Keskustelu

SHOscar-palkinnot 202014.1.2020 4.54
Avataanpa tällekin 10.2. koittavalle tapahtumalle viestiketju, nyt kun minäkin olen nähnyt ehdokkaista ennätysmäärän (tarkoittaa melkein puolet).

PARAS ELOKUVA

Ford v Ferrari/Le Mans '66 - Täydellä teholla

The Irishman

Jojo Rabbit

Joker

Little Women

Marriage Story

Taistelulähetit - 1917

Once Upon a Time... in Hollywood

Parasite

PARAS OHJAUS

Martin Scorsese - The Irishman

Todd Phillips - Joker

Sam Mendes - Taistelulähetit ? 1917

Quentin Tarantino - Once Upon a Time... In Hollywood

Bong Joon Ho - Parasite

PARAS NAISPÄÄOSA

Cynthia Erivo - Harriet

Scarlett Johansson - Marriage story

Saoirse Ronan - Pikku naisia

Charlize Theron - Bombshell - Hiljaisuuden rikkojat

Renee Zellweger - Judy

PARAS MIESPÄÄOSA

Antonio Banderas - Kärsimys ja kunnia

Leonardo DiCaprio - Once Upon a Time... in Hollywood

Adam Driver - Marriage Story

Joaquin Phoenix - Joker

Jonathan Pryce - Kaksi paavia

PARAS NAISSIVUOSA

Kathy Bates - Richard Jewell

Laura Dern - Marriage story

Scarlett Johansson - Jojo Rabbit

Florence Pugh - Pikku naisia

Margot Robbie - Bombshell - Hiljaisuuden rikkojat

PARAS MIESSIVUOSA

Tom Hanks - A Beautiful Day In The Neighbourhood

Anthony Hopkins - Kaksi paavia

Al Pacino - The Irishman

Joe Pesci - The Irishman

Brad Pitt - Once Upon A Time... In Hollywood

KidRe: Oscar-palkinnot 202016.1.2020 3.55
Nyt on yllä olevista nähtynä kaikki muut paitsi 1917 ja Richard Jewell. Yleisesti sanottava, että viime vuosi oli selvästi laadukkaampi kuin 2018.

Pistetään nyt oma listaus leffoista:
Parasiitti
Joker
Irishman
Hollywood
Jojo
Ford v Ferrari
Marriage Story
Little Women

Näyttelijäpystit on aika selvää pässinlihaa:
Zellweger, Phoenix, Pitt ja Dern.

SHRe: Oscar-palkinnot 202016.1.2020 20.16
En tietenkään lähde väittelemään kun en ole vielä Jokeria nähnyt, mutta aika kosmisia sfäärejä hipova täytyy esityksensä olla jos vielä Prycea paremmaksi pistää.

No, jos valitaan niin puhetta ainakin piisannee tältä ilmasto-hipiltä (toki hienoa sinällään mutta ihmiskunta "siistiytyy" anyway koska sen on pakko.) Ja Hollywood-Pitt varmaan kävelee yli eläkevaari-Pescin mutta vain siksi koska jälkimmäisellä jo oli pysti. Ei sillä ettemmekö olisi nähneet ylivoimaisesti parasta Pittiä ikinä sekä myös "Liittoutuneissa" (2016) - sitä se teettää kun ei tarvitse enää olla vain komea.

Laura Dern ollut aina itselle jotenkin vastenmielinen ilmestys, mutta tainnut olla syynä enempi "kolho" ulkonäkönsä kuin lahjakkuuteen liittyvät seikat. Riittävän 'powerhouse' roolinsa patsaaseen lienee, vahinko ettei mm. Roma Maffian vastaavaa huomioitu aikanaan ("Verkossa" 1994).

Florence Pughin ehdokkuus miellyttää omahyväisistä syistä, mitättömän kauhuleffan seasta jo noin vuosi takaperin neidon bonganneena ("Paha saa palkkansa" 2018).

KidRe: Oscar-palkinnot 202016.1.2020 22.21
Pryce oli kyllä jäätävä Franciscuksena, mutta tuskinpa Phoenixia paremmin olisi kukaan muu tuollaista sekopäätä pystynyt esittämään. Olen positiivisesti yllättynyt, jos annat Jokerille yli 2 tähteä :p

KidRe: Oscar-palkinnot 202026.1.2020 12.53
Nyt myös Taistelulähetit nähtynä, ja kyllähän tuo vaikuttava teatterikokemus oli. Tälle veikkaisin parhaan elokuvan ja ohjaajan pystien menevän.

SHRe: Oscar-palkinnot 202031.1.2020 11.56
Itsellä puolestaan 'Joker' vihdoin nähtynä ja kyllähän tuolle suoritukselle "kolmosen" verran piti heittää (jo Kidin haastonkin jälkeen hehe) - miksei enempää, sitä yritän tuolla perustella.

Mitä nykyleffojen hintapolitiikkaan tulee, 14,40 egeä (arkipäivä-näytös vielä) tuntuu kyllä jo liioittelulta elokuvasta joka ei vähintään neljän tähden arvoinen... Onneksi duunin kautta saan säännöllisesti vapareitakin, mitkä tosin nekään eivät kata kokonaan kaikkia maxi-3d-4k-mitälie-spesiaalinäytöksiä.

KidRe: Oscar-palkinnot 20205.2.2020 15.28
Animaatioelokuvat ovat oma taiteenlajinsa, jotka kuitenkaan tuskin koskaan tulevat voittamaan parhaan elokuvan pystiä. Jo pelkkä ehdokkuus on harvinaista, siihen ovat yltäneet vain Kaunotar ja hirviö (1991), Up - kohti korkeuksia (2009) sekä Toy Story 3 (2010). Ihmeellinen oli myös Waltz with Bashir (2008) ehdokkuus parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi ilman animaatioehdokkuutta. Toy Storyn neljäs osa on tänäkin vuonna ehdolla parhaaksi animaatioleffaksi ja voi sen hyvin voittaakin. Omalla listallani edelle menevät kuitenkin hauska ja omaperäinen ruumistaan etsivän käden seikkailu, sekä joulupukin synnyintarina.

J'ai perdu mon corps (I Lost My Body)
Klaus
Toy Story 4
Huippujengi himalajalla
Näin koulutat lohikäärmeesi 3

SHRe: Oscar-palkinnot 20206.2.2020 19.38
Oma taiteenlajinsa ilman muuta minkä ei koskaan pitäisi ollakaan verrattavissa "live"elokuviin (hybridit mallia "Roger Rabbit" tai "Beowulf" erikseen harkittavia). Parhaat Disney-leffathan olisivat muuten tiettyinä vuosina aivan ylivoimaisia - omasta ja Sergei Eisensteinin mielestä.

Toinen hankala "genre" tietenkin kotimaiset elokuvat, joita itse pidän mahdottomina arvostella/arvioida kansainvälisen mittapuun nimissä - siis jopa ne parhaat draamat eli Palmut, Tuntematon (1955), Arvottomat tai Varjoja Paratiisissa. Spedet/Turhapurot pyyhkivätkin sitten sketsihuumori-köykäisyydessään nimenomaan animaatioiden (viimeistään South Park ja Simpsonit) rajoilla ja arvosteluasteikoilla.

SHRe: Oscar-palkinnot 202010.2.2020 8.15
Siinäpä ne sisäpiirinainnit taas. Sammahdin tyypillisesti juuri ennen punaista mattoa mutta heräsin kuin ihmeen kaupalla samalla kuin Steve Martin & Chris Rock lopettelivat juontoaan - tai Rock varmaan pikemminkin itkuaan miten heimoveljille ei jaeta vähintään tasamäärää pystejä versus muu maailma. Vaikea edelleen näköjään hyväksyä miten kansasta heitä kuitenkin vain 15% ja elokuvahistoriallinen merkityksensä ehkä 1% luokkaa.

Pisteenä iin päälle lyhytanimaatio-sarjan voittaneiden päätavoite oli kuulema saada tekeleellään "afrikkalaistukasta uusi normaali" tjsp. Olen rauhan mies, JFK:n opetuslapsia ja muutenkin rento kaveri, mutta mitähän v-ua nyt taas...?

Kid tuolla jo ylempänä pitkälti kertoili miten tulee käymään joten ei tarvinnut senkään puolesta kauheasti jännitellä. Oikeastaan ainoa lievä ihmetyksensä aihe olivat kosmetiikkatekniikan taidonnäytteet (mm. Jane, Sigourney ja, herranjestas, Kathy Bates!), samalla kuin äijillä pitää olla parta harmaantunut viimeistään nelikymppisenä.

Yleensä yksi kohokohdista eli edesmenneiden montaasikin oli nyt pelkkä liukuhihna-kuvaelma, edes merkittävimpien kohdalla ei pysähdytty sekunneiksikaan fiilistelemään.

Kaiken kaikkiaan niin tylsä show että pakko oli puuhastella sivussa muita juttuja ja mm. pianoa pimputtava puppeli sekä mustaa rytmiääntelyä harrastava pipopää saivat tv:n suorastaan pikavauhtia äänettömälle. Mutta sen verran toki leffavälähdykset kertoivat että onhan nuo loputkin nähtävä Parasiitti ja 1917 etunenässä - mihin hintaan, jäi vielä pähkäiltäväksi...

IlmoRe: Oscar-palkinnot 202011.5.2020 11.28
Tulee himpun verran jälkijunassa. Once upon a time in Hollywood nyt ainoana katsottu. Tuntuu, että Tarantino saa noita ehdokkuuksia vanhoilla meriiteillään. Samaa mieltä, että parempaa QT:ta sitten Kill Billin, mutta en täysin ymmärrä, miksi tämänkin tarinan kerrontaan kului yli 2,5 tuntia: kohtaukset tuntuivat jatkuvan loputtomiin, ja Sharon Taten seikkailut Hollywoodin ihmemaassa olisi voinut editoida kokonaan pois, ja jättää pelkäksi maininnaksi, viimeistä kohtausta lukuun ottamatta. Samoin QT.n tapa selittää asiat puhki on alkanut ärsyttää, koskipa asia sitten palkkionmetsästäjän tai stuntmiehen toimenkuvaa. Onneksi hippeily sai tarantinolaisen (lue: väkivaltaisen) lopun, koska oman vanhenemisen myötä on alkanut tajuta, kuinka naurettavaa touhua se suurelta osin todellisuudessa oli.

SHRe: Oscar-palkinnot 202011.3.2023 14.59
Vuosimallia 2023 su-ma-yönä siis. "Parhaan" elokuvan ehdokkaina mm. TopGun ja Everything Everywhere All At Once, Mila Kunis ei päässyt parhaan naispääosan ehdokkaaksi ynnä muuta järkyttävää - mutta Jimmy Kimmel isäntänä saa todennäköisesti jopa Areenalta maanantaiaamuna vilkuilemaan.

Tärkeimmät:

BEST PICTURE;
All Quiet on the Western Front ? Malte Grunert, producer
Avatar: The Way of Water ? James Cameron and Jon Landau, producers
The Banshees of Inisherin ? Graham Broadbent, Peter Czernin, and Martin McDonagh, producers
Elvis ? Baz Luhrmann, Catherine Martin, Gail Berman, Patrick McCormick, and Schuyler Weiss, producers
Everything Everywhere All at Once ? Daniel Kwan, Daniel Scheinert, and Jonathan Wang, producers
The Fabelmans ? Kristie Macosko Krieger, Steven Spielberg, and Tony Kushner, producers
Tár ? Todd Field, Alexandra Milchan, and Scott Lambert, producers
Top Gun: Maverick ? Tom Cruise, Christopher McQuarrie, David Ellison, and Jerry Bruckheimer, producers
Triangle of Sadness ? Erik Hemmendorff and Philippe Bober, producers
Women Talking ? Dede Gardner, Jeremy Kleiner, and Frances McDormand, producers

BEST DIRECTOR:
Martin McDonagh ? The Banshees of Inisherin
Daniel Kwan and Daniel Scheinert ? Everything Everywhere All at Once
Steven Spielberg ? The Fabelmans
Todd Field ? Tár
Ruben Östlund ? Triangle of Sadness

BEST ACTOR:
Austin Butler ? Elvis as Elvis Presley
Colin Farrell ? The Banshees of Inisherin as Pádraic Súilleabháin
Brendan Fraser ? The Whale as Charlie
Paul Mescal ? Aftersun as Calum Paterson
Bill Nighy ? Living as Mr. Rodney Williams

BEST ACTRESS:
Cate Blanchett ? Tár as Lydia Tár
Ana de Armas ? Blonde as Norma Jeane Mortensen / Marilyn Monroe
Andrea Riseborough ? To Leslie as Leslie Rowlands
Michelle Williams ? The Fabelmans as Mitzi Schildkraut-Fabelman
Michelle Yeoh ? Everything Everywhere All at Once as Evelyn Quan Wang
BEST SUPPORTING ACTOR:
Brendan Gleeson ? The Banshees of Inisherin as Colm Doherty
Brian Tyree Henry ? Causeway as James Aucoin
Judd Hirsch ? The Fabelmans as Boris Schildkraut
Barry Keoghan ? The Banshees of Inisherin as Dominic Kearney
Ke Huy Quan ? Everything Everywhere All at Once as Waymond Wang

BEST SUPPORTING ACTRESS:
Angela Bassett ? Black Panther: Wakanda Forever as Queen Ramonda
Hong Chau ? The Whale as Liz
Kerry Condon ? The Banshees of Inisherin as Siobhán Súilleabháin
Jamie Lee Curtis ? Everything Everywhere All at Once as Deirdre Beaubeirdre
Stephanie Hsu ? Everything Everywhere All at Once as Joy Wang / Jobu Tupaki

BEST ORIGINAL SCREENPLAY:
The Banshees of Inisherin ? Martin McDonagh
Everything Everywhere All at Once ? Daniel Kwan and Daniel Scheinert
The Fabelmans ? Steven Spielberg and Tony Kushner
Tár ? Todd Field
Triangle of Sadness ? Ruben Östlund

BEST ADAPTED SCREENPLAY:
All Quiet on the Western Front ? Edward Berger, Lesley Paterson, and Ian Stokell; based on the novel by Erich Maria Remarque
Glass Onion: A Knives Out Mystery ? Rian Johnson; based on characters created by Johnson and the film Knives Out
Living ? Kazuo Ishiguro; based on the original motion picture screenplay Ikiru by Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto, and Hideo Oguni
Top Gun: Maverick ? Screenplay by Ehren Kruger, Eric Warren Singer, and Christopher McQuarrie; Story by Peter Craig and Justin Marks; based on the film Top Gun written by Jim Cash and Jack Epps Jr.
Women Talking ? Sarah Polley; based on the novel by Miriam Toews

SHRe: Oscar-palkinnot 202013.3.2023 10.35
Noin.

+ Kimmel odotetun symppis-vetäjä (vaikkei toki Billy Crystalin leveleitä lähelläkään), ja tulihan ne pakolliset Matt Damonille v-uilutkin sieltä
+ Jamie Lee Curtisin oscar: kuin eilisen päivän muistan edelleen kateuteni kun koulukaverini kehui päässeensä katsomaan uuden kauhusensaation "Halloweenin". Vuosi oli 1979 ja paikka ala-asteemme voimistelusalin pukkari
+ musiikki kauttaaltaan yllättävän ok
+ paljon vähemmän mustaa väestönosaa nuoleva kattaus kuin viime vuosina, tosin sitten aasialaiset ylikorostuneesti framilla - toki lähinnä vain "EEAAO"nsa takia

- "EEAAO"n ja "TopGun"in järkyttävä yliarvostus ("Avatar" yhä näkemättä)
- 'In Memoriam' -koosteen jo turhankin tuttu epäsuhta todellisten legendojen ja puolilegendojen kuva-ajassa
- Harrison Fordin klyyvari: lähestyy jo Tiilikais-Pekan mittasuhteita

Ketjun otsikosta vielä että voisipa olla nyt koko vuosikymmentä koskeva sitten.

KidRe: Oscar-palkinnot 202014.3.2023 11.04
Hokasitko Indiana Jonesin ja Short Roundin iloisen jälleennäkemisen?

SHRe: Oscar-palkinnot 202014.3.2023 19.10
Se meni ohi. Toki pystin saatuaan odotti vain kuvaa myhäilevästä Spielbergista aploodeineen.

HistoRe: Oscar-palkinnot 202017.3.2023 18.59
En itsekään hoksannut kuin odottaa Spielbergiä, ja jälkikäteen Twitterissä törmäsin tähän Mola Ramin kukistajien halailuun.

Elvis veti gaalan 0/8, mikä oli pienoinen yllätys, kun yleensä tosielämän henkilökuvat ovat pärjänneet näissä karkeloissa. Ja nyt sentään oli The King, mutta ei liittynyt Stephen Hawkingin tai Winston Churchillin seuraksi. Toinen nollakerholainen (0/6) Tár tulee ensi viikolla leffaklubissani vastaan. The Whalesta en odota etukäteen mitään.

KidRe: Oscar-palkinnot 20206.4.2023 18.44
Pacinolla kävi tuuri 1974.
https://twitter.com/ATRightMovies/status/1643871164463194112/photo/1

SHRe: Oscar-palkinnot 202013.5.2023 10.55
Mm. "Kummisediltä" pystit pois? Ei yhtään homoa, neekeriä tai vammaista ja ne pari naistakin pelkästään kaltoinkohtelun uhreina.

HistoRe: Oscar-palkinnot 202014.5.2023 11.56
Aika monta leffaa reilun 60 vuoden ajalta menettäisi osallistumisoikeuden:

Ben-Hur (1959)
- ei vähemmistöjä

Poikamiesboksi (1960)
- valkoisia äijiä, mutta ei vähemmistöjä

Arabian Lawrence (1962)
- kuten tunnettua, tässä ei ole yhtään naisroolia. Vähemmistöjä on riittämiin.

Tom Jones (1963)
- tarpeeksi naisrooleja, ei tarpeeksi vähemmistöjä

My Fair Lady (1964)
- ei tarpeeksi vähemmistöjä

Kunnian mies (1966)
- ei yhtään roolia värillisille 1500-luvun Englannissa

Oliver! (1968)
- jaa-a, mitähän puuttuisi

Patton (1970)
- jos elokuva olisi kuvannut joukkoja totuudenmukaisesti, mustien määrä olisi kenties riittänyt Oscareille, mutta leffassa on vain yksi musta rooli.

Kummisetä (1972)
- liian vähän naisia ja vielä vähemmän vähemmistöjä kuin kakkososassa

Kummisetä II (1974)
- ei juuri naisia eikä tässäkään tarpeeksi vähemmistöjä

Annie Hall (1977)
- Koko Woodyn filmografia on täysin valkoinen

Kramer vs Kramer (1979)
- ei vähemmistöjä

Tulivaunut (1981)
- vain muutama naisrooli

Amadeus (1984)
- katsoin tämän pari viikkoa sitten viimeksi. Muistaakseni ei ollut tummia.

Sademies (1988)
- liian valkoinen

Schindlerin lista (1993)
- liian miesvaltainen ja vähemmistöt puuttuvat

Braveheart (1995)
- missä mustat 1200-luvun lopun Englannissa?

Titanic (1997)
- ei vähemmistöjä

Rakastunut Shakespeare (1998)
- duh

American Beauty (1999)
- pelkkiä valkoisia

Kaunis mieli (2001)
- ei tarpeeksi naisrooleja eikä vähemmistöjä

Kuninkaan paluu (2003)
- ei vähemmistöjä

The Departed (2006)
- pelkkiä valkoisia miehiä

Kuninkaan puhe (2010)
- ei tarpeeksi naisrooleja eikä varsinkaan värillisiä

Argo (2012)
- ei tarpeeksi naisrooleja

Spotlight (2015)
- ei tarpeeksi vähemmistöjä

SHRe: Oscar-palkinnot 202011.3.2024 7.33
Oscarit 10.3. 2024:

'Oppenheimer' odotettu rohmu, ehkä turhankin selvästi: 7 palkintoa. 'Poor Things' yhtä kirkas kakkonen 4 pystillään.

Naisten pääsarjassa Stone voitti Gladstonen mikä oli ehkä illan suurin yllätys.

Mukavia bongauksia: mm. Rita Moreno (92), Sally Field (77), Ben Kingsley (80) ja Al Pacino (83) jaksavat jaella pokaaleja edelleen, Spielbergin lisäksi tietysti. Niin ja nuoremmasta polvesta Sean Ono Lennon itselle ehdoton kohokohta jonkin lyhytanimaation säveltäjäporukkaan kuuluneena. Hauskinta kamaa heittivät parivaljakot Kate McKinnon/America Ferrara sekä Arnold Schwarzenegger/Danny DeVito. "In Memoriam" oli nyt muuten hieno tilaisuus mutta kamera viipyi välillä turhan kaukana skriineistä kun piti esiintyjätkin saada näkyviin. Jimmy Kimmel juonsi varmaan ja sujuvaan tyyliinsä - ja tulihan se Matt Damon -vttuilukin sieltä lopuksi.

Eniten ihmetytti kaksi asiaa: ilmeisesti brittituotannotkin lasketaan "ulkomaisiksi" elokuviksi tätä nykyä, kun jo esim. 1960-luvulla suurinpiirtein dominoivat koko tilaisuutta. Toisena lähes täydellinen hiljaisuus mitä 'Napoleon'iin tuli, vain puvustus-ehdokkaiden joukossa vilahti - eihän tuo varmaan sitten kovin hyvä ole. Näkemättä vielä "parhaidenkin" joukosta kaikki muut paitsi 'Oppenheimer', 'KOTFM' ja 'Maestro', että siinäpä sitä savottaa keväälle. Kovasti toki joutuu harkitsemaan mistä viitsisi maksaakin jotain tietysti.

HistoRe: Oscar-palkinnot 202011.3.2024 10.45
Ulkomaisen elokuvan osalta merkitsevin tekijä on elokuvassa käytetty kieli. The Zone of Interestissä se on saksa. Englanninkielinen elokuva ei pääse ehdolle joka kaiketi blokkasi ranskalaisten Putoamisen anatomian tästä kategoriasta. Toinen tekijä on, ettei saa olla tuotettu Yhdysvalloissa eikä sen hallinnoimalla alueella (Puerto Ricosta ei ehdokkaita voi tulla).

Poor Things ja The Zone of Interest ovat molemmat laadukkaita elokuvia, mutta katsomiskokemuksena eivät erityisen miellyttäviä. Jälkimmäinen tietysti aiheensa puolesta ei pidä ollakaan.

HistoRe: Oscar-palkinnot 202011.3.2024 10.47
Mainittakoon vielä, että omassa veikkauskimpassani laitoin ääni-Oscarin Oppenheimerille vaikka pidin The Zonen äänityötä ylivoimaisena siihen nähden. Pitikin luottaa amerikkalaisiin ennustelijoihin... jotka myös antoivat Poor Thingsille vähän mahdollisuuksia puvustus-lavastus-maskeeraus-kategorioissa, Stonesta puhumattakaan.

KidRe: Oscar-palkinnot 202011.3.2024 21.11
"Foster ja De Niro olivat ehdokkaina myös Taxi Driverissa 1976. Silloin Foster olisi voinut olla tyttärensä, mutta nyt 20 vuotta liian vanha vaimokseen." Cenallakin oli munasuojat, ettei vahingossakaan pippeli näkynyt.

1. Poor Things
2. Kuolleet lehdet
3. ynnämuut

Erikoiskiitos Nyadille, joka sai meikäläisen taas kuntouimaan. Suosittelen.

SHRe: Oscar-palkinnot 202012.3.2024 8.17
Siitä ei liennyt epäilystä etteikö ollut Cenan kalleudet tuplapiilossa, jos vaikka olisi kirjekuori vahingossa tipahtanut...

Juu 'foreign language film' on toki selvä homma, meni vain "sandrahüllerit" sekaisin kun yhdessä klipissä puhui englantia - mutta se oli siis "Anatomysta" tietenkin.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: