Titanicin katastrofia ei ainakaan samassa mittakaavassa olisi tapahtunut, jos...

- aluksen vauhti olisi ollut edes solmun verran hitaampi tai solmun verran nopeampi.
- jäävuoren väistöliike olisi aloitettu muutamia sekunteja aikaisemmin tai muutamia sekunteja myöhemmin (hidastetun suoran kolarin alus olisi kestänyt helposti uppoamatta).
- jäävuoren raapima pitkänomainen aukeama olisi ylettynyt vain neljänteen vedenalaiseen osastoon, joka olisi ollut vielä vedenpitävä; mutta 5. ja 6. olivat liikaa.
- jäävuorien havaitsemista ei olisi vaikeuttanut kuuton yö sekä Atlantilla äärimmäisen harvinainen täysin peilityyni sää (laineet eivät loiskineet esteitä vasten); toki vauhtiakin olisi kovemmassa aallokossa ollut pakko hiljentää reilusti.
- viimeisimmät jäävaroitukset olisivat menneet kapteenille asti.

- näköetäisyydellä ollut ja jäälauttojen vuoksi pysähtymään joutunut rahtialus SS Californian olisi pitänyt ympärivuorokautista lennätinvalvontaa yllä sekä ymmärtänyt radioitse tiedustella edes Titanicin lähettämien hätärakettien tarkoitusta.

- veden lämpötila olisi ollut edes muutaman asteen enemmän nollan yläpuolella.
- pelastusveneitä olisi ollut riittävästi; on tosin hyvin epätodennäköistä että läheskään kaikkia olisi ehditty saada täytenä matkaan siinäkään tapauksessa.
- tähystäjien kiikarit eivät olisi olleet lukkojen takana huoltokaapissa, minkä avain oli matkalta viime hetkellä poisjääneen upseerin hallussa.


Abraham Lincolnin ja John F. Kennedyn yhteensattumat

- Lincoln valittiin kongressiin 1846, Kennedy 1946
- Lincoln valittiin presidentiksi 1860, Kennedy 1960.
- molemmat olivat tunnettuja kansalaisoikeustaistelijoita ja mustan väestönosan ”sankareita”.
- molemmat ammuttiin perjantaina.
- molemmat ammuttiin istuviltaan, takaapäin ja päähän kohtalokkaasti osuen.
- molemmat ammuttiin vaimojensa vierestä.
- Lincoln ammuttiin Ford-teatterissa, Kennedy Ford Motor Companyn Lincoln-merkkisessä autossa.
- John Wilkes Booth suoritti salamurhansa teatterissa ja hänet “saatiin kiinni” (piiritettiin ja ammuttiin) piiloutuneena tupakkavarastoon/ latoon. Lee Harvey Oswald ampui kirjavarastosta ja otettiin kiinni elokuvateatterissa. Molemmat tekivät rajua vastarintaa ennen ”taltuttamistaan”.
- kumpikin salamurhaaja ammuttiin ennen oikeudenkäyntiä.
- sekä Lincolnia että Kennedya seurasi presidenttinä mies nimeltä Johnson (Andrew, s.1808 ja Lyndon Baines, s.1908).
- Anthony Mann'in vuonna 1951 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa "The Tall Target" Dick Powell esittää agenttia, joka yrittää estää Abraham Lincolnia vastaan suunnitellun salaliiton tämän murhaamiseksi jo virkaanastujaistensa yhteydessä v.1861. Powellin roolinimi? John Kennedy.


Maailmanhistorian huono-onnisin nuorukainen?

Puola, heinäkuu 1989. Kesken MiG-23-harjoituslennon venäläispilotti toteaa koneensa moottorin vioittuneen ja hyppää ulos noin 150 metrin korkeudesta. Tämän jälkeen yksinäinen sotilaskone kuitenkin jatkaa automaattiohjauksella tasaisen varmaa lentoa kohti länttä. Useiden maiden ilmapuolustus saatetaan hälytystilaan ja mm. saksalaiset hävittäjät seuraavat ”karkulaista” aina Hollannin rajalle asti. Lennettyään n. 900 kilometriä Euroopan halki Belgian ilmatilaan saakka MiG on lopulta Kortrijk-nimisen kaupungin yllä käyttänyt kaiken polttoaineensa ja putoaa suoraan erääseen taloon jolloin 18-vuotias belgialaisnuorukainen saa surmansa.


Historian uskottavin UFO-tapaus?

Seuraava tunnetaan nimellä ”Cash-Landrumin tapaus” tai ”Piney Woodin tapaus”. Joulukuun 29. päivä 1980 Betty Cash (53v.), Vickie Landrum (57v.) ja viimemainitun 7-vuotias pojanpoika ajoivat yksinäistä teksasilaista maantietä kohti kotiaan Daytoniin, kun he yht’äkkiä näkivät tien päällä edessään valtavan, timantinmuotoisen lentoaluksen. Se hehkui valkeana ja syöksäytti alaosastaan säännöllisin väliajoin tulisuihkun jolloin alus nousi aina korkeammalle ilmaan, vajoten tämän jälkeen taas hiljalleen kohti maanpintaa. Alus levitti niin rajua kuumuutta ympäristöönsä että auton sisäosiinkin oli pian tuskallista koskea ja Cash joutuikin nousemaan autosta tielle. Landrumit jäivät peloissaan katselemaan näkyä auton suojista. Kohta tunnistamaton lentävä esine nousi puiden yläpuolelle ja alkoi etääntyä, jolloin todistajat huomasivat sitä ympäröivän 23(!) USA:n armeijan helikopteria, ainakin osa isoja kaksiroottorisia CH-47 Chinook-kuljetuskoptereita. Alus ja kopterit lensivät hiljalleen pois näkyvistä, ja Cash & Landrumit saattoivat myös lähteä ajamaan pois tapahtumapaikalta. Myöhemmin tapahtui seuraavaa:
* kaikki osalliset kärsivät välittömästi kokemuksensa jälkeen samanlaisia oireita mitä saa altistuessaan voimakkaalle säteilylle, Cash pahiten. Hän oli loppuelämänsä käytännössä työkyvytön.
* huhtikuussa 1981 armeijan CH-47-kopteri tuli Daytoniin esittelyyn ja asukkaiden vapaasti vierailtavaksi. Vickie L. halusi viedä edelleen pelkotiloista kärsivän pojanpoikansa tutustumaan läheltä kopteriin, siinä toivossa että tämän pahimmat painajaiset helpottaisivat edes hieman. Koneen pilotti jutteli huolettomasti niin Landrumien kuin erään ulkopuolisenkin vieraan kuullen miten ”hän ja muut lentäjät oli hälytetty muutama kuukausi sitten tarkkailemaan vaikeuksissa ollutta UFOa Huffmanin pikkukaupungin lähistöllä”. Vickie L. kertoi puolestaan pilotille kohtaamisestaan tuon oudon esineen kanssa, seuranneista terveysongelmista ja siitä miten huojentavaa oli saada asiaan tällainen vahvistus. Tämän kuultuaan pilotti sulki visusti suunsa ja hätisteli Landrumit ulos kopterista.
* edellisistä johtuen (sairastumiset, USA:n armeijan ilmiselvä tietoisuus) Cash ja Landrum päättivät nostaa syytteen ja korvauskanteen armeijaa vastaan käyden sitä ennen jättämässä todistajalausuntonsa ilmavoimien Bergstromin tukikohdassa. Kuulustelupöytäkirjat voi lukea täältä: http://www.cufon.org/cufon/cashlani.htm Huomionarvoista mielestäni armeijan edustajien erittäin asiallinen käytös, vaikkei heistä konkreettista apua ”uhreille” ollutkaan. Eivätkä tietenkään koskaan myöntäneet mitään ja lopulta kaikki vaatimuksetkin hylättiin v.1986 koska ”Yhdysvaltain armeijalla ei ole käytössään valtavaa timantinmuotoista ja ’säteilevää’ lentoalusta”. Joka tapauksessa kyseessä siis aniharvinainen oikeuskäsittelyyn asti edennyt UFO-tapaus.
* tapauksella oli myös ulkopuolisia todistajia: Daytonin poliisipäällikkö Lamar Walker ja hänen vaimonsa kertoivat nähneensä samana iltana ainakin kaksitoista armeijan helikopteria lentelevän lähistöllä. Walkeria kiellettiin esimiesten toimesta tutkimasta tapausta kuitenkaan enempää halustaan huolimatta. Armeija kieltää heillä olleen minkäänlaista manööveriä kyseisenä aikana.
* Cash kuoli v.1998 ja Vickie Landrum v.2007. He vakuuttivat tarinan tosipohjaisuutta loppuun asti. Pojanpoika Colby Landrum ei muista mitään tapahtuneesta.
* oma arvaus: kyseessä oli huippusalainen, jonkin armeijan erikoisase-yksikön kokeilulento, josta eivät edes paikalle lennätettyjen koptereiden miehistöt olleet ainakaan kaikki tietoisia. "Tarkkailkaa tunnistamatonta esinettä, älkää yrittäkö mitään muuta", saattanut olla ohjeensa kaikessa yksinkertaisuudessaan ja harjoituksen nimissä.


Maailman yksinäisimmän puun kohtalo

Akaasiapuu ”L´Arbre du Ténéré” kasvoi Saharan autiomaassa Nigerin valtion alueella ja sai mainetta ”maailman yksinäisimpänä puuna”, sillä lähimpään lajitoveriinsa oli matkaa joka ilmansuuntaan n. 200 kilometriä. Tästä huolimatta humalassa ajanut libyalainen kuorma-autonkuljettaja onnistui törmäämään kyseiseen puuhun v.1973 aiheuttaen sen menehtymisen. (Tapaus tuonee Tintti-sarjakuvan faneille mieleen Dupont & Dupond -hahmojen vastaavanlaisen kolaroinnin v.1950 ilmestyneessä ”Mustan kullan maa” -albumissa (s.19).)


Meteoriitin kohdalle osumisen todennäköisyys

Arvioiden mukaan noin 500 meteoriittia, marmorikuulasta noin koripallon kokoiseen tai vähän suurempaan, osuu maahan asti vuosittain. Historia tuntee ainoastaan kaksi uskottavaa tapausta joissa ihminen on saanut osuman, ja molemmissa oli kyseessä ”vain” varsinaisesta meteoriitista irronnut palanen. V.1954 Oak Grovessa Alabamassa noin greipin kokoinen ”avaruuskivi” tuli katon läpi ja kimmahti puisen radion kautta sohvalla nukkunutta 31-vuotiasta naista kylkeen, aiheuttaen tälle kohtuullisen ikäviä ruhjeita mutta ei sen enempää. V.1992 nuorta ugandalaispoikaa osui puolestaan edes kuhmua aiheuttamatta päähän pieni kivensiru jonka vauhti oli hidastunut sankan kasvuston ansiosta sen irrottua lähistölle pudonneesta Mbale-meteoriitista.


Alkoholi ei välttämättä ole aina haitaksi

Titanicin leipurimestari Charles Joughin (1878-1956) meni jossain vaiheessa kun aluksen uppoaminen oli jo selviö kaikessa rauhassa ryyppäilemään viskiä hyttiinsä samalla kun laivaa kiireellä evakuoitiin. Käytyään aina välillä tutkailemassa tilannetta ulkopuolella hän palasi taas soppeensa tyhjentämään viskilekaansa, kunnes lopulta huomasi veden nousseen jo ”kotikäytävälleen”. Ympärikännissä hän käveli laidan yli veteen ja kellui tuolinkappaleesta kiinnipitäen samalla kun kaaos ympärillä vain paheni Titanicin vaipuessa hiljalleen syvyyksiin. Siinä Joughin sitten uiskenteli, sisäisen voiteluöljyn lämmittäessä, useamman tunnin nolla-asteisessa vedessä samalla kun kukaan muu veden varaan joutunut matkustaja ei kestänyt 15-30 minuuttia pitempään. Huomaten vihdoin ylösalaisin pinnalla keikkuvan varavene B:n hän kauhoi sen luokse mutta veneen pohjan päällä seisoi ja makasi jo niin iso liuta miehiä ettei siihen ollut menemistä. Lopulta joku tuttu merimies nosti Joughininkin veneen päälle pötkölleen. Paljon myöhemmin RMS Carpathian saapuessa pelastamaan Titanicin eloonjääneitä moni aiemmin vedestä nostettu kuoli vielä siinäkin vaiheessa hypotermiaan, mutta Joughinille ei tullut jälkeenpäin edes nuha!


Tupakka ei välttämättä ole aina haitaksi

Maailmanhistorian todistetusti vanhimmaksi elänyttä ihmisenä pidetään ranskalaista Jeanne Calment'ia (1875-1997). Hän saattoi vielä 1990-luvulla muistella tapaamistaan Vincent Van Gogh'in kanssa tai osallistumistaan Victor Hugo'n hautajaisiin, mutta ennen kaikkea rouva Calment oli tupakoitsija koko aikuisikänsä. Tai ei aivan, hän päätti lopettaa epäterveellisen harrastuksensa 117-vuotiaana josta sai ilmeisesti tarvittavan lisäajan elää ennätykselliseen ikäänsä 122v 164 pv.


Huumeet eivät välttämättä ole aina haitaksi

Sveitsiläistä Albert Hofmann'ia (s.1906) pidetään yleisesti erilaisten hallusinogeenisten huumeiden merkittävimpänä tutkija-pioneerina ja ennen kaikkea LSD:n "isänä". Hän kuoli v.2008 kypsässä 102 vuoden iässä.


Roman Polanskin ihmeellinen elämä

- Otteita kuuluisan elokuvaohjaajan (s.1933) lievästi sanoen vaiherikkaasta elämästä:
* juutalaispoika selviytyi hengissä sota-ajasta Krakovan ghetossa ja maaseudulla pakolaisena viiden vuoden saksalaisvainosta huolimatta, mikä aiheutti usean hänen sukulaisensa (mm. äidin) ja tuttaviensa kuoleman. 90% Puolan juutalaisista murhattiin.
* jatkuva kamppailu kommunismin ikeessä ensin armeijan välttelyineen, myöhemmin taiteellisten näkemyksiensä puolesta nuorena elokuvakoulun opiskelijana sekä viisumi/passiongelmien kanssa.
* selvisi ”vain” vakavin pääruhjein puolalaisen sarjamurhaajan tiiliskivellä tehdystä tapon yrityksestä, kun tämä oli ensin ollut muka myymässä nuorelle Polanskille polkupyörää.
* viimeisillään raskaana olleen vaimonsa Sharon Tate’n ja kolmen muun ystävänsä murha Charles Manson’in mielipuolisen ”perheen” toimesta elokuussa 1969. Traagisuutta lisää se seikka että Mansonin todellisten kohteiden oli tarkoitus olla talon edellisiä asukkaita. Polanski itse sattui olemaan työmatkalla Lontoossa.
* kauhuelokuvan klassikoksi nousseen, paholaisenpalvonnasta kertovan "Rosemaryn painajaisen" (1968) tapahtumat sijoittuvat pääosin New Yorkissa sijaitsevaan Dakota-nimiseen kerrostalokompleksiin. Noin 13 vuotta myöhemmin samaisessa talossa asunut John Lennon ammuttiin ulko-oven eteen häiriintyneen "fanin" toimesta.
* syyte 13-vuotiaan Samantha Geimer’in raiskauksesta Jack Nicholson’in asunnossa 1977, jolloin aluksi tutkintavankeutensa kiltisti istunut Polanski päätti paeta maasta kun tuomari vaikutti olevan tekemässä ”kohujulkkiksesta” esimerkkitapausta. Polanski ei voi matkustaa Yhdysvaltoihin loppuelämänsä aikana eikä maahan joka on tehnyt luovutussopimuksen lukuisista (myös paikallisten lakimiesten) vetoomuksista huolimatta. Mainittakoon että Geimer oli varhaiskypsä, niin seksuaalisesti kuin päihteidenkin suhteen kokenut ja mallin uralle pyrkimässä. Hän on itse antanut jo Polanskille anteeksi ja myös rahallisen korvauksen saanut.
* onpa vastapainoksi Polanski myös nautiskellut elämässään, mm. seuraavien kaunotarten kanssa: Sharon Taten lisäksi Barbara Lass, Jacqueline Bisset, Michelle Phillips, Jill St.John, Nastassja Kinski, Emmanuelle Seigner.


She's Leaving Home

V.1963 Ready Steady Go! -popohjelman yhdessä jaksossa Paul McCartney jakoi muun ohessa palkinnon valitsemalleen tanssikisan voittajalle, eräälle 14-vuotiaalle tyttöselle nimeltä Melanie Coe. Kolmisen vuotta myöhemmin McCartneyn silmiin osui Daily Mirrorin etusivun juttu kotoaan karanneesta tytöstä, vaikka tämä oli "saanut vanhemmiltaan kaiken mitä halusi". Uutinen inspiroi McCartneyn kirjoittamaan yhden monista kuuluisista lauluistaan eli "She's Leaving Home"n, joka ilmestyi "Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band" -albumilla. Tuo karkulainen oli Melanie Coe.


Amerikkalaiset maratonin olympiavoittajat

Yhdysvallat on saavuttanut maratonin olympiakullan nykyaikaisten kisojen 120-vuotisen historian aikana kolmesti. Jokaisella kerralla on kuitenkin juuri heidän voittajajuoksijoidensa nenän edestä joku toinen vienyt huomion ja yleisön suosionosoitukset!


1904 St. Louisissa maaliviivan ylitti ensimmäisenä USA:n Fred Lorz. Hän kuitenkin tunnusti taittaneensa osan matkaa managerinsa auton kyydissä. Oikeaksi voittajaksi saatiin näin seuraavaksi perille tullut kilpailija eli maanmies Thomas Hicks.
1908 Lontoossa italialainen Dorando Pietri saapui ylivoimaisessa johdossa ensimmäisenä stadionille mutta täydellisesti uupuneena ja aivan muissa maailmoissa, lähtien ensin juoksurataa väärään suuntaan jolloin järjestäjien piti ohjata mies kädestä pitäen kohti oikeaa osoitetta. Kymmenen minuutin ja viiden kaatumisen jälkeen Pietri oli viimein selvittänyt jäljellä olleet 350 metriä ylittäen maaliviivan mutta koko ajan avustajien kannattelemana. Amerikkalaiset protestoivat oikeutetusti ja näin heidän edustajansa Johnny Hayes vei kultamitalin.
1972 Münchenissä USA:n Frank Shorter (syntymäkaupungissaan!) juoksi maratonin selvänä ykkösenä maaliin, mutta yleisön buuauksien ja vihellysten saattelemana. Miksi näin? No, juuri ennen Shorterin saapumista oli joku paikallinen "haamujuoksija", ilmeisesti vedonlyönnin seurauksena, hölkännyt stadiontunnelin uumenista ja lähtenyt vetämään viimeistä kierrosta "maratonin juhlittuna voittajana"! Kunnes järjestäjät ja yleisö pian huomasivat petoksen minkä sai sitten ihmetyksekseen kohta tuntea nahoissaan myös asiasta luonnollisesti täysin tietämätön Shorter...


Simpsonit ja 9/11

Yhdeksännen Simpsonit-kauden jaksossa "The City Of New York vs. Homer Simpson" (ensiesitys 21.9.1997) perhe päättää matkustaa New Yorkiin. Ennen lähtöä Lisa esittelee turistibussi-mainosta, jossa on ylhäällä teksti "NEW YORK", alla dollarin merkki kahdella pystyviivalla, sitten numero 9 ja vieressä siintävät taustasiluettina WTC-tornit.


Simpsonit ja Donald Trump

Yhdennentoista Simpsonit-kauden jaksossa "Bart To The Future" (ensiesitys 19.3.2000) päästään vilkaisemaan keltaisen perheen edesottamuksia 30 vuotta myöhemmin, ja huomataan mm. että Lisa-tyttärestä on tullut peräti Yhdysvaltain presidentti. Työhuoneessa käydyssä kabinettikokouksessa siunaillaan huonoja talousnäkymiä ja erityisesti mittavaa valtionvelkaa jolloin Lisa syyttää tilanteesta edeltäjäänsä, bisnes- ja mediamiljonääri Donald Trump'ia. Nyt jos oletetaan että Trump, joka koko maailman hämmennykseksi todella valittiin presidentiksi marraskuussa 2016, olisi saanut olla vallassa kaksi kautta (2017-2025) ja Lisa samoin heti perään niin "ennuste" sopii ajallisestikin noin vuoteen 2030...


Milos Forman ja "Yksi lensi yli käenpesän"

Kirk Douglas tapasi Prahassa vuonna 1966 ohjaaja Milos Formanin, joka työskentelisi vielä pari vuotta kommunistisessa kotimaassaan. Douglas lupasi lähettää Formanille erään kiinnostavan kirjan, josta tämä voisi jonain päivänä tehdä vaikka elokuvan kunhan länteen pääsisi. Kirjaa ei koskaan kuulunut, ja Forman kirosi Douglasin alimpaan helvettiin. Kahdeksan vuotta myöhemmin Kirkin poika Michael Douglas lähetti nyt jo USA:han siirtyneelle Formanille teoksen jonka filmiversion halusi tuottaa: Ken Kesey'n "Yksi lensi yli käenpesän" minkä Broadway-versiossa isänsä oli näytellyt 1960-luvun alussa. Kun Kirk tapasi taas tshekkiohjaajan niin alkoi heti haukkumaan tätä: "Miksi et paskiainen edes vastannut mitään kun lähetin saman kirjan silloin 60-luvulla"? Paljastui että Tshekkoslovakian tulli oli mennyt takavarikoimaan kyseisen teoksen ilmoittamatta mitään asiasta sen paremmin lähettäjälle kuin vastaanottajallekaan...


Mark Twain ja Halleyn komeetta

Amerikkalaisen kirjallisuuden eräs kuuluisimmista nimistä, Mark Twain (oik. Samuel Clemens), syntyi 30.11.1835 eli parisen viikkoa Halleyn komeetan noin 75 vuoden välein tapahtuvan ilmestymisen jälkeen. Hän kuoli, kuten itse oli ennustanutkin, samoihin aikoihin (vain päivää myöhemmin) kun komeetta seuraavan kerran tuli lähimmilleen maapalloa (21.4.1910).


2012DA14 ja mikä oikeasti iski Tsheljabinskiin

15.2.2013. Koko maailma oli tietoinen maltillisen 30-metrisen asteroidin lähestymisestä ja lasketusta "ohilennosta" seuraten tapahtumaa. Mutta kaikkien yllätykseksi käytännössä samaan aikaan ilmeisesti edellämainitusta täysin riippumaton meteoriitti iskee Tsheljabinskin lähistölle Siperiassa aiheuttaen satojen loukkaantumisen ja pari kuolemantapaustakin.


Pelaaja joka ei tiennyt miltä tuntuu hävitä

Yhdysvaltain yliopistopelaajista koottu jääkiekkojoukkue kykeni 1980 Lake Placidin talviolympialaisissa kuuluisaan "Miracle On Ice" -superyllätykseen voittamalla Neuvostoliiton ja viemällä kultamitalit. Yksi kansallissankareista oli puolustaja nimeltä Ken Morrow, joka vielä samana keväänä solmi sopimuksen NHL-liigaan New York Islanders -joukkueen riveihin. Islanders meni sitten voittamaan mestaruuden eli Stanley Cupin neljänä vuotena peräkkäin: 1980, 1981, 1982 ja 1983. Tässä vaiheessa voitiin hyvällä syyllä puhua Morrown kohdalla miehestä joka tuskin edes tiesi miltä tuntui hävitä...


John Adams ja Thomas Jefferson

Kaksi seitsemästä keskeisestä Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen 4.7.1776 laatijasta ja allekirjoittajasta, John Adams (maan 2. presidentti) ja Thomas Jefferson (maan 3. presidentti) kuolivat samana päivänä täsmälleen 50 vuotta myöhemmin eli 4.7.1826.


Suurpimennykset 2003

Elokuun 14. päivä 2003 massiivinen sähkökatkos koillis-USA:ssa ja Kanadassa jätti 55 miljoonaa ihmistä ilman virtaa useiksi tunneiksi tai jopa päiviksi. Mutta tämä oli vasta alkua, lyhyen ajan sisällä pimenivät:

Helsinki 23.8., Lontoo 28.8., Malesia 2.9., Tanska ja Ruotsi 23.9., Italia 27.9.

Selityksenä kaikkiin on tarjottu "normaaleja syitä" eli teknistä vikaa sähkönjakelujärjestelmässä (väärin kytketty rele, tietokone-bugi yms). Salaliittoteoreetikoilla ja muuten vainoharhaisilla kuten minulla käynyt mielessä tietenkin muitakin vaihtoehtoja kuten UFOjen osallisuus, (Yhdysvaltain) armeijan salaiset kokeet tai jokin hallinnasta karannut hiukkaskiihdytin-testi...


Al Capone ja sen veli

Kesällä 1927, samaan aikaan kun Al "Arpinaama" Capone paistatteli rikollisuransa huipulla Amerikan kuuluisimpana gangsterina, hänen velipoikansa James toimi presidentti Calvin Coolidge'n turvamiehenä tämän vierailulla Mustien Kukkuloiden "intiaani-territorioon" South Dakotan osavaltiossa.

Kent Staten uhrit

Melkoisena yhteensattumana voitaneen pitää sitä, että 4.5.1970 Kent Staten yliopiston Vietnam-protestien yhteydessä tapahtuneen verilöylyn kaikilla neljällä kuolonuhrilla (Allison Krause, Jeffrey Miller, Sandra Scheuer, William Schroeder) oli saksalais/juutalais-pohjaiset nimet, kun esim. yhdeksästä haavoittuneesta vain yhdellä (Dean Kahler).


Suomalaiset keihäänheiton maailmanmestarit

Seppo Räty aloitti suomalaisen keihäänheiton menestystarinan myös MM-kisojen osalta voittamalla kultaa Roomassa 1987. Tokiossa 1991 hän sijoittui ylivoimaisen Kimmo Kinnusen jälkeen hopealle. Kinnunen otti puolestaan hopeaa heti perään Stuttgartissa v.1993. Seuraava maailmanmestarimme oli Aki Parviainen Sevillassa 1999, ja kuinka ollakaan hopeaa sitten hänellekin 2001 Edmontonissa. Vasta vuoden 2007 (Osakan) MM-kultamitalistimme Tero Pitkämäki rikkoi putken kun jäi 2009 Berliinissä sairastelunsa jäljiltä viidenneksi.


David Harold Byrd ja JFK:n salamurha

David Harold Byrd oli kuuluisa teksasilainen öljymiljonääri joka perusti v.1941 Civil Air Patrol (CAP) -nimisen puoli-militaristisen ja tänä päivänäkin lähinnä erilaisissa viranomaisten avustustöissä toimivan siviililentäjien järjestön. V.1955 kyseisen yksikön alaisuudessa toimi mm. eräs John F. Kennedyn salamurhan tutkimuksissa useimmin esiin nousseista hahmoista/epäillyistä David Ferrie sekä samanaikaisesti muuan teinipoika nimeltään Lee Harvey Oswald. Byrd omisti myös Texas School Book Depository -nimisen rakennuksen Dallasissa, johon vain viisi viikkoa ennen JFK:n vierailua otettiin työntekijäksi nyt 24-vuotias Oswald. Presidentiksi salamurhan jälkeen noussut Lyndon B. Johnson oli Byrdin erittäin hyvä ystävä.


Kotiinpaluu

V.1899 kanadalainen Charles Coghlan sairastui kohtalokkaasti oleillessaan Galvestonissa Teksasissa, yli 5000 kilometrin päässä Prince Edwardin saarella sijainneelta kotiseudultaan. Välimatkan takia mies jouduttiin hautaamaan kuolinpaikkakunnalleen. Noin vuotta myöhemmin Amerikan historian pahin luonnonkatastrofi iski hurrikaanin muodossa juuri Galvestoniin ja muun tuhon ohessa myrsky kuljetti Coghlanin arkun kauas Meksikonlahdelle. V.1908 muutama kalastaja huomasi jonkinlaisen säänmurjoman laatikon kellumassa Prince Edwardin saaren rannikon edustalla ja näin Coghlan lopulta pääsi kuin pääsikin oman kastekirkkonsa multiin.


Oy Alko Ab

Yli kymmenvuotisen kieltolain jälkeen alkoholinmyynti-liikkeet eli 'Alkot' avattiin Suomessa hämmästyttävän numerosarjan "543210" merkeissä. Siis: 5.4.1932 klo 10.


Aku Ankka -lehti

Alkon lisäksi toisen keskeisen kulttuurilähteemme eli tietenkin Aku Ankka -lehden ensimmäinen numero ilmestyi vastaavan yhteensattuman merkeissä: Walt Disneyn 50-vuotispäivänä 5.12.1951.


Juokse, Peter, juokse

Vuoden 1988 Etelä-Korean Soulin olympiakisojen 1500 metrin juoksussa etunimi 'Peter' oli valttia: 1) Peter Rono, Kenia 2) Peter Eliot, Iso-Britannia 3) Jens-Peter Herold, DDR.


Super-Marion maaginen ilta

Pittsburgh Penguinsin legendaarinen numero 66 Mario Lemieux teki ainutlaatuista NHL-historiaa uudenvuodenaattona 1988: ottelussa New Jersey Devilsia vastaan hän onnistui maalinteossa tasakentällisin, ylivoimalla, alivoimalla, rangaistuslaukauksesta ja lopuksi vielä tyhjiin.


Brenda Robinsonin tapaus

Tuntematon taloontunkeutuja hyökkää yksinhuoltaja Brenda Robinsonin kimppuun v.1995 Delawaressa USA:ssa, raiskaten ja puukottaen tämän henkihieveriin. Nainen kuitenkin selviää kymmenistä veitseniskuista huolimatta, ja pian poliisit pidättävät miehen nimeltä Doug DaSilva aivan uhrin asunnon edustalta. Tämä oli tullut omien sanojensa mukaan paikalle "rukoilemaan ja etsimään syyllistä", samalla kun kiinnittänyt tekijästä luodun poliisipiirroksen autonsa ikkunaan.

