kotkan... Ariana Labed, Ben Whishaw, Angeliki Papoulia, John C. Reilly, Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen.


Luokkakokous

Taneli Mustonen 2015 komedia

*

Kolme lapsuudenkaverusta mutta sittemmin harvakseltaan yhteyttä pidelleet kolmevitoset Niklas (Aku Hirviniemi), Antti (Sami Hedberg) ja Tuomas (Jaajo Linnonmaa) sopivat kuitenkin yhteisestä reissusta jossakin Sisä-Suomen kylpylähotellissa pidettävään luokkakokoukseen. Matkasta muodostuu seksin- ja päihteidentäyteinen, lievästi sanottuna... Jatkuvasta panemisesta ja ryyppäämisestä huolimatta uskomattoman lapsellisesti taas kerran toteutettu erään jätkäporukan matkafarssi. Taistelee huonoimman tämän budjettiluokan suomileffan tittelistä mm. ”Riisutun miehen” (2006) ja ”Lomalla” (2000) -tekeleitten kera - mutta jos nyt elämän ylevin nautinto on päästä näkemään miten ruma läski runkkaa (kahdesti) ja panee jotain sutturaa kaikissa mahdollisissa asennoissa yms, niin siitä vaan liittymään niiden jo teatterissa käyneiden käsittämättömänkokoiseen puolen miljoonan(!!!) katsojan kerhoon. Ja kellepä ei tulisi mieleen ottaa yhdeksi bileviikonlopun ohjelmanumeroksi käyntiä nähtävästi ympärivuorokautisella ja kätevästi vieressä sijaitsevalla spermaklinikalla tarkistuttamassa mällinsä laatu, tai ryhtyä siltä seisomalta suihkuttelun yhteydessä ajelemaan munakarvojaan kun tulee puheeksi... Parivaljakko Taneli Mäkelä & Pirkka-Pekka Petelius ”tahdikkaina” ja ”potilaitaan kunnioittavina” tohtorisetinä. Niina Lahtinen, Helena Vierikko, Lotta Kaihua, Lauri Tilkanen, Inka Kallén, Jenni Kokander, Anna-Maija Tuokko, Maria Sid, Satu Silvo.


Macbeth

Macbeth

Justin Kurzel 2015 draama/toiminta

* ½

Noitapiiri ennustaa skotlantilaiselle sotapäällikölle Macbethille (Michael Fassbender) suurta tulevaisuutta aina vallan ylimpiä askelmia myöten, kasvattaen kunnianhimon sekä miehessä että vaimossaan (Marion Cotillard) kaikki esteet raivaavaksi pakkomielteeksi… Tähtikaartinsa yrittänyt varmasti parhaansa annettujen eväiden puitteissa, mutta on hyvin todennäköistä ettei kehnompaa elokuvaversiota tästä Shakespeare-klassikosta ole mahdollista tehdä: lähes kaikki tapahtuu hämärässä ellei suorastaan pilkkopimeässä, lähikuvattuna ja äärettömän kömpelösti kohtauksesta/ajasta/paikasta toiseen vaihtuen. Esim. Polanski’n näkemys samasta aiheesta (1971) tähän verraten suorastaan häikäisevä. Paddy Considine, Sean Harris, Jack Reynor, Elizabeth Debicki, David Thewlis, David Heyman, Maurice Roëves.


Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road

George Miller 2015 scifi/toiminta

* * ½

Kolmekymmentä vuotta alkuperäisen post-apokalyptisen aussitrilogian (1979-85) jälkeen palasi saagan luoja Miller taas Mad Maxin seikkailujen pariin, tosin pääjehu piti jo vaihtaman Mel Gibson'ista tuoreempaan kovanaama-sankariin Tom Hardy'yn. Tämä onkin ihan mitat täyttävä hyvin vähän mitään teatterikoulusta opittuja erityislahjoja vaativassa roolissaan, ja naamankin peittää puolet ajasta metallimaski. Vauhti on kieltämättä hellittämättömän hurjaa alusta loppuun, mutta ylivoimaiseen kakkososaan ("Asfalttisoturi" 1981) verrattuna ratkaiseva rakennevirhe on tuskallisen ilmeinen: koska ei olla ymmärretty panostaa käytännössä ollenkaan keskeisten henkilöiden ja tilanteiden kehittelyyn ennen toiminta-kliimakseja, ei kenenkään kohtalo pahemmin sureta tai kiinnosta missään vaiheessa. Äskettäin edesmennyt kriitikko-guru Roger Ebert valitti aikoinaan miten "Aliens -paluu" (1986) vaikkakin "teknisesti mahtava", jätti hänet kaiken koetun vuoristorata-ajon jälkeen "tunteellisesti turraksi" - voi vain kuvitella mitä hän tästä olisi sanonut, kun ei nyt ainakaan minusta esim. tappokone Charlize Theron ja suojelukohteensa eli pahan johtajan (Hugh Keays-Byrne) haareminaiset ihan vastanneet Sigourney Weaver'in ja sen pikkutytön välistä "äiti/lapsi"-suhteen koskettavuutta... Nicholas Hoult, Josh Helman, Nathan Jones, Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, John Howard, Richard Carter.


Maggie

Maggie

Henry Hobson 2015 scifi/draama/kauhu

* *
Tämänkertaisen "zombie-epidemian" taustalla on nopeasti yli maailman (tai ainakin Amerikan!) levinnyt 'nekroambulist'-virus, joka on koitunut tuntemattoman taudinkantajan hyökkäyksen jäljiltä myös maanviljelijä Wade Vogel'in (Arnold Schwarzenegger) vanhimman tyttären Maggien (Abigail Breslin) kohtaloksi. Tutun paikallisen lääkärin (Jodie Moore) suostumuksella teinityttö päästetään kotihoitoon, mutta lääkettä ei ole ja ihmislihan himo iskee uhreihin vääjäämättä viimeistään muutamassa viikossa... Tunnelmiltaan harmillisen puolitiehen jäävä "nyyhky"-zombeilu, ilman mainittavaa toimintaakaan kuvernööri-Arskan paluusta huolimatta. Paljon koskettavampaankin tarinaan oli kaikki aihiot, mutta ne pyrkimykset tuhoaa viimeistään nykytyylin mukainen (=onnettoman surkea) ohjauksensa: tälläkin kaverilla ollut varmaan itku silmässä jo siitä kun joutunut käyttämään edes muutamassa kohtaa myös puolilähiksiä ja - luoja paratkoon - jopa kauko-otoksia. Joely Richardson, Douglas M. Griffin, J.D.Evermore, Bryce Romero, Raeden Greer.


Maggie’s Plan

Maggie’s Plan

Rebecca Miller 2015 draama

* *

Kolmekymppisen taidetta ja kirjallisuutta liike-elämän näkökulmasta tutkivan ‘Maggie’n (Greta Gerwig) luonnollinen kello tikittää vastustamattomasti, mutta seurustelukokemuksiinsa pettyneenä haluaa lapsen täysin ilman sitoumuksia eli spermanluovuttajan kautta: kyseiseksi miessukukunnan edustajaksi on valikoitunut lähikaupan maustekurkkuekspertti nimeltä Guy (Travis Fimmel). Vaan niinhän se menee että samanaikaisesti Maggie tapaa sattumoisin äärimmäisen miellyttävän antropologian professorin John’in (Ethan Hawke), valitettavasti vain viitisentoista vuotta vanhempana jo naimisissa oman menestyvän älykköluennoitsija-vaimonsa (Julianne Moore) kera ja kahden lapsen isä... Alusta loppuun yltiösyvällisen vuorosanailunsa myötä turhan akateemiseksi ja kaikesta ”kohtalon heittelyistään” huolimatta tapahtumiltaan kuin ennaltasuunnitelluksi jäävä suhdepeli – lisäksi lähes tyystin ilman ’woodyallenmaista’ keventävää huumoria, mitä nyt se tuttavapariskunta eli SNL-parivaljakko Bill Hader/Maya Rudolph virkansa puolesta vähän yrittelee. Pahin draamavirheensä kuitenkin tuo yleisempikin kardinaalimoka: yht’äkkinen kolmen vuoden hyppäys eteenpäin juuri sen kiinnostavimman vaiheen kohdalla (Gerwigin ja Hawken yhteiselon alku pian koittavine raskauksineen jne). Vähän hassulta sivuviitteeltä tuntui myös tuo miten ruotsalaissyntyiseksi kirjoitettu Moore koko porukan huonoin luistelija ja eniten hädissään lumisella luontoretkellä... Mina Sundwall, Jackson Frazer, Wallace Shawn.

Miekkailija

Miekkailija/ Vehkleja

Klaus Härö 2015 draama

* ½

1950-luvun alussa saavat Neuvostoliittoon väkisin liitettyjen alusmaiden asukkaat edelleen pelätä jatkuvasti Salaista Poliisia ja vähintään Siperian reissua, erityisesti jos heillä on minkäänlaista fasismitaustaa sotavuosilta: tämä koskee myös Leningradissa liikunnanopettajaksi väärän henkilöllisyyden turvin opiskellutta Endel Nelis’iä (Märt Avandi), joka saapuu ottamaan vastaan pestin virolaisessa Haapsalun kaupungissa sijaitsevasta koulusta. Opetusohjelmaansa kuuluu muun ohessa viikonloppukerhon vetäminen, mutta Elisille omakohtaisesti luontevin lajivalinta eli herraskaiseksi katsottu miekkailu herättää kättelyssä närää johtokunnassa... Ensinnäkin: pelkästään viron- ja venäjänkieliseen, eteläisessä naapurissamme sortovuosina koettuihin tapahtumiin perustuvaan leffaan vaikea saada suomalaisena mitään kiinnekohtaa - olipa ohjaaja ja muu taustatiimi ketä hyvänsä. Toiseksi: keräämistään erinäisistä palkinnoista ja ehdokkuuksista huolimatta kyseessä anteeksiantamattoman hidasliikkeinen tuotos kaikessa täydellisessä yllätyksettömyydessään. Kolmanneksi: miekkailu on varmasti ihan hauskaa liikuntaa itse harrastettuna, mutta tällaisena sivusta seurattavana juniorien puuhasteluna pohjattoman tylsä laji. Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere, Liisa Koppel, Joonas Koff, Egert Kadastu, Lembit Ulfsak, Jaan Prints.© Paramount Pictures/Skydance Productions

Mission: Impossible -Rogue Nation

Mission: Impossible -Rogue Nation

Christopher McQuarrie 2015 toiminta/jännitys

* * * ½

Perinteisen jäykkäniskainen CIA-johtaja (Alec Baldwin) on päättänyt, että salaisten operaatioiden erikoisjärjestö IMF (Impossible Mission Force) on tullut tiensä päähän. Tiimin päällikkö (Jeremy Renner) ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan kykene toistaiseksi porukkaansa "hajoittamaan", kun etenkään ykkösagenttinsa Ethan Hunt'in (Tom Cruise) olinpaikasta ja tekemisistä ei minkään valtakunnan tietoa... "Vaarallinen tehtävä" -sarja (1996-) senkuin tuntuu vain paranevan vanhetessaan - hämmentävä seikka siinä missä 53-vuotiaan Cruisen Tompan edelleen täysin roolihahmonsa fyysiset ja muutkin mitat täyttävä suorituksensa. Lähes ennennäkemättömän hellittämätöntä ja käänteissään riittävän yllätyksellistäkin toimintaa, sopivan kyynistä huumoria unohtamatta. Uusi ruotsalainen tehomimmi Rebecca Ferguson myös erinomainen, sen sijaan Ving Rhames tässä se johon eniten näyttävät iän tuomat realiteetit vaikuttaneen vauhtia hidastavasti. Simon Pegg, Sean Harris, Simon McBurney, Jingchu Zhang, Tom Hollander, Jens Hultén.


