Amarcord

Amarcordacademy_award_trophy.jpg

Frederico Fellini 1973 komedia/draama

* *

Fellinin jälleen kerran omakohtainen matka nuoruutensa päiviin ja tapahtumiin 1930-luvun italialaisessa rannikkokaupungissa... "Minä muistan", kuten leffan nimikin jostain paikallismurteesta suomennettuna kuuluu. Värikkäitä hahmoja taas massoittain kameran eteen marssittava klassikkoteos, joka ei kuitenkaan allekirjoittanutta oikein tavoita syystä ettei a) perheenjäsenten mielipuolisten riitelyjen ja tappelujen, b) teinien runkkikerhon ja c) ihmisten virtsaamis/kaasunpäästö-suoritusten seuraaminen ole yksinkertaisesti kiinnostavaa. Tiedä sitten miksi juuri tämmöiset puuhastelut ohjaajakuuluisuuden mieleen jääneet, ja miksi suuri osa lukiolaispojista näyttää vähintään kolmikymppisiltä? Bruno Zanin, Armando Brancia, Pupella Maggio, Magali Noël, Nando Orfei, Giuseppe Ianigro.


Amerikkalainen yö

La nuit américaineacademy_award_trophy.jpg

Francois Truffaut 1973 draama

* *

Tylsä kuvaus tylsän elokuvan tekemisestä...! Truffaut esittää itse luonnollisesti myös kuvitteellisen filminsä ohjaajaa, näyttelijöinään mm. Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Léaud, Jean-Pierre Aumont sekä Valentina Cortese. Kulissien takana tietenkin vähemmän yllätyksellisesti naidaan toisiaan ristiin ja jälkeenpäin kadutaan tai sitten ei. Nathalie Baye, Dani, Alexandra Stewart, Jean Champion, David Markham.


Arvosanametsästys

The Paper Chase

James Bridges 1973 draama

* *

Harvardin oikeustieteen laitoksen vaatimustaso on tunnetusti korkealla, sen tietää myös ensimmäisen vuosikurssin opiskelija James T. Hart (Timothy Bottoms). Läpipääsyn haastavuutta lisäävät hänen kohdallaan entisestään pelonsekainen kunnioitus maankuulua professori Kingsfield’ia (John Housemanacademy_award_trophy.jpg) kohtaan sekä salasuhde tämän tyttäreen (Lindsay Wagner)... Raikkaanmakuisia tuulahduksia siellä täällä, mutta lopulta aivan liian särmätön yliopistomaailman kuvaus niin huumorinsa, draamansa kuin pääosaheppunsakin osalta. Ja mitä ihmettä se loppukohtauskin meinasi, ei sitten ne ”metsästetyt arvosanat” kelvanneet vai? Ainoastaan oscaroitu teatterilegenda Houseman pitää tämän hengissä. Graham Beckel, James Naughton, Edward Herrmann, Craig Richard Nelson, Robert Lydiard, Lenny Baker, David Clennon, Blair Brown.


Bang The Drum Slowly -hiljennä, hidasta

Bang The Drum Slowly

John D. Hancock 1973 draama

* * ½

New York Mammoths –baseballjoukkueen tähtisyöttäjä Wiggen (Michael Moriarty) ei suostu uusimaan sopimustaan ellei läheisintä joukkuekaveriaan Pearson’ia (Robert De Niro), keskinkertaista siepparia, pestata myös. Miehen ehdottomuuteen löytyy salainen syynsä: Pearson on kuolemansairas... Kohtalainen, erinomaisen Moriartyn ja vielä huimempaan suoritukseen joukkueen tiukkana mutta inhimillisenä valmentajana yltävän Vincent Gardenia’n varassa sinnittelevä urheiludraama. Muuten tarinaltaan tyypillisen ennalta-arvattavaa & sentimentaalista kamaa, ja sellainenkin tuli katsoessa mieleen että olisikohan pääkaksikon kannattanut vaihtaa osia...? Phil Foster, Ann Wedgeworth, Patrick McVey, Heather MacRae, Barbara Babcock. Jengin muista jäsenistä tutuimpana erottuu Danny Aiello.


Cahill -Lännen sheriffi

Cahill U.S. Marshall

Andrew V. McLaglen 1973 western

* ½

Liittovaltion veteraani-sheriffi Cahill (John Wayne) palaa kaupunkiin taas vaihteeksi luodinreikä olkapäässään, vaan yhtä tuttuun tapaan samalla elävänä tai kuolleena mukaan lastattujen etsintäkuulutettujen kera. Paikallisella selliosastolla odottaa kuitenkin ikävä yllätys: se että kolmen tuntemattomamman hämäräperäisen vangitun seurasta löytyy oma uhmakas 17-vuotias poika Danny (Gary Grimes) tarpeeksi paha, mutta murrosikäisen pikkuveljenkin Billy Joe'n (Clay O'Brien) osallisuus pankkiryöstöön tähtäävässä salajuonessa jo liikaa... Yritteliäät ja Waynelle niin tyypilliset "isä vs. pojat" -teemat eivät nytkään pitkälle kanna ennalta-arvattavien kautta epäuskottavien tapahtumiensa, hahmojensa ja kliseidensä keskellä. George Kennedy, Neville Brand, Marie Windsor, Morgan Paull, Dan Vadis, Royal Dano, Scott Walker, Denver Pyle, Jackie Coogan, Walter Barnes, Harry Carey Jr, Hank Worden.


The Creeping Flesh

The Creeping Flesh

Freddie Francis 1973 kauhu

* *

V.1893. Professori Emmanuel Hildern (Peter Cushing) tutkii vastalöydettyä kymmenien tuhansien vuosien ikäistä, jättimäistä ja muutenkin aivan poikkeuksellisesta ihmislajin sukuhaarasta kielivää luurankoa: isoin hämmästyksen aihe koittaa kuitenkin miehen todetessa miten joutuessaan kosketuksiin veden kanssa olio alkaa välittömästi kehittämään iho- ja lihaskerrosta pölyttyneiden luidensa ympärille. Hildernin mielisairaalaa johtava James-veli (Christopher Lee) suhtautuu kaikesta huolimatta jo tottuneen skeptisesti professorin löydöksiin, samalla kuin myös tämän Penelope-tyttären (Lorna Heilborn) käytös alkanut muuttumaan yhä huolestuttavampaan suuntaan… Aikansa perustavaa laatua oleva brittikauhu, niin tuttuakin tutumman pääkaksikon kuin tapahtumiensakin puolesta - puhumattakaan harmillisen kökösti toteutetusta hirviöstään, erityisesti siinä vaiheessa kun kyseisen kaverin kintereihin kerääntynyt riittävästi rasvakudosta liikenteeseen lähteäkseen. George Benson, Kenneth J. Warren, Duncan Lamont, Harry Locke, Hedger Wallace, Michael Ripper, Catherine Finn.© American International Pictures (AIP)

dillinger1.jpg

Dillinger

Dillinger

John Milius 1973 rikos

* * * ½

John Dillinger (Warren Oates) on yhteiskunnan vihollinen numero 1, jonka pankkiryöstöjä tehtailevaa koplaa FBI:n erikoisetsivä Melvin Purvis (Ben Johnson) jahtaa säälimättömästi G-miestensä tukemana... Mukavasti 30-luvun lama-ajan tunnelmat tavoittava kuvaus kuuluisasta ja sittemmin FBI:n harjoitusmaalitaulun malliksikin päässeestä pankkirosvosta, jonka jo alun ryöstökohtauksessa heittämä kommentti ikimuistoinen: "Tämä on luultavasti yksi koko elämänne merkittävimmistä hetkistä. Älkää jättäkö sitä viimeiseksenne!". Puolidokumentaarinen ote tuo kaivattua realismintunnetta ja konepistoolit rätisevät raivoisasti kuolettavaa lauluaan - historiallisestikin miellyttävän tarkkana toteutuksena etenkin Dillingerin, 'Pretty Boy' Floyd'in (Steve "Dallasin Ray" Kanaly) ja 'Babyface' Nelson'in (Richard Dreyfuss) väkivaltaisten kuolemien suhteen. The Mamas And The Papas -yhtyeen ex-jäsen Michelle Phillips heittää myös yllättävän pätevän leffakeikan gangsterilegendan tyttöystävänä. Geoffrey Lewis, Harry Dean Stanton.


A Doll's House

A Doll’s House

Patrick Garland 1973 draama

* * ½

1800-luvun loppupuolen Norjassa varakas Helmer’in perhe valmistautuu joulun viettoon tavallistakin juhlallisemmissa tunnelmissa: Torvald-isä (Anthony Hopkins) on valittu pankinjohtajan virkaan, mistä iloitsee erityisesti rahan arvon hyvin tunteva vaimo Nora (Claire Bloom). Tällä on kuitenkin taakkanaan synkeä salaisuus, johon liittyy juuri kavalluksesta erottamisilmoituksen saanut Torvaldin kollega (Denholm Elliott) sekä muuan väärennetty velkakirja... Henrik Ibsen’in uraauurtavan ja erään historian esitetyimmän ”Nukkekoti” -näytelmän (1879) pätevä versiointi, jossa aluksi varsin itsekkäältä ja rahanahneelta vaikuttaneelle kolmen lapsen perheenäidille annetaan suorastaan sensaatiomaisesti ”lupa” uuteen elämänuraan ja vapauteen. Ralph Richardson, Anna Massey, Edith Evans.


Dracula elää ja voi hyvin

The Satanic Rites Of Dracula

Alan Gibson 1973 kauhu

* ½

Iso joukko Britannian silmäätekeviä on liittynyt saatananpalvontakulttiin, jonka takapiruna häärii kukas muu kuin itse vampyyrikreivi Dracula (Christopher Lee). Scotland Yard on kuitenkin jo kintereillään professori Van Helsing'in (Peter Cushing) johdolla... Heikko ja väsynyt Hammer-kauhu vesittyy viimeistään sekä rikostutkijoiden että kohteenaan olevan porukan kaikinpuoliseen kyvyttömyyteen, vaikka viimemainittujen hirviömäisyys tehdään kyllä muuten heti kättelyssä selväksi. Michael Coles, William Franklyn, Freddie Jones, Joanna "Todella upeeta" Lumley.


Elä ja anna toisten kuolla

Live And Let Die

Guy Hamilton 1973 toiminta

* * ½

Roger "Pyhimys" Moore'n eka on jopa bondi-asteikolla melkoisen tyhjänpäiväinen hupailu Karibian meren, Harlemin ja New Orleansin kuumissa black powerin ja voodoo-kultin värittämissä maisemissa. Jane Seymour tällä kertaa se pelastettava söpöliini ja Yaphet Kotto heroiinimarkkinat räjäyttämään pyrkivä pahulainen, parasta koko jutussa Wings-yhtyeen tunnari. Kovasti jostain syystä etenkin 1970-luvulla suosiossa ollutta "hölmö sheriffi" -roolia vetää tässä ja myös seuraavassa ("007 ja Kultainen ase" 1974) agenttiseikkailussa osaansa muutenkin jämähtävä Clifton James. Julius Harris, Geoffrey Holder, David Hedison, Gloria Hendry, Bernard Lee, Lois Maxwell.© Warner Bros.

enter-the-dragon.jpg

Enter The Dragon

Enter The Dragon

Robert Clouse 1973 toiminta

* * * ½

Kolme miestä - valkoinen (John Saxon), musta (Jim Kelly) ja kiinalainen (Bruce Lee) - osallistuvat pahamaineisen Han'in (Kien Shih) yhtäläisen pahamaineisiin nyrkkipotku-kisoihin tämän pahamaineisella saarella. Toiset ovat eri syistä pakomatkalla mutta kiinalaisen on tarkoitus sekä hoitaa salainen agenttitehtävänsä että kostaa sisarensa (Angela Mao) murhaajille... Kaikkien aikojen paras 'martial arts' -elokuva, mikä ei ole välttämättä mitään posketonta kehumista sillä kysehän on seksin jälkeen ylivoimaisesti huonotasoisimmasta lajityypistä. Hongkongilaisten näyttelijäsuoritukset tässäkin totuttua tasoa (tiedättehän: kun tulee esim. potku munille niin silloin pyöritetään silmiä ja pannaan suu ymmyrkäiseksi ja ulistaan jolloin katsojan pitää nauraa silmät vesissä että kato nyt tota ha ha ha...) ja selkeästä Bond-juonesta (Han = 'Dr.No') huolimatta mitään maailmantuhoa ei näköpiirissä. Ja muitakin juonellisia miinuksia löytyy mutta mitäpä niistä koska tässä on ennenkaikkea yksi ja ainoa, uskomaton Bruce Lee häikäisevimmässä iskussaan! Ahna Capri, Robert Wall, Betty Chung, Geoffrey Weeks, Bolo Yeung. Myös nuori Jackie Chan saa (ihan oikeasti!) Brucelta huolella päihinsä.


Flesh For Frankenstein

Flesh For Frankenstein

Paul Morrissey, Antonio Margheriti 1973 kauhu

* *

Serbialainen aatelisleidi (Monique van Vooren) palaa lomamatkalta kahden lapsensa (Nicoletta Elmi, Marco Liofredi) kera kotiin, eli miehensä paroni Frankensteinin (Udo Kier) isännöimään linnamaiseen kartanoon. Pariskunnalla ei ole enää aikoihin ollut paljoakaan yhteisiä kiinnostuksen kohteita, niinpä vaimo ei tiedä mitään paronin kellarilaboratoriossaan suorittamista hirmukokeista ja suunnitelmistaan luoda kokonaan uusi ”ihmislaji” – samalla kuin itse iskee silmänsä komeaan tallipoikaan (Joe Dallesandro)... Andy Warhol’in italialaisten kanssa yhteistyössä tuottamaa tyypillistä sensaatiotavaraa: verta, irtojäseniä, suolenpätkiä ja runsaasti alastonta pintaa lisähöysteeksi. Kuvauksellisesti lähestulkoon jopa Hammerin ja kumppaneiden tasolle yltävä tekele häviää toki näyttelijäpuolella sitten sitäkin rankemmin, jolloin muuta kaartia sentään aavistuksen ammattimaisemmat Kier & Vooren joutuvat jauhamaan ikuisuuksia kestäviä monologejaan kohtauksesta toiseen. Tahattomista ”hankaluuksista” nauratti eniten se nosturilaite, jota Igor... eikun Otto-parka (Arno Jürging) saa veivata loputtomiin että vaijerissa roikkuva uhri liikahtaisi edes muutaman sentin suuntaansa... Srdjan Zelenovic, Dalila Di Lazzaro.


Hiljaisuuden laki

The Friends Of Eddie Coyle

Peter Yates 1973 rikos/draama

* *

Eddie Coyle (Robert Mitchum) on päällepäin tunnollinen, tosin hieman hajanaisen työuran omaava bostonilainen perheenisä – itse asiassa mies on toiminut jo hyvän aikaa aseiden välittäjänä pankkiryöstöliigassa. Vaan viranomaisetkin ovat sen verran hajulla Coylen edesottamuksista että linnatuomio uhkaa, niinpä mies ryhtyy etsimään pelastuskeinoa vaikka sitten kavereidensa paljastamisen kustannuksella… Ikuisuuksia viipyilevillä jutustelukohtauksilla pilattu, muuten pätevä rikostarina häilyvine ihmissuhteineen ja jatkuvine epävarmuustekijöineen - samoin ryöstökohtaukset kuvattu jäntevästi mutta tarjoamatta sitten juurikaan sen suurempaa draamaa yhden virkailijan ampumista lukuunottamatta. Homma päättyy kuitenkin komeasti Bruinsin ja Black Hawksien NHL-matsiin bobbyorreineen ja espositoineen. Peter Boyle, Richard Jordan, Steven Keats, Alex Rocco, Joe Santos, Mitchell Ryan, Helena Carroll, James Tolkan, Peter MacLean, Kevin O’Morrison.


Ihmissusi Washingtonissa

The Werewolf Of Washington

Milton Moses Ginsberg 1973 komedia/kauhu

* ½

Yhdysvaltain Unkarin suurlähettiläs Jack Whittier (Dean Stockwell) on siirtymässä peräti presidentin (Biff McGuire) lähiavustajaksi ja lehdistösihteeriksi, mutta saa läksiäislahjaksi tientukkeena sekoilevilta mustalaisilta ihmissusi-kirouksen päällensä. Muutenkin hektiset seuraavat päivät kuluvat jatkuvien harha-aistimusten ja yöt puolestaan - yllättävien karvoittumisten jälkeen - murharetkien merkeissä… Aina sympaattinen Stockwell ja herkulliset viittaukset ajankohtansa todellisiin poliittisiin myllerryksiin tarjosivat lähtökohtaisesti mahdollisuuksia oikeinkin hauskaan hirviösatiiriin, mutta ohjauksen hämmentävänkin totaalinen amatöörimäisyys pilasi ne haaveet. Esimerkkinä potentiaalista kohtaus jossa joku kääpiö-proffa (Michael Dunn) saa kaikessa rauhassa tehdä jotain ihme ”Frankenstein”-kokeitaan kellarilaboratoriossaan, ja vaikka siis hallituksen rahoituksella niin edes Amerikan presidentille ei asia ’Area 51’ -malliin sen enempää kuulu. Clifton James, Jane House, Katalin Kallay, Nancy Andrews, Despo Diamantidou, Beeson Carroll, Jacqueline Brookes, Jack Waltzer, Thayer David, Lenka Peterson.


Iltaloma

Cinderella Liberty

Mark Rydell 1973 draama

* *

Laivaston mies John Baggs (James Caan) saa totuttautua maakravuksi ainakin joksikin aikaa kohta Seattlen satamaan saavuttuaan, kun joutuu ensin odottelemaan lääkärintarkastuksen tuloksia ja seuraavaksi keskustoimisto kadottaa kaikki paperinsa. Kaupungilla ehtii siis pyörimään riittävästi, tosin vain iltaloman merkeissä eli kasarmilla tulee ilmoittautua klo 24 mennessä. Baarissa tapaamansa prostituoidun ja samalla tummaihoisen 11-vuotiaan pojan (Kirk Calloway) yksinhuoltajan nimeltä Maggie (Marsha Mason) kera muodostuu myrskyisä on-off-suhde... En tiedä mitä heppu tuossa ihan nätissä mutta varsinaisessa ongelmakimpussa sitten noin peruuttamattomasti näki – mahdottomasta ja jotenkin huostaanoton välttäneestä pojasta puhumattakaan (pikkuvilunkien sijaan ei oikeasti muuta tekisikään kuin rikoksia jossain paikallisjengissä). Pääpari silti erinomainen ja tuttuja sivunaamojakin riittää. Eli Wallach, Burt Young, Bruno Kirby, Allyn Ann McLerie, Dabney Coleman.


Invasion Of The Bee Girls

Invasion Of The Bee Girls

Denis Sanders 1973 scifi/kauhu

* *

Peckhamin pikkukaupungissa Kaliforniassa paikallisen tutkimuslaitoksen eräs miespuolisista professoreista löytyy kuin niille sijoilleen menehtyneenä, ilman rihman kiertämää ja kaikesta päätellen juuri seksiä harrastaneena – virallisen kuolinsyyn paljastuessa massiiviseksi sydänkohtaukseksi, mutta mikä saattoi aiheuttaa moisen yleisterveelle miehelle? Asiaa saapuu paikkakunnan viranomaisten avuksi ihmettelemään hallituksen asiamies Neil Agar (William Smith) mahdollisen epidemian varalta, etenkin kun saman kohtalon kokeneiden miekkosten ruumiita alkaa putkahtelemaan lähiseudulla hälyttävään tahtiin… Pääosan (naamastaan toki hieman siloitellumpi) ’Jack Palance’ -kopio Smith sekä todellinen herkkupommi Victoria Vetri nostavat yllättävän laadukkaalla tekemisellään tämän tehosteiltaan peruskökön kuvitelman ”tappavista mehiläisvampeista” siedettävälle tasolle – lisätäkynä tietenkin Vetrin lisäksi muidenkin poikkeuksellisen tasokkaiden tohtorileidien ja kotirouvien antaumuksellinen paljaan pintansa esittely. Sitäkin vastenmielisemmäksi tehty koko muu äijälauma, jotka voisivat tuskin edes Donald Trump’in mielestä enempää ansaita kohtalojaan… Anitra Ford, Cliff Osmond, Wright King, Ben Hammer, Anna Aries, Andre Philippe, Sid Kaiser, Katie Saylor, Beverly Powers, Tom Pittman.© Warner Bros.

badlands-crop-1.jpg

Julma maa

Badlands

Terrence Malick 1973 rikos

* * *

Martin Sheen oli jo reilusti yli kolmekymppinen mutta käy toki nuoremmasta sarjatappajasta siinä missä tämän 15-vuotiaasta sussusta Sissy Spacek. Perustuu (tosin erittäin löyhästi) kuuluisaan 1950-luvun lopun murhenäytelmään, jolloin mielipuoli nimeltä Charles Starkweather aloitti mediakuuluisuuteen nousevien americanpsycho-murhaajien genren - kierrellen alaikäisen tyttösensä kanssa varastetuilla autoilla siellä täällä ja ammuskellen ihmisiä milloin sattui huvittamaan kun kohdalle osuivat. Sähkötuoliahan siitä seurasi. Ensimmäistä uhria eli tytön isää esittää Warren Oates, ja taustatunnelmia tarjoilee Carl Orff'in xylofoninen mestariteos "Gassenhauer" kuten sittemmin mm. "True Romance"ssa (1993). Ramon Bieri, Alan Vint, Gary Littlejohn, John Carter.


Julmat, vahvat ja röyhkeät

Emperor Of The North (Pole)

Robert Aldrich 1973 toiminta/rikos

* ½

Syvimmän laman aikaan v.1933 työttömiä kuljeskelijoita riitti Amerikan maassa sadointuhansin, ja rautatiet olivat luonnollisesti tämän pummiväen suosituin salamatkustuskeino. Ovelimmaksi siinä hommassa on osoittautunut jo legendan maineen kaltaistensa keskuudessa saavuttanut 'A nr 1' (Lee Marvin), jota ilmaantuu sitten eräänä päivänä häiritsemään itseään täynnä oleva nuorimies (Keith Carradine) - ikäänkuin kaikkien 'hobo'jen kauhuna kunnostautuneen tappaja-vartija Shack’in (Ernest Borgnine) välttelyssä ei olisi tarpeeksi... Kuvaukseltaan ihan komea, ohjaajalle tyypilliseen tapaan viimeisen päälle "äijäleffa" on kuitenkin niin tapahtumiltaan kuin etenkin roolihahmoiltaan yhtäläisen järjetön: kohtaukset kestävät ikuisuuksia, huumori apinatasoa ja ketä loppujen lopuksi kiinnostaa moisten pultsareiden kohtalo? Charles Tyner, Malcolm Atterbury, Simon Oakland, Harry Caesar, Hal Baylor, Matt Clark, Elisha Cook Jr.


Junanryöstäjät

The Train Robbers

Burt Kennedy 1973 western

* *

Kuuden pyssysankarin joukkio todellisen veteraanin nimeltä Lane (John Wayne) johdolla ja hehkeän leskirouvan (Ann-Margret) kera lähtee hakemaan viimemainitun ex-miehen piilottamaa kultakätköä. Jottei homma menisi liian helpoksi niin samaa saalista tavoittelee myös sellainen parinkymmenen palkkionmetsästäjän suuruinen porukka... Perus-Wayne, jossa tuo eläkeikäinen pääosalegenda edelleen horjumattoman suvereeni vaihtelevan yhteistyöhaluista äijälaumaansa paimentaessaan - tosin nyt jopa tavallistakin ansiokkaammin kun vain yhden jäsenen menetyksellä selvitään melkoisesta alivoimasta huolimatta. Varsinaista ”junanryöstöä” lähdetään kuitenkin yrittämään vasta lopputekstien koittaessa... Colttiaan muiden mukana heiluttelee ykköshittejäkin aikanaan lurittanut poptähti Bobby Vinton. Rod Taylor, Ben Johnson, Christopher George, Jerry Gatlin, Ricardo Montalban.


Kaikki saastuneet tuhotaan

The Crazies/ Code Name: Trixie

George A. Romero 1973 toiminta/scifi

* * ½

Armeijan koelaitokselta pääsee karkuun kaasupilvi, joka tekee pikkukaupungin ihmiset verenhimoisiksi hulluiksi... Vertauskuviltaan yritteliäs Romeron "Dawn Of The Dead" -zombiklassikon (1978) harjoitelma. Onnistunut uusintaversio ilmestyi v.2010. Lane Carroll, Will MacMillan, Harold Wayne Jones, Lloyd Hollar, Richard Liberty, Lynn Lowry, Richard France, Harry Spillman, Will Disney.


Katkaistu käsi

And Now The Screaming Starts

Roy Ward Baker 1973 kauhu

* ½

V.1795. Nuori Catherine ('Jane Seymour -klooni' Stephanie Beacham) matkustaa rikkaan Fengriff'in suvun omistamaan maaseutu-kartanoon, tarkoituksenaan naida sen nykyinen isäntä Charles (Ian Ogilvy). Heti kättelyssä tuore morsio joutuu kuitenkin kaameiden näkyjen uhriksi, mitkä vain pahenevat kohti hääyötä: aikoinaan talolle langetettu kirous on voimissaan... Hammerin kilpailijan Amicus-yhtiön varsin ennalta-arvattavasti, tarkoitushakuisesti sekä ikuisuuksia kestävin kohtauksin säikyttelemään pyrkivä kummitusjuttu. Peter Cushing, Herbert Lom, Geoffrey Whitehead, Patrick Magee, Guy Rolfe.


Kauhujen ikkuna

Night Watch

Brian G. Hutton 1973 jännitys/rikos

* *

Varakkaan lontoolaisen liikemiehen John Wheeler’in (Laurence Harvey) Ellen-vaimo (Elizabeth Taylor) kärsii edelleen painajaisista, liittyen ex-miehensä ja tämän rakastajattaren kuolemaan kohtalokkaassa autokolarissa. Joten kun eräänä myrsky-yönä Ellen väittää kivenkovaan nähneensä vastapäisen kartanon heiluvien ikkunaluukkujen välistä murhatun miehen ruumiin, laittavat sekä lähipiirinsä että poliisit naisen ”todistajalausunnon” noiden menneisyyden traumojen piikkiin… Valitettavan selkeästi näytelmään perustuvan parin huoneiston trillerin kiinnostus lepää lähinnä (synnyinmailleen työskentelemään varmaan Burtonin Rikunkin vaikutuksesta siirtyneen) Taylorin harteilla, mutta lukuunottamatta yllättävänkin raakoja loppumurhia varsin heppoiseksi jää niin jännityksen kuin koukuttavuudenkin puolesta. Erityisen tyhmä kohtaus se ensimmäinen ”harhanäky”, kun katsojankin mahdollista todeta ettei siellä mitään ole - ja toki tiedossa Lontoon kosteus mutta että ihan joka yö ukkostaa…? Harvey menehtyi neljävitosena vatsasyöpään vielä samana ensi-iltavuonna. Billie Whitelaw, Robert Lang, Tony Britton, Bill Dean, Michael Danvers-Walker, Rosario Serrano, Pauline Jameson.© Harbour Productions Limited/Cineman Films/United Artists

theatre_of_blood__1973.png

Kauhujen teatteri

Theatre Of Blood

Douglas Hickox 1973 kauhu/rikos

* * *

Aikoinaan kriitikoiden syrjimäksi itsensä kokenut ja oman käden kautta päivänsä päättänyt ”maan suurin Shakespeare-näyttelijä” Edward Lionheart (Vincent Price) palaakin kuolleista kostamaan karmeilla tavoilla arvostelijoilleen... Rakenteeltaan kovasti parin vuoden takaista ”Vampyyrin kosto” (1971) –leffaa muistuttava sarjamurhailu pistää paremmaksi: erityisesti kinkku-Pricen omiakin näyttelijäntaitoja ja -uraa koetellaan herkullisesti Shakespeare-esitystensä myötä, lisäksi tappokohtaukset iskevämpiä eivätkä ihan niin mahdottomia edeltäjäänsä verrattuna - tosin tässäkin noiden turvamiehiksi määrättyjen poliisien sokeus ja kuurous luulisi olevan melko iso este ammatinharjoittamisessaan muutenkin... Bonuksena taviskatsojalle tarjolla mukavaa kulttuurihistoriallista läpileikkausta, mitä tulee maailman kuuluisimman näytelmäkirjailijan teosten keskeisiin tapahtumiin ja lauseenparsiin. Diane Rigg, Ian Hendry, Milo O’Shea, Harry Andrews, Coral Browne, Robert Coote, Jack Hawkins, Michael Hordern, Arthur Lowe, Robert Morley, Dennis Price, Eric Sykes, Madeline Smith, Diana Dors, Joss Ackland.© Casey Productions/Eldorado Films/British Lion Film Corporation

dont_look_now_its_a_dwarf_in_a_red_suit.jpg

Kauhunkierre

Don't Look Now

Nicolas Roeg 1973 draama/kauhu

* * * * ½

Englantilainen pariskunta (Donald Sutherland, Julie Christie) menettää tyttärensä hukkumisonnettomuudessa. Pian tragedian jälkeen he lähtevät Venetsiaan miehen työn perässä, jossa tämä toimii kirkkojen entisöijänä. Hirveät muistot eivät kuitenkaan jätä surevia rauhaan pahojen aavistusten ja enteiden vallatessa mielen, samalla kuin seutua kuohuttaa raaka murhien sarja... Tyylikäs, roegilaisen loistavasti kuvattu psykologinen trilleri Daphne du Maurier'in tarinan pohjalta. Mieleen tukevasti painuvia kohtauksia useitakin, silti loppuratkaisu omassa luokassaan: yksi koko elokuvahistorian suurimmista shokeista... "Seeing is believing" toteaa Sutherland eräässä kohtauksessa mutta näyt on ilmeisesti osattava myös tulkita oikein, muuten uhkaa perikato. Vielä tiedoksi: valtaelokuvassa on käsittääkseni aniharvinaista että näyttelijät tekisivät "sitä" oikeasti kameran edessä mutta tässä näin ainakin huhujen mukaan asia. Hilary Mason, Clelia Matania, Massimo Serato, Renato Scarpa.


Kostaja kiven sisältä

The Outfit

John Flynn 1973 rikos/toiminta

* * ½

Ammattirikollinen nimeltä Macklin (Robert Duvall) vapautuu vankilasta vain vähän sen jälkeen kun veljensä oli tullut tapetuksi ison rikollisjärjestön toimesta - miehet olivat nimittäin yhteistuumin edelliskeikallaan ryöstäneet kyseisen organisaation omistaman pankin. Macklin olisi seuraavana vuorossa, mutta tämäpä ei olekaan kohteista niitä helpoimpia... Muotovalio 1970-lukulainen väkivaltaoperetti kovine karjuineen, muhkeine mimmeineen, jenkkirasseineen ja kostonkierteineen. Pulisongit heiluu ja ruuti käryää, eli ei mitään uutta ja ihmeellistä siis tarjolla (etenkin "Pakotie" -klassikon (1972) tullessa vahvasti mieleen) mutta kaikessa yksioikoisuudessaan myös ihan tehokasta tavaraa. Karen Black, Joe Don Baker, Robert Ryan, Timothy Carey, Richard Jaeckel, Sheree North, Marie Windsor, Jane Greer, Joanna Cassidy, Elisha Cook Jr, Bill McKinney, Henry Jones.


Lahjomaton sheriffi

Walking Tall

Phil Karlson 1973 rikos/toiminta

* * ½

Tositapahtumiin perustuva kuvaus perheellisestä miehestä nimeltä Buford Pusser (Joe Don Baker), joka tennesseelaisen pikkukaupungin laittomuuksia aikansa katseltuaan ja niistä myös melkoisesti kärsimään jouduttuaan äänestyttää itsensä paikallisen sheriffin virkaan. Puinen karttu kourassaan karski karju alkaa laittamaan asioita järjestykseen niiden vaatimin keinoin... Pienimuotoisesta tv-elokuvamaisuudestaan huolimatta kulttimaineeseen noussut, 1970-luvulla suosittuun "oman käden oikeus" -lajityyppiin kuuluva mutta kovasti vapauksia ottanut dramatisointi. Amatöörimäisiä tehosteita ja toimintakohtauksia yritetty korvata verisiä uhreja anteliaasti näyttämällä. Elizabeth Hartman, Gene Evans, Noah Beery Jr. Sivuroolissa kauhu/scifi-veteraani Kenneth Tobey.


The Last Of Sheila

The Last Of Sheila

Herbert Ross 1973 rikos/jännitys

* * ½

Amerikkalainen elokuvatuottaja Clinton Green (James Coburn) kutsuu viisi saman alan ihmistä Välimerta seilaavalle huvijahdilleen, lomailun lisäksi teemana ollen ’Arvaa ammatti’ -tyyppinen seuraleikki: kullekin vieraalle annetaan reissun alussa salassapidettävien lappusten myötä jokin keksitty erikoisominaisuus. On kulunut tasan vuosi siitä kun kesken juhlien riidan päätteeksi jalan karannut isännän Sheila-vaimo oli tullut mitä ilmeisimmin jonkun paikallaolleista yliajamaksi... ’Agathachristie’ -tyyliin toteutettu, kohtalaisen näppärä murhamysteeri samoine vikoineenkin: hieman liiankin kepeästi asianosaiset suhtautuvat niin tapahtumiltaan kuin henkilösuhteiltaan koko ajan kiristyvämpään ilmapiiriin. Myös kaikenlaiset hämmentävän sopivasti kohdilleen osuvat yhteensattumat seuraavat toistaan, kunnes terävimmän päättelykyvyn omaava porukasta (tässä James Mason) ryhtyy tosissaan laittamaan palapelin osasia oikeille paikoilleen – ollakseen kuitenkin samalla tarpeeksi hölmö tekemään näin todellisen päätekijän läsnäollessa. Richard Benjamin, Dyan Cannon, Joan Hackett. Raquel Welch, Ian McShane.


Laukaus tehtaalla

Erkko Kivikoski 1973 draama

* * ½

Suomalaisen yhteiskuntarealismin elokuvallisia kärkiteoksia: koruton, tiivistetty 79-minuuttinen tarina siitä epätoivosta mihin taas yhden pienen maalaiskylän asukkaat syöstään paikallisen tehtaan saneerauspäätösten yhteydessä. Tuntemattomat näyttelijät selviävät duunarirooleistaan tällä kertaa jopa mainiosti. Urpo Poikolainen, Aarne Hakulinen, Pentti Viljakainen.


Maa on syntinen laulu

Rauni Mollberg 1973 draama

*

Valtavan suosion jostain käsittämättömästä syystä saavuttanut, surkean amatöörimäisesti näytelty ja Lapin "mielenkiintoisissa" autiomaisemissa kuvattu "v-u-kele-ryypätään-naidaan" -elokuva Timo K. Mukan kirjan pohjalta... Tämän inhimillisen kurjuusrallin nähtyään ei tarvitse oikeastaan ihmetellä yhtään kirjailijan omaa kohtaloa pian ensi-illan jälkeen, Mollberg valitettavasti jatkoi elokuvien tekoa. Maritta Viitamäki, Pauli Jauhojärvi, Niiles-Jouni Aikio, Aimo Saukko, Milja Hiltunen.


Maailma vuonna 2022

Soylent Green

Richard Fleischer 1973 scifi

* * ½

Mukavasti ajatuksia herättävä visio tulevaisuuden saastuneesta maailmasta jossa elintilakin uhkaa loppua, elintarvikkeista puhumattakaan. Poliisimies Charlton Heston yrittää selvittää hallituksen ja suuryhtiöiden juonitteluja henkensä kaupalla, Edward G. Robinson puolestaan muistelee viimeiseksi jääneen elokuvansa kunniaksi menneitä eli aikaa jolloin maapallo oli vielä vihreän vehreä - ja Joseph Cotten täydentää pappaketjun. Näyttää myös muuten siltä että 1970-luvun tyylikäs letti- kautta pulisonkimuoti olisi edelleen kova sana tuossa noin 50 vuotta myöhemmin... ja mikä ettei. Leigh Taylor-Young, Chuck Connors, Brock Peters, Roy Jenson, Whit Bissell, Dick Van Patten.


The Mad Bomber

The Mad Bomber

Bert I. Gordon 1973 rikos/jännitys

* * ½

Tyttären yliannostus-kuolema on viimeinen naula losilaisen William Dorn’in (Chuck Connors) terveelle järjenjuoksulle, ja tämä alkaa yleisestikin nyky-yhteiskuntaan tympääntyneenä pommitusten aallon erinäisissä perheensä historiaan liittyvissä laitoksissa. Samaan aikaan tiukkaotteista etsivä Minnelli’a (Vince ”Dr. Ben Casey” Edwards) työllistää brutaalin sarjaraiskaajan (Neville Brand) tapaus, etenkin kun vaikuttaa siltä että sekä hän että uhrinsa (Faith Quabius) olisivat saattaneet nähdä kyseisen pommimiehen tämän sairaalaiskun yhteydessä… Connors vähän kuin vuosia myöhemmin Michael Douglas ”Rankka päivä” (1993) -kujanjuoksussaan ja Edwards taas Clint Eastwood’in jalanjäljillä säännöistä piittaamattomuuksineen – selvästi muutenkin haluttu vähintään ”Likaisen Harry”n (1971) asettamalla väkivaltatasolla pysytellä, mikä varmistetaan raakalaismaisen Brandin edesottamusten sekä loppuviimeiksi pääpahalaisen kappaleiksi räjäyttämisen myötä. Hank Brandt, Ted Gehring, Ilona Wilson, Christina Hart.


Magnum 44

Magnum Force

Ted Post 1973 toiminta/rikos

* * ½

"Likainen Harry" (1971) osa 2: nyt on ryhmä moottoripyöräpoliiseja (liiderinään David "Hutch" Soul) päättänyt alkaa listimään rikollisia ilman turhia oikeudenkäyntejä, mitä ei fasistisankarimme (Clint Eastwood) jostain syystä sulata. Epäuskottavuudessaan tylsähkö, ei silti paljoakaan kalpene ykkös-Harrylle etenkään väkivallan raakuudella mitattuna. Mitchell Ryan, Hal Holbrook, Robert Urich, Tim Matheson, Kip Niven, Felton Perry.© Warner Bros.

exorcist_1797959i.jpg

Manaaja

The Exorcist

William Friedkin 1973 kauhu

* * * * *

Pohjois-Irakissa roomalaiskatolinen pappi Merrin (Max von Sydow) löytää kaivauksien yhteydessä esineitä jotka ennustavat tuulidemoni Pazuzu'n ilmestymistä kuvioihin, tavalla tai toisella... Modernin, näyttävillä erikoisefekteillä ladatun kauhuelokuvan perusteos saavutti valtavan suosion pelkistetyn "Hyvä vs. Paha" -teemansa ansiosta ja ultrarealistisella kerrontatyylillään - siksipä shokkikohtaukset kuten 12-vuotiaan Linda Blair'in masturbointi krusifiksillä ("Let Jesus fuck you!") niin tehokkaasti katsojaan iskevätkin... Tyttösen pahimmat kiroilut ja murinat sentään päälledubbasi veteraaninäyttelijä Mercedes McCambridge. Perustuu William Peter Blatty'n best selleriin, idea kirjaan syntyi väitetystä tositapauksesta eli Marylandissa v.1949 tapahtuneesta nuoren pojan manauksesta. Niinpä niin. Mutta kriitikko Roger Ebert'in sanoin: "Uskottavat näyttelijät tekevät uskomattomatkin tapahtumat uskottaviksi"! Ellen Burstyn, Jason Miller, Kitty Winn, Lee J. Cobb, Jack McGowran, William O'Malley, Barton Heyman, Peter Masterson, Vasiliki Maliaros, Rudolf Schündler.


Meiltähän tämä käy

Matti Kassila 1973 komedia

* *

Mittatilaustyönä tehty "comeback"-komedia kansantaiteilija Esa Pakariselle ja ennenkaikkea kulkurihahmolleen Severi Suhoselle, joka juntteudestaan huolimatta on semmoinen sympaattisenoloinen hanuriveikko ja naistennaurattaja - eli hupia 1930-40-lukujen "nuorisolle". No, jonkinlaista juonentynkääkin pyritty kyhäämään metsätehtaan eli Severin uuden työpaikan omistussuhdesotkujen ympärille. Kauko Helovirta, Kirsti Ortola, Jussi Jurkka, Hannu Lauri, Olavi Ahonen. Ritva Vepsä, Martti Pennanen, Kosti Klemelä, Pentti Siimes, Leo Lastumäki, Pekka Autiovuori, Esa Saario, Aarno Sulkanen.


Messiah Of Evil

Messiah Of Evil

Willard Huyck 1973 kauhu

* *

Nuori Arletty-niminen nainen (Marianna Hill) muistelee mielisairaalasta käsin kauhistuttavia tapahtumia, jotka sattuivat kalifornialaisen Point Dunen rannikkokaupungissa neitosen yrittäessä selvittää kadonneen taiteilijaisänsä (Royal Dano) kohtaloa... Keskimääräistä laatuisammin näytelty sekä kuvattu jo 80-lukua ennakoivine neonväreineen, ja zombi-epidemiat takaavat aina toki riittävän pelotteen. Silti lähes joka kohtauksen tolkuton pitkäkestoisuus, väkivaltatehosteiden vaatimattomuus sekä tapahtumien yleinen hämäryys pilaavat kokonaisuuden - näin toissijaisuudetkin onnistuivat kiinnittämään huomion kuten päähenkilöiden ulkonäkö: nais"sankari" Hill toi mieleen Sharon Tate'n, mies"sankari" (Michael Greer) Vincent Cassel'in ja viimemainitun tyttökaveri (Joy Bang) Frances McDormand'in! Anitra Ford, Elisha Cook Jr.


Mommilan veriteot 1917

Jotaarkka Pennanen 1973 draama

* * ½

Seikkaperäinen kuvaus tapahtumista, jotka johtivat Suomen rikkaimman suurmaanomistajan Alfred Kordelinin (erinomainen Reino Kalliolahti) murhaan venäläisten matruusien toimesta kesken syntymäpäiväjuhliensa 7.11.1917 - ja myös mm. nuori asianajaja Risto Ryti (Hannu Kahakorpi) oli aivan vähällä kokea yhtäläisen kohtalon vaimoineen (Eila Arjoma)... Nämäkin pöyristyttävyydet muiden vastaavien tavoin kuitattiin toki kohta syttyvässä Kansalaissodassa sitten korkoineen, ja kun ei palvelusväkeäkään näyttänyt enää hommat kiinnostavan (etunenässä nuori tallirenki Oiva Lohtander) niin siitä vaan mäkeen ja onnea valitsemalleen tielle: mikäs heitä pakotti tai pidätteli ennenkään? Mitään erityisiä elokuvallisia hienouksia ei tästä periodinäytelmästä kuitenkaan löydy pätevän näyttelijätyön höysteeksi. Eero Kosteikko, Jyrki Kovaleff, Mikko Majanlahti, Harri Tirkkonen.


Moottoripyöräcowboy

Elektra Glide In Blue

James William Guercio 1973 draama/rikos

* * ½

John Wintergreen (Robert Blake) toimii joviaalina mutta sääntöpykälistä tiukasti kiinnipitävänä moottoripyöräpoliisina Arizonan kuumissa aavikkomaisemissa, ollen kuitenkin jo pitempään kyllästynyt jakelemaan päivästä toiseen ylinopeussakkoja ja avustamaan erityisesti hippejä vihaavaa partiokaveriaan (Billy Green Bush) näiden kiusaamisessa. Haaveilemaansa rikosetsivän virkaan näyttäisikin koittavan mahdollisuus saadessaan väliaikaisen pestin kovaotteisen sheriffin (Mitchell Ryan) apulaisena itsemurhaksi lavastetun kuolemantapauksen tutkinnassa... Yhteiskunnalliselta sanomaltaan aikakaudelleen tyypillisen yritteliäs ja maisemakuvaukseltaan komea ”Easy Rider” (1969) -versio ”viranomaisten näkökulmasta” kääntyy kuitenkin alun miellyttävästä realistisuudesta yhä läpinäkyvämpiin ylidramaattisuuksiin loppua kohden – eikä sinänsä hyvin suoriutuva ”ikiroisto” Blake oikein olemukseltaan 163-senttisenä poliisimiehenä vakuuta. Vahinko sillä ’prätkäkytistä’ tehty ylipäätään elokuvia hämmentävän vähän, itse asiassa mieleen muistui vain saman vuoden Clint Eastwood -leffa ”Magnum 44” (1973). Päättyy erääseen historian pisimmistä loppukuvista ohjaajan omine taustalla soivine loppubiiseineen – kun vähän aikaisemmin vielä kuuluisampi musiikintekijä Peter Cetera oli paennut virkavaltaa kuin viimeistä päivää huumehipin roolissaan. Jeannine Riley, Elisha Cook Jr, Royal Dano, Hawk Wolinski.


Naurava poliisi

The Laughing Policeman

Stuart Rosenberg 1973 rikos/toiminta

* * ½

Sanfranciscolaiset poliisit jahtaavat kokonaisen bussilastillisen ihmisiä teloittanutta massamurhaajaa... Perustavaa laatua oleva väkivaltainen 70-lukulainen kyttäleffa "Likaisen Harryn" (1971), "Kovaotteisten miesten" (1971) ja vastaavien jalanjäljissä - leffan nimen toimiessa tietenkin lähinnä vinoiluna pääosan iänikuiselle lurppanaamalle Walter Matthau’lle. Bruce Dern, Louis Gossett Jr., Albert Paulsen, Anthony Zerbe, Val Avery, Cathy Lee Crosby, Mario Gallo, Joanna Cassidy.


Nimeni on Nobody

My Name Is Nobody/ Il mio nome è nessuno

Tonino Valerii 1973 western/komedia

* ½

Todellinen lännenveteraani ja legenda Jack Beuregard (Henry Fonda) ampuu taas yhden roistokoplan pois maailmaa pilaamasta, suoraan parturintuolilta ja korkeintaan kahdella laukauksella. Mies on jo jonkin aikaa suunnitellut Eurooppaan siirtymistä eläkepäiviään viettämään, mutta muuan nuori vaeltelija nimeltään 'Ei Kukaan' (Terence Hill = Mario Girotti) ryhtyy suorastaan vainoamaan ukkoa vaatien tätä tekemään vielä yhden uroteon suuruutensa sementoidakseen... Sergio Leone'n tuottamaa, aivan itsensä näköistä lännenhölmöilyä tarjolla alusta loppuun: huumori umpilapsellista, kohtaukset kestävät ikuisuuksia ja ampumasuoritukset mahdottomuudessaan haukotuttavia (esim. se baarikisa ihan hippasen vaarallisen näköistä touhua muita asiakkaita ajatellen...). Vakaviakin rooleja tehnyt (mm. "Tiikerikissa" 1963) Hill-Girotti nousi joka tapauksessa näiden myötä eurooppalaisen farssileffan suursuosikiksi, vakioparinaan universumin kaikkien aikojen hauskin paksukainen nimeltään Bud Spencer (=Carlo Pedersoli). R.G.Armstrong, Geoffrey Lewis, Steve Kanaly.


Onnenpoika

O Lucky Man!

Lindsay Anderson 1973 draama/komedia/seikkailu

* * ½

Lähes kolmetuntinen seikkailu "onnenpojan" Michael Travis’in (Malcolm McDowell) seurassa, tämän aloittaessa kahviyhtiön myyntiedustajana Pohjois-Englannissa ja päätyen monien hengenvaarallistenkin sattumusten kautta yllämainittua nimeä kantavan elokuvan pääosaan...! Vaikuttavia kohtauksia joita säestää pitkin matkaa Alan Price’n (bändeineen) tarttuva musisointi - tosin tunnusbiisi erottuu kuultavista turhankin ylivoimaisesti edukseen. Monessa kohtaa eikä vain McDowellin takia "Kellopeliappelsiinin" (1971) mieleentuova yhteiskuntajulistus kuitenkin tylsenee loppua kohti, ja "kun ei muutakaan keksitty" -loppukohtaus varsinkin pettymys. Lisäksi surrealistisuudestaan huolimatta sanomaltaan liiankin läpinäkyvä, alleviivaava ja osoitteleva. Ralph Richardson, Helen Mirren, Rachel Roberts, Arthur Lowe, Graham Crowden, Peter Jeffrey, Mona Washbourne, Philip Stone.


Osaa mieskin rakastaa

Blume In Love

Paul Mazursky 1973 draama

*

Suominimikkeelle voisi heti lykätä vastaukseksi että ainakaan tämän leffan kokovartalomulkun (George Segal) perusteella väitteelle ei löydy minkäänlaista katetta... Katsotaanpa: ensin kyseinen juutalaislakimies piirittelee onnistuneesti bileissä tapaamaansa sinisilmä-blondia (tietenkin) eli Susan Anspach’ia, ja kuherruslomaa vietetään venetsioita myöten. Sitten muutaman vuoden avio-onnen jälkeen Segal ottaa yhtä avoimesti kuin selittämättömästikin mustan sihteerinsä (Annazette Chase) rakastajakseen, jolloin vaimo lähtee ymmärrettävästi lätkimään siltä seisomalta. Pian viimemainittu tapaa komean muusikko-hipin (Kris Kristofferson), jonka maailmojasyleilevän asenteen ansiosta ”hirmuisesti katuvan” Segalin on mahdollista luikerrella molempien elämään ”ihan vaan kaverina” - ja eipä aikaakaan kun tämä tilaisuuden tullen raiskaa(!) ex-siippansa, mistä jopa Kristofferson katsoo ihme kyllä asialliseksi pistää äijää turpaan... Mutta kun Anspach tuleekin raskaaksi niin rakastaa kohta Segalia jostain syystä taas niin mahdottomasti, ja lopuksi solmitaan jälleen ikuinen liitto Venetsiassa. Amen. Ai niin, välillä oli myös toinen nätti ja korviaan myöten ihastunut Marsha Mason kelvannut miessankarimme sängynlämmittäjäksi muttei tokikaan sen vakavammaksi kumppaniksi jne. Ohjaaja (joka myös kameran edessä epämääräiseksi jäävässä eli turhassa roolissa Segalin ”uskottuna”) ei muissakaan teoksissaan juuri sen järkeenkäyvempiin ihmissuhdekuvauksiin kyennyt, mutta tämän täytyy olla pohjanoteeraus. Shelley Winters, Donald F. Muchic, Erin O’Reilly, Shelley Morrison, Mary Jackson, Ed Peck.


Paholaisen talo

The Legend Of Hell House

John Hough 1973 kauhu

* *

Paranormaaleja ilmiöitä tieteellisesti tutkiva fyysikko Lionel Barrett (Clive Revill) saa rikkaalta ukolta (Roland Culver) rahakkaan toimeksiannon selvittää sukukartanonsa arvoitus, jossa kirous vaatinut veronsa lukuisten kuolonuhrienkin mitalla aikojen saatossa. Kyseenalaiseksi avukseen mies joutuu ottamaan vaimonsa (Gayle Hunnicutt) lisäksi yliluonnollisuuksien spiritistiseen puoleen keskittyneet mentalisti Florence Tanner'in (Pamela Franklin) ja kirjailija Ben Fischer'in (Roddy McDowall)... Richard Matheson'in tarinaan perustuvassa kummitusjutussa on lähtökohtaisesti aihionsa ja muutama verinen tuokio, mutta osallistujiensa logiikat sekä koko tuon tutkimusretken päämäärät jäävät hämärän peittoon: heti alusta asti kaikille selvää että ilmiö on todellinen ja hengenvaarallinen, mutta useamman pahoinpitely-, riivaus- jne tapauksen jälkeenkin vaan jatketaan niinkuin ei mitään - lukuunottamatta McDowallia joka sinnikkäästi kyllä ehdottelee muille häipymistä hyvän sään aikana, muttei saa sitten omalla kohdallakaan aikaiseksi sen kummempia. Homman lopputulema kruunaa sekoilun, kun edes kumppaniensa karmeat kohtalot eivät näytä selviytyjiä nyt niin kauheasti järkyttäneen... Peter Bowles.


Painostus

The Offence

Sidney Lumet 1973 rikos/draama

* ½

Jo useampi nuori koululaistyttö on jäänyt edellisviikkoina pedofiilin saaliiksi ja paikallisen brittipoliisin järjestämästä operaatiosta huolimatta onnistuu iskemään jälleen - mutta tällä kertaa viranomaiset löytävät kuitenkin nopeasti lähistöllä selityksittä notkuneen keski-ikäisen miehen nimeltä Baxter (Ian Bannen) ja vievät asemalle kuulusteltavaksi. Loppuunpalanut konkarietsivä Johnson (Sean Connery) livahtaa myöhemmin vastahakoisen epäillyn huoneeseen päästäkseen henkilökohtaisesti kaivamaan tästä totuuden esiin, eikä aikaakaan kun metelin hälyttämät kollegat löytävät Baxterin makaamasta henkitoreissaan lattialla… Mitä vakavimmista aiheistaan huolimatta mahdollisimman vieraannuttava toteutus jätti ainakin tämän katsojan täysin kylmäksi - ennen kaikkea mitä Conneryn psykopaattihahmoon tulee, ja siihen vielä nuo Bannenin sysipimeydet päälle. Poliisitoiminnan tehokkuus ei taas vakuuta muutenkaan kun viimeisimmän päiväsaikaan tapahtuneen katoamistapauksen etsintöjen aloittamista odotellaan jostain syystä iltapimeään asti, ja sitten lampuin varustettuna kolutaan mm. viemäriaukot sekä muut hämärät loukot... kunnes se lapsi (Maxine Gordon) löytyy lähes kättelyssä viereisestä metsiköstä parin sadan metrin päästä lähtöpaikasta! Ja kuulusteltiinko esim. Bannenin vaimoa miehen liikkeistä ensinkään, ei ainakaan puheeksi tule…? Koko viimeisen tunnin kestävät pulinamaratoonit (näytelmäpohjainen kun on) siihen vielä lisäksi niin ei hyvä. Trevor Howard, Vivien Merchant, Peter Bowles, Derek Newark, Ronald Radd, John Hallam, Richard Moore, Anthony Sagar.© The Directors Company/Paramount Pictures

papermoon.jpg

Paperikuu

Paper Moon

Peter Bogdanovich 1973 komedia/draama

* * *

Viihdyttävä tarina 1930-luvun Amerikan keskilännessä kiertelevästä huijarista (Ryan O'Neal), joka aluksi vastentahtoisesti kuljettaa mukanaan 9-vuotiasta sukulaistyttöä (Ryanin oma tytär Tatumacademy_award_trophy.jpg) - mutta melkoisen kykeneväksi ohivetelijäksi paljastuu pian tuo pikkupimukin, jolla samalla hirveä hinku kasvaa mahdollisimman nopeasti aikuiseksi leidiksi... Viimemainitusta tuskin tarvitsikaan huolta kantaa moisella elämäntyylillä, ja kaikkien aikojen nuorin oscar-voittajahan Tatumista ainakin tuli sekä myöhemmin Mrs. John McEnroe. Leffa poiki lyhytikäisen TV-sarjan jota itsekin muistan katsoneeni 1970-luvun puolivälissä, ikivihreän nimikkolaulunsa jäädessä erityisesti mieleen ("You say it's only a paper moon, hanging over a cardboard sea..."). Madeline Kahn, John Hillerman, Randy Quaid.


Papillon

Papillon

Franklin J. Schaffner 1973 draama/seikkailu

* ½

Steve McQueen on 'Papillon' (='perhonen') joka lopulta onnistuu pakenemaan ranskalaisten hallitseman, Etelä-Amerikan rannikolla sijaitsevan Pirunsaaren vankilasiirtolasta kärsittyään sitä ennen syyttä suotta pitkän tovin... Odottamattoman tylsä, ylipitkä ja myös lopullaan pahan pettymyksen aiheuttava versiointi Henri Charrière'n omakohtaisesta, kansainvälisen supersuosion saavuttaneesta romaanista - eikä edes Dustin Hoffman päähenkilön kaverina Louis Dega'na tuo riittävää lisäpiristettä. Victor Jory, Don Gordon, Anthony Zerbe, George Coulouris, Val Avery.


Parhaat vuotemme

The Way We Were

Sydney Pollack 1973 draama

* * ½

Tavallaan Woody Allen'in suurmenestyksen "Annie Hall"in (1977) käänteinen "esinäytös", eli juutalaisnaisen (Barbra Streisand) on/off-suhde WASPiin (Robert Redford) parinkymmenen vuoden ajan 1930-luvulta 50-luvulle - menettäen tämän lopulta kuitenkin... Rakkauselokuvien aatelia, lajityyppi ei vain minua sellaisenaan suuremmin kiinnosta. Oscar paukahti klyyvari-Barbran vetäisemälle ylihaikealle nimikkolaululle, jota myös Pulmusten porukka eräässä sarjansa jaksossa ikimuistettavasti tulkitsee...! Bradford Dillman, Lois Chiles, Viveca Lindfors, Murray Hamilton.© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

pat-garrett-et-billy-le-a-03-g.jpg

Pat Garrett & Billy The Kid

Pat Garrett & Billy The Kid

Sam Peckinpah 1973 western

* * *

Pat Garrett (James Coburn) on takavuosina ollut Billy The Kidin (Kris Kristofferson) hyvä ystävä, mutta nyt sheriffin tähti rinnassaan ei voi enää katsoa läpi sormien Billyn ja tämän jengin rikollista toimintaa. Niinpä mies käskee Kidia häipymään hyvän sään aikana Meksikon puolelle rajaa tai muuten lävähtää... Mutta nämä lännen legendathan tapasivat tehdä niinkuin huvitti... Billy The Kidista ei tiedetä varmasti paljon muuta kuin tämän "oikea" nimi (William H. Bonney) ja että osallistui jollakin tapaa Lincoln Countyssa 1870-luvulla riehuneeseen karjankasvattajien väliseen sotaan, sen sijaan huhu jonka mukaan nuorukaisella olisi ollut kuollessaan tilillään yhtä monta miestappoa kuin ikävuosia (21) epäilemättä liioittelua. Vaikea siis sanoa kuinka realistinen tämä Peckinpahin runollinen ja luonnollisesti väkivaltainen mutta laahaava versio aiheesta on, lisämurheenaan näyttelijätaidoiltaan vaatimattoman Bob Dylan'in esittämä turhaakin turhempi lännenjuutalainen - vaikka mieleenpainuvat musiikit Minnesotan folk-guru toki leffaan sävellellyt (mm. "Knocking On Heaven's Door"). John Beck, R.G.Armstrong, Harry Dean Stanton, L.Q.Jones, Emilio Fernandez, Slim Pickens, Katy Jurado, Jason Robards, Matt Clark, Barry Sullivan, Luke Askew, Jack Elam, Paul Fix, Charles Martin Smith, Rita Coolidge, Richard Bright.


Pelastakaa tiikeri

Save The Tiger

John G. Avildsen 1973 draama

* ½

Keski-ikäinen losangelesilainen naistenvaatetehtailija (Jack Lemmonacademy_award_trophy.jpg) on pahemmanlaatuisessa ikäkriisissä, mistä osoituksena mm. yhä stressaavammat muistot 2. maailmansodan rintamilta ja vakuutuspetoksen suunnittelu työpaikan tuhopolton muodossa... Puhelias mutta kovin tapahtumaköyhä "viiskymppisten hätähuuto", jossa lähes jokaiseen lauseeseen sisällytetty valitus ja/tai kritiikki mitä kohtaan milloinkin alkaa pian tuntua väkinäisen tarkoitushakuiselta - Lemmonin oscarillakin näin ollen vahvasti kunnia-sellaisen maku. Elokuvan otsikolla viitatataan kadulla adressiin nimiä keräävän eläintenystävän senhetkiseen suojelukohteeseen. Jack Gilford, Patricia Smith, Laurie Heineman, Norman Burton, Thayer David.© Lion's Gate Films/E-K-Corporation/United Artists

1973-the-long-goodbye-010.jpg

Pitkät jäähyväiset

The Long Goodbye

Robert Altman 1973 rikos

* * * * ½

Losangelesilainen yksityisetsivä Philip Marlowe (Elliott Gould) saa odottamattoman keikkapyynnön: vanha kaverinsa (Jim Bouton) ilmestyy keskellä yötä ja tarvitsee pikaisen kyydin Meksikon puolelle Tijuanaan. Seuraavana päivänä poliisit pidättävät Marlowen, sillä tuon yöllisen ystävän vaimo on löydetty raa'asti murhattuna... Upea, Altmanille tyypillisen omaperäinen ja epäsovinnainen versio Chandler'in dekkariklassikosta. Marlowe-fanaatikot nikottelivat rajusti: se vielä menetteli että tapahtumat siirretty 1940-luvulta nykypäivään, mutta että päähenkilöä esittää juutalainen itärannikolta (loistava, näennäisen veltto ja mumiseva mutta lopussa kovuutensa näyttävä Gould)... Vaikka väkivallan uhka lähes jatkuvasti ilmassa se purkautuu - ennen yllätysloppua - vain kerran, mutta sitten sitäkin julmemmin: gangsteripomo (Mark Rydell) iskee cokispullon sirpaleiksi tyttöystävänsä (Jo Ann Brody) kasvoihin... Nina Van Pallandt, Sterling Hayden, Henry Gibson, David Arkin, Warren Berlinger, Stephen Coit. Arnold Schwarzenegger vilahtaa lopussa gangsteriporukan jäsenenä.© Zanuck/Brown Productions/Universal Pictures

the_sting_1_newman_redford.jpg

Puhallus

The Stingacademy_award_trophy.jpg

George Roy Hillacademy_award_trophy.jpg 1973 rikos

* * * ½

Nuorempana kun ei oikein tajunnut mitään näistä uhkapeli/vedonlyöntiasioista (hyvin vähän vieläkään) tämä tuntui melkeinpä pelkältä periodinäytelmältä tunnelmallisen ragtime-musiikkinsa ja 1930-luvun pukujensa/autojensa myötä... Mutta sittemmin löytyi myös huippuviihdyttävä dialogi ja koko huijauksen syvin, herkullinen olemus. Paul Newman'in ja Robert Redford'in yhteensaattaminen kannatti jälleen ja oscareita satoi, Robert Shaw'n kompatessa tapansa mukaan mahtavasti hengenvaarallisena gangsteripomona. Charles Durning, Harold Gould, Ray Walston, Eileen Brennan, John Heffernan, Dana Elcar, Jack Kehoe, Dimitra Arliss, Robert Earl Jones.© Walt Disney Pictures

robin5.jpg

Robin Hood

Robin Hood

Wolfgang Reitherman 1973 animaatio

* * *

Tämä ensimmäinen Disney-leffa jonka olen nähnyt ensi-illassa (muistaakseni) ei kuulu aivan yhtiön kärkituotantoihin, mutta toki normaalin vauhdikas ja huumoripitoinen silti: etenkin pelkurimainen leijona Prinssi Juhana (Peter Ustinov) päästelee hupaisia kommentteja ja adjutanttina toimiva käärmeystävä (Terry-Thomas) saa huutia. Robinista (Brian Bedford) puolestaan tehty kettu ja Nottinghamin sheriffistä (Pat Buttram) susi - loput saatte bongata itse. Phil Harris, Monica Evans, Andy Devine.


Ruoska

High Plains Drifter

Clint Eastwood 1973 western

* * ½

Mies (Eastwood) ratsastaa lännenkylään, joka kantaa synkeää salaisuutta: asukkaat olivat joitakin aikoja sitten pelkuruuttaan vain katselleet vierestä kuinka mielipuolinen roistosakki oli ruoskinut sheriffin hengiltä keskellä katua. Noin 15 minuutissa muukalainen on vetäissyt paukut baarissa, ampunut kolme öykkäriä ja maannut väkisin hevostallissa paikallisen pahasuisen jakorasian... Yliluonnollisiakin sävyjä tavoitteleva väkivaltainen kostotarina, jossa toki taas mahtava määrä epäloogisuuksiakin - lähtien kyläläisten naurettavista ampumataidoista ja surkeasti kirjoitetuista naisrooleista. Geoffrey Lewis, Mitchell Ryan, Verna Bloom, Billy Curtis, Walter Barnes, Stefan Gierasch, Ted Hartley, John Hillerman, John Quade.


Röyhkeä kuin piru

Shamus

Buzz Kulik 1973 rikos/toiminta

* ½

Viiksekäs, naisiinmenevä ja teräväkielinen yksityisetsivä Shamus (hehe) McCoy (Burt Reynolds) palkataan selvittämään liekinheittimellä(!) toteutettua ryöstömurhaa... Reynoldsin muutaman huvittavankin sutkauksen ja ajoittain kohtuullisen väkivaltatoiminnan varassa keikkuva, mutta juonensa laskelmoituun sekavuuteen kaatuva dekkaristoori. Hämmentävänä sivukaneettina mainittakoon Burtin tauotta höpisevä kaveri (Larry Block), joka tuntuu tietävän urheiluhistorioista ja tuloksista kaiken muttei sitä kuka oli "Onni Savi"?! No, eipä taida tietää kukaan suomalainenkaan... Dyan Cannon, John P. Ryan, Joe Santos, Giorgio Tozzi, Ron Weyand, Beeson Carroll, Kevin Conway.


Saattokeikka

The Last Detail

Hal Ashby 1973 komedia/draama

* *

Kovasti kehuttu, minusta aikamoisen tylsä eikä edes erityisen hauska leffa laivaston miesten (Jack Nicholson, Otis Young) "viimeisestä komennuksesta" eli nuoremman laivakallen (Randy Quaid) saattamisesta yksikköönsä vastaamaan mokailuistaan... Itseaiheutettuja mutkia sitten odotetusti pitkin matkaa. Carol Kane, Michael Moriarty, Nancy Allen, Gilda Radner.


Samppanjaa ja syrjähyppyjä

A Touch Of Class

Melvin Frank 1973 komedia/draama

* *

Amerikkalainen perheellinen liikemies (George Segal) tapaa Lontoossa paikallisen vaatesuunnittelijan (Glenda Jacksonacademy_award_trophy.jpg) ja ihastuu välittömästi. Vastaeronneella viimemainitullakaan ei ole mitään "salasuhdetta" vastaan ja osoituksena tästä pariskunta päättää lähteä Espanjaan lemmen- & tutustumislomalle - mutta vanhoja tuttuja on joskus vaikea vältellä juuri silloin kun heitä vähiten paikalle haluaisi... Älykkönäyttelijä ja sittemmin politiikkaan siirtynyt Jackson sai toisen oscarinsa parin vuoden sisään tästä puheliaasta katkeransuloisesta rakkauskomediasta, vaikka eipä hänen roolinsa minusta nyt lähelläkään mm. "Manaaja"n (1973) Ellen Burstyn’in suorituksen haastavuutta ja tasoa. Lisäksi nuo parivaljakon riidanaiheet maistuvat aikamoisen keksityiltä, ja koko loppuosa etenkin yhtä eestaas huopaamista. Paul Sorvino, K Callan.


Serpico -kadun tiikeri

Serpico

Sidney Lumet 1973 rikos/draama

* * ½

Al Pacino esittää NYPD:n poliisia nimeltä Frank Serpico, joka lukuisista työtehtävien ja toimipisteiden vaihtamisesta huolimatta törmää jatkuvasti viranomaisten jo rutiiniksi muodostuneeseen kaikkialla rehottavaan korruptioon. Ollako kunniallinen vai lojaali kollegoita kohtaan, siinä pulma... Realistisenmakuinen mutta tylsähkö kyttäklassikko, varsinkaan Pacinon työn ulkopuolinen elämä naissuhteineen ei tahdo kiinnostaa - eikä hän nyt liiemmin mitään "tiikeriominaisuuksiaankaan" kaduilla rikollisten perässä juostessaan esittele. Barbara Eda-Young, Tony Roberts, John Randolph, Allan Rich, F.Murray Abraham.© Warwick Film Productions/Universal Productions France

jackfox.jpg

Shakaali

The Day Of The Jackal

Fred Zinnemann 1973 jännitys

* * *

Tyylikäs jännäri pitkälti salamurhaajan (Edward Fox) näkökulmasta, kohteena tällä kertaa 1960-luvun alussa itse Ranskan presidentti Charles De Gaulle. Poliisit saavat kuitenkin vankkoja vihjeitä miehen aikomuksista pitkin matkaa, ja iskevät viime hetkellä... Rauhallisen kehittelyn jälkeen loppu tuntuukin vähän turhan äkkinäiseltä tässä Frederick Forsyth'in romaaniin pohjautuvassa trillerissä, mikä kai ainakin jossain määrin perustuu tositapahtumiin (ei kuitenkaan myös 'Shakaali'ksi kutsuttuun aikansa kuuluisimpaan terroristiin 'Carlos'iin). Michael Lonsdale, Terence Alexander, Michael Auclair, Alan Badel, Tony Britton, Denis Carey, Cyril Cusack, Olga Georges-Picot, Derek Jacobi, Jean Martin, Eric Porter, Delphine Seyrig.


Sinbad, merten sankari

The Golden Voyage Of Sinbad

Gordon Hessler 1973 seikkailu/toiminta

* *

“Tuhannen ja yhden yön” satujen arabisankari Sinbad (John Phillip Law) näkee taas yhden laivamatkansa yhteydessä miehistöineen taivaalla jotain merkillistä: pienen lentävän liskomonsterin joka kantaa mukanaan jonkinlaista kultamedaljonkia. Nuolella ampumalla saadaan otus pudottamaan aarteensa, vaan vähänpä seikkailijamme vielä tietävät että kyseessä on myös erään pahansuovan mahtivelhon (Tom Baker) hamuama esine... Ray Harryhausen’in iänikuisen kömpelöt nukketrikit pilaavat taas muuten kohtalaisen sujuvaa fantasia-meininkiä, eikä auta edes myöhempi bond-leffankin ("Rakastettuni" 1977) koristus Caroline Munro. Douglas Wilmer, Martin Shaw, Grégoire Aslan.© The Mirisch Corporation/United Artists

500px-scorpiod.jpg

Skorpioni

Scorpio

Michael Winner 1973 toiminta

* * *

Kylmä, kyyninen eli muotovalio seiskytlukulainen agenttijännäri jossa CIA-mies Cross (Burt Lancaster) kyllästyneenä ammattinsa varjopuoliin päättää painua maan alle. "Yhtiön" isopomo (John Colicos) saa tästä hyvän tilaisuuden ryhtyä toteuttamaan äijän pään menoksi laadittuja suunnitelmiaan - ja näkisi itse asiassa mielellään Crossin nuoremman, ranskalaissyntyisen kollegan 'Scorpio'n (Alain Delon) astuvan kaksoisagentti-epäilyksienkin varjostaman veteraanin tilalle... Kaikkine juonitteluineen hieman sekavaa vyyhteä kompensoivat kansainväliset (lähinnä Wienin) maisemat ja reipas väkivalta. Paul Scofield, J.D. "Sheriffi McCloudin pomo" Cannon, Gayle Hunnicutt, James Sikking, Joanne Linville.© Warner Bros.

mean-streets-1973-01-g.jpg

Sudenpesä

Mean Streets

Martin Scorsese 1973 rikos

* * * * *

Katolinen Charlie (Harvey Keitel) kamppailee uskonsa ja rikolliselämänsä aiheuttamien ristiriitojen täyttämässä maailmassa New Yorkin Pikku-Italiassa, "pahoilla kaduilla". Samalla hän yrittää pitää suojattinsa, rääväsuisen ja velkaantuneen Johnny'n (Robert De Niro) kuten myös salaisen rakkaussuhteensa tämän serkkuun (Amy Robinson) hengissä... Edelleen Scorsesen, uuden amerikkalaisen elokuvan ykkösnimen paras ja tuorevoimaisin teos - kun pidän esim. tolkuttoman yksioikoista vaimonhakkaustarinaa "Kuin raivo härkä" (1980) huikeasti yliarvostettuna. Loistavaa ja osittain jopa improvisoitua näyttelijätyötä tuolloin vielä tuntemattomilta Keitelilta, De Nirolta ja koko italiaanolaumalta(!), samalla kuin hienoista taustalla jyräävistä rockbiiseistä (Rollareita ym.) muodostui myös ohjaajan yksi tavaramerkeistä. David Proval, Richard Romanus, Cesare Danova, George Memmoli. Robert Carradine käväisee puolestaan ampumassa baarin vessassa isobroidinsa David'in!


Summer Wishes, Winter Dreams

Summer Wishes, Winter Dreams

Gilbert Cates 1973 draama

* ½

Keski-ikäinen newyorkilaisnainen (Joanne Woodward) kärsii yhä pahenevasta masennuksesta ”epäonnistuneen” elämänsä vuoksi, mistä pitää selvimpänä esimerkkinä perheensä jo nuorena hylänneen homoseksuaali-poikansa (Ron Rickards) tavoittamattomissa pysymistä. Vain ärhäkkään äidin (Sylvia Sidney) seura tuo edes jonkinlaista lohtua, kun taas tyttärensä (Dori Brenner) lapsineen sekä etenkin silmälääkärimiehensä (Martin Balsam) tuottamat paineet omine luonnollisine vaatimuksineen tuntuvat ylitsepääsemättömiltä... Tapahtumiltaan vähäinen ja sitämyöten pitkäveteinen keski-ikäisen naisen ”tilitys”: Woodwardin hysteerisyydet pelkästään rasittavat, eikä Balsamin tylsimykseksi tehdystä hahmosta löydy uskottavaa lämpöä/huumoria ”jäänsulattavan” aviomiehen rooliin. Tresa Hughes, Win Forman, Peter Marklin.© Wakeford/Orloff

exec.jpg

Suora toiminta

Executive Action

David Miller 1973 draama/rikos

* * * ½

Kuvaukseltaan hieman suttuisen TV-elokuvamainen mutta muuten hämmästyttävän seikkaperäinen, loppua kohti yllättävän jännittäväkin kuvitelma laajasta salaliitosta kymmenen vuotta aiemmin tapahtuneen presidentti Kennedy'n salamurhan takana. Lähes kaikki ne samat elementit ja teoriat löytyvät jo tästä verrattuna Oliver Stone’n noin tuhat kertaa tunnetumpaan kohuteokseen ”JFK –avoin tapaus” (1991), kuten mm. dokumenttikatkelmien ja draamakohtausten yhdistelyt sekä Lee Harvey Oswald’in tietoinen rakentaminen syntipukiksi ”taustavoimien” toimesta. Ja kaiken jälkeen melkein mikä tahansa muu spekulointi voi ollakin vain arvailua ja vainoharhaa mutta yksi fakta pysyy: Salaisen Palvelun onneton toiminta niin ennen laukauksia Dallasissa kuin niiden aikanakin... Tuttuja naamoja vilahtaa palkkatappajien joukossa kuten Ed Lauter, Dick Miller ja Pieni talo preerialla -sarjan kiltti kaupansetä Richard Bull! Burt Lancaster, Robert Ryan, Will Geer, Gilbert Green, John Anderson.


Svengijengi ´62

American Graffiti

George Lucas 1973 draama

* *

Jenkeissä nostalgiabuumin aikaansaanut (kymmenessä vuodessa kun oli tapahtunut sekä maailmalla että musiikillisesti vähän perkeleesti), eurooppalaiseen makuun kuitenkin turhan harmiton, kiltti ja kliimaksiton menestysleffa. Useita tulevia tähtiä, kuten mm. eräskin Harrison Ford. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul LeMat, Cindy Williams, Charles Martin Smith, Mackenzie "Johnin tytär" Phillips, Bo Hopkins, Candy Clark, Kathleen Quinlan, Wolfman Jack.


Tapa tai kuole

The MacKintosh Man

John Huston 1973 jännitys/toiminta

* * ½

Paul Newman vaihtaa aina tarpeen mukaan henkilöllisyyttään kuin paitaa toimiessaan Britannian vastavakoilun hyväksi tässä kovaotteisessa agenttiseikkailussa, lopullisena päämääränään hoidella maanpetturi-poliitikko (James Mason) pois päiväjärjestyksestä... Tiukkojakin kohtauksia sisältävä mutta äärimmäisen rutiinimainen väkivaltakeitos, jossa nopeaan tahtiin vaihtuvat maisemat ja toinen toistaan rumemmat rikollisnaamat kompensoivat kuivakkaa ohjausta minkä pystyvät. Dominique Sanda, Harry Andrews, Ian Bannen, Michael Hordem, Nigel Patrick, Peter Vaughan.© Universal Pictures


Tappakaa Charley Varrick

Charley Varrick

Don Siegel 1973 rikos/toiminta

* * *

Charley Varrick (Walter Matthau) ryöstää tuppukylän pankin, mutta saakin tietämättään samassa rytäkässä saaliikseen myös mafian merkkaamia dollareita melkoisen määrän. Siitäpä alkaa kissa-hiiri-leikki jossa ei sääliä tunneta... Siegelin tehokas ohjaus ja mainiot näyttelijät nostavat tämän reippaasti lajityyppinsä keskitason yläpuolelle. Joe Don Baker esittää armotonta palkkatappajaa, John Vernon mafiapomoa ja Andy Robinson kokee jälleen kerran kovia Matthaun rikoskumppanina. Felicia Farr, Sheree North, Norman Fell.© Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

westworld5_t600x255.jpg

Tappokone

Westworld

Michael Crichton 1973 scifi/kauhu/western

* * * *

Tulevaisuuden lomakeskus kykenee tarjoamaan ihmisille fantastisia ajanviettomahdollisuuksia: voit valita oman roolisi villin lännen, keskiajan tai muinaisen Rooman maailmoissa, joissa liikut ja toimit "paikallisten asukkaiden" keskuudessa aivan aidontuntuisesti - ja mikä hämmästyttävintä, nuo asukit ovat huippuunsa kehiteltyjä täydellisen ihmismäisiä androideja joita saa tappaa tai jopa naida milloin huvittaa. Mutta insinöörien suunnittelemia vempeleitä kun edelleen ovat, pieni (tai suuri) tekniikan pettämismahdollisuus toki koko ajan olemassa... Tiivistunnelmainen ja aiheeltaan kutkuttava "scifilänkkäri", jossa varsinkin Yul Brynner'in hyytävä rooli ("Draw!") sekaisin menevänä tappajarobottina värisyttää. (Tosin en kuitenkaan ole ihan varma kannattiko noiden aseisiin laittaa oikeita luoteja millään verukkeella...) Kirjailijana (mm. "Jurassic Park") vielä paremmin tunnetun Crichtonin loistava debyyttiohjaus pikkubudjetista huolimatta. Richard Benjamin, James Brolin, Norman Bartold, Alan Oppenheimer, Victoria Shaw, Dick Van Patten.© British Lion Film Corporation

wicker-1024x576.jpg

Uhrijuhla

The Wicker Man

Robin Hardy 1973 kauhu

* * * *

Poliisikersantti Howie (Edward Woodward) lentää vesitasollaan Skotlannin rannikon tuntumassa sijaitsevalle saarelle tutkimaan kadonneeksi ilmoitetun nuoren tytön tapausta. Eristyksissä elävät ja luonnonuskontoja harjoittavat saarelaiset tekevät kuitenkin kaiken hyvin hankalaksi kiertelyllään ja sekopäisillä selityksillään... Kauhuelokuvan "Citizen Kane"ksi sanottu kulttileffa, tosin itse en ymmärrä vertausta (yhtä hyvin voisi olla kauhuelokuvan "Komisario Palmu"!). Omaperäisen vaikuttava ja ahdistava brittitrilleri joka tapauksessa, jonka hypnoottisten laulujen tahdittamat rituaalimenot jäävät kummittelemaan katsojan mieleen pitkään. Osuva esimerkki kaikkien lahkouskontojen mielipuolisuudesta, jos ei nyt pääuskontoihinkaan hurahtaneista tule näin äkkiseltään yhtään edes lievästi älykästä edustajaa mieleen! Christopher Lee, Britt Ekland, Diane Cilento, Ingrid Pitt.© Rollins-Joffe Productions/United Artists

sleeper-1973.jpg

Unikeko

Sleeper

Woody Allen 1973 komedia/scifi

* * *

Luontaistuotteita myyvä kauppias (Allen) menee kitarisaleikkaukseen, mutta vaipuu koomaan ja herää vasta vuonna 2173. Tulevaisuuden totalitäärisessä maailmassa ei moisia aikamatkaajia suvaita, joten miekkosen on paettava ja piileskeltävä minkä ehtii... Woody, aina yhden (tai joskus kahden) naisen rakastama ja kaikkien muiden ihmisten oudoksuma seikkailee & hauskuuttaa tällä kertaa "Fahrenheit 451":n (1966) mieleentuovassa futuristisessa maailmassa. Ja mitäpä puitteista, tuttuja latuja hiihdetään jälleen kerran Allenin menetelmällä. Diane Keaton, John Beck, Mary Gregory, Don Keefer, John McLiam.


Uuno Turhapuro

Ere Kokkonen 1973 komedia

* *

Harjoittelun merkeissä meni tämä ensimmäinen, mutta jo huiman suosion saavuttanut uunoilu: Vesa-Matti Loirin naamakaan ei ole ihan muotoutunut lopulliseen törkyturpa-lookiin, samoin kuvaus semmoista tv-show-tasoa. Parhaat hetket koetaan kesämökillä Anna-Liisa Ruotsin iskemisyritysten yhteydessä, kunnes ilmaviululla harjoitetut soittotaidot vievät Uunon peräti huippumuusikon uralle... Nimetkin vielä vähän hakusessa 'Uuno Eeroa' myöten, Simo Salminen esittää puolestaan haalariduunaria nimeltä Lettunen ennenkuin muuttuu myöhemmin Lörsson/Sörsselssöniksi tai miksi milloinkin - sen sijaan (erään aliarvostetuimman kotimaisen näyttelijän) Juhani Kumpulaisen esittämä naapuri ansaitsee erikoismaininnan: Kotkala-Hammaslärvänen. Marjatta Raita, Spede Pasanen, Mirjam Himberg, Leila Itkonen, Rauni Ikäheimo, Tiia Louste, Antti Einiö, Jukka Virtanen.


Valkea salama

White Lightning

Joseph Sargent 1973 toiminta/rikos

* ½

Linnakundi (Burt Reynolds) kuulee veljensä murhasta ja tietäen syylliseksi erään arkansasilaisen perähikiäkunnan korruptoituneen sheriffin (Ned Beatty) ilmoittautuu vapaaehtoiseksi FBI:n ”asiamieheksi”... Heti ensikohtaus nauratti kun juuri Beatty meloo kanootillaan pitkin etelävaltiolaista rämealuetta - eli eikö jätkä ollut edellisvuodesta mitään oppinut hehe? Toinen ”Syvän joen uhreista” Reynolds esiintyy alkuunsa hyvinkin lupaavasti, mutta jatkossa homma lässähtää totaalisesti macho-Burtin ’good ole boy’ –maneerien ohessa loputtomiin takaa-ajoihinsa kohti umpityperää loppuhuipentumaa. Jennifer Billingsley, Bo Hopkins, Matt Clark, Louise Latham, Diane Ladd, R.G.Armstrong.


Variksenpelätin

Scarecrow

Jerry Schatzberg 1973 draama/rikos

* *

Kaksi kulkijamiestä, ex-linnakundi Max (Gene Hackman) sekä ex-seilori Lion (Al Pacino) kohtaavat tienvarressa ja päättävät jatkaa matkaa kimpassa kohti itää. Max haaveilee autopesulan perustamisesta, mutta toistaiseksi kaikki ajatukset pitää keskittää seuraavasta etapista selviytymiseen... Sinänsä rohkea veto tällainen improvisaationmakuinen halpis jo oscarmenestyksissäkin mukanaolleelta pääkaksikolta, mutta aikamoisen pitkäveteinen tapaus kaikenkaikkiaan myös. Pacinon lähes joka kohtauksen ”hulluttelut” varsinkin pelkästään kiusallista tavaraa, ja tämän vaimokin (Penelope Allen) laitettu lopussa todella uskottavasti ihmettelemään että ”miksi se sulki puhelimen vaikka näin kauniisti juttelin”?? Dorothy Tristan, Ann Wedgeworth, Richard Lynch, Eileen Brennan.


Verinen veitsi

Sisters

Brian De Palma 1973 kauhu

* * ½

Hitchcock'in hartain ja suorasukaisin "mallioppilas" 1970-80-luvun kauhu/sarjamurha -leffoissaan aloitti tästä omalaatuisesta psykosisko-tarinasta hidastuksineen, teholeikkauksineen, halkikuva-tekniikoineen yms trikkikohtauksineen. Muistettavimmat splatterhetket koetaan heti alkuunsa kun tv-tietokilpailussa toisensa tapaavat malli (Margot Kidder) ja musta toimittaja päättävät lähteä yhdessä edellisen asunnolle - eikä aikaakaan kun äijä saa veistä sekä poskeen että munille... pläts, nam! Naapurin nainen (Jennifer Salt) näkee kaiken mutta kun häntä ei oikein uskota... Ja kaiken hitchailun kruunaa itsensä Bernard Herrmann'in taas yksi huumaava tunnari. De Palman myöhemmätkin vakionaamat Charles Durning ja William Finley jo tässä mukana. Lisle Wilson, Barnard Hughes, Mary Davenport, Dolph Sweet.


Vihan lähde

Oklahoma Crude

Stanley Kramer 1973 draama

* ½

V.1913, Oklahoma. Miehiä vihaava Lena Doyle (Faye Dunaway) pitää sitkeästi pystyssä omistamaansa öljytornia yhden ainokaisen apurin kera, mykän intiaaninuorukaisen nimeltä Jimmy (Rafael Campos). Vaan eräänä päivänä katuvainen isäukkonsa Cleon (John Mills) ilmestyy paikalle, päättäneenä kylmänkalseasta vastaanotosta huolimatta pyhittää loppuelämänsä tyttärensä auttamiseen – hankkien ensitöikseen lisävoimaa Mason-nimisen ja aseet hallitsevan kulkijamiehen (George C. Scott) muodossa. Kohta jopa Lena joutuu vastahakoisesti myöntämään että tukea tarvitaan, kun häikäilemättömän öljy-yhtiön porukat hyökkäävät paikalle julman Mr. Hellman’in (Jack Palance) johdolla joukkohakaten mm. Jimmyn kuoliaaksi... Epäjohdonmukaisuuksien juhlaa vietetään tässä vuoronperään ultraväkivaltaisten ja hilipati-humorististen yhteenottojen sekamelskassa: ensin yhtiön päämääränä on suorasukaisesti tappaa pääkolmikko (inkkaria ei lasketa), vaan jostain syystä eivät päivästä yksi aloita jatkuvaa tulitusta alueen rajoilta. Sitten myöhemmin paikalle saapuva pääpomo (Harvey Jason) kieltää ehdottomasti ”verenvuodatuksen”, mutta suunnilleen seuraavassa kohtauksessa ryhmä kiväärimiehiä saa kaikessa rauhassa teloittaa torniin kavunneen Millsin nimenomaan kaukolaukauksilla... Kauhealla riskillä piirittävästä vihollisleiristä muonaa varastamassa käynyt Scott ryhtyy palatessaan heittelemään saalistaan naureskellen ympäri pihaa jne. Dunawayn logiikasta ottaa silti koko aikana kaikkein vähiten tolkkua, jättäen vastaamatta myös tärkeimpään kysymykseen: millä hitolla hän ja muut olivat selvinneet tuohon Scottin ryöstöretkeen asti kun ”lähteensä” ei ollut tuottanut vielä öljyä tipan tippaa? William Lucking, Tod Gehring, Cliff Osmond, Woodrow Parfrey.


Yhden miehen sota

Risto Jarva 1973 draama

* *

Pariskunta (Eero Rinne, Tuula Nyman) pienine tyttärineen (Maarit Rinne) päättää siirtyä yritysalalle ja perustaa kaivinkone-firman. Yhden laitteen perheprojektille ei kuitenkaan tahdo löytyä riittävästi kysyntää ja näitäkin ihmisiä uhkaa se tavallinen suomalainen tarina - ainakin mitä filmihistoriaamme tulee... Taas eräästä 1960-70-lukujen ”työläisten hätähuudosta" ei arkirealistisessa dokumentinomaisuudessaan tahdo oikein mainittavia elokuvallisia ansioita löytyä, niinpä tämäkin teos saa vain ihmettelemään miten sitä itsekään kyseisen ajankohdan lapsena ylipäätään hengissä selvisi? ”Oi kallis Suomenmaa” kajahtelee sentään komeasti ja mieleenjäävästi taustalla, jos nyt hakemalla jotain positiivista haetaan. Tauno Hautaniemi, Martti Pennanen, Aimo Heino, Jorma ”Ruutuysi” Pulkkinen.


Ääniä haudasta

The Vault Of Horror

Roy Ward Baker 1973 kauhu

* * ½

Viisi miestä astuu liikerakennuksen hissiin, joka kuljettaakin heidät yllättäen merkitsemättömään pohjakerrokseen: siellä odottaa katettu pöytä tuoleineen, ja paremman tekemisen puutteessa seurue alkaa jutustella itse kutakin viime aikoina häirinneistä painajaisunista - mistä tuloksena viisi makaaberia kertomusta: 1) veli murhaa siskonsa (tosielämän sisarukset Daniel & Anna Massey) perintörahojen takia, 2) ylisiisti aviomies (Terry-Thomas) kiusaa tuoreen vaimonsa (Glynis Johns) sekopäiseksi, 3) taikuri (Curd Jürgens) ajautuu murhaan intialaisen ihmeköyden saadakseen, 4) mies (Michael Craig) lavastaa oman kuolemansa vakuutushuijauksen nimissä, 5) taidemaalari (Tom Baker) kostaa petollisille liikekumppaneilleen voodoon avulla... Hammer'in kanssa kilpailevan Amicus-yhtiön saman kaavan mukainen jatko "Haudan tuolta puolen" (1972) -kauhuilulleen. Hyvät näyttelijät pitävät edelleen ironisen saarnaavat tarinat toimivina, vaikka hieman rajumpaankin meininkiin olisi nykykatsoja valmis. Ensimmäisen tarinan vesitys - tekemällä veljestä psykopaatti - verrattuna loistavaan alkuperäissarjakuvaan (Tales From The Crypt #35/1953) isoin pettymys. Dawn Addams, Denholm Elliott, Edward Judd.Paras elokuva: Sudenpesä (Martin Scorsese)

Miespääosa: Elliott Gould (Pitkät jäähyväiset)

Naispääosa: Ellen Burstyn (Manaaja)

Miessivuosa: Robert De Niro (Sudenpesä)

Naissivuosa: Hilary Mason (Kauhunkierre)

Golden Turkey: Papillon (Franklin J. Schaffner)