Sen lisäksi että muistuttaa erehdyttävästi kuvan miestä eikä osaa tarjota minkäänlaista alibia rikoksen ajankohdalle, myös Brenda ja tämän 13-vuotias poika tunnistavat pidätetyn "vuorenvarmasti" (uhrilla oli ollut tuntikaupalla aikaa tarkkailla tekijää kun tämä etsi talosta jotain ryöstettävää ennen päällekäymistään). Mutta juuri ennen oikeudenkäynnin alkua FBI-laboratoriosta saapuu hätkähdyttävä tieto: DaSilvan DNA ei vastaa tutkimuksissa haltuunotettua, jolloin poliisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin päästää mies vapaaksi.

Brenda on niin järkyttynyt että matkustaa ladattu ase mukanaan syylliseksi tietämänsä DaSilvan asunnolle "oman käden oikeus" mielessään, mutta peruuttaa viime hetkellä aikeensa. Kuluu 9 vuotta, ja sitten Marylandissa tapahtuu täsmälleen Brendan tapauksen kaltainen seksuaalimurha. Nyt tekijä saadaan kuitenkin kiinni välittömästi: 43-vuotias Mark Eskridge, jonka DNA todistaa hänet lopultakin myös Brendan todelliseksi pahoinpitelijäksi. Mutta ennen kaikkea mies oli näyttänyt tuolloin kuin Doug DaSilvan kaksoisveljeltä...


Kadonneet sukellusveneet 1968

Neljän eri maan laivasto menetti sukellusveneensä salaperäisissä olosuhteissa vuonna 1968:

Israel (INS Dakar) itäisellä Välimerellä tammikuussa, 61 uhria

Ranska (Minerve) Välimerellä lähellä Toulonin satamaa tammikuussa, 52 uhria

Neuvostoliitto (K-129) keskellä Tyyntä merta maaliskuussa, 98 uhria

Yhdysvallat (USS Scorpion) eteläisellä Atlantilla toukokuussa, 99 uhria


Kaikki piti saada...

13.12.1977 Evansvillen yliopiston (Indiana) koripallojoukkue valmentajineen menehtyy pelimatkalla, kun DC-3-tilauskone putoaa kohta kentältä nousun jälkeen. Ei kuitenkaan aivan kokonaan, sillä pelaaja nimeltään David Furr oli jäänyt reissusta pois. Kauaa ei silti ehtinyt hänkään ihmepelastumistaan päivitellä: vain kaksi viikkoa myöhemmin Furr joutui veljensä kera autokolariin ja kuoli...


"Olen suomalainen (jääkiekkoilija)..."

Suomen jääkiekkomaajoukkueen historia on toki muutenkin täynnään katkeria tappioita ja niukkaakin niukempia mitalitta/hopeallejäämisiä, mutta tuskinpa kukaan ilmentää kyseistä draamaa paremmin kuin pitkän NHL-urankin tehnyt puolustaja Toni Lydman (s.1977 Lahti):

1998 MM-finaalit Suomi-Ruotsi 0-1, 0-0

1999 SM-finaalit HIFK-TPS 4. ottelu 0-1 (koko sarja 1-3)

1999 MM-finaalit Suomi-Tshekki 1-3, 4-1 (jatkoaika 0-1)

2004 Stanley Cup -finaalit Calgary Flames-Tamba Bay Lightning 6. ottelu 2-3 (2. jatkoaika), 7.ottelu 1-2 (koko sarja 3-4)

2004 World Cup -finaali Suomi-Kanada 2-3

2006 Olympiafinaali Suomi-Ruotsi 2-3


Timur Lenkin kirous

20.6.1941 venäläiset arkeologit löysivät ja avasivat 1400-luvulla riehuneen mongolialaisen valloittajapäällikön Timur Lenk'in haudan, minkä yhteydessä saivat lukeakseen uhkaavan kirjoituksen: "Sen kotivaltakunta joka hautarauhani rikkoo tulee kokemaan ennennäkemättömän hävityksen". Vain kaksi päivää myöhemmin Natsi-Saksa liittolaisineen käynnisti 'Operaatio Barbarossan' mikä tulisi koitumaan miljoonien ja taas miljoonien neuvostokansalaisten kohtaloksi seuraavien lähes neljän vuoden aikana.


Velikullat Wienissä

Wien oli tammikuussa 1913 hetkellisesti historian kolmen kenties pahimman viikatemiehen asuinpaikka: Itävallan keisari Franz Joosef I (1. maailmansota: n. 16 miljoonaa uhria), Adolf Hitler (2. maailmansota Euroopassa: n. 40 miljoonaa uhria) ja Josef Stalin (Neuvostoliiton hirmuhallinto: 20-25 miljoonaa uhria).


Identtiset loppuun asti

6.3.2002 identtiset 70-vuotiaat suomalaisveljekset menehtyivät reilun kahden tunnin aikana samalla tavalla: molemmat jäivät pyörällä tietä ylittäessään kuorma-auton alle, toinen Pattijoella ja toinen naapurikunnassa Raahessa (vuodesta 2003 samaa kuntaa).


Uppoamaton Violet Jessop

Irlantilaisjuurinen matkustajalaivoissa työskennellyt palvelijatar-sairaanhoitaja Violet Jessop selvisi niin RMS Olympicin sota-alukseen (1911), RMS Titanicin jäävuoreen (1912) kuin HMHS Britannicin miinaankin (1916) törmäämisestä ja kuoli vasta 83-vuotiaana 1971.


Napoleon ja Hitler

Pahamaineisten itsevaltiaiden ja armottomien valloitussotien toimeenpanijoiden Ranskan keisari Napoleonin (1769-1821) ja Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitlerin (1889-1945) urat korreloivat toisiaan hämmentävällä tavalla:


- molemmat olivat syntyisin varsinaisten valtakuntiensa ulkopuolelta: Napoleon Korsikasta, Hitler Itävallasta.

- molemmat hankkivat kannuksensa sekä kollegoidensa/miestensä kunnioituksen Euroopan taistelukentillä: Napoleon Ranskan armeijan upseerina sodassa Ensimmäistä liittokuntaa vastaan Alpeilla ja myöhemmin Pohjois-Afrikassa 1796-99, Hitler Saksan keisarikunnan korpraalina I maailmansodassa 1914-18. (Mainittakoon että Napoleonin lempinimi sotilaidensa keskuudessa oli ”Pikku korpraali”, huolimatta jo prikaatinkenraalin arvonimestään.)

- kumpikin oli lähellä menettää henkensä jo ennen valtaannousuaan: Napoleon vangittiin ja uhattiin teloittaa tuhansien muiden tapaan giljotiinilla Suuren Terrorin aikaan 1794, haavoittuen sittemmin myös rintamalla. Hitler puolestaan haavoittui sodassa kahdesti, saaden vuosia myöhemmin (1923) Münchenin epäonnistuneen ’kapakkavallankumouksen’ jälkimainingeissa vankilatuomion samalla kuin useampi liittolaisensa oli tullut ammutuksi ympäriltään hallituksen joukkojen toimesta.

- molempien valtaannousua edesauttoivat ratkaisevasti maansa sisäiset kuohunnat: Napoleonia Ranskan vallankumouksen ja Hitleriä Saksan häviämän I maailmansodan jälkeinen yhteiskunnallinen sekasorto.

- molemmat valloittivat lopulta lähes koko Euroopan mantereen, mutta eivät kyenneet lyömään päävihollistaan Britanniaa: Napoleon hävisi meri- ja Hitler ilmataistelun.

- vaikka kumpikin oli tehnyt jo vuosia aiemmin rauhansopimuksen Venäjän/Neuvostoliiton kanssa, päättivät he osittain tuloksettoman Britannia-operaationkin turhauttamana laajentaa valtapiiriään kohti itää: Napoleon hyökkäsi kesäkuussa 1812 n. 685 000:n vahvuisen armeijan voimalla, ja Hitlerin 22.6. 1941 käynnistyneeseen 'Operaatio Barbarossaan' tuli osallistumaan lopulta kokonaisuudessaan n. 3,8 miljoonaa miestä.

- Venäjän sotaretki eteni molempien armeijoiden osalta voitokkaasti kesän ja syksyn, mutta ankara talvi pakotti sekä Napoleonin että Hitlerin joukot perääntymään Moskovan porteilta: ensinmainitun Grande Armée tuhoutui taistelukyvyttömäksi jo ennen vuodenvaihdetta, jälkimmäisen Wehrmacht- ja SS-divisioonat seuraavan kolmen vuoden näännytyssodan aikana.

- tähän asti niin uskollisista upseereistakin kääntyi osa myyttisiä Johtajiaan vastaan: Napoleon karkoitettiin Elban saarelle 1814 (palaten kuitenkin myöhemmin vielä kerran johdattamaan joukkonsa ratkaisevaan taisteluun), Hitlerin alaiset yrittivät puolestaan salamurhata tämän pommiattentaatilla heinäkuussa 1944 (selvisi vain lievin vammoin).


- idän murskatappiosta huolimatta kummankin sotapäällikön viimeinen ja alkuunsa varsin lupaavastikin edennyt sodankulun kääntämiseen tähtäävä offensiivi tapahtui länsirintamalla Belgian maaperällä: Napoleon hyökkäsi Waterloossa kesäkuussa 1815, Hitler Ardenneilla joulukuussa 1944.

- tappiot kaikilla rintamilla tiesivät lopultakin kyseisten hirmuhallitsijoiden aikakauden päättymistä, samalla kuin maansa sotilasmahdin tuhoutumista sekä ehdoitta antautumista ja miehitystä. Puhumattakaan sinetistä jo ennestään synkälle maineelleen historiankirjoissa.


Iso-Arska ja Ronnie

Arnold Schwarzenegger'in lähes koko ikänsä vaalimat haaveet Amerikan ihmemaahan pääsystä toteutuivat sitten jo 21-vuotiaana syksyllä 1968, Euroopan ylivoimaisena kehonrakennuksen ykkösnimenä. Vielä vuodenkin päästä oli itävaltalaisella maalaispojalla kuitenkin paljon opittavaa uudesta kotimaastaan - mitä tuli niin kulttuuriin, tapoihin kuin kieleenkin - eikä poikkeusta tehnyt tapaus liittyen Arnoldin piipahtamiseen lomareissullaan Meksikon puolella Tijuanassa: muskelisankari oli vasta äskettäin saanut hankittua Los Angelesista riittävän ison kaksion että jopa seinilleen mahtui nyt vähien rahavarojen sallimaa "taidetta" ripustettavaksi, ja kohta löytyikin mielestään "siisti" mustavalkoinen cowboy-juliste paikalliselta torilta. Myöhemmin muuan punttisali-kaverinsa tuli käymään, näki kuvan ja tuhahti: "Tuo paskiainen! Etkö tiedä Arnold kuka tuo on?" - "No tossahan se lukee alla: 'Ronald Reagan'. Ilmeisesti joku vanha Hollywood-näyttelijä...?" - "No joo. Ja nykyinen republikaani-poliitikko ja Kalifornian kuvernööri."

Reaganhan eteni sitten peräti presidentiksi asti, kun taas Hollywood-tähti Arnold Schwarzenegger (ei tosin yhdestäkään lännenelokuvasta tuttu) tultaisiin valitsemaan Kalifornian kuvernööriksi v.2003 republikaani-puolueen edustajana.


JFK ja "Sateenvarjomies"

Täsmälleen siinä kohdassa Elm Street -katua jossa kohtalokkaat laukaukset kajahtivat surmaten Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn seisoi jalkakäytävällä muiden muassa kuuluisa "Sateenvarjomies", joka piteli vehjettään pään päällä avattuna huolimatta aurinkoisesta poutasäästä mikä oli jo hyvän aikaa Dallasissa Teksasissa vallinnut. Tuntemattomaksi jäänyt heppu taitteli sitten tapahtuman jälkeen varjonsa kasaan istahtaen hetkeksi kadun reunaan suurimman osan ihmisistä jähmettyessä niille sijoilleen tai säntäillessä paniikissa ympäriinsä, ennenkuin nousi ja poistui paikalta teille tietymättömille - sekä samalla salaliittoteoreetikoiden yhdeksi legendaarisimmista puheenaiheista: oliko mies toiminut jonkinlaisena merkinantajana ampujille, tai peräti itse suoraan osallistunut salamurhaan sateenvarjoksi naamioidun aseen avulla?

Senaatin nimittämän valiokunnan käynnistäessä uudelleen "Vuosisadan rikoksen" tutkimukset v.1978 ilmaantui kuultavakseen myös mies nimeltä Steve Louis Witt, joka vihdoin 15 vuoden jälkeen paljasti olevansa tuo pahamaineinen 'Varjomies'. Motiiviksi tempaukselleen hän ilmoitti vain protestoineensa JFK:n diplomaatti-isän Josephin yhdessä Britannian pääministerin Chamberlainin kanssa aikoinaan harjoittamaa liennytys- eli "sateenvarjo"politiikkaa yhä uhkaavammin käyttäytyvän Hitlerin Saksan suuntaan. Minkäänlaisia todisteita mistään vilunkipelistä ei Mr. Wittin osalta löytynyt, mutta toisaalta: 1) ei ole myöskään mitään todisteita että mies Dallasissa olisi ollut Steve Louis Witt, joka äärimmäisen epäilyttävästi ilmoitti valiokunnalle "olleensa tietämätön herättämästään kiinnostuksesta" - siis kaikkina näinä vuosina maailmanhistorian erään merkittävimmän tapahtuman ennenkokemattoman mediakohun keskelläkin? 2) Valiokunta käänsi koko todistuksen jostain syystä huumoriksi keskittyen ainoastaan tarkastamaan että sisälsikö tuo ("tietenkin ilman muuta alkuperäinen") esine esim. jonkinlaista "myrkkynuoli-asetta"? 3) Oli totuus mikä tahansa, tällaisen yksittäisen 'varjomiehen' osuminen juuri tuohon kohtaan salamurhattavan presidentin autosaattueen reittiä lienee sattumanvaraisuudessaan sitä luokkaa että kaikki maailman lottoarvonnatkin kalpenevat...


Kun aika on...

Suomi otti järjestyksessä toisen MM-kultansa jääkiekossa v.2011. Nämä olivat ensimmäiset kisat sitten historiallisen juhlavuoden 1995, jolloin joukkueessa ei pelannut ainuttakaan tuolloista maailmanmestaria. Suomen voittaessa kolmannen MM-pytyn 2019 oli kyseessä jälleen ensimmäinen vuosi ettei mukana ollut yhtäkään edellistä eli 2011-mestaria.


Elvis ja "Grease"

Samana päivänä (16.8.1977) kun "Grease" -elokuvaan (1978) kuvattiin kohtausta, jossa lukiotytöt laulavat kappaletta "Look At Me, I'm Sandra Dee" - sisältäen mm. sanat "Elvis, Elvis, let me be! Keep that pelvis far from me!" - levisi maailmalle tieto legendan edellisöisestä kuolemasta kotonaan Gracelandissa. Elvistä oli myös pyydetty cameo-rooliin yhden biisin verran esiintymään, mutta tämän kieltäydyttyä tilalleen oli otettava "vähän" kevyemmän sarjan laulajapoika Frankie Avalon.


******************************************************************************************************************


Kokemuksia omalta "leffafriikki"-uralta

Ei nyt mitään ylläoleviin verrattavia lähimaillekaan, sellaisia hassuja yhteensattumia vain:


* Keskustelin kaverini kanssa puhelimessa eräänä viikonloppuna helmikuussa 1993. Jostain syystä puheeksi tuli Lillian Gish, ja muun lomassa tietysti pähkäilimme että "eikös hän elä vielä"? Seuraavana maanantaina sai lehdistä lukea että Gish oli kuollut lauantaina 99-vuotiaana. En ollut koskaan aiemmin jutellut kenenkään kanssa Lillian Gishista.

* Katselin muutama vuosi sitten Anatoli Litvak'in elokuvan "Kohtaus rajalla" (1959). Heti seuraavaksi (siis henkkoht "ensi-ilta" myös) näkemässäni "Svengijengi vauhdissa jälleen" -leffassa (Barry Levinson 1982) yhden nuorisoporukan jäsenen huoneen oveen oli kiinnitettynä juuri "Kohtaus rajalla" -elokuvan juliste. Tarpeetonta sanoa ettei "Kohtaus rajalla" ("The Journey") ole muuten tullut vastaan koskaan missään muodossa.

* Lisää tahattomia "jatkumoita": näin ensin Steven Spielberg'in leffan "Always -ikuisesti" (1989) ja heti perään Ealing-komedian "Varastin miljoonan" (Charles Crichton 1951). Siis Audrey Hepburn'in viimeisen ja ensimmäisen elokuvaesiintymisen, ilman että tiesin etukäteen mukanaolostaan kummassakaan.

* Katselin vähän aikaa sitten elokuvan "Hyvä maa" (Sidney Franklin 1937), jonka oscarin voittaneen Luise Rainer'in tarina alkoi kiinnostamaan muutenkin kuten tapana on. Hämmästyin luonnollisesti sitä tosiasiaa että kyseinen leidihän oli edelleen elossa, kunnes pari päivää myöhemmin (30.12.14) arvostelua rustatessani sain IMDb:stä lukea että tämä oli kuollut 104-vuotiaana...

* Löin joskus 1990-luvun loppupuolella (ennen uusia "StarWarseja" ja "Sormusten herroja" sentään!) kaverin kanssa baarissa vetoa että näyttelijä Christopher Lee oli jo kuollut, jopa ainakin vuosikymmen sitten. Sekoitinko sitten Vincent Price'en siinä kännispäissäni vai mistä lie moinen "varma fakta" mieleeni iskostunut, mutta sen lisäksi että herra Lee oli kaikkea muuta kuin manan majoille siirtynyt niin sittemmin päättänyt ihan minun kiusakseni elää ikuisesti... Porskuttaa siis edelleen (7.2.2015) 92-vuotiaana, tekaisten mm. toissa vuonna ei enempää eikä vähempää kuin taas yhden heavy metal -albumin ("Charlemagne: The Omens Of Death")!