Amerikan psyko

American Psycho

Mary Harron 2000 rikos

* *

En tajunnut lopusta mitään, mikä on ikävää sillä siihen asti tämä oli ollut juppielämän oikein hauskaa ja herkullista kuvausta sarjamurhaajan (Christian Bale) näkövinkkelistä - kaikessa tyylittelyssään ja ylilyönneissään. Brett Easton Ellis'in kohuromaanista, mitä en myöskään pitänyt mitenkään erikoisena: tuntui hieman siltä että sekin oli tarkoitettu lähinnä niille jotka eivät olleet koskaan kuulleetkaan nimeä 'Stephen King'. Willem Dafoe, Jared Leto, Reese Witherspoon, Chloë Sevigny.


Badding

Markku Pölönen 2000 draama/musiikki

* *

Joitakin kaihoisia hetkiä tässä takavuosien Suomi-kuvassa, ennen kaikkea se kun "Paratiisi"-biisi soi ja pitkätukkahipit keikkuvat rannalla pilvipäissään. Muuten etenkin loppua kohti yhä horjuvammaksi käyvä tarina ujosta miehestä (erinomainen Janne Reinikainen) jolla ei ollut juuri muuta kuin ääni (=”Suomen Roy Orbison”?). Karmein idea tietenkin nuo Koivulan veljekset (Pertti ja Ilkka) dragshow-miehinä. Peter Franzén, Karoliina Blackburn, Puntti Valtonen, Vappu Jurkka.


The Beach

The Beach

Danny Boyle 2000 seikkailu/draama

*

Kertomus nuorista seikkailijoista, jotka etsivät viimeisiä kartoittamattomia rantoja mm. Tyynen meren saaristoista perustaakseen omia pikku yhteisöjään... Kun jälleen kerran minkäänlaista taustoitusta ei anneta kenellekään (mukaanlukien pääjehu Leonardo DiCaprio) niin kaikkien kohtalot jäävät samantien yhdentekeviksi - ja jos leffan henkilöistä ei välitä niin mitä millään on väliä? Ei jaksanut näin ollen edes ihmetellä asioita: miksi se ranskatar (Virginie Ledoyen) päästi DiCeiprion pukille? Tuliko riitaa vai mitä miehensä (Guillaume Canet) kanssa? Oliko sen haavoittuneen svenskituristin tappaminen aivan välttämätöntä? Eikö sinne viimeiseen lampeen päässyt tosiaan kuin hyppäämällä kahdestakympistä, ja mitä kautta ne huumehemmot aseineen sitten tuli lopussa? Itseä se yksi älytön videopeli-kohtaus jopa nauratti (olipahan edes jotain omaperäistä yritystä seassa) mutta mieluummin katson siis edelleen vaikka Suomen Robinsonia. Maisemille luonnollisesti tuo yksi tähti. Kaiken sekoilun alku ja juuri Robert Carlyle vilahtaa kuvissa hetken aikaa, muuten vierasta ja amatöörimäistä näyttelijäntapaista leffa pullollaan. Tilda Swinton, Paterson Joseph, Lars Arentz-Hansen, Daniel Caltagirone.© Castle Rock Entertainment/Warner Bros.

bestshow03.gif

Best In Show

Best In Show

Christopher Guest 2000 komedia

* * *

Spinal Tap -parivaljakko Guest/Michael McKean vauhdissa jälleen! Nyt hupailun kohteena koiranäyttelyiden maailma, joissa monessa tapauksessa lemmikit vaikuttavat huomattavasti omistajaansa älykkäämmiltä... Aihe ei vain tietenkään ole kovin läheinen itselle, eikä muutenkaan ylletä mainitun rockfarssin (1984) hervottomalle tasolle millään muotoa - silti toimii, jopa niin kierosti että kaikkein hauskimpina koiranomistajina pakko pitää tuota homoparia (McKean, John Michael Higgins)! Ohjaaja Guest myös mukana etelävaltiolaisena metsästyshurtan omistavana junttina. Catherine O'Hara, Eugene Levy, Ed Begley Jr., Bob Balaban.


Boiler Room

Boiler Room

Ben Younger 2000 draama/jännitys

* * ½

Uuden vuosituhannen nuoremmalle juppisukupolvelle suunnattu "Wall Street" (1987), jota nimenomaista elokuvaa tässä pörssipojut naureskellen ja vuorosanat ulkoa osaten eräässä vaiheessa katsovatkin. Mutta paljoa eivät näytä oppineen mitä tulee mutkien suoristuksiin matkalla menestykseen... Ben Affleck käy pitämässä jätkille herkullisessa cameo-kohtauksessa tiukkasävyisen preppauspuheen kivikovan konsultin ominaisuudessa, ikäänkuin muistumana puolestaan Alec Baldwin'ista ja "Myyntitykeistä" (1992). Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Nia Long, Ron Rifkin.


Cast Away -tuuliajolla

Cast Away

Robert Zemeckis 2000 draama

* *

FedEx-kuriirifirman kuljetuskone putoaa myrskyssä mereen jossain Tyynellä valtamerellä. Hengissä ja jopa ilman pahempia vammoja selviää vain yksi mies (Tom Hanks), joka onnistuu lisäksi ajelehtimaan kumiveneellään pienelle lähisaarelle - autiolle vain, ikävä kyllä... Eipä tajunnut äijä ryhtyä heti kunnon jättikokon tekoon niinkuin kuka tahansa muu olisi tehnyt... siis meinaan että pikkuhiljaa kasannut sellaista hehtaarin kokoista rantahietikolle joka olisi yöllä loistanut ja päivällä savuttanut miljoonan kilometrin päähän. Saarella olisi saanut lisäksi asustella jotain vaarallista ('King Kong' heh), minkä kanssa Hanksin Tomppa olisi joutunut vähän väliä matsaamaan niin olisi saatu jonkun verran äksöniäkin megeen - mut ei. Siltikään ei aivan niin pohjattoman tylsä haaksirikkokuva kuin etukäteen pelkäsi, ja kuten tämän leffan yhteydessä tullut tärkeäksi mainita miehen parhaaksi saarikaveriksi muodostuu "suomalainen" lentopallo. Vaimona lopulta odottelemaan kyllästyvä Helen Hunt. Chris "Kova laki" Noth.


The Cell

The Cell

Tarsem Singh 2000 scifi/kauhu

* *

Epäuskottava hehe... No, se että kaikki on mahdollista hullun päässä tiedossa eikä järin mielenkiintoista - puhumattakaan peräti sarjamurhaajasta (Vincent D'Onofrio) jonka mieleen psykiatri Jennifer Lopez kirjaimellisesti tunkeutuu. 'J-Lo'han puolestaan omaa tunnetusti "täydellisen peräpään", mutta näytteljänlahjojen kanssa vähän niin ja näin. Pisteet aina vakuuttavalle D'Onofriolle joka osaa erityisen hyvin nämä psykoroolinsa, ja löytyy tästä sentään pari aika vekkuliakin visiota. Vince Vaughn, Dylan Baker.


Charlien enkelit

Charlie's Angels

McG 2000 toiminta/komedia

*

1970-luvulla telkkariin ja samalla äijäkatsojien kuolausten kohteeksi pläjähtänyt suosittu toimintasarja kolmesta rikoksia ratkovasta kaunottaresta, manageristaan sekä vain äänenä esiintyneestä salaperäisestä pääpomosta 'Charlie'sta (John Forsythe niin silloin kuin tässäkin) sovitettiin sitten yllättävänkin surkeaksi moderniksi leffaversioksi. Ennen kaikkea noiden "tyttölöiden" huumori todella väsynyttä actionkohtausten normi-mahdottomuuksien lomassa, eikä kolmikosta Cameron Diaz - Lucy Liu - Drew Barrymore yksikään ole varsinaisesti minun märkien unieni kohde ollut. Silti kuulema vielä kurjempi päivitetty sarjayritelmä kävi kääntymässä tv-ruuduissa muutaman jakson ajan 2011. Bill Murray, Sam Rockwell, Kelly Lynch, Tim Curry, Crispin Glover, Matt LeBlanc, LL Cool J, Tom Green, Luke Wilson.© Walt Disney Pictures

dinosaur-disney-67701_1024_768.jpg

Dinosaurus

Dinosaur

Ralph Zondag, Eric Leighton 2000 animaatio

* * *

Ah tuota aikaa jolloin aamuja oli vielä rajaton määrä. Tosin aamujen riittoisuus oli tietysti siitä kiinni miten sattui selviämään tulivuorenpurkauksista, maanjäristyksistä, myrkkykaasuista ja tuosta maahan törmäävästä meteoriitista - joku petodinojen väistely olisi ollut näiden ohessa varmaan lastenleikkiä. Itse leffastakin: ihan ok mutta vain ihan ok. Enemmänkin tapahtumia olisi kaiken edellämainitun tiimoilta voitu tähän kehitellä, nyt koko homman vaikuttavin kohtaus koetaan käytännössä jo ensimmäisen vartin aikana. D.B.Sweeney, Afre Woodard, Ossie Davis, Max Casella, Hayden Panettiere, Joan Plowright.


Epäilyksen alaisena

Under Suspicion

Stephen Hopkins 2000 rikos/draama

* ½

San Juan, Puerto Rico. Varakas amerikkalainen asianajaja (Gene Hackman) joutuu poliisilaitokselle maanmiestensä (Morgan Freeman, Thomas Jane) kuulusteltavaksi, juuri ennen kuin pitäisi pitää tärkeä puhe isossa juhlagaalassa kaupungintalolla. Sekoilut ja epämääräisyydet mitä tulee miehen selityksiin tekemisistään kahden nuoren tytön murha-aikaan tietävät kuitenkin sitä, että tuo puhe saattaa viivästyä tuntuvastikin... Puuduttavan pitkällinen hiillostus-sessio, jossa poliisit erään jo entuudestaan kiusallisen tutun elokuva(&TV-)kliseen mukaisesti suhtautuvat tutkimaansa tapaukseen aivan liian henkilökohtaisesti ja tunnepohjalta. Myös epäoleellisten "perhe-elämän vaikeuksista" mahdollisesti kumpuavien psykologisten motiivien kaivelu kovien faktatodisteiden sijaan ärsyttää, etenkin älyvapaa loppuratkaisu huomioiden. Monica Bellucci.


Erin Brockovich

Erin Brockovich

Steven Soderbergh 2000 draama/komedia

* *

Tositarinaan perustuva kuvaus työttömästä naisesta (Julia Robertsacademy_award_trophy.jpg) joka ilman mitään varsinaista koulutusta saa tilaisuuden lakifirman assistenttina, ja onnistuu lopulta haastamaan suuren kaasuyhtiön menestyksekkäästi oikeuteen ympäristötuhojen aiheuttamisesta... Roberts on esittämäänsä tosielämän päähenkilöä - joka pikkuroolissa tarjoilijattarena - vain seitsemän vuotta nuorempi, mikä saattaa olla jonkin sortin ennätys. Tärkeä sanoma ei kuitenkaan paikkaa ärsyttävää hahmotustaan (ja tuosta oscar, tottakai!) tässä muutenkin tapahtumiltaan äärimmäisen köyhässä semidokumentissa. Albert Finney, Aaron Eckhart, Marg Helgenberger, Tracey Walter, Peter Coyote, Cherry Jones.


Gangster No 1

Gangster No 1

Paul McGuigan 2000 rikos

* *

Lähes kuusikymppisen Britannian ykkösgangsterin (Malcolm McDowell) muistelut materiaalisesti menestyksellisestä mutta sosiaalisessa mielessä "aavistuksen" köyhemmästä elämänurastaan vievät hänet aina vuoteen 1968 ja aloittelevaan nuoreen kloppiin (Paul Bettany)… Rajuotteinen mutta mahdottoman ultrapsykoon pääosahahmoonsa kapsahtava brittitekele - ja pahempi on että vääntyy myös juonensa osalta loppua kohti yhä tolkuttomammaksi sekoiluksi. David Thewlis, Saffron Burrows, Kenneth Cranham, Jamie Foreman, Eddie Marsan, Andrew Lincoln.


The Gift -enne

The Gift

Sam Raimi 2000 jännitys/rikos/draama

* * ½

Pikkukaupungin nuori söpöliini ja samalla myös aikamoinen jakorasia (Katie Holmes) löytyy murhattuna. Väkivaltaisuudestaan tunnettu paikallinen öykkäri ja naistenhakkaaja (Keanu Reeves) on luonnollisesti heti kaikkien mielessä ykkösehdokas syylliseksi, mutta selvänäkökykyjä omaava yksinhuoltajaäiti (Cate Blanchett) alkaa saada epämääräisiä kuvia mahdollisesta toisenlaisestakin totuudesta... Keskitasoa kiinnostavampi "twinpeaksi". Giovanni Ribisi, Greg Kinnear, Hilary Swank, Michael Jeter, Kim Dickens, Gary Cole, Rosemary Harris, J.K. "Kova laki" Simmons.© Motion International/Copperheart Entertainment/Lions Gate Films

ginger.jpg

Ginger Snaps

Ginger Snaps

John Fawcett 2000 kauhu

* * *

Kanadalaissiskokset 16v Ginger (Katharine Isabel) ja 14v Brigitte (Emily Perkins) ovat lapsellisia, koulukaveriensa välttelemiä ”friikkejä” joiden esitelmät yms heijastelevat vahvasti tyttöjen pakkomielteitä esim. kuolemaa kohtaan. He päättävät sitten eräänä iltana lähteä kostamaan pahimmalle kiusaajalleen (Danielle Hampton), vaan tulevat kesken reissun yllätetyksi lähipuistossa jonkinlaisen verenhimoisen pedon toimesta. Gingerin saamat hengenvaarallisen näköiset raatelujäljet alkavat kuitenkin parantua itsestään hämmästyttävällä vauhdilla... Huomattavasti keskivertoa näppärämmin kirjoitettu nuorisokauhu, melkoinen saavutus ajatellen erityisen vahvaa feminiinistä perusvirettään kun mm. kuukautisten ilmaantumista ja niiden merkitystä käsitellään turhankin perinpohjaisesti(!)... Hieman alkaa odotetustikin logiikka horjahtelemaan loppua kohti: mikseivät Brigitte ja Sam (Kris Lemche) toimi nopeammin parannuskeinoineen? Mihin se äitimuori (Mimi Rogers) lopussa jää? Lisäksi nämä ihmissudet sai sitten tapettua ihan samoin keinoin kuin muutkin eläimet/ihmiset... Jesse Moss, John Bourgeois.© Universal Pictures

glad1.jpg

Gladiaattori

Gladiatoracademy_award_trophy.jpg

Ridley Scott 2000 draama/toiminta

* * * ½

Rooman keisari Marcus Aurelius (Richard Harris) on viimeinkin saavuttamassa lopullisen voiton vastaan hangoittelevista barbaarisista germaaniheimoista vuosisataisen kampanjoinnin jälkeen, sankarikenraali Maximuksen (Russell Croweacademy_award_trophy.jpg) johtamien sotajoukkojen voimalla. Ja jopa niin suuri luotto vanhalla keisarilla on ikiuskolliseen upseeriinsa, että päättänyt jättää tälle perinnöksi hallitsijan viittansa - sivuuttaen heikkolahjaisen poikansa Commoduksen (Joaquin Phoenix). Moinen suunnitelma ei tietenkään jälkeläistä miellytä... Teatterissa kokemani huikea pettymys on muuttunut kotikatsomon uusintakelausten myötä huomattavasti lievempään suuntaan tämän melkoisen ennakkokohun ja kriitikkojen kehun saaneen spektaakkelin kohdalla. Edelleenhän juoni kuin ala-astelaisen kirjoittama, taistelukohtaukset sekavia ja Phoenix turhan yksioikoisen lieromainen koko ajan, mutta paljon hyvääkin leffasta löytyy: Crowe aina cool, silti shown melkein varastaa kuvausten aikana menehtynyt Oliver Reed - joka olisi myös ehdottomasti ansainnut gladiaattorikouluttajan roolistaan vaikka sitten postuumina kunnianosoituksena oscar-pystin. Lisäksi historialliset, edes osittain tosipohjaiset tarinat kiinnostavat aina ja roomalaisillahan oli oikeasti täysi työ noiden villien varhaissaksalaisten metsäläissoturien taltuttamisessa: esim. vuonna 9 jKr jopa 20 000 legioonalaista piiritettiin ja teurastettiin kuoliaaksi Teutoburgin metsissä... Connie Nielsen, Derek "Minä, Claudius" Jacobi, Djimon Hounsou, David Hemmings, Ralf Moeller, Tomas Arana, David Schofield, John Shrapnel, Tommy Flanagan.


Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme

Wo hu can long

Ang Lee 2000 toiminta/draama

* *

Kertomus miessoturista (Chow Yun-Fat), naissoturista (Michelle Yeoh) ja varastetusta miekasta keisari Qianlong’in valtakaudella 1700-luvulla... Ei mitään uutta nousevan auringon alla: kiinalaiset, japanilaiset jne muutenkin olleet kautta historian statisteina kaiken maailman potkiskelu- ja tappofilmeissä länsimaisissakin tuotannoissa jo ihan liian kanssa, näyttäen myös meidän ulkopuolisten silmissä "toistensa kopioilta" - samalla kuin kulttuurinsa, kunniakoodinsa ja filosofiansa ymmärtämisessä omat hankaluutensa. Kohtalonsa ovat elokuvissa siten melkeinpä yhdentekeviä, varsinkin näin ylitseampuvissa (taikka -lentävissä) ympyröissä. Ziyi Zhang.


Kananlento

Chicken Run

Nick Park, Peter Lord 2000 animaatio

* * ½

Amerikkalaiset tekevät hauskempaa animaatiota eli ovat jossain kulttuuriasiassa sentään eurooppalaisten (brittien) edellä. Enkä pitänyt erityisen paljon Parkin Wallace & Gromit -jutuistakaan, jotenkin liian itsetietoinen henki näissä: "Eikös tehdäkin hienoa jälkeä"? Ärsyttää hieman myös turhan osoitteleva symboliikka sekä tuo jokaisen hahmon kestoirvistys. Mutta teknisesti toki huippulaatua, sittenkin. Phil Daniels, Lynn Ferguson, Mel Gibson, Tony Haygarth, Jane Horrocks, Miranda Richardson, Julia Sawalha, Timothy Spall, Imelda Staunton.© Cinerenta Medienbeteiligungs KG/Dreamworks Distribution

thecontenderaddress.jpg

Kandidaatti

The Contender

Rod Lurie 2000 draama

* * *

Yhdysvaltojen hallinnon kierot miespoliitikot haluavat estää pätevän naisen (Joan Allen) pääsyn varapresidentin virkaan kaivelemalla tämän seksuaalisesti aktiivista menneisyyttä. Tosin itse presidentti (Jeff Bridges) pidättäytyy vain tarkkailijan asemaan, haluten nähdä mihin suuntaan tilanne kehittyy ennen lopullista päätöstä... Eurooppalaisesta näkökulmasta juututaan taas kovin epäoleellisiin ja naurettaviin henkilöhistorioihin, kun ei Jenkkilässä päin tunnuta tajuavan että kerran vähän huithapeli voi olla vanhemmiten maailman nuhteettomin ihminen: etenkin jos kyse ollut vain näistä "seksihairahduksista" - sitäpaitsi edes hieman elämää kokeillut ainakin tietää mistä puhuu. Gary Oldman'in (joka ulkonäkönsä puolesta kunnioittaa kaverinsa Sean Penn'in roolihahmoa "Carlito's Way" -leffasta 1993!) esittämä senaatin kuulustelija varsinkin täysi pelle. Kaikesta huolimatta ihan uskottavaa ja hyvin näyteltyä poliittista viihdettä tämä on. Christian Slater, Sam Elliott, William L. Petersen, Saul Rubinek, Philip Baker Hall, Mariel Hemingway.


Kavala keikka

Where The Money Is

Marek Kanievska 2000 rikos/komedia

* *

Iäkäs ja kuuluisa mutta sittemmin vihanneksen tasolle vajonnut ex-pankkirosvo (Paul Newman) siirretään rullatuolissaan vankilasairaalasta yleiseen vanhainkotiin. Muuan työhönsä ja elämäänsä turhautunut hoitajatar (Linda Fiorentino) on kuitenkin vakuuttunut että mies vain teeskentelee... Letkeässä huijaustarinassa omat hetkensä ja Newman tietysti, mutta epäuskottavuuksiakin normaali määrä joka käänteessä. Fiorentino jälleen kerran rahanahneena mutta kiehtovana "bitchinä" (vrt. esim. "Tarantella –vaarallinen viettelijätär" 1994) johon ei voi pieni eikä isompikaan poikanen luottaa... Yksi kysymys: miksi Newman ei paennut välittömästi heti ensimmäisenä yönä? Dermot Mulroney, Susan Barnes, Anne Pitoniak, Bruce MacVittie.© DreamWorks SKG

woody_allen_tracey_ullman_small_time_crooks_0011.jpg

Keksejä ja konnia

Small Time Crooks

Woody Allen 2000 komedia/rikos

* * *

Allen esittää epäonnista pikkurikollista, joka haistaa kuitenkin jälleen uuden uskomattoman keikkamahdollisuuden. Tarvittaisiin vain vaimon (Tracey Ullman) säästöt suunnitelman pohjaksi... Parasta Woodya sitten 1980-luvun tarjoaa tämä totutun näppärästi sanailtu rikoskomedia, ja tällä kertaa myös juoni kiinnostaa. Toki ympyrä sulkeutuu jälleen lopussa hieman uskottavuuden mutkia oikoen, mutta kaipa tuo pariskunta riittävän hyvin toisilleen sopi - sittenkin. Hauskin kommentti kun tulee puheeksi erään konnakaverin älykkyys: "Hän ei olisi suorittanut lastentarhaakaan loppuun ellei olisi tullut värvätyksi armeijaan"! Jon Lovitz, Elaine May, Hugh Grant, Tony Darrow, Michael Rapaport.


Koko potti

The Whole Nine Yards

Jonathan Lynn 2000 komedia/rikos

* *

Kanadalaismies (Matthew Perry) huomaa että naapuriinsa muuttaa kotomaansa liian kuumaksi käynyttä ilmapiiriä karussa oleva kuuluisa amerikkalaisgangsteri (Bruce Willis). Ahne vaimo (Rosanna Arquette) vaatii miestä lähtemään Chicagoon ja paljastamaan sikäläiselle syndikaatille kriminaalin olinpaikka suuren palkkion toivossa... Ajoittain hauskojakin hetkiä tarjoava hupailu on kuitenkin taas niin liioitellun farssihenkinen ettei ylikirjoitetusta rikosjuonikuviosta jaksa paljoakaan kiinnostua - eikä auta edes Frendit-Perryn pärjääminen paremmin kuin olisi voinut kuvitella. Michael Clarke Duncan, Natasha Henstridge, Amanda Peet, Kevin Pollak, Harland Williams.© New Line Cinema

13days.png

Kolmetoista päivää

Thirteen Days

Roger Donaldson 2000 draama

* * *

Kovasti paranee toisella katsomisella tämä lokakuussa 1962 maailman ydinsodan partaalle saanut Kuuban kriisi, Kevin Costner'in (Kennedyn erikoisneuvonantaja Kenny O'Donnell) ylikorostetusta "Baas-taan" (Boston) -aksentista huolimatta. RFK (Steven Culp) puolestaan lähes kuin itsensä, JFK (Bruce Greenwood) liian matala- ja mutisevaääninen - mutta kyllä draamaa sittenkin löytyy kotitarpeiksi vaikka tarinan lopputulos yhtä tiedossa kuin Apollo 13:n lento, sanoisinko tunnin tarkkuudella. En sano. Dylan Baker (Robert McNamara), Lucinda Jenney, Len Cariou (Dean Acheson), Kevin Conway (Curtis LeMay), Michael Fairman (Adlai Stevenson), Bill Smitrovich, Christopher Lawford, Elya Baskin, Ed Lauter, Henry Strozier (Dean Rusk), James Karen.


Kovat kundit

The Crew

Michael Dinner 2000 rikos/komedia

* *

Neljä Miamissa eläkepäiviään viettävää ex-mafiagangsteria (Richard Dreyfuss, Burt Reynolds, Dan Hedaya, Seymour Cassell) ovat vaarassa tulla häädetyksi asunnostaan, jotta nuorille varakkaille juppilaumoille saataisiin tilaa. Näin ollen he joutuvat tekemään vielä yhden keikan, jonka yhteydessä kuitenkin valitettavasti sekä herättävät poliisien kiinnostuksen että suututtavat hyvinkin voimissaan olevan paikallisen rikollisjärjestön... Vaihtelevantasoista mafiaveli- & pappahuumoria, jossa turhan moni asia loksahtaa taas kuin itsestään kohdalleen - lähtien siitä että juuri nämä kaverukset onnistuneet kiertämään sitä lähes kiveenhakattua sääntöä, jonka mukaan mafian aktiivijäsen pääsee joko ennen aikojaan hengestään tai loppuiän kestävään vankilakierteeseen. Carrie-Anne Moss, Jennifer Tilly, Lainie Kazan, Miguel Sandoval, Jeremy "Entourage" Piven.


K-PAX

K-PAX

Iain Softley 2000 draama/scifi

* *

Huippulupaava alku: salaperäinen miekkonen (Kevin Spacey - kuten sukunimensäkin vihjaa!) ilmoittaa olevansa avaruuden tuolta puolen kotoisin, ja tähtitieteen professori (Jeff Bridges) häilyy uskon ja epäilyksen rajoilla. Mutta sitten tulee tuo järkyttävä (ideana siis) flashback ja pilaa kaiken: "Vuorovetten prinssi" (1991) kohtasi "Muukalaisen kasvot" (1976) jolloin koko homman taika mureni siihen... Kirottu hypnoosihoito! Mary McCormack, Alfre Woodard, David Patrick Kelly, Saul Williams, Peter Gerety, Celia Weston.


Kun maailma romahtaa

When The Sky Falls

John Mackenzie 2000 rikos/draama

* * ½

Joan Allen esittää dramatisoidussa (ja nimiltäänkin muutetussa) rikosdraamassa tosielämän dublinilaistoimittajaa Veronica Guerin'ia, jonka irlantilaisgangsterit lopulta tappoivat v.1996 tämän tongittua turhan innokkaasti kaupungissa rehottavaa heroiinikauppaa... Raa'an realistista meininkiä lähes joka kohtauksessa brittielokuvista tuttuun malliin, silti ihmetyttää jälleen viranomaisten munattomuus (vaikka pääkyttä Patrick Bergin kova karju onkin): kuinka esim. tuo sekopäinen nuorisonelikko selviää kiinnijäämättä niin poliisin puukotuksestaan kuin näitä kohti polttopullojen heittelystäkin, kaahailtuaan siinä sivussa hyvän tovin varastamallaan poliisiautolla? Ei ihme että tilanne vaikuttaa olevan karkaamassa käsistä... Liam Cunningham, Kevin McNally, Jimmy Smallhorne, Gerard Mannix Flynn, Jason Barry, Pete Postlethwaite.


6. päivä

The 6th Day

Roger Spottiswoode 2000 scifi/toiminta

* ½

Tulevaisuuden superhelikopterien mestaripilotti (Arnold Schwarzenegger) saa biotekniikkaan keskittyneeltä megayhtiöltä kuljetustehtävän, mutta kun samalla olisi kiire kotiin tyttären syntymäpäiviä viettämään niin homman lupaa ottaa hoitaakseen paras lentäjäkaverinsa (Michael Rapaport). Yllätyksensä on kuitenkin melkoinen kotiin saapuessaan sillä juhlat ovat jo täydessä käynnissä miehen itsensä isännöimänä! Kloonauksenhan piti oleman edelleen nimenomaan ihmisten osalta ehdottoman kiellettyä... Hölmö ”Total Recall” (1990) -kopio jossa nyt siis Arnoldia tarjolla peräti kaksin kappalein, ja juurikin tuosta kloonauksesta tehty niin haukotuttavan nopeaa kautta helppoa hommaa ettei paljoa kiinnostusta herätä. Ja miksi ihmeessä mikään firma haluaisi kopioida aina uudestaan gangsterikseen tuon korvishemmon (Rodney Rowland) kaltaisen totaalisen luuserin? Tony Goldwyn, Robert Duvall, Michael Rooker, Sarah Wynter, Wendy Crewson, Terry Crews.


Kuuma linkki kuuhun

The Dish

Bob Sitch 2000 komedia/draama

* *

Eläkeikäinen australialaisinsinööri Cliff Buxton (Sam Neill) matkustaa katsomaan Parkesin pikkukaupungin lähistöllä keskellä lammaslaitumia sijaitsevaa jättimäistä lautasantennia, jolla oli oma merkittävä osansa 30 vuotta takaperin mitä tuli ensimmäisen kuumatkan audiovisuaaliseen toteutukseen – ja muistot vievätkin Buxtonin samantien noihin heinäkuun päiviin 1969... Aidot filmivälähdykset ihmiskunnan toistaiseksi suurimmasta saavutuksesta avaruusmatkailun saralla sekä aikalaismusiikki sykähdyttävät – epätoivoisen väkinäiset huumoriyritelmät sekä keinotekoiset dramatisoinnit eivät sitten taas kerran yhtään. Ainoastaan paikkakunnan pormestarin (Roy Billing) sekä vierailulle saapuneen Amerikan suurlähettilään (Jack McMartin) sutkautukset toimivat edes jotenkin. Patrick Warburton, Tom Long, Kevin Harrington, Eliza Szonert, Genevieve Mooy, Tayler Kane, Billy Mitchell, Roz Hammond, Christopher-Robin Street, Luke Keltie, Naomi Wright, Ben Wright-Smith, Lenka Kripac.


Lapsuuden loppu

Liam

Stephen Frears 2000 draama

* ½

Liverpool, 1930-luku. Noin 7-vuotias Liam-poika (Anthony Borrows) seurailee sivusta kun perheensä kituuttaa minimituloilla, jotenkuten selviten päivästä toiseen: teini-ikäisen siskonkin (Megan Burns) on ryhdyttävä kantamaan korttaan kekoon ja pestauduttava palvelustytöksi varakkaaseen juutalaisperheeseen, sillä jopa isukin (Ian Hart) telakkahommista on tullut supistusten seurauksena hyvin satunnaisia. Kaiken keskellä poikaa häiritsevät yhä vahvemmin ensimmäiset epämääräiset seksifantasiansa, sekä niistä aiheutuvat synnintuskat katolilaisessa yhteisössä… Haukotuttavasti näihin viimemainittuihin liittyviin sekoiluihin suunnilleen koko perheen voimalla tukehtuu tämä siihen asti realismia tavoitellut lama-ajan draama – ei sillä että mitään elämää suurempia oli missään vaiheessa tapahtumassa. Claire Hackett, David Hart, Anne Reid, Russell Dixon, Julia Deakin, Andrew Schofield, Bernadette Shortt, David Carey, David Knopov, Jane Gurnett, Gema Loveday.


Levottomat

Aku Louhimies 2000 draama

* ½

Kotimaista softcore-pornoa, josta näyttelijät jälkeenpäin ihmettelivät että "miksi vain siitä puhutaan, onhan tässä paljon muutakin?". On joo: ainakin Mikko Nousiaisen jopa suomalaisella mittapuilla lähes ennätysmäisen halvaantunut pääosasuoritus, siis suunnilleen levottoman vastakohta. Laura Malmivaara kestää toki katselun ja sänkyleikkiensä aulista kuvaamista ohjaaja-aviomiehensä varmaan puolustelee "elokuvataiteen" nimissä tehdyksi, mutta sensaatiohakuista hömppää yhtäkaikki. Kata Kärkkäisen kirjan pohjalta reväisty "Minä ja Morrison" (2001) on epävirallisesti tämän menestys-trilogian ("Levottomat 3" 2004) kakkososa, mutta sitä en pysty arvostelemaan koska en kyennyt katsomaan kymmentä minuuttia kauempaa. Petteri Summanen, Matleena Kuusniemi, Irina Björklund, Samuli Edelmann, Pertti Sveholm.


Lomalla

Aleksi Mäkelä 2000 draama/rikos

*

Naurettavia kohtauksia ja tilanteidenkehittelyjä vailla edes pinnalta raapaistua ihmiskuvausta, lisäbonuksena sekä selittämättömiä että epäoleellisia pikkujippoja (molemmat pojat 'Teroja', Juha Veijosen valkaistu tukka). Kuvaavin esimerkki niinsanotusta dialogista Samuli Edelmannin ja Outi Mäenpään välillä: "Mitä sun miehes sanoi"? -"Ei mitään". -"Mitä sä sanoit sille"? -"En mä sanonut sille mitään". Niinpä, käsikirjoituksessa kun ei tuossakaan kohtaa lukenut mitään... Ja tällaista kuraa päästään sitten tekemään oikein etelän turistikohteeseen paikan päälle, vaikka joku "Pekka ja Pätkä Suezilla"kin (1958) onnistuneempi suomielokuvan "kansainvälinen yritelmä"...! Pekka Huotari, Asko Sarkola, Tiina Pirhonen, Kari Hietalahti.


Lucky Numbers -kaikki pelissä

Lucky Numbers

Nora Ephron 2000 komedia/rikos

* *

Russ Richards (John Travolta) on suosittu paikallisten TV-uutisten säämies, mutta samalla pyörittämänsä moottorikelkka-bisnes ei suju yhtä mallikkaasti. Uhkaavan konkurssin estämiseksi heppu kehittelee lottotytön (Lisa Kudrow) kanssa 5 miljoonan dollarin arvoisen huijausvirityksen seuraavaa arvontaa koskien - enää pitäisi löytää joku luotettava tyyppi lunastamaan tuo voittokuponki... Vauhdikas, kekseliäs ja hupaisakin rikoskomedia, bonuksena umpitolloa maalaisserkkua esittävä Michael Moore sekä TV-pomo Ed "Al Bundy" O’Neill. Mutta etenkin loppua kohti tyypilliset älyttömyydet ennen kaikkea poliisin toiminnan suhteen alkavat hyppiä taas häiritsevästi nenille. Tim Roth, Michael Rapaport, Bill Pullman, Richard Schiff.


Luckytown

Luckytown

Paul Nicholas 2000 rikos

* *

18-vuotias tytär Lidda (Kirsten Dunst) saa kevytkenkäisen äitinsä (Theresa Russell) “huolenpidosta” tarpeekseen ja lähtee ajelemaan kohti Vegasia, missä tietää jo vuosia sitten kotoa karanneen puoligangsteri-isänsä (James Caan) majailevan. Matkallaan Lidda ottaa kyytiinsä sattumalta tapaamansa toisen nuoren karkulaisen (Vincent Kartheiser), joka vähintään yhtä innokkaasti odottaa tuohon uhkapelibisneksen pääkaupunkiin pääsyä... Täysin yllätyksetön ja rutiinimainen stoori Vegasin alamaailmasta, jota korostaa uuden ”nätin pojan” Kartheiserin läpikotainen valjuus. Dunst ja Caan pelastavat sympaattisuudellaan minkä voivat. Luis Guzmán, Robert Miano, Jennifer Gareis, Frederico Dordei.


Melkein julkkis

Almost Famous

Cameron Crowe 2000 komedia/draama/musiikki

* * ½

V.1969, San Diego. Isosisko (Zooey Deschanel) saa ylihuolehtivaisesta yksinhuoltaja-äidistään (Frances McDormand) lopullisesti tarpeekseen ja vaihtaa poikaystävineen maisemaa. 11-vuotiaan pikkuveljen William’in (Michael Angarano) tulevan uran kannalta homma sen sijaan sikäli onnenpotku, että systeri jättää komean levykokoelmansa The Whosta Led Zeppeliniin etc pojan käyttöön - joten neljän vuoden kuluttua William (Patrick Fugit) on melkoinen kävelevä rokin tietosanakirja yhä nuoresta iästään huolimatta... Crowen ”omaelämänkerrallinen” tarina teinipojasta rock’n’roll-kiertue-elämän kurimuksessa kaikkine syntisine lieveilmiöineen on niiden osalta ihan kiintoisaa, jos kohta yllätyksetöntä kertomaa (vaikka Stillwater-niminen esimerkkibändi fiktiivinen onkin) - sen sijaan tämän toimittaja-uraan liityvät tapahtumat eivät ihan joka kohdallaan vakuuta. Hieman rakennellunmakuinen sanomansa osalta kaikinpuolin, huolimatta hauskuuksistaan kuten mm. loppupuolen ”paljastavasta” lentomatkasta. Billy Crudup, Kate Hudson, Jason Lee, Noah Taylor, Fairuza Balk, Anna Paquin, Philip Seymour Hoffman, Jimmy Fallon, Liz Stauber.


Memento

Memento

Christopher Nolan 2000 rikos/toiminta

* *

Kehuttu, minusta tylsänpuoleinen elokuvallinen "kokeilu" jossa tapahtumat esitetään loppuratkaisusta taaksepäin. Pääosassa kostoretkellä entinen vakuutustarkastaja nimeltä Leonard (Guy Pearce) joka on vaimonsa (Jorja Fox) murhan yhteydessä menettänyt lähimuistinsa kokonaan - eli unohtaa kaikki uudet kokemansa asiat minuuteissa, pysytellen vain tatuoinnein & valokuvin edes jotenkuten kärryillä missä mennään. Koko ajan miehellä myös luonnollisesti pelko takaraivossa käyttävätkö tapaamansa ihmiset tätä mahdollisesti vain omiin tarkoitusperiinsä? Taitavasti toki toteutettu kaiken kaikkiaan mutta minuun ei siis oikein kolahtanut. Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Russ Fega, Stephen Tobolowsky, Harriet Sansom Harris.


Mies ilman varjoa

Hollow Man

Paul Verhoeven 2000 scifi/jännitys

* ½

Eräs sukupolvensa eturivin näyttelijöistä Kevin Bacon ja väkivaltascifin guru Verhoeven eivät taanneetkaan hulppeaa lopputulosta, vaan päinvastoin tämä leffa silkka vastenmielinen surkimus. Puolitoista tähteä niistä yhteensä muutaman minuutin mittaisista muuttumiskohtauksista joissa efektit kohdallaan, mutta mistä ihmeestä Bacon saa ensin tuon seksi- ja sitten tappovimmansa? Mm. Elisabeth Shue, Josh Brolin ja William Devane mukana kauhistelemassa samaa. Kim Dickens, Greg Grunberg, Joey Slotnick , Mary Randle, Rhona Mitra.


Mission: Impossible 2

Mission: Impossible 2

John Woo 2000 toiminta

*

Ykkösosa "Vaarallinen tehtävä" (1996) ihan katsomisen arvoinen kun ei sittenkään niin mahdottoman mahdoton, mutta tämä kakkonen täydellisen typerä roskatekele: pelkkää koohotusta ja kaahausta ilman ajatuksen häivää. Tom Cruise edelleen tietenkin, mukana myös se iso nigga Ving Rhames ja se iso irkku Brendan Gleeson. Tuplasti parempi kolmososa v.2006. Dougray Scott, Thandie Newton, Richard Roxburgh, William Mapother.


Mitä nainen haluaa

What Women Want

Nancy Meyers 2000 komedia/draama

* *

Mainosfirmassa työskentelevä, kollegoidensa kadehtima naisteniskijä (Mel Gibson) joutuu kotonaan sähköiskun uhriksi ja saa samantien kyvyn lukea vastakkaisen sukupuolen salaisimmatkin ajatukset... Pisteet sille että edes jotenkuten ajatuksella(!) onnistuttu käsittelemään Gibsonin fantastisen kyvyn suomia lukemattomia mahdollisuuksia, vaikka toki näyttelijälle tyypillinen itsetietoisuus ja omahyväisyys tästäkin läpi paistaa. Mutta vaikeaa on näköjään naisten haluista ottaa selvää edes päänsä sisään menemällä kun eivät itsekään tunnu olevan niistä perillä - ainakaan koskaan lopullisesti. Helen Hunt, Alan Alda, Marisa Tomei, Ashley Johnson, Mark Feuerstein, Lauren Holly, Judy Greer, Sarah Paulson, Delta Burke, Valerie Perrine.


Operaatio Mars

Mission To Mars

Brian De Palma 2000 scifi/seikkailu

* ½

Hohhoijaa. "Red Planet"kin (2000) parempi Mars-huttu ja sekin on huono, eli etenkin ohjaajansa ja laatunäyttelijät huomioonottaen todella järkyttävä tapaus. Jos se suunniteltu lento kohti Punaista Planeettaa tosiaan näin tylsää ja sekavaa hommaa niin parempi varmaan olla menemättä. Gary Sinise, Tim Robbins, Connie Nielsen, Don Cheadle.


Panic

Panic

Henry Bromell 2000 draama/rikos

* ½

Hiljaisen totinen Alex (William H. Macy) saapuu psykiatrin (John Ritter) vastaanotolle, tavaten odotushuoneessa samalla ensi kertaa nuoren Sarah-nimisen neidon (Neve Campbell). Tohtorille mies paljastaa kohta tulonsa todellisen syyn: huolimatta rakastavasta vaimostaan (Tracey Ullman) ja pienestä pojastaan (David ”The Ring” Dorfman) Alex tappaa ihmisiä rahasta... Tähtikaartinsa ja herkulliset asetelmansa eivät pelasta tätä mm. kriitikkoguru Roger Ebert’in jostain käsittämättömästä syystä ylistämää rikos- & perhesuhdedraamaa totaaliseksi pannukakuksi lässähtämiseltä: esim. Macyn olemus kyllä sinänsä johdonmukainen tulkinta autismin lievemmästä muodosta ilmiselvästi kärsivästä miehestä, mutta mikään nähty ei selitä suosiotaan lähipiirinsä ja ennen kaikkea Campbellin kaltaisen kaunottaren silmissä. Bonuksena juonellisia naurettavuuksia (yöllinen puisto-kohtaus, murharyhmän päällikkö (Miguel Sandoval) lähtee itse ja yksikseen seuraamaan Macya etc) - ja myös Donald Sutherland’in tappajapappa-rooli niin laiskasti kirjoitettu, että potentiaalinen kiinnostavuutensa haihtunut taivaan tuuliin jo kauan ennen haukotuttavan arvattavia lopputapahtumia. Barbara Bain, Tina Lifford, Greg Pitts (Alex nuorena).


The Patriot

The Patriot

Roland Emmerich 2000 sota/draama

* ½

Komeita taistelukohtauksia tuhlaava, historiaa vääristävä ja katsojaa manipuloiva mahtipontinen Mel Gibson -tuote - mitkä tosiseikat yritetään hukuttaa ylitsepursuavan väkivallan alle. Päätähteään ei nyt toki näyttelijäntaidoiltaan ole koskaan voinut kehua muutenkaan, mutta tässä hahmonsa (useamman Amerikan vallankumoussankarin yhdistelmä 'Benjamin Martin') jo lähes ennätysmäisen vastenmielinen eli mahdoton samaistuttava. Saksalaisohjaaja yrittää ilmeisesti tosissaan jonkinlaiseksi jenkkien kunniakansalaiseksi hurmahenkileffojensa (myös mm. "Independence Day" 1996) perusteella... slurps slurps. Heath Ledger, Joely Richardson, Jason Isaacs, Chris Cooper, Tchéky Kario, Rene Auberjonois, Lisa Brenner, Tom Wilkinson, Donal Loque, Leon Rippy, Adam Baldwin.


Pelastakaa pressa

2001: A Space Travesty

Allan A. Goldstein 2000 scifi/komedia

*

Poliisietsivä Frank Dre... anteeksi, Dick Dix (Leslie Nielsen) saa tehtävän lähteä pelastamaan Kuu-asemalle kaapattua, kovasti Bill Clinton’ia muistuttavaa Amerikan presidenttiä (Damien Masson). Apureikseen siunaantuvat hemaiseva ranskalaisblondi (Ophélie Winter) sekä hätäisenoloinen italialaisagentti (Ezio Greggio)... ”2001: Avaruusseikkailu” -klassikkoa (1968) tässä ei spoofata kuin aivan alussa, muuten mennään enempi ikäänkuin ”Men In Black” ja ”Austin Powers” –leffojen (1997-) yhdistelmän merkeissä. Tämähän ei liiemmin haittaa, mutta kierrätetyt vitsinsä jo enemmän - jotka nekin onnistuttu pilaamaan haukotuttavan surkealla toteutuksellaan lopullisesti. Peter Egan, Alexandra Kamp-Groeneweld.© Universal Pictures/DreamWorks SKG

meettheparents-e1313361894590.jpg

Perhe on painajainen

Meet The Parents

Jay Roach 2000 komedia

* * *

Yllättävän hauska ja selvästi toistaiseksi paras Ben Stiller -hupailu. Mies esittää nuoren (waspi-)naisen (Teri Polo) kanssa naimisiin haluavaa juutalaista sairaanhoitajamiestä nimeltä... jep, Gaylord 'Greg' Focker! Siinäpä sitä jo sulattelemista kaikkien hankalien appiukkojen perikuvalle herra Byrnes'ille (Robert De Niro), kun vävyehdokas saapuu ensi kertaa kylään. Mutta kaikki on todellakin vasta alkua... Kerrankin onnistuneesti karrikoidut henkilöhahmot, katsojaa manipuloimatta: onhan tuo isä-Byrnes melkoinen tiukkapipo mutta kyllä on nuoriherra Fockerkin tolvana! Eikä ex-heilastakaan ja "kilpakosijasta" (Owen Wilson) sorruttu tekemään mitään automaattista k-päätä. Alusta lähtien ystävällisesti suhtautuvana anoppina puolestaan Blythe "Gwyneth Paltrown mutsi" Danner. James Rebhorn.


Pieni suklaapuoti

Chocolat

Lasse Hallström 2000 draama

* *

Liikkuvaa elämää ikänsä viettänyt nuori nainen (Juliette Binoche) muuttaa tyttärineen (Victoire Thivisol) taas uudelle paikkakunnalle, pieneen ranskalaiseen kylään vuoden 1960 kieppeillä: hän vuokraa vanhalta kärttyisältä naiselta (Judi Dench) tyhjän konditorialiikkeen ja laittaa pystyyn suklaapuodin. Hartaan katoliset kyläläiset eivät suhtaudu yleensäkään vieraisiin suopeasti ja kyräilevät nytkin uutta tulokasta pormestari Reynaud’in (Alfred Molina) johdolla aikansa, ennen kuin muutama hieman sosiaalisempi tapaus uskaltautuu herkkuostoksille… Sympaattisia sävyjä tavoitteleva mutta myös melkoisen tyhjänpäiväinen pikkukaupunkilaistarina, lisäksi tuolle Reynaudin suoranaiselle vihamielisyydelle päähenkilöä kohtaan vaikea löytää perusteita. Johnny Depp sen sijaan rantautuu viimeksimainittua likistelemään vasta noin puolenvälin paikkeilla. Carrie-Anne Moss, Lena Olin, Peter Stormare, Hugh O’Conor, John Wood, Leslie Caron.© Polygram Filmed Entertainment/Interscope Communications

pitchblack1.jpg

Pimeän uhka

Pitch Black

David Twohy 2000 scifi/kauhu/toiminta

* * * ½

Kuljetusalus etenee ulkoavaruuden hiljaisuudessa mukanaan joukko syväunikopeissaan nukkuvia matkalaisia. Äkkiä rauha rikkoutuu väkivaltaisesti kun minikokoisten meteoriittien sade puhkoo aluksen rungon, ja pikaherätyksen jälkeen lentohenkilökunnan on pantava kaikkensa peliin ja vähän enemmänkin suorittaakseen onnistuneen hätälaskun eteen ilmestyneelle planeetalle. Ihmisuhreilta ei vältytä, mutta henkiinjääneiden onneksi väliaikaisen olinpaikan ilma sentään jotakuinkin hengityskelpoista - vaikkakin tulevien kauhujen valossa(!) olisi monen kohdalla tukehtumiskuolemakin ollut kuitenkin pelkästään plussaa... Yhdentekevä deittileffa yllätti: idearikas ja katsojalle hyvin vähän hengähdystaukoja suova alien-kauhu, joka näyttää hyvältä siinäkin vaiheessa kun aurinko (tai siis auringot) yhä paistelee. Scifi-tarinoiden uskottavuusongelmat ja henkilöiden sarjakuvamainen pinnallisuus eivät nekään nyt liikoja häiritse, päinvastoin: vielä tuolloin lähes tuikiouto näyttelijäkaarti selviytyy jopa mainiosti, etenkin raikaskasvoinen Radha Mitchell "hyvänä" avaruuslentäjättärenä ja Vin Diesel "pahana" machomiehenä miellyttävät - lisäksi Cole Hauser ihan kuin nuorempi Tom Berenger! Keith David, Lewis Fitz-Gerald, Claudia Black, Rhiana Griffith.


Queensin onnenonkijat

The Opportunists

Myles Connell 2000 draama/rikos

* * ½

Kroonisesta rahapulasta kärsivä, pikkurikollismenneisyyden omaava keski-ikäinen automekaanikko (Christopher Walken) saadaan lopulta houkuteltua muiden paikallisten hämärämiesten toimesta tekemään vielä yhden keikan. Vaan miten salata asia tyttäreltä (Vera Farmiga), tyttöystävältä (Cyndi Lauper) ja vanhalta jatkuvaa hoitoa vaativalta tädiltä (Anne Pitoniak)... Loppujen lopuksi mukavan elämänmakuinen pienimuotoinen tarina onnenpotkua etsivästä "luuserista", vaikka tuon alkupuolen irlantilaisserkun (Peter McDonald) yllätysvierailun myötä olinkin ensin varma että kyseessä taas joku IRA-stoori mallia "Pahan oma" (1997) tms. 1980-luvun poptähti Lauper osoittautuu myös päteväksi näyttelijäksi ollen samalla ikävuosiaan (47!) huomattavasti nuoremman näköinen. Miten muuten nuo koko sen kassakaappiryöstön junailleet kuljetusliikkeen vartijat (Donal Loque, José Zúñiga) alunperinkään kuvittelivat selviävänsä kiinni jäämättä? Chuck Cooper, John Ortiz, Olek Krupa, Tom Noonan, Paul "Lämäri" D’Amato.


Red Planet -punainen planeetta

Red Planet

Antony Hoffman 2000 scifi/toiminta

* *

Paljon paremmin jaksaa katsella kuin "Operaatio Mars" (2000) -floppia, vaikka tylsähän tämäkin on. Kumma myös että pitää matkustaa satoja miljoonia kilometrejä vain päästäkseen riitelemään turhanpäiväisyyksistä neitseellisissä maisemissa. Val Kilmer, Tom Sizemore, Carrie-Anne Moss, Terence Stamp, Benjamin "Kova laki" Bratt.


Reindeer Games -pelin henki

Reindeer Games

John Frankenheimer 2000 rikos/toiminta

* *

Aikanaan tuomion saanut autovaras Rudy (Ben Affleck) jakaa sellin itsepuolustukseksi miehen tappaneen Nick'in (James Frain) kanssa. Heille on kuitenkin juuri koittamassa vapautuksen hetki sattumoisin samana päivänä, viimemainitun odotellessa jo malttamattomana näkevänsä ensi kertaa livenä monivuotisen kirjeenvaihto"sussunsa" eli hemaisevan Ashley-nimisen blondin (Charlize Theron). Vaan kuinka ollakaan, viimeisenä vankila-iltanaan Nick saakin Rudylle tarkoitetusta puukosta ja heittää henkensä - jolloin jälkimmäisellä alkaa moraalisen itsetutkiskelun paikka: esiintyäkö kaverinaan, vai unohtaa koko juttu...? Kiintoisalla näyttelijäkaartilla silattu action-räiskintä kaatuu täydellisesti lopun lähes ennätysmäisen naurettaviin juonikäänteisiinsä (ja samalla pitkäpiimäisiin selityksiin jo tapahtuneille). Gary Sinise, Dennis Farina, Isaac Hayes, Donal Loque, Danny Trejo, Clarence Williams III, Ashton Kutcher. Yhtenä vangeista vilahtaa pornolegenda Ron Jeremy.


Salaisuus pinnan alla

What Lies Beneath

Robert Zemeckis 2000 jännitys/rikos

* * ½

Keski-ikäinen aviopari (Michelle Pfeiffer, Harrison Ford) asustaa järven rannalla sijaitsevassa talossa. Miehellä, kemian professorilla, on pian kestämistä kun vaimo alkaa nähdä ja kuulla kummia... Tasaisin väliajoin säikyttelevä mutta ylipitkä ja kliseinen "pettävä aviomies" -genren edustaja, lähtien siitä että taas ihan pakko naisihmisen hiiviskellä omassa kotonaan pikku varpahillaan (tosiaan: moista jalkafetisismiä ei olla sittemmin nähty kuin Tarantinon leffoissa!) joka kohtauksessa vaikka normaalivauhtiakin pääsisi. Ja koskahan nuo tajuavat myös sen, ettei ihan oman turvallisuuden kannalta ole ehkä järkevää syytellä ketään murhaajaksi kahden kesken ja päin naamaa - varsinkaan kun on oikeassa... Diana Scarwid, Miranda Otto, James Remar, Joe Morton, Ray Baker.© Recorded Picture Company (RPC)/FilmFour

sexybeast.jpg

Sexy Beast

Sexy Beast

Jonathan Glazer 2000 rikos/jännitys

* * *

Brittiläinen ex-gangsteri (Ray Winstone) viettää leppoisia eläkepäiviä vaimoineen (Amanda Redman) ja tuttavineen Espanjan auringossa, mutta saa sitten eräänä päivänä kuulla että pahamaineinen Don Logan (Ben Kingsley) tulossa Lontoosta visiitille - arvatenkin taivuttelemaan tätä vielä yhdelle keikalle. Logan on niitä miehiä joiden kanssa poikkiteloin asettuminen saattaa viedä hengen samantien... Tiukkasanainen ja –otteinen rikostrilleri, jossa etenkin Winstonen ja arvaamattoman sosiopaatin Kingsleyn välinen "tahtojen taisto" herkullista seurattavaa. Mutta eipä yhtään vähemmän vaarallinen ole itse isopomokaan (Ian "Lovejoy" McShane), varsinkaan jos tälle erehtyy valehtelemaan - joten miksi ihmeessä piti mennä mistään "kadonneen" Loganin olemattomista puheluista höpisemään? Esitä aina mieluummin tietämätöntä kuin lisäilet mitään itsekeksittyjä satuja... James Fox, Cavan Kendall, Julianne White.


Shadow Of The Vampire

Shadow Of The Vampire

E.Elias Merhige 2000 draama/kauhu

* * ½

V.1921, Berliini. Kuulu ohjaaja F.W.Murnau (John Malkovich) on viimeistelemässä sisäkuvauksia uuden uraauurtavan kauhuteoksensa ”Nosferatu” merkeissä. Seuraavaksi olisi sitten vuorossa siirtyminen Tshekkoslovakian ja Saksan syrjäseuduille ulkokohtauksia filmaamaan, jolloin muukin ryhmä pääsee tutustumaan ensi kerran itse päähirviöön: ’Max Schreck’ -nimiseen eksentriseksi tiedettyyn näyttelijään (Willem Dafoe), joka ylittääkin kaikki odotukset eikä välttämättä millään lailla positiivisessa mielessä - samalla kuin yleinen runsas huumeiden käyttö aiheuttaa tuotannolle omat lisähaasteensa… Kiehtova idea oikean vampyyrin pestaamisesta elokuvantekoon verisine seuraamuksineen ei kuitenkaan aivan mestaritasolle yllä, johtuen ennen kaikkea perusasetelmiinsa jämähtämiseen: Malkovich toteuttaa projektiaan joka kohtauksessa taiteilijalle sallitulla maanisuudella, samalla kuin Dafoe (jonka soisi olevan myös hieman pitempi mies) irvistelee häijysti kuolemattomuuden tuskissaan ja vesi kielellä lopuksi luvattua ”pääpalkintoaan” (Catherine McCormack) odotellen. Vaan näkyisikö vampyyri oikeasti filmikamerankaan läpi? Udo Kier, Cary Elwes, Eddie Izzard, Aden Gillett, Nicholas Elliott, Ronan Vibert, Sophie Langevin.© Paramount Pictures/Icon Entertainment International/MFP BTC Prod.


Siunattu

Bless The Child

Chuck Russell 2000 rikos/draama/kauhu

* * *

6-vuotiaita lapsia on kaapattu ja löydetty myöhemmin tapettuina New Yorkissa ennätystahtiin edellisviikkojen aikana, ja ruumiissa olleet merkit viittaavat ilmiselvästi jonkinlaisiin rituaalimurhiin. Eniten hämmennystä aiheuttaa poliisin keskuudessa päätutkija Travis’ia (Jimmy Smits) myöten uhrien jakama syntymäaika (16.12.1993), minkä omaa myös juuri kadonnut Cody-niminen tyttö (Holliston Coleman) - mutta hänen ”kidnappaajansa” ovat poikkeuksellisesti tarkalleen kasvattaja-tätinsä Maggie’n (Kim Basinger) tiedossa: moniongelmainen pikkusiskonsa eli Codyn oikea äiti Jenna (Angela Bettis), kera tämän uuden aviomiehen eli uhkaavanoloisen mediapersoonan Eric Stark'in (Rufus Sewell)… Huolimatta raamatullisesta pohjatarinasta yliluonnollisuuksineen vain kevyenlaiseksi toimintatrilleriksi jäävä, silti sujuvuudessaan sekä pelkistetyssä Hyvän-Pahan taistelussaan lapsiuhreineen kaikkineen monia vastaavia aikalaisiaan (”Paholaisarmeija” 1995, ”End Of Days” 1999, ”Stigmata” 1999, ”Constantine” 2005…) selkeästi koukuttavampi tapaus. Toki erinäisiä kysymyksiä herätti pitkin matkaa kuten paholaisporukan metodit ja etenkin toteutuksen suunnittelu, kun kaipa olivat tietoisia niistäkin voimista mitkä tuon Jeesus-tytön taustalla jylläsivät - eli miksi viivytellä päiviltä hoitelunsa suhteen? Mutta niin vissiin oli taas jossain kirjoitettu että ainakin reilu kolmekymppiseksi annetaan Hänen ihmiskuntaa pelastaa… siis "livenä"! Christina Ricci, Michael Gaston, Lumi Cavazos, Dimitra Arliss, Eugene Lipinski, Anne Betancourt, Ian Holm.


Snatch –hävyttömät

Snatch

Guy Ritchie 2000 toiminta/rikos/komedia

* *

Kahden pikkurikollisen (Jason Statham, Stephen Graham) nyrkkeilijäsuojatti-köriläs tulee hakatuksi ”väärässä ottelussa”, eli ennen hirviömäisen mahtibossin (Alan Ford) kanssa sovittua vedonlyöntimatsia. Näin he joutuvat juuri siihen velkavankeus-ahdinkoon mitä eniten halusivat välttää, ja ainoa pelastus tuntuisi olevan tuo jo taitonsa näyttänyt nyrkkitaituri: arvaamaton mustalais-Mickey (Brad Pitt)... Ritchien parin vuoden takaisen ”Puuta, heinää ja muutama vesiperä” (1998) –rikossekoilun ”panostetumpi” versio menee kuitenkin yhtäläisen överiksi/epäuskottavaksi etenkin mitä tulee noiden mustien ja mustalaisten touhuihin. Juutalaisetkin tulee kiitettävästi käsiteltyä, niin että eihän tästä puuttunut enää kuin ne eskimot taas. Benicio Del Toro, Dennis Farina, Rade Serbedzija, Vinnie Jones, Mike Reid, Sorcha Cucack, Jason Flemyng, Ewen Bremner.© StudioCanal/Cinévia Films

harrison-s-flowers-02-g.jpg

Sodan kukat

Harrison's Flowers

Elie Chouraqui 2000 draama/sota

* * *

Julma, säälimätön kuvaus Jugoslavian sisällissodan alkuvaiheista syksyllä 1991 ja ennenkaikkea sen kurimuksessa henkensä uhalla työtään tekevistä uutistoimittajista. Myös erään amerikkalaisnaisen (Andie McDowell) valokuvaaja-aviomies (David Strathairn) katoaa Vukovarin kaupungin lähellä, mutta suostumatta uskomaan tämän kuolleen lähtee kaikkien läheistensä vastusteluista huolimatta etsintäreissuun keskelle helvettiä... Jatkaa lajityyppinsä "kunniakkaita" perinteitä siinäkin mielessä että esittämänsä hirmunäyt perustuvat valitettavasti lyhentämättöminä tositapahtumiin. Adrien Brody, Brendan Gleeson, Elias Koteas, Alun Armstrong.


Space Cowboys

Space Cowboys

Clint Eastwood 2000 draama/seikkailu/toiminta

* * ½

Ihan kiva geriatria-pläjäys ikäloppujen astronauttien viimeisestä keikasta, kun pitää lähteä vuosikymmenien takaista tekniikkaa sisältävää ryssäsatelliittia tuhoamaan... Paitsi että tuonikäiset papat kuuluvat oikeasti enää vain kukkaruukkuun. Avaruuslehmipoikina tietenkin Clintin itsensä lisäksi Tommy Lee Jones, Donald Sutherland & James Garner - seikkailunsa tuoden luonnollisesti myös "Armageddon"- ja "Deep Impact" -leffat (1998) mieleen hyvinkin tiiviisti pitkin matkaa. James Cromwell, William Devane, Marcia Gay Harden.


State & Main –tienristeyksessä

State And Main

David Mamet 2000 draama/komedia

* ½

Filmiryhmä saapuu pikkukaupunkiin kuvaamaan 1800-luvulle sijoittuvaa elokuvaa nimeltä “Vanha mylly”, aiheuttaen tietysti kaikenlaista säpinää paikallisten arkeen… Läpinäkyvän yritteliäästi rentouteen ja letkeyteen pyrkivä ihmissuhdedraamailu epäonnistuu joka osa-alueella huippukaartistaan huolimatta - toisaalta en usko että monikaan haluaisi nähdä juuri Sarah Jessica Parker’ia sen enempää todellisen kuin fiktiivisenkään leffan päätähtösenä... William H. Macy ainoa valopilkku terävän ja kyynisen ohjaajan roolissaan. Philip Seymour Hoffman, Rebecca Pidgeon, Alec Baldwin, Clark Gregg, David Paymer, Julia Stiles, Charles Durning, Ricky Jay.© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)/United Artists

supernova-590.jpg

Supernova

Supernova

Thomas Lee (=Walter Hill) 2000 scifi/toiminta/jännitys

* * *

22. vuosisata. Lääkintäalus lähtee pelastushommiin sinisen jättitähden vieressä sijaitsevasta kuusta tulleen hätäkutsun velvoittamana. Perinteiseen tapaan avaruusmatkaajat ovat samantien paikalle saavuttuaan hengenvaarassa... Alkuunsa liiankin paljon tapahtumia silmien eteen vyöryttävä scifitrilleri muuttuu loppua kohti yhä jännittävämmäksi, ollen koko ajan muutenkin laatuisa sekä efekteiltään että näyttelijätyöltään. Silti yleisesti lyttyyn haukuttu ja jo valmistusvaiheessa kiistanalainen teos, kun tuotantotiimi ei ollut vakuuttunut Walter Hill'in ohjausratkaisuista ja leffaa kutsuttiin kursimaan jonkinlaiseen järkevään kuosiin niin Jack Sholder kuin Francis Ford Coppola'kin. Siihenkin nähden positiivinen yllätys, ainakin minulle... James Spader, Angela Bassett, Lou Diamond Phillips, Peter Facinelli, Robin Tunney, Wilson Cruz, Robert Forster.


Taistelukenttä Maa

Battlefield Earth: A Saga Of The Year 3000

Roger Christian 2000 scifi/seikkailu/toiminta

* ½

Jo tuhat vuotta ovat Psychlo-planeetan asukit hallinneet Maapalloa ja keränneet siinä sivussa mm. tarpeelliset mineraalit omaan käyttöönsä. Kivikauden tasolle vajonnut ihmiskunta on enää muutaman hassun, siellä täällä radioaktiivisuuden saastuttamilla alueilla (eli psychloslaisten tavoittamattomissa) majailevan siirtokunnan varassa... Ei tämä vuosituhannen surkimukseksi tuomittu tekele minusta esim. kovasti muistuttamaansa "Apinoiden planeettaa" (2001) juuri sen huonompi ole, vaikka toki tässäkin universumin kokoisia juoniaukkoja ja mahdottomuuksia joka käänteessä tarjolla skientologi-guru L.Ron Hubbard'in tarinoiden pohjalta. John Travolta'n taas yksi "pahuuden ruumillistuma" -hahmo kaikessa itserakkaassa röyhkeydessään oikeastaan ihan huvittavakin. Barry Pepper, Forest Whitaker, Kim Coates, Sabine Karsenti.


Tavallisen rehti rikollinen

Ordinary Decent Criminal

Thaddeus O’Sullivan 2000 rikos/toiminta/komedia

* *

Dublinilainen mestarivaras Michael Lynch (Kevin Spacey) on ”siviilissä” tunnollinen perheenisä ja ihan avoimesti peräti kahden naisen (Linda Fiorentino, Helen Baxendale) mies. Muuten pakkomielteensä ryöstää porukoineen pankkeja ja muita liikkeitä sekä lopun aikaa härnätä jahtaavia poliiseja kasvot peitettynä ei ole välttämättä takaamassa mitään rauhaisia eläkepäiviä... En oikein tajunnut ensinnäkään että miksi pääosiin piti sitten saada jenkkinäyttelijät Spacey ja Fiorentino, joista viimemainitun puheet jouduttiin vieläpä jälkiäänittämään irkkuaksentin korjaantumiseksi edes sinnepäin? Loppua kohti yhä pahenevia epäuskottavuuksia, kirsikkana kakun päällä Lynchin pakoretken onnistumisen perustuminen sille oletukselle että totta kai rikostoverinsa tulee ammutuksi poliisien toimesta suoraan päähän ja tunnistamattomaksi! Peter Mullan, Stephen Dillane, Colin Farrell, David Hayman, Patrick Malahide, Gerard McSorley.


Tigerland

Tigerland

Joel Schumacher 2000 draama/toiminta

* * ½

Vietnamiin koulutettavilla jalkaväen miehillä on edessä vihoviimeinen viikko pahamaineisella harjoitusleirillä Louisianan soilla 1971. Draama tiivistyy pääosin kolmen alokkaan ympärille: Bozz (Colin Farrell), joka on cool mutta myös varsinainen ärsyttäjä, tätä vihaava sosiopaatti Miter (Clifton Collins Jr.) sekä Paxton (Matthew Davis) joka aikoo kirjoittaa tulevaisuudessa kokemuksistaan kirjan... Farrellin kiehtova roolihahmo kantaa lähes yksikseen tätä loppujen lopuksi melko pliisua "tetsari"-kuvausta, etenkin moniin muihin vastaaviin verrattuna. Cole Hauser tietenkin myös elementissään pääkouluttajana. Shea Whigham, Tom Guiry, Neil Brown Jr., Tory Kittles, Nick Searcy, Afemo Omilami, Matt Gerald, Michael Shannon.© Castle Rock Entertainment/Warner Bros.

proof.jpg

Todistettavasti elossa

Proof Of Life

Taylor Hackford 2000 jännitys/toiminta

* * *

Aina vakuuttava Russell Crowe pääosassa terroristien sieppaamien ihmisten vapauttamiseen erikoistuneena neuvottelijana nostaa tämän muutenkin ihan laadukkaan toimintapätkän keskitason yläpuolelle, miehen tarjotessa apuaan tällä kertaa eteläamerikkalaisten sissien kaappaaman öljy-yhtiön työntekijän (David Morse) huolesta sairaalle vaimolle (Meg Ryan)... Ja jos ei muuta niin vahvistaapa edelleen sitä käsitystä ettei itsellä tule koskaan olemaan mitään hinkua lähteä kehitysmaita kiertelemään... Pamela Reed, David Caruso, Anthony Heald, Stanley Anderson, John Gottfried, Alun Armstrong.


Traffic

Traffic

Steven Soderberghacademy_award_trophy.jpg 2000 rikos

* * ½

Aavistuksen yliarvostettu oscar-elokuva huumeiden roolista niin yhteiskunnallisella kuin henkilökohtaisemmallakin tasolla molemminpuolin Meksikon ja USA:n rajaa. Pahiten häiritsee kuvauksen osalta tekotaiteellinen kikkailu mikä ei sovellu realistisiin tai ainakaan siihen pyrkiviin poliisijuttuihin (ei myöskään mm. sarjoissa NYPD ja Shields), aiheuttaen ainakin minulle pelkästään päänsärkyä. Pariskunta Michael Douglas ja Catherine Zeta-Jones päässeet samaan filkkaan, mukana myös Benicio Del Toroacademy_award_trophy.jpg vaihteeksi meksikolaispoliisin roolissa. Epäuskottavin kohtaus se jossa huumeviraston johtaja Douglas etsii itsekseen hengenvaarallisista narkkarikortteleista addiktitytärtään (Erika Christensen) - eiköhän hän olisi nyt jonkinlaista ja varmasti luottamuksellista viranomaisapua saanut kun olisi vaan pyytänyt... Don Cheadle, Luis Guzmán, Miguel Ferrer, Topher Grace, Dennis Quaid, Amy Irving, Steven Bauer, Tomas Milian, Jacob Vargas, Albert Finney, James Brolin, Benjamin Bratt, Peter Riegert.


Tuhon tiellä

The Way Of The Gun

Christopher McQuarrie 2000 toiminta/rikos

*

Kaksi hulttiokaverusta (Ryan Phillippe, Benicio Del Toro) kuulee sattumalta spermapankissa, miten rikkaan pariskunnan (Scott Wilson, Kristin Lehman) "vuokrakohtu" eli heidän puolestaan lasta kantava nuori nainen nimeltä Robin (Juliette Lewis) olisi viimeisillään. He päättävät samantien kidnapata raskaana olevan neitosen, huolimatta tälle palkatuista henkivartijoista (Taye Diggs, Nicky Katt) sekä muutenkin rankemman sarjan mafiakytköksistä... Megaluokan epäuskottavuuksia ja vastenmielisyyksiä joka yksityiskohdaltaan pursuava väkivaltaoperetti ilman keventävän (siis tasokkaan) huumorin häivääkään: lähtien siitä ettei Phillippen ja Toron ikäisillä sekopäillä voisi olla minkäänlaisia edellytyksiä nähdynkaltaisiin eliittisotilaiden tehokkuudella suoritettuihin operaatioihin. Tähän verrattuna joku "Oikeuden puolesta" (1987) -huttukin on elokuvahistorian kiistämätön mestariteos. James Caan, Dylan Kussman, Geoffrey Lewis.


U-571

U-571

Jonathan Mostow 2000 sota

*

En jaksanut vaivautua katsomaan vuosiin kun välttelen näitä itseään toistavia sukellusvene-elokuvia: tässäkin alku toki lupaava (saksalaisten näkökulmasta), sitten ja luonnollisesti muuttuu tyypilliseksi supermegajenkkisankari-bullshitiksi - vaikka nähdyistä uroteoistakin oli vastuussa todellisuudessa nimenomaan brittiläinen alus. Bonuksena tuo "musta mies mihin tahansa porukkaan väkisin mukaan" -nykysääntö, samalla kuin ainoa plussa poprokkari Jon Bon Jovi'n yllättävän pätevästä roolityöstä. Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel, David Keith, Thomas Kretschmann.


Unbreakable -särkymätön

Unbreakable

M.Night Shyamalan 2000 jännitys/draama

* * ½

Yksi mies (Bruce Willis) selviää kuin ihmeen kaupalla naarmuitta junaonnettomuudesta, jossa kaikki muut yli sata matkustajaa menehtyvät. Rullatuoliin sidottu sarjakuvakaupan pitäjä (Samuel L. Jackson) ottaa mieheen yhteyttä, hänellä kun on käänteentekeviä teorioita kumpaisenkin olemassaolon tarkoituksesta... Melkoinen pettymys hienon "Kuudes aisti" -debyytin (1999) jälkeen intialaisohjaajalta, jolta on leffoissaan saatu jatkossakin nähdä näitä mieliinpainuvia ideakehittelyjä mutta valitettavasti loppuratkaisunsa arvoituksiin tuppaavat lähes aina olemaan antikliimaksi - niin myös tässä tapauksessa. Robin Wright, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodard, Eamonn Walker, Leslie Stefanson.


Unelmien sielunmessu

Requiem For A Dream

Darren Aronofsky 2000 draama

* *

Olen aina vältellyt elokuvia jotka kertovat luuserityypeistä (päihdeporukat, muuten mielenvikaiset, fyysisesti poikkeavat jne), joissa elämää suuremman dramatiikan luullaan syntyvän vain kameran heihin kohdistamalla ja tarjoamalla jotain hassua/hullua/traagista tapahtuvaksi. Tulos kuitenkin lähes aina päinvastainen, eli kaikki samaistumismahdollisuudet (=kohtaloistaan kiinnostuminen) onnistutaan tuhoamaan näillä ylipateettisilla "kurjuuden maksimoinneilla" - pelkkää erilaisuutta hyväksikäyttäen. Teknisesti ja näyttelijäsuorituksiltaan toki tyypillisen laadukas, aivan kuten ovat myös "Trainspotting" (1996), "Sademies" (1988), "Heräämisiä" (1990)... ja vaikea kuvitella Jared Leto'a ja Jennifer Connelly'a näyttävämpää nuortaparia pääosaan. Ellen Burstyn irvistelee myös veteraanin ammattitaidolla, joten nauttikoon ken haluaa. Marlon Wayans, Christopher McDonald, Louise Lasser.


Vaaralliset vampit

Beautiful Creatures

Bill Eagles 2000 rikos/komedia

* *

Brittipariskunta Dorothy (Susan Lynch) & Tony (Iain Glen) jutustelee junassa aiheesta ”miehen kadonneet golfmailat” - ensin leikkisästi, mutta ennen pitkää Dorothy kokee olevansa aidosti minuutin päässä vähintään sairaalareissusta ja pakenee vessaan. Kotiin päästyä hän huomaa psykomiehensä sotkeneen paikat maalilla lemmikkikoiraansa myöten, jolloin päättää pakata vähät tavaransa ja lähteä tien päälle miettimään seuraavaa siirtoa. Vaan sitten osuu sattumoisin kujalle missä muuan varakkaaseen liikesukuun kuuluva pukuäijä (Tom Mannion) on hakkaamassa puolestaan omalta tyttöystävältään (Rachel Weisz) perhanoita pellolle, eikä tarpeekseen saanut Dorothy keksi muuta kuin lyödä tätä rautaputkella päähän kohtalokkain seurauksin... Näppärästi niin sanailultaan kuin tapahtumiltaan etenevä ’kissa-hiiri-leikki’ kahden mainion (ja Weiszin tapauksessa myös kuuman) leidin johdolla – vaikka Glen, sen juttua ”tutkivan” komisarion (Alex Norton) tapaan, tehtykin jo ylivedetyn syyntakeettomaksi. Mutta loppuratkaisujen äärimmäisen laskelmoitu mahdottomuus pilaa taas kerran lähestulkoon kaiken. Maurice Roëves.


Vertical Limit

Vertical Limit

Martin Campbell 2000 seikkailu/jännitys

* ½

Nuorten sisarusten (Chris McDonnell, Robin Tunney) palvoma ja jalanjälkiään seuraamansa vuorikiipeilijä-isä (Stuart Wilson) uhraa erään kapuamisreissun yhteydessä itsensä pelastaakseen muut putoamiskuolemalta. Painolasti on niin raskas ettei jälkikasvu näe toisiaan muutamaan seuraavaan vuoteen - vaan sitten heille koittaa sattuman kaupalla yhteinen tehtävä liittyen K2-vuoren valloitukseen... "Vakavasta" lähestymistavastaan huolimatta huutaa täsmälleen vastaavien erämaaseikkailujen malliin epäuskottavuutta juonensa joka käänteessä tämä muutenkin erään maailman tylsimmän harrastuksen itsehaettuja vaaroja esittelevä teos. Lisäbonuksena vielä surkeat huumoriyritelmät niin kiitos ei. Bill Paxton, Scott Glenn, Nicholas Lea, Izabella Scorupco, Temuera Morrison, Robert Taylor, David Hayman.


Vihollinen porteilla

Enemy At The Gates

Jean-Jacques Annaud 2000 sota

* *

Jude Law on puna-armeijan ja Ed Harris sakujen tarkka-ampuja Stalingradin helvetissä 1942-43. Räjähtävän infernaalisen alun jälkeen yllättävän tylsää kyttäilyä raunioiden keskellä huippumielenkiintoisista kehyksistään huolimatta - sitäpaitsi ryssät voitti, taas. "Muumio"-muija (1999, 2001) Rachel Weisz halusi tarjota ihastuttavaa olemustaan välillä venakkosotilaan muodossa. Joseph Fiennes, Bob Hoskins, Ron Perlman.


Voi veljet, missä lienet

O Brother, Where Art Thou?

Joel Coen 2000 rikos/komedia/draama

* ½

Coenin veljekset horjuvat elokuvantekijöinä kummallisesti hallitusta räävittömyydestä ("Miller's Crossing" 1990, "Barton Fink" 1991, "Fargo" 1996) totaalisiin rimanalituksiin ("Coenin veljesten valtapeli" 1994). Tämä 1930-luvulle sijoittuva junttifarssinsa jääkin sitten luultavasti pohjanoteerauksekseen: mitä hauskaa esim. siinä kun lehmiä ammutaan huvikseen konepistoolilla kylkeen? Muutenkin silkkaa älyvapaata, "Odysseuksen" tarinoihin(!) sekä "Nauru kahleitten talossa" (1941) -klassikkoon pohjautuvaa itsetietoista mesoamista. Vankikarkureiden (George Clooney, John Turturro ja Tim Blake Nelson) lisäksi mukana vakionaamat John Goodman (jolla "kunnia" esittää aina ne pimeimmät roolit), Charles Durning ja Holly Hunter. Chris Thomas King, Michael Badalucco.


Watcher

The Watcher

Joe Charbanic 2000 rikos/jännitys

* ½

Nuoria naisia jo L.A.:ssa teurastanut sarjamurhaaja (Keanu Reeves) on siirtynyt Chicagoon, jonne ehtinyt vähän aikaa sitten muuttaa myös tätä jahdannut mutta homman tuloksettomuuteen turhautunut ex-FBI-etsivä Campbell (James Spader). Viimemainitulle ei näin ollen jää muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä uusintaotteluun... Ultra-kliseinen ajojahti-trilleri, jossa toivottomassa sosiopaattisuudessaan aivan liian nokkela tappaja ehtii taas esitellä kaikki temppuvariaationsa ennen kuin kahdenkeskisen välienselvittelyn aika koittaa. Epäloogisuuksista mainittakoon se massiivisesta etsinnästä ja median rumputulesta huolimatta piilossa pysyttelevä valokuvausliikkeen neitokainen, jonka viime hetkellä löytyvä puhelinnumero kiinnostaa poliisia jostain syystä osoitetta enemmän - eikä pääsankari tietenkään kaipaa tälläkään kertaa apuvoimia matkalla kohti ratkaisevaa kohtaamista. Bonuksena vielä normaalin ärsyttävät kuvakikkailut ja "tunnelma"musiikit niin siinäpä se. Marisa Tomei, Ernie Hudson, Chris Ellis.


Weight Of Water

The Weight Of Water

Kathryn Bigelow 2000 jännitys/draama

* ½

Kaksi norjalaista siirtolaisnaista murhataan pikkuisella kalastussaarella New Hampshiren edustalla v.1873. Yli 120 vuotta myöhemmin toimittajanainen (Catherine McCormack) ja hänen kirjailijamiehensä (Sean Penn) lähtevät viimeksimainitun veljen (Josh Lucas) ja tämän hehkeän vaimon (Elizabeth Hurley) kipparoimalla veneellä paikan päälle tutkimaan tuota monia avoimia kysymyksiä jälkeensä jättänyttä murhenäytelmää... Ylipitkä ja ennenkaikkea mahdottoman tylsästi toteutettu mysteeri, jossa lähes jokaiselle katseelle ja kuvakulmalle on pyritty antamaan joku epäselväksi jäävä merkitys - eikä Pennin olemus sekä ulosanti nyt vaan sovi kulttuuriälykkörooliin. Aina kiinnostava Sarah Polley kantaa tätä "vesitettyä" tarinaa minkä jaksaa. Ciáran Hinds, Ulrich Thomsen, Anders W. Berthelsen, Katrin Cartlidge, Vinessa Shaw.


Wonder Boys

Wonder Boys

Curtis Hanson 2000 draama/komedia

* * ½

Kirjallisuuden professori Grady Tripp'illa (Michael Douglas) on monta rautaa tulessa: pitäisi vuosien kypsyttelyn jälkeen saada vihdoin se toinenkin romaani valmiiksi, kurssin lahjakkaimmalla oppilaalla (Tobey Maguire) selvästi itsetuhoisia aikeita ja salasuhde yliopiston rehtorin (Richard Thomas) ts. esimiehensä rouvan (Frances McDormand) kanssa ajautunut pisteeseen jossa olisi tehtävä lopullisia päätöksiä. Ja mitä tästä kaikesta tuumivat ex-vaimo, Trippin huikentelevainen agentti (Robert Downey Jr.) sekä selvästi kiinnostusta osoittava nuori opiskelijaneito (Katie Holmes)... Kohtuunäppärä ihmissuhdekaruselli, jossa ei kuitenkaan draamallisesti kovin syvävaikutteisiin tuntoihin ylletä. Kiinnostusta yritetään täten jälleen herättää lähinnä ihmislajin erikoisuuksia kuten homoja, transvestiitteja sekä epäsovinnaisia suhteita esittelemällä - mahdollisia mutta noin yhdelle prosentille katsojia omakohtaisia. Rip Torn, Richard Knox, Jane Adams, Michael Cavadias, Richard Thomas, Alan Tudyk, Philip Bosco.© Twentieth Century Fox Film Corporation

xmen.jpg

X-Men

X-Men

Bryan Singer 2000 scifi/toiminta

* * *

Joskus "lähitulevaisuudessa" suurelle yleisöllekin paljastuu, että ihmiskunnan joukossa on elänyt ties miten pitkään ns. 'mutantteja' joille evoluutio on antanut erinäisiä yliluonnollisia ominaisuuksia. Kaksi tällaista eli nuori Rogue-niminen tyttö (Anna Paquin) - jonka keho imee automaattisesti koskettamansa olennon elämänvoimat itseensä - sekä väkivahva Wolverine (='Ahmamies': Hugh Jackman) kohtaavat sattumalta päätyen lopulta yhdessä tohtori Charles Xavier'in (Patrick Stewart) perustamaan akatemiaan. Siellä heidänlaistensa salaisuudet paljastuvat, tieten tai tahtomatta... Hyvälaatuinen Marvel-sarjakuvaversiointi, jossa efektishown lisäksi myös jälleen syvempiäkin tasoja havaittavissa tutkailtaessa maailmaa normaalista poikkeavien silmin. Vähän isommille teineille suunnattu "Harry Potter". Ian McKellen, Famke Janssen, Bruce Davison, Halle Berry, James Marsden, Rebecca Romijn, Tyler Mane, Ray Park, Shawn Ashmore.Paras elokuva: Gladiaattori (Ridley Scott)

Miespääosa: Russell Crowe (Gladiaattori)

Naispääosa: Joan Allen (Kandidaatti)

Miessivuosa: Oliver Reed (Gladiaattori)

Naissivuosa: Catherine O'Hara (Best In Show)

Golden Turkey: Voi veljet missä lienet (Joel Coen)