Mississippi Grind

Mississippi Grind

Anna Boden, Ryan Fleck 2015 draama

* *

Menestyvä uhkapelimies Curtis (Ryan Reynolds) tutustuu muutamaa vuotta vanhempaan mutta puolestaan varsinaiseen surkimusaddiktiin Gerry’yn (Ben Mendehlson). Jokin miehillä tuntuu kuitenkin synkkaavan heti niin että parivaljakko päättää lähteä yhdessä Amerikkaa kiertelemään ja sitä jättipottia jahtaamaan – tulisiko se kasinolta tai raviradalta samantekevää... Altmanilaista (”Täyskäsi” 1974) läpänheittoa yritteliäästi viljelevä, valitettavasti silläkin osa-alueella tasapaksun kliseiseksi jäävä onnentavoittelu - ennen kaikkea se mitä Reynolds näkee tuossa umpiluuserissa jää epäselväksi, sortuen sitten loppua kohti itsekin selittämättömään mutta ah niin dramaattiseen sekoiluun. Sienna Miller, Analeigh Tipton, Alfre Woodard, Jayson Warner Smith, Robin Weigert, Marshall Chapman, James Toback.


Mr. Holmes

Mr. Holmes

Bill Condon 2015 draama

* *

Vähän toisen maailmansodan jälkeen on kuuluisien Sherlock Holmes -seikkailujen samanniminen esikuva (Ian McKellen) vetäytynyt jo vanhuudenpäiviään viettämään maaseudun rauhaan, taloudenhoitajan (Laura Linney) sekä tämän kymmenvuotiaan pojan (Milo Parker) hoteisiin. Päivät kuluvat lähinnä lepäillessä, entisaikoja muistellessa sekä mehiläistenhoidossa... Lämminhenkinen mutta tapahtumaköyhä "nuoren pojan kasvutarina", jotain rikosmysteeriä olisi Holmesin papalle vielä kerran suonut lähiseudulle siunaantuvan. Se sentään tehdään selväksi miten hyödyllisiä mehiläiset ovat, siinä missä ampiaiset pelkkiä kiusankappaleita... Hiroyuki Sanada, Hattie Morahan, Patrick Kennedy, Roger Allam, Phil Davis.


Mustang

Mustang

Deniz Gamze Ergüven 2015 draama

* * ½

Viisi noin 10-17-vuotiasta turkkilaissiskosta (Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Ilayda Akdogan) asuu vanhempiensa menehtymisen jälkeen isoäitinsä (Nihal G. Koldas) ja setänsä (Ayberk Pekcan) tarkasti valvovien silmien alla Trabzonin kaupungin lähistöllä. Mutta kun kevään viimeisen koulupäivän jälkeen tytöt erehtyvät kesken kotimatkansa kisailemaan poikien kera paikallisella hiekkarannalla (hyvin viattomasti ja vaatteita riisumatta) saavat he rangaistukseksi kärsiä päättymättömän tuntuisesta arestista ja samalla "vaimohautomosta" - mikä toteutetaan lähinnä vanhempien tätien tarjoamalla kotitalous-opetuksella normaalin koulunkäynnin sijaan. Nättejä neitosia aletaankin sitten myös naittamaan nopealla aikataululla ikäjärjestyksessä lähiseudun perheitten nuorukaisille... Ilmeisesti ja toivottavasti kyse oli tässä tapauksessa sentään siitä vanhoillisimmasta päästä paikallista islamilaiskulttuuria, silti pisti taas kerran lähettämään hiljaisen kiitoksen yläkertaan mm. Wienin kaupunkia v.1529 puolustaneille... Suorastaan sensaatiomaisesta katraan kuopuksesta Sensoysta huolimatta niin hänen kuin muidenkin tekemiset jäävät monessa kohtaa logiikaltaan kuitenkin turhan hämäriksi: kuolemanvaarasta välittämättä ulos karkailut; samoin teinipojat pyörii yötä myöten suljetuksi linnakkeeksi muutetun talon pihamaalla vaikka joka isännällä ase; muuten kapinahenkisten ja suorapuheisten tyttösten vaikeneminen setänsä hyväksikäytöistä etc. Joka tapauksessa toivoaherättävä loppunsa miellytti, kun kaksi enää jäljellä ollutta nuorimmaista linnoittautuu taloon päästämättä taas yhtä sulhaskandidaattia sisään sen paremmin kuin juhlavieraitakaan... toimii ne suojamuurit noinkin päin! Bahar Kerimoglu, Burak Yigit.


45 vuotta

45 Years

Andrew Haigh 2015 draama

* ½

Brittipariskunta Kate (Charlotte Rampling) ja Geoff (Tom Courtenay) valmistautuvat jo muutaman päivän päästä koittaviin 45-vuotis-hääjuhlallisuuksiinsa, oikein kunnantalolla järjestettäviin muhkean vierasjoukon keralla. Vaan sitten Geoff saa kirjeen Sveitsistä, jossa ilmoitetaan että yhteisen retkensä aikana v.1962 Alpeilla kadonnut saksalainen Katya-niminen tyttöystävänsä on löytynyt jäätikön sisältä ”muumioituneena” - mistä seuraa se, että Kate saa mielessään tavallaan postuumisti ”kilpailijan” (Geoff olisi mitä todennäköisimmin nainut Katyansa aikanaan), samalla kuin myös miehensä reagoi asiaan tunteikkaasti mm. penkomalla ullakolla keskellä yötä ja aloittamalla salaa taas vuosien jälkeen tupakanpolton... Osaavien veteraanien suoritukset toki sinänsä mitat täyttäviä, ja syvemmänkin draaman ainekset näyttäisivät olevan kasassa: esim. tuon Katyan kuolemassa olisi voinut olla Geoffin puolelta jotain hämärää... Mutta ei sittenkään, vaan kaikkein raastavimmaksi hetkeksi mitä katsojaan tulee jää kahden seitsenkymppisen rakastelukohtaus – aina yhtä miellyttävää seurattavaa vaikka Rampling vielä farkkuihinsa hyvin mahtuukin. Geraldine James, Dolly Wells, David Sibley.

No Escape

No Escape

John Erick Dowdle 2015 toiminta/jännitys

* *

Jenkkiperheen pää (Owen Wilson) on saanut siirron vesivoima-yhtiönsä Kaukoidän osastolle. Tuskin ovat ehtineet hotelliinsa asettua, kun kyseisen maan väkivaltaisen vallankumouksen aallot vyöryvät päälle täydellä voimallaan: erityisesti kaikki ulkomaalaiset otetaan kapinallisten toimesta raa'asti hengiltä siltä seisomalta... Huimista epäuskottavuuksistaan huolimatta kohtuullista toimintaa tarjoava pako- & piileskelyretki, ja mukavaa vaihtelua nähdä Wilsonia enimmäkseen naama peruslukemilla (vaikka vähän vastaavaa roolia olikin jo harjoitellut "Vihollisen keskellä" (2001) -leffassa) - verrattuna nyt vaikkapa Pierce Brosnan'in iänikuisen omahyväiseen agenttihahmoon. Kambodzassa muuten ilmeisesti ollaan, tai sitten Laosissa...? Joka tapauksessa 40+ vuoden takaisia kitkoja vietnamilaisten osalta tasoitellaan lopussa varsin läpinäkyvästi. Lake Bell, Sterling Jerins, Claire Geare, Thanawut Ketsaro.


Nouseva Jupiter

Jupiter Ascending

The Wachowskis 2015 scifi/seikkailu/toiminta

* *

Chicagolaisen sukuyritys-siivousfirman tympääntynein jäsen Jupiter Jones (Mila Kunis) syntyi kolmisenkymmentä vuotta takaperin Pietarissa ryöstäjäsakin murhaaman brittiastronomin (James D’Arcy) sekä venäläisäidin (Maria Doyle Kennedy) tyttärenä. Tähtiin on nuoren neidonkin halu ollut ikänsä kurkotella, ja nyt siihen olisi vihdoin tulossa tilaisuus omatessaan peräti sekä maapallon että lähiuniversumissa sijaitsevan sivilisaation tulevaisuuden kannalta elintärkeitä geenejä… Kaikista muista ilmeisesti poiketen tämä viihdytti minun kirjoissani enemmän kuin samanaikaisesti katselemani ”Doctor Strange” -huttu (2016)... Ei sillä että tässäkään juonenkäänteet tai henkilöhahmot olisi yhtään sen vähemmän hölmöjä, mutta eteneminen on rivakampaa ja ennen kaikkea aseita & aluksiaan voi pitää jopa cooleina millä pääsee avaruusscifi-jutuissa jo yllättävän pitkälle. Vasta nyt muuten selvisi itselle sekin ettei ne ”Matrix”in (1999-) tekijät olleetkaan ’veljeksiä’… järkyttäisi jos kiinnostaisi. Channing Tatum, Sean Bean, Eddie Redmayne, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Nikki Amuka-Bird, Christina Cole.


Pan

Pan

Joe Wright 2015 scifi/seikkailu/toiminta

* ½

Tässä varmaan noin kymmenennessä näkökulmassa vanhaan satunäytelmään (1904) Peter (Levi Miller) syntyy Lontoossa 1920-luvun lopulla(?), ja joutuu äitinsä (Amanda Seyfried) hylkäämänä kasvamaan kylmäkiskoisten nunnien huostassa orpokodissa – kunnes tulee keskellä II maailmansodan pommituksia kaapattua lentävällä merirosvolaivalla MikäMikä-maahan kapteeni Mustaparran (Hugh Jackman) synkkiä suunnitelmia edesauttamaan... Jo tämä taustoitus-episodi kestää tolkuttoman pitkään, mutta pahinta silti että varsinaisen seikkailun alkaessa Peter edelleen vain 12-vuotias: kaikkinaiset teini-ihastuskuviot esim. pääsankaritar Tiikerinliljaa (Rooney Mara) ajatellen siis poissuljettu, mistä ilmeisesti johtuen Helinä-keijua tai Leena-tyttöä ei mukana ollenkaan ja merenneitojenkin osuus Cara Delevingne’n sulopiirteiden muodossa lähes olematon. Sitten taas Garrett Hedlund’in ’Indiana Jones'ista Kapteeni Koukuksi eli Panin veriviholliseksi kaiken hengenvaarallisen yhteisen sankaroinnin jälkeen joskus lähitulevaisuudessa muuntuva hahmo turhan erikoinen tapaus. Tehosteet monessa kohtaa kiitettävän komeita mutta niidenkin tenho latistuu tähän yleiseen ”tasa-arvoiseen rumistumiseen” – toisin sanoen monikulttuurisuuden ihanuuden palvonnan myötä, tosin en ole varma voiko asiaan liittää tuota karmeinta ideaa eli rockhittien esittämistä kuorolauluversioina ”Smells Like Teen Spirit” etunenässä... Kadeel Akhtar, Nonso Anozie, Kathy Burke, Lewis McDougall, Tae-joo Na, Jack Charles.

Poltergeist

Poltergeist

Gil Kenan 2015 kauhu

* *

Bowen’in viisihenkinen perhe on pakotettu muuttamaan halvemman asunnon perässä uuteen naapurilähiöön, kun Eric-isäkin (Sam Rockwell) jäänyt juuri työttömäksi. Kaikenlaisia outoja ja etenkin joukon pienimpiä nelivuotiasta Madison’ia (Kennedi Clements) sekä noin kolmosluokkalaista Griffin’ia (Kyle Catlett) pelottaviakin ilmiöitä alkaa talossa tapahtua lähes välittömästi... Spielberg’in tuottaman 80-luvun menestyksekkään tehosterallin (1982) uusversio epäonnistuu jo lähtöasetelmiensa suhteen, kun silloinen kiinteä ja vakavarainen Freeling’ien perheyhteisö on nyt vaihdettu hädintuskin toimeentuleviin Boweneihin. Teinityttärestäänkin (Saxon Sharbino) tehty oikein tekemällä ainakin alkuunsa todella rasittava joka käänteessä urputtaja, isä-Rockwellin ollessa sitten kaikinpuolin suoranainen luuseri. No, eipä yhdelläkään osa-alueellaan pärjää muutenkaan (ne haamutkin todella vähissä) alkuperäiselle joten siinä mielessä ihan mitat täyttävä 21. vuosisadan halpakopio. Rosemarie DeWitt, Jared Harris, Jane Adams, Susan Heyward, Nicholas Brown.


The Program

The Program

Stephen Frears 2015 draama

* * ½

Amerikkalainen kilpapyöräilijä Lance Armstrong (Ben Foster) saa 1990-luvun puolivälissä musertavia uutisia: hänellä on jo muuallekin kehoon levinnyt kivessyöpä. Pitkällisen ja tuskallisen hoito-operaation seuraamuksena mies ei pelkästään selviä hengissä, vaan hänestä tulee kaikkien hämmästykseksi peräti seitsenkertainen legendaarisen Tour de France -kisan voittaja... Seikkaperäisen pätevä ”Tour de Lance” koko urheilumaailman kenties kohahduttavimmasta yksittäisestä dopingurheilijasta – jenkki kun oli, kaikella kunnioituksella toki Ben ”maitopoika” Johnson’ia kohtaan. Päämyrkkynään herra käytti suomalaisellekin hiihtokansalle niin surullisen tuttua epo-hormonia, jota sitten ennen testejä laimennusaineilla peiteltiin. Mitä muuten vertailuun kahden lajin välillä tulee, tuo fillarointikin olisi noin tuhat kertaa mielenkiintoisempaa seurattavaa jos siinäkin maantiekisat käytäisiin väliaikalähtö-skaboina. Chris O’Dowd, Jesse Plemons, Dustin Hoffman, Denis Ménochet, Lee Pace, Guillaume Canet, Edward Hogg, Elaine Cassidy, Laura Donnelly, Peter Wight, Nathan Wiley, Chris Larkin, Mark Little.


Ranskalainen sarja

Suite Française

Saul Dibb 2015 draama

* * ½

Kesä 1940. Ranska on häviämässä sodan Saksan armeijalle lopullisesti, ja matkalla Pariisiin valloittajat perustavat myös pienemmille paikkakunnille omat esikuntansa paikallispoliitikoiden kanssa muodollisessa ”yhteistyössä”. Bussy-niminen maalaistaajama ei tee poikkeusta, niinpä varakas maanomistaja Madame Angellier’kin (Kristin Scott Thomas) sekä rintamalle kadonneen poikansa nuori vaimo Lucile (Michelle Williams) joutuvat ottamaan kotitaloonsa ”alivuokralaiseksi” Wehrmachtin upseerin – tässä tapauksessa sentään sivistyneen ja kohteliaan luutnantin nimeltä Bruno von Falk (Matthias Schoenaerts)... Jo olosuhteiden pakosta syntyvät draamalliset jännitteet juonikäänteiden osalta toteutettu riittävällä ammattitaidolla, ongelmia sen sijaan henkilökohtaisemmalla tasolla: Schoenartsin sekä muuten ikiviehättävän Williamsin suhde ei väreile kotisohvalle asti tarpeellisella volyymilla, ja sen ”nuoren kapinallisen” (Sam Riley) hyysääminen pöyristyttää - vähänkin natsimman saksalaiskomennon myötä olisi kohta puoli kylää teloitettu yksintein, samaan aikaan kun kyseinen karkuri luikkii pitkin metsiä ja kehtaa vieläpä lopuksi mankua asukkailta salaista kyyditystä Pariisiin... Musiikkiteos-”sarjaan” viittaavasta alkuperäisnimestäkin huolimatta jopa saksaa puhutaan tässä huomattavasti ranskaa ahkerammin, itsestäänselvän pääkielen englannin ohessa. Ruth Wilson, Lambert Wilson, Clare Holman, Margot Robbie, Alexandra Maria Lara, Harriet Walter, Eileen Atkins, Tom Schilling, Heino Ferch.


Regression

Regression

Alejandro Amenábar 2015 rikos/draama/jännitys

* *

Amerikkalaisessa pikkukaupungissa nuori tyttö Angela (Emma Watson) on paennut paikallisen kirkon suojiin, syyttäen isäänsä (David Dencik) hyväksikäytöstä. Poliisien tutkiessa asiaa etsivä Kenner’in (Ethan Hawke) johdolla perheen taustoista alkaa paljastua yhä laajamittaisempia, peräti saatananpalvonnasta vihjaavia rikoksia verisine rituaaleineen... 1980-90-lukujen ”sensaatiouutisiin” mutta todellisten tapahtumien osalta vähäiseksi jääneeseen ilmiöön pureutuva trilleri toimii jotenkuten yhteiskunnallisena kannanottona – sen sijaan koko homman etukäteen tiedossa ollut huuhaa-sisältö sai haukottelemaan, kun ei tässä sitten lopulta kukaan vauvoja syö edes kuvitellen samalla Paholaista palvovansa. Isoin miinus kuitenkin pää”sankarin” Hawken poliisihahmosta, jonka jo alun epäammattimainen kiihkeys etenee täyteen hysteriaan ja sekoiluun. David Thewlis, Lothaire Bluteau, Dale Dickey, Devon Bostick, Aaron Ashmore, Peter MacNeill, Adam Butcher, Jacob Neayem, Aaron Abrams.


The Revenant

The Revenant

Alejandro G. Iñárritu 2015 western/seikkailu

* * ½

1820-luvun Amerikan erämaissa turkismetsästys on hyvinkin tuottoisaa mutta usein myös hengenvaarallista bisnestä: sen saa huomata tässäkin tapauksessa kymmenistä onnenonkijoista koostuva ryhmä, joiden kimppuun paikallinen intiaaniheimo hyökkää pitäen samalla porukkaa osallisena päällikkönsä (Duane Howard) tyttären kidnappaukseen. Vain murto-osa miehistä pääsee jokialuksellaan pakenemaan, mukanaan seudut parhaiten tunteva puoliverisen pojan (Forrest Goodluck) isä Hugh (Leonardo DiCaprio), kylmäverinen tappaja John (Tom Hardy) sekä pomon virkaa toimittava upseeri nimeltä Henry (Domhnall Gleeson)... Rajuja, mieleenjääviäkin kohtauksia sisältävä mutta tyypilliseen "luonnon armoilla" -teoksen tapaan usein myös puuduttavan hidasliikkeinen selviytymistarina. Harmaakarhun riekaleiksi repimän ja uskomattoman ihmeparanemisen kokevan DiCaprion parrakas roolisuoritus toki pätevä muttei läheskään oscarluokkaa, verrattuna nyt vaikkapa "J.Edgar"iin (2011) josta itsekin olisin voinut jopa harkita. Will Poulter, Paul Anderson, Kristoffer Joner, Joshua Burge.


The Rezort

The Rezort

Steve Barker 2015 kauhu/toiminta

* ½

"Suuren zombisodan" ja kahden miljardin uhrin jälkeen ihmiskunta selvisi kuin selvisikin voittajana kyseisestä pandemiasta, jopa siinä mitassa että sittemmin katsotaan olevan varaa ilmiön kustannuksella hassutteluunkin: jollekin trooppiselle saarelle on perustettu peräti "huvipuisto" nimeltä 'ReZort', jossa liipasinherkimmät pääsevät safarin yhteydessä lahtaamaan eläviä kuolleita mielin määrin. Vaan mistä tällaisia zombilaumoja enää tässä vaiheessa oikein sikiää, sen tietää vain lomakohdetta pyörittävä suuryritys synkkine salaisuuksineen... Tuoretta ja ihan näppärää näkökulmaa "Jurassic Park" -teemoineen hakeva zombeilu kosahtaa tasan niihin samoihin kliseisiin typeryyksiin kuin 95% edeltäjistäänkin: yhden tietokonebugin mahdollista saattaa kaikki kuviteltavissa oleva (myös ovet ja autot!) epäkuntoon ja ihmisuhrit niin läpikotaisen umpi-idiootteja (ne hampaitavihlovat teinijätkät etunenässä) ettei selviytymistaistelunsa seuraaminen herätä minkäänlaisia tunteita. Pakolaiskysymystä käsitellään kauhukuvitelman varjolla vielä konkreettisemmin kuin "World War Z" (2013) -leffassa, vaan löytyykö tosielämässä riittävästi Claire Goose'n kaltaisia yhtiöpomoja tai Dougray Scott'in veroisia tekijämiehiä...? Jessica De Gouw, Martin McCann, Elen Rhys.


Room

Room

Lenny Abrahamson 2015 rikos/jännitys/draama

* * ½

Nuori äiti (Brie Larson) kera juuri viisi vuotta täyttävän Jack-poikansa (Jacob Tremblay) asuvat muutaman neliön huoneessa – itse asiassa Jack on viettänyt samassa tilassa koko ikänsä ilman piipahdustakaan ulkopuolella, sillä ensinmainittu oli tullut kidnapatuksi ’Old Nick’iksi itseään kutsuvan psykopaatin (Sean Bridgers) toimesta jo vuotta ennen pojan syntymää. Erilaisilla niin mielikuva- kuin fyysisilläkin harjoitteilla on kaksikko yrittänyt pitää elämänuskoa yllä, vaan nyt äidillä olisi mielessään ihan oikea joskin vääjäämättä myös riskialtis pakosuunnitelma... Asetelmiltaan kättelyssä itsestäänselvän koukuttavana starttaava trilleri hiipuu puolenvälin paikalla jännitteettömäksi jälkitrauma-tutkielmaksi – monine kysymysmerkkeineen, ja ainakin äidin ratkaisu tuntui vain siihen kohtaan leffaa tarpeelliselta ylidramatisoinnilta. Hiljalleen toipuva parivaljakko ei olisi myöskään heti välttämättä luottanut johonkin isovanhempien (Joan Allen, William H. Macy) nurkissa epämääräisistä syistä oleskelevaan Leo-setään (Tom McCamus), vaikka miten kunnolliselta päälle päin vaikuttaisi. Tremblayn pitkä tukka oudoksutti sikäli että olisi nyt luullut jo hygieniasyistä pakotetun mahdollisimman lyhyeen malliin, ja ”painavat esineet kielletty” vaan eikö mitään terävää tai teroitettavaakaan huoneesta löytynyt... ja muuta tämmöistä pientä. Amanda Brugel, Cas Anvar.

A Royal Night Out

A Royal Night Out

Julian Jarrold 2015 komedia/draama

* *

Voitonpäivä 8.5.1945. Englannin kuninkaan Yrjö VI:n (Rupert Everett) valmistautuessa pitämään illalla radioitse lähetettävää kiitospuhetta nuoret prinsessat 18-vuotias Elisabet (Sarah Gadon) sekä vasta neljäntoista ikäinen Margaret (Bel Powley) haluaisivat ehdottomasti päästä linnastaan ulos juhlimaan historiallista päivää siinä missä muukin kansa. Pitkin hampain Kuningataräitinsäkin (Emily Watson) lopulta suostuu, mutta luonnollisesti ainoastaan suljetun eliitti-seurapiirin kera sekä tarkan aikataulun puitteissa… Gadon’in valloittava, yhtä aikaa viehättävä, älykäs ja määrätietoinen (varsin kuninkaallinen siis) olemus kaikki kaikessa tässä muuten lapsellisen halpoja nauruja kalastelevassa fiktiossa. Systerinsä vielä juuri ja juuri menee kliseisenä teinihöpsönä, mutta etenkin ne vartijoikseen määrätyt upseerit (Jack Laskey, Jack Gordon) pöyristyttäviä: noin räikeästä epäpätevyydestä missä tahansa vähänkin sivistymättömämmässä valtiossa olisi kyseinen parivaljakko teloitettu siihen paikkaan. Elisabetin ohikiitävä seikkailu ja ihastussuhde kapinallisen lentäjäpojan (Jack Reynor) kera sitten oma mielikuvituksellinen lukunsa, prinsessat pääsivät kyllä oikeasti tansseihin mutta iltansa sujui tarkalleen äitinsä laatimien nuottien mukaisesti. Ruth Sheen, Roger Allam, John Neville.


Run All Night

Run All Night

Jaume Collet-Serra 2015 rikos/toiminta

* * ½

Vaikutusvaltaisen newyorkilais-organisaation pomon Shawn Maguire'n (Ed Harris) poika (Boyd Holbrook) ampuu pari väkisin reviirille tunkenutta huumekauppiasta, mutta ottaa samalla tähtäimeensä myös uhrit paikalle kuljettaneen limusiinikuskin (Joel Kinnaman). Tämän estää puolestaan viime hetkellä kyseisen kuljettajan palkkatappaja-isä Jimmy Conlon (Liam Neeson), ja näin on kohta molempien perässä niin gangsterit kuin poliisitkin... Kliseisyyksistään huolimatta rajuotteinen sekä käänteissään vauhdikas, lupaavalla näyttelijäkaartilla pakattu ja muutenkin kuin vain Harrisin myötä "Koston hetki" (1990) -leffan mieleentuova väkivaltaoperetti. Yleisarvosanaa laskee kuitenkin jälleen kerran lukuisat epäuskottavuudet, kuten nyt vaikkapa nuo yhteenotot palavassa kerrostalossa ilman savu- ja häkämyrkytyksiä. Ainakin joku tekijätiimistä ollut mitä ilmeisimmin melkoinen New York Rangers -fani, ja mikäs siinä... Vincent D'Onofrio, Common, Genesis Rodriguez, Bruce McGill, Nick Nolte.


The Runner

The Runner

Austin Stark 2015 draama

* *

Louisianalaisesta kongressin edustajasta ja toisen polven poliitikosta Colin Pryce’sta (Nicolas Cage) tulee paikallisten asukkaiden – erityisesti kalastajien – äänekkäin puolestapuhuja Deepwater Horizon -katastrofin jälkimainingeissa, mikä saattaisi toimia lopullisena astinlautana myös senaattorin virkaan. Samanaikaiset syrjähyppelyistään aiheutuvat avio-ongelmansa, öljylobbareiden (=sponsoreiden) kaikkoaminen vihreiden aatteidensa vuoksi sekä näistä johtuen vuosien jälkeen pintaan taas pyrkivä alkoholisminsa uhkaavat kuitenkin tuhota kaiken... Vakavaa ja kiinnostavaa aihetta pilaa pahan kerran tv-elokuvamaisen tasapaksu ohjaustyö, päähenkilön ja näin ollen tekemistensäkin fiktiivisyys(?) sekä ennen kaikkea Cage: mies kun on aina jo lähtökohtaisesti olemukseltaan sellainen ettei kohtalonsa jää katsojan mieltä kauheasti kaivelemaan, ei vaikka sivuuttaisi ne ”poliittisen ristiretkeläisen” rooliaan tahraavat sekoilunsakin. Pätevä sivuosakaarti tasoittaa homman katsottavaksi. Sarah Paulson, Peter Fonda, Connie Nielsen, Wendell Pierce, Bryan Batt, Christopher Berry, Ciera Payton.


San Andreas

San Andreas

Brad Peyton 2015 draama/toiminta/jännitys

*

Pelastushelikopteri-pilotti Raymond Gaines (Dwayne Johnson) joutuu maailmanhistorian haastavimman tehtävän eteen pelkästään löytääkseen ja poimiakseen miljoonien uhrien joukosta muutamat läheisensä, kun Kalifornian rannikon alla sijaitseva San Andreasin siirros tekee vuosikymmeniä pelätyn "mahtiliikkeensä"... Ja juuri kun ehdit vakuuttua ettei "2012" (2009) -pöljäkettä huonompaa katastrofikammotusta ole mahdollista tehdä... Vain tytärtä esittävän Alexandra Daddario'n hinkit saivat pidettyä loppuun asti silmät auki. Carla Gugino, Paul Giamatti, Hugo Johnstone-Burt, Art Parkinson, Ioan Gruffudd, Archie Panjabi, Will Yun Lee. Myös 1980-90-luvun aussitähtönen Kylie Minogue yhdessä tarpeellisessa sivuroolissa.


Saul fia

Saul fia

László Nemes 2015 draama/sota

* * ½

Saul (Géza Röhrig) on unkarinjuutalainen ’sonderkommando’ Auschwitzin keskitysleirillä, eli pieniä etuoikeuksia saavaan työläisten ryhmään kuuluva krematorionsiivooja – merkittävimpänä tietysti se ettei tullut ensimmäisten joukossa tapetuksi ”hyödyttömiksi” (lapset, vanhukset, vaivaiset) katsottujen tapaan. Kun erään murrosikäisen pojan ruumis muistuttaa sodan melskeisiin kadonnutta omaansa, muodostuu Saulin pakkomielteeksi päästä hautaamaan kyseinen lapsi asiaankuuluvin menoin mikä tarkoittaisi myös rabbin läsnäoloa... Mielenkiintoisesti ja varsin tehokkaasti kuvattu erään keskitysleiriläisen tarina kameran seuratessa päähenkilöä herkeämättä - valitettavasti mitään muuta uutta ei varsinaisesti tuoda totuttuihin hirveyksiin ja epätoivoon. Mutta koska kyseiset kertomukset (kuten kommunismin ikeessä kärvistelytkin) jo periaatteesta maailman palkintoraadeissa vahvoilla niin parhaan ulkomaisen elokuvan oscar tällekin paukahti. Levente Molnár, Urs Rechn, Jerzy Walczak, Sándor Zsótér, Uwe Lauer, Marcin Czarnik, Kamil Dobrowolski, Todd Charmant.

Septembers Of Shiraz

Septembers Of Shiraz

Wayne Blair 2015 draama

* * ½

Iranin fundamentalistien vallankumous alkaa toden teolla kevättalvella 1979, shaahi Reza Pahlavi'n paetessa maasta ja Ranskassa "hetkeään odottaneen" ajatollah Khomein'in valmistautuessa paluutriumfiinsa. Kaikki länsimaiselle haiskahtavakin on nyt vaaravyöhykkeessä, niin myös varakkaan juutalaisen jalokivikauppiaan Isaac Amin'in (Adrien Brody) liiketoimet oman ja perheensä turvallisuuden lisäksi... Muuten laadukkaasti toteutetun ja tositapahtumiin perustuvan murhenäytelmän suurin ongelma on etenemisensä tuttuus: näitä "hyvien ihmisten joutuminen mielivaltaisen tyrannian ikeeseen" -kuvauksia kun on nähty jo maailman sivu, eikä mikään tämänkään tarinan uhrien kohtaloissa (tai vainoojiensa toimissa) yllätä. Puhumattakaan noiden fanaatikkojen "pyhästä yksinkertaisuudesta"... Salma Hayek, Shohreh Aghdashloo, Gabriella Wright, Alon Aboutboul, Ariana Molkara, Navid Navid, Jamie Ward.


Sicario

Sicario

Denis Villeneuve 2015 rikos/toiminta

* *

FBI:n naisagentti Kate Macer (Emily Blunt) törmää muun SWAT-tiiminsä kera meksikolaiskartellin piilopaikkaan rynnäköidessään todelliseen hirmulöytöön: kymmeniin massamurhattuihin ja seinien väliin tungettuihin uhreihin. Koska brutaali huumesota näyttää täten levinneen jo Arizonan Phoenixiin saakka, niin ei aikaakaan kun Mustiin Operaatioihin erikoistunut ryhmä CIA-mies Matt Graven'in (Josh Brolin) ja salaperäisen latinomiehen 'Alejandro'n (Benicio Del Toro) johdolla tulevat pyytämään Katea avustamaan iskuissa varsinaisten "isojen kalojen" kimppuun... Totista toimintaa alusta loppuun todellisen ja mitä pelottavimman ilmiön tiimoilta samalla kuin ultracool kaksikko Del Toro & Brolin elementissään, mutta voi pahus: tarinankin melko huimat epäuskottavuudet kalpenevat tuon surkeasti roolitetun pääparin eli joka asiasta hyödyttömästi itkevän moraalinvartija-Bluntin sekä sen ainoan luotettavan kiintiökaverinsa (Daniel Kaluuya) myötä. Victor Garber, Jon Bernthal, Jeffrey Donovan, Maximiliano Hernández, Julio Cedillo.


Slow West

Slow West

John Maclean 2015 western

* ½

1870. Parikymppinen skotlantilaispoika Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee) on päättänyt seurata villin lännen erämaihin isänsä (Rory McCann) kera paennutta ”kotikylän” Rose-neitoa (Caren Pistorius) vaikka maailman ääriin - tietäen sentään suurinpiirtein nykyisen olinpaikkansa sijainnin. Valitettavasti parivaljakosta on luvattu reilunkokoinen löytöpalkkio, mikä saa aina alan ammattijahtaajat liikkeelle lisäten Jayn muutenkin vaarallisen matkan uhkatekijöitä oleellisesti. Vaan onnekseen seuraansa lyöttäytyy kohta puoliväkisin ”henkivartijaksi” ilmoittautuva salojen veteraani nimeltä Silas (Michael Fassbender)... Yleinen epäuskottavuus pilaa täydelleen tämän ainoastaan väkivaltaisuutensa puolesta tyydyttävän lännentarinan - koskien niin jokaisen kohtauksensa haukotuttavaa ”ironiaa” kuin pääosan siloposkista pojuakin. Vain yksi esimerkki: miksei muuten kyllä ”kaikkitietävällä” Silaksella tunnu olevan minkäänlaisia epäilyksiä sen umpikieron vanhan tutun palkkionmetsästäjän (Ben Mendehlson) absinttitarjoilun suhteen? Edwin Wright, Eddie Campbell, Michael Whalley, Jon Cummings, Brian Sergent, Kalani Queypo.


Solace

Solace

Afonso Poyart 2015 rikos/jännitys

* *

FBI-agentti Joe Merriweather (Jeffrey Dean Morgan) toteaa viimeisintä löytynyttä uhria tutkittuaan parinsa Katherine Cowles’in (Abbie Cornish) kera jahtaavansa sarjamurhaajaa, jolloin päättää pyytää apua yksinäisiä eläkepäiviä viettävältä vanhalta kaveriltaan John Clancy’lta (Anthony Hopkins): tämä omaa todistetusti selvänäkökykyjä, mutta myös tuon tappajan lahjakkuus lain pitkän kouran välttelyssä tuntuu saavan jo yliluonnollisia piirteitä… Alunperin lajityyppinsä parhaan eli ”Seitsemän” -trillerin (1995) jatko-osaksi tarkoitettu sarjamurhailu, kohteenaan ”parantumattomasti sairaat” tällä kertaa. Kohtalaisista hetkistään huolimatta nimensäkin mukaisesti kovin hengettömäksi ja innottomaksi jämähtävä tarina tuskiensa keskellä lohdutusta etsivistä, jossa myös ohjaajalle ollut taas ilmiselvästi tärkeämpää omien kamerataitojensa esittely minkäänmoisen näkemyksellisen ajatuksen sijaan. Colin Farrell, Matt Gerald, Jose Pablo Cantillo, Marley Shelton, Xander Berkeley.


Spectre

Spectre

Sam Mendes 2015 toiminta/jännitys

* * ½

Tyypillisen vauhdikas ja mukaansatempaava Daniel Craigin järjestyksessä neljäs Bond-seikkailu on silti juoneltaan & toiminnaltaan turhan varman päälle ottavan "perinteinen", vaikka hommaa kompensoivat myös huiman nätti ranskatar Lea Séydoux, vielä yli viisikymppisenäkin pintansa pitävä italialaisleidi Monica Bellucci - sekä ennen kaikkea tietysti Christoph Waltz taas yhtenä elämää suurempana roistona eli mahtavan SPECTRE-terrorijärjestön nokkamies Blofeld'ina. Mutta erityisesti juuri hänen kohtalonsa kuin loppuratkaisut ylipäätään yllättävänkin vaisua kamaa. Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Naomie Harris, Dave Bautista, Andrew Scott, Rory Kinnear, Jesper Christensen.© Participant Media/First Look Media/Open Road Films

Spotlight

Spotlight

Tom McCarthy 2015 draama/rikos

* * *

Boston Globe -lehden toimitukseen on alkanut 2000-luvun alussa yhä voimallisemmin tihkua sieltä täältä tietoja, että katolilaisten pappien pedofilia-skandaalit eivät olisikaan mitään yksittäistapauksia vaan päinvastoin kyseessä valtavien mittasuhteiden "epidemia". Lehden oma erillinen, aina yhteen isoon juttuun kerrallaan jo vuodesta 1970 keskittynyt 'Spotlight'-tiimi ryhtyy tosissaan onkimaan kaiken irtisaatavan tästä iljettävästä mutta vaietusta ilmiöstä... Seikkaperäinen, sisällöltään kohauttava ja kaikinpuolin laatuisa muttei mitään yllätyksiä etenemisensä osalta tarjoava surullisenkuuluisan sensaatiopaljastuksen kuvaus. Myös muuten totutun erinomainen Mark Ruffalo vähän turhankin "into piukeena" juttunsa kimpussa, kun ei tässä tapauksessa mitään ylimääräisiä temppuja tarvittaisi katsojien puolelleen saamiseen: nuo saatanan pervopapit tekee sen ihan itse paavinsa ja kardinaaliensa johdolla... Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d'Arcy James, Elena Wohl, Gene Amoroso, Doug Murray, Jamey Sheridan, Neal Huff, Billy Crudup, Len Cariou.


Spy

Spy

Paul Feig 2015 toiminta/komedia

*

Susan Cooper (Melissa McCarthy) on CIA:n operaattori, joka jakelee päämajasta monitorin kautta toimintaohjeita "omalle" superagentilleen nimeltä Bradley Fine (Jude Law) - niin myös käynnissä olevassa tehtävässä jossa salkkukokoisen ydinpommin varastanut venäläisterroristi tulee ensin Finen hoitelemaksi, mutta lähes heti perään tämän hypervaarallinen tytär Rayna Boyanov (Rose Byrne) onnistuu kostamaan isänsä kohtalon. Täten parittomaksi jäänyt Cooper pääsee itse kentälle raportoimaan Boyanovin liikkeistä sekä mahdollisista muista asiaanliittyvistä tahoista, huolimatta olemattomasta kokemuksestaan ja lähes virtahevon lukemiin nousevasta elopainostaan... Järkyttävän ala-arvoinen "Kingsman: Salainen palvelu" (2014) -leffan feministiversio, jonka ennalta-arvattavuudesta tarjoaa esimerkin heti alkutekstien näyttelijälistaus: samantien kun nimi 'Rose Byrne' pamahti esiin niin tuleva superbitch-roolinsa tuon pääosan vekkulin läskin vastaparina oli itsestäänselvyys kaikkine vivahteineen suunnilleen jokaista vuorosanaansa myöten. John Waters teki nämä ulkomuotorasismista kärsivien kostoleffat ainakin suunnattomasti hauskemmin. Miranda Hart, Jason Statham, Allison Janney, Bobby Cannavale, Peter Serafinowicz, Morena Baccarin, Richard Brake.


Star Wars: Episode VII -The Force Awakens

Star Wars: Episode VII -The Force Awakens

J.J.Abrams 2015 scifi/seikkailu/toiminta

* ½

Muutama kymmenen vuotta Imperiumin kukistamisen jälkeen (ks. "Jedin paluu" 1983) Pahan Armeijat ovat kuitenkin edelleen voimissaan mahtavan 'Yksinvaltiaan' (Andy Serkis) johdolla, adjutantteinaan kenraali Hux (Domhnall "Brendanin poika" Gleeson) sekä salakuljettaja-seikkailija Han Solo'n (Harrison Ford) ja prinsessa Leia'n (Carrie Fisher) pimeälle puolelle ajautunut poika Kylo Ren (Adam Driver). Näiden maailmoja räjäyttäviä suunnitelmia sotkemaan ryhtyy sinnikkäimmin romunkerääjä-tyttö Rey (Daisy Ridley) saaden kaverikseen kääntymyksen tehneen ex-stormtrooperin nimeltä Finn (John Boyega)... Taistelukohtauksiltaan odotetun vaikkakin samalla myös kovin nähdynoloisen ookoo, mutta lähes täydelliseksi pannukakuksi tämän lässäyttää juurikin pääparinsa eli näyttelijätaidottomat Ridley & Boyega. Väsyneet vitsit, epäloogisuus suunnilleen kaikessa tekemisessä sekä tuon Kylo Renin kykyjen selittämätön vaihtelevuus eivät paranna asiaa - ja Yksinvaltiaankin sinällään vaikuttavannäköinen hahmo suorakopio "Beowulf"-leffan (2007) Grendelistä. Viaplay, vaadin rahani (16,95€) takaisin! Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Max von Sydow, Peter Mayhew (Chewbacca), Anthony Daniels (C-3PO). Loppukuvissa saadaan ihmetellä itse Luke Skywalker'ia eli tietenkin 64-vuotiasta Mark Hamill'ia.


Steve Jobs

Steve Jobs

Danny Boyle 2015 draama

* * ½

Kurkistus Steve Jobsin (Michael Fassbender), henkilökohtaisten tietokoneiden kehityksen ”aikojen alusta” eli 1970-luvulta aina ensimmäisiin älyformaatteihin toteuttaneen Apple-yhtiön näkyvimmän hahmon (ainakin presentaatiomielessä) persoonaan kolmen keskeisen lanseeraus-tapahtuman kautta: Macintoshin kotikone 1985, koulujen vakiovarusteeksi tarkoitettu Black Cube 1989 sekä iMac 1998. Miehen hellittämätön itseriittoisuus ja jääräpäisyys uhkaa kuitenkin jatkuvasti vieroittaa ympäriltään niin parhaat insinöörinsä, muut johtokunnan jäsenet kuin perheensäkin... Fassbenderin ja kumppaneiden upeat suoritukset pelastivat tämän muuten ikäänkuin yksissä ja samoissa kulisseissa pyörivän väittelykilpailun, riidanaiheidenkin pysyessä suurinpiirtein muuttumattomina. Vain viimeiseen kohtaukseen ilmaantuvan, nuoreksi aikuiseksi kasvaneen Lisa-tyttären (Perla ”Kill Bill 2” Haney-Jardine) sekä osuus että esittäjänsä jää pettymykseksi. Kate Winslet, Jeff Daniels, Seth Rogen (Steve Wozniak), Michael Stuhlbarg, Katherine Waterstone, Ripley Sobo (Lisa 9v), Makenzie Moss (Lisa 5v), Sarah Snook, John Ortiz.

Strangerland

Strangerland

Kim Farrant 2015 draama

* ½

Parker’ien australialaisperhe on äskettäin joutunut vaihtamaan asuinpaikkaa varsinaiseen tuppukylään teini-ikäisen Lily-tyttärensä (Maddison Brown) koulussa aiheuttaman skandaalin vuoksi: seksuaalisesti varhaiskypsä tyttö oli onnistunut viettelemään nuoren miesopettajansa (Martin Dingle Wall). Sen siveellisemmin ei Lucy näytä paikallisen poikajoukonkaan keskuudessa hengailevan, pitäen vanhempiaan (Nicole Kidman, Joseph Fiennes) jatkuvasti varpaillaan – mutta paljon pahempaa on kohta edessä kun neitonen jää pikkuveli Tom’in (Nicholas Hamilton) kera palaamatta yölliseltä karkumatkaltaan... Ihmisten logiikan puolesta käsittämätön katoamismysteeri, jota vain Hugo Weaving yrittää poliisietsivän ominaisuudessa pitää jaloillaan - tosin hänenkin intohimonsa nimenomaan aboriginelleja kohtaan jää selityksittä, Brownin ja etenkin Kidmanin jatkuvasta kiihotustilasta (vaikka lapset edelleen kateissa) puhumattakaan. Samoin paikallisnuoret vaikuttavat täysiltä psykopaateilta koko sakki ja siihen vielä päälle läpikotaisen epätyydyttävä loppunsa, niin ei muuta kuin kiitos taas yhdelle naisohjaajalle kalliin aikani tuhlaamisesta reilun puolentoista tunnin mitalla tällä kertaa. Lisa Flanagan, Meyne Wyatt, Jim Russell, Sean Keenan.


Suburra

Suburra

Stefano Sollima 2015 rikos

* * ½

V.2011, Rooma. Kaikella tapaa korruptoituneen mutta vallan huipulla paistattelevan poliitikon (Pierfrancesco Favino), kasinobisneksiään laajentamaan pyrkivän gangsterin (Alessandro Borghi), mustalaismafian johtajan (Adamo Dionisi), viihdetilaisuuksien järjestäjän (Elio Germano) sekä alamaailman todellisen mahtitekijän (Claudio Amendola) suunnitelmat sotkeutuvat toisiinsa peruuttamattomasti ja lopulta tuhoon vievästi... Moraalin ikuista totaalirappeutumista rahan ja/tai vallan edessä vähintään riittävän raadollisesti kuvaava, mutta sittenkin vääjäämättömän odotetusti etenevä suuren luokan rikosvyyhti muutamine turhan kohdalleen loksahtavine yhteensattumineen: ennen kaikkea krooninen turvamiesten vähäisyys tai suoranainen olemattomuus sopivilla hetkillä (kostomurhat, poliitikon pojan kidnappaus, ammuskelu ostoskeskuksessa). Ranskalainen elektronipop M83 -bändin muodossa tarjoaa varsin mukiinmenevää taustatunnelmaa. Giulia Gorietti, Greta Scarano, Giacomo Ferrara, Marco Zangardi, Jean-Hugues Anglade.

Suffragette

Suffragette

Sarah Gavron 2015 draama

* * ½

Taistelu naisten äänioikeudesta Britanniassa käy kuumimmillaan 1910-luvulla, niinpä myös nuori äiti ja tekstiilityöläinen Maude Watts (Carey Mulligan) kiinnostuu liikkeen sanomasta: ensin vain kuunteluoppilaana mutta kohta jo miehensä (Ben Whishaw) harmistukseksi aktiivisena jäsenenä... Kohtuullisen informatiivisesti traagista tosihistoriaa kuvaava mutta henkilöhahmojensa syventämisessä puutteelliseksi jäävä kuvaus naisten heräämisestä taisteluun oikeuksiensa puolesta niin työpaikoilla kuin kotonakin viime vuosisadan alussa. Erityistä draamaa loppukohtauksessa jossa saatiin se kauan "kaivattu" todellinen marttyyri aatteelle, silti kesti tämänkin jälkeen vielä 15 vuotta ennenkuin täysimääräinen äänestyslupa englantilaisnaisille heltisi. Suomen ykkösasemaa tässä suhteessa koko maailmassa (Uuden-Seelannin ja Australian aiemmat lakimuutokset eivät olleet kokonaisvaltaisia mm. virkanimitysten suhteen) ei tietenkään katsottu maininnan arvoiseksi edes lopun globaalissa listauksessa, koska oltiin vasta pahainen ryssänvallan alainen suuriruhtinaskunta... eli uskomatonta kyllä vielä totaalisempi persreikä kuin nykyään. Brendan Gleeson, Helena Bonham Carter, Anne-Marie Duff, Geoff Bell, Meryl Streep, Romola Garai, Natalie Press, Adrian Schiller.


Survivor

Survivor

James McTeigue 2015 jännitys/toiminta

* * ½

Lontoon toimipisteen CIA-operaattori Kate Abbott (Milla Jovovich) huomaa tielleen kasattavan kaikenlaisia esteitä rutiinitiedustelujenkin yhteydessä, ja kohta joutuvansa peräti syytteisiin ”omapäisestä” sekä suorastaan rikollisesta toiminnasta – ymmärtäen samalla että kyseessä täytyy olla poikkeuksellisen laajamittainen terroristien salajuoni, tähtäimenään todellisen suuriskun toteutus joko Lontoossa tai... Tutuista kuvioistaan (”mahdottomine” sisäpiiri-pettureineen) huolimatta alusta loppuun tehokkaan pätevä meininki niin käänteiltään kuin hahmojensakin puolesta tekevät hommasta kevyesti katsomisen arvoisen. Omahyväisen toimintasankarin ruumiillistuma Pierce Brosnan vallankin nostaa osakkeitaan huimasti armottoman mutta terävä-älyisen palkkatappajan roolissaan, ja Jovovich edelleen nelikymppisenäkin sennäköinen herkkupala että voisi vaikka tilaisuuden tullen... oven hänelle avata. Toisaalta olisihan läkähdyksiin jahdattu leidi voinut myös lopulta nostaa vaan kätensä pystyyn, antautua ”omilleen” ja ilmoittaa näille epäpäteville typeryksille että ”siinähän sitten kattelette teeveestä mitä New Yorkissa tapahtuu uutena vuotena”... Dylan McDermott, Roger Rees, Angela Bassett, Antonia Thomas, James D’Arcy, Frances de la Tour, Robert Forster, Antonia Thomas.


Tanskalainen tyttö

The Danish Girl

Tom Hooper 2015 draama

* *

Kööpenhaminassa 1920-luvulla asuva ja seurapiireissä varsin suosittukin taidemaalari-pariskunta Gerda (Alicia Vikander) ja Einar Wegener (Eddie Redmayne) haluaisivat uraansa koskevien ambitioiden lisäksi täydellistää liittoaan perheenlisäyksellä. Vaan sitten Einarin yhä voimakkaampi kiinnostus vaimonsa vaatteita kohtaan muuttuu pikkuhiljaa harmittomista roolileikeistä perusteellisesti rakenneltuun naishahmoon nimeltä 'Lili Elbe', josta miehen alkaa olla yhä vaikeampi päästää irti - eikä kohta tunne siihen mitään tarvettakaan... Dramatisoitu kertomus maailman ensimmäisestä kirurgisesti "korjaillusta" transgender-henkilöstä on odotetun laadukas ajankuvaukseltaan sekä tietenkin näyttelijäsuorituksiltaan, mutta jää silti etenemiseltään yhtä puuduttavaksi ja tapahtumaköyhäksi kuin suunnilleen kaikki (taide-)eliittipiireihin sijoittuvat teokset. Lisäksi Redmayne turhan epämaskuliininen persoona heti kättelyssä riittävään kontrastivaikutukseen, ja kaiken kaikkiaan (aivan kuten toisen "ulostulo"-leffan "Brokeback Mountain"in (2005) kohdalla) koko aihe ei ainakaan tätä heterojunttia suuresti hetkauta: jotkut ne vaan ilmeisesti syntyy liikaa sitä toista hormoonia sisällään ja "väärät" värkit alapäässä - henkilökohtainen asia jos mikään ikinä. Silti loppu onnistui koskettamaan jossain määrin, taitaa olla omakin lähtö lähellä... Matthias Schoenaerts, Sebastian Koch, Ben Whishaw, Amber Heard, Adrian Schiller.


Ted 2

Ted 2

Seth MacFarlane 2015 komedia

* ½

Puhuva lelunalle Ted (MacFarlane) haluaa pelastaa jo tulehtuneen vuodenikäisen avioliittonsa ja ehdottaa blondivaimolleen Tami-Lynn’ille (Jessica Barth) lapsen hankkimista. Siippa ihastuukin ajatukseen välittömästi, mutta valitettavasti hänen kohdallaan vuosien takainen runsas huumeidenkäyttö estää niin omakohtaisen synnyttämisen kuin adoptoinninkin. Sen sijaan Tedilla alkaa samanaikaisesti aivan toisentyyppinen taistelu oikeuksiensa puolesta, kun valtio ei katso hänenlaistaan ihmetuotetta henkilöksi vaan ”omaisuudeksi” - eli nyt tarvitaan parhaan kaverin John’in (Mark Wahlberg) sekä nuoren hehkeän asianajajan (Amanda Seyfried) apua… Ehkä aavistuksen ensimmäistä osaa (2012) enemmän huvittaviakin läppiä siellä täällä, mutta edelleen jokaista onnistunutta seuraa vastapainona useampi todella väsynyt totuttuun malliin. Aivan karmeita kohtauksia kaikkinensa koko alkupuoli sekä se ikuisuuksia kestävä matka kohti New Yorkia, minkä lisäksi näihin törkyfarsseihinkin jostain syystä perinteisesti ympätyt mukavakavuudet (nyt lähinnä tietenkin tuohon Tedin kansalaisuus-tilanteeseen liittyen) haukotuttavat lapsellisuudessaan: todellinen asiakeskustelu kun aina päättyy siihen mistä sen oikeasti pitäisi alkaa. Giovanni Ribisi, Morgan Freeman, John Carroll Lynch, Sam J. “Flash Gordon” Jones, John Slattery, Patrick Warburton, Ron Canada, Bill Smitrovich. Julkkisvilahtelijoista mm. Jay Leno homoilee vessassa ja Liam Neeson ostaa muroja.


Tenavat-elokuva

The Peanuts Movie

Steve Martino 2015 animaatio

* * ½

Charles M. Schulz'in jo v.1950 luoman ala-asteikäisten lasten ja erityisesti "ikuisen epäonnistujan" Jaska Jokusen sattumuksista kertovan strippisarjakuvan tietokone-ajan versio, jossa kaikki periaatteessa kohdallaan mutta jotenkin jää vaille 1960-70-lukujen piirrettyjen sympaattisuutta ja henkeä. Ehkäpä suurimpana syynä hieman liian kova kiire esittelemään ne kaikki sarjan tutut perusgagit vuosikymmenten ajalta, lisäksi tuo Jaskan (Noah Schnapp) haaveiden kohde eli "Pieni Punatukkainen Tyttö" (Francesca Capaldi) olisi voinut jäädä edelleen täysin katsojan mielikuvituksen varaan... Alexander Garfin (Eppu), Hadley Belle Miller (Tellu), Venus Schultheis (Piparminttu-Pipsa), Rebecca Bloom (Maisa), Mariel Sheets (Salli), Noah Johnston (Amadeus). Jo muutama vuosi takaperin edesmennyt animaattori-legenda Bill Melendez hoitelee siitä huolimatta edelleen Ressun ja Kaustisen äännähtelyt.


Terminator: Genisys

Terminator Genisys

Alan Taylor 2015 scifi/toiminta

* * ½

Hämmentävästi ensin kuin suorakopiona ykkösosasta (1984) käynnistyvä, mutta sitten äkkiä aika näppäräksikin yhdistelmäksi lähinnä tuosta ja kakkosrytinästä ("T2" 1991) muotoutuva metallishow. Uudet naamat eivät sinällään häiritse, mutta pääsankareiden Jai Courtney'n (Kyle Reese) sekä Emilia Clarke'n (Sarah Connor) valjuus kylläkin - onneksi Jason Clarke "korruptoituneen" John Connor'in roolissaan ja ennen kaikkea tietenkin edelleen jo harmaantuneenakin ironiset letkauksensa hallitseva 68-vuotias Iso-Arska Schwarzenegger kompensoivat. ("Welcome back!", toivotan ainakin itse vilpittömästi papparaiselle.) Aikamatkailun lainalaisuuksia sekä loogisuuksia yritetään parhaan mukaan selitellä mutta helpommalla pääsee kun keskittyy vain erinäköisten ja -kykyisten robojen ihmettelyyn, joista ainoastaan kolmososan (2003) T-X jätetty nähtävästi "aika-avaruuteen ruikuttamaan"... J.K.Simmons, Dayo Okeniyi, Matt Smith, Courtney B. Vance.


Tomorrowland

Tomorrowland

Brad Bird 2015 scifi/seikkailu

* *

Keksijänero Frank Walker (George Clooney) yrittää kovasti kertoa meille tarinaa ihmeellisestä paikasta nimeltä Disneyl... eikun siis ’Tomorrowland’ - toisessa ulottuvuudessa sijaitsevasta ja reaalimaailmaa huomattavasti toiveikkaammasta yhteisöstä - mutta nuori ’suojattinsa’ Casey (Britt Robertson) tuppaa ärsyttävästi keskeyttämään vähän väliä. Jonnekin kyynisen ja sokerilla kuorrutetun välimaastoon sijoittuvasta versiosta saavat sovittua niin että varsinainen tarina pääsee alkuunsa: eli siirrymme New Yorkin maailmannäyttelyyn 1964 sekä paikalle marssivaan pikku-Walkeriin (Thomas Robinson) kehittelemänsä rakettireppu-vempele mukanaan... Terävätkin huomiot maailmantilanteen lohduttomuuden syistä (tietenkin lähinnä keski-ikäisten Clooneyn ja ”pahan bossin” Hugh Laurie’n toimesta) eivät pelasta kuitenkaan itse leffaa sortumasta tarjoamaan ratkaisuja ainoastaan - ja taas vaihteeksi - ylettömyyksiin kohoavien hurmahenki-visioiden muodossa. Silti tuskin mikään niihin liittyvä parannus olisi kyennyt kompensoimaan ”raivostuttava teini” -roolivaatimuksetkin huomioiden poikkeuksellisen vahvasti hermojen päälle käyvää Robertsonia. Raffey Cassidy, Tim McGraw, Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key, Chris Bauer, Pierce Gagnon, Matthew Maccaull, Judy Greer.


True Story

True Story

Robert Goold 2015 draama/rikos

* *

Michael Finkel (Jonah Hill) on nuoresta iästään huolimatta jo paljon krediittiä kerännyt New York Timesin toimittaja, mutta viimeisimmän kansikuva-reportaasinsa totuudenvastaisuudet koskien nykypäivän orjatyöläisiä Afrikassa aiheuttaa niin irtisanomisen kuin maineensakin menetyksen. Vaan sitten mies kuulee että äskettäin Meksikossa pidätetty perhesurmaaja Christian Longo (James Franco) olisi käyttänyt pakomatkallaan Finkelin henkilöllisyyttä, ja toteaa jutussa piilevän ehkäpä jopa bestseller-kirjan aineksia… Nimikkeensä lunastaen varsin uskollisesti tosielämän tragediaa kuvaava, mutta ehkä siitäkin johtuen aika vaisuksi jäävä reportaasi kirjoittajasta joka yrittää tehdä ”trumancapotet”. Melkeinpä itse keissiäkin enemmän mielessä pyöri kuitenkin pitkin matkaa se että millä ihmeen ilveellä tuo Hillin punkero olisi Felicity Jones’in näköisiä kyennyt vaimokseen nappaamaan...? Maria Dizzia, Ethan Suplee, Robert John Burke, Byron Jennings, Gretchen Mol, Betty Gilpin, Seth Barrish, Robert Stanton.© Bleecker Street Films/ShivHans Pictures/Groundswell Productions

Trumbo

Trumbo

Jay Roach 2015 draama

* * * *

V.1947 kuulu elokuva-käsikirjoittaja Dalton Trumbo (Bryan Cranston) kutsutaan antiamerikkalaisia ilmiöitä tutkivan ja jahtaavan paneelin eteen, eikä aikaakaan kun avoimesti kommunistisympatiansa myöntävä mies passitetaan monien muiden tavoin vankilatuomiota kärsimään. Vapauduttuaan "ikuiselle mustalle listalle" asetettu Trumbo onnistuu kuitenkin jatkamaan kirjoittajan uraansa salaa ja etumiesten avulla peräti suurmenestysten mitalla... Erinomaisen kiintoisa, seikkaperäinen ja kauttaaltaan mainiosti näytelty kuvaus eräästä "vapauden ykkösmaan" synkimmistä luvuista. Diane Lane, Elle Fanning, Louis C.K., Helen Mirren (Hedda Hopper), Michael Stuhlbarg (Edward G. Robinson), Alan Tudyk, John Goodman, Stephen Root, David James Elliott (John Wayne), Dean O'Gorman (Kirk Douglas), Christian Berkel (Otto Preminger), Richard Portnow (Louis B. Mayer), John Getz (Sam Wood).


Truth

Truth

James Vanderbilt 2015 draama

* * ½

Tunnetun ja arvostetun ajankohtaisohjelman 60 minuutin työryhmä toimittaja Mary Mapes'in (Cate Blanchett) johdolla saa hieman ennen vuoden 2004 vaaleja haltuunsa dokumentteja, jotka näyttävät todistavan "rikkaan suvun pojan" presidentti George W. Bush'in nauttineen erityiskohtelua samalla kuin huonompiosaisia nuorukaisia lähetettiin joukolla Vietnamiin 1960-70-lukujen vaihteessa. Valitettavasti kyseiset paperit eivät ole alkuperäisiä vaan signeerauksia myöten valokopioita, joten ne on verrattain helppo "vihollisleirin" tuomita väärennöksiksi. CBS-yhtiön johto vaatii alaisiltaan kiihkeästi lisätodisteita päiden putoamisen uhalla... Kohtalainen kuvaus mainettaan köykäisemmän "Amerikan A-studion" (mm. miljoonayleisön vuosituhannen vaihteessa saanut "Suomi-spesiaali" oli oikeasti täysi farssi) surullisenkuuluisasta Bush-"paljastuksesta", mikä johti sittemmin jopa veteraani-ankkuri Dan Rather'in (Robert Redford) eroon. Tosin 73-vuotiaan miljonääri-papparaisen eläkkeellejoutuminen mistään hommasta ei nyt minuun elämää suurempaa vaikutusta tee, ja yhtälailla koko jutun selkeä ylidramatisointi kohtauksesta toiseen puuduttaa - myös Blanchettista olisi voitu tehdä vähän vähemmän itkupilli. Topher Grace, Dennis Quaid, Elizabeth Moss, Bruce Greenwood, Stacy Keach, John Benjamin Hickey, David Lyons, Dermot Mulroney, Rachael Blake.


Tyttökuningas

The Girl King

Mika Kaurismäki 2015 draama

* *

V.1644 Ruotsin prinsessa Kristiina (Malin Buska) on ollut jo nimellisesti valtakunnan hallitsija kahdeksan vuotta, sen jälkeen kun sankari-isänsä eli kuningas Kustaa II Adolf oli kaatunut Lützenin taistelussa yhä jatkuvassa 30-vuotisessa sodassa – mutta kruunattaisiin nyt 18-kesäisenä todelliseksi kuningattareksi kaikkine seremonioineen. Syvästi filosofiaan, erityisesti aikalaiseen René Descartes’iin (Patrick Bauchau) sekä eri kulttuureihin perehtyneen tyttömonarkin keskeisin tavoite olisi vihdoinkin päättää Eurooppaa repivä uskonsota luterilaisen ja katolisen kirkon välillä, samalla kuin myös lemmenasiat hakevat ratkaisujaan lukuisten aatelisehdokkaiden muodossa. Vaan kiihkeimmät tunteensa nuori nainen säästää ainakin toistaiseksi hoviin kuuluvalle hemaisevalle kreivitär Sparre’lle (Sarah Gadon)... Etenkin näin suomi-näkokulmasta kunnianhimoinen, lähes kokonaan Turun linnassa ja ympäristössä kuvattu kiintoisa pala Pohjoismaista historiaa – hyytyen valitettavasti etenemiseltään kovin paikallaanpolkevaksi Kristiinan päänsisäisinekin ongelmineen, saati mitä tuli noiden hovineitojen (Laura Birn se toinen lähiavustaja) kanssa seurusteluun. En myöskään pitänyt Buskaa jollain elokuvajuhlilla keräämistään ylistyksistä huolimatta riittävän karismaattisena/osaavana rooliinsa, ja haaleaksi jää taas muukin skandinaavikaarti Michael Nyqvist’iä lukuunottamatta. Lisäksi valtaosin englanniksi käyty vuorosanailu hämmentää ruotsin tai virallisena hovikielenä toimineen ranskan sijaan. Vielä: katolilaisuus oli näillä leveysasteilla suorastaan kirosana, ok, mutta olisipa silti luullut sentään paholaisen opeista kiinnostumisen herättävän isompaakin kohua muutenkin omalaatuista tyttöhallitsijaa kohtaan. Lucas Bryant, Hippolyte Girardot, Peter Lohmeyer, François Arnaud, Martina Gedeck, Timo Torikka, Jannis Niewöhner (Jakob de la Gardie), Mikko Leppilampi (Magnus de la Gardie).


Vakoojien silta

Bridge Of Spies

Steven Spielberg 2015 draama

* * ½

Neuvostovakooja Rudolf Abel (Mark Rylance) jää FBI:n haaviin Brooklynissa New Yorkissa keskellä Kylmän sodan hyisimpiä ajanjaksoja v.1957. Kuolemantuomiokin saattaisi tulla kyseeseen, mutta siltä miehen yrittää pelastaa asianajajakseen määrätty vakuutuslakimies James Donovan (Tom Hanks) - mm. sillä perusteella että Abelia voisi käyttää myöhemmin kenties "vakoojienvaihto-välineenä" jos tarpeen. Ja noin kolmen vuoden päästä tällainen tilanne realisoituukin U2-lentäjä Francis Gary Powers'in (Austin Stowell) pudottua Neuvostoliiton yllä, tämän mennessä antamaan selvien toimintaohjeiden vastaisesti ottaa itsensä elävänä kiinni... Pätevä kiintoisan tositapauksen filmatisointi jossa etenkin Hanks sekä oscaroitu Rylance pistelevät parastaan - silti sen verran koruttomasta tarinasta kyse että myös melkoista ylidramatisointia jouduttu harrastamaan siellä täällä. Otsikko viittaa vaihto-operaation suorituspaikkaan eli Glienicke-siltaan Berliinissä. Amy Ryan, Alan Alda, Scott Shepherd, Sebastian Koch, Mikhail Gorevoy, Peter McRobbie, Michael Gaston, Domenick Lombardozzi.


Vares -Sheriffi

Hannu Salonen 2015 rikos/toiminta

* ½

Yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) oli osunut toisen uhrin kutsusta vuosi takaperin ensimmäisenä rituaalisen kaksoismurhan – mies ja nainen – tapahtumapaikalle. Edelleen asian takia painajaisia näkevänä nuuskijaveteraani ei kauaa mieti kun rikas leskirouva (Hannele Laaksonen) ottaa yhteyttä ja tarjoaa rahakasta toimeksiantoa kummityttönsä kohtalon selvittämiseen. Tutulta komisariolta (Ilkka Heiskanen) saadut vähät vihjeet eväinään Vares uppoutuu syvälle Turun alamaailmaan… 1) Henkilöhahmot: sarjakuva-karikatyyrejä, 2) toiminta: halpaa kuvakikkailua, 3) vuoropuhelu: epäuskottavaa niin ulosanniltaan kuin sisällöltään. Itse Reini kuitenkin taas kerran ok eikä juonessakaan sinänsä mitään vikaa – paitsi että mitä hittoa se koko tähtikuviojuttu meinasi? Jasper Pääkkönen, Karoliina Blackburn, Jukka-Pekka Palo, Jukka Puotila, Jarmo Perälä, Konsta Mäkelä, Miska Kaukonen, Robert Enckell, Uolevi Ojala. Apteekki-ravintolan kantapeikot Eppu Salminen ja Matti Onnismaa eivät olleet vieläkään kupsahtaneet maksakirroosiin.


The Vatican Tapes

The Vatican Tapes

Mark Neveldine 2015 kauhu

* *

Vatikaanikirkon “demoninmetsästäjä”-kardinaalit (Peter Andersson, Djimon Hounsou) huolestuvat perinpohjin nähdessään heille lähetetyn tallenteen nuoren Angela-nimisen amerikkalaisnaisen (Olivia Taylor Dudley) psykiatrisen hoidon yhteydessä tehdystä haastattelusta. Salaperäiset tapahtumat kuolemaanjohtavine onnettomuuksineen kyseisen potilaan ympärillä olivat alkaneet paria kuukautta aiemmin voimistuen voimistumistaan, ja ainakin pappien mielestä Angelan kohdalla voisi olla harhaanjohtavaa puhua enää pelkästään riivausilmiöstä… Dokumentinomaisine turvakamera- yms nauhoitteineen realismiin pyrkivä mutta samalla elokuvallisen tehonsa pitkälti menettävä antikristus-tarina ei tuo muutenkaan mitään uutta katolilaiseen pelotteluperinteeseen, huolimatta asiallisista näyttelijäsuorituksistaan ja etenkin minulle entuudestaan tuntemattoman pääosablondin rooliinsa heittäytymisestä. Viimemainittu jätetään loppujen lopuksi vapaasti mellastamaan ihmiskunnan keskuuteen, jos sitä nyt kukaan nykymenon keskellä edes huomaisi… John Patrick Amedori, Dougray Scott, Michael Peña, Kathleen Robertson.


Victor Frankenstein

Victor Frankenstein

Paul McGuigan 2015 draama/kauhu

* *
Lontoolaisen 1800-luvun sirkuksen pienikokoisella kyttyräselkä-klovnilla (Daniel Radcliffe) on niin surkea elämäntarina takanaan ettei itsekään tiedä edes virallista nimeään. Eräänä päivänä salainen ihastuksen kohteensa eli trapetsitaiteilija Lorelei (Jessica Brown Findlay) putoaa kesken esityksen korkeuksistaan, jolloin rujo miehenpuoli pääsee esittelemään omalla ajalla hankkimiaan anatomian taitojaan pelastaen neitosen hengen. Sattumoisin paikalle osunut pakkomielteinen tiedemies Victor Frankenstein (James McAvoy) päättää tehdä pikku "sankarista" avustajan itselleen ja nimeää miehen 'Igor'iksi... Hyviäkin juttuja sisältävä ties monesko kauhuklassikon filmiversio, mutta henkilöhahmotuksiltaan valitettavan puolitiehen jäävä - koskien mainittujen lisäksi mitä suurimmassa määrin myös tuota omien hämärien motiiviensa ajamaa komisariota (Andrew Scott). Tohtorin eloonsaattamat hirvitykset sentään riittävän vaikuttavan näköisiä, mutta niidenkin kasaamisprosessiin olisi voitu paneutua edes vähän tarkemmin. Neljästä keskeisestä miesnäyttelijästä pisin on nuorta mutta häikäilemätöntä rahamiestä esittävä 175-senttinen Freddie Fox (Radcliffe 165, McAvoy 170, Scott 173), en sitten tiedä oliko tässä joku ajatus takana? Daniel Mays, Charles Dance, Callum Turner, Bronson Webb, Spencer Wilding (Hirviö).


The Visit

The Visit

M.Night Shyamalan 2015 kauhu

* ½

13-vuotias Becca (Olivia DeJonge) ja pari vuotta nuorempi pikkuveljensä Tyler (Ed Oxenbould) lähetetään maaseudulle viikon lomareissulle isovanhempien (Deanna Dugan, Peter McRobbie) hoteisiin äitinsä (Kathryn Hahn) toimesta, vaikkei viimemainittukaan ollut heitä nähnyt 15 vuoteen jonkin vaietusta syystä johtuneen välirikon vuoksi. Mutta huolimatta pienistä erikoisuuksistaan (mamman unissakävelyt, papan pidätysvaikeudet) vierailu sujuu aluksi kohtuuhyvin, ja Beccakin voi luvan kanssa toteuttaa omia mediaharjoituksiaan dokumenttikuvauksen muodossa... Shyamalanin ”perisyntien” – omaperäiset kameraratkaisut jättävät keskeisetkin tapahtumat ärsyttävän epäselviksi – lisäksi sinällään kiehtova juoni-idea onnistuttu pilaamaan perusteellisesti tuon lapsikaksikon myötä: niitä sietämättömiä Oxenbouldin räppäilyjä lukuunottamatta kyseiset murrosikäiset tehty muuten ymmärrykseltään, tuntemuksiltaan kuin tiedoiltaankin täysin aikuisten tasolla oleviksi – ja sitä huimempiin epäloogisuuksiin sitten lopussa sortuviksi, kun eivät kaiken paljastuttuakaan keskity pelkästään talosta ulos ja huitsun nevadaan pakenemiseen. Ja miksi tytön pitää jankata kysymystä josta tietää mummon tulevan entistäkin sekopäisemmäksi, kuka vähän seniilikään vanhus keräisi paskavaippansa mihinkään muualle kuin jätesäkkiin ennen polttamista jne? Kuten mainittu, tästä jos mistä olisi niin helposti saanut oikein toimivan kauhupläjäyksen mutta... Shyamalan prkl minkä taas teit... Celia Keenan-Bolger, Samuel Stricklen, Patch Darragh.


The Walk

The Walk

Robert Zemeckis 2015 draama/jännitys/komedia

* * ½

Nuori ranskalainen katujonglööri nimeltä Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) näkee eräänä päivänä 1970-luvun alussa aikakauslehdessä kuvan New Yorkissa rakenteilla olevista "maailman korkeimmista" World Trade Center -kaksoistorneista. Myös nuorallatanssin mestaritaitajana hän alkaa heti pakkomielteenomaisesti haaveilla kaikkien aikojen tempusta eli tietenkin pilvenpiirtäjien välisestä vaijerikävelystä. Homman ehdottomasta laittomuudesta huolimatta Philippe saa apureikseen muutamasta kaverista koostuvan "iskuryhmän", vanhan sirkusveteraanin (Ben Kingsley) sekä tuoreen tyttöystävän (Charlotte Le Bon) lisäksi... Gordon-Levittin mainion energisestä pääosasuorituksesta huolimatta tuon kaikkien tiedossa olevan ja odottaman kliimaksin valmisteluvaihe on epäilykset täyttäen usein melko pitkäpiimäistäkin tavaraa, mutta sitten koittaessaan upeasti toteutettu loppushow lähestulkoon korvaa vaivan: litteältäkin skriiniltä saa kunnon säväreitä yli 400 metrin korkeudessa keikkuvaa heppua ihmetellessään, ja voi hyvin kuvitella millainen kokemus tuo onkaan ollut IMAX-teattereiden 3D-näytöksissä... Lisäksi myöhemmät murhenäytelmät tietäen kaihoisakin oodi ikuisiksi ajoiksi pois pyyhkäistyille nähtävyyksille. Suurimman mietinnän aiheen omalla kohdalla sai aikaan kummallisen vähän jos ollenkaan esityshetkellä mahdollisesti vallitsevien sää- ja etenkin tuuliolojen läpikäynti, kaikesta muusta kylläkin keskustellaan loputtomiin... kun ainakin itse olin kuvitellut että noissa korkeuksissa käy jatkuva vähintään kahdeksan boforin puhuri. James Badge Dale, Clément Sibony, César Domboy, Steve Valentine.© Parts and Labor/RT Features/Rooks Nest Entertainment/Code Red
Productions/Scythia Films/Maiden Voyage Pictures/Mott Street Pictures/
Pulse Films/Very Special Projects/A24

The Witch

The VVitch: A New-England Folktale

Robert Eggers 2015 kauhu

* * *

Amerikan itärannikon uudisraivaajien keskuudessa vallitsee tunnetusti äärimmäinen puritaanisuus ja taikauskoisuus vielä 1600-luvulla, niinpä sen varjolla oli tekaistujenkin syytteiden nojalla naapureiden helppo päästä eroon yhteisönsä ei-toivotuista jäsenistä: ja jostain tällaisesta on todennäköisesti kysymys myös erään seitsenhenkisen perheen tullessa karkoitetuksi erämaahan paikallisen kyläoikeuden päätöksellä. Joenvarteen pystytetystä kohtuullisen toimivastakin maatilasta huolimatta hylkiön leima tuntuu vahvana kaikkien yllä - ja sitten kun lähimetsässä luuraava OIKEA noita (Bathsheba Garnett/Sarah Stephens) ryöstää vielä perheen pikkuvauvankin niin yhä pahemmat murhenäytelmät ovat vain ajan kysymys… Koruton hysteriakuvaus kiehtoo kaikessa lohduttomuudessaan ja toivottomuudessaan, mutta tuottaa samalla suurimmat ongelmatkin: ensinnäkin se hölmöys että porukalla oli siis tietämättään poikkeuksellisen pätevät syyt uskonnolliseen paatokseensa, kun näköjään tällä kertaa ihan todellisen paholaismaisen kirouksen uhreja. Ja mikähän mahtoi olla varsinainen suunnitelma pojalla (Harvey Scrimshaw) ja isosiskolla (Anya Taylor-Joy) kun yötä myöten lähtivät kaksistaan etsimään mitälie johtolankoja(?) pitkin metsiä pyssy kourassa jne... Mutta joka tapauksessa rohkeudelle tehdä näin sokeroimaton, kaikki perhearvot rikkiräjäyttävä kauhutragedia sekä uudelle ”tyttötähdelle” Taylor-Joylle pakko heruttaa pisteitä. Ralph Ineson, Kate Dickie, Ellie Grainger, Lucas Dawson.


9. huhtikuuta

9. april

Roni Ezra 2015 sota

* *

Varmastikin ihan totuudenmukainen mutta odotetusti yhtäläisen pienimuotoisen vaatimattomaksi jäävä ”sotakuvaus” kuin oli koko yhden päivän vienyt Tanskan miehityskin Natsi-Saksan toimesta keväällä 1940, Hitlerin tarvitessa kauttakulkureittiä Pohjoisen päänäyttämöä Norjaa silmälläpitäen. Silti vähän ihmetyttää juuttien touhu: koko ajan tiedossa mitä sieltä on tulossa eikä edes minkäänlaisia panssarintorjunta-aseita käytössä, ja kuitenkin piti yrittää hetken rypistellä… Kaupunkiensa ja kansalaistensa onneksi hallitus kera kuningas Kristian’in saivat riittävän nopeasti homman poikki, joten sitä huvittavampia nuo lopun ”sotaveteraanien” jutustelut - mutta kykenihän sentään paikallinen vastarintaliike neljän vuoden miehityksen aikana usein kiitettävän tehokkaaseenkin toimintaan. Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen, Elliott Crosset Hove, Simon Sears, Gustav Dykjaer Giese.


Yksin Marsissa

The Martian

Ridley Scott 2015 scifi/draama

* *

Kuolleeksi luultu astronautti Mark Watney (Matt Damon) jää yksikseen Mars-planeetan pinnalle muun tutkimusryhmän pelastautuessa viime hetkillä myrskyn kurimuksesta ja aloittaessa ennenaikaisen kotimatkan kohti Maapalloa. Onneksi paikalle jää myös jo aika pitkälle rakennettu tukikohta varustuksineen, silti tarvittaisiin ihmeitä miehen hengissä pysymiseen seuraavat kolmisen vuotta eli aikaisin aikataulu millä pelastusretkikunnan olisi mahdollista avuksi saapua... Alkupuoli sujuu vielä ihan mukavasti pienine uskottavuusepäilyksineenkin kekseliään miehen puuhia seuratessa, vaan sitten lähes kaikki sortuu (jälleen kerran!) niihin pelastusoperaatioon liittyvien hurmahenkisten mahdottomuuksien myötä. Sitäpaitsi se natsimaisen rasistinen tilanne ettei koko avaruusmatkaaja-porukasta löydy yhtään mustaihoista ehti jo saada haukkomaan hapen puutteessa henkeä, kunnes kaikkien huojennukseksi NASA:n tärkeimmäksi mieheksi paljastuu ylivertainen Morgan Fr... anteeksi Chiwetel Ejiofor... No jaa, toisaalta mikään asia universumin missään kolkassa ei ole ollut yhtä itsestäänselviö kuin tällaiset "kompensaatiot" amerikkalaiselokuvissa viimeiset 30 vuotta. Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Aksel Hennie.


Youth

Youth

Paolo Sorrentino 2015 draama

* *

Kuuluisa brittiläinen säveltäjä-kapellimestari Fred Ballinger (Michael Caine) kieltäytyy jyrkästi matkustamasta Lontooseen johtamaan henkilökohtaisesti suurta juhlakonserttia, itsensä kuningattaren sekä prinssi-puolisonsa toiveista huolimatta. Asuttamansa sveitsiläisen luksushotellin tarjoamat viihdykkeet riittävätkin mukavasti iäkkäälle taiteilijalle, myös seurapiirin osalta: mm. amerikkalainen elokuvaohjaaja ja samalla vuosikymmenten takainen ystävä Mick Boyle (Harvey Keitel), nuori menestyvä näyttelijä Jimmy Tree (Paul Dano) sekä oma assistentti-tytär Lena (Rachel Weisz)... Teräviäkin huomioita niin taiteilija-, julkkis- kuin yleensä elämästä tässä veteraaninäyttelijöiden tour de forcessa, höystettynä lopussa vielä 77-vuotiaalla Jane Fonda'lla. Valitettavasti kaikki kohtaukset koskien ihmisiä ympärillään tuntuvat teennäisiltä ja väkisinympätyiltä, pahimpana esimerkkinä se "mykkä" pariskunta - ja tuskin maailman itseriittoisinkaan kaveri kuten Dano niin vajaa olisi että tuntisi tarvetta päästä koittamaan Hitler-rooliasun vaikutusta vastaantulijoihin...! "Miss Universum" (Madalina Diana Ghenea) esittelee ujostelematta täydellistä vartaloaan ja "Diego Maradona" (Roly Serrano) on tukehtua läskeihinsä. Ed Stoppard, Alex Mcqueen, Robert Seethaler.© Imagenation Abu Dhabi FZ/Imaginarium Films

Zinzana

Zinzana

Majid Al Ansari 2015 rikos/kauhu

* * *

Jordanialaismies nimeltä Talal (Saleh Bakri) on pidätetty ja heitetty pienen kotikaupunkinsa selliin edellisillan rettelöinnin vuoksi. Ja kuten sheriffi (Abdalla Bu Abed) Talalille ilmoittaa, jos niinkuin näyttää ettei edes etääntynyt vaimonsa (Ahd) suostu maksamaan takuita tietää se kahden päivän odottelua ennen tuomarin eteen marssimista. Kohta tilanne kuitenkin muuttuu radikaalisti kun sisään astelee tuntematon poliisiasuinen mies (Ali Suliman), joka hetken jutustelun jälkeen murhaa sheriffin brutaaliin tyyliin... Mainio kissa-hiiri-leikki, jossa pääosahepun periaatteessa avuttomasta tilasta huolimatta eivät juonittelunsa mitenkään mahdottomuuksiin mene – ehkä aivan loppuratkaisua lukuunottamatta. Bakri saisi olla myös jonkin verran ilmeikkäämpi ajatellen mitä kaikkea joutuu kaltereidensa (=’zinzana’) takaa todistelemaan, mutta joka tapauksessa hieno osoitus siitä että kyllä Lähi-idässäkin osataan... Silti mm. noin vapaamielinen suhtautuminen viinankäytön osalta (edes ex-alkoholisti-Bakrille ei pahemmin saarnata) sai ainakin allekirjoittaneen hämmästymään tässä arabiemiraattien rahoilla Jordaniassa kuvatussa teoksessa. Yasa, Eyad Hourani, Ali Al-Jabri, Mansoor Alfeeli, Omar Abdulhamid.


Zipper

Zipper

Mora Stephens 2015 draama

* *

Jo 13 vuotta Jeannie’nsa (Lena Headey) kanssa onnellisesti naimisissa ollut ja pienen pojan isä Sam Ellis (Patrick Wilson) on komea menestyvä lakimies, jolle muuan Washingtonin silmäätekevä perhetuttu (Richard Dreyfuss) ehdottelee sitten eräänä iltana peräti senaattorin virkaan ehdolle asettumista. Ellis sortuu kuitenkin samoilla tietämillä ”vanhanaikaiseen”, eli ei voi vastustaa eliittiluokan seuralaispalvelua tarjoavan nettisivuston houkutuksia… Omat tyypilliset aihionsa tirkistely- ja sensaatiohaluisille toki sisältävä ”potentiaalisen mahtimiehen” kujanjuoksu, mutta koska koko soppa yksiselitteisesti pelkästään päähepun löysän vetoketjun (hehe) aikaansaannosta niin täysin tyhjänpäiväiseksi jää. Pajavasaralla taottua moraalisaarnaa ei näin ollen pelasta edes keskimääräistä suorasukaisempi softcore-porno, Wilsoninkin kärsiessä tästä ”liian komean miehen” vakiosyndroomasta: itsensä esittäminen/esittely riittää, yhtään enempää ei pidä eikä saa näytellä. Ray Winstone, Dianna Agron, Christopher McDonald, Alexandra Breckenridge, Penelope Mitchell, Thomas Francis Murphy, Derrick Denicola, Elena Satine.


Paras elokuva: Ex Machina (Alex Garland)
Miespääosa: Bryan Cranston (Trumbo)
Naispääosa: Rebecca Ferguson (Mission: Impossible -Rogue Nation)
Miessivuosa: John Goodman (Trumbo)
Naissivuosa: Evangeline Lilly (Ant-Man)
Golden Turkey: San Andreas (Brad Peyton)