Keskustelu

WatsonLeffaehdotuksia3.7.2019 23.43
Tässä olisi kaksi elokuvaa, joista olisi tosi kiintoisaa kuulla arviosi. Ei tietenkään tarvitse jos ei tee mieli. Kummatkin löytyvät YouTubesta.

1. Naisen logiikka (1999)
Speden viimeiseksi jäänyt elokuva, joka oli niin huono, että ensi-iltansa jälkeen se katosi unohduksiin 20 vuodeksi. Nyt se on kuitenkin vihdoin julkaistu taas kaikkien nähtäville. Olen itse katsonut elokuvaa tänään puoliväliin asti, mutta jo tässä vaiheessa voin sanoa, että en kyllä ihmettele, miksi siitä aikoinaan vaiettiin.

2. The Room (2003)
Huonoutensa ansiosta kulttimaineeseen noussut, "huonojen elokuvien Citizen Kaneksi" kutsuttu elokuva. Siellä sun täällä on sanottu, että The Room on jotain niin ainutlaatuista, että se kannattaa heti mahdollisuuden saadessaan katsoa. Itse käytin mahdollisuuteni hyväksi ja sain kokea aivan jumalattoman tylsän elokuvakokemuksen.

SHRe: Leffaehdotuksia6.7.2019 14.09
"Naisen logiikan" voisin katsoakin ylipitkänä sketsinä (toinen merkkiteos "Pikkupojat"kin vielä näkemättä), mutta tuo The Room saattaa jäädä väliin näinä ylikiireisinä aikoina.

KidRe: Leffaehdotuksia28.12.2019 11.10
Paljonko tulet pudottamaan Jojo Rabbitin pisteitä, koska siinä on lapsi pääosassa, vaikka elokuva on muuten mielestäsi loistava? Tuleeko mieleen elokuvia, joissa lapsi pääroolissa on erityisen hyvä?

SHRe: Leffaehdotuksia31.12.2019 12.31
Noh noh, eipäs nyt ennakoida mitään... :D

Onhan sentään jopa muutamia (aikuisille tarkoitettuja) leffoja jossa lapsinäyttelijä suorastaan eriomainen oikeaan osuneen roolin sattuessa. Äkkinäisesti mieleen tulevia:
* Kuudes aisti (1999)
* Swing Vote (2008)
* Ystävät hämärän jälkeen (2010)
* Oliver! (1968)
* Poltergeist (1982)
* Kielletyt leikit (1952)
* Fatiman ihme (1952)
* Aliens -paluu (1986)

Lapsiroolin pilaamia tai ainakin huonontamia:
* T2 (1991)
* Indiana Jones ja Tuomion temppeli (1984)

Jaaha, olisko sittenkin enempi nuo teinixit kiusanneet - eikä ärsyttäväkään lapsi yleensä muutenkin vaisua leffaa enää juuri heikommaksi saa.

"Manaajakin" (hehe) tuli mieleen hupiesimerkkinä, mutta onhan Linda Blair "omana itsenään" ihan ok alussa ja lopussa.

WatsonRe: Leffaehdotuksia31.12.2019 18.20
Tässä mielestäni muutamia lapsinäyttelijän pilaamia tai heikentämiä elokuvia:

- Yksin kotona (1990)
- Tähtien sota: Episodi I - Pimeä uhka (1999)
- Signs (2002)

Ja tässä muutamia, joissa valinta on osunut naulan kantaan:

- Taksikuski (1976)
- The Shining - Hohto (1980)
- Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984) (sori!)
- Jurassic Park (1993)
- Ensimmäiset Harry Potter -elokuvat (2001-2002)

KidRe: Leffaehdotuksia31.12.2019 22.20
Yllätyin, ettei kumpikaan kehunnut Paperikuun (1973) Tatum O'Nealia.

WatsonRe: Leffaehdotuksia1.1.2020 0.06
Kid, itse en ole vielä nähnyt Paperikuuta, joten en siksi osaa sanoa Tatumista vielä mitään. Voin kyllä kertoa mielipiteeni sitten nähtyäni kyseisen leffan.

Laitetaanpa nyt noiden lapsinäyttelijöiden heikentämien elokuvien joukkoon vielä Isäni on turbomies (1996), jonka katsoin ihan ensimmäistä kertaa noin puoli tuntia sitten.

Ai niin, HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

KidRe: Leffaehdotuksia1.1.2020 0.21
Tiedän, ettet ole aasialaisten elokuvien ystävä (en minäkään), mutta Gisaengchung (2019) luulisi sinunkin silmissä hyppivän leikitellen mm. Kurosawan leffojen yli.

SHRe: Leffaehdotuksia3.1.2020 13.59
'Jurassic Park' oli todellinen muistilipsahdus: kuten olin jo kirjoittanutkin niin leffa paranisi puolella jos sen kakarakaksikon sais veks.

Kuten muuten myös "Sormusten herrat", jos leikitään että ne hobitti-kääpiöt (ja eiköhän laiteta tuo hassunhauska Gimlikin samaan pesuveteen hehe) + Klonkku olisivat "lapsia".

"Paperikuu" on ihan onnistunut periodikuvaus ja O'Nealien yhteisprojekti, mutta mielestäni Tatum ei ole siinä "poikkeuksellisen" erinomainen läpinäkyvän kirjoitetussa pikkuvanha-hahmossaan Myös jodie Foster keikkuu vähän siinä rajoilla 'Taksikuski'ssa - hänhän olisi tosielämässä jo aivan toivottomassa ties missä päihdekoukussa ja avun tavoittamattomissa.

Fosterhan teki muuten toisenkin "sensaatio"roolin v. 1976 leffassa 'Pieni tyttö joka asuu kujan päässä' - vaikkei sitä 13-vuotiaan nakukohtauksineen meinaa kehdata tunnustaa nähneensäkään(!). Ja sama juttu vielä nuoremman Brooke Shieldsin kohdalla 'Pretty Baby'ssa (1978).

Vuosi 1976:han oli muutenkin varsinaista nuorten tyttöjen hyväksikäytön/pahoinpitelyn juhlaa, yllämainittujen esimerkkien lisäksi:
Kim Richards - 'Hyökkäys poliisiasemalle'
Kyle "pikkusisko" Richards - 'Eaten Alive'
Brooke Shields & Paula E. Sheppard - 'Alice, Alice...!'
Nastassja Kinski - 'Paholaisen tytär'
Mariel Hemingway - 'Hirveä kosto'
Koko slummikorttelin lapsikaarti - 'Rumat. likaiset ja ilkeät'

Ja siihen sitten nämä kauhujutut lapsineen/teineineen päälle: 'Quien puede matar a un nino?', 'Carrie', 'Ennustus', 'Massacre At Central High', 'Bloodsucking Freaks'.

Watson on varmasti oikeassa tuon Jake Lloyd -kammonsa suhteen kuten 95% muistakin ihmisistä - itse pidän Star Wars I:stä ja II:sta vaan niin mahtavina ettei mainittu epeli eikä edes hirveä Christensenkään pysty niitä pilaamaan :D

Ja kiitos 'Kid'ille vihjeestä, näitä saan ylipäätään hämmentävän vähän. Ehkä porukka pelkää niin paljon armotonta, joka tapauksessa myöhemmin lankeavaa murskaavaa tuomiotani (hah hah)...

WatsonRe: Leffaehdotuksia4.1.2020 19.32
Voi ei! Miten saatoinkaan unohtaa lapsinäyttelijöiden pilaamien elokuvien joukosta Blues Brothers 2000:n? Tosin J. Evan Bonifant siinä on kyllä yksi kyseisen surkimusleffan pienimmistä murheista...

WatsonRe: Leffaehdotuksia10.1.2020 17.36
Koska olet selvästi Star Wars-fani, niin oletkos nähnyt sellaista sarjaan liittyvää kammotusta kuin Star Wars Holiday Special? Jos et ole nähnyt, niin älä ihmeessä katsokaan, sillä aikamoisen kivuliaasta puolitoistatuntisesta on kyse: rasittavasti öriseviä wookieja, hirveän näköinen Star Wars-animaatio, Harvey Kormanin juontama kokkishow, wookien pehmopornopeli (ihan totta!)... Ilmeisesti George Lucas teki tämän "jouluaiheisen" tv-elokuvan aikanaan vuonna 1978, koska sarjan toisen osan ilmestymiseen menisi sen verran aikaa, että halusi tällä pitää Star Warsin ihmisten mielessä. Pistää varmaan pelottamaan, kun tuo mies, joka loi Jar Jar Binksin ja Howard the Duckin (1986) (toimi tuottajana), on sanonut vihaavansa Holiday Specialia.

IlmoRe: Leffaehdotuksia11.1.2020 18.11
Ajatusleikki: mitä olisit ollut mieltä, jos Leonardo Dicaprio olisi saanut Anakinin roolin? Sitähän aikoinaan pidettiin liki varmana tapauksena, ja tekipä eräs fani trailerinkin silloin aiheesta, josta on mukava bongailla elokuvaklippejä, joista se on kasattu. Löytyy youtubesta haulla "Star Wars Episode II Leonardo Dicaprio fake trailer". Minäkin olen aina pitänyt ep I:stä, ainakin yleistä mielipidettä enemmän, kun taas ep II:a sarjan huonoimpana, syystä että tarinassa liikaa epäolennaisuuksia ja pelkkiä digitekniikan mahdollistamia kohtauksia (alun takaa-ajo, droiditehdas ja hyrrä-Yoda). Enkä nyt laske mukaan Disney-aikaa, koska kiellän sen kuten Pietari Jeesuksen, joskin stand-alone elokuvat kestävät uudelleen katseluja. Miten muuten painotat arvosteluissasi eri osa-alueita? (tarina, tekninen toteutus, näyttelijätyö, ohjaus jne.)

SHRe: Leffaehdotuksia12.1.2020 19.29
Tiesin tuon Holiday Specialin karmean tarinan toki, mutta onnistunut välttämään sen näkemisen.

Kuten olen varmaan muutaman kerran maininnut, 'Star Wars IV: A New Hope' oli ensimmäinen teatterissa näkemäni ei-piirretty(Disney)-Hollywood-leffa vuodenvaihteen 1977/78 jälkeen, näyttämönä Savoy tuolla... ööh? oliko nyt Korkeavuorenkadulla - näitä Espalta nousevia kartsoja joka tapauksessa. (Seuraavan eli 'Kolmannen asteen yhteyden' näin paria kuukautta myöhemmin muuten Bristolissa, jostain syystä jääneet nämäkin ikuisesti mieleen.) Ja tasan niin ällikällähän se silloin meidät nelosluokkalaiset löi heti alkukuvillaan, siinä missä kaikki vapaan maailman muutkin pojat.

Sen verran kriitikontynkää oli itsessä jo nuorena että seuraavaa 'Imperiumin vastaiskua' pidin kuten edelleen aavistuksen huonompana, ja trilogian finaalia 'Jedin paluuta' suorastaan pettymyksenä. Ehdottomasti maailman ainoa asia/aihealue missä olen ollut pienestä pitäen ikäistäni "kypsempi" - kuten vieläkin nuorempana ilkeän äitimuorini mukaan raahaamana nähty 'Dersu Uzala' (1975) osoittaa: ihan yhtä tylsänä pidin silloin kuin 40 vuotta myöhemminkin!

Christenseniä huonompi ei olisi voinut olla huimasti mainettaan keskinkertaisempi Di Capriokaan, ja jep, 'Roque One' ja 'Solo' ovat antaneet kovastikin lohtua viime vuosien piinalle.

Helpoimmalla pääsisi kun vastaisi kysymykseen arvioitteni painotuksista itsestäänselvän "kokonaisuus ratkaisee". Ja onhan se niinkin, mutta jotenkin tuntuu että niin usein muuten potentiaalisesti hyvän elokuvan on pilannut nimenomaan heikko tai olematon henkilöohjaus: ajatellen sitten taas esim. Scorsesea, Tarantinoa ja Polanskia jotka saaneet useamman "näyttelijän" tuikkimaan sen ainoan kerran urallaan!

Peruslähtökohtahan on tuo rehellisyys: leffasta pitää huokua aito tekemisen riemu, ilman itsetietoisuutta tai manipulointia. Teknisen ammattitaidon ja mielenkiintoisen tarinan pitäisi A-luokan tuotannossa olla sitten itsestäänselvyys, mutta kuten kaikki tiedämme, ei se ole.

KidRe: Leffaehdotuksia15.1.2020 22.30
Mainitaanpa tänne, jos joku ei vielä tiennyt, että osoittesta https://elonet.finna.fi/ löytyy katsottavana satoja vanhempia kotimaisia elokuvia. Lisäksi löytyy lukuisia historiallisia pätkiä, urheilun ystäville mm. yleisurheilun Suomi?Ruotsi-Saksa maaottelu 1940, Muistojen kisakesä 1952 (värifilmi) yms... Ruksimalla kohta "verkossa saatavilla" rajaa haun videomateriaaliin.

IlmoRe: Leffaehdotuksia19.1.2020 13.40
Muutama ehdotus:

Tesis (1996). Alejandro Amenábarin jännäri. Ei mikään klassikko, mutta debyyttileffaksi mielestäni hyvä.

Orpokoti (2007). Listan toinen espanjalainen jännitys-/mysteerielokuva, josta ei kannata kauheasti paljastaa mitään.

Liian iso keikka (1986). Parempaa Spede-tuotantoa 80-luvulta. Loiri pistää melkoista show'ta, ja Aake Kallialallakin vaikeuksia pitää pokeria yllä. Ritva Valkama ja Pentti Siimes tuovat oman nostalgisen lisäarvon ajalta, kun tv-sketsiviihde oli muutakin kuin hassuja peruukkeja ja naamanvääntelyä.

SHRe: Leffaehdotuksia25.1.2020 19.13
Missäs muuten Kid olet onnistunut tuon 'Gisaengchung'in näkemään, kun Suomen ensi-iltakin näyttäisi olevan vasta 31.1.2020? Minä vaan kysyn.

KidRe: Leffaehdotuksia26.1.2020 12.35
Calgaryn filmifestareilla, jossa muuten elokuvafanit äänestivät sen parhaaksi elokuvaksi.

SHRe: Leffaehdotuksia29.2.2020 20.08
Arvon palstaseuraajille varmaan jo tuttua kauraa, mutta mainitaan nyt varmuuden vuoksi miten Blockbuster -vuokrasivustolla on varsin laatuisa ja runsaskin klassikkoleffojen kokoelma.

WatsonRe: Leffaehdotuksia29.2.2020 20.35
Itse tiesinkin tuosta Blockbuster -sivustosta jo ja muutama leffakin on sieltä tullut vuokrattua. YouTubesta löytyy muuten sellainen Harvinaisia leffoja -niminen kanava, mikä sisältää esim. sellaisia vähemmän tunnettuja ja kokonaan Suomessa julkaisemattomia leffoja. Niistä leffoista, mitä sieltä olen nähnyt, suosittelen eniten Jan ?vankmajerin ohjaamaa, Liisa ihmemaassa -klassikkosadun tsekkiläistä leffaversiota vuodelta 1988. Sen verran omaperäisesti toteutettu teos oli meikäläiselle, että kolme tähteä täytyy kyllä sille antaa.

IlmoRe: Leffaehdotuksia28.5.2020 12.11
"Never Let Go "(1960), ohjaus John Guillermin.

Piti oikein ostaa tämä dvd, kun muuten ei ollut saatavilla. Juoni on "Polkupyörävarkaasta", tässä vaan tarinan edetessä yhä maanisemmaksi käyvällä roistolla on suurempi rooli. Roistoa esittää Peter Sellers. Ja esittääkin semmoisella vimmalla, jotta silloinen vaimokin oli hengenvaarassa, kun vailla omaa identiteettiä olevalle näyttelijälle jäi rooli päälle kotioloissaankin. Tämänkaltaisia elokuvia olisi saanut Sellers tehdä enemmänkin" Ghost in the Noonday Sunin" yms. sijaan.

SHRe: Leffaehdotuksia2.6.2020 8.41
Jojo Rabbit (2019) - Taisi 'Kid' tuolla ylempänä olla hirtehishuumorilla (jos termiä saa natsielokuvan yhteydessä käyttää) liikenteessä ennakoidessaan tuntemuksiani ko. leffasta: nimenomaan pääosan poju se vähiten katastrofi koko muuten järkyttävässä sillisalaatissa - läskilinssi-kaverinsa mukaan lukien.

Never Let Go (1960) - Lisää karikatyyrejä: Sellersin omalaatuisuudet eivät minusta juuri häikäilemättömän gangsteripomon nahkoihin oikein sopineet tässä "kaurismäkimäisen" pienen piirin jutussa.

Mutta näistä enemmän "omissa mestoissaan" tuota pikaa.

IlmoRe: Leffaehdotuksia6.6.2020 13.07
Alun perin Toddin piti esittää Meadowsia ja Sellersin Cummingsia, mutta juuri Sellersin halusta vaihtoivat roolejaan. Mutta eipä siitä sen enempää enää. :)

Stalingrad (1993), Joseph Vilsmaier.

Sakemannien kaunistelematon kuvaus saksalaiskomppanian matkasta Italian hiekkarannalta Etelä-Venäjän hyiseen helvettiin. Ei todellakaan mikään amerikkalais- tai brittiläistyylinen sankaritarina, ehkä vähän liikaakin itseruoskintaa, mutta vaikuttava sotaelokuva silti. Kuvauksia tehty myös Suomessa.

KidRe: Leffaehdotuksia13.7.2020 18.52
Katso Areenasta vielä kun ehdit ranskalainen melodraama-klassikko Varjojen yö. Jos tästä keksit yli 2 tähtöstä, olen ällikällä lyöty.

SHRe: Leffaehdotuksia15.7.2020 11.53
Pakkohan se oli noin houkuttavaan haasteeseen tarttua - vaikka täytyy heti sanoa ettei vahva rakkauteni Jean Gabinia kohtaan tuosta oleellisesti lisääntynyt...

M. HulotRe: Leffaehdotuksia3.9.2020 21.33
Yksi minuun suurimman vaikutuksen tehneistä 2000-luvun elokuvista on tanskalainen, Thomas Vinterbergin ohjaama 'Jahti' vuodelta 2017. Se käsittelee aiheettoman pedofiliaepäilyn synnyttämää lynkkausmentaliteettia pienessä kyläyhteisössä. Pääosassa vainottuna lastentarhan ohjaajana on Mads Mikkelsen. Et ole tainnut nähdä elokuvaa, koska arvostelu puuttuu. Leffa on kyllä varmasti saatavana monista kirjastoista.

M. HulotRe: Leffaehdotuksia3.9.2020 21.35
Korjaus edelliseen: 'Jahti' on vuodelta 2012.

SHRe: Leffaehdotuksia4.9.2020 10.16
Löytyy näköjään Netflixistäkin, katselen varmaan jo tänään. Kiitos vihjeestä, niitä nimenomaan eurooppalaisten teosten kohdalla kaivataankin jos haluavat tulla minun tyköni...

IlmoRe: Leffaehdotuksia1.10.2020 14.45
Ei ole varsinaisesti ehdotus (ja vielä vähemmän suositus!), mutta kiinnostaisi kovasti mielipiteesi Wonder Womanista (2017). Lopetin tämän lajityypin elokuvien seurannan muistaakseni Avengers II kohdalla, mutta ajattelin antaa mahdollisuuden, jos nainen supersankarina toisi jotain uutta tähän puuduttavaan genreen.

SHRe: Leffaehdotuksia6.10.2020 10.14
Mitä "Wonder Woman"iin tulee, jouduin valitettavasti jättämään kesken jo siihen asti puuduttavan hölmöilyn lopullisesti siinä kohtaa kun ne "aidot" I maailmansodan saksalaissotilaat ilmestyivät kuvioihin. "Black Panther" jäi vielä aikaisemmassa vaiheessa väliin, kun huomasin etten saa mitään kiinnekohtaa karmealla afrikanaksentillaan tapahtumia taustoittavan viidakkoheimolaisen jorinoihin. Molemmista tasa-arvoisuuden ilosanomaa jakavista ihmehahmoista porukoineen on saanut sitten "nauttia" ihan riittävästi näissä muissa Marvel-jutuissa.

IlmoRe: Leffaehdotuksia10.10.2020 14.04
Okei, kyllähän tuostakin mielipide kävi selväksi. :) Miten olikaan yhteen elokuvaan saatu kaikki mahdolliset ja mahdottomat elokuvakerronnan kliseet, niin juonellisesti kuin teknisestikin. Paitsi, ettei naissankari tietenkään voinut kunnolla turpaansa saada.

Minullekin aksentilla puhuttu englanti, joka on sitten olevinaan muuta kieltä, aiheuttaa suurta ärtymystä. Esim. jos haluan katsoa Hitlerin salamurhaa käsittelevän elokuvan, niin silloin katson mieluummin saksalaisen "Stauffenbergin" kuin amerikkalaisen "Valkyrien", vaikka jälkimmäinen onkin tuotannollisesti parempi, mutta autenttisuudessaan kaukana ensimmäisestä. Ja onhan Sebastian Koch muutenkin kuin kansalaisuudestaan johtuen uskottavampi saksalaisupseeri kuin Tom Cruise.

Sean Connery vastasi aikoinaan kritiikkiin, joka koski hänen roolissa kuin roolissa käyttämäänsä skottiaksenttia, jotenkin näin: "Jos dialogia ei ole kirjoitettu hahmon alkuperäiskielellä, en ala puhumaan englantia vieraalla aksentilla." Olisikin ollut mielenkiintoista, miten Connery olisi hoidellut "Punaisen lokakuun metsästyksen" dialogin venäjäksi.

SHRe: Leffaehdotuksia11.10.2020 9.12
Juu, olen jonkun arvostelunkin yhteydessä maininnut että afrikanaksentti ja suomalainen tönkköfinglish (monet poliitikot, esim. Kekkonen) kilpailevat korviariipovimpien englannin kielen raiskaajien tittelistä. Viimemainittu muuten ärsyttää myös sinänsä mainiossa huumorimiehessä Ismo Leikolassa, kun itse en näe tuossa mitään lisähauskaa tai "eksoottista" - menee sanomakin paremmin perille kun ei tarvitse ulosantia muuten ihmetellä että "vittuillakseenko se noin puhuu" (hehe)? Samalla kuin mitään 'oxfordia' ei tässä tietenkään olla myöskään vaatimassa.

Mitä oxfordiin ja "anglosaksit natseina" -juttuihin tulee, kotona jo naureskeltiin aikoinaan mm. "Maanalaista armeijaa" (sitä alkuperäistä vakavaa versiota) kun saksalaiset väänsivät myös keskenään mitä hienostuneinta lontoota.

Ihan objektiivisesti ja foneettisessa mielessä maailman rumimmat alkuperäiskielethän ovat hollanti, tanska ja ruotsi kaikkine särähtelyineen, korahduksineen ja villisti vaihtuvine äänenpainoineen. Suomi onneksi ulkomaalaisten sivustakuulijoiden mukaan jos usein vähän tylsän monotonista niin ainakin sinällään harmitonta.

Oletteko muuten ajatelleet miten paljon paremmin asiat olisivat jos suomalaisetkin puhuisi äidinkielenään nimenomaan englantia, eikä tätä "intiaanikieltä"? Ja yhtä hyvähän se olisi koko maailman mittakaavassa, toki jo nytkin kyseessä epävirallinen "lingua franca".

IlmoRe: Leffaehdotuksia11.10.2020 16.51
Noh, ennemminkin muut voisivat oppia suomea, niin ymmärtäisivät mm. Juicen musiikkia. Suomi on myös rikas kieli sananmuunnoksissa, vaikka englannin spoonerism "Betty Swollocks" ihan hauska onkin. Eikä missään muussa kielessä ole niin hienoa kirosanaa kuin "perkele".

Kyllä englantilaisetkin nauroivat kielensä käytölle, juurikin tuon "Maanalaisen armeijan" parodiaversiossa. Brittipilotit höpisivät keskenään yläluokan aksentilla, ja joku kysyi, että mitä he sanoivat, johon Rene vastasi lakonisesti: "Don't ask me, I don't speak the language." Loistava sarja muuten tuo "'Allo 'Allo", vaikka vähän jäikin junnaamaan samoihin vitseihin ja joutuivat kerralla hyppäämään muutaman vuoden tarinassa eteenpäin.

SHRe: Leffaehdotuksia11.10.2020 18.55
Vähän kaksimielistä piikkiä tässä omaankin suuntaan, minähän suorastaan palvon suomen kieltä ja haluan käyttää sitä mahdollisimman monipuolisesti - tietysti jo periaatteessa ja tietoisesti senkin takia ettei jutut mene ihan samoilla sanoilla jauhamiseksi leffasta toiseen. Takaraivossa jyskyttää silti myös tämä ikuinen maailman- ja ennen kaikkea ihan oikeasti uskomattoman toimivan ja hienon kotimaamme kehitys-projekti: englannin tulisi olla pääkieli ja muuten siinä ohessa porukka voi tavata Kalevalaa niin paljon kuin tietenkin haluaa. Nimenomaanhan nämä rakkaat hollantilaiset, tanskalaiset ja ruotsalaiset säästävät osaltaan kansainvälisten keskustelukumppaniensa korvia ja hermoja keskimäärin loistavan englanninkielentaitonsa ansiosta (haha).

Täydeltä ryssittymiseltähän meidät pelasti 1950-80-luvulla juurikin länsiviihde: TV:n britti- ja jenkkisarjat & elokuvat (järjetön sensuuri tappeli vastaan 80-luvun lopulle), rock'n'roll (järjetön Yleisradio tappeli vastaan aina 70-luvun lopulle) sekä tietenkin sarjakuvat Aku Ankka etunenässä (vaikka esikustantajamme Tanskan puulaaki sensuroi etenkin Barksin hurjimpia ideoita huolella!).

America-fiilejä me ollaan oltu viimeistään 2. maailmansodan jälkeen, jopa se vannoutunein ammattiyhdistys-hitsari-proletaari (ja samalla pahin olosuhteista valittaja) itsensäkään sitä tajuamatta. Eihän missään maassa rakasteta esim. Coca-Cola-joulupukkia ja Disneyta niin paljon kuin meillä, mistä osoituksena "Samu Sirkan Joulutervehdyksen" esittäminen joka vuosi jo 1978 lähtien (1983-91 jäivät wikin mukaan väliin mitä en oikein usko). "Ihmeellinen on elämä" sitten oma, minusta tarpeeton lukunsa.

IlmoRe: Leffaehdotuksia13.10.2020 19.59
Nythän elämme uussensuurin alla, kun vanhoja elokuvia ja tv-sarjoja ei saa enää näyttää, kun joku voi niistä pahastua. Ensimmäisenä mieleen tulee "Tuulen viemää" ja "Pitkänjussin majatalon" jakso "The Germans" ja toki Petelius-Kallialan hupailut kotimaassamme. "Näkemiin vaan, muruakin" on esitetty Britanniassa leikattuna versiona.

O tempora, o mores.

IlmoRe: Leffaehdotuksia19.10.2020 17.22
"13 assassins" (2010), Takashi Miike: "Hurjan joukon" viimeisen kolmanneksen mieleen tuova kaikki tai ei mitään -väkivaltahurjastelu.

SHRe: Leffaehdotuksia19.10.2020 23.28
Kun kerran Kurosawatkin on katseltu niin mikseipä tuokin, kun vaan jostain löytyisi - ei-englanninkielisissähän on aina se ongelma että ne tekstit tarvitaan pakosti myös jos joutuu ihan hakuammuntana netistä kaivamaan. Mistä tuli mieleen miten oikein v-utti kun ehdin äskettäin katsoa joltain Itä-Euroopan elokuviin erikoistuneelta sivustolta tekstitettyä Andrzej Wajdan "Rautamiestä" puoli tuntia ennen kuin tuli se rekisteröitymispyyntö.

Esim. Netflix tarjoaa useampaakin tuoreempaa aasialaista miekkaseikkailua mutta kun tiedä noista - ovatko elämyksiä vai meneekö taas vain yhä kallisarvoisempaa aikaa hukkaan :D Itsellä on hyllyssä maannut iät ja ajat John Woo'n ohjaama siinä vaiheessa historian kallein kiinalaistuotanto "Red Cliff" (2009), jonkun alekori-paketin mukana saatu historiaeepos minkä alku oli kuitenkin niin tylsä etten vieläkään ole loppuun asti päässyt...

Ja kun nyt alettiin näitä tapauksia mainostamaan niin tämänhetkisen "Viaplay-hitin" eli "Bloodshot"in hölmöys puudutti itseni keskeytyskuntoon noin puolenvälin paikkeilla. Joitakin ei vaan tahdo jaksaa edes sillä verukkeella että pääsee julkisesti maanrakoon haukkumaan.

WatsonRe: Leffaehdotuksia28.11.2020 21.38
Tässä pitkästä aikaa muutama leffaehdotus:

1. Pelko on aseeni (1972)
Kokonaisuutena kovin hitaanoloinen Alistair MacLean-trilleri, jonka alkupuolella on kuitenkin oikein muistettava noin 10-minuuttinen takaa-ajokohtaus, Roy Buddin menevällä taustamusiikilla varustettuna. Pienenä sitä tuli aina tapitettua isän kanssa leffatakaa-ajoja maratoonatessa.

2. Tappava suudelma (1955)
Stanley Kubrickin vähän yli tunnin mittainen film-noir oli miehen toinen ohjaustyö ja varmaan juuri pienimuotoisuutensa takia aika lailla unohduksiin jäänyt kaverin muista tuotannoista. Scorsesen Raging Bull on muuten voinut saada vähän vaikutteita leffan nyrkkeilykohdista.

3. Panssarijunalla helvettiin (1978)
Alkuperäisnimike Inglorious Bastards inspiroi myöhemmin vähän Tarantinoa. Leffa itse on kohtalainen sotaseikkailu viidestä jenkkiläisestä sotilaasta, jotka karkaavat teloitusjoukoilta ja erilaisten tapahtumien kautta päätyvät lopulta tuhoamaan saksalaista asejunaa.

SHRe: Leffaehdotuksia1.12.2020 9.44
Eivätköhän kaikki täällä mainitut tule tsekattua... mitähän lupailisi... lähimmän parin vuoden aikana. Tällä hetkellä tulilla on oma 212 leffan lista ensisijaisena, toki kaikenlaiset takavasemmalta esim. Areenalle ilmestyvät yllätysnimet sekä tietysti sitten uusimmat uutuudet sekoittavat järjestystä yhtä mittaa.

Noin kymmenen vuotta sitten laatimastani 500 elokuvan listasta on katsomatta tasan 10.

IlmoRe: Leffaehdotuksia14.12.2020 15.17
Wyrmwood (2014), australialainen zombie-elokuva. Ei varsinaisesti mikään merkkiteos, muttei täysin Romeronkaan jalanjäljillä kulje. Sopivaa ajanvietettä lockdown-ketutukseen, jos haluaa nähdä verta, hikeä ja suolenpätkiä. Ja haluaahan sitä.

SHRe: Leffaehdotuksia16.12.2020 23.19
"The Godfather Coda: The Death Of Michael Corleone" (2020) tuli katsottua, mitä "uutta iloa" siitä sitten olikin. Laitoin kommenttia alkuperäisen perään, siis 1990-version.

HistoRe: Leffaehdotuksia19.12.2020 0.18
Osallistunpa minäkin tähän ehdotusten huuteluun. Keväällä tuli katsottua Bollywood-tuotantoa, jota olen karttanut tarkoituksella. Ellen väärin muista, on Bollywood jäänyt vähemmälle myös sivuston pitäjällä.

Andhadhun (2018) eli IMDb:n mukaan The Blind Melody englanninkieliseltä nimeltään oli iskevä trilleri. Näköjään se on noussut myös mainitun sivuston top250-listalle (kaikkiaan Bollywood-elokuvia listalla on tällä hetkellä yhdeksän).

Äkkigooglauksen mukaan sitä ei tietysti pääse katsomaan mistään.- Netflixissä näyttää olevan, mutta ei tietenkään Suomessa - toistaiseksi, mutta kenties tulee vielä vastaan...

SHRe: Leffaehdotuksia28.1.2021 19.59
Yle Areenassa melko "paljastavaa" tai ainakin useimmat huhut vahvistavaa dokumenttia tarjolla: 'Hollywoodin salainen historia'. Mutta jopa enemmän vaikutuin kuitenkin ysikymppisten sutenööri-Scottyn ja vaimonsa hämmentävästä älykkyydestä & energisyydestä - auttaisipa omakin "puolituhma" elämänmeno noille haminoille...

SHRe: Leffaehdotuksia11.2.2021 9.11
Niille joilta vielä näkemättä: tänään Teemalta ja myöhemmin varmaan Areenasta "Me sotasankarit" eli "Catch-22", Joseph Hellerin kuuluisan sotasatiirin komeasti toteutettu leffaversio todellisella ensemble-castingilla.

M. HulotRe: Leffaehdotuksia20.3.2021 0.56
Tänään lauantaina tulee kutoskanavalta rasismiaiheinen, satiirinen kauhuelokuva 'Get Out' vuodelta 2017. Se on jo pari kertaa aiemmin tullut tv:stä, mutta on tainnut toistaiseksi mennä sinulta ohi, koska arvostelu puuttuu. Suosittelen kyllä, yksi viime vuosien mieliinpainuvimpia leffoja.

SHRe: Leffaehdotuksia21.3.2021 10.57
Tietoisesti tuota vältellyt varmaan monillekin jo selväksi käyneestä syystä: erirotuisten (etenkin tämä yleisin eli musta mies/valkoinen nainen -kombo) kuten myöskään huimasti eri-ikäisten tai vaikkapa yli-lihavien ihmisyksilöiden intiimien suhteiden seuraamiseen en ole kokenut koskaan minkäänlaista halua. Elokuvathan toimivat parhaimmillaan ainakin itselle kuvauksella "täydellisestä maailmasta" (kuten vanhat sankaritarut ja sadut): oikeudenmukaisuus voittaa, paha saa palkkansa, kauniit ja rohkeat toisensa ja jokainen pysyttelee lestissään(!). Toisin sanoen: afrikkalaisrotuisten kohtalo ei elokuvissa 95-prosenttisesti kiinnosta, elleivät satu taistelemaan (ja mahdollisimman vähillä vitseillä kiitos!) yhtenä muiden joukossa rikollisia tai hirviöitä vastaan. Muutenhan niillä menee aina huonosti, syystään tai ilman, mutta en vaan kykene samaistumaan. "They were not my people" kuten meksikolainen Angelkin vastaa 'Hurjassa joukossa' kun kysytään miksei äskettäinen verilöyly viattomine valkonaama-uhreineen häntä hetkauta.

Tämän ulkonäköfetissi-purkauksen (jolla ei siis mitään tekemistä esim. normaalien työkaverisuhteiden kanssa ja mieheltä joka itsekään kaukana mistään "naisten unelmien kohteesta" hehe) jälkimainingeissa todettava, että pakkohan nyt sitten Hulotin "haasteeseen" tarttua. Karmeista ennakkoluuloista huolimatta. Muistaakseni "Get Out" joko Viaplayssa tai Netflixissa ellei molemmissa.

PS. Katselin juuri vuosien jälkeen John Carpenterin "Hyökkäys poliisiasemalle" (1976) -leffan, ja siinähän loistava Austin Stoker on täysin tasavertainen sankari muiden joukossa - mutta en silti tätä tyttärelleni esittelisi :D

M. HulotRe: Leffaehdotuksia23.3.2021 17.49
No juu. Huomasin vasta nyt että esim. '12 years a slave' on jäänyt vaille arvostelua.

SHRe: Leffaehdotuksia24.3.2021 14.52
Ja "BlacKkKlansman"... "Django"ssakin kesti aikansa etc. Tuntuu vain siltä että homma on Amerikoissa liian mustavalkoinen joko-tai-ongelma edelleen, kuten tietysti virallisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa kaikkialla. Esim. myös juuri tässä "Get Out"issa valkoisten jutut ja mustan miehen reaktiot (ennen siis tietenkin mahdottomuuksiin menoa) olivat TÄSMÄLLEEN kuten etukäteen oletin. Tylsää.

Oliko nyt protestilaulaja Nina Simone kun aikoinaan julisti "ei teidän ystäviksemme tarvitse ryhtyä kunhan annatte tasa-arvoiset oikeutemme". Tähän voikin jo sataprosenttisesti yhtyä. Ehkäpä se ghettoutuminen ja samalla väkivaltarikollisuuden räjähdysmäinen kasvu toteutuu armaassa suomenmaassamme sittenkin niin hitaasti että maailma ehtii tuhoutua jo sitä ennen ihan muista syistä :D

IlmoRe: Leffaehdotuksia13.4.2021 11.35
Mitenkäs tuo unkarilainen "Kaksi puoliaikaa helvetissä" (1961), parjaamasi (eikä suotta) "Pako voittoon" -elokuvan ensimmäinen versio? Sosialistista propagandaa toki, ja tarinaa venytetty todellisesta tapahtumista aika tavalla. On kuitenkin realistisempi kuin britti/jenkkiversio ja itse otteluunkin kohdistuu enemmän jännitettä. Yhä katsottavissa Areenassa.

SHRe: Leffaehdotuksia14.4.2021 12.56
Urheiluelokuvissa on tietysti aina se sama ongelma eli varsinainen "järjestetyn maku", eikä oikeastaan väliä onko kyse tosihistoriallisesta vai fiktiivisestä yhteenotosta. "Pako voittoon" tuntuu tällä hetkellä riittävältä aiheesta (vaikken yhtään epäile tuon alkuperäisen paremmuutta), kuten samaa genreä sivuavat muut keskitysleiri/vankilaurheilut ("Luunmurskaajat" 1974 jne).

Toinen lukunsa ovat sitten nämä sinällään onnistuneet semidokumentit mallia Muhammad Alin "Suurin" (1977) tai Steve Prefontaine-leffat joissa käytetty runsaasti hyväksi aitoa kuvamateriaalia.

Nyrkkeilyn saralla on varmaan saatu lähes järjestään laadukkainta jälkeä - johtuen itse ottelutapahtumien kuvaamisen helppoudesta, lajin hengenvaarallisuudesta (niin kehässä kuin bisnesmielessä) sekä vääjäämättömästä "yksinäinen susi" -teemasta. Sitten taas jotkut "Rockyt" halventavat kokonaiskuvaa.

Viihdyttävyydeltään parasta antia koko lajityypissä lienevätkin hupimielessä tehdyt tapaukset: "Lämäri" (1977), "Hevosen sulat" (1932), "MASH" (1970), "Taivas saa odottaa" (1978)... Jenkkifudis onkin ollut selvästi kiitollisin joukkuelaji, kun taas esim. baseballista en muista yhtään hyvää draamatuotosta vaan siitäkin pitää paras esimerkki hakea farssin puolelta: "Mies ja alaston ase" (1988)!

Jos hataran muistini varassa edelleen yritän tässä päteä, niin olisiko "Miracle" (2004) ainoa harvinaisuus missä maailmankuulua joukkuelajihistoriaa on rohkeasti - ja vallan menestyksekkäästi - rekonstruoitu pelkästään näyttelijävoimin?

M. HulotRe: Leffaehdotuksia16.4.2021 1.02
Minä katsoin Areenasta muutama päivä sitten tuon 'Kaksi puoliaikaa helvetissä'. Elokuvan loppu kyllä säpsähdytti. Saatiin oikein havaintoesimerkki siitä, mitä ns. huono häviäminen voi ääritapauksessa tarkoittaa.

SHRe: Leffaehdotuksia17.4.2021 11.01
Paitsi että taisi kohtalonsa olla sinetöity kaikissa tapauksissa... Katsoin minäkin sitten tuon, kun noin miehissä kimppuun kävitte :D

HistoRe: Leffaehdotuksia22.4.2021 12.11
Kelpaisiko baseballin edustajaksi Lahjotut (Eight Men Out)?

SHRe: Leffaehdotuksia22.4.2021 14.20
Juu, ainahan näitä "säännönvahvistavia" löytyy.

SHRe: Leffaehdotuksia25.4.2021 11.03
Tänään tv-kakkoselta klo 21 "Steve McQueenia etsimässä", suosittelen kerrankin hyvän rikoskomedian ystäville. Maailman mielipuolimaisuutta osoittaa puolestaan samaan aikaan toisella kanavalla käynnistyvä Robert De Nitro-hölmöily "Harjoittelija" melkein numeroa paremmalla imdb-keskiarvollaan.

Viime aikoina ollut hiljaisempaa omien katsomisten kanssa, syystä että liiga-playoffit sekä snookerin MM-kisat tahtovat viedä kaiken ylimääräisen ajan. Mutta kyllä se taas tästä ryöpsähtää...

SHRe: Leffaehdotuksia24.3.2023 15.57
Spede-klassikosta "Hirttämättömät" (1971) tulossa uusversio: Aku Hirviniemi Lonely Rider-Loirina, joku tummaihoinen nainen (!!!!!) Spedenä ja kuka lienikään Simo Salmisena alias Tontona - jolle epäilen kovasti huudettavan missään vaiheessa alkuperäisen tapaan: "Saatanan intiaani! Jos me kuollaan janoon matkalla niin mä tapan sut perillä, perkele!"

Eli katsokaa ja kertokaa mielipiteenne, pyydän, ennen kuin minä päätän kärsiä tuon läpi sitten joskus. Etenkin originaalin suurin fani Watson (XD).

WatsonRe: Leffaehdotuksia24.3.2023 17.38
Taisi vähän syöpyä mieleesi tuo noin kolmen vuoden takainen kritiikkini? :D

Hyvä muuten että tuli nyt Hirttämättömät puheeksi sillä ei olekaan pitkä aika kun katsoin sen ja Speedy Gonzalesin toisen kerran. Ja nyt ne kyllä huomattavasti paranivat, oikeasti nauraakin sai siellä täällä. Kaukana ollaan mistään "tylsästä ja epähauskasta". Katsoin ne varmaan viimeksi aivan rättiväsyneenä ja muutenkin elämääni tylsistyneenä kun en suuremmin innostunut. Paras läppä oli se kun ekassa leffassa Pertti Melasniemi tilitti sheriffi Leo Jokelalle hirviövaimostaan: "Taisi olla oikea kardinalemunaus naida se Claudia!"

En lupaa mitään että kärsisin tuon remaken ennen sinua. Ehkä sitten jos se tulee ilmaiseksi Viaplayhin. Ai niin, sitä suunnitellaan vissiin myös Hitchcockin Vertigosta uusintaversiota, Robert Downey Jr. pääosassa. Hohhoijakkaa...

IlmoRe: Leffaehdotuksia27.3.2023 13.33
Elokuvan ohjaaja Andrei Alén näyttelee Tontoa, mutta Tonto ei taida olla enää intiaani, se kun on kultturillista omimista, jos kalpeanaamat esittävät alkuperäisiä amerikkalaisia. Pikku Kakkosen Herra Heinämäen orkesteristakin piti intiaanihahmo poistaa.

Sitten osastoon "sedät jaksaa heilua": Mel Brooks teki "vihdoin" jatko-osan Mielettömälle maailmanhistorialle, tosin tv-sarjan muodossa. Tuskin mikään suuri tapaus, mutta olisi mielenkiintoista nähdä, missä vedossa 97 täyttävän Brooksin kynä on ollut.

WatsonRe: Leffaehdotuksia16.5.2023 12.15
Tämän Jada Pinkett Smithin tähdittämän Cleopatra-dokkarin synnyttämä kohu ei varmaan ole jäänyt sinultakaan huomaamatta? Eikä varmaan tarvitse paljoa miettiä että oletko samaa mieltä kritisoijien kanssa (XD). Itse ainakin olen.

SHRe: Leffaehdotuksia7.6.2023 13.25
Kesälomani ratoksi sain jostain päähäni etsiä ja katsoa liukuhihnalta näitä mennävuosien B-kauhuja, jotka jäivät 80-luvulla syystä tai toisesta väliin - tai sitten unohtuneet. Mutta huoli pois, kyllä tämäkin kohtaus ohi menee jossain vaiheessa niin pääsemme taas asiaan: Resnaiseihin, Mizogucheihin ja Tavianeihin etc.

WatsonRe: Leffaehdotuksia2.8.2023 20.19
Terve taas, Holmes! Mitäs sinne leffasohvalle kuuluu? Onko seuraavaksi kenties katseluvuorossa joku näistä viime viikkojen hittitapauksista, aina "Barbenheimerista" uusimpaan Mission Impossibleen?

SHRe: Leffaehdotuksia5.8.2023 15.28
Kuten itsekukin huomannut, törkeän hissukseen etenee. En enää edes osaa kuvitella tapausta mikä teatteriin voisi houkutella, ja mitään edes oletetusti kiinnostavaa pamahtelee striimeihinkin noin kerran kuukaudessa.

Lisäksi töissä riittää vilskettä samalla kuin maailma juoksee kohti... jonkinlaista ratkaisuaan kiihtyvällä tahdilla. Tässäpä siihen liittyen ehkä kiinnostava linkki vielä kyseisestä pikkuasiasta tietämättömille (vain YLEä seuraaville): https://www.youtube.com/watch?v=nSeuq6HAJnI

WatsonRe: Leffaehdotuksia14.5.2024 2.54
Morjens Holmes! Long time no ABC! :)

Mitäs leffarintamalle kuuluu? Vissiin hiljaisempaa, mutta sama täällä. Elämään on alkanut tulla muutakin kuin pelkät elokuvat ja sarjat.

Tänä iltana katsoin tosin Stanley Kramerin komediaspektaakkelin Mieletön, mieletön maailma (1963). Näin sen muistaakseni jo viitisentoista vuotta sitten YLE FST:ltä eli hyvin nostalginen teos on kyseessä. Nyttemmin leffa ei tosin enää niin hirveästi naurata, vaikkei sitä kyllä kunnianhimoisuuden tai yritteliäisyyden puutteesta voi syyttää.

Milloin olet muuten viimeksi tuon filmin nähnyt?

SHRe: Leffaehdotuksia16.5.2024 22.17
Moimoi.

Joskus 1990-luvulla tuon "It's a 4x Mad World"in kertaalleen nähnyt, jo silloin hyvin tietoisena leffan muutamasta elämään ja popkulttuuriin jääneestä kohtauksestaan (mm. Simpsoneissa) - mutta jääden sittenkin kohtalaiseksi pettymykseksi jonkinlaisena yliyrittämisen malliesimerkkinä.

Kuukausi meni ilman yhtään elokuvaa, luultavasti ainakin 2000-luvun ennätykseni. Muutamia aloitin mutta kesken jäivät, nykytaso on yksinkertaisesti sietämätön: tuntuu että ainoa mahdollisuus enää laatuleffaan on tehdä joku ylipitkä tosihistoriikki, niin vähällä mielikuvituksella kuin mahdollista.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: