The Adjustment Bureau –kohtalon valvojat

The Adjustment Bureau

George Nolfi 2011 scifi/jännitys/draama

* *

Nuorehko newyorkilaispoliitikko (Matt Damon) häviää senaattorinvaalit, mutta tapaa heti samaan syssyyn kiehtovan leidin (Emily Blunt) jota ei voi sittemmin saada mielestään. Vahinko vain että jokin hyvin erikoislaatuinen ja salaperäinen ryhmittymä näyttäisi tekevän kaikkensa estääkseen heidän kohtaamisensa jatkossa... Ihan sujuva ja ajoittain koukuttavakin ”isoveli-pakoilu” sinänsä, mutta aivan liian kunnianhimoiseen aiheeseensa kapsahtava scifi-jännäri: melkein jokainen juonenmutka jää puolitiehen ja lisäselityksiä kaipaamaan, esimerkkinä tuo korkeuksistaan laskeutuva ja kovasti etukäteen kohistu 'Moukariksi' kutsuttu arkkienkeli tai mikä lie (Terence Stamp) - joka ei sitten pärjää yhtään sen paremmin pääsankarin kuriinlaitossa kuin alempiarvoinen kollegansakaan (John Slattery). Lisämiinus pakkomielteenomaisesta nykytrendistä eli sen suurimman hyväntekijän ja apurin (Anthony Mackie) oltava taas kerran tummahipiäinen... tosin tässä ei varsinaista roiston roolia ollut tarjollakaan. Michael Kelly. Melkoinen määrä aitoja julkkiskasvoja politiikan ja median saralta vilahtelee myös.© Columbia Pictures

anonymous-movie.jpg

Anonymous

Anonymous

Roland Emmerich 2011 draama

* * *

1500-1600-luvun vaihde. Englannin seitsenkymppisen valtiattaren Elisabet I:n (Vanessa Redgrave) seuraajaa koskevat juonittelut käyvät hovissa jo kovimmilla kierroksillaan, samanaikaisesti William Shakespeare’n (Rafe Spall) kohutut ja yhteiskuntapoliittisesti värittyneet teatterinäytelmät keräävät massoittain yleisöä. Vaan harvapa heistä arvaa että tuo maailmankirjallisuuden tärkeimmäksi hahmoksi sittemmin lanseerattu legenda onkin vain käytännössä kirjoitustaidoton julkisivu Oxfordin jaarli Edward’in (Rhys Ifans) teksteille... Hyvälaatuinen ja kauttaaltaan hienosti näytelty mutta keskeisiltä osiltaan villin mielikuvituksellinen (huijari-Shakespeare, ”neitsytkuningatar” Elisabetin seksiseikkailut nuoruudessaan peräti insestisuhteiden mitalla) historiallinen sensaatioteos. Sebastian Armesto, David Thewlis, Edward Hogg, Xavier Samuel, Sam Reid, Jamie Campbell Bower (Oxfordin jaarli nuorena), Joely Richardson (Elisabet nuorena), Paolo De Vita.


Apinoiden planeetan synty

Rise Of The Planet Of The Apes

Rupert Wyatt 2011 scifi/toiminta/draama

* *

San Francisco. Nuori tutkija (James Franco) etsii kuumeisesti lääkettä Alzheimerin tautiin jonka pahemmanlaatuisesta versiosta isäukkonsakin (John Lithgow) kärsii. Kehittämäänsä ALZ112-seerumia on luonnollisesti kokeiltava ensin ihmisapinoihin, ja pian paljastuukin että lääke ei pelkästään paranna sairaudelta vaan edistää aivotoimintaa muutenkin valtavin harppauksin… Noin puoleenväliin asti kiintoisasti rakenneltu ”apinakapina”, mutta loppua kohti epäuskottavuudet runtelevat yhä pahemmin: ne otusten hoitajiksi palkatut maailman epäpätevimmät apinoidenvihaaja-idiootit, simpanssien miljoonat syöksyt läpi lasi/muovi-ikkunoiden eivät aiheuta yhdellekään edes pientä naarmua ja tuota suunnattoman älyvapaata loppukliimaksia eli 'Golden Gate' -kohtausta seuratessa tekee mieli jo huuto päästää. Mitä alkuperäisten (1968-) pitkälle tulevaisuuteen vieneisiin visioihin tulee, pelkästään lukuisten johtotasoa edustavien tummien kavereiden perusteella kyse olisi tässäkin vasta muutaman sadan vuoden päässä siintävistä tapahtumista… Väkivallan suhteenkin pehmoillaan, eli ei hyvä. Freida Pinto, Brian Cox, David Oyelowo, Tyler Labine.


The Artist

The Artistacademy_award_trophy.jpg

Michel Hazanaviciusacademy_award_trophy.jpg 2011 draama/musiikki

* * ½

1920-luvun mykkäkauden sankarinäyttelijä George Valentin’in (Jean Dujardinacademy_award_trophy.jpg) suursuosio hiipuu nopeasti olemattomiin halveksimansa äänielokuvan tulon myötä... Häpeämättömän vanhanaikaisesti mustavalkoinen ja mykkäklassikoiden tyyliin toteutettu romanttinen oscar-draamailu. Tällainen ”kunnianosoitus” ei haittaa ollenkaan, päinvastoin, mutta olisi itse tarinaankin voitu edes yrittää keksiä jotain mielenkiintoisempaa juonentynkää: nyt jää vain paljon parempien ”Tähti on syntynyt” –leffojen (1937, 1954) mittatilaus-kopioksi. Jo ikääntyneitä veteraaneja runsaslukuisesti sivuosissa: John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Malcolm McDowell, Ed Lauter... Sen sijaan tuntemattomampi uusi argentiinalaistähtönen(?) Bérénice Bejo omaa kyllä näpsäkkään vartalon muttei naama-osastolla vakuuta. Missi Pyle, Beth Grant, Ken Davitian.


Attack The Block

Attack The Block

Joe Cornish 2011 scifi/toiminta/komedia

*

Viisi Lontoon pahamaineisen ghettoalueen Brixtonin nuorisohuligaania (John Boyega, Alex Esmail, Leeon Jones, Franz Drameh, Simon Howard) ryöstää parhaillaan nuorta naista (Jodie Whittaker) arvotavaroistaan kadulla, kun viereiseen pysäköityyn autoon näyttäisi osuvan joku vähän isompi ilotulitusräjähde: meneillään on nimittäin kansallinen juhlailta ja joka puolella paukkuu, vaan yht'äkkiä savuavan romun seasta hyökkääkin esiin jonkinlainen koiran ja apinan sekasikiötä muistuttava peto. Porukalla sekä riittävästi varustautuneina saavat teinit lopulta otuksen hengiltä, mutta tämä on vasta alkua todelliselle alienhirviö-invaasiolle kyseisessä korttelissa… Eli kriminaalinuorten rikollinen elämäntyyli ja huumeidenvetäminen johtui vain siitä, etteivät olleet päässeet näyttämään kykyjään taistelussa avaruushirviöitä vastaan? Koska niin tarkoitus- kuin alkuperiltäänkin hämäräksi jäävät monsterit eivät heti kättelyssä onnistu repimään noilta idiooteilta päitä irti hyytyy homma vain yhden tähden arvoiseksi, sen lisäksi että silmää nopeampi hyökkäilynsä vaihtuu selittämättömään hidasteluun kohtauksesta toiseen. Uskomatonta kyllä, jenginsä ilmeetön pomo Boyega pääsi sittemmin sankaroimaan peräti seuraavaan ”Tähtien Sota” -trilogiaan (2015-) joistain epäselvistä syistä - ei ainakaan mihinkään näyttelijälahjoihin tai ulkonäköön liittyvin perustein. Nick Frost, Luke Treadaway, Jumayn Hunter, Michael Ajao, Sammy Williams.


The Awakening

The Awakening

Nick Murphy 2011 draama/kauhu

* ½

I maailmansodan jälkeisinä vuosina suru lukemattomien uhrien puolesta koskettaa edelleen myös lähes jokaista brittikansalaista, ja mm. spiritistiset istunnot elävät kukoistuskauttaan. Nuoren kihlattunsa muiden tavoin rintamalle menettänyt kirjailija Florence Cathcart (Rebecca Hall) on kuitenkin ottanut tehtäväkseen paljastaa tästä ”tuonpuoleiseen haikailusta” kaiken irti ottavat huijarit - saaden sitten eräänä päivänä kutsun poikien sisäoppilaitokseen, jossa valokuviakin myöten vilahteleva nuorukaisen henkiolento on pelästyttänyt koulun oppilaat lähes suunniltaan… Kiinnostavasti käynnistyvä mutta pian kaavamaisuuksiinsa (”tositapaus” pakottaa kyyniset alan ammattitutkijatkin luopumaan epäuskostaan) sekä pelkkään halpahintaiseen säikyttelyyn sortuva nyyhkytarina kummituksista ja menneisyyden traumoista. Ei edes viehättävä uusi tähtilupaus Hall pelasta mm. erinomaisen ”The Others” (2001) -leffan tunnelmia kopioimaan pyrkinyttä tekelettä. Dominic West, Imelda Staunton, Isaac Hempstead Wright, Shaun Dooley, Joseph Mawle, Diana Kent, Richard Durden.


Bernie

Bernie

Richard Linklater 2011 draama/komedia/rikos

* ½

Tositarina “hyvästä ja kunnollisesta” Bernie Tiede’sta (Jack Black), miehestä joka on pyhittänyt elämänsä hautajaisten järjestelijän ammattiin ja saapunut nyt kolmevitosena sitä tointa harjoittamaan Carthagen pikkukaupunkiin Teksasiin. Etenkin varttuneempaan väkeen (eli ”pääasiakaskuntaansa”) suurenmoisen vaikutuksen tekevästä Berniesta tulee lopulta myös yhteisön rikkaimman mutta ilkeimmän leskirouvan Marjorie Nugent’in (Shirley MacLaine) uskottu... Luontainen vastenmielisyyteni pääheppua kohtaan olisi nyt kestänyt hyvin jos toteutus olisi muuten viihdyttänyt, mutta ei: harva asia elokuvassa hölmömpää kuin ”aidot” tuttavapiiri-haastattelut silloin kun näin ei ole – ja vielä puuduttavammaksi moisen vale-gonzoilun teki omakohtaisesti tapauksen tuttuus jostain niistä sadoista tosirikos-sarjoista. Vain Matthew McConaughey piirisyyttäjänä kykenee näkemään mihin moinen epäseksuaalinen herkkäsielukin pystyy kun tarpeeksi kiusitaan, sen sijaan Amerikan sisusmaiden enemmistölle kukaan kirkon piirissä toimiva ihminen ei yksinkertaisesti voi olla samalla hullu. En kuitenkaan usko että tämä oli leffan sanoma, ja vaikea tällaisesta yksittäistapauksesta minkäänmoista kaivaakaan. Richard Robichaux, Brady Coleman, Brandon Smith, Rick Dial.


Blackthorn

Blackthorn

Mateo Gil 2011 western

* * ½

Lännenlegenda Butch Cassidy (Sam Shepard) ei kuollutkaan paikallisen armeijan luotisateessa Boliviassa v.1908 partnerinsa Sundance Kid’in (Padraic Delaney) tavoin, vaan viettää vuoristotilallaan suhteellisen leppoisia vanhuudenpäiviä ’Blackthorn’-salanimellä vielä 1920-luvulla. Mutta se vihoviimeinen, verinen pakoretki ei ole sittenkään vältettävissä... Komeasti kuvattu ja ajoittain erinomaisen tunnelmallinenkin lisä ’Butchin ja Kidin’ tarinaan, jossa pitkälliset vaeltelut mahtavissa erämaa-maisemissa hipovat jo myyttisiäkin ulottuvuuksia. Ei nouse kuitenkaan ihan mestariluokkaan mm. epäuskottavissa määrin pyssysankareiksi osoittautuvien naisrooliensa takia, etenkin mitä tulee parivaljakon ”yhteisheilastuksen” Etta Place'n (Dominique McElligott) hahmoon - tosin vieläkin pahempi huti tuo nuori latinodesperado (”Espanjan Mikko Leppilampi” Eduardo Noriega), jonka kohtalo ei missään vaiheessa kiinnosta hiukkaakaan. Stephen Rea, Magaly Solier, Nikolaj Coster-Waldau (taas yksi tanskalainen!).


Blitz

Blitz

Elliott Lester 2011 toiminta/rikos

* ½

Joka suuntaan öykkäröivä taparikollinen 'Blitz(krieg)' (Aidan Gillen) on päättänyt lähteä tavoittelemaan legendan mainetta, ryhtyen harventamaan häntä "uransa" aikana kiusannutta poliisikuntaa. Kolmannen murhan jälkeen kovanaama-etsivä Brant (Jason Statham) toteaa että nyt saa riittää... Kyllä, olin selvillä jo ennen Netflix-klikkausta että tämä on Jason Statham -leffa mutta kun kaikista näistä ilmeettömistä yhden miehen armeijoista heppu on kenties useimmin osoittautunut ihan sympaattiseksi tapaukseksi. Vaan nyt keskimääräistäkin pökerryttävämpi epäuskottavuus pilaa koko touhun täydelleen... Lähdetäänpä vaikka siitä että "todisteiden puutetta" voivotellessaan viranomaisilta unohtuu kokonaan sen reportterin (David Morrissey) talteen saama ääninäyte - ja mitä hyötyä oli laittaa pääpahis uhoamaan yhtä mittaa kahdeksasta kohteesta kun homma jää tasan kolmeen? Miten mies onnistuu katoamaan savuna ilmaan ammuttuaan poliisin numero kaksi autoonsa keskellä katua ja kirkasta päivää? Miksi sen etsiväkollegan (Paddy Considine) homoutta piti käsitellä joka kohtauksessa? Jne. Zawe Ashton, Ned Dennehy, Mark Rylance, Luke Evans, Christina Cole.


Blood Out

Blood Out

Jason Hewitt 2011 rikos/toiminta

* ½

Poliisimiehen (Luke Goss) pikkuveli (Ryan Donowho) tapetaan ultraväkivaltaisen jenginsä toimesta ”rottana”. Kovanaama-kyttä päättää liittyä valeasuisena porukkaan viimeistään sen jälkeen kun on saanut turpaansa juttua ainakin teoriassa tutkivalta etsivätiimiltä... Ihan yhtä typerä kostoreissu kuin tuhannet kaltaisensa ja kameratyö vallankin taas sellaista silmäkidutusta että Tony Scott –vainaakin pyörinee haudassaan - kenties jopa tajuten viimein mitä tuli aikoinaan tehneeksi kyseisen raivostuttavan kuvaustyylin (käsivara, salamaleikkaus) yhtenä ”isistä”... Ainoat kiinnostuksen kohteet lähes aidosti coolit Goss ja tappajajengin ”kenraali” Ed Quinn. AnnaLynne McCord, Tamar Hassan, Vinnie Jones, Stephanie Honore, 50 Cent (=Curtis Jackson).


The Caller

The Caller

Matthew Parkhill 2011 draama/kauhu

* ½

Virallisesti väkivaltaisesta miehestään (Ed Quinn) eron ja myös lähestymiskiellon saanut kolmekymppinen Mary Kee (Rachelle Lefevre) joutuu kuitenkin pian toteamaan, ettei uuteen asuntoonkaan muutto pidä tätä loitolla. Ja niinkuin ei tässä olisi tarpeeksi alkaa joku harhainen ja aggressiivinen, yhä vuodessa 1979 elävä nainen (Lorna Raver) soitella jatkuvasti kysellen oman Vietnam-veteraani-rakastettunsa perään... Kännykkä ei sitten kyseisessä kämpässä toiminut vissiin ollenkaan kun piti lankavehjettä kaiken siihen tulevan bullshitin uhallakin seinässä pitää? Paljon pahempaa silti koko tämä järkyttävä nykytrendin mukainen psykokauhuilu, mikä tarkoittaa siis jonkin umpihämärän rinnakkaistodellisuuden sotkemista reaalimaailmaan – tuo ex-mies kun oli ihan ”tositarinaa” kaiketi, vaikka epäselväksi hänenkin kohdallaan jäi sen Lefevren rakastajan näkeminen ja kokeminen... Niinpä valui samalla taas yhden osaavalta vaikuttavan ja sexyn pääosaleidin suoritus aivan hukkaan. Stephen Moyer, Luis Guzmán.


Captain America: The First Avenger

Captain America: The First Avenger

Joe Johnston 2011 scifi/sota

* *

Pienikokoisesta ja hintelästä nuorukaisesta (Chris Evans) tulee varsinainen lihaskimppu ja toimintasankari uuden, mullistavan tri Erskine’n (Stanley Tucci) kehittämän seerumin avulla. Ylivertaista taistelijaa USA:n armeija kipeästi tarvitseekin, sillä II maailmansodan ratkaisut lähestyvät ja saksalaisilla myös kehitteillä superaseita mm. sädetykkien muodossa... (Itse)ironisen huumorinsa varassa noin puoleenväliin hyvin pintansa pitävä ”taas yksi” Marvel-seikkailu latistuu valitettavasti loppua kohti turhan sataan kertaan nähdyn makuiseksi melskaukseksi. Ei auta herkullisen kyyninen Tommy Lee Jones eikä povipommi Haley Atwell, kun iskuryhmään oli taas saatava väkisin myös se yksi musta (Derek Luke) ja yksi orientaali (Kenneth Choi) laukomaan maailman väsyneimpiä vitsejään jne jne. Eikä 2. maailmansota nyt vaan noin mennyt. Hugo Wieving, Sebastian Stan, Dominic Cooper, Toby Jones, Neal McDonough, Samuel L. Jackson.© SBS Productions/Constantin Film/SPI Film Studios/Versátil Cinema/Zanagar
Films/France 2 Cinéma/Canal +/CinéCinéma/France Télévisions/Polski Instytut
Sztuki Filmowej/Wild Bunch


Carnage

Carnage

Roman Polanski 2011 draama/komedia

* * *

Pihalla käydyn suukovun päätteeksi 12-vuotias Zachary Cowan (Elvis ”poika” Polanski) huitaisee kepillä samanikäistä kaveriaan Ethan Longstreet’ia (Eliot Berger) naamaan, sillä seurauksella että hampaitakin irtoilee. Seuraavana päivänä Cowanit (Kate Winslet, Christoph Waltz) tulevat Longstreeteille (Jodie Foster, John C. Reilly) sopimaan korvauksista ja muusta asiaanliittyvästä, mutta aluksi kohteliaassa yhteisymmärryksessä edennyt vierailu saa pitkittyessään yhä tulikivenkatkuisempia piirteitä... Erityisesti rajattuja tiloja aina rakastaneen ohjaajaneron herkullinen tutkielma niin moraalisista arvoista, sosiaalisista statuksista kuin sukupuolirooleistakin. Fosterilla odotetusti silmiinpistävin yritys päällänsä kuulun näyttelijäkvartetin yhteissoitannassa, mutta eipä hänenkään voi sanoa epäonnistuneen – sen sijaan Waltz olisi kyllä sekä oman että muiden mielenrauhan vuoksi oikeasti hoidellut ne yhtämittaiset puhelunsa jossain toisessa huoneessa, samalla kuin myös hieman raisumpaa loppuratkaisua olisi kaivannut. Polanskin pappa itse kurkkaa kertaalleen ovenraosta meteliin kyllästyneenä naapurina.


Conan The Barbarian

Conan The Barbarian

Marcus Nispel 2011 seikkailu/toiminta

* * ½

Hyborisella aikakaudella elävä vasta murrosikäinen, mutta jo tappajan vaistot omaava Conan Kimmerialainen (Leo Howard) vannoo pyhästi kostavansa isänsä (Ron Perlman) surman ja samalla koko kotikylänsä tuhon pahan ruhtinaan Khalar Zym’in (Stephen Lang) joukkojen toimesta - kunhan aikuisen miehen (Jason Momoa) lihaksikkaihin mittoihin ensin kasvaa... Luonnollisista ennakkopeloista huolimatta kauaksi sentään mistään flopista jäävä uusi episodi jo v.1982 Iso-Arskan hahmossa (asiaankuuluvan mahtipontisen) alkusoittonsa saaneeseen Conan-saagaan Robert E. Howardin tarinoiden pohjalta. Parempaakin lupailevasti käynnistyvä toimintajyräys latistuu kuitenkin toisella puoliskolla yllätyksettömyyksiinsä, vaikka myös tuo pääosan Momoa melkein onnistuneesti sitä barbaarin leikkisämpää puolta esitteleekin. Rachel Nichols, Rose McGowan, Bob Sapp, Steven O’Donnell.


Coriolanus

Coriolanus

Ralph Fiennes 2011 toiminta/draama

* * ½

Ohjaaja-Fiennes itse pääosan ”roomalaisena sotapäällikkönä” Coriolanuksena, joka johtaa joukkojaan valtakunnan verivihollisia 'volscilaisia' ja etenkin heidän liideriään Aufidiusta (Gerard Butler) vastaan... Shakespeare’n tragediasta versioitu, nykyaikaan (tai ehkä lähitulevaisuuteen?) siirretty verinen sotakuvaus. Sellaisenaan käytetty teatterikieli tuottaa vääjäämättä ylenpalttista paatosta, loppuratkaisujen jäädessä sitten taas turhan vaisuiksi. Vanessa Redgrave, Jessica Chastain, Brian Cox, James Nesbitt, John Kani.© Universal Picures

cowboys_and_aliens11.jpg

Cowboys & Aliens

Cowboys & Aliens

Jon Favreau 2011 scifi/toiminta/western

* * *

Cowboy (Daniel Craig) herää yksikseen keskellä arizonalaista erämaata eikä muista mittään - edes nimeään tai sitä miksi hänellä on 1870-luvuksi harvinaisen kehittyneen näköinen, kuin kiinni kasvanut laite käsivarressaan sekä myös verinen haava kyljessään. Sen sijaan lähikaupungissa mies näyttäisi olevan tietyille tahoille liiankin tuttu… Steven Spielberg’in ja Ron Howard’in tuottamaa, heikosta arvostelumenestyksestään huolimatta minusta ihan viihdyttävän komeatehosteista ja tyydyttävän väkivaltaistakin toimintaa joka kerrankin pitää myös ”maailman koukuttavimmalla” otsikollaan juuri sen minkä lupaa. Harrison Ford’in pappakin istuu kovanaama-rooliinsa tällä kertaa vallan mukiinmenevästi, mikä korvaa turhia tunnemössöily-yrityksiä sekä lopun naurettavuuksia - miten esim. alieneilla on yht'äkkiä mahdoton havaita mitä aivan emoaluksensa lähimaastossa tapahtuu? Olivia Wilde, Adam Beach, Sam Rockwell, Paul Dano, Noah Ringer, Keith Carradine, Clancy Brown, Walton Goggins, Raoul Trujillo, Juan Cedillo, Abigail Spencer, David O'Hara.


A Dangerous Method

A Dangerous Method

David Cronenberg 2011 draama

* *

Kertomus lapsuuden traumoista kärsivän nuoren naisen Sabine Spielrein'in (Keira Knightley), sveitsiläispsykiatri Carl Jung'in (Michael Fassbender) sekä historian kuuluisimman psykoanalyytikon Sigmund Freud'in (Viggo Mortensen) "kolmiodraamasta" 1900-luvun alun Zürichissä ja Wienissä... Seikkaperäinen ja näyttelijöiden juhlaa toki, mutta yhtä odotetusti aiheeltaan ja käsittelyltään tylsähkö terapia-sessio. Vincent Cassel, Sarah Gadon, André Hennicke, Arndt Schwering-Sohnrey.


The Descendants

The Descendants

Alexander Payne 2011 draama

* *

Jo monen sukupolven havaijilaisen ja suurmaanomistajan Matt King’in (George Clooney) vaimo (Patricia Hastie) vaipuu koomaan veneilyonnettomuuden seurauksena. Miehellä alkaa uuden roolin opettelu etenkin mitä tulee suhteeseensa 10- (Amara Miller) ja 17-vuotiaisiin (Shailene Woodley) tyttäriinsä... Käsikirjoitusoscarin vienyt nyyhkydraamailu, mikä tietää odotetusti itsetietoista katsojien manipulointia ja stereotyyppisiä roolihahmoja: pahimpana esimerkkinä tuo mukana roikkuva vanhemman tyttären aivokuollut poikakaveri (Nick Krause). Ei silti yleisesti ottaen pahinta huttua mitä tullut nähtyä ennen viimeistä noin varttia, joka lässähtääkin sitten jo suorastaan sietämättömäksi tuubaksi. Robert Forster, Beau Bridges, Michael Ontkean.


The Double

The Double

Michael Brandt 2011 toiminta

* *

Venäläisagenttien voimistunut aktiivisuus Yhdysvaltain maaperällä antaisi viitteitä siitä, että jopa legendan asemassa oleva mutta yli 20 vuotta sitten kadonnut supervakooja ’Cassius’ saattaisi olla niinikään palannut kuvioihin. Tätä ryhtyvät selvittämään eläkkeeltä palvelukseen kutsuttu CIA-veteraani Shepherdson (Richard Gere) sekä huomattavasti nuorempi FBI-teoreetikko Geary (Topher Grace)... Toimintansa puolesta ihan mitat täyttävää, muuten niin juoneltaan (”eripari-poliisit”) kuin loppua kohti ylettömiksi paisuvien yllärikäänteidensäkin osalta kovasti kuluneenoloista meininkiä. Enkä keksinyt mitään syytä miksi Geren todellinen karva piti noin aikaiseen paljastaa. Martin Sheen, Tamer Hassan, Stephen Moyer, Chris Marquette, Odette Annable.


Dream House

Dream House

Jim Sheridan 2011 draama/jännitys

* *

Will Atenton (Daniel Craig) ottaa loparit kirjakustantajan työstään saadakseen enemmän aikaa perheelleen ja tämän vahvistukseksi muuttaa vaimonsa (Rachel Weisz) sekä kahden pienen tyttärensä (Taylor & Claire Geare) kera idylliseen lähiöön hyvän matkan päähän New York Cityn melusta ja vilinästä. Kohta kuitenkin selviää että uudella kotitalollaan on synkkääkin synkempi menneisyys seonneen perheenisän suorittaman joukkomurhan mitalla - ja mikä pahinta, kyseinen Peter Ward -niminen heppu on juuri vapautettu mielisairaalasta vain viiden vuoden hoitojakson jälkeen… Juoneltaan kunnianhimoinen ja lopussa aidonmakuisiinkin tunnelmiin tosielämän avioparin Craig/Weisz välillä yltävä mysteeritragedia ei kuitenkaan uskottavuudeltaan päätä huimaa – etenkään sen osalta että vankimielisairaalan potilas päästettäisiin vapaasti mellastamaan takaisin kotikonnuilleen edelleen sekaisena kuin saunalyhty… Naomi Watts, Marton Csokas, Rachel G. Fox, Elias Koteas, Jane Alexander, Brian Murray.


Drive

Drive

Nicolas Winding Refn 2011 rikos/toiminta

* *

Losilainen elokuvien stuntmies ja kaverinsa (Bryan Cranston) kanssa autohuoltamoa pyörittävä ’Driver’ (Ryan Gosling) toimii pyydettäessä myös rikollisten keikkakuskina, pitäen muuten hyvin matalaa profiilia mitä elämäntyyliinsä tulee. Vaan sitten kiintymys naapurissa asuvaan linnakundin (Oscar Isaac) vaimoon (Carey Mulligan) sekä näiden pikkupoikaan (Kaden Leos) uhkaa vaarantaa kaikkien osapuolten turvallisuuden… Tolkuttoman yliarvostuksen kohteeksi IMDb:ssä ”ajautunut” (hehe) väkivaltadraama lähes mykästä mestarisuharista, mikä ei sinänsä haittaa kuten ei myöskään Mulliganin sirkeäsilmäinen tuijottelu – sen sijaan kohtausten irrallisuus tunnelmaa ja vaikutusta pilaavine teholeikkauksineen pahastikin. Raaimmat hetkensä ihan mitat täyttävän verisiä ja veteraani Albert Brooks gangsteripomona mainio, mutta hänenkin osaltaan myös loppuratkaisusta jäi juosten kustun maku. Ja menikö se Goslingin koko homman aloittava ryöstökeikkakaan nyt ihan tilattujen nuottien mukaisesti: mies saa vain hetkellisesti karistettua viranomaiset kannoiltaan joten onnistuvat pysyttelemään perässään aina päätepisteeseen eli parkkihalliin asti, jossa hämmentynyt roistokaksikko jää sitten takapenkille istumaan saaliineen samalla kuin kuskinsa muina miehinä kävelee lakki silmillä ulos - ilmeisesti taas yhden vihaisen mafioson kostoa odottelemaan…? Ron Perlman, Christina Hendricks, Jeff Wolfe, James Biberi, Russ Tamblyn.


El cartel de los sapos

El cartel de los sapos/ The Snitch Cartel

Carlos Moreno 2011 rikos

* * ½

1980-luku. Bogotálainen hyvän kodin kasvatti Martin González (Manolo Cardona) päättää hänkin sitten lähteä niin monen muun kolumbialaisen nuoren miehen tavoin mukaan huumeiden salakuljetusbisneksiin, huomattavasti räväkkäotteisemman kaverinsa Pepe’n (Diego Cadavid) houkuttamana – mutta ennen kaikkea hankkiakseen riittävästi tienestejä kyetäkseen tekemään vaikutuksen lapsuudenihastukseensa Sofia’an (Juana Acosta). Pomonsa (Fernando Solórzano) johdolla pojat ovat kohta ’Norte del Valle’ -nimisen organisaation jäseniä, joka ryhtyy kilpailemaan tiukasti valta-asemista vanhojen pääkartellien Calin sekä pelätyn Pablo Escobar’in Medellinin kera… Aidon paikallisvärinsä puolesta mielenkiintoinen mutta juonirakenteeltaan kaikkea muuta kuin yllätyksiä tuottava huumesota-kuvaus: loppupuoli varsinkin yhtä liukuhihnamaista murhaoperettia mafialeffojen tapaan – koskien sekä muuten vaan tiellä olevia että lähipiiriä, niin pettureiksi kääntyneitä kuin sellaisesta epäiltyjäkin. ’Sapo’ tarkoittaakin ’rupikonnaa’, eli sikäläistä vastinetta meidän ’vasikalle’. Pedro Armendáriz Jr., Kuno Becker, Tom Sizemore, Adriana Barraza, Robinson Diaz, Julián Arango.


50/50

50/50

Jonathan Levine 2011 draama/komedia

* *

27-vuotias radiotoimittaja Adam Lerner (Joseph Gordon-Levitt) menee ”pikku selkävaivojen” takia sairaalaan tutkimuksiin, ja saa kuullakseen ikävimmän mahdollisen diagnoosin: pahanlaatuinen syöpäkasvain selkärangassa. Lähipiirinsä - tyttöystävä Rachael (Bryce Dallas Howard), seksimaanikko-kaverinsa Kyle (Seth Rogen) sekä päsmäröivä äitinsä Diane (Anjelica Huston) - ryhtyy tukemaan tilanteen kaikista tyyneimmin ottavaa ”uhria” omien kykyjensä mukaan ja vaihtelevalla menestyksellä... Yllättävän erinomainen eli juuri sopivassa määrin vuoron perään hämmentynyt, lakoninen ja sarkastinen Gordon-Levitt kaikki kaikessa tässä muuten umpityperien hahmotusten piinaamassa sairaskertomuksessa – aina ärsyttävä läski-Rogen ja täydellisen epäuskottava Howard etunenässä. Anna Kendrick sitten siinä jossain välissä tyypillisenä ”kuin taivaasta tipahtavana” lahjana/palkintona koetuista kärsimyksistä. Philip Baker Hall, Matt Frewer, Serge Houde.


The Flowers Of War

Jin líng chí san shai

Yimou Zhang 2011 draama/sota

* * ½

V.1937. Japanilaissotilaat riehuvat valtoimenaan Kiinan pääkaupungissa Nanjingissa ja ainoa pelastus etenkin paikallisille nuorille naisille ovat länsimaalaisten suojaleireiksi muutetut asutukset/korttelit. Niin myös erään katolisen seurakunnan muureilla eristetty piha-alue kirkkorakennuksineen, jota johtanut pappismies on kuitenkin menehtynyt vain muutamaa päivää aikaisemmin. Paikalle tilattu kyyninen amerikkalainen hautausurakoitsija (Christian Bale) huomaa edustavansa siellä piileskelevien tyttösten viimeistä toivoa... Odotetun rankat ja raa’at tapahtumat menettävät kuitenkin jonkin verran vaikutustaan jatkuvan hidastelun ja yleisen ylipituuden myötä, minkä lisäksi vain pari vuotta aikaisempi ”Nanjingin verilöyly” –teos (2009) kuvaa saman murhenäytelmän selkeästi tehokkaammin ja ilman "amerikkalaissankaria". Huiman nätti kiinalaisneito Ni Ni tragedian miellyttävintä seurattavaa. Xinyi Zhang, Tianyuan Huang, Xiting Han, Doudou Zhang, Dawei Tong, Atsurô Watabe.


Fright Night

Fright Night

Craig Gillespie 2011 kauhu

* ½

Lukiolaisen Charley’n (Anton Yelchin) naapuriin muuttaa komea nelikymppinen ’Jerry’ (Colin Farrell) ja kohta on etenkin yksinhuoltaja-äitinsä (Toni Collette) myytyä naista. Vaan sitten kun Charleyn nörttikaveri Ed (Christopher Mintz-Plasse) ilmoittaa ykskantaan että ”se tyyppi on aito vampyyri” niin asiaanhan pitää saada selvyys ja mielellään jotain todisteitakin... Mainion nuorisokauhun (1985) uusversio kiinnostaa aikansa julmetun koukuttavan aiheensa voimalla toki, mutta kuukahtaa sitten totaalisesti tässä kohtaa: Charley soittaa 911:n kun kuulee naisen kirkunaa Jerryn asunnosta. Poliisit käyvät ovella ja Jerry kertoo heille että ”minä saan ne huutamaan” - he he he hee, ja pois. Ei kämpän tarkistusta, ei yhteyttä ilmoittajaan, ei mitään... Loppu silkkaa yhä jyrkkenevää alamäkeä, kun käsikirjoitus tarjoaa Farrellille mahdollisuutta ainoastaan alisuorittaa ja tuolle maagikko-rokkarille (David Tennant) puolestaan vedellä roolinsa kaameasti yli. Yksi pienenpieni papukaijanmerkki siitä että pääjeppe tajuaa kerrankin laittaa kunnon sotisovan päällensä ennenkuin lähtee vampyyrin kanssa finaalimatsiin... Imogen Poots, Dave Franco.


The Front Line

Go-ji-jeon

Hun Jang 2011 sota

* * ½

Korean sodan viimeiset 6 kuukautta v.1953 ovat molemmin puolin silkkaa aselepo-sopimuksen valmistumisen odottelua, minkä johdosta entistäkin tarpeettomamman tuntuinen verilöyly saa jatkua jatkumistaan rajalla eli 38. leveyspiirillä sijaitsevien kukkuloiden valloitusten ja sitten taas vetäytymisten merkeissä... Eeppisiä taistelukohtauksia sisältävä, muutenkin pätevä vaikka ei toki mitään sinänsä uutta ja mullistavaa sotakuvausta tarjoava korealaistuotanto: sankaruuksia, pelkuruuksia ja "vihollisen ymmärtämistä" tuttuun malliin. Amerikan Yhdysvaltain osuus jää yhteen alussa vilahtavaan kenraaliin sekä pohjoisen joukkoja pommeillaan moukaroiviin hävittäjäkoneisiin, sen sijaan ainoaa naisroolia hoitelee tarkka-ampujan tehtävässään sitten sitäkin nätimpi Ok-Bin Kim. Ha-kyun Shin, Soo Go, Seung-su Ryu, Chang-Seok Ko, Je-hoon Lee, Seung-ryong Ryu.


The Girl With The Dragon Tattoo

The Girl With The Dragon Tattoo

David Fincher 2011 rikos/draama/jännitys

* * ½

Tunnettu ruotsalainen kohutoimittaja Mikael Blomkvist (Daniel Craig) on tällä erää piikkinä erään suuryhtiön pomomiehen (Ulf Friberg) lihassa. Korruptiotutkimukset vaihtuvat kuitenkin kohta aivan toisenlaiseen tehtävään, kun ökyrikkaan suvun patriarkka (Christopher Plummer) haluaa Blomkvistin ottavan selvää jo 1960-luvulla kadonneen 16-vuotiaan veljentyttärensä (Moa Garpendal) kohtalosta... Kestää aikansa ennenkuin osaa asettua tähän Ruotsissa tapahtuvaan mutta pääosin anglosaksisten näyttelijöiden tähdittämään ja englanniksi puhuttuun murhamysteeriin Stieg Larsson'in romaanista - puhumattakaan tuosta otsikon tytöstä eli Craigin kovia kokeneesta (ja kokevasta) punkkari-assistentista (Rooney Mara). Muutkin "leimaa-antavat" paikallisten kuvaukset häiritsevät jonkin verran: tämän mukaan kaikki ruotsalaiset vetävät yhä röökiä ja isoisänsä olivat natseja, vaikkeivat sotaan tunnetusti ehtineetkään... Mutta loppua kohti tarinan juonteet tiivistyvät mukavasti ja paljastuksetkin riittävän dramaattisia. Stellan Skarsgård, Steven Berkoff, Robin Wright, Joely Richardson.


The Green Hornet

The Green Hornet

Michel Gondry 2011 komedia/toiminta/rikos

* ½

Taas kerran alkupuolellaan huomattavasti enemmän lopputulemaan nähden lupaileva, 1960-luvun kulttimainetta omaavaan (ja mm. Bruce Lee’n tähdittämään) TV-sarjaan pohjautuva noin tuhannes naamioitunutta supersankaria tarjoava seikkailu - ja varaa ollut jopa päästellä päiviltä jo ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana tähtiä kuten James Franco ja Tom Wilkinson. Vaan sitten kun varsinainen action alkaa niin yksikään Seth Rogen’in tai Jay Chou’n uroteko tahi vitsi ei vaan yksinkertaisesti toimi, eikä siihen asti suvereenin pääroisto Christoph Waltz’in touhut vakuuta yhtään sen enempää... Eli paljon parempaa ”vihreän hepun" sarjakuvaa tarjoaa saman vuoden ”Green Lantern”, jos se nyt väristä on kiinni... Cameron Diaz, David Harbour, Edward James Olmos, Jamie Harris, Edward Furlong.© Warner Bros.

green20lantern20wallpaper201920x1080203.jpg

Green Lantern

Green Lantern

Martin Campbell 2011 scifi/seikkailu/toiminta

* * *

'Vihreä Lyhty' –järjestö valvoo universumin kaukaisimpiakin kolkkia 3600 eri jäsenen voimin ja Oa-nimiseltä planeetalta käsin. Samaan aikaan maapallolla hävittäjäkoneiden testilentäjä (Ryan Reynolds) joutuu vaikeuksiin taas kerran yltiöpäisiä riskejä ottaneena, mutta se suurin tehtävänsä on kuitenkin vasta edessä: aurinkokuntaamme nimittäin lähestyy hirmuista energiamassaa pakeneva ja uutta ”superlyhtyä”, ts. vaatimattomasti maailmankaikkeuden pelastajaa etsivä humanoidi... Jo inflaationmakuisissa määrin tuotettujen Marvel-sankari-leffojen taas yksi edustaja on kaikesta huolimatta aivan viihdyttävä efektishow, ja Reynolds vallankin vitseineen sopivan itseironinen - toisaalta huumori kukkii välillä liiankin kanssa lähestyvän maailmantuhon edessä eikä sinänsä söpöliinin Blake Lively’n hahmo vakuuta oikein missään vaiheessa. Yleisilme silti reilusti plussan puolella. Peter Sarsgaard, Mark Strong, Tim Robbins, Jay O. Sanders, Angela Bassett.


The Grey -suden hetki

The Grey

Joe Carnahan 2011 seikkailu/jännitys

* *

Kuusi öljy-yhtiön duunaria pelastuu enempi vähempi ehjin nahoin lentokoneensa putoamisesta Alaskan erämaihin. Suurimman uhan "onnekkaille" muodostavat kuitenkin välittömästi koneen hylyn ympäristöön ilmestyvät verenhimoiset susilaumat, eikä edes juuri kyseisten petojen metsästykseen erikoistuneen miehen nimeltä Ottway (Liam Neeson) kokemus välttämättä takaa selviytymistä... Aikamoisen tylsäksi ja todellakin harmaaksi saatu tarina taas yhdestä porukasta luonnon armoilla: uhriensa typeryys saa katsojan kallistumaan hukkasten puolelle heti kättelyssä, lähtien siitä että olisivat taatusti kyenneet rakentamaan vähänkään kovemmalla yrityksellä koneenkappaleista ns. "susivarman" pesäpaikan. Silti tylyet kohtalonsa sekä tietysti komeat maisemat saivat sinnittelemään loppuun asti. Frank Grillo, Dallas Roberts, Dermot Mulroney, Joe Anderson, Nonso Anozie, James Badge Dale.


The Gundown

The Gundown

Dustin Rikert 2011 western

* * ½

Arizonalainen lännenkylä on jakautunut kahden eri ryhmittymän hallitsemaan puoliskoon: lainkuuliaisempaa johtaa The Majestic -saluunastaan käsin mies nimeltä Thomas Morgan (Peter Coyote), The Raven -nimisen ilotalo-hotellin toimiessa kovanaama Travis McCain’in (William Shockley) pesäpaikkana. Ruutitynnyrin keskelle osuu hiljainen mutta nopeakätinen palkkionmetsästäjä Cole Brandt (Andrew W. Walker)… Todelliseksi surkimukseksi tuomittu väkivaltainen lännentarina viihdytti kuitenkin itseä ihan riittämiin, etenkin jos vertaa lajityypin yleiseen tasoon 1980-luvulta eteenpäin. Tuntemattomista naamoista Walker toki pääsankariksi melkoisen laimea, mutta tätäkin kompensoi kaikessa sikapahuudessaankin terävä-älyinen ja taitavasti peliään pelaava ykkösroisto Shockley (tosin hänenkin kohdallaan selkeä käsikirjoituksen ylilyönti tuo yhden naispalkollisensa kuoliaaksi hakkaaminen)… Sheree J. Wilson, Daniel Buran, Veronica Milagros, Allison Gordon, Tyler Kain, Newell Alexander.


Hanna

Hanna

Joe Wright 2011 toiminta/jännitys

* * ½

16-vuotias teinityttö Hanna (Saoirse Ronan) on asustellut jo vuosia karuissa oloissa keskellä suomalais(!)metsiä mökissään kera isänsä (Eric Bana). Tytär on viimemainitun jatkuvassa koulutuksessa niin taistelulaji-, metsästys-, kieli- yms taitojen suhteen, mutta todelliset menneisyyteensä kuin tulevaisuuteensakin liittyvät tapahtumat ovat yhä hämärän peitossa... Pääosan jäänkauniin mutta kuolettavan Ronanin ansiosta tavallista kiinnostavampi, muuten normaalin kliseinen ”Bourne”-versiointi. Tietysti epäuskottavissakin määrin naisenergiaa tarjolla ykköspahis Cate Blanchett’ia myöten, ja tottakai saksalaishännysmiehensä piti oleman kaikella tapaa maailman vähälahjaisimpia skinejä. Kemijärvellä ja Rukalla käyty alkukohtauksia filmaamassa, eli kovat on agenttitouhut meneillään erämaissamme näköjään ilman että meille mitään kerrottaisiin! (Vaikka tietenkään itse leffassa ei tapahtumapaikkaa katsottu tarpeelliseksi mainita...). Jessica Barden, Aldo Maland, Tom Hollander, Olivia Williams, Jason Flemyng, Michelle Dockery, Martin Wuttke.


Hiljaisuus

Sakari Kirjavainen 2011 sota

* *

Saman kylän pojat Eino (Joonas Saartamo) ja Antti (Lauri Tilkanen) sekä vanhempi jermu Korpikangas (Ilkka Heiskanen) lähetetään Jatkosodan sankarivainajien ruumiiden huolto- ja evakuointitehtäviin jonkin matkan päähän rintamalinjasta. Homma on henkisesti odotetun raskasta, eivätkä Antin jatkuva kaikensorttinen vilunkipeli, intohimoja väkisinkin nostattavat lotat (Terhi Suorlahti, Joanna Haartti) sekä Korpikankaan omituisuus tilannetta ainakaan helpota... Enimmäkseen ihan hyvälaatuinen mutta masentavan aiheensa puolesta vähemmän kiinnostava noin tuhannes suomalainen sota-aikojen kuvaus. Muuten sujuvaa näyttelijätyötä "kompensoi" ruumisaseman sotilaspastori-päällikön Kari Hakalan tökerö suoritus sekä Heiskasen roolin sysipimeys. Sinikka Mokkila.


The Howling: Reborn

The Howling: Reborn

Joe Nimitzki 2011 kauhu

* ½

Jokin hirviö oli hyökännyt parikymmentä vuotta takaperin viimeisillään raskaana olleen naisen (Ivana Milicevic) kimppuun ja raadellut tämän kuoliaaksi. Poikalapsensa selvisi kuitenkin kuin ihmeen kaupalla nyt lukioikäiseksi, isänsä (Frank Schorpion) kera asuvaksi Will-nimiseksi nuorukaiseksi (Landon Loboiron) – joka opiskeluidensa sijaan on alkanut päivä päivältä kiinnostua yhä enemmän hotista mutta varatusta kurssikaveristaan Eliana’sta (Lindsey Shaw). Samaan aikaan Willia puolestaan seurailee joku uhkaavanoloinen jätkäkolmikko (Kristian Hodko, Sean Mercado, Sacha Charles)... En ole nähnyt varhempia maanrakoon haukuttuja ykkösteoksen "Ulvonnan" (1981) jatko-osia, jotka eivät lisäksi liittyneet tuohon kaikkien aikojen ihmissusi-klassikkoon kuulema millään lailla – mutta tässä sentään pohjalla alkuperäisen kirjan kirjoittajan (Gary Brandner) jonkinmoinen lisäys saagaan. Ajoittaisesta näppärästäkin sanailusta huolimatta aivan liian halvaksi ja samoissa ahtaissa oppilaitoksen tiloissa lähes alusta loppuun pyöriväksi jää tämäkin tekele, jossa myös ne tärkeimmät eli ”suden hetket” kuvattu järjestään päin tavallista karvaisempaa takapuolta. Oliko muuten pääosaheppu saamassa jossain vaiheessa tiedon isänsä ateriaksi joutumisesta vai kiinnostiko edes? Jesse Rath, Niels Schneider, Erin Agostino, Mark Camacho.


Hugo

Hugo

Martin Scorsese 2011 komedia/draama

* *

Noin 12-vuotias orpopoika Hugo Cabret (Asa Butterfield) asuu juopon setänsä (Ray Winstone) huostassa Pariisin päärautatieaseman huoltotiloissa v.1931. Yksinäisenä ja käytännössä heitteillä hän tekee näpistyskeikkoja paikallisten kauppiaiden ja ennen kaikkea ramman asemavartijan (Sacha Baron Cohen) harmiksi, yrittäen samalla kunnostaa tärkeintä isältään (Jude Law) jäänyttä muistoesinettä: mekaanista ”tekstinkäsittelijä”-robottia... Teknisesti ja lavastukseltaan odotetun briljantti tragikoominen fantasiasatu pojasta, joka kohtaa huimien sattumien kautta itsensä ”elokuvataiteen isän" George Méliès’in (Ben Kingsley) sekä tämän viehkeän kummitytön (Chloë Grace Moretz). Viimemainittu lapsitähti onkin taas miellyttävintä antia kuten suunnilleen kaikissa tähänastisissa elokuvissaan, sen sijaan muuten tapahtumien sekä sanailun varman päälle (ajoittain suorastaan hidasliikkeisesti) toteutettu eteneminen ei suurta eikä ainakaan 11 oscarehdokkuuden mittaista elämystä tarjoa. Helen McCrory, Emily Mortimer, Christopher Lee, Michael Stuhlbarg, Frances de la Tour, Richard Griffiths.


Hysteria

Hysteria

Tanya Wexler 2011 komedia/draama

* * ½

Lontoo, 1880-luku. Nuori mutta jo laajamittaisesti alallaan kokenut lääkäri Mortimer Granville (Hugh Dancy) hakee seuraavaksi paikkaa varakkaiden naisten ”hysteriaoireita” hoitavasta klinikasta, ainoana ehtonaan ettei potilaiden tilaa ainakaan huonommaksi saateta hygieniapuoli yms laiminlyömällä. Tämä sopii mainiosti joviaalintuntuiselle veteraanitohtori Dalrymple’lle (Jonathan Pryce), ja vaikka metodinsa – naisten stressi ”laukaistaan” suorasukaisella sormipeli-tyydytyksellä – sekä hämmentävät että tuottavat käsikramppeja Granvillelle, alkaa myös Dalrymplen viehkeä nuorempi tytär kiinnostaa päivä päivältä enemmän: sivistynyt ja hyväkäytöksinen Emily (Felicity Jones), joka on kuin köyhälistönaisten asiat omakseen ottaneen rempseän Charlotte’n (Maggie Gyllenhaal) vastakohta... Etenemiseltään ennalta-arvattava ja itsetietoinen, silti osaavien näyttelijöidensä myötä semiviihdyttävä tosipohjainen tarina mm. ensimmäisen kaupallisen hieromasauvan synnystä – ja luonnollisesti samalla Brittein saarten naissukukunnan emansipaatiosta ylipäätään. Rupert Everett, Ashley Jensen, Sheridan Smith, Gemma Jones, Malcolm Rennie, Kim Criswell, Georgie Glen, Elisabet Johannesdottir, Michael Webber, David Ryall.


I Am Number Four

I Am Number Four

D.J.Caruso 2011 scifi/toiminta

* *

Kuten ufo-hihhuleiksi leimatut ovat meille kertoneetkin ties kuinka pitkään, ”ne on jo täällä” - nimittäin yhdeksän nuorta ihmishahmon ottanutta humanoidia ns. 'suojelijoineen', jotka joutuneet pakenemaan Lorien-nimiseltä planeetaltaan sen valloittaneita verenhimoisia ’mogadorialaisia’. Viimemainitut pääsevät kuitenkin nopeasti karkureiden jäljille ryhtyen listimään järjestyksessä näitä tulevaisuuden toivoja: numero nelonen olisi tällä haavaa vuorossa eli lukiolainen John Smith (Alex Pettyfer)... Pääosaparin (Pettyfer, Dianna Agron) kohtuullinen sympaattisuus ei toki mitenkään peitä kaikkinaista epäuskottavuutta ja –loogisuutta tässä "Twilight" (2008) -leffan alien-versiossa: miksi esim. noiden suojelutehtäviin nimettyjen aseina vain jotkut kälyset veitset vihulaisten superhaulikoita vastaan, ja mistä sitten taas se lopussa ilmestyvä ihmemimmi (Teresa Palmer) oli oman arsenaalinsa hankkinut? Viimemainitun hyväksyy silti kokonaiskuvaan paremmin kuin tuon myös sankariksi kääntyvän koulukiusatun nörttihahmon (Callan McAuliffe) mahdottomuuden. Timothy Olyphant, Kevin Durand, Jake Abel.


In Time

In Time

Andrew Niccol 2011 scifi/toiminta

* *

Tulevaisuuden maailmassa aika on kirjaimellisesti rahaa: jokaisen käsivarressa vilkkuu digitaalinäyttö ilmoittaen kuinka monta vuotta, viikkoa, päivää, tuntia tai sekuntia itse kullakin elinaikaa - rikkailla luonnollisesti vaikka tuhansien vuosien mitalla taaten lähestulkoon ikuisen nuoruuden, köyhemmillä niukemmassa. Jälkimmäisiin kuuluva Will Salas (Justin Timberlake) kokee kuitenkin ”onnenpotkun” eli runsaskätisen lahjoituksen lisävuosien muodossa itsetuhoisalta kapakkatuttavuudelta (Matt Bomer), jolloin mahdollistuu reissu eliittiväen yhteisöön ’New Greenwich’iin laittamaan elämä risaiseksi... Herkullisen juoniteemansa voimalla aluksi täysillä koukuttava kuvitelma leviää omituisesti aivan käsiin noiden Timberlaken jostain hankittujen supersankarielkeiden yhtäkkisen ilmaantumisen myötä, miehen aloittaessa samalla pakoretkensä 'aikapoliisien' kynsistä ja kaappaamalla siinä sivussa Amanda Seyfried’in söpöliinin "panttivangikseen". Tästä eteenpäin kaikki vuorosanailu silkkaa saman levyn jauhamista höystettynä totaalisilla epäuskottavuuksilla, niin henkilöhahmojensa kuin tapahtumiensakin suhteen: ennen kaikkea tuo pääparin selviytyminen kertaalleen (toisin kuin kukaan muu ihminen olisi) rajusta autokolaristakin ilman minkäänlaisia vammoja... Tällä kertaa olisi ollut muuten mahdollisuus suomentaakin alkuperäisnimi ihan coolisti ja osuvasti: ”Ajoissa”. Cillian Murphy, Vincent Kartheiser, Olivia Wilde, Johnny Galecki, Alex Pettyfer.


Intruders

Intruders

Juan Carlos Fresnadillo 2011 kauhu

* ½

Espanjalaista murrosikäistä poikaa (Izán Corchero) kohtaa syvästi traumaattinen kokemus, kun tuntematon anorakkiasuinen mies kasvot hupun peitossa ilmestyy kuin tyhjästä terrorisoimaan häntä ja äitiään (Pilar López de Ayala). Myöhemmin lontoolainen brittiperhe joutuu aivan vastaavien hyökkäysten uhriksi... Ei edes Clive Owen herkkuvaimoineen (Carice van Houten) ja nättine tyttärineen (Ella Purnell) pelasta tätä tolkutonta huttua, kun sen kimppuun käyvän hirviön tulisi ensinnäkin olla aina edes jossain määrin ”perinteinen” kauhuhahmo (demoni, alien, ihmissusi/vampyyri...) - joka sitten myös tiettyjen ennalta määriteltyjen keinojen avulla tuhottavissa. Kerry Fox.


Ironclad

Ironclad

Jonathan English 2011 seikkailu/toiminta

* *

V.1215 Englannin kuningas Juhana Maaton (Paul Giamatti) ja seutukuntiensa paronihallitsijat allekirjoittavat eräänlaisen ”rauhansopimuksen” ja lakikokoelman nimeltä Magna Carta. Molempien osapuolten jatkuva tyytymättömyys johtaa kuitenkin hetikohta taas avoimeen vihanpitoon ja suoranaiseen sisällissotaan, jossa kuninkaan ensisijaisena tavoitteena on vallata palkkasoturiarmeijoineen paronien hallitsemat linnoitukset - joista kenties tärkeimpänä pidetään Lontoon itäpuolella sijaitsevaa Rochesteria... Asetelmiltaan mukavasti tosihistoriaa peilaava mutta muuten rasittavan kliseinen väkivaltaseikkailu, jossa jälleen kerran urhoollinen sankariryhmä täynnä persoonia kohtaa tyrannihallitsijan hahmottomat armeijat - ongelmana vain se ettei yhdestäkään noiden ”persoonien” kohtalosta välitä hiukkaakaan, mukaanlukien rooleihinsa asiaankuuluvalla välinpitämättömyydellä suhtautuvat veteraanit Brian Cox ja Derek Jacobi. Silti pahin moka kenties leffamaailman vähiten ritarin asuun soveltuva Giamatti... James Purefoy, Kate Mara, Charles Dance, Jason Flemyng, Jamie Foreman, Mackenzie “The Office” Crook, Rhys Parry Jones, Aneurin Barnard, Vladimir Kulich.


Jane Eyre

Jane Eyre

Cary Joji Fukunaga 2011 draama

* *

1840-luku, Englanti. Parikymppinen palvelijatar Jane Eyre (Mia Wasikowska) rientää halki sateen ja tuulen pieksemien nummien, raahautuen viimeisillä voimillaan talolle jota isännöi nuori St.John Rivers (Jamie Bell) kahden sisarensa (Holliday Grainger, Tamzin Merchant) kera. Lämpimästä vastaanotosta, asuinpaikan tarjoamisesta ja Riversin yhä voimakkaammasta kiintymyksestä huolimatta orpotyttö-Jane ei pysty unohtamaan suurta rakkauttaan: Thornfield Hallin traumaattista kartanonherraa Edward Rochester’ia (Michael Fassbender), jonka luota synkimpien salaisuuksiensa paljastuminen oli saanut neidon hetken paniikissa pakenemaan… Wasikowska erinomainen kuten aina, mutta sinänsä ookoon Fassbenderin ’Rochester’ edelleen liian karun kylmäkiskoinen ihanteellisen Jane Eyren lemmenkohteeksi – ja miksei ollut jo ajat sitten eronnut mielipuoli-vaimostaan (Valentina Cervi) ja miksi tätä piti ylipäänsä kotona ”hoitaa”? Charlotte Brontë’n klassisen ”Kotiopettajattaren romaanin” 1943-versio (Joan Fontaine, Orson Welles) joka osa-alueeltaan vaikuttavampi ja ennen kaikkea tiivistunnelmaisempi. Judi Dench, Sally Hawkins, Simon McBurney, Amelia Clarkson (Jane 9v), Imogen Poots, Sophie Ward, Su Elliot, Jayne Wisener, Romy Settbon Moore, Freya Parks, Harry Lloyd, Craig Roberts, Ben Roberts.© Imagine Entertainment/Malpaso Productions/Warner Bros.

2011_j_edgar_005.jpg

J.Edgar

J.Edgar

Clint Eastwood 2011 draama

* * *

Kertomus Amerikan liittovaltion tiedustelupalvelun eli FBI:n “ikuisesta” johtajasta J.Edgar Hoover'ista (Leonardo DiCaprio), joka 47-vuotisen hallintokautensa (1924-71) aikana sekä kehitti laitostaan tuntuvasti että kykeni manipuloimaan muita kansalaisia aina presidenttejä myöten salaisine arkistoineen... Huiman mielenkiintoinen itsestäänselvästi, mutta kerronnaltaan hieman poukkoilevaksi jäävä historiakatsaus varsinaisesta työnarkomaanin henkilöitymästä: ennen kaikkea ne ”homosuhde”-kuvaukset kakkosmiehensä Clyde Tolson’in (vanhuusaikojensa osalta kaameasti meikattu Armie Hammer) kera haukotuttavat, siksikin että perustuvat vain vahvistamattomiin huhuihin. Ja miksi se asia ettei Hoover henkilökohtaisesti käynyt pidättämässä rikollisia nousi edes puheeksi - eikös se olisi vähän sama kuin presidentti itse johtaisi eturivissä armeijoitaan joka sodassa? DiCaprion oscar-luokan pääosasuoritus (ja näköisyys!) suurin yllätys, onnistuen jopa herättämään ensimmäisen kerran lievää sympatiaakin esikuvaansa kohtaan. Naomi Watts, Judi Dench, Josh Lucas (Charles Lindbergh), Zach Grenier, Denis O’Hara, Stephen Root, Dermot Mulroney, Jeffrey Donovan (Robert Kennedy), Christopher Shyer (Richard Nixon), Damon Herriman (Bruno Hauptmann), Geoff Pierson, Adam Driver.


Kaameat pomot

Horrible Bosses

Seth Rogen 2011 komedia

* *

Kaverikolmikolla - myyntiedustaja Nick (Jason Bateman), hammashoitaja Dale (Charlie Day) sekä kirjanpitäjä Kurt (Jason Sudeikis) – on yhteinen ongelma: kaameat pomot (Kevin Spacey, Jennifer Aniston, Colin Farrell). Lopulta miehet eivät näe muuta vaihtoehtoa kuin pestata palkkamurhaaja (Jamie Foxx) hoitelemaan kiusaajansa pois päiväjärjestyksestä... Tutuilla naamoilla täytetty tyypillinen nykypäivän (jenkki)farssi, eli rivoa huulenheittoa ja härskejä tempauksia riittää joka minuutille – joista osa naurattaa jopa ääneen ennen loppupuolen hiipumista pelkäksi kiljumiseksi ja sekoiluksi. Sitäkin harmillisempaa tuo ideoiden ehtyminen kun kerrankin koko esiintyjäkaarti pääkuusikko mukaanlukien (jopa tylsänaama Bateman) suoriutuu vaaditut mitat täyttävästi. Julie Bowen, P.J.Byrne, Donald Sutherland, Wendell Pierce, Ioan Gruffudd, Brian George (ääni), Bob Newhart.© Omnilab Media/Inferno Distribution

killer-elite-2011-still-8-600x400.jpg

Killer Elite

Killer Elite

Gary McKendry 2011 toiminta

* * *

Omanilainen sheikkivanhus (Rodney Afif) janoaa kostoa brittien erikoisjoukkojen SAS:n kolmelle jäsenelle, jotka olivat aiheuttaneet hänen neljästä pojastaan kolmen kuoleman. Ukko pelkää kuitenkin ainoansa (Firass Dirani) hengen puolesta siinä määrin ettei suora toiminta tule kysymykseen: salamurhien on näytettävä onnettomuuksilta, joten langettaa tehtävän ryhmälle palkkasotureita ottaen samalla vaatimuksiaan tehostaakseen yhden heistä (Robert De Niro) panttivangikseen… Verisen tehokasta toimintaa maisemien vaihtuessa tiuhaan tahtiin kovanaamanäyttelijöiden (De Niro, Jason Statham, Clive Owen, Dominic Purcell jne) toteuttamana. Ja mikä uskomattominta, perustuu väitetysti todellisiin 1980-luvun alun tapahtumiin sekä erään ex-soturin muistelmiin - vaikka toki myös reipasta dramatisointia harrastettu siellä täällä, kansiot kun edelleen ”salaiset”… Ammattimiesten yhteenottoja aina ilo seurata (jokainen vähintään ex-sitä ja ex-tätä!), senpä takia suurinta ihmettelyä aiheuttaa milloin minkäkin porukan kiinniottamalle Stathamille toistuvasti "tarjotut" mahdollisuudet tämän karkumatkoihin: luulisi jo seitsemännellä kerralla ymmärrettävän ottaa moinen superjätkä tosissaan… Aden Young, Yvonne Strahovski.


Killer Joe

Killer Joe

William Friedkin 2011 rikos/draama

* *

Texas, USA. Trailerissa asuva, vähän siitä sun tästä riidan aikaiseksi saava poor-white-trash–perhe pääsee edes yhdestä asiasta yhteisymmärrykseen: toisaalla asuva kaikkien vihaama ex-mamma pitäisi ottaa hengiltä, etenkin kun bonuksena pamahtaisivat tilille muhkeat vakuutusrahat. Tiedossa olisi homman suorittajakin, pahamaineinen Dallasin poliisilaitoksen läpimätä etsivä 'Killer Joe' (Matthew McConaughey)... Kriitikoiden ”Friedkinin paluuna” kehuma rikostrilleri alkaa kyllä lupaavasti, mutta hajoaa melko perusteellisesti keskivaiheen ikuisuuksia kestävien kohtaustensa sekä lopun järjettömyyksiensä myötä. Teini-lolita Juno Temple kaikessa epäuskottavuudessaankin piristävä tuttavuus, mutta miksi hänkin menee sitten ampumaan ensimmäiseksi juuri sen ihmisen josta eniten välittää? Emile Hirsch, Thomas Haden Church, Gina Gershon, Marc Macaulay.


Kill List

Kill List

Ben Wheatley 2011 toiminta/draama

* *

Brittiläinen perheenisä (Neil Maskell) saa jatkuvasti kuulla ruotsalaissyntyiseltä vaimoltaan (MyAnna Buring) miten on maannut jo kuukausitolkulla työttömänä - kunnes sitten osuu vihdoin duunikeikka eteen parhaan kaverin (Michael Smiley) myötävaikutuksella, mikä tarkoittaa paluuta entisiin hommiin maksettuna palkkatappajana... Lupaavasti kierroksia nostava ja kiinnostavaa pääparivaljakkoa (”tossusta” sikapahaksi kääntyvä Maskell, rento ja älykäs Smiley) pukkaava tappotrilleri kaatuu kuitenkin älyvapaisiin lopputapahtumiinsa likipitäen täydellisesti. Ja pari muutakin sivujuonnetta (pedofiilirengas, hihhulit ravintolassa) vaikuttivat kyllä enemmän käsikirjoittajan omilta kannanotoilta kuin tarinallisesti uskottavilta... Harry Simpson, Emma Fryer, Struan Rodger.


Kill The Irishman

Kill The Irishman

Jonathan Hensleigh 2011 rikos

* * ½

Cleveland, Ohio, 1970-luku. Tositapahtumiin perustuva kuvaus irlantilaisjuurisesta ammattiyhdistys-aktiivista, gangsterista ja (aina silloin kun sopii) FBI:n ilmiantajasta nimeltä Danny Greene (Ray Stevenson), joka selviydyttyään lukemattomista salamurha-iskuista alkaa pitää itseään jo ”kuolemattomana”... Sympaattinen pääosaheppu ja sivuroolien veteraaniosasto parasta antia tässä muuten melko tavanomaisia rikos- ja mafialeffojen verisiä latuja kulkevassa väkivalta-eepoksessa. Vincent D’Onofrio, Val Kilmer, Christopher Walken, Linda Cardellini, Tony Darrow, Robert Davi, Fionnula Flanagan, Bob Gunton, Jason Butler Harner, Vinnie Jones, Tony Lo Bianco, Laura Ramsey, Steve Schirripa, Paul Sorvino.


Kotirauha

Aleksi Mäkelä 2011 draama/rikos

* ½

Rakennuttajafirman omistava Sami Luoto (Samuli Edelmann) laittaa tuoreimman tonttikauppansa osalta kaiken peliin, luvaten myös perheelleen (Katariina Kaitue, Kerli Kyllönen) samalla "maat ja mannut". Homma lähtee kuitenkin menemään pahan kerran pieleen... Kohtalaisen mukavasti alkuunsa etenevää ja Edelmannin edes jonkinlaista yritystä sisältävää suoritusta varjostavat roolihahmojen muuten taas kerran horjuva vakuuttavuus - kaiken kaatuessa sitten viimeisen kolmanneksen taivaita hipoviin epäuskottavuuksiin. Santeri Kinnunen, Kristo Salminen, Aake Kalliala, Petra Frey, Tommi Korpela, Aku Hirviniemi, Taisto Oksanen, Niina Nurminen, Ville Myllyrinne, Katja Kukkola, Pekka Huotari, Erkki Saarela, Asko Sarkola.


Kotka

The Eagle

Kevin Macdonald 2011 seikkailu/toiminta

* * ½

120-luku AD, Britannia. Todetessaan maan pohjoisimpien osien liian vaivalloisiksi valloittaa roomalaiset rakentavat mahtavan Hadrianuksen muurin pitääkseen hurjat kelttiheimot omalla puolellaan, kun peräti 5000 legioonalaista oli pelkästään yhden taistelun osalta tullut aikoinaan teurastetuksi päällikkönsä Flavius Aquila mukaanlukien. Vaan sitten parikymmentä vuotta myöhemmin poikansa Marcus (Channing Tatum) saapuu ottamaan paikallisen raja-varuskunnan hallintaansa - ja huolimatta lähiseudunkin alkuasukkaiden jatkuvasta uhasta pakkomielteekseen muodostuu ”mahdottomaksi tehtäväksi” tuomittu, eli isänsä legioonan kotkasymbolin hakeminen takaisin kaukaa muurivallin takaa... Aivan mukiinmenevästi toteutetut toimintaosiot ja komeat maisemat lieventävät Tatumin sekä aisaparikseen ottamansa ex-orjan (Jamie Bell) typeryyksiä: ”Annat minun hoitaa puhumisen” valistaa britti-Bell kielitaidotonta kumppaniaan vielä siinä vaiheessa kun ollaan jo edetty jotain 100km vaaravyöhykkeen sisälle, silti tämä tekee kaikki mahdolliset virheet sen "hyljeheimon" vieraana yms. Donald Sutherland’in papparainen suoriutuu sen sijaan yhä vallan pätevästi melko tarpeettomastakin roolivierailustaan. Mark Strong, Tahar Rahim, Denis O’Hare, Dakin Matthews.© Ekip Film/Stoked Film/Tiglon


Labirent

Labirent

Tolga Örnek 2011 toiminta/jännitys

* * *

Maailmanlaajuinen islamilainen terrorismiaalto iskee mitä vahvimmin myös Turkkiin, nuoren jihadistin räjäyttäessä itsensä istanbulilaisen liikerakennuksen edessä surmaten samalla kymmeniä lähiympäristössä liikkuneita sivullisia. Kun tiedustelupalvelu saa kohta vankkoja vihjeitä todellisen mahtitekijän Yousuf Zawas'in (Altan Gördüm) ilmaantumisesta valmistelemaan ja varustamaan paikallisia "soluja", alkavat erikoisagenteilla entistäkin työntäyteisemmät ajat tiimipäällikkö Fikret'in (Timucin Esen) sekä tämän lähimmän alaisen Reyhan'in (Meltem Cumbul) johdolla... Toiminnaltaan ei erityisen uutta tai mullistavaa tarjolla turkkilaisesta näkökulmastaan huolimatta, muuten kaikinpuolin tiukkatunnelmaista ja laatuisaa terroristisotaa. Cumbul varsinkin jää mieleen hyvännäköisenä mutta tilanteen vaatiessa tappavan tehokkaana leidinä - siksipä kaappaukseensa liittyvät tapahtumat tuottavatkin homman ainoat isommat uskottavuuskysymykset. Sarp Akkaya, Riza Kocaoglu, Ozan Bilen, Umut Kurt, Martin Turner, Erdal Kücükkömürcü, Yurdaer Okur.© Lionsgate/Lakeshore Entertainment

2011_the_lincoln_lawyer_011.jpg

The Lincoln Lawyer –oikeuden palvelija

The Lincoln Lawyer

Brad Furman 2011 rikos/draama

* * *

Lähinnä Los Angelesin alueella toimiva huippuluokan asianajaja Mick Haller (Matthew McConaughey) saa tavallista kimurantimman jutun hoitaakseen, kun rikkaan suvun vesaa (Ryan Phillippe) syytetään prostituoidun (Margareta Levieva) murhayrityksestä. Eikä turhaan, kuten Haller joutuu sittemmin huolestuksekseen toteamaan... Hyvälaatuinen ja mukavan selkeäjuonisesti etenevä lakimies-trilleri. Miinuksina tietyt pakollisetkin epäuskottavuudet sekä aina vaisu Phillippe, sen sijaan John Leguizamo’lle olisi toivonut vähän keskeisempää roolia. Leffan nimi tulee McConaugheyn käyttämästä arvokkaamman luokan menopelistä. Marisa Tomei, William H. Macy, Frances Fisher, Josh Lucas, Bob Gunton, Michael Peña, Bryan Cranston, Michaela Conlin, Laurence Mason, Pell James, Shea Whigham.


Lähdekoodi

Source Code

Duncan Jones 2011 scifi/toiminta

* * ½

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) havahtuu hereille lähijunassa Chicagossa, vastapäätä nuorta naista (Michelle Monaghan) joka ilmiselvästi on enemmän kuin pelkkä hyvänpäiväntuttu. Paha vain ettei Stevensilla ole hajuakaan kuka tämä on, sillä vasta äsken hän lensi helikopteria taistelutehtävän merkeissä Afganistanissa - eivätkä asiat ole ehtineet kovinkaan suuresti aueta ennenkuin noin 8 minuutin päästä koko juna räjähtää ilmaan pommi-iskun seurauksena... Tehokas action-versio ”Päiväni murmelina” (1993) –leffasta, jossa etenkin Gyllenhaal yllättää harvinaisen onnistuneessa pääsankarin roolissaan. Toki hieman liiallisuuksiin menee tarjotessaan taas noita ”rinnakkaistodellisuuksia” määrättömästi, ja eikö homman loppuratkaisu ollut oikeastaan päähenkilön kohdalla juuri se ainoa järkevä vaihtoehto mitä aina pitikin yrittää? Huvitti myös miten terroristi ei ollutkaan nyt tuo epäilyttävästi käyttäytyvä arabi vaan viimeisen päälle sliipattu waspi (Michael Arden)... jonka suunnitelmat Chicagon keskusta-alueen tuhoamisesta olisivat toteutuessaankin jääneet sentään valovuosien päähän haaveilemastaan ”koko maailman raunioittamisesta”. Vera Farmiga, Jeffrey Wright.


Machine Gun Preacher

Machine Gun Preacher

Mac Forster 2011 draama/rikos/toiminta

* ½

Pärinäpoika Sam Childers (Gerard Butler) vapautuu vankilasta, alkuunsa vaimo Lynn'in (Michelle Monaghan) ja pienen tyttärensä Paige'n (Ryann Campos, myöh. Madeline Carroll) iloksi. Mutta kun Lynn sitten ilmoittaa löytäneensä Jeesuksen ja lopettaneensa sen vuoksi tankotanssimalla tienaamisen sekä päihteiden kanssa pelehtimiset, pakenee Sam samantien tuttujen harrastusten pariin vanhan kaveriporukan kera. Häiläyksensä johtaessa lopulta melkein miestappoon kokee Samkin "herätyksen" ja hakee tukea vaimonsa seurakuntayhteisöstä, kiinnittäen seuraavaksi päähuomionsa sotaisassa Etelä-Sudanissa tapahtuvaan avustustyöhön... Tosipohjainen kertomus tyhmästä miehestä joka ei osaa muuta kuin siirtyä äärimmäisyydestä toiseen, ja lopuksi siis täysin edesvastuuttomasti läheistensä kustannuksella sudanilaisia auttamaan pyssy kourassa - kun ei tunnu menevän jakeluun se seikka ettei mahdollisuuksia näissä maailmankolkissa ole kuin korkeintaan hyvin paikalliseen hetken helpotukseen, ja kohta taas sama laulu jatkuu: aina jatkunut ja aina jatkuva. Kathy Baker, Michael Shannon, Souleymane Sy Savane, Peter Carey, Claudia Rodgers.© Benaroya Pictures/Lionsgate

margin-call-2011-movie-screenshot-kevin-spacey.png

Margin Call

Margin Call

J.C.Chandor 2011 draama

* * *

Kertomus erään nimeämättömän investointipankin myrskyisästä 36 tunnista finanssikriisin 2007-08 alkuvaiheessa... Realistisuudessaan koukuttava ja odotetun komein näyttelijäsuorituksin silattu dokudraama, joka säilyttää kiinnostavuutensa siitäkin huolimatta ettei itseni tavoin paljon näistä rahakapitalismin ”marginaaleista” ymmärtäisikään. (Paitsi edelleen sen ettei kenenkään pitäisi voida ansaita miljoonia dollareita vuodessa. Siis kenenkään, mistään.) Ehkä kuitenkin loppuun olisi toivonut vielä edes lyhyttä kuvausta niistä ennenkokemattomista mittasuhteista mitä nämä katastrofiaavistukset sittemmin tiesivät. Paul Bettany, Kevin Spacey, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Penn Badgley, Simon Baker, Demi Moore, Stanley Tucci, Mary McDonnell.


Martha Marcy May Marlene

Martha Marcy May Marlene

Sean Durkin 2011 draama/rikos

* * ½

Martha (Elizabeth Olsen) ilmoittaa kahden vuoden tietymättömissäolon jälkeen viimein isosiskolleen (Sarah Paulson) paikan josta hänet voisi tulla hakemaan takaisin ”kotiin”, mikä tarkoittaa tässä tapauksessa sisaren ja tämän tuoreen aviomiehen (Hugh Dancy) kesäasunnolla asumista. Huolimatta kohtuullisen harmonisista alkuvaiheista Marthan traumat ilmenevät pian yhä häiritsevämpinä oireina, mihin on kuitenkin selkeät syynsä: tyttö on pariskunnan tietämättä viettänyt viime vuodet rikoksiakaan kaihtamattoman lahkoyhteisön jäsenenä... Olsenin nätin sisarusparven nuorimmaisen onnistunut suoritus kohentaa tätä muuten hieman varman päälle ottavaa psykotrilleriä, etenkin mitä tulee tuohon kliseiseen ”mansonilaiseen” kulttiporukkaan. Heikoin lenkki silti alusta asti epäuskottavan mulkeromainen Dancy. John Hawkes, Brady Corbet, Louisa Krause.


The Mechanic

The Mechanic

Simon West 2011 toiminta/jännitys

* * ½

Salamurhaaja-ekspertti Arthur Bishop (Jason Statham) saa isopomolta (Tony Goldwyn) viimeisimmäksi tehtäväkseen likvidoida vanha mentorinsa ja ystävänsä Harry McKenna (Donald Sutherland). Vastahakoisesti mutta totutun tehokkaasti hän homman hoitaakin, vaan saatuaan kohta todisteita McKennan syyttömyydestä ottaa Bishop elämäntehtäväkseen kaksi asiaa: kouluttaa tämän poika Steve (Ben Foster) parikseen ja kostaa todellisille pahantekijöille... Tappavaan toimintaan erikoistuneista hemmoista heti Arnold'in jälkeen sympaattisin Statham ei yllätä millään mittapuulla tälläkään kertaa muttei petäkään, ja samaa voi sanoa tietenkin koko leffasta - ja toki se "isähahmon" eli Sutherlandin kuolema tuo omaa mukavaa lisäjännitettä perustouhun taustalle. Jeff Chase, Mini Anden, James Logan.


Melancholia

Melancholia

Lars von Trier 2011 draama/scifi

* *

Nuoripari Justine (Kirsten Dunst) & Michael (Alexander Skarsgård) saapuvat ensinmainitun hulppealle sukutilalle juhlimaan häitään – tunteja myöhässä, mistä heti kättelyssä moitteet morsiamelle niin Claire-siskolta (Charlotte Gainsbourg) kuin tämän mieheltäkin (Kiefer Sutherland). Mutta tämä on todellakin vasta alkua, sillä lähipiirilleen liiankin tutusti Justinen hauras psyyke alkaa horjumaan illan mittaan yhä pahemmin. Samaan aikaan maapalloa lähestyy Auringon takaa ilmestynyt, ennestään tiedeyhteisölle täysin tuntematon kiertolaisplaneetta... Alkuosan järjetön hääjuhlaseremonia vie kaikin (paino)voimin vaikuttavuutta lopun ehkä koko elokuvahistorian huikaisevimmin kuvatulta maailmanloppuvisiolta, mikä pistää tietysti lähinnä raivostuttamaan. Kaikkien ihmisten tekemiset (Dunstin syrjähyppely juhlavieraan kanssa!) jäävät katsojalle täysin käsittämättömiksi, koska heistä yhdenkään taustoista ei mitään tietoa – niin että miksi ihmeessä koko tilaisuuden piti yleensäkään koostua noin mahdottoman dramaattisten ja traumaattisten kohtausten vuoristoradasta? Henkilöiden itseilmaisun tavaton kömpelyys siihen vielä lisähämmennykseksi päälle, mistä saadaan kyllä kärsiä sitten ihan tuohon hamaan päätökseen saakka - kruununa se Dunstin siskonpojalleen (Brady Corbet) rakentama mahtavan upea ”taikaluola” (muutama toisiinsa nojaava risukeppi), mutta oma moka: miksipä mentiin hullulta kysymään vaihtoehtoa viininjuonnille ja Beethovenille... Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, John Hurt, Cameron Spurr, Jesper Christensen, Udo Kier.


Midnight In Paris

Midnight In Paris

Woody Allen 2011 komedia/draama

* *

Pariisissa taas kerran vieraileva menestynyt elokuvakäsikirjoittaja (Owen Wilson) haluaisi edetä ”vakavasti otettavaksi” kirjailijaksi, samalla kuin on korviaan myöten ihastunut Ranskan inspiroivaan pääkaupunkiin sekä eurooppalaisen taiteen menneisiin suuruuden aikoihin - erityisesti 1920-lukuun. Kihlattunsa (Rachel McAdams) on huomattavasti enemmän nykyajan käytännön kuvioissa kiinni, joten miehen matka vie harva se yö yksikseen vaeltelemaan Pariisin hiljaisille sivukaduille... X:nnen kerran melkoinen tähtikaarti kerääntynyt kommentoimaan ohjaajansa suulla maailmanmenoa ja korkeakulttuurin olemusta, sekä samalla haikailemaan menneitä. Ei siis mitään uutta tarjolla alleninsa nähneelle, päinvastoin: jokainen juonenkäänne ja reaktio arvattavissa, lisämausteena fantasiaosuuksia nyt aikamatkailun muodossa. Ainoita todellisia kiinnostuksen kohteita edustavatkin noiden elämää suurempien taiteilijoiden realisointi, joista itselle mieleenjäävimmän vaikutuksen teki Adrien Brody'n Salvador Dalí. Marion Cotillard, Michael Sheen, Kathy Bates, Corey Stoll, Léa Seydoux, Tom Hiddlestone, Alison Pill, Carla Bruni, Kurt Fuller, Mimi Kennedy.© Paramount Pictures

mi-ghost-protocol03.jpg

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Brad Bird 2011 toiminta/seikkailu/jännitys

* * *

Neljäs ja ykkösen (1996) ohella toistaiseksi sarjan paras toimintatykitys: Ethan Hunt’in (Tom Cruise) sekä tiiminsä (Jeremy Renner, Paula Patton, Simon Pegg) kohteena tällä(kin) kertaa ei enempää eikä vähempää kuin maailmantuhoa ydinsodan muodossa havittelevat terroristit. Muistettavinta antia ne ME-korkeudessa keikkuvan rakennuksen (Dubain Burj Khalifa) kyljessä kiipeilyt sekä suomalaisittain tietenkin historiallinen Samuli Edelmannin esiintyminen pääroiston (Michael Nyqvist) ykkös-hännysmiehenä jopa muutamine vuorosanoineen kaikkineen. Ilmeetön gangsterin roolinsa sujuukin ongelmitta, myös kerrankin ihan siedettävä läpänheitto ”sankariemme” kesken toimii ja kompensoi jo puuduttavankin tasaiseen tahtiin esiteltyjen ihmevempainten kaikkivoipaisuutta. Lisäksi se ammattitappaja-neito (Léa Seydoux) todellinen herkku. Vladimir Mashkov, Ivan Shedoff, Anil Kapoor, Josh Holloway.


Moneyball

Moneyball

Bennett Miller 2011 draama

* * ½

Oakland A’s –baseballjoukkueen tuore manageri, itse vain lupaukseksi jäänyt ex-peluri Billy Beane (Brad Pitt) päättää varojen puutteessa ryhtyä nuoren taloustieteilijän (Jonah Hill) avustuksella kasaamaan tulevaksi kaudeksi joukkuetta ”prosenttimenetelmällä”, eli puhtaasti keskiarvotilastojen mukaista hinta/laatu-suhdetta puntaroimalla. Tyrmistyneistä vastalauseista huolimatta ja koko uransa vaakalaudelle panemisen uhallakin Beane toteuttaa suunnitelmaansa järkähtämättömästi, eikä edes surkea alkukausi miehen päätä käännä... Täsmällisen tosipohjaisuutensa myötä (MLB-kausi 2002) keskimääräistä kiinnostavampi baseball-kuvaus verrattuna ”laji”tyypissään tavanomaisempiin hurmahenkisiin umpitylsyyksiin - ja etenkin noiden salamavauhtia etenevien pelaajakauppojen seuraaminen viihdyttää vaikkei niistä meikäläisen lailla paljon mitään ymmärtäisikään. Keskeisten osatekijöiden kuten yleisön ja sponsoreiden suhtautuminen uusiin systeemeihin tulee kuitenkin epäuskottavan harvakseltaan edes puheeksi. Philip Seymour Hoffman, Robin Wright, Chris Pratt, Stephen Bishop, Reed Diamond, Ken Medlock, Jack McGee.


Musta torstai

Czarny czwartek -Janek Wisniewski padl

Antoni Krauze 2011 draama

* * ½

Gdanskin telakkakaupungissa Puolassa käynnistyvät joulukuussa 1970 työläisten spontaanit mielenosoitukset hallituksen ja päämies Wladyslaw Gomulka’n (Wojciech Pszoniak) määräämiä roimia elintarvikkeiden hinnankorotuksia vastaan. Keskelle näitä myllerryksiä ovat vaarassa joutua myös täysin sivulliset, kuten Drywa’n keskiluokkainen virkamiesperhe: isä-Brunon (Michal Kowalski) ja äiti-Stefania (Marta Honzatko) kolmine pienine lapsineen... Runsaasti alkuperäistä filmimateriaalia sisältävä draamadokumentti taas yhdestä kommunistileirin murhenäytelmästä tekee tehtävänsä – vääjäämättä, työläisten teurastusta seuraamaan pakotettua katsojaa armahtamatta. Yksi uhreista, otsikossakin mainittu ’Janek Wisniewski’ oli itse asiassa tuntemattomaksi jäänyt nuorukainen, josta leivottiin koko verisen protestitapahtuman symboli – ja taatusti oli kansan mielissä myös solidaarisuusliikkeen alkaessa tosissaan saamaan jalansijaa kymmenisen vuotta myöhemmin. Cezary Rybinski, Marta Kalmus-Jankowska, Wojciech Tremiszewski.


My Week With Marilyn

My Week With Marilyn

Simon Curtis 2011 draama/komedia

* *

Englanti, 1950-luku. Nuorukainen nimeltä Colin Clark (Eddie Redmayne) haluaa elokuva-alalle hinnalla millä hyvänsä, yrittäen korvata kokemattomuutensa sinnikkyydellään ja kekseliäisyydellään. Kohdatessaan sattumoisin yhtiön tiloissa itsensä Laurence Olivier'in (Kenneth Branagh) - joka on juuri valmistelemassa tulevaa filmiään houkutusvalttinaan peräti maailman kuuluisin nainen Marilyn Monroe (Michelle Williams) - on Colinin "tie tähtiin" monessakin mielessä auki... Brittiläiseen tyyliin sujuva mutta sisäänpäinlämpiävä tosimuistelu(?) nuoresta miehestä, joka "Prinssi ja revyytyttö" (1957) -leffan kuvausten yhteydessä pääsi miljoonien muiden haaveilijoiden sijaan kokemaan intiimejäkin hetkiä kaikkien aikojen seksipommin seurassa. Redmaynen vaatimaton olemus tuntuu kuitenkin vain korostavan sitä seikkaa miten "yksinäiselle" ja psyykeltään sirpaleiselle legendalle kelpasi loppujen lopuksi kuka tahansa silkan vaihtelun nimissä, jos nyt osasi edes pari vitsiä heittää sopivaan kohtaan. Williamsin ja Branaghin tulkinnat mitat täyttäviä mutteivät juurikaan mitään yllättäviä piirteitä esikuvistaan tuottavia, toisin kuin hämmästyttävän tasapainoiselta ja terävä-älyiseltä vaikuttavan Vivien Leigh'in kohdalla (Julian Ormond'in mainio suoritus). Emma Watson, Judi Dench (Sybil Thorndike), Toby Jones, Dominic Cooper, Zoë Wanamaker, Philip Jackson, Michael Kitchen, Dougray Scott (Arthur Miller), Derek Jacobi.


Nader ja Simin: Ero

Jodaeiye Nader az Siminacademy_award_trophy.jpg

Asghar Farhadi 2011 draama

* * ½

Iranilaispariskunta (Payman Maadi, Leila Hatami) hakee avioeroa, syystä että Simin-vaimo haluaisi järkähtämättä lähteä parempiin oloihin Eurooppaan perheen 11-vuotiaan tyttären Termeh’in (Sarina Farhadi) koulutustakin ajatellen. Isä-Nader puolestaan vastustaa suunnitelmaa yhtä jyrkästi, johtuen lähinnä seniilistä ja jatkuvaa kotihoitoa tarvitsevasta isäukostaan (Ali-Asghar Shahbazi). Simin muuttaa joka tapauksessa samantien sukulaisten luo asumaan, siksi aikaa kunnes Termehin lopullinen kohtalo on selvitetty – mutta sitten tapahtuu kotona kaikkia suunnitelmia uhkaava tragedia... Hyvälaatuinen ja käänteiltään koukuttava perheselkkaus palkittiin myös parhaan ulkomaisen leffan oscarpystillä – ikävä kyllä nuo ”kulttuuriset erityispiirteet” uskonasioiden joka rakoon tunkemisineen ja yhtämittaisine ihmisten toisilleen huutamisineen käyvät odotetusti katsojankin hermojen päälle ennen pitkää. Ulkonäöksellisestikin upea Hatami ei valitettavasti koko aikana huivistaan (saati muista vaatekappaleista) luovu, ja näyttipä julkkiskuviensa perusteella kärsivän samasta syndroomasta ”siviilissäkin”... Sareh Bayat, Shahab Hosseini, Merila Zare’i, Babak Karimi, Kimia Hosseini.


Pappi lukkari talonpoika vakooja

Tinker Tailor Soldier Spy

Tomas Alfredson 2011 jännitys/draama

* * ½

1970-luvun alkupuoli. Brittien salaisen palvelun MI6:n agentin (Mark Strong) ampuminen budapestilaisessa kahvilassa aiheuttaa kriisin, mistä seuraa pääjohtajan (John Hurt) ja tämän lähimmän luottoveteraanin (Gary Oldman) erottaminen. Viimemainittu jatkaa kuitenkin omin lupineen ja vanhojen kontaktiensa avulla tutkimuksia, sillä on selvää että järjestön sisällä toimii venäläisten laskuun operoiva ”myyrä”... John le Carré’n romaaniin perustuva vakoojajännäri, joka ei muusta laadukkuudestaan huolimatta nouse ihan riittävän värisyttäväksi kokemukseksi: kuvauksen krooninen hitaus ja mahdollisimman epämääräiset juoniporkkanat haihduttavat nimittäin jännitystunnelmia totutun tehokkaasti, ja taidanpa syyttää tästä paremman tiedon puutteessa (taas yhtä!) ruotsalaisohjaajaa... Nuo leffan nimessä esiintyvät loruhahmot ovat niille eniten epäilyksenalaisille asiamiehille annettuja kooditunnuksia. Colin Firth, Tom Hardy, Toby Jones, Ciarán Hinds, Simon McBurney, Benedict Cumberbatch, Kathy Burke, Stephen Graham, David Dencik, Svetlana Hodtshenkova.


Paul

Paul

Greg Mottola 2011 komedia/scifi

* ½

Kaksi Comic Con –messuilla Kaliforniassa vieraillutta brittinörttiä (Simon Pegg, Nick Frost) lähtee RV:llään samantien tutustumaan eteläisten erämaaosavaltioiden lukuisiin UFO-intoilijoiden pyhiinvaelluspaikkoihin, lopullisena päämääränään tietenkin New Mexicon Roswell. Matkallaan he kokevat piakkoin liiankin todellisen ”kolmannen asteen yhteyden”... Menestyksekkään parivaljakon humanoidi-farssi kaatuu lähes täydelleen kahteen seikkaan: hahmojensa umpikliseisyyksiin sekä ennen kaikkea tuohon Paul-alieniin (Seth Rogen), joka ulkonäöstään huolimatta (mm. Disney’n animaatio-otusten tapaan) laitettu käyttäytymään täydellisen ihmismäisesti - ja samalla saatu mahdollisimman rasittavaksi tapaukseksi pakkomielteenomaisine törkeyksineen. Kristen Wiig, Jason Bateman, Sigourney Weaver, John Carroll Lynch, David Koechner, Jesse Plemons, Bill Hader, Joe Lo Truglio, Jane Lynch, Jeffrey Tambor.


Perfect Sense

Perfect Sense

David Mckenzie 2011 scifi/draama

* * ½

Ihmiskunta joutuu käsittämättömän ja apokalyptisen epidemian uhriksi: yksi aisti kerrallaan se on menettämässä kykynsä havannoida ympäröivää maailmaa. Niin myös rakastavaiset ravintolakokki Michael (Ewan McGregor) ja virallinen kulkutauti-tutkija Susan (Eva Green)... Vaikuttaviakin kohtauksia mielenkiintoisen ideansa myötä sisältävä ”taas yksi” maailmanloppu-visio sortuu kuitenkin pahasti mm. sellaiseen draamankaarta oleellisesti heikentävään virheeseen, etteivät päähenkilöiden kohtalot poikkea käytännössä mitenkään muista ympärilläänolijoista. Loogiset epäuskottavuudet tulevat sitten vastaan jo ihan ”asiaankuuluvina”, kuten jo kuulonsa menettäneen McGregorin yritykset tavoittaa naisensa kännykällään soittamalla kun sinä, minä ja hentun liisa olisi siirtynyt automaattisesti tekstiviesti/värinätekniikkaan... Tuntoaisti katoaa kai sitten ihan vihoviimeiseksi niin ettei siitä lähimmäisen hengityksestäkään tarvitse enää häiriintyä, tai näin ainakin tämä johdonmukainen katsoja jäi pähkäilemään lopputekstien koittaessa. Stephen Dillane, Connie Nielsen, Ewen Bremner, Denis Lawson.


Piiat

The Help

Tate Taylor 2011 draama

* * ½

Juuri yliopistosta valmistunut ja kirjailijaksi hamuava vaalea neitonen (Emma Stone) olisi kiinnostunut kuulemaan mustan palvelusväen rasismia tihkuvan tarinan saattaakseen sen koko maan tietoon. Suurehkon ongelman tuottavat yrityksen ajankohta ja paikka: 1960-luvun alun Mississippi... Toki laadukasta näyttelijätyötä (miinus Bryce Dallas Howard’in karikatyyrihahmo) kauttaaltaan tarjoava huuto tasa-arvolle on kuitenkin samalla yllättävän ”mustavalkoinen”(!) - olisi nimittäin luullut 2010-luvulla kyettävän hieman ristiriitaisempiinkin näkökulmiin, semminkin kun ottaa huomioon se lukematon määrä mitä aiheesta jo historian saatossa tehty. Kaltoin kohtelu luonnollisesti pois joka elämänalueelta, mutta mikä oli näidenkin ja tulevien 'piikojen' vaihtoehto minimipalkka-työpaikkojen kadotessa? NASAlle töihin? ”Punapää-siskosten” Howardin ja Jessica Chastain’in vääjäämätön kohtaaminen toteutui sitten tässä. Viola Davis, Octavia Spenceracademy_award_trophy.jpg, Allison Janney, Ahna O’Reilly, Sissy Spacek, Chris Lowell, Cicely Tyson.


Pirates Of The Caribbean: Vierailla vesillä

Pirates Of The Caribbean: Stranger Tides

Rob Marshall 2011 seikkailu/toiminta

* * ½

Poppari-merirosvo Jack Sparrow (Johnny Depp) jatkaa seikkailujaan, tällä kertaa etsinnän kohteena jo aikoinaan 1500-luvun alussa espanjalais-konqistadorin Ponce de León’in haaveissa siintänyt Nuoruudenlähde. Kilpajuok... siis -purjehdukseen kohti Floridaa osallistuvat myös ikipahat kapteeniveteraanit Barbossa (Geoffrey Rush) sekä Blackbeard (Ian McShane), onneksi sentään jälkimmäisen hehkeä tytär Angelica’kin (Penélope Cruz) mukana ”avujaan” Jackille tarjoamassa... Odotetunlainen niin hyvässä kuin hölmöilyissäänkin tämä edelleen komealavasteinen ja –tehosteinen megasarjan (2003-) neljäs osa, jonka parasta antia nuo tyrmäävän kauniit mutta kuolettavat merenneidot. Kevin McNally, Sam Claflin, Astrid Bergès-Frisbey, Stephen Graham, Keith Richard, Richard Griffiths.© Screen Gems/Sony Pictures

priest.jpg

Priest

Priest

Scott Stewart 2011 kauhu/toiminta

* * *

Ihmiskunta on jo vuosisadat taistellut vampyyrihirviöitä vastaan, ollen usein pahasti alakynnessäkin huolimatta luonnon eli auringonvalon tarjoamasta mahtavasta etulyöntiasemasta - kunnes kaikkein pyhimmät ja puritaanisimmat ihmislajin edustajat eli ’papisto’ kokosi oman taistelujärjestönsä kääntäen sodankulun lopullisesti kuolevaisten voitoksi. Muutamaan reservaattiin suljetut verenimijät ovat sittemmin koonneet hiljalleen voimiaan todelliseksi supervampyyriksi muutetun entisen papin (Karl Urban) johdolla, minkä saavat pian aavikkoseutujen asukkaat kauhukseen todeta... Mitat täyttävän sujuva, verinen ja näyttelijäpuoleltaankin onnistunut (korealaispohjainen) sarjakuvakauhu, vaikka lainaukset myös lukuisista muista teoksista (”Underworld”-sarja (2003-), ”Asfalttisoturi” (1981), jopa ”Etsijät” (1956)...!) ilmeisiä. Logiikkakin tökkii toki melkoisesti pitkin matkaa: mikseivät sodan voittajat hävittäneet koko epäinhimillistä vampyyri(eläin)lajiketta samantien sukupuuttoon? Mikä ihme saattoi olla perusteena noiden taistelijapappien totaalihylkimiseen niin muiden kansalaisten kuin ’kirkkohallituksenkin’ toimesta? Miksi se hirviöiden pääjehu ei tehnyt kidnappaamastaan tytöstä (Lily Collins) kaltaistaan heti kättelyssä? Jne jne. ”Yllättävän” monirotuisesta munkkiklaanista huolimatta ainoa varsinaiseen tehtävään kykenevä on hämmästyttävää kyllä vitivalkoinen Paul Bettany, tosin varmuuden vuoksi havaijilais-mimmin (Maggie Q) avustuksella - mutta eiköhän se välttämätön musta apuri saada jo jatko-osaan... Cam Cigandet, Brad Dourif, Christopher Plummer, Stephen Moyer, Mädchen Amick, Alan Dale.


Rajaton

Limitless

Neil Burger 2011 draama/rikos/scifi

* * ½

Eddie Morra (Bradley Cooper) on köyhyysrajalla kamppaileva mutta kirjailijanurasta haaveileva newyorkilaisheppu, joka törmää eräänä päivänä sattumalta ex-vaimonsa (Anna Friel) velipoikaan (Johnny Whitworth). Viimemainitun kamadiileri-puuhat ovat vaihtuneet vähän vähemmän laittomien lääkevalmisteiden jakeluun, ja kohta Eddiekin saa kokeiltavakseen uuden uraauurtavan pillerierän: nämä tabut nimittäin nostavat aivojen suorituskyvyn täyteen sataan prosenttiin. Mutta se että tuo "pelastajansa" löytyy pian hengettömänä kuula kallossaan on vasta esimakua tulevasta... Paikoin kiehtovakin 'brainstorm' sortuu aika tavalla epäuskottavuuksiinsa etenkin loppua kohti, erityisesti mitä siihen ryssämafian edustajaan (Andrew Howard) sekä toiseenkin tappaja-hahmoon (Tomas Arana) tulee. Abbie Cornish, Robert De Niro, Robert John Burke, Darren Goldstein.


Rampart

Rampart

Oren Moverman 2011 draama/rikos

* *

LAPD:n poliisimies David Brown (Woody Harrelson) ottaa epäkiitollisesta työstään irti sen minkä voi: pitää kaduilla kohtaamansa nekrut ja latinot kurissa, diilaten siinä sivussa joka suuntaan virkamerkkiään hyväksi käyttäen ja ohjesäännöistä paljoakaan piitaten. Vapaa-aikansa jakaantuu ”modernin” perheensä – yhdessä asuvat siskokset (Cynthia Nixon, Anne Heche) joista toinen lastensa (Brie Larson, Sammy Boyarsky) äiti – sekä baarielämän tarjoamien antimien kesken, mutta on vain ajan kysymys milloin kynttilän joka puolelta polttelu saa kivikovankin äijän kulissit murenemaan... Varsin tyypillistä ”pahan & rasistisen” jenkkipoliisin tarinaa: kokemuksen tuoma kyynisyys tarkoittaakin yhä reippaampaa kaiken överiksi laittoa, jotta varmasti pääsisi niistä lopuistakin jäljelläolevista kavereista/sukulaisista eroon – eikä meidän sivustaseuraajien kuulukaan ymmärtää päämääriään. Yhden hitin ihmeen James ”L.A.Confidential” Ellroy’n jo aika pahasti puutuneesta kynästä. Robin Wright, Ned Beatty, Ice Cube, Ben Foster, Sigourney Weaver, Steve Buscemi, Don Creech, Jon Bernthal, Jon Foster, Robert Wisdom.


Rango

Rango

Gore Verbinski 2011 animaatio

* *

Lännensankaruudesta haaveileva kameleontti Lars (Johnny Depp) putoaa onnettomien sattumusten myötä isäntäperheensä autosta maantielle kesken aavikkoetapin, mutta eipä aikaakaan kun lisko on jo löytänyt kaikennäköisten pikkuotusten asuttaman Dirt-nimisen tuppukylän. Hän toteaa että nyt jos koskaan kannattaa esittää mielikuvituksellista kovanaama-muukalaista nimeltä ’Rango’, muuten ei kunnioitusta epäluuloisilta paikallisilta heltiä. Vielä uutta sheriffiäkin enemmän porukka kaipaisi kuitenkin säännöllistä vedenlähdettä… Totuttua visuaalista komeutta pilaa pahan kerran juonen ja dialogin umpikliseisyys, eli kaikki mahdolliset sataan kertaan nähdyt lännenelokuvien vakiojutut käydään puuduttavalla huolellisuudella läpi (mitäpä siitä että asialla eläinhahmot tällä kertaa). Ja miksi näiden rymistelyanimaatioiden ”pääsankareiden” pitää aina lähtökohtaisesti olla moisia totaaliluusereita ja typeryksiä? Entä miksi oikean taustansa paljastuminen olisi enää siinä vaiheessa merkittävää kun tämä jo joka tapauksessa saanut aikaan vaikka mitä hyödyllistä? Miksi perhe vain jatkoi alussa matkaa vaikka se viittä vaille kolari hajotti takalasin ja lemmikki lensi pihalle ym ym? Junttimurteinen, muutenkin ultraepäselvä suomiversio tuhoaa myös omalta osaltaan katselunautintoa erittäin tehokkaasti jos siihen joutuu tyytymään. Isla Fisher, Abigail Breslin, Ned Beatty, Alfred Molina, Bill Nighy, Stephen Root, Harry Dean Stanton, Timothy Olyphant, Ray Winstone, Ian Abercrombie.


Rannalla aamunkoitteessa

La mer á l'aube

Volker Schlöndorff 2011 draama/sota

* *

Syksyllä 1941 Ranskan vastarintaliikkeeseen kuuluneiden (suurimmaksi osaksi) kommunistien suhteellisen siedettäviin oloihin natsien vankileirillä uhkaa tulla radikaali muutos, kun saksalainen upseeri salamurhataan ja Hitler määrää 150 vankia teloitettavaksi... Varmaankin ihan totuudenmukainen tositragedian kuvaus ei mitään varsinaista suurta elokuvadraamaa tarjoa kaikessa vääjäämättömässä etenemisessään. "Inhimilliset" saksalaisupseerit kiinnostivat enemmän kuin tuo toinen yksilövapauksista kieroutuneesti ajatteleva ryhmä - vasemmistoradikaalit siis. Léo-Paul Salmain, Marc Barbé, Ulrich Matthes, Charlie Nelson, Martin Loizillon, Sébastien Accart, Christopher Buchholz, Victoire Du Bois, Jean-Pierre Darroussin.


Rautarouva

The Iron Lady

Phyllida Lloyd 2011 draama

* *

1900-luvun pisimmän kauden (1979-90) istunut ja vieläpä Iso-Britannian ensimmäisen naispääministerin Margaret Thatcher’in (Meryl Streepacademy_award_trophy.jpg) tarina yli kasikymppisen leidin itsensä muistelemana, sen minkä muutama vuosi takaperin kuolleen aviomiehensä Denis’in (Jim Broadbent) ”vierailuilta” ehtii... Streepin hieno pääosatulkinta on odotetusti niiden (turhan) nopeasti ohikiitävien dramaattisten historiaväläysten ohessa parasta antia tässä muuten aivan liian paljon ’Rautarouvan’ vanhuusaikojen höperehtimisiin ja inhimillisiin tunnemössöihin keskittyvässä biografiassa, eikä esim. mitään kosketusta myöskään kuninkaalliseen perheeseen näyttänyt tämän mukaan olleen. Toisin sanoen se kuuluisa ”naisohjaajan näkökulma” paistaa taas kerran läpi häiritsevän selkeästi. Olivia Colman, Iain Glen, Nicholas Farrell, Richard E. Grant. Alexandra Roach myös erinomainen nuoren ’Maggien’ roolissaan.


Real Steel

Real Steel

Shawn Levy 2011 scifi/toiminta/draama

* ½

V.2020 kansan suurinta hupia on seurata kauko-ohjattujen jättirobottien välisiä tappelumatseja, kun sen ihan aidon meiningin miesten kesken saaneet kukkahatut vihdoin laissa kiellettyä. Melkoisessa velkakierteessä kamppaileva Charlie (Hugh Jackman) ei meinaa löytää omaa tarpeeksi laadukasta vehjettä aallonpohjasta noustakseen - saaden sitten samaan syssyyn kuulla ex-vaimonsa kuolemasta, jolloin parin yhteinen 11-vuotias poika Max (Dakota Goyo) olisi jäämässä tämän tädin (Hope Davis) huostaan... Aivan karmeita lapsirooleja on leffahistoriassa toki ennenkin nähty, mutta tämän muutenkin umpityperän ja -kliseisen rymistelyn skäiväri vie lähestulkoon voiton: äitinsä äskettäinen kuolema ei tunnu vaivaavan jostain syystä hiukkaakaan, ja miksi isukin tunteet lähtisivät sitten kuitenkin nähdyllä tavalla lämpenemään vähintään odotetun rasittavaksi osoittautuvaa ei-toivottua jälkikasvuaan kohtaan? Ai niin mutta kun se löytää sieltä kaatopaikan sotkun seasta sen voittoisan ihmerobon... Musta mies (Anthony Mackie) kavereista luotettavin joka yhtä itsestäänselvästi pääsee lopussa kuittailemaan korkojen kera takaisin epäkorrektisti tölvineelle punaniskalle (Kevin Durand) - ikävää heikäläisten kannalta että moiset "välittömät karmat" toteutuvat lähinnä vain tällaisten roskaelokuvien käsikirjoituksissa... Evangeline Lilly, James Rebhorn, Karl Yune, Olga Fonda.


Rebellion

L’ordre et la morale

Mathieu Kassovitz 2011 toiminta/draama

* * ½

Tehokkaasti toteutettu tositapahtumaan vuodelta 1988 perustuva ja ranskalaisten erikoisjoukkojen mainetta ylläpitävä action, kun Uuden-Kaledonian siirtomaa-saarella Tyynellämerellä paikalliset kanakit ryhtyivät kapinaan ottaen parinkin poliisiaseman mitalla viranomaisia panttivangikseen. Kassovitzin myös pääosittama ja kirjoittama tarina ei kuitenkaan mitään oleellista omaa näkemystä toimintakuvauksen lisäksi tarjoa. Iabe Lapacas, Malik Zidi, Alexandre Steiger, Daniel Martin, Philippe Torreton, Sylvie Testud, Steeve Une.


Red Riding Hood -punahilkka

Red Riding Hood

Catherine Hardwicke 2011 kauhu/toiminta

* *

Keskiaikaisessa kylässä jossain manner-Euroopassa ovat asukkaat saaneet jo ties miten pitkään pelätä lähiseutua terrorisoivaa ihmissutta, etenkin nyt kolmen yön mittaisen ”verikuu”-jakson lähestyessä. Vaan sitten kun erään perheen tyttö löytyy pellolta murhattuna, päättävät kylän urhot viimein lähteä joukolla tekemään pedosta lopullisesti selvää. Uhrin pikkusisko (Amanda Seyfried) saa samoihin aikoihin isoäidiltään (Julie Christie) lahjaksi punaisen viitan, mikä harteilla kelpaa suunnitella Peter-nimisen heilastuksen (Shiloh Fernandez) kera karkaamista kauas pois… Maisemiltaan ja miksei susitehosteiltaankin komea fantasiointi vanhan kansantarun pohjalta ja pääosassa oikein söötti Seyfried. Siinä leffan kehumisen aiheet, muuten luultavasti ja jälleen kerran naisohjaajan vaikutuksesta ihmisten reagointi mitä pöyristyttävimpiin tapahtumiin toteutuu lähinnä ilmeettömänä toljotteluna. Lisäksi mahdollisimman laajan yleisön toivossa verenroiske jää epärealistisen vähäiseksi (ensimmäinen ”suden raatelema uhri” vallankin käytännössä naarmuton!) ja nuo kiintiömustat lumisessa ritariajan eurooppalaiskylässä - joista yhdestä kuoriutuu tietenkin lopussa varsinainen supersankari - haukotuttavat kuten aina. Tästäkin olisi siis näillä resursseilla voinut saada taas niin paljon paremmankin mutta kun ei niin ei. Gary Oldman, Max Irons, Billy Burke, Lukas Haas, Virginia Madsen.


Red State

Red State

Kevin Smith 2011 rikos/toiminta/jännitys

* ½

Kolme keskilännen pikkukaupunkilais-nuorukaista (Kyle Gallner, Michael Angarano, Nicholas Braun) lähtee seksinnälässään iltamyöhällä tapaamaan vartaloaan netissä auliisti mainostanutta ”helppoa tavaraa”, tosin tämä osoittautuu jo parhaat päivänsä nähneeksi viiskymppiseksi (Melissa Leo) mutta eipä tuo niin tahtia haittaa - se sen sijaan kylläkin että juotuaan kaljoihin sekoitettuja tyrmäystippoja pojat heräävät kaltaisiaan "perverssejä" vihaavan verenhimoisen hihhulikultin vankeina... Läpikotaisen vastenmielinen tuotos jonka tekijätkin tuntuvat vieroksuvan yhteiskuntaryhmiä laidasta laitaan: nuorisoa, uskovaisia, homoja, irtoseksin harrastajia, tavallisia poliiseja, hallituksen erikoisjoukkoja etc. Homma kulminoituu 'Waco 1993' –murhenäytelmän rekonstruointiin (ilman näköjään itsestäänselvyyksiä kuten tarkka-ampujia), ainoana valopilkkunaan leffan ’David Koresh’ eli Michael Parks osin aidostikin huvittavine elkeineen - toki muutenkin satiiriyritelmästä varmaan kyse, mutta radikalismin riemuvoitoksi jäi häritsevissäkin määrin. John Goodman, Stephen Root, Kerry Bishé, Kevin Pollak, Kevin Alejandro.


The Resident

The Resident

Antti Jokinen 2011 jännitys

* *

Kolmekymppinen terveyskeskus-lääkäri (Hilary Swank) etsii kuumeisesti vuokra-asuntoa Brooklynin alueelta - jollainen sitten löytyykin, vieläpä erinomaisen tilava ja mahtavan edullisesti. Vuokraisäntäkin (Jeffrey Dean Morgan) vaikuttaa aluksi enemmän kuin mukiinmenevältä... Selostaja-legenda Juha Jokisen poika Antti pääsi musiikkivideo-saavutustensa myötä ohjaamaan oikeaa leffaa kertaalleen peräti Amerikan ihmemaahan ja tähtinäyttelijöiden kera (pääkaksikon lisäksi supervaari Christopher Lee). Kuvaus on odotetun mitat täyttävää, mutta yhtä yllätyksettömästi henkilösuhteiden draamankaari horjahtelee ja loppuratkaisut tuhat kertaa nähtyjä. Mitähän se "huippuhalpa" vuokrahinta '$3800' mahtoi muuten tarkoittaa, käsirahaako? Lee Pace, Aunjanue Ellis.


The Rite

The Rite

Mikael Håfström 2011 kauhu

* *

Isänsä (Rutger Hauer) tavoin hautausurakoitsijan ammattiin harjaantunut nuorimies (Colin O’Donoghue) on muutenkin kiinnostunut henkimaailman asioista - siinä määrin että päättää lähteä opiskelemaan peräti katoliseksi papiksi. Uskonkappaleet eivät kuitenkaan saa miestä vuosienkaan myötä vakuuttuneeksi, viimeisenä keinona dekaani (Toby Jones) päättää lähettää epäilijän Roomaan todellisille demonien manaamisen tehokursseille… Noin puoleenväliin ihan kiinnostavakin manaustarina, jossa O’Donoghuen koko homman kyseenalaistavat kommentit ja kysymykset suurinpiirtein sellaisia mitä itsekin voisi kuvitella esittävänsä. Mutta loppua kohti menee (toki odotetusti) lähinnä silkaksi sekoiluksi, kun viimeisen päälle manaaja-veteraaninkin (Anthony Hopkins) oli sitten muka mahdollista tulla pahan hengen riivaamaksi… Alice Braga, Ciarán Hinds, Marta Gastini, Maria Grazia Cucinotta.


Seeking Justice

Seeking Justice

Roger Donaldson 2011 rikos/toiminta/jännitys

* * ½

Lukio-opettajan (Nicolas Cage) vaimo (January Jones) tulee eräänä iltana raiskatuksi omassa autossaan tuntemattoman hulttion toimesta. Murtuneen miehen istuessa sairaalan odotusaulassa häntä lähestyy äkisti vieras pukuheppu (Guy Pearce), kertoen kuuluvansa järjestöön joka huolehtii tehokkaasti ”oikeuden toteutumisesta” tällaisissa tapauksissa - tosin myöhemmin pyydettävän vastapalveluksen hinnalla... Ikihysteerinen Cage pysyy yllättävän hyvin aisoissa tällä kertaa huolimatta hämäräkuvioihin sotkeutuneesta ja toistuvasti uhkaavia tilanteita kokevan ”taviksen” roolistaan, niinpä miehen sankar’teot nousevat loppua kohti näille tarinoille totuttuun tapaan varsin epäuskottaviin mittoihin - vaan onpa olympialuokan ampumataidot onnistunut pikku harjoittelulla hankkimaan tuo herkkublondi-Joneskin... Harold Perrineau, Jennifer Carpenter, IronE Singleton, Xander Berkeley.


Shame

Shame

Steve McQueen 2011 draama

*

Tarina menestyvästä newyorkilais-jupista (Michael Fassbender) joka on samalla toivoton seksiaddikti - häveten kuitenkin tätä piirrettään jostain syystä toisin kuin menevä pomonsa (James Badge Dale). Tilanne mutkistuu entisestään kun tunne-elämältään sekaisin oleva sisko (Carey Mulligan) ilmaantuu pyytämättä kämppäkaveriksi... En ymmärtänyt mistä oli kysymys, ei ainakaan mistään kiinnostavasta. Paljon alastomia ihmisvartaloita ilman selityksiä esillä että oikein kovasti nolottaisi katsojaakin tekijöiden puolesta? Nicole Beharie, Alex Manette, Lucy Walters, Elizabeth Masucci, Amy Hargreaves.© Warner Bros.

sh12.png

Sherlock Holmes: A Game Of Shadows

Sherlock Holmes: A Game Of Shadows

Guy Ritchie 2011 toiminta/rikos/komedia

* * *

1891. Pommiattentaattien sarja on syössyt ”ikuiset viholliset” Ranskan ja Saksan jälleen sodan partaalle kenenkään aavistamatta, että homman takapiruna toimii kuulu brittiprofessori Moriarty (Jared Harris) - lukuunottamatta tietenkin mestarietsivä Sherlock Holmesia (Robert Downey Jr.), mutta hänkin tarvitsisi kipeästi vanhan luottopartnerinsa tri Watson’in (Jude Law) apua tutkimuksissaan. Tämän ajatukset ovat kuitenkin täydelleen vieneet naimisiinmeno ja senjälkeinen kuherrusloma Brightonin kylpylärannoilla Mary’nsa (Kelly Reilly) kera... Ykkösosan (2009) yhtäläisen onnistunut, jopa vielä laaja-alaisemmin liikkuva jatko ”S.Holmesin uusiin seikkailuihin”: juonikuviot, salamaleikkaukset sekä konekivääri-dialogi vaativat jälleen katsojalta erityistä tarkkaavaisuutta samalla kuin Downeyn itsevarmuus osassaan suorastaan häikäisee. Ainoa vikansa se tuskin vältettävissäkään oleva että noin minuutin välein tapahtuvat kaikkivoipaiset yllätyskäänteensä aiheuttavat ajan myötä jo tiettyä turtumustakin... 'Maailmanmatkaaja' Stephen Fry pääsankarin veljenä paljastaa kirjaimellisesti suuntautumisensa myös roolihahmonsa osalta. Noomi Rapace, Rachel McAdams, Paul Anderson, Wolf Kahler.


The Son Of No One

The Son Of No One

Dito Montiel 2011 rikos/draama/toiminta

* *

Nuorehkoa, perheellistä NYPD:n konstaapelia (Channing Tatum) ovat alkaneet jo tukahdutetuiksi luullut muistot lapsuusajoilta Queensin köyhälistökortteleissa häiritä yhä pahemmin, ja oleellisen lisänsä asiaan tuovat paikallislehden uutisoimat paljastuskirjeet kahdesta ratkaisemattomasta murhasta kuusitoista vuotta takaperin... Turhan läpinäkyvästi tunteita kalasteleva sekä laahaava draama menneisyyden painolasteista, jossa erityisesti Tatumin totaali-aneemisuus saa vähät välittämään kohtalostaan jo kauan ennen loppuratkaisuja - ja että nyt varmasti olisi sitä huolenaihetta tarpeeksi niin tottakai pienellä tytölläänkin (Ursula Parker) oltava joku vakavampi sairaus... Al Pacino, Ray Liotta, James Ransone, Katie Holmes, Tracy Morgan, Juliette Binoche.


Sotahevonen

War Horse

Steven Spielberg 2011 draama/sota

* * ½

Kertomus Devonissa Englannissa köyhän maanviljelijän (Peter Mullan) huutokaupasta ostamasta Joey-nimisestä hevosesta ja sitä kouluttamaan ryhtyvästä nuorukaisesta (Jeremy Irvine) 1910-luvulla. Kohta kuitenkin hepan tie vie Ranskan rintamalle brittijoukkojen mukana ja keskelle maailmansodan kauhuja... Ensimmäinen puolituntinen melkoista tuskaa kaltaiselleni vähemmän hevosten tai muidenkaan eläinten hyysäämisestä kiinnostuneelle katsojalle, onneksi sotakuvaukset sentään spielbergimaisen komeita ja dramaattisia - tosin saksalaiset olisivat saaneet kyllä puhua kielellään kuten myös ranskalaiset ranskaa jne. Emily Watson, Niels Arestrup, David Thewlis, Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Celine buckens, Matt Milne, Toby Kebbell, Eddie Marsan.


Sucker Punch

Sucker Punch

Zack Snyder 2011 scifi/toiminta/rikos

* *

1950-luku. Äitinsä kuoleman jälkeen parikymppinen tyttö (Emily Browning) yrittää ottaa itsepuolustukseksi myös pahan isäpuolen (Gerard Plunkett) hengiltä mutta tuleekin vahingossa ampuneeksi pikkusiskonsa. Tämän vuoksi neito toimitetaan mielisairaalaan jossa vajoaa nopeasti oman päänsä sisässä tapahtuvaan fantasiaseikkailuun - varsinaisena tavoitteena ollen muutaman muun potilaan kera laitoksesta karkaaminen... Perhetragedian jälkeen mielisairaalaympäristö vaihtuu jonkinlaiseksi varietee-ilotaloksi esiintyjätyttöineen, ja koko homma lopulta videopeliksi. Ihan hulppeitakin visioita toki tarjolla naisenergisen ”Kill Bill” –actionin muodossa, mutta kaikki vertauskuvat eivät ihan aukene ja ihmisten todelliset kohtalot jäävät usein epäselviksi - ja joka tapauksessa enemmänkin masentava kuin mieltänostava tapaus hyväksikäyttöineen sekä läheisten menetyksineen. Taustalla soivat vanhat klassikkorockit tuorein sovituksin yllättävänkin mukiinmenevästi. Abbie Cornish, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino, Oscar Isaac, Scott Glenn, Jon Hamm, Richard Cetrone.© Paramount Pictures

super8img133.jpeg

Super 8

Super 8

J.J.Abrams 2011 scifi/kauhu/toiminta

* * *

V.1979. Joukko Lillian-nimisen pikkukaupungin murrosikäisiä on kuvaamassa keskellä yötä ihkaomaa zombi-leffaa paikallisen rautatieaseman laiturilla, kun juuri kohdalla sattuva tavarajunan ja pickupin yhteentörmäys aiheuttaa valtaisan suuronnettomuuden. Ihmisuhreja kuitenkin ainoastaan yksi, nimittäin autoa kuljettanut paikallisen koulun professori Woodward (Glynn Turman) ja hänkin ihan tarkoituksella yrittäessään tuhota junan sisältämän hirvittävän salaisuuden... Aniharvinaisen onnistunut yhdistelmä alienkauhua, toimintaa ja nuorisoleffaa: etenkin juuri tuo lapsilauma pistelee parastaan Elle ”Dakotan pikkusisko” Fanning etunenässä - ja myös se avaruushirviö komeannäköinen luomus vaikka onkin ”vain” ikäänkuin pienempi versio ”Cloverfield” (2008) –monsterista. Lieviä typeryyksiäkin toki matkan varrella (suunnilleen maailmanloppu ympärillä ja vielä omatunto nuoria kolkuttavinaan kun joudutaan pakon sanelemana murtautumaan kouluun, koteihin etc) ja miksi juuri nuo tietyt ihmiset kaapattiin hengissä olion kotipesään roikkumaan? Väkivaltakin aika karsittua, Spielberg-tuotannosta kun kyse, mutta eipä nyt liian pahasti häirinnyt sekään. Joel Courtney, Riley Griffiths, Kyle Chandler, Ron Eldard, Noah Emmerich, Ryan Lee.


Syvälle salattu

Joona Tena 2011 draama/jännitys

* ½

Nuori helsinkiläinen lakinainen Julia Mannerla (Krista Kosonen) on lupautunut avustamaan ympäristöjärjestöä jossain maaseutukunnassa sijaitsevan järven suojelussa - tai itse asiassa alue on naiselle hyvinkin erityinen, sillä vanhempansa (Kai Lehtinen, Terhi Panula) sattuvat olemaan juuri sieltä kotoisin. Paikalliset asukkaat ovat vähemmän innostuneita kyseisestä projektista koska näkevät tuon vain mahdollisten tulevien teollisuusinvestointien rajoitusyrityksenä, joten menneisyyden painolastien ja omasta pienestä pojasta (Viljami Nojonen) huolehtimisen lisäksi Mannerla tuntee olevansa työtehtävänsäkin osalta ylivoimaisen haasteen edessä... Ikäänkuin junttiversio ”Tumma vesi” –japsijenkki-kauhuilusta (2005) tämä yliluonnollissävyinen trilleriyritelmä ollen samalla koko ajan pitkäveteinen ja loppuratkaisuiltaankin varsinainen antikliimaksi. Kaiken lisäksi ei vain vanhalla äiteellä vaan myös sekä pääleidillä että isäpapallaankin vaikuttaisi olevan sen verran reippaasti häkää yliskamarissa (onnea vaan pojalle!), ettei ”onnellinen” päätöksensäkään hirveästi vakuuta. Peter Franzén, Kari Hietalahti, Risto Aaltonen.


Take Shelter

Take Shelter

Jeff Nicholls 2011 draama

* ½

Ohiolaisessa maaseutuyhteisössä asuva raksaduunari Curtis (Michael Shannon) elää varsin seesteisen onnellista perhe-elämää omakotitalossaan kauniin vaimonsa (Jessica Chastain) ja kuuron mutta aina hyväntuulisen tarhaikäisen tyttärensä (Tova Stewart) kanssa. Vaan sitten mieheen iskevät niin päiväkohtaiset kuin yöllisetkin painajaismaiset näyt hirmumyrskyistä, omituisesti käyttäytyvistä lintuparvista yms – tulkiten nämä ennustuksiksi tulevasta suurkatastrofista, samalla kuin sekä lähipiirinsä että ammattiauttajat pitävät vain oireina mielenterveyteensä liittyvistä sukurasituksista... Totaalihämäräksi tarkoitusperiltään jäävä yhden miehen kujanjuoksu, Peter Weir’in kulttiklassikosta ”Viimeinen aalto” (1977) pöllittyä loppukuvaa myöten – ja missä hitossa mahtoi sijaita tuo lomapaikkansa ’Myrtle Beach’? Sitäpaitsi eikös tuolla jenkkilässä päin ole jonkinlaista väestönsuojaa rakennettu yhdelle sun toiselle pihalle vähän muistakin syistä kuin vain jotain tornadoja odotellessa, ja mihin unohtui radio(!!!) niin että olisi saanut varmistettua muun ohessa noiden päähepun tyrkyttämien kaasunaamareidenkin tarpeellisuus etc etc. Kaikki pisteet oikeasti kuulovammaiselle Stewartille. Shea Whigham, Kathy Baker, Ray McKinnon, Katy Mixon, Natasha Randall, Ron Kennard, LisaGay Hamilton, Scott Knisley, Robert Longstreet, Heather Caldwell.


Tartunta

Contagion

Steven Soderbergh 2011 draama

* * ½

Nuori perheenäiti (Gwyneth Paltrow) saapuu Hong Kongista takaisin kotiinsa Minneapolisiin rajummanpuoleisen flunssan kourissa. Pian tuo tauti osoittautuu hengenvaaralliseksi ei vain hänelle itselleen vaan myös läheisilleen ja kulovalkean tavoin levittäytyvänä kenties lopulta koko maapallon väestölle... Pätevä, asiallinen ja ajatuksia herättävä kuvaus tuhoisan pandemian valloilleen pääsystä - eli vaihteeksi yksi ihan mahdollinenkin ”tuomiopäivän” skenario siis kyseessä. Hieman silti liiankin yllätyksetön ja tasaisen tappavasti(!) etenevä kohti vaisua päätöstään. Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Jennifer Ehle, Marion Cotillard, Kate Winslet, Elliott Gould, Sanaa Lathan, John Hawkes.


Texas Killing Fields

Texas Killing Fields

Ami Canaan Mann 2011 rikos/jännitys/draama

* *

Nuoria tyttöjä on löytynyt jo pitemmän aikaa murhattuna/silvottuna teksasilaisen pikkukaupungin ulkopuolella sijaitsevalta suoalueelta, jota paikalliset kutsuvat nimellä 'The Killing Fields'. Poliisiviranomaiset, etunenässä ”oman kylän poika” Mike (Sam Worthington), New Yorkista siirtynyt parinsa Brian (Jeffrey Dean Morgan) sekä kovaotteinen naisetsivä Pam (Jessica Chastain) yrittävät selvittää rikoksia turhauttavan välinpitämättömän ilmapiirin keskelläkin... Michael Mann’in tyttären ohjaama rikosdraama on melkolailla odotetustikin ylidramaattisten ja epäuskottavien käänteiden juhlaa, huolimatta enemmän kuin antoisista välineistään ja mahdollisuuksistaan. Havainnollisimpana esimerkkinä naurettavissa määrin macho-mimmiksi tehty ”jokaisen nykyleffan” Chastain, jonka uhoiluja sitten taas söötti Chloë Grace Moretz yrittää alikirjoitetussakin roolissaan kompensoida. Jason Clarke, Annabeth Gish, Sheryl Lee, Stephen Graham, James Landry Hébert.


The Thing

The Thing

Matthijs van Heijningen Jr. 2011 scifi/toiminta/kauhu

* *

Etelänapa-manner 1982. Norjalaiselle tutkimusasemalle kutsutaan asiantuntijavieraita Amerikoista (etunenässä Mary Elizabeth Winstead ja Joel Edgerton) mielenkiintoiseen aikaan: he ovat juuri löytäneet jään sisältä sekä valtavan avaruusaluksen että sen epämääräisen oloisen matkustajan... Uusversio kaikkien visvaisten muodonmuutos-scifikauhuilujen äidistä (1982), ollen itse asiassa prologi kyseisen leffan tapahtumiin. Edelleen surkeaksi jäävää henkilötaustoitusta pahempi juttu on enimmän jännityksen haihduttaminen aivan liian vauhdikkaissa siirtymisissä monsterishokista seuraavaan, vaikka nuo sinänsä kohtuuvaikuttavia ovatkin - ja muutamalla sanalla olisi voinut myös valaista mikseivät NATO-maan edustajat olleet Amerikan asevoimia hälyttäneet? Tuhottoman nättiä Winstedia katselee sentään mielikseen ja ”norskit” laulelee bilekohtauksessa euroviisujoikuaan vuodelta 1980, mutta lopun jopa lievästi sykähdyttävien ”jatkumo”-kohtausten pohjalle olisi silti suonut huomattavasti paremman kokonaisuuden. Ulrich Thomsen, Erich Christian Olsen, Adewale Akinnuoye-Agbaje.© Paramount Pictures

thor-jb-5875-mp-0050.jpg

Thor

Thor

Kenneth Branagh 2011 scifi/seikkailu/toiminta

* * *

Viikinkien ukkoylijumala Odin (Anthony Hopkins) on juuri valitsemassa ylpeää ja seikkailuhenkistä poikaansa Thoria (Chris Hemsworth) seuraajakseen suurin juhlamenoin, kun ikiaikaiset viholliset Jotunheimin jääjättiläiset iskevät linnan asevarastoon viedäkseen ”omansa” pois - eli ihmeitä tekevän kristallisen (vai ikijäisen?) mahtiesineen. Yritys epäonnistuu tultasyöksevän supervartija-robotin toimesta, mutta Thor ei isänsä ehdottomasta kiellosta huolimatta aio jättää moista törkeää sopimusrikkomusta sikseen… Oikein viihdyttävä Marvel-sarjakuva, osin ”siellä toisella puolen” World Of Warcraft -maailmoissa ja osin täällä maan päällä arizonalaisen pikkukaupungin liepeillä. Näyttelijätyökin vallan pätevää aina erinomaisen viehättävän Natalie Portman’in johdolla, poikkeuksena kuten niin usein se pakollinen ”huumori”hahmo eli Kat "Tyhjätaskut" Dennings varsinaisena idiootti-opiskelijan ruumiillistumana. Ja olisi nyt luullut muinaisjumala-Thorilla olevan hiukan enemmänkin kommunikaatio-ongelmia erityisesti maan tiedemiesten kanssa, vaikka se englanninosaaminen ylipäätään sivuutettaisiinkin... Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Clark Gregg, Colm Feore, Ray Stevenson, Josh Dallas, Jaimie Alexander, Rene Russo, Tadanobu Asano.© Columbia Pictures/Paramount Pictures

2011_adventure_of_tintin_014.jpg

Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus

The Adventures Of Tintin

Steven Spielberg 2011 animaatio

* * *

Loppujen lopuksi ja ennakkopeloista (”taas ökyjenkit ryvettää eurooppalaisia kulttuuriaarteita”) huolimatta jopa mainion vauhdikasta ja värikästä tietokonejälkeä tarjoava Spielberg-versiointi kenties maailman arvostetuimpien sarjakuvateosten pohjalta. Ainoiksi isommiksi valittamisen aiheiksi jäivät suunnilleen jokaisen mielikuvitusolennon piirteisiin itsensä nykyisin tunkevan Andy Serkis’in Kapteeni Haddock sekä slapstickissään liian verkkaiset Dupont & Dupond (Nick Frost & Simon Pegg), eli eivät minusta ihan täydelleen onnistuneet vastaamaan esikuviaan - lisäksi Hergé'n albumeista kaksikko "Yksisarvisen salaisuus/ Rakham Punaisen aarre" (1943-44) ei myöskään kuulu aivan miehen parhaimmistoon vaan todellinen tykitys alkoi vasta "Seitsemästä kristallipallosta" (1948) eteenpäin. Ja niin suurta seikkailun, piiruntarkan piirrosjäljen sekä älykkään vuorosanailun juhlaa ollutkin ettei kukaan liennyt koskaan edes kehdata epäillä että 'Tintin' pitäisi alkaa hoolla(!) - vaikka noin kymmenestä säännöllisesti esiintyvästä hahmosta ainoana naispuolisena (usein pyytämättä) näyttäytyy tuo suuri oopperadiiva Bianca La Castafiore (hehe)... Jamie Bell (Tintti), Daniel Craig, Daniel Mays, Gad Elmaleh, Toby Jones, Joe Starr.


Toinen maailma

Another Earth

Mike Cahill 2011 draama/scifi

* ½

Erityisesti tähtitieteestä kiinnostunut opiskelijatyttö Rhoda (Brit Marling) kuulee autoradiostaan että pohjoiselle taivaalle olisi ilmestynyt "sininen piste" aivan maankaltaisen planeetan merkiksi. Ryhtyessään sitä sitten typeryyksissään kesken ajelunsa heti tähyämään törmää tuotapikaa suoraan päin erään lapsiperheen autoa, josta jää henkiin vain muusikko-isä (William Mapother). Neljän vuoden vankilatuomion jälkeen edelleen traumatisoitunut nuori nainen hakee jonkinlaista tietä sovitukseen, samalla kuin tuo eksoplaneetta liikkuu koko ajan omaa palloamme lähemmäksi... Tyypillinen mahdottomia yrittävä eli liian montaa aihepiiriä samanaikaisesti käsittelemään pyrkivä, mutta lopulta pelkästään tavattomassa pitkäveteisyydessään huomionarvoinen tragedia. Sitähän voi tietysti aina toivoa että kun oikein peruuttamattoman syvälle elämässä ajautuu niin tulee joku "yliluonnollinen taho" tarjoamaan ratkaisun ongelmiin, mutta luulisi silti porukan olevan edes hieman enemmän huolissaan kun toinen (vaikka sitten samanmoinen) taivaankappale tuntuu viilettävän täyttä häkää kohti... Robin Lord Taylor, Jordan Baker, Flint Beverage, Kumar Pallana.


Touchback

Touchback

Don Handfield 2011 draama/scifi

* * ½

Jalkansa aikoinaan Ohion osavaltion mestaruusmatsissa juuri ammattilaisuran kynnyksellä peruuttamattomasti rikkonut jenkkifutaaja Scott Murphy (Brian Presley) oli täten tuomittu jäämään syrjäiseen ”tuppukyläänsä” raha-asioiden kanssa alati kamppailevaksi maanviljelijäksi ja perheenisäksi. Rakastavasta ja fiksusta vaimosta (Melanie Lynskey) sekä muidenkin paikallisten vilpittömästä ystävällisyydestä huolimatta tilanne äityy lopulta sadonmenetyksen myötä niin pahaksi, että mies päättää lähteä oman käden kautta. Tappavan häkäpilven virratessa auton ohjaamoon Scott herää äkkiä vanhan lukionsa parkkipaikalla, parikymmentä vuotta nuorempana... Urheilu-, fantasia- ja ”jenkkiläiset perusarvot” -kliseisyyksistään huolimatta jokaisen henkilöhahmon - jopa sen missimalli-blondi-kouluheilastuksen (Sarah Wright)! - realistisen lähtökohtainen miellyttävyys tekee tästä ”Paluu tulevaisuuteen” (1985) -versiosta jos ei muuta niin ainakin keskimääräistä sympaattisemman elämyksen. Hieman vaisuksi jäävää Presleyta kompensoi erityisesti valmentajaroolissaan taas kerran (ks. ”Miracle” 2004) mainiosti onnistuva konkari Kurt Russell. Christine Lahti, Marc Blucas, Sianoa Smit-McPhee, Drew Powell, Kevin Covais.


Transformers: Kuun pimeä puoli

Transformers: Dark Of The Moon

Michael Bay 2011 scifi/toiminta/sota

* *

Pahat Decepticonit yrittävät tällä kertaa siirtää koko planeettansa Cybertronin maapallon tilalle(!) Kuusta löytyneen aluksen ja sen rahtiin kuuluneiden jonkinlaisten teleportaatioputkien avulla. Jenkkien sotilas- ja tiedustelupiirit pistävät tietenkin hanttiin minkä kykenevät ”hyvien” Autobotien sekä näiden parhaan ihmiskaverin Sam Witwicky’n (Shia LaBeouf) avustuksella… Kiintoisan alun 1960-luvun kuuohjelmineen ja loppupuolen ”kaikkien aikojen” kaupunkituhon (Chicago) vastapainoksi melkoisen horjuvaa ja epäloogista sekoilua jälleen tarjolla tässä actionscifi-saagan (2007-) kolmososassa. Huonot vitsit (yllättäen mustien poikien suusta ne huonoimmat) eivät edelleenkään naurata uhkaavan maailmanlopun ja massoittaisen uhrimäärän ihmettelyn ohessa - samoin LaBeoufin uusi heilastus (Rosie Huntington-Whiteley) häviää ulkonäöksellisesti Megan Fox'ille, mutta näyttelijänä toki tasan yhtä tyhjänpäiväinen. Josh Duhamel, John Turturro, Tyrese Gibson, Patrick Dempsey, Frances McDormand, John Malkovich, Kevin Dunn, Julie White, Alan Tudyk. Aito astronautti-legenda Buzz Aldrin käy ihan itse kääntymässä eikä vain CGI-feikkinä kuten pari ex-presidenttiä…


Twixt

Twixt

Francis Ford Coppola 2011 rikos/kauhu/komedia

* ½

Äskettäin tyttärensä onnettomuudessa menettänyt dekkarikirjailija (Val Kilmer) yrittää löytää uutta inspiraatiota jossain tuppukylässä, jota synkän menneisyytensä lisäksi kuohuttaa aivan tuorekin nuoren tytön murhatapaus. Parhaiten miestä tuntuvat auttavan painajaismaiset unet joissa neuvojaan jakelee auliisti muun muassa itse Edgar Allan Poe (Ben Chaplin)... Entisen ohjaajakuuluisuuden kieli poskella tehty sekametelisoppa kauhufantasiaa ja perhetragediaa epäonnistuu joka osastolla, muutamista lievästi säväyttävistäkin tuokiokuvistaan huolimatta - ja lasten pahoinpitely aina vastenmielistä seurattavaa, kuvitelmaa tai ei. Ikävää erityisesti söötin ja lahjakkaan Elle Fanning’in sekä yhä jaksavan vanhan kunnon ”rähisijän” Bruce Dern’in puolesta. Joanne Whalley, David Paymer.


Unknown

Unknown

Jaume Collet-Serra 2011 toiminta/jännitys

* * ½

Biokemian professori Harris (Liam Neeson) saapuu kera hemaisevan vaimonsa (January Jones) Berliiniin suureen ja merkittävään konferenssiin, minkä lopputulema saattaisi vaikuttaa koko maailman viljelytuotantoon käänteentekevällä tavalla. Mies unohtaa kuitenkin tärkeimmän salkkunsa lentokentälle ja lähtee sitä hakemaan samantien, vaimon jäädessä hoitelemaan hotellivarausta. Matkalla taksinsa suistuu sillalta jokeen, ja vaikka Harris tulee pelastetuksi onnettomuudessa aivan viime hetkellä niin neljän päivän päästä koomasta herättyään mikään ei ole niinkuin ennen... ”Jason Bourne” –leffojen (2002-) mittatilaus-kopio on toki kaikinpuolin köykäisempi, vaikka juoniaukkojen sekä epäuskottavien käänteiden lomassa sitä toimintaakin piisaa ihan riittämiin ja myös Neeson kykenee vakuuttamaan edelleen ”sankari”roolissa. Enimmät pisteet vie silti Berliini-ympäristö sekä ennen kaikkea saksalaisen elokuvan ehkä suurin (sveitsiläissyntyinen) ikoni Bruno Ganz vanhana Stasi-miehenä. Diane Kruger, Aidan Quinn, Frank Langella, Sebastian Koch.


Vallan kääntöpuoli

The Ides Of March

George Clooney 2011 draama

* * ½

Yllättävänkin vaisuksi kaikessa mielikuvituksettomuudessaan jäävä draama politiikan kulisseissa ”maailmanparantaja”-Clooneylta, aiheenaan demokraattiehdokkaiden esivaalit Ohiossa tällä kertaa... Liekö sitten syynsä siinäkin että vastaavia juonitteluja vain tullut nähtyä jo tarpeeksi monta, eivätkä käänteensä täten kovin vaikeasti arvattavissa kauttaaltaan laatuisasta näyttelijätyöstäkään huolimatta. Alkuperäisnimi ”maaliskuun idus” pohjautuu Caesar’in murhaan 44eKr - minkä tahansa kärsimysjakson synonyymina sittemmin käytetty. Ryan Gosling, Evan Rachel Wood, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei, Jeffrey Wright, Max Minghella, Jennifer Ehle.


Vares –pahan suudelma

Anders Engström 2011 rikos

* *

Suomen länsirannikon kuuluisin etsivä Jussi Vares (Antti Reini) ottaa tehtäväkseen ”vanhan ja loppuuntutkitun” murhatapauksen vuodelta 2009(!!), jossa nuori varakkaan perheen tyttö löytyi ammuttuna Ruissalosta... Ensin hyvät uutiset: kuvaus on tyylikästä eikä Reini yhtään sen vaisumpi kuin edeltäjänsä Juha Veijonenkaan. Huonoa onkin sitten suunnilleen kaikki muu, erityisesti itse tarina niin kökkö (Reijo Mäen romaanista tietenkin) ettei mm. mielikuvitus riittänyt keksimään Vareksen pelastukseksi muuta kuin povarissa pitämänsä kirja kahteen eri kertaan! Ja murhakin siis vanhenee nykyään yllättävän nopeasti, jo kahdessa vuodessa... Anu Sinisalo, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Jasper Pääkkönen, Ilkka Heiskanen, Mikko Nousiainen, Maria Järvenhelmi, Iina Kuustonen, Svante Martin, Mikko Leppilampi, Eppu Salminen, Matti Onnismaa, Rea Mauranen.


Veljekset

Mika Kaurismäki 2011 draama/komedia

* ½

Paavo-isän (Esko Salminen) 70-vuotispäiville kokoontuu samassa huushollissa muutenkin asuvien omien poikien - ”talonmies” Torsti (Pertti Sveholm) ja raha- & vaimo-ongelmien keskellä kamppaileva elokuvaohjaaja Mitja (Timo Torikka) - lisäksi viimemainitun katkera puoliso (Liisa Mustonen) sekä vuosien jälkeen näyttäytyvä kolmas veli Ivar (Kari Heiskanen). Myöhemmin myös pari tuttua kylältä: hemaiseva baarinpitäjä Raisa (Mari Perankoski) ja pastori Waldemar (Vesa Vierikko)… Hetkensä omaava erityisesti kolmikon Sveholm-Heiskanen-Salminen toimesta, mutta lopulta rytmin ja ryhdin puutteisiinsa sekä ennen kaikkea Torikalle liian haasteellisen hahmon epäuskottavuuksiin kaatuva ”isäviha”. Enkä kyllä yhtään tajunnut sitä Heiskasen Auschwitz-juttuakaan…


Vettä elefanteille

Water For Elephants

Francis Lawrence 2011 draama

* *

Eksyneenoloinen paapparainen (Hal Holbrook) löytyy sateessa seisoskelemasta tivolialueen edestä illan toiminnan jo päätyttyä ja valojen sammuttua – vaan omistajan (Paul Schneider) vietyä ukon toimistoonsa lämmittelemään ja ensin turhaan lähihoitolaa tavoiteltuaan saakin kohta kuullakseen koskettavan tarinan historian hämäristä: Jacob Jankowsky -nimisellä vanhuksella on nimittäin oma, dramaattinen sirkusmenneisyytensä 1930-luvun alusta lähtien... ”Rita Hayworth -avain pakoon” (1994) -henkinen katkeransuloinen muistelo, joka ei nytkään voisi ennalta-arvattavammin edetä umpikliseisine roolihahmoineen: kaunis hevosballerina (Reese Witherspoon), tätä herkeämättä vahtaava sirkustirehtööri-julmuri-miehensä (Christoph Waltz) sekä töitä hakeva komea ja koulutettu mutta juuri sillä hetkellä päämäärätön nuorukainen (Robert Pattinson) – jonka ainoiksi kavereiksi muodostuvat hyödyttömästi ”maanmies” eli ikäloppu polakki (Jim Norton), kääpiö (Mark Povinelli) ja neekerityöläinen (Ken ”Dawn Of The Dead” Foree). Homman keskiöön hankitaan myös vain puolaa ymmärtävä norsu, jota pääosakolmikosta yksi ratsastaa, toinen hakkaa ja kolmas hoitaa... saatte itse arvata miten tehtävät jakaantuvat. Richard Brake, Stephen Monroe Taylor, Scott MacDonald.


The Woman

The Woman

Lucky McKee 2011 kauhu

* *

Pikkukaupungin laitamilla viisihenkistä perhettään kuin uskonlahkoa tyrannin ottein johtava lakimies-isukki (Sean Bridgers) harrastaa myös metsästystä, törmäten sitten eräällä jahtireissullaan hämmästyksekseen puolialastomaan villinaiseen (Pollyanna McIntosh). Mies kaappaa "saaliinsa" maakellarissa kahleissa pidettäväksi tarkoituksenaan ”sivistää tämä ihmisten tavoille”, mutta miehen tuntien muu perhe toki jo arvaakin mitä tällä oikeasti mielessään... Ihmissyönteineen ultraluokan sadismiin etenkin loppua kohti yltyvä, silti perhesuhteidensa osalta harvinaisen vakavahenkisesti käsitelty pervoilu - vaikka toki ihan oikeassa elämässä ainakin vaimo (Angela Bettis) ja vanhin tytär (Lauren Ashley Carter) olisivat jo ajat sitten (tai viimeistään nyt) häipyneet huitsun lipettiin ja viranomaisten pakeille. Ja kaikkein viimeksi kumpikaan olisi päättänyt ryhtyä avautumaan mielipuolen nenän edessä, kohtalonsa samantien sinetöiden... Entä miten tuo villinainen löytyi vasta nyt, mistä oli yli-inhimilliset voimat itselleen kehittänyt etc etc? Näitä normiälyttömyyksiä kompensoivat sitten ihan säväyttävät shokkikohtauksensa, joista Carterkin harvinaisen totuudenmukaisesti varoittelee vierailulle yllättäen ilmestyvää luokanopettajaansa (Carlee Baker): ”Nyt ei ole oikein hyvä hetki”!!! Zach Rand, Shyla Molhusen.


World Invasion: Battle Los Angeles

Battle Los Angeles

Jonathan Liebesman 2011 scifi/sota

* *

Ensin meteoriiteiksi luullut taivaalliset valoilmiöt syöksyvät maan ilmakehään ympäri maapalloa ja rannikkokaupunkien rantavesiin. Kohta veden alta nousevat tuhoa tuottavat sotakoneet jotka alkavat edetä vastustamattomasti kohti sisämaata kuolemaa kylväen - niin myös Los Angelesissa jossa etenkään merijalkaväki ei aio antaa tietenkään tuumaakaan ilmaiseksi... Komein tehostein mutta onnettoman umpikliseisellä sisällöllä pilattu taas yksi "maailmojen sota" -huttu - eli pääosan pienestäkin yksiköstä löytyvät se kokenut mutta hämärän menneisyyden omaava veteraanisotilas (Aaron Eckhart), kokematon upseeri (Ramon Rodriguez), pelkuri (Noel Fisher), machonainen (Michelle Rodriguez) sekä kaikki mahdolliset rodut eskimoa lukuunottamatta. Maailmantuhon edessä ihmiskunnan puolustajille annettu myös jälleen riittävästi aikaa vitsailuun ja juhlimiseen joka osuman jälkeen, kuten myös yhden (meksikolais)siviilin (Michael Peña) menettämisen pohjattomaan suremiseen... mutta reilun pelin säännöt taitaville alieneille kiitokset näistä, ja parempi onni ensi kerralla! Sen sijaan kaaosmaiseen tunnelmaan ihan sopiva käsivarakuvaus ei tällä kertaa itseä häirinnyt. Bridget Moynahan.


X: First Class

X: First Class

Matthew Vaughn 2011 scifi/seikkailu/toiminta

* *

1940-luku. Mahtavia telekineettisiä kykyjä omaava juutalaispoika Erik näkee äitinsä murhattavan silmiensä edessä keskitysleirin ultrapahan tohtorin Sebastian Shaw'n (Kevin Bacon) toimesta. Voimansa siinä missä sammumaton kostonjanonsakin kasvavat ajan kuluessa, eikä tilanne ole muuttunut kolmekymppisenä (Michael Fassbender) natsienmetsästäjänäkään v.1962 vaikka itse pääkohde eli Shaw pysynyt edelleen tavoittamattomissa mutantti-alaisineen - saaden näin rauhassa punoa koko maailmalle tuhoisia juoniaan, jotka puolestaan 'Telepaatti' eli tri Charles Xavier (James McAvoy) omine liittolaisineen pyrkii parhaansa mukaan torpedoimaan. Samaan aikaan Kuuban kriisinä tunnettu kansainvälinen selkkaus on lähestymässä ratkaisuvaiheitaan… Mielikuvituksellisena tehosteshowna edelleen menettelevä ”X-Men” -saagan (2000-) edustaja muuttuu kuitenkin loppua kohden yhä venytetymmän tuntuiseksi ja ennalta-arvattavammaksi rymistelyksi, puhumattakaan siitä koko sarjan pohjat vetäisevästä "teinimutanttien koulutusjaksosta". Lisäksi tälläisten yliluonnollisuuksien kytkeminen todellisiin historian tragedioihin aina hieman ongelmallista, toisaalta eipä toimi huumorinsakaan puolesta vaikka ’Ahmamies’ Hugh Jackman’in cameo ihan hupaisa sisäpiirivitsi onkin. Jennifer Lawrence, Rose Byrne, Oliver Platt, Nicholas Hoult, January Jones, Zoe Isabella Kravitz, Jason Flemyng, Álex González, Matt Craven, Michael Ironside, Olek Krupa, James Remar.


Young Adult

Young Adult

Jason Reitman 2011 draama

* ½

Lastenkirjojen tekijänä menestystäkin saavuttanut kolmevitonen Mavis Gary (Charlize Theron) palaa pieneen minnesotalaiseen kotikaupunkiinsa vain yksi asia mielessään: hän vamppaisi lopullisesti omakseen kouluaikojen heilastuksensa (Patrick Wilson), huolimatta tämän juuri äskettäisestä perheenisäksi tulosta... Varsin tyypillinen ”ajelehtiva päähahmo” –elokuvalajikkeen edustaja, jossa ei tekijöillä ole selvästikään ollut varmaa käsitystä mihin suuntaan edetä kiinnostavienkaan alkukehittelyjen pohjalta. Niinpä viimeinen kolmannes jämähtää ensin pelkästään kiusalliseksi samanjauhamiseksi, ja sitten... jokainen (onnekas!) voi toki näkemättäkin miettiä mielessään Theronin ja Patton Oswalt’in välisten sänkypuuhien uskottavuutta... Elizabeth Reaser, Collette Wolfe, Jill Eikenberry, Richard Bekins, Mary Beth Hurt.


You're Next

You’re Next

Adam Wingard 2011 kauhu/rikos

* ½

Keski-ikäisen pariskunnan (Rob Moran, Barbara ”Re-Animator” Crampton) syrjäiseen mutta hulppeankokoiseen kotitaloon kerääntyy hääpäiväänsä viettämään koko nelihenkinen jälkikasvu-katraansa seuralaisineen. Valitettavasti paikalle ilmaantuu myös kuokkavieraita kolmen raakalaismaisen naamiotappajan muodossa... Kaikki kunnia mimmirambolleen (Sharni Vinson) ja sumeilemattomalle ultraväkivallalle, mutta jälleen niin kaavamaisen kliseisesti toteutettuna lukemattomine kysymysmerkkeineen että oksat pois: mikä sai tasan tiettyä tarkoitusta varten palkatut murhaajat tuolla lailla tyylittelemään ja herkuttelemaan (”YOU’RE NEXT”!!!), toisin sanoen viivyttelemään kallista aikaa tuhlaten? Miksi oli mitenkään tarpeellista ”tarkkailla” uhreja etukäteen tässä tapauksessa? Ja vaikkei ihan survivalisti-sissileiriä tai edes inttiä olisi käytynäkään niin joka jätkä vähintään sotaleikkejä pienenä leikkinyt, elokuvia katsonut ja videopelejä pelannut – eli paikallaan vinkumisen sijaan paras mahdollinen ase kouraan ja valinnanvaraisen huoneen oven taakse rauhassa odottelemaan... Yleensä suunnitelmasta sen verran, että juuri kahden perinnönsaajan (ja siippansa?) henkiinjääminen tällaisen mittaluokan verilöylystä olisi herättänyt vähän yksinkertaisempienkin tutkijoiden aivot raksuttamaan - pahin moka silti kaikkien asianosaisten saaminen taas persooniltaan jos ei suorastaan vihattaviksi niin yhdentekeviksi ainakin. AJ Bowen, Nicholas Tucci, Wendy Glenn, Joe Swanberg, Margaret Laney, Amy Seimetz, Ti West, Lane Hughes.


Your Highness

Your Highness

David Gordon Green 2011 seikkailu/komedia/toiminta

* ½

Kahdesta prinssistä plösömpi ja pelkurimaisempi Thadeous (Danny McBride) on kateellinen sankarilliselle isoveljelleen Fabious’ille (James Franco), mutta sitten kuningas (Charles Dance) päättää että siihen asiaan tulee muutos ja pakottaa Thadeousin mukaan seuraavalle uroteko-reissulle: tehtävänä olisi pelastaa Fabiousin prinsessa-morsian (Zooey Deschanel) ilkeän velhon (Justin Theroux) kynsistä... Omituinen sekoitus ritariseikkailua, fantasiaa, farssia, verenroisketta ja rivouksia epäonnistui joka kohdassaan mutta odotetusti kaikkein täydellisimmin huumoriosastolla - ja sukupolvensa ykkösen Natalie Portman’in mukanaolo tässä soopassa ihmetyttää oikein erityisesti. Rasmus Hardiker, Toby Jones, Damian Lewis.


Paras elokuva: Sherlock Holmes: A Game Of Shadows (Guy Ritchie)

Miespääosa: Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes: A Game Of Shadows)

Naispääosa: Meryl Streep (Rautarouva)

Miessivuosa: Dominic Purcell (Killer Elite)

Naissivuosa: Elle Fanning (Super 8)

Golden Turkey: Your Highness (David Gordon Green)