Keskustelu

SHIkärajat22.5.2021 10:19
Mitäpä mieltä näistä? Nyt kun suurin osa palstaveljistä varmaan jo vähintään isukki-, ellei itseni tavoin vaari-iässä, niin mitä antaisitte lapsosten katsoa ja missä iässä? Muistan hyvin miten itseäni raivostutti 1970- ja vielä pitkälle 80-lukuakin kuinka rajoitusten takia jäi moni hyvä leffa näkemättä, kunnes kotivideothan sitten kaiken muuttivat - tosin siinä vaiheessa olin jo ehtinyt 15-16-vuotiaaksi eli ikään, jossa oman katsantoni mukaan tervepäinen poika on jo valmis katsomaan mitä vaan fiktiota. Jopa toteamaan sen hyvin tehdyksi viihteeksi tai naurettavaksi sensaatioroskaksi - tämähän on jaottelu josta 90% aikuisista/poliitikoista ei ainakaan 40 vuotta sitten ymmärtänyt mitään.

Omat alaikäisenä koetut teatterileffat (toki myös suomalaiseen ikäraja-käytäntöön suhtauduttava suurella varauksella):

Tyttö joka tiesi liikaa (1978) K-16
Kahlenukke (1971) K-16
Papillon (1973) K-18
Conan-barbaari (1982) K-16
Kadonneen aarteen metsästäjät (1981) K-16
Lämäri (1977) K-16
Erittäin salainen (1981) K-16
Julma miekka (1982) K-16
Voittamaton kostaja (1982) K-18
Poltergeist (1982) K-16
Entity -tuntematon voima (1982) K-16
Nuori kapinallinen (1955) K-16(!)

Ainakin nämä, siis ennen helmikuuta 1983. Jaa niin, myös "Tähtien sota" joka oli K-12 ja muistan kuinka poke kehtasi vielä kysyä ikääni. Sujuvasti valehtelin itseni vuotta todellisuutta vanhemmaksi, jos tällaisen rikoksen uskaltaa jo tässä vaiheessa tunnustaa... Koskas nää vanhenee lakipykälien mukaan?

IlmoRe: Ikärajat24.5.2021 14:29
Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta ja paikallisen elokuvateatterin pitäjä vähät välitti ikärajoista. Huono puoli oli se, että tarjonta ei ollut kovin laaja. K-18 elokuvia kävin katsomassa ainakin Rambo III, 12-vuotiaana, Full Metal Jacket 11-vuotiaana, joka taisi olla vain K-16, kuten 80-luvun toimintaelokuvat enimmäkseen (Die Hard, Predator, Bondit). Kuoleman katse oli muistaakseni ensimmäinen elokuvateatterissa näkemäni aikuisten (toiminta)elokuva. Kun videokasetit tulivat kirjastojen valikoimiin, niin elokuvissa käynti jäi, koska kirjaston materiaali oli huomattavasti laajempi ja laadukkaampi.

Psykon ja Likaisen Harryn katsoin elonet.fi:n mukaan 8-vuotiaana. Psyko on ainoa elokuva, jonka vanhemmat kielsivät, mutta isosiskon kanssa katsottiin se salaa. Sen verran pelotti, etten uskaltanut yöllä käydä vessassa. Ehkä kaikista sykähdyttävin kohta elokuvahistoriassa on itselleni se, kun Norman tappaa Martin Balsamin esittämän etsivän. Se kuvakulma katon rajasta on todella uhkaava. Likainen Harry esitettiin muistaakseni leikattuna versiona, koska en muistanut kohtausta, jossa Clintin jalasta kaivettiin luotia pois. 80-luvulla esitettiin myös Hammer-studioiden Dracula-elokuvia. Nämä tv:stä nähtyjen kohokohtia.

Myös yksityisestä videovuokraamosta sain haluamansa nauhat, R-Kioskissa linja oli tiukempi. Joten klassisten kauhuleffojen (Hohto, Manaaja, Ennustus, Alien) sekä Aliens-tyylisten toiminta-kauhuelokuvien näkemisen suhteen ei ollut ongelmia. Naapurilta saatiin viikonlopuiksi vuokraamatta jääneitä kasetteja, joista parhaiten mieleen jäi Hämähäkkien hyökkäys. Tuolloin ei William Shatner vaikuttanut edes koomiselta, nyt asia on hieman toisin.

SHRe: Ikärajat26.5.2021 12:54
Juu, piti täällä pääkaupungissakin valita teatteri huolella: pienempiin lähiösaleihin yleensä pääsi (leffat ehtivät niihin toki vasta 1. kierrosta reilusti myöhemmin) kun taas isoihin keskustan komplekseihin ei mitään asiaa - ainakaan minunlaisellani babyfacella.

Mutta osoittaa miten kaikkialla poikasilla mieli tehnyt nähdä kunnon väkivaltaviihdettä ennen "isoveljen" määräämiä aikoja. Varmaan edelleen, vaikka nykyään nuorisolle tuntuisi olevan vähän muutakin tarjolla kuin leffateatteri tai torin kulmalla syljeskely.

"Psyko"sta muuten: itse sain katsoa sen jo Suomen TV-ensi-illan (luulisin) yhteydessä 1975 - 8-vuotiaana. Ja kyllä, näin painajaisia muutaman yön 'luurankomummosta'. En tiedä miksi tuolloin heltisi lupa, taisi olla tiukkis-faijani matkoilla ja tänäkin päivänä leffahullu mutsi halusi katseluseuraa... Silti vielä kovemman vaikutuksen teki samana keväänä esitetty "King Kong".Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: