Keskustelu

Youtube kanava seppo paakkariElokuvasensuurista 80 luvulla6.5.2020 10.41
https://www.youtube.com/channel/UCkPs7u-GkvNDbUcUs2B8CkQ

SHRe: Elokuvasensuurista 80 luvulla13.5.2020 11.54
Omia ajatuksia Suomen elokuvasensuurista yleensä:

* Vasemmiston, kristillisten ja sosiaalitanttojen 1987 läpiajama naurettavuus, eikä oikeistoakaan "videot" kiinnostaneet edes keskustelunaiheena - Ben Zyskowiczia lukuunottamatta joka ainoana tajusi elokuvasensuurin vähän laajemmatkin mittasuhteet... Mielelläänhän äärivasemmisto olisi yksintein kieltänyt myös Disney-tuotteet, Dallasin, coca-colan, levikset ja taivaskanavat muutamia mainitakseni.

* Kaapeli-tv:t kuten FilmNet joihin Paakkarikin viittaa, ja miksei usein peruskanavatkin, tarjosivat "pelastusta" kiellettyjen ja silvottujen laatuleffojenkin ikeessä vielä koko 1990-luvun kärvistelevälle kansalle. Omissa piireissä oltiin toki jo nähty "kaikki" mitä kauhu- ja väkivaltaviihteellä oli tarjota koko 1980-luvun - jokainen tunsi vähintään kaverin kaverin jolla maahan ties mitä kautta tuotuja kopioita hyllyt täynnä ja jotkut alan kotiammattilaiset niitä vuokrailivatkin.

* Kuvanlaatu tietysti oli välillä mitä oli viidennen polven kopion kohdalla, ja joka tapauksessa 4:3 - eli TV-kuvasuhteella näitä joutui 24-tuumaisesta putkivehkeestä keskimäärin tihrustamaan. Niinpä sensuurin poistumisen lisäksi vähintään yhtä merkittävä anti oli mahdollisuus nähdä leffat vihdoin "oikeasti" eli alkuperäisessä laajakuva-muodossaan. Bonuksena tietenkin yleinen siirtyminen 16:9-formaattiin ja jatkuvasti kasvava tuumakoko myös katselulaitteiden osalta.

SHRe: Elokuvasensuurista 80 luvulla6.5.2021 14.14
Olen järkyttynyt. Hankin nimittäin vihdoin omaankin kirjahyllyyni William Peter Blatty'n "Manaaja"n, samalla kuin Ira Levin'in "Rosemaryn painajaisen" sekä vähän aikaisemmin Daphne du Maurier'in novellikokoelman "Kauhunkierteineen" (viimemainitun "Linnut" minulla olikin jo ennestään).

Mutta siis: kauhistus oli suuri "Manaajaa" lukiessa, ei tuttuakin tutumpien tapahtumiensa johdosta vaan koska krusifiksi-masturbointi-kohtaus ("Let Jesus fuck you!") oli sensuroitu täysin torsoksi! Mitään en asiasta ollut etukäteen kuullut, ja kaiken lisäksi kyseessä 2. painos (1988).

Ei vain elokuva- vaan myös kirjasensuuriakin tässä kulttuurin raiskausmaassa harrastettu näköjään siis. Ei muuta kuin kyseinen opus roskakoriin ja englanninkielistä laitosta etsimään.

WatsonRe: Elokuvasensuurista 80 luvulla7.5.2021 20.02
Luojan kiitos synnyin itse vasta 2002. Ei siis joutunut kärsimään juuri mistään leikatuista leffoista tai kirjoista.

80-lukulaisesta elokuvasensuurista olen kuullut isältäni seuraavaa: kun Bond-leffassa Octopussy neuvostokenraali Orlov kuolee, tämä sanoo viimeisinä sanoinaan: "...huomenna olen Neuvostoliiton sankari." Ulkopoliittisista syistä tuo repliikki kuulemma jätettiin kokonaan tekstittämättä (wikipedian mukaan tekstitys peitettiin X-kirjaimilla).

SHRe: Elokuvasensuurista 80 luvulla8.5.2021 12.33
Juu, samoin mm. aikansa videohitissä ja III maailmansota -skenariossa "Red Dawn" (1984) venäläisupseerien puheet oli silloisen kyseistä kieltä taitaneen siippani mukaan tekstitetty aivan päin ryssää. Toki Ihme sinänsä että leffa oli ylipäätään täällä ihan virallisesti saatavilla.

Dubbaamattomuus on pelastanut meidät tietysti paljolta, tiedä mitä jossain itänaapurissa, Kiinassa yms edelleen länsileffojen päälle horisevat.

IlmoRe: Elokuvasensuurista 80 luvulla12.5.2021 20.28
Koska katsoit Jäätävän poltteen? Oma kokemukseni elokuvasta on 80-luvulta, kun naapurissa asunut Mustan Pörssin myymäläpäällikkö rahtasi vuokraleffoja kassitolkulla katsottavaksi. En ole pystynyt katsomaan sitä "uljaassa" alkuperäisessä muodossaan, vaikka kaikenlaista roskaa on tullutkin katsottua vuosien saatossa.

SHRe: Elokuvasensuurista 80 luvulla14.5.2021 12.36
Näin "Born American"in kahdesti, mutta se toinen kertakin jäi jonnekin 1990-luvun alkuun. Eli kaipa olisi itselläkin jo aika uudelleentsekata, tuskinpa toisaalta vuosien myötä mitenkään paremmaksi on muuttunut.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: